Omöjliga Norge

Idag avgjordes den sista stafetten innan VM och efter Norges totala utskåpning är dessa fyra damer (eller varför inte någon annan – man har ju hur många som helst i bra form just nu) riktigt stora favoriter till guldet i Kollen. Det var spännande att se fighten mellan Skofterud och Jacobsen på förstasträckan även om det kändes lite förnedrande att dom gick loss från resten av fältet. Vilken bredd!

Sara Lindborg klarade det ganska bra och analysen hon ger till SVT efter loppet kändes klockren. Stark uppför men dålig på att ta position när det gällde. Får hon bara träna lite fler masstarter så kan det nog bli bra till VM.

Johaug bombade på ordentligt på andrasträckan och fick en stor lucka till Norge 2. Som vanligt är det helt omöjligt om Johaug åker dubbelt så fort som alla andra eller bara står och stampar. Men hög frekvens är det minsann. Jag börjar tänka på när krönikör Karlsson mötte Södergren på rullbandet. Då var det samma frenesi, dock utan resultat…

Anna Haag skötte sig helt OK. Hon slet med dåligt fäste kunde man se och höra av henne själv efteråt, men att hon inte kunde haka på Longa var synd.

Maria Rydqvist, även kallad dagsländan av några här på Skidpepp, levererade åter igen. Vilken tjej! Man kanske ska försöka övertala Anna Olsson att göra comeback efter barnafödandet? Det kanske skulle bli succé?! Rydqvist åkte stort och fint. Men det var en annan tjej som åkte ännu bättre:

Steira. Herregud vilken teknik hon har!! Jag tänkte på det speciellt igår när Bjørgen fick slita på tvåans växel i backarna gled Steira lätt fram på treans. Jag måste då säga att hennes teknik är fantamig bättre än Kallas när den är som bäst. Skulle hon bara få lite mat i magen också så skulle det gå ännu fortare utför, likt Bjørgen. Men men, i det norska damlaget verkar det vara smalast vinner-stämning vilket är lite synd tycker jag. Bara Bjørgen som verkar skita i det.

När det var dags för sista sträckan var loppet ganska avgjort. Världens bästa skidåkare gick ut med stor ledning. Bjørgen hade nog kunnat åka baklänges halva loppet och ändå vunnit. Bakom norskan var det Follis som gick ut först, nio sekunder före Charlotte Kalla. Ett avstånd som i en del fall tidigare inte varit för stort för Charlotte som i sina bästa stunder hade ätit upp det i ett nafs. Nu var det istället Follis som drygade ut gentemot Kalla. Så Sverige fick istället ställa in sig på att bärga tredjeplatsen istället. Unga finskan Lahteenmäki åkte riktigt kaxigt mot Kalla men fick (som tur är) släppa till slut. Phew!

Måste även kommentera banorna och platsen för tävlingarna. På ett sätt är det ju bra att det inte är några träd i omgivningarna så att kameramännen kan följa skidåkarna under längre tid eftersom inga träd hamnar i vägen, men å andra sidan ser allting likadant ut. En stor jävla kuperad åker där det bara är vitt, vitt och vitt. Upp och sen ner. Inget däremellan. Ge oss och de aktiva lite roligare banor framöver, tack!!

Känns även lite trist att kommentatorerna inte är på plats nere i La Clusaz. Däremot väldigt väldigt bra att man har en reporter där! Måste säga att Lotta Fahlberg (tack swestam) är flera steg bättre än Yvette som sällan kunde ställa en relevant fråga till åkarna.

Läs mer: DN, Aftonbladet, Expressen