Inför Davos


Er favorit Sandra berättar om tävlingen.

Härom dagen var jag inne på att skriva ett inlägg med rubriken ”Skandal” då jag hörde att man beslutat att korta ner helgens lopp till hälften trots att det vräkt ner snö. Jag hann dock inte med att skriva inlägget utan väntade med det, vilket var ju bra eftersom man nu återgått till originalplanen att köra full längd. En sak som är skandal dock, det är att FIS bara helt plötsligt kan ändra distansen bara sådär. Frågan är om det inte är bättre att ställa in tävlingen om det är så att man inte kommer att kunna köra 30km. Blir ju väldigt konstigt annars.

Nog om det. I morgon är det dags att bänka sig framför dumburken då världscupen äntligen kuskat vidare ner till Davos i Schweiziska bergen. Jag tror många med mig håller med om att loppet imorgon är en av säsongens höjdpunkter eftersom det numera är världscupens längsta lopp med individuell start. Visst, det saknas två mil till drömlängden fem mil, men nuförtiden får man vara glad för det lilla. På damsidan är det tyvärr bara 15 km, man borde ju åtminstone köra 20km. Konstigt.

Tre mil har under de senaste åren alltid gått i masstart och ofta med skidbyten m.m. så det ska bli extra intressant att se vad eliten kan hitta på. En spännande fråga är om Northug klarar att hålla farten så pass länge på egen hand. Förmodligen, han verkar ju vara i sitt livs form!

Svenskarna då? Tja, vi har ju en del som brukar vara grymma på längre sträckor och då tänker jag på Johan Olsson, Anders Södergren, Daniel Rickardsson och Marcus Hellner. Tyvärr har Johan valt att ställa in. Jocke om Olsson:

”Han mår egentligen ganska bra, men känner av luftrören. Vis av erfarenhet med Johan vet vi att det kan bli väldigt mycket värre om han chansar och åker. Därför får han stå över den här tävlingen.”

Lyssnar man på Olsson själv låter det annorlunda:

”Jag är sjuk, hostar och är kraxig. Känns förstås riktigt trist med tanke på att jag var i så bra form innan jag blev sjuk. Och jag tror att helgens tremil i Davos hade passat mig väldigt bra…”

Trist, oavsett. Hoppas luftrören blir bra snarast! Vi vill ju ha Johan i VC!

Sveriges andra hyfsat säkra kort, Anders Södergren, letar fortfarande efter formen. Senaste distansloppet han körde kom han …57:a? Och då har han ändå haft en väldigt bra försäsong. Kan det ha blivit en lite väl bra försäsong? PGA denna svajiga form har Södergren valt att köra specialupplägg i Davos:

”Jag tänkte om lite med ursprungsplanen och höjdladdning inför Davos. Hade egentligen tänkt åka ner redan igår torsdag, men prioriterar att komma igång bra med träningen hemma istället. Nu får jag se beroende på hur det känns om jag åker ner på måndag eller nästa torsdag. Om det blir torsdag kommer jag att bo på lägre höjd och bara åka upp på tävlingsmorgonen. Det är ett koncept jag prövat med framgång förut i just Davos.”

Hoppas på framgång!!

Rickardsson då? Jo, varför inte. Minns hans genombrott på femmilen i Trondheim för ett par år sedan. Iofs masstart men ändå! Han visade god och fin form sista dagen i Kuusamo och varför inte ännu bättre resultat i morogon? Han har ju visat att han inte längre är klassiskspecialist utan kan även drämma till med bra skate-lopp.

Hellner borde nog börja röra på sig snart, han (inte de andra heller iofs) ska väl inte vara i total toppform än utan när det vankas tour i mellandagarna, men det skulle inte skada med en pallplats!

Man får heller inte glömma Halfvarsson. Håller unggutten för en tremil? Tveksamt. Han skriver i sin blogg angående ändrandet av längden:
”Det som är drygt är att jag hade ställt in mig på 15km när dom bestämde det och hoppades på en bra placering. Nu vet jag inte alls hur det kommer gå och vart jag står på en tre mil.. Det roliga är att det ska bli spännande att prova på en ny distans som jag aldrig tidigare har kört med individuell start.”

Sen har vi även Anton Lindblad i startlistan. Han har turen att hamna bland ”blåbären” inmixade i det seedade fältet (ja man verkar ha permanenterat den startproceduren nu) och går ut mellan Hofer och Bauer!

Starttider

14:14:30 Anders Södergren
14:28:30 Daniel Rickardsson
14:32:00 Anton Lindlad
14:37:30 Calle Halfvarsson
14:39:30 Marcus Hellner

Startlistor herrar

Internationella motståndet? Ja, här i Davos brukar fransoserna åka bra. För två år sedan hade man fem pers bland de tio bästa!! (Dock ingen fransk före Hellners andraplats). Eftersom det är hemmaplan för Schweizarna lär de nog lyfta sig lite. Ryssarna blir farliga så klart och sist men inte minst även vår gullegris Northug!

På damsidan lär det bli rätt så mycket rödklätt i topp. Men kan någon utanför Norge hitta på något? Kanske vår egna Charlotte Kalla. Hon är ju bäst på 10 km fritt men borde även kunna slå till på 15 km. Men klarar hon Bjørgen. Skulle inte tro det tyvärr.

Hur är det med de andra svenskarna? Anna Haag söker formen, men något säger mig att det kommer gå bra för henne i morgon! Det är numera hemmaplan (hon bor ju där i vinter med sin Jönsson) och läser man hennes blogginlägg verkar det vara en viss lugn. Bra.

Maria Rydqvist går ut först av svenskorna och hon har inte visat riktigt samma klass som efter mammaeffekten förra året. Dock tror jag att morgondagens lopp passar henne perfekt. Till skillnad mot Halfvarsson blev Maria riktigt glad över att man återgått till originallängd. På twitter skriker hon ut sin glädje: ”Yes! Nu har de ändrat tillbaks till 15 km åt oss. Vad kul! Och solen skiner och Davos är helt underbart!”.

Nollåttan Lisa Larsen startar tio minuter efter Rydqvist och är också ett så kallat blåbär inbakat bland de seedade. Detta tror jag är väldigt bra för Larsen som behöver matchas mot dom bästa och känna på de råaste. Dock har hon hamnat i ett riktigt fisnkt getingbo där Roponen går ut 30 sekunder före och Sarasoja 30 sek efter. Och 1:30 efter Saarinen!

Sen har vi Helene Söderlund, skidorienteraren, med VM-guld i bagaget. Hon är också blåbär och är inklämd mellan årets distansöverraskning Randall och finskan Lähteenmaki. I Gällivare förra helgen åkte hon helt ok. Eller ja, hon var över minuten efter Sofia Bleckur på 10 km klassiskt, men jag kan tänka mig att Söderlund hellre föredrar fri stil eftersom hon också är skidorienterare och där är det bara fri stil som gäller! Intervju i Dalademokraten:

”Det blir jättespännande. Jag har kunnat träna bra och det har fungerat bra för mig under början av säsongen. För mig är det här en chans att vara med för att se och lära. Det är svårt att veta vilken nivå jag ligger på när jag möter världens bästa åkare. Men jag vill göra ett lopp som jag är nöjd med.”

Starttider

12:19:30 Sara Lindborg
12:24:30 Maria Rydqvist
12:34:00 Lisa Larsen
12:40:00 Helene Söderlund
12:41:30 Anna Haag
12:47:30 Charlotte Kalla

Startlistor damer


Vi får inte glömma att gå igenom banan! Förra året åkte man 5km-slinga, i år blir det 7,5 (tack och lov) och ser ut som ovan. Tyvärr hittade jag ingen banprofil för denna slinga… men eftersom loppet går på hög höjd råder det ganska speciella förhållanden för åkarna. Vi låter Halfvarsson förklara (från hans blogg):

”Jag och Marcus körde två intervaller och kände lite på backarna vilken fart man orkar hålla. Kände mig faktiskt relativt pigg. Det blir lite speciellt när banan ligger på hög höjd, det är inte bara att bomba på som en galning. För blir man stum här, då kan man hälsa hem!”

Så klart hoppas vi att svenskarna kör hårt men skippar att hälsa hem.

Till sist borde man ju även snacka lite om söndagens sprint, men jag hinner tyvärr inte det! Men man kan säga en sak: Petersson VS Jönsson!!

Etiketter: