27 juli 2011, av Martin

Intervju med Sofia Henriksson

Trots att nederbörden fortsätter falla i Sverige är det ännu långt till skidsäsongen drar igång. För att råda bot på ledan kan ni nedan läsa en intervju med en av Sveriges mest spännande talanger Sofia Henriksson. Förra säsongen slog hon igenom med dunder och brak då hon tog tre individuella medaljer i Ungdoms-OS. I år åker hon för juniorlandslaget. Vi tackar Sofia för att hon ställde upp på att svara på några frågor. Hennes blogg kan ni läsa här.

De som är nyfikna på hur det går för andra lovande talanger bör hålla ögonen öppna då vi snart återkommer med en intervju med Lisa Larsen.

Din förra säsong var ju smått fantastisk, hur har det påverkat satsningen mot den kommande säsongen?
Att säsongen skulle bli som det blev hade jag inte vågat drömma om innan säsongen startade. Under hela hösten drogs jag med en hälseneinflammation som gjorde att jag fick avstå löpning och klassisk rullskidåkning. Att det sedan blev i den klassiska-tekniken som jag tog ”OS-guld” i var jag ändå inte så förvånad över eftersom att det har visat sig vid flera tillfällen att den klassiska-stilen är min starkare sida även om jag har tagit ett stort steg i skate-tekniken. Givetvis så gör dessa framgångar att jag bara vill ännu mer framåt i min utveckling, det är en otrolig sporre till fortsatt satsning.

Det är ju ännu ett par månader innan snön börjar falla, hur bedriver du sommarträningen?
Min sommarträning är så blandad som den bara går. Har drabbats av en diffus skada i ljumsken och har avstått från löpning i en månad. Som alternativ träning har jag införskaffat mig en MTB cykel som ska ge mig den benträning som faller bort. Nu blir det mycket rullskidor när jag inte kan springa, annars brukar sommarträningen även bestå av mycket myr- och skidgångsträning.

Vad är känslan inför den kommande säsongen
Jag hoppas givetvis på att kommande säsongen ska bli minst lika bra som säsongen som varit och det tror jag inte är helt omöjligt. Mängden träning har ökat en del även om jag är en bit bakom dom äldre juniorerna. Under Elitlägret i Falun fick vi göra olika tester (styrka, staking, diagonal och löpning) som helt klart pekar i rätt riktig för mig.

Hur har framgångarna den senaste säsongen påverkat dig i övrigt?
Under veckan som jag tog min ”OS-medaljer” och veckorna efteråt så blev det givetvis mer uppmärksamhet än vanligt. Det var inget som jag led av, har alltid tyckt det varit roligt att få lite extra uppmärksamhet speciellt när jag känner att jag lyckats med något. Har även fått känslan av att sponsorer har öppnat sig mer nu när jag vunnit en sådan stor tävling som syns, men jag har inte skaffat någon mer sponsor än förutom att jag till nästa säsong kommer att byta skidmärke.

Vilka är dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål?
Mina kortsiktiga mål är kommande vinters höjdpunkter – Ungdoms-OS i Österrike och JVM i Turkiet. Den information som jag fått säger att Sverige bara kommer att skicka en tjej och en kille till Ungdoms-OS, så bara att bli uttagen kommer att bli en utmaning då det finns en hel del duktiga åkare födda 94-95. Under båda mästerskapen är min favoritdistans 5 km klassiskt, så det bådar ju gott! Som långsiktigt mål är att klättra sig upp i världseliten och om något år kunna slåss om dom ”riktiga” OS och VM medaljerna. Vi är många som har detta som mål och det är bara några som kommer att nå dit, men om dom ska slå mig ska dom i alla fall få kämpa riktigt hårt för jag ger mig inte i första taget. Att vara skadefri och frisk är två förutsättningar som är viktiga.

Har du någon förebild i skidspåren eller inom någon annan idrott som du inspireras av?
Det finns många duktiga skidåkare som jag inspireras av, men jag kan ju inte missa att nämna att den otroliga Skiddrottningen från i vintras är en av dom som inspirerar mig mest – Marit Björgen. Även sveriges egna storstjärna Charlotte Kalla är en person som jag ser upp till väldigt mycket. Hennes framfart i spåren har varit makalös och hur hon 2007 slog igenom med att vinna Tour de Ski var helt otroligt. Att hon sedan uppmuntrade mig med ett mycket betydelsefullt gratulations SMS när jag vann i Liberec gör att hon är en av de främsta jag ser upp till.

Om du får nämna någon annan svensk skidåkare som du tror kommer ta ”det där klivet” den kommande säsongen, vem tror du det är?
Det finns många duktiga tjejer och killar i Sverige som skulle kunna visa fram fötterna till vintern och det är svårt att nämna bara en person. Jag håller denna fråga öppen, till vintern får vi se vem det blir.

22 kommentarer till ”Intervju med Sofia Henriksson”

Alltid intressant att ta del av de aktivas tankar! Sofia är dock lite blygsam när det gäller uttagningen till Ungdoms-OS..

Inlagd: 2011-07-27, 15:41
Skriven av: Jörgen

Helt klart kommer hon med till ungdoms-OSom hon är frisk det finns inte annat…

Inlagd: 2011-07-28, 11:20
Skriven av: Andreas P

Någon som vet vad för skidbyte hon gör? (Alltså, ifrån vilket märke till vilket märke.)

Inlagd: 2011-07-28, 21:48
Skriven av: toriv

Toriv: Troligen är det hennes första riktiga skidkontrakt och Fischer…

Inlagd: 2011-07-28, 22:11
Skriven av: Jörgen

Jörgen: låter troligt. Ville nog mest försäkra mig om att hon inte börjar med Atomic…

Inlagd: 2011-07-28, 23:23
Skriven av: toriv

Riktigt bra intervju! Jag gillar att hon är så framåt och lite osvensk i sina svar.

Ser fram emot att höra Lisa Larsens tankar om säsongen också.

Inlagd: 2011-07-28, 23:53
Skriven av: Joel Burman

Lisa hade väl en liten medioker säsong så hoppas det lossnar för henne och att hon håller sig frisk den kommande säsongen…blir roligt o höra hennes tankar…

Inlagd: 2011-07-29, 15:59
Skriven av: Andreas P

Intressant läsning. Hoppas att det går fortsatt bra i framtiden, heja Sofia!

Inlagd: 2011-07-29, 17:45
Skriven av: Skidjan

Lisa Larsen har väl haft ett par risiga säsongenr nu? Jag börjar frukta ”en Mariana Handler” på henne.

Inlagd: 2011-07-30, 02:23
Skriven av: Benke Benbrott

Kan ni inte göra intervjuer med några som haft det motigt också? Lisa Larsen är bra! Men tänker också på Madeleine Thorn, Robin Bryntesson (skadad), Anna Simberg m.fl…

Inlagd: 2011-08-02, 00:23
Skriven av: nicke nyfiken

Jeg skjønner ikke helt denne redslen for Atomic, det er flere som presterer ganske bra på det merket. Gjerdalen bruker f.eks Atomic, og jeg tviler på at han hadde så mye dårligere ski enn de andre på femmila i kollen. Jeg mistenker at en hel del utøvere slurver når det kommer til å bygge seg opp gode skiparker. Som min gamle trener alltid sa; de beste fokuserer på alle detaljer som gjør dem bedre, ikke bare det fysiske og det tekniske.

Morsomt intervju med Jahoujärvi på fasterskier, for dem som ikke besøker den siden så ofte.

http://fasterskier.com/2011/08/i-got-too-greedy-an-interview-with-sami-jauhojaervi/

Inlagd: 2011-08-04, 06:39
Skriven av: Hanne

Glemte helt å skrive at jeg synes dette intervjuet var kjempe interresant, så hadde vært gøy med flere. Madeleine Thorn står øverst på min ønskeliste, hadde vært morsomt å vite hva hun synes om den ”dårlige” sesongen forrige sesong, og planene videre.

Inlagd: 2011-08-04, 06:43
Skriven av: Hanne

Pratade just med Sollefteå.
Det verkar som Sofias sommarproblem fortsätter.

Förra sommaren omöjliggjorde en hälsena nästan all löpträning.

I år är det ena ljumsken.
Hon kan inte löpträna och har svårt med skate på rullskidor.
Cyklar och åker klassiskt rullskidor.

Hon tvingas därför avstå från inledande löpningen på ca 4 timmar till uppstartlägret i Stöndar.

Inlagd: 2011-08-31, 22:44
Skriven av: Elin

Elin: Det var trist att höra men tack för informationen!

Inlagd: 2011-09-02, 14:42
Skriven av: Jörgen

[…] talanger inför säsongen. Tidigare har ni kunnat läsa om hur uppladdningen har sett ut för Sofia Henriksson. Idag fokuserar vi på Skidpeppfavoriten Lisa […]

Inlagd: 2011-09-08, 19:21
Skriven av: » Intervju med Lisa Larsen « Skidpepp

Glädjer mig att se att Sofia tar sig tid för ett av sina andra stora intressen.

Fint foto av Ripjägaren med Ajax.

Inlagd: 2011-09-18, 18:04
Skriven av: Elin

Här är bilden: http://sofiaphoto.blogg.se/

Hennes andra stora intresse är som bekant fotografering.

Hon sa en gång att skidor ibland kommer på tredje plats.

Inlagd: 2011-09-18, 18:09
Skriven av: Elin

Elin: Det är bara bra att Sofia har andra intressen och hon är en duktig fotograf!

Inlagd: 2011-09-18, 21:42
Skriven av: Jörgen

Jörgen; Håller helt med.

Tyvärr har jag träffat flera unga lovande flickor som har bara träning i huvudet.

Inlagd: 2011-09-18, 21:58
Skriven av: Elin

Sånt där är ju också individuellt. Ta Gunde Svan som exempel. För honom var det optimalt att vara en av tidernas mest seriösa idrottsmän. Nästintill psykopatiskt seriös. Medan Torgny Mogren på frågan; ”Varför var du inte mer som Gunde”, svarade; då hade jag inte blivit så bra som jag blev.

Inlagd: 2011-09-18, 22:22
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: Den hade jag inte hört förut men det låter som typiskt Mogren!

Inlagd: 2011-09-18, 23:11
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Den förstår jag att du inte hört eftersom att jag ställde den frågan personligen till honom för ett antal år sedan.

Min redovisning av det hela är dock aningen förkortad. Typ som det hade sett ut i en tidningsintervju. Det skarvas ju en del…

Men kontentan var som jag beskrev och det är en mycket bra poäng av Torgny. Vad är det som säger att han blivit ännu bättre om han tränat 100 timmar mer om året och slutat med smör och kaffe?

Inlagd: 2011-09-18, 23:34
Skriven av: Benke Benbrott

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values