Rickardsson trea och Jönsson upp i täten totalt!

kuusamo_herr.png
Statistik från worldofXC.com

Efter de första mellantiderna när man fick rapporter o

m att Jönsson åkte riktigt starkt trodde jag aldrig att han skulle håll ihop det så pass bra idag! Visst, han kroknade rätt rejält i slutet, men inte alls så mycket som många trodde! Man såg att de sista kilometrarna var det inte mycket mer än viljestyrkan som förde honom framåt. Fyfan vad han måste ha lidit! Man kunde nästan se mjölksyran spruta!

”Jag kände mig i bra form men man vet aldrig hur det ska gå. Jag sket i all taktik i dag, jag fick så mycket tips, men sket i det och körde bara. [..] Det svartnade för ögonen på slutet. Jag var helt slut och mörbultad. Men det var skönt att jag höll ihop det ganska bra i mål.”

Jönsson var lite förvånad själv över resultatet efteråt:
”Det är en härlig chock. Nu är det bara att bita ihop och ladda om. Jag ska ta en bastu nu och tina upp, sedan är det bara att gå ut och gå på det igen.”

Går vi vidare till Daniel Rickardsson, som i mål var bäste svensk på en tredje plats, såg däremot han ut att vara ute på söndagsåkning. Grabben åker så stilfullt och stort att det knappt syndes att det gick så snuskigt fort som det gjorde! Under lång tid trodde jag att det skulle bli en seger, men Legkov hade lite längre fötter idag och mot Cologna var det inte mycket att göra åt. Kul att schweizaren är tillbaka i toppen! Han lär nog bli ruskigt farlig hela den här vintern också.

Nästan hela det svenska laget åkte riktigt bra idag. Fem svenskar bland de 30 bästa!! Johan Olsson sköter sig även om jag hade hoppats på en liiiten bättre placering idag. Men tia är väl godkänt! Marcus Hellner på tolfte plats visar att all extraträning i klassisk stil har gett resultat, kan det vara hans bästa lopp i klassisk stil? Anders Södergren tar sakta men säkert kliv framåt känns det som (24:a idag). Även härligt att Jens Eriksson fick ta lite världscuppoäng, 26:a idag, det behöver han!

Men borde inte Mats Larsson åkt lite bättre? Han blev bara 43:a idag.

Som ni såg på tv-bilderna var det rätt så kallt där uppe i norr. Inte långt från -20° vilket är köldgränsen i världscupen. En del norskar ställde in idag pga kylan och till TV4 Sport (via Aftonbladet) sa Rickardsson att dom kanske borde ändra gränserna – det var för kallt idag. Eller som Jönsson sa:

”Jag försökte bara överleva och hålla värmen. Det är som att sova i en frysbox. Jag är genomkall ända in i benmärgen.”

Och Hellner till Expressen:

”Jag höll på att frysa ihjäl. Jag kände inte så mycket under loppet men direkt när jag kom i mål och kände efter blev det som en köldchock i hela kroppen. Då började jag att frysa i hela kroppen och framför allt i händerna.”

Efter två etapper av denna minitour leder vår kära Jönsson! Han går ut i täten i morgon och har en lucka på lite mer än 5 sekunder ner till tvåan Poltaranin.

1. Emil Jönsson, 26:16.3
2. Alexey Poltaranin, +5.4
3. Dario Cologna, +9.7
4. Alex Harvey, +22.9
5. Alexander Legkov, +24.3
6. Daniel Rickardsson, +28.2

10. Jens Eriksson, +46.3
12. Johan Olsson, +48.5
18. Marcus Hellner, +54.3
29. Anders Södergren, +1:15.5
33. Mats Larsson, +1:22.3
58. Calle Halfvarsson, +1:48.0
88. Jesper Modin, +2:21.7

Efter att ha genomlidit två lopp med Roberto Vacchi som kommentator på Eurosport börjar jag verkligen sakna SVT och det trygga parsnacket mellan Hård och Blomman. Visst är det roligt när Vacchi blir så exalterad men jag orkar inte lyssna på en kille som skriker genom en hel sändning. Det blir bara jobbigt! Sen så känns det också rätt så fattigt när han inte har någon bisittare som hjälper till.

Läs mer: DN, Aftonbladet, Expressen