SVT snöar in – hur byter man skidor snabbast

Har ni sett programserien ”Snöar in”. En bra SVT-produktion där man går från det ytliga till nördiga detaljer som såna som vi gillar. I ett avsnitten träffar Mattias Fredriksson Ebba och de pratar om Skiathlonformen och i synnerhet skidbytet efter halva loppet.

Man vinner kanske inte ett lopp genom ett snabbt skidbyte (även om Olsson var nära) men man kan absolut förlora ett. Kommer Ebba, Frida och några till in till bytet med Johaug lär man vara hyfsat nervös för att det ska bli nåt onödigt pill med stavar och skidor och en tappad tätkontakt.

Kul att se vilka olika tekniker åkarna använder och det här väl sånt som man hoppas att landslagsledningen lägger en del tid på att studera. Hur gör man det optimala bytet. Tänker att det är lite som när skidskyttarna kommer till mattan och ska därifrån. Hur tar man av och på geväret på snabbaste sätt. Det känns som att där gnuggas det mycket på såna detaljer men gör man det även i längdåkningen. Tveksamt va? Gunde och Jönsson var väl två profiler som höll på mycket med detaljer. Nu är det ju dessutom vanligt med skidbyten på de längre distanserna så att det finns tid att tjäna är ju helt klart.

Kolla på avsnittet här.