Södergren tillbaka på pallen

Det blev pallen som jag hoppades på! Och den där luckan jag drömt om fick Anders Södergren också! I mördarbacken på sista varvet kom rycket, och som mest ledde han med över 5 sekunder över tvåan Lukas Bauer och publiken inklusive vi på Skidpepp skrek som vildar i spåret! Nu går det vägen!! Ur högtalarna basunerades det ut att Lukas Bauer var två procent från maxpuls och ”var på väg att explodera” vilket då skulle tyda på att han var på väg in i väggen. Men tyvärr var han lite bättre än Södergren med slalomkurvorna på vägen utför ner mot stadion och gled ikapp svensken och sedan förbi. Från ingenstans kom även Gjerdalen susandes och rätt som det var hade även han passerat Södergren som nu låg trea i loppet. Han höll den platsen in i mål och visst är vi nöjda, men fan jag hade hoppats att rycket skulle räcka…

Under hela den klassiska delen av loppet låg Anders ganska långt bak i fältet och många Södergrenkännare började säkert undra hur det var med formen när han gick ut som 32:a vid skidbytet, långt efter Mathias Fredriksson som då låg fyra! Det visade sig dock bara vara taktik från Södergrens sida! Va? Taktik, kanske ni undrar. Ja, för på presskonferensen efteråt förklarade Anders leende att det var bland de första gångerna han provat på denna taktik, och det gick ju rätt så bra!

”Jag är ganska nöjd, men man vill ju alltid vara först!”

Men, det kunde ha gått betydligt sämre, för igår när Anders kom ner till Falun upptäckte han att han bara tagit med sig två vänsterpjäxor!! Som tur var skulle en bekant till honom av någon konstig anledning åka från Östersund ner till Romme för att åka skidor i dag, så han fick ta med sig en högerdoja till Anders.

Till skillnad från vinnaren Lukas Bauer, gillade inte Anders klassiskbanan så värst mycket. Utan några tuffa stigningar var det ingen idé att försöka göra några ryck där inte, så allt krut lades på sista mördarbacken under sista varvet av skatedelen! Den banan tycker Anders mycket bättre om just med tanke på att den är så utslagsgivande och trycket från publiken tyckte han var helt fantastiskt!

Angående slalomkurvorna strax efter mördarbacken på sista varvet förklarade Anders att han hamnade lite långt ut i svängarna och bromsades av lössnön, vilket gjorde att han tappade flera sekunder på Bauer bara där. Han var dock inställd på att han inte skulle komma in helt ensam på upploppet utan att det skulle vara några med, men blev lite förvånad att Bauer och framför allt Gjerdalen kom i kapp så pass fort i slutet.

Någon på presskonferensen poängterade på skämt att det kanske var Gjerdalens solbrillor som gjorde att han kom körandes så fort, och Anders höll med att det kanske var därför och sa att han saknade de glajjorna han körde med på stafetten förra året som heller inte var några regelrätta skidglasögon (vita vanliga solbrillor).

Mathias Fredriksson låg förvånansvärt bra med långt in i loppet men när Södergren skruvade upp tempot i sista backen blev det lite för mycket för Fredriksson som sedan tappade tio placeringar på vägen ner i mål och hamnade tillslut på en 13:e plats.

Johan Olsson blev tredje bäste svensk på en ok 26:e plats och Marcus Hellner skateade i mål som 34:a, en liten besvikelse! Fredrik Östberg blev bäste svensk ur den nationella gruppen med en 39:e plats. Daniel Rickardsson blev 42:a, Rikard Andreasson 49:a, Kalle Gräfnings 57:a över sex minuter efter täten i mål. Håkan Löfström och Gunnar Hammarberg bröt loppet.


Intervju med Södergren och Fredriksson


Intervju med Lukas Bauer

Resultat

Läs mer: Aftonbladet, SvD, DN