Ulvang och masstarter

Ikväll var jag på Litteraturhuset på ett seminarium med titeln Norge versus Sverige. Er langrenn i Norge og Sverige det samme?

Inbjudna gäster var Vegard Ulvang, Thomas Wassberg och Sverker Sörlin. De två första känner ni nog till, men de sistnämnde är mannen bakom den nyligen publicerade boken Kroppens Geni.

Till en början blev det mest gamla anekdoter, bland annat en gång när Wassberg var med på en av de tidigare masstarterna i världscupen så fick han ett ganska högt startnummer vilket gjorde att han stod en bit bak i leden vid start. Spåren var väldigt smala och det var näst intill omöjligt att ta sig om så Wassberg gav nästan helt upp, men när täten var på väg mot mål skidade han upp på en liten kulle och stannade där för att se målgången. Sedan fortsatte han vidare.

I slutet av samtalet som handlade om just skillnaden inom längdskidsporten mellan Sverige och Norge, kunde inte moderatorn låta bli att fråga ut Ulvang – som inte bara är gammal skidlegend, utan även pamp inom FIS – om varför man kör masstart på femmilen i mästerskap. Jag spelade in svaret och har transkriberat det:

”Orsaken till att det är en sådan stor folkfest där uppe i Holmenkollen är för att det är med i TV i den stora stadskanalen i det stora landet. Och den dagen man inte gör det, så kommer inte 50000 personer. Det är det viktigaste att vara med på TV. Och då måste vi föra en dialog med de som producerar, och då är det viktigt att vi når så många som möjligt. Och jag tror att vi når fler med masstart. Det är en produkt som når fler. Den stora massan har lättare att förstå masstart. De yngre har lättare att förstå masstart.”

Angående de yngre förklarar han att kidsen idag multitaskar så mycket att de inte fattar individuell start eftersom de zappar mellan kanalerna och gör annat samtidigt.

Själv köper jag inte det sista argumentet. Om man är duktig på att multitaska borde man väl ha lätt för att hänga med i olika mellantider och personer?

Han berättar vidare att innan man införde dagens mästerskapsprogram förde man en lång dialog med norska och utländska TV-bolag och det var ordentligt förankrat när man gjorde förändringarna. Han poängterar:

– Det är viktigt att det är många som åker fort från många olika nationer.

Sedan får moderatorn frågan om en masstart i en femmil verkligen är bättre underhållning?

– Ja, för den breda publiken är det så. Och när vi diskuterar saken i längdskidskommittén som består av 17 medlemmar, varav tre är skandinaviska, så är i stort sätt alla utlänningar [icke skandinavier tror jag han menar] av den uppfattningen att det bästa är masstart.

Sedan frågar moderatorn vad Wassberg tycker.

– Det är knepigt, för alla människor som jag träffar så vill dom ha intervallstart, även om det är människor i mellaneuropa. Törs dom inte prata med mig dom som vill ha masstarter?

Moderatorn förklarar för Ulvang att han hört från de aktiva att det största man kan vinna som aktiv är en femmil i individuell start, säger inte det något?

– Jag tror inte påståendet är riktigt.

Man föreslår att det skulle kunna komma in ett till lopp i mästerskaps-programmet men då förklarar Ulvang att det inte går, då måste ett annat lopp försvinna. Och han nämner kampen mot skidskyttet och det alpina.

Jag ska försöka lägga ut hela intervjun här på bloggen lite senare.

Etiketter: