13 december 2011, av Oskar

FIS, lyssna på Northug!

I dagarna För ett tag sedan mottogs vi av det sorgliga beskedet att Holmenkollens femmil (och tre för damer) blir masstart för evigt framöver. Många skidentusiaster blev nog ordentligt besvikna över det beskedet.

De allra mest fanatiska och besvikna masstartshatarna har ju en favoritkonspiration. Det är att FIS-bossen Ulvang gör allt han kan för att anpassa skidåkningen efter vad Petter Northug vill. Tänk om det vore sant.

Då kanske Kollenfemmilen skulle återgå till att vara individuell start! Va, hur då? Jo, för i en intervju i norska TV2 efter Davosloppet i lördags sa nämligen Northug detta:

”Hvis jeg fikk bestemme skulle det være femmil med fellesstart i mesterskap og enkeltstart i Kollen. Herregud, tenk for et løp Kollenfemmila er med enkeltstart – en klassisker. Det hadde vært noe å vinne! Jeg håper FIS (Det internasjonale skiforbundet) får gjeninnført Kollenfemil med enkeltstart, mener Northug jr.”

Heja Northug!!!!

27 kommentarer till ”FIS, lyssna på Northug!”

Det känns väl iofs ”sådär” att han säger det nu, när han känner att han har chans att vinna det loppet. Varför sa han inte det redan för 2 år sedan?

Inlagd: 2011-12-13, 20:38
Skriven av: Gabriel

För evigthet, Amen?

Så här skrev ju t ex Hellner efter tremilen:

”Även kul att få ha kört min första individuella tremil. Hoppas det blir fler. Det vore ju på sin plats att man till exempel gör om 5 milen i Holmekollen till individuell start igen.”

Inlagd: 2011-12-13, 20:43
Skriven av: Aliide

Kan man ta ett beslut för evigt framöver? möste ju vara omöjligt ta ett sådant beslut..

Inlagd: 2011-12-13, 20:49
Skriven av: jossa

Den är ju inte purfärsk den där artikeln. Från i somras.

Men iaf. Klart man vill se kollens femmil med intervallstart.

Det känns dock inte som att jag orkar älta denna debatt igen…just nu…

Inlagd: 2011-12-13, 20:49
Skriven av: Benke Benbrott

Oj Benke, du har så rätt så. Rättar till i artikeln.

Inlagd: 2011-12-13, 20:55
Skriven av: Oskar

Benke, du har rätt. Jag tyckte jag läst den. Men förträngt. Men det är med samma sorg jag tar del av den igen. Det är sjukt.

Inlagd: 2011-12-13, 21:15
Skriven av: Aliide

Gabriel: Han har sagt det tidigare också vill jag minnas. Svårt att vara norrman och inte ha en speciell relation till det loppet, i den formen.

Inlagd: 2011-12-13, 21:32
Skriven av: mattias

Om han skulle bojkotta Kollen lyssnar dom nog.

Inlagd: 2011-12-13, 21:58
Skriven av: Manne

Har ni hört en enda aktiv som inte vill ha individuell start i Kollen? Dags för generalstrejk kanske?!

Inlagd: 2011-12-13, 22:57
Skriven av: Aliide

Northug sa det samme for (nesten) 2 år siden, på pressekonferansen etter femmila i 2010: http://www.youtube.com/watch?v=TTu7JHNcSIo (2:18)

Inlagd: 2011-12-13, 23:07
Skriven av: Anno

Har ingenting mot fellesstart i alle distanser, men variasjon er alltid viktig.
Synd at FIS ikke ser ut til å forstå dette.
Det er viktig å fornye sporten, men å ignorere dens røtter totalt er ikke et sunnhetstegn.

Inlagd: 2011-12-13, 23:30
Skriven av: Ubersnuber

Northug har sagt dette tidligere også. Det er overhodet ikke noe nytt.

Han har også blitt spurt om han ønsker seg en annen avslutning på TDS enn Alpe Cermis fordi en slik avslutning gavner ham svært lite. Men han mener det er viktig å bevare den ”tradisjonen” med TDS.

Er det i det hele tatt noen som ønsker masstart i Kollen?

Inlagd: 2011-12-13, 23:31
Skriven av: drazyc

”Er det i det hele tatt noen som ønsker masstart i Kollen?”

Jeg ønsker begge deler

Inlagd: 2011-12-13, 23:47
Skriven av: Ubersnuber

Nå skal iallefall ikke jeg anklages for å være ukritisk fanboy av PN, men han har faktisk uttalt dette tidligere også. Og dessuten aldri gitt uttrykk for å foretrekke masstarter før intervallstarter.

Så øvelsesprogrammet FIS setter opp er neppe på bakgrunn av hva Petter N ønsker seg.

Akkurat nu føles det som om FIS er på kant med hele langrennseliten, for alle de beste vil ha flere intervallstarter.

Inlagd: 2011-12-14, 00:03
Skriven av: fabulator

Saknar motsvarande NHLPA (som har stor makt gentemot NHL) dvs ett slags fack för de aktiva som kan säga ifrån, kräva pensionsfonder, gå i strejk och protestera gentemot FIS-pamparna. Ett par åkarrepresentanter som är i minoritet i en FIS-kommitté räcker inte.

Inlagd: 2011-12-14, 00:25
Skriven av: Jörgen

”Hvis jeg fikk bestemme skulle det være femmil med fellesstart i mesterskap og enkeltstart i Kollen.”

