07 februari 2011, av Martin

Skidpepp tar VM-tempen (del 2)

temp.jpgVM närmar sig med stormsteg. Igår avslutades SM och samtidigt presenterades truppen som ska försvara de blågula färgerna i spåren runt Oslo. På Skidpepp fortsätter vi fram till VM att ta tempen på de svenska åkarna. Den första delen kan ni läsa här. I rankingen tas hänsyn till åkarens ”normala” kapacitet.

Håller ni med?

Stekhet

1. (↑7): Markus Hellner: Vann både 15 km klassikt och dubbeljakten. Behärskar just nu alla discipliner.

2. (↑4): Jesper Modin: Ser riktigt bra ut.Höll i A-finalen och tog SM-guldet. Börjar kännas som en stabil finalåkare.

3. (↑6): Anna Haag: Två guld och ett silver. Haag är på väg mot storform.

4. (↓3): Maria Rydqvist: Maria har överträffat sig själv nästan hela säsongen. Bara dryga halvminuten efter Kalla i dubbeljakten. Var även nära en medalj i sprint där hon slog några renodlade sprinters. Visade också att hon kan åka klassiskt. Nu höjs förväntningarna på ”Dagsländan”.

Varm

5. (↓1): Emil Jönsson: ”Vann” den klassiska delen i dubbeljakten och visade att han är med att slåss om en stafettsträcka. I sprinten blev dagen förstörd efter att han åkt in i ett träd. Kunde inte ställa upp i det avslutande loppet.

6. (↑9): Hanna Falk: Bättre och bättre hela tiden. Stekhet till VM?

7. (Ny på listan): Tiio Söderhielm: Två riktigt bra SM-lopp av Tiio gav VM-biljett.

8.(↓5): Charlotte Kalla: Ett riktigt bra SM av Kalla men det finns fortfarande mer att ta av.

9. (↑18): Johan Olsson: Vilken lättnad. Olsson visade att han kan åka fort. Tillbaks från långvarig sjukdom och med bra träning borde toppformen närma sig.

10. (↓2): Daniel Rickardsson: Två tredjeplatser och ett silver i SM. Många hade tippat Daniel som vinnare i 15 km loppet.

11 (↑15): Ida Ingemarsdotter: Har tyvärr varit mycket sjuk i vinter. Tre SM-medaljer ger dock hopp.

Ljummen

12. (↓10): Hanna Brodin: Medalj i teamsprinten med Ingemarsdotter, åkte inte den individuella sprinten.

13. (↑16): Teodor Pettersson: Var inte given i VM-laget. SM resulterade i en medalj i teamspint och en vinst i B-finalen individuellt.

14. (↓8): Mats Larsson: Fanns goda tendenser innan SM men Larsson är tillbaks där han brukar vara – i sjuksängen.

Kall

15. (↓12): Jens Eriksson: Inget bra resultat någon av SM-dagarna.

16. (↓14): Lina Andersson: Inte något vidare SM, enda ljusglimten var tredjeplatsen i teamsprinten tillsammans med Magdalena Pajala.

17. (↓13): Anders Södergren: Det lossnar inte för Anders. Slagen av både Modin, Söderhielm och Fredrik Karlsson på 15 km klassiskt i SM och ”bara” en fjärdeplats i skiathlon, 40 sekunder efter Hellner. En individuell VM-medalj känns i dagsläget fortfarande långt borta.

18. (↑19): Sara Lindborg: Två femte- och en sjätteplats blev resultatet i SM. Vi hade hoppats på mer.

19. (↓11): Britta Johansson Norgen Katastrof i jaktstarten som i och för sig var svårvallad. Inget bra SM i övrigt heller. Britta är svårbedömd.

432 kommentarer till ”Skidpepp tar VM-tempen (del 2)”

Vänta med betyg till efter Drammen. Där är den riktiga värdemätaren. Åkare i varierande nerträning som tävlar i SM säger inte mycket.

Inlagd: 2011-02-07, 18:24
Skriven av: nisse

Tycker nog att dom som är”ljumna” i tempen är kallare än Lina o Britta som åtminstonde var topp 6 i SM. Teodor gjorde väl inte bättre resultat än Lina på SM och inte tidigare heller? Lina var väl 2:a i teamsprinten inte 3:a!

Inlagd: 2011-02-07, 18:36
Skriven av: Göran

Någon som vet om det blir några svenska löpare till Skandinavisk Cup i Beitostölen till helgen? Vore ynkligt annars.

Inlagd: 2011-02-07, 18:46
Skriven av: Benke Benbrott

…och jag syftar givetvis på svenskar i landslagsmundering.

Inlagd: 2011-02-07, 18:47
Skriven av: Benke Benbrott

Säger inte mycket i konkurrensen; individen kan vara stekhet utan medaljchans om jag förstått rätt

Inlagd: 2011-02-07, 19:07
Skriven av: Experten

Pajala och Öberg borde ju köra skandinavisk cup om dom är friska.

Inlagd: 2011-02-07, 20:39
Skriven av: Joel Burman

Benke: nu är det ju uppladdningsläger för hela slanten, det skall inte bökas med skittävlingar utan, KVALITÈ !

läs på om formtoppning! skicka gärna in dina frågor till aftonbladets formtopps-expert Blossom Tainton om du har några.

1. Frågan är om inte Calle H skulle tagits ut istället för Mats ? Men det är ju close call men han borde fått chansen, ge honom a-lagsplats så kommer han vara revancshlusten till nästa säsong och vinna rubbet! samma behandling som northug fick inför os i turin, och vi vet ju hur han utvecklades av det!

Inlagd: 2011-02-07, 21:06
Skriven av: Aftonbladet - Redaktion för Längdskidor

Mats Larsson må vise formen sin i de siste v-cup rennene til helgen. Dette er de siste v-cup rennene før VM.

Sprintplassen hans i VM må han vise at han er i form til, eller så blir det vel Petersson som får den. Sprinttrener Arild Monsen sier de er veldig ussikre på formen til Larsson.

Inlagd: 2011-02-07, 21:58
Skriven av: Helmer

Vad är det för tal om Skandinavisk cup nu till helgen? Den avslutades ju i helgen som gick i Finland.

Inlagd: 2011-02-07, 22:09
Skriven av: swestam

Alltså nu yras det friskt här.

Benbrottet: Det är norgecup i Beito. Inte Skandinavisk cup.

swestam: Öh, nä. Det var skandinavisk cup i Lettland och Estland sist. Skandinaviska Cupen avslutas i finska Keuruu den 25.-27.2.

Inlagd: 2011-02-07, 22:21
Skriven av: Frans

Jag hade av någon anledning fått för mig att det var Skandic Cup i Norge. Det är tur att Frans är här och styr upp.

Inlagd: 2011-02-07, 22:40
Skriven av: Benke Benbrott

Frans: helt rätt, fel av mig. Jag var lite för snabb när jag kollade upp Skandinaviska cupen och såg bara att sista tillfället var i Finland och tänkte att det var det som var i helgen och att det inte fanns något mer tillfälle i Norge vilket var det jag reagerade mot först.

Inlagd: 2011-02-07, 22:49
Skriven av: swestam

tycker inte britta är kallast av alla svenskar! hon har ju åkt ganska bra sett under säsongen, och man borde inte dra för stora växlar på hennes dåliga sm. hon är ju väldigt ojämn, vilket borde betyda att hon är bra i vm!

Inlagd: 2011-02-08, 00:27
Skriven av: Emil

Hur som helst så var det ett övervägande positivt SM. Kalla och Olsson tillbaka i hyfsad form och Ingemarsdotter överraskade på 10 km och Söderhielm överraskade på båda distansloppen samt att Hellner blir mer och mer komplett. Rickardsson missgynnades lite av banorna där det på berget bara blir stakpartier runt stadion, detsamma gäller egentligen Modin men han överraskade också på 15 km. Negativt är att Södergren sliter och att några av de yngre åkarna på damsidan som i fjol var så lovande har stagnerat lite.

Inlagd: 2011-02-08, 07:53
Skriven av: Tobbe H

Vad är Kallas ”normala” kapacitet i klassiskt då enligt er?

Hade hon varit Stekhet om det hade varit fristil och hon hade vunnit med 30-40 sekunder?

Inlagd: 2011-02-08, 08:11
Skriven av: Andreas P

Andreas P… Förhållandet Kalla – Haag var väl ungefär som vanligt. Dom brukar turas om att slå varann i 10 km klassiskt. Avståndet ner till övriga var dock något mindre än väntat.

Men jag tror Kalla har en hel del till att få ut på 10 km k när allt klaffar.

Inlagd: 2011-02-08, 09:00
Skriven av: Manne

Känslan har väl varit att Kalla inte har fått ut sitt max än denna säsong, men att hon helt klart är på gång, det ser bra ut.
Klassiskt ser det ju väldigt mycket bättre ut för Kalla än tidigare och det är ju väldigt positivt inför VM även om det naturligtvis blir svårt att gå hela vägen. Men efter silverloppet i TDS (Haag 1;a) och SM-vinst så bör Kalla tillsammans med Haag ha en bra chans till pallen på VM i dubbeljakten iaf.

Inlagd: 2011-02-08, 09:07
Skriven av: Adrian

Vi borde inte övertolka resultaten i SM för de bästa av de våra, de var med stor sannolikhet nedtränade inför VM (och inte formtoppade)

Inlagd: 2011-02-08, 09:43
Skriven av: Jörgen

Tycker att Modin övertolkas rejält. Han gjorde det bra i SM-finalen med det är ändå stor skillnad på att hålla hela vägen på SM och i VC: Därför tycker jag inte man kan säga att han blivit bättre på hålla i finaler. Emil Jönsson var inte med och Hellner rejält nertränad så blev det ingen jättebra värdemätare heller.

Tror att det är väldigt svårbedömt var våra topp 4a åkare i distans ligger till inbördes då de är rejält nedtränade och reagera olika (undantag J.Olsson som är otränad!!) på detta. Hellner är ju en sån som är känd för att tåla hög träningsdos väldigt bra. Det kan vara en stark anledning till att Rickardsson inte utmanar ordentligt på 15km klassiskt.

Efterlyser ett SM tidigare på säsongen under en VC fri helg…..

Inlagd: 2011-02-08, 10:53
Skriven av: Gunnar

Gunnar: Du har naturligtvis en poäng men det är alltid kul att spekulera. Angående Modin så var ju åtminstone finalloppet det snabbaste han gjorde den dagen (enligt Håård i intervjun – har inte kollat det själv), Det är iofs inte samma konkurrens som i WC men ändå…

Inlagd: 2011-02-08, 11:07
Skriven av: Martin V

Gunnar… Jo, det är ju sant. Men jag tror att Modins sprint- och distanslopp på sm kan ha gjort gott för hans självförtroende. För det är naturligtvis lättare att orka i finalen om man själv tror att man kommer göra det.

Inlagd: 2011-02-08, 11:34
Skriven av: Manne

Borde inte Modin åxå ligga i hårdträning han har varit given för VM länge?..Modin var sjuk mkt iår börjar nog komma ifatt nu..

Inlagd: 2011-02-08, 12:16
Skriven av: jossa

Rätta mig gärna om jag har fel men som jag har förstått det har inte de rena sprintarna haft riktigt samma upplägg då de inte är riktigt lika beroende av samma mängd. Sen är väl Modin lite i gränslandet preics som Jönsson att e.v. vara i form för en stafettsträcka. Men jag vet att herrarna Hellner och Rickardsson var rejält nertränade under sm och det borde kanske även Södergren ha varit.

Inlagd: 2011-02-08, 12:52
Skriven av: Gunnar

Emil, det är ”dagsformen” vi tar upp här och då spelar SM väldigt mycket roll. Allt går uppp och ner, även Britta!

Inlagd: 2011-02-08, 13:02
Skriven av: Oskar

Det syntes i aktionen på Rickardsson och Södergren och även Hellner att dom var sega. Hellner hade aldrig vunnit om inte Olsson kroknat rejält på sista kilometrarna. Olsson är däremot undertränad och blir bättre av mer träning. Så det blir andra bullar i Drammen hoppas jag.

Inlagd: 2011-02-08, 13:13
Skriven av: nisse

Stör mig lite att Norge inte släpper in de Svenska vallarna eller åkarna till VM banorna när deras egna åkare får träna där. Ska det inte vara likt för alla. Nåja, det är bara för oss att ta efter i Falun. Men det känns lite snevridet att FIS tillåter att man gör så.

Inlagd: 2011-02-08, 14:21
Skriven av: Gunnar

http://www.aftenposten.no/nyheter/sport/skivm/article4022525.ece
Gunnar….Slutt å ” SUTRE” kjære svenske! :)!!!

Inlagd: 2011-02-08, 15:28
Skriven av: tolsrav

Intressant läsning!
http://www.ta.no/fotball/telemark/odd/article5477228.ece

Inlagd: 2011-02-08, 16:41
Skriven av: Lennart G

Lennart. Har du fått med dig att Björn Ferry nu är sjuk och riskerar missa VM?

Inlagd: 2011-02-08, 16:46
Skriven av: Frans

”riskerar missa VM” känns lite väl dramatiskt. Han kanske t om går på Torsdag.

http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkidskytteforbundet/Nyheter/Nyheter/Ferrypabattringsvagen/

Inlagd: 2011-02-08, 16:50
Skriven av: Benke Benbrott

Gunnar: Lite naivt att tro på åtgärder från FIS när det sitter en bedrövlig norrman i maktposition som till varje pris vill ser Northug överst på pallen.

Inlagd: 2011-02-08, 16:52
Skriven av: Benke Benbrott

Gott att vallateamet är på plats nu. Det ska de vara.

Inlagd: 2011-02-08, 17:13
Skriven av: Jörgen

Hoppas Ida får köra startsträckan i stafetten i VM!
Hon är nummer 3 i klassiskt just nu
(efter Kalla o Haag).
Dessutom rutin från positionskörning
från sprinten.
Sen är väl Rydqvist given oxå?
Ida-Haag-Ryqvist-Kalla
Allt annat känns galet tycker jag.
Håller Ni med?

Inlagd: 2011-02-08, 17:48
Skriven av: Guten

I nuläget så känns det där givet, ja, Guten. Ida’s formkurva pekar spikrakt uppåt vilket känns betryggande! Dessutom har hon varit bra på distans varje gång hon kunnat göra sig själv rättvisa.

Men, men. Lina A kanske blir fjortonde i sprinten, och då är hon given…

Inlagd: 2011-02-08, 17:58
Skriven av: Benke Benbrott

Mulig at de norske smørerne har fått spesialtillatelse som de svenske ikke har fått, men for løperne har det ikke vært noen forskjell. Fram til km var løypa stengt for alle, og i etterkant har den stort sett vært åpen, og da for alle. At de svenske løperne ikke har testet løypene er kun deres egen skyld, de hadde hatt masser av tid hvis de hadde villet. Tror blant annet jeg så et par amerikanske vmløpere i kollen i dag…

Jeg har selv vært og lekt meg i løypene, og kan melde om fine, men ganske varierende forhold. Jeg som er en ok smører, men ingen ekspert har i hvertfall slitt litt…

Inlagd: 2011-02-08, 17:59
Skriven av: Hanne

Hanne: Har du någon rapport om hur betydande diagonalgången kommer att bli i sprintstafetten?

Inlagd: 2011-02-08, 18:03
Skriven av: Benke Benbrott

Jörgen: Lite pinsamt att Norge inte tillåtit andra nationer att prova VM-banorna, men de har själv stått där och provat sedan nyår. Bjørgen och Northug var även ute och körde VM-banorna innan de åkte på höghöjdslägret.

Inlagd: 2011-02-08, 18:06
Skriven av: Alexander

Både svenska vallare och åkare har varit på plats i kollen men då har arrangören sagt att banan är stängd. Samma vecka har de norska åkarna fått åka på den. Så det är rent tjuv och rackar spel från norges sida. Lite Kina stil på det, är de inte dem som brukar släcka strömmen till hallen när vi skulle möta dem i pingis. Hoppas dock vi e lite j.vliga och ger tillbaka i Falun. Vi brukar vara lite väl sportsliga i bland.

Jag tror givetvis inte på att fis ger Norge en tillsägelse utan bara konstaterar att det är fel att dem inte gör de.

Klart vi ska vara lite bittra och gnälliga, det är ju mästerskap och det är då det gäller. Det är nu allvaret börjar ;)

Inlagd: 2011-02-08, 18:28
Skriven av: Gunnar

börjar bli som i fotboll å hockey klar fördel med hemma plan :)

Inlagd: 2011-02-08, 18:29
Skriven av: jossa

Alla lyfter sig på Hemmaplan. Handbollen gjorde det. Skidåkarna i Gällivare etc. Men vi hoppas på spännade VM-tävlingar i Kollen och att det blir spridning på medaljerna. Är ju inte kul om en nation tar hem nästan allt.

Inlagd: 2011-02-08, 18:39
Skriven av: Sten

Benke, hvis du lurer på om man kan stake rundt banen, så tviler jeg på det, i såfall ville jeg bli mektig imponert. Tror Jönsson og makker har en meget god sjanse på gullet i teamsprinten…

Aleksander, det er ingen sannhet i ditt utsagn. Da Northug og Bjørgen testet vmløypene var de åpne for alle, også svensker. Det ikke fis eller vmarrangørene sin feil at Sverige ikke har prioritert å teste løypene…

Jossa, når skjedde episoden du forteller om, så vidt jeg vet er det kun under KM, altså kretsmesterskapet, at banen var stengt for noen og åpen for andre. I etterkant har det jo vært åpne løyper, og da har selv mosjonister som meg kunnet gå.

Inlagd: 2011-02-08, 18:44
Skriven av: Hanne

Hanne: Jag tänkte mig mer Mats Larsson kontra Daniel Rickardsson. Tack iaf.

Inlagd: 2011-02-08, 18:49
Skriven av: Benke Benbrott

Gunnar: varifrån får du att svenskarna inte får testa VM-banorna? Jag säger inte att du har fel.

Så vitt jag vet har VM-banorna var stängda även för norska löpare fram tills nyligen (vilket norska landslaget klagade på, vilket kan tyda på att de VILLE få en fördel av det).

I OS var det väl nån ”skandal” att kanadickerna inte lät utförsåkarna pröva på nedfarterna.

Inlagd: 2011-02-08, 19:24
Skriven av: Skidjan

Emil Jönsson har varit där men fick inte testa. Sen har vallarna sagt i någon artikel (kom ej ihåg vilken) att dem blivit nekade.

Norrmännen ska enligt våra aktiva ha fått testa banorna. Fått info från bloggar och artiklar men kan inte minnas på rak arm vilka. Googla så kan du säkert hitta det mesta. Vinterstudion kan också varit källa i någon intervju med vallare. Men inga inside källor ;)

Inlagd: 2011-02-08, 19:51
Skriven av: Gunnar

Gunnar…..Petter Northug fikk spørsmål om han hadde testa VM nå. Nei, men jeg testet den sammen med Piller Cottrer siste vinter på 5-mila, svarte Petter med en lur glis om munnen!

Inlagd: 2011-02-08, 20:32
Skriven av: tolsrav

VM løypa, skal det stå!

Inlagd: 2011-02-08, 20:36
Skriven av: tolsrav

Oj, han är verkligen fyndig, den där Northug!

Inlagd: 2011-02-08, 20:38
Skriven av: Benke Benbrott

Svenskarna testar skdor på vm spåren nu om jag förståt rätt

http://www.langd.se/det-svenska-vallateamet-paa-plats-i-holmenkollen.4882385-86106.html

Inlagd: 2011-02-08, 20:39
Skriven av: jossa

Lite synpunkter på Södergrens betyg. Man skall nog inte jämföra med Södergren för några år sedan det vore inte rättvist. Vi får inte glömma att han börjar bli till åren och hadde nog sin pik för några år sedan. Men det hindrar ju inte att han kan göra några topplopp fortfarande, men att jämföra med ungtupparna är inte rätt.

Inlagd: 2011-02-08, 21:58
Skriven av: nisse

Nisse…..Men, Sødergren ”livsoppgave” i 2011, er vel å knekke Emil Hegle Svendsen på 3-etappen i VM- stafetten?

Inlagd: 2011-02-08, 22:10
Skriven av: tolsrav

Hanne:
”Både svenska vallare och åkare har varit på plats i kollen men då har arrangören sagt att banan är stängd. Samma vecka har de norska åkarna fått åka på den.”

