23 november 2009, av Oskar

Ännu en fantastisk svenskdag i spåren!

Det är så härligt att man inte är fotbollssupporter just nu. Inget VM för bollspelarna, däremot är det ju extremt lyxigt att man älskar längdskidor! Hurra för den här vintern!

Först måste jag be om ursäkt för det sena inlägget. Ni verkar dock klarat er fint på egen hand bland kommentarerna ser jag! Själv var jag ute på sedvanlig orienteringsträning när dagens stafetter gick så jag och Kristoffer spelade in rubbet och höll oss undan alla skidvänner och tv-apparater innan vi bänkade oss framför VHS:en.

Lindborg, vilken rysare

Innan jag istämmer i hyllningskören angående Anna Haag och Charlotte Kallas dundersträckor måste jag ändå imponeras av Sara Lindborg som åkte så grymt smart idag! Minns ni när det såg ut som om hon hade gått in i väggen i en uppförsbacke och man tänkte, ”jaha, så var den pallplatsen borta”? Jag tänkte så i alla fall. Men, istället för att försöka hänga med i toppen och sen gå käpprätt in i väggen valde hon att dra ner på tempot och släppa förbi lite åkare för att inte gå helt stum. När banan övergick i lite lättare partier kunde hon köra ikapp det hon tappat och Sverige var åter på banan. Så grymt!!

Anna Olsson åkte riktigt fint idag. Stabil tjej alltså. Jag måste säga att det redan nu känns lite vemodigt att hon tänkt sluta med skidåkningen efter denna säsong – hon är ju i sitt livs form ju!!

Och så har vi Haag och Kalla. Vilka tjejer! Det spelar ingen roll om Norge har hundra blonda fjällapor (ursäkta uttrycket, men det är ju så roligt!) när vi har Haag och Kalla i laget!

Alltså det måste varit evigheter sedan, eller kanske aldrig någonsin förut, som de svenska damerna ser ut att ha en bredare topp än herrarna! Till OS kommer det bli en riktig huggsexa om platserna och jag kan tänka mig att vi får se en hel del fina prestationer när våra tjejer, likt tjuren Ferdinands rivaler, kommer stångas om platserna i stafettlaget.

Resultat damer

Tiio inte riktigt där än

På herrsidan däremot märks det direkt om någon av toppåkarna är borta. När Södergren är sjuk och Daniel Rickardsson är skadad, ja då är det rätt så tomt för tillfället. Inte nog med att Tiio Söderhielm blev inslängd i stafettlaget, han fick gå förstasträckan, vilket måste varit enormt tufft för honom. Alltså han gjorde nog inte alls ett dåligt lopp med tanke på hans nivå, men det räcker inte på världscupen tyvärr. Dock var det nog en ruskigt bra erfarenhet för honom.

En som däremot höll ihop det riktigt bra idag var ju Rikard Andreasson! Lille skutt lät sig inte skrämmas av sina konkurrenter utan körde på finfint! Han är faktiskt en riktigt bra skate-reserv om nu Södergren eller Hellner (gud förbjude) skulle bli sjuka när det vankas OS-stafett.

Tänk om vi hade haft med svenskarna i toppen inför sista sträckan, då hade Hellner kunnat göra stordåd tror jag. Han åkte ju fantastiskt bra idag trots ett hopplöst utgångsläge och det måste jag säga är väldigt fint gjort. Jag tror inte det är många som skulle ha den peppen vid den placeringen. Snyggt åkt och det känns tryggt inför OS.

Resultat herrar

Till sist måste jag säga att jag anser att Emil Jönsson tog fel beslut i att inte åka till Beitostølen. Dels eftersom det hade varit oerhört intressant att se honom åka en stafettsträcka, men framförallt för att han inte kunnat fira sin flickväns makalösa framgångar. Klantigt!!

Läs mer: DN 1 2, Aftonbladet 1 2, Expressen 1 2

25 kommentarer till ”Ännu en fantastisk svenskdag i spåren!”

Oskar, håller verkligen med dig att det är himla synd att Anna Olsson skall sluta efter säsongen nu när hon är så bra. Hon säger själv att hon satsar på stafetten, sprinten och sprintstafetten, men jag tycker nog att hon borde köra en del av distansloppen också.

De svenska damerna har nu blivit så bra att man nästan önskar att man fick ställa upp med mer än fyra deltagare i varje lopp. Vi har några riktigt duktiga allroundåkare som skulle kunna åka allt i OS och kommer Britta och Lina i form, plus några av de yngre, så lär det bli rejält med konkurrens inför OS.

