18 februari 2010, av Oskar

Emil ingen mästerskapsåkare

Det finns vissa skidåkare som är rysligt bra när det gäller. Antingen är de dopade eller så vet dom exakt hur man gör för att pricka in formen både fysiskt och psykiskt. Första alternativet är ju inget egentligt alternativ men lyckas man pricka formen krävs det ganska mycket för att ta hem en OS-medalj. Man måste man klara av pressen av att vara favorit, som Emil Jönsson nu var, lite tack vare sina norska konkurrenter som tjatat om Jönsson hur länge som helst nu. Perfekt psykning som till slut fick Jönsson på fall.

En som däremot är en mästerskapsåkare är Anna Olsson. Hon gör nästan en Mats Larsson, kommer tillbaka från väldigt bristfällig träningsmängd och tar sig till final. Tyvärr räckte det inte lika långt som för Larsson i Sapporo, men det är otroligt starkt det hon gör. Synd bara att det blev den ändå så värdelösa fjärdeplatsen.

En annan som lever i en egen dimension vad gäller att vara en fighter är ju Petra Majdic. Ända sedan jag träffade henne under Tour de Ski för ett par år sen har hon varit en av mina favoriter. Och med tanke på hur dagen började för henne så är det näst intill ett under att hon får en medalj. Frågan om hon är lyckligare än både Bjørgen och Kowalczyk just nu?

Ja, förresten, grattis Marit till segern, den var du värd! Det var fantastiskt tryck i den fina åkningen, inte alls så stressande som sluggern Kowalczyk och polskans jämförelsevist taskiga teknik.

Well, det var värdiga pallare ikväll på damsidan.

Angående herrloppet måste jag säga som min syster, att semifinalen då Jönssons slogs ut kändes mer som en final än vad finalen kändes som! Vilken konstig final alltså. Nästan enda gången det skedde incidenter, vilket på sätt och vis var skönt. Hur som helst, när man såg finalen kändes det ändå som om flera svenskar skulle kunnat hävda sig bra där. Men men, sprint är sprint, idag hade Sverige en gigantisk stolpe ut:

• Olsson utanför pallen.
• Ingemarsdotter problem med staven
• Falk skadad (jag älskade henne i svt-intervjun: ”Det är bara en massa skit”)
• Jönsson
(• Anja Pärsons krasch)

Antar att norska medier kommer dra ganska mycket växlar över att ryssarna var så överlägsna i finalen, men ser man till åktiderna i finalen som inte alls var så värst snabba så kan de allra största dopinghetsarna ta det lite lugnt.

Till slut måste jag säga att jag ändå är rätt så lättad över att ryssarna klådde Northug. Jag står bara inte ut med den mallgrisen. OK om Hattestad eller Pølsa hade vunnit, men Northug nej tack!

Läs mer: DN 1 2 3, Aftonbladet 1 2 3

PS. Kan det här varit Björn Linds sista framträdande?

41 kommentarer till ”Emil ingen mästerskapsåkare”

Ah visst ja Hannagumman! Så trist. Men hon har hur mycket bra som helst framför sig!

Inlagd: 2010-02-18, 00:21
Skriven av: Sanna

Kan någon bara bryta ett ben på petter? Senaste kommentaren om Jönsson:

”Nu kan svensken lika gärna lägga av”

Inlagd: 2010-02-18, 00:40
Skriven av: Oskar

Hellner och Jönsson blir nog väldigt giftiga i sprintstafett då båda är revansch sugna. Så jag tror att dagens mindre bra resultat och Hellners fjärdeplats kan vara en bonus.

Inlagd: 2010-02-18, 00:43
Skriven av: nisse

Oskar: Jeg tror ikke Northug sa det slik. Det tror jeg rett og slett ingenting på.

Inlagd: 2010-02-18, 00:43
Skriven av: drazyc

drazyc, jag hoppas du har rätt. Men man vet aldrig med den grabben.

Jag gillar kaxiga, roliga typer, som exempelvis Ferry, men vafan det finns en gräns.

Inlagd: 2010-02-18, 00:44
Skriven av: Oskar

Northug har nog med sina egna problem och är inget att bry sig om. Han ligger ju redan 2guld under förväntat. Och jag tror Cologna och Bauer gör processen kort med Northug på DP.

Inlagd: 2010-02-18, 00:45
Skriven av: nisse

hoppas Northug kan coola ner, har nästan nyss börja få liite liite sympatier för killen nu när han också visar sig ha känslor.

Inlagd: 2010-02-18, 00:47
Skriven av: Sanna

Nu kan lika gärna Petter lägga av, han har ju ingen spurt jämfört med ryssarna.

Inlagd: 2010-02-18, 00:52
Skriven av: Skidjan

”Till slut måste jag säga att jag ändå är rätt så lättad över att ryssarna klådde Northug. Jag står bara inte ut med den mallgrisen. OK om Hattestad eller Pølsa hade vunnit, men Northug nej tack!”

Dette er en sport, ikke Big Brother.
Utrolig hvordan man skal henge seg opp i kosmetiske detaljer som har null nix eller nada med sporten å gjøre.

Inlagd: 2010-02-18, 00:56
Skriven av: Ubersnuber

Relationerna mellan herrarna i Sve och Nor är nog inte dom bästa, mycket beroende på Northug.
Dom borde lära sig av damerna där är dom ju goda vänner, det är nog betydligt klokare i längden.
Dagens lopp visar att det är viktigare att slå Sverige än att vinna tävlingen.

Inlagd: 2010-02-18, 01:00
Skriven av: nisse

Säg det till Petter!

Men men, jag är sur och bitter ikväll, med all rätt tycker jag själv..

Vi får se hur det går på fredag!

Inlagd: 2010-02-18, 01:00
Skriven av: Oskar

Bryt ihop och kom igen ;)

Inlagd: 2010-02-18, 01:20
Skriven av: JE

Petter sa att Jönsson kunde lägga av att snacka vad jag förstod det som och inte lägga av..

Nemen det var en tråkig dag idag.Nån som hittat nån spelsida med bra odds på ryssarna inöfr spirntstafetten nu?

Inlagd: 2010-02-18, 04:04
Skriven av: bergelius

Jag håller helt med om att de norska längdkillarna ochi synnerhet Northug är väl kaxiga. De försöker på alla sätt (även regelvidriga) att stoppa svenskarna. härligt att nothug fick stryk i finalken av de båda ryssarna.
Undrar förresten om någon av de fyra första klarar dopingkontrollen.

Ta lärdom av Marit Björgen som även kan uppskatta svenska framgångar.

Gunnar

Inlagd: 2010-02-18, 04:46
Skriven av: Leif Lundqvist

Det var helt klar bättre att gå i semi 1 för herrarna, så mycket bättre att det var helt onödigt att överhuvudtaget köra final, man kunde bara ha delat ut medaljerna till de tre första i semi 1 i stället.

För övrigt så hoppas jag att Anna Olsson satsar ett år till, Johan skall ju göra det så varför inte?

Inlagd: 2010-02-18, 08:01
Skriven av: Fredde

Sverige och Norge bränner en massa energi på att bråka om tramsiga uttalanden och Ryssland tackar och tar emot.
Grattis Ryssland!

Inlagd: 2010-02-18, 08:16
Skriven av: nisse

Nej det här var ingen kul dag.

Den enda som var underhållande var att följa med på VG:s OS-forum under loppet och se alla norrmäns totala extas, när Jönsson åkte ut, bytas mot total gravstämning i finalen. Och därefter det obligatoriska dopingsnacket.

Jag tror dock att detta var effekten av att man tagit bort b-finalen. Vi har ju diskuterat det här på Skidpepp sedan första sprinten i Kuusamo i höstas; det blir ett gigantiskt underläge för de som går andra semifinalen.

Inlagd: 2010-02-18, 08:24
Skriven av: Gabriel

Bättre att vara kaxig än dopad….

Inlagd: 2010-02-18, 08:30
Skriven av: Löwet

Tillbaka med B-finaler. Oavsett hur störig Northug är så kändes det inte rättvist. Finalen gick ju långsammare än semin.

Inlagd: 2010-02-18, 09:02
Skriven av: utter

Bort med kvartsfinalerna, kör semi direkt efter kvalet istället.

Inlagd: 2010-02-18, 09:21
Skriven av: Anders

Jag anser att det borde vara en paus på minst en timme mellan semifinal och final. Det är ju nästan omöjligt att vinna om man åkt i semifinal 2. Hade friidrotten fungerat så här så hade kanske inte Bolt vunnit. Att säga att Jönsson inte klarat pressen är kanske att gå lite långt. Är du inte 100% på tävlingsdagen så går det inte att vinna på herrsidan så länge du inte är Svan, Wassberg eller Elofsson.

För sprintstafetten borde vi lära av ishockeyn rangeringssystem. 6-8 lag borde gå direkt till final och 2-6 lag fick kvalifisera sig på en WC en månad före OS. I sprintstafetten så har detta varit ett ännu större problem.

Inlagd: 2010-02-18, 09:26
Skriven av: Alexander

Norrmännen skriver i tidningarna i dag att Northugs guld rök på att Pölsa föll och Petter blev hindrad… well… inte såg jag att Petter fick bromsa, kanske kom han lite mindre bra till kurvan, men han låg ju 15 meter efter ner för backen så där har han sig själv att skylla, förmodligen kunde han inte gå snabbare. Han hade dessutom ingen chans i stakningen i stadion. Hattestad rök på att han gav allt för att få haj-fajva med Petter efter semifinalen. Snacka om felfokusering från sprintgnuttarna.

Inlagd: 2010-02-18, 09:34
Skriven av: Anders

Tillägg: Jag skulle nog säga att Petters brons kom av att Pölsa föll. Pölsa och Poltaranin hade varit före in i mål.

Inlagd: 2010-02-18, 09:35
Skriven av: Anders

Håpløs diskusjon. Selvfølgelig mener ikke Northug at Emil skal legge av. Denne diskusjonen er 100% medieskapt. Det er jo umulig å si noe ironisk uten at media lager en stor sak av det. Det gjelder både norsk og svensk media. Jeg håpet faktisk at Emil skulle komme til finalen. Virker som en sympatisk kille.

Inlagd: 2010-02-18, 09:44
Skriven av: Skidoo

Hur hade diskussionen här varit om Emil hade spurtat ner Northug i finalen tror ni…?

Inlagd: 2010-02-18, 09:50
Skriven av: JE

Jeg var på krogen og tok noen øl under langrennet i går og fikk ikke sett alpint, men så reprisen nå og må si at fallet til Pärson var jævlig stygt. 60 meter og rett i bakken. Hadde det ikke vært for at hun er så bra trent som hun er, så hadde hun slått seg i hjel.

Det setter ting i perspektiv. OL så langt har vært en arrangørskandale. Det går utover både nordmenn og svensker. I stedet for å slenge skit til hverandre, så kanskje det er på tide å jobbe sammen så dette ikke skjer igjen.

Tror ikke jeg orker å lese flere aviser under OL. De konsentrerer seg jo om alt annet enn idretten. Norske aviser: Sverige håner Norge. Svenske aviser: Northug..bla bla bla. SKIT!

Inlagd: 2010-02-18, 09:52
Skriven av: Clint

Ja, heja Norge! Nu vänder lyckan för er i OS och gulden trillar in. Marit är i en ruggig form. Bökko tar sitt guld, backhopparna tar lagguldet, Björndalen fixar masstarten, Petter slår allt på pursuiten och Svindal knäcker allt på kombinationen. Kör hårt!

Inlagd: 2010-02-18, 10:00
Skriven av: Anders

Enig Clint, tabloidaviser sucks. De bryr seg lite om det sportslige. Det er mer ”Hva sa Northug”, ”Hva sier svenskene”, etc.

Inlagd: 2010-02-18, 10:00
Skriven av: Tor

Håller med dig Clint.

Inlagd: 2010-02-18, 10:02
Skriven av: Gabriel

Hattestad sa jo direkte til reporterne at han er overbevist om at akkurat de to russerne er rene, siden de har vært i toppen jevnt, samt at farten i finalen ikke var umenneskelig. Northug sa også at han stoler på at russerne er rene.

Så at ”det norske folk” tror de to russerne er dopet er bare skandaleoverskrifter i tabloidene.

Russerne vant helt fortjent. De så at Petter og Ola måtte bruke MYE krefter på å klå Emil i semien, og utnyttet dette til sin fordel i finalen.

Petter kommer tilbake, garantert. Kanskje Ola også i sprintstafetten.

Inlagd: 2010-02-18, 10:36
Skriven av: Tor

Emil sa själv att han hamnade i ’fel’ spår bakom Hattestad men faktum kvarstår; han blev ju utklassad på upploppet, han hade inte en suck. Sedan kan man ju snacka om dålig dag på jobbet, inte i samma slag som i Canmore bla bla bla. Tror inte man ska dra för stora växlar på det loppet då det bara blåbär som var med där: Nåja, kanske inte blåbär men det var ju inte direkt dom bästa som deltog. Jag tror vi har haft för höga förväntningar på Emil, han är helt enkelt inte bättre än så här. Och återigen, lägg ner spekulationer om Emil på stafetten. Det är Richardsson, Olsson, Södergren och Hellner som ska åka. Punkt.

Inlagd: 2010-02-18, 10:47
Skriven av: rs

Ryssarna hade ju dålig segertid och Petter var 9 sex efter det var ju som att han inte orkade, skulle han inte ta 6 guld??? nånå, får väl ta 4a då men det gör han aldrig.

Emil värkar aldrig kunna ta en medalj.

Inlagd: 2010-02-18, 10:53
Skriven av: Andreas P

Hva tror dere om formen til Södergren? Han er vel uansett bedre enn Berger, som ikke ser ut til å ha noen særlig langrennsform inne i år.

Inlagd: 2010-02-18, 10:57
Skriven av: Jeremiah

Det er vel kun tabloidene som har snakket om 6 gull. At han er favoritt og ønsker å gå alle distansene betyr vel ikke at han tror han skal ta 6 gull.

Men at han hadde/har 6 gullsjanser gir jo mulighet for å komme hjem med i alle fall 1 gull. Jeg tror han får 2 stafettgull pluss gull på skiathlon.

På 5-milen blir nok Bauer for sterk.

Inlagd: 2010-02-18, 11:04
Skriven av: Tor

Södergren är inte i form men den ’är på väg’ som han själv säger. Jag tror han kan hålla ihop en sträcka på stafetten. Individuellt så lär han inte komma topp tio i något lopp i detta OS. Jag kan ändå inte låta bli att tänka på om han hade haft en skadefri säsong och varit i samma slag som han var i SM förra året. Jag är helt övertygad om att han hade tagit medalj på 15 km fritt.

Inlagd: 2010-02-18, 11:06
Skriven av: rs

Jag tror också att Northug får 2 guldmedaljer med sig hem. Skiathlon vinner han, något annat vore en sensation. Det andra däremot är mer osäkert, antingen stafett eller teamsprinten. Är Norge inte mer än än halv minut efter på fjärde så tror jag man vinner guld. Marit kan också få med sig ett par guldmedaljer till med sig hem. Hon verkar vara i kalasform. Hon var outstanding igår.

Inlagd: 2010-02-18, 11:10
Skriven av: rs

Tor: Kan bara hålla med dig men på 15km hade han väl aldrig guldchans ändå? Jo om loppet hade gått i klassisk så klart men nå kommer han hem med iaf 1 el 2 guld.

Inlagd: 2010-02-18, 11:11
Skriven av: Andreas P

Northug kunne vunnet 15km fri i en teknisk og lett løype med fast føre og super glid. Han var aldri blant de største favorittene i OL på denne distansen.

Det kan bli tungt å ta gull for han i dette OL, men jeg har ennå håp.

Hattestad virker å ha problemer med utholdenheten i år, det kan bli vanskelig på sprintstafett hvis det blir gått hardt både i semifinale og finale.

På 30km fri møter Petter enkelte som har hvilt mens han har gått sprint.

På stafett skal vi prestere over evne på tredje etappe for å henge med.

På 50km er Bauer favoritt. Det blir vel også en del klassiskløpere som satser mer på dette løpet.

Inlagd: 2010-02-18, 11:36
Skriven av: Jeremiah

Jeg mente selvsagt 30 km fellesstart med skibytte, ikke 30 km fri.

Inlagd: 2010-02-18, 11:37
Skriven av: Jeremiah

Angående sprinten, semifinalen kändes ju som en final med de motståndet!!! Kändes nästan direkt att Emil skulle få det vääääldigt tufft. Skulle de Normännen låta Emil få komma till final liksom knappast.
Northug världens bästa spurtare och Hattestad världens bästa sprinter på andra sidan. Kändes som det bara kunde gå på ett sätt tyävrr. Dessutom råkar Emil rätt ofta ut för konstiga situationer.
En rolig sak däremot är ju att Norge nästan varje gång behöver 2 stycken för att slå ut en svensk! :D

Inlagd: 2010-02-18, 11:48
Skriven av: Sanna

Jag tror inte Emil är en dålig mästerskapsman eller att han har dåligt psyke, men han har kommit in i sina mästeskap på fel sätt och hamnat i en ”ond cirkel” som måste brytas.

Emil har haft enorm press på sig och jag tror inte att den kommer minska till sprintstafetten. En tanke jag har är därför att man skulle låta honom köra sträcka 1, 3 och 5 på sprintstafetten för att få ett trendbrott och för att han ska kunna slappna av i åkningen. Vad tror ni om det? Jag tror han är i kalasform men inte har fått ut det riktigt.

Inlagd: 2010-02-18, 13:51
Skriven av: Manne

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values