Varis fast för doping …igen!

Nu är inte detta en skidskytte-blog men när så allvarliga saker som doping inträffar måste jag ändå nämna det. Det var inte det tyska skiskyttelandslaget som dopat sig (vad vi vet än), det blev finskan Kaisa Varis som åkte dit, IGEN. Ja, igen, för ni kanske minns att hon åkte fast för EPO-dopning 2003 när hon fortfarande var längdskidåkerska. Nu är hon som sagt skidskytt och det var många som höjde ögonbrynen när hon nyligen tog hem sin första vc-seger i skidskytte. Dessa höjda ögonbryn var alltså befogade! Helena Jansson sa efter det loppet då Varis vann (och Helena kom tvåa) att hon hade svårt att gratulera Varis och:

”Personligen tycker jag att det borde vara livstids avstängning för dopning. Men nu är reglerna som de är och hon har ju sonat sitt straff med två års avstängning. Jag tror dessutom inte att hon är så dum att hon gör om sitt misstag, sa Helena Jonsson, 23, svenska VM-hoppet i Östersund.”

Det var då det.

Well, Kaisa Varis säger så här till sitt försvar:

”Jag har blivit informerad av det internationella skidskytteförbundet att jag är misstänkt för dopning. Misstanken är ogrundad och jag har bett att saken undersöks ytterligare.”

Om det nu är så att hon är dopad kan man ju börja fundera på citatet ”En gång fuskare – alltid fuskare”. Själv så har jag tidigare varit lite mer avvaktande till just det uttalandet. Om man tänker så, ja då kanske man även applicerar dessa tankar på rättsväsendet i allmänhet. För jag anser inte att en som begått ett annat brått och fått tjäna av sitt straff, ja då borde man få en chans till i livet. Många begår brott när de är unga och ”dumma” och kanske inte insåg då hur dumt det var. Samma sak kan ju hända skidåkare. Jag tänker framförallt på Virpi Kuitunen som åkte dit för länge sedan när hon knappt var torr bakom öronen. Frågan är om hon kanske var lite för ung för att inse hur fel det var. Det räcker ju med att grupptrycket runt omkring en förklarar att det är lugnt med doping, ja då kanske man tror dessa och kör, utan att man fattar hur fel det är.

Men som sagt, Kaisa Varis åker dit en gång till, och det är fan riktigt skamligt! Stäng av puckot på livstid!

Läs mer: DN, Aftonbladet 1 2 3