18 mars 2018, av Jörgen

SM 21-26 mars

Säsongsavslutningen (för många) SM i Skellefteå körs den 21-26 mars. Programmet:

Onsdag: 15/30 km fristil masstart
Damer kl 09.15. Herrar kl 11.00.

Torsdag: Sprint klassisk stil
Prologer kl 09.00. Finaler kl 11.15.

Fredag: Stafetter fristil (3×5 km)
Damer kl 9.15. Herrar kl 10.30.

Lördag: 15 km fristil herrar intervallstart kl 09.50

Söndag: 10 km fristil damer intervallstart kl 10.10

Måndag: 30/50 km klassisk stil intervallstart
Damer kl 09.50. Herrar kl 13.00.

Länk till startlistorna

Länk till Skellefteå Skidklubbs SM-sida

Fotnot: Det ska enligt förbundets webbplats köras ett till SM i sprintstafett den 12 april i Bruksvallarna

556 kommentarer till ”SM 21-26 mars”

Flest antal individuella SM-guld genom tiderna enligt förbundets webbplats.

Charlotte Kalla har idag 25 SM-guld vilket förstås är mest av alla genom tiderna. Tvåan Ordina har 22 och Billan 19 sedan ett ordentligt hopp till nästa som har 12. Ingen annan idag aktiv har tagit fler än fem. Kalla kommer troligtvis att ha ännu fler efter denna SM-vecka.

På herrsidan har Hellner 13 SM-guld och är nu delad femma med Assar Rönnlund. Två upp till Sixten Jernberg och tre till Mathias F. Gunde Svan tog bara 12 liksom Smirre. Listan toppas av Mora-Nisse och Södergren, båda med 17 SM-guld.

Inlagd: 2018-03-18, 18:13
Skriven av: Jörgen

SM i slutet av en hård säsong.
SM startar två dagar efter en tour.
SM pågår i sex dagar varav fem blir tävlingsdagar.
Svenska skidförbundet använder åkarna som försöksdjur.
Tröttkörda muskler, senor, energisystem, hormonsystem immunsystem.
Ett experiment.
Kan vi kanske hoppas på en muskelbristning på Falk, körtelfeber på Kalla och karriärdödande överträning på Halvarsson.

Inlagd: 2018-03-19, 06:51
Skriven av: anders 2

Anders 2: Ja, jag kan tycka att Norge-modellen i år inte var så dålig. Huvud-NM tor-lördag direkt efter tour de ski. Nu blir det lätt parodiskt med så många tävlingar i rad på SM. Många duktiga sprintrar som körde i helgen lär nog dock stå över t ex inledande 15/30 km skate i masstart.

Inlagd: 2018-03-19, 07:31
Skriven av: Per

Sundling gör som Hellner för två år sedan, kommer igång först när säsongen är slut.
Sundling kan därför köra allt i SM utan större problem. Ebba har också en något förskjuten formkurva. Stina är knappast i toppform men hon har i alla fall vilat sig i två veckor. Men det finns andra i damlaget som är riktigt slitna. Exempelvis Ida, Falk och Kalla. Tävlingsmänniskor som förmodligen inte kan låta bli att göra sitt bästa när de väl står på startlinjen. Djurplågeri.

Herrlaget är obegripligt.

Inlagd: 2018-03-19, 08:39
Skriven av: anders 2

Anders 2: SM kanske låter stort men ingen etablerad åkare prioriterar det, för att parafrasera Hellner om ett sm-guld på sin blogg ”Helt ok lopp idag, sliten första biten efter ett tvåtimmarspass i morse men kom igång på slutet”. Känner sig åkare slitna lägger de sig lugnt i klungan eller skippat helt, absolut noll risk för utbrändhet.

Sen kan jag också tänka mig att många har firat en hel del. Tvivlar t ex på att några fransmän var nyktra i fredags kväll (med tanke på att sprintarna var klara och distanserna underprestetade rejält på helgen). Vi är nu inne i de 4-6 veckor per år skidåkare kan vara människor, många utnyttjar nog det.

Inlagd: 2018-03-19, 10:46
Skriven av: Thorrez

Hård säsong? Ja kanske för några. Men inte för svenskarna.

Flera hoppade till och med av sista dagen i Falun för att fokusera på SM.

Inlagd: 2018-03-19, 11:22
Skriven av: JohanA

Vad har t.ex. Falk gjort som är så extraordinärt? Två lopp på OS, innan dess stod hon över Seefeld. Sen tjejvasan och fem VC-lopp(två distanslopp). Åtta lopp på två månader varav hälften sprint.

Dags att sluta överdriva längdåkare som någon jävla övermänskligt släkte. Extremt slentrian.

Inlagd: 2018-03-19, 11:27
Skriven av: JohanA

Är inne på att det tränas för dåligt varför man inte kör för fullt i alla tävlingar och sen säger man att man är trött. Jag går inte på det.

Inlagd: 2018-03-19, 11:38
Skriven av: GKA

Jacob och Anders tror ju att vi kommer se många etablerade i SM eftersom det inte finns nånting att spara på nu när WC-loppen har tatt slut.

Inlagd: 2018-03-19, 11:43
Skriven av: Arber

Jag älskar ju SM och tycker verkligen det är värt att satsa på för att öka statusen. Det viktiga är att få med landslagsåkarna. Se dem mäta sig med de precis utanför. Se den fallande skalan sedan mot de som mer är elitmotionärer. Se skillnaden. Jag älskar det.

Tror som jag skrev i Falu-tråden att FIS och förbunden behöver se över schemat. Det viktiga är att de bästa åker samma lopp. Sen hur många lopp det ska vara på en säsong kan inte jag bedömma. Men de bästa ska åka samma världscupslopp och det ska vara möjligt att arrangera ett bra SM där hela skidsverige kan delta med bra villkor.

Inlagd: 2018-03-19, 12:08
Skriven av: fredde

Roligast med SM är att det blir svenska segrar.Bra va!

Inlagd: 2018-03-19, 13:17
Skriven av: GKA

Jag tycker det är bra med SM efter säsongen. Då ställer eliten upp på allt. Inget höghöjdsläger att åka på mitt under sista tävlingen, inga tvåtimmarspass på förmiddagen.

Däremot kanske det är 1 lopp för mycket.
Jag ser mest framemot sprinten och stafetten.

3-milen kanske kan bli kul för några breddåkare, tvivlar på att någon orkar dra upp farten tidigt så kan vara några stycken som hänger med längre än väntat.

Inlagd: 2018-03-19, 14:09
Skriven av: Jan

Bwträff

Inlagd: 2018-03-19, 14:34
Skriven av: haddiraddan

Ojdå – vet inte riktigt vad som hände där men det jag hade tänkt skriva var…beträffande antalet tävlingar, hur många lopp åker skidskyttarna jmf med längdåkarna? Det känns som att de tävlar oftare, typ 3-4 tävlingar varje helg.

Inlagd: 2018-03-19, 14:36
Skriven av: haddiraddan

GKA: Ja, tur att Musgrave och Kim inte tävlar i SM. Musgrave vann ju till och med sprint-NM för några år sen.

Inlagd: 2018-03-19, 15:14
Skriven av: Arber

haddiraddan: Gjorde en snabb koll på de kan kanske fela lite i all hast men Hanna Ö 19 lopp Sebastian S 20.. jämföras med våra bästa längd åkare Stina 18 och Kalla 17 Hellner 22 då räknar jag bara in WC och OS loppen..

Sedan körde ju Kalla 3 lopp i Piteå som jag inte räka med + 2 i premiären..

Inlagd: 2018-03-19, 15:20
Skriven av: jossa

Sorry att jag återkommer till en sak men: skidskyttar vs längd på OS. Skidskyttarna överträffar sig själva på OS och är sedan tillbaka på ungefär samma nivå som förut efter mästerskapet. Det var förstås flera faktorer som spelade in där men en faktor var definitivt att skidskyttarna hade fantastiska skidor. På samma mästerskap och i samma före (ofta samma dag) hade längdlandslaget rätt mediokra (i bästa fall genomsnittliga) skidor. Pratade de inte med skidskyttelaget alls? (Nu pratar jag förstås skateskidor.) Eller hinner man inte med det under ett mästerskap? Eller är de kontakterna vallare till vallare i två olika sporter inte uppborrade? Ja, lite konstigt tycker jag att det är så här i efterhand.

Inlagd: 2018-03-19, 15:38
Skriven av: Per

Största faktorn var väl dock att svenskarna sköt betydligt bättre än övriga nationer. Enligt vissa beroende på att man övat mycket i det blåsiga Östersund.

Åktidsmässigt hade Samuelsson, Nelin och Öberg lite bättre åktider än vanligt men inte jättemycket, övriga åkare var dock ungefär som vanligt, dock hade ett flertal andra nationers åkare såsom tyskarna sämre åktider än vanligt. Dessutom måste man komma ihåg att Ryssland saknades helt och hållet på OS. Jag tycker snacket om svenskarnas skidor var ganska överdrivet, tror mer det handlar om att åkarna var i form och det är väl det man ska titta på.

Inlagd: 2018-03-19, 16:21
Skriven av: Anders

När det gäller de svenska skidskyttarnas framgångar i OS så skulle jag säga att det handlade om en väldigt framgångsrik formtoppning och oerhört väl noggranna förberedelser. Pichler är väldigt duktig på att få till formtoppningar och när alla andra nationer tävlade i Antholz/Anterselva (sista världscupveckan innan OS) så var svenskarna i Östersund och toppade formen. I Östersund hade man också skapat en bana som liknade den i OS väldigt mycket med en utförslöpa innan man kom in på stadion. Samt att det är blåsigt på stadion i Östersund vilket gör att det liknar OS-stadion. När för-OS ägde rum förra säsongen så åkte svenskarna dit direkt när de föregående världscuptävlingarna slutade medan många nationer väntade med att åka till Korea ett par dagar (och de norska stjärnorna avstod alla från att tävla på för-OS vilket de har fått mycket kritik för under och efter OS). Svenska landslaget var det landslag som tillbringade mest tid i Korea i samband för-OS (ca 2 veckor om inte mer tom).

När det gäller skidorna har jag fått intrycket (från OS-sändningarna och i olika reportage) att skidskyttets vallateam och längdlandslagets vallateam samarbetade mycket under OS och att SOK har en gemensam satsning/projekt för dessa båda vallateam.

Inlagd: 2018-03-19, 17:09
Skriven av: swestam

Vad gäller skidskyttarna är väl Johan Wåhlström kvar ? han och Urban Nilsson känner nog varandra väldigt väl dom var klubbkompisar i sin ungdom junior tid när dom var aktiva… så min känsla är att dom borde prata en del med varandra

Inlagd: 2018-03-19, 17:31
Skriven av: jossa

…och, vad tror vi om Sebastian Samuelsson som tror han har chans på en SM-medalj på 15k i Skellefteå…?

Ser fram emot sprinten och stafetterna (som någon annan här skrev)…

Jonna & Jönsson kommer hem med varsitt SM-guld i sprint :-)

Inlagd: 2018-03-19, 17:39
Skriven av: ErrkaPetti

Nej skidskyttarna har inget att hämta på skid-SM

Inlagd: 2018-03-19, 18:14
Skriven av: Arber

Tror inte heller att skidskyttarna har en suck på SM. Men kul att de ställer upp! Jonnas formtopp lär räcka en helg till och det skulle inte förvåna om hon tar sprintguldet som vanligt på SM (om hon inte kör 15 km skate på onsdag). Förhoppningsvis blir det en spännande kamp mellan Stina, Jonna och Falk.

Inlagd: 2018-03-19, 20:35
Skriven av: Per

Nu lär väl i o f s kanske Stina köra 15 km skate på onsdag. Frågan är om hon kör sprinten på torsdag då?

Inlagd: 2018-03-19, 20:48
Skriven av: Per

Intervallerna på 30/50 är något att se framemot. Synd att det är så tight program, lär bli åkare som plockar russinen från kakan. Annars så är det kul att se blandningen elitmotionärer och elit.

Får även ge skidpepps egen Richard Grip ett stort grattis, Jan – vinnare i fantasytävlingen med en Björgenkross före swestam och Emil.

Inlagd: 2018-03-19, 21:31
Skriven av: peter skigames

Tack peter skigames det är ett kul spel du driver. Andra året i rad jag vinner men inte många som ställer upp, fick också stryk av många i nazistligan. swestam hade nog lite otur, Anders och jossa hade nog bjudit tufft motstånd om de varit med. Sedan vet jag inte vad du menar med Richard Grip?

Per
Det är bara Samuelsson som ställer upp av skidskyttarna och det finns ingen anledning att nedvärdera honom. Jesper Nelin kom 10:a på SM för 4 år sedan.

Inlagd: 2018-03-19, 21:48
Skriven av: Jan

peter skigames: hur många poäng fick Jan ihop ? jag drog ihop 15336 men nog i en annan liga..

Inlagd: 2018-03-19, 21:52
Skriven av: jossa

Aj Aj Aj Ser i Aftonlövet att Grip är huvudspår som kapten i längd. Nyss skulle han ägna sig åt annat men han har uppenbarligen kommit på andra tankar. Hur som helst låter det inte bra med tanke på hur illa det gått på herrsidan. Sares tycks för bekväm och ointresserad av en förändring.

Inlagd: 2018-03-19, 21:55
Skriven av: GKA

Jan, jag menar att du har coachat ditt lag ypperligt, därav liknelsen med Grip. :)

Ja, vi får bli fler nästa vinter. Ska ut på raggningsturné i sommar.

Inlagd: 2018-03-19, 21:56
Skriven av: peter skigames

Skidpeppsligan:

Jan
13752

swestam
12240

Emil
10904

peter skigames
10393

Anna F
9525

JoelE
9391

jossa är bättre då, fast blir lite utan tävlan då inte deltagande i skidpeppsligan är gjord ;)

Inlagd: 2018-03-19, 22:01
Skriven av: peter skigames

peter skigames: kul tävling tycker jag hoppas på fler deltagare till nästa år.. är rätt nöjd men missnöjd med att inte vinna var relativt nära både i Totalen och OS…

Inlagd: 2018-03-19, 22:08
Skriven av: jossa

jossa, tack. Själv hade jag innan säsong höga tankar om Linn Sömskar, gick ju inte alls bra det. Nöjd annars att förutspå att Kalla skulle bli OS-drottning (väldigt nära) och att Weng skulle vinna totalen (visste ju alla iofs).

Inlagd: 2018-03-19, 22:14
Skriven av: peter skigames

peter skigames: de misstag stora jag gjorde var väl att han med Tjekaleva från start i Ruka.. åkte på semester så han inte byta bort henne när hon inte kunde åka där..Nepryaeva vänta jag för länge med att ta in tänkte hennes form skulle dala lite och i min första strategi fanns inte att byta in henne när jag ännu var tvungen byta ut Tjekaleva som icke beräknat byte..

Inlagd: 2018-03-19, 22:32
Skriven av: jossa

Grattis jossa!

Det märks att du är den med mest kunskaper!

Inlagd: 2018-03-19, 22:43
Skriven av: Jan

Kul att Södergren kör 30F på onsdag!

Inlagd: 2018-03-19, 22:53
Skriven av: Sportnörden

Ska bli kul att se om Halvarssons goda form håller i sig.Hellner borde nån gång få en fullträff i vinter så han kanske slår till och får en att häpna över magisk skidåkning.Drömma kan man förstås.

Inlagd: 2018-03-19, 23:20
Skriven av: GKA

Ärligt talat förstår jag inte SM-tävlingarnas olika distanser?

Första dagens 15k/30k fristil känns ju onödig…

Have väl räckt med 10k/15k fritt och 30k/50k klassiskt som enda individuella grenarna (plus sprinten förstås)…

Inlagd: 2018-03-20, 05:29
Skriven av: ErrkaPetti

Sportnörden:

Jaha, då vinner väl Södergren sitt 18 SM-guld!

Inlagd: 2018-03-20, 05:31
Skriven av: ErrkaPetti

Nu när vi är inne på betygssättning. Vilket betyg får vallateamet. Inte mer än en trea. Samma som Norska vallateamet. Björgen har visserligen ofta haft bra skidor, men det handlar nog mer om en stor skidpark och en mycket bra personlig vallare. Inte om ett vallateam som ligger i framkant. USA, Ryssland och Finland har ofta med bra marginal varit bättre än Sverige och Norge.

Inlagd: 2018-03-20, 07:48
Skriven av: anders 2

Jan – Jag missade tyvärr att gå in i skigames men det vetesjutton om jag hade gjort det särskilt bra. Att sätta ihop ett helt lag en hel världscup är knepigt, är ofta bättre på att tippa enskilda tävlingar när man vet vilka som ska delta och ungefär vilken for de är i. Men det verkar skoj, ska vara med nästa gång. Grattis till skidpeppsegern.

Inlagd: 2018-03-20, 08:13
Skriven av: Anders

Jan: Tack Jan även om de fanns två bättre!

Inlagd: 2018-03-20, 08:19
Skriven av: jossa

ErrkaPetti:

Håller nog med. Jag ska ärligt säga att jag inte är särskilt insatt i vad åkarna värdesätter eller vilka distanser som det är mest prestige i för åkarna. Men jag ser generellt färre tävlingar, men bättre uppslutning och genom det större status.

Jag hade gärna sett tre individuella distanser. Sprint (som är riktig sprint, alltså betydilgt kortare sträckor än nu), 15 kilometer och 50 kilometer, även i VM och på OS. Det skulle ge större möjligheter för alla de bästa att vara med och att prestera i dessa lopp. Sen kan man gärna ta bort sprintstafetten.

Inlagd: 2018-03-20, 08:20
Skriven av: fredde

Grattis Jan till segern i skigames (och jossa utom tävlan då). Själv så var jag på väldigt mycket på inför säsongen men sedan glömde jag helt bort att gör byten under säsongen.

Inlagd: 2018-03-20, 09:07
Skriven av: swestam

Den här tävlingen ni talar om känner jag inte till men grattis ni som vann.

Inlagd: 2018-03-20, 10:01
Skriven av: GKA

Kan man se resultaten från gamla SM-tävlingar på nätet någonstans?

Fick plötsligt en stor lust att se resultaten kring millenieskiftet och framåt.

Inlagd: 2018-03-20, 10:15
Skriven av: fredde

GKA: Samma här.

Inlagd: 2018-03-20, 11:54
Skriven av: Arber

GKA m fl, säsongen slut nu fast går att läsa in på regelverket nu under sommaren så man är väl förberedd till nästa orörda säsong.

http://www.fantasyskiigames.se/login

Funderar på att slopa prologpoängen.

Inlagd: 2018-03-20, 12:21
Skriven av: peter skigames

peter skigames, Tack för det. Då ska det bli kul att försöka vinna nästa säsong.

Inlagd: 2018-03-20, 12:40
Skriven av: GKA

Swestam, tack!

Inlagd: 2018-03-20, 15:10
Skriven av: Fredde

peter skigames: Jag tycker prolog poängen har en poäng! :).. allt går ju ut på att ha en låg siktig strategi och ha tur slippa sjukdomar på dom ska ska ta poäng ..

Inlagd: 2018-03-20, 16:23
Skriven av: jossa

Kommer Frida Karlsson slå mamma Mias SM placeringar från Skellefteå 1988 då var hon sjua på 10 km och två i stafetten…då gjorde hon en riktigt bra startsträcka…

Inlagd: 2018-03-20, 16:28
Skriven av: jossa

Jossa: Hur i h-vete minns du vad som hände på startsträckan i stafetten på SM 1988?

Inlagd: 2018-03-20, 16:33
Skriven av: Per

Per: jag kommer ihåg rätt bra vad som hände i slutet av 80 talet men betydlig sämre vad som hände i efter 2000 i SM kan nog SM 1988 bättre än SM 2013 från de kommer jag knappt ihåg något..

Kan tillägga att Karin Svingstedt vann först sträckan och gjorde även en väldigt bra WC stafett som start tjej innan OS men ändå fick LGP för sig att starta med Lis Frost i OS stafetten Frost tappa över 1.30 den uttagningen irriterar mig än idag och till slut var ändå inte Sverige så långt från medalj..

Inlagd: 2018-03-20, 16:51
Skriven av: jossa

Jossa: Du har ett bra minne!

Har förresten lagt in tiderna nu i inlägget ovan, alla tider är från arrangörernas hemsida: http://www.skellefteaskidklubb.se/SKIDSM2018/Program/

Inlagd: 2018-03-20, 16:55
Skriven av: Jörgen

Billan vann milen och Ann.Marie ca 1.30 efter.
Konkurrensen betydligt hårdare idag.Är jag säker på.

Inlagd: 2018-03-20, 17:03
Skriven av: GKA

Startlistor, så slipper folk spekulera om åkare som inte deltar: http://www.skellefteaskidklubb.se/SKIDSM2018/tavling/Startlistor/

Inlagd: 2018-03-20, 17:06
Skriven av: Kurt

OBS jag fuskade genom att kolla arkivet inne på SWESKI.COM.

Inlagd: 2018-03-20, 17:06
Skriven av: GKA

Ja, vilket minne Jossa! Imponerande. Det har gjorts värre stafettuttagningar än Grip & co med andra ord. Vilken skulle du eller ni andra förresten säga är den värsta stafettuttagningsmissen genom alla tider? Jag menar då inte typ Magdalena Pajala (kör SM i sprint i veckan f ö) i Vancouver när det inte fanns några alternativ, utan när alternativ fanns.

Inlagd: 2018-03-20, 17:10
Skriven av: Per

Bra minne jossa. Själv har jag svårt för sådana detaljer fast håller med om att man minns mer från 80-talet jämfört med typ 2005.

Man minns kamperna mellan Åsarna och Dala-Järna i stafetterna. Stjärnspäckade lag där jag alltid höll på Åsarna.

Inlagd: 2018-03-20, 17:14
Skriven av: peter skigames

Peter: Ja, höll också på team Wassberg.

Inlagd: 2018-03-20, 17:20
Skriven av: Per

För min del minns jag femtiotalet bäst när Jernberg härjade som mest och bröderna Larsson var i smöret. Mora-Nisse var också ett minnesvärt kapitel.

Inlagd: 2018-03-20, 17:25
Skriven av: GKA

Per, man glömmer en del så kan inte komma på någon horribel uttagning. Ett av mina första minnen är från OS-stafetten 80. Lundbäck brakar igenom totalt på startsträckan, helt ur slag (dåliga skidor?) och så var den dagen förstörd.

På tal om Åsarna. De tog en massa lagguld (3 bästa på resp distans). Har lagtävlingen SM-status idag?

Inlagd: 2018-03-20, 17:26
Skriven av: peter skigames

Per: dom värsta jag kommer ihåg är den jag nämnde Frost där skulle Svingstedt helt klart åkt.. även Magda Wallin /Forsberg som tappa över minuten är en jag kommer ihåg som mindre bra där borde Mia Carlström åkt kan jag tycka hade några bra stafetter på sitt CV de året har jag för mig i stället för en junior…

Inlagd: 2018-03-20, 17:59
Skriven av: jossa

Mitt tips inför morgondagens 15k damer 30k herrar:

1. Ebba Andersson
2. Charlotte Kalla
3. Ida Ingemarsdotter

Outsiders: Maria Nordström

1. Anders Södergren!
2. Marcus Hellner
3. Viktor Thorn

Outsider (?) Daniel Rickardsson, Björn Sandström…

Inlagd: 2018-03-20, 18:34
Skriven av: ErrkaPetti

Kom ihåg att Kalla, Ebba och Ida har kört tremilen i Norge och just avslutat minitouren i Falun!

Och hur är banprofilen, är den måhända lika platt som jag misstänker.

Inlagd: 2018-03-20, 19:14
Skriven av: anders 2

Snabba farliga nedförsbackar brukar betyda att banläggarna har försökt att kompensera för brist långa uppförsbackar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/sm-sparen-ar-for-snabba-nu-ska-farten-atgardas

Inlagd: 2018-03-20, 19:18
Skriven av: anders 2

Om banan är lätt. Varför inte mannen från sågmyra, eller Oskar Svensson. Spurten avgör. Ingen – utom möjligen Södergren (hjälpryttaren) – är tillräckligt motiverad för att dra hårt och spränga fältet.

Damerna. Stina Nilsson. Pigg, utvilad, i årets mest svinlande formtopp (kanske inte riktigt)

Eller så blir det som vanligt. Vem vet när formen och motivationen kan vara var som helst.

Inlagd: 2018-03-20, 19:37
Skriven av: anders 2

När är bana lätt och när slutar den vara lätt (hur många meters stigning krävs för det?)

Inlagd: 2018-03-20, 20:10
Skriven av: swestam

swestam: Är din fråga allvarligt menad?
Är den det så kan jag berätta för dig att banan normalt blir gradvis tyngre ju mer kuperad den är. Gränsen mellan tung och lätt bana är liksom lite svårbestämd.

Lätt bana:
http://medias2.fis-ski.com/pdf/2017/CC/4038/2017CC4038SL.pdf

Tyngre bana:
http://medias2.fis-ski.com/pdf/2017/CC/2268/2017CC2268SL.pdf

Är det någon som har hittat en banprofil över banorna i Skellefteå?

Inlagd: 2018-03-20, 20:36
Skriven av: anders 2

swestam,
80 höjdmeter på en 2,5a = lätt
90 höjdmeter på en 2,5a = medel
100 höjdmeter på en 2,5a = svår

I WC mått mätt. Håller ni med?

Såg nu i din tidigare länk att visst lever lagtävlingen kvar, så har jag svarat på min fråga.

Inlagd: 2018-03-20, 20:42
Skriven av: peter skigames

anders 2: Ja, det var faktiskt en seriös fråga. Jag förstår också att man inte bara kan titta på HD/MC/TC utan att det också handlar om hur kuperad den är men jag är ute efter om det ändå finns något grovt mått på hur mycket stigning det krävs för att en bana inte skall vara lätt.

Här finns för övrigt banprofilerna: http://www.skellefteaskidklubb.se/SKIDSM2018/tavling/sparkartor/

Inlagd: 2018-03-20, 21:32
Skriven av: swestam

Vore kul om Andersson kunde knipa sitt första SM o bryta kallas eviga vinnande på distans …lite trött på det såg att mästertipparen Errka trodde på ebba så hoppet finns

Inlagd: 2018-03-20, 21:39
Skriven av: Christian

Er SVT på plass i morgen?

Inlagd: 2018-03-20, 22:28
Skriven av: pelle

Pelle, Självklart.

Inlagd: 2018-03-21, 00:28
Skriven av: GKA

Hoppet om Anna Haags återkomst i världselitet?

https://data.fis-ski.com/dynamic/athlete-biography.html?sector=CC&competitorid=216631&type=result

Inlagd: 2018-03-21, 06:23
Skriven av: ErrkaPetti

Ja, vid närmare eftertanke så håller jag nog med, frågan är berättigad.
Vissa banor är tyngre än vad banprofilen avslöjar, andra lättare.
Till råga på allt så passar banorna åkarna mer eller mindre bra.
Vissa åkare gillar få men långa backar, andra gillar många men korta backar. Vissa åkare vill ha hårt oavbrutet arbete hela loppet, andra vill ha vilsamma glidpartier.

Jag kan exempelvis tänka mig att Falk slår Stina nio av tio gånger om en sprintbana är precis som hon vill ha den.

Jag vet inte om det stämmer, men någon berätta för mig att Wassberg och Gunde trivdes i helt olika bantyper.

Inlagd: 2018-03-21, 07:13
Skriven av: anders 2

Det är 81 m höjdskillnad (HD) på SM. 84 m i Davos och 54 m i Toblach. Maximum climb (MC) verkar däremot vara klart mindre i Skellefteå.

Inlagd: 2018-03-21, 07:29
Skriven av: Per

Hejar på Anders Södergren och Ebba Andersson idag.

ErkkaPetti: Spännande med en ung tysk Anna Haag. Mediokra resultat men stigande kurva med 14:e plats sist.

Inlagd: 2018-03-21, 07:51
Skriven av: Jörgen

Calle Halfvarsson gör ingen glad idag. Hoppas att han får det stöd han behöver nu efter säsongen.

Inlagd: 2018-03-21, 09:50
Skriven av: Jörgen

Se upp för Jonna Sundling! Blir livsfarlig ju.

Inlagd: 2018-03-21, 10:05
Skriven av: Pelle

Dubbla färska olympiska medaljören i skidskytte Sebastian Samuelsson lååångt efter idag men modigt av honom att ställa upp. Därmed bekräftas det vi visste dvs att de allra flesta skidskyttar inte kan konkurrera i längd. Några få undantag har funnits t.ex den fantastiske Ole Einar Björndalen.

Inlagd: 2018-03-21, 10:11
Skriven av: Jörgen

Tror att pallen blir Kalla – Ebba – Sundling idag. Kalla tycker inte om att förlora i svenska mästerskap :)

Inlagd: 2018-03-21, 10:12
Skriven av: Jörgen

Jörgen
Du och Oskar är verkligen skidskyttehatare!

Vilken sport sysslar han som kom sjua med?

Inlagd: 2018-03-21, 10:40
Skriven av: Jan

Jan: Inte skidskyttehatare men de är inte lika bra skidåkare, det är klasskillnad. Om inte tar fel nu var det Tiio Söderhielm som blev sjua?

Söderhielm har längdbakgrund, det är en f.d. landslagsåkare som har åkt i den vita dräkten i bl.a Tour de Ski. Senaste FIS-skidresultatet för knappt två år sedan. Han åkte mycket bättre idag än Samuelsson som blev 41:a drygt nio minuter efter.

Inlagd: 2018-03-21, 11:01
Skriven av: Jörgen

Ska inte Anna Haag åka något i helgen?

Inlagd: 2018-03-21, 11:14
Skriven av: fredde

Var ser man resultaten?
Kul det där med unga tyska junioren Anna Haag.

Inlagd: 2018-03-21, 11:39
Skriven av: Arber

Martin Bergström har alltså gjort comeback?

Inlagd: 2018-03-21, 11:42
Skriven av: Arber

Kul att se nästa års stafettlag på plats 1-4, om inte Frida K, kommer klämma sig in förstås!

Inlagd: 2018-03-21, 11:44
Skriven av: Ölandsfåk

Arber: på fis-ski.com eller ladda ner fis app. Sök på fis ski tror jag.

Tycker inte heller att det är att vara skidskyttehatare bara för att man vill vara realistisk när det gäller vad de kan prestera i längd.

Inlagd: 2018-03-21, 11:49
Skriven av: Per

Per: Fast det finns en attityd att det (bara) är dåliga längdåkare som blir skidskyttar. Jag tror snarare att skidskyttarna tränar på ett annat sätt och det därför de inte hänger med när de möter längdåkarna, inte för att de är andra klassens längdåkare.

Inlagd: 2018-03-21, 11:55
Skriven av: swestam

Ja sa ju Jonna på pallen, men ni vägrade lyssna.

Inlagd: 2018-03-21, 11:55
Skriven av: Pelle

Kul att Engdahl kommit fram. Man gläds åt alla ting som kan främja svensk herrskidåkning.

Inlagd: 2018-03-21, 11:56
Skriven av: Arber

Samuelsson slog Halvarsson och det bevisar med all tydlighet att skidskyttarna kan konkurrera med längdåkarna ibland.

Inlagd: 2018-03-21, 11:57
Skriven av: Pelle

Per
Oskar har ju skrivit inlägg där skidskytte sågats totalt. Det är farligt och sporten borde läggas ned. Bland annat tog han tillfället i akt när en tysk skidskytt begått självmord med sitt vapen. Jörgen är något osaklig när han vrider på resultat för att få skidskyttar att verka sämre än de är. Samuelsson har snabbare åkfart än Söderheilm i skidskyttetävlingarna.

Värsta uttagningsmissen på senare tid är väl Grip i OS-stafetten. Kalla skulle åkt tredje och Ebba andra. Att ta ut Stina till teamsprinten i Lahtis var också ett misstag. Annars har de ofta tagit ut laget bra.

Kul att Sundling åker så bra nu, när hon varit sjukdomfri någon månad. Detta håller absolut för VM-stafett. Känns bra att allt nu inte hänger på fantastiska Frida.

Inlagd: 2018-03-21, 12:03
Skriven av: Jan

Kalla är väldigt bra på SM då hon känner att hon rår på de andra. Sämre när hon känner underläge.

Inlagd: 2018-03-21, 12:09
Skriven av: GKA

GKA
Det ligger helt i något av det du säger. Sedan tror jag det är fysiskt också.

Inlagd: 2018-03-21, 12:14
Skriven av: Jan

GKA: Ja, vi känner igen det sedan tidigare. Kalla är ”alltid” bra i SM. Frågan är hur många SM-guld hon kommer att ta denna vecka? Rubbet förutom sprinten kanske?

Tror också att de fyra första damerna idag blir stafettlaget i VM om de får vara sjukdoms- och skadefria.

Inlagd: 2018-03-21, 12:25
Skriven av: Jörgen

Man bör dock komma ihåg att Sundling var i bra form även i Övik då åkte hon vägvinnande. Trots det fick hon stryk av fantastiska Frida i det klassiska distansloppet. En vecka senare var alltså Jonna nia i världscupen. Dessutom är min bedömning att Frida tidigare varit i ännu bättre form, vilket visades i hennes sämre stilart där hon inte fick den tekniska utväxling hon har i toppform. Det skall bli mycket intressant att se om Frida ställer upp i den klassiska sprinten (hon är anmäld till alla SM-lopp utom dagens) och om hon är konkurrenskraftig efter sjukdom. Klassisk sprint är nämligen en distans där Frida kanske krossat sina jämnåriga mer än vanligt.

Inlagd: 2018-03-21, 12:34
Skriven av: Jan

Säg vad ni vill om specialister hit och dit men faktum är att Stina Nilsson är vår bästa distansåkare efter Charlotte.

Inlagd: 2018-03-21, 12:36
Skriven av: Martin

Martin: Håller inte med, just idag var Stina starkare än Ebba dock. Stina har fått vila, Ebba med flera har åkt en tuff minitour i världscupen i Falun i helgen som gick. Kolla gärna på deras resultat i distans i OS istället för idag. Ebba blev där fyra på skiathlonen.

Edit: Skrev tremilen i Kollen men var naturligtvis minitouren i Falun :)

Inlagd: 2018-03-21, 12:40
Skriven av: Jörgen

Loppet går ju långsamt i början på damsidan, Stina är uppe och kontrollerar fältet hela vägen till halva loppet ungefär. Den bästa indikationen man kan få på farten. Detta gör att Kalla har mycket kvar att ge i sin tempoväxling, något som numera får ses som hennes signum. Går det tuffare från start har säsongen bevisat att hon får svårare att göra detta rycket. Det blir nästa steg för henne.

Tycker man måste vara obotligt positiv för att lyfta fram juniorer 4-5 minuter efter täten för sina 15-20:e platser. Är man mer krass håller herrloppet inte någon nivå alls. De flesta släpper på tok för tidigt. Tiio Söderhielm som startar typ sist är till sist sjua, och hade varit femma om han startat där framme, kanske rentav hängt med täten. Även Södergren slår alldeles för många som gör anspråk på landslagsplatser. Nej, det är bra att Engdahl åtminstone hakar på Hellner, Burman och Rickardsson men inte mycket mer.

Inlagd: 2018-03-21, 12:49
Skriven av: JohanA

Jan: Jag vet att Karlsson var anmäld till sprinten tidigare men hon verkar ha dragit sig ur den. Är anmäld till helgens lopp. Antagligen ska hon väl åka stafett också.

Inlagd: 2018-03-21, 12:51
Skriven av: JohanA

Snillen spekulerar. Kan det möjligen vara så att Kalla vinner på SM eftersom motsåndet där är svagare än på en världscuptävling.
Hur ofta får Kalla stryk av andra svenskar i världscupen. När det händer så handlar det oftast om usel form eller bakhala skidor.
Kalla vinner på SM eftersom hon är bättre än de andra svenska damerna. Det är först i år det finns åkare som har möjlighet att utmana på allvar…SM är inte slut än.

Halvarsson behöver inte stöd. Han behöver bara en träningsplan som fungerar för honom.

Inlagd: 2018-03-21, 12:56
Skriven av: anders 2

Jörgen
Stina tog brons på OS

JohanA
Tack för info, trist då tror jag inte Frida kommer kunna göra sig rättvisa om hon ens kommer till starr.

Inlagd: 2018-03-21, 12:59
Skriven av: Jan

Jan: Är hon topp-8 i något av dessa lopp är det väl okej i dagsläget. Hade varit bättre med 10 klassiskt att jobba med senare. 10 fritt borde fler åka bra på, och tre mil intervall är tufft för en så ung åkare och med hennes uppladdning. Det är nog i stafetten hon kan göra som störst avtryck.

Inlagd: 2018-03-21, 13:06
Skriven av: JohanA

Stina har i alla fall presterar klart bättre än Ebba på distans. Hon har t o m vunnit distanslopp i VC (minns den tuffa 10 km klassiskt i val di Fiemme förra året) och varit 1-4 ett antal ggr. Ebba har ändå en bit kvar upp till Stina. Vilket visade sig idag.

Inlagd: 2018-03-21, 13:11
Skriven av: Per

Halvarsson skulle behöva stöd från någon utomstående, möjligtvis Pischler. Han kan ta honom i örat när det behövs och bygga nåt nytt.

Inlagd: 2018-03-21, 13:15
Skriven av: Pelle

Med tanke på hur läget är för flertalet av toppåkarna, knappt grundform, plus fem tävlingar på sex dagar, så lär det komma svackor. Jag är övertygat om att dagens lopp sitter i benen på Stina imorgon. Är Falk helt ur form eller sparade hon sig idag?

Inlagd: 2018-03-21, 13:16
Skriven av: anders 2

Falks form är det inget fel på. I Falun vann hon sprinten klart. Däremot är hon ingen som presterar i distans hela tiden. I år har hon dessutom åkt sämre än ifjol. Faktiskt sämre än den kritiserade Wiken. Räckte inte till idag, slog av på takten inför sprint och stafett där hon har stora huldchanser.

Inlagd: 2018-03-21, 13:27
Skriven av: Jan

Falk gav nog inte allt nej. Blir spännande strid i morgon mellan Stina, Falk och Jonna. Med Dyvik som outsider. Liten fördel Stina ändå eftersom det är klassiskt. Dels pga att Sundling inte är lika bra då och dels för att det underlättar Stinas (och Sundlings) återhämtning från idag om det är en annan stil.

Inlagd: 2018-03-21, 13:46
Skriven av: Per

Nu handlar det om skidåkning och inget är logiskt som matte.
Ebba har inte dom andras hårdhet än då hon bara är 20 år gammal vilket inte får stickas under stol med.Hon har också rätt att göra lite sämre lopp.
Stina verkar inte särskilt tagen av sin förkylning.Dessutom kanonglid.
Halvarssons form räckte över födelsedan och inte
en dag längre.Väldigt kort formtopp må jag säga.
Hellner är som Kalla , SM går fint att åka .

Inlagd: 2018-03-21, 14:01
Skriven av: GKA

Jättesvårt att värdera Hellners och Kallas lopp i ett internationellt perspektiv eftersom bara svenska åkare är på plats. Dessutom är det rätt ointressant att jämföra när WC-säsongen är slut nu.
De tog guld och var bäst idag vilket var föga oväntat. Gott så.

Inlagd: 2018-03-21, 15:15
Skriven av: jack

Hellner och Kalla upplever jag som ovanligt ”jämna” åkare. Så dagens insats motsvarar säkert söndagens insats internationellt. Sundling var tio efter Kalla på 10 km fritt då. Nu är hon 26 efter på 15 km fritt med Ebba någon sekund snabbare på sträckan i Falun och lite efter idag. Hellner var sedan 8 på distansen 15 km fritt i Falun ned Rickardsson strax bakom. Samma som idag. Det är Burman som är lite bättre nu tror jag. Engdahl gör det också bra. Kan han plockas upp i landslaget eller är han för smal?

Inlagd: 2018-03-21, 15:56
Skriven av: Per

Sm,et ligger helt fel i tiden och det är svt som styr det hela till tv sändningar. Tycker att skidförbundet ska bryta sig ur för att köra ett eget race i rätt tid.

Inlagd: 2018-03-21, 16:00
Skriven av: GKA

GKA: Det är väl snarare tvärtom. Dvs att SVT anpassar sig med SM-veckan efter hur det passar skidförbundet. Hade skidförbundet velat ha SM i januari, ja då hade SM-veckan legat i januari och SVT sänt därifrån.

Inlagd: 2018-03-21, 16:20
Skriven av: swestam

Per: Hellre Engdahl än nån ”mellanmjölks-allround” som inte har spetsen.

Inlagd: 2018-03-21, 16:26
Skriven av: jack

Chanavat och Engdahl är verkligen varandras motpoler. Födda 94 är gemensamt.

Inlagd: 2018-03-21, 17:30
Skriven av: Arber

Nyss hemkommer från jobbet…

Lyckades se sista 20 minuterna på lunchrasten i min mobiltelefon…

Dagens prestation? Helt klart Jonna Sundling!
Visst, hon har åkt bra i distans tidigare, men, idag var det 15km och inte 10 som i Skandinavisk Cup och Falun.
Detta tydliggör en sak; kan Jonna hålla sig frisk och kry, träna på som tidigare, då har vi en oslipad juvel som kan bli en fantastisk tillgång för svenska damlandslaget!

Jag har ju bara sett Jonna som en utpräglad sprinter, men, holy moses, hon är ju stark som fan i distans just nu!

Tror Jonna vinner sprinten i morgon, trots att det är klassiskt! Visst, Stina är grym i klassiskt, men, borde inte sprintformen efter förra veckans sjukdom vara lite neråt?

Trodde aldrig Stina skulle spöa både Jonna & Ebba på slutet av dagens 15k… Men Stinas fantastiska glid skapade en vägvinnade lucka att jobba på…

Inlagd: 2018-03-21, 17:39
Skriven av: ErrkaPetti

Hoppas nu att det verkligen blir ett genombrott för Sundling till nästa säsong och inte som det lite grann har sett ut de sista säsongerna att hon kvicknar till precis i slutet av dem. Vad beror det på förutom att hon har varit sjukdomsdrabbad? Man vill ju så gärna att hon ska prestera med hela sin kapacitet som hon bevisligen besitter under hela säsongen.

Inlagd: 2018-03-21, 17:44
Skriven av: Peter

För ett par tre veckor sedan var Frida Karlsson het här i bloggen med en nästan säker stafettplats nästa år redan. Efter att Sundling haft en väldigt bra period låter det nog annorlunda, nu är hon främste kandidat till den fjärdeplatsen då 5 km torde passa förträffligt. Med den formtoppen några veckor tidigare så hade hon kanske haft en OS-medalj nu. Hur som helst så känns det mycket välförtjänt. SM-tävlingar den här tiden på vårvintern tycker jag är härlig skidpropagande med chans till bra väder och så lite lätt semesterstämning på det för alla deltagare.

Inlagd: 2018-03-21, 17:52
Skriven av: Tobbe H

I morgon vinner Emil Jönsson sprinten.Skratta ni, men sen är det jag som cashar ut hos svenska spel till 11 ggr fläsket. Gavepakke!

Inlagd: 2018-03-21, 18:04
Skriven av: Pelle

Sundling tränade liksom de andra damerna i A-laget hårt inför säsongen, när hon väl skulle prestera drabbades hon av sjukdomar. Problemet för henne är att förutom att hon lätt drar på sig sjukdomar så sitter de i ganska länge och det behövs någon månad innan hon är i toppform, speciellt när det kommer till distansåkning.

Jag tror fortfarande att fantastiska Frida är den som kommer komplettera stafettlaget. Trots att hon tränat hårt in mot tävlingarna på Skyttis (för att toppa formen till SM) slog hon ju Sundling i den klassiska stilen. Stod även att läsa i Allehanda så sent som igår att hon skall tävla under SM. Mia Karlsson menar på att samarbetet med Stig Wiklund och ökad styrketräning är nyckeln till varför det gått så bra i år. Men i ärlighetens namn såg man potentialen redan förra året. Hade lite oflyt med uppladdningen inför JVM och gick på en rejäl höghöjdsmäll under skiathlonen. På hemmaplan dominerade hon ju stort i den yngre juniorklassen.

Inlagd: 2018-03-21, 18:28
Skriven av: Jan

Nu tillhör inte jag Sundling FC så jag vill nog se lite fler resultat på distans innan jag höjer henne till skyarna.Dagens lopp var ju ganska avslaget minst sagt.

Inlagd: 2018-03-21, 18:48
Skriven av: GKA

Nu är ju inte bara det här loppet hon gjort bra utan tredje veckan i rad hon åker bra distanslopp men
det går ju självklart inte att ta ut ett stafettlag 1 år i förväg. Titta bara på norge som i början av säsongen basunera ut att krogh var klar för ankaretappen i OS men det gick ju bra

Inlagd: 2018-03-21, 18:55
Skriven av: ola

Stafettdiskussionerna i framtiden blir ju ett lyxproblem,en Jonna i form eller Frida det är skillnad mot tidigare. Håller med Jan och tror på Frida.

Inlagd: 2018-03-21, 18:55
Skriven av: Peter

Peter: Tror även rätt mycket på Dyvik på förstasträckan i framtiden. Kanske lite av den rollen Anna Olsson hade tidigare.

Stafettdiskussioner är ju fantastiskt roliga. Ebba är just nu bättre i klassiskt. Hoppas inte att det är hennes gamla skador som gör det ”svårt” i skate, utan att det bara krävs mer styrka och teknikträning. Till VM hoppas jag att man ska kunna sätta Kalla på tredje. Undrar om man inte skulle ha bytt plats på Kalla och Ebba redan i OS. Ebba hade säkerligen också kommit ikapp Jacobsen och nog också kunnat skapa en lucka, om än inte lika stor som den blev nu, och sen hade Kalla kanske kunnat hålla den mot Haga.

XX-Ebba-Kalla-Stina

Så borde man kanske köra de tre sista sträckorna i VM. Då måste Stina verkligen lägga mycket kraft på att trots högt tempo sätta fristilsavslutning. Björgen lär vi nog behöva dras med i ett år till. Weng och Östberg känns inte alls lika farliga. Där har Stina ett stort övertag.

Frida, Sundling och kanske Dyvik får göra upp om förstasträckan. Sundling har åtminstone tidigare nästan gjort lite bättre distansresultat i klassiskt (som det är för många sprinters, även om jag tror att hon egentligen är bättre i skate även på distans). Hur det kommer gå för Frida vet vi inte. Jag hoppas verkligen att man ger henne chansen i VC även före jul. Hon är troligen en av våra bästa distansåkare redan nu. Gör hon det bra i premiären ska hon bara med till Ruka! Sen kan hon gott ge fan i JVM om det går bra i VC.

Det kommer inte helt tomt efter Kalla. Hoppas hon fortsätter över Peking och sen ska Ebba och Frida vara helt redo att ta över.

Inlagd: 2018-03-21, 19:41
Skriven av: oggson

Har sett alltför många längdfans(eller snarare misslyckade längdåkare) som är grymt nöjda över att Samuelsson bommade totalt idag, för det innebär minsann att skidskyttar är totalt chanslösa i längdspåret. För han gick ju precis som Calle helt uppenbart för fullt sista två milen när det var kört(ironi). Mycket underhållande hursomhelst.

Ingen nämner däremot att Söderhielm slutade sjua. Är verkligen längdfans så ängsliga för utomstående motstånd? Dom fick till och med starta sist i ledet för att ”regler är regler”. Jag hoppas att Samuelsson sätter dom på plats i intervallen. Bra att någon sticker ut och skapar lite gott gnabb. Det är på tok för få profiler i svensk vinteridrott.

Inlagd: 2018-03-21, 19:47
Skriven av: JohanA

Pelle: Imponerande spel med tanke på att Jönsson inte är med! Du får nog lägga på några nollor i odds.

Inlagd: 2018-03-21, 19:55
Skriven av: JohanA

oggson, intressant. Jag påtalade redan innan OS att Ebba skulle ta andrasträckan. Utveckligen är enorm rent teknikmässigt på det klassiska t o m för mitt mediokra öga. Nu hade det antagligen inte spelar någon roll. Men ändå, ett litet felbeslut. Nästa års VM körs på Seefelds relativt lätta banor. Dyvik som en framtida startkvinna låter bra. Sedan Ebba-Kalla-Stina. Är inte oäven för Stina på andra och Jonna på ankarsträckan som jag tror är vikt till henne åtminstone till VM 2021. Tänk er ett lag utan Kalla om ett par tre år och ändå ha två urstarka distansåkare som Stina (fortsätter utvecklas) och Ebba på andra – tredje sträckorna. Eller för att få in Frida, peta Jonna och Stina till yttersträckorna för att få ett stabilt mittlås i Frida och Ebba.

Herrarna väntar vi med. :)

Inlagd: 2018-03-21, 20:14
Skriven av: peter skigames

En kommentar om skidskyttarna vara eller icke vara som raketer i längdspåren så är det två olika sporter och skidskyttar har generellt inte en chans. Finns såklart undantag som bekräftar regeln. Björndalen i sitt esse. Lindström för ett par år sedan med ett bra startnummer, var det i Bruks…

Inlagd: 2018-03-21, 20:18
Skriven av: peter skigames

Kajsa Mäkäräinen har ju visat att hon lätt kan spöa längdeliten på fristil. Samuelsson hade bara en dålig dag i spåret.

Svenska spel hade flyt när Jönsson inte startar. Vilken blunder det gjorde. Gavepakke!

Inlagd: 2018-03-21, 20:23
Skriven av: Pelle

Inte för att man vill vara för negativ. Men vem bryr sig om SM efter en OS säsong. Säger ju noll om vilka som kommer att vara bra när det gäller nästa säsong. Sen förstår jag att vissa av er här är aktiva i skidklubbar och att SM är det största som finns .Men säsongen är slut nu om man ska tro att tex Jonna har tagit något ytterligare steg nu så kommer vi att se det nästa år i Bruksvallarna eller var det nu blir premiär. Men resultaten på SM nu har noll värde tycker jag.
Vad gäller skidskyttar. Glöm inte Berger som tog guld.Kommer inte ihåg direkt när det var.

Inlagd: 2018-03-21, 20:50
Skriven av: karlp

2007. Men det var väderkaos då. Tidigt startade hade stor fördel.

Inlagd: 2018-03-21, 21:02
Skriven av: Arber

vad gäller Berger så var han en bra åkare helt klart, men klart han hade otrolig fördel av vädret när han vann men vi ska även komma ihåg att han var VM 4 2005 på 15 km och åkte i de norska stafett laget i OS 2010..

Inlagd: 2018-03-21, 21:07
Skriven av: jossa

Som Tobbe skriver blir det ju en del snabbkonjunktur beroende på vilken åkare som för tillfället presterar. Om man bara ser till Karlsson vs Sundling så möttes de både i Trondheim och i Örnsköldsvik. I Trondheim (23-25/2) hade Karlsson kvar sin formtopp från JVM och kunde slå Jonna knappt. I Lahti helgen efter ställdes Karlsson över medan Sundling körde. 23:a och 26:a på sprint och 10 klassiskt blev det. Inga höjdarresultat. Men sedan gick Jonnas formkurva snabbt uppåt och i Volkswagen-cupfinalen i Ö-vik helgen därpå var hon till slut rätt överlägsen. Karlsson blev sedan sjuk och missade Falun. Jonnas form höll i sig och hon presterade på absolut topp i Falun. Och så nu SM där Jonna fortsätter att prestera. De är nog rätt jämna kan man konstatera men Jonnas topp (tvåa i VC plus nia i en VC-tour) är ändå högre än Karlsson förmår än så länge. Sedan får vi inte glömma åkare som har presterat bra under säsongen men som nu är ur form. Så sent som i Ö-vik slog Maria Nordström Frida Karlsson t ex. Hon var ”het” under touren och kan bli bra nästa säsong. Även Dyvik skulle kunna höja sig ett snäpp på distans nästa säsong även om hon inte riktigt lyckats där i år. Men fler än så tror jag inte finns på tillväxtkontot just nu. (Falk och Ida är också fortsatt stafettaktuella förstås men de är ju etablerade).

Inlagd: 2018-03-21, 21:22
Skriven av: Per

Lite ironiskt var det ju att Samuelsson kom efter bäste skidorienterare (Rost).
Men som sagt, Samuelsson kan ju bättre än så. Utan tvekan.

Inlagd: 2018-03-21, 21:33
Skriven av: Arber

Undrar hur väl Martin Fourcade och Thinges Böe skulle hävda sig. Klart bra tror jag.

Inlagd: 2018-03-21, 21:35
Skriven av: Pelle

Lars Berger har 3 VM-gull, og 1 OL-silver
+ 1 NM-gull på 3-mila.. ”fristil-løper”.

Inlagd: 2018-03-21, 21:49
Skriven av: pelle

Veldig mye prat om Frida Karlsson, men er det ikke smart å la henne få et par sesonger før man hauser henne opp som et stafettvalg? Ser hun slo Jonna Sundling med 9 sekunder over 5km klassisk og ble slått med 10 sekunder av Thea K. Murud i løpet av mars i år. Theas beste plassering i World Cup er en 19 plass.

Inlagd: 2018-03-21, 21:55
Skriven av: Sven

Per
Hur vet du att Jonna har en högre toppnivå än Frida?
Frida har ju inte tävlat emot seniorer speciellt mycket, vad man vet är att de åkare som Frida tävlat emot och slagit helgen innan eller efter presterat topp 20 resultat i Världscupen. Frida tycker själv att hennes absoluta topp var under JSM, JVM kom för nära sjukdomen. Om man vill siffertrixa lite så kan man ju jämföra Fridas avstånd till några konkurrenter med samma åkares avstånd till Kalla idag.

Frida sprängde sig i jaktstarten i Övik och vurpade dessutom. Vidare satt som sagt inte tekniken då hon både var tung av träning och eventuellt hade hon en förkylning i kroppen. Trots det slår hon ju faktiskt Sundling i det klassiska loppet.

Inlagd: 2018-03-21, 21:59
Skriven av: Jan

Sven: det går inte att bara plocka ut ett lopp och jämföra så, tex så slog frida thea med 1min och 5s på 10km fristil dagen efter loppet du tog upp

Inlagd: 2018-03-21, 22:02
Skriven av: ola

Sven
Veckan efter det loppet kom Thea 20:e i Lahtis men gjorde ett svagt lopp relativt de andra som tävlade i Trondheim.

Det är det svenska laget som Frida skall ta en plats i, och bakom de tre bästa är det väldigt tunt.

Inlagd: 2018-03-21, 22:03
Skriven av: Jan

Enig at man ikke alltid kan sammenligne løp alltid, men det var jo flere her som ville hatt Frida i stedet for Anna Haag på første etappe under OL. Det kan jeg nesten garantere at hadde blitt et større tap enn det Haag gjorde.

Inlagd: 2018-03-21, 22:23
Skriven av: Sven

Mitt tips SM i sprint 2018:

1. Jonna Sundling
2. Stina Nilsson
3. Hanna Falk

Utmanare: Anna Dyvik (duktig klassiker, men sämre form nu?)

1. Oskar Svensson (överlägsen i morgon)
2. Karl-Johan Westberg
3. Calle Halfvarsson

Överraskning? Emil Johansson & Viktor Thorn…

Tråkigt att inte Emil Jönsson klarar etn avslutande sprinttävling…

Inlagd: 2018-03-21, 22:25
Skriven av: ErrkaPetti

Pajala gör en intressant start som sist startande.

Inlagd: 2018-03-21, 22:47
Skriven av: Arber

Ida finns inte med i startlistan.

Inlagd: 2018-03-21, 22:57
Skriven av: Arber

Samuelsson är bara junior så tänk på det .
Visst finns det bra skidskyttar som kan ta sig fram i skidspåret snabbt. Berger var längdspecialist och sköt bort sig måna ggr. Söderhielm kommer också från längden.

Inlagd: 2018-03-22, 00:20
Skriven av: GKA

Detta kan ses som uppvärmning för dagens SM. https://youtu.be/9fnQv4M2l90

Inlagd: 2018-03-22, 07:23
Skriven av: Per

Arber: Ida har ryggproblem och avstår resten av SM. Dock lät det inte som att hon tänker lägga av efter säsongen.

Inlagd: 2018-03-22, 07:28
Skriven av: Per

ErrkaPetti, tror även jag på Oskar. Tippar att Falk tar det på damsidan.

Inlagd: 2018-03-22, 07:51
Skriven av: peter skigames

Är inte Frida Karlsson med idag heller? Någon som vet vad hon ska åka i helgen?

Man är ju lite nyfiken på att få se henne i aktion.

Inlagd: 2018-03-22, 08:46
Skriven av: fredde

Stina blir svårslagen idag, 3 sekunder före tvåan Falk. Johanna Hagström trea, oväntat!

Inlagd: 2018-03-22, 09:19
Skriven av: V Vittoz

GKA
Samuelsson är inte junior som skidåkare, han fyller 21 i mars och är ca 3 månader yngre än Aleksandr Bolsjunov.

Inlagd: 2018-03-22, 09:19
Skriven av: Bamse

Bamse: Ja, det är konstigt. Grejen är ju att själv säger att han är junior. Knasigt!

Inlagd: 2018-03-22, 09:21
Skriven av: Arber

Pajala tog sista platsen vidare till kvartsfinalen.

Inlagd: 2018-03-22, 09:22
Skriven av: Arber

Kul med Johanna, ytterligare en ung svenska med bra juniorresultat som blandar sig i kampen om framtida landslagsplatser, hur många finns det egentligen??!!

Inlagd: 2018-03-22, 09:22
Skriven av: V Vittoz

Arber: man har en högre juniorålder i skidskytte än vad man har i längdåkning

Inlagd: 2018-03-22, 09:26
Skriven av: swestam

Er denne ”Frida Karlsson” en fantasifigur? Syns hun har blitt diskutert her bloggen i evigheter.. Hun skulle ”tevla” i Lahti, Holmenkollen og Falun, men fortsatt ingen Frida på startstreken .. ;-)

Inlagd: 2018-03-22, 09:33
Skriven av: pelle

Galet hård och överraskande jämt bland herrarna.

Inlagd: 2018-03-22, 09:40
Skriven av: Arber

Pelle:

Haha.. jag börjar känna samma sak. Har aldrig sett henne åka, men är tydligen given i ett svenskt stafettlag.

Finns det någon som kan ge information om hur hennes status är, om hon kommer tävla, om hon finns på riktigt?

Inlagd: 2018-03-22, 09:43
Skriven av: fredde

Lägg ner.

Inlagd: 2018-03-22, 09:44
Skriven av: Arber

Emil Johansson 30:e man och Hellner utslagen. Otroligt jämnt! Bredd!

Inlagd: 2018-03-22, 09:48
Skriven av: Arber

Men är det någon som vet om hon kommer åka något i helgen?

Är frustrerande att för en gångs skull ha möjlighet att se nationella skidtävlingar och så är inte den man helst av allt vill se med. Är hon sjuk eller satsar hon bara på någon enstaka distans på SM?

Inlagd: 2018-03-22, 09:50
Skriven av: fredde

Hagström ska ju bli sjukt kul att följa.

Inlagd: 2018-03-22, 09:53
Skriven av: fredde

fredde här kan du se när hon mötte 3an i kvalet idag i JSM för några veckor sen och då är inte frida uttalad sprinter

https://youtu.be/aAFSPmiIxaE?t=4h55m40s

Inlagd: 2018-03-22, 09:54
Skriven av: ola

Ola, ja det var sannerligen imponerande. Men då blir man ju ännu mer sugen på att se henne mäta sig med de bästa seniorerna här på SM.

Inlagd: 2018-03-22, 10:09
Skriven av: fredde

”bakom de tre bästa är det väldigt tunt.”

var detta ett skämt? Har väl aldrig funnits en liknande bredd kring möjliga stafettåkare i svensk damskidåkning. Vi har alltså Ingemarsdotter, Falk, Sundling, Karlsson, Dyvik, Nordström och till alldeles nyss Haag. Dessutom Settlin och Sömskar som kan prestera bra på rätt dag

Inlagd: 2018-03-22, 10:27
Skriven av: Emil

Emil… Sofia Henriksson, är hon helt borträknad?

Inlagd: 2018-03-22, 10:47
Skriven av: fredde

Det blir liksom spel mot ett mål när Stina är mer utvilad än konkurrenterna.

Inlagd: 2018-03-22, 11:03
Skriven av: anders 2

Stina åkte ju igår och var ju förkyld i Falun. Mer utvilad?

Inlagd: 2018-03-22, 12:26
Skriven av: Arber

Bergströms comeback är intressant. Bör få chansen i en träningsgrupp för landslaget.

Inlagd: 2018-03-22, 12:36
Skriven av: Arber

Oskar enda åkaren som åkte hels tremilen inhögg temponunder gårdagen, måste vara stor skillnad i fräschhet i kroppen !

Inlagd: 2018-03-22, 12:57
Skriven av: Ss

Calle Calle Calle. Vilka fartresurser alltså. Oj oj oj!

Inlagd: 2018-03-22, 13:14
Skriven av: Pelle

Intressant intervju med Emil som gjordes inför herrfinalen. På den lilla tiden övertygade han mig om att han kan bli en bra expert. Vältaligt, precist, engagerat när han siade om loppet. Han berättade också att han siktar på att kroppen ska vara tillräckligt återhämtat till femmilen. Falun hade slitit.

Inlagd: 2018-03-22, 13:28
Skriven av: Arber

Klart att Stina är mer utvilad. Hon åkte inte i Holmenkollen. Framförallt så åkte hon inte touren i Falun som avslutades bara två dagar före första SM-tävling. En lätt förkylning saknar betydelse.
Hon har kort och gott vilat i två veckor efter Drammen. När den bästa sprintåkaren är i bäst form så blir det spel mot ett mål.
Falk råkade ut för en muskelbristning, sånt händer lätt då kroppen är riktigt sliten.

Inlagd: 2018-03-22, 13:45
Skriven av: anders 2

Stina hade nog ändå vunnit.

Inlagd: 2018-03-22, 13:47
Skriven av: Arber

Illa med en muskelbristning på Falk. Blir alltid ett avbräck och något att hantera även långsiktigt. Intrycket är tyvärr att det har utgått stallorder på att landslagsåkarna ska köra allt på SM. Därav en del konstiga resultat både igår (Halfvarsson, Falk) och idag (t ex Hellner som normalt är lugnt topp-30 i Sverige i ett klassiskt kval). Åkarna protesterar helt enkelt mot den idiotiska uppmaningen genom att maska. Om SM körs med fem olika distanser på sex dagar då kan inte det problemet lösas genom att tvinga bra åkare att köra allt för att behålla statusen på tävlingen.

Inlagd: 2018-03-22, 16:10
Skriven av: Per

Förbundets dåliga planering i år borde helt enkelt inte gå ut över åkarna. Hoppas de skolkar. Säsongen är ju faktiskt över. Onödigt att skada sig eller belasta kroppen in absurdum nu.

Inlagd: 2018-03-22, 16:16
Skriven av: Per

Tror dock Hellner gjorde sitt bästa idag. Var ett par sekunder från att gå vidare. Jag har tittat på tiderna nu och tycker det är rätt intressant att det skiljde bara 11 sekunder mellan första och sista tid som gick vidare. Bland 30 svenska herråkare. Så jämnt tror jag banne mig det aldrig varit i ett SM.

Inlagd: 2018-03-22, 16:25
Skriven av: jack

Per: Det här att det skulle ha gått ut stallorder om att landslagsåkarna skall köra allt på SM, är det något som du bara tror att det är så eller har du något att bygga under det med.

För egen del tror jag snarare det handlar om att åkarna vill vara med i SM-touren och inte någon stallorder

Inlagd: 2018-03-22, 16:26
Skriven av: swestam

Det är möjligt att det inte utgått någon ”stallorder” att alla toppåkare ska åka allt i SM som Swestam säger, men jag tycker inte att Per har tagit sitt påstående helt ur luften. Argumentet att Hellner borde vara topp 30 i sprinten, och att Halfvarsson presterar som han gör på 30 km antyder att det finns en press att delta i alla lopp vare sig man är motiverad eller inte. Kanske handlar det inte om en stallorder, utan någon form av (missriktad) lojalitet med arrangören – att de inte ska förlora ett affischnamn innan starten. Jag har ärligt talat ingen aning, men visst har man väl rätt att spekulera på ett forum av det här slaget?

Inlagd: 2018-03-22, 16:50
Skriven av: Henry

Henry: Jovisst har man rätt att spekulera. Men just därför så undrade jag om det var en ren spekulation från Pers sida eller om han kunde underbygga sin spekulation på något sätt.

Som sagt så tror jag själv inte på den spekulationen (så vida inte det finns något som stödjer den).

Inlagd: 2018-03-22, 17:10
Skriven av: swestam

Jag kanske skulle ha läst på om reglerna för SM-touren innan jag skrev det förra inlägget. Bara de tre bästa resultaten räknas i totalen, men man måste placera sig i alla SM-tävlingarna. Det räcker förstås för att förklara dåliga resultat av toppåkare i enskilda tävlingar.

Inlagd: 2018-03-22, 17:13
Skriven av: Henry

Pengar styr allt , vinnaren av sm touren får 17 tkr

Inlagd: 2018-03-22, 17:13
Skriven av: GKA

Kan ligga nåt i det. Också i detta att stora affischnamn vill ställa upp. Jag blev förvånad att Dyvik och Falk körde igår eftersom deras chanser på medalj var mycket större idag. Stina hade ändå chansen att ta hem en medalj igår vilket hon också gjorde.

Inlagd: 2018-03-22, 17:15
Skriven av: Arber

Swestam och Henry: Jag byggde den främst på observationen att flera åkare inte verkade göra sitt bästa igår.

Inlagd: 2018-03-22, 17:40
Skriven av: Per

Har nu sett dagens lopp i efterhand. Kul med Hagström som är otroligt snabb uppför sista backen i främst kvarten. Sundlings form består men Stina är för svår trots en inte helt optimalt disponerad final. Och på herrsidan var Calles avslutning helt grym. Världsklass!

Inlagd: 2018-03-22, 17:44
Skriven av: Per

17 tkr kan väl inte göra någon skillnad? Känns ju som fickpengar.

Inlagd: 2018-03-22, 21:49
Skriven av: toriv

Inte mkt aktivitet här. Är folk trötta efter en lång säsong? Det är jag i alla fall. Hejdå!

Inlagd: 2018-03-22, 22:47
Skriven av: Arber

Toriv, Första pris är 27 tkr , andra är då 17 tkr beklagar min felskrivning men nu ska det vara rätt och riktigt.

Inlagd: 2018-03-22, 22:52
Skriven av: GKA

GKA: ok, då är det ju lite bättre. Samtidigt småpengar i sportsammanhang. Dock har jag väldigt dålig koll på prispengarna inom längd – hur mycket får man för en VC-seger?

Inlagd: 2018-03-22, 22:59
Skriven av: toriv

Svaret på min fråga är ju att det sänktes till drygt 80 tkr nyligen. Helt klart mer rimligt! Utifrån de siffrorna tror jag inte att pengarna i SM motiverar särskilt mycket. Eller?

Inlagd: 2018-03-22, 23:02
Skriven av: toriv

toriv beror ju på vem du är, för åkare som är på gränsen och får åka världscup då och då är det väl en välkommen summa men för profiler som stina kalla osv som drar in så mycket sponsorpengar är de väl saksamma

Inlagd: 2018-03-22, 23:05
Skriven av: ola

Karlsson fick inte åka när hon var i grym form trots att det fanns platser att köra med, när hon väl ska ges chansen är hon istället sjuk. Liknande uttagningsscenarion sker i olika stora skalor varje säsong och det är jävligt trist att inte se åkare få chansen i form. Synd att vi aldrig riktigt fick se vad hon går för i år. Trondheim var en fjäder i hatten, men hon slog ”bara” undre halvan av landslaget.

Tyvärr blir hon lite som en ”fantasifigur” som våran norska vän skriver. Alla som är lite insatta förstår kapaciteten, men det finns inget konkret resultat att peka på som visar att hon redan är där. Det var likadant alla år som Ebba hölls utanför världscupen. Själv ser jag inte ändamålet att skynda långsamt bara för att, och kommer aldrig att göra det. I damidrott är det inte ovanligt med 15-åriga stjärnor, i tennis, simning, konståkning, gymnastik och en hel del annat. Men i längdåkning räcker det inte att vara myndig, man ska helst få gå på systemet också. Den synen delar jag inte. Det hade varit väldigt bra för Karlsson att samla på sig internationell erfarenhet redan i år, för nästa år tror jag att vi ser henne i VM-truppen. Håller däremot inte andan för att vi ska få se henne köra särskilt mycket i världscupen nästa säsong heller. Då måste hon nog slå Kalla i inhemska premiären.

Inlagd: 2018-03-22, 23:11
Skriven av: JohanA

Vilka vinner stafetterna i morgon då? Någon med idéer.

Inlagd: 2018-03-22, 23:15
Skriven av: Pelle

Vad ska skidåkare på systemet å göra? Bättre att hålla sig nykter.

Inlagd: 2018-03-22, 23:30
Skriven av: jack

Världscupskaran är egentligen för slitna för att åka fem lopp på sex dagar.
Vad säger exempelvis Kalla om formen. OS-formen långt borta…Grundform…Stumnar lätt..
Och Rickardsson säger. Jag har åkt femmilen i Norge och nu senast i Falun, klart att benen inte känns pigga.

Kommer sista dagens tre och femmil bjuda på överraskningar. Upptakten till det loppet liknar inget vi sett tidigare, TDS inräknat.

Med tanke på det. Vad sysslar egentligen Haag med, vill hon avsluta karriären med en bra tremil

Inlagd: 2018-03-23, 08:20
Skriven av: anders 2

ola: Diskussionen handlar ju om varför toppåkarna satsar på SM. Majoriteten av dessa bör ju ha rätt ok med sponsorpengar och liknande, och mitt argument är därför att dessa 17 tkr inte kan vara det som motiverar dem till denna satsning.

Inlagd: 2018-03-23, 09:13
Skriven av: toriv

Imponerande stafett av Umeå och framför allt av Sömskar och Sundling.

Inlagd: 2018-03-23, 10:13
Skriven av: swestam

Mycket hög klass på Sundlings sträcka. Jag är förvånad över att inte kommentatorerna såg det med blotta ögat utan konstaterade det först vid mellantiderna. En nivå över vad Haag åstadkommit på flera år. Fem km fritt är en idealsträcka för Sundling gissar jag.
Jag är imponerad.

Inlagd: 2018-03-23, 10:14
Skriven av: Tobbe H

Veckans stafettlag: Andersson, Kalla, Sundling, Nilsson.

Inlagd: 2018-03-23, 10:19
Skriven av: Tobbe H

Stina sa nyss i SVT att hon tänkte åka allt (dvs också de två lopp som är kvar) och att detta är en bra träning på ett tourliknade koncept (många tuffa lopp på få dagar). Dessutom åker de väl nästan längre total sträcka i SM än vad de gör i Tour de Ski.

Så inget om varken stallorder eller prispengar.

Inlagd: 2018-03-23, 10:26
Skriven av: swestam

Tobbe H: enig! Sundling åkte suveränt bra. Lite ”Björgen-fysik” över henne. Ett bra recept! Kraftfull och bra teknik. Väldigt kul att se henne framöver. Liksom många andra lovande duktiga åkare.

Inlagd: 2018-03-23, 11:54
Skriven av: Ölandsfåk

Sträck tider.
Sömskar. 12:19:1
Kalla. 12:22:3
Sundling. 12:29:6
Stina 12:40:0

Enligt uppgift så hade Umeå superskidor.
Superskidor är alltid bra att ha, speciellt på en snabb och lätt bana .
Fördel även för stora åkare som Sömskar.

Inlagd: 2018-03-23, 12:15
Skriven av: anders 2

Lageson var mycket besviken på sig själv efter hans miss i målområdet som kostade 12 sekunder. Men Åsarna tog hem det ändå. Stadlober körde också fel på OS vilket gjorde att hennes chanser grusades. Hon skrattade bort det efteråt :)

Inlagd: 2018-03-23, 12:35
Skriven av: jack

Tobbe H: Tror nog ändå Haags VM sträcka från förra VM stafetten höll minst samma klass som Sundlings idag..och ännu en nivå övar då tar man ju i väldeliga..

Men Sömskar sträcktid var ju väldigt bra helt klart även Jonna åker ju starkt så klart väldigt bra..

Inlagd: 2018-03-23, 12:35
Skriven av: jossa

jossa: Du håller stilen bra , det får jag erkänna.

Inlagd: 2018-03-23, 12:56
Skriven av: Tobbe H

Vi ska nog forfarnade betrakta Haag som en bättre distansåkare än Sundling. Sundling är helt enkelt i toppform nu, samtidigt som Kalla och Stina och flera andra är i allt annat än bra form. Det säger sig själv, självklart så är inte Sömskar bättre distansåkare än Kalla och Stina.

Inlagd: 2018-03-23, 13:00
Skriven av: anders 2

Ointressant att spekulera om detta. Haag har ju lagt av internationellt sett.

Inlagd: 2018-03-23, 13:43
Skriven av: jack

Tobbe H: de låter rätt nervärderande mot Haag VM sträcka förra året att tro att Sundligns idag är är en nivå över är då att ta i…så du tror alltså Sudling åkt snabbaste klassiska sträcka av alla i förra VM? för är hennes sträcka en nivå över Haag så hade hon krossat alla andra… Kalla Weng Niskanen Falla Kowal.
.
Jonna gör en bra sträcka idag helt klart inget jag vill nervärdera alls men nog är de annat att åka en VM sträcka eller VM lopp mot alla i topp form en en SM stafett..

Haag var även VM 5 förra året glömt de ? eller menar du att Jonnas resultat nu är bättre än de?

Inlagd: 2018-03-23, 13:45
Skriven av: jossa

Jag menar bara att Haag har lagt av. På den internationella scenen.
Sundling är i superform. Haag är i bra form. Under säsongen har Haag varit den bättre.

Inlagd: 2018-03-23, 13:54
Skriven av: jack

Att jämföra sträcktider är inte riktigt relevant då Sundling mer eller mindre lade av på slutet när det var klart. Jag tittar på hur det såg ut från sidan och hur hon genomförde loppet solo, jagad och lite stressad men ändå så gediget. Det är klart att hon är i toppform förresten, fattas bara när det ser ut som det gör. Jättekul.

Inlagd: 2018-03-23, 14:38
Skriven av: Tobbe H

Det ska bli intressant på måndag på långdistanserna att se vilka som är minst slitna. Kan bli lite dråpligt.

Inlagd: 2018-03-23, 14:43
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: Exakt. Jönsson ska ju ev åka. Kan ironiskt nog vara fräschast.

Inlagd: 2018-03-23, 15:25
Skriven av: jack

Ett SM förvandlat till en tour, efter en tour, i slutet av hård världscup.
Många av toppåkarna som var nog så slitna före touren kommer att underprestera de två sista tävlingsdagarna..Återhämtningsförmåga, var ordet.

Inlagd: 2018-03-23, 17:02
Skriven av: anders 2

Fantastiskt kul med Sundlings genombrott nu i slutet av säsongen. Måtte hon hålls sig frisk och skadefri nu.

Jag har tidigare varit säker på att sistasträckan för lång tid är reserverad för Stina, men det kanske får omvärderas. Även om det finns betydligt mer distanspotential kvar hos Stina, finns det frågetecken kring hennes möjlighet att hålla fart själv. Förmågan att kunna avsluta bättre i fristil med mjölksyra upp över öronen kommer hon garanterat jobba på efter OS, så där är jag inte lika ”orolig”.

Det Sundling visar idag var dock väldigt imponerande och säger mycket om vilken kapacitet som finns (ja, jag vet att Kalla är en bra bit i från formen och att många är slitna).

Skulle man sätta Sundling på slutsträckan och samtidigt vilja få ut max av kapacitetslöparna Ebba och Frida får Stina förpassas till förstasträckan.

Dessa spekulationer rör ju förhållanden en bra bit fram i tiden. Kalla kommer vara självskriven så länge hon fortsätter (troligen över nästa OS) och det finns inga garantier för önskad utveckling hos någon av de andra. Dock väldigt roligt att spekulera.

Inlagd: 2018-03-23, 17:24
Skriven av: oggson

Calle lämnar SM-veckan. Känner av en lättare förkylning.

Inlagd: 2018-03-23, 17:27
Skriven av: jack

Med toppform på Ebba, Kalla, Sundling och Stina skulle jag säga att det på pappret är Sveriges bästa damlag nånsin.

Inlagd: 2018-03-23, 18:44
Skriven av: jack

jack.. Er enig .. det er et skremmende stafettlag du presenterer.. Vi trenger både Bjørgen, Haga og Johaug i toppform under VM neste sesong + en til .. ;)

Inlagd: 2018-03-23, 19:52
Skriven av: pelle

Har nu också sett damsprinten och Sundling imponerar oerhört. Ok för att Umeå hade bra skidor och att varken Stina eller Kalla har toppformen längre men så dåliga blir de inte på 5 skate. Norge ska nog vara glada att Sundling inte kom i form i tid i år och att Sverige skickade ett par (Haag, Ida) rätt formsvaga åkare till OS. Ebba-Stina-Kalla-Sundling i Seefeld kan bli ett ruggigt bra lag. Starka insatser även av Sömskar och Dahlqvist.

Inlagd: 2018-03-23, 20:46
Skriven av: Per

Ja, vilken form Sundling är i nu sådär i elfte timmen. Håller med Per ovan fast ser hellre Stina på första och Ebba på andra som det ser ut nu. Svårt att hålla formen under årets alla 50 tävlingar, men nu har Sömskar funnit denna igen efter tungkört mitt i säsongen. A-lagsplatsen säkrad?

Inlagd: 2018-03-23, 21:00
Skriven av: peter skigames

Per… At Sverige stilte med et par formsvake løpere i OL, kan man være enig i, men.. der var nok ikke de Norske løperne bedre rustet, kan lett nevne, Weng og Østberg, og spesielt vår til vanlig ”sikreste” stafettløper – Jacobsen ..

Inlagd: 2018-03-23, 21:09
Skriven av: pelle

pelle: antingen Weng eller Jacobsen bör ju fylla den sista platsen i ett stafettlag på ett bra sätt, åtminstone under normala förhållanden (båda underpresterade – av olika anledningar – ju på OS).

Inlagd: 2018-03-23, 21:18
Skriven av: toriv

Minns för ca åtta-tio år sen att Sverige hade ett potientielt bra lag med skidskytten ACO tillsammans med Olsson, Kalla och Haag men det blev aldrig en realitet.
Men laget ovan skulle vara än vassare.

Inlagd: 2018-03-23, 21:40
Skriven av: jack

jack: kom inte Jonna med väl fort i bästa lag någonsin? hur kom du fram till de motiverar de? vilka lopp är liksom grunden för de? finns gott om Svenska tjejer som gjort många bra stafetter genomtiderna och i mästerskap och WC stafetter tycker de ännu smäller högra än vad Jonna gjort..

ACO fick inte åka OS stafetten 2010 hade inga fis poäng har jag för mig..

Inlagd: 2018-03-23, 21:58
Skriven av: jossa

Pelle: Helt sant.

Inlagd: 2018-03-23, 22:00
Skriven av: Per

Norge är verkligen dubbelmoralens land.
Fejkpolitik som stimulerar elbilar samtidigt som man är en av världens största exportörer av olja. Snacka om att vilja flytta fokus.
Känns igen även när det gäller bruk av astmamediciner.

Inlagd: 2018-03-23, 22:04
Skriven av: Kallner

jossa, bästa laget någonsin torde vara Toini-Kalla-Billan och en till troligtvis Barbro Martinsson eller Stina.

Med 4-5-6 stycken i kanonform till VM i Seefeld så finns alla förutsättningar för det bästa guldläget hittills i damstafetten. Vilket för frågan vidare, blir det fortsatt extremt mästerskapsfokus för den svenska truppen?

Inlagd: 2018-03-23, 22:20
Skriven av: peter skigames

Nu menar jag bästa lag nånsin som är aktivt samtidigt och som skulle kunna tävla tillsammans i realiteten.
Sundlings toppform är riktigt hög. Håller hon den nivån nästa säsong blir hon otroligt giftig ihop med Ebba, Kalla och Stina, också dem i toppslag.
Skulle man ta ut ett all star nånsin skulle givetvis namn som Toini, Billan, Olsson osv ligga bra till.

Inlagd: 2018-03-23, 22:49
Skriven av: jack

Veldig spent på hvilket nivå Johaug holder neste sesong. Denne sesongen har jo Kalla og Krista gjort det spennende på distans. Den siste sesongen til Johaug har vel ingen vært i nærheten av tidligere.

Inlagd: 2018-03-24, 06:43
Skriven av: Sven

Det var inte Sundling som åkte bäst igår, det var Sömskar. Låt den polletten trilla ner.
Sundling är betydligt bättre än hon visat under säsongen. Men hon är inte så bra som vissa verkar tro.
Kom ihåg att Hellner för två år sedan gjorde samma sak som Sundling gör nu. Hellner är tillbaka i toppen, sa vi. Men nästa säsong blev pannkaka.
Man kan inte jämföra åkare med toppform med trötta, slitna och formsvaga åkare.
Eller rättar sagt, man kan göra det, men man analysen blir fel..

Halvarsson är sjuk och åker hem.

Inlagd: 2018-03-24, 07:41
Skriven av: anders 2

Anders2
Ditt senaste inlägg dryper av härskartekniker och fakta fel.

Inlagd: 2018-03-24, 08:17
Skriven av: Jan

Sundling är yngre nu än Hellner var då. Således finns större utvecklingspotential för henne än det fanns för Hellner då.

Inlagd: 2018-03-24, 08:32
Skriven av: jack

Ovisst lopp. Funderar på om K-J Westberg kan kämpa om medaljer. Tror skidskytten SS blir tolva.

Inlagd: 2018-03-24, 09:17
Skriven av: peter skigames

Sven sade:

”Veldig spent på hvilket nivå Johaug holder neste sesong. Denne sesongen har jo Kalla og Krista gjort det spennende på distans. Den siste sesongen til Johaug har vel ingen vært i nærheten av tidligere.”

Men, den sista säsongen hon körde för dopingkraschen, var hon ren då?
Om hon var som bäst 2016/16-säsongen…?

Therese kommer däkerligen bli giftig, men, troligen kommer hon aldrig få respekt av andra länder än sitt hemland framöver… Jämför med hur Tyson Gay haft det…

Inlagd: 2018-03-24, 09:37
Skriven av: ErrkaPetti

JohanA: Tiio är gammal landslagsåkare i längd så han är ingalunda en färsking i längdsammanhang. Gick bättre för honom än Samuelsson p.g.a den bakgrunden kanske. Såg att Tiio åkte i stafetten igår och ska åka idag igen på 15 km intervallstart. Gick inte så jättebra för honom tidigare i längd, senare började han med skidskytte.

Inlagd: 2018-03-24, 09:41
Skriven av: Jörgen

Nackdel starta tidigt idag? underlaget bör hålla bra men den nysnö som kommit bör kanske stoppa upp en del

Inlagd: 2018-03-24, 10:05
Skriven av: jossa

Calle sjuk igen, inget överraskande…
Sambon Jennie ligger sjuk hemma enligt sociala medier…

Är det problemet med flertalet idrottare som ofta är sjuka (att sambo/frun/mannen drar hem smitta i hemmet)?

Inget lätt ämne att hantera dock…

Inlagd: 2018-03-24, 10:45
Skriven av: ErrkaPetti

Sven – framför allt blir det bra att ha Johaug tillbaka i spåren nästa säsong. En av världens bästa skidåkare genom tiderna ska naturligtvis åka, även om jag inte har några invändningar principiellt mot avstängningen.

Fortsätter Björgen och Jacobsen – vilket jag tror – är svenska damernas utmaning än större nästa säsong. Tror Weng och Östberg genomlyser sina upplägg och hittar tillbaka också. Men förhoppningsvis fortsätter svenska tjejerna ta kliv och det finns goda förhoppningar om att flera ur den stora grupp med talanger som finns tar sig upp i världstoppen. Sundling kan mycket gärna vara den personen, tränar enormt hårt och mycket styrka, men jag tror också att Sofia Henriksson om hon orkar fortsätta och Anna Dyvik kommer blir superbra nästa säsong. Hagström och Karlsson bubblar därbakom.

Inlagd: 2018-03-24, 11:51
Skriven av: Anders

Jan (nazistspanaren) behöver ett ”safe room”

jack: Helt rätt Sundling kommer att utvecklas om hon får vara frisk och hel.
Men dra inte förstora växlar på hennes prestation just nu.

Inlagd: 2018-03-24, 12:03
Skriven av: anders 2

Härligt att se Svensson verkar ha hittat en bra nivå i fristilslopp på distans! Han har redan skallen och taktiken för att bli en storåkare.

Inlagd: 2018-03-24, 12:18
Skriven av: jack

Jag ska erkänna att jag är osäker på hur pass bra Hellners och Rickardsson tider hade stått sig i internationell konkurrens. Det kan ju vara att Hellner gjorde ett riktigt bra lopp idag.

Våra bästa åkare har dock varit på OS och haft tuffa VC helger efter det, men är helt ohotade av alla andra svenskar. Detta är inte särskilt rolig läsning. Det borde ju vara några andra som formtoppat sig till SM och skulle kunna utmana mer än såhär. Det är också en relativt lätt bana. Det är självklart några yngre åkare som gör bra lopp, men det saknas verkligen något underifrån som vill slå sig in i A-laget. Hade Södergren med flera tränat något sånär hade de fortfarande tillhört topp 6 i Sverige.

Inlagd: 2018-03-24, 13:04
Skriven av: Alexander

Synd att Engdahl missade dagens lopp.

Inlagd: 2018-03-24, 13:15
Skriven av: jack

peter skigames sa:

”Ovisst lopp. Funderar på om K-J Westberg kan kämpa om medaljer. Tror skidskytten SS blir tolva.”

Två placeringar fel på bägge. Ett fall framåt i mitt tippande.

Helvetes 3,75 rundor, mycket tråkigt att följa. Blir bättre på måndag med 10orna.

Inlagd: 2018-03-24, 13:33
Skriven av: peter skigames

Gissar att Teodor avstod idag för att spara sig till femmilen där hans chanser är något större.

Inlagd: 2018-03-24, 13:41
Skriven av: jack

”Therese kommer däkerligen bli giftig, men, troligen kommer hon aldrig få respekt av andra länder än sitt hemland framöver… Jämför med hur Tyson Gay haft det…”

Johaug kommer garantert til å bli hyllet av alle utenom noen få svenske og finske idioter når hun endelig vender tilbake, hun ble frarøvet 2 ses grunnet en bagatell, noe så dustete som en leppekrem, hele verden ler av FIS og CAS grunnet den håpløse dommen som de kun snekret sammen for at de ikke ville ha en så god løper som Therese med i OL.

Inlagd: 2018-03-24, 13:57
Skriven av: Neithiri

Nethiri du är sannerligen inte verklighetsfrånvänd

Inlagd: 2018-03-24, 14:00
Skriven av: ola

Tycker nog Sebastian Samuelsson visade belackarna idag att han kan konkurrera utan geväret på ryggen…

Samtidigt kan vi väl vara enade om att ingen i den nya generationen förutom Oskar Svensson (och i viss mån KJW) presterar och utmanar idag…

Vi får nog vänta två-tre säsonger innan Rosjö/LeoJ/Poroomaas generation kan utmana dom bästa i Sverige på herrsidan.

Just nu är kvinnorna kungar på längden!

Inlagd: 2018-03-24, 14:13
Skriven av: ErrkaPetti

Neithiri. Therese Johaug hade anabola steroider i kroppen. Anabola steroider.

Inlagd: 2018-03-24, 14:48
Skriven av: Johan

Johan: Enhver med IQ over skonummeret sitt forstår at det Johaug har gjort ikke handler om doping i det hele tatt, de som mener noe annet kan stikke de dustete beskyldningene sine langt opp der sola aldri skinner, dvs der de hører hjemme, i kloakken.

Det å måtte stå over to sesonger om man har vært uheldig å påført leppa si et strøk med feil ”lypsyl” på en bre om sommeren (som er bevist), er alt annet enn en rimelig straff. Etter mitt syn er dette den styggeste og mest urettferdige straffen noen gang utstedt innenfor FIS/CAS regimet. Ingen skal fortelle meg at denne straffen ikke var planlagt av noen vi dessverre aldri vil få kontroll over, de samme som frikjente løpere som sto pladask fast i gjørma fra hårfestet og ned grunnet stygg russisk statsdoping (også bevist).

Inlagd: 2018-03-24, 15:04
Skriven av: Neithiri

Jag vill ge stort beröm för banorna på SM, speciellt sprintsträckningen var bra med rejäla backar och lite längre åktid som var utslagsgivande.

Inlagd: 2018-03-24, 15:15
Skriven av: Kallner

Kallner: Kan hålla med om banorna. Men jag tycker dock sprintbanor ska vara korta överlag så att det gynnar sprintåkare.

Apropå Sundling kanske jag tittar för mycket på hennes formtopp men jag tror och hoppas att hon även hittar den nivån under nästa säsong.

Inlagd: 2018-03-24, 15:26
Skriven av: jack

Egentligen så är det nog svårt att bli bra på både sprint och distans. Jag misstänker därför att det blir Ebba som kommer att vara närmast Kalla på distansloppen nästa säsong. I alla fall på tunga banor. Men å andra sidan, tempoväxlingar och spurt blir allt viktigare. Olika typer av åkare kommer kanske att vinna olika typer av lopp i framtiden, som i cykel.

På tal om Johaug, det ser inte ut att bli Johaug-banor på VM nästa år.

Snö även imorgon, gynnar kanske Ebba?

Jag är helt säker på att Sundling kommer att utvecklats positivt.

Inlagd: 2018-03-24, 16:12
Skriven av: anders 2

Fis hade garanterat föredragit att Johaug inte lämnat ett positivt dopningsprov. Det har man förlorat massor på både ekonomiskt och gällande anseende. Inget särförbund vill att deras idrottare ska lämna positiva prov, det är ett mardrmsscenario – att tro något annat känns ologiskt.

Inlagd: 2018-03-24, 16:52
Skriven av: Manne

Manne: FIS anket, de kunne meget vel slått seg til ro med den første dommen slik IOC og de andre gjorde, men de anket og satte en finne med alt press på seg fra hjemmebane, (hvor finner siden skandalen i Lahti kun har ventet på en grunn til å slå tilbake) som sin representant i CAS, tror du virkelig det var tilfeldig? FIS/CAS sørget for å gi tidenes største dustestraff for å bruke feil lypsyl på en bre om sommeren slik at de skulle slippe å møte verdens beste i OL, det er sannheten, jeg kommer aldri til å tilgi dem dette idiotiske stuntet, og ingen skal fortelle meg at dette var rettferdig.

Inlagd: 2018-03-24, 17:51
Skriven av: Neithiri

Kan du vara snäll och sluta spamma SM-tråden dina patetiska försök till att försvara en dopare

Inlagd: 2018-03-24, 18:10
Skriven av: ola

Neithiri: nu tror jag faktiskt på Johaug (vilket i och för sig kan vara rätt elakt eftersom det knappast innebär att man håller hennes perception och/eller IQ särskilt högt) men faktum är ju att om man vore smart och ville fuska utan att riskera hårt straff så är det ju just med små doser under sommaren (något som fortfarande ger stor effekt under säsongen) man ska göra det. Effekten under säsong skulle helt klart vara stor trots att man är ren då, dvs. under den period med mest intensiva tester.

Detta kan man inte bortse ifrån bara för att det är en norska, eller för den delen en Johaug. Ni ska vara tacksamma att Sundby kom relativt lindrigt undan.

Inlagd: 2018-03-24, 18:33
Skriven av: toriv

Neithiri…. Jag tror Fis överklagade för att markera allvaret i positiva dopingstest, även om dom beror på slarv. Det hade varit två misstagsdopningar på kort tid, en tredje skulle kunna sänka skidspåren helt. Man ville undvika att fler åker fast för att man inte känner till reglerna om åkarnas eget ansvar. Signalerna från nsf hade ju inte heller varit att man tagit saken på allvar. Man verkar ju inte informerat åkarna alls efter Sundby-fallet.

Sen tror jag FIS som förbund ville markera att man tar krafttag mot dopning.

Inlagd: 2018-03-24, 18:37
Skriven av: Manne

Imorgon. Ser ingen annan än Kalla som guldtjej och Ebba som silvertjej. Därefter är det några om bronset – Stina, Jonna, Linn med flera. Fastnar för Maria Nordström som går ut sist av alla.

Inlagd: 2018-03-24, 19:44
Skriven av: peter skigames

Morgondagen har nog samma kvartett i mål först väntat…

1. Charlotte Kalla
2. Jonna Sundling
3. Stina Nilsson

Utmanare om bronset: Ebba Andersson, Maria Nordström, Moa Olsson!

Hade varit intressant att fått uppleva Frida Karlsson, men, hon dyker väl inte upp i TV förens i november…

Inlagd: 2018-03-24, 20:33
Skriven av: ErrkaPetti

En fråga. Hur orkar ni diskutera Johaug- fallet igen

Inlagd: 2018-03-24, 20:43
Skriven av: GKA

Är inte kvinnan till höger väääldigt lik Jonna Sundling (prispallen i sprinttävling i Kina idag):

https://www.instagram.com/p/BgtJR29lomA/?taken-by=laurienvdg

Inlagd: 2018-03-24, 20:51
Skriven av: ErrkaPetti

Pallen lär stå mellan Kalla, Sundling, Ebba och Stina imorgon. Startlistan har släppts, deras startnr:

59. Sundling
63. Stina
65. Ebba
69. Kalla

Inlagd: 2018-03-24, 20:53
Skriven av: Jörgen

ErkkaPetti: Ja, lik Sundling men det är norskan Amalie Haakonsen Ous.

Inlagd: 2018-03-24, 20:57
Skriven av: Jörgen

GKA sade:

”En fråga. Hur orkar ni diskutera Johaug- fallet igen”

Det är våra sympatiska norska vänner här som triggar igång en Therese Mühlegg, förlåt Johaug-diskussion…

Att alla norska skidvänner tror att allt blir som förut med Therese i startblocken tror fel…

Inlagd: 2018-03-24, 20:43

Inlagd: 2018-03-24, 20:59
Skriven av: ErrkaPetti

Brink kom 30:e idag. Nån med bra koll som vet vilken veteran som är bäst? Han eller Södergren?

Inlagd: 2018-03-24, 21:05
Skriven av: jack

Jörgen sade:

”Lik Sundling ja men det är norskan Amalie Haakonsen Ous”

Ok… Tack…
Skapliga prissummor om det stämmer med valutaomvandlingen – 191000 kr till Laurien van der Graaff :-)

Inlagd: 2018-03-24, 21:15
Skriven av: ErrkaPetti

https://www.youtube.com/watch?v=5ErjOfQDZrM
Jaggu blir det interessant med langrenn, når denne 3-mils-giganten entreer scenen igjen neste sesong.. Selvsagt har det vært ”litt” moro med Klæbos totale knusing av konkurrentene på sprinten denne sesong, … men langrenn som Therese her presenterer er noe helt annet, for en entusiast!

Inlagd: 2018-03-24, 21:42
Skriven av: pelle

ErrkaPetti skrev:

Det är våra sympatiska norska vänner här som triggar igång en Therese Mühlegg, förlåt Johaug-diskussion…
Att alla norska skidvänner tror att allt blir som förut med Therese i startblocken tror fel
******

Du skriver som en komplett idiot.

Tror du Johaug eller nordmenn søker anerkjennelse fra land som Sverige og Finland? Jeg kan berolige deg med at vi bryr oss null og niks om disse landene.
Dit nickname kunne indikere at du er finne. I så fall er det utrolig at du uttaler deg. Finland er et av de verste dopinglandene i historien. Like ille som Russland – og fulle av mindreverdighetskomplekser.

Inlagd: 2018-03-24, 21:52
Skriven av: Fabulator

Sorry Neithiri och andra men jag tror inte på Johaug. För ett tag sedan skrev jag här att det är svårt att veta. Vi får helt enkelt bara konstatera att hon har testats positivt och därför ska stängas av, tyckte jag då. Men ju mer jag har funderat på det och läst förklaringar, desto mindre tror jag på den. Nyligen stod jag dessutom i ett apotek i italienska alperna och skulle köpa läppsalva för (mina) torra läppar. Då insåg jag att historien är helt osannolik. Urvalet av läppsalvor är stort. Det man direkt ser och kollar in är läppsalvor från något av de stora varumärkena. Någon av dem hade man möjligen valt utan att kolla på förpackningen. Men de innehåller inte heller några förbjudna preparat. Om man istället väljer en specialvariant långt in/bak på hyllan så gör man definitivt inte det utan att kolla in den noggrant och läsa på förpackningen. Med en specialvariant som man inte alls är bekant med (och Johaug sades ha regelbundna problem med läpparna) vill man dubbelkolla och trippelkolla att det verkligen är rätt produkt och att den är till för samma sak som de välkända varumärkenas alternativ, fast ännu bättre. Man hade först stått och vänt och vridit på förpackningar och läst för att jämföra. Och det är bara en detalj i storyn som jag tycker är orimlig. Jag tror därför numera att det är en cover story. Sedan har Johaug nu avtjänat sitt straff och har förstås rätt att tävla. Men jag tror tyvärr att det var avsiktlig dopning.

Inlagd: 2018-03-24, 21:54
Skriven av: Per

Jörgen: Kan du inte skapa en ny dopnings- och astmatråd? Den du länkar till är flera år gammal.

Inlagd: 2018-03-24, 21:56
Skriven av: Per

Lät nästan som att Richardsson sa nån kommentar i målområdet med hänvisning till att Oskar bara åkte snålskjuts bakom.

Inlagd: 2018-03-24, 23:27
Skriven av: Kallner

Johaug-saken är tröttsam. Kan vi inte lägga ned och istället glädja oss till nästa säsong då Johaug är tillbaka.

Löfshus och läkaren bör huvudansvaret, istället för att avgå har idioten eggat norrmän till konspirationsteorier.

Människan saknar förövrigt all empati, han har gått ut i media och sagt att gråtfärdiga åkare (Weng, Östberg) minsann inte bortkallats utan hade dålig dag. Senast häromdagen vräkte han ur sig oförskämda kommentarer om unga norska skidtjejer. De tränade för dåligt mm. Något skämt av Lotta Weng på instagram var fasansfullt osv.

Tycker synd om Weng-tvillingarna, de har JVM & U23 guld på hög, dominerar ScanCupen som 21:åringar men blir så oförskämt bemötta av sitt eget förbund. Det är en sak att som bortskämd entusiast och skidsupporter ställa krav, men att som ledare konstant trycka ned dessa fantastiska skidåkare är illa.

Inlagd: 2018-03-24, 23:47
Skriven av: Jan

Fabulator, nej, tyvärr, jag är inte från Finland…
Jag är född och uppvuxen i skidtokiga Dalarna med föräldrar från Norrland/Stockholm…

Gillar dock Finland väldigt mycket, dock ej deras dopingaffärer…

Inlagd: 2018-03-25, 03:04
Skriven av: ErrkaPetti

Blir man testad positivt för dopning blir ens anseende och förtroende generellt skadat. Det har inte mycket med nationalitet att göra, även om man generellt är mer förlåtande med sina”egna”. Med tiden kan den dopningsavstängda repa sig från detta, och där har nog Johaug större förutsättningar än dom flesta, i synnerhet i Norge, men så småningom även i andra länder.

Hade Nsf sparkat Löfthus i ett tidigt stadium, är jag inte säker på att FIS hade överklagat dommen.

Inlagd: 2018-03-25, 08:14
Skriven av: Manne

Kalla har gjort en fantastisk säsong. Alla är överens om att hon är bättre än hon någonsin varit tidigare. Lite synd att det inte är den Kalla som skid-publiken i Skellefteå får se. Hon har ju inte skuggan av en chans att visa upp sitt rätta jag när avslutet på säsongen ser ut så här.

Om Stina hade kört i Falun, hade vi då haft tre skadade toppsprinters på SM?
Elitidrott är inte alltid så nyttigt, men man behöver kanske inte göra den mer onyttig än den behöver vara.

Pengar och TV-tider är det som styr FIS.
Men jag säger bara. Lycka till med TDS nästa säsong.

Tråkigt också att åkare som hoppar över tävlingar under SM får stora fördelare gentemot sina konkurrenter nästkommande tävling.

Inlagd: 2018-03-25, 08:27
Skriven av: anders 2

Läget för Johaug hade varit betydligt bättre om landslagsledningen hade tagit sitt ansvar. Knäppgökar som skyller på allt och alla och inte tar något eget ansvar trots två dopingfall i laget.

Inlagd: 2018-03-25, 08:34
Skriven av: anders 2

Nu är det SM som gäller.

Inlagd: 2018-03-25, 08:47
Skriven av: jack

Er banene i Seefeldt helt klare? Virket jo veldig lette. Kan ikke forstå at FIS aksepterer den banen som ble brukt i PrøveVM.

Inlagd: 2018-03-25, 08:59
Skriven av: Sven

Intressant att se vad Jonna kan gör idag. Vet inte hur bra man kan förvänta sig att hon skall åka idag men samtidigt så ser jag att det bara är Kalla, Ebba, Stina och Jonna som det handlar om när det gäller medaljerna

Inlagd: 2018-03-25, 09:11
Skriven av: swestam

Ja banan i Seefeldt är väldigt lätt. Medvetet lätt, tror jag. FIS vill ha kamp, stök och stimm ända in till mållinjen.

Ebba åkte inte stafetten, stor fördel.

Inlagd: 2018-03-25, 10:00
Skriven av: anders 2

Lite skrällvarning idag är det allt. Kalla har sett seg ut och allt segare ju längre SM har pågått. Stina känns inte heller klockren. Sundling kan bli farlig.

Inlagd: 2018-03-25, 10:11
Skriven av: Per

Per: Johaug oppga på dopingkontrollskjemaet da hun ble testet i sitt hjem i Oslo 16. september at hun hadde brukt Trofodermin-kremen. Dette har Antidoping Norge bekreftet og dette var før hun ble tatt. Tror du hun hadde gjort det om hun hadde dopet seg bevisst med faenskapet? Dere må sette dere inn i saken før dere lirer av dere sprøyt, men sånn er det bestandig, denne bloggen er stappfull av svenske troll som driter seg ut over en lav sko.

Inlagd: 2018-03-25, 10:36
Skriven av: Neithiri

Stina Nilsson får skambank av Sundling og Ebba A, og Kalla tar sin SM-tittel nr 4698…

Inlagd: 2018-03-25, 10:52
Skriven av: Neithiri

Bryter Stina Nilsson idag?

Inlagd: 2018-03-25, 11:02
Skriven av: ErrkaPetti

SM är en tour där tre av fyra resultat räknas. Men man måste åka alla lopp, oavsett placering. Därför åkte Nilsson bara igenom idag. Vinner hon imorgon kan hon vinna touren.

Inlagd: 2018-03-25, 11:25
Skriven av: JohanA

Andersson visade lite bättre takter i fristil idag. Men idag var det inget teknikföre, utan mycket motor. På lättare partier ser man att hon tappar direkt, även mot Sundling. Finns att jobba på till nästa säsong. När det gäller orken är hon inte superlångt efter en sån som Kalla.

Sömskar verkar ha vaknat sent, både fjärdeplatsen och tidsavståndet är bra för henne. Detsamma kan man inte säga om Nordström, Wikén och Settlin. Bedrövliga lopp av dom.

Inlagd: 2018-03-25, 11:28
Skriven av: JohanA

lite lustigt att när dom intervjuar Ebba och frågade om hon hade problem med skidorna när hon tappade. lite utför.Kan inte påmina mig om något lopp som jag sett när hon har tjänat tid utförHon får nog stoppa lite stenar i fickorna på toppen om hon ska få upp farten

Inlagd: 2018-03-25, 11:29
Skriven av: KarlP

Vi skall vara glada över att vi fått fram Ebba nu när Charlotte Kalla närmar sig pensioneringen ;-)

Man måste ju imponeras av Jonna Sundling också som tar sin fjärde SM-medalj!
Jonnas serie på 3:a – 2:a – 1:a – 3:a måste vara tillräcklig tändvätska för att ta ytterligare ett steg till kommande säsong (om hon kan undvika dom värsta sjukdomarna)…

Man imponeras också över Charlotte Kalla. Inte att hon vann (förutsägbart), utan att hon verkar nästan lika glad över sitt 27:e SM-guld dom en VM/OS-medalj!
Vilken tävlingsmänniska!

Det som återstår nu i spänningen på damsidan är ju vilka som får en A-lagsplats i träningslandslaget…
Tror Linn Sömskars avslutning på säsongen kan göra att hon blir kvar.
Tror nog tyvärr Emma Wikén och Sofia Henriksson får byta plats med Maja Dahlqvist och Maria Nordström…

Frida Karlsson blir nog kvar i utvecklingslaget…

Inlagd: 2018-03-25, 11:46
Skriven av: ErrkaPetti

Jag hade troligen helt fel om Stina. Jag trodde att hon skulle ha en fördel av att inte åka i Falun. Men hon är uppenbarligen märkt av dålig form och sjukdom. Vi får se imorgon, hon gick nog inte för fullt idag.

Inlagd: 2018-03-25, 11:51
Skriven av: anders 2

Jag har väldigt svårt tända till när SM är efter en lång säsong… men visst absolut kul se på tävlingarna och gillar de Jonna visat upp lovar gott ..

Vad gäller landslags trupperna ska de bli intressant vad de blir för upplägg och vilka som blir tränare klara ut på damsidan är Haag och Henriksson…

Inlagd: 2018-03-25, 12:06
Skriven av: jossa

”Johaug oppga på dopingkontrollskjemaet da hun ble testet i sitt hjem i Oslo 16. september at hun hadde brukt Trofodermin-kremen.”

Jag har försökt förklara detta för skribenterna här, men de vägrar lyssna. Vissa lanserar utökade konspirationsteorier som är fullkomligt osannolika. Andra ignorerar detta faktum, en tredje grupp tycker Johaug skall straffas i alla fall (ren ondska).

Inlagd: 2018-03-25, 12:08
Skriven av: Jan

Åh vad kul det är att följa SM-tävlingarna och se de man inte ser på världscup. Älskar att se spannet från de bästa världsåkarna, ner till unga juniorer och duktiga elitmotionärer.

Är det fastställt hur många platser det ska vara i varje landslagsgrupp? Och hur tror ni de kommer se ut? När brukar de presenteras?

Inlagd: 2018-03-25, 12:14
Skriven av: fredde

Jag gillar verkligen det komprimerade SM-programmet. Bra banor, bra produktion och en positiv atmosfär runt banorna. Mycket bättre än delade SM som det varit några år. Blir som en ”SM-tour” detta med en tuff vecka.
Det var inte länge sen man knappt fick se nåt på TV från SM i längd men SVT har verkligen skärpt till sig. Mycket bra för att öka intresset för sporten. Extra bra också att producenten ofta visar lite ”sämre” åkare i bild så att alla kan få lite TV-tid vilket sporrar fler åkare.

Inlagd: 2018-03-25, 12:42
Skriven av: Kallner

Dagens frågetecken är väl ändå Emma Wikén. Var är hon på väg med sin längdkarriär? Länge sedan hon gjorde resultat nu.

Inlagd: 2018-03-25, 12:43
Skriven av: Kallner

Kallner: hon funderar på skidskyttekarriär enligt en artikel häromdagen.

Inlagd: 2018-03-25, 13:00
Skriven av: jack

Kallner sade:

Dagens frågetecken är väl ändå Emma Wikén. Var är hon på väg med sin längdkarriär? Länge sedan hon gjorde resultat nu.”

Ganska övertygad om att vi får se Emma Wikén ganska snart med gevär på ryggen och skidor på fötterna…

Har för mig att hon redan har jaktlicens och är van att skjuta ;-)

Vad tror ni andra?

Inlagd: 2018-03-25, 13:00
Skriven av: ErrkaPetti

Många som saknades idag. Inte konstigt med tanke på det hårda schemat.
Sömskar visar igen fina egenskaper som distansåkare.

Inlagd: 2018-03-25, 13:04
Skriven av: jack

fredde sade:

”Åh vad kul det är att följa SM-tävlingarna och se de man inte ser på världscup. Älskar att se spannet från de bästa världsåkarna, ner till unga juniorer och duktiga elitmotionärer.

Är det fastställt hur många platser det ska vara i varje landslagsgrupp? Och hur tror ni de kommer se ut? När brukar de presenteras?”

Just nu är det väl 10st åkare i vardera grupp damer/herrar…
Blir säkerligen likadant inför nästa säsong…

Ut går ju Anna Haag. Emma Wikén och Sofia Henriksson ligger på gränsen nu skulle jag tro…
In kommer nog garanterat Maja Dahlqvist, med bästa träningskompisen Maria Nordström som tänkbar ersättare för någon av dom som tappar sin plats…

Bland herrarna tror jag Emil Jönssons plats tas av antingen Petter Engdahl eller Axel Ekström…
Ser tunt ut med långdistansare annars om inte Petter kommer med…
Vilka andra unga herrar finns att tillgå till A-träningsgruppen?
Karl-Johan Westberg hade legat lite löst om han inte gjort denna starkare avslutning på säsongen…

Inlagd: 2018-03-25, 13:09
Skriven av: ErrkaPetti

Ahhh! Ser att Axel Ekström redan tillhör träningsgrupp 1… :-(

Ibland får man skämmas…

Inlagd: 2018-03-25, 13:11
Skriven av: ErrkaPetti

Ska verkligen Kalla lägga av efter 2019? Nu när Ebba är henne i bakhasorna borde hon vara sporrad att fortsätta sin karriär med risk att bli omåkt förstås.

Inlagd: 2018-03-25, 13:23
Skriven av: GKA

Grupp 2 och 3 känns rätt lika varandra förutom vissa toppar i grupp 2. Frågan är om det inte blir bara en grupp 1 och grupp 2 nästa år.

Inlagd: 2018-03-25, 13:35
Skriven av: jack

Neithiri: Nej, jag tror inte att Johaug avsåg att dopa sig med läppsalva utan att den historien (som jag alltså inte köper längre) är där som ett försvar. Det tyckte jag framgick av det jag skrev.

Inlagd: 2018-03-25, 13:54
Skriven av: Per

Beklagar mina magsura kommentarer om stallorder på att köra SM för ett par dagar sedan. Är dock fortsatt irriterad på det pressade programmet. Många åkare har fallit bort efter hand nu. SM-arrangörerna gör det bra men liksom Jossa har jag svårt att engagera mig. Tävlingarna säger inte mycket. De borde dela upp SM-programmet på nytt framöver.

Inlagd: 2018-03-25, 14:01
Skriven av: Per

Lite frågor till er som har mer kunskap om hur det funkar.

– Vad innebär det att vara med i träningsgrupperna 1,2 och 3?
– Hur ser fördelningen ut för en elitåkares träning vad gäller träning enskilt, i sin klubb och i landslagets träningsgrupp?
– Går det att göra rejäla elitsatsningar mot världstoppen utanför landslagsgrupperna om man inte har Kallas sponsormöjligheter?

Det måste vara väldigt svårt att veta vilka som det ska satsas på när åkarna presterar så olika över en hel säsong och att förutsättningarna vad gäller väder, vallning, sjukdomar och motstånd varierar så mycket mellan olika tävlingar.

Tänker också att det ofta säkert kan behövas ett par säsonger för att på riktigt utvärdera hur en åkares kapacitet ser ut om man exempelvis blir övertränad första säsongen när man gått upp en träningsgrupp kanske man hittar en bättre balans till år två och tre. Men då kanske man redan presterat så dåligt att man åkt ur träningsgrupperna.

Det måste finnas stor kunskap bland de som tar ut dessa trupper för att verkligen se vilka som har topptalangen.

Inlagd: 2018-03-25, 14:07
Skriven av: fredde

Per: Men hvorfor i hule helvete skulle hun føre opp den ulovlige kremen på dopingkontrollskjemaet om hun dopet seg på andre ting slik du mener? Forstår du virkelig ikke hvor idiotisk korka du fremstår når du skriver noe slikt? Dessuten er hun trodd på forklaringen sin, på alle områder, de er bevist, det er kun straffeutmålingen på 18 mnd som er latterlig og som viser at FIS og CAS ikke ønsket henne i OL, da hadde ikke FIS anket og satt en finsk representant i CAS-panelet. Men selvsagt, nisser og troll, slike som deg, ønsker jo å sverte henne og fortsetter deres konspirasjonsteorier, men dere er gjennomskuet for lenge siden.

Inlagd: 2018-03-25, 14:16
Skriven av: Neithiri

Neithiri… Överklagan visar väl att FIS inte vill att deras åkare ska åka fast i dopningstester pga att dom inte har koll på reglerna och sitt ansvar. Det var trots allt två slarvfel på kort tid… Även om det är oavsiktligt skadas skidspåren hårt när nån åker fast för dopning.

Inlagd: 2018-03-25, 14:32
Skriven av: Manne

Hur svårt kan det vara att diskutera doping i dopingtråden?

Inlagd: 2018-03-25, 14:42
Skriven av: swestam

Manne: Manne: Jahaug har ikke åkt fast för dopning, Johaug er dømt for brudd på dopingreglementet, det er en himmelvid forskjell på dette, hun har altså ikke dopet seg ordets rette forstand, det har heller ikke Sundby gjort. Derfor var den første straffeutmålingen riktig (selv om jeg personlig syns den også var for streng), og det syns til og med IOC som altså ikke valgte å anke. Man kan altså ikke på prinsipielt grunnlag gi en løper strengene straff enn naturlig kun for å statuere et eksempel, det er helt forkasterlig og fullstendig uakseptabelt med tanke på hensynet til den stakkars utøveren som blir ofret.

Inlagd: 2018-03-25, 14:53
Skriven av: Neithiri

swestam sade:

”Hur svårt kan det vara att diskutera doping i dopingtråden?”

Det beror väl på att dopingtråden är stängd för kommentaren sedan november 2016?

Åtminstone Johaug-tråden…

Inlagd: 2018-03-25, 14:56
Skriven av: ErrkaPetti

ErrkaPetti i den här tråden har jörgen till och med länkat till den allmänna dopingtråden så folk kan sluta förpesta tråden som handlar om ____SM_____

Inlagd: 2018-03-25, 15:00
Skriven av: ola

Ok…

Här är den officiella dopingtråden (tror jag):

http://www.skidpepp.se/2016/02/20/stora-doping-och-astmatraden/#comments

Inlagd: 2018-03-25, 15:04
Skriven av: ErrkaPetti

En kommentar som inte handlar om doping…
vinner Richie imorgon måntro?

Inlagd: 2018-03-25, 15:11
Skriven av: jack

Jack sade:

”En kommentar som inte handlar om doping…
vinner Richie imorgon måntro?”

Allt annat vore ju konstigt om inte Daniel R vinner klassisk femmil!

Utmanare dock: Petter Engdahl (om han startar), Jens Burman och Viktor Thorn…
Hellner? Nja…

Inlagd: 2018-03-25, 15:28
Skriven av: ErrkaPetti

Och på damsidan, kan Sundling utmana om en medalj? Ser Kalla och Ebba som givna medaljörer.

Inlagd: 2018-03-25, 15:41
Skriven av: swestam

Jack.. ”en kommentar som inte handlar om doping.. vinner richie imorgon måntro?”….
Med den form som de svenske distanse-gutta har vist i vinter, må da vel morgendagens løp ende med en ”lett” og meget klar seier til Anders Södergren, viss han gidder og starte da!

Inlagd: 2018-03-25, 15:53
Skriven av: pelle

Neithiri: Varför? Ja, uppenbarligen kapades avstängningen rejält med den förklaringen. Möjligt att de hade hoppats ännu mer på läppsalve-förklaringen som försäkring men att den har haft värde för Johaug är svårt att invända mot. Sundby fuskade sedan helt medvetet. Det kan inte ens du invända mot. Sluta stoppa huvudet i sanden.

Inför nästa säsong tycker jag som sagt att det behövs en ny dopningstråd. Den gamla är död sedan länge.

Inlagd: 2018-03-25, 16:24
Skriven av: Per

Per: ”Sundby fuskade sedan helt medvetet.”

Dette er jo bare piss og bekrefter at du ikke er noe annet enn et troll. Hadde landslagslegen søkt om tillatelse for større mengde medisin i tide hadde dette ikke vært noe sak! Legen søkte om dette etter det andre løpet i TdS 14/15, da andre oppdaget at dette ikke var gjort!

Sundby og flere andre løpere bruker mer enn denne grensen hver dag, bl.a Cologna, men tillatelse etter foreskriften når det er gitt tillatelse til dette! Sundby visste ikke engang att legen ikke hadde søkt og levert inn dokumentasjon i tide! Ergo han viste ikke at han tok noe ulovlig, han tok bare samme mengde som han har tatt både før å etter! Han tar samme mengde i dag, men nå har han tillatelse til å bruke en større mengde!

Mener du det er riktig att Sundby skal straffes for at legen ikke søker fordi han mener Sundby bruker mindre enn denne grensen! Legen opplyste ikke Sundby att han ikke søkte om tillatelse! Denne grensen er satt av helsemessige grunner, for at det kan skade mave og lunger ved bruk av for mye medisin, har asmatikeren en sterkere nedsettelse av lungene er det ikke skadelig å bruke mer! Medisinen trekker ut slim som asmatikere har i lungene, er du frisk har den ikke noe slim å trekke ut! Derfor har den ingen effekt på friske!

Det eneste medisinen gjør er å bedre lungefunksjonen til astmasyke personer, ved å bruke medisinen blir man tilnærmet frisk! Men aldrig helt frisk!

Hele saken er bare tull, men det bekrefter igjen at du ikke har satt deg inn i noen verdens ting.

Inlagd: 2018-03-25, 16:44
Skriven av: Neithiri

Johaug har testat positivt för anabola steroider. Det verkar inte gå in mångas huvud. Istället tjatar man om att hon blir avstängd för att ha använt fel läppsalva. På samma sätt hävdas det att Sundby blev fälld på grund av ett administrativt misstag. Han drog ju i sig hästdoser astmamedicin precis innan tävling.

Det räcker för att jag ska ha svårt att ta hennes resultat på allvar. Oavsett vad Löfshus och hans fan club tycker kommer det alltid finnas en asterisk kring hennes karriär.

Bara att norska skidförbundet sponsrar hela Johaugs rättsprocess visar ju en väldigt märklig syn på doping. Johaug, som köper villor för 20 miljoner, borde ju ha råd till det själv.

Ingen kan givetvis säga om det var en cover-up, men märkligheterna i Johaugs historia gör ju att man börjar tro på Norgehistorierna. Det skulle alltså vara total kris med Johaugs läppar i Italien. Man ringer läkaren som åker ner. Han tar dock inte med den vanliga läppsalvan, eftersom han tror att den finns med i medicinväskan på plats. Varför ber han inte att någon kollar i väskan?

Sen när han kommer ner tar det, trots krisen med läpparna, nästan ett dygn innan han går och köper krämen. Då går han inte till det riktiga apoteket, utan till någon form av hälsoaffär. Han köper en kräm italienska läkare aldrig har hört att någon använder på läpparna. Det finns en stor röd dopingvarning på förpackningen. Denne läkare har varit hög chef på företaget som tillverkar krämen. Han ses som en de främsta experterna på idrottsmedicin och det rör sig om en en substans känd den 80-talet.

Sen vet jag inte om Johaug fick förpackningen eller bara tuben. Oavsett så smetar Johaug, som några veckor tidigare varit tydlig med att hon själv trippelkollar allt hon använder, bara på en kräm hon aldrig tidigare använt och som dessutom köpts in utomlands.

På tuben framgår ordet ”clostebol” tydligt. Att en rutinerad idrottare inte reagerar på något som slutar med -bol är ju väldigt märkligt. Det hade tagit ungefär 30 sekunder att hitta clostebol på listan över förbjudna substanser.

Därtill bör det tilläggas att metoderna för att upptäcka just denna substans hade blivit bättre just vid denna tid. Johaug hade inte blivit testad på flera månader. Det framstår ju också som det optimala sättet för Johaug att förbättra de små svagheter hon hade. Lägga på sig lite muskler med en substans som inte påverkar fertiliteten.

Johaug kom väl snarast lindrigt undan. Den italienske cyklisten Agostini fick ju 15 månader innan man dubblade maxstraffet. Det var samma substans och han hade en minst lika trovärdig förklaring.

Enligt Wadas kod gäller fyra år för avsiktlig doping. Avsiktsrekvisitet tolkas här inte som att man använde ett preparat för att bli en bättre idrottare. Det räcker att man visste att där fanns en signifikant risk för att uppträdandet skulle innebära en överträdelse av reglerna (alltså en signifikant risk för att man skulle få i sig en förbjuden substans) och att man ignorerade den risken. Man skulle väl kunna sammanfatta det som att det räcker med grov vårdslöshet för att det ska bli fyra år.

Är inte detta tillämpligt ska det bli två år. Ska det bli mindre än så krävs det att man kommer fram till att idrottaren inte hade någon signifikant skuld eller visat någon signifikant oaktsamhet. Här har idrottaren bevisbördan. Johaug ska nog vara väldigt tacksam att det inte blev åtminstone två år. Utifrån historien ovan har alltså domstolen kommit fram till att Johaug, i viss mån, inte hade någon signifikant skuld till att hon fick i sig clostebol. Läs detta mot bakgrund av att Johaug har smetat på en kräm köpt utomlands utan att ha kollat upp något kring innehållet.

Inlagd: 2018-03-25, 17:43
Skriven av: oggson

oggson: ”Oavsett så smetar Johaug, som några veckor tidigare varit tydlig med att hon själv trippelkollar allt hon använder, bara på en kräm hon aldrig tidigare använt och som dessutom köpts in utomlands.”

Dette er bare tull, det har hun aldri sagt, det er et stygt sitatfusk drittsekker som ønsker at hun har dopet seg med vilje tar i bruk.

Det hun sa, og som er bevist og trodd på av CAS, var at hun alltid sjekket nøye det hun fikk tilsendt eller kjøpte selv – hun sa aldri at dette også gjaldt medisin/salver hun fikk lagt direkte i sin hånd av sin betrodde lege – en person som likesom skal ha større kunnskaper om medisin enn henne.

Resten av det du skriver faller på sin egen urimelighet, kun svada oppdiktet etter ditt eget ønske om at Johaug dopet seg med vilje…

Inlagd: 2018-03-25, 18:04
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Så Salbutamol och Ventoline är alltså bara slemlösande? Dem utvidgar inte luftrören då?

Inlagd: 2018-03-25, 18:06
Skriven av: Den tillbakastående

Den tilbakestående: Kai-Håkon Carlsen er professor ved universitetet i Oslo, og en av Norges fremste eksperter på astma hos idrettsutøvere. Han er uenig i dommen som utestenger Martin Johnsrud Sundby fra idretten i to måneder, samt fratar han flere verdenscupseiere og seieren i Tour de Ski i 2014/2015-sesongen.

Dersom Sundby hadde fått den dosen WADA mener ville vært korrekt, ville han fått i seg mindre enn dosen som anbefales for et barn på ett år, mener Carlsen.

Carlsen har vært engasjert av Norges skiforbund i forbindelse med prosessen mot WADA og var en av tre sakkyndige i saken som endte med at Sundby ble dømt.

Han forklarer at den anbefalte dosen fire ganger daglig til et 10 kilo tungt barn med astma, vil være 500 mikrogram, tilsvarende 2000 mikrogram per døgn.

– Den tillatte maksimale døgndosen på 1600 mikrogram for en toppidrettdutøver, gitt via forstøverapparat, er dermed mindre enn dosen som anbefales for en ettåring med astma, sier Carlsen.

– Det ville vært helt meningsløst, og ikke medisinsk anbefalt med en så lav døgndose tatt gjennom forstøverapparat, sier han.

– Hva har denne medisinen å si for prestasjonen til en idrettsutøver?

– Det er veldig enkelt å svare på: Ingenting.

Carlsen forklarer at forskjellen mellom å bruke spray og forstøver for å innta astmamedisin, er at forstøveren blander ut medisinen i saltvann, som bidrar til å løse opp slim.

– En engelsk gruppe har undersøkt dette veldig grundig, og funnet ut at forholdet mellom mengder medisin som tilsettes apparatet, og hva du faktisk får i deg, er 1 til 10. Du får i deg en tiendedel av medisinen som puttes i forstøveren.

Carlsen mener reglene er uklare og ikke til å forstå.

– Regelverket må endres slik at leger som behandler idrettsutøvere, det øvrige støtteapparatet, og utøveren selv, kan forstå dette på en skikkelig måte, sier han.

Han forteller at det er flere undersøkelser på ulike astmamedisiner, blant annet Ventolin, som er det samme som Salbutamol, og studiene viser det samme — medisinene er ikke prestasjonsfremmende.

– Tvert imot, sier Carlsen og forklarer:

– Vi undersøkte friske idrettsutøvere og fant at når de fikk Ventolin ble løpetiden til utmattelse statistisk signifikant kortere enn når de fikk placebo. Siden har flere andre studier vist det samme.

Carlsen er klokkeklar.

– Medisinen gjør at astmatikere kan fungere som alle andre uten å være hemmet av sykdommen sin.

– Men bruken av astamedisiner i norsk idrett har jo vært kraftig kritisert i flere år?

– Dette skyldes nok manglende kunnskap om astma.

Inlagd: 2018-03-25, 18:19
Skriven av: Neithiri

Neithiri:

Vad är det för andra uppenbara felaktigheter du hittar i min text?

https://www.wada-ama.org/sites/default/files/resources/files/wada-2015-world-anti-doping-code.pdf

Här har du lite kvällslektyr!

Läs särskilt:

Artikel 2.1.1
Artikel 10.2.1-10.2.3
Artikel 10.5.1

Om du gör någon annan tolkning får du gärna dela med dig.

Inlagd: 2018-03-25, 18:21
Skriven av: oggson

Neithiri: Det var ett långt svar, men jag frågade inte om vad en professor i Norge som förmodligen står på Löfshus o co:s lönelista tycker. Jag frågade om Ventoline och Salbutamol bara är slemlösande?

Inlagd: 2018-03-25, 18:33
Skriven av: Den tillbakastående

Den tillbakastående: Igjen en misforståelse troll og andre som ikke setter seg inn i saken ynder å tro på. Rapporten fra astmautvalget bestående av svensker, finner, dansker og nordmenn slår fast at det ikke er grunn til å tro at landslagene har drevet ”uforsvarlig diagnostisering og/eller behandling av utøvere uten påvist astma eller lignende luftveislidelser”.

Utvalget, ledet av førstestatsadvokat Katharina Rise, ble nedsatt i september etter flere avsløringer i pressen om bruk av blant annet astmamedisin og forstøverapparat i den norske langrennssporten. Rise forteller at de ikke ser noen grunn til å forandre praksisen rundt astma, diagnostisering og behandling, utvalget slår fast at de ikke har funnet noen brudd på reglementet i Norges Skiforbund eller WADA-koden.

Til ditt andre spørsmål, ja.

Inlagd: 2018-03-25, 18:43
Skriven av: Neithiri

Åh så tröttsamt. Kan vi inte bara vara överens om att vi aldrig blir överens i Johaugfrågan. Jag vågar påstå att ingen av er kommer övertyga någon annan.

Inlagd: 2018-03-25, 19:02
Skriven av: Fredde

Her diskuteres om hvem som har rett og hvem som har feil… Men next sesong kommer distansedronningen lik forbandet tilbake i sporet.. Man ser for seg noen sure ”oppstøt” allerede nå, med eller uten uten ”slemlösande” middel, også i sesongen 2018/2019… ;-)
Men for og ta en oppsummering på distanse i VM 2017 og OL 2018 – uten verdens beste distanseløper (Johaug) – har skisportens mekka, erobret hele 5 gull, av maks oppnåelige 6 gull…

Inlagd: 2018-03-25, 19:03
Skriven av: pelle

Snälla – inget dopingsnack i den här SM-tråden, skriv i dopingtråden som jag länkade till lite längre upp i denna tråd. Ser att några skrivit i den idag (se länk i högerkolumnen med kommentarerna uppe på sidan).

Idag kunde vi konstatera att Ebba är klar tvåa på distans i Sverige. Kalla fick jobba, det blev inget jätteavstånd till tvåan. Sedan ett gap till Sundling. Stina Nilsson var långt efter idag, kanske är det förkylningen som kommit tillbaka eller så sparade hon sig inför avslutningen när hon insåg att det inte var hennes dag idag kanske.

Inlagd: 2018-03-25, 19:18
Skriven av: Jörgen

Fredde, det er ikke snakk om å overbevise, det er snakk om å opplyse, det er tydelig at folk er totalt uten kunnskap her inne, ikke så rart så lenge idiot-media kun er opptatt av hysteriske klikk og ikke bidrar til kunnskap om noe som helst.

Inlagd: 2018-03-25, 19:20
Skriven av: Neithiri

Pelle sade:

”Her diskuteres om hvem som har rett og hvem som har feil… Men next sesong kommer distansedronningen lik forbandet tilbake i sporet.. Man ser for seg noen sure ”oppstøt” allerede nå, med eller uten uten ”slemlösande” middel, også i sesongen 2018/2019… ;-)
Men for og ta en oppsummering på distanse i VM 2017 og OL 2018 – uten verdens beste distanseløper (Johaug) – har skisportens mekka, erobret hele 5 gull, av maks oppnåelige 6 gull…”

Vad får dig att tro att Johaug skulle ha vunnit guld i Lahtis och i PyeongChang om hon varit med?
Mig veterligen har hon aldrig vunnit något OS-guld individuellt, varken i Vancouver eller i Sotji…

Inlagd: 2018-03-25, 19:25
Skriven av: ErrkaPetti

ErrkaPetti… Distansedronning Johaug hadde lekt seg seg til gull på duathlon i OL 2018.. Hun hadde stukket på klassisk-delen, og aldri sett seg tilbake.
Lett match!

Inlagd: 2018-03-25, 19:39
Skriven av: pelle

ErrkaPetti, ”Vad får dig att tro att Johaug skulle ha vunnit guld i Lahtis och i PyeongChang om hon varit med?”

Kanskje hennes seneste stats 2015/16, eller hva tror du?

Lahti 15 km: 1.-plass, 1.05,5 foran Weng
Falun 10 km fristil: 1.-plass, 8,8 sekunder foran Weng
Falun 5 km klassisk: 1.-plass, 18,6 foran Weng
Oslo 30 km: 1.-plass, 3.46,5 foran Østberg
Nove Mesto stafett: 1.-plass med laget (42,1 foran USA), 1.-plass på etappen (6,8 foran Elizabeth Steven)
Nove Mesto 10 kilometer fri: 1.-plass, 4,6 foran Jacobsen
Tour de Ski – 1.-plass sammenlagt: 2.20,9 foran Østberg. 1.-plass opp monsterbakken, 25,9 foran Weng
Tds Lenzerheide 15 km: 1.-plass, 37,9 foran Østberg
Toblach, 10 km: 1.-plass, 28,2 foran Parmakoski
Davos, 15 km: 1.-plass, 1.10,3 foran Østberg
Lillehammer, stafett: 1.-plass sammenlagt, 1.59,1 (Finland) – 1.-plass på etappen 39,8 foran Kristoffersen
Lillehammer, 15 km skibytte: 1.-plass, 1,29,3 foran Weng
Kuusamo sammenlagt: 1.-plass, 22,6 foran Nilsson – enkeltetappe 10 km 1.-plass, 11,4 foran Nilsson
Kuusamo 5 km fristil: 1.-plass, 17,6 foran Kalla

Inlagd: 2018-03-25, 19:40
Skriven av: Neithiri

Doping är ointressant att prata om!!

Inlagd: 2018-03-25, 19:44
Skriven av: jack

ErrkaPetti: Legg til at hun under VM i Falun året før tok gull på 15 km skiathlon, stafetten og 30km klassisk.

Jeg ser ingen grunn til at hun skulle stoppet der, absolutt ingen.

Inlagd: 2018-03-25, 19:46
Skriven av: Neithiri

ErrkaPetti.. Si meg, lider du av dement … Har du glemt hvordan hun lekte med stakkars ”lille” Kalla i mördarbakken under VM 2015 .. ;-)

Inlagd: 2018-03-25, 19:48
Skriven av: pelle

Neithiri och Pelle: genom att ignorera Jörgens uppmaningar att inte skriva om doping i denna tråd så visar ni ju bara att ni är troll och inte är genuint intresserade av att diskutera längdåkning.

Inlagd: 2018-03-25, 19:54
Skriven av: swestam

swestam: Tar det til etteretning, ingen fler innlegg fra meg angående temaet i denne tråden.

Inlagd: 2018-03-25, 20:02
Skriven av: Neithiri

Hur ser det ut i norska skidforum? Förekommer där svenska ”skidintresserade”?

Inlagd: 2018-03-25, 20:04
Skriven av: jack

Från och med nu raderas dopinginlägg i den här SM-tråden och hänvisar till dopingtråden om vill skriva om doping. Här diskuterar vi SM. Har sagt ifrån och även bett er tidigare i tråden.

Inlagd: 2018-03-25, 20:09
Skriven av: Jörgen

Bra Jörgen.

Inlagd: 2018-03-25, 20:23
Skriven av: jack

Jörgen/swestam… Beklager.. Men undertegnende har ikke vært den mest ivrige i disk. angående dopingspørsmålet… men mitt trønderske ”tungeband” er slik utformet, att svar kommer kjapt når han blir utfordra..

Inlagd: 2018-03-25, 20:42
Skriven av: pelle

Får väl be om ursäkt för att allt dopingsnack. Det saknas väl lite balans från båda håll. Om det är till någon glädje för norrmännen här inne tror jag inte att Johaug håller med anabola steroider och att detta skulle vara en cover-up. Jag tror dock inte på hennes historia heller, men det är en annan femma.

Tack för den här säsongen!

Inlagd: 2018-03-25, 21:15
Skriven av: oggson

Kul lopp idag! Kalla visar var skåpet skall stå! Undrar hur mycket sämre Ebbas skidor var? Eller är det bara en funktion av vikt? När jag såg Ebba åka 30km i SM förra året var hon och Kalla bäst på att driva runt krönen. Ebba laddade ofta utför. Ett nödrop från Sömskar som nog gör att hon hänger kvar i A-laget.

Imorgon blir kanske lite mindre spännande på herrsidan. Det är inget som talar mot att Richie vinner komfortabelt. Långa banan är tuffare, segt före och Burman gick helt tom i går. Jag hoppas att några ungdomar tar upp kampen om medaljerna. Kan Sandström få till det? Lagesson?

På damsidan är såklart Kalla/Ebba storfavoriter, men en utvilad Haag kan också slå till i sitt sista lopp.

Angående lagen så är de i träningsgrupp 1 avlönade och har förtur till världscupen. Lex Dahlqvist vs Sömskar till Planica. Det är självklart en enorm fördel att ha hela maskineriet med fysios och materialexperter jämfört med att stå utanför träningsgrupp 1. Men vi har också Lex Dyvik som bombade in sig i världscupen med bra resultat. Kommer bli extremt spännande uttagningar till damlaget nästa gång.

Inlagd: 2018-03-25, 22:02
Skriven av: mickedata

Tycker programmet är för tight. Har funderat på innan att det optimala är att hålla SM-veckan i gammal god stil i mitten av januari. Står fast vid det. Är dock öppen för att dela upp det hela, låt oss säg sprintarna efter TdS och de gedigna distanserna nu.

Imorgon så är Tiio riktkarl igen, Richardsson vinner. Tippar att Ebba slår Kalla trots start en minut senare för Kalla. Gränsfall om de är först i mål?

Inlagd: 2018-03-25, 22:29
Skriven av: peter skigames

Hade missat att det var intervallstart på 30/50 km i morgon. Trevligt. Det är inte ofta numera.

Inlagd: 2018-03-25, 22:43
Skriven av: Per

Hoppas verkligen att Ebba kan utmana Kalla på riktigt imorgon. Tycker det är på tiden att Kalla får stryk på en SM-distans.

Inlagd: 2018-03-25, 22:51
Skriven av: oggson

mickedata: tror inte Ebba hade nå sämre skidor än Kalla… vet inte om jag kollla rätt på första varvet tappa Ebba från toppen ca 4.5 sek på Kalla på andra varvet 2 sek.. Tredje varvet tappar hon mer men då är de även en tuff backa extra på de varvet .. sett till åk trenden så skulle hon tappat utför på första varvet .. hon åker ändå rätt jämt med Jonna utför på första varvet..

I Davos tidigare i år tappa Ebba också en del utför på varje varv mot dom Svenskor hon åkte jämt med Wiken och Ida så är nog mer hennes åkning på den typ av partier som inte är som bäst..jämförde med Davos eftersom de är mycket utför även där på slutet

Inlagd: 2018-03-25, 22:52
Skriven av: jossa

Jossa: tack för bra analys!

Inlagd: 2018-03-25, 23:29
Skriven av: mickedata

30 färre åkare åker 30km idag bland damerna jämfört med igår (10km)…

Mitt tips för dagen:

1. Ebba Andersson
2. Stina Nilsson
3. Charlotte Kalla

Utmanare? Nja, finns det på 30k ? Jonna? Tveksamt… Borde komma en backlash ganska snart…
Anna Haag? Tveksam form…?

Bara Ida Ingemarsdotter hade kunnat utmana idag ifall hon hade varit kurant…

Inlagd: 2018-03-26, 06:02
Skriven av: ErrkaPetti

Varför inte Haag idag. Utvilad. Kanske lite fegt att stå över flera lopp. Men idag när kärriären är slut så måste vi unna Haag ett bra lopp och en medalj.
Hoppas även Jönsson får göra ett bra lopp.

Inlagd: 2018-03-26, 08:29
Skriven av: anders 2

Egentligen så är det här erbarmligt fånigt. När man kör en fem eller tremil så ska man bli trött under loppet. Man ska inte vara jättetrött redan då man står på startlinjen.

Inlagd: 2018-03-26, 09:48
Skriven av: anders 2

Intressant start gör Jens Eriksson.

Inlagd: 2018-03-26, 10:05
Skriven av: jack

43 startande bland damerna. 98 på herrsidan. Vad beror det på?

Inlagd: 2018-03-26, 10:10
Skriven av: jack

Kjører ikke Frida Karlsson noe i SM?

Inlagd: 2018-03-26, 11:02
Skriven av: Sven

Jo hon har kört allt

Inlagd: 2018-03-26, 11:06
Skriven av: ola

Tror aldri jeg har sett et kjedeligere renn…

Inlagd: 2018-03-26, 11:37
Skriven av: Neithiri

Sven: Nej, hon är tydligen sjuk igen/fortfarande-

Inlagd: 2018-03-26, 11:46
Skriven av: Per

ola är ironisk. Det är ett understatement att hon inte tävlat på SM. För dem som läst denna tråd från början till slut är det rätt uppenbart att Karlsson inte tävlat alls under SM pga sjukdom.

Inlagd: 2018-03-26, 11:52
Skriven av: jack

Gick ungefär som väntat på damsidan, frågan var om Haag (som vilat) eller Stina skulle knipa bronset idag men de orkade inte rå på Sundling. Ebba är klar tvåa på distans i landslaget efter Kalla, de var i en klass för sig idag.

Inlagd: 2018-03-26, 11:54
Skriven av: Jörgen

Härligt med klassisk skidåkning med långa rundor. Utslagsgivande. Så blir det när FIS inte är där inne på petar med ”publikfriande” tävlingar, spurtpriser, korta rundor, masstarter och annat påhitt.

Inlagd: 2018-03-26, 11:54
Skriven av: jack

Måste vara fantastiskt att köra i Skellefteå idag med kanonväder och inga vallningsbekymmer överhuvudtaget.
Skidpropaganda med ind start på 3 o 5 mil.

Inlagd: 2018-03-26, 11:55
Skriven av: Kallner

Stina kom 3:a på OS, 4:a på SM :)

Inlagd: 2018-03-26, 11:56
Skriven av: jack

Jack: SM är svårare än OS :)

Kalla blev som vanligt SM-drottning, de fyra främstas placeringar i de fem SM-loppen:

Kalla:
1 – 5 – 4 – 1 – 1

Sundling:
3 – 2 – 1 – 3 – 3

Stina:
2 – 1 – 2 – 17 – 4

Ebba:
4 – 7 – dns – 2 – 2

Ebba fick vila i stafetten p.g.a hennes klubb hade inget lag med. Hade Frida Karlsson varit kry hade Sollefteå nog ställt upp med ett lag.

Inlagd: 2018-03-26, 12:12
Skriven av: Jörgen

Fantastiskt med de unga lovande tjejerna!
Vinsa, F Axelsson och inte minst Sundling och Andersson ser ut att ha givit svensk damskidåkning hopp hopp för framtiden.
Paul

Inlagd: 2018-03-26, 12:13
Skriven av: Paul

Håller med om att långlopp kan bli lite långtråkiga. Nu var top3 klart ganska direkt.Men det var säkert kul att åka.

Inlagd: 2018-03-26, 12:14
Skriven av: GKA

Undrar hur mkt Ebba tappade i tid och rytm på det där fallet. Tickade ju iväg rejält mot Kalla på bara några km. Charlotte hade säkert tagit det hyfsat tryggt ändå, men oerhört imponerande av en så ung åkare att kunna hålla ihop det så bra med alla lopp i ryggen. Vilken utveckling hon har, man kan knappt bärga sig inför nästa säsong…

Inlagd: 2018-03-26, 12:15
Skriven av: Freddy

Speciellt Sundling måste vara nöjd med SM-veckan, hon tog medalj i alla fem loppen!

Inlagd: 2018-03-26, 12:16
Skriven av: Jörgen

Jag tyckte det var fegt när Bolt vilade 10 000 meter för att vara fräsch inför 100 meter.

Inlagd: 2018-03-26, 12:19
Skriven av: Svanen

Ja, Jonna är det stora utropstecknet under den senaste dryga veckan utan diskussion. Inte så länge sen vissa här i forumet pratade om att peta ned henne ett snäpp inför nästa säsong, känns onekligen långt borta nu…

Inlagd: 2018-03-26, 12:30
Skriven av: Freddy

Jörgen: Stina var ändå tre minuter före Ebba när det gällde på OS. Du tillmäter SM efter en lång säsong orimlig hög status tycker jag. Vi får se hur det ser ut när det gäller något igen i Ruka i VC-premiären om 8 månader.

Inlagd: 2018-03-26, 12:35
Skriven av: Per

Helt klart att Stina inte är i bästa form efter OS. Sen är också hon snäppet vassare i masstartslopp helt klart. Sjundeplatsen på 10 klassiskt i Ruka (intervall) i november lite av ett undantag här väl.

Inlagd: 2018-03-26, 12:43
Skriven av: Freddy

Når man vet att Kalla/Nilsson ble knust med henholdsvis 3 og 2 min. av Bjørgen i sesongens viktigste 3-mil under OL. Og samtidig vet att Johaug slår Bjørgen med 2 min på samme distanse, da begynner det og bli store avstander …. ;-)

Inlagd: 2018-03-26, 13:03
Skriven av: pelle

Fint att vi slipper löjliga skidbyten under tävlingarna..

Inlagd: 2018-03-26, 13:15
Skriven av: anders 2

Per: Jag är mycket imponerad av Ebbas fjärdeplats i skiathlonen i OS. Hon är redan nu en bättre distansåkare i genomsnitt än Stina (som dock kan blixtra till i enstaka lopp). Pallplaceringarna kommer.

Inlagd: 2018-03-26, 13:20
Skriven av: Jörgen

Trist att Gustav Eriksson och Simon Andersson inte är i slag. Annars hade distansen passat dem.

Inlagd: 2018-03-26, 13:47
Skriven av: jack

Får ödmjukast påminna att varje nytt lopp är ett nytt lopp och det kan inte jämföras med ett tidigare lopp.

Inlagd: 2018-03-26, 14:13
Skriven av: GKA

Står i SVT Play: ”Det är den första tv-sända femmilen med klassisk intervallstart sen Holmenkollens världscupstävling 2011”

Kan det verkligen stämma, är det så längesedan?

Inlagd: 2018-03-26, 14:37
Skriven av: Jörgen

Blomman yrar tror jag att Svensson fick jaga ifatt Daniel med 15 sek jag får de till 7-8 sek andra dagen i rad han nämner de…Svenssons öppning första 500 m var heller ingen tog öppning snabb men inte snabbast

Inlagd: 2018-03-26, 14:38
Skriven av: jossa

Damloppet rätt väntat utgång frågan var väl om Stina skulle tända till eller inte… Kalla riktigt fin klassisk åkning idag bra klass ävenpå Ebba, Jonna även hon riktigt bra för att vara ett längre lopp.. tycker även Vinsa håller riktigt bra..

Inlagd: 2018-03-26, 14:43
Skriven av: jossa

Brink har fått upp farten.

Inlagd: 2018-03-26, 15:16
Skriven av: jack

Hur är det bland skidåkare? Vad är mest prestige? Att vara sprintspecialist eller långloppspecialist?

Inlagd: 2018-03-26, 15:30
Skriven av: jack

Jörgen:

Dessvärre får man gå ännu längre bak i tiden än så. 2011 var det masstart på VM i Holmenkollen. Senaste intervallen var när Södergren vann 2008.

Inlagd: 2018-03-26, 16:36
Skriven av: Rub

Masstart ger definitivt roligare upplevelse i soffan. Idag var damtävlingen skrutt med mycket publikbilder. Herrtävlingen var dock lite bättre.

Inlagd: 2018-03-26, 16:41
Skriven av: GKA

GKA: Nej, det håller jag inte alls med om.

Inlagd: 2018-03-26, 18:21
Skriven av: swestam

Jag har svårt att förstå rutinerade långloppsåkare som Ottosson som öppnar alldeles för hårt på en femmil. Jämför det med Hedlund och Brännmark som öppnade superlugnt men som landade på platser strax utanför tio i topp-listan.

Inlagd: 2018-03-26, 18:53
Skriven av: jack

swestam, Nog håller du med mig lite i alla fall när det gäller tex stafetterna

Inlagd: 2018-03-26, 19:17
Skriven av: GKA

Va fan Pelle norrman, citat av dig:

”Når man vet att Kalla/Nilsson ble knust med henholdsvis 3 og 2 min. av Bjørgen i sesongens viktigste 3-mil under OL. Og samtidig vet att Johaug slår Bjørgen med 2 min på samme distanse, da begynner det og bli store avstander …. ;-) ”

Mig veterligen har inte Björgen och Johaug mötts på 30k klassiskt på fyra år…
Och då, i Holmenkollen 9/3 2014 vann Marit med 1,5 minut för Therese…

Gillar inte när ni har övertro på Johaug… Hon har ju inte ens ett OS-guld individuellt att skryta mig…

Den som lever får se, men, tidsavstånden Johaug hade våren 2016 när hon vann Holmenkollen med nästan fyra minuter tyder bara på en sak – ……bol…

Inlagd: 2018-03-26, 19:26
Skriven av: ErrkaPetti

Är det inte väldigt konstigt att man får räkna bort ett resultat i en SM-tour? Hellner hade ju exempelvis inte flest poäng, men vann ändå… http://www.skidor.com/globalassets/langdakning/dokument/tavlingarrangemang/sm/2018/sm-tour-2018-2018-03-26-1825.pdf

Inlagd: 2018-03-26, 19:46
Skriven av: Ss

ErrkaPetti … Det gjelder og være oppdatert når man omtaler verdens beste .. Hvem lekte seg til VM-gull på deres hjemmebane på 3-mila i klassisk stil i Falun 2015?
Løpet ble bare en liten lett treningstur i de svenske skoger for, Therese Johaug.. ;-)

Inlagd: 2018-03-26, 19:52
Skriven av: pelle

Ok Pelle norrman, missade Falun 2015….
Men dom har ju trots allt inte mötts på distansen på TRE år…
Man kan aldrig gissa resultat, trots allt…

Ingen blir gladare om Pärmäkoski spöar fröken Johaug i Seefeld 2019…

Inlagd: 2018-03-26, 20:08
Skriven av: ErrkaPetti

GKA: jämför du stafetter med individuella lopp med intervallstarter?

Jag tycker dagens lopp var jätteintressanta.

Inlagd: 2018-03-26, 20:15
Skriven av: swestam

Jag gillar helt klart nostalgin med intervall start på 50 km när man får vänta lite mellan åkarna…förut kom de ändå bra åkare med jämna mellanrum eftersom åkarna var indelade i olika gruppar på den tiden.. var ofta någon bra rikt åkare man fick

Inlagd: 2018-03-26, 20:25
Skriven av: jossa

Nu är det bara sprintstafetter kvar. Nästa vecka blir det.

Inlagd: 2018-03-26, 21:32
Skriven av: jack

Ser att en del vill tona ner betydelsen av resultaten på SM. Själv konstaterar jag att Sundling för två år sedan var över 6 minuter efter Kalla (6 minuter och 38 sekunder för att vara exakt) på tremilen i klassisk stil på SM. Nu dryga två minuter efter. Detta tycker jag faktiskt säger någonting. Och jag tror inte det bara handlar om att Sundling är i jättebra form just nu. Utan också att hon har utvecklat sin kapacitet (och lyckats få utväxling på sin fysiska styrka och teknik).

Inlagd: 2018-03-26, 21:39
Skriven av: swestam

Errka svenske … Du trenger litt historikk, som husker så dårlig… den klart største prestasjonen stod Therese Johaug for i 2007, da hun tok VM-medalje på 3-mila bare 18 år gammel….
”gissa resultat”… Hva fan er det du prater om? De 2 gigantene Bjørgen/Johaug har vunnet ALLE 3-miler i VM og OL etter 2010. Da prater man om en 8 års periode….
Og selv om Therese har stått over 2 mesterskap i 2017 og 2018, står hun bokfört med hele 8 gull i mesterskap…
Har du noen bedre??

Inlagd: 2018-03-26, 21:43
Skriven av: pelle

En stressad Charlotte får oftast inte till det bra tekniskt. Synd att Ebba ramlade och tappade halvminuten (minst?) Då hade det kunnat bli rafflande. Se upp i spåret nästa år hela världen, Ebba är på väg, det ska bli otroligt intressant att följa!! Minns att Ebba kämpade med en skada under fjolårets försäsong, och så levererar hon så här. Coolt!

Inlagd: 2018-03-26, 21:54
Skriven av: V Vittoz

Är det inte fantastiskt att få se Richardsson sträcka ut och komma till sin fulla rätt i ett riktigt skidlopp. Dagens femmil är utan tvekan årets happening rent åkmässigt där den klart starkaste vinner.
Lika i damloppet.
Det enda man saknade var att se Wassberg komma fram mellan träden med mössan på sned och is i skägget.

Inlagd: 2018-03-26, 22:35
Skriven av: Kallner

Swestam,
Stafett skulle inte funka annat än med masstart.
Kanske det var intressanta lopp idag men föga spännande.
Intervallen är fullt ok men jag tycker att femman är för lång.

Inlagd: 2018-03-26, 22:44
Skriven av: GKA

Kalla kommer att lägga av när Ebba och andra besegrar henne.Och det kommer att ske inom kort .

Inlagd: 2018-03-26, 22:48
Skriven av: GKA

Teamsprinten är visst 12 april.

Inlagd: 2018-03-26, 23:04
Skriven av: jack

GKA: Vaddå femman för lång? Nu var det hyfsat långa åktider idag men det borde egentligen vara 6 mil för att få en åktid på uppåt 2:40.

Inlagd: 2018-03-26, 23:13
Skriven av: Kallner

GKA sade:

”Kalla kommer att lägga av när Ebba och andra besegrar henne.Och det kommer att ske inom kort .”

Glöm det, att Kalla lägger av…
Jag har siat om detta tidigare, och säger det igen:
Kalla kör VM 2019, skaffar barn 2020, kör VM 2021, kör OS i Peking 2022 och avslutar som skiddrottning på VM 2023 i Vermont, USA!

Charlotte kommer bli lika seglivad som Marit och Aino-Kaisa…

Inlagd: 2018-03-26, 23:17
Skriven av: ErrkaPetti

Skidpropaganda idag. Vårvinterdag med sol och glimrande vit snö, på det intervallstart på de längre distanserna, dessutom på en 10kms slinga. Mumma. Tänk er detta med hela världseliten samlad (kom igen nu FIS).

Jonna trodde jag faktiskt inte skulle hålla hela distansen så glatt överraskad där. Stina var väl lite på känn att hon skulle missa medalj. Någon som har i sin statistikbas vad hennes intervall-CV är på WC?

Linn Sömskar verkar också gå en ny vår till mötes för att vitsa till det lite.

Inlagd: 2018-03-27, 00:07
Skriven av: peter skigames

Erkkapetti, lite svårt att planera barn när man inte ens är i ett förhållande. Eller tänker du volontera? :)

Men jag tycker Kalla ser mer motiverad ut än någonsin. Det kommer bli ett OS till av bara farten.

Blomman yrade om att damernas prompt ska köra fem mil även dom. Det tycker inte jag. Tre mil är redan utslagsgivande nog på damsidan, blott sju tjejer inom sju minuter idag. Nånstans måste loppen vara spännande också som någon skrev. I världscupen skulle vi kunna få se segrar på 3-5 minuter av Björgen och/eller Johaug i en femmil. Det är redan hur små startfält som helst i Kollens tremil, i masstart. Man måste tänka på trovärdigheten och inte det feministiskt korrekta.

Det vore bättre att man körde 20km/30km intervall och tar bort dom trista masstarterna över 30/50km. Lämna det längre till långloppscupen som alltmer står på egna ben med egna specialister, medan dom traditionella åkarna bara blir sämre och sämre på långkörare.

Inlagd: 2018-03-27, 01:31
Skriven av: JohanA

pelle tolsrav är du fortfarande här och härjar?

Inlagd: 2018-03-27, 01:56
Skriven av: Benke Benbrott

JohanA, Charlottes relationer vet vi inget om, och, kvinnor skaffar lätt barn numera utan mäns inblandning…

Inlagd: 2018-03-27, 05:14
Skriven av: ErrkaPetti

Nyss var det Sundling som var världens bästa, nu är det plötsligt Ebba. Förra säsongen skulle Stina bli en ny Björgen…. Det är liksom svårt att förutse vad som kommer att ske i framtiden.
Jag trodde att Kalla skulle vara trött, sliten och bli seg som sirap sista dagarna av SM. Jag hade helt fel. Hon är visserligen trött och sliten men hennes lägsta nivå är bättre än tidigare. Till slut trillade polletten ner (även för mig, dumstrut på), det är uppenbart, Kalla har varit stensäker på att vinna samtliga individuella lopp utom sprinten.

Ebba kan KANSKE bli för Kalla det Johaug var/är för Björgen (Björgen la inte av). Men glöm inte Stina, hon har inte gjort sig själv rättvisa under SM.

Hoppas bara att Ebbar kommer att vara noga med vilken läppbalsam hon använder

Inlagd: 2018-03-27, 07:36
Skriven av: anders 2

Tycker vi lämnar spekulationer om kvinnors barnfödande utanför detta av respekt för privatlivet.

När det gäller tremil är det ju bara att konstatera som våra vänner norrmännen att det finns två tydliga dominanter i Björgen och Johaug det senaste decenniet. Men jag hade ändå tyckt att det varit kul att få se de båda giganterna tillsammans med övriga världseliten på en individuell tremil någon gång.

Inlagd: 2018-03-27, 08:06
Skriven av: Anders

”Kalla kommer att lägga av när Ebba och andra besegrar henne.Och det kommer att ske inom kort .”

Har helt missat att Kalla lade av förra lördagen

Inlagd: 2018-03-27, 08:25
Skriven av: Svanen

peter skigames: Så här har Stina åkt på intervall i världscupen

13:e – 10 km klassiskt Planica 21-01-2018 +1:08.8
31:a – 10 km fristil Davos 10-12-2017 +1:36.6
8:a – 10 km klassiskt Ruka 25-11-2017 +46.1 (minitour)
20:e – 5 km fristil 06-01-2017 +40.5 (Tour de Ski)
39:a – 5 km fristil 03-12-2016 Lillehammer +1:02.8 (minitour)
7:a – 10 km klassiskt 26-11-2016 Ruka +51.7 (minitour)
28:a – 5 km klassiskt 13-02-2016 Falun +1:14.8
40:e – 5 km fristil 08-01-2016 Toblach +1:22.5 (Tour de Ski)
27:a – 10 km klassiskt 20-12-2015 Toblach +2:26.0
9:a – 5 km fristil 28-11-2015 Ruka +37.4 (minitour)
23:a – 3 km fristil (prolog) 03-01-2015 Oberstdorf +27.6 (Tour de Ski)
30:e – 5 km fristil 06-12-2014 Lillehammer +52.3 (minitour)
21:a – 5 km klassiskt 30-11-2013 Kuusamo +54.3 (minitour)

Stina har inte tävlat så då jätteofta på intervall i världscupen. Helt klart att Ruka är hennes favoritbana när det gäller intervall men det kan också handlat om att hon varit i bra form i början av säsongerna. Hennes trettondeplats från Planica i år är hennes bästa resultat vid sidan om vad hon gjort i Ruka. Som helhet har hon dock varit ganska ojämn men det krävs nog att hon är i riktigt bra form för att hon skall åka bra i intervall.

Inlagd: 2018-03-27, 09:01
Skriven av: swestam

Tack swestam,

Fick med känslan att det gått sisådär på just intervall för Stina. Något att jobba på att kunna hålla tempo själv, såg även på stafetten när Stina jagade Jonna att det var svårt med eget tempo. Sedan är kanske kroppen urkrämad nu efter en lång säsong, fast ändå lika för alla.

Med det sagt så återkommer jag till att startsträckan på stafetten i kommande VM nog är ett troligt scenario. Istället för tappet som vi har sett på 10-20 sek så kan Stina med sina fina avslutningar göra det som Falla gjorde i Lahtis – farthöjning ”sista sprintbacken”, vilket ger sekunder plus. Dessutom frågar jag mig om en skejtavslutning på sistasträckan efter 5km bombning är optimal för Stina? Vi lär återkomma till detta ämne hoppas jag. :)

Inlagd: 2018-03-27, 10:41
Skriven av: peter skigames

peter skigames: Det intressanta blir väl om Björgen lägger av, vem skall då Norge låta gå på sistasträckan. Nu var det ju så att det var över det sista backkrönet som Björgen ”knäckte” Stina (om jag minns rätt) och då hade Stina inte kraft att svara. Finns det någon av de övriga norskor som kan mala ner Stina på samma sätt. Jag tror inte det. Därför tycker jag Stina skall åka sistasträckan även fortsättningsvis.

(Det var ju för övrigt en hel del som menade att Stina inte alls skulle ha chans att orka gå med Björgen på hela sistasträckan. Nu visade ju Stina att hon faktiskt klarade av det till sista backkrönet).

Inlagd: 2018-03-27, 11:31
Skriven av: swestam

swestam, visst hänger Stina med Björgen på en sistasträcka, i alla fall 7/10. Fast det är just det du är inne på – att ha kräm kvar även över sista krönet. Tidigt att spekulera, det behövs alternativ till Stina och det var där jag såg Jonna i spåkulan. Vi får se…

Blir väl Heidi Weng som tar över efter Björgen. Har Björgen lämnat något besked om nästa säsong?

Inlagd: 2018-03-27, 12:08
Skriven av: peter skigames

Undrar varför Kalla säger att hon ska sluta efter nästa säsong om hon inte tänker göra det. Om hon bara har tankar borde hon hålla dom för sig själv.Nu känns det som hon vill hålla grytan kokande.
Hoppas verkligen att hon går tillbaka till landslagets träningsgrupp då hon behövs som ledare och inspirationskälla för yngre.

Inlagd: 2018-03-27, 12:11
Skriven av: GKA

https://www.youtube.com/watch?v=dFxe_enN-bA
swestam… Det finnes vel en annen logisk forklaring også ..
De fleste svenske fans her på bloggen, og blant den svenske almenheten og ikke minst Pettersson i Expressen, var skråsikker på svensk stafettseier, viss bare verdens beste spurter – Stina klarte og gå med 38 årige Marit på siste-etappen.. Man fikk nærmest inntrykk att det skulle bli en ”lekende lett” seier til de blå/gule, med Stina i hovedrollen på oppløpet.

Inlagd: 2018-03-27, 12:23
Skriven av: pelle

Bjørgen har ikke sagt noe om fremtiden, men jeg tror hun tar VM i Seefeldt og gir seg etter det. Sverige har et veldig spennende lag på gang på damesiden, men vi har sett veldig mange som man trodde skulle ta steget videre som ikke har gjort det. Spesielt i Norge. Bare se på Martine Ek Hagen og Marte Kristoffersen. To supertalenter som ikke nådde helt opp. Når det gjelder siste etappe for Norge i VM i Seefeldt så tror jeg ikke det blir Bjørgen. Et Norge som starter med Bjørgen – Johaug – Haga skal normalt ikke behøve å spurte.

Inlagd: 2018-03-27, 12:28
Skriven av: Sven

Pelle,
Stina var inte i bästa form under OS men trots det tog hon en första plats.Om form hade hon lagt Björgen på rygg var så säker.

Inlagd: 2018-03-27, 12:49
Skriven av: GKA

Blir vel litt spesielt å si at Stina ikke var i sin beste form under OL.

Vant sprinten og kom på 3. plass på 30km løpet. Da må hun jo bli umulig å slå i sin beste form.

Inlagd: 2018-03-27, 13:05
Skriven av: Sven

Kalla har fin respekt inför Ebba. Ebba är arvtagaren.

Inlagd: 2018-03-27, 13:06
Skriven av: jack

pelle: Jo jag trodde att om Stina skulle klara av att gå med Björgen ända in på upploppet då skulle Stina vinna. Nu blev det ju inte någon riktig spurtuppgörelse då Björgen hade avgjort lite tidigare.

Men vi får se nästa år då Stina har fokuserat mer på spurt i fristil och dessutom har lite ytterligare bättre uthållighet.

Förstår inte varför ni norrmän är så maniskt upptagna i vad en svensk journalist tycker.

GKA: Nog var Stina i sin livs form på OS, i alla fall i klassisk sprint

Inlagd: 2018-03-27, 14:23
Skriven av: swestam

GKA… Jag hoppas och tror inte Kalla kommer tillbaka till landslagets träningsgrupp förr än man förändrat det system man har idag. Det måste finnas möjlighet till större frihet.

Inlagd: 2018-03-27, 14:40
Skriven av: Manne

Manne: vad är de som inte är så fritt då?och vad är fel på systemet ? att man måste hålla sig till vissa regler är naturligt gäller nog alla lag.. när man är på läger är man heller inte jätte låst i att träna exakt som alla andra även om de är grund tanken med läger att träna ihop med andra..

Inlagd: 2018-03-27, 16:04
Skriven av: jossa

jossa, lägger mig i er diskussion. ”Fritt” nog för Kalla är det antagligen inte. Annars hade hon varit kvar i landslaget. Långsökt om hon skulle gå tillbaks igen så här på ålderns höst.

Inlagd: 2018-03-27, 17:14
Skriven av: peter skigames

peter skigames: Kan landslagets träningsverksamhet byggas på den frihet som Kalla vill ha?

Inlagd: 2018-03-27, 17:37
Skriven av: swestam

peter skigames: varför Kalla inte varit med vet vi kanske inte exakt men mycket är vad jag läst att hon vill jobba nära sin tränare Magnus I och ville prova de upplägget efter en mindre bra säsong 2016 och de fungera bra.. alltså handlar de om frihet eller att hon vill prova något nytt? men visst på läger är de inte 100 frihet och de kommer de aldrig vara när man är en del av ett lag för att de ska fungera vissa tider måste nog passas och man får vara utan sin personliga tränare..

Inlagd: 2018-03-27, 17:42
Skriven av: jossa

peter skigames, manne,
Kan vara en illusion som Kalla byggt upp om sin egen träning. Vi vet inte hur det gått med alternativet.Ifall hon varit kvar finns möjlighet till ännu bättre skidåkning då impulser utifrån mixats till en härlig blandning i träningsupplägget.

Inlagd: 2018-03-27, 17:46
Skriven av: GKA

swestam, Nej, knappast. Därför jag tycker det är långsökt att spekulera i detta.

Inlagd: 2018-03-27, 17:46
Skriven av: peter skigames

jossa, där har vi förklaringen som du beskriver. Tänker mig Kalla som oerhört egensinnig när hon fått för sig något och det är såklart inget fel i det.

GKA, tanken är god, fast tyvärr. Illusionen verkar funka utmärkt som det är nu ;)

För övriga lagets del hade det säkerligen varit ett plus med Kalla fast det är en annan femma.

Inlagd: 2018-03-27, 17:52
Skriven av: peter skigames

Sven: Håller helt med om att det inte finns några garantier för att de svenska talangerna når ända fram. Sofia Henriksson, som var kring topp 10 i sina första VC-lopp som förstaårssenior, håller ju till exempel redan på att gå förlorad.

Jag har ju en dröm om att få uppleva ett favorittippat svenskt damlag i en mästerskapsstafett. Når Stina, Ebba, Frida, Jonna och Dyvik (hon kanske inte har visat så mycket, men av någon anledning känns hon som gjord för en förstasträcka) sin fulla potential och Kalla håller i finns det åkare av den klassen att plocka av.

Oavsett har Norge så många att ta av att alla talanger inte behöver slå igenom för att ni ska ha drygt ett stafettlag av toppåkare hela tiden. Sedan är väl krisen för norsk damskidåkning högst överdriven. Finns motivationen och kroppen håller har Weng, Östberg och Haga två OS till. Slår sedan Weng-tvillingarna igenom på riktigt kommer det bara fyllas på igen.

Inlagd: 2018-03-27, 17:56
Skriven av: oggson

Varför skulle inte personliga tränare kunna va med på läger? Finns ju sporter där man inte har landslagstränare, utan bara förbundskapten ala Ulf Karlsson i friidrottt.

Jag tycker landslaget ska va till för åkarna snarare än tvärtom. Nu känns det mer som ”det här är upplägget” , passar inte det kan man låta bli.

Inlagd: 2018-03-27, 20:14
Skriven av: Manne

Manne: Klart landslaget är till för åkarna tycker du drar alldeles förstora slutsatser nu.. men går inte skräddar sy så att alla är nöjda till 100 % varje dag på ett läger ibland kanske man måste göra något ihop med dom andra som ingår man är ändå under samma flagg när man är iväg..

ser landslagslägren ut i friidrott? jag har faktiskt igen aning.. vad är grengruppchef? verkar som dom använder sig av de ordet en del.. svårt jämföra en landslags organisation rakt av med skidor eftersom friidrotten har så många specifika grenar..

och varifrån får du att landslaget inte är till för åkarna?

Inlagd: 2018-03-27, 21:00
Skriven av: jossa

Svenska distansdamerna på uppgång?
http://www.fantasyskiigames.se/blog/item/bredden

jossa, varför kan man inte skräddarsy när det kommer till läger och träningsupplägg? Att man måste göra sponsorerna till lags är en sak med diverse uppdrag fast träningsupplägget är väl något annat?

Inlagd: 2018-03-27, 21:10
Skriven av: peter skigames

Manne: Kalla hade en mindre bra säsong 2016 ville få en nytändning prova på något nytt efter vad blir de ca 9 år i landslaget är de så konstigt och de gav bra resultat…

Inlagd: 2018-03-27, 21:13
Skriven av: jossa

peter skigames: tränings upplägg kan man skräddar sy, var de andra jag menade att man inte kan skräddar sy där måste man anpassa sig en del till gruppen laget.. vill Ida löpträna en dag i stället för åka upp på glaciären så får hon göra de som exempel.. men ofta vill man ju träna mycket ihop med dom andra när man väl träffar dom

Inlagd: 2018-03-27, 21:18
Skriven av: jossa

Det känns väl som att Kalla kommer fortsätta med sitt upplägg. Det avgörande är möjligheten att ha med Ingesson hela tiden. Jag tror dock att hon tycker att det skulle vara oerhört inspirerande att köra hela försäsongen tillsammans med de andra, nu när vi har några unga åkare med höga ambitioner. Att få köra intervaller uppför mot Ebba och tempoväxlingar mot Stina och Jonna lockar säkert en hel del.

Efter att Haag stannade i utvecklingen 2010/11 var den riktiga sparringen för Kalla inte på topp direkt. Visst har Ingmarsdotter varit en habil distansåkare och Wikén kom ju fram, men de har inte haft några egenskaper som på riktigt utmanat Kalla.

Inlagd: 2018-03-27, 21:34
Skriven av: oggson

Tror nog att Kalla skulle få ta med sig Ingesson om Kalla var med på landslagets läger men tidigare handlade det ju om att Ingesson skulle få betalt och vara en landslagstränare vilket inte var möjligt. Nu handlar det väl mer om att Kalla vill ha en annan uppläggning på lägrena (lite längre läger och förlagda till lite andra tidpunkter än landslagets läger).

Svårt att jämföra med friidrotten, man har ju inget landslag på det sättet i friidrotten (finns inga fasta träningsgrupper i friidrott även om det är en hel del läger under tränings- och försäsongen).

Inlagd: 2018-03-27, 21:48
Skriven av: swestam

Jossa… Jag hårdrar lite för att tydliggöra min ståndpunkt. Är inte så att jag sågar landslagets verksamhet bara för att jag skulle vilja ha ett annat, friare upplägg som är mer uppbyggt kring åkarna.

Det jag menar med att landslaget ska va till för åkarana och inte tvärtom, är: I en lagsport är spelarna till för laget. Då kan man ha ett rätt hårt lagtänk som individerna måste anpassa sig till (även om det även där behövs viss frihet). På så vis gör t.ex. Laget Sverige minst lika bra resultat utan Zlatan som man gjorde med. I en individuell sport bör dock landslagsupplägget vara till för att ge dom enskilda individerna det bästa upplägget för just dom (även om ett visst lagtänk oftast stärker individerna). Om Kalla istället hade valt att sluta när hon kände att hon inte kunde få till det upplägg hon ville i landslaget, skulle det skadat svensk skidåkning betydligt mer resultatmässigt än lknande scenario i en lagsport.

Sen finns det absolut många exempel på framgångsrika och hårt styrda lagupplägg med en demontränare även inom individuella sporter, t.ex svenskt skidskytte. Men jag tror inte det är nån hållbar lösning inom svensk längdåkning.

Inlagd: 2018-03-27, 21:52
Skriven av: Manne

Kalla har ju faktiskt haft förmånen att ha med Ingesson på OS. inte så att några andra åkare vad jag vet fick den förmånen om man hade tränare utför för landslaget…

Är Ingesson helt ute ur bilden som en landslagstränare nästa år?

Inlagd: 2018-03-27, 21:55
Skriven av: jossa

Ustiugov har tagit ett par guld på ryska mästerskapen som pågår. Så han är tillbaka. Bra det.
Hoppas han kan utmana Kläbo rejält nästa vinter.

Inlagd: 2018-03-27, 21:58
Skriven av: jack

Jack: Ja, ryssarna kommer ha ett minst lika starkt lag som Norge om Ustiugov och gänget hittar tillbaka 100 %.

Ustiugov, Bolshunov, Spitsov, Bessmertnykh, Chervotkin, Larkov och Belov. Vet inte om Vylle kör vidare och osäkert kring Legkov.

Inlagd: 2018-03-27, 22:08
Skriven av: oggson

Manne: hur skulle en sådan organisation se ut då? alla med egna tränare? egna läger när de passar in för dom bäst ? vem betalar ?

Inlagd: 2018-03-27, 22:34
Skriven av: jossa

Att Kalla blev bättre med eget upplägg går ej att bevisa då man inte kan klona Kalla. Jag är inne på den linjen att Kalla även utan eget upplägg skulle visat en högre nivå med tanke på den erfarenhet hon har av tidigare hård träning.Inte heller att förglömma att hon fick ordning på sin sociala tillvaro. Klart att detta hade en otrolig positiv inverkan på den mentala biten som spillde över på skidsidan.

Inlagd: 2018-03-27, 22:49
Skriven av: GKA

Det skulle bli till det sämre om varje åkare stod för sitt och sen utgjorde ett landslag tillsammans. Det är helt omöjligt för varje åkare var för sig att dra in den sponsorkakan som skidförbundet har och sedan distribuerar ut till åkarna. Det skulle bli bättre för dom 5-6 bästa, och så sämre för övriga 40 eller hur många åkare som numera ingår i landslagsgrupper. Vi ska vara glada att man är såpass samspelta och att dom flesta värnar om att vara med i landslaget och dess upplägg. Inget ont om Kalla. Men kommer alltid vara bäst att åkare och förbund är på samma sida.

Sen att ha med en personlig tränare och sånt på läger borde ändå gå att fixa, en bagatell i sammanhanget. Men landslagsidén som sådan med gemensamma läger är korrekt.

Inlagd: 2018-03-27, 23:27
Skriven av: JohanA

Angående landslaget osv så har vi från P4 Sörmland detta: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6388762

Benny Södergren (är han inte lik Bosse bildoktorn?) som tog bronset (halva Sveriges medaljskörd) vid femmilen 76 säger bland annat detta:

”Drivfjädern i skidåkningen var att få åka i den vita landslagsdräkten. I övrigt så var jag inte så jätteintresserad av att bli svensk mästare eller vinna vasaloppet eller något sånt. Utan det var just att vara landslagsåkare och komma från Hällbybrunn och åka i den vita dräkten. Det imponerade på mig” :-)

Inlagd: 2018-03-27, 23:52
Skriven av: peter skigames

Tänk att gubben lever än, såg likadan ut för femtio år sen. Nyttig men ingen stjärna.

Inlagd: 2018-03-28, 00:50
Skriven av: GKA

Ser att även Justyna Kowalczyk kastar in handduken och lägger av i World Cup…

Justyna ser jag som nr två genom tiderna efter Björgen och klart mer mångsidig än Johaug… Eller hur?

Inlagd: 2018-03-28, 10:20
Skriven av: ErrkaPetti

Jusyna har vel stort sett levert i klassisk. Johaug er jo like sterk i klassisk som i skate, men Justyna var bedre i sprint

Inlagd: 2018-03-28, 11:05
Skriven av: Sven

ErrkaPetti, ska man inte räkna in Kulakova, Välbe och andra gamla ryskor. Belmondo?

Hon är bästa polska i alla fall. ;)

Inlagd: 2018-03-28, 12:26
Skriven av: peter skigames

Ser att Kalla fortsätter över Seefeld då skidåkningen är kul i detta nu.

Inlagd: 2018-03-28, 12:31
Skriven av: GKA

Moa Molander Kristiansen kollapsade efter 3-milen: http://www.sweski.com/landslagsaakarens-otacka-sm-kollaps.6102357-184999.html

Inlagd: 2018-03-28, 12:48
Skriven av: Kurt

Att Moa M-K fick bäras ut på bår såg man även i bild i TV men det kommenterades aldrig tror jag.

Inlagd: 2018-03-28, 13:41
Skriven av: Tobbe H

Hur var det nu? Var inte Justyna avstängd för dopning?

Inlagd: 2018-03-28, 14:10
Skriven av: GKA

Ser att Justyna fick knappt ett års avstängning pga försumlighet i användande av doping klassad medicin.

Inlagd: 2018-03-28, 18:08
Skriven av: GKA

Jo, ni har rätt, det har funnits några före dagens stjärnor…

Men, resultaten för ryska åkare på 90-talet tar jag med en nypa salt… Var dom verkligen rena i Ryssland då (läs Välbe)?

Välbe har ju en del medaljer, men, inget individuellt OS-guld…

Då röstar vi på Stefania Belmondo istället… ;-)

Kulakova? Nja, var det en kvinna överhuvudtaget?

Inlagd: 2018-03-28, 19:16
Skriven av: ErrkaPetti

ErkkaPetti, Italienska åkarna var knappast rena efter besök hos Dr Ferrari.

Inlagd: 2018-03-28, 19:21
Skriven av: GKA

Om man redan nu får spekulera lite i träningsgrupper inför nästa säsong så lär Haag, Henriksson och Wiken lämna träningsgrupp 1 på damsidan. Ersätts gissningsvis av Dahlqvist och Nordström. En tredje åkare skulle kunna vara Lisa Vinsa eller Evelina Settlin. Det blir lite sprint- och korttungt i a-laget men samtidigt kör ju de åkarna bättre än sina närmsta konkurrenter även på längre distanser.

Inlagd: 2018-03-28, 22:08
Skriven av: Per

På herrsidan lär nog bara Emil försvinna från grupp 1. Ekström får säkert minst ett år till på sig att ta nya steg, Rickardsson fortsätter. Teo och Hellner tror jag också satsar ett år till. Så en åkare in i träningsgrupp 1. Kanske Björn Sandström eller Petter Engdahl. Där blir det då omvänt att sprintsidan tunnas ut lite.

Inlagd: 2018-03-28, 22:18
Skriven av: Per

Per, Om jag känner Sares rätt kommer han att göra om gruppindelningen för nästa.Nya tränare ska in troligen bla nån dam kan jag tro.

Inlagd: 2018-03-28, 22:21
Skriven av: GKA

GKA: Du tänker att man slår ihop grupp 1 och 2 t ex?

Inlagd: 2018-03-28, 22:23
Skriven av: Per

Visst kan det sättas parenteser runt Belmondo med flera.

Bästa svenska då? Försynt sätter jag Kalla som etta före Toini. Trea har jag fortfarande Billan med ev Stina som stark utmanare kommande år.

Inlagd: 2018-03-28, 22:37
Skriven av: peter skigames

By the way, var tog Vasstrader vägen?

Eller, har den personen bytt namn?

Bara lite nyfiken…

Angående Justyna K:s ”doping”, var det inte ett antiinflammatoriskt preparat som var godkänt av FIS, men förbjudet av IOK?
Orkar inte googla upp detta nu, dax för sängen efter en slitsam period på jobbet…

Känns tomt att tävlingssäsongen internationellt är slut :-(

Inlagd: 2018-03-28, 23:18
Skriven av: ErrkaPetti

Per,kan ev bli så . Tror inte man är nöjd med resultatet av grupp 2 .med få åkare med ganska klent utfall.

Inlagd: 2018-03-28, 23:19
Skriven av: GKA

Peter: Billan före Stina? Stina har ändå redan 5 OS-medaljer och 4 VM-medaljer mot Billans 4 VM-medaljer. Och Stinas 15 VC-segrar mot Billans 2. Och en pallplats i TdS som har hög status numera. Fyra som bäst i totala VC mot Billans…ja vad var hon som bäst i totala VC? Även om man tar hänsyn till fler lopp på mästerskap i modern tid är det stor skillnad tycker jag. Men Toini före Stina kan jag köpa. Det är svårt att värdera så långt tillbaka i tiden men två individuella OS-guld och totalt 7 mästerskapsmedaljer på den tiden slår Stina tycker jag.

Inlagd: 2018-03-28, 23:24
Skriven av: Per

Man måste göra om trupperna på något sätt. Herrsidans indelning funkar inte alls, dels går det knappt att urskilja vilka som är värda att satsa på bakom A-laget, och dels visar dom inga som helst resultat. Nej, ska man ha något bakom dom bästa får det se till att vara ungt nu. 95:an Sandström kan vara äldst i ett sådant lag.

Eller så börjar man med distans och sprintlag igen. Varför ska egentligen Rickardsson och Hellner träna med Peterson och Westberg? Dom vill ju bli bra på helt olika saker.

Damerna behöver bara föryngra lite. Är frågande till Wikén och Öberg i landslagstrupper. Finns det någon utveckling kvar? Var står dom om 4 år? Kommer dom ens platsa i världscupen nästa säsong? Är nog mer lönt att investera i andra på väg upp i 20-22 års åldern, dom finns i massor på damsidan.

Inlagd: 2018-03-29, 01:25
Skriven av: JohanA

Sven sade:

”Jusyna har vel stort sett levert i klassisk. Johaug er jo like sterk i klassisk som i skate, men Justyna var bedre i sprint.”

————————-

Levererar bara i klassiskt? Hon blev ju världsmästare på 30k fristil 2009…
Andra mästerskapsmedaljer i skate också…

Vad det anbelangar ”doping” på Justyna K. var det ett antiinflammatoriskt läkemedel godkänt under träning, dock ej tävling…
Tydligen hade hon tagit en halv tablett inför tremilen i VM 2005…

Lite skillnad mot att ha anabola steroider i kroppen…

Inlagd: 2018-03-29, 06:15
Skriven av: ErrkaPetti

Jag avsåg inte att ta bort landslagsverksamheten. Tvärtom menar jag att man borde ändra den och göra den mer flexibel för att den ska överleva. För det är viktigt att man får med dom bästa.

Om man förenklar grovt kan man säga att en landslagsverksamheten bör ha två huvudsyften. För det första att hjälpa våra bästa skidåkare att finansiera sina satsningar på att bli så bra skidåkare som möjligt. Och för detta behövs att man delar på en del saker och gör annat tillsammans för att maximera resurserna. För det andra bör man ge dom bästa möjlighet att träna, spara och byta erfarenheter med varandra för att på så vis utveckla varandra.
Jag tror att det finns fler lösningar än den vi har idag för att få ihop dessa två punkter i en landslagsverksamhet.

En intressant detalj är att träna staben byttes ut samtidigt som Kalla hoppade av. Och om jag minns rätt var det en överraskning att Kalla hoppade av. Det får mig att undra vad man har för dialog med åkarna när man utformar upplägget.

Inlagd: 2018-03-29, 08:26
Skriven av: Manne

Per, Billan var tvåa i totalen två gånger. Sedan är merparten av Stinas medaljer från stafetterna där Billan inte hade så rappa kamrater. Till ditt försvar kan sägs att Billan inte lyckades i OS. Värderar även distansmedaljer något högre. Får bara Stina till det på intervallstart så går hon om snart.

Inlagd: 2018-03-29, 09:13
Skriven av: peter skigames

Peter Skigames: Håller med dig. Kalla, Toini, Billan och Stina i den ordningen.

Per: Billans VM-guld i Oberstdorf 1987 på 20 km intervallstart var mycket stort. Under dopingens guldålder på 80-talet dessutom. Naturligtvis var vår Billan ren som snö.

Hade det inte varit för de stora framgångarna på herrsidan (Wassberg, Svan) hade nog guldet blivit större genomslag. Bättre än tvåa i världscuptotalen (två gånger) har ingen annan svenska blivit på damsidan.

Loppet kan ses i sin helhet på Youtube (se länk nedan) då någon lagt in det från privat video, såg nu nostalgiskt igenom hela igen, kul att även se en ung Ordina som då åkte för Sovjet (bib 10, Billan bib 50) tvåan Reztsova (bib 44) bojkottade prisceremonin, sur kanske? Ryskan är för övrigt en av få idrottare som vunnit OS-guld för tre olika nationer (Sovjet, OSS och Ryssland).

https://www.youtube.com/watch?v=_1J_wcS5-28

Inlagd: 2018-03-29, 10:23
Skriven av: Jörgen

Adelskalender svenska damer distans: Kalla, Toini, Billan, Haag, Ordina, Nilsson, i nämnd ordning. Då har jag prioriterat internationella resultat.

Inlagd: 2018-03-29, 11:46
Skriven av: Manne

Peter: Hälften av Billans fyra VM-medaljer var ju i stafett (två brons). Och vid det sista (1995) var det inte Billan som var den tongivande i laget längre. Stina har ju tvärtom varit avgörande för flera team-medaljer. I Sotchi bar hon Ida till ett brons. I Lahti vann hon en spurtstrid och två ggr i Falun likaså. Så jag vidhåller Stina som klar tvåa. Konkurrensen idag ser jag tvärtom som större än 1987 på damsidan.

Inlagd: 2018-03-29, 12:17
Skriven av: Per

Per: hur räknar du att de var hårdare Konkurrensen nu än när Billan åkte ? Har en känsla av att de var fler olika som vann mästerskaps lopp mellan 87-92 än mellan 13-18 alltså bådas 5 första mästerskap..men vet inte om de är någon bra måttstock heller..

Inlagd: 2018-03-29, 13:24
Skriven av: jossa

Jörgen:3 nationer?? Har hon flyttat runt? Nej.
”Kärt” barn har många namn?
Gustav Vasa ”vann” första Vasaloppet i Svea Rike, Sverige och Swerike.

Inlagd: 2018-03-29, 13:55
Skriven av: Kallner

Per, jag skulle vilja hävda att konkurrensen var större på 80-talet. Såväl ”DDR” och ”Tjeckoslovakien” härjade – forna stormakter som ej finns längre. Ska kolla upp det vid tillfälle fast visst fick hon många topp-6 vid mästerskap. Billan alltså.

I distansadelskalendern får icke Strandberg på 60-talet glömmas bort. Vinst i Holmenkollen väger tungt.

Inlagd: 2018-03-29, 14:41
Skriven av: peter skigames

Jossa: Jag tänker att damidrotten generellt har utvecklats och breddats så att det idag finns fler utövare och högre nivå. Så även om det fanns dopade längdåkare då (på herrsidan där Sverige dominerade också kanske?) tror jag konkurrensen är hårdare idag. Fadt det är ju svårt att mäta. Mitt huvudargument är dock att Stina har vunnit mycket fler medaljer på mästerskap än Billan (och att räkna bort just Stinas stafettmedaljer tycker jag blir fel som sagt). Hon är tydlig nummer 3 genom tiderna för mig. Om man bara räknade distans är det möjligen annorlunda men det var väl ändå rätt längesedan som vi inte såg sprint som en distans som andra inom längdskidåkningen. Och Stina har nu vunnit medalj både i sprint och på den längsta distansen. Bara det är imponerande.

Inlagd: 2018-03-29, 15:52
Skriven av: Per

Går ej att jämföra dagens idrottare med gårdagens då utvecklingen gått framåt på alla plan inte minst träning/material. MAO är dagens åkare flera klasser bättre än bara för några år sen.

Inlagd: 2018-03-29, 17:00
Skriven av: GKA

Ska upp till stuga i påsk. Blir en del skidor faktiskt :)
Glad påsk på er!

Inlagd: 2018-03-29, 17:18
Skriven av: jack

GKA, visst går det att jämföra åkare från olika epoker. Visst blir det väldigt subjektivt. Och Sixten Jernberg med sina träskidor hade inte haft mycket att sätta emot Hellner och co. Dessutom så fanns inte den kunskapen som finns idag hur man optimerar sin form bäst. Dock, hade Sixten varit aktiv idag så hade han anammat dagens teknik och material så jag är övertygad att Sixten hade kört i den vita dressen om vi ponerar lite. Lite som en del hävdar att 70-talets fotbollsspelare hade varit chanslösa mot dagen stjärnor. En myt skulle jag vilja säg.

Inlagd: 2018-03-29, 21:26
Skriven av: peter skigames

Jörgen, tack för länken till Billans guld-lopp i VM 1987!

Känns som det hänt en del på många fronter sedan dess ;-)

Och, det får en att inse att man inte är så ung längre, då jag var 24 år redan 1987…

Vore kul att hitta fler skidlopp som detta (hela sändningen med allt vad det innebär)…

Och, minns ännu en gång att Bjarne Andersson var en lysande bisittare i Billans guld-lopp…

Inlagd: 2018-03-30, 10:10
Skriven av: ErrkaPetti

ErkkaPetti: Kul att du såg på hela loppet liksom jag gjorde, användaren som lade upp det på Youtube har lagt upp många fler nostalgiska lopp att titta på, länk:

https://www.youtube.com/user/GundeWassberg/videos

Inlagd: 2018-03-30, 10:46
Skriven av: Jörgen

Jörgen, tack ännu en gång för länk nummer två!

Massor av skid-porr!!

Skall titta igenom en del lopp i påskhelgen. På väg mot sommarstället i skogen nu, och där finns stillheten och lugnet att njuta av lite skidhistoria…

Glad påsk alla skilovers out there!

Inlagd: 2018-03-30, 10:57
Skriven av: ErrkaPetti

Emma Wikén gör en skidskyttesatsning mot 2019. Varför är jag inte förvånad?

Inlagd: 2018-04-01, 00:57
Skriven av: Pelle

Lång intervju med Frida Karlsson i dagens Allehanda. Hon berättar att hon slutar med längdskidåkning för att istället satsa på fotbollen.

I slutet på artikeln spekuleras det i att Ebba Andersson också kommer sluta för att istället satsa på en karriär inom terränglöpning (mer skonsamt för kroppen).

Inlagd: 2018-04-01, 08:59
Skriven av: lirap1

Kanskje til og med navnet ”Frida Karlsson” er en stor aprilsnarr .. ;-)

Inlagd: 2018-04-01, 10:09
Skriven av: pelle

Mullret från skogarna i Åsarna. Thomas Wassberg har fått nog av daltandet och tar över herrlandslaget med kontrakt fram till och med nästa OS med målsättningen guld i herrstafetten. Expressenlänk

Inlagd: 2018-04-01, 11:37
Skriven av: Jörgen

Har läst lite gamla artiklar nu när tiden har funnits på påsklovet…

Hittade en om Aino-Kaisa Saarinens avsked och framtid bland annat…
Avslutningen på säsongen har ju faktiskt skördat många skidpensionärer, bland annat Aino-Kaisa, men, hur är det med Riita-Liisa Roponen?
Riita-Liisa fyller ju 40 år i år och var ju med i OS i Sydkorea, men, tänker hon sig en fortsättning månntro?

