13 januari 2020, av Jörgen

Novo Mesto 18-19 jan

Så är det dags för helgen i tjeckiska Novo Mesto:

Lördag 18 jan 09:45 – 10 km fristil intervallstart damer
Lördag 18 jan 11:15 – 15 km fristil intervallstart herrar
Söndag 19 jan 11:10 – 10 km klassisk stil jaktstart damer
Söndag 19 jan 13:00 – 15 km klassisk stil jaktstart herrar

Uttagna till Novo Mesto:

Damer Herrar
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Charlotte Kalla, Piteå elit
Moa Lundgren, IFK Umeå
Emma Ribom, Piteå elit
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Fredrik Andersson, Sollefteå skidor IF
Jens Burman, Åsarna IK
Jonas Eriksson, IFK Mora SK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
William Poromaa, Åsarna IK
Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF

302 kommentarer till ”Novo Mesto 18-19 jan”

Mycket märkligt att de tagit ut junioren William Poromaa ty det går emot den egna linjen eller policyn att ej ta ut juniorer till världscupen, innan JVM åtminstone.. Ingen Ebba tidigare år, ingen Frida förra året och ingen Tilde Bångman i Dresden nyligen men att ta ut Poromaa går bra?

Om de ruckade på principen p.g.a. sent JVM i år förklarar det inte varför Tilde Bångman inte togs ut till Dresden så hur man än vrider och vänder på det blir det märkligt. För övrigt kul att Dyvik får chansen och att Settlin nu är tillbaka på distans. Mindre roligt är att Frida fortfarande inte är med.

Inlagd: 2020-01-13, 15:44
Skriven av: Jörgen

Per (svarar dig här istället) … Dom lär sig
?

Inlagd: 2020-01-13, 15:57
Skriven av: Manne

Bångman är väl ett år yngre än Poromaa som kör sitt sista år som junior.

Inlagd: 2020-01-13, 16:17
Skriven av: Gka

Gka det har nog mindre betydelse i det här sammanhanget. De missade nog (eller såg mellan fingrarna) att de helgen innan inte tagit ut Tilde som i SC var bättre än både Öberg (som blev uttagen) och Nordström (inkallad reserv).

Inlagd: 2020-01-13, 16:32
Skriven av: Jörgen

Hade faktiskt missat att Tilde är ett år yngre. Har väl bara vart på tal om sistaårsjuniorer som ska testa WC tidigare så att hon inte fick chansen i helgen är helt rimligt enligt mig och att Pooromaa får det nu lika rimligt

Inlagd: 2020-01-13, 16:39
Skriven av: Markus

Äntligen petar man herrarna som åker lopp efter lopp utan att placera sig.. Dyvik efter bra lopp i Norge kanske kan göra något bra igen sprint kan hon glömma så som dom yngre tjejerna åker men i distans finns fortfarande chansen för såna som hon.. Settlin har mycket att bevisa om hon ska vara kvar i landslaget måste börja göra resultat nu.

Inlagd: 2020-01-13, 16:44
Skriven av: JohanA

Öberg och Nordström är seniorer med kapacitet att ta WC poäng. Man föredrar kanske seniorer i så fall även om de blivit knappt slagna av en junior senast.

Och det kanske inte är så kul för en junior att bli snabbt inkallad som reserv till sin första WC start, och behöva packa och resa ensamutomlands med kort varsel utan erfarenhet av WC.

Distanssidan för herrar är just nu svag i Sverige, och man har egentligen inte så mycket att förlora på att ta med en junior som Poromaa.

Inlagd: 2020-01-13, 16:49
Skriven av: Ulf

Det är klart att Jörgen har rätt. Håller helt med honom i det han säger.

Jag skulle dock mycket hellre vilja se Frida istället för Settlin som aldrig verka orka distansen ut.

Inlagd: 2020-01-13, 17:23
Skriven av: LOA

Tycker inte uttagningen av Poromaa är märklig – motiveringen till undantaget ligger i linje med policyn. Om jag tolkat policyn rätt får juniorer åka vc för att få erfarenhet och motivation för framtiden, inte för att prestera här och nu.

Inlagd: 2020-01-13, 17:50
Skriven av: Manne

Jörgen: 2016 blev Ebba uttagen till världscupen innan JVM.

Inlagd: 2020-01-13, 18:09
Skriven av: swestam

Jörgen – Har Tilde själv uttalat önskemål om att få åka VC nu? Det skulle kunna vara så enkelt att det för henne inte passar att åka iväg på en VC medans det för William passade bättre.
Och i och med att man redan innan säsongen startade nämnde att man eventuellt skulle kunna ta med någon junior på VC, samt att det inte handlar om att optimera juniorens resultat just nu (som Manne påpekade) så tycker jag det inte finns några konstigheter.

Inlagd: 2020-01-13, 18:27
Skriven av: Rubik

Hoppas Burman får med sig lite av sin flickväns tur till Nove mesto…. https://youtu.be/fFKmPMw-VBY

Inlagd: 2020-01-13, 19:14
Skriven av: Markus

Jag är helt okej med att de tar ut Poromaa det är bra för framtiden om inte annat samt konkurrensen inte mördande på herrsidan distans som bekant. Han verkar mogen för större uppgifter och har tävlat bland seniorer tidigare också. Önskar honom all lycka till i Novo Mesto.

Ser gärna att ledningen är mera flexibla och kan ta med juniorer om de kvalificerat sig till sig en plats och vill åka själv förstås. Dvs inte hänvisar till en policy men om de gör det ska det vara lika för alla och inga konstigheter. Här blev det konstigt gentemot Tilde. Tror inte att Tilde skulle tacka nej till chansen att få åka världscup i Dresden efter framgångarna i Nes och finns säkert någon i stora skidfamiljen Bångman som kan följa med henne.

Skulle exempelvis Tove Ericsson gå och vinna i svenska skidpremiären eller i SC men sen inte få tävla i världcupen innan JVM förrän hon är sistaårssenior (2 eller 3 år dit) på grund av en policy? Låt dom åka om de är tillräckligt bra och mogen att få mer erfarenhet.

Kan förstå om duktiga juniorer inte tas ut till världscup om det är precis före JVM men innan dess – varför inte om åkaren är tillräckligt bra och mogen för större uppgifter.

Inlagd: 2020-01-13, 19:15
Skriven av: Jörgen

https://www.svt.se/sport/langdskidor/ny-langdchef-nara-vi-ar-i-slutfasen

Dags för lite spekulationer och gissningar tycker jag. Vad tror ni, blir det en skidkändis som Gunde var eller en doldis (för de flesta) som Grip. De senaste rekryteringarna har ju varit lite doldisar, så kanske går man andra vägen nu, eller så håller man linjen.

Vilka har gjort det bra i de svenska klubblagen, förutom Abrahamsson, som vi väl redan kan räkna bort?

Blir det en svensk eller någon utifrån?

Vad gör Niklas Johnsson idag?

Kan det bli en ledare från Ski classics?

Är det dags för den första officiella kvinnliga landslagschefen, i så fall vem?

Om ni skulle betta, vem blir det?

Inlagd: 2020-01-13, 19:23
Skriven av: Erik

Jörgen, ber om ursäkt om detta är fel tråd, då får du gärna ta bort.

Inlagd: 2020-01-13, 19:42
Skriven av: Erik

Det lär ju inte hända men Pichler vore ju perfekt tycker jag :) Skulle var kul om det kom in en tysk Panzerwagen bland alla försiktiga svenska ledare och åkare .Bara för att röra om och säga som det är utan hämningar
Träningsupplägg och annat kan han ju ha andra som är ansvariga för.
Det är ju ett extremt långskott och lär aldrig hända.
Men det var ju intressant att de skrev att personen inte behöver komma från längdskidvärlden så kanske någon från friidrott,simning,,,

Inlagd: 2020-01-13, 20:20
Skriven av: karlP

Erik … De må ansette noen som løser den umulige ”Tds-koden” for de svenske løperne, man må jo tilegne seg lupe for og finne de på resultatlistene. Tds var som kjent årets store ”mesterskap” denne sesongen.

Inlagd: 2020-01-13, 20:48
Skriven av: pelle

Nu är det alltså klart att man slår ihop tjänsterna längdchef och landslagschef till en tjänst. Därmed blir troligen den nya chefen inte lika nära åkarna som Grip var. Även om det oftast fungerade bra med Grip, tror jag detta är positivt då jag ibland upplevt det som för många ”kockar” tidigare. Jag tror rollerna blir tydligare på det här sättet, vilket är bra.

Efter all turbulens som varit tror jag inte man gör något kontroversiellt val. Man borde vilja ha nån som kan symbolisera stabilitet. Jag tror därför inte på ledare som blivit kända för att ”röra om i grytan” och jag tror det blir nån med erfarenhet från Sverige.

Inlagd: 2020-01-13, 20:49
Skriven av: Manne

Erik: Jonsson är nog en lite för blek figur för att ta det uppdraget.
Markus: Den miljonen gör nog gött för de unga husköparna.
Jag tror Ebba kan vinna på lördag.
Dyvik kan jag inte riktigt förstå varför hon får åka, måste blivit inkastad som en reserv då alla andra alternativ är sjuka. Tom Emma Wikén hade varit att föredra. Topp 10 på Kalla blir godkänt efter jaktstarten.
Att William får åka är bra, vi är alldeles för rädda att låta de unga testa på internationella seniortävlingar.

Inlagd: 2020-01-13, 20:54
Skriven av: Kallner

Nes Skianlegg 5 Januari, 2020
Skandinvavisk Cup 10KM Klassiskt Kvinnor
1. Anna Dyvik
….

45. Emma Wikén + 2,17

Inlagd: 2020-01-13, 21:07
Skriven av: Jan

Kallner:
Dyvik vann i SC på 10 km klassiskt.

Inlagd: 2020-01-13, 21:08
Skriven av: Slakmota

Det är alltså en 90-tals jaktstart till helgen. Inte min favorit, men troligen lättare att arrangera än både skiathlon och den där varianten man körde i början av 2000-talet (med två lopp på en dag).

Inlagd: 2020-01-13, 21:24
Skriven av: Manne

Dyvik kan nog förtjänat sin chans tycker jag Moa O var nog också rätt nära men hon har redan fått en chans sedan fanns väl dom båda Linn också som aktuella..

Inlagd: 2020-01-13, 22:06
Skriven av: jossa

Jörgen: Jag ser inga problem med att ha en policy som man kan göra undantag ifrån i vissa specifika fall.

Och vi vet inte om landslagsledningen har tänkt att erbjuda Tilde att få åka någon annan världscuptävling längre fram under säsongen. Vi vet inte om landslagsledning haft en diskussion med Tilde.

Inlagd: 2020-01-13, 22:09
Skriven av: swestam

Erik: ingen fara, det är en aktuell och skidrelaterad sak som du tar upp och då går det bra att skriva i aktuell tråd. Står i artikeln du länkar till:

”Det är alltså någon från skidvärlden?
– Det är inte nödvändigtvis någon som är kopplad till skidor. Däremot kopplad till idrott, det måste man vara.”

Tror att om det varit någon från skidvärlden hade han svarat ja på den frågan men vi får väl se..

Inlagd: 2020-01-13, 22:11
Skriven av: Jörgen

Kallner: Dyvik slog alltså Hedda Östberg Amundsen och Julie Myhre i skandinaviska cupen och båda dessa är med i det norska laget till Nove Mesto.

Inlagd: 2020-01-13, 22:16
Skriven av: swestam

Det är kanske en större merit att komma på 11:te plats i S-cupen (Poromaa) än att komma 3:a (Bångman). Eller så är det som vanligt att unga tjejer bortprioriteras av manliga chefer och tränare.

Det skulle faktiskt var bra om den nya landslagschefen blir en kvinna.

Inlagd: 2020-01-13, 22:20
Skriven av: LOA

Jörgen, ett rykte finns tydligen att nya skid-chefen blir:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Karin_Mattsson_Weijber

Om ryktet stämmer, bra val!
Jämtlänning, kvinna, kunnig, långvarig erfarenhet som chef, idrottskunnig mm.mm.mm.mm

Inlagd: 2020-01-13, 22:27
Skriven av: ErrkaPetti

Vad säger ni, fördelar och nackdelar med Johanna Ojala som kandidat?

Tror personligen att vi behöver ha en karismatisk men också väldigt kunnig person i denna roll. Med sin erfarenhet från skidgymnasium och sin tid i Norge tycker jag definitivt att hon har kunnandet. Och hon vågar synas, höras och har insikter i det mediala, samt en bra kontakt med press och TV.

Med SVT sittandes på ett utgående kontrakt på längdskidåkningen känns detta som ett väldigt spännande alternativ, både för längdlandslaget, för oss nördar och för Johanna själv.

Eftersom vi just nu har ett av världens bästa damlandslag tycker jag att det är naturligt att landslagschefen också är en kvinna. Våga lite nu

Inlagd: 2020-01-13, 22:30
Skriven av: Erik

Sen är ju frågan om hon vill lämna ordförandeposten i Skidförbundet för att specifikt satsa på bara längddelen?

Inlagd: 2020-01-13, 22:34
Skriven av: ErrkaPetti

Swestam: Jag tror inte att de har haft kontakt med Tilde och frågat om hon vill åka världscup i Dresden. Mera troligt är att juniorpolicyn gällde för henne. Alternativt att hon var påtänkt men blev t.ex. förkyld efter SC varpå Öberg fick frågan istället. Men vi vet inte, som du skriver. Fortsätter Tilde att åka bra får hon chansen förr eller senare.

Tycker att de bästa unga ska få chansen när de platsar och inte tar plats för bättre åkare ty de bästa ska åka i den vita dräkten. Och Tilde visade i SC att hon var i bättre sprintform än både Öberg och Nordström.

Inlagd: 2020-01-13, 22:45
Skriven av: Jörgen

Förra veckan hänvisades till den urbota korkade policyn av Ingesson på ett drygt sätt.

Inlagd: 2020-01-13, 22:50
Skriven av: Jan

Erik Ojala tror jag skulle funka som tränare som högsta ledare tror jag inte hon håller måttet hon känns mer kompis än chef..

men att chefen ska vara kvinna kan jag hålla med om damerna styr bland åkarna o det är dags att få bort gubbarna som står ivägen.. Sandmark i simningen verkar ganska hård en bra ledartyp som sätter höga krav tror det kan vara hon som får jobbet..

Inlagd: 2020-01-13, 22:50
Skriven av: JohanA

Lyfter ytterligare ett spännande namn med kraftiga meriter:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Karin_Torneklint

Inlagd: 2020-01-13, 22:59
Skriven av: Erik

JohanA, Sandmark är också ett intressant namn.

Inlagd: 2020-01-13, 23:02
Skriven av: Erik

LOA: Vilken fördomsfull kommentar full av manshat. Inte ok.

Inlagd: 2020-01-14, 06:01
Skriven av: Grrrip

Det finns förmodligen många rimliga kandidater där inte någon sticker upp som den uppenbara frälsaren. På grund av detta skulle det vara uppfriskande om det blev en kvinna som tar rollen. Men om det är någon som sticker ut som extra passande så ska den personen få jobbet. Givetvis. Men jag har svårt att se vilken person det skulle vara.

Inlagd: 2020-01-14, 08:26
Skriven av: Rubik

En sista kommentar från mig vad gäller uttagning av juniorer i VC. Jag tycker att en policy som man aldrig kan frångå ifrån är opragmatisk och jag tycker att den policyn man har idag låter vettig. Dvs. att i undantagsfall låta någon junior testa hetluften i VC:n om det passar vad gäller hur juniormästerskapen ligger i tiden.
Det som jag känner mig kluven kring är just hur ofta junior ska få chansen.
Fördelen med att låta juniorer som visar framfötterna köra VC är att de får en inblick i hur det är (får erfarenhet) och kanske lite inspiration.
Nackdelen är att detta kan ge en extra stress för övriga i ordinarie laget. Om en junior har en formtopp ett par veckor kan detta ge en onödig press på övriga i landslaget om de vet att de kan förlora platsen på vissa tävlingar lite när som helst. Jag ser gärna juniorer i VC:n, men då skulle jag helst se att de visat en längre period av starka resultat och inte bara beror på en tillfälligare formtopp. Ytterligare en nackdel skulle kunna vara att om juniorerna skulle se att det finns klara möjligheter att köra VC så kanske det skulle chansa och öka träningen ytterligare samt eventuellt frångå deras långsiktiga plan.

Eller så tänker jag fel. För vissa kanske det blir en positiv grej (inspiration och en ”morot” att fokusera ännu mer på träning), eller negativ (överträning, onödig extra stress/press).

Min poäng är att juniorernas varande eller icke-varande i VC även kommer att beröra övriga i landslaget.

Inlagd: 2020-01-14, 08:40
Skriven av: Rubik

I helgen, är det en tävling utspridd på två dagar där en segrare koras? Eller två med en på lördag och sedan först i mål på söndag eller tre där även den som åker snabbast på söndag får en seger?

Inlagd: 2020-01-14, 08:54
Skriven av: Tomas

Tomas: Söndagens tävling där räknas målgången för pallen, prispengarna och världscuppoängen men åktiden för FIS-poängen skulle jag tro.

Inlagd: 2020-01-14, 09:32
Skriven av: Jörgen

Angående juniordiskussionen och att Tilde Bångman inte blev uttagen till Dresden. I sprinten i skandinaviska cupen så var det en hel del strul för svenskarna. Sömskar som då blev tolva blev alltså femma i Dresden och slog bla Anniken Gjerden Alnäs som vann, Julie Myhre som blev tvåa, Kristine Stavås Skistad som blev femma, Maria Nordström som blev sexa och Settlin som blev nia i Nes. Så man kanske inte skall dra för stora växlar på resultatet i Nes även om Bångman naturligtvis gjorde det jättebra. Men sådana här fakta och perspektiv verkar inte de som driver hårdast hur fel det är att Bångman inte blev uttagen till Dresden alls bry sig om.

Poromaa är ju sistaårsjunior och han har/är den stora talangen på killsidan i Sverige, inget tal om det. Bångman är inte sistaårsjunior utan har ett ytterligare år kvar som junior. Hon är inte heller den stora talangen bland de svenska tjejerna. Inför denna säsong så skulle jag ha sagt att Moa Hansson är en större talang i sprint medan Bångman är en större talang i distans. Så därför är det kanske inte så konstigt om ledningen haft mer av en plan för Poromaa när det gäller världscupåkande än när det gäller Bångman.

Kommer Bångman få åka någon världscup denna säsong? Ja, det tror jag nog. Men om Bångman (bara) skall åka en världscup denna säsong, är då Dresden den bästa världscupen att göra det i? Eller är det så att det finns någon annan världscuptävling som är bättre för henne att åka i?

Det är ju också möjligt att ledningen har någon plan för Bångman, hur hon matchas bäst för att kunna göra det så bra som möjligt på JVM. Det vet vi faktiskt inte.

Inlagd: 2020-01-14, 10:19
Skriven av: swestam

det är väl just det här uttalandet som blir skevt:

”– Tilde gjorde det väldigt bra i Skandinaviska cupen. Men vi utgår från samma princip som tidigare, vi tar inte ut åkare till världscupen innan junior-VM. Och därför finns inte Tilde med i truppen till Dresden, säger Thomson.”

d.v.s. hänvisa till en princip ena veckan och sen göra undantag veckan efter. Kan ju hända att Bångman och landslagsledningen har haft fördjupade strategiska diskussioner om detta, men av erfarenhet så har det inte verkat som om dessa diskussioner har varit så vanligt förekommande.
Toppen att Poromaa får åka, men inte helt lyckat om Tilde bara fått besked om att hon inte blev uttagen p.g.a. principer

Inlagd: 2020-01-14, 11:59
Skriven av: Emil

Angående längdchef tror jag inte Mattson Weijber vore en bra idé. Hon är faktiskt en idrottspolitruck. Blir det hon har internpolitiken tagit över helt inom skidförbundet. Hon är ju dessutom idag förbundsordförande för SSF så utnämningen skulle vara omöjlig att försvara. Jag vet inte ens vad man kallar det men jäv i någon riktning måste det vara fråga om. Däremot är Torneklint ett intressant alternativ. Jag följer friidrott noggrant och har noterat hennes fingertoppskänsla i just uttagningar (som vi ju diskuterar mycket här). Det har ofta hänt att hon har tagit ut individer som inte varit uppenbara men som sedan gjort bra resultat i den aktuella tävlingen. Hon verkar ha nära kontakt med idrottarna vilket sannolikt är gynnsamt vid uttagningar.

Angående uttagningen av Poromaa till Nove Mesto sedan så tycker jag också att uttagningen är bra/rätt. Förhoppningsvis innebär det en utfasning i det tysta av den gamla policyn och en infasning av fall-till-fall-tänk vad gäller juniorers VC-deltagande.

Inlagd: 2020-01-14, 12:28
Skriven av: Per

Angående de andra namnen som nämns: Pichler har trappat ner och är för gammal. Jonsson tror jag inte på och Ojala har suttit för länge i TV-soffor vid det här laget. Sandmark har jag inte koll på.

Inlagd: 2020-01-14, 12:32
Skriven av: Per

Att jämföra uttagningar till killarnas blåbärslag och tjejerna, där vi i sprint kan stänga av hela A-laget och ändå ha världens bästa lag, blir bara fel.

Jag är ingen fan av juniorpolicyn i sig, men snälla blanda inte ihop det med uttagning av tjejer mot killar.

Jag gillar uttagningen av Dyvik. Hon har en relativt sig själv en väldigt hög högsta nivå, hellre det än stabila 2x-placeringar.

Inlagd: 2020-01-14, 14:27
Skriven av: Thorrez

handlar enligt mig inte om uttagningarna i sig, utan kommunikationen, både utåt och inåt, kring uttagningarna

Inlagd: 2020-01-14, 14:54
Skriven av: Emil

LOA
Att jämföra William och Tilde från SC är väl bara dumt med tanke på att dom inte konkurrerar med varandra om platserna.
Sen är det mycket tuffare att slå sig in i ett svenskt sprintlag på damsidan med den konkurrens som finns där än att få åka distans på herrsidan där konkurrensen är mycket svag.

Inlagd: 2020-01-14, 15:04
Skriven av: Janne

Nu verkar visserligen denna tråd allt mer handla om något annat än vad namnet antyder men ändå:

Jag tycker att återgången till denna typ av jaktstart som baseras på föregående dags lopp är kanon.
Det innebär också att skillnaden i förutsättningar mellan ”den gamla tidens skidåkare” såsom Niskanen och Burman jänmnas ut i relation till den moderna åkaren såsom Kläbo, mf.’

Jag är även väldigt positiv till återgången till intervallstart på de längre distanserna. 10 år för sen för Södergren men likväl ett fall framåt för vår ädla sport tycker jag.
sen är en förutsättning för att denna utveckling ska kunna fortsätta att TV-produktionerna kring intervallstarter blir bättre.

Holmenkommens 5-mil med intervallstart på en 10 km bana blir en stor utmaning där (antagligen större än om de använt 16,7 slingan eller det långa 25,km varvet

Inlagd: 2020-01-14, 15:28
Skriven av: Ernström

I Dresden kördes det också teamsprint. Det innebar en risk att vid sjukdom hade vi varit tvungna att starta med en orutinerad 18-åring i en TV-sänd WC-stafett med ett helt annat tryck och ansvar på axlarna än i ett individuellt lopp. Det hade inte känts riktigt bra tycker jag.
En tanke bara.

Inlagd: 2020-01-14, 15:31
Skriven av: Tobbe H

Haha gud vad försiktiga ni är. Dammsuger ni med hjälm på? Låter ni era 25-åriga barn gå utanför dörren själva? ;-)

Inlagd: 2020-01-14, 15:54
Skriven av: ola

Poromaa. Han beskrivs med hoppfulla tonlägen och jag vet inte hur jag ska utläsa hoppet i förhållande till verkligheten. En jättetalang punkt? Eller en jättetalang jämfört med nivån på killsidan? Jag har ingen insyn. Har aldrig sett honom åka. Jag kan bara läsa mig till resultat från resultatlistorna på FIS och blir lite förvirrad. Ni alla smarta; Hur ska jag tolka det där med talang lite utzoomat? Hur stor emfas ska talang uttalas med?

Inlagd: 2020-01-14, 16:14
Skriven av: Anna F

ola: Om du vill får du säga du till mig :-)

Inlagd: 2020-01-14, 16:26
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: Jonna och Öberg blev sjuka till (eller i) Dresden. Nordström kallades in som reserv och stod sen över under teamsprinten. Du menar alltså om Nordström och en till blivit sjuk (totalt fyra sjuka damer) ja då hade en eventuell 18-åring på plats kastats in i elden?

Nej men dels osannolikt att så många blir sjuka och dels finns inget som säger att vi måste ställa upp med två lag (endast ett lag per land räknas in i Nations Cup förresten, andralag får inga poäng där om de inte ändrat på reglerna)

Inlagd: 2020-01-14, 16:35
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Så vi skall bara ställa upp med två lag om båda räknas i nationscupen? Jag tycker du resonerar så konstigt. Annars brukar ju klagas på att Sverige ställer upp med ett lag i vanliga stafetter.

Inlagd: 2020-01-14, 17:39
Skriven av: swestam

Poromaa är inte din vanliga supertalang som sopat hem medaljer på junior VM men han är den bästa junior vi har på herrsidan och han är seriös och förmodligen långsiktig eftersom han lever och andas skidåkning sedan födseln. Tror knappast han tar poäng i helgen, har inte riktigt fysiken för det än. Men han åker tekniskt fint och på en riktigt bra dag är han inte mer än 2 minuter efter på 10 fritt. Men ge honom tre år skadefritt så kan han bli nästa svenska hopp på herrsidan på distans.

Inlagd: 2020-01-14, 19:03
Skriven av: Anders

Anna F: Poromaa är väl den största talang vi har haft sedan Burman och Thorn på killsidan. Sedan om man vill kalla honom supertalang eller bara en talang kan man diskutera

Inlagd: 2020-01-14, 19:12
Skriven av: swestam

Nu måste jag kasta in ett nytt namn.Varför kan det inte vara han. VD erfarenhet ,Van att hantera journalister,extremt kunnig inom skidåkning,diplomatisk
Han har säkert en del åkare emot sig i och med att han varit lite svagt kritisk någon gång men det är bara ett plus.En ledare ska inte vara bästa kompis med alla.
Jag pratar naturligtvis om Anders Blomqvist

Inlagd: 2020-01-14, 19:21
Skriven av: karlP

Swestam: Vad menar du, var ser du att jag skrivit att jag tycker att Sverige bara ska ställa upp med två lag om båda lagen räknas med i nationscupen? Det har jag aldrig skrivit eller tyckt. Det var bara en sakupplysning i ett svar till Tobbe H, underförstått att en 18-åring inte måste åka om andra blir sjuka och att Sverige inte måste ställa upp med två lag.

Inlagd: 2020-01-14, 19:29
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Det är den slutsatsen jag drog av det du skrev. Om du inte menade det så formulerade du dig väldigt oklart. Så vad tycker du då, bör Sverige alltid ställa upp med två stafettlag?

Men du försöker ju på alla sätt motivera varför Tilde borde ha åkt i helgen och varför det var fel att hon inte blev uttagen.

Inlagd: 2020-01-14, 19:42
Skriven av: swestam

Tilde slog alla åkare i en uttagningstävling så givetvis platsar hon i laget! Allt annat ör skitsnack. Dessutom uttalade sig vår usle landslagstränare att det var anledningen. Tycker det är löjligt när policyn förnekas.

Tobbe, Att oroa sig för att vuxen kvinna inte skulle kunna åka sprintstafett i TV? Vad tycker du om 14åriga simmare i lagkapper? Eller 17åriga fotbollsmiljoner i Premier Leauge?

Väldigt kul att Nilsson nu skrotat policyn, förövrigt förste ledaren på länge som inte verkar efterbliven vid uttalanden i pressen.

Strömberg framstår som en jubelidiot
Grip som han var
Thomson och Ingesson som inkompenta
Mattis Persson gav ju inge vidare intryck heller när han uttalade sig om Kalla
Ole Morten Iversen verkade lätt gaggig

Inlagd: 2020-01-14, 20:14
Skriven av: Jan

Swestam: jag står för att jag tycker att det är märkligt att Tilde inte fick åka i Dresden med hänvisning till juniorpolicyn men en vecka senare tas en annan junior ut och då sägs det att JVM körs sent i år. Men vi får enas om att vi tycker olika. Ett års skillnad är inte mycket speciellt som killar generellt sett blir konkurrenskraftiga internationellt först som lite äldre (än tjejer).

Vad gäller stafettlag är det min uppfattning att Sverige bör ställa upp med flera lag i världscupen då det är möjligt och fungerar logistiskt sett. det är ändå sex svenska åkare på plats för den individuella tävlingen samma helg och behövs bara två till för två lag om ingen blir sjuk. Då kan ledningen testa olika alternativ mot varandra och jämföra sträcktider. Samt flera åkare som får erfarenhet av internationell stafett vilket kan bli guld värt sen i mästerskap speciellt om en ”ordinarie” blir krasslig och inte kan åka i VM/OS. Men vi tycker kanske olika där med.

När det gäller sprintstafetter är det normalt enklare logistiskt sett. Fyra av sex närvarande som får åka. Tobbe H lyfte att risken fanns att ansvaret kan bli för mycket etc för en 18-åring om flera andra blir sjuka att denne känner press etc. Men då finns det fullgoda skäl att inte starta med ett andralag (och ingen som tänker tvinga en junior att åka sprintstafett)..

Inlagd: 2020-01-14, 20:22
Skriven av: Jörgen

karlP – Det skulle vara intressant med blomman faktiskt :)
Hans kunskaper om längdskidor är ju galet djup. Jag blir glad när man ser typ på sändningar från SM Och han har koll på åkare och pratat med vissa innan samt pratat med tränare från de olika klubbarna. Och det gör han ju också i VC, och mästerskap. Han lever och andas längdskidor känns det som.

Men, jag tror inte det blir han. Tror hans kontrakt med svt, eller hans lojalitet åtminstone, sträcker sig tills svt tappar rättigheterna.

Inlagd: 2020-01-14, 20:37
Skriven av: Rubik

Rubik.
Tänkte lite på att SVT tappar sändningsrättigheterna och att han därför kanske skulle vara ledig.Sen lär väl hans parhäst snart gå i pension också.
Sen tycker jag att hans profil passar in på vad de har sagt om personen.
I och med att tydligen Mattias varit tillfrågad en gång så tycker man ju att blomman också borde ligga bra till.

Inlagd: 2020-01-14, 21:29
Skriven av: karlP

Var inte Anders Blomqvist chef på Orsa Björnpark när en snubbe blev uppäten av en björn? Det sker väl förhoppningsvis inte om han blir längdchef. Men med Sverige alla sjukdomar och olyckor kan man ju inte vara säker på någonting.

Inlagd: 2020-01-14, 21:54
Skriven av: Den tillbakastående

Björnen attackerade på signal av Blomman. Så den olyckan var orkestrerad helt av honom.

Inlagd: 2020-01-14, 21:58
Skriven av: Rubik

Jan: På vilket sätt är vår landslagstränare usel?

Vad är det som gör om ledare skall anses vara bra eller dåliga? Bara vad de säger i medier och vilka uttagningar de gör? Det är alltså inget annat de gör (typ all träning) som bör ligga till grund för hur man ser på dem?

Stina blev uttagen till världscupen före JVM ett år, och även Ebba blev uttagen till världscup före JVM ett år. Så det är faktiskt förenligt med policyn. Så den är näppeligen skrotad.

Sedan tycker jag inte man kan betrakta skandinaviska cupen som en ren uttagningstävling, resultaten i den måste värderas och vägas mot andra resultat och prestationer.

Jörgen: Om nu Tilde skall åka i världscupen, är världscuptävlingarna i Dresden den bästa världscuptävlingen att göra det i då? Eller är det någon annan världscuptävling som passar henne bättre?

Det kan ju vara så att Nove Mesto passar Poromaa bra men att inte Dresden passar Tilde lika bra.

Du säger att åldersskillnaden mellan Poromaa och Tilde inte är så stor men det kan ändå göra att de har lite olika positioner.

Inlagd: 2020-01-14, 22:08
Skriven av: swestam

På lördag börjar längdåkningen på UOS.
Vad kan vi förvänta oss där för svensk del?

Inlagd: 2020-01-14, 22:23
Skriven av: peter skigames

Peter Skigames: Tove Ericsson kross!

Inlagd: 2020-01-14, 22:40
Skriven av: Ulf

Av längdchefskandidater med elitbakgrund som ni nämner tycker jag att Fredriksson är det bästa alternativet. Blomman har alldeles för mycket TV-bakgrund vid det här laget. Per Elofsson har inte nämnts. Vore inte han en tänkbar kandidat? Har egen erfarenhet av den berömda knivseggen och förstår elitskidåkning fullt ut. Medievan utan att ha fastnat där. Frågan är väl dock om han har tillräcklig ledarskapserfarenhet?

Inlagd: 2020-01-14, 22:44
Skriven av: Per

Glömde att Elofsson har haft en stroke. Det kanske inte är optimalt att bli längdchef med den sjukdomsbakgrunden.

Inlagd: 2020-01-14, 22:48
Skriven av: Per

Det är inte en allt för vågad gissning att Ingesson och Thomsson åker ut efter säsongen, de har misslyckats rejält. Kalla ser ju helt körd ut exempelvis. Sedan ökar ju mitt förakt mot dem när uttalar sig så arrogant angående policyn osv.

Jag tycker Grip var en utmärkt förbundskapten men han uttalade sig dumt i media. Och många damtränare har sagt skumma saker också. Nu var väl Mattis Persson och Ole Morten kompetenta tränare men de gav ju ingen bra bild av sig själva i media. Strömberg tar dock priset pladdrar på värre än en papegoja om saker han borde hålla tyst med, nu senast rekryteringen. Ger ett mycket oprofessionellt intryck. Enda bra var rimligen avskedandet av den korrupte Sares. Förhoppningsvis låter han den nye chefen skötta saker i fred. Behövs rejäl utrensning framförallt i vallabussen men också på tränarsidan.

Annars positivt överraskad av att Jörgen är så kritisk nu, förra säsongen försvarade ju du policyn och tyckte det var rätt att juniorerna siktade på JVM.

Skandinaviska Cupen är en uttagningstävling till VC, det står i utagningsreglerna, och du kan inte sidesteppa den som var bäst och ta ut tre andra. Nu sa ju dessutom puckot att det var policyn och inte Tildes resultat som stoppade en VC-start. Hade Tilde själv tackat nej så borde man kommunicerat så.

Uppenbart är att policyn inte är död men i praktiken blir det löjligt att hänvisa till den nu med tanke på Nilsson liberala tolkning. Sedan vet man ju inte vad fundamentalisterna ställer till med på årsmötet. Tror man på allvar att myndiga kvinnor far illa av att åka stafett i TV så är man en överbeskyddande sexist (Tobbe låser du in dina döttrar i källaren?) eller så har man en baktanke om att rädda kvar äldre medelmåttor som Anna Haag eller Maria Nordström i VC-laget.

Inlagd: 2020-01-14, 22:48
Skriven av: Jan

Nya längdchefen har inte koppling till skidor men idrott sa Ola Strömberg så vet inte riktigt varför ni spekulerar om gamla skidåkare

Inlagd: 2020-01-14, 22:51
Skriven av: ola

Ola nu skall vi nog inte lyssna för mycket på din pladdrande pajas till namne, men det är lite tröttsamt med spekulationer kring dessa TV-personer. För de första håller Vinterstudion så infantil nivå med dessa två Lilla Sportspegeln programledarna så de går inte att bedöma deras kunskaper för de andra saknar de erfarenhet och kvalifikationer för jobbet. Fredriksson har ju iofs iprincip sagt rätt ut att Kalla borde bytt tränare för länge sedan och att vallateamet är inkompetent så lite utrensningar hade det nog blivit.

Håkan Carlsson vore ett spännande namn men gissningsvis blir någon gammal simmarkompis till direktören.

Inlagd: 2020-01-14, 22:58
Skriven av: Jan

Tycker personligen att det lutar mer och mer i hintarna åt att det blir Torneklint och det känns enligt mig som ett riktigt spännande val. Jag håller i alla fall tummarna.

Inlagd: 2020-01-15, 01:29
Skriven av: Erik

Jan: Det enda som står i uttagningskriterierna är att resultat i skandinaviska cupen bedöms (tillsammans med resultat från en del andra tävlingar) vid uttagningar till världscupen. Det står INTE att skandinaviska cupen är en uttagningstävling till världscupen.

När det gäller juniorer så står följande i uttagningskriterierna:

”Enligt SSFs policy tas juniorer inte ut till världscuptävlingar innan junior-VM har genomförts, vilket vanligtvis sker i januari. Undantag kan göras i de fall då JVM arrangeras sent på säsongen då det inte återstår någon möjlighet för juniorerna att delta i världscuptävlingar efter JVM.

Säsongen 2019/2020 arrangeras JVM i mars och de enda världscuptävlingarna som återstår därefter är tävlingarna i Kanada och USA. Detta medför att SSF kan komma att ta ut juniorer till världscuptävlingar redan efter årsskiftet.”

Så helt förenligt med policyn att Poromaa togs ut och innebär inte att man har övergivit policyn på något sätt.

Inlagd: 2020-01-15, 07:36
Skriven av: swestam

Om det är Torneklint så lär hon vara kvar som förbundskapten för friidrotten över OS och finnkampen (https://www.svt.se/sport/friidrott/karin-torneklint-slutar-som-forbundskapten). Så lät det dock inte när Strömberg gick ut med nyheten i måndags. Det lät som att avslutningen av personens nuvarande jobb låg närmare i tiden. Men jag tycker som sagt att det vore ett bra namn. Som tränare tränade hon ju även systrarna Kallur med framgång.

Inlagd: 2020-01-15, 08:12
Skriven av: Per

Jag tror att policyn kommer fasas ut. Texten i uttagningskriterierna kommer inte se likadan ut till nästa säsong.

För den totala cupen på herrsidan blir det viktigt för Kläbo att ha någorlunda slagläge till söndagens jaktstart. Är hela 100+100 poäng som delas ut. Ställning i mål räknas på söndag, tvärtom är det i Fantasyn för att klargöra. Där är det etapptiden enligt tävlingskalendern, där det dock står fel stil. Någonstans på vägen byttes ordningen.

Inlagd: 2020-01-15, 08:20
Skriven av: peter skigames

Känns inte alls rimligt att förbundet skulle stå utan längdchef till nästa år, så i så fall lär Torneklint gå bort väl…som jag nu ser att andra signaturer redan konstaterat ovan ;)

Inlagd: 2020-01-15, 09:09
Skriven av: Freddy

Jag blir helt förvirrad av att läsa alla inlägg. Här är några exempel. Någon förslår Blomman. Andra hävdar att han inte kan skidor (?). Så kommer någon som tycker att Torneklint är ett gjutet val… (med sin stora skidkunskap då?)Någon säger att Blommans medievana är till nackdel. Någon annan klagar sedan över tidigare företrädares (på olika nivåer) brist på medievana. Något förslag kritiseras pga personens brist på ledarerfarenhet. Blomman kritiseras för sin ledarerfarenhet som chef i en park. Sjukt förvirrande. Så har jag här i kommentarerna läst att skidförbundet valt att slå ihop längdchef och förbundskapten. Det verkar ju idiotiskt, i min mening, efter att ha läst era kommentarer. Skidförbundet borde anställa en längdchef med administrativa och politiska färdigheter. (Kanske Torneklint? vad vet jag) och en förbundskapten som kan skidor och är en närvarande teamleader på plats. (Kanske Blomman eller någon annan med erfarenhet av just skidor) Jag tror näppe att dessa tjänster ska slås ihop. Det vore en nedrustning, enligt min mening. (som bildats av att läsa kommentarer här på Skidpepp)

Inlagd: 2020-01-15, 09:12
Skriven av: Anna F

Anna F: Problemet är väl att vi inte först har enats om vad som är de viktigaste kompetenserna för en längdchef/landslagschef och hur organisationens struktur bör se ut. Då är det kanske inte så konstigt att det spretar.

Inlagd: 2020-01-15, 09:28
Skriven av: Per

Per, Det tror jag också.

Inlagd: 2020-01-15, 10:02
Skriven av: Anna F

Anna F… Jag tror det är bra att man slår ihop tjänsterna. Även om det funkade bra med Grip, verkade det som att rollfördelningen ibland var lite oklar och att det var ”för många kockar” så att säga. Jag tycker några av de tränare som slutat antytt att dom haft för litet manöverutrymme. Därför tror jag det är bra om längdchefen har en mer övergripande roll för organisationen som helhet. Sen kan man utse nån av tränarna som ledare och talesperson mot media. När det gäller kvalifikationer för tjänsten tror jag därför snarare det är en ersättare till Sares än Grip som ska hittas.

Ojala är väl främst en välmeriterade tränare. Som jag ser det skulle hon i framtiden vara ett bra namn som tränare och huvudkontakt med media, men i dagsläget ingen längdchef.

Inlagd: 2020-01-15, 11:46
Skriven av: Manne

Tycker inte det är så förvirrande att människor har olika uppfattningar i en fråga där vi har lite insyn i.
Blir säkert någon som Strömberg gillar och som har hans förtroende. Allt annat kommer i andra rummet.

Inlagd: 2020-01-15, 14:09
Skriven av: Gka

Torneklint…intressant namn men har det inte testats med en f d friidrottare redan…

Inlagd: 2020-01-15, 14:27
Skriven av: hq

Swestam: Problemet är att lagledningen tillämpar olika måttstockar. Man har en typ av regler för manliga juniorer och en annan för kvinnliga juniorer. Den förklaring som man ger för att ta ut Poromaa, dvs. att det är lång tid till JVM är onekligen utmanande eftersom det hade varit ännu längre tid till JVM för Tilde Bångman om hon hade blivit uttagen till sprinten i Dresden. Nej, detta agerande håller inte. Man kan inte ha olika regler för olika åkare.

För att förtydliga så är inte problemet att Poromaa nu blev uttagen utan problemet är att Tilde Bångman inte blev det.

Inlagd: 2020-01-15, 17:21
Skriven av: LOA

Vet inte hur bra Tilde är men antar att hon inte är i närheten av var Frida och Ebba var i motsvarande ålder. Det konstigaste var väl att dom inte fick åka världscup tidigt på säsongen för att ha lite erfarenhet inför VM.
Ser ju inte direkt att det är så viktigt nu om Tilde får åka eller inte. Finns inget VM i år och nästa år ska det till otroligt mycket om Tilde skulle kvalificera sig dit. Det skadar ju inte om Tilde skulle få åka nu men Poromaa får väl åka mest på grund av att vi inte har några förhoppningar på andra åkare som ställs över.
Rigida uttagningsregler är bara dumt tycker jag

Inlagd: 2020-01-15, 17:34
Skriven av: karlP

Jag tror absolut att Blomman skulle vara en av de bästa kandidaterna. Hans medievana är en stor fördel. Och skidor kan han så det räcker. Dessutom har han kombon varm personlighet och tydlig i vad han tycker.

Inlagd: 2020-01-15, 19:53
Skriven av: Kallner

Men har Blomman några ledaregenskaper? Det är väl den viktigaste egenskapen.

Inlagd: 2020-01-15, 21:12
Skriven av: swestam

Ser at diskusjon her omhandler lite eller intet om emne ”Novo Mesto”, så man slenger seg på ..
Hva er det mellom-europeerne har oppdaget med skiskyting, som vi i Norden ikke har reflektert. Det er stappa fullt på tribunen, og folk er totalt ville, for denne idretten.
Men toppresultatene er det de nordiske aktørene som dominerer og står for. Eks. har Tiril Eckhoff vunnet 5 av de siste 7 løp som har blitt arrangert. Hvem vant når ikke Tiril vant, jo finske Mäkäranen.
Og i dag igjen, med dobbel ”norden” med Øberg foran beste mellom-europeer.

Inlagd: 2020-01-15, 21:21
Skriven av: pelle

Pelle, Tyvärr är publiken på skyttet bara ute för att tjoa och inget annat …och kanske dricka nån öl.

Inlagd: 2020-01-15, 23:16
Skriven av: Gka

Framförallt är det närmre för alla trogna tyskar att ta sig till skidskyttetävlingar i Mellaneuropa jämfört med att släpa sig till Östersund, som ju för övrigt är långt bort för nästan alla. Sedan är det ju oerhört många nationer som känner att de åtminstone har pallchans i just skidskytte. Norrmän kan ju titta på nästan vilken vintersport som helst och ha segerchans och allt hinner de väl inte åka på ?

Inlagd: 2020-01-15, 23:50
Skriven av: D.N.

Sett över en längre tid hävdar sig åkare från syd- och mellaneuropa bra i skidskytte… Det är bra spridning i resultatlistorna, även om vissa personer och länder kan dominera i perioder.

Sen är det ungefär lika många tv-tittare på skidskytte i Sverige som på längdskidor, så man ska nog inte reducera skidskytte publiken till tjoande öldrickare. Det är uppenbart många även i norden som uppskattar skidskytte.

Inlagd: 2020-01-16, 08:54
Skriven av: Manne

Lassalyckans personal har kämpat tappert för att få till en minimal slinga på snö denna så kallade ”vinter”, men kan snart tvingas slå igen för säsongen. I mitten av januari. Tur säger jag att det inte arrangeras världscuplopp i Ulricehamn år. Att påstå att skidsportens själva fundament är hotad är väl knappast någon underdrift, men det visste vi ju redan.

https://www.gp.se/sport/ulricehamn-tvingas-st%C3%A4nga-l%C3%A4ngdskidsp%C3%A5ren-rekordtidigt-1.22659980

Är såklart fel tråd för det här inlägget, men diskuteras ju inte så mkt Nove Mesto här i alla fall (än så länge :)

Inlagd: 2020-01-16, 09:04
Skriven av: Freddy

Åter till fokus för helgen. Kommer Ebba att kunna utmana norskorna med Johaug i spetsen? Osäkert hur mycket handikapp förkylning har gett och sen är frågan om det blir vallningsföre? Ser knepigt ut på vädersajterna.

Inlagd: 2020-01-16, 11:39
Skriven av: Gka

Manne, Självklart finns det folk som gillar skytte. Har ej påstått nåt annat.

Inlagd: 2020-01-16, 13:20
Skriven av: Gka

Jag tror att skate passar Ebba bättre i jÄktstart.
Kvarstår stilbytet?

Inlagd: 2020-01-16, 14:24
Skriven av: Slakmota

Slakmota: Det är förvirrande. I FIS kalender (länk) står det fristil först sen klassisk stil men i PM:et för Novo Mesto (länk) står det den vanliga ordningen med först klassisk stil och sedan jaktstart i fristil. Skulle tro att det är det sistnämnda men man vet aldrig, de kanske vill testa lite nytt? Vinnaren får koras efter det att juryn sagt sitt angående tjuvskejtskär? :)

Inlagd: 2020-01-16, 14:50
Skriven av: Jörgen

I Toblach körde man ju fristil först, sedan klassiskt. Så konstigt om man tänker göra det igen.

I programmet för 2019/2020 står det liksom i PM:et klassiskt först, sedan fristil:

https://assets.fis-ski.com/image/upload/v1567598283/fis-prod/assets/WC_Calendar_CC19-20.pdf

Inlagd: 2020-01-16, 15:28
Skriven av: Ulf

Oerhört viktigt att ringa och rösta på Stina och Frida? Förra året åkte Charlotte och Stina ut direkt. Man kan ringa och rösta en gång per dag.? Rösta även på webben och i duoappen. Nu ska Frida eller Stina vinna ❄️??❄️?? Jerringpriset!

Frida 099-20903
Stina 099-20906

Inlagd: 2020-01-16, 16:03
Skriven av: Rolf Zetterberg

Jag vill på tala en förslag på ny längdchef Anders Södergren. Lång erfarenhet som aktiv diplomatisk och bra på taktik tränings upplägg

Inlagd: 2020-01-16, 17:02
Skriven av: Ler

Pga snöbristen har man alltså kastat om stilarterna.

Inlagd: 2020-01-16, 17:50
Skriven av: swestam

Ler… Tror inte det är tänkt att längdchefen ska ha inflytande över åkarnas träningsupplägg

Inlagd: 2020-01-16, 19:01
Skriven av: Manne

Rolf Zetterberg – fixat!

Inlagd: 2020-01-16, 19:45
Skriven av: Rubik

Du må vel ha svensk pass for og stemme?

Inlagd: 2020-01-16, 20:32
Skriven av: pelle

Pelle: På webben behövde man bara fylla i e-post, namn och sin bostadsadress. Jag vet inte om de kollar adressen eller om webbsidan kollar din anslutning, men du kan ju prova.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3295&artikel=7343113

Inlagd: 2020-01-16, 21:43
Skriven av: Ulf

Ulf .. OK

Inlagd: 2020-01-16, 21:56
Skriven av: pelle

Tröttsamt med kampanjröstande.

Inlagd: 2020-01-16, 22:21
Skriven av: swestam

Södergren är nog för snäll.

Inlagd: 2020-01-16, 23:13
Skriven av: Kallner

Hoppas Tove vinner, men det är ett popularitetspris så vem som än vinner är värdig. Tror skidåkarna kan få lite röster från folk som tycker det är synd att de inte kan tävla och vill muntra upp dem med ett Jerringpris

Inlagd: 2020-01-16, 23:18
Skriven av: Jan

Jag är ändå förvånad över hur populärt skidskyttet är att titta på. Kanske inte på plats eftersom det blivit mer av en arenasport och folkmassor drar fler folkmassor med öltält och feststämning. Men på TV, där tycker jag det alltsom oftast är ganska trist att se på den individuella starten. De bästa åkarna kommer i snabb följd, alltsomoftast tidigt, vilket gör att man dels knappt hinner följa alla favoriter varken på skjutvallen eller framför allt i spåret, men också att tävlingen är halvljummen sista timmen av mindre namnkunniga åkare. Men men, smaken är som baken. Och med längdåkningens bissart dåliga produktion av intervallstart senaste åren ska jag väl inte klaga.

Inlagd: 2020-01-17, 08:48
Skriven av: Anders

Anders: Fast i skidskyttet tävlingsprogram ingår väldigt många jaktstarter, masstarter och stafetter. Och här har skidskyttet hittat en perfekt tv-produkt. Tävlingstid på ca 45 minuter (och inte två timmar), det är väldigt lätt att hänga med på vad som händer, det är tight och tätt, det kan ske stora växlingar och omkastningar och det är inte givet på förhand vilka som skall vinna. Med svenskar som är med i toppen (om vi nu pratar om tv-intresset i Sverige) och folkkära kommentatorer och experter så är det inte så konstigt att det är många svenskar som tittar på skidskytte i tv.

Inlagd: 2020-01-17, 09:12
Skriven av: swestam

Är skidskyttet lika stort tittarmässigt som längdåkningen?

Har ett exempel på en man som jag pratade med nyligen. På frågan vilka sporter han gillade att kolla på var svaret. Skidskytte, för där händer så mycket och handboll för där händer så mycket (många mål). Vet inte om han är representativ för folket.

Inlagd: 2020-01-17, 10:38
Skriven av: peter skigames

Har själv kört skidskytte men det är ibland pinsamt jobbigt att titta på. Orkar inte med dessa svenska 2 bommar på sista stå. Det är ju bara Öberg som är stabil. Man byter ju nästan kanal på TV just när svenskarna ska skjuta.
Och alla pinsamma ”efterkommentarer” som att ”ja, det var ju den där sista bommen” eller ”hade det inte varit för skyttet så hade det varit pallen” eller ”det blåste för mycket på vallen i sista skyttet”. Men tyskarna har verkligen lyckats haussa upp skidskyttet som är en pytteliten sport egentligen. Se har SVT usla kommentatorer också som bevakar sporten.

Inlagd: 2020-01-17, 11:45
Skriven av: Kallner

Då var det klart…eller?

https://www.svt.se/sport/langdskidor/svt-sport-erfar-han-ar-nya-langdchefen

Inlagd: 2020-01-17, 12:18
Skriven av: Freddy

Lägger till denna.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/efter-kaoset-han-blir-ny-langdchef/

Inlagd: 2020-01-17, 12:20
Skriven av: Bamse

Ingen gissade rätt inte jag heller . Detta namn blir bra för framtiden. Jubel i busken.

Inlagd: 2020-01-17, 12:29
Skriven av: GKA

Får vi kanske hoppas på friskare skidåkare framöver?

https://www.norrbottensaffarer.se/na/har-ar-lanets-friskaste-foretag-nm4982695.aspx

Inlagd: 2020-01-17, 12:31
Skriven av: Ulf

Denna helg är som alla andra, längdskidåkarna orkar bara med 2 lopp (varav alla sprinters och många andra avstår helt), samtidigt kör skidskyttarna som vanligt 3 lopp.

Inlagd: 2020-01-17, 12:49
Skriven av: Kurt

Som enda svenska ställer Linn Sömskar upp i Equinor NC i Lynga idag, där hon ev tagit sig till semifinal i sprinten pga konstiga regler! https://www.skiforbundet.no/lygna/equinor-nc-senior/

Inlagd: 2020-01-17, 12:57
Skriven av: Kurt

Angående den nya längdchefen så tycker jag det låter på pressmeddelandet som att det är just en övergripande längdchef de har tillsatt och inte en landslagschef. Dvs. en som blir chef antingen för den högra rutan i skidförbundets organisationsschema (klubbar, ungdomsverksamhet, ekonomi, utbildning m.m.) eller för båda rutorna (landslag plus allt annat) Eller hur tolkar ni det? https://www.skidor.com/foljoss/nyhetsflode/aktuelltfranssf/2020/danielfahraeusblirnylangdchef

Inlagd: 2020-01-17, 13:57
Skriven av: Per

Från Expressen:
”Tidigare har det meddelats att tjänsten som längdchef även skulle innefatta rollen som landslagschef. Men så blir det inte.

– Nej, jag kommer att vara enbart längdchef, säger Fåhraeus.

Kommer det därmed att rekryteras en ny landslagschef efter säsongen?

– Ja, det är troligt.”

Inlagd: 2020-01-17, 14:21
Skriven av: Karl Gurka

Karl: Ok, tack. Det klargör.

Inlagd: 2020-01-17, 14:51
Skriven av: Per

I Västerbottenskuriren:

”– Han (Fåhraeus) kommer också vara inblandad i rekryteringen av en ny landslagschef. Om han eller hon börjar jobba i april eller juni spelar mindre roll. Vi är beredda att vänta på rätt person, säger Ola Strömberg.”

Inlagd: 2020-01-17, 15:18
Skriven av: Ulf

Daniel Fåhraeus, det namnet såg man inte komma. Ser inga skäl till varför det inte skulle bli bra. Läser i Expressenartikeln att han tillträder 16 april.

Inlagd: 2020-01-17, 16:32
Skriven av: Jörgen

https://m.youtube.com/watch?v=HcY4zVvOtwQ

Roade mig med att titta på den här gamla godingen. Måste säg att jag saknar Johan Olsson och även Hellner i spåret,en fröjd att se de åka när de var i form!

Inlagd: 2020-01-17, 17:18
Skriven av: Emma

Om jag kollar fis hemsida är det fristil och sen klassiskt nu i helgen. Och det stämmer väl. Eller är det the other way around?

Inlagd: 2020-01-17, 19:32
Skriven av: ur-Tomas

Emma: ja den godbiten har man sett några gånger.
Men frågan är om inte denna klassiker (påstår jag) är en prestation som tyvärr många kanske glömt. Tuff bana, tufft före och ind start. Håller denna seger högre än Södergrens 2 segrar i skate (ind start) och Daniels seger (masstart).
Per Elofsson var komplett.
https://www.youtube.com/watch?v=qNMZ3nXZBtU

Inlagd: 2020-01-17, 19:51
Skriven av: Kallner

Man blir ju nästan lite deppig när man läser det här.
Hon verkar ha fått förhållningsorder att inte träna i stort sett förutom någon kort tid varje dag. Då lär hon ju inte komma tillbaka i bra slag under den här säsongen och frågan är hur det blir framöver.
Annars när åkare råkar ut för skador och annat försöker de ju alltid att hålla igång träningsmängden på något sätt..
Tror inte att Östberg hade sådan förhållningsorder i så fall hade hon inte varit så bra i tour de ski som hon var.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/0nlK2M/i-vantan-pa-nya-testsvar–sadan-ar-vardagen-for-frida-karlsson

Inlagd: 2020-01-17, 19:56
Skriven av: karlP

Ja, det är också ett fint lopp men tyvärr var jag för ung att uppleva Elofssons karriär när den var på topp. Började följa skidåkning några år senare så hans segrar ligger inte lika nära hjärtat ?

Inlagd: 2020-01-17, 20:07
Skriven av: Emma

karlP: Kanske var/är läget allvarligare med Karlsson än det var med Östberg? Av bilderna Frida delade på sociala medier i somras blev man ju smått chockad

Inlagd: 2020-01-17, 20:10
Skriven av: Den tillbakastående

Ja självklart kan det vara så men inte mindre deprimerande

Inlagd: 2020-01-17, 20:56
Skriven av: karlP

KarlP: Jo, men det hade ju aldrig blivit bra om hon hade fortsatt på spåret hon var på. Det vi vet är att det var en obalans mellan träning och återhämtning på något sätt. En fortsättning i den riktningen hade snabbt lett till dalande resultat oavsett.

Inlagd: 2020-01-17, 22:03
Skriven av: Per

karlp du har helt rätt Frida Karlsson ska vi inte räkna med i år.. Har min aning att hon ändå tränar mer än en timme om dagen lite mörkning är det nog allt men flera månader av lite träning kommer visa sig på resultaten tror faktiskt att man redan blickar mot nästa säsong..

Inlagd: 2020-01-17, 22:09
Skriven av: JohanA

Jag skrev i våras att det faktum att Frida köpte hus med Poromaa skulle kunna bli ett problem. Hus är en helt annan sak att hantera än en lägenhet. Och om de flyttar både ihop och hemifrån till hus adderar det mycket stress i ett läge när det redan var stor uppståndelse kring henne. Nu verkar hon vara hemma i föräldrahemmet igen. Burman köpte också hus som han renoverar, men han är dels äldre och dels var det inte hans och lyckost-sambons första boende tillsammans. Även Stina bygger hus nu, vilket är lite konstigt, men hon verkar må bra av att ha en massa sidoprojekt i livet.

Inlagd: 2020-01-17, 22:47
Skriven av: Per

Aftonbladets artikel igår om Frida ger onekligen en annan bild jmf med Magnus Oscarssons positiva svar runt nyår om att hon närmar sig en comeback. Kanske övertolkades det helt då. Suck, hur som helst…

Antar förresten att fler än jag läste Svt-artikeln igår om röran i ledningen som ska ha föregått beslutet att tillsätta Fåhraeus. Grips namn ska alltså ha varit uppe på bordet igen m.m (!) Bara att hålla tummarna för kontinuitet och stabilitet nu. Gissar att Strömberg är sugen på att vända blad…

Inlagd: 2020-01-18, 09:37
Skriven av: Freddy

Per: märkliga kommentarer du har om huruvida skidåkarna bor i lght eller köper hus. Och flyttar hemifrån och ihop. Vad tusan vet du om att det skapar stress för dem som du påstår??
Kanske bor du hemma hos mamma fortfarande :)

Inlagd: 2020-01-18, 09:46
Skriven av: Kallner

Stora nummerlappar på damerna, kanske har samma dom herrarna.

Inlagd: 2020-01-18, 10:00
Skriven av: Kallner

Såg man inte redan efter 20 meter att Charlotte Kalla har ännu en dålig dag?

Inlagd: 2020-01-18, 10:14
Skriven av: ErrkaPetti

Mycket svag öppning av Ebba

Inlagd: 2020-01-18, 10:16
Skriven av: Per

Usel produktion.

Inlagd: 2020-01-18, 10:17
Skriven av: Kallner

Klen öppning av Ebba…
Blir ingen bra Swe-dag idag…?

Inlagd: 2020-01-18, 10:17
Skriven av: ErrkaPetti

Fördel att starta tidigt då snön tilltar.
Kalla har inget sting i åkningen.

Inlagd: 2020-01-18, 10:27
Skriven av: Kallner

Tveksamt om banan är 10 km. 24 min i det läsa föret ska inte vara möjligt för damerna.

Vilket skitdag för våra damer. Miserabelt. Endast Moa får godkänt eller VG.

Inlagd: 2020-01-18, 10:37
Skriven av: Kallner

Svag svensk bredd idag. Bara tre åkare topp-30. Ribom, Dyvik, Settlin inte riktigt där än.

Inlagd: 2020-01-18, 10:40
Skriven av: Per

Eller Dyvik får nog vc-poäng förresten. Tar några placeringar på slutet.

Inlagd: 2020-01-18, 10:42
Skriven av: Per

Per
På min lista är Dyvik 28 så fyra svenskor topp 30.

Inlagd: 2020-01-18, 10:44
Skriven av: Janne

Måste vara Therese Johaugs favoritföre när det snöar. Bättre med hårda och snabba spår, då kan det bli spänning om segern men inte i sådana här förhållanden.

Inlagd: 2020-01-18, 10:46
Skriven av: Janne

Riktigt starkt av Moa L kul Kalla väl på normal nivå just nu Ebba något under förväntan men sjukdomen finns nog som en liten förklarig.. Hade Moa fått samma rygg som Haga (Henning) så hade nog Moa haft samma resultat som Haga om inte lite bättre. men var väl ändå bara Haga som hade fördel av någon drag hjälp av någon som starta senare

Inlagd: 2020-01-18, 10:55
Skriven av: jossa

”Tyckte att det kändes helt okej. Tiden rann i väg jag vet inte vad det berodde på”
Har vi hört den förut?

Inlagd: 2020-01-18, 10:57
Skriven av: Den tillbakastående

Pärmä tycke de var sämre förhållanden för dom som gick sent

Inlagd: 2020-01-18, 11:00
Skriven av: jossa

Endelig en helg med ekte langrenn igjen, befriende etter klovnerennene i Dresden.

Inlagd: 2020-01-18, 11:19
Skriven av: Neithiri

Apropå klovnerenn så pågår just nu YOG Women’s Cross-Country ”Cross Free”.
Återväxten ser bra ut:
http://live.fis-ski.com/cc-4182/results-pda.htm

Inlagd: 2020-01-18, 11:25
Skriven av: Slakmota

Lite otaktiska startnummerval av svenskarna idag med tanke på väderprognosen. Även Calle och Burman har valt att gå sist i det seedade fältet. Kläbo går mitt i fältet och skulle dels kunna få ryggar på senare startandes förstavarv och gynnas även av att gå när flest åkare är ute på banan vilket minimererar friktion vid given tidpunkt. (Även om det spelar mindre roll i skate förstås).

Inlagd: 2020-01-18, 11:25
Skriven av: Per

Bra av Moa Lundgren idag, positivt att hon gör fina resultat i distans och framstår alltmer som allround, såg henne mer som sprintåkare tidigare. Ebba påverkad av förkylningen. Kalla ungefär som tidigare. Dyvik knep några världscuppoäng vilket får sägas vara godkänt. Ribom (31) och Settlin (48) var däremot utanför poängen – nej vi vet att de kan bättre.

Johaug har nu säkrat 200 nya världscuppoäng denna helg och kan ta det lugnt därframme i jaktstarten imorgon. Blir mer spännande om övriga pallplatser. Haga visar fin form för första gången sedan OS-guldet men det är klassisk stil imorgon. Tror övriga pallplatser kommer att stå mellan Neppan, Weng och Flugan med Pärmen som möjlig utmanare om kraften finns.

Moa och Ebba? Är en lucka för dom och blir nog för jobbigt att jaga ikapp de fyra i gänget framför (och de i sin tur jagar Neppan och Weng, det kommer att gå fort). Ebba i toppform ja men det verkar hon inte vara än efter förkylningen av dagens lopp att döma.

Inlagd: 2020-01-18, 11:46
Skriven av: Jörgen

DNF på Holund som startade helt ok. Vad har hänt?

Inlagd: 2020-01-18, 11:55
Skriven av: Per

Starkt av Bollen igen och kul med Niskanen som tvåa Däremot trist med de svenska herrarna. Vallamiss igen? Övriga länder hade till synes inga större problem.

Inlagd: 2020-01-18, 12:27
Skriven av: Jörgen

Dom svenska herrarna visade var skåpet skall stå idag.

Inlagd: 2020-01-18, 12:28
Skriven av: Den tillbakastående

Usch vad dåligt.
Bättre valla med vanliga stearinljus som man gjorde när man var liten.

Inlagd: 2020-01-18, 12:29
Skriven av: Kallner

Bolshunov er helt enorm, for en utrolig langrennsløper! Av våre gikk Røthe og Klæbo meget godt, litt skuffet over Krüger. Klæbo kan klare 3.plass i morgen, noe som vil være gustig med tanke på WC sammenlagt.

De svenske herrene er det ikke mye å si om, det er så elendig at det knapt er nevneverdig.

Inlagd: 2020-01-18, 12:32
Skriven av: Neithiri

Måste säga att det känns skönt att Strömberg valde att backa de svenska vallarna i sommarens turbulens.. *ironi*

Inlagd: 2020-01-18, 12:33
Skriven av: Erik

Mitt intryck är att Sverige är sämre på att hantera friktion. Ju mer det spelar in desto sämre resultat relativt andra nationer. Klart godkänd insats av debutanten Poromaa och Rickardsson men annars är det nattsvart.

Inlagd: 2020-01-18, 12:35
Skriven av: Per

https://www.svt.se/sport/langdskidor/herrar-15-km-nove-mesto
Det är jäkligt synd inte Mattias Fredriksson blev längdchef. Han lägger inga fingrar emellan.

Inlagd: 2020-01-18, 12:45
Skriven av: Den tillbakastående

Nethiri
Är väl inte så eländigt av svenskarna. Är väl ungefär den nivå dom håller dom svenska herrarna. Möjligen lite bättre normalt för Calle och Burman.

Inlagd: 2020-01-18, 12:56
Skriven av: Janne

Nei Janne, disse resulatene er mildt sagt komiske. En skinasjon som Sverige burde jo skamme seg over dette. Beste svenske på 26 plass??

26.Richardsson
30.Burman
34.Halfvarsson
46.Poromaa
55.Andersson
64.Eriksson

Inlagd: 2020-01-18, 13:10
Skriven av: Neithiri

Nethiri
Håller med om på ett längre perspektiv så är det skamliga resultat. Men tänker du på vad dom svenska herrarna numera håller för klass så är det inte så mycket sämre än vanligt.

Inlagd: 2020-01-18, 13:15
Skriven av: Janne

Janne, ”Överlag är inte Blomquist nöjd med de svenska herrarnas insatser, där Jens Burman slutade på 30:e plats, Calle Halfvarsson blev 33:a och de övriga tre svenskarna slutade på plats 46 och nedåt.

– Som svensk laginsats är det långt ifrån godkänt. Så här ska det inte se ut. Utan att ha pratat med åkarna tror jag att en förklaring kan vara skidorna men så här ska det inte vara, säger Blomquist.”

Inlagd: 2020-01-18, 13:22
Skriven av: Neithiri

Inversen blev diskad i loppet. Någon som vet vad som ligger bakom den?

Inlagd: 2020-01-18, 13:30
Skriven av: Per

Holund körde alltså fel. Därför han slutade åka. Körde en till liten runda efter de första 5 kilometerna.

https://www.nrk.no/sport/holund-gikk-en-kilometer-feil-og-matte-bryte_-_-nei_-nei_-nei-1.14865688

Inlagd: 2020-01-18, 13:50
Skriven av: Markus

Iversen stannade framför en åkare och klev sönder dennes stavar och puttade omkull honom och sen genade han innanför banmarkeringen i en kurva. Han får nog inte åka mer denna säsongen. Dählie är skitförbannad på honom.

Inlagd: 2020-01-18, 13:56
Skriven av: Kallner

Svenskarna måste också ha åkt en extra runda.

Inlagd: 2020-01-18, 13:58
Skriven av: Kallner

Per: Emil Iversen disket for ”Skiing outside of the marked course”.

Inlagd: 2020-01-18, 14:05
Skriven av: Neithiri

legger til: ”2nd written reprimand in the same season”.

Inlagd: 2020-01-18, 14:08
Skriven av: Neithiri

Med tanke på Ebba Anderssons kommentar efter loppet (det kändes helt OK men..)så gissar jag att tjejerna också hade dåliga skidor. En av de första och viktigaste uppgifterna för den nya längdchefen sedan han tillträtt blir att se över hur vallateamet ska se ut inför nästa säsong. Vi har dåliga skidor i båda stilarna just nu så det här håller inte.

Inlagd: 2020-01-18, 14:19
Skriven av: Tobbe H

Nethiri
Om det är som du hänvisar som Anders säger att det är en vallamiss så är det vallarna som är en katastrof och inte åkarna.

Inlagd: 2020-01-18, 14:20
Skriven av: Janne

Det var nok en del ”ski-utfordringer i dag, men 21 årige Moa Lundgren, kunne neppe klage på utstyret, med sin fine plassering på distanse. Herlig driv over tjejen.

Inlagd: 2020-01-18, 14:23
Skriven av: pelle

Janne, Moa Lundgren gikk sitt livs løp så hun hadde i alle fall gode ski.

Inlagd: 2020-01-18, 14:24
Skriven av: Neithiri

Nej, Moa Lundgren kan ju inte ha haft dåliga skidor. I den försiktiga Ebba’s kommentar kanske man kan utläsa en liten anmärkning på skidorna. I så fall undrar man ju varför inte vallateamet kan ta åt sig denna information innan de vallar åt herrarna? För jag antar att de damer som tror sig haft inte helt optimala skidor kommunicerar detta till vallateamet direkt efter loppet?

Inlagd: 2020-01-18, 14:47
Skriven av: Ulf

Ebba hade definitivt inte optimalt under fötterna idag. 15 sek efter första 1,5 kilometers åkning är väl inte riktigt normalt. Har aldrig förr hört henne klaga över materialet, men idag var det nära…
Lundgren gick väl nästan i mål innan snöfallet drog igång. Kanske hade det med saken att göra.
Bolsjonov djävulskt imponerande!

Inlagd: 2020-01-18, 14:54
Skriven av: Den tillbakastående

Föret idag påminner om när Kalla körde hem tian i Falun. Det var visst några som vallade bort sig då också.

Inlagd: 2020-01-18, 14:55
Skriven av: GKA

Ja, alla skidnördar nu är det ju så att vallning är en del av tjusningen med sporten. Är inte vallarna på topp så går det inte att vinna. Men att misslyckas så kapitalt på skate är nästan omöjligt. Även om man safear med en säker grundstruktur ska det inte innebära -2 min på så korta åktider. Dom kanske glömde att sickla av skidorna.

Inlagd: 2020-01-18, 15:06
Skriven av: Kallner

Burman ”inga bra grejer under fötterna”
https://www.svt.se/svttext/web/pages/304.html

Inlagd: 2020-01-18, 15:41
Skriven av: Bamse

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/pojkvannens-besked-om-frida-karlsson/
Lite mer positiva tongångar

Inlagd: 2020-01-18, 15:43
Skriven av: karlP

Nethiri
Jag skyller inte på dåliga skidor. Verkar som du syftade på det när du hänvisade till vad Anders Blomqvist sade om det. Jag säger bara att klassen på distans bland herrarna är riktigt bedrövligt.

Inlagd: 2020-01-18, 15:44
Skriven av: Janne

https://www.svt.se/svttext/web/pages/305.html
Text tv ändrar sidor lite då och då.?

Inlagd: 2020-01-18, 15:45
Skriven av: Bamse

När Moa gick tidigare var det inte så mycket snö. Ju mer snö som unders slutet av damloppet och under herrloppet ju sämre vart det.

Inlagd: 2020-01-18, 15:56
Skriven av: Markus

Kalla: ”– Det kändes hyfsat men ändå har tiden runnit iväg och jag vet inte vad det beror på. ”

Inlagd: 2020-01-18, 16:09
Skriven av: Karl Gurka

– Jag tyckte det kändes hyfsat, men tiden rann i väg. Jag vet inte vad det beror på. Resultatet blev inte det jag önskade. Trist, säger Ebba Andersson i SVT.

Inlagd: 2020-01-18, 16:12
Skriven av: Den tillbakastående

Sorry jag såg fel, det var ju Anderssons kommentar det där ja… :)

Inlagd: 2020-01-18, 16:14
Skriven av: Karl Gurka

Karl Gurka: Kalla hade nog sagt detsamma är jag rädd…

Inlagd: 2020-01-18, 16:17
Skriven av: Den tillbakastående

Jag antar att det från varje tävling samlas in och sparas en massa vallningsdata. Vem äger datan? Var finns den? Vad händer när man byter personal i vallateamet? Kan nya medlemmar i teamet ta del av tidigare teams erfarenheter eller får de nya starta om från noll? Sker det oftare vallamissar när man tävlar på mellaneurorpeisk snö jämfört med på nordisk eller svensk snö? Någon som vet något?

Inlagd: 2020-01-18, 16:21
Skriven av: Jan-Owe Johansson

Det gikk ikke bedre for de svenske skiskytter-gutta heller. I følge Martin Ponsilouma hadde vallateamet smurt med lim under skia, så da forstår man .. ;)

Inlagd: 2020-01-18, 16:22
Skriven av: pelle

Att ha dåliga skidor i det första loppet förstör indirekt även det andra loppet sådana här helger. Precis som Calle säger.
Skulle vara intressant att vara en fluga på väggen hos åkarna. Speciellt hos de försiktiga tjejerna faktiskt.
Som tur är så betyder dåliga skidor inte lika mycket för sprintåkarna. Men det blir ju mer klassiskt för dem framöver så vi får se vad som händer då.

Inlagd: 2020-01-18, 16:31
Skriven av: Tobbe H

Fyra medaljer på ungdoms-OS idag. Extra kul med två killmedaljer.

Inlagd: 2020-01-18, 16:41
Skriven av: swestam

De kanske lade tvättmedel istf fluorpulver på topp.
Ja Owe, all data sparas men som du vet bygger vallning på >50% erfarenhet och känsla. Och om det är någon gång det ska vara lim så är det mellan åkaren och vallaren. Kan inte överskattas.

Inlagd: 2020-01-18, 16:50
Skriven av: Kallner

Läser att Iversen och tysken Katz som startade en halv minut innan fick gult kort för att ha åkt fel (utanför spåret). Då de båda hade ett gult kort sedan tidigare ledde det till automatisk diskning. Kanske var de tillsammans ute i spåret och tog fel väg vid samma tillfälle.

Inlagd: 2020-01-18, 17:10
Skriven av: Jörgen

Medaljerna på ungdoms-OS idag kom i grenen Cross Country Cross. För dem som liksom jag undrar hur det går till, så hittade jag det här klippet från UOS 2016 där Moa Lundgren vinner före Johanna Hagström:

https://www.youtube.com/watch?v=_at37ZP50Eg

Inlagd: 2020-01-18, 17:15
Skriven av: Ulf

Det var nog inte bara Sverige som hade dåliga skidor, förmodligen även t ex USA. Medan Finland (som många andra gånger denna säsong) hade mycket bra skidor

Inlagd: 2020-01-18, 17:54
Skriven av: Kurt

Var hittar jag intervjuer med vallarna efter dagens tveksamma material?

Inlagd: 2020-01-18, 17:59
Skriven av: Anna F

Det er ikke dårlige ski hver eneste gang noen ikke presterer, det kan skyldes dårlig form også. Begynner å bli drittlei dette enorme fokuset på ski hver bidige gang de man holder med ikke lever opp til forventningene.

Hva med å hylle vinnerne for prestasjonene for en gang skyld?

Inlagd: 2020-01-18, 18:00
Skriven av: Neithiri

Det var en himla tur att jag valde att åka ut till fritidshusen idag istället för att sitta framför TVn och titta på tråkig distansåkning med individuell start.

Det svenska vallateamet verkar ha gjort succé som vanligt.

De unga svenska skidåkarna verkar dock göra bra ifrån sig på ungdoms OS. Märta Rosenberg 2:a och Tove Ericsson 3:a i skidcross. Alltid något att glädja sig åt.

Inlagd: 2020-01-18, 18:13
Skriven av: LOA

När vi hade dåliga skidor fick alltid Urban Nilsson ställa up och uttala sig. Samma sak med Gripen. Han blev intervjuad både när det gick dåligt och bra Vad är det för personer nu som leder landslaget? Man vet ju inte ens hur de ser ut. Vägrar de ställa upp för SVTs frågor ? Är de på plats?
Om de inte ställer upp för intervjuer borde det kritiseras i studion. De ska inte var bästa kompisar med landslagsledningen utan journalister.
En annan sak är ju också att det rapporterades att det ”finns ett utbrett missnöje hur Strömberg skött rekryteringen av nya längdchefen”(SVTs hemsida). Dessutom så verkar Grip ha varit tillfrågad.
Hur kan Strömberg klara sig ifrån att besvara några frågor om det här. Han är ju högsta ansvarig men han är ytterligare en person som man knappt vet hur han ser ut.

Inlagd: 2020-01-18, 18:17
Skriven av: karlP

https://www.youtube.com/watch?v=JB15zRApzfg
Här hade Ebba Andersson bra skidor. Då gick det tydligen bra att uttala sig…
Och fantastiskt kört av Bolshonov och Johaug som vanligt!

Inlagd: 2020-01-18, 18:24
Skriven av: Den tillbakastående

Tack Kallner för lite input om vallning. Jag ser i framtiden hur vallaren samlar in all relevant snö och luftinformation m.h.a. en släde/instrument. Ett dataprogram bearbetar dagsfärsk information i kombination med historisk erfarenhet. Komplettera med åkarspecifik data såsom skidmärke, dagsaktuell vikt inklusive tävlingskläder… Resultatet överförs till en vallarobot som vallar själva skidan.

Inlagd: 2020-01-18, 19:06
Skriven av: Jan-Owe Johansson

Tidigare när vallarna har känt sig tvingade/ varit tvungna att uttala sig så har det varit spektakulära vallamissar då man med blotta ögat sett hur bromsen varit på. Så har det inte riktigt varit den här säsongen utan mer jämndåligt vilket egentligen i praktiken är ännu sämre. Känslan är att vallarna har missat på någon detalj där de inte hängt med kompetensmässigt.

Inlagd: 2020-01-18, 19:15
Skriven av: Tobbe H

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/hemliga-ladan-som-ska-hjalpa-sverige/
Det er vel heller det norske teamet som ikke har fult med i timen, kompetensmessigt!

Inlagd: 2020-01-18, 19:38
Skriven av: pelle

Hur kan inte det svenska vallateamet ha ett samarbete med skidskyttelandslagets team, som bevisligen tävling efter tävling är i topp när det gäller glid och struktur? Det är fan i mig orimligt!

Inlagd: 2020-01-18, 20:28
Skriven av: Erik

Den där svarta lådan har de svenska vallarna fått låna av Mosebacke Monarkis längdlandslag. Det var Moltas som uppfann den redan på 80-talet. Så det är inget nytt.

Inlagd: 2020-01-18, 20:37
Skriven av: Tobbe H

valla valla valla valla valla valla valla valla valla valla valla valla valla valla valla och valla.

Inlagd: 2020-01-18, 20:43
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Tror vi som nordmenn skal være ganske ydmyke med tanke på ski. Norge har stort sett de beste skiene og bruker også desidert mest penger også.

Når det gjelder skiskyting så var Italia best på damesiden tidligere. Hva gjør Norge da? jo vi henter den Italienske treneren. Se hva. som har status nå.

Inlagd: 2020-01-18, 20:43
Skriven av: sven

Det att vi skal være ydmyke, ja vel, og selvsagt hadde de norske bra materiell under de rådende forhold. Men, under løpene i dag var også kapasitet meget viktig, der de 2 største kapasitetløperne i sporten – Johaug og Bolsjunov – var totalt overlegen. Og ikke for og glemme finske Niskanen, som langt ifra er en stor fristilløper, men som kjempet i løssnøen i den flate traseen, og satte lettvekterne på plass.

Inlagd: 2020-01-18, 21:10
Skriven av: pelle

Sven: russerne har mye bedre smørere enn oss ass, sutre sutre. Driter forresten i skiskyting, ser allikevel ikke noe dummere enn en grinete Dorothea Wierer -I’m too sexy for my shirt, And I do my little turn on the catwalk.

Inlagd: 2020-01-18, 21:19
Skriven av: Neithiri

Glöm inte herrarnas skidskyttelandslag som plockade Frankrikes tränare. Eller backhoppningslandlaget som hämtade Österrikes dito. Som tur var hämtade fotbollslandslaget en svensk. Det gick ju inte så bra självklart.

Inlagd: 2020-01-18, 21:31
Skriven av: Den tillbakastående

Från backhopparna har vi inget att hämta vad gäller vallning i alla fall. Åker endast på plast.

Inlagd: 2020-01-18, 21:43
Skriven av: Kallner

Med tanke på snötillgången denna vintern är nog plast framtiden för längdåkningen också

Inlagd: 2020-01-18, 21:48
Skriven av: Den tillbakastående

Apropå snö är den här prognosen intressant:
https://www.yr.no/sted/Tsjekkia/Vysočina/Nové_Město_na_Moravě/time_for_time.html

Inlagd: 2020-01-18, 23:56
Skriven av: Slakmota

Hur många gånger får ett vallateam misslyckas under samma säsong innan det händer något??
Heder åt Urban Nilsson som i alla fall lät sig intervjuas…även när dom misslyckades.

Inlagd: 2020-01-18, 23:57
Skriven av: Göran

Spänningen är verkligen oliiiidlig inför dagens två lopp, vem ska vinna…. Varför inte köra en individuell och en masstart samma helg istället, varför krångla till det?

Inlagd: 2020-01-19, 10:18
Skriven av: Erik

Idén med jaktstartshelg är helt OK. Men finns det en åkare som Johaug som är totalt överlägsen faller det hela platt naturligtvis. En inkasserad seger blir i praktiken automatiskt två segrar. Spänningen är borta och frågan blir bara om hon ska vinna med mer än en minut eller om hon nöjer sig med att ta sig runt några varv. För en svensk som orkar titta på är det intressantaste att se hur vallarna ska lyckas. Det blir lättare att jämföra skidorna i ett jaktlopp så vallachefen borde ha hög puls just nu.

Inlagd: 2020-01-19, 10:23
Skriven av: Tobbe H

Tyvärr har jag ingen större förhoppning på bra placeringar idag av di svenske…

Kan Moa Lundgren hålla Ebbas tempo?
Kan Ivo Niskanen köra ifatt Bolshunov?

Snövädret kommer nog ställa till det för många…

Kollar idag ett extra öga på Kat Hennig och Razymova, dom kan nog avancera några placeringar ytterligare…

Vad ger Therese idag på oddset månntro? 1.05?

Inlagd: 2020-01-19, 10:39
Skriven av: ErrkaPetti

Kalla cruisar runt. Ser ganska oinspirerad ut.

Inlagd: 2020-01-19, 11:23
Skriven av: Kallner

Ebba tar Pärmen.

Inlagd: 2020-01-19, 11:28
Skriven av: Kallner

Problem med glidet även idag?

Inlagd: 2020-01-19, 11:28
Skriven av: Erik

Kalla kan dyka till 20.e plats. Ser inge bra ut alls.

Inlagd: 2020-01-19, 11:30
Skriven av: Kallner

Nå må de slutte å la Kalla konkurrere i den formen hun er i. Det må være mye bedre for henne å trene seg til en formtopp senere i vinter.

Inlagd: 2020-01-19, 11:43
Skriven av: Sven

Kom ihåg hur man såg fram mot den här säsongen med Frida,Ebba,Kalla.Stina ….
Framförallt trodde man inte att Norge skulle dominera som de gjort förr om åren.Men så fel man hade.

Inlagd: 2020-01-19, 11:44
Skriven av: KarlP

Bravo Neppan. Skönt att Flugan blev trea. Weng åker ofta och klapprar på skidorna och irriterar.

Svenskorna MYCKET dåligt glid. Pärmen var ju rökt uppe i backen på 3.e. Vi tappar mycket på utförs. Kalla avslutar med hedern i behåll, ofta kommer hon ju igen litet på slutet. Men hon såg spak ut mitt i loppet.

Inlagd: 2020-01-19, 11:44
Skriven av: Kallner

KarlP, jag tror att turbulensen kring A-laget har haft större inverkan på resultaten än vad som kommuniceras utåt.

Tjejerna i lagen under har nog haft det lite mer harmoniskt, och det visar sig i resultatlistorna, dom är så mycket närmre a-laget än vad många förväntat sig. (Lundgren, Ribom, Svahn mfl.)

Hoppas nye chefen får verka fritt och inte bli toppstyrd (lex valla-gate)

Inlagd: 2020-01-19, 11:53
Skriven av: Erik

Neppa bruker ”Northug-metoden” ligger bak og koser seg, og så slår hun til på oppløpet.
Men meget sterkt løp av Ingvild som kjørte inn nesten 20 sek. på Neppa, og tok en fortjent 3dje plass…

Inlagd: 2020-01-19, 11:55
Skriven av: pelle

Erik
Håller helt med
Nej Neppan är inte alls någon Northug.Hon brukar alltid dra mycket.Weng är mer än Northug typ
I det här fallet var det bara Östberg som ville dra upp tempot så hon fick dra.Neppan hade nog tillräckligt att göra för att hänga med och det fanns inget hot bakifrån

Inlagd: 2020-01-19, 12:14
Skriven av: KarlP

Det känns som Charlotte Kalla befinner sig lite där Marcus Hellner var 2017-2018, oinspirerad, kämpigt, inget glöd, och, ledsen på intervjuer där dom hela tiden skall förklara vad som hänt…

Tror personligen vi ser Charlotte för sista säsongen… Med det ekonomiska i ryggen behöver inte Charlotte tvinga sig mer…
För, det är ju ingen dans på rosor att träna träna träna, plåga sig och känna att man är minuter efter dom bästa…

Nu hoppas vi på Frida Karlsson, Ebba Andersson, och, förhoppningsvis, någon av dom andra yngre kan närma sig toppen…

Inlagd: 2020-01-19, 13:04
Skriven av: ErrkaPetti

Hyfsade skidor på Norrmännen… Helt sjukt

Inlagd: 2020-01-19, 13:26
Skriven av: Den tillbakastående

KarlP, japp norskorna har fått tillbaka hela sin bredd den här säsongen och nu verkar ju även Haga vara på gång igen. Skillnaden ifjol var ju att bara eg. Östberg och Johaug hade mer kontinuerlig toppform. Vi får nog vänta några säsonger till att bli ”världens bästa damlag”, sic…

Inlagd: 2020-01-19, 13:50
Skriven av: Freddy

Weng är en osympatisk åkare minst sagt. Lika osympatisk som åkare som hon är sympatisk som person

Inlagd: 2020-01-19, 13:59
Skriven av: Den tillbakatående

Skidförbundet har ju byggt in en osäkerhet kring vallateamet inför denna säsong, med all turbulens kring ledningen, där åtminstone jag blev mest orolig för hanteringen av vallateamet, så förtroendet för vallarna är väldigt lågt. Osäkerheten har sen bekräftats väldigt många helger denna säsong där det inte varit särskilt många rejäla vallamissar, däremot i princip aldrig varit på topp.

Idag är det svårt att säga att det är generellt dåliga skidor, både Ribom och Dyvik gör exempelvis fina insatser i åktid idag.
Samma på herrsidan där Richardsson hade exempelvis 13:e åktid, och han har ju inte varit topp-13 i WC sedan holmenkollen 2018.
Poromaa har 36:e åktid, och näst bäst av U23-åkarna. Slår bl.a. Jules Chappaz och Terentev stort – så det är ju egentligen superbra

Inlagd: 2020-01-19, 14:13
Skriven av: Emil

Känns som att Kallas resultat bara blir sämre och sämre lopp efter lopp nu, trist. Men det är ett svårt liv att lämna tror jag. Visst, dom tränar mycket men i övrigt lever dom ett drömliv. Allting serverat plus miljonerna dom tjänar.

Inlagd: 2020-01-19, 14:18
Skriven av: Den tillbakastående

Sett till hela säsongen för Sverige får vi vara jävligt glada åt att Linn Svahn dykt upp…

Ebba gjorde det bra i TdS, och Jonna och några övriga sprinters har ju vunnit/pallat, men, sett till förväntningarna från oss skidtokiga så är vi inte nöjda :-(

Inlagd: 2020-01-19, 16:08
Skriven av: ErrkaPetti

Calle gikk vel en bra jaktstart, 5de eller 6de beste tid, kanskje. Det var gårsdagens løp, som ødela totalbilde, dessverre.

Inlagd: 2020-01-19, 17:02
Skriven av: pelle

Guld och brons i ungdoms-OS idag.

Inlagd: 2020-01-19, 17:03
Skriven av: swestam

Jag är inte lika besviken över skidsäsonen så här långt som några andra skribenter här på forumet. Sprintdamerna har motsvarat förväntningarna. Distansdamerna också om man tar i beaktande de skador och sjukdomar som vi haft. Sprintherrarna är bättre än förväntat så långt och för distansherrarna hade vi väl egentligen inte större förhoppningar än det som levererats så långt.

Inlagd: 2020-01-19, 17:07
Skriven av: Jan-Owe Johansson

Trist skidhelg för oss svenskar. Ingen spänning någonstans. Inte för någon annan heller egentligen och inte för FIS. Bara att glömma. Trots en bra TV-produktion.
Tror definitivt att det i framtiden kommer att bli mer sprintar och teamsprintar, gissar redan nästa år. Där kan fler länder göra sig gällande och det är i längden trots allt ett måste. Vallateamen är inte heller riktigt lika avgörande där även om de är viktiga.

Inlagd: 2020-01-19, 17:31
Skriven av: Tobbe H

Jan-Owe, ursäkta mitt deppiga inlägg efter helgens tävlingar :-(

Jag glömde ju visst Johan Häggströms uppgång, Moa Lundgrens fina resultat, Ribom & Rönnlunds inledning osv osv…

Men, med Frida Stina Kalla & Ebbas grus i maskineriet så ser denna säsong ganska olik ut tidigare tre fyra säsongerna…

Inlagd: 2020-01-19, 17:34
Skriven av: ErrkaPetti

Sjukt att Ebba Andersson med ett bra lopp nästa helg faktiskt kan gå förbi Kalla i distans-cupen. Kalla har kört alla lopp i år…

Inlagd: 2020-01-19, 17:47
Skriven av: Den tillbakastående

TobbeH, håller med dig där (sprint)…

Med dagens korta varv i distanstävlingarna är det faktiskt lite trist/svårt att följa resultaten, speciellt från läktaren…

Hade vi varit sämre i sprint kanske vi tyckt annorlunda, men sprint är ju trots allt lättförståeligt för alla, fart och fläkt och mer spännande än distans (åtminstone på damsidan så länge Norge är oslagbara)…

Skall dock bli spännande vad Ski Tour 2020 har att erbjuda i februari!

Inlagd: 2020-01-19, 18:02
Skriven av: ErrkaPetti

Tobbe H: Håller med där. Tror att sprintarna är framtiden. Fler länder kan vara med där och alltid mer spännande och rafflande än distansloppen. Och med dom allt klenare vintrarna både här i norden och på kontinenten så blir det svårare att kunna hålla tillräckligt långa spår både för träning och tävling. Det hade t ex varit helt omöjligt att genomföra världscuptävlingar på distans i Ulricehamn, men sprint hade nog gått ändå

Inlagd: 2020-01-19, 18:03
Skriven av: Lennart

Tobbe H .. Flere sprinter og teamsprinter .. ;) Altså flere ”søppeltevlinger ala Dredsen? Tror du FIS bygger opp sesongen, bare for at noen svenske fans skal bli lykkelig? Nei du, i dag var det ekte langrenn, der kapasitet var avgjørende, som det alltid har vært innen sporten.
Og du prater om sandlåde-kommentarer!

