Inför sprinten i VM i Liberec!

Imorgon är det dags för de allra snabbaste skidåkarna att göra entré. En del av dem har tjuvstartat i något av de andra loppen men de flesta står fortfarande och stampar utanför tävlingsspåret och väntar på dagen d, eller ska jag säga dagen s, eller ska jag kanske säga dagen d ändå? Jo, för morgondagens sprint är enligt många aktiva i det längsta laget, det börjar bli lite för långt för att vaar Sprint. Herrbanan är 1575 m lång och är bland de längsta som körts i världscupen. Inför denna säsongen har man höjt maxlängden på en sprintbana till 1800 meter. Vad den var innan vet jag inte men jag tror betydligt kortare, för inte har jag väl hört så mycket gnäll om sprintlängder som denna säsong? En av mina första intryck vad när sprintrarna var nere i Davos (helgen då Johan Olsson vann sitt första lopp, dock ej sprint) och Robin Bryntesson skrev så här på sin hemsida om sprintbanans längd:

”Jag blev ruskigt förbryllad när jag kom i mål på den första intervallen och klockan står på 4.40 minter! Jag tänkte att jag var tidig igång med klockan, men när även den andra intervallen tog just 4.40 minuter, så säger jag som Björn Lind sa: På den här banan får man ju stryk av Löken (Södergren)!”

Ni förstår säkert vad de menade. Södergren är inte känd för att vara spurtkanon men en väldigt stark distansåkare. I Davos var banan c:a 1,4 km lång, alltså runt 150 meter kortare än den här Liberec. OK, Davos låg på hög höjd så det är en hel del skillnad just därför, men ändå.

sprintliberec.png

Som ni ser har banan tre kraftiga stigningar innan man kommer ut på upploppet. Det betyder att det inte kommer vara glidet som avgör vem som är först in på upploppet utan vem som är starkast!

Vem är då starkast på en såpass lång bana? Ja det vet jag inte. Norrmännen är väl de som sett starkast ut när det så här långt, men tror inte det betyder att de älskar den nya längden. Så här säger Hattestad till DN:

”Det är en risk om det är för långt. Som sprint har varit har det varit tryck hela vägen och det är attraktivare för publiken att se.”

Jönsson i samma artikel:
”Sprint ska vara sprint. Det får inte bli så att sprint blir en transportsträcka fram till en spurt. Det ska vara maxkörning. Där får Fis tänka till lite. Nu räcker det.”

Om banan säger han idag att den är väldigt speciell:
”En tung backe på treans växel leder fram till ett tungt upplopp. Det kommer bli djävulsk griskörning hela vägen in i mål.”

Anledningen tros bero på att fler distansåkare ska få chansen att kunna kvala in till finalerna eftersom det endast är ett fåtal nationer som har separata sprintlag. Hur ska FIS ha det egentligen? Först skapar man en ny gren sprint, där man så småningom får helt nya typer av skidåkare som presterar helt grymt på dessa banor, sen gör man banorna längre och längre. Varför? Jag tycker det ska gå fort! ..

Well, nog med längdsnacket. Hur står det till med den svenska favoriten då? Jo till SVT säger han så här:

”Kroppen är så bra som den kan vara, och benen känns pigga.”

Och i Expressen berättar han att han minsann aldrig förlorat ett lopp när han haft Pelle Lindius som kock inför en tävling!

”Jag är garanterat den åkare i laget som Pelle har mest betydelse för. Det gör att jag kan slappna av och inrikta mig helt på åkningen.”

Han berättar också att han kommer tävla i ett par nya skidor som han valt att döpa till Pavarotti. Varför, berättar han inte. Men håll med om att det är kul!!

Som sagt, Jönsson är vår favorit och det märks av i svenska medier just nu. Inför morgondagens tävling har typ alla journalister valt att skriva något om Jönsson men inte så mycket om någon annan. Vi har ju faktiskt tre åkare till på herrsidan och alla kan nog ta sig till final, speciellt nu när inte norrmännen har med sig 8 pers utan bara fem (ja, fem eftersom Svartedal har fribiljett pga vinsten sist).

Vad gäller Thobias Fredriksson är det svåra för honom att komma vidare från kvalet. Det är ofta han missar finalerna och vad det beror på vet jag inte – han kanske behöver lite andra i spåret för att hålla tillräckligt hög fart. När han väl är med vidare ja då vet man aldrig vad man har honom!! Det kan gå åt helvete direkt eller så blir det final. Till Expressen berättar han att han brukar ha rikligt med ångest inför en stor tävling:

”Det handlar om prestationsångest. Jag har alltid mått dåligt inför tävlingar, det är inget nytt. Men det är klart att det blir mer påtagligt ju större tävling det är. Så fort man är på tävlingsplats och i tävlingssituation har man så fullt upp så då är det inga problem. Det är dagarna innan som det är värst. Sista veckan har varit rätt tuff faktiskt.”

Björn Lind har många trott på i början av denna säsong, inte minst resten av landslaget, men än så länge har han ingen pallplats. Däremot har han åkt väldigt fort i kvalen. Om han bara kan sansa sig lite och inte ta ut sig för mycket i början så kan han nog bli farlig. Han är ju som sagt en mästerskapsåkare av klass. Till DN säger han:

”Ska det bli medalj så måste jag ha en optimal dag och också tur.”

Sen har vi Marcus Hellner som gjorde sin premiär redan igår på skiathlonen. Han har fortfarande en bit kvar på den klassiska biten och hade vm-sprinten gått i klassiskt, ja då hade han aldrig fått åka, men nu när det är fri stil, då är han helt klart att räkna med. Sen att förbundet bantat truppen ner till Liberec gjorde inte förutsättningarna sämre för grabben. I förra sprintloppet i världscupen, alltså i Valdidentro, kom han ju fyra! Jag tror på Hellner.

Själva kvalgruppen är enormt stor så klart – det är många nationer på plats. Hela 135 pers slåss om de 30 finalplatserna. Och det är inte bara sprintkanoner som är med och kvalar. T. ex. är Afrikas skidstolthet Philip Boit med och krigar, dock blir det nog ganska svårt för honom att gå vidare.

Damsidan

Här lyser ett namn starkare än någon annans, nämligen Petra Majdic, min favorit bland damsprinters. Förut, innan jag träffade henne första gången, tyckte jag hon var lite fånig som alltid vinkade och hade sig till kameran inför loppen men jag insåg senare att hon är så glad och trevlig på riktigt, det är inte något påklistrat. Hon älskar skidcirkusen och allt vad det innebär! Ni borde kolla på intervjun med henne man lagt ut på svtplay.se. Riktigt bra faktiskt! Där säger hon bl.a. att hon inte gillar Liberec eftersom det alltid går dåligt för henne där. Hon berättar också att detta lopp nästan är som vilket världscuplopp som helst – hennes sikte är cupen framför allt. Nu har hon ju iofs redan kammat hem sprintcupen men men. Hur som helst ska vi nog inte tro att segern är given Majdic imorgon.

Anna Olsson är annars den svensken de flesta tror kommer gå bäst i morgon. Hon är rutinerad och har en uppåtgående formkurva. Till Zsport säger hon så här:
”Det är ju extremt tufft att åka både sprint, teamsprint och stafett. Som det verkar nu så blir det nog så att ingen av oss tjejer åker mer än två av dessa distanser.”

Om banan säger hon så här:
”Den innehåller tre rejält tuffa backar och är faktiskt lite annorlunda än vad man är van vid i sprintsammanhang. Men jag tror att den passar mig bra och det ska bli roligt att åka den.”

En annan svensk som visat förvånande bra sprintform nyligen är Charlotte Kalla. Är det så att banorna är lite för långa för de mer utpräglade sprinters imorgon finns det nog stora möjligheter att Kalla blir bästa svenska. Banan är lång, backarna tunga och många och det är precis vad Kalla gillar. Att hon inte visade perfekt skate-form på skiathlonen är nog inget att vara orolig över, hon var nog slut från klassisk-delen.

Ida Ingemarsdotter har jag inte hört så mycket om på sistone. Däremot skriver hon så här på sin hemsida när hon intervjuar sig själv om formen:

”Jo, det känns bra. Ska göra allt som står i min makt för att fylla på energidepåerna så de är fulla inför tisdagen. Och att jag ligger i överskott av rastlöshet.

Britta Norgren är fjärde tjej i laget och hon har som ni vet haft en ruggigt strulig inledning på VM med magsjuka och för höga blodvärden till följd. På pressträffen sa hon idag:

”Formen känns bra. Det har varit många B-finaler den här säsongen, jag hoppas på A-final nu.”

Det hoppas jag med. Glöm inte att se intervjun med henne ovan!

TV-tider i SVT

Kval: 10:45 (kul med kval!!)
Finaler: 12:45

Till sist måste jag bara lägga ut det Emil Jönsson skrev på sin hemsida idag:

I morgon gäller det.
I morgon är det full fart från start.
I morgon ska jag ge allt vad jag har tills kroppen skriker av mjölksyra.
I morgon ska jag försöka ha den roligaste skidtävling i mitt liv!
Allt känns bra och jag är fruktansvärt taggad och fokuserad på morgondagen.
Håll era tummar där hemma. För i morgon, ja då smäller det!