20 november 2011, av Oskar

De röda skidande pinnarna

Igår och idag har man fått beskåda Norges absoluta elit och framtid inom längdskidåkning på damsidan och en sak som slog mig tidigt var att alla är så brutalt smala (frånsett Bjørgen och till viss del även Skofterud).

Jag förstår att jag kan vara ute på hal is med det här inlägget men är allt helt bra ställt vad gäller kroppsideal bland toppen i Norge? Visst kan man kanske jämföra skidåkarnas kroppar med långdistanslöpares och även dessa är riktigt smala, men det man bör tänka på då är att löparna använder inte magen eller armarna på samma sätt som en skidåkare.

Fast ser man på den norska prestationen över helgen så verkar det vara rätt så lyckosamt att vara skidande pinne utan ”onödig extravikt”. Frågan är bara hur kroppen reagerar utan underhudsfett. Personligen är jag också väldigt smal och haft en del svårigheter i att bli av med min spinkighet, men tack vare en del ren styrketräning utöver löpningen så har jag äntligen kommit upp i ett bmi som inte räknas som undernärd. Och kanske tack vare det har mina förkylningar minskat ganska mycket. Fast å andra sidan befinner jag mig ljusår från den norska dameliten så klart i alla hänseenden, jag hoppas bara att inte de ser ut som de gör på grund av påtryckningar från samhället eller folk kring landslagsledningen etc.

Jag skulle även vilja poängtera att jag är väl medveten om att det redan är för mycket snack om kvinnors kroppar i detta samhälle och vill inte vara en till som förflyttar fokus från prestation till utseende, men under den här helgen har det varit lite för många trådsmala norskor för att jag ska kunna sluta tänka på det (och blogga om det).

Är det någon som vet varför det är som det är i Norge? Jag menar, på den här sidan gränsen är det helt andra bud verkar det som.

Slutligen, det här är inget påhopp mot Norge som nation eller en bitter reaktion mot norskornas dominans i helgen utan en ren iakttagelse.

62 kommentarer till ”De röda skidande pinnarna”

Det är iaf en klar tendens bland mina vänner att de som är spinkiga verkar lida av nedsatt immunförsvar.

Inlagd: 2011-11-20, 16:48
Skriven av: mattias

Jag har för mig att Johaug i någon intervju sagt att hon helt enkelt inte klarar av att äta så mycket som hon behöver.

Annars finns det ett par svenskor som nog skulle gynnas av att gå ner ett par kilo…

När man läser bloggar verkar det vara ett jävla massa fikande…

Inlagd: 2011-11-20, 16:52
Skriven av: Benke Benbrott

Det var väl en omfattande diskussion i Norge förra säsongen om Johaug utifrån ett anorektiskt perspektiv.

Jag tycker vi skall tillåta alla olika typer av kroppar och inte uppmåla en kroppstyp som idealisk. Björgen och Kowalczyk passar väl inte heller in som trådsmala och de är ju ganska bra …

Inlagd: 2011-11-20, 17:01
Skriven av: swestam

Självklart swestam, men när så himla många från samma nation är lika smala, det är då jag hör varningsklockorna bjällra på avstånd.

Inlagd: 2011-11-20, 17:13
Skriven av: Oskar

Oscar…De norske jentene har bygd sine kropper, med en hensikt, nemlig Final Climb i touren…;)

Inlagd: 2011-11-20, 17:15
Skriven av: tolsrav

Är inte alls insatt i denna fråga, men kan det vara så att ”mindre” och smalare kroppar passar bättre i dagens tuffare skidslingor. Alltså att de inte drar på sig lika mycket mjölksyra och så. Tänker speciellt på Johaug och sista etappen i Tour de Ski.

Inlagd: 2011-11-20, 17:18
Skriven av: Klas

Jeg skal være enig i at Johaug er litt smal og som en var inne på over her skyldes det at hun sliter med å få i seg nok mat i forhold til trening. Kristoffersen er liten, ikke direkte smal, det samme med Østberg. Jacobsen syns jeg heller ikke er for smal.

Inlagd: 2011-11-20, 17:37
Skriven av: Neithiri

Nu när den klassiska distansen och sprint blev inställda i BRUKS så tycker jag att Landslagsledningen/
Skidförbundet omgående skulle hitta nya kvaltävlingar till dessa distanser.

Tror det finns många åkare som inte fanns med i Norge i helgen som kan bli aktuella för dessa distanser i världscupen och även på stafetter där det var en hel del svaga insatser på den klassiska distansen.

Sen håller jag med Blomman att det är skandal att inte Sverige också ställer upp med flera lag på stafetterna så att flera åkare får chansen att visa framfötterna. Här är Norge ett föredöme.

Inlagd: 2011-11-20, 17:41
Skriven av: Nils

Jag tycker Steira ser mer hälsosam ut nu än för några år sedan. Det är bra. Helt klart kan det vara en fördel att inte väga så mycket i vissa övningar. Mycket brant klättring eller hög höjd. Kanske är det de naturligt smala som presterar bättre och att det därför är så många tunna tjejer. Men det är klart att ett sting av oro över om vikten och viktnedgång blir något som implicit räknas med som konkurransmedel infinner sig.

Inlagd: 2011-11-20, 17:45
Skriven av: Anna

Jaså, så nu är man bara en ”en”. Mitt ego fick sig akkurat en rejäl törn, Neithiri!

Inlagd: 2011-11-20, 17:46
Skriven av: Benke Benbrott

Benke,
Litt usikker, men mener du at jeg antydet at overskriften burde vært ”Den röda skidande pinnen”. Ja, kanskje :)

Inlagd: 2011-11-20, 17:52
Skriven av: Neithiri

Forresten, nå forsto jeg, sorry Benke, du er en av de jeg respekterer stort her inne, skriver mye fornuftig. Ikke alltid jeg kan si det samme om meg selv :)

Inlagd: 2011-11-20, 17:54
Skriven av: Neithiri

Det är ju så att syreupptaget ökar med lägre vikt. Alltså ingen onödig vikt. Men skidåkning kräver ju muskler för att orka med en bra teknik och därför tror jag faktiskt att dagens damer är betydligt muskulösare än tidigare generationer. Med krav på att även vara en bra sprinter så blir det nog ännu mera muskler framöver. Men att vara lätt och stark kräver 0 i underhudsfett, vilket är väldigt svårt för tjejer. Det är väl egentligen bara en som når dit och där har jag mina egna teorier som ni nog läst tidigare.

Inlagd: 2011-11-20, 17:54
Skriven av: nisse

Neithiri: Flott det! Tackar.

Tycker nog att du bidrar med mycket här inne. Du kan göra objektiva och väl avvägande analyser när du känner för det.

Inlagd: 2011-11-20, 18:34
Skriven av: Benke Benbrott

Ibland så skäms man för att vara skidintresserad. Läste på Idas blog och där sticker det ut en riktig idiot som förolämpar henne. En person som gör sitt bästa skall inte behöva ta sådan skit. Hoppas signaturen Larry inte är någon på denna blog.

Inlagd: 2011-11-20, 19:11
Skriven av: nisse

Nisse det är helt otroligt vilka människor det finns. Fint att du kommenterade där.

Inlagd: 2011-11-20, 19:23
Skriven av: Anna

Benke Benbrott: låt åkarna fika hur mycket dom vill bara dom klår dom andra…

Inlagd: 2011-11-20, 19:54
Skriven av: KnutG

Oskar: Den var stygg. Grunnen til at de norske kvinnelige skiløperne mangler ”valker”, er at de trener ufattelig mye. Som kjent i utholdenhetsidretter er det en viss sammenheng mellom treningsmengde og vekt, jfr f.eks også langdistanseløpere i friidrett. Jeg viser i den forbindelse til et intervju med vår kvinnetrener på norsk TV i går.

Inlagd: 2011-11-20, 20:37
Skriven av: Jomar Blekkås

Jomar, haha så du menar att det bara är de norska skidåkarna som tränar mycket? Mycket roligt.

Jag har lite svårt att förstå hur man kan ligga så högt i fettprocent som vissa av de svenska tjejerna gör, med en sådan kaloriförbrukning.

Jag personligen inga som helst problem med att hålla mig rippad med en träningsmängd som är larvigt låg jämfört med deras och samtidigt som jag äter mig proppmätt vid varje måltid. Men så äter jag ingen skitmat heller…

Inlagd: 2011-11-20, 21:04
Skriven av: Gabriel

Gabriel: och du har koll på deras fettprocent?

Inlagd: 2011-11-20, 21:16
Skriven av: toriv

Gabriel det går inte att jämföra män och kvinnor när det gäller fett. Jag reagerade under VM i friidrott på att det endast var en kvinna vad jag kunde se som var deffad som Marit. (En afrikanska på 400m.) Jag tror inte att det går att bli tokdeffad som kvinna utan hjälpmedel. Kvinnor är till för att föda barn och kroppen kräver lite fett föra att det göra detta möjligt.
Det är i alla fall min teori.

Inlagd: 2011-11-20, 21:25
Skriven av: nisse

Toriv, ja hyfsat. Det är bara att titta med ögonen.

Nisse, man behöver inte ligga på 7% kroppsfett, men i slutändan handlar all konditionsidrott om hur många watt man kan producera per kilo kroppsvikt. Kan man dessutom addera en viss muskelmassa till detta så är det homerun. Det handlar om att lyfta sin egen kropp. Kolla på cyklisterna, dom är experter på sånt. Men där går det ofta till överdrift, som bekant.

Jag säger bara att jag inte förstår hur flera av de svenska tjejerna kan vara så stora som dom är, med den träningsmängden. Det är mer logiskt att se ut som de norska tjejerna. Kanske har med matkvaliteten att göra? Vad vet jag…

Inlagd: 2011-11-20, 21:55
Skriven av: Gabriel

Nisse, vänta här nu! Antyder du att skidvärlden har sin egen Caster Semenya? Don’t go there mate…:-)

Inlagd: 2011-11-20, 21:58
Skriven av: Gabriel

Gabriel: hon springer ju 800 m.

Inlagd: 2011-11-20, 22:00
Skriven av: toriv

Toriv, jo jag vet.

Inlagd: 2011-11-20, 22:02
Skriven av: Gabriel

:)

Inlagd: 2011-11-20, 22:02
Skriven av: nisse

Ironi är svårt ibland, sorry.

Inlagd: 2011-11-20, 22:03
Skriven av: toriv

Dä ä cool :-)

Inlagd: 2011-11-20, 22:04
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Jeg gjentar, de norske skijentene trener ufattelig hardt. Det vises da også på resultatene de oppnår. Jeg tror f.eks. ikke de svenske tjejarna trener tilnærmelsesvis så mye som de norske, og det vises jo på deres relativt svake resultater. Kalla kommer langt på sin teknikk, og ikke på spesielt hård trening sammenlignet med de norske (enligt uppgifter gjennom svenske aviser).

Inlagd: 2011-11-20, 22:57
Skriven av: Jomar Blekkås

Kan det verkligen stämma. Ligger inte alla elitkonditionsidrottare mer eller mindre och ballanserar på gränsen till överträning under uppbyggnadssäsongen. Tränar du mera blir du sjuk.

Inlagd: 2011-11-20, 23:14
Skriven av: Josef

Jag har också svårt att tro att de norska damerna tränar mer än de svenska utan se några bevis. Anledningen till att norskorna presterar bättre beror väl i grund och botten på att de har en mycket större bredd.

Inlagd: 2011-11-20, 23:44
Skriven av: Steve

”Kalla kommer langt på sin teknikk, og ikke på spesielt hård trening sammenlignet med de norske (enligt uppgifter gjennom svenske aviser).”

Jomar Blekkås, detta är helt fel. Kalla tränade 800 timmar i år. Jag skulle tro att det bara är Kowalzcyk och Björgen som ligger högre än henne i träningsmängd.

Inlagd: 2011-11-21, 07:40
Skriven av: Gabriel

Alla har olika fysiska förutsättningar. Fett är inte farligt på en idrottskropp. Ibland rent av nödvändigt för vissa individer. Det har med utbudet av idrottstjejer att göra. Vi har haft en del jätteduktiga svenska tjejer med normal kroppssammansättning som i jämförelse med vissa norskor i tajt dräkt kan synas större. Sedan har vi även svenska tjejer med toksmala kroppar a la Lisa Larsen. Och muskelpaket som Charlotte och Ida. Om man tittat på reportagen inför säsongen från styrketräningspass med väldigt lite kläder ser man att såväl Charlotte som Ida, Anna och Maria inte har många gram fett på kroppen. Varför de nu inte skulle få ha det…

Inlagd: 2011-11-21, 08:48
Skriven av: Anders

Fett är såklart inte farligt. Men bär man på för många kilon i förhållande till hur många watt man kan generera så blir det svårt att vara bäst. Det är ju alltid en svår avvägning det där med kroppsammansättning. Beror ju mycket på vad man satsar på. En sprinter kan ju bara betydligt större tex.

Norskorna satsar uppenbarligen på låg vikt/stor motor och det verkar ju fungera rätt bra…

Inlagd: 2011-11-21, 10:52
Skriven av: Gabriel

Fast pallen Björgen – Kalla – Skofterud är ju inga små spinkisar…

Inlagd: 2011-11-21, 12:00
Skriven av: Anders

Kalla och Björgen är båda unikum och har låg fettprocent, stor motor och stor muskelmassa. Visst, muskler väger mycket men genererar också kraft. I kombination med en stor motor så är det perfekt i skiidåkning. Skofterud däremot har ju en kroppsammansättning som liknar flera av de svenska tjejernas, även om jag tycker att hon ser lite tightare ut i år. Men hon är en stor talang som fått jobba upp en stark motor under många år.

Jag kan inte se fördelen med att släpa runt på extrakilon. Jag tycker att de norska löparna har helt rätt inställning. Låg fettprocent och vikten ska bestå av muskler som kan utföra arbete. Kroppsfett är onödigt.

Om det sedan är hälsosamt eller moraliskt försvarbart ur ett förebildsperspektiv är en annan femma. Men elitidrott är ingen hälsotävling, det handlar bara om att komma först i mål.

Inlagd: 2011-11-21, 20:15
Skriven av: Gabriel

Det rymmer sig en intressant diskussion i det här fältet och den har tycker jag inte så mycket med kvinnoideal att göra. För det verkar ju vara en trend att svenska löperskor väger mer än norska. Att svenskorna inte skulle träna lika mycket på grund av lathet eller liknande kan vi avskriva direkt. Träningsmängden är ju en uträknad balans för att på maximal effekt och där kan man väl tänka sig att sverige och norge har olika filosofier. Kanske på grund av att man vill undvika överträning (vi har ju Per Elofsson som skräckexempel).

Sen att dra in en hälsoaspekt i detta och antyda att norskorna kanske inte är så hälsosamma tycker jag blir helt fel. Elitidrott är inte särskilt hälsosamt över huvud taget och jag har inte sett något som pekat på att det skulle vara farligare inom längdskidor än i någon annan sport. Kvinnor är dock något mer känsliga än män när det gäller fettprocenten då detta påverkar menscykeln och fertiliteten (vilken åtehämtar sig senare). Detta kan få vissa, men mig veterligen små effekter på lång sikt.

Inlagd: 2011-11-21, 20:29
Skriven av: lasse

Det är långt ifrån bara träning och kost som avgör. Möjligen avgör kroppskonstitutionen vad man blir riktigt bra på i stor utsträckning när det gäller internationell toppidrott.
Det finns risker med låg BMI/kostintag/överträning men kolla hur långdistanslöpare ser ut jmf t ex orienterare (större variation inom orientering), och kanske skidåkning är mer som orientering där?
Det har t ex inom kvinnlig elitidrott visat sig vara vanligt med PCO (som inte är ovanligt annars heller) som har en positiv effekt (för idrott) en androgen effekt. Se tex
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19461542
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=3373

Så bara bilderna är lite svårt att gå på när man bedömer om det är något oönskat.

Inlagd: 2011-11-21, 21:24
Skriven av: Björn

Det är väl förövrigt ganska stor variation på kropparna på herrarna också? Tajta dräkter där med. Fast det är väl mer intressant att kommentera kvinnokroppar? Jag tycker nog inte det.

Vissa är smala andra större. Vissa har lättare att bygga upp stora muskler, andra är mer finlemmade. Har lite grann med benstomme att göra också. Vi ser det på herrarna också

Känns lite visset att lägga in en bild på Steira i uppifrånperspektiv

Lasse, ja elitidrott är i sig inte nyttigt för kroppen, finns väl därför en gräns där den inte klarar av samma träningsmängd och en dag runt trettio-fyrtio är det dags för ”pension”. Men i en sport där du använder samtliga muskelgrupper i och därtill i kyla är skaderisken högre. Hur många höjdhoppare drar på sig till exempel astma på grund av just höjdhopp och träning?

Inlagd: 2011-11-21, 21:59
Skriven av: Aliide

En Kalenjin-kenyan går upp klockan 5 morgonen och dricker en kopp thé. Sen springer hon ett tretimmars tempopass med stegrande fart som avslutas i tävlingsfart. Sen dricker hon en till kopp thé. ;-)

Inlagd: 2011-11-21, 22:58
Skriven av: Gabriel

Fast frågan hur man ska balansera muskelmassan i skidor är väll intressant i sig. Muskler kräver ju massor av syre. Så det är ju inte så enkelt att stora muskelmassa alltid är positivt. Onödiga muskler som man inte använder i grenen är väll snarare garanterat direkt negativa.
Musklerna är ju bara bra om man orkar hålla igång dem med syre.

Inlagd: 2011-11-21, 23:33
Skriven av: Josef

@Aliide: Nja jag tycker faktiskt att variationen på kroppsfett är ganska mycket större bland damerna och det är därför det är ett ämne som diskuteras tror jag. Dimensionen av fult eller fint och kroppsideal hit eller dit har för mig inte med den här saken att göra. Bland herrarna är det väl möjligtvis Thobias Fredriksson som såg ut att bära runt på lite vikt som han kanske varit snabbare utan.

Sen när det gäller skaderisken är ju faktiskt längdskidåkning en av de idrotter med minst antal skador. Kollar man på eliten är det ju klart ovanligt att åkare är borta på grund av skador jämfört med exempelvis ishockey eller fotboll. Skillnaden är faktiskt ganska stor där. När det gäller sjukdomar är det en lite annan sak och där spelar nutritionsstatus och BMI en roll. Det vore därför intressant att se om det finns något statistiskt samband mellan sjukdagar och lågt BMI bland elitåkare.

Inlagd: 2011-11-22, 00:51
Skriven av: lasse

Kristin og Therese er tynne, men ellers er ikke de norske skijentene spesielt tynne. Sammenlignet med alle andre nasjoner enn den svenske er de normale. De svenske jentene er derimot nesten uten unntak veldig mye større enn sine konkurrenter. Jeg har alltid lurt på hvorfor det er slik.

Sammenligner man med andre utholdenhetsidretter, så er ikke de norske skijentene tynne i det hele tatt.

Inlagd: 2011-11-22, 08:41
Skriven av: Terje K

Jag tror att det helt enkelt kan vara urvalet som gör skillnaden mellan länderna. Det ser väldigt annorlunda ut på ungdoms och juniorsidan i Sv resp. No.

Inlagd: 2011-11-22, 08:46
Skriven av: Skidvän

Jag säger återigen urvalet. I kombination med slump.

Det brukar ju inte vara så ovanligt att välväxta tonårstjejer som med sin naturligt stora kropp både är längre och muskulösare än sina små spinkiga juniorkombatanter sopar banan rätt rejält med dessa. Då är det väl inte så konstigt att de forsätter att satsa på skidåkning när de visat sig så bra på det? Norge kanske får de tunna tjejerna som i ung junisålder ligger en bit efter att inte sluta med skidor utan fortsätta ändå?

Inlagd: 2011-11-22, 09:33
Skriven av: Anders

Anders: vore kul att testa den hypotesen, det känns som om det skulle kunna vara en stor faktor.

Inlagd: 2011-11-22, 09:43
Skriven av: toriv

Anders… Intressant teori, men dessa norskor är väl just exempel på ovanligt framgångsrika juniorer? Jag har nog faktiskt snarare tänkt precis tvärtom.

Inlagd: 2011-11-22, 10:03
Skriven av: Manne

Manne: jag tolkade ”ung junisålder” som typ 12-14 år – vet vi att norskorna var framgångsrika redan då?

Inlagd: 2011-11-22, 10:40
Skriven av: toriv

Toriv… Ja, fast junior blir man ju när man när man börjar gymnasiet, året man fyller sjutton. Och vissa av norskorna seniorlandslagsdebuterade redan andra året som juniorer.

Men visst kan det ligga något i Anders teori… Men det skulle också kunna röra sig om en grupp av stora talanger på skidgymnasier och dyl. som börjar träna hårt och elitsatsa seriöst i tidig ålder. Men givetvis även rena tillfälligheter…

Inlagd: 2011-11-22, 11:01
Skriven av: Manne

Manne: jojo, men när blir man ”junis”? :)

Saken måste helt klart undersökas för att man ska våga tro på det. Någon här som har kontakt med någon universitetsforskare som pysslar med idrott?

Inlagd: 2011-11-22, 11:20
Skriven av: toriv

Nyter bare å se at dere svensker bruker såå mye energi å diskutere kroppene til skijentene våre. Dere er ikke helt gode..

Inlagd: 2011-11-22, 13:00
Skriven av: Onkel Olav

Onkel Olav,

Oj vad mycket energi vi brukar!! Not.

Det är intressant, eftersom det är en tydlig trend (ingen kan säga annat) att de norska skidtjejerna, generellt, väger mindre än de svenska.

Och eftersom de norska är fullständigt överlägsna, så är det ju en intressant iaktagelse.

Jag tror inte att det är en slump. Jag tror att de vet vad de pysslar med i Norge. I alla andra konditionsidrotter begriper man vitsen med att ha så låg vikt som det bara är möjligt i förhållande till den kraft man kan generera. Lyssna på Lance Armstrong: http://youtu.be/sStK1KG8lnA

Det är därför testosteron är så oerhört effektivt för konditionsidrottare, för man kan deffa och bygga muskler på samma gång.

Inlagd: 2011-11-22, 13:09
Skriven av: Gabriel

Eller kolla denna video med Lance, ”vågen är idrottarens bäste vän”.

http://youtu.be/7W-SGNh3AD0

Hälsosamt? Inte en chans. Effektivt? Säkerligen.

Inlagd: 2011-11-22, 13:39
Skriven av: Gabriel

Det var inte bara fettet som försvann när han gjorde comback. Nog såg han ut att ha gjort sig av med överkroppsmusklerna dessutom? Antar att de var onödiga ;)

Inlagd: 2011-11-22, 15:39
Skriven av: Josef

Snart är norskorna ikapp:

http://twitter.com/#!/maikencfalla/status/139072324086398976

Inlagd: 2011-11-22, 21:18
Skriven av: toriv

Hur är det i backhoppning? Införde man inte en BMI-gräns efter att semester-bilder på en mycket mager Sven Hannawald läckte ut?

Inlagd: 2011-11-22, 21:21
Skriven av: Benke Benbrott

För den som är intresserad:

http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2644675/viktdebatt-het-igen-i-norges-langdlandslag

Inlagd: 2011-12-07, 22:22
Skriven av: Manne

Skjønner ærlig talt ikke denne debatten.

Det eneste viktige er å tenke helse, og man blir vel ikke verdensmester i en ekstrem utholdehetsidrett, dersom man lider av underernæring?

Skal de veie maten de har i seg? Problemet til flere er å få i seg nok mat, ettersom de forbrenner flere tusen kalorier pr dag. Og det sier seg selv man skal spise svært mye for å fylle etter. Akkurat dette greier de i varierende grad.NOen sliter med å få i seg nok. De blir matleie.

Andre snakket (senest i dag) om at jentene skulle ha så og så mange fettprosent. Skulle kraftige Marit Bjørgen få startnekt fordi hun praktisk talt ikke har underhudsfett, så ville det fortone seg noe underlig?

Inlagd: 2011-12-07, 22:41
Skriven av: fabulator

nu ska jag sluta debatera i detta ämne:)
Till sist vill jag bara än en gång säga att jag är besviken på Davos som skidort att dom inte kunde garantera 7.5 km spår med dom förutsättningarna dom har å de väder som lovades å kom..
Tänk på hur bra norge ordnade WC premiären under sämre förutsättningar löste dom de med vilja å massa arbeta imponerande av dom :)

Inlagd: 2011-12-07, 22:48
Skriven av: jossa

Hvis det om lørdag viser seg at det er mer enn nok snø til et 7,5km spor, så vil FIS dumme seg ut for hele verden.

Ut i fra hva jeg har sett av snøbilder fra Davos i dag, så virker deres beslutning mer og mer forhastet, eller hva vi skal kalle det.

Inlagd: 2011-12-07, 22:59
Skriven av: fabulator

Gillar själv inte att diskutera skidåkarnas kroppar, men kan inte låta bli att länka till detta nu när jag såg det på SVT:

http://svt.se/2.21247/1.2638272/atstorningar_inom_norsk_skidakning

Inlagd: 2011-12-09, 21:29
Skriven av: Sanna

[…] är väldigt smala. Oskar skrev en intressant artikel för någon månad sedan som ni kan läsa här. Nu verkar det som att det har gått ännu längre. Kristin Steira får inte åka i helgen då hon […]

Inlagd: 2012-02-03, 19:55
Skriven av: » Kristin Steira stoppas från att tävla « Skidpepp

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values