22 februari 2009, av Oskar

VG plockar upp AB läsar-kommentarer om Northug

Snacka om galet, nyss publicerade norska tabloiden VG en artikel om att svenska fans inte gillar Northug på grund av hans taktikkörning. Titeln är ”Svensker slakter Northugs gulløp”. Som referens har man valt kommentarerna i en av Aftonbladets artiklar!!

Helt otroligt tycker jag. Men visst det är ett intressant debattämne som jag inte helt och hållet kan bestämma mig om hur jag står i. Hade vi haft lite färre masstartslopp i VM hade jag nog inte klagat så mycket, men nu när alla lopp längre än 15 km går i masstart så blir det lite trist tycker jag, speciellt då min stora favorit heter Södergren…

Northug är vansinnigt snabb på att spurta efter långa lopp, helt otroligt bra. Men, ni kanske minns Gällivare i november och det var stafett, ja då var inte Hellner långt bakom norsken i mål. Okey att Northug blev av med en truga, men jag tror inte det hade spelat så stor roll?

I morgon är det vilodag och på tisdag byter vi disciplin helt och ger oss in i sprintsvängen. Det ska bli grymt kul det med!!

29 kommentarer till ”VG plockar upp AB läsar-kommentarer om Northug”

Norska tidningar är besatta av att skriva om vad svenskar tycker om Norge så denna påhittade nyhet känns inte så konstig.

Inlagd: 2009-02-22, 21:21
Skriven av: Jon

Jon: Kanskje ikke så rart at norske aviser skriver om hva dere svensker sier om oss, når dere aldri har noe fint å komme med. Syting og klaging!

Til Sveriges forsvar kan jeg si at mange nordmenn er arrogante og stolte..

Inlagd: 2009-02-22, 21:24
Skriven av: Nord

VG er bare å glemme. Det er en avis som kun skriver om langrenn dersom Northug vinner eller det er noen skandaler på gang.

De idiotiske debattinnleggene til artiklene i VG er samme lavmål som debattinnleggene i svenske Aftonbladet.

Inlagd: 2009-02-22, 21:31
Skriven av: Tor

Jag tycker diskussionen är rätt fjantig egentligen. Hade det varit Hellner som åkt med hela vägen och sedan rykt ifrån och spurtat in som etta så hade ingen svensk klagat. Vinner inte landsmännen så hittar man alltid något mer eller mindre väsentligt att klaga på hos vinnaren.

Måste tillägga att jag inte heller gillar masstarter och hellre ser individuella starter eller gamla hederliga jaktstartslopp över två dagar.

Inlagd: 2009-02-22, 21:34
Skriven av: Kattis

Sødergren er en stor skiløper, vi kan takke han for gullet, men anklage Petter for løpet han gjorde er fullstendig feil. Han gjennomførte et taktisk godt løp. Han visste hva som var hans styrke og det bør han hedres for. Gratulerer Petter for et godt løp, og gratulerer Sødergren med sølvet hadde du tatt gull ville vi vært glade for det også.

Inlagd: 2009-02-22, 22:02
Skriven av: Trond

När det gäller mitt ogillande av masstarter skiter jag fullständigt i om Hellner skulle utvecklas till en grym masstartsåkare. Jag tycker FIS driver längdåkningen i helt fel riktning. Självklart ska det finnas lopp där åkarnas spurtegenskaper sätts på prov, men som det är nu när 5 av 6 lopp i VM har gemensam start tycker jag att det blivit helt obalanserat.

I Sverige verkar många sakna de allt färre individuella starterna, jag har inte koll på hur det är i andra länder men jag tycker ändå att ett land som Norge med stor längdtradition borde tycka att masstarterna fått lite väl stort utrymme, även om det nu råkar gynna Northug. Den egna nationens framgångar hoppas jag inte är det enda som betyder något. Det är möjligt att de i Syd- och Mellaneuropa tycker att det är löjligt kul med gemensamma starter, men jag har själv svårt att se den oerhörda tjusning som FIS uppenbarligen anser att denna tävlingsform besitter.

Inlagd: 2009-02-22, 22:20
Skriven av: Digit

Ju mer jag läser i svenska och norska tidningar så vill ju en majoritet se annat upplägg på tävlingarna. Mer intervallstarter och jaktstart under 2dagar blandat med något lopp i masstart är ju det folk vill se för att ge maximalt sportliga tävlingar. Varför kan det inte bli så, har vi i norden inget att säga till om längre?

Inlagd: 2009-02-22, 22:26
Skriven av: nisse

Dere har ikke så mye å si, mange av de gamle dumme svenske folk mener Northug ikke tar noen Grovjob????

Husker dere mesterskapet før vm når Northug vant sprinten ved å gjøre Grovjobben i alle rundene i den spurten?? vær så snill å vær stille dere dumme langrens ”experter” fra sverige, dere har iikke så mye å klage på!

En 66 år gammel mann som er senil kan ikke bedømme rettferdige situasjoner engang?

Inlagd: 2009-02-23, 02:34
Skriven av: Anton

Å spekulere rundt 2 så gode langrennsmenn, blir tull.

De prikker inn form. Er begge råe, modige og har mange felles gode evner også.

Begge har til felles og ”komme å gå”.

”NESTEN” for begge

Men igår var de best, begge har prikket formen, men skal vel ikke møtes i flere konkurranser dette VM.
Nortug er ingen langdistansåkare og Sødergren er ingen eksplosiv spurter.

Jeg synes det er på plass, med gjensidig respekt.
Hvis, så, dersom blir for spekulativt og dumt.
Nytt løp idag, så hadde kanskje Teichmann, Angerer vært der.
Det gjelder å ta muligheten og klarer man ikke det, så er man ikke dyktig nok. Nesten er ikke nok.

Mvh
Trond (Norge)

Inlagd: 2009-02-23, 03:41
Skriven av: Trond

Egentligen borde FIS och TV-bolagen dela ut ett specialpris till Anders, för utan honom kunde de lägga ner de här masstartloppen för gott. 5-milen kommer att bli ett sömnpiller i 1,5 timme innan något händer. Förutom att det blir lite stavbrott, omkullkörningar och krockar med funktionärer.

Inlagd: 2009-02-23, 08:10
Skriven av: Torbjörn

Tror nog inte någon av dom stora skidkungarna blir imponerad av åkare typ Northug som bara har som mål att göra av med så lite energi som möjligt.

Inlagd: 2009-02-23, 08:50
Skriven av: nisse

Må ikke ta VG seriøst. Kanskje Norges største avis, men absolutt ikke den beste.

Anyhow; at dagens langrennsdistanser favorisserer de løperne som er god til å spurte, kan alle se. Jeg syns dette er en negativ utvikling av sporten.

Men dette er selvfølgelig ikke Northug sin feil, og ham bør og skal satse på det han er god på. Han må selvfølgelig utnytte sine kvaliteter, når ingen av de hadre har kvaliteter til å slå han.

Inlagd: 2009-02-23, 09:13
Skriven av: PhRaZz

I have a dream. Alla åkare utom det fåtal spurtkanoner som finns skulle ingå en pakt inför 5-milen. Alla skulle stå still tills de kom bakom Northug och gänget. Det skulle bli en lustiger syn att se 100 åkare så sakta hasa sig framåt i säg 2 mil.
Man måste få ha drömmar.

Inlagd: 2009-02-23, 09:29
Skriven av: Torbjörn

Välkomna hit till Sveriges bästa hemsida om langrenn alla norrmän. Hoppas ni stannar kvar även efter den konstiga diskussionen om Northug. Det här är inte Aftonbladet, här vet dom flesta vad dom snackar om. Dom spurter han har är enormt imponerande. Men så klart hade vi svenskar hellre sett Anders vinna. Det är nog mest lite därför vissa är sura på Petter, inte för att han är en dålig skidlöpare, för det är han så klart inte, utan för att vi verkligen önskade oss en seger för Anders. Ni vet ju själva hur grym Kongen av Kollen är att gå på ski..

Men som sagt, hoppas ni norrmän kommer tillbaks hit och diskuterar andra ämnen. Vi har ju till exempel två riktigt intressanta stafetter snart…

Inlagd: 2009-02-23, 10:11
Skriven av: Oskar_A

Norske tv-journalister gratulerer så og si alltid vinnerene selv om de ikke er norske. Det har ikke svenske journalister for vane.
Jeg har venner som bor i Sverige og liker svenskene godt, men dersom ikke en svenske kommer på topp er det ofte mye snakk om at de andre må ha jukset (dette fra lokalbefolkningen). Trist å være så misunnelig.
Norske tv-kommentatorer hører vi ofte si på norsk tv når en nordmann ikke har godt særlig bra, men svenskene har hatt en flott dag: ”Synd det ikke gikk bedre for Norge i dag, men la oss glede oss med svenskene og deres seier”.
Det er nok riktig at vi blir arrogante og skryter når nordmennene gjør det bra, men vi blir faktisk hverken misunnelige eller sjalu eller snakker om doping om svenskene gjør det bedre enn nordmennene. Vi (de fleste av oss) gleder oss med dere.

Inlagd: 2009-02-23, 10:23
Skriven av: AC/DC

AC/DC; det gjør jammen Hård og Blomqvist på SVT også. De setter pris på gode langrennsprestasjoner uavhengig av hvilken nasjon de kommer fra.

Jeg ser ofte langrenn på SVT, spesielt nå etter at Hård og Blommen er tilbake. Jeg har ALDRI hørt de har anklaget andre for å jukse, og de er full av lovord om Northug, selv da han spurtet fra Sødergren over bakketoppen i går.

Bjørn og Post på Nrk er mer sjåvinistiske, og jeg savner Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen. De var et fantastisk kommentatorpar selv om de kunne være litt vel entusiastiske og patriotiske av og til.

Inlagd: 2009-02-23, 10:49
Skriven av: Tor

AC/DC: Jag tror en av anledningarna till att många svenskar är bittra över norges prestationer ligger i att ni är på pappret så sjukt mycket bättre på längdskidor än sverige. Ni har en otrolig bredd, varje gång det är ny säsong så är det flera nya namn som poppat upp – helt otroligt.

Vi är underdogs och därför tror jag många blir glada när vi äntligen spöar stormakten i skidor!

Personligen så har jag några favoritlöpare i Norska truppen som jag alltid hejar på (bortsett från svenskarna) framför andra nationer. T.ex. Odd-Bjørn. Jag kommer bli väldigt ledsen den dagen han slutar!!

Inlagd: 2009-02-23, 11:10
Skriven av: Oskar

Ingen skugga ska falla på Northug. Han kan naturligtvis inte rå för att masstartloppen är som skräddarsydda för honom. Men det är en väldans tur att inte alla har hans egenskaper i skidspåret för då skulle det se ut så här: Fisåkning i 2,5 mil, ingen vill ligga först, stor kalabalik i gröten. Därefter 4 km med krig för att få en lämplig position inför spurten, alla Northugare vill ligga 2:a, ännu större kalabalik. Alla TV-tablåer och övriga tidsscheman är i det här läget sprängda. Sedan startar det verkliga loppet med 1 km kvar, alla som överlevt kalabaliken sätter in en formidabel kanonspurt och kastar sig mot mål i ett stort snömoln.
Å andra sidan, vilket lopp det skulle bli om fler (det räcker med 5-6 stycken) hade Södergrens långdistansegenskaper och körde järnet från start och inte väntade på spurten!

Inlagd: 2009-02-23, 11:17
Skriven av: Torbjörn

Förstår inte vad FIS tänker. 5 av 6 lopp med gemensam start. Varför kan de inte ha jaktstart som den ar i 2001, 2002. Det skulle ju ha varit jättespännande. Northug jagande efter Olsson och Södergren.

Detta är ju inte Northugs fel, men det är klart att en sådan seger inte ger samma respekt som att vinna ett traditionellt lopp.

Inlagd: 2009-02-23, 13:55
Skriven av: Alexander

Både Aftonbladet och VG ägs ju av Schibsted ASA, de har ett flitigt utbyte annars också.

Inlagd: 2009-02-23, 13:58
Skriven av: Kurt

Tor,
jeg skev ikke at juks ble nevnt på tv, men av lokalbefolkningen. Dette er i allefall tilfelle i den delen av Sverige hvor jeg er ganske mye.
Folkene der er koselige å hyggelige å være sammen med, men skisport kan ikke være et samtaleemne, da kommer jukspåstandene frem så snart en ikke svenske vinner et renn.

Inlagd: 2009-02-23, 15:23
Skriven av: AC/DC

Tycker synd om Björgen, hon får mycket skit i Norska tidningar. Det är nog inte säkert att hon får plats i Norska landslaget om hon inte presterar bättre. Så om någon Norska kommer på pallen i sprint hoppas jag det blir Björgen.

Inlagd: 2009-02-23, 17:42
Skriven av: nisse

Hei!

Vil bare si noen fakta om Nortug.

1. Han har deltatt i flere 15km både klassisk og skøyting denne sesong. Forskjellig vær, forhold, og løyper.
NB: Merk, at under Tour The Ski, jobbet han kolosalt på alle etapper. Det må du for å klare å slå Teichman siste dag av touren.
Han tok da en 2. plass.
Nisse, snakker om å at Northug er en ”som henger i rygg, bruker minst krefter og mobiliserer for en spurt.
NB: FIS lager for enkle motbakker og for store rette transportflater i fellestart. 15km. 5mil.
Dessuten sprint.

Men 95% av alle eksperter hadde nok etter den klasiske åkningen, trodd at det var umulig for langdistansåkare som Sødergren å ha håp om å gå ifra noen. Det at 5-15 løpere ville følge inn til spurt var nesten en selvfølge.

Men, rykket til Sødergren i andre runde av skøytingen, skapte en luke. Feltet sprakk.
Alle var mørnet.
Hvis noen flere en De Centa, Nortug (ikke spurtere), store navn, som langdistansåkare, heller ikke hadde brukt krefter (Teichman, Bauer, Angerer), hvorfor greide ikke noen av de og følge Sødergren siste 1 1/2 runde.

Fordi de ikke hadde mer å gi, tross nevnte navn og mange gode ”ikke spurtere” måtte kapitulere, selvom de heller ikke var oppe å jobbet i front for å spre feltet under klassisk.

De som var med Sødergren i utbruddet, hjalp han også til en sølv.

Som i sykkel, kan ikke 1 mann gå i brudd, i en slik løype, alene, 1 1/2 runde før mål.

hadde northug, De centa ikke brukt krefter, ikke kjempet som riktige 15km, 3mil åkare, så hadde de ikke orket , som ”alle andre” å følge.
Det at de, (bare er spurtere, tull), vil bre ført til helsprekk.
Som i sykkel, blir du med på et utbrudd, såpass tidlig, vet du at ”kroppen er sterk”, ”du har allerede testet den litt”, du vet du vil holde inn (med den raskeste utbryteren ,Sødergren).
Er du en spurter, hadde de bare latt Sødergren gått alene.
Som Northug sa, i år har jeg gjennomført mange gode individuelle klassisk, skøyting, fellestart, 15km, jobbet hardt, fikk 2. plass i Tour The Ski og når jeg så Sødergren gikk, så også jeg en ekstra mulighet til å få ristet av mange ”bare spurtere, som Hjelmer”. Mange flere.
Han følte som Sødegren at kroppen orket å jobbe på 80-95% over 1t, og som han sa, så følte han at han og Sødergren var like sterke, hadde like mye melkesyre, når slutten nærmet seg.
Kanskje Sødergren, med en lang bakke, kunne fått noen meter på De centa og fjerde mann, sikkert mange meter, men som Northug sa, i den form jeg er i , all trening siste år, så visste jeg at jeg ville fulgt Sødergren til døra.
At Norhtug, er en sprinter, spurter, en gjennomsnitts langdistanåkare, klatrare, en som ikke har enorme krefter, bruker de
har ikke følgt med i timen.
For 2år siden var det et tilfelle.
I år, er han etablert seg i topp og kan være med i alle disipliner.

Akkurat denne sesongen er han nok, beste allround skiåkare i verden.

Så ”nisse”, du må nok se flere løp, studere, Northug mere, alder, meritter, fremganger siste 2år (rå spurter,skøyter” og til idag.

At gutten ikke viser ”tæl” og evne og ånder for skimiljøet, sliter for en seier er totalt feil.

FIS må ordne tøffere løyper.
Det er Northug enig i å.

Nå går han ikke sprinten i morgen. Rart, han blir jo ansett som en kraftig rå spurter med rykk.
Men av ledelsen blir han ikke vurdert som aktuell her. Han er nå klar, og skal brukes i 15km og det forundrer meg ikke om at han går 5 mila.

Lykke til i morgen.

Favoritten er norsk, men vanskelig at VM sprinter blir rettferdige.
I morgen er det kanskje deres tur?
Lind?

Mvh
Trond

Inlagd: 2009-02-24, 01:27
Skriven av: Trond

Trond: Det jag menar och många andra menar är att en skidkung blir man inte som hängåkare. Tror nog inte att norrmänn egentligen tycker annorlunda, nog hade ni velat att era bästa skidåkare hade haft kapacitet att vinna Kollen. Era gamla skidkungar tycker nog att sporten har spårat ur. Men medaljer förblindar och folk är givetvis glada och nöjda
så det är väl som det ska.

Inlagd: 2009-02-24, 08:54
Skriven av: nisse

Nisse: Med andraplatsen på touren och andraplatsen i Gällivare tycker jag att Petter visar att han visst har möjligheten att genomföra ett helt lopp själv. Och när hän väl klarar det fullt ut, då finns det ingen som kan stoppa honom. i så fall kan dom närmaste åren bli lite väl ”Dählie-liknande”. Trevligt för er norrmän här, mindre göy för oss..

Inlagd: 2009-02-24, 09:25
Skriven av: Oskar_A

Du gillar att göra jämförelser med cykelsporten, Trond. Tycker själv inte att det är jämförbart, men om fyra åkare går loss 12 minuter innan mål i en etapp i Tour de France hjälps de nästan alltid åt med att hålla uppe tempot. I skidvärlden är läget inte precis det samma, här får Södergren göra jobbet helt ensam. Det är möjligt att cyklister är mer gentlemannamässiga.

Jag håller med om att Northug är en väldigt bra skidåkare, men just därför tycker jag att det är synd att han inte hjälper till att dra sönder fältet. Efter målgången i söndags påstod han att han var väldigt pigg på slutet och inte hade några problem att följa Södergren. Mycket möjligt att det stämmer, men då tycker jag att han kunde avlöst Södergren för att försöka hänga av Legov eller Di Centa. Han hade ju garanterat knäckt Anders i spurten i vilket fall som helst. Den enda gången han var uppe på slutvarvet var för att gå fram och bromsa och stänga Legov. Helt ok enligt regelboken, men inget som inger respekt hos mig.

Sen är det väl inget snack om att Northug än så länge framför allt är en hängåkare och en väldig duktig sådan. En del norrmän (inte alla) var tydligen något sura på Kowalczyk efter damernas pursuit och hennes taktik hade väl vissa likheter med Northugs. Samtidigt är Kowalczyk en helt annan åkare än Northug. Kowalczyk är ofta framme och kör i täten och har i år vunnit flera individuella lopp, medan Northug alltid använder Kowalczyks taktik från i söndags.

Påståendet att Northug, Di Centa eller Legov hjälpte Södergren till silver tror jag inte en sekund på. Södergren knäckte hela övriga fältet helt på egen hand och hade likväl kunnat gå helt ensam in mot mål om de tre ovanstående inte orkat följa.

Inlagd: 2009-02-24, 10:00
Skriven av: Digit

Påståendet att Northug, Di Centa eller Legov hjälpte Södergren till silver, var litt, satt på spissen, ren spekulasjon.

Men Northug har i år før VM og i fellestarten at han ikke er en enda hängåkare.
Det som Nisse også samtykker er at han, detta året har gjort sine egna lop og gått på egen hånd.

At han bruker lite taktikk, for hans ”eksplosive”, spurtegenskaper, må vi alle forstå.

Som, alle, Sødergren sa selv, alle bruker sin ekstreme sider, ferdigheter. Det må man for å henge med. Vinne. Nisse: Med andraplatsen på touren och andraplatsen i Gällivare tycker jag att Petter visar att han visst har möjligheten att genomföra ett helt lopp själv. Och när hän väl klarar det fullt ut, då finns det ingen som kan stoppa honom. i så fall kan dom närmaste åren bli lite väl “Dählie-liknande”. Trevligt för er norrmän här, mindre göy för oss..

Inlagd: 2009-02-24, 09:25
Skriven av: Oskar_A

Si ikke det oskar:

Har en magefølelse for at dagen idag blir svensk.
Uansett må den norske storfavoritten få min største begeistring, men hvis han ikke klarer forventningspresset i VM, form, flaks som man alltid må ha i sprint, så håper jeg på første svenske gull. dere har i mange år hatt mange av verdens beste sprintåkare, men missad lite innfør store mesterskap.
Gull idag er fortjent.
Og at ”Kalla” kommer i form.
Synes synd på henne.

Inlagd: 2009-02-24, 11:10
Skriven av: trond johansen

Interessang diskusjon. Gå gjerne inn å se hva jeg mener om saken :)

http://lfstockholm.blogspot.com/

Inlagd: 2009-03-10, 11:30
Skriven av: Roy Andre

Bra skrivet!

Inlagd: 2013-08-18, 17:14
Skriven av: Julia

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values