03 februari 2009, av Oskar

Lisa Larsen och trycket från Sverige vid fel tillfällen

Nu känner jag inte Lisa Larsen, har faktiskt aldrig träffat henne, så jag vet inte säkert hur hon hanterar press utifrån, men är det inte så att landslagsledningen varit sjukt klantiga med att hantera hennes fall under hela vintern?

I Bruksvallarna under starten av säsongen körde hon skiten av hela Sveriges damelit förutom Charlotte Kalla, som sedan gick och vann världscupen i Gällivare. Tyvärr gav man inte Larsen chansen att starta i Gällivare pga att hennes fokus var JVM sa man. Ja faktiskt under hela tiden fram till JVM ältas det att hennes fokus är JVM och det får inte komma något i vägen, som t ex ett världscuplopp. OK, fine, är det så de vill ha det så visst. Håll henne utanför.

Men, sen gör man en råklantig totalvändning!! Istället för den tidigare så beskyddande stilen så flaggar man, två dagar innan Larsens start i JVM, att hon kanske får följa med till senior-VM, men bara om hon presterar bra på JVM.

Ingen press alls här inte…

Nu har de satt en jävla massa saker i huvudet på Lisa, som kanske tar det på ett bra sätt (hoppas det), men tyvärr kanske det också blir världens tyngd för henne, ”nu måste jag leverera, annars är det slut med mig”.

Idag under Larsens första start i JVM gick det inte så bra som många trott att det skulle gå, vi kan ju hoppas att det berodde på att hon är så pass mycket bättre i skate och kanske körde ner sig lite på den klassiska delen, vad vet jag.

Det jag vet säkert är att det nog hade varit mycket smartare att släppa ut Larsen i världscupen några gånger innan (kanske även en stafett?) och se om hon hade hållit. Hade hon levererat där, ja då hade det inte varit något snack om saken, men nu läggs allt på ett kort. Prestera på JVM …or else!

Och mitt i den här soppan går en rätt så jävla besviken Maria Rydqvist runt i ovisshet om hon kommer få åka till VM eller inte. Varför tog man bara inte med henne också?! Nu är ju resten på fint höghöjdsläger och hon får ladda hemma. Och sen om hon nu får komma till VM så sätts hård press på henne att leverera, utan lika fint upptaktsläger som de andra.

Sen så ska jag inte glömma att nämna Hanna Brodin. Som det ser ut just nu har ju hon åkt bättre än Larsen i JVM, betyder det att hon får åka istället för Larsen? Och får hon då åka sprint? Vad ska hon åka? Är hon bättre än Rydqvist? Det här är en total röra…

Well, det var några tankar från mig idag.

53 kommentarer till ”Lisa Larsen och trycket från Sverige vid fel tillfällen”

Håller med om att det inte har blivit bra för någon av dom inblandade. Men mest synd känner jag för Rydkvist som får vara hemma i ovisshet, hon kan ju inte påverka utgången. Juniortjejerna skall se det som en sporre vilket dom måste lära sig hantera. Lagledningen känner givetvis en press att föryngra när Norge och Finland gör det, men att ta med Rydkvist som tjänat i hop till VM hade inte kostat mycket och skulle ge
goodwill.

Inlagd: 2009-02-03, 21:17
Skriven av: nisse

Håller med dig till fullo Oskar, mycket bra skrivet! Jag har inte hört någon bra motivering än för landslagets märkliga uttagningar. Det känns väldigt inkonsekvent och galet. Maria borde självklart få en plats och hinna ladda rätt. Bryntesson är tvåa i Sverige på fristilssprint dom senaste åren och Björn Lind har inte visat en hel imponerande tävling i världseliten sedan OS i Turin, och det är 3(!) år sedan nu. Det skulle vara intressant att få veta hur ledningen resonerar.

Inlagd: 2009-02-03, 21:25
Skriven av: OSkar_a

Rydkvist borde vara ganska mycket bättre än brodin trots att hon åkte bra idag. det är skillnad på juniorer och seniorer trots allt och när bordin mött de bästa seniorerna tidigare har hon ju varit en bit efter

Inlagd: 2009-02-03, 21:33
Skriven av: anders

kanske Lisa Larsen varit medveten en längretid om vad som var på gång, annars är det ju konstigt det håller jag med om. angående Björn Lind så har han gjort rätt många bra tävlingar efter OS i turin bla VM 4a å en del a finaler i WC hur många andra svenska sprit åkare har gjort bättre ??

Inlagd: 2009-02-03, 21:41
Skriven av: jossa

Har Sverige 18 platser borde dom användas, det är ändå bara till Tjeckien dom ska och det är nog inga höga kostnader.

Inlagd: 2009-02-03, 21:41
Skriven av: nisse

jossa, Bryntesson har tagit tre VM-guld på junior och U23 senast. Det tycker jag smäller lite högre än Björn Linds 4:eplats i klassisk sprint för två år sedan och några enstaka finaler i Världscupen.. Man kan vara hur bra som helst i kvalet, men det gäller att orka kriga även när det går trögt i finalheaten.. Att vara så långt med och så aktiv i sprint-SM trots att det inte på något sätt är en bana som passar honom och sedan knipa en 15:plats i 15 km (ungefär jämnbördigt med vad Jönsson presterade på distansen) tyder på att Brynte har lyckats med att pricka formen igen.

Det är så sjukt synd att han inte får åka i Italien (när dom som ska till VM ändå kommer vara nertränade). Men det är klart, landslagsledningen vågar väl inte för att sedan få stå där med skägget i brevlådan om han skulle sopa hem hela tävlingen.

När det gäller motivation till att kämpa för en pallplats så kan man bara titta på hur Brynte åkte i semin på SM. Det är absolut inte hans disciplin och längd på banan, men vad gör han? Istället för att ligga bakom Mats Larsson för att få skön åkning, men sämre läge inför upploppet så ger han allt, har täten nästan hela loppet och är supernära en finalplats. Det är sådant jag gillar, att han spänner bågen. Björn Lind var ju inte ens där, han trodde väl inte att han skulle kunna vinna..

Inlagd: 2009-02-03, 21:53
Skriven av: Oskar_A

Oskar jag håller inte rikgit med ett en seger i U23 VM är bättre å smäller högre än en 4 e plats i ett VM, Bryntesson är ett intressant naman å en bra åkare man han har ju inte heller åkt så bra i wc loppen i år eller tidigare en semi som bäst blev 7a.
sedan tycker jag det är konstigt att man låter Hellner åka sprinten före åkare som P Larsson å Bryntesson. Larsson hade varit en intressant joker tror jag han ser ut att vara på väg mot topformen.

Inlagd: 2009-02-03, 22:19
Skriven av: jossa

Men Jossa, det är ett helt år mellan dom två världsmästerskapen.. Bryntes kom för ett år sedan och Linds kom för två..

Inlagd: 2009-02-03, 23:18
Skriven av: Oskar_A

Helt rätt är ett helt år mellan dom men vad har brynte gjort i år som gör att han ska peta bort Lind eller Larsson som är reserv? sedan brukar alltid B Lind vara i bra form när de är mästerskap tror faktiskt inte han varit sämre än 4a på VM eller OS.
Sedan håller jag med om att det var otroligt synd att Lisa Larsen inte fick åka i Gällivare hon var i jättebra form å så fick hon inte chansen hoppas tjejen hittar tillbaka till den formen

Inlagd: 2009-02-04, 00:59
Skriven av: jossa

Mycket bra text av Oskar, jag har själv haft samma tankar. Att sätta saker på sin spets som ledningen nu gjort ändar alltid i diskussioner hit eller dit och är öht inte bra för en ung tjej som Larsen. Att lyfta in en junior direkt i ett VM utan att först testa i VC är dålig planering och oseriöst tycker jag. De norska juniorerna som är uttagna har alla provat på hetluften i VC.

Inlagd: 2009-02-04, 07:45
Skriven av: Torbjörn

Klokt skrivet Oskar. När det gäller Lisas prestation så var det väl snarare så att hon åkte bättre på den klassiska delen (4:e sträcktid) och sämre på fristilsdelen (12:e sträcktid) samt ett långsamt skidbyte (6 sek efter de snabbaste), men hon kanske satsade allt på ett kort och orkade inte fullfölja loppet.

Inlagd: 2009-02-04, 08:27
Skriven av: swestam

Oskar, jag har tänkt i liknande banor som du – bra skrivet. Som det är nu har det inte skötts bra från förbundsledningens sida.

Ta ut Rydqvist och skicka henne till där de andra är NU, låt sen ev damjuniorer ansluta senare!

Är det snålheten bedrar visheten, har letat men inte hittat någon begränsning i hur stor trupp man får skicka till VM? Men förbundet kanske inte har bättre ekonomi än så?

Inlagd: 2009-02-04, 09:22
Skriven av: Jörgen

Jag tycker denna Lisa Larsen hysteri gått alldeles för långt. Hade hon på allvar velat köra i Gällivare hade hon ställt upp i seniorklassen i Bruks. Med ett lika bra resultat där hade det aldrig varit något snack om hon skall åka VC eller ej.

Juniortävlingar är trots allt inte samma sak, dessutom körde juniorerna på en annan tidpunkt vilket gör att resultaten inte kan jämföras rakt av.

Motsvarande norska och finska ställde upp i seniorklassen i uttagningstävlingarna och kvalificerade sig den vägen till VC.

Sen är det de nationella mästerskapen som ändå är huvudsaken i denna fråga. Både Ingvild och Krista åkte bra på norska/finska mästerskapen och åkte där in sig i VM truppen. Deras resultat i VC (kring 30 plats i de flesta loppen) räckte inte enbart. Med Kristoffersen är det ju sen annorlunda i och med att hon åkte VC redan i fjol. Falla är ju sen fränst en sprinter.

I Sverige körde man mästerskapen på en sån tidpunkt att juniorena inte kunde delta. DETTA är det största problemet i denna soppa.

Sen tror jag inte det har hjälp Larsen ett dugg med all dennna mediahysteri efter Bruks.

Inlagd: 2009-02-04, 09:33
Skriven av: johan

Läste att Larsen gick rakt i väggen i sista backe på den klassiska delen. Därifrån och till mål åkte jag enbart på viljan, berättar Lisa om sitt lopp, hoppas hon hinner återhämta sig till 5 km fritt. tror nog förhållandena i bruks var rätt lika för juniorena å D21.sedan så gjorde hon ju ett bra lopp i skandinaviskacupen i D21.

Men håller helt med om att man borde tagit med Rydqist på lägret

Inlagd: 2009-02-04, 11:01
Skriven av: jossa

Tror inte att Larsen känner nån press om så är fallet så måste hon tåla press i framtiden så det är bäst hon vänjer sig. Jag tycker den mesta hysterin har varit av media och helst på sådana här forum på gott och ont.

Sen har hon ju varit sjuk det är kanske därför hon inte presterar på topp.

Men vi får se i det kommande loppet hur det går men personligen tycker jag att Hanna Brodin ligger bäst till att få åka i VM.

Inlagd: 2009-02-04, 11:53
Skriven av: Andreas

Härligt med fuskare som åker dit! Nu var det skidskyttar men jag är helt säker på att längd också har ett antal dopade. Ett helt nytt preparat tydligen
man har ju pratat om Cera under något år, så det borde ju inte vara det. Så testa retroaktivt för det nya preparatet så tror jag VC tabellen behöver skrivas om och säkert också
årets. Och gör det före VM!!

Inlagd: 2009-02-04, 12:39
Skriven av: nisse

Det är tydligen Cera, man har ju testat för det sedan Peking OS.
Hoppas bara man gör en ordentlig genomgång av gamla prover! Många har nog utgått i från att det inte går att testa. Och att testa retroaktivt är det bästa för för att avskräcka alla fuskare.

Inlagd: 2009-02-04, 12:46
Skriven av: nisse

Jo men Cera har ju redan folk åkt dit för dom sa ju att det handlar om nått som ingen har åkt dit för före (om dom inte menar inom skidskytte sporten)

Riccardo Ricco har ju åkt dit för det och det var ju ett ba tag sen 2008-07 nån gång.

Inlagd: 2009-02-04, 13:09
Skriven av: Andreas

Finns väl eg. ingen lämplig distans för Lisa L. att åka under VM?
Förutom kanske staffetten, men där känns hon väl alltför orutinerad?
Och detsamma gäller väl Hanna B. för inte skall hon väl inte kunna ta en
plats i sprinterloppen?

Inlagd: 2009-02-04, 17:38
Skriven av: Guten

Magdalena Forsberg åkte VM stafettan 1987 utan att ha åkt ett WC lopp före hon tappa tror jag ca 1 min, så visst är det hårt att gå in i en VM stafett. Läste att Lina fundera lite på att avstå individuella sprinten då kanske det finns plats för Hanna eller så skulle hon kunna åkta 10 km k. Men ska någon av JVM tjejerna med så är de Lisa Larsen hon har högra max kapacitet i mina ögon men tar hon inte medalj imorgon så är sista platsen vikt för Rydqvist tycker jag.

Inlagd: 2009-02-04, 17:48
Skriven av: jossa

Jag har sagt det tidigare och säger det igen,förbundskaptenerna balanserar på en jävligt tunn lina.Hålla på platser för juniorer som totalt saknar rutin snacka om press. Om nu L.Larsen tex skall åka en stafettsträcka, och gör bort sig.Det kan vara bye-bye med den talangen.Samma med Rydkvist,har hon inte visat nog för en VM.biljett?Nä hålla flera åkare i ovisshet är bara flathet från landslagsledningen.

Inlagd: 2009-02-04, 18:54
Skriven av: lkh

lkh: Tycker du har helt fel om nån junior är med och blir långt efter så vad gör det?

Fattar inte resonemanget att det kanske skulle betyda bye bye till den talangen om hon är med eller har längdskidåkarna mycket känsligare psyke än andra människor??? (Tror inte det)

Sen är det inte alls säkert att hon blir en bra skidåkare det är mycket som ska stämma (men jag tror på henne)

Sen Rydkvist håller jag med dig om hon har nog lite till å bevisa men har ju haft skador som många i det svenska laget.

Sen är det mycket snack om att Lisa inte var uttagen till vc loppet i Gve sen inte till VM sen när hon är aktuellt då är inte det heller bra, Hur ska folk ha det?

Sen har ju egentligen Sverige inte så många som kan hålla samma fart som dom bästa på damsidan.

Inlagd: 2009-02-05, 07:01
Skriven av: Andreas

Andreas:
Att komma långt efter i ett individuellt lopp gör inte så mycket men att komma långt efter i en stafett uppmärksammas på ett helt annat sätt då lagkamraterna drabbas. Stafetten är kanske vår största medaljchans på damsidan och att sätta in en helt orutinerad junior där borde vara helt otänkbart med den psykiska press det innebär. Sedan missuppfatar du nog ”lkh”, han/hon menar nog att Rydqvist redan har visat tillräckligt för en VM-biljett, vilket jag håller med om.

Inlagd: 2009-02-05, 08:18
Skriven av: Torbjörn

Jag tror knappast att Lisa Larsen, eller någon annan junior, är påtänkt för stafetten i så fall måste det vara på grund av sjukdom som Larsen får hoppa in i en stafett. Norgren, Haag och Kalla är ju totalgivna där och sedan står det väl mellan Andersson och Olsson om den sista platsen. Dagens 5 km fritt måste väl passa Lisa Larsen ganska bra? Dessutom var hon väl tvåa på dubbeljakten förra året så den trivs hon väl också rätt bra med.

Inlagd: 2009-02-05, 08:58
Skriven av: Ivve

Ivve – i tidigare diskussioner här har de flesta varit inne på samma tre givna tjejer, som alla har en hög lägstanivå. Det är i den klassiska delen vi kan tappa mycket.

Några vill därför se Haag (jämte Britta) på en klassisk sträcka istället för Lina eller Olsson. Vem ska då åka tredjesträckan innan det är dags för Kalla?

Lisa har varit vår näst snabbaste tjej (efter Kalla) i fristil under hösten enligt förbundets Ingesson. Men hon har varit sjuk och läget annorlunda nu. Vi får se idag.

Tror inte att Larsen tar guld men om hon gör det lär hon bli uttagen för annars var det helt i onödan att en plats hölls öppen om Rydqvist får åka trots att Larsen levererade (och då lär förbundsledningen få massiv kritik).

Tar Larsen inte guld idag kan Rydqvist nog (äntligen) börja packa väskorna…

Inlagd: 2009-02-05, 09:55
Skriven av: Jörgen

Menar Ingesson at Lisa Larsen är bättre än Anna Haag?? det håller jag inte med om ser Haag som en topp 10 åkare i fritt

Inlagd: 2009-02-05, 10:50
Skriven av: jossa

Eftersom nu Lisa Larsen tog silver idag efter en åkare som bevisligen är i väldigt bra form (Flugstad Østberg, som ju tog Guld i NMs duathlon). Så är hon väl en liten bubblare som åkare på en tredjesträcka i en stafett men det tycker jag är lite farligt faktiskt. Jag håller också Anna Haag som en bättre fristilsåkare än Larsen faktiskt. Blir i alla fall intressant att se vad de väljer.

Inlagd: 2009-02-05, 11:08
Skriven av: Ivve

oj inte blir det lätt för förbundskaptenerna att ta ut VM laget nu efter Larsens silver gissar att det står mellan henne å Rydqvist.Tror Larsen har högra max kapacitet än Rydqvist på 5 km f men på dom övriga distanserna är det + för Rydqvist. vad tycker ni?

Inlagd: 2009-02-05, 11:23
Skriven av: jossa

jossa – jag håller nog med dig att Larsen har högre kapacitet på 5 km fristil men i de andra distanserna är det väl plus på Rydqvist. Jag vet inte alls hur Larsen skulle klara 30 km masstart i fristil, eftersom den kommer när många är trötta hade det varit väldigt kul att se henne där. Annars kom ju Brodin 5:a idag och har gjort ett bra VM som helhet än Larsen. Larsen hade ju bara knappa 4 sekunder upp till seger idag också och då gick ju Östberg sist och hade tider att gå på.

Inlagd: 2009-02-05, 11:40
Skriven av: Ivve

Resultat idag:

5 km fristil

1. Ingvild Flugstad Østberg, Norge 13.44.4
2. Lisa Larsen, Sverige +3.7
3. Hilde Lauvhaug, Norge +6.1
4. Krista Lahteenmaki, Finland +9.2
5. Hanna Brodin, Sverige +18.9

12. Emma Wiken, Sverige +48.9

Total nordisk dominans hittills i JVM, alla medaljer till Norge, Sverige eller Finland. Idag hade Norge 3 bland de åtta bästa, och då deltog ändå inte Marthe Kristoffersen pga sjukdom, Finland 2 bland de elva bästa och Sverige 3 bland 12 bästa. Bra laginsats igen av Sverige. Lisa kommer igen på ett bra sätt efter den mindre lyckade dubbeljakten häromdagen efter omöjlige norskan Östberg och återigen en bra insats av Hanna Brodin.

Vem skall få åka till VM: Rydqvist, Larsen eller Brodin?

Inlagd: 2009-02-05, 11:41
Skriven av: swestam

Jossa . Det är nog riktigt att Rydqvist är bättre på längre distanser med sin erfarenhet. 5 km är en stafettsträcka.. Vi får se vem de väljer men det bästa vore om båda fick åka, bra med alternativ vid ev sjukdomar etc.

Flugstad Østberg har nu TRE guld i JVM, en blivande skiddrottning månne?

Inlagd: 2009-02-05, 11:43
Skriven av: Jörgen

Jörgen – Flugstad Østberg vann ju även Dubbeljakten på norska mästerskapen och då var ju Björgen, Jacobsen, Johaug och Steira med så det tror jag absolut hon kan bli. Att ta ut det norska laget inför dubbeljakt kan bli intressant för alla de 4 som förlorade mot Flugstad Østberg siktar nog på medalj i det loppet.

Inlagd: 2009-02-05, 11:56
Skriven av: Ivve

Skulle jag vara förbundskapten skulle jag gjort allt för att få med båda två till VM (Rydqvist Larsen) Kommer Larsen med till VM varför inte låta henna åka Dubbeljakten

Inlagd: 2009-02-05, 12:34
Skriven av: jossa

Andreas självklart har inte skidåkare sämre psyke än vanliga dödliga personer. Men att sätta in oprövad junior i en VM-stafett det är att utmana ödet.Vi har bra mycket större killar som bittert fått erfara hur det är att klappa ihop på stora mästerskaps-stafetter.Och vad jag förstår så är den ”öppna” platsen en plats i stafetten,varken Lina.A el Anna.O har den kapaciteten idag.Så då återstår enl.mig bara Rydkvist på en tredjesträcka.Men det är ju min enkla åsikt.Sen om vi skall vara lite konspiratorisk,har ni sett vallabussen vilken mysko låda längst bak.Jag tror det är ett höghöjdsrum.vad tror ni?

Inlagd: 2009-02-05, 12:48
Skriven av: lkh

Ikh kan du motivera för mig varför Maria Rydqvist skulle vara med i stafettlaget när har hon visast den kapaciteten ? både Anna å Lina har betydligt högre kapacitet i enligt min åsikt, sedan tror jag det skulle vara triktigt tufft för Rydqvist på stäcka tre mot Steria Roponen Medvedeva på den stäckan måste vi ha Haag eller Kalla

Inlagd: 2009-02-05, 14:35
Skriven av: jossa

Spontant säger jag att det inte är en chans att den öppna platsen är en stafettsträcka. Rydqvist kommer tappa väldigt mycket mot Steira precis som jossa skriver. Den öppna platsen borde mer handla om dubbeljakt och 3-milen. Hade Sverige haft lite bättre ekonomi skulle man låtit Rydqvist köra tremilen och Larsen dubbeljakten tycker jag.

Inlagd: 2009-02-05, 14:45
Skriven av: Ivve

Jossa:vad har L.A ochA.O visat internationelt den här säsongen,förutom sprint.Tycker Rydkvist har visat mer bla på TDS tills hon kastade in handuken.Se på SM-veckans sista distans A.O nästan 3 minuter efter.L.A ställde inte upp,visste hon var klar för VM.Jag tror vi har en medaljchans på VM och det är dam-stafetten,där är mitt lag så här:Britta,Haag,Rydkvist och Kalla.Sen vilka som åker sprint är är för mig likgiltigt.Men hur vi än dribblar så har vi en svag länk i laget. Det är ju kul att vi kan diskutera lag hit och lag dit,trots att vi bara är en .b-nation inom längdsporten.

Inlagd: 2009-02-05, 16:02
Skriven av: lkh

Ikh: visst Rydqvist gjorde en bra prolog i TDS det håller jag med om men tror stäcka 3 blir för hård för henne i VM ,Anna har visat vid dom två senste mästerskapen att hon är bra i stafett på förstasträckan hon slog ju Rydqvist på dubbeljakten i SM sedan gjorde hon en bra dubbeljakt i Östersund. LIna har väl inte varit i någon jättebra form på distansloppen men känns som hon är på gång på distansloppen hon åktet bra på dom två dubbeljaktlopp som varit i sverige i år på klassiska delen å växlat först båda gångerna.Rydqvist har ju trots allt varit med internationellt några år utan att få något stort genom brott kanske därför förbundskaptenerna tvekar, det stafett lag med högst kapacietet är Lina Haag Kalla Norgren men som du säger ikh vi har en svag länk

Inlagd: 2009-02-05, 17:38
Skriven av: jossa

Jag håller verkligen med Ikh när det gäller att laget, Lina, Haag, Kalla och Norgren är det bästa vi kan ställa upp med. Den största möjligheten till guld är det laget, samtidigt som det också kan leda till att Lina växlar över minuten efter och stafetten i princip känns slut innan den börjat. Med Anna Olsson får vi en åkare som förmodligen inte faller igenom men hon kommer knappast hänga med Finland och Norge som Lina i princip kan göra på en superdag. Sedan vet jag inte riktigt om jag köper att vi är en B-nation inom längdsporten, det beror väl på hur många länder man isåfall räknas som A-nationer. Vi har ju realistiska mål på pallen i båda stafetterna och det visar väl någon typ av bredd i svensk längdskidåkning.

Inlagd: 2009-02-05, 17:58
Skriven av: Ivve

ivve:vilket lag skulle du ställa upp med mitt eller ikh? Nog är vi väl en A-nation

Inlagd: 2009-02-05, 18:25
Skriven av: jossa

Om Larsen blir uttagen ser jag henne gärna på tredjesträckan i stafetten. Lite måste förbundsledningen våga gambla och det vore fräckt om de gjorde det…

Lisa åkte precis samma distans i JVM som i stafetten och var inte alltför långt efter Flugstad Østberg som hade hennes tider att gå på (se langdrenn). Sätter henne före Rydqvist (på den distansen) även om hon är oprövad i dessa större sammanhang.

Alt 1. Britta – Haag – Lisa – Kalla
Alt 2. Britta – Haag – Maria – Kalla

För mig baserar det sig på:

1. Lina och Olsson har sämre lägstanivå i klassiskt än Britta och Haag och är i första hand sprinters.
2. Med Britta och Haag på de två första lär inte Kuitunen sticka iväg med 1-2 minuter innan tredjesträckan.
3. Naturligt att vi sätter in vår näst snabbaste i distans fristil på tredjesträckan (iaf vad gäller 5 km) och det är Lisa (efter Kalla). Om hon inte tas ut till VM är Rydqvist alternativet.

Och ja, vi är en A-nation numera både på dam- och herrsidan. Det är trevligt. På herrsidan har vi lite av samma problem i stafetten. Södergren, Hellner och Olsson är nog självskrivna men sen då?

Inlagd: 2009-02-05, 18:51
Skriven av: Jörgen

Jag hoppas Anna O får åka förstasträckan, det rör sig endast om 5 km vilket hon klarar i högt tempo, se tidigare mästerskap. Lina brukar väl lägga sig först och dra och därefter krokna efter halva sträckan. Anna håller och har vett att släppa om hon måste utan att tappa för mycket. Lisa och Maria har båda för liten rutin för att åka en tredjesträcka på ett VM. Ett alternativ kan vara Britta på första och Anna på sista.

Inlagd: 2009-02-05, 20:00
Skriven av: JE

Med tanke på dagens resultat i JVM, med Lisa bara tre sekunder efter Ingvild, så skulle det onekligen vara intressant med Larssen på en tredjesträcka på samma distans. Frågan är bara om Larsen skulle stå pall för trycket? Fy satan vad sorgligt det är att hon inte fick chansen i Gällivare, både på individuella och i stafetten! Det är säsongens absolut största tabbe från landslagsledningen, att inte Lisa fick åka i där. Både för hennes och deras egen skull.

Inlagd: 2009-02-05, 23:03
Skriven av: Oskar_A

Kolla fakta på hur Lina åkt på förstastäckan i stafetter genomåren.för jag tycker det varit väl mkt gnäll på henne. hon har startar 12 gånger vunnit 3 gånger varit tvåa 2 gånger trea 2 gånger. snitt placerig 3.5 som mest efter har hon varit 1 minut det var efter Kowalczyk i La Clusaz i år sedan var hon 50 sekunder efter i Falun förra året då hade hon varit sjuk nästan hela säsongen i snitt är hon 18 sek efter men då har hon 2 lopp som drar upp snittet rätt mkt( så klart kan jag missat någon stafett)

Inlagd: 2009-02-05, 23:40
Skriven av: jossa

Oskar_A Skulle vara hårt att sättta in Lisa på tredjesträcka hon kan fixa det men hon måste åka betydligt bättre än idag om hon ska klara av att åka jämt med Steria Roponen Medvedeva (någon stans har jag en kännsla att hon kan klara av att göra en bra tredjesträcka men det skulle vara att sätta för storpress på henne)

Inlagd: 2009-02-05, 23:57
Skriven av: jossa

Inför stafetten som vi senare vann i världscupen slog jag vad med min tjej om två saker. Det ena var att Lina skulle vinna förstasträckan, det andra var att vi skulle vinna stafetten. Jag vann de vaden och jag tycker Lina är den bästa starttjejen.

Givetvis är det jossa jag håller med och inget annat, jag var tydligen lite snurrig där.

Ett problem vi har är väl det att sprintstafetten ligger bara dagen innan stafetten och den av Anna Olsson och Lina Andersson som kör den har väl inte uthållighet för att köra en sträcka i stafetten. Där måste lagledningen värdera och jag tror de värderar Lina högst i sprintstafetten och Anna högst i stafetten.

Det som kan bli intressant är att se vilka som åker sprintstafett för Norge och Finland och vilken effekt det kan få för deras stafett.

Inlagd: 2009-02-06, 00:01
Skriven av: Ivve

Lina har kört 15 st förstasträckor i WC/VM/OS genom åren, varit i täten (inom 6 sek) 6 ggr av dessa, ca +15 sek 2 ggr, +30 sek 3 ggr och +1 min 4 ggr.
3 st andrasträckor, med sträcktider +30 sek 1 gång och +1 min 2 ggr.

Anna O har kört 6 st i WC/VM/OS genom åren, varit i täten (inom 6 sek) 4 ggr av dessa och +30 sek 2 ggr.
2 andrasträckor, med sträcktider +2 och +13.
3 tredjesträckor, med sträcktider +9 och +39.
6 fjärdesträckor, med sträcktider +40 till +1,12, samtliga som redan avhängd från tätstriden.

Ang Lina så är det väl så att man kanske kommer ihåg OS 2002 och VM 2007 där hon tappade en hel del tid på sina sträckor, där åkte Anna sista sträckan långt ifrån medaljchanser…

(Maria R har deltagit 8 ggr i WC/VM på sträckorna 2,3,4 och med sträcktider +30 2 ggr och +50 sek 6 ggr.)

Vad nu detta har för betydelse i dagsläget…? Med tanke på resultaten genom åren (8, 12, 13 osv är det iaf trevligt att spekulera kring vilket lag som har bäst medaljchans)

Inlagd: 2009-02-06, 04:38
Skriven av: JE

Oskar_A: Ingvild är ju inte aktuell i ett norskt stafettlag, visst hon körde bra på NM men då var ju de största kanonerna väldigt nertränade. Bästa plats i VC är 16 och hon har snittat kring 30. Då är man inte aktuell i ett lag där alla varit på pallen i VC. För att inte tala om Finland, det är ett stort hopp från Krista L till de fyra som alla vunnit i VC.

Det säger en del om Sveriges eventuella guldchanser. Siktar man på Fin och Nor, ja då måste man köra med Lina A. Koncentrerar man sig på att hålla Ita o Tyskland bakom sig, ja då finns alternativ i Anna O, Lisa L, Hanna B och Maria R.

Ivve: Kuitunen o Saarinen lär köra parstafett för Finland, men de står antagligen över ind.sprinten. Två tävlingsdagar i följd är nog inget jätteproblem för duktiga distansåkare.

Inlagd: 2009-02-06, 06:35
Skriven av: Frans

Det tycks som om många här har glömt att damernas stafett går dagen efter sprintstafetterna. Sprintstafetten som går i klassiskt är förmodligen vikt för Lina och Anna och att sätta in någon av dem i stafetten dagen efter blir en stor chansning. Just det här har diskuterats i veckor och är inget nytt, bara lite konstigt att många här har glömt det.

Inlagd: 2009-02-06, 08:56
Skriven av: Torbjörn

Jag vet inte direkt om vi glömt programmet men vi måste ju också få diskutera utifrån de förutsättningar som vi har. Vi kan ju bara spekulera i vilka som åker sprintstafetten och jag är rätt säker på att Anna Olsson inte gör det. Hon har ju visat att hon har svårt att orka med allt från kval till final. Jag vill ha Lina på startsträckan för då kan vi en bra dag slåss om guld men jag tror att Lina och Britta kör sprintstafett och då är Lina i alla fall i mina ögon utesluten från stafetten.

Frans: Att Kuitunen avstår tror jag också men Saarinen har varit i A-final i alla årets fristilssprintar och i den hon missade var hon i B-final. Det är ju en stor chans på en individuell medalj som hon avstår i så fall.

Inlagd: 2009-02-06, 09:09
Skriven av: Ivve

Jörgen har löst lagsammansättningen,det är bara att skifta alt1 och2 så kan det bli ett brons möjligen ett silver.Då var vi klar med damlaget.Men hur skall vi göra med killarna?Fredriksson och Rikardsson käns i dagsläget ganska osäkra som startmän.Om vi vore en A.nation skulle vi inte ha dessa problem att få ihop stafettlagen.Den här tråden slår väl alla rekord i Skidpepps historia.

Inlagd: 2009-02-06, 09:55
Skriven av: lkh

Ivve: Ja, fast de båda stafetterna är guldchanser. Tror inte Saarinen ser sig själv som guldfavorit i en fristilssprint, även om det kanske finns en chans på medalj.

Men vi får se. I och med det tighta programmet kan det komma en del överraskningar om vilka åkare som åker vad.

Inlagd: 2009-02-06, 10:01
Skriven av: Frans

Ikh : Jörgens variant bygger ju på att någon av reserverna hoppar rakt in i stafetten, det tycker i alla fall jag är rätt konstigt, är man uttänkt för en stafett så bör man ju innan veta att man tillhör VM-truppen.

När det gäller herrtruppen så tror jag ändå både Rickardsson och Fredriksson kan hålla Sverige med i stafetten på ett bra sätt.

Jag tycker Sverige är delad trea med Italien på damsidan som nation och vi kanske är 4-5 på herrsidan och det skulle ju innebära att egentligen bara Norge är A-nation med Tyskland och Italien som en bubblare. Jag vidhåller således att vi är en A-nation :)

Franz : Jag hoppas ju gärna också att vi slipper Saarinen där för det bättrar ju på de svenska chanserna något. Tror inte vi tar någon medalj i damernas individuella sprint men det finns ju finalchans och då kan allt hända…

Inlagd: 2009-02-06, 10:29
Skriven av: Ivve

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values