12 mars 2010, av Oskar

Det är visst femmil (och tremil)

Sedan jag fick reda på att Kollens långa lopp ska gå i masstart tappade jag allt intresse för tävlingen. Så pass mycket att jag i morgon väljer egna friluftsnöjen framför dumburken. Det kan tyckas vara knäppt, men vafan jag vill inte ha det så som det blivit!

Man borde kanske gilla läget. Men jag orkar inte. Det får bli skärgårdsisar istället.

Må bäste svensk vinna!

PS. självklart kommer jag titta på loppen efteråt.

186 kommentarer till ”Det är visst femmil (och tremil)”

2012 återgår det till det normala, se i den andra tråden. Kollen 2010 och i VM 2o11 får ses som mellanår som inte räknas.

Inlagd: 2010-03-12, 21:59
Skriven av: Jörgen

Var först också helt lack angående att det skulle bli massstart men med tanke på att det är för VM så är jag ändå rejält intresserad.

Banprofilen är intressant http://img1.custompublish.com/getfile.php/1178171.1181.wvspywvpds/Track+Layout+-+Cross+Country+Mass+Start+M+(2).pdf

Bonuspoängen kommer att delas ut på toppen av backen vid 2850 meter. Skall bli väldigt intressant och se om Petter kan dominera loppet som han brukar.

Inlagd: 2010-03-12, 21:59
Skriven av: Per

Per, om det är någon som Inte brukar dominera loppen så är det väl Petter? Däremot dominerar han dom sista 300 metrarna, vilket är det som räknas i slutändan =-)

Hur menar du att han dominerar loppen?

Inlagd: 2010-03-12, 22:07
Skriven av: Juha Mieto

När börjar tävlingarna imorron?

Inlagd: 2010-03-12, 22:12
Skriven av: A

Juha Mieto: Håller med dig han dominerar inte några lopp utan på slutet.

Gillar inte masstartslopp och verkligen inte med bonuspoäng.

Inlagd: 2010-03-12, 22:14
Skriven av: Andreas P

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=21291&a=462388&lid=menu
TV tiderna både lördag och söndagens

tittar gör jag nog fast kanske inte hela loppen… trodde först det var sprint imorgon.

Inlagd: 2010-03-12, 22:22
Skriven av: Sanna

Kalla vinner i morgen, hun var forresten på skavlan nettopp, snasen jente…

Inlagd: 2010-03-12, 22:25
Skriven av: Neithiri

ha ha kollade just på Skalvan!

Inlagd: 2010-03-12, 22:26
Skriven av: Sanna

Han brukar allt vara framme och sno spurtpriser, i t.ex. tour de ski på massstarten. Där lekte han med Bauer vid varje spurtpris så länge han orkade följa. Så det var det jag menade han brukar dominera vid lopp med spurtpriser men jag tror han kommer få problem med det imorgon.

Inlagd: 2010-03-12, 22:42
Skriven av: Per

”Han brukar allt vara framme och sno spurtpriser, i t.ex. tour de ski på massstarten. Där lekte han med Bauer vid varje spurtpris så länge han orkade följa. Så det var det jag menade han brukar dominera vid lopp med spurtpriser men jag tror han kommer få problem med det imorgon.”

@Per

Ikke mye dominering av lopp, spør du meg. Bauer håndterte den rollen helt fint i TDS.

Løp UTEN spurtpriser, derimot, er ofte dominert av Petter.

Angående 5-milen, så var jo Petter ganske tydelig på at en plassering foran Bauer var førsteprioritet.
Petter kommer ikke til å gå for gull med mindre Bauer ligger i tet. Og hvis Bauer gjør det, så tror jeg Petter sprekker. Turbo-Petter er slut for sesongen, tror jeg.

Inlagd: 2010-03-12, 23:03
Skriven av: Ubersnuber

ubersnuber skrev, ”Ikke mye dominering av lopp, spør du meg. Bauer håndterte den rollen helt fint i TDS. Løp UTEN spurtpriser, derimot, er ofte dominert av Petter.”

Vel, Petter tok vel 3 av 4 spurtpriser i TDS men måtte slippe Bauer den siste runden så du må nok sjekke dataene dine en gang til, dessuten tok vel Petter også stort sett alt som var av spurtpriser på 5-mila i Trondheim i fjor, så det finnes ingen som dominerer mer enn Petter på slike løp. I morgen tror jeg derimot han får problemer, han har jo nettopp vært forkjølet. Kjøres tempoet opp i denne verdens hardeste femilsløype skal det noe til om han følger….

Inlagd: 2010-03-12, 23:37
Skriven av: Neithiri

Holmenkollen brukade vara höjdpunkten på skidåret,nu förvandlas den till det tråkigaste av alla sportevenemang 5-mil med masstart. Jag bryr mig knappt hur det går i den där tävlingen. Tremilen däremot kan bli lite roligare, där brukar det kunna hända någonting i alla fall.

Inlagd: 2010-03-13, 00:01
Skriven av: josef D

Jævlig mye mas angående dette med fellesstart og intervalstart, har noen forresten spurt hva italienerne, franskmennene, østerikerne, russerne eller tyskerne foretrekkker? Er de like gira på intrervallstart som oss nordmenn og svensker? Eller er det vi som liksom skal grine oss til det vi vil ha uten å spørre andre om hva de foretrekker? Noe av det dummeste jeg vet om er sure svensker som klager siden de ikke vinner…

Inlagd: 2010-03-13, 00:37
Skriven av: Neithiri

Noe av de dummeste jeg vet är fan Nethiri. Vem är den snubben egentligen?
Det är klart man har rätt att bli förbannad när Fis förvandlar världens roligaste sportevenemang (5-mil med intevallstart) till världens tråkigaste. Jag struntar i vem som vinner, jag ser gärna Northug glida in mot en seger i en 5-mil med intervallstart.

Inlagd: 2010-03-13, 00:45
Skriven av: josef D

”världens roligaste sportevenemang (5-mil med intevallstart)”

Haha.. Mer tråkigt blir det inte enn 5-mil med intervallstart!

Ja Sødergren har vunnet en gang, men kom nå over det at masstart er fremtiden og langt mere spennende; dvs hvis du tar bort Petter Northug.

Hallo

Inlagd: 2010-03-13, 00:53
Skriven av: Janek Ermel

josef skrev: ”Det är klart man har rätt att bli förbannad när Fis förvandlar världens roligaste sportevenemang (5-mil med intevallstart) till världens tråkigaste.”

Igjen, har du spurt hva italienerne, franskmennene, østerikerne, russerne, tyskerne eller canadenserne foretrekker? Eller skal du og noen andre sure svensker bestemme over alle andre, syns du virkelig det er rettferdig? Lenge leve egoismen…

Inlagd: 2010-03-13, 01:05
Skriven av: Neithiri

Jaja det är väl en smaksak, det är ju bra att några gillar de där loppen i alla fall. Det vore intressant att veta vad utövarna från mellaneuropa tycker om masstart. Svårt att tänka mig att det finns ett starkt stöd just för masstart på 5-mil. Det är väl ok med en och annan masstart här och där men den dag intervallloppen försvinner helt försvinner nog även mitt skidintresse.

Inlagd: 2010-03-13, 01:16
Skriven av: josef D

Igjen, uten Petter Northug så er det vid oppet om segeren!. Dog, Sødergren vinner aldri.. Hvis Helner begynte å vinne masstart 5 mil så ville plutselig alle svensker elske masstart.. Morsomt sant?

I Norge har det vært motstand mot alt gjennom tidene, V stil i hopp, fristil i ski, masstarter; JA selv farge TV stemte mange imot på Stortinget!. Det er fordi det er traurige gamle menn som styrer stort sett, og folk som går på ski i skauen og aldri kommer seg ut igjen..

Takk og lov for litt spenning i skisporet, jeg ble først interressert i ski når de begynte med masstart og det er nok flere og flere som meg..

Inlagd: 2010-03-13, 03:17
Skriven av: Janek Ermel

@Neithiri

Mine ”data” stemmer helt fint.
Bauer eide Northug 2 ganger på rad.
Så Northug vant spurtpriser, kjekt det, men hva med å komme seg over mål først også? Neivel, men da kalles det ikke å dominere et løp.
Et lopp, i min verden, er kun det.
Og i løp uten spurtpriser kontrollerer han noe så til de grader pga hans evne til å spare krefter. Nevnt sparebluss-taktikk funker ikke like godt med spurtpriser inkludert, noe Bauer minnet ham på.

Inlagd: 2010-03-13, 03:57
Skriven av: Ubersnuber

Sjysst Janek Ermel, jag hoppas det verkligen finns fler som dig som verkligen diggar masstarter så någon får något ut av det i alla fall. Själv förstår jag ingenting, i vad ligger spänningen. Den sista minuten är ju spännande, det är kul med spurt men de 2 timmarna och 14 minuterna innan får jag inte ut ett smack av. Trettio lirare åker tillsammans varv efter varv efter varv i ganska makligt tempo och inget händer. Vad är det folk går igång på? Angerer ligger bara sjua nu han låg ju trea nyss, nej nu är han sjua igen, nu är han tolva, nu är han fyra, nu är han tolva. Olidligt spännande för mellaneuroper gissar jag?

Inlagd: 2010-03-13, 05:50
Skriven av: josef D

Om jag lite egoistiskt fick bestämma regler utifrån vad jag själv tycker är spännande att se, skulle jag som många andra ta och byta masstarten på herrarnas femmil mot intervallstart. Däremot skulle jag nog behålla resten av mästerskapsdistanserna. Damernas tremil brukar exempelvis vara minst lika spännande som vid intervallstart, och den behåller jag gärna som den är.

Inlagd: 2010-03-13, 06:18
Skriven av: Henry

Kommer att sitta klistrad framför tv och se hela loppen, som jag alltid gör när det är skidåkning på tv, fast jag inte är så där jätteförtjust i masstartslopp.

Damernas tremilslopp brukar vara en höjdare, men frågan hur det kommer utveckla sig nu när Kowalzcyk inte är med vilket jag tycker är synd.

Inlagd: 2010-03-13, 06:34
Skriven av: swestam

Finns inget som att se ett riktigt långt och fint lopp med intervallstart.

Det blir ”hur går det?! HUR GÅR DET!?!” (upphetsat) istället för ”så går det, så går det” (avmätt).

Men man får göra det bästa av det som är.
Heja Södergren, nu tar du både hattrick och Holmenkollmedalj!

Inlagd: 2010-03-13, 07:15
Skriven av: skidjan

Masstart med bonuspoäng kan vara brukligt intressant. Problemet är att på VM och OS så är inga bonuspoäng av naturliga skäl. Det gör ju förövrigt att detta för VM lopp kommer se rejält annorlunda ut än vad VM loppet kommer att göra.
Fast det känns som lopp med bonuspoäng lär löparna att det faktiskt går att spränga fälten så vi kanske får se lite mer spännande masstarter på herrsidan efter vart.

Inlagd: 2010-03-13, 07:17
Skriven av: Per

Jeg vokste opp med intervallstarter, men når fellesstarter tok over ble jeg ikke akkurat skuffet. Nå foretrekker jeg den moderniserte versjonen, med unntak av 5 mila. Å forandre på det tradisjonsrike Holmenkollen-løpet synes jeg var unødvendig.
Blir litt som å digitalisere Big Ben.

Inlagd: 2010-03-13, 07:33
Skriven av: Ubersnuber

Jo det är roligare när det finns bonuspoäng, då kan det ju hända grejer som i det näst sista loppet i tour de ski. Det känns ändå som om man måste hitta på massa tjafs för att bryta av monotonin i masstarterna, som bonuspoäng och de clowniga skidbyterna ,så är något förfelat med själva tävlingsformen. Vad kommer härnäst, avbrott för apdressyr och jonglering? Masstart över en mil borde räcka, då slipper man en så lång transportsträcka till det väsentliga, spurten.

Inlagd: 2010-03-13, 07:37
Skriven av: josef D

begriper inte hur du resonerar, du skriver massor om stämmning längspåret, folk som campar osv men har du nånsin varit där själv? tycker du ens att den festligheten återspeglas på tv? förstår att du inte gillar masstart men ändå, skidsporten är va den är numera. knepigt resonerat. självklart ska man följa våra svenskar och svenskor.

Inlagd: 2010-03-13, 07:42
Skriven av: Andreas

Efter att ha sett tyska vintersportsändningar under tour de ski så förstår jag lite mer varför de vill ha masstart. De visade endast de sista 20 minuterna av varje lopp även de lopp med intervallstart. Gör man det så kan jag förstå att det blir förvirrande med intervallstart. Tyvärr så är det ju tyskland som lägger klart mest pengar på TV rättigheterna så det styr väldigt mycket om jag nu har förstått det hela rätt.

Man kan ju hoppas att websändingar tar fart även i tyskland så tyskarna kan få möjligheten att se hela lopp och då kanske även de börjar uppskatta intervallstart.

Inlagd: 2010-03-13, 07:50
Skriven av: Per

Nå er jo den nye løypa i kollen etter sigende den hardeste 5-mils traseen verden har sett. Det kombinert med innlagte spurter kan gjøre at det skjer mye underveis.

Den harde traseen tror jeg gjør at Northug ikke henger med hele veien. Spesielt når han har vært syk og har en hard sprint fra torsdag i beina.

Inlagd: 2010-03-13, 09:22
Skriven av: Tor

Denna glorifiering av den gamla intervallstarten går ofta för långt här på skidpepp.

Visst är det härligt att som skidnörd sitta och följa med mellantiderna på en 5mil, framförallt från 20 km till mål, men det är i princip det enda positiva med tävlingsformen. Intervallstarten är ju trots allt långtifrån perfekt och tävlingsformen har sina problem.

Det största problemet är den sportsliga orättvisan. I en intervallstart blir det ALLTID så att vissa får bättre ryggar att gå på en andra. Två åkare kan få möjlighet att samarbeta pga lottningen! Det här tycks vara allmänt accepterat som en del av tävlingen, men jag tycker det är fel. I en masstart har ALLA den möjligheten att få rygg på den starkaste åkaren.

Det andra problemet är att formatet har svårt att passa in i TV. Finns absolut inget tråkigare att sitta och vänta på att de bästa åkarna skall starta. När det är masstart så vet man iaf när tävlingen börjar.

Tredje problemet är att en åskådare som inte är särskilt insatt i sporten har väldigt svårt att hänga med i en intervallstart. Det här ger sporten dålig PR när den får möjlighet att visa upp sig t.ex. på ett OS.

På damsidan har vi sett att tävlingsformen masstart kan fungera ypperligt. Det gäller bara att få herrarna att också sätta upp hög fart från början.

Inlagd: 2010-03-13, 09:27
Skriven av: Frans

Men fatta det är ju en majoritet som inte vill ha masstarter inte bara i Sverige.

Inlagd: 2010-03-13, 09:45
Skriven av: Andreas P

har vart på kollen å sett på fem-mila på plats. fantastiskt kul å underbar stämning. Men nu har jag inte lust å dra upp…förr fick man se åkare komma förbi hela tiden och det var hela tiden någon man kunde heja på eller uppmuntra i spåret. Nu kommer det ett tåg förbi å sen e det slut. Hur kul är det?

Inlagd: 2010-03-13, 09:49
Skriven av: Dogge

Med unntak av femmilen så er jeg ikke så negativ til fellesstartene som sådan. Problemet er vel først og fremst at jeg savner flere renn med enkeltstart.

Inlagd: 2010-03-13, 09:54
Skriven av: Gif

Saknar ett forum här nu. Det här blir ju lätt förvirrat, när det är så många som skriver inlägg, vilket i övrigt är väldigt positivt. Hoppas ni orkar fixa det till nästa säsong.

Inlagd: 2010-03-13, 10:16
Skriven av: JE

Är nog stor risk att det blir Kalla som kommer att dra stora delar av 3-milen idag. Hoppas att Steira-Haag är i form så att dom kan hjälpa till, annars är jag rädd att Björgen kommer att göra en Northug! Inte dra 1 meter förran det är 1 km kvar och sedan avgöra i spurten. Nu saknar jag Kowalczyk!

Inlagd: 2010-03-13, 10:19
Skriven av: Göran

Frans: Var fanns rättvisan när Northug fick staven bruten i jaktstarten i OS?Var fanns rättvisan när Cologna föll i fem-milen i os? Hade Cologna fallit i intervall-starten(15Km) hade han rest sig och vunnit loppet, tack vare stark körning tidigare i loppet. Nu blev istället 10 trots lika stark körning tidigare i loppet.
Ett intervallstartslopp vet man när det är viktigt att börja följa, det står i startlistan. Ett masstartslopp kan bli spännande vid 3 Km, 15 Km, eller som i OS vid 49,8Km.
Så summan av allt detta är att varje meter är lika viktig när det är intervall, medan ett masstartslopp är tvärtom. Det är viktigt när ingen anar ,förutom upploppet, och misstag och olyckor då förstör hela ens lopp.
Ett masstartslopp är alltid trist större delen av loppet. Jämför detta med herrarnas kollen-06 när Cottrer ledde klart efter 35 Km. Sen blev han så trött att han tvingades bryta. Södergren tog då över ledningen och hade segern i en liten ask. Då blev han trött och hans konkurrenter kom närmare och närmare. Till slut skiljde inte mycket till Södergrens fördel. Det var 2,5 timmars högklassisk dramatik. Inte ens alla femmilar i mästerskap sedan 2005 har tillsammans bjudit på en bråkdel av detta drama.

Inlagd: 2010-03-13, 10:29
Skriven av: Jonas

tror nog Johaug kommer dra rätt mkt kanske även Khazova kan hjälpa till…

Inlagd: 2010-03-13, 10:30
Skriven av: jossa

Jonas: visst var de spännande när Södergren vann mkt tack vara att vi är svenskar…men håller med masstart är jävla trist på 5 mil.. de viktigaste i början är att man åker smart å sparar kraft..tycker många svenskar är dåliga på de.. dom har å lära i de taktiksa ännu

Inlagd: 2010-03-13, 10:33
Skriven av: jossa

Frans: de som föredrar intervallstart föredrar intervallstart helt enkelt.

Nu håller vi alla klutar på stålduon Kalla-Haag!!!
Det kan bli dubbelt svenskt på dampallen!
Heja Sverige friskt humör!

(Det som jag ogillar mest med kommentatorer är att de inte lyckas uppbåda STÄMNING, UPPRYMDHET, SKIDGLÄDJE. Det är bara Anders och Jacob och varför inte Vacchi med partners som inte syndar på detta vis. Kommentatorer ska vara glada och de ska smitta av sig på publiken, mitt tips till Tv4 samt andra SVT och Eurosport-kommentatorer. SKIDGLÄDJE!)

Inlagd: 2010-03-13, 10:34
Skriven av: skidjan

skidjan: ”de som föredrar intervallstart föredrar intervallstart helt enkelt”

Hvorfor må det være enten eller? Selv liker jeg begge deler, men poenget er at det er alt for få intervallstarter. Fordelingen er vel noe sånn som 90% fellesstart, 10% intervallstart

Inlagd: 2010-03-13, 10:44
Skriven av: gif

Jag kom med förslaget tidigare. Varför inte låta Northug dra tåget. Alla lägger sig bakom och avvaktar på vad som skall ske. Vore kul att se vad han gör. kommer han att fila på i lagom fart. Eller stannar han helt av för att få någon annan att dra. Eller drar han på i någon tvär backe och, då huvuddelen står och trampar i backen, får med sig några få. Skulle vara kul att se.

Inlagd: 2010-03-13, 10:46
Skriven av: Sten

Gif: Ja, det är en god poäng och jag tror inte masstarts”hatarna” vill ta bort masstarten helt och hållet. Dubbeljakten är ju förhållandevis lyckat och ganska så spännande.

Hoppas bara FIS tar sig själv i kragen och ger olika sorters skidåkare chansen.

Man kan inte köra TdF i en velodrom…

Inlagd: 2010-03-13, 10:56
Skriven av: skidjan

Bah, less på eländet efter 5 minuter…
Återkommer till målgång, men TV:n får vara på.

Inlagd: 2010-03-13, 11:08
Skriven av: JE

Fick vi se ytterligare en anledning att hata masstart. Kallas fall hade aldrig hänt i en intervallstart.

Inlagd: 2010-03-13, 11:46
Skriven av: Jonas

Trippelt norsk!! ;-) Det er sånn vi liker det.

Inlagd: 2010-03-13, 12:10
Skriven av: drazyc

Grattis norge… men Anna Haag har åkt väldigt otaktiskt hela dagen…

Inlagd: 2010-03-13, 12:15
Skriven av: jossa

Vad gnäller Blomqvist om Kallas skidbyte.. tror inte tappet hade med de att göra hon stumnade rätt mkt efter fallet å tappa.. sedan kunde hon ändå med samma gammla skidor jaga ifatt andra gruppen…

Inlagd: 2010-03-13, 12:21
Skriven av: jossa

Jonas skrev, ”Fick vi se ytterligare en anledning att hata masstart. Kallas fall hade aldrig hänt i en intervallstart.”

Ja, der fikk dere vel noe å skylde på, tåpelige unnskyldninger er noen av dere gode på, men ingenting kan unnskylde at dere denne gangen med deres beste lag på startstreken fikk grisebank…

Inlagd: 2010-03-13, 12:30
Skriven av: Neithiri

Kalla tappade loppet andra gången hon föll efter en tung stigning, det tar enormt mycket krafterna, sista milen tog Kalla in 15 sekunder trots att de andra gick på hårt där framme.

Utan fallet så tror jag att Kalla hade hängt med tätklungan.

För norskornas ryck kom precis efter Kallas fall..

Inlagd: 2010-03-13, 12:34
Skriven av: osse

Grattis norge!

Inlagd: 2010-03-13, 12:36
Skriven av: markus

Klart Kalla skulle bytt, bah, men hon kanske hade en dålig period då och tyckte att 8 sekunders försprång skulle hjälpa henne hänga med.
Med facit i hand så var det ju fel, bättre att hon hade släppt då och tagit igen senare.

Kul för Norge, men Neithiri, jag tror ingen skyller Kallas fjärdeplats på fallet. Att Kalla krokar i andra åkare 2-3 gånger, hindras av en tyskas fall, får skidan i nätet det skylls samtligt på andra åkare.

4 och 7:a kallar jag inte ”grisebank” för övrigt. I så fall fick resten av världen värre ”grisebank”..

Inlagd: 2010-03-13, 12:36
Skriven av: skidjan

Norskorna hade väl dagen helt enkelt, kunde växeldra som ett lag, samtliga kände sig pigga och undgick incidenter.

Bra recept på seger det.

Inlagd: 2010-03-13, 12:37
Skriven av: skidjan

Det er ganske klart at en del av de ikke-norske løperne tapte en del på å ikke bytte ski.

Inlagd: 2010-03-13, 12:43
Skriven av: Jeremiah

@Sten ”Jag kom med förslaget tidigare. Varför inte låta Northug dra tåget. Alla lägger sig bakom och avvaktar på vad som skall ske.”

Haha, det blir som å foreslå i sykkel at alle ligger bak Mark Cavendish og avvaktar på hva som sker; utrolig.

Det er ikke noe problem med spenning og happenings i masstart så lenge løypene er harde nok! Da skiller det godt, akkurat som i nye Holmenkollen løypene..

Inlagd: 2010-03-13, 12:46
Skriven av: Janek Ermel

Neithiri/

Varför skriver du här överhuvudtaget? Du är uppenbarligen ute efter att provocera och skapa konflikt. Jag antar att du drivs av konflikter och får ökat livsvärde av dem, men jag tror du har större möjligheter att få mothugg på andra forum.

Inlagd: 2010-03-13, 12:48
Skriven av: Digit

Nån annan som tycker att Kalla ofta går i snön? Hon är omkull et par-tre gonger om året.

Inlagd: 2010-03-13, 12:49
Skriven av: Stig

Vad trött jag blir på Blomkvist. Han har inte fattat att vi redan uppnått maxkvoten både på distans och sprint för både damer och herrar inför nästa års världscup

Inlagd: 2010-03-13, 12:52
Skriven av: swestam

Såg in att northug körde 1:a s väksel? Det har man inte sätt förut.

Inlagd: 2010-03-13, 13:01
Skriven av: markus

Kalla var uheldig, men hun hadde all mulighet til å komme seg opp i tet igjen. Men løpet var vel tapt når hun valgte å ikke bytte ski samtidig som Bjørgen, Johaug og Steira.
Kalla kunne spise sekunder, tror jeg, på grunn av at de 3 i front kontrollerte løpet. Du mister ikke en 1 minutt ledelse på slutten av et løp, selv ikke for Kalla.

Men for en dag for de norske jentene! Morsomt at Johaug presterte så bra ^_^
Også så jeg tegn til det gode gamle Bjørgen-rykket! Har ikke sett det siden 2005! :D

Inlagd: 2010-03-13, 13:03
Skriven av: Ubersnuber

@Neithiri: Jeg synes du skal dra til et annet forum hvis du bare er her for å provosere.

Kalla var uheldig, men så ikke ut til å være i sin aller piggeste form heller. Jeg tror hun skulle fått det tøft i front. Hun fant riktignok krefter mot slutten som sikret henne en grei 4. plass.

Utrolig gøy å se Johaug. Jeg håper hun kan være litt tidligere i form til neste år.

Inlagd: 2010-03-13, 13:06
Skriven av: drazyc

Oavsett hur många som ramlade och hur många som var ur form var detta ett NM , kan bara vara norrmän som är intresserade. Jag vill ifall ha lite spänning.Det tycker jag inte fanns idag

Inlagd: 2010-03-13, 13:18
Skriven av: Gunnar K

Jeg trekker tilbake min spådom om at Northug sprekker. Thomas Alsgaard kom nettop med et godt poeng:
Fristil + Holmenkollen + Masse publikum = duracell-Northug!

Inlagd: 2010-03-13, 13:26
Skriven av: Ubersnuber

5-mil fellesstart i en hard løype er helt ok når det finnes noen som er villige til å satse.

Bare så synd med de som gås i minisløyfer med samlet felt i 48 km.

Inlagd: 2010-03-13, 13:38
Skriven av: Jeremiah

Dogge skrev,” förr fick man se åkare komma förbi hela tiden och det var hela tiden någon man kunde heja på eller uppmuntra i spåret. Nu kommer det ett tåg förbi å sen e det slut. Hur kul är det?”

Snakk om skivebom, som sagt, dette er verdens hardeste 5-milsløype, aldri i verden om det blir mange inn på oppløpet her…

Og til alle dere som mener jeg provoserer her inne, bare glem det, så mye dritt som noen her har skrevet om Bjørgens atmamedisin, Petter Northug osv så kan dere gå i dere selv først…

Inlagd: 2010-03-13, 13:41
Skriven av: Neithiri

”..så mye dritt som noen her har skrevet om Bjørgens atmamedisin, Petter Northug osv så kan dere gå i dere selv først…”

Å så sint! ^_^
Norsk langrenns online-ridder of great justice.
Søtt ^_^

Inlagd: 2010-03-13, 13:46
Skriven av: Ubersnuber

Northug masserte lårene i sta. Som kjent fra OL 5-mila er det et sunnhets-tegn.

Inlagd: 2010-03-13, 13:52
Skriven av: Ubersnuber

Ser ut som om utbrytargruppen med de två fransoserna och Northug kommer att hålla, den jagande klungan bakom tar inte in…

Inlagd: 2010-03-13, 13:59
Skriven av: Jörgen

Ni kanske hörde Blomqvist berömma Northug för hans inställning i samband med Fjälltoppsloppet i Bruksvallarna.
Hur han kan stanna med ungdomarna.
i flera timmar efter tävlingen är avslutad.

Precis vad jag sett och skrivit om tidigare.

Inlagd: 2010-03-13, 14:02
Skriven av: Elin

Ubersnuber skrev,” så sint! ^_^
Norsk langrenns online-ridder of great justice.
Søtt ^_^”

Sint? Kun en realitet, drittslenging og unnskyldninger dagen lang her inne så lenge svensker ikke vinner, du er en av de verste…

Inlagd: 2010-03-13, 14:16
Skriven av: Neithiri

jasså inget har hänt på femmilen detta måste vara den tråkigaste femmil på länge …

Inlagd: 2010-03-13, 14:21
Skriven av: Gunnar K

Utrolig overraskende at Northug lot franskmennene ta VC-poengene der, men jeg tror det var en gest for drahjelpen.

Inlagd: 2010-03-13, 14:24
Skriven av: drazyc

Gunnar K: Håller med dig

Inlagd: 2010-03-13, 14:25
Skriven av: Andreas P

Nu har Manificat tröttnat och de bakom vädrar blod. Kom igen nu Södergren!

Inlagd: 2010-03-13, 14:39
Skriven av: Jörgen

http://www.youtube.com/watch?v=0uAPGw0AQLI&feature=related

Inlagd: 2010-03-13, 14:50
Skriven av: Ubersnuber

^_~

Inlagd: 2010-03-13, 14:51
Skriven av: Ubersnuber

Dette ble en vanvittig kul 5-mil!

Inlagd: 2010-03-13, 14:58
Skriven av: drazyc

Grattis Petter,imponerande och riktigt strongt!

Inlagd: 2010-03-13, 14:59
Skriven av: Anders

Eh? Tittar vi på samma lopp? Det var en grym 5-mil enligt mig, men sitt ni och sura.

Bra åkt av fransmännen och Piller Cottrer, tack för det.
Petter Northug är helt enkelt bäst. Suveränt.

Inlagd: 2010-03-13, 14:59
Skriven av: uttern

Jo sista 8km var roliga (tur jag kollade då)

Inlagd: 2010-03-13, 15:00
Skriven av: Andreas P

Det skal bli spennende å lese hva enkelte her klarer å lire av seg av totalt usaklig piss om Northug etter dette løpet, eller har fantasien stillet?

Nå er det jo ingen tvil lenger, Petter er soleklart verdens beste skiløper…

Inlagd: 2010-03-13, 15:02
Skriven av: Neithiri

Grattis Northug.

Men va’ fan sysslade fransmännen med, de borde saktat ner Northug och växelryckt. Gaillard fixade ju det i huvudfältet. De tog ju varandras ryck hela tiden, de borde låtit Northug ligga tvåa.

Bara att konstatera att Petter är masstartskungen. Femmilskungen tycker jag PP-Cottrer är.

Inlagd: 2010-03-13, 15:02
Skriven av: skidjan

Nethiri: att Petter är mest komplett allround är det väl ingen som har sagt emot? Det är han och Cologna redan i fjol och i år har Petter tagit ett steg till.

Sen att han inte är världens bästa 15km’are, sprintare eller femmilare…

Inlagd: 2010-03-13, 15:09
Skriven av: skidjan

Nja att Piller kom upp förändrar inget i sak. I rättvisans namn måste jag säga att tråkiga femmilar med ind. start också dyker upp i bland. Skulle va kul om man växlade lite mellan mass och ind. lopp

Inlagd: 2010-03-13, 15:09
Skriven av: Gunnar K

Suverän laginsats av svenskarna, tre bland de åtta bästa.

Spännande lopp, inte så sömning som det brukar vara.

Grattis Northug till ett taktiskt fulländat lopp.

Neithiri: det finns faktisk ingen anledning att vara så otrevlig som du är i dina kommentarer.

Inlagd: 2010-03-13, 15:10
Skriven av: swestam

Jag tycker fortfarande att det är trist när annat än att åka snabbast ska avgöra. På slutet av loppet såg jag vem jag tyckte borde vunnit. Hade hon inte ramlat, alternativt varit intervallstart hade enbart Björgen kunnat matcha henne.

Inlagd: 2010-03-13, 15:11
Skriven av: Jonas

Dette var en spennende både femmil og tremil. De harde løypene skilte meget godt, og det var kun de sterkeste som hang med.

Dette beviser at en femmil med fellesstart kan være spennende. Men jeg synes selvsagt fortsatt at femmila i Kollen SKAL SKAL SKAL være med individuell start.

Inlagd: 2010-03-13, 15:11
Skriven av: Tor

Fattade inte kommentaren från Karlsson och Blomquist om att bana ”egentligen” var 53 km? Ingen annan information i grafik eller på hemsidor säger annat än 50,0 km.
Petter Northug är äckligt bra i den typen av spurt som det blir i masstartslopp, hans taktomslag är grymt. Men man tänker att det borde vara möjligt för fler att kunna utmana? Dvs försöka kunna bli bättre där.

Inlagd: 2010-03-13, 15:13
Skriven av: Carl-Johan

Tor: enig, nu när det ändå är masstart i VM är det ju underbart att det sker i Holmenkollen med hårda löpor som skiljer.

Slipat av Petter att gå med i rätt utbrytning, hade han missat den hade nog Pallen blivit

PP Cottrer (hämtar in Magnificat o Vittoz)
Vittoz (håller till andraplats)
Northug (vinner klungspurten överlägset)

Det ska Petter ha beröm av, var nog många folk som ångrar att de inte hängde med fransmännen.

Inlagd: 2010-03-13, 15:15
Skriven av: skidjan

Två Svenska tjejer bland dom sju första och tre Svenska killar bland dom åtta första. det är riktigt bra. sedan kan vi kosta på oss att grattulera Norskarna till sina segrar. Båda loppen skilde sig från tidigare mass starter och där spänningen verkligen höjdes i slutet på herrarnas lopp.

Inlagd: 2010-03-13, 15:18
Skriven av: Sten

6 minutter skilte de 20 beste. Tydelig at løypa, føret og det at det nærmer seg sesongslutt spilte inn.

Inlagd: 2010-03-13, 15:23
Skriven av: Jeremiah

@skidjan: Piller Cottrer er en bedre femmilsløper enn Northug, men Northug vinner? Det er en litt rar påstand. Det var en mektig imponerende opphenting av PC, men hvorfor i all verden fulgte han ikke tempoet til Manificat/Vittoz dersom han er en bedre femmilsløper?

Northug hadde ingen problemer med å følge tempoet til PC de siste 3-4 kilometrene.

Sånne påstander som ”hade Northug missat den hadde nog Pallen blivit …”. Hva er vitsen med å spekulere i dette? Totalt meningsløst. Hadde Northug lagt seg i klungen med PC, Södergren etc., hadde han hatt mye mer krefter på slutten. Hvorfor driver du med dette tullet, skidjan? Skuffende at du driver med dette. Du virker ellers som en fornuftig kar.

Inlagd: 2010-03-13, 15:26
Skriven av: drazyc

Kul för Norge och Northug, och även Björgen, Steira och Johaug, men ingen riktig norsk femmilsseger på åtta år.

Inlagd: 2010-03-13, 15:27
Skriven av: Jonas

Hadde Hellner gått 3,5 minutter raskere så hadde han vunnet kan man jo også si.

Inlagd: 2010-03-13, 15:27
Skriven av: Tor

Ja, en 5-mil masstart måste nog vara så här tuff annars blir det inget kul. Kanske öka längden till 7 mil om det är flackt.

Annars så tycker jag Björgen är fortsatt otaktisk. Försöka dra ifrån Steira innan spurten? Kalla är inte heller så kall i masstart som man skulle önska.

Inlagd: 2010-03-13, 15:28
Skriven av: uttern

segt 5 mils lopp, hann både äta och kolla till skidskyttet.
Grattis Norge! Å Sverige till en bra insats som lag! Kul med Södergren i topp igen!
Synd att de övriga gav fransmännen å Northug så stor lucka å smart kört av Northug igen.

Inlagd: 2010-03-13, 15:32
Skriven av: Sanna

Drazyc: jag tror du misstolkar mig, det var en utsaga baserat på Tor när jag skulle förtydliga hur SPÄNNANDE loppet blev. Hade Petter missat den utbrytningen hade det blivit ett helt annat lopp. Seger eller inte seger blev avgjort på några mikrosekunder i Petters huvud.

PPC är inte lika smart, han har en otrolig kapacitet som du såg men missade utbrytningen. Han är en sämre 5-milslöpare i masstart men (troligtvis) bättre i intervallstart.

Petter är Allroundkungen, Petter är Masstartskungen oavsett distans eller stilart, han är skidkungen.

Men han är (för mig) inte femmilskung ännu, då måste han få chansen att visa det i en intervallstart. Jag hoppas han får det! Vitsen att spekulera är ju just det, man kan inte bara upprepa fakta, det är kul helt enkelt! Hur skulle jag gjort om jag var fransk skidledare och Petter hängde med mina löpare och klungan var 1:30 bak?

Grattis till Petter slutligen! Otrolig spurtare och säsongens bästa skidåkare, överlägset.

Inlagd: 2010-03-13, 15:40
Skriven av: skidjan

Det var trots en fjärdeplats för Kalla den bästa masstart hon gjort. Och den näst bästa tremil hon gjort. Så surt med all otur för henne i loppet och att hon inte byter skidor varje mil, men hon är 22 år och lär sig hela tiden.
Och precis lika mycket negativ energi som Kalla fick tog norskorna i positiv energi. Så det var en sur men lärorik dag inför nästa säsong.

Inlagd: 2010-03-13, 15:40
Skriven av: nisse

nisse: Det var inte skidbytena som avgjorde Kallas placering idag.

Inlagd: 2010-03-13, 15:48
Skriven av: Andreas P

Kalla har massor av vilja och kraft så hoppas hon får ihop tekniken också så borde det ju bli riktigt bra… :)

Inlagd: 2010-03-13, 15:50
Skriven av: Sanna

Hon hade nog varit 20sek närmare om hon bytt skidor när Norskorna bytte. Det gör massor med nya skidor, det tror jag hon upptäckte på sista milen. Avgörandet
var nog redan när Tyskan la sig över hennes skidor, då börjar det negativa tänkandet. Men skit samma det var det bästa hon gjort på tremil i masstart vilket är något hon hatar. Så för varje lopp blir hon bara bättre.

Inlagd: 2010-03-13, 15:58
Skriven av: nisse

Heidi Weng född 91 var snabbast av junisarna. Nya talanger ploppar fram hela tiden..

Inlagd: 2010-03-13, 16:02
Skriven av: Michael

Weng imponerte meg. Hun hadde ingen respekt og la seg blant annet foran Saarinen for å dra.

Inlagd: 2010-03-13, 16:07
Skriven av: Jeremiah

Arbetsuppgifter för VM2011 i Oslo.

– Snabbare skidbyten
– Fler skidbyten
– Missa inte rycken genom att ramla, dålig positionering etc.
– Samarbeta som en av fransmännen (Gaillard), norskorna
– Samarbeta inte som två av fransmännen
;)

Inlagd: 2010-03-13, 16:46
Skriven av: Skidjan

ha ha precis träna skidbyten, fundera runt taktiken å träna spurter..

Inlagd: 2010-03-13, 16:48
Skriven av: Sanna

Hur blir det med Södergren och Falun (final tour)? Det finns tydligen 5 nationella platser, kan han ta en av dessa? Får han det?

Inlagd: 2010-03-13, 16:58
Skriven av: Skidjan

Damloppet: Tror att Kalla skulle ha bytt samtidigt som norskorna dvs byt när andra gör det såvida du inte har perfekta skidor. Men att bli fyra är självklart godkänt. Johaug har hittat formen nu verkar det som men snart är säsongen slut. Tror att Therese blir farlig nästa säsong dvs lärt sig var träningsdosen ska ligga då och skippat Björgenträningen (liksom Marit själv gjort till denna säsong).

Herrloppet: Alla missade det franska tåget men inte Petter. Imponerande. Men är ännu mera imponerad av Piller Cottrer, han stack i precis rätt ögonblick från klungan, körde förbi Manificat och ikapp täten. Klungan var som mest nästan en och halv minut efter täten. Hade unnat italienaren vinsten idag men Petter visade sig omöjlig igen… Kul med tre svenskar ganska högt upp i resultatlistan men hade gärna velat se Södergren hänga med italienaren från klungan..

Inlagd: 2010-03-13, 17:05
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Det har varit precis så här med Johaug i tre år nu, hennes form brukat toppa sista två veckorna på säsongen. Hon åker alltid som bäst i Falun. Underligt men så har det varit oavsett träningsupplägg.

Inlagd: 2010-03-13, 17:13
Skriven av: nisse

Återstår morgondagens sprint men ställningarna inför WC-finalen där de 50 främsta får delta är:

4. Hellner
6. Jönsson
14. Rickardsson
31. Modin
35. Peterson
36. Olsson

Dessa kan nog känna sig säkra. Sen följer:

48. Lind (ej uttagen denna helg, missar säkert)
61. Södergren

Vi har 5 i nationell kvot men 6 som är kvalificerade för WC-finalen enligt ovan. Får vi då 5 extra nationella platser? Jag är inte så säker på det, tror snarare att vi är garanterade 5 som hemmanation. Om det stämmer så kommer vi inte se den gode Anders under WC-finalen men jag hoppas att jag har fel…

Inlagd: 2010-03-13, 17:17
Skriven av: Jörgen

Det hade varit kul om Steira vunnit spurten mot Björgen idag. Jag unnar henne alla framgångar. Alltid bra är Sterias signum.

Inlagd: 2010-03-13, 17:28
Skriven av: nisse

Iponerande av Northug! Han går helt enkelt inte att skaka av i de sista backarna i VM-spåren. Blir en läxa att försöka hitta en annan taktik.

Inlagd: 2010-03-13, 17:28
Skriven av: Anders

Så här står det i världscupreglerna:
”The top 50 according to the current Overall World Cup Standings 2009-2010 before the World Cup Final have the right to start, no replacement will be made.
To the final quota belong as well the:
– COC leaders or winners 2009-2010,
– U23 WSC winners and
– 5 national spots for the host country.”

Skall man tolka detta som att finalkvoten består av max 50 eller att finalkvoten består av de 50 bästa plus extraplatser enligt ovan. Jag tycker det blir konstigt att om reglerna skall tolkas på det första sättet. Om Sverige då har åtta bland 50 bästa på damsidan och dessutom en plats från kontinentalcupen, då blir det nio pltser totalt och då måste ett land få en plats färre om kvoten är maximerad till 50. Med andra ord, jag tror Södergren får en av platserna i den nationella kvoten.

Inlagd: 2010-03-13, 17:28
Skriven av: swestam

Oj vad fantastiskt bra kört av northug! Utan undanflykter världens skidkung just nu! Mycket imponerande!

Bra också av de svenska åkarna, men det räckte inte ända fram.

Och kan inte alla tjata om det där med intervallstart nu? Det här loppet var ju otroligt spännande.Möjligtvis kan man modifiera det lite så att man har ett alternativspår som är en liten 20 s slinga på stadion som man måste ta något varv. Precis som i rallycross. Då finns det lite olika möjligheter till taktik. Men idag tror jag inte det hade spelat någon roll. Northug såg starkast ut helt enkelt.

Inlagd: 2010-03-13, 17:56
Skriven av: lasse

Håller helt med dig Oskar. Jag bor i Oslo, men åkte inte ens upp. Man vill ju visa sitt stöd för våra OS-hjältar, men att t.o.m. kollen skulle gå förlorad är för mycket för mig med.

Inlagd: 2010-03-13, 17:56
Skriven av: Alexander

//Neithiri

Vad är felet på dig? Det kvittar om vi slår er så är du otrevlig, vinner ni så är du otrevlig. Kör både svenskar och norrmän dåligt så är du otrevlig och påpekar hur dåliga vi är. Det är inte konstigt att ni vinner i Kollen då era åkare kan banan bättre än någon annan.

Mitt tips till dig är att sluta provocera, om inte så kan du faktiskt dra åt helvete och sluta skriva på det här forumet..

Inlagd: 2010-03-13, 18:25
Skriven av: pucko

Swestam: låter som om Sverige i teorin, på damsidan, kan ställa upp med de 8 bland de 50 främsta, Eva Svensson (COC) och dessutom 5 som värdland = 14 totalt det låter lite mycket?

Inlagd: 2010-03-13, 18:26
Skriven av: Jörgen

Angående Nethiri: det är bara att ignonera och inte låta sig provoceras så tröttnar trollet.

Inlagd: 2010-03-13, 18:28
Skriven av: Jörgen

håller med, tänker ibland svara med lägger ner när jag inser vem som skrivit ibland…

Inlagd: 2010-03-13, 18:35
Skriven av: Sanna

USCH FAN VAD DET STINKER OKUNSKAP OCH AV DEN VÄRLDSBERÖMDA SVENSKA AVUNDSJUKAN. DUBBELT NORSKT ELLER SKA MAN SÄGA FYRDUBBELT NORSKT DÅ DET VART FYRA NORSKA PALLPLATSER PÅ TVÅ TÄVLINGAR.

DET BARA BEVISAR OKUNSLKAPEN OCH BAKÅTSTRÄVANDET HÄR INNE I DUMBURKEN OCH KUNSKAPEN OCH BERÖMMANDET SOM JONAS OCH ANDERS HYLLADE ÖVER KUNG NORTHUG.

(SVENSKAR FÖR NORTHUG)

Inlagd: 2010-03-13, 18:44
Skriven av: Tommy

pucko skrev,”Vad är felet på dig? Det kvittar om vi slår er så är du otrevlig, vinner ni så är du otrevlig. Kör både svenskar och norrmän dåligt så är du otrevlig och påpekar hur dåliga vi är.”

Tull, men å kalle Marit Bjørgen dopa for at hun må ha sin astmamedisin er otrevlig, DET er selveste kroneksemplet på det å være OTREVLIG…

Inlagd: 2010-03-13, 18:56
Skriven av: Neithiri

Tycker de väldigt få sagt något negativt om Northug…
däremot protesterar många på masstart.

Inlagd: 2010-03-13, 19:14
Skriven av: Sanna

Neithiri: Har du problem eller?

Inlagd: 2010-03-13, 19:15
Skriven av: Sten

den var till Tommy.

Inlagd: 2010-03-13, 19:15
Skriven av: Sanna

Neithiri är nog inte det minsta intresserad av skidor egentligen. Han är nog bara en av de misslyckade människor som lever sitt liv genom att skriva kommentarer på forum och kvällstidningar

Inlagd: 2010-03-13, 20:05
Skriven av: Swixten

Någon som vet om svt eller svt play sänder prologerna imorgon söndag? Kan f*n tänka mig att se dem okommenterade till och med!

Inlagd: 2010-03-13, 20:20
Skriven av: Joel Burman

Kul att hellner kör imorn tror det kan gå bra för honom.

Inlagd: 2010-03-13, 20:20
Skriven av: markus

Jörgen: FIS regler är aningen otydliga, men visst, så tolkar jag de. Nu är frågan om Britta håller sig kvar bland topp 50 efter sprinten i Kollen. Om vi i år ställer upp med 13 eller 14 damer så avspeglar det helt enkelt den stora bredden i svensk damskidåkning.

Förra året ställde Sverige upp med 7 damer i världscupfinalen (prologen) av totalt 72 damer.

Inlagd: 2010-03-13, 21:03
Skriven av: swestam

Swixten skrev, ”Neithiri är nog inte det minsta intresserad av skidor egentligen. Han är nog bara en av de misslyckade människor som lever sitt liv genom att skriva kommentarer på forum och kvällstidningar”

Slutt med slike personangrep, dette burde du holde deg for god til, dette er trakassering og hører ingen steds hjemme, jeg er veldig interessert i langrenn og jeg finner meg ikke i at mange av dere påstår at Bjørgen er dopet…

Inlagd: 2010-03-13, 21:09
Skriven av: Neithiri

Jörgen: Värdlanden brukar ha en saftig nationell kvot, tyckte mig se i reglerna att värdlanden i TdS fick också nationell kvot, nån som vet om de hade fler löpare än vanligt där?

Vore ju vanvittigt skoj om man kunde ställa Brink och Södergren på fötter (skidor) till Falun. Tror/vet Brink kan göra det bra i allt från sprint till 50km och han bör in i landslagsvärmen inför Oslo-VM.

Kanske kan ta med sig lite Pichler-tips till gruppen?

Inlagd: 2010-03-13, 21:14
Skriven av: skidjan

Skidjan: In med brinken på slutsträckan i stafetten haha

Inlagd: 2010-03-13, 21:16
Skriven av: Joel Burman

Nethiri: är det nån som har skrivit det? Hittar det inte i tråden (sökt bara). I så fall är det onödigt, trist och luktar dålig förlorare.

Tror de flesta är djupt imponerade av Björgen och Northugs prestationer. Även om Björgen sa att hon hade föredragit att vinna i intervallstart!

Inlagd: 2010-03-13, 21:18
Skriven av: skidjan

Joel Burman: Om det inte vore för att vi har ett lag som har vunnit OS-guld så varför inte?
Otur att hans smäll kom just i det loppet, hade det varit i nåt annat sammanhang kunde han ju bara skakat av sig upplevelsen och gått vidare.
Han känner nog sin kropp bättre nu och är definitivt en kandidat till en sträcka om nån skulle bli sjuk!

Inlagd: 2010-03-13, 21:21
Skriven av: skidjan

Nethiri: Det vore väl konstigare om man inte diskuterade Björgens medicin. För vi kan väl alla vara eniga om att visst är den effektiv.

Inlagd: 2010-03-13, 21:37
Skriven av: nisse

Om vi får ha nationsåkare så borde vekligen Fredriksson och Brink få åka.

Inlagd: 2010-03-13, 21:45
Skriven av: Alexander

Är det ngn som vet hur morgondagens sprintbana ser ut? Kan de vara dax för en ny triumf för Emil tros, möter ju ruggiga fristilssprinters i Petukhov o Morilov nu

Inlagd: 2010-03-13, 22:29
Skriven av: Palle

Finnar be gone!

Inlagd: 2010-03-13, 22:35
Skriven av: SKo

Såhär skrev Södergren på sin hemsida i onsdags:

”Nu kör jag vidare som pånyttfödd över Holmenkollen, Stockhom, Falun, SM i Skellefteå, Fjälltopploppet och norska Skarvrennet.”

http://www.teamsodergren.se/default.asp?visa=aktuellt&id=305

Han tycks alltså räkna med Falun, vilket borde betyda att vi har nationsåkare.

Inlagd: 2010-03-13, 22:40
Skriven av: Manne

”Det vore väl konstigare om man inte diskuterade Björgens medicin. För vi kan väl alla vara eniga om att visst är den effektiv.”

here we go

Inlagd: 2010-03-13, 23:35
Skriven av: Ubersnuber

Hoppas att det ni skriver ovan stämmer dvs fem nationsåkare, herrsidan:

Mathias, Brink, Brynte, Larsson och Södergren.

Inte läge att slänga in färskingar i en WC-final.

På damsidan hela 13 oj om det stämmer då borde det bli, under förutsättning att Lina håller ihop imorgon. Britta räknar jag inte med, 48:a just nu och åker inte imorgon:

Kalla, Haag, Ida, Falken, Pajala, Olsson och Lina (7 st)

COC-friplats: Eva Svensson (1 st)

5 i nationell kvot det borde då bli:

Brodin, Larsen, Lindborg (är hon frisk nu?), Wikén och en till. Tror inte de tar ut Britta.

Inlagd: 2010-03-13, 23:44
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Mia eriksson borde få chansen efter hennes instas på tremilen.

Inlagd: 2010-03-13, 23:51
Skriven av: Markus

Lägg ner det om Björgen och hennes astmamedicin här finns parkeringen på Skidpepp

Inlagd: 2010-03-13, 23:54
Skriven av: Jörgen

Markus ja OK då blir det Brodin, Larsen, Lindborg, Wikén och Eriksson i nationell kvot. Vi får se under nästa vecka vilka som tas ut.

Inlagd: 2010-03-13, 23:56
Skriven av: Jörgen

Kuitunen har inte stått att känna igen denna säsong. Aikku Saarinen är inte lika rå som förut. Finland har dock flera unga på gång, generationsskifte på väg där.

Inlagd: 2010-03-14, 00:24
Skriven av: Jörgen

Är det 50 VC-poäng i Stockholm? I sådana fall räcker det med plats 27 idag, eller på onsdag, för Emil att säkra sprintcupen. Det ska han nog klara.

Inlagd: 2010-03-14, 07:24
Skriven av: Jonas

Jag tror att Saarinen tappat skärpan nu när Kuitonen i princip lagt av. Hon behövde nog Kuitonen som konkurrent i laget. Roponen är lite som Finlands Steira hon gör oftast bra tävlingar men det räcker sällan till pallen. Både Saarinen och Roponen börjar ju bli lite till åren och det är dags för generationsväxling.

Inlagd: 2010-03-14, 07:34
Skriven av: nisse

Tycker Brink borde få chansen inte Fredriksson.. Lindborg är väl ännu skadad…

Inlagd: 2010-03-14, 08:12
Skriven av: jossa

Förbundskaptenerna har sagt att de framför allt skall satsa på unga åkare, så Brink och Fredriksson lär knappast bli uttagna. Snarare tror jag på att Jens Eriksson och Fredrik Jonsson blir uttagna utöver Södergren.

På damsidan är inte Sara Lindborg kurant ännu då hennes skada har varit svårare att rehabilitera än vad man trodde från början. Däremot är jag osäker på hur det är med Britta. Eventuellt Britta, i övrigt Hanna Brodin, Lisa Larsen, Emma Wikén och Mia Eriksson. Om inte Britta är aktuell så skulle jag ta Lina Korsgen eller Anna Simberg på den femte platsen (om de är fysiskt i form, de har haft många problem denna säsong).

Inlagd: 2010-03-14, 08:40
Skriven av: swestam

Det ble store tidsdifferanser som ventet, men det var mange overraskelser rent resultatmessig på denne 5 milen.

Overraskende at Bauer ikke orket, at tyskerne ikke var med, at Northug orket til tross for sykdommen, og hvor var russerne?

Den totale WC er avgjort både på herre og damesiden før avslutningen i Falun, noe som er litt synd, men vi gleder oss likevel til løpene der.

Inlagd: 2010-03-14, 09:42
Skriven av: gif

Ja, Jörgen och nisse, det är generationsskifte på gång i Finlands damlanslag.

Finland hade dock 6 damer topp 14 i sprintkvalet i Drammen (och två åkare på pallen). Och då körde inte årets juniorvärldsmästare på 5km klassiskt och årets U23 världsmästare i sprint.

Så Finlands damer är inte usla trots att de gjorde ett dåligt OS.

Inlagd: 2010-03-14, 09:51
Skriven av: Frans

Kan väl också nämna att Finlands skidlandslags budget är en fjärdedel av det svenska. Sverige har dubblat skidbudgeten sen Turin.

Norge lägger dock så fruktansvärt mycket pengar på skidåkning så det lite svårt att jämföra sig med dem.

Inlagd: 2010-03-14, 09:57
Skriven av: Frans

Är Slottssprinten kopplad till avslutningen i Falun?
Kollade i går på FIS hemsida. Skall nog mycket till om inte Britta behåller sin plats bland dom 50 bästa i WC. Som jag såg var det inga större hot allra närmast bakom.
Sedan ser jag ju ingen anledning till att Södergren skall ratas från tävlande i Falun. Han, Hellner, Rickardsson och Olsson är ju det bästa vi har och då skall dom tävla när det är på hemmaplan.

Inlagd: 2010-03-14, 09:57
Skriven av: Sten

Läste på Aftonbladets hemsida och det var inte rolig läsning. AB fortsätter att locka läsare med en massa skitsnack och påståenden. Synd är att folk hänger på.
Jag tycker att vi som finns här på bloggen föregår med gott exempel och lägger ner skitsnacket som dyker upp här och där. I stället så vill jag att vi för en något så när sklig diskusion. Där vi blandar det vi med säkerhet vet med vad vi hoppas och tror. Ett sätt att tysta dom som är mest elaka och agresiva är ju att inte besvara kommentarerna.

Inlagd: 2010-03-14, 10:03
Skriven av: Sten

Sten: ja, Slottssprinten och Falun utgör en ”minitour”, läs mera här:

http://www.skidpepp.se/tavlingsregler/varldscupsfinalen/

Inlagd: 2010-03-14, 10:04
Skriven av: Jörgen

Bekymringsfullt at det er så tynt bak Northug på herresiden. Vi har noe ok klassiskløpere, men ingen av de har vel vært på pallen i år.

Uten Northug hadde jo Norge vært en B-nasjon på herresiden (dersom man ser bort fra sprint). Faren er jo også at Northugs suksess blir en hvilepute for ledelsen.

Inlagd: 2010-03-14, 10:08
Skriven av: gif

Tycker att Emil skall köra hela Touren i Stockholm-Falun. Det är väl inga, för honom, övermänskligt långa sträckor.

Inlagd: 2010-03-14, 10:15
Skriven av: Sten

Det var dock en osportslig publik i Kollen som kastar glåpord efter våra åkare. Blomkvist får nog sluta berömma publiken i Kollen som både sportslig och kunnig. Huliganerna har tydligen tagit över i längdåkning också.
Pinsamt Norge!

Inlagd: 2010-03-14, 10:30
Skriven av: nisse

nisse: När och var hörde du nåt sånt?

Inlagd: 2010-03-14, 10:53
Skriven av: skidjan

Dom sa det just på vinterstudion.

Inlagd: 2010-03-14, 11:13
Skriven av: Andreas P

Om den ”osportsliga” norska publiken i Holmenkollen: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article6774663.ab

Inlagd: 2010-03-14, 11:15
Skriven av: swestam

nisse skrev,”Det var dock en osportslig publik i Kollen som kastar glåpord efter våra åkare.”

Dette er vanlig, i Falun i 1993 da Dæhlie begynte å tape til Mogren på 5-mila fikk han høre det av publikum så det holdt, ”Du er trøtt! Du er stum! ge dig nu mens du fortfarande kan stå på dina stumma ben!” osv osv rundt hele løypa, men han tok det med et smil for slikt er ikke ment vondt, det er kun humor, Aftonbladet overdriver og skal liksom forsøke å få det til at det er ondskap osv…

Men selvsagt, enkelte hadde kanskje Hellners stavbrekk på Northug friskt i minne, det er mulig han fikk høre det litt ekstra, jeg vet ikke…

Inlagd: 2010-03-14, 11:32
Skriven av: Neithiri

Blomkvist/Karlsson sitter väl inne i en bur när dom kommenterar Då kan dom inte veta hur sportslig/osportslig publiken är. Slutats.Säg inget om du inte vet nåt om vad som händer.Sen tycker jag det var dåligt av Karlsson/Blomkvist att inte notera hur Kalla körde fast i en konkurrent

Inlagd: 2010-03-14, 11:33
Skriven av: Gunnar K

Är inte helt säkert att Hellner åker idag beslut tas väl just nu skulle jag tro.