Inlagd: 2011-02-08, 22:16
Skriven av: Alexander

Aleksander, siterte du nettopp gunnar for å bevise at dere har rett, eller har du dette fra en artikkel? Det ER jo en mulighet for at vi har rett begge to hvis dette dreier seg om uken da banen åpnet. Tviler nemlig ganske sterkt på at det stemmer ellers, møtte et par fra det norske støtteapparatet rett etter åpningen av løypene og de var ikke så veldig fornøyd med at arrangørene hadde brukt så lang tid på å gjøre klar løypene. De mente at vi mistet en stor del av hjemmebanefordelen når løperne bare såvidt fikk testet løypene før vm. Åpningen av løypene har nemlig ikke passet så veldig bra for de fleste norske heller. Som de sa, det er neppe en tilfeldighet at Hellner har vunnet begge sine verdenscupseire på hans ekte hjemmebane.

De ytre løypene har forresten vært åpne mye lenger, men for Jönsson ville de vært ganske bortkastede å besøke da sprintløypen er blant de innre løypene..

Inlagd: 2011-02-08, 23:12
Skriven av: Hanne

Citatet är från en artikel för jag känner igen det. Vad betyder nettopp för en som inte är jätteduktig på norska?

Inlagd: 2011-02-09, 08:34
Skriven av: Gunnar

Gunnar: Bra gjort å legge bevisbyrden over på motdebattanten for sine egne ville påstander. Fin debatt-teknikk.

Skiløypene har vært stengt for alle, når banen åpnet, har også Emil & Co fått gått der. Men når det gjelder testing av ski i Oslo og snøen her, så er det jo uttallige muligheter for det, uten at man nødvendigvis må tråkke i VM-sporene.

Inlagd: 2011-02-09, 09:40
Skriven av: mac

Kan vi inte ge upp den här debatten nu Gunnar? Det verkar ju bevisat med all önskvärd tydlighet att det inte riktigt var så att norrmännen var ondskefulla och stängde ute oss med flit. Det här ger ju ett ganska gnälligt intryck måste jag säga… Och det ger ju bara intrycke av ”sutrene” svensker…

Inlagd: 2011-02-09, 09:55
Skriven av: Lasse

http://www.langd.se/det-svenska-vallateamet-paa-plats-i-holmenkollen.4882385-86106.html

Det är den svenska vallachefen Larry Poromaa som har sagt att de svenska vallarna inte har släppts in trots att norrmännen har varit där.

Så om ni tycker att Larry är en gnällspik så får ni väl säga det till honom.

Inlagd: 2011-02-09, 10:09
Skriven av: Gabriel

Mac,

Det är naturligtvis mycket viktigt att testa vallning på banorna. Dessa har en blandning av natursnö och hårt packad konstsnö. Man kan ju inte bara ställa sig ute i en backe i skogen och testa skidor. Eller hur menar du?

Inlagd: 2011-02-09, 10:14
Skriven av: Gabriel

Og teste snøen i banene før nyttår med hensyn på VM er jo totalt unødvendig. At norske smørere har vært der kommer jo av KM som har blitt arrangert der. Og det er omtrent 8000 løyper i nesten samme område som vm-banene, og anta at snøen/strukturen der er så gal i forhold til vm-banene (før nyttår), ser jeg på som tullprat og syting.

Inlagd: 2011-02-09, 10:29
Skriven av: mac

Han sier jo også at det hele tiden har vært planen å reise til Oslo etter SM for å teste, så litt merkelig resonemang det der.

Inlagd: 2011-02-09, 10:31
Skriven av: kalkunis

Mac, vad fint att du är expert på vallning. Du kanske ska höra med Larry om du kan få jobb?

Om de svenska vallarna ville komma till Holmenkollen och testa VM-banorna vid nyår så fanns det nog en god anledning. Det är små marginaler på den här nivån.

Inlagd: 2011-02-09, 10:36
Skriven av: Gabriel

Och varför har då de norska vallateamet testat skidor på VM-banorna sedan före jul om det är ”tullprat och syting”? Det måste ju finnas en anledning, annars kunde de ju testat vallning någon annanstans.

Inlagd: 2011-02-09, 10:38
Skriven av: Gabriel

”Medan Norge sedan före jul har testat på VM-banorna följer Sverige den uppgjorda planen när dom – liksom flera andra nationer – nekades samma förberedelser som hemmanationen.
– Det har hela tiden varit vår plan att vi skulle åka till Oslo efter skid-SM för att testa. ”

Kalkunis,

Planen var att resa efter SM eftersom de inte fick lov att komma tidigare. Även fast de ville.

Inlagd: 2011-02-09, 10:40
Skriven av: Gabriel

Ganske sikker på at denne saken gjelder at de svenske smørerene er på defensiven. Allerede nå prøver de å finne unnskyldninger for eventuelt dårlige ski under VM. Greit nok at de har gjort en særdeles dårlig jobb hittil i år, men å begynne å rakke ned på andre fordi de ikke klarer å gjøre en like god jobb som de har gjort tidligere år, det er for dumt.

Må uansett være bekymringsverdig for svenske utøvere at smøreteamet deres allerede nå unnskylder seg.

Inlagd: 2011-02-09, 10:46
Skriven av: mac

Du får ju tro vad du vill.

Men Norge har ju en historia av att försöka skaffa sig fördelar med material och att sedan hemlighålla detta.

Sportsligt?

Inlagd: 2011-02-09, 11:01
Skriven av: Gabriel

Omtrent like sportslig som at svenskene skal bruke nye superdrakter under VM, som ikke nordmennene har tilgang på.

Tror du virkelig det å skaffe seg fordeler i materialer kun går den ene veien? Det har aldri i noen idrett kun vært det sportslige som gjelder, nivået er såpass høyt at alt undersøkes om det er mulig å spare noen hundredeler her, og noen tideler der.. Sånn er det bare, og det gjelder for alle nasjoner.

Inlagd: 2011-02-09, 11:15
Skriven av: mac

Superdräkterna? Dessa är ett skämt förstår du väl. Det är inte simning det här. Däremot är skidmaterial och vallning otroligt viktigt.

Så Norge hade ingen fördel av stenslipningen på 90-talet då? Som de lyckades hålla hemlig i många år. Det var nog inte bara ”hundradelar” som dom tjänade på det…

Inlagd: 2011-02-09, 11:25
Skriven av: Gabriel

Rent generellt tycker jag inte om den här vallningstävlingen och över huvud taget allt som gör skidåkning mer till en materialsport. Jag tycker att det ska vara lika för alla så ingen varken svenska, polska eller norska ska misslyckas för att hon har ett dåligare material. Finns de nåt system för det, med tex en gemensam vallningsorganisation som FIS tillhandahåller så är jag för det.

Men, när nu systemet är som det är tycker jag det är rätt gnälligt faktiskt att klaga på norrmännen bara för att de är bättre än vi. Det ÄR ju en materialkamp och det är ju inte så att vi svenskar delar med oss av våra hemligheter (om vi har några vilket jag starkt tvivlar på).

Sen tycker jag det här med tillträde till holmenkollen är en skitsak. Finns ju massor med tid.

Jaja, det här är ju bara min åsikt såklart.

Inlagd: 2011-02-09, 11:45
Skriven av: Lasse

Hanne: Jag hade skämts om Sverige uppfört sig såhär. Alla vill ha så bra skidor som möjligt så klart, men alla bör få samma chans att testa.

För övrigt hoppas jag att vi slipper skandalerna med den soprtsliga publiken som vi hade i Holmenkollen 2010 när Hellner och Olsson blev hånade i spåren.

Inlagd: 2011-02-09, 11:55
Skriven av: Alexander

Lasse: Vadå lägga debatten. Jag diskuterade om och kring vad jag hade läst. Kul att man fick reaktioner hade jag inte trott. Jag vet inte hur det är med dig men jag sparar inte alla länkar och intervjuer för att kunna återge citat på skidpepp. Men jag hittar inte på vilket också har visat sig då fler än jag har hittat samma artiklar. Debattera är väl meningen med forumet?

mac: Jag har väl inte lagt någon bevisbörda på nån här inne? Du har nog missar något i svenska språket för det har inte varit min mening. Bara säger min mening.

Inlagd: 2011-02-09, 12:02
Skriven av: Gunnar

Det är bara att inse att Norge är så här.
Tar alla chanser att skaffa egna fördelar.
Materialet har gett Norge massor med medaljer under åren men det pratar man tyst om i Norge. Undrar hur många segrar Dähli har skidorna att tacka för? Så att räkna med deras stöd till att införa likvärdiga godkända produkter för preparering av skidor kan vi glömma.
Och vi behöver inte skämmas för att vi gnäller för det finns ingen som gnäller som Norge när det är motgång.

Inlagd: 2011-02-09, 12:06
Skriven av: nisse

http://www.ringblad.no/sport/article5477446.ece
Kansje det svenske vallateamet var her?

Inlagd: 2011-02-09, 12:19
Skriven av: tolsrav

Ha ha, nu börjar det närma sig o det märks…
Nisse: Var det samma som gällde när vi i Sverige var nummer ett med gunde o wassberg i spetsen? Skulle tro att det var en gnutta talang o en gnutta träning som spelade in, o inte bara materialet.

du har nog rätt i vem som gnäller mest men tänk då på att de har inga andra framgångar än de på skidor.

Inlagd: 2011-02-09, 12:36
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Norge, Norge, det är ett ruttet land
norrmän, norrmän, dom borde ta´s om hand
(Moltas Norgevisa)
Gunnar: inte för att jag är expert på norska men nettopp betyder väl nästan.

Inlagd: 2011-02-09, 12:40
Skriven av: Tobbe H

mindotterblirnästaKalla:
Exakt så, vi ska vara snälla mot och ha överseende med norrmännen för skidåkning är deras stora STORA nationalidrott som de värnar mycket om. Dessutom är det bara att erkänna att de är jäkligt bra på att klämma lagg. Skiddrottningen på VM lär nog bli Björgen men skidkungen kan komma att heta Cologna.

Inlagd: 2011-02-09, 12:49
Skriven av: Tobbe H

nettopp = bara, om jag har fått saker och ting rätt

Inlagd: 2011-02-09, 12:50
Skriven av: toriv

Du o ja Tobbe….du o ja:)

Inlagd: 2011-02-09, 12:52
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Jag är den första att erkänna att när vi dominerat så har det berott på fördelar.
Gunde var en föregångare inom teknik i fristil det vann han många tävlinar och medaljer på. Elofsson var också tekniskt före dom andra. Det i kombination med att vi låg i nivå med övriga i skidvalla så räcker det långt. Däremot Wassberg var väl motståndare till glidvalla och annat tjafs. Han gick långt på tjurighet istället.

Inlagd: 2011-02-09, 12:57
Skriven av: nisse

Längd är helt klart Norges största sport, men jag blir lite halvsur när folk skriver att de inte har bra andra idrottare. Här är en lista på några av mina favoritidrottare som har rönt stora framgångar:

Andeas Thorkildsen
Trine Hattestad
Johann Olav Koss
Damlag i fotboll och handboll
Kjetil André Aamodt och många andra alpina åkare

Nu kanske mitt inlägg är lite väl OT så jag hoppas att vi inte behöver lägga mer tid på att det finns andra sporter som Norge har lyckats bra i.

Inlagd: 2011-02-09, 13:04
Skriven av: toriv

Om ni skriver in ”Norgesången” på Youtube så får ni fram denna utmärkta visa framförd av Melvyn ”Bobo” Slacke alias Jan Moltas Eriksson. De av norrmännnen som är humorbefriade blev vansinniga över den här låten när det begav sig.

Inlagd: 2011-02-09, 13:08
Skriven av: Tobbe H

toriv: Du är väl medveten om att Koss och Hattestad var dopade?

Inlagd: 2011-02-09, 13:11
Skriven av: nisse

Nisse, Koss har jag aldrig hör i samma mening som dopning (möjligtvis med undantag för anti-dopningskampanjer) och Trines B-prov var negativt. Har jag missat något?

Inlagd: 2011-02-09, 13:16
Skriven av: toriv

Fotboll är så klart störst i Norge också. Men längd är likväl nationalidrotten.

Men iaf. Det verkar som att nisse har lite förklaringar och källhänvisningar att ge nu =)

Inlagd: 2011-02-09, 13:20
Skriven av: Benke Benbrott

Den stora skillnade är att ingen svensk försvarar Sandra Hanssons agerande i hälgen, men många norrmänn hade försvarat henne om hon varit norska.

Inlagd: 2011-02-09, 13:21
Skriven av: Alexander

Nisse….. ”Dæhli” Bjørn Dæhlie er navnet på verdens største langrennsløper, gjennom alle tider!

Inlagd: 2011-02-09, 13:22
Skriven av: tolsrav

Koss dopingprover från Lillehammer försvann mystiskt i samband med att hans fru åkte dit för doping. Han har inte åkt dit men inte ens Norrmännen tror på honom.
Hattestad blev frikänd för att Norge lyckades övertyga WADA om att hon ätit hormonbehandlad kyckling. Tro det den som vill. Dom är inte fällda men starkt misstänkta.

Inlagd: 2011-02-09, 13:22
Skriven av: nisse

Alexander, efter att ha följt denna blogg i några månader så är det däremot ett uttalande jag kan ställa upp på!

Inlagd: 2011-02-09, 13:24
Skriven av: toriv

tolsrav: I resultatlistorna är han den största. Men jag tycker att hans smöreteam borde få sin del av äran.

Inlagd: 2011-02-09, 13:25
Skriven av: nisse

Jag satt precis och kikade på König-loppet. Vilken jävla idiotkörning av Sandra alltså. Vad tänkte hon med? Pinsamt.

Inlagd: 2011-02-09, 13:27
Skriven av: Gabriel

Nisse, efter att ha sökt lite så är detta det enda vettiga jag hittar:

http://www.svd.se/sportspel/nyheter/svenskar-tror-inte-pa-norsk-dopning_72694.svd

Har du något annat är du välkommen med det. Annars är denna OT-diskussion avslutad för min del.

Inlagd: 2011-02-09, 13:29
Skriven av: toriv

Sandra Hansson borde blivit diskad för den där ”uppvisningen” eller åtminstone borde de skiftat plats i resultatlistan. Enda förklaringen (inget försvar) är att hon blev desperat och att hjärnan gick i spinn. Som väl förmodligen också är förklaringen till Northugs ”uppvisning”.

Inlagd: 2011-02-09, 14:05
Skriven av: Tobbe H

toriv: Ja rykten är inga bevis. Men jag tror på alla rykten.;)

Inlagd: 2011-02-09, 14:09
Skriven av: nisse

Det er mulig jeg er veldig Norsk(usportselig, selvopptatt osv)nå men det er grenser for lavmål og det er grenser for hva jeg gidder å bruke tid på. Etter min mening er disse grensene passert for lenge siden. Jeg velger derfor å takke for meg.

Lykke til i VM!

Inlagd: 2011-02-09, 14:38
Skriven av: kalkunis

Dagens mål är uppfyllt. Jag har retat upp Norge. Nu kan jag gå hem med ett leende.:)

Inlagd: 2011-02-09, 15:24
Skriven av: nisse

ursäkta mig Toriv, naturligtvis har de varit framgångsrika inom även andra sporter men de har väl utan tvekan nått sina största framgångar inom skidåkning.(o det fruktansvärt bra).

Inlagd: 2011-02-09, 15:49
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Oi som debatten har sporet av her…

Først og fremst så skjønner jeg godt at det er irriterende at de norske og svenske smørerne har blitt forskjellsbehandlet, jeg ville helt sikkert også sutret litt hvis det var motsatt. Men og gå derfra til å påstå at det fantes forskjellsbehandling også for løpere, uten noe form for kilder synes jeg blir litt tåpelig. Og som sagt så tviler jeg på at dette er sant.

Når det gjelder utstyrskrigen så synes jeg det er et lavmål og klage på at Norge er usportslige fordi dere synes de har vært flinkere til å utvikle metoder for å smøre ski. Som Lasse skrev, så deler ikke Sverige sine hemmeligheter heller.

Når det gjelder hvem som er værst av å klage så er det vel rimelig likt, kanskje er vi nordmenn litt mer bortskjemte og klager litt mer. Men jeg har reagert litt på at flere her, ikke bare skylder svenske nederlag på dårlige ski, men mener at utlendinger kun vinner fordi de har bedre ski, og det er litt dårlig gjort synes jeg.

Nettopp er vel det samme som nyss/akkurat.

Inlagd: 2011-02-09, 16:06
Skriven av: Hanne

Bra Nisse; norrmännen måste vara humorlösa

Inlagd: 2011-02-09, 16:17
Skriven av: Experten

Dette sa Northug da han ble spurt om hva som skjer hvis han ikke tar noen medaljer i VM: – Da får jeg vel to års samnfunnstjeneste, nakkeskudd og må rømme fra landet…..

Inlagd: 2011-02-09, 16:20
Skriven av: Helmer

Hanne är en klok kvinna.

Inlagd: 2011-02-09, 16:26
Skriven av: Anna

Helmer…Å blir en norsk langrennsløper tatt i doping = ubetinget fengsel på livstid!!!!!!

Inlagd: 2011-02-09, 16:32
Skriven av: tolsrav

Hanne Haugland?

Inlagd: 2011-02-09, 17:17
Skriven av: Benke Benbrott

Så där, ja. Då var stafetten körd. Helt jävla otroligt!

http://www.expressen.se/sport/vintersport/1.2323520/johan-olsson-dackad-missar-vm-lagret

Inlagd: 2011-02-09, 17:18
Skriven av: Benke Benbrott

det var då själve %#”¤&# vad karln går o blir sjuk stup i kvarten.
Om det håller i sig vill jag se
Jönsson-Södergren-Rickardsson-Hellner i stafetten

Inlagd: 2011-02-09, 17:44
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Magsjuka är ju ändå snabbt övergånget.
Han är i full träning redan i morgon.

Inlagd: 2011-02-09, 18:04
Skriven av: nisse

Suck….Håller dock med Nisse, tur i oturen att det verkar ha gått över snabbt.

Inlagd: 2011-02-09, 18:08
Skriven av: Martin V

Magsjuka? Står förkyld på textTV.
Ingen lyssnar på mig, redan efter dubbeljakten sa jag att Johan skulle beordras gasmask på. Men, nog fan satt han i söndags och gosade sig i soffan i Pops varma bakteriestuga. Rena ryska rouletten
Underskattad norsk idrottskvinna: Linn Haug Halfpipe, wow, saknar ord

Inlagd: 2011-02-09, 18:43
Skriven av: gnällspik

Vaddå sjuk i magen? kan ju vara nåt annat tex gallproblem

Inlagd: 2011-02-09, 19:13
Skriven av: Experten

Måste hålla med om att den här debatten om Norge har gjort mig rätt illa berörd. Är lite på gränsen till att lämna forumet. Tycker att det totalt spårat ur och att det gjort det helt oprovocerat. Dags för en moderator att styra upp lite tycker jag. En av styrkorna med den här bloggen tycker jag annars har varit att även norrmän skriver här. Förstår om de inte tycker det känns så kul längre…

Inlagd: 2011-02-09, 20:37
Skriven av: Lasse

…enligt Johans blogg hade han vinterkräksjuka med feber hela måndagen, men var feberfri på tisdagen…

Inlagd: 2011-02-09, 20:37
Skriven av: Manne

Lina ser ut att vara med på lägret satt i samma mat bord som dom andra så någon fara borde de inte vara med henne

Inlagd: 2011-02-09, 20:44
Skriven av: jossa

Lasse: Vadan denna blödighet? Man måste väl få ge Norge en känga om man anser att dom förtjänar detta. Om sedan våra Norska skribenter tar det personligt så är det ju synd men det får man ta. Det är skillnad mellan person och nation.

Inlagd: 2011-02-09, 21:30
Skriven av: nisse

@nisse: Alltså, förstår du inte att du inte skulle ta det så om norrmän skrev så om svenskar? Grejen är den att jag har bott i Norge och fått den där skiten från andra hållet och jag kan tala om att man tröttnar rätt fort på tråkningar om sverige då. Man kanske själv tycker att man pratar om ”norge i allmänhet” men när man får det emot sig själv så uppfattar man det inte på det sättet. Det är lätt att tycka att man själv säger saker med ”glimten i ögat” men när man själv hör sånt, särskilt upprepade gånger, så uppfattar man det inte som ett skämt utan att det finns ett allvar. Och den här tråden har ju fan varit helt bisarr med nidvisor mot norge och allehanda anklagelser om fusk och osportsligt uppträdande och jag vet inte allt.

