18 december 2010, av Oskar

Lagom i La Clusaz

Jag det var kanske inga dunderresultat som de svenska landslaget presterade i La Clusaz idag, men när de största favoriterna inte höll (Kalla & Hellner) klev andra fram. Tack för det!

Inför loppet flaggade Hellner i SVT för att det antingen kunde gå skitbra eller rätt så dåligt. Det gick som ni kanske såg, rätt så dåligt. Inte heller Kalla fick till det idag. I intervjun till SVT efteråt var det inga glada miner. Den här tjejen är antingen glad, eller så är hon riktigt förbannad. Idag var hon förbannad. Det är som om en förbannelse vilar över Kalla och masstarter – det går bara inte!

Som tur var åkte Anna Haag riktigt bra idag. När norskorna Bjørgen och Steira tillsammans med Kowalczyk drog iväg i monstertempo låg Haag en bit bak men allt eftersom loppet gick klättrade hon i fältet och ett tag såg det ut som om att hon skulle bli fyra då hon passerat både Follis och Longa. Tyvärr höll hon inte undan för italienskorna i slutet utan fick nöja sig med en sjätteplats, vilket jag tycker ändå är riktigt bra.

Maria Rydqvist imponerade igen med en 15:e plats, strax efter Kalla som kom 14:e. Det måste vara konstigt som Maria och gå i mål på en femtonde plats och vara helnöjd men ändå vara slagen av Kalla, som är ruskigt besviken. Men men, det verkar ju som om Rydqvists form håller i sig och snart har hon nog åkt till sig tredjesträckan i VM-stafetten! (Hon åker just den sträckan imorgon också). Rydqvist skriver för övrigt på sin hemsida att hon blev stum i benen redan efter andra backen (av arton). Måste vara tufft att fortsätta kriga då. Ugh.

Sara Lindborg blev 38:a vilket ändå är nästan OK. Hon är inte bättre i fri stil. Hoppas bara hon börjar leverera i klassiskt snart. Ida Ingemarsdotter hade inte många efter sig i mål. 48:a blev hon. På sin blogg skriver hon att glidet inte var det bästa:

”Idag fick jag slita för varje millimeter på denna 2,5km bana… Fy fan är vad jag kan säga… Inför loppet så testades det som vanligt skidor och vi kom fram till ett par jag och min vallare, efter så där 200-300 meter börjar jag ana oråd under fötterna tycker jag får slita väldigt för att följa med, väl upp i första backen ställer sig folk runt mig i fartställning och jag fortsätter jobba… Inte ett gott tecken.”

Resultat damer

 

Anders Södergren gjorde en fin comeback i spåret idag. Visst, han har åkt världscup flera gånger den här säsongen men det var inte förrän idag han började visa form. Tidigt drog han upp tempot och blev loket i täten, men det var inte bara han som ville ha högt tempo. Ryssen Legkov såg hela tiden till att det gick fort. Dock stannade han upp då och då och viftade åt någon annan som skulle dra men inte många var sugna. Ett tag klev Daniel Rickardsson upp och körde med ryssen. Dom fick en lucka men efter något varv eller så åt klungan bakom upp avståndet och tåget var samlat igen. Så höll det på under större delen av loppet: Legkov plus några till gick loss, sen blev de uppåkta av klungan osv.

Det delades även ut lite spurtpoäng utmed banan. Allt för att det inte skulle bli lustempo. Om det nu fick upp åkarnas fart vet jag inte. Det var väl endast vid ett enda tillfälle det spurtades om bonuspoängen? Annars var det mest vanlig offensiv åkning. Jag förstår tanken med spurtpriserna, att det ska ge en extra krydda i masstartsloppen, men är det så spännande att satsa järnet för att kanske få 5-15 världscuppoäng? Då är det ju bättre att spara sig och gå i mål bland de bästa istället. Äh jag är skeptisk.

Är också otroligt imponerad av Rickardsson som gled i mål som nia till slut. Han verkar inte kunna gå dåligt (ok visst han väggade förra helgen…) längre! Ser fram emot honom i touren – och alla andra svenskar för den delen.

Marcus Hellner såg till att få ett par världscuppoäng till slut ändå – han gled in på en 29:e plats. Calle Halfvarsson blev 54:a och både Jens Eriksson och Fredrik Karlsson blev varvade (!!) och fick därför alltså ingen måltid. Herregud.

Men intressantast av allt idag var ju att Northug fick stryk i spurten!!!!!! Har det någonsin hänt förut? Jag måste säga att jag blev otroligt glad att Vylegzhanin lyckades hålla baggen bakom sig. Visst kanske Northugs korridor hade lösare spår och visst Northug är kanske inte i toppform än men attans vad viktigt den där spurten var för dagens skidåkning. Det betyder att det går att vinna mot Petter! Nu kanske alla norskar här på skidpepp lackar ur, men ni förstår väl hur förutsägbara alla masstartsloppen varit tidigare? En anonym Petter syns inte till förrän det är 1 km kvar, då kommer han som skjuten ur en kanot och vips är han först i mål. Plus att jag blev riktigt trött på honom efter intervjun i Vinterstudion innan loppet. Jesus, hur osmaklig kan man bli? Kändes skönt att han åkte på däng. Efteråt klagade han givetvis på att det inte var ett fair upplopp. Men det handlar ju också om att hinna in på upploppet först? Men visst hade de kunnat preparera lite bättre… Efter loppet gick Petter rakt förbi alla journalister in i vallaboden och surade. Man var till och med tvungen att släpa ut honom till blomsterceremonin eftersom alla stod och väntade på honom. Moget.

Efteråt sa Morten Aa Djupvik till langrenn.com att ”dette spurttapet gir ham adrenalin fram til påske”. Uschiamig alltså. Nej tack!

Hur som helst var det riktigt starkt av honom att segla fram till täten som han gjorde i slutet – han är ett ruggigt proffs på det!

Resultat herrar

Läs mer: DN 1 2, Aftonbladet 1 2, Expressen

56 kommentarer till ”Lagom i La Clusaz”

Problemet mer Northug är att han sällan visar att det är med glimten i ögat. Jag tror det är risk att hans stil snart blir en belastning för honom även från hans fans Norge. Den bästa svenska jämförelsen är väl Patrik Sjöberg som drivit rätt mycket med Holm fast utan glimten i ögat. Till slut vill folk se en sådan misslyckas.

Inlagd: 2010-12-18, 19:32
Skriven av: Martin V

Faktiskt grymt besviken på Kalla och Hellner idag. Tycker man kan begära mycket mer av dem som de bästa skidåkarna i Sverige. Hur egentligen Kalla lyckades vinna Tour de Ski för tre år sedan blir en allt större gåta när man ser hur hon presterar i masstartslopp nu för tiden. Tror knappast hon kommer ta någon medalj i VM.

Haag, Rydqvist, Södergren och Rickardsson imponerade alla på mig idag, fast på lite olika sätt.

Inlagd: 2010-12-18, 19:36
Skriven av: swestam

@Oskar
”Men det handlar ju också om att hinna in på upploppet först?”

Bingo!
Northug er et taktisk geni; hadde han hatt mer krefter, så hadde han garantert valgt det beste sporet.
Men takket være Legkov’s høye tempo gjennom hele løpet, hadde ikke Northug krefter nok til å entre oppløpet først.

Russerne gikk knallbra i dag! All ære til dem ^_^

Inlagd: 2010-12-18, 19:36
Skriven av: Ubersnuber

Synd att Kalla inte är i form. Och som jag konstarat sedan Bruks hon är långt ifrån toppform. Hoppas det lossnar till TdS. Haag ser ju äntligen ut att börja hitta formen men hon har också varit i dålig form tidigare. Man kan undra hur dom tränat innan premiären då alla damer har problem.
Hellner hade en topp i Gällivare hoppas han får till en ny till TdS, det är lite oroande dåligt resultat i dag.

Inlagd: 2010-12-18, 19:42
Skriven av: nisse

Spillran Johnsruud Sundby förnekade sig inte idag. I en intervju inför loppet förklarade han tydligt för reportern att det var viktigt att ligga med långt fram redan från start. Vad gör karln då? Jo, självklart är han försenad till starten…

Komedin avslutas med att han bryter loppet, fäller några tårar och säger hold kjeft till TV2-reportern på väg in vallaboden för att fälla ytterligare någon tår. Maken till clown.

Inlagd: 2010-12-18, 19:49
Skriven av: Sixten

Det er vel ingen tvil om at Northug hadde det klart dårligste sporet, men hadde Northug vært i god form ville han vært tidligere inn på oppløpet. Han får kanskje sin revansj i morgen, dersom Norge henger med til siste etappe.

Enormt imponerende av Russerne å være helt fremme i toppen selv etter å ha vært de mest aktive i feltet hele løpet.

Inlagd: 2010-12-18, 19:50
Skriven av: Tor

Martin V, Jeg synes egentlig Northug har en god posjon glimt i øyet), før løp. Det er vel mulig at ironi ikke er så lett på tvers av språkbarrierer. Etter at han har gått dårlig finnes det derimot ikke antydning til glimt, han er sikkert universets dårligste taper.

Inlagd: 2010-12-18, 19:52
Skriven av: Hanne

Vilka tråkiga lopp idag .Northugs smygare var trist att se. Brukar var klistrad vid burken men inte idag. Tur att det dröjer till nästa gång dom ordnar lopp i Frankrike.

Inlagd: 2010-12-18, 19:52
Skriven av: Gunnar Kar

En stark comeback av Northug idag, såg att han låg på en 52:e-plats i början av loppet men likaväl var han med därframme när det var dags för målgången…

Håller med vad andra skrivit, Bauer, Legkov och Cologna såg ut att ha kontroll i mitten av loppet men samarbetade inte. Hade de samarbetat hade de kunnat rycka ifrån resten av fältet på riktigt.

Varför Södergren och Rickardsson gjorde sina utbrytningar står skrivet i stjärnorna. De borde ha sparat sina krafter istället.

Hellner är inte i form?

Inlagd: 2010-12-18, 20:02
Skriven av: Jörgen

Hanne:

Det där är ju direkt felaktigt. Det är hån på hån från den mannen mot löpare som aldrig sagt ett ont ord om honom, samtidigt som han INTE är dryg mot svenskarna vid sidan om kamerorna.

Man trodde att han skulle växa upp men beter sig fortfarande som en pajas. Att håna en sådan som Södergren känns riktigt lågt.

Inlagd: 2010-12-18, 20:04
Skriven av: Sixten

Haag och Rydqvist får godkänt idag. Södergren också även om jag inte förstår vad utbrytningen i början var bra för.

Kalla heller inte i form? Försökte haka på men kroknade rätt snabbt.

Inlagd: 2010-12-18, 20:06
Skriven av: Jörgen

Det er noen få løpere som alltid er med når det drar seg til på slutten. Blant annet Northug og Legkov. Hellner kan gjøre kanongode enkeltløp, men han er ganske så ustabil i fellesstarter virker det som.

Når det er sagt så er jo denne banen som skapt for Northug. Alle motbakker etterfølges av en unnabakke. I Kollen er det nok lettere å hekte av noen, da det også er flater etter bakkene.

Inlagd: 2010-12-18, 20:09
Skriven av: Tor

Jag stör mig mer och mer på Northug, i början var det lite småkul men nu är det riktigt tröttsamt och barnsligt med dessa ständiga påhopp, särskilt mot Hellner. Skönt att Marcus håller huvudet högt iallafall och ignorerar så gott det går. Och alla dessa personer runt Northug som måste prata för honom när han själv surar som en annan 5-åring…

Marit Björgen däremot, hur grymt imponerande är inte hon?? Och en så ödmjuk person också! Jag är 1:e medlem i hennes fanklubben!!

Inlagd: 2010-12-18, 20:12
Skriven av: Sara

Etter att jeg har dømt Tord A Gjerdalen ”nedenom og hjem” overrasket han med et flott løp i dag. 5-mila i Kollen er nok i boks..

