21 oktober 2020, av Jörgen

Säsongspremiär snart!

Väntan har varit lång men nu är det ”bara” en månad kvar till säsongspremiären i Bruksvallarna den 20-22 november och vi kan börja räkna ner dit! Föregående säsong avbröts på grund av pandemin med följden att världscupavslutningen i Kanada och USA ställdes in.

Linn Svahn vann sprintcupen i världscupen med Jonna Sundling som tvåa. Båda två rapporteras ha haft en bra och skadefri träningssommar (se langd.se), duellerna mellan de två blir nog många i vinter. Kommer någon annan att kunna blanda sig i exempelvis Johanna Hagström eller Emma Ribom? Vi får se.

Dock pågår pandemin fortfarande, inget vaccin finns än så länge när detta skrivs och den andra vågen pågår i många länder så det finns många osäkerhetsfaktorer kring säsongen som kommer vars naturliga höjdpunkt är VM i tyska Oberstdorf som ska köras 22 februari till 7 mars (FIS-länk till VM-programmet).

Programmet i Bruks (sändningstider inom parentes)

Fredag 20 november 10/15 km klassisk stil (SVT1/Play 11:00)
Lördag 21 november Sprint klassisk stil (SVT1/Play 08:45 och 11:20)
Söndag 22 november 10/15 km fristil (SVT1/Play 09:00 och 11:15)

SVT sänder alla tre dagarna, i Vinterstudion under lördagen + söndagen. Det körs även juniortävlingar lördag-söndag i Bruks, juniorerna kör 5 km kortare sträcka under söndagen. Länk till webbplatsen för säsongspremiären i Bruksvallarna

384 kommentarer till ”Säsongspremiär snart!”

Nytt inlägg här på Skidpepp nu med en månad kvar till den svenska skidpremiären i Bruks!

Inlagd: 2020-10-21, 13:30
Skriven av: Jörgen

👍

Inlagd: 2020-10-21, 15:59
Skriven av: Banse

Vågar man hoppas att arrangörens nya beslut om att enbart ha seniorklasser kommer att göra de tre tv-sända tävlingsdagarna ännu intressantare, åtminstone på damsidan, med de bästa juniorerna på plats?

”Huruvida juniorerna ges möjlighet att kliva upp och tävla i seniorklassen återkommer arrangören om.”

Inlagd: 2020-10-22, 13:27
Skriven av: Slakmota

Länk till det som Slakmota skriver i föregående kommentar: https://www.langd.se/juniorklasserna-stryks-fraan-bruksvallsloppet.6340716-86106.html

Stryker det om juniorerna i inlägget ovan nu. Tack.

Inlagd: 2020-10-22, 14:51
Skriven av: Jörgen

Tycker det är synd att det är fullånga intervallstarter både fredag och söndag. Det innebar ifjol att nästan alla bara körde 2 av 3 dagar, alltså att alla de bästa sällan möttes. Dessutom blir man av med ett stafettest

Inlagd: 2020-10-23, 13:31
Skriven av: Lammet

Tävlas redan till helgen i Idre. Falun Borlänge som anordnar Tjuvstarten med mestadels Falun Borlänge-åkare på herrsidan och med Modig, Bångman och Sömskar på damsidan.

Inlagd: 2020-10-23, 16:51
Skriven av: swestam

Vad tror vi ?
Har varit ganska tyst sista månaderna.
Min teori är att ju mer villig man är att prata med pressen .Desto större självförtroende har man.
Frida har ju varit mest synlig så jag tror på Frida när det gäller Bruksvallarna.
Tror faktiskt att hon kommer att vara bättre än Johaug i år.
Men det här uttalandet får man ju säkert äta upp :)
Ebba känns stabil också i år . I övrigt svårt att veta.
Men tror lite på Kalla oxo

Inlagd: 2020-10-23, 18:31
Skriven av: karlP

karlP: Mästerskapssäsong nu så Kalla har säkert lagt upp säsongsplaneringen så att hon ska vara på topp först när det vankas VM i Oberstdorf. Ingen fara på taket om hon harvar på plats 10 i världscupen innan, det är i VM hon vill och ska vara på topp.

Kan bli en riktigt rolig säsong på damsidan. I sprint Svahn och Jonna. Kanske får de sällskap och utmanas av Ribom och/eller Hagström. Känns som om det snart är Hagströms tur att slå igenom, hon var vass i Trollhättan på rullskidor.

På distans Frida, Ebba och i VM även Kalla. Ebba måste hålla sig sjuk- och skadefri och Frida måste sköta sig så att hon inte hamnar på fel sida gränsen igen. Kanske Moa Lundgren kan ta steg i distans och utmana om en stafettplats i VM? Ribom ska inte glömmas här heller, hon är bra även i distans.

Spännande att Jonna sagt (langd.se 30/9) att hon tränat mer mängd + intervaller i sommar med målet att prestera bättre och bli mer jämn i distans (där hon f.ö. är fyra bland svenskorna och 18:e i världen i FIS-ranking distans, världsetta i sprintrankingen), hon är nog också sugen på en stafettplats om det går bra.

Säsongen fram till VM blir intressant att följa.

Inlagd: 2020-10-23, 19:54
Skriven av: Jörgen

Vad säger ni? Ska vi lägga ner den här svensk-norska kivandet i år? Egentligen gillar vi ju varandra och det är ju ändå pandemi och allt som pågår.

Inlagd: 2020-10-23, 22:46
Skriven av: Per

Åkarna måste vara oerhört trötta på att träna då det nu gått 230 dagar sen sista tävlingen i Oslo. Tror att
de flesta åkare kommer att vara som ystra kalvar på grönbete när det är dags i Bruksvallarna.

Inlagd: 2020-10-23, 22:59
Skriven av: gka

gka: Dom har nog varit som ystra kalvar i dag under första passet på snö i Vålådalen. Tydligen har landslaget banan för sig själva på morgonen fram till kl 10. Sen är det allmän åkning i spåret.

Jag hoppas att vi får lite information om hur läget är bland de aktiva. Det ska ju bl.a. köras ”två hårda lopp”. SVT är väl på plats då de håller på och filmar för en dokumentär. Den kommer dock inte att sändas förrän till nästa höst. Förhoppningsvis gör de reportage som kan sändas omgående när de ändå är på plats.

Inlagd: 2020-10-24, 17:55
Skriven av: LOA

Det pratas mycket om dam-sprint, och, vilkas som tänkas bli aktuella för världscupen kommande säsong…

Känns som om alla glömt en åkare som troligen kan göra kometkarriär i år i sprint – Louise Lindström!
Ja, det är mitt tips, magkänslan finns där ;-)

Inlagd: 2020-10-25, 17:14
Skriven av: ErrkaPetti

EP

Louise får gärna bli stjärnskott på distans också, med sin fina klassiska teknik.

Men jag tror regerande juniorvärldsmästarinnan och förstaårssenioren Lindström får lika tufft nationellt på sprint mot junioren Hansson som förra säsongen. Särskilt om Moas hälsa och nya träningsmiljö ger henne rätt förutsättningar kommande säsong. Ja, den har väl redan tjuvstartat!

Inlagd: 2020-10-25, 22:37
Skriven av: Slakmota

Karlp
En helt orealistisk förväntan. Finns ingenting som tyder på att Frida kommer vara i närheten av Johaug. Hon får sikta in sig på Ebba och Weng i första hand.

Slakmota
Moa och Louise kommer tävla i olika klasser kommande säsong vad jag vet…

Inlagd: 2020-10-25, 23:19
Skriven av: Jan

Slakmota: Vilken är Hanssons nya träningsmiljö? Den har jag helt missat.

Inlagd: 2020-10-26, 07:22
Skriven av: swestam

”Fossesholm ser just nu ut som Norges starkaste åkare bakom Johaug. Enligt rapporter från väst har supertalangen tagit stora kliv inför den här säsongen och hon ska redan nu vara redo att slåss om topplaceringar i världscupen.”

Från denna Expressenartikel igår (länk) som handlar om Johaug. Fossesholm blir säkert att räkna med redan nu i vinter. Mycket lägligt för Norge (och deras stafettlag) att hon kommer upp samtidigt som AUJ slutar.

Flugan nämns inte alls i artikeln bland Johaugs utmanare, någon som läst/hört hur det är med henne och status nu? Fick startförbud (liksom Frida) därefter två stressfrakturer i en fot det senaste året i vintras resp i somras. Balans på den berömda knivseggen där.

Inlagd: 2020-10-26, 08:13
Skriven av: Jörgen

Jan: Det beror förstås helt på hur du definierar närhet och ”tyder på”. Men som jag ser det så har både Ebba Andersson och Frida Karlsson redan vid flera tillfällen varit i närheten av Johaug. Och jag tror inte att Johaug har så stora möjligheter att bli bättre, snarare tvärtom med tanke på åldern. Medan motsatsen gäller för de båda svenskorna.
Weng kan vi nog räkna bort, hon har aldrig varit en vinnare.

Inlagd: 2020-10-26, 08:13
Skriven av: Tobbe H

Så fick vi då som väntat ett repotage från träningslägret i Vålådalen från SVT. En intervju av Linn Svahn och några bilder från träningspassen. Dock inte någon skidåkning på snö utan endast lite löpning och rullskidor. Märklig intervju av Svahn kan man tycka. Det enda jag fick ut av den var att hon inte kommer att åka några distanslopp den kommande säsongen. Detta betyder att hon kommer att stå över Tour de Ski och inte kommer att åka stafett för Sverige. Jag tror hon kan offra de 100 p som seger i de två sprintlopp som ingår i TdS ger och ändå vinna den totala sprintcupen i år igen. Lampic kan behöva lite handicap. VM sprinten verkar dock vara det främsta målet den här säsongen för Svahn. Hoppas på fler repotage från träningslägret.

Inlagd: 2020-10-26, 09:27
Skriven av: LOA

Rätt av Svahn. Hon tillhör redan den absoluta toppen i sprint och bör i första hand konsolidera den positionen. Sikta på VM-sprinten och sprintstafetten.
Nästa år kan hon eventuellt sikta även på distans. Det är farligt för sprinters att skifta träningsmetoder och försöka med distans. För somliga slutar det med att de blir mediokra i både sprint och distans och det måste kännas väldigt bittert.

Inlagd: 2020-10-26, 10:30
Skriven av: Tobbe H

Reportaget om Swahn var väl från lägret i Sollefteå och utfördes av en allmän reporter från SvT Östersund. Tafflig intervju!

Inlagd: 2020-10-26, 12:32
Skriven av: gka

Johaug går inte ut i spåren om hon inte tror på sig själv. Hon nämner andra åkare som utmanare men det är bara taktik för att lägga press på andra än sig själv. Vi får nog se Johaug dominera som tidigare år. Blir förvånad om hon skulle spela en andra fiol.

Inlagd: 2020-10-26, 13:11
Skriven av: gka

swestam:

Ur vetlandaposten.se 2 juli:

Hansson har gått på gymnasium i Gnosjö de senaste åren och när hon nu ska inleda sitt fjärde år på gymnasiet blir det en flytt. Detta då hon avslutar studierna i Torsby. Något som bland annat, såklart, innebär bättre träningsförutsättningar.

– För det första har de en skidtunnel så att man kan åka skidor när man vill, det underlättar ju. Sedan har de många bra rullskidbackar och det känns också skönt med ett miljöombyte, säger hon.

Förra säsongens försäsong var blytung för Hansson, som då drabbades av körtelfeber. Flera månader av förberedelser gick om intet och hon berättar att hon fortfarande känner av sviterna från den tuffa sjukdomen.

– Jag känner av det när jag tränar på mycket. Men det blir bättre och bättre, och framför allt längre mellan gångerna nu.

– Förra sommaren kunde jag inte träna alls och nu är det jätteroligt att träna. Det är bara lite synd att det inte är tävlingar som det skulle. SM i rullskidor skulle ha varit nu, så det är lite annorlunda men det är det ju för alla.

Inlagd: 2020-10-26, 14:19
Skriven av: Slakmota

Jan:

Som framgår av mitt inlägg är Hansson fortfarande junior, men än så länge hoppas jag på flera juniormöten med damseniorerna på sprintsidan denna säsong.

Vidare återstår det väl att se både om Johaugs prestationer blir i paritet med den gångna säsongen och vilken nivå utmanarna håller? Tänk om flera av dem lyckas att hålla sig skadefria i vinter.

Inlagd: 2020-10-26, 14:39
Skriven av: Slakmota

”Maiken Caspersen Falla (30) er bekymret over at Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil sende utøvere og støtteapparat gjennom 41 konkurranserenn på under fire måneder mens coronapandemien pågår.– Jeg er veldig spent på hvordan skisesongen blir. Jeg syns det høres veldig offensivt ut, og kanskje litt naivt av FIS, å kjøre en vanlig kalender, sier Falla til VG.

– Fikk dere som utøvere komme med noen innspill til sesongen? – Nei, ikke som jeg vet om. De utsetter oss utøvere og støtteapparatene for en ekstrem risiko ved å kjøre den terminlisten som er nå. Vi skal reise gjennom så mange steder og flyplasser, hvor det er høy smitterisiko. Det er ganske mange flyplasser vi skal innom i løpet av vinteren, med nedbrutt immunforsvar. Det er min største bekymring, sier skistjernen med 12 OL- og VM-medaljer.

Sammen med resten av folkene i langrennssirkuset skal Falla i utgangspunktet til finske Ruka, Lillehammer, sveitsiske Davos, tyske Dresden, sveitsiske Val Müstair, italienske Toblach og Val di Fiemme, svenske Ulricehamn, finske Lahti, svenske Falun, tsjekkiske Nove Mesto, tyske Oberstdorf, Oslo og den kinesiske hovedstaden Beijing fra 27. november til 21. mars.

I tillegg skal utøverne naturlig nok også oppholde seg hjemme med familiene sine i mellomtiden, noe som øker muligheten for å smitte andre og bli smittet selv. Det bekymrer mange av profilene VG har pratet med.

– Hva skjer hvis et lag blir satt ut av spill fordi en er coronasmittet? La oss si at noen av de største nasjonene som Norge og Sverige blir satt ut. Kanskje har man ikke smørere eller utøvere fordi alle er i karantene, spør Falla.

– Men du tenker at du bare må forholde deg til situasjonen slik den er og reise på rennene?

– Ja, jeg har ikke noe annet valg. Men jeg må prøve å velge ut litt. Jeg er glad jeg har litt erfaring som jeg kan ta av. Det gjør at jeg ikke er så stresset som jeg kunne vært. Jeg er roligere enn før, forteller 30-åringen.”

Kommer til å gå til dundas denne sesongen, med de enorme smittetallene vi ser om dagen, det er jo innlysende at noen blir smittet.

Inlagd: 2020-10-26, 15:13
Skriven av: Neithiri

Neithri: Du kan länka till artikeln så slipper vi långa inlägg här som tar plats och som kanske inte alla vill läsa.

https://www.vg.no/sport/langrenn/i/kRJkzB/falla-mener-fis-er-naive-utsetter-oss-for-en-ekstrem-risiko

Inlagd: 2020-10-26, 20:56
Skriven av: LOA

slakmota: Normalt hade jag hållit med dig om att det är bra att de bästa juniorerna får tillfälle att träna och tävla med seniorerna. Men nu är jag livrädd för att någon junior ska smitta hela A- och B-laget. Då blir det ingen rolig världscupsäsong för de svenska damerna. Juniorerna går i skola där smittrisken är extremt hög p.g.a alla elever och skolpersonal. TSS Juniorer ska visst träna i Vålådalen nu samtidigt med A- och B-lagen. Hoppas dom får träna för sig själva och inte tillsammans med seniorerna.

Inlagd: 2020-10-26, 21:05
Skriven av: LOA

gka: Var intervjun av Svahn som SVT sport publicerade igår från Sollefteå och över en månad gammal?

Mitt förtroende för SVT är redan så lågt att det inte kan bli lägre men detta är ju en ren parodi om det är sant.

Inlagd: 2020-10-26, 21:14
Skriven av: LOA

Tobbe
Oavsett om Weng är en vinnare eller inte så har både hon och Östberg presterat bättre än både Ebba och Frida. Därför det ju rimligare att tro och hoppas att det kan vara bättre än Weng än att snegla på Johaug dot det nog är ytterligare ett snäpp upp.

Problemet blir när man tar loppen där de presterat som bäst och jämför med lopp när norskorna bommat. Det är mycket roligare för alla om man har realistiska förväntningar inför säsongen.

Inlagd: 2020-10-26, 23:19
Skriven av: Jan

Slakmota: Tack för informationen om Hansson.

Inlagd: 2020-10-27, 00:00
Skriven av: swestam

Kollat lite på Burmans blogg har han inga herrkompisar alls i landslaget. alla verkar köra på egen hand? han umgås mest med tjejer.. jag förstår inte hur landslaget låter alla bo utspritt dom tjänar ganska bra så dom borde kunna bo på samma plats som skidskyttarna med nära till tränare o annat det borde vara ett krav för att vara med i landslaget faktiskt..

Inlagd: 2020-10-27, 00:38
Skriven av: JohanA

Frida K såg mycket friskare ut jämfört med förra året rund om kinderna nu det var glädjande att se.. fridas största motståndare än henne själv.. Ebba var ute o sprang med Burman på isiga vägar i mörkret helt obegripligt efter hennes skador där måste ledarna sätta stopp direkt.. håller sig dessa två friska är säsongen räddad då spelar det ingen roll att Kalla är sämre eller att Stina bytt sport..

Inlagd: 2020-10-27, 00:42
Skriven av: JohanA

LOA, Jag skojar inte! Kolla Burmans vlogg från Vålådalen så ser du hur där ser ut.

Inlagd: 2020-10-27, 01:31
Skriven av: gka

Att Heidi Weng inte är en vinnare – intressant åsikt av någon annan skribent här…
Samtidigt, Heidi har 98 pallplatser i världscupen – inte så illa ;-)

Linn Svahn – man blir allt lite nervös inför kommande när det gäller fröken Svahn – hon utstrålar enorm självsäkerhet, sådan mental styrka och beslutsamhet så man rodnar!

Vi får hoppas säsongen börjar som den slutade för Svahn & Sundling i sprintcupen – bägge verkar enormt harmoniska just nu…

Inlagd: 2020-10-27, 01:40
Skriven av: ErrkaPetti

Jan
Vi får se. Det finns teorier här ovan om att Johaug bara vill sätta press på andra åkare genom att ligga lågt inför säsongen.
Ja det är säkert så.
Men hon har aldrig känt inför några andra säsonger att hon behövt ligga lågt i intervjuer.
Jag hoppas tror på att Ebba/Frida och våra andra yngre åkare har tagit steg framåt inför säsongen samtidigt som att Johaug stagnerat och kanske gått lite bakåt till och med.
Om så är fallet kan svenskorna vara förbi.
Men finns inget sant/falskt här bara gissningar.

Inlagd: 2020-10-27, 06:23
Skriven av: karlP

ErrkaPetti: Det jag menar är att Weng är ingen vinnartyp. Hon är ingen mästare. Hon har många segrar i WC men inget individuellt mästerskapsguld trots att hon tillhört världstoppen i 7-8 år nu. Däremot har hon 4 stafettguld. En helt annan typ av åkare än t ex Kalla som har haft en helt annan aura runt sig trots färre WC-segrar. Dessutom har jag intrycket att Weng har tappat lite jämfört med konkurrenterna. Så jag skulle bli mycket överraskad om hon nu skulle lyckas ta det där mästerskapsguldet hon saknar. Då tror jag chanserna för de två unga svenskorna att ta sitt första är mycket större. Det var bara så jag menade.

Inlagd: 2020-10-27, 06:52
Skriven av: Tobbe H

Lästa att det finns lite oro att Sundling kan tränat på för hårt hoppas dom hittar rätt balans nu in i säsongen

Inlagd: 2020-10-27, 09:09
Skriven av: jossa

Håller med Jan om faran i att övervärdera enstaka lopp.

Men man kan samtidigt inte bortse från att flera av utmanarna som slog Johaug under 2019/20, hade skador/besvär inför och under säsongen som ödelade deras möjligheter att utmana under stora delar av tävlingsåret.

Dessutom; av de fem som slog Johaug under fjolårssäsongen, var endast Östberg riktigt nära 2018/19 (Stina oräknad).

Sammantaget förblir Johaug naturligtvis skyhög favorit, trots egna försök att sänka förväntningarna och/eller sätta press på konkurrenterna.

Resultaten de senaste säsongerna är obestridliga. Men det finns en tendens att konkurrensen ökar.

Tyvärr dras Östberg med återkommande problem. Weng har visat jämnheten men inte topparna. Det omvända är rimligt att förvänta av Fossesholm.

I år är därför Ebba, Frida och Neppan främsta utmanare enligt min spåkula.

Inlagd: 2020-10-27, 13:45
Skriven av: Slakmota

När det gäller det här med att dra stora växlar på enstaka lopp är det ju intressant att man från norskt håll gärna gör det med Fossesholm men inte tycker man skall göra det för de svenska Johaug-utmanarna.

Lite samma sak med Johansen vs Ebba för några år sedan.

Inlagd: 2020-10-27, 17:21
Skriven av: swestam

Nei men, hva er du babler om nå da swestam ..
Prater vi lite om de svenske herre/dameløperne, er det så du mener?
Det man husker fra siste sesong, var at Johaug vant den totale vc, med godt og vel 800p til nærmeste utfordrer. (Inkludert alle Tourene som ble arrangert). Undertegnede vet ikke om en så suveren idrettsutøver i noen idrettsgren, som bedriver toppidrett på høyeste plan, som johaug har vært de 2 siste årene.
Det beste som ”bør” skje i den (usikre)sesongen vi går i møte nå, er att konkurransen blir langt jamnere enn den har vært, det ønsker til og med suverene Johaug og langrennsverden. Både fra Ebba og Frida og de russiske løperne som kommer toppgiret fra mammaperm. Og gjerne fra andre nasjoner.
Junioren Fossesholm ja .. hun må jo først og fremst kvalifisere seg til deltagelse på det norske laget, før man plassere henne til topps på resultatlistene. ;-)
Men i skilandet Norge er vi også opptatt av herreløperne, der vi har noen flotte eksemplarer som hevder seg brukbart, internasjonalt!

Inlagd: 2020-10-27, 19:24
Skriven av: pelle

swestam:

Samma sak med den där sprintjäntan, som det var sånt förskräckligt liv om för några år sedan.

Inlagd: 2020-10-27, 19:59
Skriven av: Slakmota

Nye landslagstränaren Anders Byström citeras på allehanda.se:

”Ebba har blivit bättre i sprint vilket vi såg vi under lägret. Hon har tagit steg där. Frida har fortsatt att utveckla sin kapacitet, det såg vi under vissa tester i sommar också.”

Inlagd: 2020-11-03, 17:30
Skriven av: Slakmota

Det här konstiga snacket om dra för stora växlar på enstaka lopp förstår jag inte alls. Antingen har man ju kapaciteten eller inte.

Inlagd: 2020-11-04, 16:38
Skriven av: Stefan

Stefan: Fast att man lyckas i ett enstaka lopp behöver inte betyda att man har kapacitet som gör att man kommer visa sig stabil på den nivån.

Man kan lyckas av andra skäl.

Det tycker jag flertalet exempel visar.

Inlagd: 2020-11-04, 18:12
Skriven av: swestam

Är rätt uppenbart tycker jag att det krävs mer än ett lopp för att bedömma en åkars kapacietet, ett lopp kan ju ha rätt olika förutstättningar omständigheter runtomkring

Inlagd: 2020-11-04, 20:50
Skriven av: jossa

Nu är det klart med hur det blir med Bruksvallsloppet. 150 herrar och 100 damer får starta och juniorer och utländska åkare får också vara med.

Inlagd: 2020-11-05, 10:20
Skriven av: swestam

Aktuell sprintranking för Sveriges damer (med juniorer på plats 19, 25 och 29):

1. SUNDLING Jonna 1
2. HAGSTROEM Johanna 7
3. SVAHN Linn 8
4. DAHLQVIST Maja 16
5. SOEMSKAR Linn 23
6. RIBOM Emma 27

7. LUNDGREN Moa 33
8. FALK Hanna 36
9. DYVIK Anna 51
10. ROENNLUND Elina 56
11. SETTLIN Evelina 63
12. NORDSTROEM Maria 74

13. LOCKNER Jackline 75
14. ANDERSSON Ebba 81
15. PERSSON Alicia 107
16. KALLA Charlotte 112
17. MOLANDER KRISTIANSEN Moa 129
18. OLSSON Moa 136

19. BAANGMAN Tilde 140
20. KARLSSON Frida 141
21. SOLIN Jenny 167
22. VINSA Lisa 193
23. OEHRN Rebecca 208
24. JONASSON Maria 221

25. ERICSSON Tove 224
26. HENRIKSSON Sofia 233
27. MODIG Lovisa 239
28. LARSSON Jenny 247
29. HANSSON Moa 248
30. OLSSON Sandra 254

31. HALLQUIST Frida 255
32. LINDSTROEM Louise 256

Inlagd: 2020-11-05, 11:21
Skriven av: Slakmota

Regerande juniorsprintvärldsmästarinnan och förstaårssenioren Lindström har alltså alla tre svenska medtävlare i JVM-20 före sig i aktuell sprintranking, juniorerna Bångman, Ericsson och Hansson.

Inlagd: 2020-11-05, 11:35
Skriven av: Slakmota

Slakmota: Man måste ha klart för sig att FIS-punkterna för sprint baseras på resultatet i prologen, dvs. på kvalresultatet och inte den slutliga placeringen i loppen.

Det är också därför både Sundling och Hagström har lägre FIS-punkter än Svahn.

Inlagd: 2020-11-05, 12:46
Skriven av: LOA

LOA:

Tack, det tror jag de flesta på Skidpepp har klart för sig.

Juniorerna kvalificerar sig till seniorsprinten i Bruks enligt FIS-rankingen ovan.

Listan kan också vara intressant för diskussionen om värdering av enstaka lopp, samt i vilken disciplin vi bör hoppas på mångsidiga Lindströms nationella genombrott på seniornivå, med tanke på konkurrenssituationen.

Att hennes enda sprintseger under säsongen lämpligt nog kom på JVM, har vi väl redan konstaterat?

Inlagd: 2020-11-05, 14:37
Skriven av: Slakmota

Vi tar den aktuella distansrankingen också:

1. ANDERSSON Ebba 3
2. KARLSSON Frida 7
3. KALLA Charlotte 16
4. SUNDLING Jonna 18
5. SOEMSKAR Linn 26
6. RIBOM Emma 35

7. OLSSON Moa 36
8. LUNDGREN Moa 38
9. DYVIK Anna 51
10. ROENNLUND Elina 61
11. SVAHN Linn 64
12. MOLANDER KRISTIANSEN Moa 73

13. NORDSTROEM Maria 75
14. KORSGREN Lina 82
15. SETTLIN Evelina 110
16. VINSA Lisa 125
17. HAGSTROEM Johanna 134
18. HENRIKSSON Sofia 143

19. BAANGMAN Tilde 144
20. GRAEFNINGS Maria 146
21. OEHRN Rebecca 156
22. NORGREN Britta 164
23. LINDSTROEM Louise 166
24. DAHLQVIST Maja 178

25. ERICSSON Tove 179
26. ROSENBERG Maerta 187
27. MODIG Lovisa 188
28. FALK Hanna 208
29. BAANGMAN Hedda 218
30. WIKEN Emma 236

31. SOLIN Jenny 241
32. PERSSON Alicia 243

Lilla Märta rankas som tredje junior på distans.

Moa H, med enbart tre FIS-distanslopp under säsongen, varav ett JSM-silver på 15 km masstart i klassisk stil, har 10 juniorer framför sig på Sverigelistan.

Inlagd: 2020-11-05, 14:54
Skriven av: Slakmota

Ja, det straffar sig om man åker för få lopp som Moa Hansson gjorde förra säsongen. Ett annat exempel på detta är att Johanna Hagström var 5:a på världsrankingen i sprint efter världscupen i Falun där hon vann prologen. Sen fick Hagström inte åka mer i världscupen och då föll hon från 5:te till 7:de plats.

Inlagd: 2020-11-05, 16:05
Skriven av: LOA

Så viktig är inte sprintrankingen även om den säger en del

Inlagd: 2020-11-05, 16:43
Skriven av: swestam

Den där sprintrakningen säger inte mycket och ger inte någon bra bild heller tycker jag. tveksamt ens om åkarna har koll på den

Inlagd: 2020-11-05, 17:11
Skriven av: jossa

Snart dags för premiärlopp i Bruksvallarna
Tips för 10 km klassiskt
Frida
Ebba
Kalla
Sofia H
Emma R

Inlagd: 2020-11-05, 19:44
Skriven av: KarlP

Jag tror också att Frida vinner 10 km k med Ebba som tvåa. Sen hoppas jag att Kalla är i sån form att hon tar tredje platsen. Främsta utmanare är nog Ribom.

Sprinten är ett riktigt getingbo. Sverige har så många duktiga sprintåkare på damsidan. Svahn är trolig vinnare sedan bör Sundling ta andra platsen. Jonna har dock inte varit riktigt på hugget i höst så lite tveksam där. Hagström bör ta tredje platsen om hon ska ta en plats i VM-laget i sprint. Ribom är förmodligen den största utmanaren till Hagström. Två ”dark horses” är Falk och Maja. Sprintbanan i Bruksvallarna passar både Falk som vann där i premiären för 2 år sedan och Maja. Dyvik tror jag inte riktigt på och Lundgren är bättre i fri stil och har dessutom varit handskadad och har därför inte kunnat träna stakning vilket behövs i en klassisk sprint. En outsider som ska bli intressant att följa den kommande säsongen är junioren Moa Hansson. Moa är en riktig sprinttalang som har dragits med skador och sjukdom under de senaste 2 åren. Nu verkar hon dock vara helt frisk igen. Har jag glömt någon?

Inlagd: 2020-11-07, 17:13
Skriven av: LOA

Ja Loa håller med om mycket
Vad gäller sprint i Bruks tror jag på listan nedanför,
Men Maja och Falk är kanske mest förhoppning från min sida att de ska komma tillbaka i gammal storforrm.
Femma på en svensk lista innebär ju att man är ett medaljhopp i VM. Men problemet med listan är att alla utom Svahn är helt livsfarliga att ha med i ett VM.
Hagström på grund av att hon är som Calle ,Oftast ramlar när det gäller
De andra på grund av att det är totalt hänsynslösa när det är dags för ”man mot man” och inte bryr sig om de fäller en landslagskamrat på vägen.

Svahn
Hagström
Jonna
Falk
Maja

Inlagd: 2020-11-07, 20:23
Skriven av: karlP

Tippar Ebba i topp i premiären mest för att hon kan hushålla på krafterna på ett bättre sätt än Frida o så tyckte jag att Ebba impade minst lika mycket som Frida i Holmenkollen två u23-vinster samma vecka o väldigt bakhala skidor första delen av h.k
Frida kommer bli bäst så småningom nu blir hon tvåa
Trea Kalla i hård fight med Ribom o Sundling
Sexa Anna Dyvik sjua Linn Swan åtta Rönnlund nia Setlin tia Sofia h

Inlagd: 2020-11-07, 21:19
Skriven av: Christian

jag tror Svahn kan vara på pallen på 10km klassiskt tror inte rullskidloppet var tillfällighet hon är helt enkelt väldigt bra även i distans redan enormt pannben o tekniskt bäst i laget. Frida o Ebba ska vara lite bättre framförallt uppför men sen kommer Svahn utför o där det är mer lättåkt! Kalla ska man inte räkna bort men nu åker hon mest för stafettlaget..

Hoppas på Poromaa på herrsidan han vann ju testlopp på lägret är precis vad vi behöver en ung herråkare som visar vägen framåt när vi ska bygga nytt övriga med Calle i spetsen är inte mycket att se upp till tyvärr..

Inlagd: 2020-11-08, 00:17
Skriven av: JohanA

https://www.youtube.com/watch?v=V0qx2CorsVU

Når verden blir ”lurad” ..

”Jeg trodde at verden var lurt. Med all respekt for deg, Petter Northug. Du var helt rå på og snakke om hvor mye du sov. Men du var ikke flink til og fortelle hvor hardt du trente. Du ga et inntrykk til veldig mange at hvis du sover veldig mye og trener spurt, går det bra, sa Sundby til Northug under TV-programmet ”Landskampen” ..

Inlagd: 2020-11-08, 11:44
Skriven av: pelle

Kanske bäst att Jonna stannar hemma och bara kör sverigetävlingarna.
Om hon är uppriktigt orolig för sin hälsa är det ju bättre att avstå och låta någon som inte är så orolig och i stället tycker att det är kul att skidåkarna kommer att få åka världscup i år.
Om hon tycker att det är en stor risk att åka världscuplopp i olika länder så är det ju mest ansvarsfulla att låta bli. Det gäller Falla och andra som uttalat sig liknande också

Inlagd: 2020-11-08, 14:14
Skriven av: karlP

Glömde länken
https://www.svt.se/sport/langdskidor/jonna-sundling-om-resandet-det-kanns-obehagligt

Inlagd: 2020-11-08, 14:15
Skriven av: karlP

Tror inte Sundling har förstått hur viruset arbetar. Hon borde vara införstådd med att det gäller att hålla distans till andra och tvätta händerna så klarar man det.

Inlagd: 2020-11-08, 14:46
Skriven av: gka

Gka
Ja håller med. Men tycker ändå hon ska avstå sin plats om hon är så orolig som hon säger.
Vilket jag i och för sig tvivlar lite på att hon är.
Tror att det är mest gnäll bara.
Men om hon ställer in sitt tävlande i utlandet skulle jag ha respekt för henne.Då tror hon i alla fall seriöst på det hon säger.

Inlagd: 2020-11-08, 15:03
Skriven av: karlP

FIS har skjutit sig själv i foten här. Köper inte Nicklas Jonssons resonemang att ingen vill förlora sin tävlingshelg. Det kommer sluta med att det säkert blir tävlingar, men det kommer bli nästan enbart nationella startfält. FIS lade alla äggen i ”ingen andravåg-korgen”(heter det så?) medans IBU som väntat kom fram till en mer genomtänkt lösning. Därmed inte sagt att det blir något skidskytte heller till vintern.

Inlagd: 2020-11-08, 15:29
Skriven av: Den tillbakastående

Den tillbakastående: Problemet var väl att när FIS spikade världscupprogramet så hade den andra vågen av pandemin knappast startat. FIS kan väl knappast göra någonting nu eftersom det är arrangörerna som som har kontrakt och därmed äger rätten till världscuploppen. Bollen ligger nu hos arrangörerna och respektive lands regering och smittskyddmyndighet.

Det blir i alla fall världscupdebut i Ruka och sen får vi se vad som händer efter det.

Inlagd: 2020-11-08, 16:51
Skriven av: LOA

karlP: Jag håller lite med dig här. Det är lätt att gå ut i media och kritisera FIS men det är ju upp till var och en av längdskidåkarna att delta eller inte delta i världscuploppen den här säsongen. Väljer man att delta så har man också ett eget ansvar vilket bl.a. innebär att testa sig och att följa övriga regler beträffande smittskydd som FIS och arrangörerna har ställt upp.

Inlagd: 2020-11-08, 16:57
Skriven av: LOA

Og nå er Charlotte Kalla er isolert etter å ha fått påvist symptomer av Covid-19. Er det ikke snart på tide å innse at vi akkurat nå lever under en dødelig pandemi? Vi kan ikke drive med store konkurranser etc nå. Vi bør ta våre forholdsregler og sørge for at minst mulig menneskeliv går tapt.

Inlagd: 2020-11-10, 18:24
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Nej, vi skall inte låta oss styras av hysteriska norrmän.

Inlagd: 2020-11-10, 18:26
Skriven av: swestam

swestam: Det der med ”hysteri” er en litt gammel floskel nå, neppe mange som går på den. Det er jo bare å se seg litt rundt i Europa. Ellers veldig synd om Kalla er smittet, ønsker henne alt vel.

Inlagd: 2020-11-10, 18:46
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Jag ser inte vad att en elitidrottare testat positivt har med smittspridningen i samhället att göra eller hur man skall hantera denna smittspridning på bästa sätt

Inlagd: 2020-11-10, 19:01
Skriven av: swestam

sweatam: Om Kalla tester positivt så har det selvsagt en sammenheng med samhället generelt. Eliteutøvere er ikke mindre skånet overfor smitte enn andre, snarere tvert imot, alt kommer an på smittevern. Og når det er så lite som skal til for å teste positivt, så er det såklart rart at man flyr/busser massevis av folk over grenser i disse tider.

Inlagd: 2020-11-10, 19:21
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Det är ju snarare på vilket sätt man vill smittsäkra de olika arrangemangen som bör vara avgörande om man kan genomföra arrangemangen än om en aktiv testat positiv flera veckor före arrangemangen.

Inlagd: 2020-11-10, 20:05
Skriven av: swestam

Jag är rätt imponerade att man kunde genomföra 18 etappar av Vueltan utan vad jag vet något corna fall eller då väldigt få.. Girot genomfördes också rätt nyligen men där blev det några fall och det märks så klart mer när det gäller två favoriter. cykaltävlingaran tycker jag klara det bra i det stora hela

Inlagd: 2020-11-10, 20:28
Skriven av: jossa

jossa: Man kan spørre seg om slike sykkelkonkurranser hadde noe å si på smitten? Utvilsomt ja, det er vel neppe noen land i europa som har større problemer for øyeblikket enn Frankrike og Spania, legg til Italia nå. Ganske utrolig at man ikke ser komboen store konkurranser – flere land – stort publikum som et problem smittemessig.

Inlagd: 2020-11-10, 20:43
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Fast det är ju ett tankefel från din sida och det är bland annat det som gör att du blir hysterisk.

Inlagd: 2020-11-10, 20:57
Skriven av: swestam

Spikmattor över cykelbanorna är enda sättet att stoppa smittspridningen, om man får tro expertisen.

Dock kan jag tycka att det är aningen förhastat att kasta Kalla i minkcontainern.

Inlagd: 2020-11-10, 21:05
Skriven av: Slakmota

Detta kom inte som en direkt överraskning för mig. Lisa Ingesson som ingår i Team Svenska Spel Juniorer var anmäld till premiären i Bruksvallarna väldigt tidigt. Sen försvann hennes namn i deltagarlistan. Det luktade corona smitta lång väg om den tillbakatagna anmälan. Är Lisa smittad så är förmodligen även henns pappa smittad och han är tränare för det svenska damlandslaget och dessutom Charlotte Kallas personlige tränare.

Det är detta jag har fruktat mest av allt, dvs. att viruset kommer in i den svenska damtruppen. Då blir det ingen rolig världscupsäsong även om det blir världscuptävlingar.

Inlagd: 2020-11-10, 21:28
Skriven av: LOA

Neithiri
Ta på dig munskyddet .Gå inte utanför dörren om du riskerar att träffa på någon annan människa .Sen vänta in din vaccinspruta någon gång nästa år.Sen kan du komma ut
Sen får vi hoppas att det inte kommer något nytt virus från Kina innan dess.
Låt oss andra som inte är lika hysteriska att låta oss leva vårt liv .

Inlagd: 2020-11-10, 21:29
Skriven av: karlP

karlP: Det är faktiskt högst troligt att det kommer in ett nytt eller snarare sagt en muterad version av viruset till Sverige. Inte från Kina men från Danmark. Man borde ha stängt gränsen till Danmark omgående men som vanligt gör svensk regering och myndigheter ingenting.

Neithri är nog betydligt säkrare i Norge än du och jag här i Sverige.

Inlagd: 2020-11-10, 21:43
Skriven av: LOA

Jeg leser hva dere skriver, og forundres over likegyldigheten. Ser dere virkelig ikke problemet med viruset? Ser dere ikke døds-potensialet dette viruset har om det får frie veier?

Inlagd: 2020-11-10, 22:08
Skriven av: Neithiri

Kalla kommer att vara frisk och kry till premiären i Bruksvallarna. Viruset är ganska snällt mot majoriteten av smittade. Övriga i damlaget är friska och har inte sett Kalla efter Vålådalen.

Inlagd: 2020-11-10, 22:19
Skriven av: gka

I väntan på döden sitter jag och funderar över träffsäkerheten i startlistebaserad smittspårning.

Inlagd: 2020-11-10, 22:20
Skriven av: Slakmota

Neithiri: Problemet är väl snarare att du anser att viruset får fria vägar om man anordnar en längdtävling vilket är helt felaktigt.

Inlagd: 2020-11-10, 22:23
Skriven av: swestam

gka .. Ja vi får inderlig håpe det. Mitt søskenbarn som ble smittet av corvid 19, for en og en halv mnd. siden, sier at han fortsatt er litt slapp og mangler den gamle energi, som tidligere. Nå drev ikke han noen form for trening.

Så Kalla med sin energi, kvikner nok raskt til, viss hun er smittet da, tror jeg!

Inlagd: 2020-11-10, 22:41
Skriven av: pelle

swestam: Nei, problemet er de som ikke ser hva som sjer og mener det er bare å gi faen i alle smitteråd så lenge det gangner seg selv. FIS er en stor vits, de kommer aldri i verden til å innrømme noe som helst ansvar om det går til dundas på de respektive WC-steder. Og det kommer det garantert til å gjøre slik det utvikler seg nå. Det er bare å ønske lykke til :)

Inlagd: 2020-11-10, 23:06
Skriven av: Neithiri

Nej Neithiri, problemet är att du ser allt svartvitt. Om man inte vill stänga ned allt (som du vill), då ser man tydligen inte allvaret i situationen och struntar i att det dör massor med människor i onödan.

Till skillnad från dig anser jag att man kan se mer nyanserat på läget. Man kan både anse att läget är allvarligt och samtidigt anse att vissa verksamheter eller arrangemang kan bedrivas om man har vidtagit tillräckligt med smittskyddsåtgärder.

Inlagd: 2020-11-10, 23:13
Skriven av: swestam

Charlotte Kalla har testet positivt på coronaviruset. Det opplyser Det svenske skiforbundet.

Ønsker henne god bedring.

Inlagd: 2020-11-11, 15:58
Skriven av: Neithiri

Från förbundets webbplats:

Uppdatering 11e november

Provsvaren har nu kommit och vi kan konstatera att Charlotte är smittad av covid-19.

− Jag mår bättre idag och är fortsatt optimistisk om ett snabbt tillfrisknande, säger Charlotte Kalla. Jag har regelbunden kontakt med ”Pliggen” som är ett stort stöd och jag följer de protokoll som förbundet och laget har satt upp för detta.

− Fokus är att Charlotte ska bli frisk och vi kommer att följa förloppet dag för dag. Vi tar vidare beslut om träning och tävling utifrån fakta och medicinska underlag, så här och nu ser vi ser tiden an, säger Per ”Pliggen” Andersson, landslagets läkare.

Inlagd: 2020-11-11, 16:33
Skriven av: Jörgen

https://www.vg.no/sport/i/1BBKge/norges-landskamp-mot-israel-avlyses

Neithiri .. Du får nok mer og mer rett i din analyse av att idrettsaktiviteter har null betydelse i forhold til den helsesituasjon som landet befinner seg i nå ..
Og denne avlysingen var helt i trå, ut ifra att hovudstaden er midt i en sosial nedstenging for tiden. Det kommer nok flere og flere avlysninger innen idrettsarrangementer, viss de ikke får bedre kontroll over smittespredningen i landet.

Inlagd: 2020-11-11, 17:29
Skriven av: pelle

Jag tror inte att Kalla kör premiären i Bruks. Verkar dumdristigt. På den nivån innebär endast några få sjukdagar så nära inpå en stor risk när man kör en tävling med 180-190 i puls.

Inlagd: 2020-11-11, 20:22
Skriven av: Kallner

Som svensken uttalte i vårt firma forleden:

Har de hört talas om den tiden svensken, dansken och norrmannen gick in i en bar.

Det fanns tider, det ….

Når skal denne djevelskapen ta slutt?

Inlagd: 2020-11-11, 20:38
Skriven av: pelle

Tänk så mycket man kommer uppskatta saker man kunnat ta för givet tidigare, som att kunna resa var man vill (typ)…
Har boende bokat i Oberstdorf men för varje dag minskar tron på att man kommer få, eller ens vilja, åka dit…
Hoppas iaf VM blir av med deltagande av de allra flesta av de bästa, och ett antal världscupshelger, tror inte alla kommer bli av.

Inlagd: 2020-11-11, 23:49
Skriven av: Stefan

Stefan: det gjelder å få politikere i de respekive land til å ta viruset seriøst, det nytter ikke med små tiltak, man stopper ikke smitten slik man oppfører seg i f.eks i Sverige. Idrett og annen underholdning må opphøre, det kommer i annen rekke. FIS, UEFA og lignenede er verdens største vits for øyeblikket.

Inlagd: 2020-11-12, 00:12
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Smittan försvinner inte bara för att man stänger ned helt och hållet. Den finns kvar och kommer blomma upp när man öppnar upp samtidigt som det varit oerhörda kostnader för att stänga ned.

Bättre istället att försöka leva med smittan på ett så bra sätt som möjligt.

Inlagd: 2020-11-12, 07:42
Skriven av: swestam

I Norge och några andra oljestater kan man stänga ner läääääänge då de har sin oljefond.
https://svenska.yle.fi/artikel/2020/05/12/norge-planerar-att-ta-rekordmycket-pengar-ur-sin-oljefond-for-att-dampa

Inlagd: 2020-11-12, 08:48
Skriven av: Bamse

På många sätt kan jag hålla med Neithiri, känns ganska inkonsekvent att uppmana till att bara umgås inom familjen samtidigt som man tillåter större idrottsevenemang äga rum. Jag är ingen större kritiker av den svenska strategin men har heller inget emot den norska strategin, tror det är alldeles för tidigt att utvärdera och alla länder har haft olika ingångsvärden och grundförutsättningar.

Själv hade jag tydligen covid i somras, utan att märka det. Fick ta ett test genom jobbet som visade på antikroppar. Vad det betyder för immunitet och framtid har jag ingen aning om…

Inlagd: 2020-11-12, 09:09
Skriven av: Anders

Vi har inte råd med norsk strategi, vi har inte obegränsat med pengar som vi kan gödsla med.

Inlagd: 2020-11-12, 09:28
Skriven av: Bamse

Vår finansministers ”vi har sparat i ladorna” är ju tack vare att Sverige inte lagt pengar på vård, omsorg, försvar, beredskap och skola värdigt ett land som varit världens främsta I-land under 60- och 70-talet.
Därav har vi den situation vi har där vi lagt pengar på annat och tydligen ”sparat i ladorna” (för vem?).

Inlagd: 2020-11-12, 14:42
Skriven av: Kallner

Bamse och Kallner: Men den svenska regeringen kan ge bort hundratals miljder till andra länder samtidigt som våra äldre dör som flugir i hem och äldreboende som saknar både kompetent personal och skyddsutrustning. Ibland skäms man att man är svensk. Hade hellre varit norsk och bott i Norge i denna tid.

Inlagd: 2020-11-12, 15:21
Skriven av: Clas

Det är bara Norge och några få länder som har mer eller mindre obegränsat med pengar.
Har inget med lador att göra.

Inlagd: 2020-11-12, 16:01
Skriven av: Bamse

Jaha det var ju väntat.Klart misstag att utse Lillehammar till en av de första tävlingsorterna med tanke på hur debatten förs i Norge.
Komma så här 3-4veckor innan och ställa in borde inte belönas med att de får någon annat datum.
https://www.langrenn.com/utsatt-verdenscup-lillehammer-utsettes.6346069-1743.html

Inlagd: 2020-11-12, 17:38
Skriven av: karlP

Bamse
Angående det här med oljefonden i Norge,
Den var ju tänkt att kompensera de framtida generationerna för att all olja plockas upp så fort som möjligt av nuvarande generation.
Det är klart att man kan säga att man har hur mycket pengar som helst i oljefonden men det tas från kommande generationers välstånd. Efter ett par pandemier till så kanske det inte finns så mycket för barnbarnsbarnen att plocka ut.
Det här lär ju långtifrån vara den sista pandemin vi ser i dagens globaliserade värld.

Inlagd: 2020-11-12, 19:01
Skriven av: karlP

KarlP
Det är sant men det jag syftar på att i.o.m oljefonden kan Norge stänga ner stor del av näringen där oljefonden täcker upp och det är så den används nu. Vi (Sverige) har inte sådana resurser, dock är det inte så illa ställt med ekonomin som några här verkar tro.

Inlagd: 2020-11-12, 19:19
Skriven av: Bamse

Givetvis helt rätt att ställa in. Smittan sprids nu i rask takt och vi får vara glada ifall nationella tävlingar kan avgöras på ett säkert sätt.

Inlagd: 2020-11-12, 19:48
Skriven av: Jan

Lite surt är att Norge ställer in så sent då man vetat om detta sen lång tid. Luktar faktiskt lite som om man vill sabotera för FIS som inte får lång tid att hitta ny ort. Fy skäms Norge!

Inlagd: 2020-11-12, 20:22
Skriven av: gka

gka: 6122 døde svensker, 40 nye kun dette døgnet, at dere ikke skammer dere! Har dårlige erfaringer med ”Uppdrag granskning”, men her syns jeg de treffer rimelig godt.

https://www.svtplay.se/video/29057218/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-21-den-svenska-strategin?start=auto

Inlagd: 2020-11-12, 20:28
Skriven av: Neithiri

Neithiri.
Ska du inte inte sluta med ditt statistiksnack om antal döda i Sverige snart. Du är totalt fixerad .Antar att det är en tävling för dig.
Det har inte dött fler svenskar i år per 100000 invånare än alla andra år under den sista 5 års perioden.2015 låg högre..
Kollade statistiken idag på SCB
Det finns statistik fram till Oktober månad per månad. De sista 4 månaderna i år har den lägsta dödligheten på 5 år. Alltså av 60 sista har de 4 sista månaderna lägst dödlighet.Så det finns alla möjligheter att när 2020 är färdig att det är mer eller mindre ett normalår. 2020 ligger redan nära ett par av de andra åren förrutom 2015.
Ledsen att jag måste krossa dina fördomar .
Kan vi fortsätta prata om säsongspremiären nu i stället.

Inlagd: 2020-11-12, 20:42
Skriven av: karlP

Neithiri: Du försöker återigen hävda att vi inte skulle bry oss om våra äldre och att det är därför det dött så många i Sverige. Det är varken det eller den svenska strategin som ligger bakom de höga dödstalen i Sverige. Det är betydligt mer komplexa samband än så.

Inlagd: 2020-11-12, 20:51
Skriven av: swestam

Litt faktaopplysning;

– Norge har 5,3 millioner innbyggere, mens Sverige har 10,2 millioner

– Til nå har Sverige 6122 corona-dødsfall, mot 289 i Norge

– Hadde Sverige brukt samme strategi som Norge, ville landet reddet over 5500 mennesker

– Og motsatt, hadde vi fulgt svenskene, ville corona krevd 3160 dødsfall i Norge.

Skal ikke mene noe om rett eller gal strategi.
Men statsepidemiolog Tegnell hevdet tidligere i år, at svenskene ville være immune mot neste corona-bølge, men som de viser sei nå, blir svenskene også rammet hardt av bølge 2. Skivebom eller ikke, det får granskingen ta tak i, når denne ”driten” er over en gang i fremtiden.

Inlagd: 2020-11-12, 21:09
Skriven av: pelle

Den svenska strategin är en konsekvens av att vi varken haft beredskapslager, testresurser, värdig äldrevård eller en handlingskraftig regering.
Nota bene: snittåldern på de som dött med COVID är 82 år.

Inlagd: 2020-11-12, 21:45
Skriven av: Kallner

hej pelle/Neithiri

https://emanuelkarlsten.se/antalet-doda-2020-hittills-ett-tiotal-over-snittet-per-dag/

https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/2020/08/fixeringen-vid-antal-doda-med-covid-19-ar-vilseledande/

problemet är att vi i försakar den dagliga vården.
tror att problemet är exakt det samma i norge.
det här är ingen kamp mellan nationer. det här en gemensam kamp.
allt annat är vulgärt trams.

över till skidor. frida kommer piska röv i vinter. johaug vet att klockan är slagen.

Inlagd: 2020-11-12, 21:47
Skriven av: theoneandonly

Vad talar vi om? Det vi snakkar om är säkerheten inom längdskidor.
Hur smittspridningen är ute i samhället är en helt annan sak.
Har någon skidåkare i bubblan drabbats av covid? Kalla har varit utanför och smittats. Diskussionen blir bättre och lättare om vi talar om samma sak eller hur?

Inlagd: 2020-11-12, 21:48
Skriven av: gka

Tål att upprepas ännu en gång:

>6000 person har dött i Sverige MED Covid-19 – INTE av Covid-19…

En jävla skillnad…
Tragiskt för drabbade personer och anhöriga, men, tyvärr, människor föds, lever, och, dör, ibland av ren ålderdom, men, inte alltid…

Vi måste börja se nyktert på detta, och, inte låta oss mobbas av lillebror Norge…

Inlagd: 2020-11-12, 22:10
Skriven av: ErrkaPetti

ErrkaPetti .. ”Lillebror Norge” …. Torsdag morgen var det norske oljefondet verd 10930 milliarder kroner, eller 2,03 millioner pr. norske innbygger. Hvordan er økonomien når vi prater om ”storebror” Sverige i disse tider?
I velstandslandet Norge er man totalt uinteressert hvem som er storebror og lillebror….
Vi har ingen ting og skjemmes over, vi opplevde 5 år krig, og våre forfedre måtte bygge opp dette landet helt fra bunnen av, og disse flotte flotte menneskene steller vi ekstra godt med i disse ”spesielle” tider, og det har de ærlig fortjent!

Inlagd: 2020-11-12, 23:06
Skriven av: pelle

https://youtu.be/Gcgm5oIiIZ0

Jag älskar att se Anders Södergren åka skidor! Det är bara en av de magiska ögonblicken i detta lopp. Går aldrig att tröttna på! https://youtu.be/Gcgm5oIiIZ0

Inlagd: 2020-11-12, 23:59
Skriven av: Oskar2

Pelle, visst, massa smutsiga oljemiljarder kan man ju vara stolt över, men, det kommer en dag oljan är slut, eller, förbjuden att använda – då kan ni norrmän kanske joina arabvärldens länder och söka U-landsbidrag från FN (UN)…

Inlagd: 2020-11-13, 04:58
Skriven av: ErrkaPetti

Smittspridningen i Schweiz är ungefär 10 gånger värre än i Norge. Så hur fan ska de genomföra Davos? Man kanske kan snurra världscupen i Finland hela vintern. Ruka, Lathis, Muonio, Voukatti, Kuusamo och så börjar man om.

Inlagd: 2020-11-13, 10:02
Skriven av: Lammet

Lammet: Det er faktisk ikke så dårlig forslag. Om man i disse tider absolutt må holde på med uvesentlige ting som sport så bør man holde seg til ett land hvor smitten er lav, og ikke fly som smittetullinger mellom mange land.

Inlagd: 2020-11-13, 10:33
Skriven av: Neithiri

Neithiri
Bara FIS ställer in allt tävlande i Norge blir jag nöjd. Känns inte som att tävla där kommer att vara så roligt med all negativitet.
Framförallt tycker jag man ska flytta Kollen.Gärna till Falun. Även innan Coronan hade man ju tröttnat totalt på alla skidhuliganer. Dom skulle ju möjligtvis kunna vara en smittfara.

Det går bra för norska cyklister att trängas i klungor i treveckorslopp som tour de france, girot och vueltan. 6-7 timmar varje dag. Med publik som skrek i ansiktet på dom på ett par decimeters avstånd.
Det var väl några cyklister totalt som blev smittade i de 3 loppen och man vet ju inte om dom verkligen blev smittade på loppet eller innan.
Men att mötas ute i ett skidspår en halvtimme någon gång i veckan med publiken på 5 meters avstånd och där alla skidåkare andas in i ryggen på varandra är tydligen livsfarligt

Inlagd: 2020-11-13, 11:08
Skriven av: karlP

Lammet: Det är väl lite så IBU har tänkt om man skall hårdra det? Varför FIS bara skulle köra på med ett oförändrat tävlingsschema är så jäkla naivt. Nu drog sig Norge ur, och det lär ju inte vara det sista som ställs in.

Inlagd: 2020-11-13, 11:23
Skriven av: Den tillbakastående

karlP: Frankrike: Frankrikes statsminister, Jean Castex, sier torsdag at 1 av 4 dødsfall i landet for tiden skyldes Covid-19. Det melder Reuters. – Presset på sykehussystemet har økt kraftig, sier han ifølge nyhetsbyrået. En person blir i Frankrike lagt inn på sykehus hvert 30. sekund, opplyser han.

Italia: 37.809 nye tilfeller av koronasmitte er registrert i Italia det siste døgnet, hvilket er ny rekord. Dødstallene er også de høyeste siden 2. mai. 446 personer har dødd med koronaviruset i Italia det siste døgnet. Totalt har nå over 862.000 personer blitt smittet, og 40.638 personer har dødd, viser tall fra det italienske helsedepartementet og sivilforsvaret. Siden sist fredag har antallet koronapasienter som er innlagt på intensivavdeling økt med over 750. Det er nå 2.515 slike pasienter. (©NTB)

Spania: Med 19 nye dødsfall i Valencia-regionen det siste døgnet har man rundet 2000 døde siden mars. Det offisielle tallet er 2006 corona-døde i de tre provinsene Alicante, Valencia og Castellón.

Tyskland: Det er påvist 23 542 tilfeller av coronasmitte i Tyskland det siste døgnet, og det er ny rekord. Den forrige smitterekorden var på 23 399 og ble satt på lørdag, viser tall fra Robert Koch instituttet. Nærmere 750 000 har til nå fått påvist coronasmitte i Tyskland, og det er registrert 12 276 coronarelaterte dødsfall i landet.

At disse sykkelløpene ble gjennomført er å spytte på graven til folk, det er fullstendig galematias. Sport er fryktelig uvesentlig akkurat nå, og alt som kan føre til mer smitte og død må stoppes.

Inlagd: 2020-11-13, 11:25
Skriven av: Neithiri

https://www.nrk.no/sport/russlands-trener_oppgitt_-irritert-og-frustrert-over_fis____skjonner-ikke-hva-de-holder-pa-med-1.15241263
När till och med en som jag, och jag är en av dom dummaste jag vet reagerar på att FIS lämnar tävlingskalendern oförändrad trots rådande pandemi så undrar man ju.

Inlagd: 2020-11-13, 11:43
Skriven av: Den tillbakastående

Neithiri
Efter/om man hittar något vaccin mot Corona och man har ett ovanligt svårt influensaår efter det .Det händer då och då och där det kanske dör ungefär lika människor som i år.Tycker du att man ska låsa ner hela samhället då också.Om folk är mördare nu för att det inte stängts ner för Corona.Vad kallar du alla norska politiker Och allmänhet som accepterat döda gamlingar i smittsamma sjukdomar år efter år utan att stänga ner ålderdomshemmen?

Inlagd: 2020-11-13, 13:29
Skriven av: karlP

Volkswagen Cup i Piteå skjuts upp.
https://www.skidor.com/Grenar/langdakning/foljoss/aktuelltlangdakning/2020/volkswagencupipiteaskjutsupp

Inlagd: 2020-11-13, 13:48
Skriven av: Slakmota

Svenska skidförbundet pausar all tävlingsverksamhet till och med den 8:e december. Särskilt viktiga tävlingar, såsom Idre och Bruksvallarna kommer dock att genomföras. Men varnar för att även dessa kan ställas in om läget blir värre.

https://www.skidor.com/foljoss/nyhetsflode/aktuelltfranssf/2020/svenskaskidforbundetpausartavlingsverksamhet

Inlagd: 2020-11-13, 14:58
Skriven av: Ulf

Många har sedan ett bra tag och andra börjar nu inse att utvecklingen av den här pandemin har blivit mycket värre än vad vi trodde för ett par månader sedan. Det blir belastningen på sjukvården som kommer att avgöra om det mesta i samhället kommer att stängas ner så långt som möjligt framöver. Även naturligtvis skidlopp som ju långt ifrån är samhällsviktiga. Att åter montera upp fältsjukhusen, nu kanske i 15 minusgrader och snöglopp, är ingen skojig framtidsvision. Det är bara att hoppas att det inte blir värre, då kanske vi trots allt får några lopp genomförda.

Inlagd: 2020-11-13, 15:20
Skriven av: Tobbe H

vad sysslar förbundet med skidor tävlas på i skog o mark o helt utan kroppskontakt.. det är mycket bättre att folk är utomhus o åker skidor än att sitta hemma det är just privat bland familj o vänner som folk smittar varann.. dom har haft hela sommaren på sig att lägga upp ett helt säkert upplägg med testning osv, detta är alldeles för dåligt kommer slå hårt mot juniorer.. Tur att finnarna verkar ha koll på läget vi kanske får köra hela världscupen i Finland till slut hehe.

Inlagd: 2020-11-13, 15:30
Skriven av: JohanA

Bra beslut av tävlingsledningen i Bruksvallarna att minska antalet deltagare i premiären till 50 damer och 75 herrar. På grund av väderleken så kommer tävlingen på fredag att köras på en 3,3 km slinga. Det kommer att skapas klungor i spåret och det blir svårt för de duktiga åkarna att ta sig förbi. Att då dra ner på antalet startande tycker jag är en riktig åtgärd.

Inlagd: 2020-11-13, 16:25
Skriven av: LOA

Några har tydligen fått kalla fötter. Hockeyn ångar på trots flera fall av smitta. Fotbollen kör också. Handboll och basket rullar. Skidåkningen har inget än så länge.

Inlagd: 2020-11-13, 16:42
Skriven av: gka

Kan inte förstå debatten riktigt.,
Kan respektera att många är rädda för sjukdomen och vissa tror att idrottsmän kan löpa stor risk om man får sjukdomen.
Även fast jag tror att riken är minimal och inte större än andra risker som finns ute i samhället.

Nu är vår klart största vinteridrotts-stjärna sjuk i Corona.
Inga diskussioner om hon kan råka illa ut eller någon oro över huvud taget. Enda frågan verkar var om hon kan var med i Bruksvallarna eller inte.
Så köper inte riktigt att oron kring idrottarna är riktigt på allvar ..
Nu har det värsta hänt som många verkar vara så orolig för att det ska hända på tävling och alla rycker på axlarna.
Eller nu vet jag .Det är bara allvarligt om folk blir smittad på skidtävling inte annars.Så måste det vara naturligtvis.

Inlagd: 2020-11-13, 17:41
Skriven av: karlP

LOA: Men blir det inte samma för eltiten ändå om dom startar sist nu blir det 25 min mellan första och sista så när sista statar lär alla åkare vara ute på banen.. förrra gången men åkte i bruks åkte man på en 3km banan + ett extra kortare varv vä?

fördelen är att nu håller spåren bätttre

Inlagd: 2020-11-13, 18:22
Skriven av: jossa

Jossa: Man slipper många av de åkare som sölar i spåret. Det är dessa som brukar klumpa ihop sig.

Det hade naturligtvis varit mycket bättre om man hade kunnat få ut snö på 5 km slingan. Men nu är det som det är. Inget att göra åt.

Inlagd: 2020-11-13, 19:07
Skriven av: LOA

Som andra tycker jag att det är trist att se när rädsla och reptilhjärnans reaktioner tar över i sådana här beslut. Det handlar om att hantera risk och agera rationellt utifrån det. Förra veckan tävlade de i Finland i sprint och idag är det skidskyttepremiär i Sverige. Åtgärder för att minimera risken för smittspridning är redan på plats för dessa tävlingar. I nästa steg är det rimligt att utvärdera de erfarenheter som dragits av de tävlingarna och eventuellt justera utifrån det. Visar det sig sedan att flera skidskyttar i Sverige eller skidåkare i Finland insjuknar efter de tävlingar som varit får man eventuellt ompröva, men att i förväg utgå ifrån att de åtgärder som införts inte kommer att fungera är inte ett rationellt agerande.

Inlagd: 2020-11-14, 11:43
Skriven av: Per

Frida anmäld fredag + söndag i Bruks.
Hoppar alltså över sprinten.

Inlagd: 2020-11-14, 13:09
Skriven av: Slakmota

Prognosen från yr.no säger just nu snö i Bruks från onsdag kväll till torsdag kväll samt minusgrader hela helgen. Lär bli vintrigt och fint i rutan och lite trögare i spåret med nysnön.

Inlagd: 2020-11-16, 08:23
Skriven av: Slakmota

Ja vintern kommer onekligen sent även i fjällen, men verkligen med tajming :)

Inlagd: 2020-11-16, 10:17
Skriven av: Freddy

Ser att Kalla strukit sig från Bruks. Tråkigt men det var nog en omöjlighet att genomföra med hänsyn till sjukdom och återställning.

Inlagd: 2020-11-16, 16:01
Skriven av: gka

”Det kommer nya namn i parti och minut i svensk damskidåkning”, kommenterade
Bror Sven Jacob Hård af Segerstad, när det begav sig senast på 10 km klassiskt i Bruksvallarna, och junioren Karlsson presenterade sig för en bredare publik.
Den repliken lär han få damma av på fredag.

Inlagd: 2020-11-17, 09:44
Skriven av: Slakmota

Bauhaus Cup i Idre 18-20 dec ställs in.

”Begränsningen om maximalt åtta personer vid allmän sammankomst gör att vi tvingas ta detta beslut.” säger SSF.

Samtidigt pågår undervisning i skolor med upp till 30 elever + lärare i samma klassrum hela dagarna. Men mer än 8 personer kan tydligen inte vara ute i friska luften längs ett skidspår p.g.a. risken för corona virus.

Skolor är en av de största smittspridningshärdarna och ingen av de 90 personer som har dött av corona det senaste dygnet lär ha dött i skidspåret. Det saknas all sans och förnuft när det gäller coronahantering i det här landet.

Vem är ansvarig för eländet?

Inlagd: 2020-11-18, 17:24
Skriven av: LOA

Expressen rankade häromdagen topp 5 talangerna i Sverige födda 2000 eller senare:

1. Louise ”Lollan” Lindström (f 2000)
2. Märta Rosenberg (f 2002)
3. Tove Ericsson (f 2003)
4. Moa Hansson (f 2001)
5. Tilde Bångman (f 2001)

1. William Poromaa (f 2000)
2. Edvin Anger (f 2002)
3. Truls Gisselman (f 2001)
4. Pål Jonsson (f 2001)
5. George Ersson (f 2001)

Samtliga fem tjejer och de två första killarna på listorna ovan är anmälda till Bruks på fredag.

Inlagd: 2020-11-18, 19:16
Skriven av: Jörgen

LOA: ”Vem är ansvarig för eländet?” Ja det kan man fråga sig. De sista orienteringstävlingarna som skulle gått i södra Sverige har ställts in pga att det inte får vara mer än 8 personer i en stor skog. Samtidigt rapporteras det om trängselkaos i tunnelbanan i Stockholm

Inlagd: 2020-11-18, 19:44
Skriven av: Lennart

Ser för övrigt att Hedda Bångman (storasyster till Tilde) är anmäld till Bruks. Flera av oss minns nog henne som lovande för flera år sedan, hon åkte även flera världscuplopp (alla på svensk mark så nog på den nationella kvoten) men stängdes av under 2016 p.g.a. felaktiga värden vilket antogs bero på överträning.

Hon flyttade sen till USA där hon studerat och tävlat ibland de senaste tre åren i bl.a. US Super Tour och de amerikanska nationella mästerskapen (som hon vann 2018).

Hedda har förstås sämre rankning än sin lillasyster, konkurrensen over there är inte den bästa speciellt när alla deras bästa är borta hela säsongen (tävlar i världscupen i Europa) men kul att hon är tillbaka och tävlar i Sverige igen även om nog inte ska förvänta någonting alls.

Hedda blev tvåa i slutet av okt i Tjuvstarten i Idre efter Sömskar som hon blir teamkamrat med i det finska långloppslaget som de ska köra för, om de planerna nu kan fullföljas.

Inlagd: 2020-11-18, 20:01
Skriven av: Jörgen

Lite konstigt av SSF att ställa in skidlopp då övrig idrott pågår för fullt som hockey, handboll, fotboll.
Här ligger en hund begraven.

Inlagd: 2020-11-18, 20:15
Skriven av: gka

I dessa pandemitider tycker jag det var ett gott beslut att ställa in Bauhaus cup i Idre. Varför utmana ödet? Trots utomhussport så är det många som skall träffas på samma ställe inkl ledare.

Sedan är följdfrågan vad coronan har för inverkan på idrotten i stort. På många håll har de t ex ställt in all juniorverksamhet i diverse idrotter för ungdomar födda 2005 och tidigare. Vad gör det mentalt för ungdomar att fortsätta sin hårda träning utan att få belöningen att tävla? Gäller även vuxna elitidrottare som får tävlingar inställda. Kräver en viss sorts psyke som ej har varit bekant innan.

Inlagd: 2020-11-18, 21:57
Skriven av: peter skigames

peter skigames .. ”gäller även vuxna elitidrottare som får tëvlingar instälda. kräver en viss sorts psyke som ej har varit bekant innan”
Det er forsket på tidligere ja, med god erfaring … Therese Johaug om sto over i 2 sesonger uten og konkurrere, det gikk helt fint det, med både resultat og med psyken intakt.

Inlagd: 2020-11-18, 22:30
Skriven av: pelle

Pelle: Johaug var en etablerad åkare som hade lukrativa sponsorkontrakt som hon ville behålla. Dessutom var hon arg för att hon blev avstängd vilket motiverade henne att fortsätta. Hon tyckte att hon inte hade gjort något fel som dopade sig. Hon har väl samma inställning i dag.

Inlagd: 2020-11-19, 08:57
Skriven av: Clas

https://www.nrk.no/sport/presset-taerer-pa_johaug_-ma-til-_super-psykologen__hver-eneste-dag-1.14448331

Therese har varit helt öppen med att hon behövt mycket hjälp av bl a psykologerna Britt Tajet-Foxell och Anna Bennich. Det tycker jag hedrar henne.

Inlagd: 2020-11-19, 09:14
Skriven av: Slakmota

Jag har just läst gårdagens intervju med landslagsläkaren ang Charlotte Kallas tillstånd. Den visar klart vilken osäkerhet som finns runt den här smittsamma sjukdomen och hur den kan drabba individer på så många olika sätt, Allt är i princip okänd mark. Jag tycker det finns anledning för de som bagatelliserar viruset att tänka om. Det enda positiva med att Kalla drabbats är att de övriga åkarna nu förmodligen blir ännu försiktigare.

Inlagd: 2020-11-19, 09:29
Skriven av: Tobbe H

Clas:
Hur vi människor reagerar i en dylik situation kan det finnas flera förklaringar till:
https://www.fokus.se/2017/08/therese-johaug-ar-ingen-apa/

Idag är det dagen före den norska säsongspremiären (eller ”dan före doparedan” på ren norska) och Skidpepp får sedvanliga norska påhälsningar. Ty på norska fora är tempen tydligen låg:

”To dager til nasjonal langrennsåpning, og tilnærmet dødt på dette forumet. «Trist», VGDs gullalder er for lengst over.”

Inlagd: 2020-11-19, 09:43
Skriven av: Slakmota

Detta är en ”potentiellt dödlig sjukdom” för att citera en av åkarna. Trots insikten får vi hoppas att åkarna inte åker runt och är rädd för att smittas i spåret.

Inlagd: 2020-11-19, 11:56
Skriven av: gka

Ser att SVT kommer att sända även imorgon fredag om även inte i Vinterstudion. Start kl 11.00 i SVT Play samt SVT1. Missa inte det! :)

Inlagd: 2020-11-19, 12:24
Skriven av: Jörgen

gka: Det får vi verkligen hoppas. Men att de är tillräckligt försiktiga så att det inte blir som för kanadensarna. Nu vet jag att de inte är så korkade så de tror att det är någon större risk ute i skogen. Men i och med att ingen har enmanstält och stormkök med sig så förstår de att det finns andra risker.

Inlagd: 2020-11-19, 13:01
Skriven av: Tobbe H

Gka, det kanske måste till 2-metersregel vid omkörningar i Bruksvallarna i helgen?

På distanserna går det väl hålla avstånd, men sprinten blir ju mer närkontakt :-)

Mitt stalltips inför i morgon (10K damer):
Linn Svahn vinner före Ebba och Ribom…
Frida fortfarande hämmad av sin lätta ljumskskada…

Herrar? Häggström såklart!

Inlagd: 2020-11-19, 13:06
Skriven av: ErrkaPetti

Googla på ”Britt Tajet-Foxell” plus ”snöleopard” så hittar ni något intressant. Har en känsla av att Norge ligger före oss m.a.p mental träning, men Charlotte Kalla verkar ha koll.

Inlagd: 2020-11-19, 13:34
Skriven av: Ulf

Alltså, jag syftade på följande artikel från 2014:

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/gPJGq9/hemligheten-djuren

Norskorna och även Charlotte föreställer sig att de är olika djur när de åker:

Marit Björgen: Tiger
Therese Johaug: Snöleopard
Charlotte: Varg

Intressant med Johaug. Jag kom att tänka på 10 km i Seefeld, vid sista passeringen då hon såg rejält sliten ut och Frida hade börjat plocka sekunder. Jag tror att hon där plockade fram sin snöleopard och under den sista flacken fram till mål föreställde sig hur hon jagade fram över de sibiriska vidderna.
Frida förlorade inte mot Johaug. Hon förlorade mot en snöleopard…

Inlagd: 2020-11-19, 14:06
Skriven av: Ulf

Jag trodde annars det var givet att Johaug föreställde sig som (duracell) kanin när hon vispade sig frenetisk fram i spåret

Inlagd: 2020-11-19, 14:50
Skriven av: Lennart

Lennart: Ha-ha

Inlagd: 2020-11-19, 14:56
Skriven av: Ulf

och Charlotte såg väl mest ut som en snigel förra säsongen.

Inlagd: 2020-11-19, 16:40
Skriven av: Jan

Om man skulle välja djur skulle det var vildhund.
Det är en som som aldrig ger sig och kan följa ett byte mil efter mil
Skulle passa för Frida
Hon har ju tungan ute på samma sätt också.
Däremot snöleopard.Det är nog inget uthålligt djur .Men en bra klättrare är den ju liksom Johaug .

Inlagd: 2020-11-19, 16:49
Skriven av: karlP

Läpptorsk, då?

Nej, så fula fiskar är helt sikkert otänkbara.

Inlagd: 2020-11-19, 18:32
Skriven av: Slakmota

https://www.nrk.no/sport/weng-brukte-briller-og-hansker-i-smittefrykt_-snakker-ut-om-koronadrama-i-canada-1.15252518
Det är ju ändå lite komiskt att hon sitter i rosa Blitzglasögon och rosa Lillsport handskar som skydd. I all smitthysteri får vi inte glömma att göra reklam!

Inlagd: 2020-11-19, 20:10
Skriven av: Den tillbakastående

Sluta skriv falska inlägg!

Jag skulle inte skriva så om Kalla.

@Jörgen
Kan du banna personen som skrivit det falska inlägget?

Inlagd: 2020-11-19, 21:46
Skriven av: Jan

Hittar ingen Burman i morgondagens startlista.

Inlagd: 2020-11-19, 22:32
Skriven av: Owe H

En lovande kvartett radar upp sig närmast de tolv A-seedade damerna i morgon – nämligen hela stafettlaget från senaste JVM. Dessutom lär tidigt startande Moa Hansson bli ett riktigt bra riktmärke.

Jag hoppas att Louise L och även junisarna tar chansen att utmana topp 6 hela helgen. Varför inte Rosenberg fredag, Hansson lördag och Eriksson söndag?

Inlagd: 2020-11-19, 22:47
Skriven av: Slakmota

Jan, det finns faktiskt flera personer i detta land som heter som du…

Om du vill vara unika ”Jan” – välj ett efternamn eller något annat som står ut…

Den andra Jan som skrev här kanske inte visste att att nsmnet var upptaget…

Inlagd: 2020-11-19, 23:03
Skriven av: ErrkaPetti

Positiva Jan kanske :)

Fats allvarligt, man behöver inte välja ett namn som redan används.

Inlagd: 2020-11-19, 23:11
Skriven av: swestam

Swestam, men, om det kommer en helt ny skribent här på skidpepp, skall denna då leta bland alla inlägg och verkligen kolla att ingen snvänder detta namn?

Bättre vore det med en riktig forumregistering med inloggning och lösenord, och val av användarnamn där (är det upptaget får man välja annat nick)…

Det är ju upplagt för problem när folks nick här är Pelle, Sven, Ulf, Jan osv…
Många skidintresserade av den äldre generationen har ju dessa typ av namn…

Inlagd: 2020-11-20, 06:51
Skriven av: ErrkaPetti

Vad tror vi om dagens klassiska lopp?

Tror på Linn Svahn som vinnare idag (!) med Ebba som 2:a och Emma Ribom som 3:a…

Frida fortfarande hämmad av ljumskproblem (klassisk åkning sliter mer där)…

Johan Häggström kommer vara klar vinnare i herrklassen för Oskar Svensson och William Poromaa…

Inlagd: 2020-11-20, 06:57
Skriven av: ErrkaPetti

ErkkaPetti: Jag tycker nog man kan skumma igenom den senaste tråden i alla fall.

Tror mer på Ribom än Svahn.

Varnar nog annars lite för Sömskar, inte upp på pallen men strax utanför.

Inlagd: 2020-11-20, 07:41
Skriven av: swestam

Swestam, vi får se, men Linn Svahn är oberäknelig precis som Stina Nilsson var (räv bakom örat)…

Linn Svahns resultat i försäsongens ”tävlingar” vittnar om raketutveckling även på uthållighetsfaktorn…
Att hon ”bara” satsar på Sprint lär vi väl få bekräftat redan idag (topplacering eller att hon hasar runt bara för att få ett hyfsat träningspass)…

Emma Ribom lär vara sugen på ett toppresultat, och allt annat än en pallplats idag lär göra henne besviken…

Vidhåller att Frida inte vinner idag – vinner gör trion Svahn/Ribom/Andersson…

Häggström mer klart vinnare bland herrarna…

Inlagd: 2020-11-20, 08:34
Skriven av: ErrkaPetti

Jag tycker att Frida kunde ha övervägt att stå över detta lopp, med ljumskproblem så nära inpå. Hon har ju ändå söndagens lopp att visa vad hon går för. Det är ju ingen fara att hon inte skulle bli uttagen till Ruka.

Inlagd: 2020-11-20, 08:44
Skriven av: Ulf

Kollade igenom loppen från för-VM som uppladdning inför idag då jag inte hade i färskt minne hur sprintbanorna ser ut på VM. Min analys är att många har tränat snabb diagonal, så de har en möjlighet att göra ett Kläbo/Emil Jönsson ryck i sista backen. Ska blir väldigt intressant att se vem som fått till denna träning bäst. Tänker att åkare som Johanna Hagström och Anna Dyvik redan ligger bra till på denna front relativt sina konkurrenter då de tidigare visat att just diagonal i sprint har varit något av deras specialiteter. Antar dock att Jonna och Linn har jobbat på just denna del. Detta är sånt jag kommer hålla utkik efter i helgen.

Inlagd: 2020-11-20, 09:02
Skriven av: Markus

Markus: Backen passar väl även en sådan som Falla väldigt även ryskorna ska den passa. och bland herrarna en sådan som Calle passa väldigt bra ofta bra på just dom backarna

Hagström håller jag helt med om men Dyvik ?

Inlagd: 2020-11-20, 09:21
Skriven av: jossa

Jossa: Håller med. Känns som en riktig Falla bana tyvärr.

Ja, Dyvik kanske inte har det springande snabba diagonalen men diagonal är väl ändå henens styrka i sprint. Känns inte som en bana gjord för Maja heller. Tror hon får det svårt att ta sig in i laget.

Inlagd: 2020-11-20, 10:00
Skriven av: Markus

Klassisk sprint i Norge (Beitostölen) idag.

Inlagd: 2020-11-20, 10:05
Skriven av: swestam

Varken Falla eller Johaug till start. Skistad in som 10:a, 6 s efter Stenseth – Svendsen. Några nya namn i topp: Myhrvold, Amundsen.

Inlagd: 2020-11-20, 10:22
Skriven av: Ulf

Swestam – Sprinten i Beitostølen idag vinns av Tiril U. Weng och Pål Golberg – mitt tips ;-)

Inlagd: 2020-11-20, 10:24
Skriven av: ErrkaPetti

Errka: Jag tror nog Stenseth och Klaebo vinner.

Inlagd: 2020-11-20, 10:28
Skriven av: swestam

Golberg kom ju inte ens till start… Hmmm…

Tror fortfarande mest på Tiril Udnes Weng…

Erik Valnes?

Sievert Wiig – roligt namn på en av toppkvalarna!

Inlagd: 2020-11-20, 10:35
Skriven av: ErrkaPetti

Jag såg den norska sprintprologen. Inte alls imponerad av de norska damerna. Få se om det blir bättre i finalomgången. Utan Falla ser det problematiskt ut för de norska sprintdamerna.

Inlagd: 2020-11-20, 10:48
Skriven av: LOA

Ser att den norska skidpremiären diskuteras här :)

Nu startar vår skidpremiär alldeles strax i Bruks och all väntan är över, skidsäsongen är igång på allvar!

Inlagd: 2020-11-20, 10:55
Skriven av: Jörgen

Herrarnas startlista (start kl 11.10):
https://www.bruksvallsloppet.se/wp-content/uploads/2020/11/H21-Fredag.pdf

Damernas startlista (start kl 13.20):
https://www.bruksvallsloppet.se/wp-content/uploads/2020/11/D21-Fredag.pdf

Inlagd: 2020-11-20, 10:57
Skriven av: Jörgen

Markus: fast man ska komma ihåg att Maja i form väl klara av att rusa med Falla i team sprinten i Lahtis och klara av det bara även i Ruka en gång

Inlagd: 2020-11-20, 11:14
Skriven av: jossa

Kristine och Tiril utslagna i semifinalerna.

Inlagd: 2020-11-20, 13:37
Skriven av: swestam

Vilken kamp mellan Frida och Ebba! Kul att Ebba vann.

Inlagd: 2020-11-20, 14:52
Skriven av: swestam

Visst hade Johaug haft svårt att matcha det där. Vinst för någon av dem i Rukka tror jag det blir.

Inlagd: 2020-11-20, 14:56
Skriven av: Markus

Ja, så jämnt det var – de två blir svåra att tas med i vinter om de får förbli hela och friska, kul att se! Ribom trea, inte direkt överraskande. Svahn strax efter, sen Jonna.

Hur gick det då för de yngre nämnda talangerna då? Bra, ingen på undre halvan:

12. M Rosenberg
14. L Lindström
15. T Ericsson
20. T Bångman
24. M Hansson

Inlagd: 2020-11-20, 15:21
Skriven av: Jörgen

Kollade mellantiderna nu. Vid 9 km ledde Frida med 0,5 s före Ebba. 400 m senare vid 9,4 km leder Ebba med 3,6 s – något verkar ha hänt Frida där, Ebba höll sedan in i mål.

Inlagd: 2020-11-20, 15:29
Skriven av: Jörgen

Rosenberg såg intressant ut. Hon kan nog vara riktigt vass om 2-3 år.

Var Johaug står är svårt att sia om, men Frida såg starkare ut än förra säsongsöppningen. Och fin skidåkning av Ebba.

Kalla hade varit en bra värdemätare gentemot Ribom och Svahn. Vi får hoppas att Ribom t ex gjorde ett riktigt bra lopp då ser det verkligen lovande ut för Andersson/Karlsson.

Inlagd: 2020-11-20, 15:30
Skriven av: Peos

Riktigt imponerande av Max Novak, som säkerligen gjorde rätt val att gå på stakskidorna. Just som Anders Blomquist säger så är det helt klart en tankeställare till de traditionella åkarna att en långloppsåkare kan slå alla på en så tuff bana. Landslaget har (tror jag) massvis att lära sig när det kommer till stakning, det ser man inte minst på de svenska herrjuniorerna där de ligger e n bra bit efter i staktekniken. Novaks genidrag att ta in Mattias Reck som tränare från cykelvärlden har verkligen gett resultat, med Korsgren och Halfvarsson som följare. Även en del att lära därifrån också kan man tro

Inlagd: 2020-11-20, 15:49
Skriven av: Emil

Ribom har ju ändå varit långt mer stabil på hög nivå än vad Kalla varit, snarare så att om Kalla varit med så hade Ribom varit en bra värdemätare gentemot Kalla.

För övrigt, skönt ändå att inte Richardsson gjorde något toppresultat idag. Det ska vara fullt med yngre åkare som gör bättre resultat än Richardsson år 2020, och så blev det ju

Inlagd: 2020-11-20, 15:51
Skriven av: Emil

Jag ser också Ribom som en stabil åkare och hon brukar prestera bra i skidfören som idag.

Men M Lundgren och Dyvik fattades idag, samt Kalla som enligt rapporterna har känt sig tillfreds med träningsresultat och form. Så ja, någon fler värdemätare hade jag gärna haft med.

Det känns i alla fall bra med de stora differenser vi fick till Frida/Ebba.

Inlagd: 2020-11-20, 16:00
Skriven av: Peos

Jörgen: Just i det intervallet (9,0 till 9,4) så förlorade övriga topplacerade åkare mellan 10 -15 s på Ebba. Det var Ebba som gick urstarkt. Frida förlorar ”bara” 3 s. Var kanske en motbacke just där?

Inlagd: 2020-11-20, 16:45
Skriven av: Ulf

Ebba har fokuserat på sin sprint/spurt hårt i sommar. Bli spännande att se hur hon gör det imorgon. Muskler har hon ju definitivt lagt på sig i sommar.

Inlagd: 2020-11-20, 16:56
Skriven av: Den tillbakastående

Bra besked av Frida och Ebba. Det kändes som världselitlopp. Johaug kan nog matcha men jag tror inte det blir stora differenser mellan de tre på 10 klassiskt i Ruka. Vilket i sin tur betyder att Ribom och Svahn gjorde bra lopp. Topp-10 i VC kan man misstänka. Håller med om att det var bra att Richardsson ändå var lite efter till slut men ändå oroande att det inte blir större avstånd till toppen. Åkare som Richardsson och Simon Andersson ’r motionärer numera. Poromaa ändå en ljusglimt. Det var nog ett topp-30-lopp i VC från hans sida.

Inlagd: 2020-11-20, 16:57
Skriven av: Per

Dagens segertid för Ebba var 2.21 minuter långsammare än Charlotte Kallas vinst i Bruksvallarna 2018…

Vad beror denna stora skillnad på månntro?

Inlagd: 2020-11-20, 17:01
Skriven av: ErrkaPetti

Mycket prestige mellan de där två damerna nu tror jag. För ett par år sedan ansågs väl Ebba A som den närmast självklara arvtagerskan efter Kalla men sedan trädde Frida K rekordsnabbt in på arenan. Därefter har Frida tom avancerat förbi, mycket beroende på VM-medaljer och Oslosegern. I media har det märkts tydligt, även hos herr Blomkvist i TV faktiskt och i det här forumet.
Ebba var lätt att läsa av idag, hon var supernöjd. Intressant kamp framöver och frågan är vem av dem som är mest slitstark. Det är möjligt att Frida har den större potentialen men hon får vara försiktig för hon ser väldigt tunn ut.

Inlagd: 2020-11-20, 17:04
Skriven av: Tobbe H

EP

Vind och snö om inte annat. Är det samma bana de har år efter år? Banan innehöll mycket sammanlagd stigning i alla fall enligt Blomqvist.

Inlagd: 2020-11-20, 17:06
Skriven av: Peos

Faktiskt lite glad åt att just Ebba fick vinna idag!
Ebba kommer lite i skymundan för Frida & Charlotte & Linn Svahn…
Ebba har ju trots allt typ 14 pallplatser i VC, men har haft en jävla oflyt…

Vi får hoppas att dagens prestationer var i klass med Johaug (plus/minus 10 sekunder), för då tycker jag nog ändå att Linn Svahn gjorde det starkt med bara 1.24 efter på denna tunga långsamma bana…

Frågan är vem som kan knäcka Linn Svahn i morgon? Ingen troligtvis!

Inlagd: 2020-11-20, 17:07
Skriven av: ErrkaPetti

Ja vi ska inte glömma Linn Svahn.

Att hon en sån här dag kan matcha Ribom och slår Sundling det kan inte vara goda nyheter för norska konkurrenter..

Inlagd: 2020-11-20, 17:16
Skriven av: Peos

ErrkaPetti: Ja att Ebba har kommit i skymundan är ett grovt understatement. Det börjar bli så smått pinsamt när hon(Ebba) får sitta och kommentera hur fantastiskt Frida har sprungit uppför en slalombacke, men inte en enda fråga hur hennes egen försäsong har förflutit. Men Ebba sitter där och svarar snällt. Själv hade jag bett intervjuarna dra åt helvete.

Inlagd: 2020-11-20, 17:25
Skriven av: Den tillbakastående

Ebba vann idag vilket var väldigt bra för skidåkningen då båda kan sporra varandra vidare till nya framgångar. Ebba var glad och Frida var sur. Nästa gång kan det vara ombytta roller. Så ska det vara!

Inlagd: 2020-11-20, 17:48
Skriven av: gka

Bra klass på Ebba och Frida skönt besked helt klart. även bra lopp av Emma och Linn

Inlagd: 2020-11-20, 18:46
Skriven av: jossa

Banan idag var väl en ”reservbana” som dock var tuffare en den normala. Alla fall enligt Blomman.

Inlagd: 2020-11-20, 18:52
Skriven av: Markus

Jossa: Är det bra att Ribom är 1:22 efter i mål på 10 km? Detta hade väl inte räckt till mer än ca. 20 plats i ett världscuplopp.

Sverige har knappast råd att förlora 40 sek på de bästa nationerna på första sträckan i en stafett. Det är nog att hoppas på att Charlotte Kalla blir frisk snart innan det är dags att åka stafett.

Inlagd: 2020-11-20, 19:08
Skriven av: LOA

Ebba och Frida de nya Gunde och Wassberg. Inte som personligheter kanske men till konkurrens och prestige

Inlagd: 2020-11-20, 19:13
Skriven av: Lennart

Jag skulle säga att Riboms lopp hade räckt till en 10:e plats i världscupen.

Inlagd: 2020-11-20, 19:41
Skriven av: swestam

LOA: Man kan aldrig räcka som du gör att hon tappat 40 sek om det varit en stafett 5 mot 10 km stor skilland + individell start nu, sedan vad ska man förvänta sig av Ribom jag hoppas på staibl mellan 10-15 och förhoppingsvis några högre toppar en topp 6 och för att uppnå det tycker jag dagens lopp såg lovande ut

Inlagd: 2020-11-20, 19:53
Skriven av: jossa

Detta var precis vad Ebba behövde efter Kollen-loppet! Och Emma+Linn, imponerande. Johanna gör det också väldigt bra. Charlotte vid sidan om. Det kommer bli tight om platserna på distansloppen i på VM… Underbart att se.

Men framför allt är jag så lycklig att säsongen är igång, hoppas av hela mitt hjärta att den får pågå!

Inlagd: 2020-11-20, 19:54
Skriven av: Oskar2

Emil: På vilket sätt har Ribom varit mer stabil än Kalla på hög nivå? kan inte varit många WC lopp förra året som Ribom var före Kalla

Inlagd: 2020-11-20, 19:55
Skriven av: jossa

Lennart
Som personligheter tycker jag att Frida och Ebba har klart större potential än Gunde och Wassberg.Frida självklart men även Ebba.
Wassberg och Gunde var väl typ de två tråkigaste personligheterna vi haft inom svensk idrott över huvud taget.
Gunde har ju främst varit rolig efter karriären.Men Wassberg är ju fortfarande samma.
Var väl säkert därför Gunde inte var i närheten av tex Stenmark i popularitet.
Gunde började väl först bli lite kul efter många år i världstoppen.
Första gången man tyckte att Gunde var lite kul var när han pratade om att han kände att han började känna ”spritting legs” och även när han jagade Mogren ute i skogen i den där stafetten
Kom inte ihåg när Svahn pratade om ”spritting legs” och får inte fram några resultat när jag googlar.När var det?

Inlagd: 2020-11-20, 21:31
Skriven av: karlP

jossa:
Menade inte att hon varit bättre, men i slutet av förra säsongen var hon väldigt stabil på sin nivå, typ alltid mellan plats 10-20 i distansloppen. Kalla var ju 4 i Holmenkollen och har högra högstanivå än vad Ribom haft hittills – därav Ribom mer stabil – är min känsla

Inlagd: 2020-11-20, 21:36
Skriven av: Emil

LOA:

Då återstår ju att se hur åkarna som ligger snäppet under Johaug kan hänga med Frida och Ebba i år. Jag är inte så säker på att de hänger med. Johaug har ju brukat vinna 10 km individuell start med ganska ordentliga marginaler. Och kanske Frida/Ebba höll minst Johaug-tempo idag? Och den klassen får vi nog inte se på en startsträcka i stafetter, tror så starka åkare får andra sträckor.

Sedan detta kanske också var en bana där Frida/Ebba kunde briljera lite extra. Lägg till då möjlighet att hängåka för duktiga stakåkare som Ribom och Svahn och jag tror inte att vi har anledning till oro i klass med 30-40 sekunder upp till, säg T U Weng, Belorukova (eller vad hon nu heter när hon kommer tillbaka) m fl. Jag undrar om inte Linn Svahn faktiskt skulle vara redo att hänga med in till mål på en klassisk förstasträcka i skarpt läge. Grundat på vad vi såg idag.

Inlagd: 2020-11-20, 22:17
Skriven av: Peos

Emil: förstår fortfarande inte rikigt sett till hela säsongen hur Ribom kan vara mer stabil tror hon slår Kalla två gånger på distans kan missat något.. Östersund och Merråker fler?,, jag upplevde Kalla som väldigt stabil men på en lägre nivå än förut låg ofta runt 10-15 några bättre några sämre skulle tro att hon snitta en 12.5 ca men visst Ribom avsluter säsongen bra om man räknar från för VM till säsongen tar slut skulle säga att deras avsuting nog är rätt lika men Kallas topp klart bättre men Ribom två topp 10

Inlagd: 2020-11-20, 22:24
Skriven av: jossa

Härligt Ebba!
Lite löjigt så glad man blir när ens favorit vinner, men det kändes verkligen välförtjänt med tanke på fjolårssäsongen.

Inlagd: 2020-11-20, 22:24
Skriven av: Allan Vallan

Peos: är ingen tvekam om att Linn Svahn kommer vara aktuell för en sträcka i staftten och det har jag varit inne på innan säsongen också

Inlagd: 2020-11-20, 22:26
Skriven av: jossa

Det var väldigt trögt före idag. Många gick utanför spåret. När det är löst tar en mil minst 2 min längre tid än när det är ”betongfräst” och några minusgrader. Men Kalla hade nog blivit slagen med över minuten idag. Jag tror Johaug hade kommit 3.a i detta lopp.

Inlagd: 2020-11-20, 22:52
Skriven av: Kallner

jossa:
min kommentar var nog egentligen mer baserad på känsla än faktiska resultat, vilket jag egentligen inte gillar. Men när det var så längesen folk tävlade så är det nog ungefär lika relevant med känsla som resultat i detta läge. Det Ribom gjorde idag tror jag är i paritet med vad hon gjorde i slutet av förra säsongen

Inlagd: 2020-11-20, 23:16
Skriven av: Emil

”Det var väldigt trögt före idag. Många gick utanför spåret. När det är löst tar en mil minst 2 min längre tid än när det är ”betongfräst” och några minusgrader. Men Kalla hade nog blivit slagen med över minuten idag. Jag tror Johaug hade kommit 3.a i detta lopp”

Ja, tungt føre er en ulempe for Johaug. Pluss at hun har blitt så svak i det siste – i følge svenske medier og ”ekspertise”. Gratulerer med innsikten.
________________________

Inlagd: 2020-11-21, 03:10
Skriven av: Blå Extra

1-0 till Ebba.
Inget större intresse för herrloppet här. Tyvärr fullt förståeligt.

Inlagd: 2020-11-21, 06:27
Skriven av: Tobbe H

Det er ingen tvil om at det var to sterke løp av Ebba og Frida, men jeg ville ikke tatt helt av. Jeg tror det er der de må ligge for å ha sjanse på å vinne i verdenscupen.
I Ruka i fjor var vinnertiden til Johaug 26.47 som er vesentlig kortere løpstid enn i Bruksvallarna i går.
Sundling 1:14 bak
Emma Ribom: 1:45 bak
Haggstrom: 2:11 bak

Synes kanskje det var mest imponerende av Linn Svahn, men skulle gjerne sett hvordan hun klarer seg i skate. Skal hun gå på søndag? Synes det er litt Klæbo over henne som er skremmende:-)

På herresiden er det vel som du sier Tobbe ikke noe å kommentere. Synes det er veldig trist å se at det ikke er noen up and coming der dessverre.

Inlagd: 2020-11-21, 07:39
Skriven av: Sven

I VC är skidorna bättre vallade och även bättre coachning. Klubbarna skötte ju det i går. Kan säkert vara en stor skillnad för många.
Rolig och spännande duell mellan Ebba och Frida. Få se vad som händer på söndag.
Dom tre bästa var ju inte med bland herrarna. Ryggar och annat som spökar.
Trodde faktiskt att några borde tagit stora steg och lyft sig, men kanske Poromaa då och Novak.
Skall bli kul att följa Novak i långloppskuppen, han var ju bra redan i fjol.
Snart sprint.

Inlagd: 2020-11-21, 08:22
Skriven av: Filip

Väldigt kul att se Ebba idag. Ser väldigt rapp ut och ser verkligen ut som hon utvecklat sin snabbhet till denna säsong.

Inlagd: 2020-11-21, 09:05
Skriven av: Markus

Johaug knuser alle på Beito som vanlig. Fossesholm 58 bak og Weng 1.12 bak.

Pallen neste helg i Ruka: 1.Joahug, 2.Andersson, 3.Karlsson

Inlagd: 2020-11-21, 10:00
Skriven av: Neithiri

Johaug kan fortfarande åka skidor ser jag. Minuten till Fossesholm och sedan ytterligare en del sekunder till Heidi Weng, var det 1.16 ca?

Hon lär bli svårslagen i Ruka.

Spännande att Ebba Andersson har fått så pass resultat av sin fartträning, imponerande sprintprolog!

Inlagd: 2020-11-21, 10:04
Skriven av: Peos

Det är en riktig ”generationsskiftespremiär” vi ser. Ingen Kalla igår och bara unga åkare i topp på både herr- och damsidan. Var är Burman förresten? Kör han i morgon? I damsprintkvalet var det en del rutinerade åkare topp-6 (där dagens segrare finns) men på herrsidan var det också mycket unga åkare i topp. En period med Grate-dominans i svensk herrsprint har inletts? Calle och Oskar Svensson kommer inte ha med världseliten att göra i år om de inte vallade bort sig rejält i kvalet. Och eftersom Calle siktar på 5-milen i år gissar jag att hans dagar som sprinter är över nu.

Inlagd: 2020-11-21, 10:09
Skriven av: Per

Calle femmilare, jo tjena. Däremot Burman som siktar på 5 mil på VM är mer trovärdigt.

Inlagd: 2020-11-21, 10:20
Skriven av: Kallner

Komplett resultat i Beito
http://live.fis-ski.com/cc-2898/results-pda.htm

Inlagd: 2020-11-21, 10:51
Skriven av: Bamse

Starkt av Fossesholm men det visste vi nog. Weng kanske lite sämre än väntat tänker jag. Vem blir fjärde kugge i Norges stafettlag?

Inlagd: 2020-11-21, 11:14
Skriven av: Per

Jag gissar att Ebba och Frida är +/- 15 sekunder på Johaug med likvärdigt material. Kan bli spännande i vinter.

Inlagd: 2020-11-21, 11:16
Skriven av: Per

Per: Marit Bjørgen

Inlagd: 2020-11-21, 11:51
Skriven av: Neithiri

Vilken vallatävling detta blev….

Inlagd: 2020-11-21, 12:24
Skriven av: Markus

Neithriri: Björgen har väl tävlingsförbud till mitten av mars eftersom hon måste vara med 6 månader i dopningsprogrammet?

Men Falla eller Skista fixar väl en förstasträcka utan problem, eller har jag missat något?

Inlagd: 2020-11-21, 12:34
Skriven av: Thorrez

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/sverige-lamnar-platser-tomma-i-varldscupen/

Sverige kommer alltså bara skicka 12 åkare totalt vad det verkar… Kommer blir väldigt hårt gällande vilka som tas ut.

Inlagd: 2020-11-21, 12:37
Skriven av: Markus

Och vem är Gunnelfsen?!!

Inlagd: 2020-11-21, 12:44
Skriven av: Thorrez

Thorrez: Du har glemt 2 av Wengjentene. Og vi får se hva Ragnhild Haga greier i fristil.

Inlagd: 2020-11-21, 12:44
Skriven av: Nottet

Thorres: Nei, Bjørgen kan konkurrere igjen fra januar har jeg hørt, men jeg er ikke sikker.

Inlagd: 2020-11-21, 12:46
Skriven av: Neithiri

Usikkert om Bjørgen får gått i Marcialonga i slutten av januar.

https://www.framtidinord.no/ntb/sport/2020/11/18/Bjørgen-må-sette-comebacket-på-vent-til-over-nyttår-etter-tabbe-23014195.ece

Inlagd: 2020-11-21, 12:53
Skriven av: Nottet

”Och vem är Gunnelfsen?!”

Mikael Gunnulfsen (27) har en 8. plass på Kollen-femmila i 2019. Men han har vært en «nesten-løper» som ikke har fått det endelige gjennombruddet.

Ellers må jeg si at det er en glede å se at storkjeften Linn Svahn ikke en gang tar seg til finalen i dag.

Inlagd: 2020-11-21, 12:59
Skriven av: Neithiri

Per
Verkar som Calles dagar som sprint är över och tufft för Oskar Svensson också. Blir tufft för dom framöver.

Inlagd: 2020-11-21, 12:59
Skriven av: Janne

Janne: Vad jag såg var dem fortfarande etta och tvåa. Vad kunde de göra bättre än det?

Maja var ruskigt imponerade men väldigt tydligt att detta till stor del handlade om valla.

Inlagd: 2020-11-21, 13:02
Skriven av: Markus

Nottet: Inte glömt, jag menar att Norge lätt matchar Sveriges tredje och fjärde åkare. Frågan är om ni kan matcha Ebba-Frida, Therese kan ju inte köra båda sträckorna. Men en lång säsong kvar innan vi vet

Inlagd: 2020-11-21, 13:05
Skriven av: Thorrez

Markus
Var såklart ironi i det jag skrev om du läser Pers inlägg tidigare.
Håller med att Maja imponerade stort. Hon såg klart rappare ut än alla lopp förra säsongen. Sen var det såklart svårvallat idag men att Maja verkar vass kan man konstatera i alla fall.

Inlagd: 2020-11-21, 13:05
Skriven av: Janne

Neithriri: Norges svar på Daniel Richardsson alltså :), ska bli intressant att följa.

Inlagd: 2020-11-21, 13:08
Skriven av: Thorrez

Så endast 12 åkare till Ruka alltså, 6 damer? Jag hoppas det blir fler damer än herrar.

Men det är ju för lite. Vad angår sprinters hade jag velat se Svahn, Sundling, Hagström, Dahlqvist och Dyvik. Så lär det väl inte bli då vilket vore synd för särskilt den av Hagström, Dahlqvist och Dyvik som inte får chansen. Jag menar Ruka och klassisk sprint, då vill jag se de som har form och bra förutsättningar för det.

Inlagd: 2020-11-21, 13:15
Skriven av: Peos

Grattis till Maja & Oskar! Dalarna regerar denna dag (Dyvik & Calle 2:a)!

Lite orolig över Linn Svahns & Jonna Sundlings sprintform?
Har satsningen på bättre uthållighet försämrat explosiviteten?

Den korta video vi fick se från förra veckan när Maja drog ifrån en segare Linn i uppförsbacken på lägret i Bruks var kanske en värdemätare på aktuella formtillståndet…

Jonna ser även hon lite seg ut i tempoväxlingen – men, internationella säsongen har ju inte börjat ännu så vi väntar lite med att dra för stora slutsatser på tidiga resultat…

Samtidigt, den kanske inte var en slump att Linn Svahn vann Alliansloppet över 10km K men samtidigt blev utslagen i semifinalen i Sprinten dagen efter (även Jonna Sundling missade ju finalen)…

Verkar som om Anna Dyvik hittat både formen och harmonin just nu (även sambon Gustav Eriksson verkar ju piggare än vanligt just nu)…

Trodde nog Ribom & Lundgren skulle krossa en nyss opererad Hanna Falk i finalen, men, Hanna verkar ha gjort ett rejält grundjobb i träning denna sommar och höst…

Om nu Sverige bara skickar skickar sex damer till Ruka, då jävlar blir det inte lätt för lagledningen att plocka ut ett lag… Hmmm…

Borde bli:
Frida
Ebba
Ribom
Linn
Jonna
Sedan är det nog ett val mellan Maja/Dyvik/Hagström…

Kommer tyvärr göra en del besvikna – dsgens vinnare Maja kan säkerligen missa Ruka (kanske kan göra ett bra resultat i morgondagens 10km F)…

Inlagd: 2020-11-21, 13:19
Skriven av: ErrkaPetti

Synd att föret skulle spela så många ett spratt idag men en rejäl genomkörare för alla. Frånsett det så syns det att Dahlkvist har fått tillbaka explosiviteten som är så avgörande i sprint. För sprintåkarna är det hela tiden ett spel mot marginalerna hur de genomför träningen. För hård belastning vid distansträning för att förbättra uthålligheten kan slå tillbaka grymt och att bygga muskler likaså. Om Dahlkvist får betalt först i år eller om hon har lättat tillbaka på träningen vet hon nog bara själv och tränarna. Men nu såg det bra ut. Det var nog något liknande för Sundling för två år sedan då hon kom iväg nästan sist i de flesta lopp men i fjol tvärtom ofta kom iväg snabbast. Vi får hoppas att det bara var vallningen som gjorde att Sundling och Svahn såg bleka ut till slut.

Inlagd: 2020-11-21, 13:27
Skriven av: Tobbe H

Jag är glad att jag inte vallat åt Linn idag :)

Inlagd: 2020-11-21, 13:37
Skriven av: Oskar2

Kan det ha vært ”stjärnvallare” Perry, som sto ansvarlig for Linn´s ski i dag? .. ;)

Inlagd: 2020-11-21, 13:58
Skriven av: pelle

pelle: Visar bara hur lite du har koll på. I Sverige är det klubbarna som vallar åt åkarna på nationella tävlingar, inte landslagsvallarna.

Inlagd: 2020-11-21, 14:04
Skriven av: swestam

Du sliter med ”ironi” herr. swestam.
Undertegnede har vært med og smurt utalige ski for klubbens løpere, opp igjennom årene!

Inlagd: 2020-11-21, 14:13
Skriven av: pelle

Storkjeften Linn skylder på skiene såklart, alle andre er jo mye dårligere enn henne med likt utstyr osv. Sutre Linn har ikke vært lenge nok i gamet til å påta seg en Northug-rolle allerede nå. Håper hun går på massevis av smeller fremover.

Inlagd: 2020-11-21, 14:32
Skriven av: Neithiri

Svenska skidåkare som är bra och sticker ut ogillas verkligen av en del norrmän. Tidigare gnälldes mycket på Stina, nu skall det tydligen gnällas på Linn istället.

Inlagd: 2020-11-21, 14:57
Skriven av: swestam

Neithiri är bara sur på att deras egen unga (några månader äldre tror jag) storkäft av uppenbar anledning helt tystnat. Jag hoppas däremot att hon kan komma tillbaks. Både Norge och längdsporten i stort behöver henne, av flera anledningar.

Inlagd: 2020-11-21, 15:04
Skriven av: Tobbe H

ErrkaPetti: Men Moa L har väl haft större problem än vad Falk haft var väl rätt nyligen hon kunde börja åka med stavar? Falk har ändå vad jag förstått kunnat träna på bra sedan slutet av förra säsongen.

sedan ska man nog vänta med att dra för stora växlar av det hela ska komma ihåg att Maja gick vidare på tid från kvaten där hade det redan kunnat varit slut …

Inlagd: 2020-11-21, 15:13
Skriven av: jossa

Men riktigt skoj att Maja ändå vekar starkt och på gång sedan var det mycket som var lurigt idag men hennes final imponerade

på herrisdan ändå skönt att Svensson och Calle var etta och tvåa..

Fundera lite Jonna bytte ju skidmäkre har hon hunnit bygga upp en bra skidpak av nya märket ännu

Inlagd: 2020-11-21, 15:15
Skriven av: jossa

Neithiri, om Linn Svahn skall kallas storkäft, vad var då inte hennes ungdomsidol, Petter Northug?

Petter var ju storkäften personifierad, men ingen norrman/kvinna tyckte detta var något negativt…

Hellre Linn Svahn & Kristine Stavås-Skistads personlighet än bleka blyga violer som knappt har något att säga, oavsett hur bra eller dåligt det gått…

Inlagd: 2020-11-21, 15:15
Skriven av: ErrkaPetti

De jag hoppas blir uttagna till Rukka. Med Sundling som den precis utanför för mig.
Ebba
Frida
Ribom
Svanh
Maja
Dyvik

Inlagd: 2020-11-21, 15:25
Skriven av: Markus

ErrkaPetti: Petter Northug hadde masse å slå i bordet med, og han innfridde alltid. Linn Svahn er langt unna foreløpig. Og når hun påtar seg rollen som frøken- storkjeft og taper så til de grader, så må hun såklart også regne med å få passet påskrevet. Man kan ikke kreve å være best uten å innfri. Jeg har uendelig mye større respekt for Andersson og Karlsson som ikke allerede nå utroper seg til Dronning.

Inlagd: 2020-11-21, 15:27
Skriven av: Neithiri

Neithiri, sedan när har Linn Svahn uttalats sig att hon är ”drottningen”??

Ni är bara avundsjuka för ni i Norge har så färglösa skidåkare, duktiga och världsklass, ja, men ganska intensägande (frånsett underhållande virrpannan Heidi Weng)…

Linn Svahns karriär sträcker sig över 11 månader sedan genombrotten, så, ge henne lite tid att leverera var som krävs för att vara ”storkäft” (OBS! ditt epitet på henne, inte mitt)…

Inlagd: 2020-11-21, 15:34
Skriven av: ErrkaPetti

Markus: men är det helt spikat att det bara blir 6 damer? att man skulle peta Sunding har jag svårt se var ändå två i sprintcupen förra året och lite att falla på måste man få ha och nog lär dom ta hänsyn till skidorna såg ut för vissa åkare.. Dyvik tvåa idag måste nog göra att bra lopp i fritt också imorgon

vad man heller inte får glömma var att Linn Jonna Emma var med igår medans Maja Anna Hanna Moa Mara inte var med igår

Inlagd: 2020-11-21, 15:35
Skriven av: jossa

Marcus, vi får nog se vad som väntar med laguttagningen till Ruka – eftersom det troligtvis skickas bara sex damer dit och det är 2st distanslopp och ett sprintlopp så kommer nog bara två sprinters platsa i laget – Linn Svahn självklar – den andra kan bli Jonna/Maja/Dyvik och eventuellt Hagström …

Morgondagens 10km skate kommer avgöra en del tror jag – gör Dyvik ett kanonlopp där borde hon nog få åka världscup nästa helg…

Hade Charlotte varit frisk hade vi säkerligen sett henne självklart tillsamans med Frida/Ebba/Ribom som dom fyra distansstarka åkarna…

Inlagd: 2020-11-21, 15:42
Skriven av: ErrkaPetti

ErrkaPetti: Linn Svahn uttaler seg om absolutt alt, som om hun var dronningen selv. Hun har ikke vunnet noe som helst i VM eller OL enda, hun er en nobody om man sammenligner henne med Stina Nilsson f.eks. Linn har den største kjeften allerde, da skal hun tåle å høre det. Å sammnligne henne med Northug må være verdens største vits.

Inlagd: 2020-11-21, 15:44
Skriven av: Neithiri

Markus:

Ett bra urval. Men kan man lämna Sundling och hennes ambitioner i sprintcupen hemma i Sverige? Kanske om hon själv känner en del tveksamhet.

Inlagd: 2020-11-21, 15:48
Skriven av: Peos

Expressen har frågat Anders Byström om laguttagningen och han är inte främmande för att det kan bli 8 + 4:

”Hur blir fördelningen i truppen? Kan det bli till exempel 8 damer och 4 herrar om ni nu skickar 12 åkare?

– Så kan det bli. Det är inte omöjligt. Men vi behöver killar som åker i världscupen, vi kan ju inte ta bara en kille och resten tjejer.”

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/riskerar-att-petas-efter-nya-beskedet/

Inlagd: 2020-11-21, 15:49
Skriven av: Ulf

Peos; Man kan aldrig lämna Sundling hemma om hon vill åka tycke jag.. hennes tre sista sprint lopp förra året i WC var 123 och två av dom var klassiskt ska även komma ihåg att hon var två i Ruka förra säsogen tycker nog man kan leva på dom resultaten nu den här gången

Svahn går så klart före men också en del på att hon gjorde ett bättre distanslopp

Inlagd: 2020-11-21, 15:56
Skriven av: jossa

Det är väl tur att man inte spelar om pengar. Jag hade tippat Svahn som 1:a, Sundling som 2:a och Hagström som 3:a. Ingen av dom tog sig ens till finalen. Sen kan man notera att alla de tre som var på pallen idag inte åkte 10 km K igår. Ett tufft 10 km lopp ger upphov till muskelskador som tar tid att läka. Dessutom är vallningen oerhört utslagsgivande vid klassisk sprint vid temperaturer runt nollan, vilket vi såg idag.

Blir det liknande förhållanden i Ruka nästa vecka så kan det bli en ännu större katastrof än det var förra året för de svenska längdskidåkarna.

Inlagd: 2020-11-21, 16:00
Skriven av: LOA

Mycket klubbarnas vallning som avgjorde idag, lite tråkigt att det ska avgöras på det men roligt för Maja att få inleda på detta sätt – hoppas att det är början på en rolig säsong för henne liknande den för två år sedan? Vi får se.

Läste på Expressenlänken ovan att det blir ca 12 åkare som skickas till Ruka mot maximalt 10+10. Antagligen 8 damer och 4 herrar. Kanske 9-3? Om åtta kanske, Falken och Lundgren gick till final idag men det var valla och annat som avgjorde så de är inte med som det ser ut nu men ett lopp kvar imorgon i Bruks vilket vi inte får glömma som ska tas med i bilden med:

1. Ebba
2. Frida
3. Ribom
4. Svahn
5. Jonna
6. Maja
7. Hagström
8. Dyvik

Frågan är när Kalla är redo att åka igen, vi får se?

Herrar:

1. Svensson
2. Calle
3. Häggström
4. Burman?

Inlagd: 2020-11-21, 16:00
Skriven av: Jörgen

Vi får se hur det går för Lundgren imorgon i skejtloppet, åker hon bra där stärker hon chansen att bli uttagen till Ruka. Dippar Dyvik imorgon (hon åkte inte igår) är det kanske mer tveksamt om hon får åka med till Ruka enbart för andraplatsen i dagens sprint då klubbarnas vallning avgjorde idag?

ErkkaPetti: Det är en minitour där i Ruka

Inlagd: 2020-11-21, 16:12
Skriven av: Jörgen

Va fan Neithiri, hur gammal är du?

Ge mig fan på att du är lika anti till Greta Thunberg bara för hon är kvinna och tar plats, och styv i korken och har gott självförtroende…

Inte speciellt klädsamt att vara man och låta sig provoceras av unga kvinnor…

Och att jämföra Linn Svahn med Stina Nilsson?
Mig veterligen var Stina 22 år innan hon vann sitt första lopp i världscupen, men, visst, Stina var en alldeles underbar skidåkare vi verkligen saknar numera…

Vänta till mitten av mars 2022, då har vi kvittot på Linn Svahns meriter i både VM 2021 och OS i Peking 2022…
Innan dess, håll bara käften med ditt gubbgnäll över en ung framåt skidtjej som Linn Svahn…

Inlagd: 2020-11-21, 16:13
Skriven av: ErrkaPetti

Var kan man se startlistan för morgondagens lopp?

Och, är det intervallstart i morgon också?

Inlagd: 2020-11-21, 16:17
Skriven av: ErrkaPetti

ErkkaPetti: Intervallstart imorgon också ja. Startlistor finns inte på arrangörernas sida än men de följer rankningslistorna, de 50 främsta damerna och de 75 främsta herrarna som är anmälda med bäst rankning kommer att få starta imorgon:

https://www.bruksvallsloppet.se/2020/11/18/rankinglistor-bruksvallsloppet/

Inlagd: 2020-11-21, 16:24
Skriven av: Jörgen

Jörgen, ingen Linn Svahn då i morgon…

Frågan är om verkligen Burman kommer till start?

Inlagd: 2020-11-21, 16:32
Skriven av: ErrkaPetti

ErrkaPetti: Ja, verkar inte som om Svahn är anmäld imorgon. Hon åkte dock även igår fredag. Maja, Dyvik, Falken och Lundgren åkte inte igår men är anmälda till imorgon.

Är nog så att landslagsledningen vill att de ska åka även ett distanslopp (förutom sprinten) eftersom det är en minitour där i Ruka och de sedan själva fått välja fredag/söndag.

Några åker alla tre loppen i Bruks t.ex. Ebba, Jonna och Ribom.

Inlagd: 2020-11-21, 17:02
Skriven av: Jörgen

Sunt val att banta truppen till Ruka om det nu blir så. Vi såg hur det gick med alpingänget. Vissa tar inte pandemin på allvar…

Inlagd: 2020-11-21, 17:04
Skriven av: peter skigames

Peter Skigames, lite trist ändå för Anna Swenn-Larsson som testats sig negativt fyra gånger för Covid-19 senaste sex dagarna, sista provet senast igår…

Varför skulle då inte just hon kunnat få köra slalomet denna helg är ju lite övernitiskt…

Det är ju ingen kontaktsport om man säger så…

Inlagd: 2020-11-21, 17:20
Skriven av: ErrkaPetti

Majas insats i kvart, semi och final idag är otroligt skönt att se. Tycker att det bevisar att det inte var en säsong hon dansade, att det såg otroligt rappt och effektivt ut i hennes åkning idag. Kul! (men ännu mer huvudbry för landslagsledningen)

Inlagd: 2020-11-21, 17:24
Skriven av: Oskar2

Antar att det med de olika bubblorna som de ska in i efter imorn gör att man inte kan vara fler än 12 åkare. Antar att det blir 3 bubblor med 4 åkare i varje som ska åka transportera sig till Ruka?

Inlagd: 2020-11-21, 17:33
Skriven av: Markus

ErrkaPetti: Linn Svahns kjeft legger opp til det selv, den er diger og spyr ut dritt, greit nok. Men kom ikke å forsvar henne da hun akkurat nå kun ser ut som verdens største glapp-kjeft, og ikke noe annet. Har uendelig mye større respekt for dagens vinner Maja Dahlqvist, hun er til og med en verdensmester.

Inlagd: 2020-11-21, 17:35
Skriven av: Neithiri

På vilket sett blir det mer eller mindre farligt att skicka 12 i stället 20 åkare till Ruka. Helt tydligt att åkare blir smittade hemma så det är inte säkert hemma på något sätt heller.Antagligen tvärtom större smittrisk.Man kan ju anta att alla runt landslaget är extremt noga med att hålla sig friska vilket man inte kan vara säker på i deras hemmiljöer vilket också visats sig.
Två av våra bästa åkare har ju blivit smittade nyligen hemma.Calle och Kalla. Vet att det inte gäller Corona för Calle men det är väl egentligen oväsentligt. Utsätter man sig för förkylningsvirus så kan det lika gärna vara Corona.

Inlagd: 2020-11-21, 17:39
Skriven av: karlP

Jag fick fel…som tur är. Svensson och Calle dominerade till slut. Jag tycker det är ett ganska klantigt misstag av Grate när han inte har koll på vilket spår Svensson tar i sista backen. Att tvingas ut i snömodden när det finns så många spår att välja mellan är klantigt. Lått att säga kanske för det går förstås blixtsnabbt men han lär gräma sig. Snyggt av Dahlqvist. Surt för Svahn och Sundling. Och en rätt lyckad premiär för Falk som lägger sig i slagläge för att få köra VC-spring senare på säsongen.

Inlagd: 2020-11-21, 17:46
Skriven av: Per

Om det är 6 damer och 6 herrar till Ruka gissar jag på följande:

Damer: Ebba, Frida, Ribom, Svahn, Jonna och en av Kalla/Dahlqvist

Herrar: Calle, Burman, Svensson, Häggström, Poromaa, Grate.

Inlagd: 2020-11-21, 17:51
Skriven av: Per

Per: Håller med men annser Maja given man måste gå på åkare som har potential att kunna vinna Maja är ändå en sådan och det känns inte som det blir på någon bekostand av någon som har chans på en topp 6-8 i totalen

Inlagd: 2020-11-21, 18:08
Skriven av: jossa

Vinner man Sverigepremiären så tycker jag att det ska vara självklart att man ska få åka.Framförallt som det var helt överlägset.
Sen om det innebär att Kalla,Jonna eller någon annan inte får vara med då får det vara så.Inget tvingar ju landslagsledningen att bara skicka 6 svenskor.
Den enda som jag tycker är given oberoende insatsen är Svahn som vann sprintcupen och borde få chansen att försvara den.

Inlagd: 2020-11-21, 18:15
Skriven av: karlP

Per: Kommer inte att bli lika många damer som herrar till Ruka om ska tolka vad landslagschefen säger till Expressen:

Hur blir fördelningen i truppen? Kan det bli till exempel 8 damer och 4 herrar om ni nu skickar 12 åkare?

– Så kan det bli. Det är inte omöjligt. Men vi behöver killar som åker i världscupen, vi kan ju inte ta bara en kille och resten tjejer

– Det blir svårt att ta ut truppen, säger landslagschefen Anders Byström.

– Nu måste vi väga sprintåkare mot distansare inför uttagningen till en minitour. Det får vi ta oss en ordentlig funderare på.

Hur resonerar ni?

– Vi har snackat om att känner man att man har chans på en topplacering i ett av loppen så bör man vara med.

– Så vi måste nu avgöra vilka vi tror har en sån toppchans. Speciellt på damsidan, förstås. Det kommer att bli spännande diskussioner.

Inlagd: 2020-11-21, 18:17
Skriven av: Jörgen

Neithiri, du uttalar och beter dig som en utvecklingsstörd mupp!

Hoppas verkligen inte du är representativ för den typiska norska skidintresserade personen, för då har Norge det inte lätt…

Och, låt tiden ha sin gång om Linn Svahns extroverta självförtroende hade backning på sikt… Efter OS i Peking 2022 vet vi mer, och tills dess: håll käften din patetiska gnälliga avundsjuka gubbjävel!

Inlagd: 2020-11-21, 18:24
Skriven av: ErrkaPetti

Erkka Petti, tråkigt visst. Fast det är reglerna Finland har. Att börja tänja på reglerna, att ASL ej varit i kontakt med berörd smittad blir svår att följa.

KarlP, det är inte bara risken att bli smittad utan oxå risken att smitta. Att det blir 12 istället för 20 minskar det totala antal personer inkl vallare med mera. Tycker det säger sig självt att smittriskerna minskas på bägge håll.

Inlagd: 2020-11-21, 18:50
Skriven av: peter skigames

@Per, Kalla åker inte till Rukka.

Jag vet att det krävs tuffhet på sprint men Linn kör ofta på gränsen.
Dagens positiva överraskningar är Maja och Anna. Och illern Johanna är alltid kul att se.

Inlagd: 2020-11-21, 19:06
Skriven av: Kallner

ErrkaPetti: Misunnelig på hva da? Linn er ikke noe mer enn en eneste stor kjeft for øyeblikket. Hun uttaler seg i hytt og vær som om hun allerede er selve dronningen. Hun er null og niks, kom ikke engang til finalen i dag, på en svensk åpning. Slik hun ser ut nå, og som hun uttaler seg, så virker hun mer klovneaktig enn en seriøs langrennsløper.

Inlagd: 2020-11-21, 19:08
Skriven av: Neithiri

Neithiri, som sagt, du bevisar bara ännu en gång att du är en patetisk avundsjuk gubbjävel – låt Linn Svahn (och andra kvinnor som gärna tar plats) vara ifred!

Tycker nog Kristine Stavås-Skistad är av samma skrot och korn som Linn (pratglad), men inte sett att du kritiserat henne offentligt?

Inlagd: 2020-11-21, 19:14
Skriven av: ErrkaPetti

ErrkaPetti: Skidstad har aldrig uttalt seg om noe annet enn sprint. Svahn er selveste guruen og har fasiten på alt sammen ifølge seg selv. Svahn har verdens største kjeft, og hun skal få stå for den.

Inlagd: 2020-11-21, 19:26
Skriven av: Neithiri

En självklarhet att det är större risk att någon blir smittad om vi skickar en större trupp. Och att denne i sin tur skickar smittan vidare inom gruppen. Det är därför det uppstår sk smitthärdar i stora grupper. Men det är bara att hoppas att vi inte slarvar samt har turen med oss. Gissar att Kalla kollas upp ytterst noga just nu så att inte viruset orsakat något otrevligt på de vitala organen.

Inlagd: 2020-11-21, 19:28
Skriven av: Tobbe H

Jag håller med Errka. Neithiri är en patetisk gubbsjuk norrman som gillar att trycka ner unga kvinnor.

Inlagd: 2020-11-21, 19:32
Skriven av: swestam

Lider med Neithiri.

Tangentbords-Tourettes är en fruktansvärd sjukdom.

Inlagd: 2020-11-21, 19:34
Skriven av: Slakmota

”Så kan det bli. Det är inte omöjligt. Men vi behöver killar som åker i världscupen, vi kan ju inte ta bara en kille och resten tjejer”

Men va fa…
Först gör de en helt meningslös åtgärd som att minska truppen,
Sen att det rent logiskt borde göra att vi bara skulle ha med 2 herråkare då kommer det här.
Jag är inte imponerad .Känns som att landslagsledningen är en grupp ängsliga personer som måste visa att de tycker att det här med Corona och att ”de tar det här allvarligt” allt för att slippa kritik i blaskorna.

Men då får de ta konsekvenserna .Skicka 10 damåkare och 2 herråkare till Ruka. Kanske skulle vara 12/0 om man verkligen skulle gå efter hur stora chanser man har att ta en topplacering.

Det är lätt att säga att tex Dyvik,Falk nog kanske får chansen senare i säsongen.Men tänk om Ruka är detas stora/enda chans att komma tillbaka till landslaget. Kan ju vara att de får chansen nån gång senare men på grund av sjukdom eller annat inte kan göra sig själv rättvisa

Inlagd: 2020-11-21, 19:42
Skriven av: karlP

Russland/Polen/Tyskland pluss kjørte 10 km i Munio, Finland i går.
Tatjana Sorina (Aleshina) vant 22 sek foran Nepryajeva.
Kirpichenko +58
Chambalova +59
Stupak (Belorukova) + 65
Stadlober +70
En god dag for Team Cramer.
Blant herrene var Belov raskest foren Chervotkin og Poroshkin. I dagens sprint vant Bolsjunov

Inlagd: 2020-11-21, 19:48
Skriven av: Rastjapa

Vem är Sorina(Aleshina)?

Inlagd: 2020-11-21, 20:03
Skriven av: karlP

Jag tycker man ska skicka lika många herrar som damer. Måste vara jämlikt.

Inlagd: 2020-11-21, 20:41
Skriven av: Kallner

Ja om det ska vara riktigt jämlikt undrar jag varför jag inte blir uttagen till Ruka.
Hur kan det vara jämlikt att folk som har en syreupptagning som är mycket bättre än min ska ha fördelar av det?
Vi kör med lottning. Folk får ansöka sen lottar vi vilka som ska få åka.

Inlagd: 2020-11-21, 21:07
Skriven av: karlP

Neithiri .. Jeg leser at Tomas Pettersson på Expressen deler dine holdninger og advarende pekefinger ang. corvid 19 nå. Som du har postet her på bloggen i flere mnd, til irritasjon av enkelte her på forumet.
Men selvsagt kom det ingen bekymringsmelding før deres megastjerne i sporten ble smittet av viruset.

Inlagd: 2020-11-21, 21:10
Skriven av: pelle

Pelle
Så du tycker att Tomas Petterson är en bra journalist nu :)
Du är ett skämt.

Inlagd: 2020-11-21, 21:16
Skriven av: karlP

Pelle: Siste karakteristikk av meg er visstnok ”Tangentbords-Tourettes” :)

Såklart enig, skal ikke mye til før alt avlyses. En smittet og alt er over for en nasjon, et lag. Men jeg vil tro Linn Svahn driter i sånt, hun vet jo allerede nå hvem som er Dronningen ;)

Inlagd: 2020-11-21, 21:21
Skriven av: Neithiri

Husker man litt tilbake tid, så var det 2 svenskor, såkalte ”selvoppnemte” eksperter, som led av touretters lidelse ( på godt norsk, kalt skrivekløe) her på bloggen. Når? Jo midt i sommervarmen, der normale folk hadde ferie.
Motto .. kun for mobbing av en ung idrettsuttøver, og intet annet!
Kan det være demens symptomer, som kommer brått og uventet tro.. ;)

Inlagd: 2020-11-21, 21:28
Skriven av: pelle

Ja vem är Tatjana Sorina? Som slår Nepryajeva med 22 sek..

Men är de kvar Chambalova, Kirpichenko m fl? Jag tyckte skidpamp Välbe sa att hon skulle sluta skicka turister till VC!

Men jag gillar Kirpichenkos attityd. Gråter när hon blir spurtslagen av Maja Dahlqvist.. hon har ambitioner och accepterar uppenbart inga nederlag!

Om Stupak (Belorukova) åker så där sakta så lär hon i alla fall inte riskera att vara i närheten av Frida Karlssons stavar. Och blir hon träffad lär hon inte hinna ifatt för att utdela lämplig bestraffning..

Inlagd: 2020-11-21, 21:32
Skriven av: Peos

Pelle
Kan du anstränga dig att skriva lite klarare så att svenskar förstår? Tror faktiskt inte att norrmän förstår ditt sista inlägg heller

Inlagd: 2020-11-21, 21:33
Skriven av: karlP

I morgen får Johaug konkurranse. Hun møter kanskje verdens beste løper i utførelse av stilarten – fristil, nemlig Fossesholm. Litt synd i følge YR.no, att det blir snøkaos på Beito. Dermed kan kapasitet kontra teknikk bli avgjørende.

Inlagd: 2020-11-21, 22:42
Skriven av: pelle

” Hun møter kanskje verdens beste løper i utførelse av stilarten – fristil, nemlig Fossesholm”
Haha
In your dreams

Inlagd: 2020-11-21, 22:44
Skriven av: karlP

En sak är säker, ikväll är inte pelle nykter(edru).

Inlagd: 2020-11-21, 22:50
Skriven av: Den tillbakastående

Den tillbakastående

He, he det låter jag vara osagt. Men när jag läst inlägget 21.28 en andra gång så klarnar det och det är väl inte skrivet helt utan finess..

Inlagd: 2020-11-21, 23:06
Skriven av: Peos

Ok Peos
Kan du dekoda inlägget lite för oss andra som inte hänger med riktigt.
Kan ju oxo ha att göra ned alkoholintaget ;)

Inlagd: 2020-11-21, 23:11
Skriven av: KarlP

Den tillbakastående … Man trenger ikke og drikke, selv om man er rik og velstående .. Har alltid vært avholdsmann i mitt 40 årrige liv, og tenker og fortsette i den stil .. ;)
Kommentaren innlogget 21:28, gjeller 2 personer, og ingen annen her på forumet … Var det flere spørsmål dere lurte på?

Inlagd: 2020-11-21, 23:12
Skriven av: pelle

En kall IPA i handen kanske underlättar förståelsen, det medges ;)

Nej men det var ju inte så tokigt skrivet, någon hackar på Svahn men har vi glömt bort hur vi har hackat på Skistad (för han menar väl inte Fossesholm?) Rena rama demenssymptonen enligt Pelle..

Eller är det jag som inte kan läsa norska? Vem vet.

Inlagd: 2020-11-21, 23:22
Skriven av: Peos

pelle:

Om du i nyktert tillstånd inte kan avhålla dig från att jämföra Neithitis personhat med mina redan i juli 2019 fullt rimliga frågor kring Skistads utveckling, så kan du lika gärna ta dig ett glas. Det är ju ändå lördag.

Inlagd: 2020-11-21, 23:33
Skriven av: Slakmota

Pelle.
Jag hänger inte med vad som diskuteras.
Är det för mycket begärt att du förklarar vad du menar.Du är ju trots allt helt nykter till skillnad från flera av oss andra.
Enligt din egen utsaga i alla fall.

Inlagd: 2020-11-21, 23:38
Skriven av: KarlP

Slakmota .. Der bet ”unggguttta-pocken” på ja, spør om han er ”nykter i stede .. ;-)

Inlagd: 2020-11-21, 23:40
Skriven av: pelle

KarlP:

pelle svarslös lyckades inte helt stoppa en diskussion om Skistads utmaningar i Mellansäsongssnack-tråden 2019.
Det verkar han hänga läpp för fortfarande. Nu sätter han likhetstecken mellan Neithiris tjuvjakt på Svahn och min frågeställning kring Kristines vikande distansresultat.

Inlagd: 2020-11-22, 00:25
Skriven av: Slakmota

Sorina het tidligere Aleshina. Ei av de som har vært opptatt med å få barn siste året. Veldig spennende at hun slo Nepryajeva på distanse og ganske klart også. Er vel mest kjent som sprinter.

https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=CC&seasoncode=&competitorid=160433&type=result&categorycode=&sort=&place=&disciplinecode=&position=&limit=150

Inlagd: 2020-11-22, 08:03
Skriven av: Nottet

Maja, vilket lopp! Förstärker bara det vi såg igår.

Inlagd: 2020-11-22, 10:02
Skriven av: Oskar2

Så topp 7 idag + Svanh är det jag tycker borde få chansen nästa helg. Kör på 8 stycken damer och fyra herrar.

Inlagd: 2020-11-22, 10:05
Skriven av: Markus

Wow, vilken åkning av Dahlqvist. Det där är ju precis vad jag har efterlyst, någon som i fri stil kan åka 20-30 sekunder snabbare än vad vi idag såg Ribom, Sundling m fl göra. Tänk om hon kan vara i närheten av en sådan nivå, eller plocka fram den till ett mästerskap?

Ebba tror jag kan lite bättre, hon såg inte riktigt så rapp ut som på sitt bästa. Hon har ju åkt alla dagar, men visar som vanligt hur stabil hon är på högsta nivå.

Inlagd: 2020-11-22, 10:13
Skriven av: Peos

Om det bara blir sex åkare till Ruka och Kalla ska med så hotas Sundlings tidigare givna plats. Ribom slog Sundling med nästan 30 sekunder i fredags och igår blev de 4a respektive 9a så Ribom går före även om Sundling körde 10 sekunder fortare idag. Båda tror jag ligger före Lundgren inför Ruka trots Lundsgrens fina lopp idag. Lundgren har ju bara kört två dagar medan t.ex. Ribom har kört precis allt, inklusive fyra lopp igår. Dahlqvist har stått över ett lopp och troligen toppat formen inför premiären. Har dessutom haft mycket bra skidor idag och igår. Svårbedömt tycker jag. Kanske tar de med 7 åkare till Ruka trots allt.

Inlagd: 2020-11-22, 10:15
Skriven av: Per

Tror nog gårdagens sprint för Ebba påverkade energiöverskottet i dagens 10km F…

Frida mer utvilad idag än Ebba, men samtidigt, grymt gjort av Maja Dahlqvist!

Var kom detta ifrån (Majas extremt pigga åkning)?
Vi får hoppas att detta kan bli början på en fin säsong igen för Maja…

Moa Lundgren får beröm godkänt för dagens insats, men Ribom tyvärr lite för långt ifrån dom bästa tidsmässigt…

Ser fram emot Märta Rosenbergs & Tove Ericssons framtida utveckling!

Inlagd: 2020-11-22, 10:21
Skriven av: ErrkaPetti

Per: Kalla kommer inte att åka. Det har de redan gått ut med. Sedan tror jag faktiskt att de kör 7 eller 8 damer och 4-5 herrar. Vet såklart inte men utifrån det Byström sa i expressen låter det väldigt troligt.

Inlagd: 2020-11-22, 10:22
Skriven av: Markus

Fast som Jörgen skriver ovan blir det väl sannolikt bara 5 killar till Ruka och då löser det sig med 7 damer. Och Kalla kanske inte är helt redo för VC än efter sin sjukdom så då får även Lundgren en plats.

Inlagd: 2020-11-22, 10:24
Skriven av: Per

Markus: Ok, visste inte det. Ja, då löser det sig ju som sagt.

Inlagd: 2020-11-22, 10:25
Skriven av: Per

Åtta damer till Finland är det logiska tycker jag. Dahlkvist hade säkert bra skidor men det förtar inget av prestationen. Av någon anledning måste hon nu ha mycket bra självförtroende som kunde öppna som hon gjorde. Anledningen är förmodligen hur det har gått under samlingsträningarna. Vad jag förstår gick det bra också under förra årets men då kunde hon inte följa upp det när tävlingarna började. I år kanske hon kan det. En junior som har stora förutsättningar att bli en mycket bra distansåkare är Tove Ericsson. Hon är bara 17 år och kan redan matcha skiktet direkt under den svenska toppeliten. Jag uppfattade inte riktigt men blev hon inte 11:a? Hon har 4-5 år på sig att klättra upp till landslagsnivå.

Inlagd: 2020-11-22, 10:43
Skriven av: Tobbe H

Per: Jag har väldigt svårt se hur man skulle kunna peta Sundlig på något sätt mot någon av Ribom och Kalla om det blivit aktuellt nu är jag rätt säker på att både Ribom och Sundlig kommer med.. man får inte glömma Jonnas spets från förra året och men vill nog inte bjuda bort sprint poäng i onödan för ännu måste man utgå från att han är en av värdens bästa sprint åkare..

Inlagd: 2020-11-22, 11:04
Skriven av: jossa

Från Finaland idag

1 Niskanen
2 Roponen +26
3 Pärmä +29
4 Matintalo + 46
5 Mononen +47
6 Saapunki + 1.02

Inlagd: 2020-11-22, 11:16
Skriven av: jossa

Dagens lopp var inte något som kunde hotat Joahaug men visst kan Ebba och Frida ha dåliga dagar också. Toppformen ska ju komma om några månader som jag ser det.

Inlagd: 2020-11-22, 11:47
Skriven av: gka

Jossa, inte så klädsamt för Pärmäkoski att ta stryk av Roponen, född 1978…

Frågan är var Krista står just nu?
Annars verkar Kerttu Niskanen vara i tidigt slag redan i november…

Inlagd: 2020-11-22, 12:16
Skriven av: ErrkaPetti

Ja Niskanens återkomst som toppåkare förra säsongen ser väl ut att hålla i sig för denna säsong.

Liten besvikelse kanske för Finland att inte Matintalo verkar ha tagit några större kliv framåt?

Krista lär väl kunna hitta bättre form.

Inlagd: 2020-11-22, 12:42
Skriven av: Peos

Pärmäkoski har varit sjuk i tre veckor

Inlagd: 2020-11-22, 12:53
Skriven av: Grrrip

Då säger vi grattis till William Poromaa!!

Ett litet ljus i tunneln!

Inlagd: 2020-11-22, 13:14
Skriven av: ErrkaPetti

Helgens skiddrottning är utan tvekan Maja. Att Frida och Ebba skulle ligga i topp det visste vi men Majas ”comeback” är något extra som värmer i höstmörkret. Och dessutom visar hon allroundegenskaper som bådar gott.
Flera som gjort det bra men lyfter också fram Dyvik.

Inlagd: 2020-11-22, 13:19
Skriven av: Kallner

Ja grattis.

Det var välbehövligt med ett tillskott i den översta Sverigeeliten. Jag ser ju stafett som herrarnas bästa medaljchans i mästerskap.

Inlagd: 2020-11-22, 13:19
Skriven av: Peos

Peos, både Finland och Norge verkar ha problem på damsidan att få fram Frida/Ebba/Linn-kvaliteter på dom nya unga åkarna (frånsett Fossesholm då och Anita Korva under tidigt januari 2019)…

För visst längtar vi till ett gäng grymma internationella unga åkare från många nationer kunde få sitt genombrott?

Siri Wigger, lite för ung ännu, Monica Skinder på G, Gus Schumacher verkar grym, någon ny ung ryska? Någon ny ung tyska? Någon ny ung variant på Belmondo från Italien, några nya vassa ungdomar från Estland/Lettland?
När jan vi förvänta oss en nytändning från Kazakstan?

Avslutningsvis, dagens 10km F för damer var nog inte i klass med Therese Johaugs bästa dagar, eller (magkänsla)?

Inlagd: 2020-11-22, 13:25
Skriven av: ErrkaPetti

Ja, väldigt kul med Porormaa. Ska bli kul att se honom hela vintern. Ingen annan etablerad herråkare imponerar. Ska bli väldigt intressant med uttagningen i eftermiddag.

Inlagd: 2020-11-22, 13:27
Skriven av: Markus

Burman inte alls nöjd. Men om han inte ställer in blir det väl ändå 5 herrar till Ruka: Calle, Svensson, Häggström, Poromaa och Burman. Ekström skulle också kunna vara aktuell tänker jag.

Inlagd: 2020-11-22, 13:28
Skriven av: Per

Fanstastiskt kul att se Maja idag! Kanske tränade hon lite för mycket inför förra säsongen men ibland kan det betala sig säsongen efter, vilket det kanske gjort.
Sen blir jag lite trött när Blomman och Hård inte verkar komma ihåg att hon faktiskt var 9:a på 10 k fritt i Falun 2019 ”bara” 54 s efter Johaug, individuell start och dessutom moddigt före. Det var ju grymt bra och nu är hon tillbaka!

Inlagd: 2020-11-22, 13:31
Skriven av: Allan Vallan

Positivt se Poromaa åka idag hade nog kunnat varit mellan 25-30 i WC men ändå en klart steg framåt Häggström ok lopp Calle är Calle blev vad det blev inte så dåligt som befarat men heller inte bra Burman var väl bara dåligt ska kunna så mycket bättre,

Damerana jätte kul att se Maja vara så bra även på disans Frida starkt Ebba kände nog av fredagen och lördagen men ändå ett bra lopp…vågar man spkulera så är nog dom 3 bästa topp 10 i en WC ifritt kanske rent av att Maja hade kunnat vara ännu bättre klassen i fritt känns inte så stark

Inlagd: 2020-11-22, 13:39
Skriven av: jossa

Att de bästa juniorerna i något lopp får möta senioreliten tror jag är både inspirerande och nyttigt. Vilken boost det måste vara för dessa åkare att se att de kan följa sina idoler något sånär hyggligt i spåret. Något positivt med viruseländet.

Inlagd: 2020-11-22, 13:53
Skriven av: Tobbe H

Om det blir 12 som får åka är 8 damer och 4 herrar till Ruka rimligt efter dagens lopp +1 hen i andra klass.

Inlagd: 2020-11-22, 14:18
Skriven av: Nones

Förstår inte att folk förvånas över att Karlsson inte hänger med utför. Hon väger kanske 40 kg, självklart ger det utslag både uppför och nerför.

Inlagd: 2020-11-22, 14:30
Skriven av: Den tillbakastående

Jossa: Att du tycker att det lopp precis utanför topp 30 i världscupen (baserat på din bedömning av pooroma) är ”inte så illa som befarat” för Calle är väl en en bra sammanfattning på det tragiska tillståndet på svensk herrskidåkning.

Inlagd: 2020-11-22, 14:35
Skriven av: Thorrez

Tror inte att det blir 5-6 herråkare till Ruka om ska döma av landslagschefens uttalande om ”man ska känna har en chans att ta en topplacering”.. Går det att säga om Poromaa exempelvis eller blir han plats 25-30 som Jossa skriver ovan? Poromaa gjorde det bra idag men som vi alla vet är de svenska herrarna inte det bästa motståndet precis och Burman verkar inte vara i toppslag.

Givetvis borde talangen Poromaa normalt sett få åka världscup, skaffa sig mer erfarenhet, fortsätta utvecklas etc men topplacering har han nog ingen chans på än så länge och så har vi uttalandet från landslagschefen. Men vi får väl se. Sambon hoppas säkert på att han får följa med..

Damerna då. Tycker att dagens lopp i stort sett bekräftade att Maja ska med till Ruka och Lundgren stärkte sina chanser. De tio aktuella som vi diskuterat och deras placeringar dessa tre dagar:

Ebba (1,11,2)
Frida (2,-,1)
Ribom (3,4,6)
Svahn (4,8,-)
Jonna (5,9,5)
Maja (-,1,3)
Hagström (8,7,-)
Dyvik (-,2,7)
Lundgren (-,6,4)
Falk (-,3,13)

Sprintloppsresultatet bör tas med en stor nypa salt då klubbvallningen påverkade där, toppåkare som Svahn och Jonna kunde inte göra sig rättvisa exempelvis. Insatserna i distansloppen är mera rättvisande. I Ruka ska det köras två distanslopp jämte ett i sprint.

Maja och Lundgren slog in sig i Rukatruppen med resultaten igår och idag tycker jag. Ribom och Jonna hade bra resultat i båda distansloppen, de bör vara helt klara de med förutom Ebba, Frida och Svahn. Det är sju.

Falken faller bort med dagens resultat 13:e plats. Om det ska vara åtta damer står det mellan Dyvik (sjua idag) och Hagström (åtta i fredags). Båda visade pigga takter igår under sprinten, Hagström hade inte bra skidor och oturen att råka ut för en Svahn med problem för båda i sprinten. Om de tar ut nio damer får nog båda åka men om åtta damer då hugget som stucket, gissningsvis Dyvik då men vi får väl se.

Inlagd: 2020-11-22, 15:05
Skriven av: Jörgen

Calle och Burman vill inte åka till Ruka.

Inlagd: 2020-11-22, 15:13
Skriven av: swestam

Varken Calle eller Jens vill åka i Ruka. Det säger väl en del med deras erfarenhet. Jag byter gärna ut båda mot Johanna Hagström som verkligen både kan vill utan att behöva övertalas.

Inlagd: 2020-11-22, 15:13
Skriven av: Nones

Att inte vilja åka just efter några halvkassa lopp för Halfvarsson och Burman är inte samma sak som att de inte kommer göra det.

Problemet i uttagningen är ju lite att det är en minitour. Om landslagsledningen säger att man ska ha chans till topplacering i något lopp så är det ju minst 8 damer bara där. Sen Frida och Ebba. Sett över touren så kanske Sundling ligger lite risigt till, men kollar man på sprinten i sig så finns det inte någon möjlighet att peta henne där.

jag gissar på att det blir 8+5 som åker

Inlagd: 2020-11-22, 15:31
Skriven av: Emil

Jörgen: Visst var resultaten i sprinten kanske inte helt rättvisa men det gäller nog de flesta lopp. Jag tycker istället att man bör skicka fler sprintåkare än distansåkare till Ruka. Om man ska dömma av de två distansloppen i Bruksvallarna så är det bara tre åkare som har chans att vara bland de 10-12 bästa i distansloppen i Ruka (Ebba, Frida och Maja). Resten är helt enkelt för långt efter tidsmässigt. Däremot har Sverige 8 sprintåkare som alla skulle kunna ta sig till en final i sprinten i Ruka. Nu är ju Maja även sprintåkare så är det bara 7 damer som tas ut till världscupen i Ruka så borde de 5 bästa sprintåkarena tas ut. Då borde Dyvik och Falk komma med. Problemet med Dyvik är att hon inte tillhör A-laget och A-lagsåkare har första prioritet till dom första världscuptävlingarna enligt uttagningsreglerna.

Varför skickar man inte en full trupp till Ruka? Kommer andra länder, t.ex. Norge, att bara skicka halva truppen?

Det måste vara ett slag i ansiktet på de skidåkare som satsar på skidåkningen på heltid. Man lägger ner hela sin själ i sin idrott och hade varit kvalificerade bland de 10 + 10 som Sverige får skicka men så sitter det några byråkrater i svenska skidförbundet och tänker mer på sin egen sits än på skidåkarnas. ”Tänk om någon skidåkare blir smittat under tävlingen i Ruka då kommer vi att få kritik” tänker landslagsläkare och landslagschef. Då offrar vi heller några åkare och att dessa inte får tävla och få chansen att köra hem några prispengar skiter vi i. Det brabbar ju inte oss. Vi har ju vår lön ändå.

Inlagd: 2020-11-22, 15:37
Skriven av: LOA

Om varken Calle eller Burman känner av sjukdom förstår jag inte varför de inte skulle åka till Ruka. Burmans svaga lopp kan vara en ren tillfällighet – skidorna gick nog inte supersnabbt t ex, och Calle behöver ju matcha sig i form. Så många race erbjuds inte före jul och då finns ju knappast anledning att stanna hemma för ett svagt race.

Inlagd: 2020-11-22, 15:38
Skriven av: Per

I NRK sas det precis att Norge skickar full trupp till Ruka eftersom smittspridningen är låg i Finland

Inlagd: 2020-11-22, 15:43
Skriven av: Grrrip

Man skall naturligtvis inte skicka åkare som inte vill åka.

Bättre i så fall att vara hemma och träna.

Inlagd: 2020-11-22, 15:46
Skriven av: swestam

Sprintbanan i Ruka är tuff och med den nivå de svenska damerna håller tycker jag som Jörgen att det är sprint som väger över i uttagningen. Jonna var 2:a förra året och Johanna utslagen i kvarten. Men när det finns 10+10 platser och alla utom två vill åka är det enligt mig eget ansvar som gäller. Konsekvenserna är alla medvetna om. Vem vet om det blir fler lopp?

Inlagd: 2020-11-22, 15:51
Skriven av: Nones

Nej, åkare som inte vill tävla på skidor ska naturligtvis inte göra det…

Inlagd: 2020-11-22, 15:53
Skriven av: Per

Haga långt ifrån formen. En hel del frågetecken för de norska damlaget. Johaug naturligtvis överlägsen och bäst men sedan känns det inte helt övertygande.

Inlagd: 2020-11-22, 15:56
Skriven av: swestam

”Under måndagen kommer laget inför nästa helgs världscuppremiär i Ruka presenteras och landslagschef Anders Byström har meddelat att det kommer bli en tunnare trupp än vanligt för att minska risken för smittspridning.”

Inlagd: 2020-11-22, 16:30
Skriven av: Markus

Om vi ska maxa chanserna i helgen och dessutom var lite rättvisa och inte missgynna damerna så tycker jag med 12 åkare.

Pouramaa
Häggström
Ebba
Frida
Ribom
Svahn
Jonna
Maja
Hagström
Dyvik
Lundgren
Falk

Den enda som kanske skulle kunna ha en bättre chans än någon av de ”sämre” damerna är Calle.
Men han tycker jag faller bort direkt om man har dragit ner till12 åkare på grund av smittfara.
Med tanke på hur han kört är det inte orättvist att ställa över honom heller.

Inlagd: 2020-11-22, 16:31
Skriven av: karlP

LOA: hur motiverar du att bara 3 åkare har chans på 10-12 i distansloppen? utgår från vad? Johug krossar Ebba Frida med minst 30 sek båda loppen? visst du kan ha rätt men undrar hur du tänker

Inlagd: 2020-11-22, 16:32
Skriven av: jossa

karlP: Svensson borde väl vara aktuell var ändå i två finaler förra året och en av dom var Ruka. han har ju bra spets när han väl är i form men rätt ojämn och eftesom VM springen är i klassiskt ska är han given om han själv vill åka

Inlagd: 2020-11-22, 16:46
Skriven av: jossa

Kan någon förklara hur det kommer sig att Heidi Weng alltid startar en halv minut före Johaug i de nationella norska loppen. Vill man att hon skall få träna sin häng-taktik inför världscupen extra mycket?

Inlagd: 2020-11-22, 16:51
Skriven av: Daniel

Ja Jossa
Kanske .Men det kändes lite slumpartat i sprinten
Han vann men är inte säker på att han var bäst igår.Han har ju varit så ojämn nu under ett par år och behöver visa att han är tillbaka på något sätt tycker jag.
Men han borde vara första reserv.
Men tror inte att han har större chans än Falk. Hon slog Svahn och Sundling .Det skulle ju vara som att Oskar slagit ut Klaebo och Bolchunov vilket han inte gjorde . Går inte att jämföra svensk herrsprint och damsprint på något sätt.

Men enda anledningen varför vi behöver ställa damer mot herrar är att svenska landslagsledningen och läkare är fega och ängsliga.
Håller helt med LOAs kommentarhär ovan

Inlagd: 2020-11-22, 16:59
Skriven av: karlP

Daniel.
I Norge kör dom enligt seedning .Inte som i Sverige där man lottar startording bland dom bästa åkarna.
Så Johaug startar sist och Weng näst sist .
Kanske därför Weng är världens bästa hängåkare :)

Inlagd: 2020-11-22, 17:04
Skriven av: karlP

Falk har väl ingen chans på banan i Ruka.

Inlagd: 2020-11-22, 17:05
Skriven av: swestam

karlP: dålig jämförelse tycker jag..och man måste ge Svensson chansen att förberadda sig till VM mot bästa motstånd var också i OS final i klassisk sprint men ska inte underskatta han när han har dagen…

Inlagd: 2020-11-22, 17:12
Skriven av: jossa

Swestam
Varför inte det ?
Måste erkänna att jag har dålig koll på sprintbanan i Ruka.
Kommer ju ihåg hur distansbanorna ser ut med branta backar men sprinten ??
Men tycker hon såg stark ut igår och hon gick inte vidare på ”tur”
Hon har varit borta länge .Hur vet vi vad hon är bra på?
Tycker att hon har haft otur med uttagningar genom åren när hon kanske varit bättre än de som som fått åka i VM så har lite extra sympati just för henne.

Inlagd: 2020-11-22, 17:14
Skriven av: karlP

Jossa
Ok du tycker att det var en dålig jämförelse men motiverar inte.
Precis Oskar var i OS Final.Efter det trodde man att han skulle fortsätta på samma sätt .Men han har inte visat så mycket efter det,
Finns andra som har mycket större meriter än så som fortfarande åker skidor och var med I Bruksvallarna. Men det är nog inte många som tycker att dom skulle komma med på gamla meriter.

Inlagd: 2020-11-22, 17:20
Skriven av: karlP

karlP: För lång och tuff backe för Falk. Hon har dessutom inte så mycket att hämta i minitouren i övrigt. Tycker inte man skall kompensationsutta henne bara för att hon haft otur i en del tidigare uttagningar.

Sedan tycker jag precis som jossa att du är lite väl orättvis mot Svensson. Han var ändå i finaler förra säsongen (och det var då inte några platts stadssprintar). Han är väl en av få svenska herrar som har chans på en topp-6 i VM.

Inlagd: 2020-11-22, 17:31
Skriven av: swestam

karlP: Svensson vann men inte säker han var bäst hurdå? är lättare slå någon av Jonna och Linn i sprint än kläbo tycker jag kläbo förorade väl knapt någon gång förra säsongen medans Linn och Jonna hade någon final miss också

Inlagd: 2020-11-22, 17:42
Skriven av: jossa

Falk blir knappast uttagen. Hon har varken chans på en pallplats i sprint eller 30 bästa i touren tror jag. Det finns nog 8 damer som går före.

Inlagd: 2020-11-22, 18:48
Skriven av: Tobbe H

Svensson var i final förra året i Ruka- bästa svensk. Trots knäskadan helgen innan i Gällivare. Klart han ska få chansen nu!

Inlagd: 2020-11-22, 18:50
Skriven av: Karin

@LOA ”Visst var resultaten i sprinten kanske inte helt rättvisa men det gäller nog de flesta lopp.”

Vad var det som inte var rättvist?
När är det rättvist tycker du?

Inlagd: 2020-11-22, 19:12
Skriven av: Kallner

Roligt var att herrarna Blomman/Hård trodde att något särskilt hänt Karlsson när hon tappade rygg på Ebba. Kunde kanske lagt en tanke på att Karlsson inte orkade följa. Har man fått stora journalistpriset måste väl ha mer än en tanke i skallen eller?

Inlagd: 2020-11-22, 19:47
Skriven av: gka

GKA
Ja det var mycket märkligt. Speciellt som man fick se inledningsskedet i direktsänd TV. Speciellt förvånande var det ju inte heller.

Inlagd: 2020-11-22, 20:05
Skriven av: Jan

gka: Jag vill minnas att de spekulerade på samma sätt när hon förlorade de där sekunderna i slutet av fredagens lopp. De tycks ha svårt att acceptera att Ebba ibland kan åka fortare.

Inlagd: 2020-11-22, 20:14
Skriven av: Tobbe H

Ebba och Frida var ju i olika lägen i loppet också. Ebba var p¨å sluttampen och ville väl höja tempot och Frida hade ju längre kvar och en tempohöjning där kan ju göra att hon får sota för det på slutet.

Inlagd: 2020-11-22, 20:25
Skriven av: Janne

Tycker dom ofta missar att en åkare som är i slutskedet av loppet åker ifrån en åkare som har ett varv kvar får så ovanigt är det inte

Inlagd: 2020-11-22, 20:32
Skriven av: jossa

Har samma trupp som karlP minus Falk plus Svensson. Är Calle inte pigg på att åka i Ruka ska han naturligtvis få slippa, ger hellre hans plats till en dam med (större) chans på topplacering.

Poromaa blir undantaget (från har chans på topplacering) pga är vår bästa talang på herrsidan, bör tävla och få mer erfarenhet i världscupen.

Men sen har vi det med att det är sagt tidigare att A-åkare går först i säsongens början och Falk är ju A-åkare så vi får se hur det blir med den saken.

3 herrar: Häggström, Svensson och Poromaa.

9 damer: Ebba, Frida, Svahn, Jonna, Ribom, Maja, Lundgren, Dyvik och Hagström.

Imorgon får vi veta vilka som får åka.

Inlagd: 2020-11-22, 21:29
Skriven av: Jörgen

Tatjana Sorina er gift med Cramers assistent Egor Sorin, også kjent som verdens yngste landslagstrener.
Jeg ”minns” Tatjana mest fra Holmenkollen et år der hun viste seg som en ”kul tjei” populær blant mannlige skiløpere i Oslo.
Seneste nytt fra ”förlossningsavdelningen”: Natalia Matveeva fikk en sønn i oktober. Har fått navnet Maxim

Inlagd: 2020-11-22, 21:34
Skriven av: Rastjapa

Rastjapa: Tack för att du delar med dig nyheter och info från Ryssland här på Skidpepp!

Inlagd: 2020-11-22, 21:36
Skriven av: Jörgen

GKA
Jo lite trött blir man på Hård (och Blomman) ibland. Det var ju ganska uppenbart att Frida gick lite väl hårt i backen bara för att få Ebbas rygg. Ebba orkade sen trycka fullt på krönet men inte Frida, redan där fick Ebba 15 meter.

Inlagd: 2020-11-22, 22:35
Skriven av: Allan Vallan

VM – springen ? Är Jossa norsk?

Inlagd: 2020-11-22, 22:47
Skriven av: Nones

Tror landslagsledningen tar ut relativt jämt antal damer och herrar trots allt (beroende på om folk vill åka eller inte), kanske någon extra dam på bekostnad av herrarna. Blir det 6+6 tror jag att det blir:

Halfvarsson
Burman
Poromaa
Svensson
Häggström
Grate

Karlsson
Andersson
Dahlqvist
Svahn
Ribom
Sundling

Man ser nog inte på totalen alls på herrsidan utan vill få med såväl sprintspecialister som distansåkare. Blir det fler tjejer än killar som tas ut vilket inte är helt otänkbart faller nog Grate eller Häggis bort till fördel för någon av Dyvik/Lundgren/Falk med fördel för Lundgren. Tror inte man bara tar ut fyra herråkare med tanke på risken för inställda tävlingar framöver.

Inlagd: 2020-11-23, 08:51
Skriven av: Anders

Damer:
Emma Ribom, Piteå elit SK
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Moa Lundgren, IFK Umeå
Linn Svahn, Östersunds SK
Ebba Andersson, Piteå elit SK
Jonna Sundling, Piteå elit SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF

Herrar:
Johan Häggström, Piteå elit SK
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
William Poromaa, Åsarna IK
Marcus Grate, IFK Umeå
Axel Ekström, IFK Mora SK

Inlagd: 2020-11-23, 13:26
Skriven av: Markus

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values