Inlagd: 2009-11-23, 09:42
Skriven av: swestam

Håller med om vemodskänslan när det gäller att Anna ska lägga av efter den här säsongen. Men det är säkert ett mycket tuffare liv än jag kan inse att vara åkare i världseliten, och finns inte motivationen att satsa vidare så har hon ju givetvis tagit rätt beslut – men hon blir saknad!
Vad gäller Emil så tar han helt rättt beslut – jag tycker det vittnar om stor fokusering, vill han vinna sprinten i OS så måste han prioritera hårt.

Inlagd: 2009-11-23, 10:22
Skriven av: Allan Vallan

Hålller med Allan rätt av Emil att lägga fokus på sprinten. möjligt att han åker något distanslopp i WC om det är sprint på samma ort, Damnerna har 5 platser i alla WC lopp på distans å OS har vi 4 som alla andra länder.

Inlagd: 2009-11-23, 10:38
Skriven av: jossa

Blonde fjellaper….. takk for den..!

Meget bra innsats av de svenske løperne i helgen, men jeg mener å huske at VM-suksessen ble feiret på forskudd også etter svensk suksess i sesongåpning i Gällivaret i fjor.

Time will show ;-)

Inlagd: 2009-11-23, 10:41
Skriven av: Tor

För första gången på väldigt länge så håller vi ihop på klassiska delen.
Anna O är en helt perfekt start åkare
otroligt rutinerad och gör aldrig ett dåligt lopp. Sedan är hon en mästare i att ta ut sig till max om det behövs.
Sara L har åter bevisat att hon är 4:e starkaste tjej och hon borde bli bättre och bättre med den framgången. Det som är bra med Sara är att hon har en grym kondis och som vi såg i går om hon är väldigt sliten så behöver hon bara några sekunder utför för att återhämta sig. Det är inte alla som kan det. Sedan Anna H och Kalla är ju världsklass men det visste vi ju redan. Så det ser bra ut men det gäller att dom vårdar sin träning och har lite mer att ge i februari för det kommer dom andra att ha. Och denna succe kunde ha inträffat redan i Liberec om dom fått vara friska, så det är ingen jätte överraskning ändå.

Inlagd: 2009-11-23, 10:43
Skriven av: nisse

Jag håller med dig Tor. Det är långt till Februari och alla kommer att bli bättre. Så därför är det viktigt att dom vårdar sin träning och inte tappar fokus på februari. Nu är det¨svårt med unga superinspirerade åkare.
För dom är VC jättestort och dom kan ha svårt att spara på krutet.

Inlagd: 2009-11-23, 10:49
Skriven av: nisse

Otroligt fint lopp av tjejerna. Stort Grattis! Jag trodde det skulle bli en spurt, men Kalla är bara helt rå. Kanske var det fler än jag som reagerade på att Steira hadde så mycket lägre puls än Haag. Förklaring fick jag på NRK när Steira berättade att hon tappat sin sändare och att det inte var hennes puls som blev registrerad i TV.

Angående herrarna så anser jag att det är för dåligt att vi inte satsar på stafetten. Emil Jönsson borde ha kört alternativt Martin Larsson. Det är bra att Emil har fokus, men svensk herrskidåkning behöver en stafett-seger. Jag tror att Emil kommer att gå till final oavsätt nästa hälg och att denna hälg hadde varit bra för att Emil ska kunna ta klivet in i distansåkningen. Om allt fortsätter som nu, så bör Northug få släpa runt på Emil på en sista sträcka i OS.

Inlagd: 2009-11-23, 11:09
Skriven av: Alexander

När det gäller norskarna och OS, så är det ju tur att inget land får ha med fler än fyura i varje gren. Sedan så anser jag att ryssarna skall avstängas från tävlande så länge som dom låter dopingavstängda löpare träna med landslaget och att dom sedan direkt efter avstängningen får tävla i världskuppen. Charlotte vet vi ju att hon kan och det visade hon ju på sista sträckan. Men jag framhåller nog ändå Anna Haag som en stor stjärna i antågande. Duktig i båda disiplinerna och höjer sig hela tiden. Hon är ju nu ikapp världseliten och nu får dom se upp i alla tävlingar. Anna O skulle ju kunna säga ”Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig” och sedan köra nåt år till. Hoppas kan vi ju. Sara gjorde ett kanonlopp och vi håppas att hon oxå slår igenom. Vill inte ha Lina i stafetten hon kan nöja sig med guld i sprint. Heja Sverige.

Inlagd: 2009-11-23, 11:15
Skriven av: Sten

Alexander. Emil er nok kanskje raskere enn Petter i en ren spurt. Men det som gjør Petter unik er hans enorme evne til å endre tempo selv med mye melkesyre i lårene.

Alle har lårene fulle av melkesyre når det gjenstår 800 meter av et løp, og det er mange som tåler å gå fort med melkesyre. Men det er ytterst få som tåler å endre takten så radikalt med melkesyre i lårene uten å bli stokk stiv 100 meter senere.

Det er det som gjør at Northug kan utklasse konkurrentene gang på gang, selv om de vet akkurat hva han kommer til å gjøre. Kanskje Emil har samme evne som petter, men jeg tviler.

Inlagd: 2009-11-23, 11:23
Skriven av: Tor

Tror inte Emil skulle ha en chans mot Petter på sista stäcken, Alexander: var det inte väldigt länge sedan Maritn Larsson gjorde ett bra distanslopp? fanns väl ingen grund i att ta ut han i en stafett just nu. På damsidan är 3 givna till OS stafetten om dom håller sig friska (Haag,Kalla,Olsson) sedan står sistsa platsen mellan Norgren Andersson Lindborg, Herrlaget har åxå 3 givna (Hellner Olsson Södergren) sedan är det mer öppet Mats Larsson Rickardsson Fredriksson Modin Jönsson ja kan säkert dyka upp några till namn

Inlagd: 2009-11-23, 11:51
Skriven av: jossa

Ni har ju helt rätt Haag-Kalla-Olsson och Hellner-Södergren-Olsson känns givna i stafettlagen just nu. Det är bara att vi måste tänka lite nytt mot Northug och Emil kan kan vara det bästa alternativet. Vi har ju ingen aning om hur sista sträckan blir i OS. Det kan fort vara att det inte går så fort och att det är 4-5 bra spurtare som ska in och göra upp. I ett sånt läge blir Sverige nog nummer 2 eller 3 efter Northug. Vi borde kunna prova Jönsson och sätta han på en första sträcka och se om han kan göra som Erik Östlund brukade göra (sticka på den sista kilometern). Alternativt låta Hellner köra tredje och rycka en lucka och låta Södergren köra sista. Vi måste försöka något för att få ett guld.

Angående Martin Larsson så åkte han bra i klassisk sprint i Bruksvallarna och jag tror han skulle klarat och hängt med på första sträckan i Beitostölen. Det var ju bara sista varvet som gick riktigt fort.

Inlagd: 2009-11-23, 13:38
Skriven av: Alexander

En liten sak till: Blomkvist sa att Mathias Fredriksson måste göra bra resultat i december för att komma med till OS. Det verkar dumt. Han har varit mycket sjuk, men han bör vara på plats för att kunna delta i ett stafettlag. Om han kommer igång är han en av Sveriges fyra bästa åkare på distans. Rickardsson-Mats Larsson-Fredriksson-Olsson-Hellner-Södergren-Andreasson-Jönsson bör vara de 6 vi ska ta ut stafettlaget från. Martin Larsson bör vara 1a reserv. Jag vet att jag skrivit många namn, men vi har en förmåga att drabbas av sjukdommar.

Inlagd: 2009-11-23, 13:51
Skriven av: Alexander

Northug är grym på slutet men han behövde nog Hanevold för att orka gå i kapp Ryssen och Tysken. Felet som jag tycker att man gör när man åker mot Northug är att man bara väntar på att han skall spurta, och när spurten kommer så har man direkt tappat värdefulla meter.
Jag skulle vilja se honom mot en bra spurtare som tar egna initiativ.

Inlagd: 2009-11-23, 14:15
Skriven av: nisse

Spørsmålet er om det er andre som har kapasitet til å sette i gang en sånn tempoveksling. En jevn fartsøkning mot en spurt kan nok de fleste spurtere klare, men en sånn eksplosivitet med beina fulle av melkesyre er en annen sak.

Inlagd: 2009-11-23, 14:43
Skriven av: Tor

http://www.vgtv.no/?id=27345

Inlagd: 2009-11-23, 14:58
Skriven av: Tor

Uttagna till Kuusamo distansloppet: Anna Haag, Anna Olsson, Charlotta Kalla, Sara Lindborg, Britta Norgren.

Hade nog förväntat mig att Lina Andersson skulle bli uttagen men hon kanske inte är i form för att åka distans (hon strök sig väl i distansloppet i Bruksvallarna, orsak?)

Inlagd: 2009-11-23, 16:45
Skriven av: swestam

Jag tror inte alls på att man skall sätta in en ”spurtare” typ Emil Jönsson för att klå Northug. Bästa sättet att slå Norge är att ha en liten lucka inför sista sträckan och sen skicka en åkare med hög kapacitet som kör så hårt att Northug aldrig hinner ifatt. Northug är ju inte nån överlägsen skidåkare överlag, han är bara överlägsen när det gäller tempoväxlingar.

Inlagd: 2009-11-23, 16:48
Skriven av: Frans

Dessutom skulle jag nån gång vilja se stafetter där man avslutar med klassiskt.

Inlagd: 2009-11-23, 16:51
Skriven av: Frans

Tor: Jag såg förra året när Northug var nära att förlora och det var Cologna som tog eget iniativ och la på en spurt före Northug. Det var på mållinjen att Northug vann. Så han är inte oslagbar.
Sedan är det underlig taktik inom längd att man går ut med ett försprång på Northug och låter han åka i kapp utan att göra en rejäl fartökning direkt han ansluter. Då är han ju som allra tröttast och tappar han ett antal sekunder där tror jag inte han orkar gå ikapp en gång till. Så en spurt behöver inte ske strax före mål utan lika gärna mitt i loppet.

Inlagd: 2009-11-23, 16:58
Skriven av: nisse

Så länge Northug får vinna i spurten, så kommer hans självförtroende bara att öka. Men man kan segra ihjäl sig. Börjar han tro att han är oövervinnerlig och blir nonchalant, ja då kommer någon att överraska honom och slå honom i en spurt. Sedan släpper oxå respekten hos andra. Viktigt är att sådana som tex. Hellner inte ger upp i förtid utan försöker varenda gång tillfälle ges.. Tror man att det är möjligt så går det till slut.

Inlagd: 2009-11-23, 17:05
Skriven av: Sten

Hellner är våran slutaman helt klart han är inte så mkt sämre än Jönsson på sprint i fritt tog sig till VM final förra året å var 4 i en WC sprint i fritt + att han hade otur i sprinten i touren, tror han skulle slå Jönsson i en sprut om dom åkte 10 km.

Lina Andersson gör nog som förra året där hon bra åkte sprinten i Kuusamo hon är rädd att belasta för hårt.

Inlagd: 2009-11-23, 19:17
Skriven av: jossa

Dom är roliga norrmännen nu funderar dom på att skaffa sig ett flygplan också. Unrar vad det blir för något jag skulle gissa på ett 4motorigt.

Inlagd: 2009-11-23, 19:19
Skriven av: nisse

Frans: det skulle säkert Finland och speciellt Virpi gilla ifall man avslutade i klassiskt i damstafetten.,, :-)

För att knäcka Petter i en stafett krävs nog minst 30 s försprång inför sista samt full fart redan från början på fjärde dvs ingen lus/taktikåkning (så att Petter inte kommer ikapp och får slita ont). Är Petter med på slutet sätter han in sin ruskiga spurt och vinner.

Inlagd: 2009-11-23, 23:38
Skriven av: Jörgen

Hade vi haft Södergren på sista sträckan igår i samma ledning som Angerer och Ryssen så hade inte Petter Northug vunnit. Södergren hade gått stenhårt hela vägen, Petter hade inte kommit ifatt.

Jag förstår inte hur de resonerade där framme igår, de åker och väntar in Petter och hoppas att han ska ha en dålig dag i spurten, det är väl bara att tokköra från början och se till att han aldrig får chansen.

Problemet är ju att man aldrig vet i förväg hur förutsättningarna inför sista sträckan kommer att se ut, men det norska laget var ju riktigt illa ute ett tag, hade ryssarna haft en starkare avslutare så hade Norge inte grejat det.

Det känns på något sätt skönt att Sverige bara var sekunder från en pallplats trots att vi körde med b-laget igår. Förstå om vi hade haft Södergren-Olsson-Hellner-Jönsson igår, i den form som Jönsson är i. Hade något annat lag hängt med?

Jag tycker att det känns bra inför OS. Bara de kan hålla sig friska och det är väl tveksamt om de klarar.

Inlagd: 2009-11-24, 00:35
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Norge chansade lite med sin tredjeman i Beito (skidskytten som vann WC-loppet dagen innan), det lär de inte göra i OS utan sätta en rutinerad norrbagge där som inte släpper lika enkelt.

Sen tror jag att Italiens och Tysklands rutinerade lag kommer att höja sig ett eller två snäpp till OS. Ryssarna blir också att räkna med. Vi får nog vara nöjda om det svenska förstalaget är friska och kommer på pallen i OS.

Inlagd: 2009-11-24, 22:42
Skriven av: Jörgen

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values