Inlagd: 2010-12-18, 20:18
Skriven av: tolsrav

Tor:

Visst är det en bana för Petter men de andra löparna spelade ju detta i hans händer. De hade inte behövt ha med Petter med 2 km kvar.

Inlagd: 2010-12-18, 20:19
Skriven av: Sixten

Sixten, jeg tar meg den frihet og mener det jeg vil. For meg er det tydelig at kommentaren Marcus har ikke blitt bedre i enn spurt er ment litt ironisk, men jeg synes jeg kan spore en viss irritasjon over ”fellestart ikke er ordentlig langrenn”-kommentarene fra svenskene, da blir litt spydig. Northug er på ingen måte min favorittløper, men jeg synes ikke han fullt så fæl som dere påstår heller.

Sånn ellers;

Gledelig norsk framgang i dag, dette er vel Gjerdalen beste plassering på mange år. Godkjent av Eilifsen og Røthe også. Tror ikke Northug er i nærheten av fjorårs form, men det kommer seg.

Håpløst dårlige bane, det bør være et krav at det er noen flate partier etter oppoverbakkene. Enda dårligere produksjon, La Clusaz bør ikke får arrangere Vcup mer.

Tydeligvis ingen stallordning i det russiske laget, Vylegzanin saboterte jo Legkovs brudd opptil flere ganger. Men ruserne viser enorm styrke i år. Mitt tips for seieren i morgen, noe som blir fryktelig spennende. Håper på en ny spurtduell og det blir nok tre gode spor på oppløpet i morgen.

Fint og se at Södergren er på gang, hans trengs på femmila i VM. Hva annet kunne Södergren og Richardsson gjort, de er vel ikke akkurat verdens beste spurtere, deres sjanse er jo å prøve å gå i brudd. Morsomt og modig, spør du meg. Liker også at Hellner feilet, det får være grenser for svenske framganger i herrelangrenn.

Inlagd: 2010-12-18, 20:24
Skriven av: Hanne

Vel… behøvde og behøvde. De er nok ikke så dumme at de ikke vet at det lønner seg å gå i brudd om Petter ikke er med. Men det koster enormt å gjøre et slik rykk, og å klare å holde unna for feltet er utrolig vanskelig.

Inlagd: 2010-12-18, 20:24
Skriven av: Tor

* det skal det stå

men jeg synes jeg kan spore en viss irritasjon over “fellestart ikke er ordentlig langrenn”-kommentarene fra svenskene, da blir han (Northug altså) litt spydig.

Inlagd: 2010-12-18, 20:26
Skriven av: Hanne

Vilket härligt lopp. Kunde inte slita mig från burken under hela tremilen! Petter visade att han är skidkung och att han strör härliga rubriker runt omkring sig spär bara på det hela.. Mera show!!
Kul att ryssen kunde vinna och slå Petter. det visar bara att det finns möjligheter för många att slå norrmannen.

Inlagd: 2010-12-18, 20:29
Skriven av: svegon

Tolsrav: Gjerdalen er ikke den eneste jeg har dømt nedenom og hjem av de norske løperne! Det gleder meg veldig at de gjorde det så bra i dag. Forhåpentligvis vil det bli enda bedre når løperne (les Sundby) kommer til start til rett tid! På forhånd var han veldig offensiv i forhold til å være med i teten fra start av.Den gang ei!

Inlagd: 2010-12-18, 20:31
Skriven av: Jomar Blekkås

Det måste va en konstig känsla att ha vunnit sin första världscupseger och få stå och vänta på blomsterceremonin för att tvåan sitter i en vallabod och surar.

Inlagd: 2010-12-18, 20:39
Skriven av: Manne

Jomar. Sundby er en jævla stor rotekopp!
Hva blir det neste, feil dato?

Inlagd: 2010-12-18, 20:42
Skriven av: tolsrav

Manne: Vad gör man inte för att försöka stjäla showen fast man inte vann?… *suck*

Inlagd: 2010-12-18, 20:45
Skriven av: Sara

Tor:

Det kostar också att spurta mot bonuspoängen för att sedan roa sig ned. 4-5 man ska utan problem kunna gå ifrån och gemensamt hålla ett högt tempo. Precis som fransoserna med Northug gjorde i kollen.

Inlagd: 2010-12-18, 20:49
Skriven av: Sixten

manne. Petter er Petter, slik er det, og slik blir det! Vi får bare godkjenne att han er litt småkonge…………………

Inlagd: 2010-12-18, 20:51
Skriven av: tolsrav

Det som fattas är nog modet att våga ta en utbrytning hela vägen. Bauer, Legkov och Velyzhagin var loss efter två mil. Varför inte köra hela vägen?
Bauer har nog anledning att ångra sig. Olsson visade ju på OS att det lönar sig att våga. Och tre så starka åkare hade lätt kunnat gå ifrån med 1minut.

Inlagd: 2010-12-18, 20:56
Skriven av: nisse

Problemet med PN är att han inte kan göra nåt själv i loppen. Han är beroende av hängresor för att lyckas…

Inlagd: 2010-12-18, 21:31
Skriven av: Gunnar Kar

Asså fatta va grym Rydqvist är ! Ingen träning på höghöjd utan direkt ner till la clusaz och tävla och är tredje svenska. Är så sjukt imponerad av henne. Hon är given i sveriges stafettlag i vm i kollen om hennes form håller i sig!

Inlagd: 2010-12-18, 21:33
Skriven av: Andreas

Gunnar… følger du kun med langrenn gjennom artiklene i Aftonbladet??

PN har jo motbevist det du sier gang på gang på gang.

Inlagd: 2010-12-18, 21:35
Skriven av: Tor

Tor; när var PN uppe och borrade in en masstart för att gå loss

Inlagd: 2010-12-18, 21:39
Skriven av: Gunnar Kar

Om Northug skulle gått opp og dratt ville vært like dumt som om Sødergren skulle legge seg i rygg på Northug og håpe på å slå ham i spurten.

Northug drar ikke fordi han ikke trenger å dra. Han spiller på sine kvaliteter, på samme måte som alle andre skiløpere spiller på sine.

Du sier at han ikke kan gjøre noe selv i løpene, og at han er avhengig av å henge for å lykkes.

Det er vel ingen som følger med i Langrenn som tviler på at Northug har god nok kapasitet til å vinne det meste på en god dag. Det er totalt feil å si at han er avhengig av hengreiser for å lykkes. Det ville rett og slett vært tåpelig av Northug å forsøke å gå i brudd 2 mil fra mål.

Inlagd: 2010-12-18, 21:45
Skriven av: Tor

nisse skrev, ”Det som fattas är nog modet att våga ta en utbrytning hela vägen. Bauer, Legkov och Velyzhagin var loss efter två mil. Varför inte köra hela vägen?”

Hvorfor skal Bauer hjelpe to russere til seier? Alt handler ikke om Petter, alle har lyst til å vinne, derfor blir det neppe noe godt sammarbeid om det er to mann fra samme land og en ifra et annet i et slikt utbrudd, dette vet Petter godt, han vet at slike håpeløse utbrudd før eller senere blir hentet av noen andre som også er interessert i å vinne. Petter hadde alt under kontroll i dag, det eneste han ikke forutså var at preppegutta som hadde ansvaret for oppløpet streiket…

Inlagd: 2010-12-18, 22:05
Skriven av: Neithiri

Härligt med masstarter! Spänning hela tiden! Individuella starter är rena sömnpillren i jämförelse.

Inlagd: 2010-12-18, 22:06
Skriven av: tord

tord,
Helt uenig, fellesstarten i dag var gørrkjedelig, det hendte egentlig ingenting før lang ut i siste runde, og slik er det i 99% av alle fellesstarter…

Inlagd: 2010-12-18, 22:10
Skriven av: Neithiri

Tolsrav: ikke bare feil dato som er en mulighet, men også feil land?

Inlagd: 2010-12-18, 22:19
Skriven av: Jomar Blekkås

Den svenska instatsen är det väl bara att hålla med om allt som är sagt i TV och skrivits här. Haag imponerar stort med dåligt glid och kämparinsats.

