11 mars 2010, av Oskar

JÖNSSON!!! (Pajala fyra!)

Emil Jönsson vinner i Drammens WC-sprint 2010-03-11
Fy helvete vilken rökare han drog av (nu pratar jag inte pruttar) på upploppet!! Han rent ut sagt parkerade resten av fältet inklusive självaste Petter Northug! Nu är det upploppet kanske inte det bästa för Northug men det känns ändå riktigt skönt att Jönsson kunde tvåla till baggen på hemmaplan inför den stora massan just med tanke på Northugs ”uttalanden” under OS.

Mats Larsson klarade inte riktigt att gå vidare till final vilket var synd. Men räkna med honom i Slottsprinten nästa vecka!

Och Magdalena Pajala, vilken insats! Fyra på självaste födelsedagen (fyller 22 idag)! Visst det hade varit kul med en pallplats men för oss och förmodligen även Pajala så gör det inte så mycket. Hon har många tävlingar och säsonger framför sig vilket ska bli riktigt kul. Banan i Stockholm är ganska lik den i Drammen där det också är ett långt upplopp i uppförsbacke så har vi tur blir det en repris från idag, kanske till och med lite bättre?

Oerhört trist att Hanna Falk och Lina Andersson föll! Hoppas på revansch redan på söndag i Kollens sprint!!

Nu måste jag springa iväg på träning så det blev kort det här. Adjö!

Läs mer: Aftonbladet, DN

109 kommentarer till ”JÖNSSON!!! (Pajala fyra!)”

Är det dags för ”Spurta-ner-Northug”-gruppen att betala pengar till Emil eller gällde det distans/helt-lika-på-upploppet?

Inlagd: 2010-03-11, 17:37
Skriven av: skidjan

NORTHUG PARKERET AKKURAT JA

vadå lika på upploppet. känns som de tillkommer kriterier för varje lopp… northug och jönsson var så lika in på upploppet det bara går och northug var CHANSLÖS. Ge hela längdlaget cashen att dela på alt skänk till barncancerfonden eller något vettigt (INTE RÖDA KORSET)

Inlagd: 2010-03-11, 17:38
Skriven av: Andreas

Northug hade inte en chans i spurten, Emil krossade honom totalt. Om han inte kört med virus i kroppen under OS så hade det räckt långt där också.

Men men orka älta gammal skit, bra lopp av Emil och Pajala..

Inlagd: 2010-03-11, 17:41
Skriven av: Osse

Ja för min del kan Jönsson få priset.
Men viktigare var ju att Emil fick lite revansch. Pajala kommer att bli en stor skidåkare när hon blir lite starkare. Det kommer nog till nästa säsong.

Inlagd: 2010-03-11, 17:43
Skriven av: nisse

http://www.skidpepp.se/2010/01/05/100-kr-till-den-svensk-som-spurtar-ner-northug-gruppen/

Var visst distanåkning. Aja!

Falun har ju upplopp som går svagt uppåt, finns chanser där!

Inlagd: 2010-03-11, 17:45
Skriven av: skidjan

Tuller dere? Northug har tapt mange spurter i sprint. Å slå Northug i en diagonalsprint i klassisk er ingen stor prestasjon. Når det er sagt, var Emil suveren i dag og hadde slått alle uansett hvem som lå likt med ham på oppløpet.

Northug har utrolig nok aldri tapt en spurt av betydning i distanserenn, verken i V-cup eller mesterskap. Han falt riktignok i Sapporo i 2007, men ellers har han vunnet samtlige. Jeg er temmelig sikker på at Jönsson ville vært sjanseløs i en spurt etter å ha gått f.eks. 10 km, både i klassisk og fristil.

Inlagd: 2010-03-11, 17:53
Skriven av: drazyc

skidjan skrev: ”Är det dags för “Spurta-ner-Northug”-gruppen att betala pengar till Emil eller gällde det distans/helt-lika-på-upploppet?”

Herregud, det gjeder da kun i distanseløp med massestart, Northug har da fått bank mange ganger på en ussel liten sprint, nei, kom med distanse, der blir dere småunger uten sjanse i havet…

Inlagd: 2010-03-11, 17:57
Skriven av: Neithiri

Jag måste hålla med norrmännen här. Men ändå – bra gjort Emil Jönsson!

Inlagd: 2010-03-11, 18:13
Skriven av: Stina

De ser jo ut som skikkelige kompiser jo http://www.nettavisen.no/sport/vinter/article2856395.ece

Det er bilde av dama til Northug på bildet også, og det er ikke Charlotte Kalla, he he.

Inlagd: 2010-03-11, 18:17
Skriven av: Tor

Jag ser att Norskarna kör sina bortförklaringar igen.Som denhär kommentaren: ”Å slå Northug i en diagonalsprint i klassisk er ingen stor prestasjon.”
Så har det inte låtit förut. Skärpning!

Inlagd: 2010-03-11, 18:18
Skriven av: Sten

En komplettering bara: Bäste man och kvinna vann sprinten. Jönsson och Björgen. Går inte att skylla på någonting. Om om hade varit gäller inte i idrott.

Inlagd: 2010-03-11, 18:27
Skriven av: Sten

@Sten: Jeg forstår ikke helt hvordan du kan tolke innlegget mitt på den måten du gjør. Jeg sier at Jönsson er mye bedre enn Northug i diagonalgang i klassisk. Om Bjørgen er bedre enn Kowalczyk i dette, er jeg usikker på, og hun vant mest pga. uhellet til Kowalczyk. Å unngå uhell er imidlertid en del av sprint.

Dette er ingen ”bortförklaring”. Northug er ikke spesielt vass i diagonalgang i klassisk, og mange slår han der (ergo: *det* er ingen stor prestasjon). Emil vant imidlertid lett, så han hadde slått de aller fleste i den situasjonen.

Inlagd: 2010-03-11, 18:32
Skriven av: drazyc

Grattis Jönsson! Men endå tyckte faktiskt Northug såg seg ut idag inte sig själv. Kanske inte ordentligt frisk ännu. Men Jönsson han slog ju också ut några andra norrmän på vägen! :)
Härligt Pajala, skön kämparinsats du gör i dina lopp! (Grattis till dig å Marit såklart) Håller med trist med vurpan i tjejloppet!

Inlagd: 2010-03-11, 18:35
Skriven av: Sanna

Neithiri: Emil Jönsson och Skidpepps ”småunger” kanske inte har så stor chans på distanslopp men Petter är inte oslagbar, bara väldigt, väldigt svår att slå för WC-åkarna. När Petter förlorar sprintar brukar det inte vara i spurten direkt för övrigt..

Men som sagt det finns chanser, hade 50km i OS varit diagonalspurt hade ju Axel T. kammat hem det, får se hur det kan tänkas gå i Falun med målgång uppför.

Om nån slår Petter Northug i jaktstarten då, räknas det?

Inlagd: 2010-03-11, 18:46
Skriven av: skidjan

Det är en prestation att slå Petter i spurten på ALLA masstarter, det borde norrmännen tolka som att man hyser väldigt HÖGA tankar om Petters styrka man-mot-man.

EDIT: slår honom i SPURTEN på jaktstarten alltså…

Inlagd: 2010-03-11, 18:48
Skriven av: skidjan

Denna vinst visar att KUNG northug är bäst för hade han inte vart sjuk förra veckan hade han vunnit, såg själv intervjun att han sa innan tävlingarna började att han kände sig 80% i kroppen, så alla svenskjävlar där fick ni för det. PS jag är själv svensk men avgudar KUNGEN:)

Inlagd: 2010-03-11, 18:51
Skriven av: T-Boy

@skidjan: Målgang oppover i fristil er noe helt annet enn i klassisk. Petter er sykt god i padling med høy frekvens. Så ja: Slår en svenske Northug i spurten i jaktstarten i Falun, teller det så absolutt!

Jeg er ikke så sikker på om Teichmann hadde vunnet 50 km i OL med et oppløp i oppoverbakke. Northug er generelt bedre enn Teichmann på taktskifte etter å ha gått et langt løp, selv om Teichmann er god han også. Northugs plan var å ligge i dragsuget inn på oppløpet. Andreposisjon var bedre enn førsteposisjon.

Inlagd: 2010-03-11, 18:51
Skriven av: drazyc

Härligt Pajala! MP, Falk, Kalla, Haag och Brodin. Något stort är på gång med damerna och måtte tränarstaber m fl få köra på intakt nu till Sotji 2014, åtm. Pengarna måste fram såklart.

Kalla gäst hos Skavlan imorgon kväll, får EJ missas. Sympatiska (och söta)Marit snackade med Al Gore och teater- geni-vraket Thorsten Flinck = cool idé

Inlagd: 2010-03-11, 18:53
Skriven av: gnällspik

Jaja, men diagonalåkning är en del av skidåkningen också och ingår i en spurt, och Petter förlorade spurten, sen om det är fristil eller klassiskt, stakning eller diagonalåkning spelar väl mindre roll.

Men kul för Petter att han troligtvis säkrade världscupen idag med tanke på schemat som är kvar.

Jag såg reprisen på Jönssons spurt och i den typen at upplopp så är han oslagbar.

Inlagd: 2010-03-11, 18:54
Skriven av: Osse

@T-boy: Jeg tror aldri Northug hadde slått Jönsson i Drammen med den løypeprofilen. Men ja, han virket ikke å være i sin beste form, noe som er naturlig i og med at han har ligget syk i en uke etter OS. Dette var også hans første hardøkt etter OS.

Inlagd: 2010-03-11, 18:54
Skriven av: drazyc

Det är väl inte så svårt att förstå. Ett distanslopp där de kommer in samtidigt och spurtar är det som gäller. Inte sprint och inte om Northug blir avhängd innan spurten. Det är ju där han anses som omöjlig att slå.

Inlagd: 2010-03-11, 18:55
Skriven av: uttern

Hihi, norrmännen hittar alltid en liten bortförklaring när deras Northug inte vinner. Är det inte en bruten stav så är det elak svensk taktikkörning, eller en ”ussel liten sprint”. Det börjar bli riktigt komiskt:-D

Inlagd: 2010-03-11, 18:55
Skriven av: Maria

@Osse: Det er da heller ingen her inne som har hevdet at diagonalgang ikke er en del av langrenn. Det er nettopp Petters svakhet i skisporet, slik jeg ser det. En av få svakheter.

På den type oppløp er Jönsson pr. dags dato uslåelig ja.

Inlagd: 2010-03-11, 18:56
Skriven av: drazyc

skidjan skrev: ”Men som sagt det finns chanser, hade 50km i OS varit diagonalspurt hade ju Axel T. kammat hem det, får se hur det kan tänkas gå i Falun med målgång uppför.

Om nån slår Petter Northug i jaktstarten då, räknas det?”

Axel T hadde ikke vunnet om det hadde vært diagonalspurt i OL, løperne hadde gått 50 km, er Northug med når det er 500m igjen til mål er det INGEN som slår ham på slike lange løp, diagonalspurt i motbakke eller ikke.

Og ja, jaktstarten i Falun regnes, og den tar Petter om han er med på slutten, garantert.

Inlagd: 2010-03-11, 18:56
Skriven av: Neithiri

@Maria: Det finnes ingen bortforklaring. Northug er rett og slett klart dårligere enn Jönsson i å spurte i oppoverbakke i klassisk. Og de er dessuten nokså jevngode i sprint generelt. Northug er imidlertid overlegen Jönsson på distanse, og iallfall i å spurte etter en distanse. Det tror jeg vi alle kan være enige om.

Inlagd: 2010-03-11, 18:58
Skriven av: drazyc

Jo, men det låter som om att ni ska förklara bort att Northug förlorade en spurt där han nästan va jämsides in på upploppet. Idag va Emil snabbare än tv-kameran då Northug inte hängde med! ;) hehe. Men grattis Northug till världscupsegern, för den tappar han inte nu..

Ne, men skämt åsido ser fram emot Holmekollen nu. Synd att de har tagit väck den individuella starten på damernas 30 km och 50 km..

Inlagd: 2010-03-11, 19:01
Skriven av: Osse

drazyc: Bara att hoppas att någon svensk överträffar ”sykt god” i padling, men hela upploppet är svagt utför och sen uppför, gäller att behärska övergången också.

Jag säger inte att det blir enkelt men Hellner har hittills bara förlorat i platta spurter, intressant att/om få se hur det går med en lite annorlunda avslutning.

Teichmann hade och har en ruggig diagonal, Petter fick släppa ett par meter i onödan, hade varit bättre om han var limmad i Axels ända. Så jag är inte övertygad, vi spekulerar båda vidare..

Man kan inte ha inställningen att det är omöjligt, varken som Petters medtävlare eller som åskådare. Det förminskar prestationerna åt båda hållen. Både Petters och vem det nu är som utmanar honom.

Appropå det: varför kör de inte prologen i fristil och jaktstarten i klassiskt varannat år? Då hade vi ju fått en diagonalspurt med lite tur :P

Inlagd: 2010-03-11, 19:02
Skriven av: skidjan

Nethiri: det är bra att vara stark i tron. Men för att vara lika övertygad som dig måste jag se det, tror inte Petter släppte de där metrarna på krönet till Axel frivilligt.

Men jag går med på att man kan tro båda sakerna. Och, om man är norrman, bör man väl tro det bästa om sina idrottshjältar!

Inlagd: 2010-03-11, 19:04
Skriven av: skidjan

Morsomt at svenskene tror Northug var best i alt, klassisk sprint, fristil, diagonal u name it.

Var først i år Northug ble skikkelig god i klassiskt.. men det er glemt. De fleste nordmenn holdt Emil som favoritt, det samme gjorde løperne. Hattestad i form er eneste som kan slå Emil, det viste de i fjor.

Inlagd: 2010-03-11, 19:05
Skriven av: Janek Ermel

Grattis Emil, väldigt imponerande.

Grattis även Magdalena Pajala. När Lina och Falken åker omkull och Ida och Anna O inte har tillräckligt med kraft i semifinalen är det oerhört imponerande att vi ändå har en tjej som kan vara med och fajtas däruppe. Och då har vi ändå duktiga sprinters som Britta och Brodin hemma.

Om jag räknat rätt så har vi nu åtta tjejer bland de 50 bästa i världscuptotalen (de 50 bästa får åka världscupfinalen), det kan förändras i Holmenkollen men säger ändå något om bredden i svensk damskidåkning. (Norge har åtta, Ryssland och Tyskland, Finland fem och Italien fyra bland topp-50).

Inlagd: 2010-03-11, 19:05
Skriven av: swestam

Det er ganske mange som har mye å lære av å studere Jönssons teknikk på slutten der, den er det ikke mye å utsette på.

Angående Northug så får man huske at han ikke engang har tatt seg videre fra prologen de tidligere gangene han har gått i Drammen. Avslutningen der passer absolutt ikke til han. Andreplass var det beste han kunne håpe på i denne løypa med Emil i slik form som det han viser nå.

Jeg er litt urolig for Northug og verdenscupen sammenlagt. Med sykdom og tøft rennprogram så kan 5-mila i kollen bli det som dreper formen.

Angående metrene som Northug ga til Teichmann på slutten av 5-mila så tror jeg på Northug da han sa det var planlagt. Han har gjort det samme flere ganger før, han gir luker som han kan gli inn for å få best mulig fart inn på oppløpet.

Inlagd: 2010-03-11, 19:07
Skriven av: Jeremiah

Jarnek Ermel: tror Brandsdal kunde blivit ruggigt farlig om han hade hållt sig på benen.

Tur för Northug att han trillade? Brandsdal borde vara given på sprintlaget framöver!

Gratz till Newell som äntligen får en pallplats, väl slitet.

Inlagd: 2010-03-11, 19:09
Skriven av: skidjan

Brandsdal så veldig bra ut både før og etter fallet. Både han og Rønning kunne nok blandet seg inn i toppen uten uhell.

Inlagd: 2010-03-11, 19:12
Skriven av: Jeremiah

@skidjan: Northug slipper rygger i oppoverbakker hele tiden i klassisk for å heller bruke sine krefter på det han er best på, nemlig staking. Det gjorde han i hele 5-mila. Jeg er tilnærmet sikker på at Northug hadde greid å holde ryggen til Teichmann dersom mållinjen hadde vært på toppen av bakken. Og jeg tror han hadde hatt enda mer å gi enn Teichmann, skjønt det blir bare spekulasjoner.

Det er ikke umulig å slå Northug, men så langt har altså ingen klart å slå ham i en spurt etter et distanserenn. Dette skyldes både at Northug er den beste til å foreta taktskifter med melkesyre i beina, men også fordi Northug går utrolig smart og energieffektivt i masstarter.

@Osse: Når du sier ”bortförklaring”, tenker jeg usportslige unnskyldninger. Og det er ikke det jeg snakker om. Jeg sier bare at en klassisk sprint som avgjøres i en oppoverbakke, ikke er Northugs beste øvelse. Men det er definitivt en av Jönssons favorittøvelser. Dette er ikke noen mer ”bortforkläring” enn å hevde at Northug vinner nesten alle masstarter fordi det er masstart. Hadde alle masstartene gått i intervallstart, hadde Northug vunnet klart færre renn.

Inlagd: 2010-03-11, 19:23
Skriven av: drazyc

Hattestad har klar Björn Lind varning.
Jag tror inte att han kommer tillbaks i fjolårsform igen.

Inlagd: 2010-03-11, 19:25
Skriven av: nisse

Hattestad har toppfarten inne men ser ut til å slite med å gjennomføre en hel konkurranse denne sesongen.

Flere av toppsprinterne har hatt en kjempesesong hvor de vinner alt for så å bli middels gode. Merkelig at det skal være så vanskelig å holde seg i toppen over flere sesonger.

Inlagd: 2010-03-11, 19:36
Skriven av: Jeremiah

Finnarna verkar ha hittat tillbaka efter OS också! (Finländarna alltå) ;)

Inlagd: 2010-03-11, 19:38
Skriven av: Sanna

Enig med Jeremiah. Hattestad virker å slite med kapasiteten i år. Han blir fort sliten underveis i løpet. Men han er fremdeles vanvittig rask, spesielt i staking i klassisk.

Inlagd: 2010-03-11, 19:39
Skriven av: drazyc

Grymt imponerad av Pajala IGEN! Vilken säsong hon har haft efter genombrottet i TDS, helt sanslöst! Får hon forsätta att vara frisk och kunna träna bra kommer hon att vara tjejen att slå inom 1-2 år. Hoppas verkligen att hon satsar på att bli lika bra även på distans tror att kapaciteten finns, rätt ”skalle” har hon med 100% säkerhet.

Inlagd: 2010-03-11, 19:54
Skriven av: Göran

Jeremiah: Finns det någon förklaring på Hattestads problem? Har han varit sjuk under sommarträning eller? För han har inte alls samma styrka som förra året.
Det liknar lite Björn Lind, han är fortfarande snabb men har inte styrka för tre heat. Det syntes redan i Kuusamo
när en av Ryssarna satte honom under press, man såg i Hattestads blick att han var skärrad över att inte kunna svara. Trist för han var enorm förra året.

Inlagd: 2010-03-11, 20:30
Skriven av: nisse

Jeg har ikke hørt noen god forklaring på Hattestads problemer. Nå har de norske sprinterne generelt hatt et litt svakt år (relativt til de foregående årene, som jo må sies å ha vært veldig bra). Jeg tror nok at spesielt jentene må legge om litt på treningen for å hevde seg i de hardere løypene.

Hattestad sa før løpet at han hadde foretatt en evaluering av sesongen, så får man håpe at han har funnet ut av det og orker å satse for å komme sterkere tilbake til VM på hjemmebane.

Inlagd: 2010-03-11, 20:43
Skriven av: Jeremiah

Hattestad gör väl som Emil, kommer tillbaka starkare efter ett litet magert år, ingen anledning att ”krisemaksimera” som våra norska vänner säger.

Drazyc: tänkte bara be om ursäkt å Sveriges vägnar vad gäller uppförseln av svenskar på norska forum (inte minst ”Lusekoftan” ;) ), tur att detta forum finns iaf..

Inlagd: 2010-03-11, 20:53
Skriven av: skidjan

Emil går mot en seger i distanscupen sprintcupen vilket är jättekul!

Pajala fyra – hon övertygar!

Jäkla jappe som fällde Lina och Falken!

Anna O gjorde det bra idag också liksom Mats Larsson.

SNÄLLA ANNA OLSSON – FORTSÄTT (MINST) ETT ÅR TILL!

Inlagd: 2010-03-11, 21:12
Skriven av: Jörgen

Jörgen: sprintcupen skall väl det vara :)

Inlagd: 2010-03-11, 21:20
Skriven av: swestam

Swestam du har naturligtvis rätt. Tankefel där.

Falken såg lite tung ut idag innan fallet, eller? På Lina märktes det mindre. Synd vi inte fick se hur det skulle ha gått utan fallet.

Ida satsade friskt, gillar den inställningen! Orkade sen inte i semifinalen.

Inlagd: 2010-03-11, 21:22
Skriven av: Jörgen

@skidjan: Det går helt fint! Jeg er vant til uhøflige debattanter på VGD, både norske og svenske :-)

Inlagd: 2010-03-11, 21:41
Skriven av: drazyc

Smålog lite idag åt att Polskan med stort P föll, kan inte låta bli. Hon har orsakat fall med sin yviga stil tidigare. Justyna lär vinna WC oavsett så det som hände idag tar hon nog inte så hårt, med lite perspektiv.

Inlagd: 2010-03-11, 21:55
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Falken såg inte tung ut men satsar mera på söndagens sprint.

Ska vara i hyfsad form enligt henne själv.

Visst har hon en yvig stil höll på att dra ner Björgen i fallet men jag hade smålett då garanterat (om båda hade fallit)

Inlagd: 2010-03-11, 22:33
Skriven av: Andreas P

Charlotte Kalla i Skavlan imorgen, til de som ikke vet det.

Inlagd: 2010-03-11, 23:14
Skriven av: drazyc

Northug har fått ett psykologiskt övertg i och med att alla tror han ska vinna en spurt. Om svenskarna inser att det går att rå på honom kommer Northug att bli slagen flera gånger. Northug är inte den bäste skidåkaren. Han har långt kvar till Gundes, Wassberg och Dählis kapacitet. För övrig ett stort grattis till Marit Björgen som var OS-drottning.
Vem som var kungen kan väl diskuteras, Markus Hellner eller Northug. Jag tycker Anders Södergren gjorde en alldeles enastående insats som kom tillbaka och gjorde så bra tävlingar trots att han inte kunnat träna lika bra som sina konkurrenter.

gunnar

Inlagd: 2010-03-12, 04:37
Skriven av: Leif Lundqvist

Gunnar: Er det noe å diskutere hvem som ble OS-kung? Northug med 2 gull, 1 sølv og 1 bronse. Hellner fikk 2 gull.