Då blir ju fortfarande Marit inte äldst i WC…
Drar mig till minnes att Japanskan Ishida är förr 1980 också…

Hur som, imponerad av idrottsmän som klarar att leverera när dom är på väg mot 40…

Inlagd: 2018-04-01, 14:36
Skriven av: ErrkaPetti

https://www.tv2.no/v/1156171/
J H Klæbo er god han, men mot denne mannen i toppform er han sjanseløs på sprinten .. ;)

Inlagd: 2018-04-02, 00:10
Skriven av: pelle

pelle, ALLA minns hur lite kraft Petter Northug hade kvar till efterföljande semifinal och final efter denna dåraktiga spurt i kvartsfinal ;-)

Han var ju verkligen trött i finalen och hamnade utanför pallen…

Petter Northug kommer aldrig bli lika bra som Johannes H. Kläbo i sprint…

Inlagd: 2018-04-02, 16:35
Skriven av: ErrkaPetti

Ahhh, vilken påsk! Skidåkning o sol varje dag, kan inte bli bättre än så här. Tunn klistergrund med mjuk burkvalla har funkat perfekt varje gång.

Inlagd: 2018-04-02, 17:09
Skriven av: Kallner

Synd att Iversen inte ville fortsätta. Men det handlar väl också om vilken roll landslagstränarna har i det svenska landslaget.

Inlagd: 2018-04-03, 22:14
Skriven av: swestam

Vilken roll har Iversen haft då? Någon slags övergripande mentor på lägren? Bollplank? Kanske inte så lätt om det är flera som drar åt olika håll både från ledningshåll och åkare. Spekulerar lite…

Inlagd: 2018-04-04, 09:19
Skriven av: peter skigames

Från intervjun (se länk av Per ovan)

”– Jeg føler liksom at jeg ikke får gjort den jobben jeg tror jeg er best på godt nok. Det kan være at jeg ikke passer som landslagstrener i det svenske systemet. Den kursen som utøverne selv ønsker, med tanke på landslag og aktivitet, passer ikke meg”

Låter underligt att Iversen anser att han inte kunde göra sitt jobb för att de aktiva själva önskar en annan riktning? hm

Inlagd: 2018-04-04, 10:43
Skriven av: Jörgen

Har Iversen varit tränare i två år och känt sig undanskuffad och inte sagt nåt på hela tiden? Är det sant?

Inlagd: 2018-04-04, 12:04
Skriven av: GKA

Det är nog precis som Iversen säger. Han vill vara tränare, inte administratör. Det svenska systemet har både för och nackdelar, precis som det norska och alla andra system.

Inlagd: 2018-04-04, 13:11
Skriven av: anders 2

Det är en intressant intervju helt klart. Särskilt det Sares säger på slutet (”det får ni fråga Stina om”). Det har ju framgått att Stina egentligen helt och hållet la upp sin träning själv efter femteplatsen i Lillehammer i början av december. Från den tidpunkten verkar hon ha tagit över helt enkelt. Hon var riktigt svag i stakningen i både Ruka och Lillehammer och efter Lillehammer trodde jag ärligt talat inte att hon skulle ta OS-guld. Men väl i Korea hade hon en stakning som var överlägsen alla andras. Något viktigt hände mellan Lillehammer och OS och det var inte bara form. Gissningsvis tyckte Stina att stödet när det gäller träning från landslaget var vagt eller otillräckligt och att hon därför själv måste lägga upp den. Det är nog en bra lärdom för henne men frågan är om det är en bra lärdom för landslaget som helhet? Och vem är det som har varit det reella bollplanket om träningsupplägg i damtruppen om det inte var Iversen?

Inlagd: 2018-04-04, 13:48
Skriven av: Per

Det är som jag sagt förut, Grip är hygglig på att fixa en organisation men han kan inte utveckla åkare. Nu verkar även hans huvudtränare mest varit lakejer, vilket är beklagligt. Han har nog styrt och ställt lite som han vill. Stina Nilsson den enda som är yngre än Teodor Peterson att ta en individuell mästerskapsmedalj. Peterson fanns redan i landslaget när Grip kom(han har varit FK kortare). Men på cirka åtta år har alltså en åkare lyckats ta klivet hela vägen. Fritt fram att sockra detta med att andra åkare tagit en massa medaljer och juniorframgångar, men det är då inga vars framkomst eller utveckling kan kopplas till Grip. Han har fått åkarna att dra åt samma håll(fram till att Kalla hoppade av åtminstone) men nu när veteranerna tackar för sig sjunker medaljskörden dramatiskt.

Nu tänker jag inte sörja Iversen. Han verkar allmänt lite stöddig, och för svensk del är det inget alternativ att försöka kopiera Norge som han vill. Kopierar vi Norge kommer vi alltid vara en blek kopia. Vi ska hitta träning som fungerar ännu bättre. Och damsidan mår bättre än någonsin, så ett och annat gör vi nog rätt också.

Men på herrsidan krävs mycket nytt blod och kreativa idéer för att vända det sjunkande skepp som vi ser. Och det handlar om betydligt mycket mer än att övertala Olsson, Rickardsson och Hellner att hela tiden fortsätta ett år till. Det måste börja med en ny FK, kanske rentav sportchef(Sares känns lite bundis med Grip han också, tyvärr).

Inlagd: 2018-04-04, 13:51
Skriven av: JohanA

Om vi ska ta den diskussionen igen så tycker jag att det är helt rätt att lära sig av Norge. Ett landslag bör vara öppet för lärdomar från alla håll: egenlärda såväl som importerade. Någon kopia – blek eller inte – är det svårt att se hur ett landslag någonsin kan bli. Allt hänger på individerna som ingår i laget och hur det är organiserat. Men här handlar det väl inte om den frågan utan om i vilken utsträckning åkarna faktiskt har landslagstränarna som stöd i sin träning. Och att Grip själv skulle vara inne och träna åkarna så att dam- och herrtränare åsidosätts tror jag inte alls på.

Inlagd: 2018-04-04, 14:18
Skriven av: Per

JohanA: Fast vilka åkare i åldersspannet mellan Stina och Teodor skulle kunna/borde ha tagit mästerskapsmedalj då? Ja, på damsidan har vi Nordström, Wikén, Sömskar, Settlin, Falk och Öberg som i så fall bör nämnas (åker av bra klass). Men Nordström har ju inte ingått i A-landslaget så henne får vi stryka. Falk har ju varit i två raka mästerskapsfinaler de två senaste säsongerna och jämfört med hur det såg ut för henne under ett antal år så måste hon väl ändå sägas ha utvecklats. Skulle vara då Settlin, Sömskar, Wikén och Öberg. Men frågan är om inte Wikén har varit ett omöjligt uppdrag att utveckla. Backar vi till VM i Falun 2015 så var Rydqvist fyra i ett individuellt lopp och Bleckur femma i två individuella lopp vilket var deras absoluta bästa resultat i karriären. På herrsidan är det väl bara Calle som ligger i det åldersspannet.

Att sätta upp individuell mästerskapsmedalj (och bara detta) som krav för att man skall kunna tala om att man utvecklat åkarna tycker jag nog också är lite väl tufft. Är ju inte så många individer överhuvud taget som tagit individuella mästerskapsmedaljer de senaste åren.

I OS var det sju åkare som tog individuella medaljer på damsidan (av tolv möjliga medaljer), på herrsidan var det tio åkare som tog individuella medaljer. I VM i Lahti var det åtta damer och nio herrar som tog individuella medaljer. I VM i Falun var det åtta damer och nio herrar som tog individuella medaljer.

Inlagd: 2018-04-04, 15:54
Skriven av: swestam

Sares till Stina Nilsson: ”Hörru Stina, det gick ju hyfsat i OS, OS-guld och OS-brons och två stafettsilver. Så bra så att du grät en skvätt till och med. Så jag undrar, vem tränar dig egentligen. Jag har frågat runt lite men inte en jäkel vet. Det skulle vara intressant att veta.”
Ibland tror man inte sina ögon när man läser om skidlandslaget men kul samtidigt. Det blir ofta så när det handlar om individualister.

Inlagd: 2018-04-04, 17:31
Skriven av: Tobbe H

Jag tror både Charlotte och Stina är envisa som synden ;-)

Blir intressant med kommande säsongs upplägg och vilka som komma styra skutan…

Inlagd: 2018-04-04, 17:50
Skriven av: ErrkaPetti

Iversen tänkte att Kalla skulle vara med men den gubben gick inte hem. Stina kör också eget och Ebba / Falk har nog sina tränare också så vad blir kvar till Iversen. Varför överhuvudtaget lägga ut pengar på nåt som inte behövs.

Inlagd: 2018-04-04, 18:53
Skriven av: GKA

Tobbe H sade:

”Sares till Stina Nilsson: ”Hörru Stina, det gick ju hyfsat i OS, OS-guld och OS-brons och två stafettsilver. Så bra så att du grät en skvätt till och med. Så jag undrar, vem tränar dig egentligen. Jag har frågat runt lite men inte en jäkel vet. Det skulle vara intressant att veta.”
Ibland tror man inte sina ögon när man läser om skidlandslaget men kul samtidigt. Det blir ofta så när det handlar om individualister.”

Kan det vara P.. E..fsson som har tränat Stina?

Inlagd: 2018-04-04, 19:13
Skriven av: ErrkaPetti

”– Hela förra året så var Ole Morten hennes tränare. Sen… vem Stina själv har bollat sin träning med i vinter, det får man nog fråga henne om. Min bild är att Ole Morten i alla fall har varit kontaktperson till Stina när det gäller landslagsverksamheten. Sen om det varit någon annan där och hjälpt henne, det måste ni nog fråga Stina om.”

Kalle-Anka-ledarskapet inom förbundet kämpar på! Tur kanske att både Kalla och Stina har gått sina egna vägar. OS-guld talar sitt tydliga språk.

Ebba – har nog god stöttning av sin far som är skidtränare.
Dyvik – Annika Zell.
Falk – Niclas Grön
Anna Haag – Hon verkar faktiskt ha fått bra stöttning där tränarna la upp en plan för att hon skulle komma ifrån sin överträning. Tyvärr räckte det inte till OS
Sofia Henriksson – Tävlat ett lopp i år i Gällivare. På sociala medier verkar hon inte direkt ha bråttom att tävla
Stina – kör själv
Kalla – kör eget race
Wikén – oklart vad hon håller på med
Burman – övertränad – hade nog behövt stöttning
Axel Ekström – har han tävlat ens?
Calle – har inte koll på pulsklockan – i behov av akut stöd från en tränare
Hellner – lojar på utan att få till det och tappar år efter år
Teodor – långt ifrån glansdagarna
Oskar Svensson – har tagit kliv hela tide

Ett ganska blekt facit för de åkare som endast har landslaget som coacher, förutom Oskar Svensson.

Inlagd: 2018-04-04, 20:39
Skriven av: mickedata

Inget svårt beslut för Iversen. Han har väl i praktiken bara tränat den såkallade kärnan: Ida, Haag, Wikén och Stina. Alla andra utom Dyvik struntade exempelvis att åka till ett av Iversens landslagsläger i höstas.

Nu har Stina börjat träna sig själv igen, Haag slutar, Wikén sparkas förmodligen ut och Ida har en annan tränare som också hjälper henne.

Inlagd: 2018-04-04, 20:40
Skriven av: Jan

Tobbe: LoL på den! Svar Sares: ”Ingen aning. Hon dyker upp på en del läger och löser korsord och tar foton på bakverk och så men träningen verkar hon sköta själv. Och det gick ju lika bra utan tränare som med så varför klaga. Det tar jag med mig.”

Inlagd: 2018-04-05, 07:50
Skriven av: Per

https://www.dagbladet.no/sport/kalla-takker-bjorgen-og-johaug-etter-gullet—det-har-betydd-veldig-mye/69439835
JohanA.. Disse ”blek kopia” som du omtaler, har nok vært en stor fordel for eks. Kalla i treningsjobben.. Kanskje til og med livsviktige for hennes suksess videre i karrieren, som hun ærlig innrømmer.. Men kanskje ”litt” inspirasjon andre veien også…
Og se ikke bort ifra att Stina som de hevder trener seg selv, med trenerhjelp hadde skaffet Sverige stafettseier både på den store stafetten og sprintstafetten, men hun var totalt sjanseløs og ble knust på begge..

Inlagd: 2018-04-05, 09:33
Skriven av: pelle

Problemet med att kopiera Norge lite att vi har för få verkliga talanger, i Norge kan man köra my way of the high way eftersom även om Northug hoppar av så finns det 10 andra som med rätt stöttning är medaljkandidater. Då kan man också köra hårt på träningsmetoder som är mer bära eller brista, går 5 av 10 bort på överträning har man 5 kvar som kommer plockas medaljer. Tränar Stina och Charlotte över sig bidde det ingenting.

Svenska förbundet borde inse att deras uppgift är att ge våra stjärnor exakt det de vill ha på det sättet de vill ha det, även om det innebär att man får kicka några gubbar som inte kan svälja sina egon.

Inlagd: 2018-04-05, 13:47
Skriven av: Thorrez

Att använda sig av norska tränare handlar ju ej om kopiera Norge och träna sönder våra svenska åkare. Det handlar ju att få in den bästa tränarkompetensen vilket vi ej själva har.

Inlagd: 2018-04-05, 14:40
Skriven av: swestam

Grip har ej uttalat sig i tränarfrågan ännu så vitt jag vet. Möjligt att han tagit ledigt några dagar och kommer med ett uttalande längre fram i tiden.Ska bli kul att höra hans åsikt om bristen på kommunikation i ledargänget.

Inlagd: 2018-04-05, 14:44
Skriven av: GKA

Känns lite som det finns anledning att se över arbetsbeskrivningarna i landslaget. Både Karlsson, Pärsson och nu Iversen har väl uttryckt frustration över att inte få göar (eller ha mandat att göra) det som dom trott eller förväntat?! Och är verkligen landslagstränare den korrekta titeln för alla fyra ”tränarna”, när en stor del av åkarna samtidigt har personliga tränare?

Inte minst när man tar in kompetens utifrån (andra idrotter, eller nationer), verkar det finnas ett behov av att tydlig göra strukturen/ metoden och arbetsbeskrivningarna.

Inlagd: 2018-04-05, 15:37
Skriven av: Manne

Även de mentala tränarna/coacherna finns ju numera med stort inflytande över åkarna. Där kapas en del av det som jag tror tidigare avhandlades mellan tränare och åkare: känslor, fokus, motivation etc. Har alla i landslaget egna mentala coacher eller är det bara några?

Inlagd: 2018-04-05, 15:42
Skriven av: Per

Pelle, tveksam till om mer tränarhjälp hade tagit bort den sugande mjölksyran från Stinas ben i de där avgörande momenten du talar om under OS. Riktigt så enkelt är det ju inte.

Inlagd: 2018-04-05, 17:48
Skriven av: Freddy

Petter Northug har tydligen gjort bra lopp i lagsprint i Norge.
Hade man inte nästan glömt Petter?

Inlagd: 2018-04-05, 20:49
Skriven av: Kallner

Iversen ansågs av Rydkvist som olämplig som damtränare.Hon blev kritiserad av Iversen för att ha lämnat matbordet för tidigt under ett läger bla.
Tycks som om hon fick rätt till slut.

Inlagd: 2018-04-06, 10:06
Skriven av: GKA

GKA: Samtidigt har flera av åkarna sagt att Iversen är den bästa tränaren de har haft så jag tycker inte man bara kan Rydqvist åsikter för en absolut sanning. Men det passar väldigt bra in här på skidpepp med det starka Iversen-ogillande som frodas här.

Inlagd: 2018-04-06, 11:25
Skriven av: swestam

Oj.

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/just-nu-marit-bjorgen-lagger-av/

Inlagd: 2018-04-06, 11:28
Skriven av: Freddy

Äntligen!

Inlagd: 2018-04-06, 11:47
Skriven av: GKA

Helt rätt av Björgen att sluta nu. Sista internationella loppet: OS-guld på 3-milen. Plus att Johaug kommer krossa när hon nu är tillbaka, smart gjort.

Inlagd: 2018-04-06, 11:49
Skriven av: Den tillbakastående

Korrigering: Internationella mästerskapet skall det ju vara. Men hon vann ju i Falun också såklart…

Inlagd: 2018-04-06, 11:53
Skriven av: Den tillbakastående

Tack för allt Marit. Störst genom tiderna.

Inlagd: 2018-04-06, 12:00
Skriven av: Anders

Ja, Marit är den största skidåkaren på damsidan någonsin. Utan tvekan. Och det är säkert rätt att lägga av på topp. Imponerande att hon vann individuellt OS-guld och medalj på alla distanser i OS vid 38 års ålder.

Inlagd: 2018-04-06, 12:47
Skriven av: Per

Fossesholm kan bli nästa Björgen.En tvärhand hög
och med timmerstockar till armar och ben.Är i yngre juniorålder och kom elva på 5km i NM.Varning utfärdad! Henne kommer både Frida och Ebba få tampas med i framtiden.

Inlagd: 2018-04-06, 13:38
Skriven av: kore521@hotmail.com

Det var som attans. Marit lägger skidorna och vallaburkarna på hyllan. Hon var inte min största favorit fast får erkänna att meritmässigt så var hon en av de största. Kanske rent av den störste.

Detta imponerar.
FIS World Cup starts 303 (only individual)
FIS World Cup podiums 184 (only individual)
FIS World Cup Victories 114 (only individual)

Inlagd: 2018-04-06, 20:50
Skriven av: peter skigames

peter skigames… ”meritmässigt så var hon en av de största” … Interessant.. Hvem er over, og hvem er ved siden???

Hun har 8 OL-gull
18 VM-gull
114 vc-seiere
4 seiere i den totale verdenscupen
5 seiere i den totale sprintcupen
29 vc-seiere i stafett som avslutter..

Hvem er i nærheten da, venter i spenning??

Inlagd: 2018-04-06, 23:03
Skriven av: pelle

pelle, ryskorna Välbe, Smetanina, Kulakova framförallt. Antar att du tar för självklart att Marit är överlägsen? Jo, jag tycker hon är etta, men inte så överlägsen som vissa vill göra gällande.

Inlagd: 2018-04-06, 23:19
Skriven av: peter skigames

Störst med Björgen tycker jag är ”come backen” efter 2006-2007.
Meritmässig är väl Välbe närmast dessutom med 5 totala VC-segrar. Och älskad av norrmännen med en Holmenkollmedalj.
När man tittar på vilka som fått Holmenkollmedaljen kommer man ”osökt” att tänka på doping. Norrmännen är lite okritiska där.

Inlagd: 2018-04-06, 23:24
Skriven av: Kallner

Fem dagar kvar till teamsprinten! Tänk på att detta är en SM-tråd :)
Björgen är så bra att hon borde få vara med i svenska Mästarnas mästare så hon kan tvåla dit de svenska stiernerna :)

Inlagd: 2018-04-07, 09:02
Skriven av: jack

Ishidas segerkrans för typ större än henne.

KEK har droppat sina landslagstrupper för nästa år. För att främja en god diskussion och debatt så har han gömt dem. Så jag kan inte uttala mig så mycket om dem. Han ditchade Richie pga ålder i vart fall.

Inlagd: 2018-04-07, 11:21
Skriven av: Kultingen

Morsomt å se den svenske mesteren på 50km bli knust med nesten minuttet av ”pensjonisten” Anders Aukland, og nesten 3 minutter av pilotbrillemannen i Reistadløpet, sier litt om styrkeforholdet Norge – Sverige ;)

Inlagd: 2018-04-07, 11:34
Skriven av: Neithiri

Björgen står i en klass för sig meritmässigt, ingen annan är i närheten. Det är en enastående idrottskvinna som åker sitt sista (?) NM-lopp idag (?), det kan följas här, 30 km fritt intervall:

http://live.fis-ski.com/cc-2693/results-pda.htm

Efter 10 km leder Haga följd av Björgen +25 s och Jacobsen +44 s (loppet pågår)

Inlagd: 2018-04-07, 12:38
Skriven av: Jörgen

KEK är en man med stor humor!

Inlagd: 2018-04-07, 12:55
Skriven av: GKA

vem är KEK? var ser man trupperna?

Inlagd: 2018-04-07, 13:35
Skriven av: jack

Jack sade:

”vem är KEK? var ser man trupperna?”

http://www.sweski.com

Just nu har denna hemsida delas upp i ”gratis”-material och i en plusavdelning som kostar pengar (där KEK förslag på trupper står skrivet)…

Tyvärr är jag inte just nu plusmedlem, men skall bli när det verkligen är skidsäsong…

Gillar skarpt denna sida, har gått in på denna i flera år med stor glädje!
KEK är en klippa och duktig som fan på skidvärlden och dess utövare…

Inlagd: 2018-04-07, 14:49
Skriven av: ErrkaPetti

Dock ska man ha i åtanke att under Marits karriär har medaljmöjligheterna varit betydligt fler i mästerskapen än förr. När Välbe, Kulakova, Smetanina o co åkte var det från början 3 guld att slåss om, 5, 10 o stafett. Så ”krutryskorna” från 70, 80 och 90-talen får nog betraktas som mer framgångsrika i mästerskap än Marit.

Inlagd: 2018-04-07, 14:50
Skriven av: Kallner

Leghov lägger av.

Inlagd: 2018-04-07, 17:31
Skriven av: jack

Kallner, ja det är mina takter det när det gäller att räkna hur pass framgångsrik man är. Räkna dessutom in ett extra VM per fyraårsperiod. 3 mästerskap/4 år nu mot 2 mästerskap/4 år då. Det ger bara det ett tillägg på 33%, lägger man till fler distanser så blir det att dubbla (minst) medaljerna för Smetanina och Kulakova jämfört med MB. Fast fortfarande så håller jag MB som knapp etta.

Inlagd: 2018-04-07, 17:56
Skriven av: peter skigames

Kallner,
Åkarna som du räknar upp var knappast vita…En ganska svart period inom längden.

Inlagd: 2018-04-07, 20:06
Skriven av: GKA

KEK vill ha indelning i sprint, distans och U23 ser jag. Lite godtycklig indelning, särskilt på damsidan kan jag tycka där sprintåkarna ofta är de bästa även på distans. Han kickar Rickardsson från a-laget och vill ha utökade trupper till 8 i varje grupp. Förutsätter rimligen utökat tränarstöd om det ska bli bra tänker jag. Och var finns alla talanger som ska fylla Rickardssons pjäxor? Han behåller Wiken (och Ida) men dissar Henriksson. Axel Ekström åker också direkt ut ur a-truppen trots KEKs resonemang om att ge unga chansen. Lite tufft med tanke på att Ekström alldeles säkert gick för det i år men tippade över gränsen i träningen. (Om det är helt andra skäl till den misslyckade säsongen förstår jag resonemanget bättre). Jämförelsen med Kläbo och Bolshunov blir också konstig då Sverige bara har en talang som är ens i närheten av de två – Oskar Svensson. Svensson är sedan milsvid före andra svenska åkare i samma ålder. Så jag håller väl inte med KEK i så himla mycket faktiskt. Någon som har uppfattat förslagen i dess helhet? http://www.sweski.com/saa-vill-jag-ha-landslagen-2018-2019.6103012-185074.html

Inlagd: 2018-04-07, 20:31
Skriven av: Per

Även ett juniorlandslag vill han ha fortsatt förstås. Totalt 64 åkare mot dagens 54 i de olika landslagen. Är själv dock inte säker på att det är otillräcklig kvantitet i landslagen som förklarar att Sverige t ex har ett svagt herrlag för tillfället.

Inlagd: 2018-04-07, 20:42
Skriven av: Per

Hur många dopade lagkompisar hade Välbe omkring sig Danilova Lazutina Egorova o Tjepalova och säkert några till som jag missat.. hur kunde hon missat de? tittar man på listan av Ryska åkare när Välbe åkte så känns de helt klart som att hon borde vetat vad som hände många av dom åkare hon tävlat med under mästerskap har varit dopade hur kunde hon missat de…?

Inlagd: 2018-04-07, 22:39
Skriven av: jossa

Angående svenska herrarnas tillbakagång på världsrankingen i skidor:

Tittade på Masters-golfen på TV igår, och, kunde konstatera att golfens hemland Skottland inte har en enda spelare på varken herr eller damsidan bland dom 100 högst rankade i världen…
Vi är i gott sällskap just nu ;-)

Bara kämpa på!

Inlagd: 2018-04-08, 10:04
Skriven av: ErrkaPetti

I dåligt sällskap snarast.

Inlagd: 2018-04-08, 14:27
Skriven av: Tobbe H

Tanken är god med ett sprintgäng och ett distansgäng. Fast på damsidan är det väl bara Ebba (och Wikén) som är extremt specialiserad. T.o.m. Maja Dahlqvist tog poäng på distans i vinter.

Inlagd: 2018-04-08, 20:36
Skriven av: peter skigames

Her er en dame jeg tror kommer til å levere de neste årene.

https://www.dagbladet.no/sport/slo-weng-og-knuser-juniorene–16-ar-gamle-helene-kan-vaere-norges-neste-storloper/69686909

Inlagd: 2018-04-09, 10:30
Skriven av: Sven

Sven,
Hon verkar vass.

Inlagd: 2018-04-09, 18:07
Skriven av: Bamse

Tor Arne Hetland tvingas lämna sitt
uppdrag som norsk landslagstränare
efter kritik från de egna åkarna, det
uppger norska TV2.

Trots fina resultat med flera medaljer
i OS så tar nu Petter Nothugs tidigare
tränare Eirik Myhr Nossum över jobbet

Inlagd: 2018-04-09, 19:38
Skriven av: Kurt

Sven: Leverera mot vilka? Norska juniortävlingar? Att få åka internationellt kan hon ju bara glömma bort. Och tror knappast hon kommer slå Frida Karlsson på nästa års JVM.

Men visst, jag är inte överraskad med tanke på hur bra hon åkt tidigare under säsongen.

Inlagd: 2018-04-09, 20:39
Skriven av: swestam

ErrkaPetti, är det så illa? Skottarna får trösta sig med att Musgrave är inne på topp-100 inom längdskidsporten. ;)

Inlagd: 2018-04-09, 22:11
Skriven av: peter skigames

Vore intresaant med en tävlingstour med enbart 90-talister.

Inlagd: 2018-04-10, 07:30
Skriven av: jack

Ebba + Alpe Cermis-kross = sant? :):)

http://www.sweski.com/ebba-och-marcus-klattrade-bast.6106597-184999.html

Inlagd: 2018-04-10, 09:31
Skriven av: Freddy

Teamsprint om två dagar!

Inlagd: 2018-04-10, 11:40
Skriven av: jack

Mitt tips – SM Teamsprint:

Damer:

1. Ulricehamn
2. IFK Umeå
3. IFK Mora

Outsider? Åsarna…

Herrar:

1. IFK Umeå
2. Borås SK
3. Falun-Borlänge

Utmanare: Sågmyra lag 2 ;-)

Inlagd: 2018-04-11, 19:23
Skriven av: ErrkaPetti

ErrkaPetti: det finns en ny SM-tråd för detta.

Inlagd: 2018-04-11, 22:19
Skriven av: jack

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values