Härlig svensk premiär!


Kalla var som vanligt på pallen idag

De blev två svenska pallplaceringar och typ 98 norska placeringar bland de hundra bästa. Åtminstone kändes det så. Håller skidsporten på att bli en idrott för inbördes beundran? Fem länder delade på de 15 första placeringarna på damsidan. På herrsidan är det som vanligt mer öppet och dagens sensation (förutom Calle förstås) måste väl vara Roland Clara som skidade in på en andratredjeplats efter Northug. Skönt för Italien vars lag håller på att falla sönder i bästa Sovjetstilen.

Att Johan Olsson utklassade världseliten var häftigt att se. Även för ett otränat öga som mitt syntes det hur avslappnat och fint han åkte – är det pappaeffekten möjligtvis? Den effekten har i så fall hunnit gå ur de andra papporna i laget, Mathias Fredriksson och Anders Södergren. Södergren levde upp till smeknamnet ”löken” och åkte in på 25 plats – dock bara 13 sekunder från 10-bästalistan. För Fredriksson som åkte som en raket förra helgen gick det ännu sämre. Kanske var det till och med personsämsta med en 57 plats och storåkaren Mark Starostin från Kazakstan framför sig. Lika illa var det nästa för norske pilotmannen Gjerdalen som kom på 55 plats.

Det roligaste var kanske ändå Calle Halfvarssons genombrott. Känns som att det är en ny Hellner på gång. Samma skön inställning och ett härligt driv i åkningen. Imorgon får han duellera med Northug.

På damsidan känns det mer avslaget. Björgen är lika överlägsen i år och det känns inte som att Kalla har närmat sig även fast hon gjorde ett jättefint lopp idag. Vad var oddsen för att dessa två inte skulle stå på pallen idag?

Till sist, tycker ni inte att det är ovanligt många fula dräkter i år?