27 november 2011, av Oskar

Trippelt norskt!

Det här med GPS-tracking i längd var ju riktigt spännande! Jag har ju följt en hel del orienteringstävlingar på samma sätt (och var bekväm med det snurriga intervacet) men jag måste säga att det var riktigt bra även idag. Roligast var att hoppa mellan real time och from start!

Vid något tillfälle i slutet när Johaug låg tillsammans med Charlotte Kalla började det strula med GPS-signalen för Kalla samtidigt som Johaugs plupp rusade mot Skofteruds! Jag tänkte oj nu måste det vara fel innan TV-kameran visade att trackingen faktiskt stämde: Johaug rusade ifrån Kalla och ikapp Skoftis. Otroligt!

Som sagt Kalla hade inte chans när duracell kom ikapp och svepte förbi. Även Skofterud fick se sig passerad till slut, även om det ett tag såg ut som om det kanske skulle bli en andraplats ändå. I sista nedförsbacken innan Teodor Peterson-backen gled stora Skofterud ikapp lilla Johaug och stakade förbi, men när väl upploppet drog igång var Johaugs vansinniga frenesi lite för mycket och det blev ännu en tredjeplats för Skofterud.

Man hade ju hoppats att Expressens scoop om Kallas och Vibekes kupp skulle funka, men istället fick vårt hopp sikta in sig på att hålla undan en lite avslagen Kowalczyk istället. Det gick ju bra! Något som var väldigt roligt för alla fans i staterna var ju Kikkan Randalls fantastiska åkning, idag igen!! Go USA!

Anna Haag fick äntligen åka klassiskt, vilket också är disciplinen hon slog igenom med för ett par säsonger sedan, och levererade! Hon gick ut som sjuttonde och spurtade in som åtta!

Ida Ingemarsdotter blev 26:a vilket är klart godkänt ändå och Sara Lindborg åkte upp sig från 46:e plats till plats 31! Brodin blev 47:a och Larsen 48:a. Lite längre ner i fältet hittar vi Korsgren, 68:a och Öberg näst sist av alla på 74:e plats.

När det gäller rena åktider var Johaug snabbast av alla idag! Nu kanske inte Bjørgen gick på för fullt eftersom hon hade en sådan ledning, men ändå skönt att någon annan kan klå henne. Värt att notera är att Kalla åkte fem sekunder snabbare än Kowalczyk!

Läs mer: Aftonbladet, Expressen

49 kommentarer till ”Trippelt norskt!”

Verkligen utklassning av norskorna idag. Undrar vad svenskorna har hållt på med de senaste säsongerna, de är ju inte i närheten. Godkänd insats av Kalla i alla fall.

Jättekul med Randall högt upp, annars hoppas jag att Kowa och Saarinen kan börja leverera.

Bäst idag var annars att man slipper tv4 ett tag framöver, det är värt att fira.

Inlagd: 2011-11-27, 13:17
Skriven av: Maria

Antal skidåkare på damsidan som tagit världscuppoäng i distans, angående diskussionen om maxkvoten till nästa säsong):

Norge 12
Finland 7
Ryssland 6
Sverige 5
USA 3
Italien 3
Tyskland 2
Frankrike 2
Kazakstan 2
Japan 1
Slovenien 1
Polen 1
Ukraina 1

För Sverige är det Kalla, Haag, Rydkvist, Ingemarsdotter och Larsen som tagit världscuppoäng. För maxkvot krävs det nio stycken, alltså behöver ytterligare 4 damer ta poäng.

Inlagd: 2011-11-27, 13:30
Skriven av: swestam

Och det kommer inte hända. Lindborg gör det definitivt, troligen också Brodin men sen ser jag ingen som kommer lyckas om inte Britta gör comeback.

Finns kanske en chans om någon sprintåkare kör bra i touren och startar tidigt i den andra, långa jaktstarten. Då gäller det att vara 30: i mål, inte i sträcktid.

Inlagd: 2011-11-27, 13:37
Skriven av: JonasE

Haag var ca 5 sekunder snabbare än Kalla idag iaf.

Inlagd: 2011-11-27, 13:39
Skriven av: Andreas P

Haag å Kalla åkte båda bra idag..skönt för Haag att få ett bra frombesked å visa dom som tvivlat på henne att hon kan även om hon kanske inte är den topp åkare många förväntar sig så är hon stabil bland topp 10 varit så rätt många år nu..

Inlagd: 2011-11-27, 13:51
Skriven av: jossa

JonasE: jag hoppas att någon i trion Öberg, Wiken och Eriksson kan lyfta sig och ta poäng. Förra säsongen tog dessutom Bleckur poäng så hon kan kanske också komma tillbaka.

Inlagd: 2011-11-27, 13:56
Skriven av: swestam

Jossa..Ja, flott løp av Haag…Venter i spenning på intervjuet med Anna Haag..:)

Inlagd: 2011-11-27, 14:06
Skriven av: tolsrav

Inte lika jämnt på damsidan, kan man väl lugnt säga. Tre norskor på pallen idag, men inte nog med det, då de var överlägset snabbast i spåret idag. Saarinen, fjärde bästa tid idag, var 26 sek efter Skofterud på tredje plats och hela 51 SEK efter Johaug som var snabbast idag.

Haag gör ett bra lopp idag medan Kalla gör ett godkänt. Jag både gläds och blir imponerad av Randalls framgångar. Efter denna tävling tror jag att Skofterud kommer att få problem. Det var nog inte så många som trodde att Johaug skulle åka ifatt henne och sedan stå emot i en spurt. Jag har sagt det tidigare och jag tror Johaug kommer utvecklas än mer under den här säsongen.

Inlagd: 2011-11-27, 14:36
Skriven av: Cigge

Lindborg, Pajala, Brodin kommer at ta poäng sedan är det bara en kvar och det skall inte vara omöjligt. Trots helgens tveksamma resultat tror jag att Korsgren kommer att ta poäng.

Inlagd: 2011-11-27, 14:51
Skriven av: Göran

Nog hade jag hoppats mer av Kalla. Kanske inte sett till tidigare säsonger men man hoppas ju att hon ska bli bättre. Hon har ju så förtvivlat svårt att hängåka och hon lär ju få se ryggen på Johaug några fler gånger i vinter.

Skönt att Haag börjar röra på sig.

Inlagd: 2011-11-27, 17:12
Skriven av: uttern

Kanonløp av Therese Johaug i dag!

Elsker å se den lille duracell-kaninen i skiløypene :) Min favoritt.

Tror hun blir farlig i TdS, da hun virker å tåle mange renn på kort tid veldig godt, og hun har blitt bedre på de korte distansene.

Inlagd: 2011-11-27, 19:22
Skriven av: fabulator

Fabulator

Håller med! Johaug blir livsfarlig i Tds. Ska hon till och med gå till semifinal i sprint och samla på sig 30 sek blir hon ännu farligare. För Björgens del gäller det nog att ha ett rejält försprång på Johaug inför sista etappen, där vi vet vad Johaug går för. Att knäcka gårdagstrean Skofterud i en spurt är inte fy skam. Är det någon som har potential att åka ifrån Björgen så är det Johaug.

Känslan är att det kommer gå riktigt fort på den sista klassiska etappen över 10km. Den etappen lär bli avgörande för Kalla och många andra. De kommer inte ha råd att vara upp emot en minut efter.

Inlagd: 2011-11-27, 19:43
Skriven av: Cigge

Någon som vet var man kan se en resultat-lista från dagens lopp? Alltså inte vilken plasering åkarna fick på totalen utan dagens tid och plassering.

Inlagd: 2011-11-27, 19:55
Skriven av: Alexander

dagens plasseringar

http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&raceid=19181

Inlagd: 2011-11-27, 20:02
Skriven av: jossa

Lars Nelsson var alltså 6 sekunder från att få VC-poäng och hjälpa till med kvoten.

Inlagd: 2011-11-27, 20:13
Skriven av: Alexander

fabulator…Syns du Petter Northug en riktig langrennsløper? På grunn av tidligere uttalelser av deg her på bloggen, kan det være klargjørende med en kommentar etter gårdagens 15 km med intervallstart….

Inlagd: 2011-11-27, 20:16
Skriven av: tolsrav

Cigge,
ja jeg har faktisk litt større tro på Therese enn på Marit i TdS. Fordi Marit har hatt tungt for å gå mange løp på kort tid tidligere. Men nå har hun jo vært mye bedre siste tre sesonger, så mulig frykten er ubegrunnet.

Ser man på dagens løpstider, så er de tre fremste voldsomt langt foran. Og de finske som gikk så enormt i 10 km klassisk i Kollen, ligger langt langt bak tidsmessig. For ikke å snakke om Kowa!

Her må det være forskjeller i overskudd. Kan det være at de norske har sluppet opp på treningsmengden i forhold til finnene og Kowa? Vet ikke om jeg liker dette helt. Er de norske i for tidlig form?

Inlagd: 2011-11-27, 20:20
Skriven av: fabulator

tolsrav;

Du kan like det eller ei, men det at Northug ikke har glinset på samme måte i løp med intervallstart, som i fellesstarter har vært et ankepunkt mot han. Noe NrK’s Torgeir Bjørn også påpekte flere ganger i gårdagens løp.

Derfor er det svært gledelig at han nå har tilegnet seg kapasitet tilstrekkelig for å vinne renn med intervallstart også. Det var en nytelse å følge Petter i gårdagens renn, og aldri har jeg sett han ta seg slik ut over en lengre distanse tidligere. Da han segnet om over målstreken med ”torskeskjegg” så var det et vakkert syn. Slik ønsker jeg å se langrenn, ikke et lureløp der feltet nesten stopper opp på siste etappe i en stafett eller flere ganger i løpet av en 50 km.

Og tror du ikke Petter selv setter gårdagens seier høyere enn en dobbeljakt der 20 løpere kommer inn på stadion, samtidig? Det er jeg ganske sikker på at han gjør. Og vet du hva, også Petter Northug har gitt uttrykk for at han vil ha individuell start på 50 km. Ikke akkurat helt i tråd med dem som omtaler dette som ”umoderne”.

Håper på mange flere slike klasseløp fra PN. Da blir han udødelig.

Inlagd: 2011-11-27, 20:31
Skriven av: fabulator

Ja det er ganske rått å se Therese Johaug i en slik form allerede nå før jul, da med tanke på at hun vanligvis har sin formtopp på slutten av sesongene. Så hvis dette er Johaug i dårlig form så syns jeg synd på konkurrentene når hun kommer i god form.

Inlagd: 2011-11-27, 20:36
Skriven av: Neithiri

Skofterud är inte direkt någon Northug på upploppet och världens bästa måttstock men Johaugs upplopp var riktigt imponerande idag.

Alltid imponerande med löpare som är medvetna om sina svagheter och verkligen tar tag i saken och blir bättre på det.

Jag önskar bara Kalla också kan göra det. Fullt ut.

Inlagd: 2011-11-27, 21:06
Skriven av: Benke Benbrott

Jag tycker Petter åker grymt mycket bättre tekniskt i år, speciellt på fristil. Mycket mer samlad kroppskontroll med kraften framåt. Hänger inte på stavarna och håller höften högt och framåt. Riktigt kul att se att till och med en så duktig åkare kan utvecklas. Jag bara njöt av att se honom åka i helgen. Fortsättningsvis ser Hellner väldigt seg ut, man får hoppas att det är efter plan men det måste vara frustrerande att intefå ut det man kan. Mentalt underläge redan i början av säsongen kan vara tungt att ta igen. Olsson fortsätter att se bra ut. Tror den minskade träningsmängden slog igenom mot slutet av 15km i söndags, han tappade trycket efter sitt sista ryck och började se stum ut. Södergren är svenskarnas största bekymmer, något är helt klart inte rätt.

På damsidan är det väl bara att konstatera att svenskorna ligger efter i år igen. Eller snarare att norskorna höjt sig ytterligare ett snäpp. Undantaget Steira som jag väntar på ska komma upp i toppform. Det är dock en fröjd att se Johaug åka skidor så jag klagar inte.

När det gäller tourupplägget kan man inte klaga på bonussekunder eller upplägg fritt kontra klassiskt. Det är inte Marits fel att hon är så överlägsen, man kan inte ändra ett upplägg bara för det. Tittar man på placeringarna bakom blev det ju omkastningar under vägen. På herrsidan tog ju till och med en med startnummer 18 en pallplats till slut. Det enda jag tycker är dåligt är att damerna bara körde fem kilometer i lördags. 7,5 hade varit roligare och mer jämviktat, även om det för slutställningens skull mest hade lett till att Björgen vunnit ännu mer överlägset.

Inlagd: 2011-11-28, 09:04
Skriven av: Anders

Tycker att man inte ska ta så allvarligt på resultaten i början av säsongen. Det hinner hända mycket under tiden. Tex kommer Justyna att förbättra sig mycket. Hela svenskgänget ligger långt under form.

Inlagd: 2011-11-28, 11:06
Skriven av: KnutG

När det gäller Kallas lopp kan jag tycka att hon gick ut för hårt. Om hon tagit det lugnt första 3 km hade hon klarat loppet bättre.Bättre coachning tack!

Inlagd: 2011-11-28, 16:14
Skriven av: KnutG

Fra kommentarfeltet i en svensk avis etter jaktstarten for damer i Kuusamo: – Vadå? Det krävdes ju tre norskor för att slå en svenska…..Nesten på høyde med en Northugkommentar! ;)

Inlagd: 2011-12-01, 16:14
Skriven av: tolsrav

Ja, nästan i klass med att föreslå Gunde Svan som stafettankare… Vad får han allt ifrån?

Inlagd: 2011-12-01, 16:53
Skriven av: Benke Benbrott

Kong Carl Gustav can you hear me? Björn Borg, Ingemar Stenmark…your guys took a hell of a beating! ;)

Inlagd: 2011-12-01, 19:02
Skriven av: Neithiri

Men utförandet av den frasen var rätt uselt. När svaren och uttalanden inte kommer spontant verkar han vara väldigt nervös av sig.

Ibland klockren, ibland nästan pinsamt krystad.

Inlagd: 2011-12-01, 19:21
Skriven av: Benke Benbrott

…sen att jämföra sig med Björn Borg…

Inlagd: 2011-12-01, 20:04
Skriven av: Manne

… ja for ironisk er det selvfølgelig ikke…

Inlagd: 2011-12-01, 20:19
Skriven av: Gunnar Bull

Nej, det självklart inte. Om man inte är grymt slapphänt med begreppet ironi, vill säga.

Inlagd: 2011-12-01, 20:39
Skriven av: Manne

Ska stå: Nej, det var det självklart inte. Om man inte är grymt slapphänt med begreppet ironi, vill säga.

Inlagd: 2011-12-01, 20:45
Skriven av: Manne

Ironi eller ikke, Northug sammenligner jo aldeles ikke seg selv med Björn Borg. Han gjør som Lillelien lister opp de kjente personlighetene fra det landet vi (Norge altså) nettopp har slått. Hvis han sammenligner Borg og Stenmark med noen så er det Churchill med fler.

Ellers enig med Benke at det er pinlig framført, det nytter sjelden å planlegge morsomheter.

Inlagd: 2011-12-01, 20:51
Skriven av: Hanne

Det at det er er pinlig framført gjør det enda morsommere syns jeg :)

Inlagd: 2011-12-01, 21:16
Skriven av: Neithiri

Hanne… Jag vet, det är en parafras på ett känt citat… Men vad jag menar är att det, i motsats till originalet, saknar finess. Norge var en rejäl underdog mot England i fotbollen och citatet hade därför en kaxig och komisk poäng. En charmig käftsmäll… I Northugs variant tycker jag det saknas helt och det blir snarare till en direkt jämförelse som faller platt. Men det är ju min åsikt.

Northug har dock mycket humor och charm när han riktar den åt rätt håll. Tycker att det var riktigt kul när han fick alla svenska journalister att intervjua honom genom ett fönster på en vallabod. Det vartramsigt, men genuint och med glimten i ögat.

Inlagd: 2011-12-01, 21:28
Skriven av: Manne

Kanske ska tillägga, eftersom jag anmärkt på Northugs beteende tigigare, att jag inte tycker hans citat var osportsligt.

