Skidåkare och efternamn

I dagens moderna samhälle börjar det bli allt mer ovanligt att man som kvinna tar sin mans efternamn när man gifter sig, och det tycker jag är bra. Man ska göra som man vill så klart och tycker man att man har ett trist efternamn kan det ju vara kul att passa på att byta när man gifter sig, dock är det inte lika bra om man är en känd längdskidåkare.

Tidigare i år då Gunde skulle presentera sin nya organisation (en trappa ner i en liten konferenssal endast ett par stavtag från Stureplan i Stockholm) fick man utöver den nya spännande organisationen även veta att en viss Anna Haag hade slagit sig in i A-landslaget. Det visade sig att det inte var någon ny skidåkare utan bara gamla (ja kanske inte så gamla) Anna Hansson som bytt namn.

Min första tanke: Men vafan, inte du också!!

Som tur var blev inte tanken så värst långvarig. Anledningen till att jag lackade berodde på att jag snabbt hade antagit att hon gått och gift sig och på köpet fått sin snubbes efternamn, men så var inte fallet, som tur var. De flesta av er vet väl redan anledningen till namnbytet, men jag berättar ändå: Det var så att Annas mor heter Haag i efternamn och under många år har hon tänkt byta från Hansson till Haag och eftersom hon är på gång att bli rikskändis nu efter hennes fantastiska resultat i världscupen förra säsongen insåg hon att det var nu eller aldrig (antar jag). Smart!

Tyvärr är inte alla lika smarta som Anna Haag. För ärligt talat, hur klokt är det egentligen att som världskänd indrottskvinna (ja för det gäller de flesta fallen bara kvinnor) byta efternamn mitt under pågående karriär? För inom just idrottsvärlden är det just efternamnet som används flitigast vid referat i TV och radio och det är just det som de flesta lägger på minnet.

Än så länge har det inte skett några namnbyten i skidsverige vad jag sett, men utomlands är det nya namn hela tiden. T ex trodde jag inför förra säsongen att Finland fått en ny kvinnlig stjärna vid namn Pirju Muranen, men det var ju samma gamla tjej som tidigare hette Manninen, eh… Samma sak händer i många andra länder. I Tyskland visar man åtminstone lite hänsyn och kör dubbel-efternamn i några år för att sedan fasa ut dessa helt och hållet (Claudia [Künzel] Nystad).

Kan inte någon bara förklara för dagens unga skidåkerskor att det inte är så klokt att leva efter gamla förtryckande tiders ideal och ta mannens efternamn när man gifter sig, speciellt när man är en världskändis där namnet är det som säger allt! För faktum är att det är sällan man får stifta bekantskap med personen bakom de sponsorbeklädda träningskläder som de för jämnan visas upp i (och man vet ju t o m inte i vissa fall vad personen har för hårfärg pga toppluvan).

Till slut: Hur kul hade det varit om t ex Zlatan gift sig med någon som hette Svensson och tagit det namnet? Jo, kanske lite kul vore det väl, men ni förstår poängen i alla fall.

Zlatan Svensson passar Kim Nilsson som passar Henrik Nordstedt som passar…

Uppdatering: Neeeej!!!

Etiketter: