02 december 2010, av Martin

Hur kallt är för kallt?

Ingen har väl missat det senaste lågtrycket som inneburit ett riktigt kallföre för våra skidåkare. I Kuusamo var det ner mot -20 och i sprintloppet i Gålå som gick av stapeln i helgen valde 256 av 357 anmälda att inte starta på grund av den stränga kylan.

Vissa anser att problemet är uppförstorat och att kallt väder tillhör sporten medan andra hävdar att det rent av kan vara farligt för hälsan på lång sikt att tävla när temperaturen kryper ner mot -20.

I och med skidskyttetävlingarna idag aktualiserades frågan igen. I videon ovanför intervjuas en nedfrusen Carl-Johan Bergman som nästan inte kan prata på grund av kylan. Även andra hade problem med väderleken i tävlingarna i Östersund. Österrikaren Dominik Landertinger tvingades bryta och fick efter loppet läkarhjälp. Rapporter säger att anledningen var magproblem och den stränga kylan.

Vad tycker ni, finns det något dåligt väder eller bara dåliga kläder?

31 kommentarer till ”Hur kallt är för kallt?”

Jag stör mig på att det rapporteras väldigt lite exakt vilka temperaturer det är? Nu får man mest läsa i alla artiklar att de tär för kallt men ingenstans nämn ungefär hur kallt det är.

Inlagd: 2010-12-02, 23:29
Skriven av: Joel Burman

Landertinger hade även druckit vatten i Östersund så det blev nog akut att kliva av. Kyla är trots allt en del av sporten och klarar man inte 18-20 minus så får man väl lämna återbud.

Inlagd: 2010-12-03, 00:24
Skriven av: nisse

Nisse: Såg på sportnytt att det var magproblem inblandat oxå. Rätt klantigt att inte kunna undvika vattnet om man är proffs på den nivån eller? Tränaren sa väl även att kylan hade bidragit och det skulle dröja innan han kunde tävla igen.

Inlagd: 2010-12-03, 00:44
Skriven av: Martin V

Tål dom inte kyla så är det ju bara bryta tävlingarna eller inte ställa upp alls, så här skriver Anna Haag på sin blogg: ”Här i Orsa är det kallt som i övriga Sverige, men det känns som om man har vant sig vid kylan. -20 känns liksom inte som -20. Konstigt det där! Skulle det bli -5 nu, då skulle det ju kännas som rena rama sommarvärmen! Och faktiskt så har jag hellre -20 än nollgradigt! I december och januari då SKA det vara kallt! Det är ju för guds skull vinter!”

Inlagd: 2010-12-03, 01:28
Skriven av: Andreas P

Det var väl officiellt -18 grader igår, men lokalt utefter en bana kan ju temperaturer växla en hel del. Men ingen verkar ha klagat på halsproblem p g a kylan, det som officiellt gjorde att Norrmännen bröt i Kuusamo. Luftfuktighet och vindstyrka har ju också mycket stor betydelse vid låga temperaturer.

Inlagd: 2010-12-03, 07:12
Skriven av: Kurt

Märkligt att Björgen, som är kraftig astmatiker, kunde köra i Kuusamo utan problem medan i stort sett alla norska herrarna var tvungna att stanna hemma.

Och det säger ju något om de norska herrarna när resten av världseliten ställer upp och bara norrmännen saknas.

Men om de vill gå miste om världscuppoäng så är det väl upp till dem.

Legkov tyckte i alla fall att det var kanonväder, perfekt skidväder. Så skön, jag har alltid gillat Legkov.

Inlagd: 2010-12-03, 07:59
Skriven av: Gabriel

Läser på Längd.se att norskarna funderar på att erbjuda Svendsen och Björndalen platser i sitt lag till skid-Vm.Då missar båda åkarna större delen av Skidskytte VM. ”Så korkade kan ingen vara än Norges barana skara.” Dom kan ju inte mena allvar när dom har dom funderingarna. Byta bort flera nästan säkra medalger i Skidskytte mot försöken att ta ett osäkert guld i stafett. Kan ju faktiskt resultera i fjasko i Skidskytte VM. Vilken Norsk vill se det.

Inlagd: 2010-12-03, 08:26
Skriven av: Sten

Man ska nog se det som ett uttryck av stor osäkerhet och dåligt självförtroende vad det gäller fristilsåkningen. Tråkigt att höra för killar som Sjur Röthe, Chris Jespersen & Tord Asle Gjerdalen, deras självförtroende måste ju få sig ett knäck. Tror inte att nivån på norsk fristilsåkning är så dålig egentligen, det handlar nog mest om att det gått troll i det hela och sådana här uttalanden från förbundshåll underblåser ju bara det. Känns lite som Sveriges ångest över förstasträckan fram till OS 2010… Men snacka om hård press på killen som ska köra tredjesträckan i Holmenkollen…

Inlagd: 2010-12-03, 08:59
Skriven av: Anders

I skiskyting herrer har vi 4-5 gullkandidater på hver øvelse, om en av disse går langrennstafett i VM på hjemmebane i stedet er det iallefall for meg fullt forståelig. Uansett er ingen gull sikre, men opplevelsen av å gå for Norge på stafetten i Oslo er nok noe de fleste har lyst til å oppleve.