Skulle jag ha varit norrman hade jag tröttnat på skiten för länge sen, och det hade varit synd. Synd för skidpepp alltså, för gudarna ska veta att vi behöver lite annat blod än gamla trötta gnälliga svenskar som tyckte allt var bättre på Gunde svans tid och masstart är bara skit och Ulvang är det värsta som finns.

Till er från norge (om det är nån kvar?) vill jag säga: trist att det blir såhär, det är inte alla svenskar som har de där åsikterna utan en liten minoritet.

Inlagd: 2011-02-09, 22:42
Skriven av: Lasse

By the way får man gärna uttrycka sitt stöd om det skulle vara någon här som håller med mig.

Inlagd: 2011-02-09, 22:43
Skriven av: Lasse

Bra Lasse. Jag håller med dig. Men så håller jag sällan med Nisse, Gabriel, Alexander, Benke vad än saken må gälla…

Inlagd: 2011-02-09, 22:47
Skriven av: Anders

Håller med Lasse om att en av de styrkor som denna blogg har är det stora inslaget av norrmän som postar. Sen tycker jag att det finns ”forumtroll” på båda sidor som gör att det spårar lite väl ofta.

Inlagd: 2011-02-09, 22:48
Skriven av: toriv

Nisse… Det är inte bara norska skribenter som tar illa vid sig av överdrivet nationalistiska kommentarer.

Inlagd: 2011-02-09, 23:02
Skriven av: Manne

Jag hoppas att våra norska vänner här vet om att de är (mer än) välkomna här och att de struntar i enstaka provocerande kommentarer.

Kommentarnivån på Aftonbladet/Expressen/VG/Dagbladet är lägre och inget som jag följer. Det är återkommande, sakliga, skidintresserade och kunniga besökare som skriver här på Skidpepp för det allra mesta.

Det krävs mycket för att någon av oss bakom bloggen (ägaren Oskar, Martin och jag) ska gå in och ingripa bland kommentarerna, det bör vara högt i tak.

Inlagd: 2011-02-09, 23:05
Skriven av: Jörgen

Lasse….Slapp av, vi normenn tåler alt. Husk på det er ”smånervøse ” bloggere her i forkant av VM!
Duellen Bjørgen/Kalla og Northug/Hellner, her blir det prestisje, både under, og etter VM! Å som jeg gleder meg………

Inlagd: 2011-02-09, 23:21
Skriven av: tolsrav

@tolsrav: Nej ni norrmän tål inte allt. Det finns nämligen inget sånt. Ni är alla olika precis som vi. Men jag håller med dig om att nervositeten iför VM spelar en roll i det här, det har jag också tänkt på.

@Jörgen: Jag är ingen vän av censur över huvud taget så det är jag glad för. Däremot skulle man ju kunna skriva en liten text om vilken attityd man vill ha i kommentarerna om man nu har en åsikt här tycker jag.

Inlagd: 2011-02-09, 23:33
Skriven av: Lasse

Torslav, jag tycker att vissa kommentarer och gliringar är fyndiga och därmed mest roliga att läsa. Blir dock lite tröttsamt (och inte alls speciellt kul) när folk fastnar i någon typ av nedåtgående ”kasta skit”-spiral där de efter ett tag inte ens kommer ihåg vem eller vad de klagar på. Det bör kanske tilläggas att jag tycker att samtliga som brukar fastna i dessa spiraler även har kommit med många vettiga inlägg här.

Ni som har varit med längre, finns det någon tråd där man kan diskutera skidmedier och liknande? Har precis läst ”Kroppens geni” och skulle gärna höra andras åsikter om boken (särskilt folk från Trøndelag). Dessutom verkar det som om nästa avsnitt av Korrespondenterna på SVT kommer vara intressant ur ett skidperspektiv.

Inlagd: 2011-02-09, 23:35
Skriven av: toriv

Lasse…Men,jeg tåler det meste…….
Jeg ble betegnet som ”din gamle norskgubbe” og ”lusekoftegubbe” :) Det tar jeg som et komplimang!
” Men tagit en nubbe för mycket”, den var litt drøy, for jeg er avholdsmann. Det krever min jobb!

Inlagd: 2011-02-09, 23:56
Skriven av: tolsrav

”Slapp av, vi normenn tåler alt.”

Tydligen inte nordmannen som gick i land för ett par timmar sedan…

Inlagd: 2011-02-10, 00:01
Skriven av: Benke Benbrott

Toriv…Jeg har desverre ikke lest ”kroppens geni”
Men det går en veldig fin serie på NRK 1 kvar dag kl 17:10 før VM. Serien heter ”Skispor fra 1952 til 1982” I går var det et langt interju med Sixsten Jernberg…………………

Inlagd: 2011-02-10, 00:14
Skriven av: tolsrav

Jossa: Man blir nervös när man hör eller läser om Lina… Hon skymtades i matsalen. Mår hon bra? Har hon enkelrum ifall hon skulle bli sjuk igen?

Inlagd: 2011-02-10, 00:14
Skriven av: Jörgen

Tolsrav (lusekoftemannen): Honnør til deg for mange friske innspill her på denne bloggen. Ikke bry deg om de karakteristikker enkelte av de svenske bloggerne bruker om deg. Tolsrav: Stå på! Jeg kan også anbefale denne serien som Tolsrav nevner. Mye nostalgi der gitt!

Inlagd: 2011-02-10, 07:57
Skriven av: Jomar Blekkås

Jag o min kompis Marcus har alltid tävlat om allt. Från vem som fick mest abborrar när vi metade till vem som var snabbast på 100 m. Det finns ingen som är så rolig att slå. Det är också den killen jag helst vill se vinna om jag inte själv har chans på segern, alt. som andraplats bakom moi. Har ungefär samma känslor för Norge och är rätt övertygad om att det är ömsesidigt.

Vad gäller kampen Björgen/kalla så kommer det inte bli mycket till kamp. Den enda som kan bjuda Marit på lite kamp är Kowa.
På herrsidan är betydligt mer spännande.

Inlagd: 2011-02-10, 09:52
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Ja det är Norge som är storfavoriter. Men det gör mig ganska nöjd. Det vore värre om vi var storfavoriter. Svenska idrottare är alltid bättre som underdogs.

Inlagd: 2011-02-10, 10:11
Skriven av: nisse

mindotterblirnästaKalla: Stämmer att Justyna är den enda som kan bjuda Marit motstånd i distans i VM. Kalla är bäst i 10 km fritt intervallstart men det finns inte med i VM-programmet i år. I sprint finns det däremot flera som kan bjuda Marit motstånd.

Hoppas på att Kalla utvecklar sin teknik i klassiskt, kanske skulle hon konsultera Virpis tränare för att ta det sista steget där? Han lär ha dåligt rykte sen tidigare men tror inte att Kalla skulle börja dopa sig plötsligt bara för att han har den bakgrunden utan fortsätta hålla sig ren.

Inlagd: 2011-02-10, 10:16
Skriven av: Jörgen

Lasse: bättre på Gundes tid; nä men på Mora-Nisses tid var det mycket roligare men då var väl inte du född en gång

Inlagd: 2011-02-10, 10:30
Skriven av: Experten

Jörgen: Jag tror att hon behöver nöta på och tävla mycket i klassiskt så blir det bättre efter hand. I grunden har hon en enormt hög kapacitet i klassiskt det visade hon i Aure. Där slog hon Björgen och var flera minuter före övriga visserligen på rullskidor. Men det visar att när hon inte behöver tänka på teknik och fäste så åker hon riktigt fort.

Inlagd: 2011-02-10, 11:12
Skriven av: nisse

Om några få år kommer kalla vara i björgens nuvarande klass. Det klassiska kommer likaså jämnheten. men Kollen-VM kommer inte bli Kallas VM. Men däremot Hellners. 15 km klassisk kan bli en skräll där vi kan se den leende gällivare-bon stå överst på pallen. Hoppas dock för Petters skull han tar något guld. Fy för den lede vilken press de sätter på han, åtminstone om man läser lite VG:s forum(lite skvallerkänsla alá aftonbladet men ändå).

Inlagd: 2011-02-10, 11:47
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Lasse: Min enda poäng var att jag vill att det ska vara samma regler för alla och att inte hemmanationen ska ha olika regler för sitt vallateam jämfört med andra länders. Sedan bryr jag mig inte om ett land har 1 eller 100 vallare med till VM utan det är upp till dem. Denna åsikt kan nog bar vara nationalistisk i Sverige. Jag har själv inte bott i Sverige på 12 år (bott nästan 6 år i Norge) så jag tror att jag vet ganska väl hur sjargonen är i Norge jämfört med i Sverige.

För två veckor sedan påpekade jag att Trönderlag var kanske världens bästa skidnation och jag har tidigare påpekat att norrmänn är betydligt ärligare än svenskar (särskilt storstadssvenskar).

Däremot var debatten kring Bjørgen lite överdriven.

Jag blir sällan illa berörd av det andra skriver. Dock tycker jag att det har varit fel när några angripit åkares vikt med mera.

Anders: Dina kommentarer låter jag tala för sig själv. Om du är samma Anders som skrev här under OS så har du fortfarande rekordet i att sänka denna sida till Aftonbladetnivå med dina personangrepp.

Inlagd: 2011-02-10, 11:51
Skriven av: Alexander

Hörru Tolsrav,

Du började med att helt oprovocerat skriva att det var ”tur att det var Vegaard Ulvang och inte Ängelen Gabriel som styrde i FIS, för då hade det blivit cirkus”.

Eftersom jag är satanist så tar jag det som en grov förolämpning att du kallar mig för ängel. Bara så du vet.

Anders!
Gå och ta dig en kanelballe. Kanylbulle menar jag. Äsch, kanelbulle. Nyttigt o gott!

Det är som vanligt alldeles för lågt i tak och för ömma tår här inne.

Inlagd: 2011-02-10, 11:56
Skriven av: Gabriel

Nu när det verkar vara lågt till tak här inne.Vill Sv. skidförbundets längdkommite muntra upp er.Det är så att längdkommiten köpt VIP-biljetter till VM i Kollen för 132000 kronor som dom vill bli av med.Först till kvarn gäller.Gissar att det är all inklucive som gäller.Det är bara ett krux biljetterna gäller till Dam backhoppningen.” Felköp” man kan bara säga:STARKT jobbat längdkommiten,starkt jobbat.

Inlagd: 2011-02-10, 14:06
Skriven av: lkh

lkh… Jag trodde du skämtade först, men…

http://www.expressen.se/sport/vintersport/1.2324387/forbundstabben-132-000-for-fel-vm-biljetter

Inlagd: 2011-02-10, 14:16
Skriven av: Manne

Alexander, jag kan inte minna mig om att jag någonsin kommit med personangrepp, så där tror jag du har fått fel uppfattning om mig. Däremot har jag emellanåt rättat till andras faktafel och påvisat brister i folks argumentationer. I kommentaren ovan påpekade jag bara fakta att vi sällan har samma åsikter.

Gabriel, förstår inte riktigt vad du vill säga…

Inlagd: 2011-02-10, 14:31
Skriven av: Anders

Anders:
Då var det nog en annan Anders.

lkh: väldigt tråkigt att så mycket pengar försvunnit den vägen. Jag har själv anställda som har bokat fel biljetter och det är väldigt lite glamorös sak att spendera pengar.

Inlagd: 2011-02-10, 14:37
Skriven av: Alexander

Alexander: Ja, troligtvis. Du och jag brukar ha fruktsamma diskussioner även om vi inte håller med varandra, och det hoppas jag vi kan ha framöver också.

Inlagd: 2011-02-10, 15:05
Skriven av: Anders

Angående det här med ”högt till tak”.

Jag tycker personligen att man ska kunna va skarp och kritisk i sina inlägg när man tycker något är fel. Så på så sätt är jag verkligen för att det ska vara högt till tak här på forumet.

Men jag tycker också att man ska va konkret. Exakt vad är det man är kritisk till och varför? Vad har man för belägg för det man påstår?

Generaliserande påståenden om att en hel nation är på det ena eller andra sättet, är jag inte särskilt förtjust i. Dels för att det drabbar en del oskyldiga, dels för att man inte ger andra en ärlig chans att bemöta ens påstående.

Inlagd: 2011-02-10, 15:49
Skriven av: Manne

Rickardsson fokuserar på stakträning:
http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/marcus-hellner/?p=226

Inlagd: 2011-02-10, 16:10
Skriven av: Joel Burman

Finns det någon play-funktion på NRK som gör att man kan titta på “Skispor fra 1952 til 1982″ även utan NRK i dumburken hemma? Om ja, så är jag tacksam för länk.

Inlagd: 2011-02-10, 16:25
Skriven av: toriv

Toriv, ett avsnitt finns på youtube också

Inlagd: 2011-02-10, 16:34
Skriven av: Manne

Ok, ska kolla. Tack!

Inlagd: 2011-02-10, 16:36
Skriven av: toriv

Jag hoppas att våra norska vänner fortsätter att skriva inlägg; hur många fora för skidsamtal med våra grannar finns det egentligen? I princip bara ett, skidpepp är unikt.

Så länge man håller en respektfull ton bör man kunna prata, skämta och retas/erta(erting?) om det mesta. Inte allt, förstås.

Slutligen: vi får hoppas det finns några platser över på resultatpallarna till di norske när vi svenskar har tagit det vi vill. Det finns ju alltid kvinnohopp och nordisk kombination över till er åtminstonde ;)

Inlagd: 2011-02-10, 16:53
Skriven av: Skidjan

Hur många medaljer tror ni det blir?
Min gissning
Norge: 11 st
Sverige: 7 st
(vet att fler länder är med o fajtas men derar landsmän håller inte till på skidpepp)

Inlagd: 2011-02-10, 17:11
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

mindotterblirnästaKalla: Jodå, det finns flera finlandssvenskar här på Skidpepp! Frans, Lelle med flera. Du får komma igen och tippa Finlands medaljer också. :-)

Inlagd: 2011-02-10, 17:23
Skriven av: Jörgen

Just det!

Inlagd: 2011-02-10, 17:24
Skriven av: Frans

Min gissning…
Norge: 13
Sverige: 5-6
Finland: 4 st

Inlagd: 2011-02-10, 17:34
Skriven av: Manne

Jag tar en chansning på:

Norge: 1 (Simen Östenssen kniper bronset på femmilen)

Sverige: 0

Tadzjikistan: 16

(med reservation för att Teichmann eventuellt kommer i form, då blir det tyskt storslam.)

Inlagd: 2011-02-10, 17:43
Skriven av: Gabriel

Anteeksi rakas itäisten naapurien
Visste inte det

Finland tar 2 medaljer o bägge på damsidan

Inlagd: 2011-02-10, 17:47
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

mindotter… Räkna inte bort Jauhojärvi på sprintstafetten!

Inlagd: 2011-02-10, 17:49
Skriven av: Manne

Anders: Självklart. Det är inte åsikterna som är viktiga utan argumenten som bygger upp åsikterna.

Inlagd: 2011-02-10, 18:06
Skriven av: Alexander

Här kommer en tippning från Finland:
Norge 11
Sverige7
Finland 5-6

Inlagd: 2011-02-10, 18:41
Skriven av: Lelle

Jomar….Emil Hegle burde vært på høydetrening, ikke bra det her…………..selv om han vinner dagens konkuransse! Men meget sterk avsluttning på siste runden! Svendsen 38 sec raskere enn Bø på dagens lopp…

Inlagd: 2011-02-10, 18:44
Skriven av: tolsrav

Ikke glem Heikinen og Jauhojärvi på de individuelle distanseøvelsene heller, finnene er litt ustabile, men de er absolutt gode nok til å ta medalje..

Merkelig at Richardsson trener staking, så på tv i går at Rønning sa at på de første 10 km på 15 kmeren er det nesten ikke staking i det hele tatt, og det er ikke veldig mye på de siste 5 heller. Jeg ville ha fokusert på diagnonaltrening…

Inlagd: 2011-02-10, 19:43
Skriven av: Hanne

Jeg kastet inn håndkleet for et år siden fra dette forumet, hovedsaklig pga jeg ble lei av forumtrollet Nisse. Men så kom jeg tilbake igjen fordi jeg elsker langrenn og det er ingen lignende forum i Norge.

Men nå kjenner jeg at jeg ikke gidder skittkastingen og norgeshatet mer. Jeg har hatt mitt siste innlegg her på forumet på en stund. Håper nivået bedrer seg.

Lykke til i VM.

Inlagd: 2011-02-10, 19:48
Skriven av: Tor

Tor…..Veldig, veldig surt, Tor! Du er jo en viten kar, med mange fine og særdeles inntresanne innlegg her på bloggen. Du får bite sammen, og være med over VM, kan bli mye pent å skrive om der vettu! I alle fall, ønsker jeg deg alt godt videre………………

Inlagd: 2011-02-10, 20:13
Skriven av: tolsrav

Tor: Beklagar ditt beslut men vi är alla olika.
Vi ser på historien ganska olika du och jag.
Skillnaden mellan oss är att du tar kritik mot Norge personligt. I Sverige har vi ingen övertro och idealiserar inte så mycket utan
vi är vana vid att saker inte är som dom ser ut alla gånger. Vi får vår andel av skit från er också, men det kan jag leva med.

Inlagd: 2011-02-10, 20:15
Skriven av: nisse

Tolsrav: Ble egentlig litt imponert over Emil i langrennet i dag. Det kan faktisk være rette mann på tredjeetappen i VM, selv om jeg har vært noe skeptisk til det tidligere år. Gutten har pågangsmot, selvtillit og power. Enig med deg, han skulle nok vært på høydesamling sammen med de store gutta ja.

Tor: Håper du leser dette. Ikke slutt med innlegg på denne bloggen på grunn av denne Nisse.

Inlagd: 2011-02-10, 20:15
Skriven av: Jomar Blekkås

Tor, var inte snarstucken, skidåkning är ju bara ett tidsfördriv och inget annat. Folk skojar ju hej vilt på denna plats

Inlagd: 2011-02-10, 20:22
Skriven av: Experten

Hanne….Det kan jo tenkes han foretrekker ski, uten festesmøring. :)
Hvem vet!

Inlagd: 2011-02-10, 20:24
Skriven av: tolsrav

Tor: Vi delar intresset för den ädla sporten längdåkning. Även om vi är oense om allt från 1905 och framåt så är det inte så illa.

Inlagd: 2011-02-10, 20:28
Skriven av: nisse

Ni måste ju vara ironiska om de svenska och finska medaljtipsen. Sverige tar högst ett par stafett medaljer (inkl. pajas stafetter) och kanske någon individuell medalj. Är väl för övrigt intressantare att tippa vem hur många guld, norge och finland tar. Det är ju dom medaljerna som räknas trots allt. Något för skidpepp tipset kanske?

Inlagd: 2011-02-10, 21:07
Skriven av: Revanschsugen Burman

Ja, etter 1905 ble alt rødt, hvitt og blått :) !

Inlagd: 2011-02-10, 21:12
Skriven av: tolsrav

Burman hur tänker du nu? Finska guld?

Inlagd: 2011-02-10, 21:16
Skriven av: nisse

Nisse og Gabriel, for meg er det ikke det at jeg blir lei meg over at dere slenger litt dritt om Norge som gjør at jeg av og til vurderer om jeg orker å fortsette henge her på skidpepp. Det er det at dere er så ekstreme i mye av det dere skriver, dermed fordummer og polariserer dere nesten alle debatter til å handle om hvem som er kulest av Norge vs Sverige, og det er ikke en så veldig spennende debatt spør du meg. Mitt tips er å tenke litt over hva slags reaksjoner dere egentlig ønsker på innleggene deres, hva ville for eksempel du nisse å oppnå med ditt innlegg om Koss og hattestad?

Grunnen til at jeg blir er at jeg synes bloggen holder veldig gøy kvalitet, det er veldig morsomt med tips, og de fleste som kommenterer her er meget oppegående folk som ønsker en morsom og saklig debatt om langrenn. Dessuten har jeg lært utrolig mye om svenske utøvere, og takket være elin juniorer, noe som aldri ville skjedd uten skidpepp.

Inlagd: 2011-02-10, 21:20
Skriven av: Hanne

Mitt inlägg om dessa ikoner beror på vad jag läst i kommentarer i Norska tidningar.
Dom är ifrågasatta bland Norrmän vilket är lite förvånande. Det var även ett program i Norsk TV om Lillehammer som får mig att undra. Och vore det två Ryssar så vore väl 100% av Norrmännen övertygade. Lite märkligt är det ju att ifrågasätta vissa ikoner inom Norsk idrott väcker ett sådant ramaskri. Ni måste bli mera kritiska själva!
Man har ju länge pratat om hur en dopad Norrman skulle få problem i Norge men vad är verkligheten? Gångaren Tysse fälld för doping får hela etablisemangets stöd för att till varje pris bli frikänd. Fälls en Norrman då ifrågasätts WADA. Jag reagerar.

Inlagd: 2011-02-10, 21:41
Skriven av: nisse

Hanne: Jag är helt enig med dig.

Skulle bli glad om vissa här dämpade sig vad gäller att generalisera negativt om Norge och norska utövare… Sådant är svårt att försvara sig emot och leder inte till en positiv stämning här.

Inlagd: 2011-02-10, 21:51
Skriven av: Jörgen

Norgehat hit och norgehat dit. Måla inte upp det som ett ensidigt ordkrig från svensk sida, likt Northug VS Sverige när nordmennen har Neihtitiri, eller hur det nu stavas.

Inlagd: 2011-02-10, 22:12
Skriven av: Benke Benbrott

Hur bra passar det in med dopingdebatt i en sån här tråd? Inte alls enligt mig. Det finns en anledning att på cyclingnews finns det bara ett forum där det är tillåtet att diskutera doping.

nisse: om du vet att Tor slutar skriva här på grund av inlägg från dig bland annat, känner du då att det var något du kunde göra annorlunda? Något du ångrar?

Inlagd: 2011-02-10, 22:19
Skriven av: Skidjan

Haha, ja jävlar.

Det är jättegulligt att ni blir förnärmade för minsta lilla. Vi har hängt här i några år nu. Nisse har kommenterat här på bloggen sedan den var helt ny och när det kunde vara 0 kommentarer flera inlägg i rad. Han har hållit igång kommentatorsfältet på somrarna när det varit helt dött.

Passar det inte så kan ni ju hänga på VG:s forum.

Jag fattar inte problemet. Det är så jävla stelbent och politiskt korrekt och ömma tår. Kanske beror det på att medelåldern är 65 plus? Vad vet jag?

Men Nisse är en legend här och en störtskön lirare som både kan ge och ta.

Åk hem till mamma och gråt ut nu, och sen kan ni komma tillbaka och snacka skit om skidor med oss här.

Inlagd: 2011-02-10, 22:25
Skriven av: Gabriel

Jag har redan skrivt till honom och beklagat.
Men jag har mina åsikter ibland framförda med ironi i bland inte. Jag kan inte idka självcensur bara för att passa alla. Om målet är att ingen skall reagera så är det inte mycket kvar att prata om. Även om jag inte gillar Neithiri så måste jag ge honom en eloge han försöker då inte behaga.

Inlagd: 2011-02-10, 22:30
Skriven av: nisse

@Hanne: Jag är helt enig med dig. BLir ju bara trist om alla debatter blir polariserade så. Det är ju när det blir de lite mer sofistikerade diskussionerna som det är intressant att vara på skidpepp. Och jag har lärt mig massor av de norska åkarna här av er norrmän också.

Inlagd: 2011-02-10, 22:36
Skriven av: Lasse

Nisse….Du skriver shit, og vi normenn viser resultater! Avtale?:)

Inlagd: 2011-02-10, 22:40
Skriven av: tolsrav

@Gabriel: Är du medveten om att du framstår som väldigt osympatisk här på forumet? Jag är inte säker på att det är så du vill uppfattas men du ger intryck av att vara synnerligen arrogant med en aggressiv debattteknik.

Inlagd: 2011-02-10, 22:41
Skriven av: Lasse

tolsrav: Var mera tydlig.
Lasse: Skärp dig! Saknar du humor?

Inlagd: 2011-02-10, 22:45
Skriven av: nisse

Gabriel: Tor har också skrivit här sedan ”urminnes tider”, han var här före de allra flesta från Norge som huserar här numera.

Att Tor vill dra på grund av att han tagit illa upp är en signal. Du och Nisse är lika välkomna att skriva här som alla andra (självklart), vill inte att ni försvinner heller för ni skriver intressanta saker också.

Efterlyser bara en mera positiv och konstruktiv diskussion (och inte en politiskt korrekt sådan).

Om Skidpepp blir som VG:s kommentarfält skulle även jag försvinna härifrån.

Inlagd: 2011-02-10, 22:46
Skriven av: Jörgen

Och den här debatten började med att vi fick veta att de svenska vallarna inte fick testa skidor på banorna trots att de norska vallarna var där och testade.

Och det är fortfarande inte ok.

Hade det varit omvänt så hade det varit uppror i Norge.

Men när man skriver något om det här så kommer det genaste förnedrade norrmän som skriver typ:

”Ganske sikker på at denne saken gjelder at de svenske smørerene er på defensiven. Allerede nå prøver de å finne unnskyldninger for eventuelt dårlige ski under VM. Greit nok at de har gjort en særdeles dårlig jobb hittil i år, men å begynne å rakke ned på andre fordi de ikke klarer å gjøre en like god jobb som de har gjort tidligere år, det er for dumt.

Må uansett være bekymringsverdig for svenske utøvere at smøreteamet deres allerede nå unnskylder seg.”

Vem provocerar vem är frågan?

Inlagd: 2011-02-10, 22:48
Skriven av: Gabriel

Lasse,

Och du framstår som en ovanligt grå och politiskt korrekt figur. Jobbar du på skatteverket eller?

Inlagd: 2011-02-10, 22:53
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Hey, racka inte ner på skatteverket… haha

Inlagd: 2011-02-10, 22:58
Skriven av: Stakhataren Burman

JB,

Nej det var ju dumt. Skatteverket är ju det finaste vi har här i landet näst efter prins Carl Philip. :-)

Inlagd: 2011-02-10, 23:02
Skriven av: Gabriel

Vet inte om det är värt att ge sig in i valladebatten men jag har full förståelse att Norge gör som dom gör.

Jag önskar att Sverige betedde sig mer såhär i idrottssammanhang faktiskt. Se på Kanada i JWM det är klart man ska dra nytta av hemmaplan.
Tyvärr är svenska arrangörer alltid så måna om att det ska vara lika villkor hela tiden.

Sen tror jag det hade varit en annan femma om svenskarna hade varit i 90-tals form. Nån som tror att norrmännen hindrade oss att testa spåren innan Trondheim -97?
Isåfall var de väl rädda för att vi skulle ramla på något av deras stenslipade skidpar. hahah

Inlagd: 2011-02-10, 23:14
Skriven av: Stakhataren Burman

Läste att det var en ny variant av stenslipning i Kollen. Tydligen mycket grus i snön. ;-) Det var väl för att hinna lägga dit detta som Sverige fick vänta.

Inlagd: 2011-02-10, 23:19
Skriven av: nisse

Hemmaplan ska ge en fördel, så är det bara – inom alla sporter…

Nu är det svenska vallateamet på plats och förhoppningsvis ger det resultat sen under VM.

Förstår dock inte varför de blandat upp med konstsnö i Oslo-spåren, det är ju en snörik vinter eller har det varit annorlunda i Oslo?

Inlagd: 2011-02-10, 23:19
Skriven av: Jörgen

Jörgen: De vet väl att Poromaa & Co inte är så vassa på att valla i andra fören än normalt kall före med vanlig snö. =)

Inlagd: 2011-02-10, 23:22
Skriven av: Stakhataren Burman

Joel Burman: Just detta är oroande inför VM. Man hamnar lätt i negativt tänk, om det blir plusgrader (eller kring noll) – kommer de våra att bli bortvallade och få slita hårt medans de andra glider lätt, som vi fått se flera gånger tidigare denna vinter?

Inlagd: 2011-02-10, 23:28
Skriven av: Jörgen

Ja och om norrmännen är de minsta observanta skulle de ju preparera banorna därefter.

Inlagd: 2011-02-10, 23:31
Skriven av: Stakhataren Burman

Joel Burman: Vi borde kanske rekrytera Justynas eller Katerinas vallare för de tycks aldrig misslyckas, till skillnad från vårt vallateam?

Inlagd: 2011-02-10, 23:44
Skriven av: Jörgen

Jeg tror ikke vinteren har vært fullt så snørik her i Oslo som den har vært i Sverige, men i dag har det snødd masse så kanskje dere slipper kunstsnøen alikevel. Jeg lurer på om det er et Fiskrav med kunstsnøbase, noen sa det til meg her forleden, men aner ikke om det er sant.

Hva synes du om vasaloppet Burman, er vel vanskelig å være både stakhatar og vasaloppfan…

Inlagd: 2011-02-11, 00:06
Skriven av: Hanne

Hanne: Vasaloppet är så mycket mer än bara en skidtävling.

Det är lika mycket kultur och tradition som det är en skidtävling.

Den snöstormen passerar förresten Sverige just nu (är väl kvar i Norge fortfarande?) och imorn räknar jag med fräscha skidspår igen!

Inlagd: 2011-02-11, 00:34
Skriven av: Benke Benbrott

Man ser ju ett geografiskt mönster på vilka som är bra på varmföre. Norge med sin fuktiga luft och sydeuropa är klart bäst. Vi, Finland och Ryssland är klart sämre. Bröderna Olsson borde headhuntas.

Inlagd: 2011-02-11, 08:03
Skriven av: nisse

Läste om Petters eventuella flytt. Vad tror ni får men någon extra effekt av att bo på höjd? Många bra skidåkare kommer ju från orter på hög höjd. Är det en tillfällighet?

Inlagd: 2011-02-11, 08:19
Skriven av: nisse

Nisse,

Jag har funderat på det också. Som med t ex Cologna som är född och uppväxt på hög höjd. Det borde ju vara en fördel tycker man.

Men å andra sidan så kommer ju de flesta stora skidåkare genom åren från lågland. Men det kanske har mer med intresse att göra. I alperna är ju inte längdskidåkning nummer 1 direkt.

Det har ju mycket med vilken typ man är också. Som Ferry t ex som är mycket bättre på hög höjd än på låg höjd. Medan en sådan som Northug har haft svårare på hög höjd än låg.

Inlagd: 2011-02-11, 08:45
Skriven av: Gabriel

Jag vet inte om man kan dra så långtgående slutsatser om de olika landslagens vallningskapaciteter i olika fören. Det blir lite väl svart-vitt som vanligt från en del debattörer. Minns OS i Vancouver där svenska vallateamet vallade bra, medan norrmännen gjorde bort sig på några tävlingar.

Inlagd: 2011-02-11, 08:48
Skriven av: Anders

Hanne: Jag är inget stort fan av vasaloppet faktiskt. Hade gärna sett ett diagonal krav på det rennet.

Inlagd: 2011-02-11, 08:53
Skriven av: Stakhataren Burman

Gabriel: När man tänker på dom Afrikanska storlöparna så kommer dom ju från byar på 2-3000m. Så det är ju i alla fall ingen nackdel att bo högt.
Anders: Jag tror att vi hade mer tur än vad vi begriper i Vancouver. Det var ju inte blötföre någon dag vad jag minns.
Däremot för skidskyttarna som var på lite lägre höjd var det inte lika roligt.

Inlagd: 2011-02-11, 09:00
Skriven av: nisse

På tal om Stakning, grabbarna verkar ha hakat upp sig på det eller är det en bluff mörkning?
http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/marcus-hellner/?p=227

Inlagd: 2011-02-11, 15:28
Skriven av: Joel Burman

Ida och Lina slåss om sista ind. sprint platsen: http://www.expressen.se/sport/vintersport/1.2325583/ett-av-toppnamnen-petas-i-vm-sprinten

Upp med ett inlägg så vi kan sätta igång och raljera (Lina kommer ant. få sjukt mycket tändvätska).

Inlagd: 2011-02-11, 15:38
Skriven av: Joel Burman

En fråga som har dykt upp i mitt huvud förut: vet vi/ni/någon om att någon/några(Lina?) av de svenska längdåkarna läser (kommentarerna i) denna blogg? Finns ju flera inlägg som tyder på det samtidigt som jag tycker att de hellre skulle lägga tid på annat.

Inlagd: 2011-02-11, 15:44
Skriven av: toriv

Jag nämnde tidigare att jag tror att Anna Haag varit inne och läst. Det var ju några töntar som tyckte det var respektlöst av henne att kalla Krista Lähteenmäki för ”den unga finskan”. I ett senare blogginlägg, efter diskussionen kallade hon henne återigen för den unga finskan. Den gången inom citationstecken och med tre efterföljande punkter. Anna spelade med på att det blivit en grej av det. 2 mot 1 på att jag har rätt.

Inlagd: 2011-02-11, 15:53
Skriven av: Benke Benbrott

”Det var ju några töntar som tyckte det var respektlöst av henne att kalla Krista Lähteenmäki”

Haha!

Your’e my kind of guy.

Men aktarej du, nu kommer vännerna av ordning och sliter dig i stycken och låser in dig i skatteskrapan.

Inlagd: 2011-02-11, 16:10
Skriven av: Gabriel

Varför ska Ida behöva kvala mot Lina och Brodin få en given plats. Detta känns väldigt fel. Kanske rättvist från årets resultat, men Ida har flera gånger överträffat förväntningar i mästerskap och vann en tuff VC ifjol. Jag hade tagit ut Ida, Falk och Kalla och låtit Brodin, Britta och Lina slåss om den sista.

Inlagd: 2011-02-11, 16:20
Skriven av: Alexander

Alex: I am with you så borde det ha gått till eller så borde Brodin också blivit uttagen direkt men då skulle det bli pinsamt tydligt att vi tagit ut tre stafett reserver (riktiga stafetten) samt att Lina kanske kan köra pajas stafett.

Inlagd: 2011-02-11, 16:49
Skriven av: Joel Burman

Falk å Kalla hade jag tagit ut sedan låtit dom andra slås om två sista platserna..Lina har slagit Ida två gånger i sprint i fritt i år..Britta varit 6a i TDS..hade man gjort så hade man fått den med bäst form.. Vad händer om Britta slår alla dom tre i Drammen???

Inlagd: 2011-02-11, 17:06
Skriven av: jossa

Alexander: Har för mig att Lina gjort några bra mästerskap också! Någon som kan utantill kanske? Jossa skall du o jag börja diskutera Britta igen? nej vi står över det tror jag :-)

Inlagd: 2011-02-11, 17:41
Skriven av: Göran

Göran: Lina är en duktig åkare som gjort många bra mästerskap, men min känsla är att Ingemarsdotter är snäppet vassare framförallt i en eventuell final.

Inlagd: 2011-02-11, 17:56
Skriven av: Alexander

Hannorna o Kalla är nog bara de som kan gå så långt som till final….

Inlagd: 2011-02-11, 18:25
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Ida är normalt klart bättre än Lina i fristil.
En bra dag kan Ida stå på pallen.

Inlagd: 2011-02-11, 18:36
Skriven av: nisse

Göran: Jag undra bara vad som händer om Britta slår Ida Hanna Lina hon har faktikst varit 6a i en sprint i fritt de har ingen av dom..

Linas bästa mästerskap har varit i klassiskt VM 2005 tvåa 2007 Sexa i fritt som bäst OS 2006 elva..

Inlagd: 2011-02-11, 18:55
Skriven av: jossa

Tror att Grip tänkt sig att Britta inte ska åka sprint under VM men om hon gör det riktigt bra i Drammen (jämfört med Ida och Lina) vete katten hur det blir.

Då kan de göra en rockad dvs Ida få åka startsträckan i stafetten, Britta sprinten (och Lina sprintstafetten). Men vi får avvakta Drammen och se…

Inlagd: 2011-02-11, 18:58
Skriven av: Jörgen

Är lite fundersam om detta med mammadoping som Elin kallar det.
När man ser Zidek åka så verkar det som att hon är klasser sämre numera. Efter första halvan förra säsongen har det gått utför. Zidek har haft 1.5 säsong vad jag begriper. Med tanke på våran vän Maria hur brukar det vara?

Inlagd: 2011-02-11, 19:08
Skriven av: nisse

Håller med många här att Britta och Ida känns vassare i fritt än Lina. Tycker inte heller att Hanna B ska vara given i fritt. På världscup hade jag kunnat plocka med henne före eftersom hon är ung och utvecklas mycket av att åka med dem bästa. Trist att tycka så likt ;)

Inlagd: 2011-02-11, 19:10
Skriven av: Gunnar

Nisse… Jag har bestämt för mig att Neumanova gjorde flera säsonger i absoluta världstoppen efter mammaledigheten.

Till sprinten är nog Ida, Kalla och Hannorna klara om ingen av de andra nosar på medalj i Drammen.

Inlagd: 2011-02-11, 21:35
Skriven av: Manne

Marja-Liisa Kirvesniemi gjode väl åxå massa bra resultat efter mammaledighet även rysskor har gjort de.. nu vet man väl inte hur rena alla dom var..

Inlagd: 2011-02-11, 21:58
Skriven av: jossa

Tycker alla borde avlägga ett högtidligt löfte att gå ut på balkonge/altanen/farstukvisten och skrika ”JAAAAAAAA!!!” vid varje svensk medalj i längd-VM.

Inlagd: 2011-02-12, 17:03
Skriven av: Skidjan

Stark åkning av Bleckur och Fredrik Jonsson i Åsarna. Dom kanske borde ha varit uttagna?

Inlagd: 2011-02-12, 22:46
Skriven av: nisse

Nisse: Nej men däremot Öberg och Halfvarsson?

Inlagd: 2011-02-12, 23:26
Skriven av: Jörgen

Skidjan: Borde inte alla avlägga ett löfte om att vara på plats i Kollen och heja allt vad man orkar mitt i varje backe? Näst Norge har vi hemmaplan på VM. Man får hoppas att det märks på plats.

Inlagd: 2011-02-12, 23:45
Skriven av: Per

Mammadoping? Alla mammor vet vilka enorma krafter kroppen besitter efter en förlossning och så länge man ammar…Ofta försvinner allergier, astma och liknande.Man Orkar mer trots att man ex sover mycket mycket mindre och korta stunder i taget. Detta förklaras med hormoner… Visst kan man kalla det mammadoping men det varar inte föralltid när barnet är kring 1 drabbas det av infektioner och förkylningar och hur farliga barnbaciller är vet väl de flesta!

Inlagd: 2011-02-12, 23:57
Skriven av: Mamma 2

Mamma 2: inte helt logisk övergång från effekterna på mamman till att barnet börjar bli sjukt vid ett års ålder. Menar du att man skulle bli smittad och att den positiva effekten därmed avtar? Känns inte riktigt som en relevant vändning i diskussionen. Däremot är det ju intressant att försöka förstå vilka effekter som kan vara kort- respektive långvariga. Att oxytocin frigörs vid t.ex. amning är ju välkänt. Hur länge det ”sitter i” efteråt och om det finns någon effekt kvar när man väl har slutat amma för gott vet jag dock inte mycket om…

Inlagd: 2011-02-13, 00:09
Skriven av: toriv

Någon som vet mera om östtyskornas avbrutna graviditeter? Gjordes de gravida igen efter en tid exempelvis 1-2 år för att effekterna försvann och hormonnivåerna gick tillbaka till de normala?

Inlagd: 2011-02-13, 00:21
Skriven av: Jörgen

Många trappar ner och slutar amma när barnet är kring ett. Effekterna avtar för att återgå till de normala.

Inlagd: 2011-02-13, 08:17
Skriven av: Mamma 2

Mamma 2: är man helt säker på att det inte finns några långvariga effekter kvar? Effekten kan ju även bestå i att man med hjälp av ”mammadopingen” tar sig till en högre nivå än tidigare och att man sedan klarar av att stanna på den nivån. Utan mammaeffekten hade man kanske aldrig nått dit? Har för mig att det finns liknande resonemang om (vissa typer av) dopningspreparat, dvs. att effekten aldrig försvinner helt.

Man kan också fundera på om amningen är lika effektfull hela tiden, dvs. frigörs det lika mycket hormon när man är inne på t.ex. femte året av amning (finns ju personer som har blivit ammade upp i tonåren) som det görs i början?

Sen är ju amningen bara en del av det hela – det händer ju betydligt mer i kroppen under en graviditet. Frågan är ju vilken eller vilka som är de avgörande momenten?

Många frågor, men tyvärr inga svar från min sida…

Inlagd: 2011-02-13, 10:22
Skriven av: toriv

Vad har hänt mad ACO hon åker ju mkt sämre än innan hon blev mamma åxå nu,,, övertränad? haft problem på försäsongen?…

Inlagd: 2011-02-13, 10:56
Skriven av: jossa

Män kan tydligen också amma. Från artikel i aftonbladet.

” Något liknande försök har aldrig tidigare gjorts i Sverige. Men Sigbritt Werner, professor på Karolinska institutet, tror att det kan fungera.

– Det tar lång tid innan ett mansbröst producerar mjölk, men efter lång mekanisk stimulering får även män mjölk i sina bröst, säger hon.

Stimuleringen förväntas göra mansbröstet större och skapa mer bröstkörtelvävnad under vårtgården. Men Sigbritt Werner vet ännu inte hur mycket mjölk en man kan producera.

– Det finns ingen anledning att tro att mäns mjölk skulle vara mindre näringsrik än en kvinnas, men det finns ingen vetenskap alls på området.”

Kanske dags att män börjar producera.

Inlagd: 2011-02-13, 11:01
Skriven av: Tord D

Riitta-Liisa Roponen och Marianna Longa är ju två åkare i världseliten just nu som har några år gamla barn. De tog ju båda kliv efter mammaledigheten och har ju lyckats behålla nivån hyfsat.

Inlagd: 2011-02-13, 11:33
Skriven av: Frans

Tord: helt klart att amning ska in på träningsschemat för alla! Sen tvivlar jag på att effekterna (bl.a. vad gäller utsöndring av hormon) är exakt desamma för män och kvinnor – mer forskning behövs!

Tror inte att vi ska utesluta att mycket av förändringen kan bero på en metal utveckling. Själv tycker jag att jag har blivit mycket bättre på att planera och få saker gjorda sedan jag blev förälder, något som även skulle kunna hjälpa en idrottare (fast då skulle man även kunna märka av en pappaeffekt).

Inlagd: 2011-02-13, 16:14
Skriven av: toriv

Toriv, jag är inne på din linje. Jag tror den största effekten är mental. Jag tror det är sunt att få lite distans till vad man gör. Med ett barn hamnar det viktigaste utanför skidåkningen på ett positivt sätt. Man får ett alternativ. Fortsätter man satsa så tror jag satsningen blir mer medveten och på så sätt mer fokuserad. Sen naturligtvis detta med att man lär sig planlägga rationellt.

Inlagd: 2011-02-13, 16:35
Skriven av: Anna

Och bara för att förtydliga:

Det är den långvariga effekten som kan vara mental. Mest troligt finns det en kortvarig som är fysisk, annars skulle ju inte östtyskorna hållt på som de gjorde.

Inlagd: 2011-02-13, 17:23
Skriven av: toriv

Per: jag skulle åka som ett skott bara jag hade pengar, är tyvärr en fattig student. Men jag ska försöka hitta nåt billigt sätt att resa dit och tälta i ”marka” någon dag.

Slänger in den här länken också: http://vgd.no/sport/vintersport/tema/1632253/tittel/bjoergen-setter-intervallstart-hoeyest

Björgen gillar inte masstart!

Inlagd: 2011-02-13, 19:06
Skriven av: Skidjan

http://svt.se/2.21247/1.2325159/karlsson_inte_prestationshojande

Skönt! Björgen använder alltså inte Clenbuterol – som kan användas som doping (wiki: ökad förbränning, bantning, stimulerar syretransport, aerob kapacitet, centrala nervsystemet, ökat blodtryck).

Inlagd: 2011-02-13, 19:24
Skriven av: Skidjan

Preparat: Symbicort Turbuhaler
Dopingklass: Beta-2-stimulerare
Förbud: Detta preparat är alltid förbjudet, såväl i samband med tävling som utanför tävling.
Dispens: Om alternativa behandlingsformer saknas finns möjlighet till dispens.

Inlagd: 2011-02-13, 19:46
Skriven av: Frans

Skidjan: Jag skulle inte säga skönt. Formoterol som ingår i Symbicort som Marit använder har samma anabola effekt (en del säger större) än Clenbuterol, salmeterol och salbutamol. B2antagonister är dom alla.
Läs Formoterol anabolic på Google och bilda dig en egen uppfattning.

Inlagd: 2011-02-13, 19:48
Skriven av: nisse

Har precis samma astmamededin som Marit och har hon lika stora problem med astman som jag har så förstår jag varför hon får just den medecinen. Jag har provar både Bricanyl och Ventolin med Symbicort som fungerat bäst för mig.

Inlagd: 2011-02-13, 20:07
Skriven av: LMG

För någon månad sen läste jag att medicinen som Björgen använder inte mera finns på listan över förbjudna ämnen. Kommer jag fel ihåg eller ha jag missföstått något?

Inlagd: 2011-02-13, 20:08
Skriven av: Lelle

*suck*

Jag har provar både Bricanyl och Ventolin men Symbicort är det som fungerat bäst för mig.

Inlagd: 2011-02-13, 20:10
Skriven av: LMG

LMG: Akta dig så du inte blir diskad i skidpepp tipset överväger att lämna in en protest.

Inlagd: 2011-02-13, 20:22
Skriven av: Stakhataren Burman

Symbicort innehåller en antiinflamatorisk del
Budesonid som kan vara en ytterligare hjälp. Nu är Budesonid också förbjudet (finns i nässpray) men är inte anabolt som Formoterol.

Inlagd: 2011-02-13, 20:22
Skriven av: nisse

nisse: vet du om nån som är dömd för att ha blivit tagen med Formoterol?

Jag är inte ”så” insatt i skillnader mellan preparaten, men jag tror att Clenbuterol, i t ex Contador-fallet antyds att det används mer för manipulation av kroppsvikt. Det som är ”skönt” är kanske att Clen har ett dåligt rykte som dopingpreparat men inte Björgens aktuella medicin. Och ”skönt” att Björgen går ut och berättar detta, trodde inte att hon dopade sig innan men nu tror jag det ännu mindre.

Grejen (ingen expert återigen) är att Salmetarol och Salbutamol (tillåtet om man använder terapeutiska doser) ger vad jag vet samma effekt som Clenbuterol och Formoterol men om man tar ganska MYCKET så ger det en anabol effekt.

Vidare diskussion kanske kan tas i en separat tråd. Jag tror knappast att Björgen dopar sig.

Inlagd: 2011-02-13, 21:12
Skriven av: Skidjan

Joel: XD Hahaha! Tack för den du ;)

Inlagd: 2011-02-13, 22:29
Skriven av: LMG

Utrolig dårlig journalistikk av Jonas Karlson i denne saken, hvorfor spør man ikke også Anna Haag hvilken medisin hun bruker, og i samme slengen kunne man jo spurt hvorfor hun brukte så lang tid på å fortelle at hun også bruker en dopingklasset medisin. Astmamedisin er egentlig et ganske spennende tema, og svt kunne sikkert ha laget en god reportasje, men det virker som om det er umulig for dem å stille en svensk utøver et kritisk spørsmål. Ja alle land har en ganske nasjonalistisk sportspresse, men man bør ikke glemme at man tross alt er journalister og ikke en fanclub for eget lands utøvere.

I astmadebatten er det like aktuelt i diskutere Haag som Bjørgen, i hvertfall for svensk presse. Skal man ta denne debatten bør den tas på generelt grunnlag, det er jo utifra et etisk perspektiv ingen forskjell på å om man blir nr. 1 eller nr. 5 sålenge man har fått en samme dispensen…

Inlagd: 2011-02-13, 22:41
Skriven av: Hanne

Hanne: jag tycker inte att det är någon debatt? Kanske kan nisses inlägg tyckas peka åt nåt håll.

Som sagt jag trodde inte att Björgen dopade sig och jag tror det ännu mindre nu. Bara bra att korten är på bordet.

Varför är ”i samme slengen kunne man jo spurt hvorfor hun brukte så lang tid på å fortelle at hun også bruker en dopingklasset medisin” intressant?

Vad som är intressant är att Marit säger sanningen och hela sanningen, det är hon först med och är värd all respekt för det. I så fall är väl Haag lika stor kålsupare som de 50-60% av utövarna som också använder astmamedicin?

Faktum är att SVT har gjort djupdykande porträtt av vinterstjärnor – Majdic, Svindal, Piller Cottrer – men inte Anna Haag. Hon är helt enkelt inte en lika stor stjärna som Björgen. Men du kan tipsa Karlsson om det när och om Haag blir intervjuad på samma sätt.

Jag är rädd att du råkat få på dig några ”nationalistglasögon” i det här fallet.

Inlagd: 2011-02-13, 22:51
Skriven av: Skidjan

All astmamedicin är dopingklassad om man tar den som tablett eller injicerar, tar sprutor. Det ger anabola effekter och därför måste man ha dispens, men om de bara inhaleras direkt in i luftrören och lungorna är doserna så små att det inte ger anabola effekter. Och idag kan man inte mäta nivåerna på astmamedicinerna. Gamla Salmetarol och Salbutamol kan man mäta nivåerna och då behövs ingen dispens för dom.

Så är läget små doser ingen anabol effekt, stora doser anabol effekt. Det gäller för de som fått dispens att inte bli desperat och ta tabetter eller sprutor.

Både Symbicort och Pulmicort användare

Inlagd: 2011-02-13, 23:13
Skriven av: Tord D

Skidjan, reportasjen på SVT handlet ca halvparten om hvor god Bjørgen var og resten om hennes medisin. de hadde tatt seg tid til å spørre kalla og Haag om det var mulig å slå Bjørgen, så de hadde helt sikkert muligheten til å spørre Haag om hennes astmamedisin også. Jeg mener at det for svenske tvseere bør være minst like relevant, men jeg mistenker at SVT er så redde for å miste den gode kontakten med de svenske utøverene at de ikke tør å stille dem kritiske spørsmål. Allerede da debatten begynte i fjor høst reagerte jeg på at SVT ikke stillte de svenske løperne til veggs og fant ut hvorvidt de også brukte ”dopingmedisin”, for andre typer journalister ville dette vært en selvfølge. Jeg mener ikke at noen doper seg, men jeg debatten er relevant, så lenge den ikke kun handler om Bjørgen.

Og jeg sier ikke at norsk presse er perfekt, langt derifra. NRKsporten ville aldri ha laget en reportasjeserie om utlendinger, i hvertfall ikke hvis fokus skulle være på dem og ikke på deres forhold til Norge og nordmenn.

Inlagd: 2011-02-13, 23:45
Skriven av: Hanne

”stillte till veggs”? Var knappast några pressande frågor från Karlsson. Björgen släppte ”bomben” själv.

Dessutom var Haag med i Sportspegeln redan före jul och klargjorde att hon använder astmamedicin för att inte ”förlora 20%, likt Björgen gjorde i inslaget.

Inlagd: 2011-02-14, 00:03
Skriven av: Benke Benbrott

Hanne: förlåt, jag såg inte reportaget (har inte sett det ännu), det är relevant det du säger, det är bara det hade jag inte tycker att det är en stor sak vad vare sig Haag eller Björgen tar för mediciner, jag tycker inte astmamediciner, om de brukas enligt läkarordination, är i närheten av doping.

Det där med Haag, jag hoppas det kan bli ett liknande reportage om henne i så fall, men då måste också halva handla om något annat än en hennes astmamedicin.

Du har rätt i många saker du skriver, enda anledningen att jag tog upp Björgen-intervjuet var för att lägga debatten ”död”, jag misstänker att Karlsson gjorde detsamma, för att illvilliga tungor skulle sluta skriva elaka saker om Björgen. Jag hoppas att mina inlägg inte har uppfattats på något annat sätt, i så fall ber jag om ursäkt!

Inlagd: 2011-02-14, 01:37
Skriven av: Skidjan

Jag är av princip mot all användning av konstgjorda hjälpmedel inom toppidrott.
Oavsett dom är Svenskar eller Ryssar så måste det gå att lita på att resultaten är sportsliga. När WADA beviljar dispenser öppnar sig möjligheter för den som har rymligt samvete att skaffa sig fördelar. Har man en kroppslig svaghet så
får man acceptera det och leva med den eller sluta. Dopinglistan är inte nått man skall ge avsteg från.

Inlagd: 2011-02-14, 08:08
Skriven av: nisse

Kontroversiell fråga och inte helt lätt att ha ett enkelt svar på. Men om medlet inte har någon effekt på en frisk människa så anser jag att det ska tas bort från wada:s otillåtna lista. Annars ska det förbjudas, det ska inte vara en fördel att ha en sjukdom inom idrotten men är preparatet inte prestationshöjande för en frisk utan ger en sjuk människa möjlighet att tävla på samma förutsättningar så är det ok tycker jag. Så är väl också fallet med Marit Björgens medicin har jag fått för mig!?!?!

Inlagd: 2011-02-14, 10:40
Skriven av: Gunnar

Borde inte uttagningen till Drammen offentliggöras snart. Även om det bör vara hyfsat lätt att gissa vilka som ska åka. Men det kommer att bli väldigt intressant att följa, inte minst den interna konkurrensen.

Inlagd: 2011-02-14, 11:48
Skriven av: Gunnar

Några som ifrågasatte mina referenser sist för att jag inte minns vad jag fick alla ifrån. Såg att vinterkanalen också refereat det mesta av de jag sa, så alla belackare här har ni en referens till en referens:
http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/henrik-edstrom/?p=1709

Inlagd: 2011-02-14, 14:21
Skriven av: Gunnar

Ps men kan nästan tror att det är jag som skrivit artikeln eller att han kört ctrl+c samt ctrl+v. Men så länge Henrik Edström skriver så bra så misstycker jag inte alls ;)

Inlagd: 2011-02-14, 14:22
Skriven av: Gunnar

nisse: så tänker du, så tänker inte jag. Nästan allt är konstgjorda hjälpmedel, från födseln tills man är i jord.

Jämför med lagen, man ska aldrig bryta mot lagen men så har vi något som heter Nödvärn och nödrätt (till
exempel att sno en stege för att hjälpa nån upp ur en vak eller göra inbrott i en stuga för att komma undan en snöstorm). Jag är för lagen men också för undantagen.
Astmasjukdom tycker jag är ett stort undantag.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2439523/?tool=pmcentrez

”However, the use of β2-AR agonists by athletes is prohibited under the World Anti-Doping Agency (WADA) World Anti-Doping Code, with the exception of formoterol, salbutamol, salmeterol and terbutaline, ”

”In humans, there is little evidence that an increase in physical performance occurs after inhalation of salbutamol (Meeuwisse et al., 1992; Morton and Fitch, 1992), salmeterol (Morton et al., 1996), formoterol (Carlsen et al., 2001) or terbutaline (Larsson et al., 1997).”

Ett bevis på att formoterol är bland de ”svagare” astmamedicinerna.

”Overall, the acute use of the current inhaled β2-AR agonist anti-asthma medications by non-asthmatic or asthmatic athletes seems unlikely to provide any improvement in performance in addition to that provided by the control of their condition.”

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15459835
”Inhalation of a supratherapeutic dose of 800 micro g salbutamol improved endurance cycling performance by 1.9 +/- 1.8 %”

Inhalerar man en över terapeutisk dos salbutamol kan man få en liten, liten fördel (kolla felmarginalen).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7875268
”These results demonstrate the absence of significant cardiorespiratory or metabolic effects during exercise after a single dose of salmeterol, together with a lack-of ergogenic effect, as measured by maximal or endurance exercise performance, in patients with asthma.”

Astmatiker får ingen fördel förutom normal lungfunktion.

Inlagd: 2011-02-14, 14:24
Skriven av: Skidjan

Formoterol har stor anabol effekt vid extremt låg dos. Betydligt lägre än Salbutamol. Har tänkt att prövas vid muskelnedbrytande sjukdomar. Djurförsök visar kraftig effekt vid doser på 25mug/kg. Gränsvärdet på 1600mug/dygn för astmatiker verkar väldigt högt. Man får ju inhallera medlet men hur mycket sväljs?
Frågetecken som inte blir mindre när ordinationer knappast följs i Vitryssland mfl. Jag tror att medlet missbrukas då det tydligen blivit väldigt populärt bland idrottare.

Inlagd: 2011-02-14, 15:28
Skriven av: nisse

Personligen är jag emot dispanser. Något som är tillåtet för en bör vara det för samtliga. Lika för alla bör gälla.

Om nu inte astmamedicinerna är prestationshöjande bör dom inte finnas med på dopinglistan.

Inlagd: 2011-02-14, 15:42
Skriven av: manne

nisse: jag vill gärna se källor. Och om formoterol missbrukas – det är det dopingtester är till för!
Symbicort ger en dos på 4,5/9 mikrogram per inhalering. Säg att Björgen väger 65kg, 1625 mikrogram behövs då tas. 180 inhaleringar av den starkaste-varianten för KOL (vilket Björgen sannolikt inte får använda) eller 360 inhaleringar av den hon får använda.

Maxdos tillåtet per dag, enligt AstraZeneca och sannolikt står det liknande på hennes TUE, är: 12 doseringar per dag!

manne: problemet är ju att de kan användas på fler en ett sätt, det är därför de står på dopingslistan. Jag misstänker att Formoterol

Inlagd: 2011-02-14, 17:52
Skriven av: Skidjan

Råkade bli ett avbrott här:
Jag misstänker att Formoterol kommer få liknande bestämmelser som Salbutamol/Salmeterol i framtiden, det handlar bara om att göra tillräckligt med tester för att kunna avgöra vad som indikerar tillåten och otillåten användning.

Så i framtiden kommer det stå ”bla bla enligt läkares ordination och får användas som inhalator och inte mer än X mikrogram per dygn”

Inlagd: 2011-02-14, 17:54
Skriven av: Skidjan

Tror precis som de flesta att inte Marit dopar sig men det är klart att man kan resonera så här
Alla på elitnivå är talanger. Alla tränar ungefär lika mycket. Och då är en störigt mycket bättre(det hade inte varit lika störigt om hon kommit 50 mil längre österifrån). Klart att misstankarna kommer.

Inlagd: 2011-02-14, 18:00
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Skidjan: Läs runt på Google: Formoterol anabolic. Där hittar du diverse undersökningar och annat om detta. Du har säkert rätt i att fler tester och regler kommer. Men dom brukar dröja till dess några idrottare fullständigt spårat ur.
I dag har man ju inte tester som räcker till
enligt dopingexperten på TV för att ta dom som missbrukar. Därför krävs TUA fortfarande.

Inlagd: 2011-02-14, 18:45
Skriven av: nisse

http://www.vg.no/sport/ski/vm/2011/artikkel.php?artid=10038249
Her er sjefen!!

Inlagd: 2011-02-14, 19:07
Skriven av: tolsrav

Tolsrav: Han testar alla för allt! Utom Norge. ;-)

Inlagd: 2011-02-14, 19:13
Skriven av: nisse

Nisse….Selvfølgelig, han er jo norsk! :)

Inlagd: 2011-02-14, 19:25
Skriven av: tolsrav

mindotterblirnästaKalla: om man har misstankar bör man undersöka saken närmare för att se om man kan bekräfta eller avvisa misstanken.

Men Björn Dählie dominerade en mycket tuffare herrklass för några år sen, Bauer hade en kanonsäsong för några år sen.

nisse: då konstaterar vi att
1. Formaterol kan ha muskelbyggande men inte någon ”direkt” prestationshöjande effekt såsom läget föreligger.
2. Det är möjligt att missbruka Formaterol genom att inta det i större doser än tillåtet + andra sätt än tillåtna.

Jag tycker inte att det är nån skillnad i misstankegrad med eller utan TUE, man kan missbruka Formaterol med eller utan TUE.

Hur kan Björgen övertyga dig att hon inte dopar? Är det nån skillnad på hur Hellner kan övertyga dig om att han inte dopar?

Inlagd: 2011-02-14, 19:54
Skriven av: Skidjan

1.Genom att inte använda dessa högpotenta mediciner.
2. Täta tester.
3. Testmetoder som fungerar.
Det gäller både Hellner och Marit om nu Hellner tar detta.
Kul att läsa kommentarer om Contador i VG.
Hur allvarligt Norge ser på bruket av Clenbutorol. Clenbutorol är barnmat mot det som finns i Marits medicin.

Inlagd: 2011-02-14, 20:02
Skriven av: nisse

1. Vilka mediciner är högpotenta? Salmeterol? Salbutamol?
2. Enda som behövs är lika täta tester som mot andra anabola steroider.
3. Finns mot mycket men KANSKE inte mot Formeterol.

Contador, om han använde Clenbuterol, använde sannolikt Clenbuterol som viktminskningsprodukt och råkade använda en kontaminerad blodpåse under TdF, det finns inga fördelar för en cyklist att använda Clen. som prestationshöjare under tävling.

———-

Skrev en liten ”hälsning” till FIS här angående masstartshelvetet och ”världens hårdaste femmil” (som hade varit tusen gånger hårdare med individuell start):
http://www.fiscrosscountry.com/news/50-holmenkollen-the-world-hardest-ski-course,1931.html?todo=commentaire_ok

Inlagd: 2011-02-14, 20:14
Skriven av: Skidjan

Hellner har väl samma möjligheter att få anabol effekt av massa preparat som Björgen? Båda måste göra nåt olagligt för att kunna få anabol effekt.

Och jag skäms för att använda Hellner som slagträ i debatten, men jag börjar inse att Hanne hade en viss poäng med att blanda in Haag.

Inlagd: 2011-02-14, 20:16
Skriven av: Skidjan

http://www.adressa.no/sport/langrenn/article1589343.ece

Eldar verkar ganska sympatisk, men så kastar han krukväxter ur kinesiska höghus också ;)

Inlagd: 2011-02-14, 20:24
Skriven av: Skidjan

Felet man gör är att ge sken av att dessa preparat är harmlösa och inte är jämförbara med det gamla dopet Clenbuterol. Det ger en känsla av att det är väl inte så farligt att dosera lite extra. Om vi tänker så, hur kommer man då inte att tänka i Vitryssland,Ukraina och Ryssland?
Är det verkligen nödvändigt att använda dessa preparat?

Inlagd: 2011-02-14, 20:40
Skriven av: nisse

Har en fråga till trådskaparen eller kanske en fundering. Går det inte att skaffa sig ett slags ”ordfilter”på skidpepp.CIA,SÄPO mfl har det.Jag har ju inte tänkt att om fel ord dyker upp så hamnar man i Guantamo.Utan mer att kanske ta teven ifrån personen ifråga,kanske under KollenVM tex,Ord som kan tänkas vara i ett ordfilter är tex såna som; astma,doping,googla,formoterol,salbutamol,nisse,rotweiler.Ja ungefär så har jag tänkt mig .OCH till er som tänker,;den där jäveln är ju emot det fria ordet.Säger jag bara skit ner er….

Inlagd: 2011-02-14, 21:13
Skriven av: lkh

Ikh: Har inte du ett inbyggt filter? Man måste inte läsa det man inte vill.

Inlagd: 2011-02-14, 21:31
Skriven av: nisse

nisse: om man använder preparatet måste man alltså inhalera 100-tals gånger per dag för att få den anabola effekten, det är inte ”dosera lite extra”.

Att Kowalczyk vill hellre diskutera astma än att lagkamrater blir tagna EPO är väl förståeligt.

Nu tycker jag vi lägger ner den här diskussionen, jag tycker vi har uttömt samtalsämnet, låt oss slippa massa spekulationer till VM som lkh säger.

Inlagd: 2011-02-14, 21:37
Skriven av: Skidjan

Ja det det kan vi göra. Skönt vila huvudet.
Vad vill ni prata om? Förslag Ikh?

Inlagd: 2011-02-14, 21:43
Skriven av: nisse

Skidjan: Jo men nog hade Dählie också dopingmisstankar på sig. Även vår käre Gunde hade dopingmisstankar mot sig.
Min poäng är: Jag tror inte att de dopar sig men när någon är så överlägsen kommer dopingmisstankarna automatiskt. Så är det bara.

Inlagd: 2011-02-14, 21:45
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Masstarter kanske?;)

Inlagd: 2011-02-14, 21:52
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Dählis dopade skidor. Vad tror du om den då Ikh? :)

Inlagd: 2011-02-14, 21:58
Skriven av: nisse

Tänkte vi kunde prata om att både Johan Olsson och Eldar Rönning laddar på låg höjd, tror ni det är någon nackdel?

Inlagd: 2011-02-14, 21:59
Skriven av: Skidjan

Skidjan: Ja, det finns ju en viss anledning till att ladda på hög höjd. I Johans fall beror det dock på sjukdom innan att han inte följde med på höghöjdslägret. Hur är det i Eldars fall?

Inlagd: 2011-02-14, 22:08
Skriven av: Jörgen

I Johans fall är det ju inget han valt. Varför Rönning inte är på höjd vet jag inte. Men jag tror inte att ett VM på låg höjd kräver träning på höjd. Man tål ju mer träning på låg höjd och Johan som ligger efter kan nog behöva detta.

Inlagd: 2011-02-14, 22:10
Skriven av: nisse

Nisse: enligt det resonemanget så är det ju olyckligt att Södergren är på hög höjd. Å andra sidan kanske man ska lita på att han själv vet bäst vad han ska göra för att komma i form…

Inlagd: 2011-02-14, 22:47
Skriven av: toriv

Tror att man är i höjden för att få lite sol och fina vyer

Inlagd: 2011-02-14, 22:53
Skriven av: Experten

Experten: D-vitamindopning?!!!

Förlåt, kunde inte låta bli…

Inlagd: 2011-02-14, 23:01
Skriven av: toriv

Placeboeffekten???

Inlagd: 2011-02-14, 23:17
Skriven av: Experten

Experten: den och en mental självförtroendeboost är icke att förglömma. Var ju bl.a. så Gunde fungerade.

Inlagd: 2011-02-14, 23:46
Skriven av: toriv

Jörgen: kanske bara är så att han är med barn och fru hemma, han säger till adressa att han ofta tränar för hårt på höghöjd.

Man kan ju undra varför Northug har gått så dåligt den här säsongen. Kan han har tränat för hårt på för hög höjd? Elofsson låg ju i sitt höghöjdshus, kanske man kan gå på en rejäl mina därför?

Inlagd: 2011-02-15, 00:02
Skriven av: Skidjan

Det sas ju bland annat att Alsgaard tvingades stoppa ett träningspass som Northug körde på hög höjd under uppsyn av tränare Djupvik.

Kanske inte är så smart att han flyttar till Davos ändå?

Inlagd: 2011-02-15, 00:06
Skriven av: Skidjan

Vad hände egentligen med de där höghöjdshusen som det var så mycket snack om för 10 år sedan? Bröderna Fredriksson körde väl också med sådana? Känns som om de floppade lite…

Skidjan: enligt Blomquist så verkade den höga höjden kunnat ha varit en bov i dramat:

http://svtplay.se/v/2244173/skidor/northug_overtranad_-_kan_missa_vm

Vad menar du med att Alsgaard tvingades stoppa passet? Gick han fram och sa stopp eller försökte han hänga med och det tog stopp för honom själv? Kanske var rolig langkjøring som de höll på med och då är det tydligen inte ovanligt att någon går in och säger stopp (oftast tränaren i och för sig) för att lugna ner tempot.

Inlagd: 2011-02-15, 00:27
Skriven av: toriv

toriv: Ledsen, kanske jag blandade ihop http://www.nrk.no/sport/langrenn/1.7393094 det med det här http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10000109
och http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10011562

”VG vet at Thomas Alsgaard tok en prat med Johnsrud Sundby i Val Senales i oktober. Fordi han trente for hardt og var i ferd med å gå på en smell, uten at landslagets trenerteam grep inn.”

Men om MJS kör för hårt lär hethuvudet Petter träna ännu mer, om de inte brukar alla resurser på att följa just honom.

Inlagd: 2011-02-15, 03:25
Skriven av: Skidjan

Måste bara slänga in den här, som jag hittade när jag letade referenser nyss: Södergren, Tor-Arne Hetland och tjejdäng – http://g-sprintgutta.tmp.vianett.no/sak/000251.asp

Inlagd: 2011-02-15, 03:38
Skriven av: Skidjan

Kan nog vara så att Petter får/tar lite väl mycket av uppmärksamheten, men det hindrade ju inte honom att själv träna för mycket. Väldigt olycklig situation för de norska löparna om tränarna inte ger tillräcklig support.

Inlagd: 2011-02-15, 07:51
Skriven av: toriv

När det verkar vara lite ebb i debatten så kan man ju alltid plocka upp den gamla ”namndebatten” (från Tour de Ski tror jag). Igår gjorde t.ex. Haag en blinkning till sig själv på bloggen när hon konsekvent kallar Kowalczyk för ”polskan” och Saarinen för ”denna trevliga finska”.

Inlagd: 2011-02-15, 09:41
Skriven av: Per

Aksel Lund Svindal trener bare i høyden!Og guld ble det. :)……!

Inlagd: 2011-02-15, 09:42
Skriven av: tolsrav

http://www.yr.no/sted/Norge/Oslo/Oslo/Oslo/langtidsvarsel.html

Ser ut att bli kallt i Oslo fram till VM. SMHI tror att kylan i skandinavien håller i sig månaden ut och då är det ju lugnt. Lite bekymmersamt om det är kallt fram till VM och sedan slår om till varmföre. Då hinner inte svenskarna testa mycket. Hoppas att kylan håller i sig ett par dagar in i mars…

Inlagd: 2011-02-15, 10:24
Skriven av: Jon

http://www.tv2sporten.no/vintersport/bjoergen-om-nedturen-jeg-tenkte-paa-om-jeg-orket-aa-drive-paa-mer-3416922.html
Når trening blir en ”besettelse”!

Inlagd: 2011-02-15, 10:47
Skriven av: tolsrav

Får hoppas på ett kallt och stabilt väder, blir mer rättvisa tävlingar då.

Inlagd: 2011-02-15, 11:19
Skriven av: Anders

Läste att Jönsson kör bil till Drammen. Vågar inte flyga för alla baciller. Klokt beslut av Emil. Jag hoppas att han nu äntligen får vara frisk och får lyckas i VM.

Inlagd: 2011-02-16, 19:12
Skriven av: nisse

Apropå Emil Jönsson: Vem är Bengan som Jönsson fick besök av idag och twittrar om: http://www.emiljonsson.se? Någon som vet? Är det Stattin?

Inlagd: 2011-02-17, 17:40
Skriven av: Per

Veerpalu är knäskadad, Modin är krasslig.

Själv är jag S J U K T laddad inför VM. Det här blir roligt. Och nervöst! Blir intressant i Drammen också.

Inlagd: 2011-02-17, 19:37
Skriven av: Skidjan

Det norske folket har talt: Marit Bjørgen betraktes som et forbilde av 89 % av de spurte i en norsk spørreundersøkelse. Tilsvarende tall for Petter Nordthug er 32%. Nordthug er altså et forbilde for kun 32% av den norske befolkningen! Jfr norsk text-tv.

Inlagd: 2011-02-18, 14:27
Skriven av: Jomar Blekkås

Jomar: Är det med eller utan astma medicin haha =)

Inlagd: 2011-02-18, 14:28
Skriven av: Joel Burman

Senaste nytt inför Drammen: Northug deltar inte i VC-loppen utan kör endast detta – http://www.worldcupdrammen.no/barneskirenn_drammen. Anledningen till att Petter kör detta lopp är att saft och bulle utlovas till samtliga deltagare!

Inlagd: 2011-02-18, 14:36
Skriven av: Jon

FIS säger sig ha en lista på misstänkta dopare i VM. Vad tror vi om det? Så har dom sagt inför varje mästerskap men med tunn utdelning. Är det för att skrämmas?
Hoppas man tar prov på plastmolekyler i blodet. Ett nytt sätt att spåra transfusioner.

Inlagd: 2011-02-18, 14:36
Skriven av: nisse

Suck! Inför varje mästerskap kommer dessa uttalanden från FIS. Ta fast de som fuskar och stäng av dem. Sluta flamsa.

Inlagd: 2011-02-18, 14:41
Skriven av: Frans

Saken är ju att de inte kan ta fast dem innan de har bevis på dopning, det enda de har är ju troligtvis dokumentation av onormala blodvärden.

Inlagd: 2011-02-18, 14:49
Skriven av: toriv

Vem åker i stället för Modin på sprinten?

Inlagd: 2011-02-18, 16:47
Skriven av: nisse

säkert ingen

Inlagd: 2011-02-18, 17:08
Skriven av: jossa

Svenska laget till Drammen:

Herrar 15 km (k):
Jens Eriksson
Johan Olsson
Daniel Richardsson
Anders Södergren

Damer 10 km (k):
Anna Haag
Ida Ingemarsdotter
Sara Lindborg
Maria Rydqvist
Charlotte Kalla
Britta Norgren Johansson

Herrar sprint (f):
Marcus Hellner
Emil Jönsson
Mats Larsson
Teodor Peterson

Damer sprint (f):
Lina Andersson
Hanna Brodin
Hanna Falk
Ida Ingemarsdotter
Charlotte Kalla

Inlagd: 2011-02-18, 18:01
Skriven av: swestam

Joel: Din tullebukk! Diskusjonen om Marits astmamedisin er avsluttet for lenge siden. Marit er utrolig populær hos det norske folket i kraft av sin personlighet og power i skisporet.

Inlagd: 2011-02-18, 18:01
Skriven av: Jomar Blekkås

Svagt av Sverige att inte köra med fullt lag.

Ida, Sara och Britta slåss om startsträckan i stafetten men inte Lina.

Lian och Ida slåss om sista sprintplatsen. Obegripligt att inte Britta får en chans.

Inlagd: 2011-02-18, 18:03
Skriven av: swestam

Jomar: Norge är ett folk av kappvändare.
För tre år sedan mobbade man Björgen väldigt hårt i Norge. Man behandlade henne illa. Men nu när hon vinner då är hon jättepopulär.

Inlagd: 2011-02-18, 18:08
Skriven av: nisse

Nisse: De som behandlet Marit ille på den tida du nevner, var kun media. Marit har alltid og vil ha en sterk posisjon i blant det norske folket på grunn av sitt naturlige og vinnende vesen, i grell kontrast til denne Petter Northug som blir betraktet som ”karrasjit” her te lands!

Inlagd: 2011-02-18, 18:13
Skriven av: Jomar Blekkås

Det var trist att läsa kommentarena i VG på den tiden. Därför unnar Kalla och Haag Marit all framgång.

Inlagd: 2011-02-18, 18:18
Skriven av: nisse

http://www.vg.no/sport/ski/vm/2011/artikkel.php?artid=10014207

Nån som tror att det här kan ge problem med lagmoralen (ytterligare) för norska herrarna?

Inlagd: 2011-02-18, 18:34
Skriven av: Skidjan

Skidjan: Jeg blir fly forbanna over dette spesialopplegget som Nordthug skal ha hele tiden. Helt enig med deg, dette kan ikke være bra for moralen i det norske herrelandslaget. Det er ikke uten grunn at denne Northug ikke er så spesielt populær her til lands. Denne fyren er hele tiden omgitt av typiske ja-folk som ikke forstår sitt lags beste( i tillegg har man jo også det såkalte team Northug som duller med denne fyren hele tiden).. Petter slipper å pakke flere ganger. Veldig praktisk det,men en gang må jo gutten også lære seg å pakke selv, forstår dere!!!. Huffameg!!!

Inlagd: 2011-02-18, 18:52
Skriven av: Jomar Blekkås

Skidjan….Det har nok de norske løperene full forståelse for. (Inteligente kara det her ”vettu”). Som har vært med Petter ut i den store verden tidligere, og vet hvilket mediatrykk han blir utsatt for! (Ytterligare) kommentar er unødvendig!!!:)

Inlagd: 2011-02-18, 19:11
Skriven av: tolsrav

Petter er rå, og et forbilde for alle som skjønner humoren hans. Dessverre er det ikke alle som gjør det :-)

Inlagd: 2011-02-18, 19:15
Skriven av: Gunnar Bull

Tullebukk = Dumskalle

För oss som inte kan norska.

Inlagd: 2011-02-18, 19:18
Skriven av: Joel Burman

Tolsrav: Nå synes jeg du snart må begynne å ta problemet Nordthug for vårt skilandslag på alvor. Dette må jo være ødeleggende for lagmoralen, selv om de øvrige gutta er intelligente, selv om man enkelte ganger kan ha sine tvil!! Forøvrig: Denne Djupvik og Skinstad må helt mangle elementær psykologisk innsikt. Det i seg selv burde føre til at de mister jobbene sine i skiforbundet. Man favoriserer ingen løper uten at det ”gjør inntrykk” på de andre løperne.

Inlagd: 2011-02-18, 19:20
Skriven av: Jomar Blekkås

Nisse: Finns det nån j*vla rättvisa får calle halvarsson köra istället för Modin men det blir ju så pinsamt för landslagsledningen om han presterar så de väljer nog inte att ta ut någon ersättare. J*vla Tullebukkar till landslagsledning!

Inlagd: 2011-02-18, 19:20
Skriven av: Joel Burman

Joel: Nå, nå! Jeg mener nå ikke at du er dum, da! Det har jeg ingen forutsetninger for å kunne påstå. Tullebukk kan oversettes med morsom type! Iallfall var det meningen med min karakteristikk din uttalelse angående Marit Bjørgen.

Inlagd: 2011-02-18, 19:24
Skriven av: Jomar Blekkås

Jomar: No offense, Google translate översätter det till Dumskalle på svenska.
Dumskalle är inte så farligt på svenska det är ett ganska barnsligt intryck.

Inlagd: 2011-02-18, 20:00
Skriven av: Tullebukken Burman

Hade jag varit i Northugs position hade jag också bott på hotellet i Holmenkollen hela tiden för att få optimal uppladdning.

Jag tror det nästan är svårt att förstå vilken press Northug har på sig. Tur för honom att han delvis kan dela den med Bjørgen.

Inlagd: 2011-02-18, 20:10
Skriven av: Alexander

Jomar,
Det eneste problemet vi har er slike som deg som ikke forstår at man selvsagt legger absolutt alt som er mulig til rette for det eneste gullhåpet vi har på herresiden, men heller vil at vi i ”god” sosialdemokratisk ånd skal behandle alle likt. Fasit for en slik idiot-filosofi er temmelig sikkert at ingen vinner men at alle forblir middelmådigheter. Jeg takker gud for at ledelsen ikke følger en slik taperlinje som du mfl vrøvler om.

Inlagd: 2011-02-18, 20:11
Skriven av: Neithiri

Den stora frågan är ju hur bra Northug skulle vara om han fick träna med en vettig förbundsledning. Han hade ju varit utomjordiskt bra!

Inlagd: 2011-02-18, 20:15
Skriven av: Tullebukken Burman

Jomar…Petters levemåte!
Er å forsatt å være seg selv. Petter er ikke Petter om han skal gå rundt å gjøre hva andre sier.
Det er jo dette som er ”varemerke” til Northug, og grunnen til at han er Norges og Sveriges mest elsket og forhatte mann.
Også grunnen til at sponsorene står i kø for å sikre seg en avtale med mannen. Det var vel Subarus sportsjef som sa ”vi sponser ikke grå mus” Dette er nåtides moderne langrennsløper! Og hvilken journalist spør etter Rønning, Johnsrud Sundby eller for den slag skyld favoritten til Joel Burman, Simen Østensen? Jeg håper du fostår hva jeg mener! :)

Inlagd: 2011-02-18, 20:21
Skriven av: tolsrav

Ge f*n i Simen han kommer dominera i världscupen med sina 25-30 placeringar i många år framöver min dröm är att han någon gång får åka en mästerskaps stafett för Norge!

Inlagd: 2011-02-18, 20:28
Skriven av: Tullebukken Burman

Nethiri: hur tror du det kommer sig att Norges kvinnolag är så bra?

De har sammanhållning OCH en suverän ”ener”. Borde väl inte vara omöjligt att få till en liknande miljö för herrarna.

OK, låt Northug vara Northug men landslagsledningen måste bygga ett lag. Inte låta MJS köra sig i sank för att ledarna knäfaller inför Petter och torkar honom i ändan när han är klar på dass…

Och Nethiri – Jomar skrev följande guldkorn:
”Marit Bjørgen betraktes som et forbilde av 89 % av de spurte i en norsk spørreundersøkelse. Tilsvarende tall for Petter Nordthug er 32%.”

Varför tror du det är så?

Vad

Inlagd: 2011-02-18, 20:43
Skriven av: Skidjan

Är det fler än jag som åar lite nervös för vädret. Enligt YR.NO (Norges största vädersait) så ska det bli:
snö och -3 på torsdag.
snö och 0 grader på lördag.
uppehåll och +3 grader på söndag.

Jag hade hoppats att kylan skulle ligga kvar en vecka till.

Inlagd: 2011-02-18, 20:51
Skriven av: Alexander

Jeg tviler på at de andre landslagsløperne ser på dette som noe negativt, det er jo ingen ulempe for dem å bo nærmere konkurransearenaen. Den eneste grunnen til at Northug bor i Oslo er at han kan skjermes litt enklere der. Og skjermes Northug flyttes litt av fokuset over på de andre landslagsløpere, noe de helt sikkert setter pris på.

Inlagd: 2011-02-18, 20:51
Skriven av: Hanne

Skidjan,
Northug er ikke Bjørgen, Northug er Northug, og han vinner akkurat slik som Bjørgen gjør. Men om man skulle behandlet Northug akkurat likt som man behandler Bjørgen er det slettes ikke sikkert han hadde vunnet noe som helst. Og hvem som er best likt av allmenheten/hver eneste bonde i hus og hytte gir jeg fullstendig faen i, for meg holder det lenge at de vinner for Norge og at det skreddersys et individuelt opplegg for hver enkelt løper for at de skal kunne klare det, dette ”alle må gjøre likt” – pisset kan dere spyle ned i dass, det er ingen vinner-resept.

Inlagd: 2011-02-18, 20:52
Skriven av: Neithiri

Brukar inte gnälla på uttagningar men borde inte Britta få chansen att åka sprinten i drammen,,,hon är ju kvalificerad enligt uttagningskriterierna för WC + att hon ändå är där å med i VM truppen..

Åkare som placerar sig som sämst med semifinalplats kvalificerar sig automatiskt vidare till nästa VC

Brittas två senaste resultat i WC sprint är 12 å 6.

Inlagd: 2011-02-18, 21:18
Skriven av: jossa

Om Northug får eget opplegg och blir dulla med för att han ska kunna prestera gör väl i sig ingenting. Jag bryr mig inte om han klarar sig alene på do eller ej. Men jag tror att betydelsen av en god lagkänsla kommer bort när förbundsledningen lägger så mycket fokus på opplegg runt en åkare. Jag tror att det påverkar de andra åkarna och det tycker jag är orättvist för dem. Så jag är enig med dem som är kritiska till specialopplegg som går så långt som allt dull runt Northug.

Inlagd: 2011-02-18, 21:21
Skriven av: Anna

Aha, så der har vi grunnen til at det bare er én som er god på det norske herrelaget.

Det er den ene gode sin skyld :-)

Inlagd: 2011-02-18, 22:25
Skriven av: Gunnar Bull

Apropå Jürg Capols uttalande om doping i längdåkningen – Fattar inte FIS att trenden med fler och fler masstarter gör sporten mer känslig för dopning? I individuella lopp kan man plocka bort en dopad åkare ur resultaten i efterhand utan att det påverkar lika mycket som i en masstart. Självklart kan någon ha nytta av att få gå i rygg på en dopad åkare men effekten bör väl ändå vara mindre än när Elofsson försöker hänga på en EPO-stinn Mühlegg?

Inlagd: 2011-02-18, 22:37
Skriven av: Jon

Neithiri: Må skuffe deg, er ingen sosialdemokrat, men vil påstå at jeg i det minste har elementær psykologisk innsikt, dvs at jeg kan tenke meg til hva de andre løperne på herrelandslaget tenker om dette tullet rundt Northug. Denne mannen har etter hvert kommet helt ut av kontroll, med gode hjelp av landslagsledere/team Northug. Har aldri i min ”karriere” som idrettsinteressert opplevd noen som har blitt dullet med så mye som Petter (unntak: alle såkalte fotballstjerner som tror de er noe). Hvis vi har et voksent styre i skiforbundet, må dette få konsekvenser for den nåværende landslagsledelsen. Her gjelder det også om å tenke på framtiden, ikke bare i nuet.

Inlagd: 2011-02-18, 22:42
Skriven av: Jomar Blekkås

Jossa… Eftersom man beslutat att Britta inte längre har en chans på en ordinarie sprintplats finns det ingen anledning att låta henne åka och riskera att uttagningarna blir ifrågasatta.

Inlagd: 2011-02-18, 22:50
Skriven av: Manne

Är det jag som är förvirrad eller startar inte Hellner imorgon? Nån som vet varför, känns ju som en rätt viktig distans inför VM?

Inlagd: 2011-02-18, 23:00
Skriven av: Martin V

Manne: de förstår jag men tycker ändå de är konstigt.. tycker Britta Lina å Ida alla dom kunnat få göra upp om sisa platsen..+ att dom har varit väldigt principfasta hela tiden hur man ska kvalificera sig.. nu har man en tjej som är klar för VM med i truppen på plats i drammen som är kvalificerad men ändå petas..men en vissförsåelse har jag allt för att man gör så,,fast jag ändå tycker de är kostigt å synd om Britta faktiskt å lite fegt av kaptenerna….

Inlagd: 2011-02-18, 23:04
Skriven av: jossa

Marin V: Hellner sparar sig till sprinten på söndag

Inlagd: 2011-02-18, 23:05
Skriven av: jossa

Hellner gör helt rätt som skiter i 15 k idag. Ingen idé att tulla på formen nu. Bättre att köra lite hårda fartintervaller imorgon (sprinten) och forstätta bygga överskott.

Tänk om alla var lika smarta som Hellner.

Inlagd: 2011-02-19, 12:15
Skriven av: Gabriel

Jag gillar verkligen kombinationen med Roberto Vacchi och Anna Olsson på Eurosport. Väldigt mycket prat om åkteknik, banutformningar mm. Trevligt.

Inlagd: 2011-02-19, 12:33
Skriven av: JA

Ingmarsdotter imponerer veldig, ligger 15 sek foran Haag ved 6 km. Noen som vet om Ingmarsdotter var med til høyden? Ser at de norske som har vært i høyden ser ganske seige ut, mens Jacobsen går litt bedere.

Inlagd: 2011-02-19, 13:05
Skriven av: Hanne

Jeg svarer meg selv, Ja hun var i høyden NRK fant det ut. Da er vel første etappe problembet deres løst. Selvom Alsgaard mener at hun er veldig nær sin toppform, og at mange andre mangler litt på sin.

Inlagd: 2011-02-19, 13:13
Skriven av: Hanne

oroväckande svag åkning av Haag och Kalla, ser inte ut att ha lossnat alls för dem..

Inlagd: 2011-02-19, 13:23
Skriven av: Paul

Kanonprodukt av norrmännen, så här ska längdåkning produceras!!!

Inlagd: 2011-02-19, 13:24
Skriven av: Experten

Super bra av Ida Kalla Haag helt G även Rydqvist G Britta får IG inte alls bra idag…Skönt se att Kalla vända sin negativa tränd under loppet å avsluta bra..

Inlagd: 2011-02-19, 13:28
Skriven av: jossa

Ömsom vin, ömsom vatten idag. Förstasträckan är klar, som Hanne skriver, med Lindborg som stafettreserv. Otroligt roligt med Ingemarsdoter. Men nu frågar jag för andra gången: finns det anledning till oro för Haag? Hon gav ju bra förklaringar i intervjun men nästan 1,30 efter! Hon var 40 sekunder efter Kalla i fristil i Canmore vid samma tid före OS förra året.

Inlagd: 2011-02-19, 13:35
Skriven av: Per

Jag är inte orolig för Haag.. känns rätt postivt inför VM på Damsidan..

Dom svenska skidorna var nog rätt bra Idag måste skriva de för de lär nog ingen annan skriva :)

Inlagd: 2011-02-19, 13:40
Skriven av: jossa

Haag visade ju klass i SM på det klassiska loppet så vi skall nog inte vara oroliga, dock lär det inte räcka till medalj på 10 km klassiskt.

Inlagd: 2011-02-19, 13:41
Skriven av: swestam

Dom tre i topp är i särklass. Vilket inte är oväntat. Sedan mellan resten är det ganska jämt. Men väldigt bra av Ida och Lindborg.
Kalla slog av farten på mitten för att orka det blir bättre med bättre form. Och jag tror hon öppnade lite väl hårt. Haag hade en dålig dag. Det var helt ok resultat.

Inlagd: 2011-02-19, 13:49
Skriven av: nisse

Haag hade 20sek till en fjärde plats. Det är inte farligt. Men medaljer blir nog svårt om inte någon i topp3 missar.

Inlagd: 2011-02-19, 13:53
Skriven av: nisse

Varför ställer inte herrarna upp med full kvot för de får väl ha sex åkare med?!

Inlagd: 2011-02-19, 14:33
Skriven av: Gunnar

Känns som försprånget Björgen har haft mot de andra har minskat lite, kanske blir lite spännande ändå!

Inlagd: 2011-02-19, 14:46
Skriven av: Skidjan

Rydqvist är tydligen diskad pga för många skateskär.

Inlagd: 2011-02-19, 14:50
Skriven av: JA

Sidjan: Vi får hoppas på det. Lite spänning är ju alltid kul. Men nu har nog Marit lite till.
Spänningen blir nog om fjärde platsen.

Inlagd: 2011-02-19, 14:50
Skriven av: nisse

Har Lindborg varit bättre än 16:e någonsin?

Inlagd: 2011-02-19, 14:51
Skriven av: nisse

Martin Bajcicak diskad, varför?

Inlagd: 2011-02-19, 15:01
Skriven av: swestam

Hon har varit 12:a i Ottepää för fyra år sedan. Idag var hennes näst bästa någonsin.

Inlagd: 2011-02-19, 15:04
Skriven av: Per

Va e de för fel på nummerlapparna?

Inlagd: 2011-02-19, 15:39
Skriven av: Frans

Rickardsson gikk veldig fort, men dessverre for alle svensker var det litt for tidlig, mitt tips er at han er tatt igjen av flere når det smeller neste uke i VM, ikke har han vært i høyden heller, perfekt løp av Petter…

Inlagd: 2011-02-19, 16:23
Skriven av: Neithiri

Neithiri, vad snackar du om? Richardsson har varit 8 dagar i Seisr Alm och kört stenhårt på 1900 meter.

Petter har ju bara tur som lyckas få starta halvminuten före. Annars hade han knappt kommit topp 10.

Inlagd: 2011-02-19, 16:26
Skriven av: Gabriel

Vad svamlar du om Neithiri, klart Rickardsson har varit på hög höjd tillsammans med de andra svenskarna.

Inlagd: 2011-02-19, 16:26
Skriven av: swestam

Sorry, mente Olsson…

Inlagd: 2011-02-19, 16:26
Skriven av: Neithiri

Richardsson var knappt trött när han gick i mål. Northug var nära döden, trots att han kört 30 sek långsammare. Imponerande.

Inlagd: 2011-02-19, 16:28
Skriven av: Gabriel

Som sagt, Rickardsson er for tidlig i form, han vinner ikke i VM…

Inlagd: 2011-02-19, 16:28
Skriven av: Neithiri

Ja han kanske inte vinner i VM men vaddå hade det varit bättre att komma 30 SEK efter?

Inlagd: 2011-02-19, 16:33
Skriven av: Per G

I så fall Nethiri, så måste Marit också vara för tidigt ute med formen eller?

Du vet inte vad du pratar om, hvis man är i form en vecka före mästerskapet, så är man i form under mästerskapet..

Känns för övrigt som att Petter skulle behöva vara längre fram i formen för att kunna dominera i Kollen eller? Han har ju varit på pallen i individuell 15 km klassiskt innan, och då gjorde han jobbet helt själv. Så var det ju inte direkt idag. Han spurtade ju knappt förbi Richardsson idag, även om han verkligen försökte

Inlagd: 2011-02-19, 16:33
Skriven av: kocken

Vilken kross av Richie :o :o
Ser dock värre ut för stafetten, Johan är grym på att toppa så han kommer nog att kunna hänga med hyfsat, men Södergren…
Med Rickardsson i sån här form bör han åka 2:a sträckan

Neithiri; Du kunde kanske ha lite mer koll – Rickardsson har just kommit från Seiser Alm. Sen hoppas jag Petter startar 30 s före Rickardsson i Kollen – då vet han ju hur han ska lägga upp det perfekta löpet :)

Inlagd: 2011-02-19, 16:34
Skriven av: Allan Vallan

Per G,
Neida, det var flott for ham at han vant i dag, men den godformen han viste i dag, og vel så det, kommer garantert andre også til å ha i VM, Cologna og Legkov f.eks, og kanskje Petter, MJS og Bauer. Tror Rickardsson har prikket inn denne godformen for tidlig, selvsagt er alle svensker i 100 nå, men forbered dere på en gedigen skuffelse.

Inlagd: 2011-02-19, 16:40
Skriven av: Neithiri

Med andra ord Nehiri, Marit kommer inte ta gull VM?

Inlagd: 2011-02-19, 16:42
Skriven av: kocken

kocken,
ikke bry meg med slikt vås, alle vet at Marit har vært suveren i hele år.

Inlagd: 2011-02-19, 16:43
Skriven av: Neithiri

Grymt åkt av Rickardsson. Lite pinsamt att jag inte tippade honom. S¨dergren är dock fortfarande ett frågetecken. Just nu är nog Jönsson med i stafettlaget, men Södergren kan komma att slå till om 8 dagar.

Ni som inte ens tyckte att Ingemarsdotter var given i VM-laget bör väl äntligen inse hur pass bra Ida är.

Jag hoppas att landslagsledningen och åkarna nu är så taktiska att Kalla och Hellner står över 10/15 km. De bör fokusera på de andra fyra lopp där de har medaljchans.

Inlagd: 2011-02-19, 16:44
Skriven av: Alexander

nisse: ja, man kanske inte skulle satsa emot att Björgen vinner om man säger så ;)

Rickardsson! Förnedrar Northug.

Han åker lite som Alsgaard, som på en söndagstur. Sträcker armarna i vädret medan Northug ligger och flåsar som en nyuppdragen ismört i snön.

Inlagd: 2011-02-19, 16:49
Skriven av: Skidjan

Nethiri, Daniel har varit på pallen flera gånger i år, i herrklassen är det mer jämnt än i damklassen.. Jag säger inte att dom andra herrarna inte kommer vara bättre om en vecka, men på vilket sätt menar du att Marit kan bevara en form i en vecka, och Daniel inte kan det?

En fråga, är det ställningen i världscupen som avgör startlistan i 15 km individuell i Kollen? Det kan ju visa sig avgörande..

Inlagd: 2011-02-19, 16:49
Skriven av: kocken

Lite kul att Longa ligger 1 poäng före Johaug i distansvärldscupen (481 mot 480), vilket gör att Longa får starta precis före Björgen på VM. Där rök medaljen för Johaug.

Inlagd: 2011-02-19, 16:52
Skriven av: JonasE

Väldigt jobbigt att se Södergren 2min efter tät idag. Känns som ett mirakel om han ska hinna hitta sitt gamla jag till vm. Bäddar för Jönsson i stafetten för inte vill jag se Mats Larsson iaf, Jönsson har bevisat vad han kan, men ok låt oss vänta tills efter vm-sträckan är löpt.
Olsson har jag mer förhoppningar om även om han slet idag, minst 50% chans att han toppar till nästa vecka.
Ska väl inte vara några problem för Richardsson att konservera formen, önsketänk från vissa norrmän kanske men fokusera ni på Northug, Rönning och Sundrud form istället…
Kul att se i varvningen när Northug fick ligga på spurtfrevkens för att hänga med Richardssons stakning!

Inlagd: 2011-02-19, 16:53
Skriven av: Adrian

Södergren körde ju rätt bra, han kan ha gått på en smäll utan att vara i usel form…

Inlagd: 2011-02-19, 16:57
Skriven av: Skidjan

Alexander: Känns inte som att Emil är tillräckligt stark i distanslopp fri stil för att ta en stafettsträcka. I så fall måste man köra han på en klassisk sträcka och flytta upp Rickardsson till en fristilssträcka vilket efter dagens lopp inte kommer hända. Får hoppas Södergren kan hålla ihop på sin sträcka helt enkelt. Hellner och Kalla kan nog göra riktigt starka klassiska lopp tror jag även om det kanske inte räcker till pallen

Inlagd: 2011-02-19, 17:01
Skriven av: Sam

Sam, Emil Var ju riktigt bra i Gällivare på startsträckan? Och visade dessutom i Touren att han orkar hänga på bra över 10 km klassiskt. Richardsons kapacitet i fristil finns det väl ingen som tvekar på, hade dagens lopp gått i fristil tror jag ändå att han skulle ha vinnit.

Emil-Johan-Daniel-Marcus, måste kännas mest troligt i dagsläget. Sen beror det såklart på hur Emil ser ut i morgon..

Inlagd: 2011-02-19, 17:05
Skriven av: kocken

Kalla vann sista loppet innan OS och hon vann OS-guld. Så att vara i form nu betyder absolut inte att man inte är i form under mästerskapet.

Richardsson krossade verkligen allt och alla. Otroligt kul att se! Vilka kliv han har tagit sedan Liberec då han körde bort oss totalt på stafetten. Jag undrar om inte det gav honom en jäkla lust att revanschera sig och jobba grymt hårt för att ta sig till absoluta toppen.

Sen ska vi inte glömma Hellner. Han kan mycket väl gå in och vinna hela klabbet. Vi såg ju vad han gjorde i SM.

Inlagd: 2011-02-19, 17:09
Skriven av: Gabriel

kocken: hur många räknade inte ut södergren innan OS-stafetten (alt dubbeljakten)?

Inlagd: 2011-02-19, 17:11
Skriven av: Skidjan

Kocken,
Richardsson er bra rett etter høydeopphold, det var han i Otepää også, noen trenger litt lenger tid for å finne toppform, ca en uke og litt til vil jeg tro, bare vent å se, Rickardsson blir gruset på 15 klassisk i VM.
Ikke mas om Bjørgen, formen hennes trenger ikke være på topp, hun vinner allikevel, hun er suveren, det er ikke Richardsson selv om dere ønsker å tro det…

Inlagd: 2011-02-19, 17:11
Skriven av: Neithiri

Kocken: jag är väl medveten om emils kapacitet i klassiska distanslopp. Menar bara att det i ljuset av dagens lopp och förutsatt att han går lila starkt i kollen blir konstigt att flytta Daniel från klassiskt till fristil även om han är en bra fristilsåkare också.

Inlagd: 2011-02-19, 17:14
Skriven av: Sam

Nethiri, Marit är fantastisk, men det finns många damer som har varit på höjden, och kanske trenger lit lenger tid?

Skidjan, jag önskar precis som alla andra svenskar här att Anders ska ”göra en Anders” och hitta formen snabbt! Han är värd en plats i ett stafettlag och har en otroligt hög kapacitet.

Skillnaden i år jämfört med i fjol är väl att det då fanns väldigt många jobbiga saker som gjorde att formen kom så sent för Anders. I år har det väl inte varit lika många hinder att övervinna under försäsong och säsong, eller har jag fel? Trots det är formen där den är idag.

Återigen, jag vill väldigt gärna ha Anders på en tredjesträcka, men inte i det slag han var idag.

Inlagd: 2011-02-19, 17:17
Skriven av: kocken

Sam det är väl inte så konstigt, man måste ju matcha det absolut bästa laget sett över 4 distanser. Vad tjänar vi på att ha Richardsson på en klassisk sträcka om Södergren tappar allt på en tredje? Jag tror inte ens Södergren vill åka om han inte är på topp. Det gjorde han inte i Gällivare tex där Richardsson åkte tredje med bravur.

