03 februari 2012, av Martin

Kristin Steira stoppas från att tävla

Vi har ofta här på Skidpepp diskuterat att flera av de norska damerna är väldigt smala. Oskar skrev en intressant artikel för någon månad sedan som ni kan läsa här. Nu verkar det som att det har gått ännu längre. Kristin Steira får inte åka i helgen då hon anses vara för undernärd enligt hennes tränare. Nu sätts hon på en diet där hon ska trycka i sig 5000 kalorier per dag. Enligt tränaren handlar det inte om ätstörningar utan det ska tydligen handla om andra saker som har hänt efter Tour de Ski, bland annat en skilsmässa. Steira själv har kommenterat det så här:

”Det var väldigt lite sömn och lite mat. Jag sade till mig själv att jag var tvungen att äta, men jag hade ingen aptit, säger hon.”

Trist nog handlar det ofta om kroppar och utseende i debatten kring kvinnliga skidåkare, antingen är de för stora eller för små. Vi håller tummarna för att det bara är något temporärt och att Steira snart är tillbaka i spåren.

Det här en intressant debatt, som nödvändigtvis inte behöver handla om just Steira då man inte ska vara för snabb att dra slutsatser.

Läs mer: Aftonbladet Aftonbladet 2 VG VG 2

5 kommentarer till ”Kristin Steira stoppas från att tävla”

Steira verkar ju inte medvetet ”svälta” sig. Vet inte vad debatten handlar om. Jag tror dock inte att det handlar om skidåkare, utan kvinnokroppar i allmänhet. Så länge jag följt skidor så har jag aldrig hört någon sagt något liknande om herrarnas kroppar som om damernas. Det kanske har påpekats att någon fått mer muskler, men inte kopplat muskler till dopning eller en slank kropp till anorexi.

Det är bra att steira får hjälp att äta det hon behöver. Själv har jag svårt att tänka mig tanken att äta 5000 Kcal under en dag. Tom. 4000 Kcal känns vidrigt.
Steira har inte svårt att äta (inte i den vanliga meningen), utan hon har svårt att få i sig de enorma mängder mat hon behöver för elit-idrott (just nu)

Håller med, hoppas hon är tillbaka snart.

Inlagd: 2012-02-03, 20:04
Skriven av: Johan

Det var snack om att en norsk skidåkerska stoppats från att tävla tidigare denna säsong (under nov) pga vägde för lite, var det Steira då också?

Tycker att det är bra att läkarna har koll på åkarnas BMI, oavsett om det gäller män eller kvinnor. Att vara för smal är aldrig bra och inget ideal för yngre att ta efter. Har funderat på Steira och Johaug flera gånger i den svängen.

Sen hoppas jag förstås på att Steira tar åt sig, äter upp sig och snart är tillbaka där vi är vana vid att se henne.

Inlagd: 2012-02-03, 20:21
Skriven av: Jörgen

”för smal” är ju per definition dåligt. Men vad betyder ”för smal” när vissa har genetiska anlag som kanska angränsar till vad vissa anser är ”för smal?
De kanske har en kropp som fungerar och mår bra ändå.

Vi har inte samma ämnesomsättning. Vissa har enorma problem att gå upp i vikt, men som kan utnyttja energin som dom tar in och därigenom kan träna hårt ändå.

Man ska nog inte fokusera på vikten eller utseendet, utan titta på andra värden. BMI är inte ett bra värde.

Det är helt klart bra att läkarna har kolla på gänget. Men det är nog upp till åkarna att känna när något börjar kännas fel.

Inlagd: 2012-02-03, 22:11
Skriven av: Johan

Jag tror man ska försöka nyansera begreppet ”ätstörningar” lite. Som det är nu klumpas alltid problemet med att få i sig för lite näring ihop med massa andra problem – dålig självkänsla, utseendefixering, grupptryck etc. Problem som inte nödvändigtvis behöver vara grunden till att någon äter för lite i relation till hur mycket han/hon gör av med.

Här är en ovanligt bra aftonbladetartikel i ämnet: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article14310477.ab

Inlagd: 2012-02-04, 08:29
Skriven av: Manne

Tycker det är jättebra att diskussionen om ätstörningar kommer i dagens ljus. Har själv en ätstörning och har ofta reagerat på att många idrottare är alldeles för smala. Hon säger själv att det beror på skilsmässa bl.a. Men herregud vad
många vita lögner jag själv dragit till med. Tycker de som inom backhoppning ska införa ett minimi BMI.

Inlagd: 2012-02-06, 14:59
Skriven av: Bettan

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values