-> Hvis jeg fikk bestemme var det også enkelstart i mesterskap… Men når det er sagt er vel egentlig på de lengste distansene i tungt terreng/tungt føre at fellesstart fungerer best – da er det iallefall en liten mulighet for spenning om løperne blir slitne. Kanskje annethvert år fellesstart/enkeltstart er tingen?

Fellesstart/jaktstart egner seg forøvrig best for tour’er for å få jevn totalstilling og spenning hele veien til mål – enkeltstart kan gi litt vel stor spredning. Der er det også mulig å lage litt ekstra spenning med bonus-sekunder osv. på fellesstart på tour’er.

Inlagd: 2011-12-14, 01:02
Skriven av: JanK

Vet inte om jag tycker att masstarten på herrsidan blir så mycket mer spännande av tunga banor. Anledningen är att för att få ett annat scenario än masspurtsavgörande så måste antingen (A) Ett hårt tempo hållas för att åkare efter åkare ska droppa av eller (B) ett utbrytningsförsök ske.

För att (A) ska ske måste någon eller några åkare ligga i front och köra hårt. Eftersom det kostar mer kraft att ligga i front måste löparen vara mycket starkare än övriga fältet. På en jättetuff bana och med den jämnhet manliga världseliten uppvisar finns det få som vågar ta den risken. En bana med rejäla stigningar har oftast även rejäla utförsbackar vilket gör det hela än mer riskabelt då de andra lätt glider ikapp.

För att (B) ska fungera måste löparen som rycker ifrån först ha ställen att rycka på och sedan veta att han kan hålla på egen hand in i mål. Rycka gör man sällan i långa branta backar då risken för mjölksyra är enorm. Att sedan åka själv på en jättetuff bana medan de övriga går tillsammans är också ingen chansning man vill ta.

Det funkar på damsidan för att skillnaderna mellan löparna är större och de finns de som vet att de har kapaciteten. På herrsidan har vi inte haft någon sådan sedan Mühlegg.

Jag har sagt det förr och säger det igen, en händelserik masstart kräver genomtänkta banor. Färre jättelånga branta uppförs och utförsbackar, fler slakmotor kombinerat med kortare branta ryck-backar och framför allt partier efter backkrönen som är flacka eller knixiga.

Inlagd: 2011-12-14, 08:47
Skriven av: Anders

En reflektion:

I Vinterstudions masstartsdebatt ifjol fanns Per Elofsson med. Han sa då att han som svensk FIS-representant jobbar för att få kortare masstarter och längre intervallstartslopp.

Förra helgen kördes det första längre intervallstartsloppet på flera år. Och nu i helgen kör herrarna masstart på 15 km, vilket inte heller tillhör vanligheterna.

Slump?

Inlagd: 2011-12-14, 09:44
Skriven av: Manne

Nej, det är säkert ingen slump.

Men framför allt tror jag det är en eftergift för att Kollen blivit permanent masstart.

Det blir väldigt intressant med korta masstarter till helgen. På damsidan kanske vi äntligen får en spurtuppgörelse (fast troligtvis inte) och på herrsidan ska det bli kul att se om det för en gångs skull blir hög fart och den där kampen man mot man som masstarterna utlovat men aldrig hållit.

Inlagd: 2011-12-14, 09:52
Skriven av: Anders

Ser också fram emot helgens expriment. Det finns ingen som håller maxfart i tremil, men över 15 km kanske det går. Jag hade gärna sett en hare i loppet för att garantera hög fart hela vägen. Det skulle göra resten av åkarna tröttare om attackerna kommer mot slutet. Hur som hest, i värsta fall blir det bara hälften så tråkigt som en tremil med masstart.

Inlagd: 2011-12-14, 09:57
Skriven av: JonasE

Intressant, Manne!

Inlagd: 2011-12-14, 09:58
Skriven av: Oskar

Anders… Ja, grejen är ju att sprintarna är dom masstartslopp som har haft flest olika scenarier. Ibland rycker nån mitt i, som Hellner och Kershaw förra året och Pethukov i helgen. Ibland kontrollerar någon loppet från tät som Jönsson brukar göra. Och ibland ligger nån sist (typ Northug), men smäller till med en jättespurt på upploppet.

Det är så masstart ska vara – dom olika möjligheternas lopp.

Inlagd: 2011-12-14, 10:19
Skriven av: Manne

Ulvang är väl fortfarande upptagen med sin Sydpolsexpedition?

Inlagd: 2011-12-14, 11:40
Skriven av: Kurt

Manne: Huvudet på spiken! Precis, ju kortare lopp desto mer möjligheter till olika scenarion. Jag antar att fler kommer vilja våga ta chansen till att köra hårt, typ som en staffetsträcka?

Inlagd: 2011-12-14, 11:41
Skriven av: Laggarbacken

Laggarbacken… Ja, precis. Sen kanske man inte får se detta redan till helgen. Distansen måste nog testas några gånger innan man kan se om den har riktig potential.

Inlagd: 2011-12-14, 11:49
Skriven av: Manne

Heja korta masstarter!

Inlagd: 2011-12-14, 20:49
Skriven av: Oskar

På tal om att lyssna på Northugg :-) Här är han ju riktigt trevlig tillsammans med Marcus inför slottssprinten förra året. :-)

http://youtu.be/7n7HBo8sCJ4

Inlagd: 2011-12-15, 11:06
Skriven av: Jensa

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values