Näst intill sprintfri Tour de Ski

A247562 014

Som jag varit inne på tidigare älskar FIS att ändra i sin sport. Allra mest gäller det Tour de Ski som man aldrig lyckas hålla fingrarna borta från.

Årets version av Tour de Ski har dock förändrats mot något som jag faktiskt föredrar. Förändringen: färre sprintar. Helst skulle jag nog se noll sprint-tävlingar i touren men nu har vi en, vilket kanske är en halvbra kompromiss. Varför vill jag då inte ha sprint? Jo, för jag har aldrig gillat att det ofta blir så konstigt i touren, speciellt på herrsidan, då ett gäng utpräglade sprinters går in och dominerar för att sedan hoppa av touren. Well, ibland har man blivit tvungen att fullfölja allt för att få sina poäng men ibland inte. Osv.

Antingen ska det vara jämnt fördelat sprinttävlingar och distanstävlingar så att man korar den absolut mest allrounda åkaren, eller så satsar man på en gren. En sprint är iofs OK eftersom då tror jag inte någon sprintspecialist tänker ställa upp, vilket öppnar för en annorlunda sprinttävling. Dock lite konstigt att de bästa inte är med.

Hur som helst, årets (bantade) tour ser ut så här:

1. 3/4 km F individuell start
2. 9/15 km K jaktstart
3. 1.4 km sprint F
4. 15/35 km F jaktstart
5. 3/5 km K individuell start
6. 10/15 km K masstart
7. 9km Final climb

Är fortfarande riktigt bitter över att tjejerna inte får åka (hela eller delar av) sträckan Cortina – Toblach. Det är en väldigt speciell etapp eftersom den sluttar lätt utför nästan hela tiden. Man kan väl starta efter halva sträckan? Tråkiga FIS.

Etiketter: