Åter i hemlandet

Söndagens (och även lördagens) lopp är nu avverkade framför min dator och likt Martin säger jag så här: lägg ner klassisk sprint eller se till att banorna blir tillräckligt tuffa för det ser ju rent av larvigt ut när hela gänget står och stakar i uppförsbackarna. Som en skämtsport! Nästan så att jag hellre vill se den nya knäppsporten skridsko i nedförsbacke med hockeyskydd på, vad det nu heter.

Alltså tänk om sprintåkarna istället fick dunka uppför backen vid dagens 2,5km-passering, då hade det blivit riktigt spännande!

Men men, sprinten har redan diskuterats, istället vänder vi kalenderblad och tar en flukt på dagens lite längre tävlingar. Trots den korta distansen fick vi se idel omkastningar vid de olika mellantidsstationerna. Roligt att Kershaw vräkte på så hårt i början! Måste gjort alla (utom Cologna) stressade när de blev sekunderade och förstod att de låg så långt efter kanadensaren. Nu räckte han inte hela vägen runt den tuffa banan men kändes ändå som en frisk fläkt.

Vinterns skidkung på herrsidan (sorry Petter), Super Dario, verkar vara så säker i sin form och teknik att han inte lurades av Harveys toköppning utan tuggade på i lagom men hård takt för att sedan skruva upp tempot rejält sista varvet (eller var det alla andra som kroknade). Det var helt magiskt att se honom gå på i rälsen i långbacken där alla andra fick gå ut och saxa.

Något som också var magiskt att alla svenskar som stod på startlinjen tog värlscuppoäng idag! Rena rama Norge-fasoner! Baggarna däremot fick endast med två stackare på poängplats med en sjuttondeplats genom Tønseth (tvåan på skandinaviska cupen förra helgen) som bäst. Riktigt roligt att Jens Eriksson är tillbaka i gott slag efter vad som känts som evigheter sedan sist. Calle Halfvarsson tar poäng i klassiskt, det är bra. Längtar till ett fristilslopp så man får se om den bländande formen från säsongsinledningen fortfarande sitter i! Anders Södergren ville helst bli topp-tio för att kunna skrapa ihop sitt sönderslagna självförtroende. Resultat 21:a idag. Självförtroendet kanske ihoplappat med tejp, inte mer. Kan det vara så att all den fina träning han lagt bakom sig under sommaren inte tagit på grund av brist på vila? Han har ju en liten knodd hemma som kanske håller Löken uppe om nätterna? Vad vet jag.

Daniel Rickardsson fortsätter att underprestera. Är det all otur som fått honom ur slag helt och hållet? Kan det vara förra helgens vadskada som fortfarande spökar? Tur att det inte är mästerskap i vinter, då hade det blivit tråkiga resultat i stafetten. Tänk, för ett år sedan sopade han banan med konkurrenterna inför VM. Idag är han 25:a.

Sist men inte minst har vi våra säkra kort Marcus Hellner och Johan Olsson. Ingen av dom glimrade, men man kan lätt säga att de levererade. Sexa och sjua är mycket bra, även om man alltid helst vill ha pallplatser…

På damsidan var det som vanligt en kamp mellan de två + Duracell. Jag trodde nog att kaninen skulle åka bättre idag med tanke på de brutala uppförsbackarna, men Kowalczyk gick ännu starkare uppför!! Bjørgens form, börjar den gunga lite? Eller är det så enkelt att polskan bara är i ännu bättre form nu?

Charlotte Kalla sträckte nävarna i luften när hon gick i mål, åh så härligt. Ibland känns det nästan som om det är roligare att se en glad Kalla gå in på en dålig placering än en sur Kalla gå i mål på en hyfsat bra placering. Idag blev hon fyra efter giganterna vilket är ruggigt bra! Klassisk stil dessutom! Hon säger så här om loppet:

”Idag var det ett annat sting i åkningen och jag kunde kriga mig i mål som fyra! Jag försökte hålla ett jämnt, hårt tempo. Ha fokus här och nu. Slänga fram underbenet i diagonalen. Och stakningen, idag satt den där den skulle!”

Roligt att det var just sting Blomman och Hård snackade om idag!

Trots Haags frånvaro gjorde även damerna en väldigt bra laginsats. Efter Kalla fick vi in Maria Rydqvist på en trettonde plats, vilket måste vara bland det bästa hon gjort klassiskt? Härligt att se Sara Lindborg tillbaka också! Och Hanna Brodin minsann! Snacka om ojämn åkare. Ibland går hon och vinner och ibland hamnar hon på plats 269. Idag gick det ju riktigt bra för att vara så långt. Synd att Sofia Bleckur hamnade fyra sekunder utanför poängplats! Hade hon klarat 30:e-platsen skulle distans-kvoten vara säkrad inför nästa år. Tur att vi har kvar Falun, där får vi ställa upp med nationell kvot.

Om norskarna på herrsidan var mediokra så var det desto bättre på damsidan, eller vad sägs om 2-3-5-8? Vilken topp-bredd de har!

Till sist måste jag nämna (tack Kristoffer) amerikanska underbarnet Jessica Diggins som ni kanske vet endast är 91:a. Hon blev 18:e idag och spöade alla andra jämnåriga idag, vilket är väldigt roligt, inte minst för framtiden och bredden inom sporten! Heja Nordamerika!

Läs mer: Aftonbladet, Expressen, langd.se