I tillegg er skiskyting-vm hvert eneste år.. Ole Einar har 20 VM/OL-gull i skiskyting, skjønner han veldig godt om han skulle ha lyst til å prøve og gå langrennstafetten (det største man kan vinne i Norge) foran det norske folk..

Inlagd: 2010-12-03, 09:10
Skriven av: mac

Norge har ju bredden och inte toppen när man kollar på herrarna finns nog bara Northug som kan vinna ett distanslopp bland herrarna, så förstår dom när dom vill ha med skidskyttarna till VM men vad sänder det för signaler åt dom andra?

Inlagd: 2010-12-03, 09:26
Skriven av: Andreas P

Det er jo mange mesterskap nå hvor skiskytterene har fått gå langrennstafett (og andre løp også). Prinsippet i Norge er at de beste får gå, uavhengig av om man er langrennsløper, skiskytter, skiorienterer eller hvasomhelst.

Signalet dette sender til de som kun går langrenn er at man må trene for å bli god nok skal man få gå, friplasser til en stafettstrekke skal ikke forekomme så lenge det finnes noen som er bedre på den strekka.

Inlagd: 2010-12-03, 09:37
Skriven av: mac

Kölddebatten har gått över styr.. Nu funderar norrmännen att skippa Dusseldorf för det ska visst vara flera minusgrader under helgen… :)

Inlagd: 2010-12-03, 09:47
Skriven av: svegon

Dags att satsa på gräscupen i Norgehelt enkelt.

Inlagd: 2010-12-03, 10:36
Skriven av: Joel Burman

Det finns lite videofilmer med sett längdåkning på sand. Norrmännen kanske kan satsa på att få med den grenen i sommar-OS.

Inlagd: 2010-12-03, 11:08
Skriven av: Jon

mac: Där tar du i. Norge har inte 4-5 manliga skidskyttar som är fäiga att ta guld på varenda distans i skidskytte VM. Men däremot 2 som säkert gör det.
Man skall inte överdriva sin tro. Fanatism har aldrig varit bra. Ödmjukhet är ett fint karaktärsdrag.

Inlagd: 2010-12-03, 11:17
Skriven av: Sten

Gränsen borde vara på -15. -20 är för kallt att tävla i. Många åkare satsar inte allt (johan Olsson m fl) och många avstår iaf. Det blir en slags B-tävling när det är -20.

Inlagd: 2010-12-03, 14:26
Skriven av: Alexander

Bikkjekaldt i Meråker akkurat nå, minus 21,6 grader. Sjekk http://www.yr.no for temperatur, værprognoser mv for de som måtte være interessert

Inlagd: 2010-12-03, 14:43
Skriven av: Jomar Blekkås

Sten: Jasså? Lars Berger, Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bøe, Frode Andresen, Ronny Hafsås. Der har du 6 norske skiskyttere som alle har et bedre maxnivå enn Ferry (og med litt flaks tok han tilogmed gull i OL).

Hvem av disse mener du ikke er gode nok til å ta gull? Ramser her opp alle gullene (sølv og bronse får du lete opp selv) de har tatt i VM/OL i skiskyting:

Ole Einar: 20 gull
Emil: 5 gull + 4 jrVM gull
Frode: 2 gull
Lars: 1 gull
Tarjei Bøe: 1 gull + 1 jrVm gull

VC-seire har de alle sammen, med unntak av Ronny som kun har vunnet i langrenn. Her ga jeg deg 6 navn, hvilke 3 mener du ikke er gode nok?

Inlagd: 2010-12-03, 14:44
Skriven av: mac

Det intressanta är väl att många av de skidåkare som har problem med astma (särskilt så kallad ”köldastma”) har fått det just av att träna och tävla mycket i kallt väder. Att något är ofarligt på kort sikt behöver ju inte betyda att det inte finns långsiktiga konsekvenser. Jag tycker det är lite tråkigt att många vinteridrottare nu är tvungna att medicinera för att kunna tävla. Med lite förebyggande arbete (tex vettiga köldgränser och värmeväxlare vid träning) kanske vi skulle kunna slippa det i framtiden.

Inlagd: 2010-12-03, 15:00
Skriven av: Erik S

Är det någon som har grepp om vid vilken temperatur som är kritisk för utveckling av köldastma. Är det redan från några minusgrader och långvarig träning eller är det mera extrema temperaturer. Att åka med värmeväxlare är ju ingen bra lösning. Ökar ju andningsmotståndet och gör därför att man måste dra ner på tempot. Har ni nån koll?

mac:Ole och Emil är väll dom enda som man kan lita på. Dom andra må ha tagit medaljer både här och där (säkert flera i stafett) Men dom är väll ungefär som Ferry, ojämna. Slut på debatt!

Inlagd: 2010-12-03, 15:43
Skriven av: Sten

Sten: Vi kan godt slutte å debattere de norske skiskytterene, når du tydeligvis ikke vet hva du prater om uansett innenfor det temaet.

Ontopic: Hjelmeseth uttaler seg om ”kuldeproblemet”: http://www.langrenn.com/hjelmeset-stusser-over-utviklingen.4854790-1743.html

Inlagd: 2010-12-03, 16:07
Skriven av: mac

Anders.”men snacka om hård press på killen som ska köra tredjestäkan” Hvilken press har Bjøndalen hatt på seg gjenom årene med 20 gull, og Emil med 4 gull tross sin unge alder.(Var dessverre sjuk under OL 2010)De her gutta elsker PRESS!

Inlagd: 2010-12-03, 17:05
Skriven av: tolsrav

Nu mumlar ju Ulfbåge i nattmössan och påstår att gränsen är -17 för skidåkare och -20 för skidskyttar…

Inlagd: 2010-12-03, 18:00
Skriven av: JA

Mac… Att bäst ska få åka är ju en sak. Men det är väl tveksamt om Björndalen och Svendsen visat att dom är otvetydigt bäst efter Northug på fristil i år. Har man kvallopp eller liknande så är det ju inget snack, men det verkar man ju inte ha.

Det är ju också så att man växer av förtroende. Jag tror absolut att norska ledningen skulle vinna på att ge vissa av sina oetablerade längdåkare, ex. Röthe, mer ansvar och uppbackning.

Inlagd: 2010-12-03, 19:52
Skriven av: Manne

Kyla är en smallting.. har själv tävlat i -38 och det har gått bra.. Det är ett jävla curlande i skidsporten nuförtiden..
Visst är det kallt men man vänjer sig..
Den dagen man måste vara inomhus för att åka skidor då är sporten död. Se på bandyn där inomhushallarna tar död på sporten

Inlagd: 2010-12-03, 20:29
Skriven av: svegon

JA: Dom blev rättade av självaste Anders Södergren via mail.

Inlagd: 2010-12-03, 20:53
Skriven av: Sten

mac: Wikipedia kan ju ha fel eller oxå har du fel.

Tiden visar sig väll hur dom olika stafettlagen ser ut i VM. Just nu kan vi bara spekulera.
Intresant blir det att se hur det går för Petter och Anders i morgon.
Vi hoppas ju att det blir en duell eller oxå visar Petter att han är tillfullo tillbaka? Eller?

Inlagd: 2010-12-03, 21:05
Skriven av: Sten

Dom har visst en lägre köldgräns för internationella lopp än för nationella…

Inlagd: 2010-12-03, 21:38
Skriven av: Andreas P

Vad är det med Norrmännen egentligen dom har tjatat om denna kyla i Kuusamo i flera dagar antagligen så står dom över eller så åker dom, men det är klart tränar man bara när det är varmare temperatur så vänjer ju sig kroppen aldrig att tävla nån enstaka gång i kyla.

Blir bara irriterad när jag hör detta det är ju bara o stå över.

Blir det dåliga resultat i VM för Norge är det väl kylans fel i Kuusamo också.

Inlagd: 2010-12-03, 21:47
Skriven av: Andreas P

tolsrav: med det fokus som är kring herrstafetten i kollen och i synnerhet den osäkerhet som finns kring lagets utformning särskilt tredjesträckan där det bjäbbas både här och där i media och i landslag om vem som ska åka så tror jag nog att de flesta kan skriva under på att det blir press på den åkaren. Sedan att vissa åkare tacklar den pressen är en annan sak. Men tänk (det troliga) scenariot att inga skidskyttar är tillgängliga, då ökar ju pressen än mer när folk i gemen har en ”bättre” laguttagning de hade önskat… nåja, slutsnackat om det.

Inlagd: 2010-12-03, 22:42
Skriven av: Anders

[…] Kyla är en smallting.. har själv tävlat i -38 och det har gått bra.. Det är ett jävla curlande i skidsporten nuförtiden.. Visst är det kallt men man vänjer sig.. Den dagen man måste vara inomhus för att åka skidor då är sporten död. … Continue here: » Hur kallt är för kallt? « Skidpepp […]

Inlagd: 2010-12-08, 18:23
Skriven av: » Hur kallt är för kallt? « Skidpepp | 9J

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values