Inlagd: 2011-12-01, 21:32
Skriven av: Manne

Manne, jeg er ikke uenig i noe av det du skriver over. Men han sammenlignet aldri seg selv med Borg og hvis jeg forstod deg rett var det du skrev, og derfor jeg rettet…

Inlagd: 2011-12-01, 21:37
Skriven av: Hanne

Du har helt rätt Hanne, jag var otydlig…

Inlagd: 2011-12-01, 22:08
Skriven av: Manne

Neithiri: Du menar när du kan skratta ÅT Northug och inte MED honom?

Nä, han ska hålla sig till spontan humor. Jag antar att han känner sig pressad att leverera när pinsamma journalister hela tiden försöker locka fram morsomheter.

Jag skrattade gott åt Northugs svar efter VM-finalen på frågan ”Vad tar du med dig efter denna sprintfinal?”

-Att jag är rappare än Emil Jönsson.

Så ska de sitta!

Inlagd: 2011-12-02, 11:34
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: Jeg ler selvsagt MED ham, at han kløner med framførelsen var bare søtt. Om han hadde stått fram som en tørrpinn av en sitatprofessor hadde det ikke vært morsomt i det hele tatt. Jeg så den greia der på SVT før 50km, Elofsson og Jonas Carlsson satt i studio og gliste som faen, det var også ganske morsomt :)

Inlagd: 2011-12-02, 11:57
Skriven av: Neithiri

Jeg kan vel legge til at jeg også ler litt AV ham, men på en god måte :)

Inlagd: 2011-12-02, 12:11
Skriven av: Neithiri

Fast Elofsson brukar aldrig eller sällan irritera sig på Northug. Tycker han tog det samlat och moget.

Jonas Karlsson däremot. Haha, han är rolig, och jag log gott när hans patriotiska känslor blev nedslagna av Northugs målgång.

Inlagd: 2011-12-02, 13:26
Skriven av: Benke Benbrott

Intressanta noteringar vid skidskyttet i Östersund var väl att de haussade skidlöparna Tora Berger och Magdalena Neuner inte hade någon värst vidare fart i spåret. Berger var väl närmare en och en halv minut efter Mäkäräinen i åktid och bra mycket långsammare än Helena Ekholm. Neuner var väl snabbare men inte snabbast och långt ifrån någon toppåkning.

Inlagd: 2011-12-02, 13:49
Skriven av: Anders

Hva slags konklusjoner trekker vi av det Anders? At Mäkäräinen ville vunnet 10 km på sjusjøen lett som bare det? Eller at Berger kun hadde flaks med sitt gode resultat?

Det virket som om føret og ski hadde ekstremt mye og si i går. Det er nok ikke så lett å gå et godt langrenn for Berger når hun bommer på tre skudd på første liggende, men det var jo tydelig at det var mer som ikke fungerte. At Solemdal er 20 sekunder raskere enn Neuner var jo morsomt, men neppe illustrerende for det generelle styrke forholdet. Godeste Magdalena er jo også ofte ikke så god i begynnelsen av sesongen. Jeg skulle meget gjerne sett henne på 15 km skøyting i et vm for å se styrkeforholdet når hun er på topp, men det skjer vel aldri.

Inlagd: 2011-12-02, 14:01
Skriven av: Hanne

http://www.dagbladet.no/2011/12/02/sport/folkets_idrettspris/folkets_idrettspris_2011/pris/19244579/
Her er det jaggu litt å velge i!

Inlagd: 2011-12-02, 15:41
Skriven av: tolsrav

La en röst på Johaug:)

Inlagd: 2011-12-02, 17:00
Skriven av: Pelle M

BERGMAN!!!

Inlagd: 2011-12-02, 17:06
Skriven av: JonasE

Jeg henger meg på, BERGMAN. Morsomt, og utrolig fortjent.

Inlagd: 2011-12-02, 17:17
Skriven av: Hanne

Röstade på Bjørgen! Petter får det priset senare…

Inlagd: 2011-12-02, 19:13
Skriven av: Jörgen

Grattis med Bergman. Herlig.

Inlagd: 2011-12-02, 20:03
Skriven av: Gunnar Bull

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values