Jag anser att upploppet i La Clusaz är för dåligt för VC. Northug har helt rätt i sin kritik, men han måste sluta bete sig så barnsligt. 12 varv på en bana och sedan orättvisa spurtkorridorer blir patetiskt av en internationell sportsuperkat som Franrike. En fråga som vi kan ställa oss redan nu är om spurten i VM kommer att vara riktigt rättvis. Den är ju långt från bland de bättre iaf. Norge säger ju att de har förbättrat den från ifjol, men jag har en känsla av att vi kommer att ha heta diskutioner på skidpepp kring detta under VM.

Jag ser emot stafetterna imorgon som är skidåkningens absoluta höjdpunkter. Jag har bara lite svårt att förstå hur den svenska lagledningen resonerar. De skickar hem Mats LArsson från hög höjd för att han behöver vila när det är mindre än 50% cahns att Johan Olsson ska åka stafetten. Sedan får MAts LArsson komma tillbaka igen för att Landslagsledningen helt plötsligt pririterar stafett igen. Jag tror att den är någon högre upp som sagt ifrån när de tänkte köra med en orutinerad yngre löpare som ännu inte helt har kapaciteten på första sträckan. DEt är beklagligt att de inte tänkt på det tidigare och haft en plan. Att en lite sliten Mats Larsson just nu skulle vara en mycket stabilare startman än Mathias Fredriksson har jag svårt att tro. Fredriksson åkte ju lika bra som Larsson i Gällivare med trasig skida och dålig startposition. Det hade nog varit bättre för alla att haft Fredriksson på plats från början.

En annan sak som vusar stora brister i planeringen är både Söderhielm och Karlsson skickas ner med kort varsel till VC. Karlsson skulle blivit uttagen till La Clucaz efter Gällivare (väldigt bra stafettinsats) och Södehielm kunde fått chansen senare i VC. Som reserver i Davos borde man ha valt ut någon sprinter och som reserv för sprinterna borde man valt ut någon ur distansgänget som var där. I La CLusaz borde vi definitivt köra med två lag på dam och herrsidan.

Inlagd: 2010-12-18, 22:24
Skriven av: Alexander

neithiri: Bauer och Ryssarna borde dragit från efter två mil. Dom hade en stor ledning och hade fått minuten till.
Då hade prispallen varit given. Om det inte är för seger kunde dom ju lika gärna skita i att dra.

Inlagd: 2010-12-18, 22:34
Skriven av: nisse

orkar folk verkligen fortfarande bry sig om vad Petter säger?! aftonbladet verkar tycka det är jättenyheter tyvärr. Synd att han inte bara är ”tyst och kör”, då hade han fått mer respekt av mig!
Marit väldigt va hon vinner! Hon imponerar! Fast loppen kanske inte blir så spännnande. (haha)

Inlagd: 2010-12-18, 22:34
Skriven av: Sandra

nisse,
Det er greit, men de kan ikke forlange hjelp av Bauer, han er neppe interessert i å hjelpe to russere da han selv er sjanseløs mot to mann som til slutt vil sammarbeide om å kvitte seg med ham, Bauer går ikke for noe annet enn seier, ser han at det er umulig så gidder han ikke hjelpe til noe mer. En gruppe på tre mann hvor to av dem har samme nasjonalitet er en tapt sak, sammarbeid blir til slutt krangling….

Inlagd: 2010-12-18, 22:50
Skriven av: Neithiri

Tor; glömde säga dig att jag läser inte den norskägda blaskan som du tror…

Inlagd: 2010-12-18, 22:56
Skriven av: Gunnar Kar

Alexander: Fredriksson har varit sjuk i två omgångar efter Gällivare. Nu skall han tydligen tävla i morgon, men att han skulle ha varit med i stafetten är inte aktuellt.

