Ulvang: ”Masstart är osportsligt”

Langrenn.com har letat upp en intressant video på youtube som visar den första masstarten i en världscuptävling. Året var 1987 och det är naturligtvis väldigt roligt med facit i hand att höra Vegard Ulvangs kommentar efteråt om att det här inte var någon vidare idé rent sportsligt.

I videon finns förutom Ulvangs kommentar några intressanta saker att notera. Dels att det är ungefär samma problem med masstarterna då som nu, det vill säga att banorna är för lätta för att fältet ska spricka upp, dels att det blir stopp i uppförsbackarna vilket ofta innebär att det mer liknar en fars än skidåkning på världsnivå.

Den uppmärksamme såg säkert också att det var vår egen sprinttränare Arild Monsen som tog av sig skidorna och sprang förbi ett antal löpare när det blev stopp i uppförsbacken, ett tips han kanske kan förmedla till de blågula i vinter. Det gick förövrigt bra för svenskarna i detta lopp och Mogren stod till slut som vinnare med en fin spurt.