19 november 2011, av Martin

Härlig svensk premiär!


Kalla var som vanligt på pallen idag

De blev två svenska pallplaceringar och typ 98 norska placeringar bland de hundra bästa. Åtminstone kändes det så. Håller skidsporten på att bli en idrott för inbördes beundran? Fem länder delade på de 15 första placeringarna på damsidan. På herrsidan är det som vanligt mer öppet och dagens sensation (förutom Calle förstås) måste väl vara Roland Clara som skidade in på en andratredjeplats efter Northug. Skönt för Italien vars lag håller på att falla sönder i bästa Sovjetstilen.

Att Johan Olsson utklassade världseliten var häftigt att se. Även för ett otränat öga som mitt syntes det hur avslappnat och fint han åkte – är det pappaeffekten möjligtvis? Den effekten har i så fall hunnit gå ur de andra papporna i laget, Mathias Fredriksson och Anders Södergren. Södergren levde upp till smeknamnet ”löken” och åkte in på 25 plats – dock bara 13 sekunder från 10-bästalistan. För Fredriksson som åkte som en raket förra helgen gick det ännu sämre. Kanske var det till och med personsämsta med en 57 plats och storåkaren Mark Starostin från Kazakstan framför sig. Lika illa var det nästa för norske pilotmannen Gjerdalen som kom på 55 plats.

Det roligaste var kanske ändå Calle Halfvarssons genombrott. Känns som att det är en ny Hellner på gång. Samma skön inställning och ett härligt driv i åkningen. Imorgon får han duellera med Northug.

På damsidan känns det mer avslaget. Björgen är lika överlägsen i år och det känns inte som att Kalla har närmat sig även fast hon gjorde ett jättefint lopp idag. Vad var oddsen för att dessa två inte skulle stå på pallen idag?

Till sist, tycker ni inte att det är ovanligt många fula dräkter i år?

16 kommentarer till ”Härlig svensk premiär!”

Tack för många fina ögonblick, Fredriksson! Tycker ändå det känns fint att han fick vara med i VC under sista året.

Hann nog inte fundera så mycket över alla dräkter, men jag är inte jätteförtjust i den svenska i alla fall. Stjärnor, var kom det ifrån???

Inlagd: 2011-11-19, 20:33
Skriven av: toriv

Ingen ide att klaga på Mathias – tvärtom tycker jag det var grymt att kvala in till VC. Sen går väl formen lite jojo på äldre dar och med lite träning. Värre med ”löken”, han har ju haft en bra försäsong och skrev i sin blog att det känts bra efter förkylningen. Hade hoppats på mer där.

Inlagd: 2011-11-19, 20:54
Skriven av: Allan Vallan

Jag tycker Fredriksson ska få fler chanser i vinter faktiskt.

Däremot håller jag med Allan det känns värre med Södergren. Northug borde vara livrädd vem ska nu dra upp tempot på alla massstarter i vinter? Richardsson?

Inlagd: 2011-11-19, 21:01
Skriven av: Joel Burman

Allan: Håller helt med dig. Tycker alltid det är lika kul att se Fredriksson. Dock hade jag trott att han skulle vara topp 30 idag.

Inlagd: 2011-11-19, 21:02
Skriven av: Martin V

Ja, de svenska åldersmännen var något av en besvikelse idag och det tycker de säkert själva också. Vi får hoppas att de kan komma igen!

Inlagd: 2011-11-19, 21:06
Skriven av: Jörgen

Det hade varit riktigt intressant med ett svenskt b-lag morgon tycker jag men nu hoppas jag att Fredriksson och Södergren tar det lugnt och sparar krafterna till kommande lopp.

Inlagd: 2011-11-19, 21:08
Skriven av: Joel Burman

Tar säkert några lopp innan formen sitter där

Inlagd: 2011-11-19, 21:08
Skriven av: KnutG

”Jag tycker Fredriksson ska få fler chanser i vinter faktiskt.”

Ska och ska. Han får väl förtjäna det först (igen).

Inlagd: 2011-11-19, 21:09
Skriven av: Benke Benbrott

Jag tycker Södergren åkte överraskande bra idag. Direkt från sjuksängen och ett av de bästa intervallstartsloppen på ett par år. Hade aldrig trott han skulle klara poäng i premiären. Lovar gott!

Inlagd: 2011-11-19, 21:15
Skriven av: Manne

Benke: Självklart ska han förtjäna platsen men som det sett ut de sista åren har han ju behövt vinna uttagningstävlingar för att bli uttagen osv.

Inlagd: 2011-11-19, 21:22
Skriven av: Joel Burman

Olssons segermargnal idag var väl den största på 15 km fritt på jätte länge har för mig att Bauer å Muhelgg vunnut med runt 30 sek med dom loppen var i början av 2000 talat..

Tycker Södergren gör ett helt okej lopp idag..formen borde komma efter som iår..Fredriksson åker riktigt dåligt idag trist.. hade hoppats på mkt mera tycker man kan ha som krav at dom svenskar som åker WC ska vara topp 30..

Inlagd: 2011-11-19, 21:24
Skriven av: jossa

Joel… Dom kan inte ändra kvalreglerna för Fredrikssons skull. Han får åka hem och tävla om han vill komma med igen.

Hursomhelst var det jäkligt kul att han fick åka VC igen.

Inlagd: 2011-11-19, 21:38
Skriven av: Manne

Jag kommer inte sakna Fredriksson om han inte åker VC något mer i år – annat än för gamla meriters skulle vill säga. Lite tråkigt att han inte verkade kunna göra sig rättvisa idag:

”Kändes ändå ok i kroppen men fick tyvärr inte så mkt hjälp av skidorna idag…”

Han skulle ha väntat med att sälja skidorna från Bruks!

Inlagd: 2011-11-19, 22:07
Skriven av: toriv

”På herrsidan är det som vanligt mer öppet och dagens sensation (förutom Calle förstås) måste väl vara Roland Clara som skidade in på en andraplats.” Nollthug-hån?!?

Underbart att se Olsson igår, detta lopp var i samma klass som Richies i Drammen ifjol.

Kalla svit som etta och tvåa på 10 fritt intervallstart är väl längre än en stryktipsrad. Respekt!

Inlagd: 2011-11-20, 06:52
Skriven av: JonasE

Södergren gör ju tycker jag ett helt ok lopp, men skulle ju varit roligare om han varit typ top 15 :) Clara är ju ingen överaskning… hans staffetsträcka under VM var grym om jag kommer ihåg rätt (plus att han åkte bra i tds).

Är det ingen som har tänkt på att Poltaranin är på plats 10 i fristil!!?

Inlagd: 2011-11-20, 09:46
Skriven av: Laggarbacken

Jag såg reportaget om och med Björgen i går. Minns oxå motsvarande reportage med dom svenska tjejerna. Helt klart har Norge fler åkare i de olika landslagsgrupperna, men jag tror ändå att det är träningen som är den avgörande orsaken till att Norge är så överlägsna just nu. Fan va dom slet i gymmet.

Inlagd: 2011-11-20, 10:10
Skriven av: Sten

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values