17 mars 2010, av Oskar

Tack Fredriksson för de här åren!

8.jpg

Thobias Fredriksson tackar för sig. Det var iofs ganska väntat att grabben lägger av nu men det definitiva beskedet har inte kommit. Förrän nu.

Det har varit en härlig tid att följa från TV-soffan och utmed spåren!

Thobbe var ju en av pionjärerna inom sprintåkning tillsammans med bland annat Björn Lind. Men det var på den tiden sprintloppen hade fyra personer i varje heat och längden fortfarande var sprint-längd. Till Zport.se berättar han:

”Från början var sprinten inte värd vatten i skidförbundets ögon, och det var väl först efter mitt VM-guld 2003 som det blev riktigt etablerat. Intresset i media blev plötsligt mycket större och vi fyllde på med ett riktigt bra lag.

Sedan dess har det hänt väldigt mycket. Och det har märkts, inte minst på Fredriksson. Det var några säsonger sedan han fick till några bra lopp och sedan petningen till VM i Sapporo har det bara gått sakta utför. Vilket är lite trist, men man ska icke glömma att Fredriksson tog OS-guld, VM-guld och många pallplatser i världscupen!

Om några månader dimper ett nytt barn ner hos familjen Fredriksson och om framtiden kan det luta åt studier:

”Det finns inga direkta planer i dagsläget. Men under min karriär så har jag skapat massor av kontakter, inte minst utomlands, och på något sätt så vill jag gärna fortsätta att vara nära skidsporten. Kanske blir det också en vända på skolbänken för jag har ju inte läst sedan gymnasiet.”

”Skidåkningen har varit min trygghet, mitt liv och arbete under nästan 20 år. Så just nu känns det lite ovisst och jag är faktiskt lite livrädd.”

Vi önskar lycka till i det nya livet!

23 kommentarer till ”Tack Fredriksson för de här åren!”

Instämmer! Tobbe är den första renodlade sprintkungen för mig iaf.
Jag blir väldigt förvånad om han inte är med som ledare för något lands sprintlag i nästa WM.

Inlagd: 2010-03-17, 22:28
Skriven av: Joel Burman

Ja Tobbes VM-lopp 2003 är ett fantastiskt minne. Maken till en bättre genomförd sprintävling tror jag inte att jag sett. Bilden när Mattias rusar fram och lyfter Tobias efter guldet är ett stort ögonblick!

Både Anna och Tobias poängterar rädslan inför att sluta med skidor. Måste vara grymt jobbigt att inte ha en utbildning eller ens en gammal arbetsplats att gå tillbaka till. Det var väl det (plus massa annat förstås) som drev Micke Ljungberg till hans val att ta livet av sig. Man får hoppas att skidförbundet jobbar med dessa frågor.

Inlagd: 2010-03-17, 22:35
Skriven av: Martin V

Yes,

Det sista jag bär med mig från Tobbe är när han var på vippen att spurta ned Hattestad i Düssan förra året, i sprintstafetten. Vilken fighter han var som skidåkare. Respekt.

Inlagd: 2010-03-17, 22:35
Skriven av: Gabriel

Ja en stor skidåkare helt klart. Synd bara all turbulens med förbundskaptenerna, jag tror att båda Fredrikssons blev förlorare på detta och bra var det inte för Landslaget.

Inlagd: 2010-03-17, 22:40
Skriven av: nisse

finns inte möjlighet till jobb inom skidåkningen?

Inlagd: 2010-03-17, 22:42
Skriven av: Sanna

Tror att vi sett det sista av båda bröderna Fredriksson nu men de har satt outplånliga avtryck i skidhistorien, all ära till dem!

Inlagd: 2010-03-17, 22:49
Skriven av: Jörgen

Jag hoppas Mattias kör ett år till och satsar mot WM i kollen. Blir för konfriktfritt annars! =)

Här är en klassisk Fredriksson sågning av valla teamet ifrån Mardrömsstafetten 1997: http://www.youtube.com/watch?v=nF71S4TPCNQ

Inlagd: 2010-03-17, 22:53
Skriven av: Joel Burman

Bröderna Fredriksson har förlorat en massa på sina uttalanden. Jämför exempelvis med Södergren.

Skrev tidigare här att Mathias gärna får tas ut men han ska då bo i enkelrum.

Inlagd: 2010-03-17, 23:05
Skriven av: Jörgen

Jag förstår inte varför Mathias och Thobias ska behöva ta så mycket skit från alla håll. Vad vet vi om vad som händer bakom kulisserna? Självklart måste ju någon säga ifrån ifall saker är fel! Det är ju inte bara Fredrikssons som har blivit illa behandlade av skidförbundet. Det är vallare, massörer etc, etc som har blivit sparkade på märkliga grunder. Södergren kan inte heller ha varit så nöjd med förbundet eftersom han också anslöt sig till utbrytargruppen ”team Mekonomen”. Jag tycker att det är bra att någon vågar säga ifrån. Annars fortsätter skidförbundet att göra som dom vill. Ge åkarna mer makt, det är dom som är stjärnorna! Inga undersåtar som måste lyda förbundskaptenerna för att bli uttagna.

Inlagd: 2010-03-17, 23:29
Skriven av: pelle

Kommer inte sakna Tobbe faktiskt men det är ju min egen uppfattning.

Inlagd: 2010-03-17, 23:59
Skriven av: Andreas P

Kjell: Bröderna Fredriksson är och har varit frispråkiga och det är inte populärt alla gånger här i landet lagom, de är inte folkkära om man ska vara krass. Wassberg, Svan (och hans mamma), Mogren och Södergren var betydligt mer framgångsrika där.

Fredrikssons kommer från en äldre tid och passar inte riktigt in i dagens landslag, därav min kommentar om att Mathias ska få enkelrum om han kvalar in under nästa säsong. Det blir bäst så både för honom och landslaget.

Men brödernas framgångar i skidspåren kan ingen ta från dem!

Inlagd: 2010-03-17, 23:59
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Mathias må vara frispråkig men har oftast rätt i vad han säger. Sen är det nog mycket kvällspressens fel i hur han har framställts. Men de skriver bara om de bästa för att sälja nummer. Det blir inga rubriker som när tex ”Martin Larsson är kritisk till förbundet”. (läste nån artikel på skidsport.com) Se bara på northug. Hur många artiklar han han egentligen fått i AB senaste tiden? Men hur mycket är egentligen tidningsankor? Var mer kritisk när ni skaffar er en bild av offentliga personer. Oftast stämmer det inte med verkligheten. I mina ögon är Mathias den verkliga hjälten. Hoppas att det kommer framgå en dag.
Men nu skulle det här forumet handla om Thobias.. Grym skidåkare som förtjänar en ordentlig avtackning av förbundet! Varför kunde han inte ha fått det vid slottsprinten till exempel?

Inlagd: 2010-03-18, 07:54
Skriven av: pelle

Thobias har kanske inte riktigt fått till några toppresultat den här säsongen men i Düsseldorf var han 9:a och bäste svensk. I Davos var han 13 och näst bäste svensk. Hellner var bäste svensk där faktiskt. Det är kanske inte fantastiskt men rätt bra ändå av en kille som landslagsledningen tydligen inte ansåg platsa i sprintlaget.

Själv har jag alltid gillat Thobias och hans sätt att åka sprint. Han var något av en föregångare i sin genre tycker jag.

För övrigt tror jag inte Mattias behöver bo i enkelrum, han kan bo med Södergren, de är ju bra kompisar. Fast å andra sidan är jag av den uppfattningen att alla borde bo i enkelrum.

Inlagd: 2010-03-18, 08:21
Skriven av: Fredde

Mathias kommer ej med till VM nästa år om inte han gör en kanon säsong.

Hjälper inte att åka långloppscupen heller för det ser inte förbundskaptenerna som nån större merit.

Utan endast att ställa upp i nån uttagningstävling.

Inlagd: 2010-03-18, 08:52
Skriven av: Andreas P

Tack Thobias för en enorm insats för svensk längdåkning. En så länge är han den bästa svenska sprintern.

Jörgen: Hoppas verkligen att Mathias blir med en säsong till. Om jag har kvar min lägenhet i Oslo till VM så kan han bo i den om de andra i landslaget inte vill bo med honom.

Inlagd: 2010-03-18, 09:06
Skriven av: Alexander

Ett stort tack till Thobias som även i mina ögon är den bästa svenska sprintern genom tiderna. Han har alltid åkt smart och är en otrolig fighter och jag tror han har mycket att kunna bistå andra svenska sprinters med när det gäller taktikval i tävlingsmoment.

För övrigt tror jag att det skulle gynna svenska laget på sikt om fler var mer frispråkiga. Det finns ju ingen som gynnas av en fin fasad om innehållet ändå är dåligt.