Inlagd: 2020-01-19, 18:03
Skriven av: pelle

Dagens lopp var spännande både på dam och herr. Fram för fler jaktstarter. Sprint är ok i brist på distansloppen.

Inlagd: 2020-01-19, 18:21
Skriven av: Gka

Riktigt bra lopp idag. Bara för att alla åkarna på pallen idag hade röda dräkter kan man väl njuta av fantastisk idrott? Bara Niskanens kämpande på dåligt fäste idag var värt titten,Klaebos smarta åkning och dom två fantastiska vinnarna förstås. Tror att redan nästa helg är Ebba med och fightas i toppen igen.

Inlagd: 2020-01-19, 18:32
Skriven av: Den tillbakastående

När segern redan är klar i bägge loppen kan det aldrig någonsin bli ett spännande sevärt lopp. Om en fotbollsmatch redan är avgjord på grund av matchen innan så skulle det uppfattas som väldigt märkligt. Men inte för FIS.

Inlagd: 2020-01-19, 18:44
Skriven av: Erik

Det är ju inte direkt så att FIS visste om att Johaug skulle vara med och antagligen vara överlägsen när dom satte årets världscup-program…

Inlagd: 2020-01-19, 18:47
Skriven av: Erik

Ja på damsidan har det ju varit så i 10 år snart i den här typen av lopp.
Man vet att en norska har avgjort efter första dagen. Om det inte finns en annan norska som möjligtvis kan vara i närheten. Däremot så är det ju sällsynt på herrsidan att vara så här överlägsen som Bolchunov varit den här helgen.

Inlagd: 2020-01-19, 18:54
Skriven av: karlP

Erik uttala dig inte om saker du har noll koll på!

I fotboll spelas dubbelmöten alltså kan matchen vara ”avgjord” redan efter första omgång!

Patetiskt hur ni sitter och klagar och vill ha sprint bara för att Svärje råkar vara lite bättre på det. Förfalskade argument används också!

Och detta evinnerliga tjat om vallan, ni utgår från tävlingar där vallateamet lyckats perfekt och tror det är det normala. Ibland tittar ni bara på resultatlistan och är den inte i nivå med era världsfrånvända förväntningar är det vallarnas fel.

Det svenska laget har presterat helt ok även om det är trist att våra 3 bästa åkare stora delar av säsongen varit indisponibla. Ändå pratas det om totalfiasko. Bara för att ni lyckats skapa ett fantasifoster om att Norge inte skulle vara bra längre…

Sedan kan man ju vara kritisk mot en hel del. Vallarnas maffia-metoder och inkompetens i förbundsledningen.

Inlagd: 2020-01-19, 19:21
Skriven av: Jan

Jan
”Och detta evinnerliga tjat om vallan”
Du brukar inte vara sen att påpeka att norrmännen haft dåligt vallade skidor när det någon gång per år gått dåligt för dom. Även fast du skriver på svenska har det framgått sen flera år var du har dina sympatier.

Inlagd: 2020-01-19, 19:32
Skriven av: karlP

Allt är inte vallarnas fel. Men det blir nog i alla fall förändringar i vallateamet till näst säsong. Tur att att Charlotte, Ebba och Stina passar på att vara ur slag just nu när vallateamet underpresterar. Att missa en pallplats p.g.a dåligt material gör åkarna sura. Men att komma sexa eller tolva tror jag gör de tre nämnda åkarna detsamma.

Burman ser ut att drabbas av dålig karma efter miljonvinsten.

Inlagd: 2020-01-19, 19:40
Skriven av: H. G. Wells

FIS skulle kunna köra sprintlopp nästan varje vecka. Veckorna innehåller trots allt sju dagar och sju kvällar. Se på skidskyttet. Svårigheten att få snötillgång för distansloppen talar också för fler sprintar. En sprintbana är mycket lättare att fixa till.
Men gör inga jippon av själva loppen utan det ska vara riktig skidåkning. Den här crossvarianten de har på ungdoms-OS tror jag inte på.

Inlagd: 2020-01-19, 19:43
Skriven av: Tobbe H

Jan: Mina synpunkter på sprintlopp har ingen grund i de svenska damernas framgångar. Bara en enkel analys av situationen och hur jag tror om framtiden. Det kommer indirekt att avgöras av vad arrangörerna av tävlingarna tycker. Ekonomin kommer att avgöra.

Inlagd: 2020-01-19, 19:50
Skriven av: Tobbe H

Förstår inte att en del här tycks tro att det är Dresden-banor vi vill ha i sprint?

Det är väl ändå blandningen av bantyper som ger en rättvis världscup?

Ser en enorm stor skillnad mellan skate i Dresden och klassisk sprint Ruka, den ena kräver hög hastighet och Ruka kräver mer kapacitet, speciellt med backen innan mål…

Detsamma gäller ju även distanstävlingarna, med blandning av lättare och svårare banor…
Nu vinner ju oftast Johaug ändå, men i sprint ser vi ju stor skillnad på personer i topp i relation till bantyp och åkstil…

Tycker dock sprint är mer spännande, mer action och mer nerv är en femmil i Kollen, men, andra tycker annat förstås…

Inlagd: 2020-01-19, 19:51
Skriven av: ErrkaPetti

Något som är olyckligt när vallateamet verkar ha en högre frekvens av ”misslyckade” skidor är att åkarna kan hamna i ett läge när de skulle kunna börja tvivla på sin form eller liknande. Om det sker någon enstaka gång så är det nog lättare att förstå vad som är orsaken till ett sämre lopp, men om det sker lite oftare, plus att formen faktiskt varierar, så kan detta bli ett problem.
Jag kommer ihåg när Helena Ekholm var en jättefavorit inför ett OS när hon blev bortvallad i första tävlingen och i intervjun efteråt var hon helt rådvill och verkade väldigt knäckt. Hon sa aldrig något om skidorna utan verkade delvis ifrågasätta hur hon åkt. Efter den tävlingen så gjorde hon fler mediokra lopp och okarakteristiska misstag och var uppgiven i intervjuerna. Det finns säker många anledningar till hur det blev för henne. Men jag kan se ett scenario när åkarna börjar tappa förtroendet för vallateamet och även får svårt att bedöma orsaken till sämre lopp.
Men det är ju givetvis inte katastrof än, och förhoppningsvis kan de förbättra situationen framöver.

Inlagd: 2020-01-19, 20:10
Skriven av: Rubik

En kommentar mer relaterad till dagens lopp…
Det är ju helt underbart att se Nepryaeva och Bolshunov åka skidor, vilket jäkla teknik de har!

Inlagd: 2020-01-19, 20:14
Skriven av: Rubik

Angående Helena Ekholm så var det väldigt många dopade åkare som plötsligt dök upp från ingenstans under det OS:et, men visst var hon bortvallad första loppet och till skillnad från andra svenskar kunde hon inte vända på det när skidorna blev mycket bättre kommande lopp.

Under gårdagens damlopp skyllde man på skidorna då hade Lundgren gjort ett bra lopp, Kalla ett normalt lopp, Ebba ett sämre lopp (dock inte förvånande med tanke på skada och sjukdom), Ribom och Dyvik rätt normala lopp i skejt (klassikerspecialister som de är).. Idag ser man inte någon större skillnad. Däremot herrloppet igår som avgjordes under andra förhållanden än damloppet där körde herrarna dåligt för att förbättra sig rejält idag, så där är det mer troligt att skidorna spelade roll.

Ibland spelar skidorna stor roll och det är uppenbart men jag vidhåller att man skall vara försiktig med att dra upp det. Jag tror snarare att många här kraftigt överskattar de svenska åkarna därför att man utgår från deras bästa lopp (och konkurrenternas sämsta) och ser det som normala utfall. Exempelvis sprinten i Quebec där Sverige hade så överlägsna skidor att distansåkare som normalt missar kvalet går till semifinal, väljer man att bortse från Sveriges överlägsna skidor utan tror att det var en normal insats så blir man besviken nästa gång distansåkarna åker ut i kvalet och säger att det är en vallamiss utan att överhuvudtaget sett kvalet. I Norge är det lite samma sak, ofta har man så bra skidor så att man tror att favoritåkaren glider ifrån alla utför pga sin fantastiska utförsteknik, gör inte åkare det nästa gång så är det pga sämre skidor än konkurenterna, inte för att de för en gång skull inte är bättre.

Inlagd: 2020-01-19, 20:58
Skriven av: Jan

En positiv sak med helgens tävlingar var ändå att Poromaa lyckades helt ok. Två tävlingar strax under mitten av fältet och en jaktstart med sträcktid strax över ”mitten” måste anses fullt godkänt för en junior. De svenska herrar han har bakom sig slår han sällan på hemmaplan så positivt med en åkare som höjer sig i internationellt motstånd.

Inlagd: 2020-01-19, 21:02
Skriven av: Per

Jan – Instämmer, och håller med dig i dina kommentarer. Jag hade tänkt i min kommentar att nämna hur skönt det måste ha varit att vara Björgen med tanke på att hon ofta hade väldigt bra skidor, vilket hon med största sannolikhet hade, men med tanke på hennes styrka och teknik utför så kan man lätt lura sig lite på skidorna. Björgen hade nog också styrkan att orka köra med skidor som var ”95-procentiga”.
Min kommentar kom dock ifrån tankar jag fått när jag sett vissa i intervjuer efteråt som uppenbarligen har känt sig i toppslag men som inte varit nära vanliga resultat och sedan bara antyder att skidorna eventuellt, kanske, inte var perfekta och mest sett sjukt besvikna ut över sin insats. Ebbas intervju nyligen var ett sånt läge där hon nog egentligen ville säga ”skidorna funkade inte idag”, men i och med att hon varit förkyld så kanske det var orsaken. Så risken om det är svajjigare vallateam så kan det påverka åkarna mer än i själva loppet.
Men jag håller som sagt med dig. Det är lätt att glömma de tillfällen som skidorna varit klockrena och lätt att komma ihåg de gånger man misslyckats totalt… Sedan säger ju också åkarna att de tjuvsläpp som de fått i ett lopp och som jag (och andra antar jag) tolkat som lite dåligt fäste har berott på att de blev trötta och orkade inte köra på ett sånt sätt som skulle ge ett grepp, och i de fallen handlar det ju om ork.

Inlagd: 2020-01-19, 21:19
Skriven av: Rubik

De svenska skidorna har i genomsnitt inte varit lika bra som de norska och ryska lagens den här säsongen. Det är klart att det går att hitta lopp från förra säsongen då Sverige lyckades bäst men det är inte det kritiken gäller utan att vi i snitt ger ett handikapp till de bästa lagen numera. I sprint spelar inte det lika stor roll men på distans blir det ohållbart. Idag var det säkert helt ok/bra men igår var det inte det vare sig på herr- eller damsidan.

Victor Thorn tävlade för andra gången efter operationen i helgen. Han blev trea, 30 sek efter Oscar Svensson på 16 km skate i Östersund. Och nu slog han Marcus Ruus som han tog stryk av förra veckan. Det är nog fråga om veckor nu innan han gör ”riktig” comeback.

Inlagd: 2020-01-19, 21:29
Skriven av: Per

Per
Håller med. Poromaa riktigt bra, avslutar loppen starkt också. Här har vi definitivt ett medaljhopp på JVM! Bra att han har Burman som förebild och tränar mycket med honom. Tror han redan nu ligger på hög tränningsbelastning vilket talar för att han kan slå sig in som senior. Jacob Nystedt, Leo Johansson och Axel Aflodal som presterade bra som juniorer verkar inte alls klarat övergången. Nu har iofs Aflodal varit väldigt mycket sjuk också.

Inlagd: 2020-01-19, 21:31
Skriven av: Jan

Per vad baserar du att Sverige i genomsnitt har sämre skidor. Är det differensen mellan resultat och din subjektiva ranking? Håller inte heller med om att skidor är mindre viktigt i sprint, där är marginalerna små.

Inlagd: 2020-01-19, 21:38
Skriven av: Jan

På damsidan tycker jag de är rätt ojämt hur vallingen varit ofta har ju några av damerna bra skidor och andra mindre bra i samma lopp…

Inlagd: 2020-01-19, 21:45
Skriven av: jossa

https://www.youtube.com/watch?v=_zHYP8qbWvo

Kolla efter 10:20. Skate är som sagt inget nytt.

Inlagd: 2020-01-19, 21:53
Skriven av: Kallner

En liten kommentar fra dagens jaktstart … Under løpet, så klarte eks. Ebba og følge Thereses tempo de 2 første rundene, mens Therese gikk ufortrødent videre uten noen form for press, likevel så tapte Ebba nesten 50 sek. ved målgang til Johaug. Da er det ikke ski-forskjeller som kan brukes som årsak, men kapasitet som er fasitsvaret!

Inlagd: 2020-01-19, 22:00
Skriven av: pelle

pelle: Det sa Ebba själv också, att hon tröttnade på slutet, förmodligen pga förkylningen hon kom tillbaka ifrån. Det skiljde 10 sek mellan Ebba och Johaug på 10k fritt i Toblach. Nu skiljer det 1.06. Så Ebba var nog inte helt på topp denna helg.

Inlagd: 2020-01-19, 22:13
Skriven av: Den tillbakastående

Jan Sverige har redan haft tre fyra stora vallamissar i år ruka sprint ruka 10km val di fiemme sprint nove mesto igår.. sen har även Kalla o fler varit missnöjd vissa andra lopp men dessa har varit värst.. vissa åkare som inte åker lika ofta i världscupen kan vara undantag i dessa lopp.

I klassiskt håller inte Sverige måttet det behövs nytt folk som kan valla även i nollföre o plusgrader i fristil har man bra högstanivå men inte lika bra lägstanivå som Norge till exempel.. även Finland tycker jag ganska ofta har dåliga skidor i år.

Inlagd: 2020-01-19, 22:14
Skriven av: JohanA

..i de riktiga långloppen i Visma Ski Classics så
vinner ofta svenskor ? sist var det Lina Korsgren
1:a och Britta J Norgren 2:a som spöade eliten inkl norskor

Inlagd: 2020-01-19, 22:19
Skriven av: skion

Om man har skidvärldens näst största ekonomiska resurser (Killgissar) för vallateamet så är det inte ok att misslyckas så ofta som man gör. Att bli ifrångliden av USA tävling efter tävling är inte ok med de ekonomiska förutsättningar som finns.

Hoppas på att Svenska skidförbundet vågar göra en förändring, jag är övertygad om att det finns kompetens ute i våra svenska skidklubbar att ta in och våga tänka lite nytt. Ta inspiration och rekrytera glid från skidskyttarna, våga ta in utländsk kompetens, gör någonting annorlunda. Hoppas dom vågar röra om lite i vallagrytan till nästa säsong.

Inlagd: 2020-01-19, 22:31
Skriven av: Erik

skion .. Hvem bryr seg om noen avdanket løpere, som var bare B eller C-løpere blant verdens beste langrennsløpere .. ;-)

Inlagd: 2020-01-19, 22:32
Skriven av: pelle

JohanA: Ruka är ändå väldigt lurigt alla var inte bort vallade ändå som jag ser de fanns ju dom som gjorde väldigt bra resultat Rönnlund Ribom som exemel..

Inlagd: 2020-01-19, 22:35
Skriven av: jossa

Kallner, roligt att se filmklipp från VM i Falun 1974!

”Gubbarna” ser ut som karaktärer från någon Lasse Åbergsfilm!

Hjulbenta med toppluva, och mänskliga startpinnar – var det bättre förr? ;-)

Samtidigt, 50km klassiskt på 2.20 med dessa skidor och stavar, det är väl ganska OK…

Inlagd: 2020-01-19, 22:46
Skriven av: ErrkaPetti

Ruka var ingen vallamiss… De svenskar som var i form åkte alla bra.

Sprinten i Val d Fiemme hade man alldeles för mycket fäste vilket påverkade glidet som var avgörande på den banan så det var en stor miss. Igår på herrloppet var det snöfall och då är det inte helt lätt att få till det. I övrigt så har vi haft väldigt bra skidor.

Diggins har allltid bra fart utför, det kan ju bero på att hon alltid har bäst skidor men troligen för att hon helt enkelt är skicklig utför, dessutom har svenskorna ofta glidit förbi andra amerikanskor så nej Erik du har fel som vanligt.

Inlagd: 2020-01-19, 22:55
Skriven av: Jan

Jan: Jag får återkomma i detalj när jag har möjlighet att gå igenom säsongens lopp, men intrycket (mitt subjektiva) är att det har varit något sämre överlag jämfört med främst Norge och Ryssland. Ryssland har omvänt höjt sig ett snäpp och har haft få bommar (förutom i Ruka).

Till nästa helg gissar jag på följande lag.
Damer skiatlon: Ebba, Kalla, Moa L, Ribom, Dyvik, Rönnlund
Damer sprint: Jonna, Svahn, Dahlqvist, hagström, Sömskar, Settlin.
Herrar skiatlon: Burman, Rickardsson, Sandström, Poromaa(?), Eriksson, Andersson.
Herrar sprint: Häggström, Calle, Teo, Svensson, Grate, ?

Inlagd: 2020-01-19, 22:57
Skriven av: Per

Lite OffTopic så här i slutet av helgen:

Som det ser ut just nu bland både damerna och herrarna i svenska landslaget, vad tror vi om stafettlag till kommande mästerskap?

Ebba-Frida-Charlotte-Stina som stafettlag i VM 2021 hade känts som ett säkert kort innan säsongen började, men, vad tror vi nu?
Var står Moa Lundgren om ett år?
Kanske vi ser Jonna Sundling som ett alternativ?
Kör Charlotte nästa säsong?
Är Stina pigg och frisk till nästa säsong?

Detsamma gäller herrstafetten…
Daniel Rickardsson? Tveksamt…
Calle, Oskar Svensson och Viktor Thorn & Burman…Hmmm…

Kommer någon underifrån bland herrarna?
Finns det möjlighet att någon juniorherre gör en Linn Svahn?

Inlagd: 2020-01-19, 23:00
Skriven av: ErrkaPetti

Tråkigt att säga men jag tror inte att Kalla kommer åka nån mer stafett för landslaget i något mästerskap. Andra tar över och det är väl iofs bra.

Inlagd: 2020-01-19, 23:25
Skriven av: Kallner

pelle< tror inte ens Dophaug-Östberg mfl skulle toppa efter ca 2 mil i lång loppen? mao ingen chans

Inlagd: 2020-01-19, 23:54
Skriven av: skion

Kan ni sluta insinuera att Johaug har dopat sig, så jävla trist att läsa både här och på Flashback. Man skäms för att vara svensk.

Att man får höra sådan skit från fuskarländet som Finland, Ryssland, Italien och Österrike förvånar mig inte. Men vi svenskar vet ju att varken vi eller norrmännen dopar sig. Vi kan också läsa de norska tidningarna där de framkommer att Johaug fått i sig clostebolen via ett läppbalsam som hon meddelat AntiDoping Norge innan hon testades. De bevisar att hon är oskyldig och att det rör sig om ett misstag. De som tror att dessa nanogram haft någon som helst prestationsfrämjande effekt är helt enkelt inte insatt. Johaug straffades hårt, mycket pga Sundby-saken.

Det är tröttsamt att svenskarna inte kan hylla denna fullständigt fantastiska idrottskvinna utan drar gång på gång upp denna historian. Visst det kan vara trist att vinnare är den samma i nästan varje lopp och man kan ogilla Johaug. Men dessa övertramp börjar bli grova nu.

Det trists är att den tysta majoriteten är just så tyst. Speciellt på nätet framstår det ju son om vårt land vore fullt med Norge-hatare men så är det inte. Det är ett fåtal individer som sprider sitt gift. Likt den ondskefulla polskan förblindas de i sitt hat över norska framgångar. Jag vill såklart att de svenska åkarna skall vinna men givetvis uppskattar jag och alla andra skidälskare de prestationer segraren står för oavsett nation.

Problemet är att vi fått in så många nazister, de är sk svärjevänner som hatar alla utlänningar på sommaren står de i ajk-klacken och skriker ut sitt kvinnohat och rassistiska åsikter.

Inlagd: 2020-01-20, 00:24
Skriven av: Jan

Jan: Ta och coola ned dig en smula va.

Inlagd: 2020-01-20, 00:27
Skriven av: Den tillbakastående

jan< tom en norsk prof bridgespelare blev tagen för doping för en tid sedan o sen har vi den norska cyklisten
Kjaergaard som erkände att han var dopad….mao norrmän dopar sig gärna och ofta då de suggesterar sig själva att det är ok metod.

https://www.google.com/amp/s/www.sportsnet.ca/more/steffen-kjaergaard-former-lance-armstrong-teammate-admits-doping/sn-amp/

Inlagd: 2020-01-20, 01:16
Skriven av: skion

@Per: Linn Sömskar körde klassisk sprint i Norge i helgen, det gick ju inte alls bra, verkligen inte landslagsklass!

Inlagd: 2020-01-20, 04:11
Skriven av: Kurt

Jan, jag tror varken det ena eller andra om Johaug sk. doping, men, hela historien hade trots allt vissa luckor för att få folk att tvivla på sanningen…

Tyvärr kommer Therese för alltid varit en fd dopingavstängd idrottare, oavsett om hon var oskyldig eller ej – precis som i verkliga livet, när människor blir felaktigt dömda för brott, trots att dom är oskyldiga…

Inlagd: 2020-01-20, 05:01
Skriven av: ErrkaPetti

Jan.Nej många svenskar har ingen speciell förkärlek till speciellt Norge som du.Du kan spy galla över alla andra länder och trevliga skidåkare som Kowa och samtidigt kalla andra som kritiserar Norge för rasister??? Hmm .Hur tänker du här? Du får nog tagga ner lite.
Sen vad gäller Johaug.Hon rapporterade om balsamen när hon fick reda på att hon skulle testas.Om hon gjort som du säger skulle inte jag heller ha några misstankar

Inlagd: 2020-01-20, 06:25
Skriven av: karlP

Jan har en gång blivit avstängd på Flashback

Inlagd: 2020-01-20, 07:36
Skriven av: Fölet

Fölet: Vad har det med någonting att göra?

Är det så här vi vill ha diskussion här, att vi diskuterar de personer som skriver här istället för att diskutera skidåkning? Jag noterar att Ribom och Dyvik som gjorde bra lopp i jaktstarten knappt omnämndes härinne igår (bara Emil som nämnde dem i en kommentar), istället hur många kommentarer som helst om turbulensen i skidförbundet, det värdelösa vallateamet och allmänt gnäll på Norge och det norska laget samt några norrmän som bara är ute för att trolla.

Inlagd: 2020-01-20, 07:57
Skriven av: swestam

Skion … Therese Johaug stilte for moro skyld på Birkebeinerrennet (2015) ikke bare vant hun, men hun knuste konkurrentene. Britta J Nordgren som du eks. fremhever, ble 18 min. bak. Løpet var bare en liten lett treningstur pålydende 54 km for Therese, gjerne kalt ”barneskirenn”.
Er det flere historiske begivenheter du mangler oppdatering på, så bare skrik ut!

Inlagd: 2020-01-20, 08:45
Skriven av: pelle

Tycker det är värt att notera Katharina Hennig med 5:e bästa tid på jaktstarten från ett ganska trist utgångsläge som 22:a. De var iof en del där i krokarna som kunde dra nytta av varandra men ändå bra åkt återigen i klassisk stil av tyskan. Hoppas hon inte gör som andra tyskor och slutar eller börjar med skidskytte bara…

Inlagd: 2020-01-20, 08:58
Skriven av: Anders

pelle<Muhleg var också en knusere, kan du se någon likhet mellan dem 2??? L Anrell kunde det ?
är det någon mer än jag som tror att Stina N tröttnat på
bortvallningarna den här säsongen och därmed hoppat av

Inlagd: 2020-01-20, 08:58
Skriven av: skion

Detta ska ju inte bara kunna hända på ett VC-lopp. Får Wengs välkända felåkning för några år sedan att framstå som småpotatis…

https://www.nrk.no/sport/holund-gikk-en-kilometer-feil-og-matte-bryte_-_-nei_-nei_-nei-1.14865688

Inlagd: 2020-01-20, 09:57
Skriven av: Freddy

Såg nu gårdagens lopp i efterhand. Hur blir det senare när SVT inte längre har rättigheterna? Nåväl. Flugan och Weng nedspurtad av Neppan.. Ryskan hade nog mera krafter kvar och maskerade det bra, de andra två hade ju åkt snabbare innan. I och med andraplatsen närmade Neppan sig Weng i totalen (952 mot 939). Åt Johaug (1409 p) finns inget att göra i totalen.

De svenska damerna då? Ebba gjorde sitt bästa men sviterna från förkylningen satt fortfarande i, hoppas att hon är fullt återställd till Oberstdorf kommande helg. Sjunde bästa åktid. Övriga svenskor – siffrorna är startposition, målgångsordning resp åktidsordning:

Ribom 31, 21, 14
Kalla 12, 12, 17
Dyvik 28, 22, 18
Lundgren 8, 17, 28
Settlin 48, 38, 32

Ribom gjorde det riktigt bra som plockade tio placeringar och 14:e i åktid. Dyvik gjorde det bra också och får fullt godkänt. Kalla höll ställningarna men är nog inte där hon vill vara liksom tidigare denna vinter, borde kanske ta ett break nu och satsa på att komma i form till starten för Ski Tour den 15 feb?

Inlagd: 2020-01-20, 10:41
Skriven av: Jörgen

Edvin Anger må da være et kjempetalent, han var jo totalt overlegen på prologen, og vant senere finalen under UOL. Har han vist resultat på distanse?

Inlagd: 2020-01-20, 11:04
Skriven av: pelle

Det är rätt svårt att veta redan i den åldern (16-17 år) speciellt bland killarna hur de kommer att utvecklas mot senioråldern. Han är säkert en talang men ser ut att redan vara ganska utvecklad fysiskt i jämförelse med sina konkurrenter. Mot slutet av junioråldern brukar det jämna ut sig. Både Per Elovsson och Marcus Hellner var sent utvecklade och var långt efter i ungdomen och tidig juniorålder.

Inlagd: 2020-01-20, 11:38
Skriven av: Lennart

Jag har länkat till denna hundra gånger tidigare, men tycker fortfarande det är rätt kul med platserna 23-26 på detta JVM, apropå junioråkares utveckling:

http://medias3.fis-ski.com/pdf/2004/CC/2539/2004CC2539RL.pdf

I övrigt kändes det som om skidorna åtminstone inte var på topp i lördags, med tanke på de genomgående svaga resultaten, men igår gick det inte direkt att säga något generellt om skidorna, var bra resultat på Dyvik och Ribom bl.a, men ändå så var inte Ebba bättre än 6:e åktid, så det var nog inte toppform för henne i lördags heller

Inlagd: 2020-01-20, 11:48
Skriven av: Emil

Lennart .. Men hurtighet er medfødt, og den egenskapen har Anger tydelig i kroppen, den er ikke forunt for alle. Hurtighet og taktomslag er meget viktig i dagens langrenn, både på sprint og distanse. Kapasitet kommer selvsagt med årene, hvis ambisjonen følger på.

Inlagd: 2020-01-20, 12:00
Skriven av: pelle

Emil: Ja, speciellt vad gäller killar ska man inte dra några stora växlar när de är så unga, i allmänhet blommar de ut och blir bra senare när de växt färdigt och fått flera års grundträning i kroppen. Ser att MJS var nr 6 på den listan för övrigt.

Nu även sett gårdagens herrlopp. Svenska resultat (samma siffror som ovan för damerna)

Halfvarsson 33, 19, 7
Richarssson 25, 22, 13
Poromaa 44, 40, 36
Burman 29, 34, 38
Eriksson 62, 52, 44
Andersson 53, 50, 50

Bra av Calle! Richardsson helt OK. Junioren Poromaa gjorde inte bort sig och är förhoppningsvis en god erfarenhet rikare. Burman kan bättre men vurpan påverkade säkert en del också.

Inlagd: 2020-01-20, 12:21
Skriven av: Jörgen

Emil: Det är väl inte så intressant att titta på ett enskilt lopp från JVM. Finns ju många faktorer som kan spela in för resultatet i ett enskilt lopp. Skillnaden kan ju vara ganska stor om man gjorde det resultatet som andraårsjunior eller som sistaårsjunior. Man kan ha varit krasslig, dåliga skidor, ej i form etc

Om vi tittar på de som blev 23-26 just i det loppet:
23. Maurice Manificat, i övriga distanslopp i JVM blev han 7:a, 10:a, 16:e och 20:e
24. Dario Cologna, brons på distans 2006 i JVM
25. Petter Northug, totalt 5 guld, 1 silver och en sjätteplats i övrigt i de JVM han deltog i.
26. Marcus Hellner, hade en 15:e plats som bäst i JVM

Är mer rimligt att titta på åkarnas hela facit på JVM än bara ett enskilt lopp, och då kan man nog se bättre koppling mellan resultaten på JVM och seniorresultat.

Det är alltså 12 år sedan en svensk kille tog ett guld på ett ungdoms- eller juniormästerskap, 2008 var det Calle Halfvarsson och nu har Edvin Anger tagit ett guld och ett silver. Jag tycker vi skall glädjas åt det istället för att dissa det.

Inlagd: 2020-01-20, 12:55
Skriven av: swestam

Fölet
Jag blev avstängd därför att jag sa till en idiot att hålla käften, i villervallan råkade jag blanda ihop två alias från en som skriver på både Skidpepp och FB och det är totalt förbjudet. (Förstår inte varför ni har olika namn rätt uppenbart att ni är samma).

Med nazister menar jag inte att man är rassistisk mot norrmännen däremot tror man att alla som slår svensken är dopade. Norge har många fler aktiva åkare, bättre tränare, en bättre idrottskultur och mer pengar så bara naturligt att de är bättre. Sedan kan ju rent teoretisk freak som Johaug och Kläbo komma från Tyskland eller Sverige men sannolikheten är mindre.

Inlagd: 2020-01-20, 18:41
Skriven av: Jan

jan< bra idrottskultur ?? på vilket sätt är det bra med PED filosofin Norge har?
PED =performance endurance drugs

Inlagd: 2020-01-21, 20:22
Skriven av: skion

Norge har ingen special PED-kultur jämfört med Sverige.

Jag syftar givetvis på att norska föräldrar och föreningar är mycket bättre på att få barn att röra på sig. I Norge är firlufsliv en livstil för en stor del av befolkningen. I Sverige så sitter man stila och spelar dataspel. Det anses inte coolt att träna om de inte är fjantsporten hockey eller räksing med scooters. Sverige halkar efter i konditionssporter framförallt på killsidan. På tjejsidan däremot börjar vår idrottskultur närma oss den norska.

Inlagd: 2020-01-21, 20:55
Skriven av: Jan

jan< håller med dig om svenska damerna är absolut topp
den här M Rosenberg 17 år verkar vara grym
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/sverige-tog-nytt-os-guld-i-lausanne/

Inlagd: 2020-01-21, 21:46
Skriven av: skion

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values