10 januari 2008, av Oskar

Kan Kalla kamma hem världscupen?

dsc01731__.jpg

När lite mindre än hälften av säsongens världscuplopp är avklarade leder Charlotte Kalla med lite över 100 poäng över hennes värsta konkurrent Virpi Kuitunen. Arianna Follis ligger trea och har 200 poäng mindre än Kalla, sen är det 100 färre till hos fjärden Astrid Jacobsen. Jacobsen ledde världscupen innan Tour de Ski men fick lämna över ledartröjan till Kalla efter att touren tagit slut.

Det jag tänkte göra är att försöka ge mig på en väldigt snabb analys utav de resterande loppen i världscupen och försöka spå Kallas och hennes största konkurrenters reslutat.

Vi börjar med tävlingarna i Canmore. Där har vi två sprinttävlingar och två distanslopp. Första dagen kör man en skiathlon och den tror jag Kalla kan ta hem faktiskt. Hon kommer åtminstone nog klå Kuitunen eftersom sista delen som vanligt går i fri stil. Dagen efter är det klassisk sprint och det kan nog bli Kallas stora problem. Hon har inte presterat så himla bra lopp hittills i klassisk sprint men man vet ju aldrig. Det som är ganska säkert är att Kuitunen kommer komma högt upp i resultaten, förmodligen seger. Det jag befarar är att jag tror att Kuitunen kommer få med sig fler poäng från skiathlonen än vad Kalla får med sig från sprinten. Därefter är det 10 km fritt och den distansen är gjuten för Kalla som lätt kommer klå Kuitu. Många fler poäng till svenskan. Sista dagen är det fri sprint och i det loppet tror jag också Kalla kommer placera sig högre än finskan.

Så med andra ord blir det 3-1 i tävlingar där.

Därefter är det estländska Otepää som arrangerar 10 km och sprint, båda klassiskt. Där blir det nog Virpi som tar hem det och får med sig många fler poäng än Kalla. 0-2.

Helgen efter åker man till Tjeckien där det endast är ett individuellt lopp, en till skiathlon. 1-0 till Kalla.

En helg senare är det Falun som gäller och då blir det ännu en skiathlon. 1-0 till Kalla.

Efter Falun åker man några mil sydost till Stockholm där det är sprint i klassisk stil. Kalla 0, Virpi 1.

Därefter styr man kosan öster ut till finska Lahti där det är fristilssprint på lördagen och 10 km klassiskt på söndagen. 1-1.

Ojoj många tävlingar… Efter Lahti är det Drammen i Norge med klassisk sprint. 0-1.

Sen vankas 3 mil fritt i Holmenkollen. 1-0 !

Värdlscupen avslutas sedan med tre lopp i följd nere i Bormio. Först 2.5 km fritt. Sedan 10 km klassiskt, masstart och till sist en 10 km fritt. 2-1 blir det där.

Om man räknar ihop det hela får man slutresultatet 9-7 till Kalla! Och nu menar jag inte att någon av dessa två kommer vinna varje lopp utan att jag tänker mest på inbördes möte.

Sen så är det ju så att världscupen inte bara består utav bara dessa två skidåkare utan det finns fler som gärna vill vara med och äta kakan. De som är giftigast är nog de två som ligger efter Kalla och Kuitu: Astrid Jacobsen och Arianna Follis. Jacobsen var ju outstanding under tävlingarna innan Tour de Ski men under touren bleknade hon ordentligt. Kanske tålde hon inte så mycket tävlingar så nära inpå, eller så tog formen slut för den här gången. Men om hon tar hem några tävlingar till i cupen är hon helt klart med i tätstriden igen!

Men, håller Kuitunen och framförallt Kalla hyfsad klass under de resterande loppen borde mina spådomar kunna besannas, vilket i slutändan betyder att Charlotte Kalla tar hem hela skiten!

Vad tror ni?

Till slut måste jag säga att det finns ett hot mot Kalla som jag anser är det farligaste, och de stavas MEDIA och JIPPON. Jag är sjukt orolig att Kalla hoppar på det jippotåget som förstörde Björn Linds förra säsong helt och hållet. Tänk om hon inte klarar säga nej till alla intervjuer och tv-program? Då blir det mindre återhämtning vilket i sin tur leder till sämre resultat av träningen. Uhhh. men jag hoppas att hon är cool och skiter i media!

6 kommentarer till ”Kan Kalla kamma hem världscupen?”

Media och Jippon tror jag inte är det farligaste hon har ju redan börjat tacka nej till intervjuer osv enda hon ska på är idrottsgalan men det ville hon själv å det är klart sen länge.

Nä det som oroar mest är nog att hon hade Tour de Ski som sitt mål denna säsong sen vann hon den och leder världscupen å det ingick inte i hennes planering men formens hennes är nog god och sen har hon ju sin vinnarskalle som ingen annan enl Maria Rydqvist.

Så kan hon bara fokusera på det hon ska så blir det iaf spännande för oss i tv sofforna men sen är det ju Charlotte Kalla vi snackar om och hon är inte som andra så jag säger att hon tar hem världscupen men lite med hjärtat säger jag det.

Inlagd: 2008-01-10, 03:56
Skriven av: Andreas

Bra analys! Enkel, men ändå säger den hur det troligtvis kommer att gå. Dock kommer Kuitunen inte att bli så enkel att besegra i sprinten i Lahtis. Upploppet i Lahtis lyfter nämligen fram de de växlar i den fria stilen som Kuitunen är bäst på. Så jag tror att att det blir 8-8 i inbördes möten. Det som kommer att avgöra blir då hur de båda placerar sig i sina sämsta discipliner. Men även där tror jag Kalla drar det längsta strået.

Inlagd: 2008-01-10, 08:07
Skriven av: Frans

Bra analys och jämförelse Oskar!
Jag tror faktiskt hon kommer att ta hem det och jag tror inte det är någon fara med media, så länge inte se & hör och liknande tidsskrifter börjar intressera henne så är det nog lugnt. Hon har också turen att ha en coach som dessutom är otroligt medievan och som kan ge fint understöd och hålla henne borta från ”Göta Kanal 3” premiären! Anja har ju klarat det fint och Kalla känns nästan ännu mer stabil och mindre oberoende av media.

Inlagd: 2008-01-11, 11:26
Skriven av: björn carlberg

Det är bra att hon tackat nej till helgens Åsarna lopp. Hon behöver all laddning till världscupen. Allt som inte bär mot cupen skall hon avstå och även distanser som inte passar henne. Det tycker jag i allafall.

Inlagd: 2008-01-11, 14:56
Skriven av: Nils Wedin

Enda är väl att efter Tour de Ski så vet man ju inte vad för lopp som inte passar henne men klassisk sprint borde ju ligga sämst till för henne å ta värdscup poäng i.

Inlagd: 2008-01-11, 15:06
Skriven av: Andreas

(Måste bara stoppa in lite cred här, vilka fantastiska reflektioner och vilken fantastisk sida! Heja heja, keep up the good work!)

Ska väl ”erkänna” att jag röstade ”ja” i pollen, Vinner Kalla den totala världscupen, även om jag själv tvivlar. (mycket)
Hon är ung, hade (i alla fall den största) formtoppen till Tour de Ski, är säkert mer än nöjd med årets säsong och är inte van vid all den uppmärksamhet som nu kommer från hela världen – och inte heller van vid att vara ”den jagade” om man tänker tävlingsmässigt.

Jag anser att Kuitunen faktiskt har de flesta fördelar på sin sida. (Utom då det faktumet att hon faktiskt ligger efter med mer än 100 poäng)

Så varför svarade jag då att jag tror Kalla vinner den totala världscupen? Jo, för att hon är en sån enormt tävlingmänniska, har en sån otroligt hög högsta nivå – och hittills har vi ju knappt märkt av någon lägsta nivå överhuvudtaget ;) – och jag antar att inte hennes skidhunger släpper i första taget.
Så, det må vara en önskedröm, men jag tror att Charlotte Kalla tar hem hela skiten.

Inlagd: 2008-01-14, 00:45
Skriven av: lisa

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values