Det sier vel sitt.

Inlagd: 2010-03-12, 07:37
Skriven av: Skidoo

Herregud, reglerna om vem som ska få pengar har varit kristallklara hela tiden. Det gäller ett DISTANSLOPP. Sluta hitta på en massa nya regler varje gång Northug blir slagen, OK?

Inlagd: 2010-03-12, 08:11
Skriven av: Erik

Hoppas det inte blir lika dåligt program som sista avsnittet av skalvan då fick han verkligen kritik.

Inlagd: 2010-03-12, 08:27
Skriven av: Andreas P

Herlig revansje for Emil! Grattis! ^_^

”Jag ser att Norskarna kör sina bortförklaringar igen.Som denhär kommentaren: “Å slå Northug i en diagonalsprint i klassisk er ingen stor prestasjon.”
Så har det inte låtit förut. Skärpning!”

@Sten

Flere har slått Petter i sprint, det er ikke noe nytt. Så, rent teknisk, er ikke dette en ”veldig” stor prestasjon.

Men jeg tror jeg skjønner hva du mener.
Noen av kommentarene her prøver å framstille denne seieren over Northug som verdiløs, noe jeg ikke er enig i.
Petter er ikke ”the one to beat” i sprint, men han er fremdeles topp 3 (tror jeg).

Personlig syns jeg det var større at han slo Den Røde Armê på hjemmebane. DET er sterkt!

Inlagd: 2010-03-12, 08:49
Skriven av: Ubersnuber

Framför allt kan man väl konstatera att Petter var den enda av de norska åkarna som var i närheten av Emil. Vilket i så fall betyder att Emil är överlägsen de övriga norska sprintguttarna då det enligt de flesta inlägg inte är någon större prestation att slå Petter i en sprint.

Annars är jag väldigt imponerad över Petter igen. Han har utvecklats enormt till den här säsongen. Förra året när han blev sliten i klassisk stil orkade han inte alls staka på i samma utsträckning. I år har han ett fruktansvärt tryck i överkroppen.

Inlagd: 2010-03-12, 09:00
Skriven av: Anders

Grattis Emil! Tror ingen kan slå dig på ett upplopp uppför när du är i form. Northug imponerade tycker jag eftersom banan inte passar han med spurt uppför.

Väldigt kul att Pajala nådde final. Det kan vara första steget mot något stort.

Svensk bredd på damsidan i klassisk sprint är den största någonsin: Pajala, Ingemarsdotter, Olsson, Andersson, Falk, Brodin är väldigt duktiga. Sedan har vi Haag och Kalla som på en tung bana kan nå en final. Britta i form är också en stark utmanare. Sedan har vi Strandberg och väldigt många unga som kan bli topp 15 vid en bra dag. Inget land har haft en sådan bredd i klassisk sprint någon gång. Finland hade kanske en lite bättre topp när Kuitonen, Saarinen och Muranen var på topp, men aldrig denna bredd. Jag tror stenhårt på att framgång föder framgång och att Kalla ska ha en eloge för att hon ”pressat” upp det svenska damlaget. Synd att det är 8 år till en klassisk sprint i OS nästa gång. Om dessa tjejer tränas rätt så bör vi verkligen kunna ha två som kan åka en 5km i stafetterna. Viktigt är att vi kör med tre lag i VC så att de får rutinen bara.

Inlagd: 2010-03-12, 09:11
Skriven av: Alexander

Alexander: Det är svårt att köra med 3 lag i VC-stafetter eftersom man bara får ställa upp med 2, undantaget är på hemmaplan, i Gällivare vartannat år, där vi får ha fyra lag.

Inlagd: 2010-03-12, 09:17
Skriven av: Jonas

Janek Ermel: Petter är inte bra i allt. Jag tycker heller inte att han åker tekninskt speciellt bra. men han har en enorm fysik. Med hjälp av sin fysik plågar han sig med på något sätt i alla gemensamma starter och så vinner han i spurten. Inga mass starter har han vunnit genom att själv dra sönder fältet och åka solo dom sista kilometerna in mot mål. Den dagen han gör det. Då är han överlägset bäst och är bara att grattulera.

Inlagd: 2010-03-12, 10:37
Skriven av: Sten

Jag skulle vilja se ett senario. Där alla konkurenter lägger sig bakom Petter och låter honom sköta farthållningen. Backe upp och backe ner i skata mak masar sig startfältet varv efter varv på den korta banan. Efter 2,5 timmar bryts TV-sändningen för att ge plats för andra program. När drygt 3 timmar, då publikleden glesnat, gått sätter Petter fram sin fot och vinner ohotad.
Kan det vara något?

Inlagd: 2010-03-12, 10:44
Skriven av: Sten

Alexander: Håller med dig. det är sällan som Sverige har med mer än ett lag. Många gånger borde vi åtminstone ha två.

Inlagd: 2010-03-12, 10:47
Skriven av: Sten

Sten, har man någonsin sett någon herråkare dra sönder fältet själv och åka solo dom sista kilometrarna mot mål? Jag menar… någon annan än Mûhlegg?

Även om Northug kommer fortsätta dominera, tror jag att han kommer få bättre motstånd i masstartsloppen framöver. Speciellt i dom större loppen där det kan vara värt att lägga upp lagtaktik och liknande.

Tidigare har inte Northug bara haft en överlägsen spurt, utan även ett överlägset taktiskt sinne. Den taktiska biten har varit underutvecklad i masstartsloppen, men där tror jag det kommer hända mycket i framtiden. Detta förutsätter dock att vi har banor där det finns möjlighet för utbrytningar.

Inlagd: 2010-03-12, 11:03
Skriven av: Manne

manne: Bauer i TDS

Inlagd: 2010-03-12, 11:16
Skriven av: Sten

Sten skrev, ”Inga mass starter har han vunnit genom att själv dra sönder fältet och åka solo dom sista kilometerna in mot mål.”

Det har ingen andre gjort heller, kun stindopa Mûhlegg.

Men det finnes en mulighet å slå Northug, det er om flere kapasitetsløpere betsemmer seg for å sammarbeide å kjøre steintøft hele veien, i tøffere baner som f.eks den i morgen i Holmenkollen, da har man kanskje en mulighet til å slite ut Petter og bli kvitt ham, klarer man ikke dette og Northug er med når kilometeren gjennstår, ja, så vet vi alle hva som skjer…

Inlagd: 2010-03-12, 11:18
Skriven av: Neithiri

äh men Petter lär ju inte fortsätta vinna hela tiden utan har väl droppar och dåliga säsonger han också. Nästa år kanske han får jobba betydligt mycket mera.. vem vet..

Verkar vara generationsbyte snart i många lag…

Inlagd: 2010-03-12, 11:21
Skriven av: Sanna

kommer inte bli lätt åka ifrån Petter han är så pass bra sedan har han alltid bäst taktik.. bara se på OS 5 milen… (hur mkt tid tog han inte bara på skidbytena) för mkt uppför hur många svenskar passar de bra? tror de bara passar Södergren.. Hellner å Olsson är bra uppför men finns några som är ännu vassare…Är alla här nöjda med hur banorna ser ut på damsidan??? väldig få som gnäller på dom loppen banorna…

Inlagd: 2010-03-12, 11:48
Skriven av: jossa

Jonas:
De nya reglerna visste jag inte om. Då bör vi iaf ha med två lag varje gång.

Är det någon annan som saknar kollen-stafetten? Det borde helt klart vara en ren klassiks stafett i kollen och en skate-stafett i Falun varje år.

Inlagd: 2010-03-12, 12:03
Skriven av: Alexander

Hur kommer det att se ut i Kollen då?
Inget talar ju för att det kommer att avvika från det vanliga mönstret. Ingen vill ju, riskera att, sänka sig själv, genom att sätta högsta fart från början.
Alla vill ha en bra plasering och då blir det som vanligt. Händer ingenting förrän på sista milen då det bara är 15-20 åkare kvar och några gör något desperat försök att bli ensam. men fångas in av en mindre klunga på slutet och sedan sätter Petter fram foten och alla blir så glada.

Inlagd: 2010-03-12, 12:06
Skriven av: Sten

”Hur kommer det att se ut i Kollen då?
Inget talar ju för att det kommer att avvika från det vanliga mönstret. Ingen vill ju, riskera att, sänka sig själv, genom att sätta högsta fart från början.
Alla vill ha en bra plasering och då blir det som vanligt. Händer ingenting förrän på sista milen då det bara är 15-20 åkare kvar och några gör något desperat försök att bli ensam. men fångas in av en mindre klunga på slutet och sedan sätter Petter fram foten och alla blir så glada.”

http://1.bp.blogspot.com/_dSZ36A0-GBI/SYey8cuaxZI/AAAAAAAACQw/JQwh9aQH0hA/s400/sarcasm+meter.jpg

Inlagd: 2010-03-12, 12:14
Skriven av: Ubersnuber

De som vil kjøre hardt og henge av Petter har alle muligheter til å gjøre det i Kollen, ” Løypa har ekstreme motbakker og bratte utforkjøringer. Den har akkurat det en moderne skiløype trenger. Jeg tror vi fortsatt kan markedsføre den som verdens hardeste femmil, sier Vegard Ulvang, leder for langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS).”

Dvs klarer de ikke å bli kvitt Northug i denne løypa vil de aldri klare det…

Inlagd: 2010-03-12, 12:25
Skriven av: Neithiri

Alexander… Ja, det är ju jättekul med stafetter, men varför tycker du att det ska va en skate-stafett och en klassisk-stafett? Jag tycker att det är alldeles för många titlar och tävlingsformer som det är. Det blir lite urvattnat till slut.

Däremot borde FIS göra något för att höja statusen på de vanliga världscup-stefetterna. Man måste försöka motivera nationerna att ställa upp med sina bästa lag.

Inlagd: 2010-03-12, 12:26
Skriven av: Manne

Jörgen Brink satsra en säsong till och det på skidor utan bössa.
http://www.sportix.se/art.php?sport=Skidsport&id=303400

Inlagd: 2010-03-12, 12:28
Skriven av: Sten

Ubersnuber: :) Vi skulle ha liknande mätare på många inlägg här.

Inlagd: 2010-03-12, 12:30
Skriven av: Sten

Manne: Tex. i Finland sist då det i princip var bara 6 nationer till start och inte heller med sina bästa i sina lag.

Inlagd: 2010-03-12, 12:33
Skriven av: Sten

Jag tror att Northug skulle kunna va topp-5 på en holmenkolls-femmil med individuell start, så naturligtvis är det grymt svårt att hänga av honom. Och jag tror ingen kan göra det helt på egen hand.

Ska man hänga av honom ska det nog endera vara någon form av lagtaktik, eller att flera toppåkare är motiverade att göra något redan vid ett tidigt stadie och ta lite risker. Ett sånt scenario är säkert möjligt i ett mästerskapslopp, men i säsongens elfte timme när Northug och Bauer slåss om världscupen och dom andra längtar efter semester… ja då är jag mer tveksam.

Förresten, tror ni att Holmenkollen kommer att lyckas behålla sin status, eller kommer tävlingen gå samma öde som Lathi?

Inlagd: 2010-03-12, 13:02
Skriven av: Manne

Angående att dra sönder hela fältet själv så har det faktiskt hänt:

Mattias Fredriksson gjorde det tex i Falun 2003 (2×10 pursuit), han vann med ca 15 sekunder före klungan då. Frode var tvåa och Brink var trea. Tungt före den dagen.

Det finns kanske ett par exempel till, Bauer i TDS tex, men det hör definitivt till undantagen.

Inlagd: 2010-03-12, 13:35
Skriven av: Fredde

Manne: Holmenkollens klassiska femmil är för mig med intervallstart och går två varv på 25 km-slingan. Klart att det blir en devalvering när de ändrar så här.

Inlagd: 2010-03-12, 13:38
Skriven av: Jörgen

Klart att det blir en mycket tråkigare och fattigare tävling.

Inlagd: 2010-03-12, 13:41
Skriven av: josef D

Själv har jag tänkt åka till Falun nästa lördag, men sen kom jag på att det är ju masstarter då och frågan är hur mycket skidåkning man egentligen får se om man är på plats? Det är ju ganska uppenbart att det inte blir så mycket som om det hade varit intervallstart.

Herrar kör 2×10 och damerna 2×5, det betyder alltså att man får se killarna 4 gånger och tjejerna 2 gånger eftersom de åker på en 5 km bara. Hur många minuter totalt kan det blir, 10?

Inlagd: 2010-03-12, 14:23
Skriven av: Fredde

Manne:
Det behövs inte ändras på någonting förutom att åkarna åker klassikst i Holmenkollen och fristil i Falun.

Inlagd: 2010-03-12, 14:48
Skriven av: Alexander

Alexander: varför ska det vara så?

Inlagd: 2010-03-12, 14:52
Skriven av: Andreas P

Jörgen, Oskar: ”vi” får tydligen stöd av självaste MARIT BJÖRGEN i Masstarts-motståndet! http://www.nettavisen.no/sport/vinter/article2857064.ece

Vilka vill ha masstart egentligen? Är det bara Sverre Seeberg, Jurg Capol och Åge Skinstar = Petter-ska-få-så-många-chanser-att-spurta-som-möjligt.

Nu ska de få ännu svårare att försvara detta masstartshelvete!

Inlagd: 2010-03-12, 14:55
Skriven av: skidjan

Kul notis i Norska tidningar. Man har fotbollspremiär i helgen i Norge men får ingen publik då alla skall till Kollen. Det vore morsomt med en vitklädd högst på pallen.

Inlagd: 2010-03-12, 15:24
Skriven av: nisse

”Det vore morsomt med en vitklädd högst på pallen”

Dream on.. ;)

Inlagd: 2010-03-12, 15:35
Skriven av: Janek Ermel

Masstart er det tråkigaste som fins, en haug med triste alvorlige skiløpere som går som en svakt duracell batteri. Ingen nerve, ingen dueller.. Det er en grunn til at skisporten kommer sakte men sikkert etter sykkelsporten i alt fra taktikk, bonussekunder og mindre intervall/tempo start.

Inlagd: 2010-03-12, 15:38
Skriven av: Janek Ermel

Alexander… Men det vore väl en ganska stor förändring? Jag är inte emot ditt förslag som sådant, men jag i princip inte man ska tävla i andra distanser i världscupen än de som finns i mästerskapen.

Om man ska va lite elak tycker jag att skidåkningen dom senaste åren varit ett forum för gamla avdankade skidåkare att hitta på nya fiffiga tävlingsformer. Det vi behöver nu är inte fler spännande idéer, utan en uppstyrning av dom tävlingar som redan finns.

När man i framtiden sätter sig framför skidor på teven ska man inte behöva fundera på vad en stafett är. Man ska inte behöva va osäker på hur lång en sprint är. Och framförallt ska man inte behöva fråga sig varför det nästan bara är distansåkare som åker sprintstafetter.

Inlagd: 2010-03-12, 15:48
Skriven av: Manne

Läser i Skidjans nyhetslänk ovan att masstarten i år enbart beror på att det är för-VM. Traditionen med intervallstarten i Kollen är tillbaka 2012. Positivt om det stämmer.

Inlagd: 2010-03-12, 15:49
Skriven av: Jörgen

Masstart kom ju in på OS / VM programet långt före Petter N var med.. ¨så inte är masstarter för att han ska få spurta.. är mkt annat som ligger bakom varför de blivit som de är nu…

Inlagd: 2010-03-12, 17:08
Skriven av: jossa

jossa: Vegard Ulvang uppmanade norska skidförbundet att söka så det blev intervallstart i Kollen:
Vegard Ulvang säger sig vara nöjd med OS-programmet, även om han erkänner att det är en viss övervikt av masstarter.

– Därför lade jag själv förslaget att femmilen i Holmenkollens världscup i vår skulle vara med individuell start.
Men så blir det inte.
– Nej, det norska skidförbundet vägrade. De menade att då kan inte Petter Northug vinna, att då hade förmodligen Anders Södergren vunnit i stället.

http://kvp.expressen.se/sport/Vintersport/1.1794712/sverige-sagar-vc-programmet

Nog spelar Northugs vinstchanser roll för norska skidförbundet.

Capol är nog mer intresserad av TV-intäkter.

Inlagd: 2010-03-12, 17:19
Skriven av: skidjan

OBS. att det inte är Vegard Ulvang inte är den största kuckut, han vill ju faktiskt bevara Kollen-femmilen.

Inlagd: 2010-03-12, 17:23
Skriven av: skidjan

Förslag på förändringar till nästa säsong:

Alla skidbytarlopp ska köras som vanligt i världscupen. Utom på VM. Då testar man en ny och spännande variant som i fortsättningen bara ska köras på mästerskapen. Denna variant går till enligt följande…

Tävlingen börjar med att alla åkare springer in i en vallabuss med varsitt par skidor. Därefter vallar man så att svetten lackar. Det blr ett rafflande positionssökande eftersom det bara finns tre stycken vallaställ. Det finns dock obegränsat med stavar för den som råkar bryta dessa på konkurenterna.

Efter vallningen skyndar man sig att byta om och ger sig ut på en klassisk femton- respektive tiokilometerslinga. Sen vallar man skate-skidorna och gör om proceduren. Eventuellt kan man korta ner själva skidåkningen med en tretton, fjorton kilometer och fokusera på det vesäntliga istället, skidbytena.

Slutligen grabbar åkarna sina sportbagar i skidbytarzonen och rusar bort till omkäldningrummet. Den som först duschat, satt på sig pumpsen och trimmat moppemuchen vinner förstapris – en livsförbrukning av koffeindrycker.

Allt avslutas naturligtvis med en presskonferens i en störtloppsbacke där den åkare som hittar på flest kaxiga kommentarer om dom andras mammor får hundra extra världscuppoäng.

Fast det är klart, ungefär såhär är det väl redan.

Inlagd: 2010-03-12, 17:23
Skriven av: Manne

Fredde: blir väl hyfsat i Falun ändå.
Prolog är intervallstart.
Masstarten är ju masstart.
Jaktstarten lär bli med en del spridning.

Inte så pjåkigt, åk till Falun du! I Mördarbacken åker de ju dessutom rätt långsamt ;)

Inlagd: 2010-03-12, 17:28
Skriven av: skidjan

Någon som vet vilka tider loppen körs imorgon Lördag?

Inlagd: 2010-03-12, 17:42
Skriven av: Joel Burman

Vi får se vad publiken i Kollen tycker om masstarterna. Jag tror inte att dom gillar nymodigheten, speciellt inte om någon icke norrman vinner.

Inlagd: 2010-03-12, 17:42
Skriven av: nisse

haha skön kommentar Manne!

Inlagd: 2010-03-12, 18:12
Skriven av: Sanna

Fredde;
Du och andra som ev. skall till Falun, häng inte vid målet, ut efter spåret så ni får se åkarna på nära håll.

Det är föresten ingen risk att ni träffar någon s.k. skidjournalist ute efter spåret.

Efter att ha sett närmare 20 tävlingar live i Sverige den här säsongen har jag bara sett två fotografer, noll journalister ute längs spåret.

Inlagd: 2010-03-12, 18:17
Skriven av: Elin

Joel Burman:

Lördag 11.00-12.30 3-milen damer masstart fristil

Lördag 12.45-15.15 5-milen herrar masstart fristil

Söndag 10.45-11.45 sprint prolog

Söndag 15.30-17.45 sprint finaler

Inlagd: 2010-03-12, 18:17
Skriven av: Jörgen

Elin: har du aldrig träffat en s.k. skidjournalist trots dina många livelopp? Lasse Anrell ska vara väldigt trevlig.

Inlagd: 2010-03-12, 18:19
Skriven av: Jörgen

Jörgen:
Jag har inte träffat någon journalist ute efter spåren.

Givetvis har jag träffat journalister före och efter tävlingarna vid målområdet.

Inlagd: 2010-03-12, 18:28
Skriven av: Elin

Elin: nog inte så konstigt att journalisterna finns i målområdet eller i skidstadion. De måste ju skriva hem om hur det gick och helst få några ord från de tävlande, det går ju inte längs spåren…

Inlagd: 2010-03-12, 18:38
Skriven av: Jörgen

Jörgen tack för infon!

Inlagd: 2010-03-12, 18:40
Skriven av: Joel Burman

Kowalczyk fattas i startlistan imorgon. Är det någon som vet om hon har gjort en ”Marek”? Även Cologna och Legkov fattas.

Inlagd: 2010-03-12, 19:00
Skriven av: Jonas

Lite besviken att inte Norge låter Hilde Gjermundshaug Pedersen köra, hona hade nog fortfarande kunnat vinna

Inlagd: 2010-03-12, 19:32
Skriven av: Kurt

Javel. Da er jeg tilbake etter en tur utelands, og benyttet sjansen til å prøve de nye løypene i Holmenkollen.

Bjørgen , Northug og co har rett: Dette er noen av de hardeste løypene jeg noen gang har gått. Utrolig krevende, og jeg tror faktisk løypene kommer til å skille mye-selv i fellesstart. Løypene bør passe Bauer bra.

PS! jeg klarte ikke å fullføre 8 km sløyfa uten pause, til tross for at det var raskt føre.

Inlagd: 2010-03-12, 19:56
Skriven av: gif

Svtkarlsson kallade banan ett helvete att ta sig runt. Inte kanske världensbästa skidåkare men han har ju provat os banorna utan liknade kommentar.

Inlagd: 2010-03-12, 20:39
Skriven av: Per

Kurt: Polskan behöver inte åka mer för att vinna totalen och distans, den enda cupen hon hotas i är i sprint:

Totalen:

1. Justyna 1736 p
2. (Majdic 1191 p)
3. Saarinen 990 p

Distans:

1. Kowalczyk 857 p
2. Björgen 430 p

Sprint:

1. Polskan 479 p
2. (Petra 446 p)
3. Aikku 375

Inlagd: 2010-03-12, 20:40
Skriven av: Jörgen

@gif: Hvordan i all verden fikk du lov til å gå i disse løypene? Jeg har prøvd å finne løypa.. :-)

Inlagd: 2010-03-12, 23:33
Skriven av: drazyc

drazyc: Gikk en liten runde på mandag. Fikk ikke gå inne på stadion.

Baneprofilen finner du her:

http://img1.custompublish.com/getfile.php/1178171.1181.wvspywvpds/Track+Layout+-+Cross+Country+Mass+Start+M+

Inlagd: 2010-03-13, 07:02
Skriven av: gif

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values