Petter höll vad han lovade?

I morse var jag fortfarande väldigt trött när jag klockan 10 vaknade av min inneboendes alarmklocka som stod och tjöt i 10 minuter i rummet bredvid innan den gick i dvala igen. Ingen höjdare. Men jag hade ju något riktigt kul att se fram emot: Etapp 2. Inför loppet laddade jag upp med klassisk skidåkarfrukost bestående av havregrynsgröt och mackor. Vilken ladd! Tillbaka till sängen där jag nu har legat och slappat (och gormat) framför SVT play.

Inför dagens etapp förklarade Petter Northug att han inte skulle vara med och slåss om segern och bonussekunderna. Nu fick han iofs fem i och med att han blev trea, men det var inte någon vansinnesspurt som vi sett tidigare år. Intressant. Han håller vad han lovar! Eller kan det varit så att krutet tog slut? Hur som helst väldigt bra fightat av norrbaggen mot världens bästa skidåkare.

För det var ju rätt så mäktigt att se detta tätgäng bomba på utan att låta storklungan komma ikapp. Ryssarna gör mycket för att dessa typer av lopp blir spännande, tack!! Dario Cologna såg sjukt säker ut hela loppet, han åker så snyggt, så avslappnat, så bra.

Ur svensk synvinkel var det kanske inte så väldans roligt. När Marcus Hellner slänger sin mössa, ja då vet man att han sliter ont. Och när mössan slängs tidigt i loppet, ja då vet man att klockan kommer ticka iväg rejält. Och visst blev det så till slut efter att tätklungan satt på efterbrännkammaren den sista kilometern.

Det fick inte minst Johan Olsson erfara, där han och hans ”sköra gamla kropp” (som han kallade den i intervjun efteråt) tappade otroligt många sekunder den sista biten. Men vi får inte vara missnöjda över det, Olssons form är bättre än på länge och han plockade faktiskt 23 placeringar idag. Om inte luftrören sätter käppar i hjulen tror jag han kommer klättra ännu mer i resultatlistorna snart. Kanske inte hemma hos Super Dario i Schweiz i övermorgon då det är sprint, men därefter blir det nog åka av!

Calle Halfvarsson körde vansinnigt orutinerat och gick på alldeles för hårt i början vilket han fick sota för längre fram i loppet. Dock höll han ihop det helt ok till slut.

Dagens stora besvikelse var Daniel Rickardsson. Istället för att åka upp sig tappade han fem placeringar idag på vad som brukar vara hans favoritdistans. Formen finns bara inte där. Kan det vara den lilla feberkänningen från härom dagen som stör? Kanske. Eller så lyckas han bara inte att prestera på max just nu. Nu håller vi tummarna att Richie går vidare i sprinten och får lite vind i seglen i övermorgon!

Emil Jönsson hade jag faktiskt hoppats lite mer på. Han har hängt på bra i jakt och masstartslopp i klassisk stil förut och borde kunnat åka bättre. Kanske sparade han sig lite intför sprinten i övermorgon?

Martin Johansson plockade ett gäng placeringar men är ändå över tre minuter efter till slut. Nja. Anton Lindblad var nog ute på en liten söndagstur idag. I mål ligger han nu över 7 minuter efter täten.

Den stora frågan nu: är det kört för Hellner? Kanske, kanske inte. Han har gjort dåliga etapper förr och sedan vänt trenden och åkt riktigt bra. Jag tror att enda chansen han har att vara med i fighten om pallplatser är om han gör bra ifrån sig i sprinten. Missar han där, ja då är det nog godnatt.

Samma sak gäller nog för Charlotte Kalla med tanke på hur det gick för henne idag. Under loppets inledningsskede då Johaug precis kört ikapp Kalla tänkte jag ”Kalla ser ju stark ut, hon måste vara i kalasform som orkar följa norskan så lätt. Vad kul!” Dock varade dessa tankar inte så värst länge. När väl Kowalczyk och Johaug försvunnit vid horisonten började klockan ticka otroligt snabbt för stackars Kalla som inte trivs så värst bra i lösa spår. Gick hon på för hårt i början eller var det så att polskan och Johaug satte på turbon? Vet ej. Det jag dock vet är att en annan tourfavorit, Kikkan Randall, hade ännu jobbigare än Kalla. Hon sjönk rejält genom fältet i slutet och skidade in på en 14:e plats till slut, tre placeringar efter Kalla. Nu är dessa två runt en och en halv minut efter Kowalczyk i totalen vilket kommer bli rejält tufft att plocka igen. Johaug, som inte gick fantomsnabbt idag, men ändå körde på riktigt fint får akta sig i övermorgon i sprinten, för då tror jag att Kalla och inte minst Randall kommer käka upp all tid som skiljer dem åt.

Unga Denise Hermann är åter igen med och krigar i toppen. Väldigt roligt eftersom tyskorna varit lite på dekis den senaste tiden. Jag tror vi behöver den tyska TV-publiken för att hålla de stora sponsorerna kvar. Eller så är det kanske precis vi inte behöver? Ju färre tyskar som kollar desto mindre andel masstarts-lovers blir det ju (om man nu ska tro FIS).. Well well. I kategorin relativt unga förmågor som presterar måste även Anne Kyllönen hyllas. Tredje bästa åktid idag och samtidigt tredjeplats i mål. Kan helt klart bli aspirant till totalpallen!

Av resten av svenskorna var det nog bara Emma Wikén som höll ihop det tillräckligt bra med sin 20:e plats (vilket även var hennes position i starten). OK, Anna Haag åkte väl också rätt OK, det måste jag ändå ge henne. Mia Eriksson lagom och Jennie Öberg inte så himla kul idag. Sara Lindborg, nej nej. Tyvärr.

..och så skidpeppbetygen:

P

Sara Lindborg
Anton Lindblad
Daniel Rickardsson

PE

Martin Johansson
Mia Eriksson
Jennie Öberg
Emil Jönsson
Charlotte Kalla
Marcus Hellner

PEP

Anna Haag
Emma Wikén
Calle Halfvarsson

PEPP

Johan Olsson

PEPPP

Nej ingen fullpottare idag

Ställningen efter två etapper

Damer

Herrar

 

hellner

Till sist.. Hellner lyckades till slut få in en av sina omdiskuterade sponsorer, Red Bull, i bild under SVT-intervjun. Kanske inte bästa dagen att stå där och vinka med den. Iofs skriver jag om det nu och all reklam är bra reklam kanske funkar även för äckliga energidrycker… äsch!

Ni som vill se fina bilder fån tävlingarna bör gå in på FIS facebooksida. Eftersom dom nog vill ha betalt för att jag skulle lägga upp dom här får ni gå in själva och titta..

Imorgon vilar skidåkarna, eller ja, åker bil. Under tiden ska jag ge mig ut på isarna igen samt spela skivor på Platform på kvällen. Ni som är i stan och inte vet vad ni ska göra på nyår bör helt klart komma dit och diskutera touren med mig!

Etiketter: