12 januari 2009, av Oskar

Truppen till Kanada

Det blir nog en väldigt gles tävling i Kanada. Många nationer väljer att inte flyga dit sina skidåkare, Sverige gör en kompromiss. Man låter endast några få sprintrar åka. Norge skickar bara dit en enda skidåkare, sprintcupledaren Hattefnattestad. Orsaken till att bara han åker beror på att resten är hemma och har norgemästerskap.

Det vore intressant att se Emil Jönsson köra dubbeljakten, eller skiathlonen som vissa kallar den. Han var den enda som verkade orka hänga på Johan Olsson i lördags men så ramlade han:

”kände att jag var pigg så jag stack iväg och jagade Johan och fick en lucka till dom andra men då så händer det roliga att jag fastande med pjäxorna i varandra och jag stöp som en fura.”

Hur långt tror ni han skulle komma i VC-sammanhang?

Hade varit roligt om man vågat skicka med lite ”nya” sprint-tjejer också, jag menar, Ida Ingemarsdotter kom ju sist i sprintfinalen idag i Östersund. Jag antar att det blir för dyrt?

Vilka tror ni får åka sprintstafetter ihop då?

Sverige

Damer Herrar
Lina Andersson
Ida Ingemarsdotter
Britta Norgren
Anna Olsson
Jesper Modin
Björn Lind
Robin Bryntesson
Emil Jönsson

47 kommentarer till ”Truppen till Kanada”

Team sprinten

Britta Norgren och Lina Andersson
Anna Olsson och Ida Ingemarsdotter

Emil Jönsson och Björn Lind
Jesper Modin och Robin Bryntesson

Sn vet vi ju inte varför Lina inte åkte
sprint i Östersund.

Inlagd: 2009-01-12, 04:02
Skriven av: Andreas

I VM skulle jag inte vara främmande för en teamsprint med Haag och Kalla. Vad tror ni om det. Om den går i fri stil förstås…gör den det?. Minns stafetten med Kalla och Norgren där Kalla var bäst av de två och Haag imponerade stort på mig i TDS. Tycker det vore häftigt. Kan även tänka mig Andersson-Haag i en klassisk teamsprint.

Inlagd: 2009-01-12, 10:03
Skriven av: martin

Tror att det blir de lag som Andreas skrev ovan.

Martin – den individuella sprinten i VM går i fristil (24 feb) och dagen därpå går lagsprinten i klassiskt enligt infon på FIS:s hemsida.

Inlagd: 2009-01-12, 11:07
Skriven av: Jörgen

Om vi pratar VM så står Charlotte över Team sprinten då hon har tänkt ställa upp i allt annat men personligen tycker jag att hon kanske skulle stå över 10km klassiskt också.

Det är ju ändå 15 km dubbeljakt, sprint, 3 milen och stafetten hon ska åka.

Emil Jönsson kanske hade hamnat omkring 30-25a i en dubbeljakt i VC sammanhang.

Tycker också att dom borde ha skickat nån mer iaf på dam sidan å testa åka sprint i Kanada varför inte Mia E?

Fast jag vet inte om Mia är sjuk då hon inte ställde upp i Östersund?

Inlagd: 2009-01-12, 11:45
Skriven av: Andreas

Med tanke på Expressens skidreporter Thomas Perssons hyllning av Kallas comeback hitade jag ett intressant inlägg av Jonas Karlsson på SVT:s skidblogg:

http://vinterstudion.wordpress.com/

Nyanserat tycker jag. Men det ligger väl i kvällspressens intressen att skapa sensation. Vad tycker ni?

Inlagd: 2009-01-12, 12:59
Skriven av: MrM

Jo alla vet ju att loppet inte var speciellt bra med Kalla mått mätt när hon är i form men vet inte om Thomas Persson har varit orolig att Kalla har tappat jätte mycket pga förkylningen.

Hon sa ju själv att det kändes bra el hon ligger bra till träningsmässigt men att mjölksyre tröskeln måste höjas.

Vi vet ju egentligen först efter SM hur hennes form är då det är dubbeljakt och hennes favorit distans 10km fristil.

Sen ska hon åka dåligt i Valdidentro för då kommer formen ef en vecka lagomt till VM haha nä men skämt å sido hon brukar åka sämre just före hon gör kanon lopp/mästerskap/Tds osv fast Valdidentro ligger ju så tätt inpå VM så redan där måste skidåkarna visa lite form.

Inlagd: 2009-01-12, 13:52
Skriven av: Andreas

-> martin
Parstafetten går i klassisk stil i Liberec.

Inlagd: 2009-01-12, 15:16
Skriven av: Frans

Jo vi vet att Team Sprinten går i klassiskt stil i VM.

Men nu kommande helg går den i fristil där borta i Vancouver -Whistler Olympic Park.

Inlagd: 2009-01-12, 16:08
Skriven av: Andreas

Loppet i Östersund var inget topplopp det säger ju hon själv.
Men Anna Haag är en mycket kompetent skidåkare och i bra form trots allt. Och jag tror inte Haag viker ner sig frivilligt med ett så bra självförtroende. Utan jag vill påstå att alla tjejer i landslaget börjar visa bra form. Tex Lina var nästan 2minuter före bästa icke landslagsåkare det är mycket på 15km.

Inlagd: 2009-01-12, 17:37
Skriven av: nisse

Jag tror att det är så att Charlottes form är uppgående men inte på topp än. Det ska den inte vara heller nu utan i VM. Håller med Andreas ovan här om att hon borde skippa 10 km klassiskt i VM (och spara på krafterna).

VM-stafettlaget för damer kan man nog spika redan nu: Lina – Britta – Haag – Kalla.

Herrarna : Olsson (C) och Hellner (F) torde vara klara. Sen är det svårare: Tobbe? Jönsson? Rickardsson? Södergren? Eller någon annan?

Inlagd: 2009-01-12, 21:12
Skriven av: Jörgen

Jörgen:

Richardsson borde väl ha kört till sig en startsträcka i VM-stafetten med det han gjorde på Touren. Och på sin hemsida skriver Anders att han är på bättringsvägen med ryggen och att det inte är första gången det har hänt. Det känns rätt tryggt att han ska kunna köra en tredjesträcka och göra det bra tycker jag.

Här kommer en galen idé som jag vet inte kommer att bli av, men jag gillar tanken: Ta in Helena Johnsson och C-J Bergman i stafettlagen i Liberec. Om man krigar ner Björndalen och Neuner på ett spurtvarv så kan man åka skidor mycket fort och bra man mot man..

Inlagd: 2009-01-12, 21:31
Skriven av: Oskar_A

Oskar A

Ingen av dom har något i stafettlagen att göra. Helena Jonsson kriga väl inte ner Neuner hon lyckades hålla undan tappa nästan 20 sek på spurtvarvet på Neuner å var över minuten efter i åktid på 12.5 km.Bergman hade femte bästa åktid men
men de finns bättre ländåkare än han.
I damlaget är de väl två som är givna Kalla å Haag sedan krigar Lina, Britta å Anna om platserna med ett bra JVM kanske Lisa Larsen kan bli aktuell.

Inlagd: 2009-01-12, 23:15
Skriven av: jossa

Vilka skejtar (ursäkta stavningen)bättre man mot man i Sverige idag Jossa? Förra VM tog Lars Berger guld och Ole-Einar har vunnit världscuplopp i längdåkning. Det måste innebära att C-J i den formen han är nu skulle kunna hänga med på en tredjesträcka i en stafett.

Och jag tycker visst att Helena krigade ner Neuner när hon höll undan fem meter i över 300 meter innan mål. Visst, Neuner var snabbare och hon är snabbare, men på en tredjesträcka i en längdstafett så handlar det oftast om att orka hänga på i fri stil i ett hyfsat högt tempo under fem km. Det tror jag att Helena och har bra mycket större förutsättningar i dagsläget än Norgren, Anna O, och Lindborg.

Men det var bara en fantasi, det kommer aldrig hända.

Ska jag vara realistisk så tycker jag att ett alternativ för damerna skulle kunna vara:

Lina-Haag-Rydqvist-Kalla

Rydkvist imponerade i prologen på TDS, och en stafettsträcka är inte så mycket längre. Vad Haag kan göra på en klassisk sträcka vet vi alla.

Inlagd: 2009-01-12, 23:37
Skriven av: Oskar_A

Tillägg:

På andrasträckan går det nästan alltid riktigt fort nu förtiden, så där behöver vi någon som pallar hög fart i Klassisk åkning. Alltså, Olsson och Haag

Inlagd: 2009-01-12, 23:43
Skriven av: Oskar_A

Oskar_A, Innan man gör något så vågat kanske de måste mötas i ett vanligt skidlopp någongång. Har de gjort det?

Inlagd: 2009-01-12, 23:44
Skriven av: Oskar

Oskar:

Nej, tyvärr så händer det allt för sällan. Men däremot så tränar ju längdlandslaget och skidskyttelandslaget ihop vid vissa tillfällen. Det borde ju tyda på en viss jämlikhet? Det skulle vara riktigt intressant att få reda på resultaten från dom träningarna.

Inlagd: 2009-01-12, 23:49
Skriven av: Oskar_A

Helena Jonsson åker ändå inte tillräckligt bra för ett lag i Vm stafetten men vem gör det i Sverige förutom Haag Kalla just nu.

Sen skulle ju Helena gå in å ta en fristils sträcka men vem skulle hon peta?
Nä låt henne hålla på med skidskytte.

Inlagd: 2009-01-13, 03:04
Skriven av: Andreas

Skidskyttar är duktiga skidåkare men ligger långt efter längdåkare. Man brukar hänvisa till Berger och Björndalen men det är länge sedan och båda är nog långt från den formen numera. Min gissning är nog att ex Neuner förmodligen inte platsar i Tyska längdlaget och skulle få stryk med 2minuter på 10km av Kalla.

Inlagd: 2009-01-13, 09:25
Skriven av: nisse

Andreas, jag är inte alls säker på att fristilsträckorna är spikade. Jag hoppas inte det i alla fall. Som jag skrev tidigare så har ju andrasträckan blivit lite av en nyckelsträcka på senare år i stafetterna, där har det körts stenhårt ofta. Där behöver vi Haag tror jag. Men jag backar på skidskyttefanntasin, då dom flesta tydligen är eniga om att dom inte håller måttet. Då är Rydström ett bra alternativ på tredjesträckan med tanke på hur hon körde i prologen på TDS. Enligt mig har Britta tyvärr lite kvar att bevusa när det gäller uthålligheten.

Inlagd: 2009-01-13, 10:39
Skriven av: Oskar_A

Rydkvist menar jag såklart..

Inlagd: 2009-01-13, 10:40
Skriven av: Oskar_A

Detta är väl huvudalternativen:

1. Andersson, 2. Olsson, 3. Haag, 4. Kalla.

1. Andersson, 2. Haag, 3. Norgren, 4. Kalla.

Önsketänkande/galenskap
1. Andersson, 2. Haag, 3. Larsen, 4. Kalla.

Inlagd: 2009-01-13, 11:19
Skriven av: Hans

Är Anna Olsson bättre i klassiskt än i fristil?

och sen är vi säker på att Kalla tar 4:e sträckan?

Jo ett som är klart är att Kalla tar en fristils sträcka sen tror jag att Lina är given på första sträckan om nu är i bra form.

Inlagd: 2009-01-13, 12:29
Skriven av: Andreas

Olsson är bättre i klassiskt än i fristil, se på Östersund: Kalla och Haag åkte jämnt med de andra landslagstjejerna i den klassiska delen, för att sen sticka i fristilen…

Inlagd: 2009-01-13, 13:38
Skriven av: Jörgen

Britta är nog i stigande form hon bet i bra under 15km, och det är länge sedan sist. Tror hon blir bra på klassisk sträcka med Lina, båda är snabba nog att hänga med och styrkan är på gång. Haag behövs på tredje för att ta in tid. Kalla kan nog spurta i från dom flesta om det behövs. Ganska given medalj.

Inlagd: 2009-01-13, 13:43
Skriven av: nisse

Intressant debatt.
Finns rätt många varianter av laguppställning på damsidan.
Anna O har åkt förstasträckan vid dom två senaste mästerskaps stafetterna å gjort de riktigt bra.
Om alla är i topp form tror jag de här är bästa laget Anna,Lina, Haag, Kalla.

Inlagd: 2009-01-13, 14:39
Skriven av: jossa

Anna är bra på klassiska sträckan om hon är helt frisk,( från nackproblemen) men hon känns mer ojämn än Britta och Lina. Men det lär visa sig fram till VM vilka som verkar bäst. Dom två första sträckorna känns avgörande för vilken valör på medalj det blir, tror inte Ryssland,Italien eller Tyskland kan slå sig in på pallen. Om Finland inte drar i väg mer än 40sek på dom 2 första så kan det bli kamp om Guld rent av.

Inlagd: 2009-01-13, 15:24
Skriven av: nisse

Exakt Nisse, dom två första sträckorna är livsviktiga, speciellt den andra där Virpi lär åka. Vad tycker ni låter mest tryggt; Virpi vs Anna, eller Virpi vs Britta?

Inlagd: 2009-01-13, 16:01
Skriven av: Oskar_A

Britta – känns mera tryggt och stabilt. Det kommer med all säkerhet att gå mycket fort. Viktigt att då veta sina gränser (och släppa om det behövs dvs inte gå in i väggen).

Man kan hoppas på att det skapas en lucka till Muranen på förstasträckan innan så att Virpi får lite att bita i (och inte kan skapa ett stort försprång)…

Norges lag tror jag blir Björgen – Johaug – Steira – Kristoffersen dvs samma lag som vann i Gällivare.

Inlagd: 2009-01-13, 16:37
Skriven av: Jörgen

Finland kommer aldrig att köra Muranen på första sträckan om det inte snöar. Den bästa uppställningen är fortfarande den som fixade VM guld 2007 Kuitunen, Saarinen, Roponen, Muranen. Jag tror Magnar har mörkat uppställningen genom att ha Muranen som 1:a i alla stafetter denna säsong. Muranen är bättre i klassikt på distans men bättre på skate i sprint. På mellandistansen 5km spelar det ingen roll vilken stil hon kör. Saarinen är däremot betydligt snabbare kontra motståndare på en 5km klassiskt jämfört med 5km skate. Kuitunen passar bättre på förstasträckan eftersom hon kan spräcka fältet redan på startrakan. Saarinen är mer seg vilket ger andra lag en gratischans att komma in i loppet och hänga på. Eftersom Roponen varken kan åka klassiskt eller spurta så finns det bara en sträcka för henne.

Det farligaste svenska laget är Lina, Britta, Haag, Kalla. Med ett sånt lag i form kan man ta guld. Med andra namn går det inte fast man skulle pricka formen. (möjligtvis Anna Olsson, men är hon inte för specialiserad på sprint?)

Inlagd: 2009-01-13, 17:19
Skriven av: Frans

Håller med, tror inte på Muranen på klassisk sträcka. Tror att man kör Kuitonen ,Saarinen, Muranen,Roponen för att få ut max.
Muranen är svagaste Finska och där måste Haag ta in minst 20sek. Roponen är bra i fritt men Kalla kan ta 20sek och vinna en spurt.
Med lite tur så tappar inte Lina mer än 20sek på Björgen och Britta åker jämt med Johaug, Haag åker jämt med Steira och Kalla tar minst 20sek på Kristoffersen. Men allt är fantasier om inte alla Svenskor är på topp och att No och Fi inte överträffar sig själva.

Inlagd: 2009-01-13, 17:46
Skriven av: nisse

Nej, Roponen kommer inte att få förtroende på sista eftersom hon förlorade spurten mot Kristofferson i Gällivare.

Inlagd: 2009-01-13, 18:24
Skriven av: Frans

Tror inte Muranen har mer att sätta emot i en spurt, men det kan vara av mindre intresse om hon går ut >30sek före tvåan. Så Virpi och Saarinen måste skapa försprång på minuten, det kan bli tufft även för dessa tjejer. I vilket fall om Svenskorna är i kanon form blir det en mycket spännande tävling.

Inlagd: 2009-01-13, 18:35
Skriven av: nisse

Oavsett hur det går kan vi ju konstatera att det är nya glädjande tider inom Svensk skidåkning. Nu kan vi ju fantisera om medaljer, det var ju ett bra tag sedan sist på distans.

Inlagd: 2009-01-13, 18:51
Skriven av: nisse

Jörgen, med min fråga om vem som kändes säkrast på en andrasträcka menade jag Anna Haag, inte Anna Olsson. Om det nu blir så som det brukar vara, att tredjesträckan är den med dom svagaste namnen så tror jag att Rydqvist kan hänga med och inte tappa för mycket över fem km. Det bevisade hon i TDS. Britta är en jätteduktig skidåkerska, men jag tror inte att hon är tillbaks i den form hon behöver detta år. Hon kommer nog att vara ganska säker på en klassisk sträcka i OS, men nu är det för tidigt.

Intressant debatt detta :)

Jag vill alltså ha Lina-Haag-Rydqvist-Kalla i Liberec.

Inlagd: 2009-01-13, 19:06
Skriven av: Oskar_A

Angående Muranen – om man kollar på de två VC-stafetterna som hon startat i denna vinter och jämför med Norge och Sverige starters så har hon gått rätt så bra:

Gällivare:
Björgen: 13:22
Muranen: 13:25
J.Hansson: 13:59

La Clusaz:
Muranen 15:48
Lina: 16:30
Muerer Stemland: 16:51

Finland kanske anser att de får ut mer om de sätter henne där och istället utnyttjar Saarinens kapacitet i fristilen?

Oskar A – aha OK. Haag skulle kunna göra det bättre än Britta på andra ja men tror att hon behövs mer på tredje för att ge Kalla ett bra utgångsläge… Rydkvist är bra (och gjorde det jättebra i Touren) men här är det risk för att hon blir frånåkt när farten skruvas upp (av Steira och ev Saarinen, om hon inte åker sista) samt vill se Rydkvist åka (bra) i en VC-stafett först innan… Men förstår hur du tänker!

Inlagd: 2009-01-13, 20:42
Skriven av: Jörgen

Muranen fick stryk av Roponen i FM skiatlon med över 1minut.

Inlagd: 2009-01-13, 21:17
Skriven av: nisse

Vad gäller truppen till Kanada, så skriver Emil J i sin blogg att han ska åka teamsprinten på Söndag tillsammans med Robin B. Det luktar seger tycker jag. Är det ett möjligt stafettlag till OS? Jag tror det

Inlagd: 2009-01-13, 21:31
Skriven av: Oskar_A

OS, du menar väl VM?

Inlagd: 2009-01-13, 22:51
Skriven av: Oskar

Nej, jag menar OS. Tror inte att Brynte är redo än. Men med den här kombinationen tror jag på stora saker i Kanada två år i rad..

Inlagd: 2009-01-13, 23:10
Skriven av: Oskar_A

Nisse – hur är det med mellantiden (vid skidbytet) för damer i skiathlon i finska mästerskapen? Har du en länk till FM? Vore intressant att ta del av…

Är även intresserad av en länk till kommande norska mästerskap förresten?

Inlagd: 2009-01-14, 00:31
Skriven av: Jörgen

Här finns alla resultat från FM.
http://www.jamism.fi/tulokset
Kort ordlista:
väliajat=mellantider
lopputulokset=slutresultat
sija=placering
Ps. Resultaten är inte jätteintressanta eftersom det var för nära inpå TDS = glest med toppnamn i startlistan.

langrenn.com brukar ha bra resultatservice från de norska loppen…

Inlagd: 2009-01-14, 05:33
Skriven av: Frans

Jag tycker skidskyttediskussionen är intressant, och den borde inte undanskuffas som den gör i längddebatten. Någon pratade o Helena Jonsson men jag skulle mer än gärna se A-C Olofsson köra en tredje sträcka. De lopp som körts i år har hon varit 1-1-3 eller nåt liknande i åktid vilket visar på att hon är tillbaks till tidigare form. Är ju egentligen bara Neuner som orkar hålla hennes tempo. Olofsson har ju varit gammal längdåkare med en 30:e plats i OS och rätt många SM-medaljer. Känns som att hon tog ett par steg till när Pichler fick chansen att träna henne. Jag tror att hon skulle ligga runt 20:e i en världscup i 15 km fristil vilket borde räcka till en plats i ett stafettlag. Hon är ju dessutom grym och väldigt van vid kvinna-kvinna tävlingar. Jag fattar inte att man aldrig ens pallar diskutera det här, tror inte ens någon frågar henne om det vore intressant att nån gång prova. Titta bara på Norge.

Med henne skulle mitt lag se ut så här:
Norgren-Haag-Olofsson-Kalla.

Inlagd: 2009-01-14, 12:36
Skriven av: Martin

Tror nog att tredje sträckan kommer att gå riktigt
Fort i år där tror jag att Fin har Roponen Nor Steira
Tyskland Sachenbacher Rys Medvedeva . Så vi bör ha att riktigt
Starktkort på den sträckan alltså Kalla eller Haag,
För mig är Olofsson inget alternativ okej hon åker bra men det finns
Så pass många bättre åkare att ta ut i dagsläget.

Martin vad är det vi ska titta på som Norge gjort? Är väl bara Lars Berger som varit med i mästerskaps stafettar av skidskyttarna vad jag vet.

Inlagd: 2009-01-14, 14:26
Skriven av: jossa

Till Jossa:

Bjørndalen gjorde sitt första världscuplopp i längdåkning i finska Muonio i november 1998 och slutade på 23:e plats. Sin första pallplats i världscupen i längdåkning tog han i Kuopio 2001 med en 2:a plats på 10 kilometer fristil. En prestation han upprepade en månad senare i Ramsau. Den 18 november 2006 lyckades han vinna en världscuptävling i längdåkning, något ingen skidskytt lyckats med tidigare. Han har även två pallplatser med det norska stafettlaget. Under OS 2002 blev Bjørndalen 4:a på 30 kilometer fristil.

Lars Berger:

# VM 2007: Gull på 15 km fri teknikk og 4 x 10 km stafett
# VM 2005: Gull på stafett, 4. plass på 15 km fri teknikk

Minns också att Magda tog VM medalj i längd i stafett innan hon bytte till skidskytte.

Min poäng är att det inte skiljer så mycket mellan berger/björndalen och Olofsson. Jag tror att hon skulle hävda sig bra!

Inlagd: 2009-01-15, 00:56
Skriven av: martin

Glömde att´skriva att magda dessutom var 10 :a, 18:e och 17:e samt 4: i stafetten vid VM 89. Hon åkte även VM 91 och var runt 20:e placerad i alla lopp.

Inlagd: 2009-01-15, 01:13
Skriven av: martin

Martin

Helt rätt Martin Berger å Björndalen har riktigt bra längdresultat men när dom två var som bäst så var dom överlägset bästa skidåkarna i skidskytte. Håller med Olofsson har åkt

Riktigt bra i år alltid bland dom tre bästa åktiderna bara ryskan Sleptsova som åkte
Bättre innan jul tycker ändå inte det räcker till en plats i det svenska laget vem ska hon Peta? finns minst 6 tjejer som åker lika fort på 5 km f

Inlagd: 2009-01-15, 14:05
Skriven av: jossa

Her ser dere hva som skjer når man sender skiskyttere til VM i langrenn (klippet fra et direkte intervju på NRK etter VM stafetten i 2007.

http://www.youtube.com/watch?v=zSmDFX2JgFM&feature=related

Inlagd: 2009-01-16, 07:27
Skriven av: tor

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values