Intervju med Evelina Settlin


Foto: http://www.evelinasettlin.se

Lyssna: ”Det känns stort att få det ansvaret”

På Onsdag gör 19-åriga Evelina Settlin sin debut på allra högsta nivå när det är dags för tävlingar i norska Drammen. Evelina fick sitt definitiva genombrott då hon knep ett JVM-silver i sprint för några veckor sedan.

I samma veva som Evelina skidade hem ett silver till Sverige fördes en diskussion här på Skidpepp kring vilka krav skidfans ställer på unga åkare och hur de påverkar dem (vilket tydligen även ledde till besökarrekord på Evelinas blogg). Skidpepp tog kontakt med Evelina för att gratulera till JVM-silvret och för att höra hur hon ser på de förväntningar som finns på henne och hennes kollegor.

-Tycker du att det ställs för höga krav på juniorer inom idrott i allmänhet och i längdsporten i synnerhet?
”Jag upplever själv ingen press utifrån på att jag som svensk junior är tvungen att prestera. Jag har vart med rätt många år nu på landslagsuppdrag med två år på juniorlandskamp och två JVM, och då känner jag inte heller någon speciell press på mig utifrån, men jag tror att det är så jag är. Jag är ganska säker på mig själv och låter mig inte påverkas av allt runtomkring. Plus att landslagsledningen alltid stöttar oss 100 % i både med och motgång. För er utanför längdåkningen kan det säkert verka som vi har hög press på oss tack vare allt som skrivs och diskuteras, men vi själva lever i vår skidåkarbubbla och VET vad som verkligen händer och har mest roligt.”

-Hur påverkas du när du läser saker om dig själv på nätet, både positiva och negativa?
”Jag tycker inte att det skrivs så otroligt mycket om mig på nätet, mest bara när jag gjort något bra, och det är ju bara kul! Har nog inte riktigt nåt den nivån för att vara aktuell att skriva om annars. Jag är inte heller den som håller utkik efter minsta lilla som skrivs om mig, vill de skriva så är det upp till dem och jag väljer också att inte lägga så stor energi på att bry mig, då jag inte anser att det som skrivs är ett problem för mig.”

-Vad är din inställning till din karriär, har du bestämt dig för att det är skidor som gäller till 100% de närmsta åren?
”Jag tänker ge skidåkningen en rejäl chans de närmaste åren. Då är det full satsning som gäller, för det är det här jag vill göra.”

-Hur tror du att framgången i JVM kommer att påverka dig?
”Det är alltid viktigt att veta att man kan klara av att nå sina mål. Man får ett bättre självförtroende och de dagar det är tyngre att ge sig ut på ett träningspass så har man alltid fina minnen att ta fram som kan inspirera en.”

Till sist önskar vi på Skidpepp Evelina Settlin ett stort lycka till på Onsdag!

Etiketter: