Kan Kalla kamma hem världscupen?

dsc01731__.jpg

När lite mindre än hälften av säsongens världscuplopp är avklarade leder Charlotte Kalla med lite över 100 poäng över hennes värsta konkurrent Virpi Kuitunen. Arianna Follis ligger trea och har 200 poäng mindre än Kalla, sen är det 100 färre till hos fjärden Astrid Jacobsen. Jacobsen ledde världscupen innan Tour de Ski men fick lämna över ledartröjan till Kalla efter att touren tagit slut.

Det jag tänkte göra är att försöka ge mig på en väldigt snabb analys utav de resterande loppen i världscupen och försöka spå Kallas och hennes största konkurrenters reslutat.

Vi börjar med tävlingarna i Canmore. Där har vi två sprinttävlingar och två distanslopp. Första dagen kör man en skiathlon och den tror jag Kalla kan ta hem faktiskt. Hon kommer åtminstone nog klå Kuitunen eftersom sista delen som vanligt går i fri stil. Dagen efter är det klassisk sprint och det kan nog bli Kallas stora problem. Hon har inte presterat så himla bra lopp hittills i klassisk sprint men man vet ju aldrig. Det som är ganska säkert är att Kuitunen kommer komma högt upp i resultaten, förmodligen seger. Det jag befarar är att jag tror att Kuitunen kommer få med sig fler poäng från skiathlonen än vad Kalla får med sig från sprinten. Därefter är det 10 km fritt och den distansen är gjuten för Kalla som lätt kommer klå Kuitu. Många fler poäng till svenskan. Sista dagen är det fri sprint och i det loppet tror jag också Kalla kommer placera sig högre än finskan.

Så med andra ord blir det 3-1 i tävlingar där.

Därefter är det estländska Otepää som arrangerar 10 km och sprint, båda klassiskt. Där blir det nog Virpi som tar hem det och får med sig många fler poäng än Kalla. 0-2.

Helgen efter åker man till Tjeckien där det endast är ett individuellt lopp, en till skiathlon. 1-0 till Kalla.

En helg senare är det Falun som gäller och då blir det ännu en skiathlon. 1-0 till Kalla.

Efter Falun åker man några mil sydost till Stockholm där det är sprint i klassisk stil. Kalla 0, Virpi 1.

Därefter styr man kosan öster ut till finska Lahti där det är fristilssprint på lördagen och 10 km klassiskt på söndagen. 1-1.

Ojoj många tävlingar… Efter Lahti är det Drammen i Norge med klassisk sprint. 0-1.

Sen vankas 3 mil fritt i Holmenkollen. 1-0 !

Värdlscupen avslutas sedan med tre lopp i följd nere i Bormio. Först 2.5 km fritt. Sedan 10 km klassiskt, masstart och till sist en 10 km fritt. 2-1 blir det där.

Om man räknar ihop det hela får man slutresultatet 9-7 till Kalla! Och nu menar jag inte att någon av dessa två kommer vinna varje lopp utan att jag tänker mest på inbördes möte.

Sen så är det ju så att världscupen inte bara består utav bara dessa två skidåkare utan det finns fler som gärna vill vara med och äta kakan. De som är giftigast är nog de två som ligger efter Kalla och Kuitu: Astrid Jacobsen och Arianna Follis. Jacobsen var ju outstanding under tävlingarna innan Tour de Ski men under touren bleknade hon ordentligt. Kanske tålde hon inte så mycket tävlingar så nära inpå, eller så tog formen slut för den här gången. Men om hon tar hem några tävlingar till i cupen är hon helt klart med i tätstriden igen!

Men, håller Kuitunen och framförallt Kalla hyfsad klass under de resterande loppen borde mina spådomar kunna besannas, vilket i slutändan betyder att Charlotte Kalla tar hem hela skiten!

Vad tror ni?

Till slut måste jag säga att det finns ett hot mot Kalla som jag anser är det farligaste, och de stavas MEDIA och JIPPON. Jag är sjukt orolig att Kalla hoppar på det jippotåget som förstörde Björn Linds förra säsong helt och hållet. Tänk om hon inte klarar säga nej till alla intervjuer och tv-program? Då blir det mindre återhämtning vilket i sin tur leder till sämre resultat av träningen. Uhhh. men jag hoppas att hon är cool och skiter i media!