09 december 2008, av Oskar

Är Jönsson lösningen på problemet Northug?

Aftonbladet skriver idag (igår?) om att Emil Jönsson är öppen för att börja köra längre distanser, som t ex stafetter, och då självklart som avslutare. Han har slagit Northug förr i sprint och nu verkar han vara sugen på att göra detsamma i längre lopp. Det vore väl för härligt! Och på sätt och vis tror jag att det är rätt väg att gå nu när sprintbanorna bara blir längre och längre! I Vancouver är de ju nästan 2 km, och åker man då prolog, kvart, semi och final blir det 8 km, bara två mindre än de 10 km man åker i en stafett. Man behöver heller inte åka i 180km/h hela tiden som i sprint utan ofta är det taktikkörning. Vad tror ni?

Ser laget ut så här i Vancouver?

1. Johan Olsson
2. Anders Södergren
3. Marcus Hellner
4. Emil Jönsson

15 kommentarer till ”Är Jönsson lösningen på problemet Northug?”

http://www.sprintgutta.no/sak/000272.asp

Inlagd: 2008-12-09, 09:09
Skriven av: Lasse

Haha, men hur länge har de varit top guns? måste lägga upp

Inlagd: 2008-12-09, 09:38
Skriven av: Oskar

Men…hallå……hörde ni inte vad Emil svarade i söndags i vinterstudion på detta……….?????

Inlagd: 2008-12-09, 18:27
Skriven av: Sigrid i Gävle

Nej, eller kanske, eller jag minns inte!

Inlagd: 2008-12-09, 19:46
Skriven av: Oskar

Jeg holder en knapp på at Northug slår Jønsson på sprinten i Davos, hvis han kommer videre fra prologen.

Det skal nok sette en effektiv stopper på kjeften til mr. spesialsprinter Jønsson. ;-)

Inlagd: 2008-12-09, 20:45
Skriven av: Tor

Ja, det ska bli riktigt spännande!!

Inlagd: 2008-12-10, 00:54
Skriven av: Oskar

Emil är ingenting och satsa på i stafett utan han ska bara åka sprint och det gäller även dom övriga svenska sprintåkarna.Dom orkar inte hålla tempot i 10km.

Inlagd: 2008-12-10, 16:45
Skriven av: Lasse

Säker på det? I ett testlopp som kördes på 10km i Bruksvallarna helgen innan bruksvallsloppet var Emil bättre än många av sveriges distansåkare! Läs mer på hens hemsida

Inlagd: 2008-12-10, 23:29
Skriven av: Oskar

Jag tror samma som föregående talare. De specialiserade sprintåkarna klarar inte av att hänga med på 1 mil eller mer och sen sätta in sin spurt. Northug är idag bäst i världen på det.

Det krävs att man dels kan växla tempo under minst en mil, hänga med täten (eller jaga ikapp den som i Gällivare) och sedan har krafter kvar till spurten och kan ignonera mjölksyran. Northug tar ut sig fullständigt, det ser man efter målgången.

Tänk om man kunde komba Södergren och (en i form) Björn Lind på sista… :-)

Tror mer på att Hellner närmar sig och framöver slår Northug alternativt att det svenska laget genom hårdkörning på tredje (i samarbete med andra landslag, Södergren, Vittoz och Bauer?) kan hänga av det norska laget före sista sträckan. Då spelar det ingen roll att Northug kör sista… :-)

Efterlyser mera taktiksamarbete inom längd som inom cyklingen – där är det tämligen vanligt att de uthålliga/klättrarna samarbetar för att hänga av spurtarna.

Inlagd: 2008-12-10, 23:42
Skriven av: Jörgen

Ikke glem at Norge også har gode fristilsløpere, så å kjøre av Norge trenger ikke være så enkelt selv om Sødergren, Vittoz og Bauer samarbeider. Både Hetland, Gjerdalen, Hofstad, Østensen etc er jo fristilsløpere som det er vanskelig å riste av seg.

På de klassiske etappene har jo normalt også Norge gode løpere i Svartedal, Sundby, Rønning, Hjelmeset, Aukland, Dahl etc. som normalt ikke lar seg riste av så lett.

Det er forresten ikke bare Nordthug som klarer å kombinere distanserenn og sprint. Både Tor Arne Hetland, Eldar Rønning og John Kristian Dahl klarer jo dette utmerket. De er jo på det norske sprintlandslaget, men slår ofte løperne på allroundlandslaget.

Jeg tror Jönsson ville kunne blitt en livsfarlig ankermann på det svenske laget, hvis man tør å la ham prøve.

Jeg håper forresten ikke det vil gå ut over sprintegenskapene, for han trengs virkelig i sprint. Spesielt klassisk sprint. Det ville jo blitt en helnorsk gren om han ikke var med, og det ville vært trist å se på. Også for Nordmenn. Jønsson har jo fått mye sympati i Norge, og dersom de norske feiler heier vi på Emil!

Inlagd: 2008-12-11, 00:02
Skriven av: Tor

Nu hann Oskar skriva innan jag publicerade min kommentar (gjorde annat under tiden den skrevs) men ”föregående talare” var alltså Lasse.

Jag tror att det är stor skillnad mellan ett inrikeslopp i Bruksvallarna under försäsongen och på en skarp stafett i WC under säsongen mot bl.a Northug, tror inte att det går att jämföra riktigt.

Men om nu Jönsson petar Södergren eller Hellner i en stafett och sedan sätter världseliten på plats ja då äter jag upp mina ord och gör en helpudel (med glädje!)…

Det lär dock inte hända denna säsong. Kanske till nästa eller i OS 2010?

Inlagd: 2008-12-11, 00:04
Skriven av: Jörgen

Det ville varit kul med emil på sista streckan, men nar jag hørde det kom et lite flashback från Brinks sistastrecka nogra år sen…….

Inlagd: 2008-12-11, 13:24
Skriven av: Jonas

>> Jonas

Brinks genomklappning glömmer jag aldrig. Jag och många med mig hade ju redan räknat in guldet efter Mathias Fredrikssons otroliga andrasträcka eftersom vi hade Elofsson på tredje och Brink skulle ju bara defilera. Hade dock Elofsson varit i bättre slag hade vi haft ännu större ledning.

Brink gjorde ju annars ett grymt bra mästerskap just detta år.

Inlagd: 2008-12-11, 14:59
Skriven av: Ivve

Nerver… nerver…

Inlagd: 2008-12-11, 15:09
Skriven av: Oskar

Ivve vakna det där är ju historia……Jag skriver bara Jönsson ääääger……

Inlagd: 2008-12-12, 00:00
Skriven av: Sigrid i Gävle

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values