07 mars 2010, av Oskar

Grattis Brink!

Jörgen Brink vann Vasaloppet 2010 
Kul att Brinken fick till det idag på Vasaloppet! Han har haft det motigt i många år men ändå fortsatt satsa på ett eller annat sätt, det kallar jag passion för skidåkningen! Han verkar inte riktigt få till det där skyttet sedan han bytte sport, men jag blir inte ledsen om han lägger bössan på hyllan och återgår till den sanna sporten! Han visade ju storform på längd-SM och nu seger i Vasaloppet, grymt!

Sen så var det riktigt sorgligt att Pops tog upp den gamla stafett-väggen igen under segerintervjun. Det är ju över sju år sedan nu…

Uppdatering: Brink pratar lite om att han kanske ska sluta. Det vore trist, jag vill se honom lite i landslagskläder först!

46 kommentarer till ”Grattis Brink!”

Synd att han offrade tre år på skidskytte. Han borde satsat på längd i stället. Men som sagt, han har ju inte haft det lätt och kanske behövde miljöombytet.

Inlagd: 2010-03-07, 17:12
Skriven av: nisse

Grattis Jörgen Brink, du är en hjälte!

Inlagd: 2010-03-07, 17:40
Skriven av: Tomas

vem vet, det kanske var lite pichler-träning, lite trevlig ferry/bergman-stämning, som behövdes för att få tillbaka stinget?

måtte han köra nästa år också.

Inlagd: 2010-03-07, 17:55
Skriven av: gummo

Han sa i intervjun att han lägger bössan på hyllan iaf.

Inlagd: 2010-03-07, 18:06
Skriven av: Andreas

Ja, taskigt att ta upp stafettmissen. Han får satsa på en dubbel i Vasan istället för att sluta.

Inlagd: 2010-03-07, 18:19
Skriven av: uttern

kanske funderar på långlopp han också? :)

Inlagd: 2010-03-07, 18:33
Skriven av: Sanna

Northug skulle aldrig göra en Brink sa han… ;)

Inlagd: 2010-03-07, 19:30
Skriven av: Sanna

Sanna: Menar Petter då att han aldrig skall vinna Vasaloppet?

Inlagd: 2010-03-07, 20:23
Skriven av: Sten

Heja,heja Jörgen!!!!!!!!!
Trägen vinner alltid.. Det har du visat nu. Ett jättestort GRATTIS till dig!

Inlagd: 2010-03-07, 21:07
Skriven av: vera

Långlopp verkar passa Brink bra så man får hoppas att han orkar satsa något år till. Tror han har bra möjligheter att ta hem hela lånloppscupen om han satsar på det, och får vara frisk.

Grattis Brink!

Inlagd: 2010-03-08, 08:05
Skriven av: Fredde

Stort grattis till dig Jörgen. Hoppas att detta inspirerar till att satsa på VM i holmenkollen. DP och 5-mil, sprintstafett blir du farlig i.

Normal håller jag alltid på den som dragit mest under loppet, men denna gång höll jag på Brink. DEtt med anledning av all skit han fårr de sista åren.

När han blir intervjuad och de tar upp stafettmissen så skäms jag att jag betalade tv-licens när jag bodde i Sverige.

Några fakta angånde Brink och 2003:

Han har alltid varit bättre att åka i rygg på andra än att gå själv.

Han blev jagad i 8 km av två av världens bästa skidåkare som hjälptes åt att dra.

Svenskar har gått i väggen 91,92,93,94,98,2001,2002,2005,2009 när de legat i ryggen och ”bara” hängt på de andra nationernas åkare.

Slutsats: Självklart var det hemskt att förlora stafetten så nära målet, men att påstå att Brink skulle gjort ett sämre lopp än de andra svenskarna som ”förstörde” stafetten för Sverige är direkt felaktigt. I Norge är Brink-saken väldigt stort fortfarande och det säger väl mer om norrmännens mindrevärdskomplex än om Brink.

Jörgen Brink är just nu tillsammans med Rickardsson och Fredriksson en av Sveriges topp 6 distansåkare. Han är bättre i fristil, men blir fyra i SM sprinten och vinner Vasaloppet. Jag kommer iaf inte på så många andra åkare i världen som skulle kunna göra det. Rønning, Svartedal, Teichmann, Jahujärvi är de enda på rak arm.

Inlagd: 2010-03-08, 09:30
Skriven av: Alexander

Alexander: Brink hade inte så lätt läge i stafetten 2003 två av värdensbästa jagande(Alsgaard. Teichman) ca 20 sek efter från start.. inte lätt hålla undan när dom två satte vart vilket dom gjorde efter ca 7 km då… Brink gjorde väl ingen jätte bra stäcka inte heller jätte dålig ändå.. kommer ihåg från stafetten att Elofsson på trede inte hellger gjorde något topplopp….

Inlagd: 2010-03-08, 09:50
Skriven av: jossa

Är det någon som fått en förklaring av Alsgaard till hans taktik? Han brukar ju normalt vara extremt taktisk i sin åkning.

Inlagd: 2010-03-08, 10:50
Skriven av: Alexander

Just eftersom Brink är en så bra hängåkare och tydligen har kapacitet att spurta oavsett hur långt loppet är så tror jag att han har bra chans på totalen i långloppscupen. Alla långlopp är ju mass-start, så varför inte?

Hoppas han kör ett år till!

Inlagd: 2010-03-08, 14:34
Skriven av: Fredde

Såg att Brink funderade på att lägga skidorna på hyllan. Men jag hoppas att han fortsätter några år till. 5-mil med mass start borde passa honom. För att inte tala om alla långlopp. Han har mycket kvar att ge.

Inlagd: 2010-03-08, 17:38
Skriven av: Sten

Alexander: Hvorfor skulle Norge ha et mindreverdighetskomplex overfor Sverige? Vi er jo en bedre langrennsnasjon. Det er vel ingen diskusjon om saken.

Inlagd: 2010-03-08, 17:46
Skriven av: Skidoo

Jeg tror ikke Northug mente noe negativt med det å gå på en Brink. ”å gå på en Brink” et uttrykk som nesten er innarbeidet i språket her. Jeg har selv brukt uttrykket flere ganger under harde treningsøkter der jeg eller treningskompiser har sakket akterut.

”Hvor ble du av? Gikk du på en Brink” kan jeg gjerne si dersom jeg løper fra en kompis, uten at jeg tenker på at begrepet stammer fra den gamle VM-stafetten.

Inlagd: 2010-03-08, 17:58
Skriven av: Tor

skidoo: Ni kanske är lite bättre men inte mycket. Alla stafetter med fullt mannskap har vi vunnit denna säsong.
Utan Northug och Björgen så är det inte mycket med Norge. Och världens största skidlopp Vasaloppet är det inte ofta en Norrman vinner. Så vi hänger er i hälarna och ibland så ligger vi före.

Inlagd: 2010-03-08, 18:28
Skriven av: nisse

Ingen kan väl påstå att uttrycket ”Att göra en Brink” är speciellt snällt mot Jörgen. På det sättet som det ältats fram och tillbaka i tidningar etc senaste tiden. Så tycker jag det är vedervärdigt och hemskt. Jag har tävlat själv, dock inte på skidor utan långdistanslöpning, när jag var yngre och jag har sett både ammatörer och proffs kolappsa och gått på knäna. men inte var det så märkvärdigt att vi andra började älta det fram och tillbaka. nej snart var det glömt och vi tävlade vidare. Men Jörgen Brink skall tydligen påminnas om det hela tiden. Visst mindes jag det utan att någon behövde påminna mig. Men det är ju historia och säkert har både Jörgen och andra tagit lärdom. Men mer är det väl inte med det. Skidåkningen är ju ett nöje. Både för aktiva och publik och skall engagera. Men vi skall inte gräva ner oss allt för länge i enskilda misslyckanden. Ingen är bättre än vid det enskilda tillfället och sedan kan det variera. Går inte för varken Norrman eller Svensk att rida på gamla meriter. Även om sannolikheten många gånger säger att det blir Norsk seger, så vinner ändå inte Norskarna alla lopp. Vid start är det många som är favoriter. Men det är ju bara en som till slut är vinnare. Northug, Hellner, Bauer, Brink etc är ju exempel på vinnare. Skitsnacket riktat mot nationslag eller enskilda åkare kan vi sluta med och i stället försöka titta på vilka styrkor och svagheter var och en har. I nutid och tidigare och sedan kan vi ju bara gissa vem som är starkast för dagen. Allt kan ju hända. vallarna misslyckas. Man åker omkull. Bryter staven. Gör felbedömningar så att tåget går ifrån en. Sedan kan vem som hälst ha en dålig dag.

Inlagd: 2010-03-08, 19:34
Skriven av: Sten

Otroligt kul för Jörgen! Brink har alltid vart min favorit i längd spåren och i slutet på loppet så var jag lika uppe i varv som slutet på skiatlon loppet under OS. Jag hoppas verkligen att han slår en signal till Abrahamsson efter säsongen och frågar om han har en möjlighet att åka sig in i längdlandslaget under nästa år. Jag hoppas han ställer upp i Falun som nations åkare och får ge sig ut tidigt där, jag tror och har alltid trott på Brinken!

Kör på Brink!

Inlagd: 2010-03-08, 23:19
Skriven av: Daniel

Skidoo: Jag menade inte skidåkning utan generellt. Om en svensk kritiserar något om Norge till en norrman så blir han väldigt defensiv jämfört om en norrman hade fällt samma kommentar. Som svensk bryr man sig inte om det är en svensk, norsk, tysk , australensare som säger något om Sverige.

Inlagd: 2010-03-09, 09:57
Skriven av: Alexander

att göra en Brink står väl nu för att vinna vasaloppet hur som helst.

Inlagd: 2010-03-09, 11:00
Skriven av: Sanna

Bra sagt Sanna!!!!!!!!!!

Inlagd: 2010-03-09, 11:08
Skriven av: Göran

Jag tror att ”göra en Brink” nuförtiden står för att vinna Vasaloppet i en mycket jämn spurt, i sitt andra försök trots en förkylning dagarna innan.

Hur många har lyckats med att vinna Vasan på sitt andra försök nu under senare år? Inte många skulle jag tro.

Inlagd: 2010-03-09, 11:38
Skriven av: Fredde

Brink gjorde sitt fjärde Vasalopp. Han var fyra sista och runt 20e en annan gång och har alltid varit med där uppe o slagits. Jag anser att man måste ha fakta när man skriver något.

Inlagd: 2010-03-09, 13:52
Skriven av: svegon

Det har jag missat i så fall, ursäkta.

Hans enda starter det här milleniumet har varit 2007 och 2010. Med en fjärde och en första plats som resultat. Det är jag 100% säker på.

Inlagd: 2010-03-09, 14:17
Skriven av: Fredde

För att vara exakt så är det här Brinks resultat i Vasaloppet:

1997: 27 plats, tid: 04:31:01
1998: 9 plats, tid: 03:46:34
2007: 4 plats, tid: 04:44:05
2010: 1 plats, tid: 04:02:59

De två första starterna hade jag inte riktigt koll på, sorry. Jag skyller på att det bara går att söka från 2001 på Vasaloppsiten.

Inlagd: 2010-03-09, 14:30
Skriven av: Fredde

Brink vore trevlig att se i Kollen-femmilen! Både i år och nästa. Förtjänt seger för åratal av slit.

För övrigt är Northug-hetsen bara löjlig, blir beklämd när jag ser hans gästbok. Nog för att ”fangirl”-sen är lite fåniga men de får mig att att skämmas så upp över öronen av att vara svensk längdåkningsentusiast som de som skriver hätskt, okunnigt och svordomsfyllt om PN.

Betänk att många av PNs fans (svenska och norska) är runt 6-10 år. Hoppas att familjen Northug fortfarande känner sig som svenskvänner (både May och Petter verkar åka en del turlopp i Jämtlands län..)

Inlagd: 2010-03-09, 15:03
Skriven av: Skidjan

Imponerande att se Brink vinna Vasaloppet trots en förkylning strax före. Han var ännu bättre i Estland för 2 veckor sedan då var han uppe och drog hårt flera gånger under loppet. Att Brink skulle få åka femmil i Kollen är ungefär lika sannolikt som att månen skulle trilla ner. Jocke och Magnus har väl inte gett någon över 24 chansen hittills om man inte tillhör landslaget.

Inlagd: 2010-03-09, 17:01
Skriven av: Christer

Christer, angående det du skriver att Jocke och Magnus inte gett någon över 24 chansen…

Jag får det till att 9 herrar som i år fyller 25 eller mer och som inte tillhör landslagets elitgrupp fått chansen i världscupen den här säsongen. Räknar man bara distansåkare blir det sju. Dessa sju ska om jag räknat rätt va:

Tiio Söderhielm, fyller 26
Rikard Andreasson, fyller 31
Martin Johansson, fyller 26
Jimmie Johnsson, fyller 25
Mathias Fredriksson, fyller 37
Anders Svanebo, fyller 26
Fredrik Karlsson, fyller 25

Inlagd: 2010-03-09, 20:53
Skriven av: Manne

Jag tror det är svårt att prestera i Holmenkollen veckan efter ett Vasalopp. Hade det varit längre tid borde Brink fått åka, men nu blir tiden för kort.

Inlagd: 2010-03-10, 08:51
Skriven av: Alexander

En god poäng Alexander, hoppas bara han har blivit kontaktad av landslagsledningen och de har förklarat just det. Det hade nog varit positivt för Brinken och fått honom att vilja satsa till VM 2011.

Inlagd: 2010-03-10, 09:47
Skriven av: Skidjan

Om 5-milen nästa år blir som den i år så är Brink vår näst bästa medaljkandidat tillsammans med Hellner.

Tyvärr så verkar banan vara anpassad så att Södergren inte ska kunna åka ifrån Northug.

Det är nästan sorgligt att skidsporten ska försöras steg för steg.

Inlagd: 2010-03-10, 10:05
Skriven av: Alexander

Manne. Ok jag överdrev lite. Över 26 och då glömde jag ändå Rikard Andreasson och Mattias Fredriksson, men det känns ändå som lägre ålder ibland gått före prestation. Jag tillhör de som tycker att endast prestation ska vara avgörande för att få åka världscup. På denna nivå ska inte ung och lovande vara ett kriterie. Det finns ju Skandinvask cup mm.

Inlagd: 2010-03-10, 13:12
Skriven av: Christer

Christer. Vilka över 26 är det som inte fått chansen? Min uppfattning är att dom som gjort bäst resultat i kvaltävlingarna fått åka, oavsett ålder.

Inlagd: 2010-03-10, 13:22
Skriven av: Manne

Håller med Manne alla som åkt bra i kvaltävligarna har fått chansen Christer Kan du nämna en som inte fått chansen som borde fått?

Inlagd: 2010-03-10, 13:53
Skriven av: jossa

Generellt har som vill slå sig in i landslaget som Martin Larsson, Sandra Hansson, Brink, Svärd, Tynell et.c. har möjligheten att slå sig in om de presteuttagningarna varit vettiga, mindre godtyckliga än tidigare och baserat sig på resultat i Skandinaviska cupen, SM och Intersportcupen. Det finns dock några plumpar som behandlingen av Mathias Fredriksson. Äldre skidåkare rar bra på SM och i Skandinaviska cupen. Brink gjorde bra ifrån sig på SM och i en deltävling av Intersportcupen och borde få en chans enligt mig.

Inlagd: 2010-03-10, 15:35
Skriven av: josef D

Josef D: håller med om Brink han har gjort resulsat så borde vara aktuell.. Fredriksson har ju ofta varit ett problem för många förbunskaptener..

Inlagd: 2010-03-10, 15:51
Skriven av: jossa

Det finns tydligen en del även på andra sidan Atlanten som följer Vasaloppet, kul:

http://www.tassava.com/blowing-and-drifting/2010/03/09/back-from-the-jorgen-brink-athletic-redemption/

Inlagd: 2010-03-10, 16:09
Skriven av: Fredde

Meningarna råkade hoppa runt i min förra post. Jag tycker till skillnad från Christer att ålder visst borde spela roll för vilka skidåkare man satsar på. Prestation och utvecklingskurva är naturligtvis det viktigaste men för att ta ett exempel. Rickard Andreasson har gjort bättre resultat än Fredik Jonsson i Skandinaviska cupen, men Andreasson är elva år äldre och har fått många chanser utan att riktigt få till det. Den enda gången han har tagit världcupspoäng var när Vasaloppet var en världscupstävling. I det här läget tycker jag det är vettigt att ta ut Jonsson och ge honom rutin även om han kanske inte placerar sig så bra. Återväxten på herrsidan är svag, så det är nödvändigt att satsa mer på de unga än på de äldre. Äldre skidåkare som står på gränsen till toppgruppen bör absolut få chanser men det är naturligt att prioritera yngre förmågor lite extra.

Inlagd: 2010-03-10, 16:13
Skriven av: josef D

Rikard Andreasson och Mathias Fredriksson har ju fått göra flera världscupstarter i år.

Vad gäller Fredriksson är det ju jättetråkigt att en skidåkare som gjort så mycket för svensk skidåkning ska behöva känna sig så illa behandlad i slutet av en fantastisk karriär. Och jag är tycker inte det känns bra att man petade honom via sms…

Men jag tycker inte att landslagsledningen betett sig godtyckligt när man inte tog med Fredriksson till Otepää. Det beslutet går väl i linje med de uttagningskriterier man drog upp innan säsongen:

http://www.langd.se/uttagningskriterier-for-langdelit.4640292-86106.html

Sen är det ju förstås upp till var och en att tycka att dessa uttagningskriterier är fel.

Inlagd: 2010-03-10, 17:24
Skriven av: Manne

Manne. Tack för din länk ovan. Där finns ju några om och ifall osv. Så helt klart är det ju inte enkelt för förbundskaptenerna i alla lägen. Namnen jag tänkte på var bröderna Fredriksson, Mats Larsson, Jörgen Brink, Sandra Hansson. Men det är ju svårt att kritisera något som lyckats så bra som på OS. Teamkänslan verkar ju vara en stark faktor för framgång. Sen vet man ju inte hur allt gått till. Aktiva kan ju blivit tillfrågade och tackat nej av olika skäl och därför ej blivit uttagna. Hoppas på en fin svensk vc-avslutning. Tänkte kolla på plats i Falun (första gången i år för en sydlänning).

Inlagd: 2010-03-10, 19:27
Skriven av: Christer

Christar: av dom namn du nämrnar Larsson fredriksson så har dom ju fått chansen att åka WC Brink har gjort resutaten för sent hade kanske varit aktuell för kollen men vassan kanske var för nära + att han varit förkyld så kan nog vara rätt sliten nu.. Sandra Hansson har inte ett enda resultat som är nära att få åka i WC ännu men hoppas de kommer nästa år…

Inlagd: 2010-03-10, 20:04
Skriven av: jossa

Manne och Jossa ni har rätt i sak. Ni har säkert mer fakta än jag. Det jag ville kommentera var bara att de som ställer in sig i ledet säkert går före de som kör sitt eget race. Rätt eller fel? Troligtvis rätt. Om inte annat så visade ju OS det.

Inlagd: 2010-03-10, 20:53
Skriven av: Christer

Christer… Bröderna Fredriksson är så vitt jag vet dom två herråkare utanför elitgruppen som fått flest chanser i årets världscup. Mathias har åkt i Davos, Rogla och touren, Thobias i Dûsseldorf, Davos och Rogla… Vad jag vet har ingen annan utanför elitgruppen fått åka till mer än två världscuporter. (Jens Eriksson ska åka sin tredje i helgen…)

Sandra Hansson har inte resultat från en enda kvaltävling och har därför inte varit aktuell.

Brink har inte haft resultat som gjort honom aktuell förr än nu till Oslo. Men då har man valt att satsa vidare på Jens som har likvärdiga resultat som Jörgen från i år.

Inlagd: 2010-03-10, 21:14
Skriven av: Manne

Tobias F var å andra sidan bäste svensk i Düsseldorf med en 9 plats och tredje bäste svensk efter Modin och Hellner på en 13 plats i Davos. Så det kanske inte var så konstigt att han fick en chans till i Rogla, där han tyvärr bara blev 43 man.

Inlagd: 2010-03-11, 13:33
Skriven av: Fredde

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values