Inlagd: 2010-03-14, 11:49
Skriven av: Andreas P

Brink fick ju berätta om sina upplevelser i Vinterstudion och han tyckte inte att publiken i Kollen var så hemsk. Nu var han ju inte med i går. Men han har ju tävlat där under många tidigare år och med hänsyn till historien, så har publiken ju bra argument att ge sig på honom med. men det har inte bekymrat honom nämnvärt. Brink har väl en tredjeplats på Kollens 5 mil om jag inte minns fel. Så Aftonbladets journalistiska bedrifter i publikfrågan är ju bara överdrifter.

Inlagd: 2010-03-14, 11:51
Skriven av: Sten

Hoppas att Hellner åker.

Inlagd: 2010-03-14, 11:52
Skriven av: Sten

Hvis noen sier at publikum i kollen er dårlig så har de aldri vært der. Så enkelt! Pinsamt….

Inlagd: 2010-03-14, 12:01
Skriven av: Clint

Visst AB är väl ingen källa för sanning men om det stämmer vad åkarna sa så är det ett lågvattenmärke. Nästa steg är väl en vinpava i skallen på Petter i Falun. Jag hoppas att det är bra publik nu i Sverige så vi slipper skämmas.
Dom aktiva skall alltid ha full respekt.

Inlagd: 2010-03-14, 12:02
Skriven av: nisse

Det har ju konstaterats tidigare att det som åkarna säger förvanskas ordentligt av massmedia. Om det hade varit allt för grova påhopp, så hade det svenska laget aldrig nått dom fina framgångar som dom gjorde. Det var väl bara Norska trippeln som var, som laginsats, bättre. Tävlingen var kul och ovanligt spännande att se. För att vara mass start. Kul att Södergren fick 5 bonuspoäng.

Inlagd: 2010-03-14, 12:13
Skriven av: Sten

Är det så att Sverige får ställa upp med 6 pers per VC lopp redan nu? El är det bara i sprint loppen?

Inlagd: 2010-03-14, 12:17
Skriven av: Andreas P

Jeg syntes jeg hørte at Sødergren fikk det berømte ”Kollen-bruset” når han kom inn på stadion. Det betyr jo at publikum på stadion jublet ekstra mye for ham.

At det finnes enkeltelementer rundt på banen som kommer med stygge tilrop kan sikkert hende.

Rundt i sporet står tilskuerne veldig tett på løperne. Noen har overnattet i telt i skogen og sikkert fått i seg litt for mye å drikke, og la oss si at det er 4 forskjellige idioter rundt i løypa som kommer med tilrop til de svenske løperne. I løpet av 6 runder blir jo da de svenske løperne hetset 24 ganger da.

Synd hvis det hendte, men det kan skje. Den store massen av tilskuere i kollen heier på alle.

Inlagd: 2010-03-14, 12:22
Skriven av: Tor

Andreas P: Sverige har maxkvot i herrarnas sprint denna säsong (10 killar tog WC-poäng i sprint förra säsongen).

Inlagd: 2010-03-14, 12:25
Skriven av: Jörgen

Ellers må jeg jo si at AB’s oppslag ”Northugs nya attack på Sverige” var litt morsom.

Hvordan kan det tolkes som en Attack på Sverige er en gåte for meg. AB får enormt mange klikk inn på sidene hver gang de skriver noe om Northug.. og det utnytter de kynisk.

Inlagd: 2010-03-14, 12:40
Skriven av: Tor

… men det er jo godt å lese kommentarene under. Sveriges befolkning gjennomskuer slik dårlig journalistikk.

Inlagd: 2010-03-14, 12:41
Skriven av: Tor

@Tor
Enig, det är ju på grund av att man bedömmer en hel befolkning på grund av några enskilda personer som det blir så här hatiskt mellan länderna. Som när VG skrev att svenskene håner norge efter att någon idiot skivit något på kommentarerna till en artikel i aftonbladet… Inte samma sak som att svenskarna gemensamt hånar norge direkt… Och det är ju likadant åt båda hållen. Och det är kvällstidningarna som förstorar det där hela tiden. Tyckte också det var fint när Södergren motttogs med ett sånt jubel i Kollen.

Inlagd: 2010-03-14, 12:43
Skriven av: lasse

Enig Lasse. Jeg ble rørt når jeg hørte jubelen Sødergren fikk. Han er en stor idrettsmann, og jeg vil våge å kalle ham en skikonge til tross for at han ikke er noen grossist i ol- og vm-gull.

Han er i alle fall Kollen-kongen, og det er godt å se at det publikum vet dette.

Inlagd: 2010-03-14, 12:49
Skriven av: Tor

Det otrevliga är ju att man leker med elden. Många galningar går lösa och kan inte skilja på lek och allvar. Se hur det blivit inom fotbollen. Så det är nog bra om alla både i Norge och Sverige tonar ner det hela. Lär av damerna som är bästa vänner på alla tävlingar i stället för testosteronfulla utspel.

Inlagd: 2010-03-14, 12:49
Skriven av: nisse

Tråkigt att AB fokuserar på allt annat än idrotten. Dessutom är tidningen norskägd

Inlagd: 2010-03-14, 13:02
Skriven av: GunnarK

Aftonbladet och Expressen har jag för länge sedan slutat läsa.

Sant att Södergren fick en stort jubel när han gick i mål. Sånt gillar man.

Inlagd: 2010-03-14, 13:03
Skriven av: uttern

ABs Northugs nya attack mot Sverige..de var ju inte ens något. Bara en åsikt om Södergrens taktikval av Northug…
fjanttidning!
Angående osportsligheten – får hoppas det var dessa ”överförfriskade baggar” som Hellner uttryckte det som höll låda. Annars är det ju rätt lågt. Northug har ju praktiskt taget vunnit världscupen också.

Inlagd: 2010-03-14, 13:22
Skriven av: Sanna

Resultat sprintkval damer:

1. Kowalczyk 3.02.19
2. Falk +1.45
3. Korostoleva +1.52

7. Olsson +2.52
12. Ingemarsdotter +5.85
15. Pajala +6.56
16. Andersson +6.86
43. Svensson +12.17

Inlagd: 2010-03-14, 13:50
Skriven av: swestam

Falken och Olsson åkte riktigt bra

Inlagd: 2010-03-14, 14:11
Skriven av: Andreas P

Resultat sprintkval herrar:

1. Gloeersen 2.51.77
2. Jönsson +2.06
3. Pasini +2.16

4. Modin +2.26
6. Peterson +2.78
13. Bryntesson +4.26
30. Hellner +7.01
44. Larsson +9.03

Inlagd: 2010-03-14, 14:18
Skriven av: swestam

Anna Olsson i kvartsfinal 2, Pajala och Andersson i kvartsfinal 3, Falk och Ingemarsdotter i kvartsfinal 4.

Bjørgen och Kowalzcyk möts i den första kvartsfinalen,.

Inlagd: 2010-03-14, 14:22
Skriven av: swestam

Hellner i kvartsfinal 1, Modin i kvartsfinal 2, Peterson i kvartsfinal 3, Jönsson i kvartsfinal 4, och Bryntesson i kvartsfinal 5.

Jönsson möter 4 norrmän i sin kvartsfinal: Hattestad (29:a i kvalet), Brandsdal, Lykkja och Pettersen.

Inlagd: 2010-03-14, 14:30
Skriven av: swestam

Kanskje avisene, som sikkert ikke var der i går, kunne skrevet at den som fikk mest jubel av alle (uten Northug som er rockestjerne i Norge) var Södergren og faktisk Kalla når hun tok opp jakten på Bjørgen og co.! Utrolig lei den negative fokuseringen på nordmenn. Tror ærlig talt ikke vi er så annerledes enn svensker. Blir for dumt å skrive skit om den konkurransen som trekker klart flest tilskuere. Til syvende og sist slår det tilbake på svenskene som kanskje ikke får den støtten de pleier å få..

Inlagd: 2010-03-14, 14:30
Skriven av: Clint

Tänk vilken bredd vi har på damsidan! 5 bland de 16 första och ändå har vi inte med brodin som är på plats. synd att vi inte har 6 platser men som tur var har vi det nästa år.

Inlagd: 2010-03-14, 14:33
Skriven av: Markus

Hvorfor kjører ikke Northug i dag tro?

Inlagd: 2010-03-14, 14:35
Skriven av: Janek Ermel

Ah var 5 mil i går ja, glemmer slikt.. humre.

Inlagd: 2010-03-14, 14:35
Skriven av: Janek Ermel

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values