26 januari 2010, av Oskar

Hur många dopade ryssar finns det?

Med tanke på hur många ryssar som fälls för doping känns det som om det borde ta slut på ryska skidåkare i världseliten snart. Men landet verkar ha en outtömlig källa vad gäller toppskidåkare. Tyvärr spelar det ingen roll just nu för jag tror att folk bara kommer skaka på huvudet om en ryss skulle plocka hem ett OS-lopp. Oavsett om personen är dopad eller inte. Landets trovärdighet är körd rakt ner i botten.

Nu senast var det Alena Sidko som åkte dit. Hon tog brons förra OS i Turin. Hur funkar reglerna? Får hon behålla den medaljen? Jag antar det.

41 kommentarer till ”Hur många dopade ryssar finns det?”

Skulle inte förvåna mig om alla Ryssar och Rysskor är dopade. Det åker ju dit nån från Ryssland lite då och då. Så varför skulle några vara rena från doping?

Inlagd: 2010-01-26, 17:35
Skriven av: Sten

fy fan känns som de är för många ryssar rysskor som åkar fast för att man kan lite på dom

Inlagd: 2010-01-26, 17:42
Skriven av: jossa

Fick Muhlegg behålla 2guld i samma OS så lär hon inte ha några problem.
Det är det som är problemet, IOK vill inte ta obehagliga beslut. Sanktioner mot Ryssland är bara att glömma, om så varje ryss åkte dit för doping skulle dom vara kvar. Det är för stora intressen ekonomiska och politiska.
Och OS i Sotji är ytterligare nått som pressar på. Miljonbelöningar för OS medaljer är nått som ytterligare ökar lusten att dopa sig.
Så bättre tester och oftare är nog det enda som hjälper.

Inlagd: 2010-01-26, 18:10
Skriven av: nisse

Läste redan för en tid sen nånstans att Sidko var misstänkt för dopning.

Men man kommer ju ingenstans med att bara stänga av ryska idrottare som åker fast. Har ni nångång hört om en rysk ledare, tränare eller idrottsläkare som blivit avstängd för att bevisligen ha dopat sina adepter?

Det är ju de man måste ta fast och stänga av.

Positivt dock att det var i ett test i samband med en nationell tävling hon fastnade. Det visar ju att man iaf testar på rysk mark.

Inlagd: 2010-01-26, 18:25
Skriven av: Frans

Ja man börjar faktiskt undra. Men och men hur kan Internationella Olympiska Kommiten IOK tillåta ett land arrangera olympiska spel som tydligen satt i system att dopa sina elitidrottare. Det är väl så att man från högre ort försöker att ta tag i problemet men tydligen är det svårt att ändra på det som har varit och blivit ett system hos tränare och medicinsk personal och elitidrottare

Inlagd: 2010-01-26, 18:43
Skriven av: Tord

Frans: Känner du dig skyldig till en väldigt fånig kommentar i mitt namn.
Om så lägg av!

Inlagd: 2010-01-26, 18:46
Skriven av: nisse

Alltså den ryska regeringen har ju själva sagt att man måste komma tillrätta med dopingproblematiken. De förstår hur dålig PR det är för Ryssland som nation.

Det är idrottsrörelsen med sina sjuka värderingar som fortsätter med dopinkulturen.

Det är förjävligt.

Tänk att Virpi Kuitunen har fått härja fritt i världstoppen under alla dessa år trots att hon är en dokumenterad fuskare. Det finns inte på kartan att t ex Kalla skulle kunna ta sig tillbaka till toppen om hon avslöjades som fuskare och stängdes av i 2 år. Hon skulle aldrig släppas in i landslaget igen.

Inlagd: 2010-01-26, 18:48
Skriven av: Gabriel

Varför skulle inte Kalla (eller annan svensk) släppas in i truppen igen om de har sonat sitt straff?
Nu har vi ju inte så många kända fall i Sverige men Tomas Johansson kom ju tillbaka och vann en medalj. Ludmila tävlade ju för Sverige efter skandlaen då hon var rysk. Klart att de aktiva måste få komma tillbaka in i truppen om de platsar. Felet är väl snarare att det är för kort avstängningstid.

Men att något måste göras åt ryssarna är ju helt klart. Någon för gärna sammanställa en lista över alla dopade ryssar senaste åren. Nån form av generell protest från åkare kanske, där alla stannar i ett masstartlopp vore kanske nåt, har ju skett i bla TDF.
Om det gick skulle man vilja stänga av hela Ryssland från tävlingar i typ 2 år och ge dem en handlingsplan som de måste lösa innan de får tävla igen. Vet inte om det är möjligt i VM borde det väl gå i teorin åtminstone. Det är definitivt inte bra för sporten.

Inlagd: 2010-01-26, 18:58
Skriven av: Martin V

”Varför skulle inte Kalla (eller annan svensk) släppas in i truppen igen om de har sonat sitt straff?
Nu har vi ju inte så många kända fall i Sverige men Tomas Johansson kom ju tillbaka och vann en medalj.”

En svensk topp-längdskidåkare som åkte fast skulle alltid ses som en fuskare och skulle aldrig accepteras av de andra i längdlandslaget eller av samhället i övrigt. Speciellt idag, när svenska samhället så hårt dömer fuskande idrottare från andra länder.

Tomas Johansson åkte fast i början av sin karriär, dvs 1984. På den tiden visste inte allmänheten så mycket om doping som vi gör idag. Dessutom är brottning en helt annan typ av idrott än längdskidåkning.

Vad gäller Ludmila så godtog svenska folket förklaringen att hon fått i sig preparaten ovetandes av sin före detta make. Men när hon åkte dit igen så var hon så rökt att hon inte kan visa sig här i landet.

Inlagd: 2010-01-26, 19:28
Skriven av: Gabriel

”Klart att de aktiva måste få komma tillbaka in i truppen om de platsar.”

Öhhh….. Nej, typ inte. De bör aldrig någonsin visa sitt nylle på en skidarena igen om de fuskar. 2 års avstängning är ett skämt, och när inte FIS kan utmäta ett ordentligt straff så får allmänheten och förbunden sköta det.

Inlagd: 2010-01-26, 19:40
Skriven av: Gabriel

”Vad gäller Ludmila så godtog svenska folket förklaringen att hon fått i sig preparaten ovetandes av sin före detta make.”

Beakta då att Virpi Kuitunen och Milla Saari friats av en skiljenämnd i Finland som kom fram till att de inte visste om att det dropp som de fick innehöll förbjudna medel. I Finland skulle jag gissa att drygt hälften av de som följer med skidåkningen tror på den här förklarningen.

Att Virpi kom tillbaka in i landslaget så fort berodde ganska långt på att hon hade en friplats till VM 2003 i egenskap av regerande världsmästare. Hon tog alltså inte någon annans plats i truppen.

Inlagd: 2010-01-26, 19:49
Skriven av: RGB

Jag håller med om att 2 års avstängning är för kort. Tycker att 4 år skulle kännas mer rimligt. Sen tycker jag att det blir konstigt om idrotten ska ha en syn som är så diametralt annorlunda det övriga samhället. Misshandlar du någon eller begår ett inbrott sonar du ditt staff och sedan (åtminstone i mina ögon) är du värd en ny chans vistas bland människor på samma premisser. Likadant är det inom idrotten för mig. Alla bör få chans att sona sitt brott och komma tillbaka.

Gabriel: Tycker du att det ska vara livstids avstängningar för alla dopingklassade preparat?

Inlagd: 2010-01-26, 19:51
Skriven av: Martin V

Jag tycker att det är extremt fånigt att jämställa fusk inom idrotten med att bryta mot lagen.

Att få att tävla på elitnivå är inte någon mänsklig rättighet. Det är en ynnest och ära man kan få som idrottare. Om man fuskar sig till toppen så har man inget där att göra. Om det var livstids avstängning för doping så skulle fler dra sig för att dopa sig. Även om det fortfarande skulle förekomma.

Ja det ska vara livstids avstängning för alla preparat. Man får en lista. På den står det vad man inte får stoppa i sin kropp. Och då får man se till att det inte händer. Enkelt. Man får vara extremt försiktig med vad man äter och dricker helt enkelt. Ungefär som på flyplanet – man har ansvar för att man inte har några förbjudna föremål i sin väska.

Inlagd: 2010-01-26, 20:01
Skriven av: Gabriel

Så om du får med dig en nagelsax ska du aldrig mer få flyga igen då? Nä nu skoja jag bara. jag förstår vad du menar men håller inte med.

Grunden för all idrott både elit och lägre nivåer handlar om förbrödring och massa andra snälla och mjuka värderingar. I min värld förlorar idrotten sin glans om den går mer åt en polisiär och totalitär form, då tar jag heller en galen spanjor vart 5:e år.

Inlagd: 2010-01-26, 20:06
Skriven av: Martin V

Well, i min värld dog längdskidåkningen den där dagen i Salt Lake. Den där galna spanjoren förstörde ett helt OS. Dopingen ställer till med sådan ohygglig skada.

Det enda rätta är att möta hårt med hårt. Man måste visa stenhårt var skåpet ska stå. De aktiva har ett val: Dopa sig, eller inte dopa sig.

Inlagd: 2010-01-26, 20:09
Skriven av: Gabriel

jag tycker att doping skall jämställas med bedrägeri. I dagens idrott där ett OS-guld är värt 10miljoner så skall det vara detsamma som att lura till sig denna summa. Alltså fängelse ett par år.

Inlagd: 2010-01-26, 20:24
Skriven av: nisse

Nisse, ja det är också ett sätt att se på saken. :-)

Inlagd: 2010-01-26, 20:30
Skriven av: Gabriel

Gabriel,

”avstängning för alla preparat”
Hoppas du vet att du kan i dag klara dig med en varning eller några månader för vissa preparat.
Du kanske kommer ihåg hur det var för några år sedan när coffein var på listan. Tror inte någon fick två år.

”Man får en lista. På den står det vad man inte får stoppa i sin kropp”.
Javisst men jag tycker att listan är svårtolkad beträffande medel som inte ger två år.

Virpi föreslog i höstas att man skulle operera in ett chip för att visa var man befinner sig.
Det var tydligen att gå för långt.

Inlagd: 2010-01-26, 20:32
Skriven av: Eric

*SUCK* Tror att enda lösning är att börja stänga av hela nationer när för många dopar sig oavsett ekonomiska intressen. För om man inte gör så kommer det snart inte finnas någon längdsport kvar och då kan man ha sin ekonomi bäst man vill.

Inlagd: 2010-01-26, 21:37
Skriven av: Kim

Var det inte så att Finlands skidförbund frivilligt drog sig ur allt internationellt deltagande under en säsong efter Lahti-skandalen eller kommer jag ihåg fel nu?

Ryssland borde göra likadant dvs frivilligt avstå (eller FIS stänga av dem) från nu till sommaren 2011? Har ingen lust att se ryssar under OS i Vancouver. Finns säkert rena ryssar/ryskor men mycket vanära har dragits över det landets skidåkare och de behöver lära sig en läxa.

Och stänga av de ryska individer som upptäckts nyligen tills efter OS 2014. De ska inte ha några fördelar i form av korta straff och sen ta OS-medaljer.

Inlagd: 2010-01-26, 22:28
Skriven av: Jörgen

Problemet är att alla ryssar är fullkomligt övertygade om att alla idrottare från alla länder är dopade. Ryssarnas uppfattning är att andra länder har skickligare läkare som bättre vet hur doping ska döljas. De norska skidåkarna och skidskyttarna kallas i rysk press hånfullt för ”astmatiker”. Den officiella ryska reaktionen efter förra årets dopingskandaler bland ryska skidskyttar var att man nu måste höja kompetensen på sina läkare….Ja, det är problemet i ett nötskal.

Inlagd: 2010-01-26, 22:38
Skriven av: tord

Ja Norrbaggarna ger dom ju argument med att söka dispenser för tex Björgen.
Det visar risken med en massa gråzoner.

Inlagd: 2010-01-26, 22:43
Skriven av: nisse

tord: hur vet du om att ryssarna tänker så, är bara nyfiken?

Har förstått att det finns en mentalitet i Ryssland dvs att det är OK med dopning dvs upptäcks du inte och tar OS/VM-medaljer blir du hjälte. Åker du sen fast efteråt hade du otur eller hade dåliga läkare/rådgivare men förblir ändå hjälte.

Tror att det är det sista landet inom skidvärlden där det finns en sådan mentalitet. Finland lärde sig läxan efter Lahti-skandalen (förutom Kajsa Varis då förstås).

Inlagd: 2010-01-26, 22:46
Skriven av: Jörgen

Är det någon som har koll på hur det fungerar med tester när idrottarna är avstängda. Exempelvis Khazova. Har hon testats regelbundet under sin avstängning?
Otroligt oxå att inte idrotten har en straffskala för olika typer av dopingbrott. Ett misstag (förvisso ett misstag som inte ska göras) med en förkylningsmedicin ger ju samma påföljd som systematisk bloddoping. Bloddoping/EPO och anabola steroider borde exempelvis alltid vara minst fyra års avstängning.

Inlagd: 2010-01-27, 00:21
Skriven av: Rub

Media borde vara mera aktiva, varför inte bara fråga förbundskaptenen Jurij Tjarkovskij om det är fler åkare i laget som har problem med övervikt.

Inlagd: 2010-01-27, 04:06
Skriven av: Kurt

720000:- plus en bil i bonus för en
Guldmedalj i OS är tydligen vad ryssarana ger. Kan det locka dem till doping?

Inlagd: 2010-01-27, 07:22
Skriven av: Roger

hur m[nga rasistiska svenskar finns det?
– var och en

Inlagd: 2010-01-27, 08:18
Skriven av: sjtapipetz!

Jag har vistats en hel del i öster och inställningen till doping och preparat är inte alls den samma som här.

Dessutom tycker jag att det finns det en helt annan syn på preparat över huvud taget. Det känns som så att är man sjuk så skall man äta medicin, oavsett om det egentligen behövs eller inte. Vad man än har för åkomma så verkar det finnas ett piller eller en spruta. Sen verkar det ofta inte hjälpa så där jättemycket, men det är en annan sak.

Dock tycker jag mig märka att man åtminstonde på från ledningshåll i ryssland har ändrat inställning angående doping. Det var ju inte så länge sen som Putin gick ut och hävdade att det var en konspiration mot ryssland när ett par skidåkare åkte dit för EPO vid ett mästerskap (de hyllades som hjältar när de kom hem trots att de åkt dit). Nu har de ju lovat att det inte skall bli några dopingfall i OS.

Sidko åkte ju faktiskt dit i en nationell tävling, har man någonsin hört talas om det förut? Inte vad jag kan påminna mig i alla fall. Det är ju bra att de har börjat testa de aktiva på hemmaplan måste man ju säga.

Inlagd: 2010-01-27, 08:49
Skriven av: Fredde

Rub,
”förkylningsmedicin ger ju samma påföljd som systematisk bloddoping”

Läs på!

Inlagd: 2010-01-27, 09:18
Skriven av: Eric

Jag tror att det bästa sättet att stävja doping är att införa någon form av ekonomiska straff. Alla prispengar man tjänat in bör man bli återbetalningsskyldig om man senare åker fast. Dessutom skulle man kunna tänka sig bötessummor också. Kostar det en miljon kanske man inte är lika sugen på att dopa sig.

Inlagd: 2010-01-27, 10:17
Skriven av: Jon

Ryssland får mycket kritik nu och alla passar på att ge dom en rejäl känga, vilket förstås är riktigt med tanke på dopingsfallen och deras agerande dom senaste åren. Men även om Ryssarna nu är den tydliga boven i dramat, är frågan om detta verkligen bara är deras problem?

I kampen mot doping måste det ställas krav på en nation med kända dopningsfall att dom ska genomföra åtgärder för att återskapa sin trovärdighet som idrottsnation. Men man måste också ge nationen en möjlighet att återskapa detta förtoende, och det gör man både genom att ställa krav och genom att stödja dom i detta arbete.

Inlagd: 2010-01-27, 11:09
Skriven av: Manne

Att Sidko åkte dit i en nationell test kan det var effekten av hjälpen från Norge som utlovades för några månader sen?

Inlagd: 2010-01-27, 11:19
Skriven av: Eric

Eric,
Jag är väl medveten om att det förekommer kortare avstängningar i samband med exempelvis förkylningsmediciner. Min poäng var snarare att trycka på att avstängningar vid EPO bör vara längre än två år, inte relationen mellan de två ytterligheterna i sig.

Inlagd: 2010-01-27, 11:53
Skriven av: Rub

Läste på http://www.skidsnack.se att hon typ verkar ha erkänt, mer eller mindre då.

Inlagd: 2010-01-27, 12:47
Skriven av: Anna

Om den internationella olympiska komiten hade rygrad så skulle OS 2014 flyttas! Ryssland som natione borde stängas av i 2 år och åkare som döms ska tas ifrån alla medaljer. Glöm inte vad grenemarks undersökning visade: 4 minuter på en mil!!

Hade jag använt EPO för 10 år sedan skulle jag (om Grenemarks test var riktigt) och säkert flera av er andra åkt lika fort som Elofsson och Fredriksson gjorde på den tiden. Vi ska väl inte ens spekulera i vad Elofsson och Södergren hade presterat om de fått bygga muskler med anabola och använt EPO och bloddoping innan VM och OS.

Någon frågade på detta forum vart Vylegchanin och Legkov håller hus. Är det någon som fått någon information om det?

Inlagd: 2010-01-27, 13:21
Skriven av: Alexander

”Dessutom skulle man kunna tänka sig bötessummor också. Kostar det en miljon kanske man inte är lika sugen på att dopa sig.”

I Finland kostar det nuförtiden, ca. en halv miljon kronor åker man på i böter åtminstone inom friidrottslandslaget. Kulstötaren Ville Tiisanoja åkte på den smällen för några år sedan och sedan dess har ingen annan åkt fast :)

Inlagd: 2010-01-27, 19:01
Skriven av: RGB

Men alltså, det här att de ryska ledarna går ut och säger att Sidko har petats ur truppen pga att hon är ”FÖR TJOCK”, säger inte det allt om rysk skidåkning? Det är ju helt horribelt. Nästan lika sjukt som dopingfallet i sig självt. Tänk om Ingesson petade en åkare och sedan kom med den förklaringen, det skulle ju bli föremål för riksdagsdebatt.

Inlagd: 2010-01-27, 19:42
Skriven av: Gabriel

http://www.vg.no/sport/ski/artikkel.php?artid=588800

Inlagd: 2010-01-27, 20:59
Skriven av: Labbe

Södergren om fuskarna idag i Aftonbladet:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/os2010/article6549912.ab

Inlagd: 2010-02-05, 13:22
Skriven av: Jörgen

Och nu lovar FIS tuffare straff:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/os2010/article6547897.ab

Inlagd: 2010-02-05, 13:41
Skriven av: Jörgen

Ni har roliga namn!

Inlagd: 2010-03-22, 10:37
Skriven av: Nasse Puh

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values