Inlagd: 2011-02-19, 17:24
Skriven av: Adrian

Blir en taktiskt nöt att knäcka inför stafetten. Med Rickardsson på andra sträckan och Olsson på första tror jag man kan säkra en medalj redan efter två sträckor. Men för att ta ett guld så måste ju fokus ligga på den tredje där Norge har sitt enda ”svaga” kort. Att ha Södergren på tredje lär innebära att Norge är med till fjärde och då vet vi hur det går. Kanske chansa med att Södergren orkar första och på så sätt spara Rickardsson och hoppas att han knäcka Norge på tredje. Som jag ser det handlar det om att välja mellan att köra för medalj eller för guld. För jag tror inte ens Rickardsson kan åka ifrån varken Sundby eller Rönning på deras hemmaplan på en andrasträcka.

Inlagd: 2011-02-19, 17:25
Skriven av: Martin V

Visst kommer resultatlistan att se annorlunda ut i Kollen. Det är ju en helt annorlunda bana och formen kommer att skifta. Men jag är förvånad om inte Rickardsson tar åtminstone medalj. Johan kommer säkert att bli betydligt snabbare. Men Södergren är inte i bra form och har inte varit i bra form på tre år. Så stafetten är inte given, är nog klokt att ha reserv för honom.

Inlagd: 2011-02-19, 17:29
Skriven av: nisse

Neithiri: Är du efter att provocera eller menar du på allvar att Richardsson inte har chans på pallen i Kollen? Han har ju varit bra hela säsongen och ingen skräll att han vann idag. Visst det är ett nytt lopp men att Richardsson inte skulle kunna bibehålla sin form till nästa vecka är löjligt att påstå, däremot tror jag andra löpare kommer att vara bättre än idag. Större skräll hade det varit om Rönning vann. Själv trodde jag på Cologna idag.

Inlagd: 2011-02-19, 17:30
Skriven av: Adrian

Richardsson irriterer meg veldig, jeg har hatt ham tipset nesten hver gang, og han har stort sett gjort det litt dårligere enn jeg har trodd. Når jeg for en gang skyld ikke tippet ham topp tre slår han til. Bittert, men jeg lærer av historien og setter ham øverst på 15 km i vm, og sikrer dermed at Richardsson ikke får gull;)

Fikk plutselig besøk og gikk glipp av herrenes løp, noen skidkunnige som så løpet? lurer på Richardsson så ut som han hadde mer inne? Det så man tydlig at flere på kvinnesiden hadde, og han er jo betydlig mer skummel til vm da. Alsgaard og Bjørn pleier åvære god til å bedømme sånt, noen som så på NRK?

Inlagd: 2011-02-19, 17:52
Skriven av: hanne

Södergren har ju varit betydligt bättre på masstart dom senaste åren, ironiskt nog. Som i OS t.ex… Jag tror inte det var nåt mirakulöst som mellan 15 km och jaktstarten. Jag tror helt enkelt bara han behöver hjälp att hålla trycket uppe nu för tiden. Så vi får nog avvakta jaktstarten innan vi vet vad Södergren kan prestera i en VM-stafett.

Sen tror jag inte Jocke kommer gambla nåt med lagen. Han kör på trygghet och Rickardsson – Olsson – Södergren – Hellner är säkerligen fortfarande grunduppställning.

Efter dom två första distansloppen i VM kanske nåt måste justeras. Om Rickardsson varit klart bättre än Olsson kan dessa få byta plats. Och om Södergren är helt ur form petas han och Jönsson går första. Några andra förändringar (t.ex Södergren på första) tror jag knappast är aktuella.

Inlagd: 2011-02-19, 17:54
Skriven av: Manne

nisse: nog har du krav på Södergrens form när du skriver att han inte varit i form på 3 år :) tog VM medalj i senate VM för 2 år sedan

Inlagd: 2011-02-19, 18:12
Skriven av: jossa

Har räknat fel på ett år sorry. Inte i form på två år skall det stå. Han är den svaga länken i stafetten. Jätte trist! Men jag hoppas på mirakel.

Inlagd: 2011-02-19, 18:17
Skriven av: nisse

Jeg vet bare at jeg gleder meg til stafetten, men er redd for det svenske laget. Det verkar att vara hur bra som hälst just nu :-)

Inlagd: 2011-02-19, 18:18
Skriven av: Gunnar Bull

Jag tror som Manne att det ska oerhört mycket till för att Abrahamsson ska ändra i det tänkta laget. Och jag är övertygad om att Södergrens form kommer. Han har inte haft någon sjukdomsperiod på ett tag och har precis kommit från höghöjdsläger. Kalla och Haag har ju uppenbarligen inte heller fått ”höghöjdskicken” än. Däremot är Södergren kanske inte något medajlhopp individuellt.

Inlagd: 2011-02-19, 18:24
Skriven av: Per

Per: Om Kalla och Haag inte fått ”kicken” än vad är Oddsen att de hinner få den på en vecka?
Tack och lov för Ida på första sträckan. Vi bör kunna få med oss en bronspeng även om inte Kalla och Haag är i OS form.

Inlagd: 2011-02-19, 19:01
Skriven av: Tullebukken Burman

Intressant skrivet av Anna Haag på hennes blogg (annahaag.com)

”Samtidigt vill jag passa på att gratta teammate Ida som gjorde ett kanonlopp! Känns bra inför stafetten..

Verkar som Anna har klart för sig vem som kör om hon får bestämma :)

Inlagd: 2011-02-19, 19:06
Skriven av: Adrian

För övrigt börjar damstafettlaget kännas ganska stabilt. Dom tre sista sträckorna har ju varit givna länge och nu känns ju Ingmarsdotter minst lika säker på första. Och därtill tycks vi plötsligt ha en bra reserv. Men det kan förstås vända lika snabbt igen.

Alexander… Det är ju fullständigt givet att Hellner ska köra 15 km på VM.

Inlagd: 2011-02-19, 19:08
Skriven av: Manne

Joel… Dom kom ju direkt från höjden så oddsen är väl rätt låga för att dom ska hinna få kicken – alltså förutsättningarna är goda för det.

Inlagd: 2011-02-19, 19:16
Skriven av: Manne

Adrian: det är möjligt att det blir Lindborg – Ingemarsdotter – Haag – Kalla också.
Vi får väl se hur de olika åkarnas former utvecklar sig i VM.

För övrigt slog Södergren både Sjur Röthe och Tord-Asle som båda kan vara tänkbara tredjeåkare på stafetten på Norge. Och vilken form EHS är i kan man ju bara spekulera i.

I dagsläget är jag mer bekymrad för Olsson, hoppas han verkligen är på gång nu.

Inlagd: 2011-02-19, 19:20
Skriven av: Skidjan

Ida är given på första. Däremot var inte dagsländan lite matt? Hoppas det var en synvilla. Nu är ju dagens resultat inte VM direkt men oroande för Norge att Steira gick så svagt och Skofterud såg inte så vass ut heller. Johaug hade inte heller imponerat om inte Marit dragit fram henne som hon gjort så många gånger i vinter.
Men att hoppas på ett svagt Norge är nog önsketänkande. Däremot kan Finland bli otrevliga.

Inlagd: 2011-02-19, 19:22
Skriven av: nisse

Adrian: Allt annat än Ida på förstasträckan, är en förbundskaptens skandal.

Tycker det är pinsamt med ”reserv” uttagningarna på Britta, Lina A och Sara L. Nån av dem kunde lätt strukits för att ge plats åt Bleckur eller Jennie Ö.

Britta är ju sjukt jämn på att göra dåliga resultat jag ska inte falla in i samma mönster som under tour de ski och börja hylla henne efter final platser i sprint där inga sprintåkare är med.

Inlagd: 2011-02-19, 19:22
Skriven av: Tullebukken Burman

Norge tar guldet oavsett dagsform. Håller dock med om att i nuläget är det sjukt stor fördel att starta 30-60 sekunder före Björgen. Nästan given medalj om man klarar av att hänga.

Inlagd: 2011-02-19, 19:23
Skriven av: Tullebukken Burman

Pajas Petter kom för sent till prisutdelningen idag igen. Respektlöst mot Martin och Daniel.

När det gäller damerna undrar jag vilka lopp Britta, Lina och Sara skall åka. Ida lär åka förstaträckan och ev. också 10 km klassiskt. Möjligtvis kan Sara få åka 10 km klassiskt. Britta lär varken få åka 10 km klassiskt eller sprinten och med dagens lopp ligger hon inte så bra till för stafetten heller.

Är inne på Burmans linje att att Öberg borde fått vara med som ung åkare med bra resultat under säsongen.

Inlagd: 2011-02-19, 19:31
Skriven av: swestam

swestam,
Hadde du giddet å sjekke litt før du på sedvanligvis lirte av deg dritt om Petter så hadde du funnet ut at grunnen til at han var sen til prisutdelingen var store mavesmerter.

Inlagd: 2011-02-19, 19:34
Skriven av: Neithiri

Manne: Inte när han precis åkt två lopp och sedan ska åka två lopp (varav en femmil) ett par dagar senare. Hellner är den av svenskarna som klarar fem lopp bäst, men det är väldigt onödigt när han har en så stor chans på medalj i stafett och femmil. Det är en ganska stor mental uppladdning också att delta i ett VM-lopp.

Inlagd: 2011-02-19, 19:36
Skriven av: Alexander

Neithiri: ja inte vet jag vad Petter skyllde på denna gång, jag vet bara vad jag såg på Eurosport och det var att de fick börja prisutdelningen utan att Petter var på plats

Inlagd: 2011-02-19, 19:39
Skriven av: swestam

Skulle ida bli sjuk är vi ruskigt sårbara på damstafetten. På herrsidan tycker jag vi ska köra följande.
Södergren (Svagaste kortet på första), antingen klarar han att hålla en bra placering (då har vi klart guld läge) eller så gör han en sämre sträcka (tappar runt 20-30 sekunder) då har vi ändå medaljchans.

Johan Olsson/Rickardsson på 2:a och tredje broende på Olssons form om Södergren är i bra slag kan det vara värt att köra Richardsson på andra och försöka gå ifrån lite så kan Johan Olsson åka lugnare på tredje och växla i ledning med ev. andra lag. Huja det blir spännande det här!

Inlagd: 2011-02-19, 19:46
Skriven av: Joel Burman

Förutsåg att Rickardsson skulle vinna men det var inte bra inför VM.Man ska inte ropa hej osv… Sen visade det sig att Northug inte kan göra nåt själv i loppen utan är beroende av en bra rygg att gå i .Betr Björgen kunde hon inte hålla sig från att vinna, trycket ökar.Förstår inte varför man ska köra WC så tätt inpå ett mästerskap.

Inlagd: 2011-02-19, 19:47
Skriven av: Experten

Har ni lagt ner bloggverksamheten eller?????

Daniel Richardsson vann precis ett världscuplopp. Kanske kan vara en anledning att slänga upp ett nytt inlägg???

Inlagd: 2011-02-19, 19:50
Skriven av: Gabriel

Northug låg som sagt på 11:e plats med en nedåtgående trend när Richardsson kom ikapp. Det är den enda anledningen att han kom på pallen. Och det syntes ju efter mål vad det kostade.

Inlagd: 2011-02-19, 19:53
Skriven av: Gabriel

Burman: ”Skulle Ida bli sjuk är vi ruskigt sårbara på damstafetten.”

Vad yrar du om nu? :P
Sara Lindborg 16:e! Slog Kristoffersen och Steira. Kan klara av att en av Lindborg, Ingemarsdotter och Rydqvist blir sjuk.

För herrarna är det mycket som är osäkert. Södergren på tredje känns fortfarande aktuellast, annars får man kanske stoppa in Mats Larsson på första.

Herrarna är i nuläget bra mycket sårbarare än damerna.

Inlagd: 2011-02-19, 19:55
Skriven av: Skidjan

Aldrig Södergren på tredje som det ser ut nu.
Om han visar ok form i början av VM skulle jag sätta honom på första. Han har ju ton med rutin och de enda gånger han åkt bra i vinter är när han hängt andra.
Men om han inte går bättre än nu i början av VM vill jag ha Emil på första och därefter Richie – Olsson – Hellner.
Johan Olsson har varit minst lika bra i skate som klassiskt i vinter. Han var ju den enda som hjälpligt kunde hänga med Hellner på på skate i jaktstarten i SM.

Inlagd: 2011-02-19, 20:11
Skriven av: Allan Vallan

Skidjan: Såg inte loppet så jag visste inte att Lindborg gjort sitt livs lopp. *ironi*

Jag ropar inte hej med henne på en förstasträcka hon har ju varit medeldålig hela säsongen. Tror det skulle vara rena rouletten att ha henne på en första sträcka, tror till och med jag hellre har Lina A pga hennes rutin. Alla som följt mina inlägg härinne vet hur desperat jag är då om jag lyfter fram henne som startkvinna.

Inlagd: 2011-02-19, 20:11
Skriven av: Joel Burman

Allan: Håller med dig den uppställningen du ställer upp är den naturliga. Olsson känns dock inte som han kommer kunna dra ifrån på en tredje sträcka kanske. Skulle ju på ett sätt vara grymmt med Northug och Hellner tillsammans på en hel sista sträcka med jagande ryss så att de måste hålla tempot uppe då J*vlar!

Inlagd: 2011-02-19, 20:13
Skriven av: Joel Burman

Joel, spelar ingen roll – Northug skulle ALDRIG släppa någon på den sista sträckan i stafetten på hemma-VM.

Inlagd: 2011-02-19, 20:20
Skriven av: toriv

Joel: Nja vet inte hur kul det skulle vara…
Även med en furiöst jagande ryss bakom så tror jag inte ismörten Petter skulle dra en meter :)

Inlagd: 2011-02-19, 20:20
Skriven av: Allan Vallan

Toriv: Möjligt men skulle vara grymmt om Hellner mot alla odds skulle spurta ner honom!!! Då snackar vi riktigt bragdguld!

Inlagd: 2011-02-19, 20:26
Skriven av: Joel Burman

Tyvärr kommer Hellner aldrig att spurta ner Northug. Spurta är det enda han kan!!

Inlagd: 2011-02-19, 20:44
Skriven av: Experten

Räkna för guds skull inte bort Ryssland i slaget om staffetguldet, kommer de i form tror jag de blir riktigt farliga. Från ingenstans dök för mig en ny åkare upp; tydligen vinnaren av 15km i ryska mästerskapen, VOLZHENTSEV Stanislav som kom 5:a bäst av ryssarna. Unge Sedov på 6:e!
4 ryssar bland de 12 främsta och Chernusov som vi vet kan på 21.
Varning!

Inlagd: 2011-02-19, 20:58
Skriven av: Adrian

Joel Burman å många andra:Ryssarna tar guldet i herrstafetten, Sverige å Norge slåss om silver o bronsmedaljerna.

Inlagd: 2011-02-19, 20:59
Skriven av: Lelle

Tror dessvärre att du har rätt Lelle. De har ett otroligt starkt lag nu ryssarna.

Inlagd: 2011-02-19, 21:11
Skriven av: Anna

Tullebukken Burman: gnäll varför ska de vara pinsamt med en uttagning på Norgren J. Andersson å Lindborg jämfört med Bleckur ? dom har ju vissat mkt bättre resultat två av dom har varit topp 6 i WC i år.. dom bästa ska vara med i VM.. de är inte Bleckur eller Öberg ännu…men vill man gnälla å gnälla så är de väl fritt..oj inga sprint åkare är med i TDS men oj OS tvåan VM ettan + några till riktigt bra var med :)

Inlagd: 2011-02-19, 21:16
Skriven av: jossa

Joel… Ge dig lite nu. Lindborg har alltid åkt bra på stafetter när hon visat bra form i individuella lopp. Hon är ingen svajig stafettåkare.

Att vi kan ha en stafettreserv som varit så bra som 16:e i VC precis innan VM, är nåt slags bästarekord för Sverige. Så försök se saker med lite nyanser och inte såga allt och alla längs med knäna.

Inlagd: 2011-02-19, 21:39
Skriven av: Manne

Liberec 2009: http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&raceid=14509

Otroligt att det blev brons trots så svaga startsträckor.

La Clusaz i år: http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&raceid=17462

Bra åkt av Lindborg, där var det Haag som tappade en del av de klassiska.

Nä, det är inte uteslutet med Lindborg. Britta gjorde ju bra ifrån sig i Gällivare men idag slog det inte gnistor direkt.

Inlagd: 2011-02-19, 21:53
Skriven av: Skidjan

Allan Vallan: varför Emil Jönsson framför t ex Mats Larsson i så fall?

http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&competitorid=34092&raceid=18271 Trea bakom Eldar och MJS i Skandinavisk.

Förvisso gjorde Emil det bra på 15C jaktstart i TdS 2009-2010 men fick solitt med stryk i senaste touren, slagen med en minut.
Det kan bli fågel eller fisk.

Jag skulle nog kört Olsson – Rickardsson – Södergren – Hellner i dagsläget.
Larsson – Rickardsson – Olsson – Hellner om Södergren får akut formsvikt (i princip avstår själv).
Jönsson som tredje alternativ.

Inlagd: 2011-02-19, 22:07
Skriven av: Skidjan

Skidjan… Jönsson har varit åtta på 10 k på VC i år och han gjorde en utmärkt förstasträcka i Gällivare.

Inlagd: 2011-02-19, 22:16
Skriven av: manne

Jönsson åkte ju väldigt bra på klassiska delen DP på SM. 10km klassisk fixar han lika bra som övriga.

Inlagd: 2011-02-19, 22:21
Skriven av: nisse

Joel Burman å : Tullebukken Burman är de samma gubbe? man börjar ju undra eftersom båda får blå text efter skrivet av ?

inför stafetterna på damsidan lär stäcka ett vara den svaga på herrsidan stäcka tre vara den svaga

Inlagd: 2011-02-19, 22:22
Skriven av: jossa

jossa: Det är ju för att han har skrivit in en hemsida. Klicka på ”det blåa namnet”.

Som jag gör nu.

Inlagd: 2011-02-19, 22:32
Skriven av: Benke Benbrott

Adrian,
Du har rett, etter dagens resultater frykter jeg Russland mye mer enn jeg frykter Sverige på stafetten, den saken er klinkende klar, at flertallet av svenske forumister tar stiften etter dagens renn i Drammen er merkelig, de bør heller være mye mer bekymret enn før…

Inlagd: 2011-02-19, 23:01
Skriven av: Neithiri

Jossa: Ja det är samma Gubbe. Glömde att ha det raljanta Tullebukk aliaset på min Lindborg kommentar.

Som jag skrev var jag ironisk också jag är glad att vi har en sånn bra bredd på damsidan men lina + britta som stafett reserver efter ida och sara L är för mycket. Hade hellre sett att Bleckur och Öberg fått lite mästerskapsrutin.

Egentligen tycker jag man borde passa på att ta dit ett stort gäng som inte är uttagna bara för att få känna av atmosfären också. Det gäller ju att passa på när det är i grannlandet. Jag tror det skulle vara en nyttig och sporrande erfarenhet.

Inlagd: 2011-02-19, 23:10
Skriven av: Joel Burman

Neithiri:
Vi får väl se på vm, det finns många lag som kan utmana mer än de som är nämnda. Norge har hemmaplan men de är inga favoriter i mina ögon, mycket måste stämma på de första 2 sträckorna, samt framförallt trejde, pallar Svendsen?

Inlagd: 2011-02-20, 04:16
Skriven av: Adrian

Joel Burman: Bleckur har ju inte ens resultat i närheten av att bli uttagen..Öberg har vissat att hon är på gång men ändå tvksam till om de skulle räcka till en se lära plasts alla i truppan är mkt bättre helt klart

Inlagd: 2011-02-20, 10:34
Skriven av: jossa

manne: Gällivare får man ta för vad det är, annars skulle Petter Eliassen vara given i den norska stafett-truppen.

nisse; jag är tveksam till att Emil kan hänga med MJS, är inte du det?

Nä, men allt ordnar sig säkert till det bästa till slut, tur att stafett-truppen ej skall tas ut idag.

Inlagd: 2011-02-20, 17:31
Skriven av: Skidjan

Visst kanske dom uttagna är lite bättre än Öberg men i min värld är det bättre att ta ut en ung tjej som får känna på atmosfären än att att ta ut någon betydligt äldre som inte får åka någonting eller möjligtsvis som utfyllnad på 3 milen. 3 reserver till stafetten är givetvis inte nödvändigt/försvarsbart. Såg intervjun med fk när han pratade om den lyckade satsningen på en ”se och lära” plats till dom senaste mästerskapen, vem fick den platsen?

Inlagd: 2011-02-20, 18:12
Skriven av: Göran

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values