Inför tourens fjärde etapp

dsc01646_.jpg

Nyss hemkommen från skidstadion där vi provade morgondagens bana. Nysnön som fallit under dagen har dels kommit ner som stora vackra snöflingor men också som hagelliknande korn. Med andra ord bäddat för smørrebom i morgon, som dom säger i Norge. När jag provade spåret för två dagar sen gick det nästan för fort i nedförsbackarna, men idag gick det så trögt att det kändes som om någon satt på stighudar under skidorna. Men jag antar att min glidvalla var helt fel för dagen eftersom Northug kom flygandes förbi mig dubbelt så fort som mig i den långa nedförsbacken innan stadion. Sen så är det ju inte lika kritiskt vad gäller föret då det är fri stil man åker i morgon.

dsc01658_.jpg
Jobbig snö

Det var inte så mycket folk i spåret i eftermiddag. Ligger alla och slappar på nyårsafton eller vad är det här, tänkte jag. Vi såg Therese Johaug med tränare göra lite glidtester samt fem italienare med pannlampa som snurrade runt runt på banan. För mig tog det ungefär 14 minuter att skatea runt banan på 3.75 km med pulsen i taket mest hela tiden. För herrarna lär det gå säkert tre gånger så snabbt i morgon, om inte snabbare.

När vi kom tillbaka in på stadion för sista gången stod NRK och filmade när några norska skidguttar tände fyrverkerier mitt på skidstadion. Det gick åt många raketer för att få till det bästa klippet! Sedan gick vi upp till Hotel Ski, där många av skidåkarna bor, för att beställa en taxi hem till vårt hotell som ligger någon mil bort. När vi kom in hamnade vi mitt ibland ett mingel för de aktiva och deras tränare m.m. Från vår plats i baren med varsin öl i handen, såg vi alla finklädda skidåkare passera förbi in till matsalen. Nu förstod vi varför ingen var ute och tränade – det var ju nyårsmingel!

Utanför hotellet stod NRK och fortsatte sitt reportage, dock utan några aktiva. Vi hörde reporten försöka berätta för kameran att det var synd om skidåkarna som inte fick fira nyår i hemlandet med sina nära kära, men att man istället har lite partaj tillsammans här på hotellet, och att NRK minsann skulle få vara med lite. När jag säger ”försöka” betyder det att hon fick ta om tagningen ett antal gånger innan hon satte den. Vår taxi kom innan hon lyckades ta sig igenom utan att staka sig…

Tillbaka på hotellet visade det sig att restaurangen hade stängt en halvtimme innan vi kom dit. Kris, så vi hoppade in i en taxi och åkte till ett annat hotell där vi fick dela nyårsbuffé med det italienska och schweiziska landslaget och mamma Bjørgen & Co. Italienarna drack skumpa som om det inte fanns någon dag i morgon. Vi får se hur det visar sig i resultaten i morgon! Bjørgengänget firade Marits ledning med rödtjut och konjak. Inte fy skam det heller.

Apropå Bjørgen, eftersom Marit leder i sammandraget går hon ut först i morgondagens jaktstart på 10 km. Arianna Follis som vann sprinten i går ger sig iväg 10 sekunder efter Bjørgen. Jag tror att Marit kommer satsa allt på att få en lucka direkt och hålla den hela vägen. Sen tror jag att Charlotte Kalla, Mischol, Kuitunen och Kowalczyk kommer hamna i gemensam grupp som kommer växeldra för att försöka komma ikapp Bjørgen. Kalla går för övrigt ut 38 sekunder efter Bjørgen. Tänk om den där hopplösa staven hade stannat kvar i handtaget igår, ja då hade vi nog kanske sett Kalla ge sig i väg först.

Vi hoppas att Anna Hansson som startar 1.14 efter tar rygg på Saarinen och Korosteleva så att de också kan börja jaga täten. Anna är grym!

Sedan får vi även lita på att alla herrarnas otur i sprinten inte gjort att de tappat peppen utan att revanschlustan kommer göra att det slår gnistor om skidorna i morgon! Pga fallet startar Marcus Hellner, som är bäste svensk, hela 46 sekunder efter Simen Østensen som går ut först. Mats Larsson och Anders Södergren går ut ungefär samtidigt runt minuten efter Østensen. Mathias Fredriksson har hela 1.43 upp till täten och det avståndet är kanske lite för mycket för att kunna vara med i slutstriden?

Herrarnas start är 12:30 och damerna startar så sent som 15:30, räkna med fina skymningsbilder från stadion!

Värt att tillägga är att tourens favoriter, tyskarna Angerer och Teichmann är båda över minuten inför morgondagen!

Nu säger Skidpepp gott nytt år och så hoppas vi att alla svenska skidåkare i touren avgett löftet att de ska åka sjukt bra hela 2008!