Inlagd: 2010-12-18, 22:58
Skriven av: Cliff

Nei Gunnar det var jo bare ment på spøk. Alle vet jo at PN er i stand til å gå i brudd i massestartsløp, men som alle rasjonelle mennesker forsøker han å maksimere egne sjanser til å vinne. Det gjør han ikke ved å rykke etter en mil ;-)

Inlagd: 2010-12-18, 22:58
Skriven av: Tor

Alexander: är du någon gång nöjd med förbundskaptenerna i så fall mkt sällan..:) tror nog dom har bra koll på vad dom gör å dom åkarna som gör resultat har fått chansen…Fredriksson hade chansen att göra resultat förra helgen å de gjorde han inte så därför är han inte med…

Inlagd: 2010-12-18, 23:03
Skriven av: jossa

Neithiri:

Om Bauer går för seger är väl hans enda chans att gå hårt? Om han är chanslös mot två man är han väl ännu mera chanslös mot 5+ man?

Han har ju fortfarande möjlighet att gå ifrån själv med någon kilometer kvar. Det är bara Södergren utav långtradarna som har förstått. Tyvärr är han för ensam.

Allt handlar förresten om Petter. Är man så överlägsen sista kilometern som han är så handlar allt om honom. Du kan inte vinna om Petter är med sista kilometern. 99 ggr av 100 är det så.

Inlagd: 2010-12-18, 23:06
Skriven av: Sixten

Lite fel att skriva ”allt” när jag sedan skriver 99 av 100. Men, men…

Inlagd: 2010-12-18, 23:06
Skriven av: Sixten

[…] Inför loppet så testades det som vanligt skidor och vi kom fram till ett par jag och min vallare, efter så där 200-300 meter börjar jag ana oråd under fötterna tycker jag får slita väldigt för att följa med, väl upp i första backen ställer sig folk … Plus att jag blev riktigt trött på honom efter intervjun i Vinterstudion innan loppet. Jesus, hur osmaklig kan man bli? Kändes skönt att han åkte på däng. Efteråt klagade han givetvis på att det inte var ett fair upplopp. … The rest is here: » Lagom i La Clusaz « Skidpepp […]

Inlagd: 2010-12-18, 23:13
Skriven av: » Lagom i La Clusaz « Skidpepp | 9J

Cliff: hade han fått varit borta från bakterierna i Östersund och sina små barn så hade han kanske inte blivit sjuk:-)

Jossa: Flera gånger har jag varit väldigt nöjd med uttagningar. Dock känns det som om Sverige har lite att jobba med vad gäller plaenring och uttagningar. I svensk media är det nästan bara Blomquist och ett par till som kan något och bryr sig om skidåkning och därför blir det i stort sätt aldrig debatt om onödiga misstag som görs. I Norge följs detta upp nogrannare på samma sätt som hockey och fotboll görs i Sverige. Jag tycker att den svenska lagledningen gör ett bra jobb, men att de slarvar lite i uttagningarna.

Inlagd: 2010-12-18, 23:17
Skriven av: Alexander

Sixten,
Det skal enormt mye til for at tre stykker orker å holde et superhøyt tempo som kan klare å holde alle fra feltet unna i to mil, og særlig ikke siden de som forklart før egentlig er to mot en, de klarer det kun i små perioder slik som i dag. Det er alltid noen fra feltet som føler seg bedre etterhvert og tar de igjen, slik er det i stort sett alle fellesstarter, og Petter spiller på akkurat dette, han ligger der å venter på at gruppen i teten får sin down, at noen i feltet føler seg bedre, og henger inn teten ved å følge dem. Derfor er det Södergren holdt på med i begynnelsen rene skjære idiotien. Med 28 km igjen av en fellesstart så tror Södergren han kan dra ifra å holde feltet fra seg til mål?? Vel, det er det ingen som klarer så sant de ikke heter Mühlegg…

Inlagd: 2010-12-18, 23:48
Skriven av: Neithiri

Neithiri,

Jag snackar givetvis inte om att dra efter 2 km (Södergrens manöver var nog bara för att känna på formen lite), utan jag snackar om att åtminstone göra ett seriöst försök innan 28 km. Det fanns flera bra tillfällen då Petter var långt bak i slutet av loppet (läs; mellan 20 – 25 km in i loppet) och 3-4 stycken fick lucka relativt enkelt. Världens chans att göra någonting vettigt av det.

Att Petter hade kontroll i dag tror jag inte. Han hade garanterat varit med högre upp vid det skedet runt 20km in om han varit i toppform. Speciellt med ryssar och Bauer på hugget.

Inlagd: 2010-12-18, 23:55
Skriven av: Sixten

Först av allt tack för ett enormt bra och informativt summerings inlägg av dagens lopp Oskar!

Det måste vara jättefrustrerande för Kalla att inte få till det i masstarter. Problemet är väl att det är svårt att träna på det också eftersom hon och Haag är så överlägsna, det blir ju aldrig någon klungkörning.

Dagsländan gör igen ett stabilt lopp. Utan henne hade det varit kris inför stafetten.

Sen gör Haag och Södergren jättebra lopp och extra respekt till Haag som är självkritisk till sin egen utförs/flack åkning istället för att haka på i de ledande frågorna om bortvallning.

När det gäller Rickardsson vill jag vara glad för en 9:e plats men jag tycker trots allt att han bör kunna disponera loppen bättre och vara med längre fram.

Sen undrar jag hur det kan skilja så mycket mellan de svenska åkarnas skidor? Svenska valla teamet verkar rätt splittrade och köra väldigt olika upplägg mellan åkarna. Så har det ju varit hitills under hela säsongen. Skärper inte vallateamet till sig blir det svårt på WM. Som alla vet så är jag inget stort fan av åkare som gnäller på Valla teamet (bara vi åskådare som får göra det haha) så Ingemarsdotter får min känga idag. Har inte hon stagnerat väldigt mycket förresten? Åtminstone med tanke på hur mycket de flesta räknat med att hon skulle ha utvecklats till iår.

Som så många sagt redan så blev det här ett ganska typiskt herr masstartslopp trots allt och rätt så förutsägbart.

Men man måste ju beundra Petters förmåga att åka i taktiskt i skymundan för att sedan nästan ta sig hela vägen fram.
Det riktiga kraftprovet kommer först imorgon om Northug får jaga i stafetten. Blir det hängåkning då också får han nog tillbaka självförtroendet vilket vore synd.

Fattar heller inte hur ryssarna resonerar har de inte sett OS jaktstarten i repris?

Inlagd: 2010-12-19, 00:01
Skriven av: Joel Burman

[…] Startlista herrarnas satfett (längdskidåkning), Startlista damernas stafett (längdskidåkning), Skidpepp, Resultat damernas 15km masstart (längdskidåkning),  Resultat herrar 30km masstart […]

Inlagd: 2010-12-19, 01:10
Skriven av: Mange och Oskars Sport » Blog Archive » Nedräkning

Om Kalla och masstarter.Glöm inte att hon vara fyra i Kollen i år trots två fall under resan

Inlagd: 2010-12-19, 09:44
Skriven av: Gunnar Kar

Jo jag tror att gårdagen mest var dålig form. Och sedan dåliga skidor på det muntrar ju inte upp. Förra året var det väl Rogla denna helg. Det var sämsta loppet i fjol för Kalla och ett topplopp av Haag kan det vara ett liknande fall i år?

Inlagd: 2010-12-19, 10:12
Skriven av: nisse

Intressant analys av Alsgård nu i NRK av Northug i gårdagens masstartslopp. Han är inte helt nöjd med Northug.

Inlagd: 2010-12-19, 11:19
Skriven av: swestam

Swestam, för oss som inte har NRK, berätta vad han sa!

Inlagd: 2010-12-19, 13:23
Skriven av: Oskar

Dels att man alltid bör inspektera upploppet i förväg så att man vet vilket som är det bästa spåret och som man skall välja på upploppet och att man inte bör skylla på att det var lössnö, dels att han valde fel fristilsväxel på upploppet (hängde dock inte med på norskan här så jag är lite osäker).

Just nu meddelade NRK att Petter inte får några prispengar då han inte var i tid till priscermonin och den norske ledaren (Löfshus eller något liknande) som NRK intervjuade var skitsur på FIS, och även detta var Alsgård tveksam till (dvs att Petter alltid tillåts göra som han vill).

Inlagd: 2010-12-19, 14:26
Skriven av: swestam

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values