Sveriges första seger någonsin vid slottet!

Vad jag vet har ingen annan svensk vunnit i Stockholm förut men idag fick Anna Olsson äntligen bryta förtrollningen! Men det var inte med många meter hon tog hem det, förmodligen centimeter, eller kanske millimeter före Justyna Kowalczyk som blev tvåa.

Vi var många i publiken som blev tysta och lite oroliga där precis efter målgång, vågade liksom inte jubla då det såg ut som om Kowalczyk var före, men sen fick vi andas ut. I intervjun (ovan) bekräftar Olsson att helgens tävlingar blir hennes sista och att det istället blir fokus på att fixa med torpet under sommar och höst. Snacka om att hon slutar på topp! Men som sagt, ett VM-guld i Holmenkollen nästa år hade jag inte tackat nej till. Nu får vi hoppas att fler svenskor träder fram.

Fast vi behöver nog inte vara oroliga, eller vad sägs om placeringarna 1, 4, 6, 7, 9, 10, 22, 30 idag. Det är åtta personer på världscuppoäng!!! Har det någonsin hänt förut?! Hatten av för svenskorna.

Ida Ingemarsdotter klarade tyvärr inte pallen idag men gjorde ändå en dunderprestation, fyra strax efter Bjørgen. Hanna Brodin, åkandes i klubbdräkt blev sexa!! Så coolt!

Resultat damer

 

På herrsidan var det inte mycket sämre, men liiite. För det blev ju ingen seger. Northug som körde utan fäste på skidorna stakade helt vansinnigt fort på de platta partierna och fick stora luckor in mot upploppet i varje heat. Tyvärr för stor lucka för att Jönsson skulle kunna täppa igen den. Istället blev det en tredjeplats vilket iofs är svinbra, men vid slottet gäller bara förstaplats!! (åtminstone när man stod där).

Men när hade vi fyra svenskar i final förut? Jag säger som om damerna, har det någonsin hänt förut? Hur som helst, vi drar herrarnas rad: 3, 4, 5, 6, 12, 18, 27. Det är sju pers inom 30. Ännu en hatt åker av. Tur att jag satte på mig flera i morse…

Resultat herrar

 

Det var också väldigt roligt att se och höra Robin Bryntesson hålla hov tillsammans med speakerkollegan Roberto Vacchi vid målet. Brynte var självklart iklädd sina karaktäristiska rosa kläder och ett bar riktigt raffiga joggingskor som han var tvungen att dansa runt i en hel del för att hålla värmen – det såg inte så varmt ut.

Efter finalen gick vi till en Irländsk pub där det var full fest med dans och musik eftersom det är St Patricks day idag. En vän sms:ade från prisutdelningen om att den avbrutits pga att det kommit in en protest om att Jönsson var före Northug i mål. Kungen blev allmänt förvirrad men det slutade med att Northug fick behålla sin andraplats. Något som man såg redan på slowmotionbilderna efter målgång. Men men.

Kan meddela att Anders Södergren och Johan Olsson var på riktigt bra humör idag trots att de inte tog sig vidare från kvalet. De stod där och skämtade innan start vilket tror jag bådar gott inför helgen!

Och Lisa Larsen får vi ju inte glömma! Vi spanade in hennes prolog som gick lite sakta. Dock värmde det i bröstet att få se henne åka i klubbdräkten från Sundbyberg. Alltid härligt att ha en 08-a på startlinjen!

Läs mer: Aftonbladet 1 2, Expressen 1 2, DN

Etiketter: