Är norskorna ovanligt överlägsna?


Bild: statisticalskier.com

Många har häpnats över Norges dominans på damsidan hittills denna säsong. Så även Joran på statisticalskier.com, som genast drog fram lite statistik över ämnet. Är detta något unikt? Har norskorna varit så här bra förut? Finns det någon annan nation som varit lika dominerande?

Det är några frågor man får svar på om man tittar på grafen ovan som visar antal topp-tioplaceringar i de sex första loppen per säsong, per nation (mindre nationer exkluderade). Som ni ser har Norge aldrig varit så bra som de är i år. Dock har de alltid haft en ganska stark ställning i toppskiktet. Några som däremot tappat rejält är ryskorna. Kan det vara den förbättrade dopingkontrollen från och med Lahtis-VM som ligger till grund för ryskornas markanta försämring eller såg vi ett generationsskifte då, vad vet jag.

Vad jag dock vet är att Sverige aldrig varit så här bra som vi varit de senaste tre säsongsinledningarna. Fantastiskt!

Till sist, hade norskorna haft denna dominans även om så många toppåkare slutat förra säsongen? Som ni ser finns det inga italienska eller tyska topp-tioplaceringar med alls i årets stapel. Lägg sedan till Petra Majdic. Vi hoppas att det blir lite jämnare i toppen framöver. Annars behöver ju Norge inte ha NM, räcker med ett världscuplopp.