Inlagd: 2010-03-18, 10:44
Skriven av: Ivve

OS-guld och OS-brons.
VM-guld och VM-brons.
5 individuella världscupssegrar.
2 team-sprints världscupssegrar.
3 induviduella SM-guld. (+ några i stafett)
2 brons i JVM.

Fantaskiskt helt enkelt.

Inlagd: 2010-03-18, 12:04
Skriven av: Jonas

Vill passa på att tacka Thobias för många underbara stunder framför TV:n. I min värld en av dom absolut bästa sprintåkarna vi haft och definitivt den bäste taktikern! Hade varit väldigt intresant att se honom som coach för våra ”sprinttjejer” Vi har och skall inte ha något renodlat sprintlag på damsidan men som ”mentor” där hade vi lyft dom tjejerna en klass till tror jag. Tror tyvärr att ”Bröderna” inte skulle passa in alls lika bra på herrsidan.

Inlagd: 2010-03-18, 18:06
Skriven av: Göran

Enligt skidförbundets hemsida:

Thobias sprint-sm-resultat:

2000 Guld
2001 11:a
2003 Guld
2004 Guld
2005 Guld
2006 Guld
2008 Silver
2009 Silver
2010 5:a

5 guld och 2 silver på 9 starter i den hårda konkurrensen som har varit i Sverige under 2000-talet är inget annat än fenomenalt!

Noterbart är också Thobias sm-meriter på 5-mil:

2003 brons
2004 brons
2005 silver

Dessutom var det individuell start på 5-milarna vilket gör prestantionerna ännu större tycker jag.

Självklart borde han ha firats under slottsprinten som någon skrev här ovan. Eller ännu hellre,fått åka och visa upp sig en sista gång för hemmapubliken. Vi får hoppas att han och Mathias blir hyllade i Falun i alla fall då.

Håller även med Ivve. En fin fasad håller inte i längden…

Inlagd: 2010-03-19, 07:26
Skriven av: HB

En briljant taktiker är vad jag kommer minnas Thobias Fredriksson. Är alltid imponerad av de som tar steget och försöker bli bäst i världen.

Inlagd: 2010-03-19, 09:12
Skriven av: uttern

Thobias besked att sluta kom antagligen för snabbt intill slottsprinten för att kunna köra en avtackning där. Men självklart borde han egentligen ha fått köra det loppet ändå.

Sen tror jag en avtackning av Thobias antagligen blir bättre i falun eftersom det lär finnas mer entusiaster där än det gör i Sthlm. Så jag hoppas att förbundet flyger ner honom till söndagens prisutdelningar och tackar av både honom och Anna Olsson ordentligt. De är de välförtjänta av.

En åsikt om Mathias Fredriksson är att jag trots allt hoppas att han motiverar sig för ett år till kanske med satsning mot Kollen eller en långloppssatsning rakt av. Har nog lite av en hatkärlek till honom och tycker det skulle vara trist om han lägger av i nuläget.

Inlagd: 2010-03-19, 10:53
Skriven av: Joel Burman

För att knyta an till tidigare inlägg även om det är fel forum att diskutera detta i:

Genom åren har man sett exempel på flera åkare som har blivit sidsteppade av rent personliga skäl. Kan inte se någon annan förklaring annars. Frågan är om det är den utvecklingen vi vill ha i skid-Sverige? Ska vi uppmuntra våra ungdomar och juniorer att helt okritiskt rätta in sig i ledet för att undvika att hamna i konflikt med förbundet? Jag är själv juniorledare och jag vill mycket hellre att ungdomarna blir självtänkande individer som vågar gå egna vägar om de tror på det!

Inlagd: 2010-03-21, 19:26
Skriven av: pelle

Tycker det här är larvigt att hävda att man inte kan vara självtänkande individer längre för då kommer man inte med i landslaget. Kalla och Haag är väl två ypperliga exempel på självtänkande individer.

Tror snarare att det handlar om att man bör vara en lagspelare och faktiskt bidra till laget och inte bara tänka på sig själv.

Sedan har förbundskaptenerna var väldigt tydliga med vilka uttagningsprinciper som gäller, dvs att prestera i Bruksvallarna, Intersport Cup och Skandinaviska cupen för att bli uttagen. Sedan har man ju också uttalet att man vill satsa på och lyfta fram unga åkare och ha tålamod med dessa, vilket man verkligen lyckats med (Falk, Pajala, Brodin, Jens Eriksson m fl). Detta kan säkert ha gått ut över 30+åkare men det tycker jag är en rimlig prioritering.

Inlagd: 2010-03-21, 19:42
Skriven av: swestam

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values