15 januari 2018, av Jörgen

Planica 20-21 januari

Nu är trupperna uttagna till kommande världscupshelg i Planica, Slovenien. Program:

Lördag 20 januari – Sprint i klassisk stil
Kvartsfinalerna startar kl 13.00

Söndag 21 januari – 10/15 km klassiskt intervallstart
Damerna startar kl 09.30 och herrarna kl 12.30

Sprint damer Sprint herrar
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Jonna Sundling, IFK Umeå
Linn Sömskar, IFK Umeå
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Marcus Hellner, Gellivare skidallians
Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb
Teodor Peterson, IFK Umeå
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Distans Damer Distans herrar
Ebba Andersson, Sollefteå SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Charlotte Kalla, Piteå elit
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Maria Nordström, Ulricehamns IF
Emma Wikén, Åsarna IK
Jens Burman, Åsarna IK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Marcus Hellner, Gellivare skidallians
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Viktor Thorn, Ulricehamns IF

505 kommentarer till ”Planica 20-21 januari”

Sprint – Maja Dahlqvist är inte uttagen, borde kanske ha fått chansen efter insatserna i helgen som gick?

Distansloppet – amerikansk uttagning mellan Nordström och Wikén?

Inlagd: 2018-01-15, 13:36
Skriven av: Jörgen

Intressant att de verkligen gett utrymme för att göra en ganska rak uttagning till vissa distanser. Settlin, Dyvik, Sundling och Sömskar om sista sprintplatsen. Wiken,Nordström, Falk om plats sista på 10 fritt.

Sedan Jönsson mot Thorn om sprintplatsen.

Detta känns som de mest rättvisa, ser verkligen fram emot helgen.

Inlagd: 2018-01-15, 13:37
Skriven av: Markus

Gillar verkligen att man låter åkarna åka om de sista platserna och inte bara gör en mesuttagning.

Inlagd: 2018-01-15, 13:39
Skriven av: swestam

Jag gillar också skarpt att de får åka och göra upp om OS-platserna.

Dahlqvist? Hon kunde gott ha fått chansen efter placeringarna i helgen som gick samt hon är i form? Sundling bäst i fristil men det gick inte så bra i Dresden och nu är det klassisk stil som gäller liksom i OS?

Inlagd: 2018-01-15, 13:52
Skriven av: Jörgen

Om det nu är så att det ska köras om dom sista platserna, är det väldigt märkligt att inte Maja Dahlqvist får va med i racet efter den gångna helgen.

Jag gillar inte den här typ av otydliga uttagningar när tränarna bestämmer allt och åkarna inte verkar veta vad som gäller… Om det var kört för Dahlqvist redan innan helgen, borde hon ha meddelats det tidigare. Att åkare gör superlopp och sen blir petade till nästa lopp, tror jag inte på i längden. Jag gissar att Dahlqvists petning lär bli en tidningssnackis.

Man kan väl i övrigt se en tendens att landslagstränarna prioriterar landslagsåkarna även till OS….

Inlagd: 2018-01-15, 13:54
Skriven av: Manne

Sundling slog ju Dahlqvist lätt i den tuffa, klassiska sprinten i Piteå. Men Dahlqvist var sedan lika klart starkare än Dyvik på samma bana. Så det är snarare Dyvik som får en chans på bekostnad av Dahlqvist, tycker jag.

Kul sprintbana i Planica! Först utför 20 meter i höjd. Sedan ska de ta 30 höjdmeter under följande 500 m. Därefter ny utförskörning på 20 höjdmeter och till sist en avslutande tio-meterklättring. Herrarna klättrar ytterligare lite till i den första stigningen. Inget för Emil Johansson, bedömde Grip & co tydligen…

Inlagd: 2018-01-15, 14:00
Skriven av: Per

Att Haag inte ska åka tyder väl starkt på att hon redan fått klartecken till OS.

Inlagd: 2018-01-15, 14:05
Skriven av: LarsW

Manne: Är inne på samma spår som du dvs ledningen valt att prioritera landslagsåkarna och att det är orsaken till att Dahlqvist inte får chansen att konkurrera trots tvåa individuellt och etta i teamsprinten (där hon slog Stina i spurten!) i helgen som gick. Det framstår som märkligt.

Inlagd: 2018-01-15, 14:18
Skriven av: Jörgen

Jörgen… Ja, Grip hävdar att man kollat på säsongen som helhet. Men det gör ju inte saken begripligare eftersom Dahlqvist slagit Dyvik i alla sprintar dom mötts i år, klassiskt som skate.

Vill man ha bra resultat, ska man premiera bra resultat. Att peta en åkare som precis vunnit och kommit tvåa i världscupen, sänder ut jättekonstiga signaler till dom som satsar på den här sporten.

Att bli petad för att man åkt dåligt, kan dom flesta finna sig i, då man vet att det berodde på en själv. Men att bli petad när man precis gjort sin livs prestation, kan göra att man upplever sig motarbetad och kan påverka motivationen negativt.

Inlagd: 2018-01-15, 14:32
Skriven av: Manne

Per m fl
Ja, att Dyvik får chansen och inte Dahlqvist måste bero på hur banan ser ut och att det är klassiskt. Dahlqvist har ju faktiskt varit före Dyvik i samtliga sprintar de båda kört denna säsong. Bäst hade kanske varit att ta med Dahlqvist och låta Falk bara köra distansen. Ida står ju över helt.

Inlagd: 2018-01-15, 14:36
Skriven av: LarsW

Manne
Hoppsan. Hann inte se att du redan pekat på att Dahlqvist varit före Dyvik i alla lopp.

Inlagd: 2018-01-15, 14:39
Skriven av: LarsW

Även fast Haag är uttagen tycker jag hon borde åka i Planica för att mäta sig i en riktig skidtävling med tufft motstånd. Inte minst om hon aspirerar på en klassisk sträcka i stafetten. TdS-veckan lämnade en del frågor obesvarade tycker jag. Hon gjorde väl i stort sett en godkänd tävling där hon blev 5.a. Inte minst viktigt nu när övriga stafettkandidater ska åka.
Men Anna är smart :)

Inlagd: 2018-01-15, 15:09
Skriven av: Kallner

Såhär säger Grip till Aftonbladet:

– Maja gjorde det fantastiskt bra i helgen, visade vinnarinställning och attityd. Men sen ska man vara väldigt ödmjuk. Man kan inte ta ifrån henne något, men helgen är inte helt representabel mot OS. Det är kanske inte de resultaten som har vägt tyngst, säger Rikard Grip, som dock inte stänger några OS-dörrar för någon av åkarna.

Man kan ju fråga sig vilka resultat som då vägt tyngst? Sanningen är väl att man inte gått enbart på resultat, utan på vad tränarna tror och tycker… Och då är ju risken att dom tror mer på dom som ingår i deras träningsgrupp, konstigt vore ju annars.

Jag tycker det är synd att så mycket lämnas över till tränarnas tycke och smak. Det ären individuell idrott och då borde det gå att gå ganska strikt på resultat för att slipp oklarheter… Om vissa lopp väger mer än andra, borde man va tydlig med det redan från början.

Inlagd: 2018-01-15, 15:10
Skriven av: Manne

Är det någon som förstår varför inte Ida kör? Haag är någorlunda logiskt men Ida?

Har det att göra med vilka som kör i Seefeld och när de åker till Japan/Korea? Om Idas första lopp på OS är sprinten den 13/2 kan hon kanske köra i Seefeld och resa till uppladdningslägret lite senare än de som ska köra skiatlonen. Ida har ju f ö redan kört ett eget höghöjds-läger. Tidigare har det framgått att Kalla ska ligga på höghöjdsuppladdning i Seiser Alm under Seefeld-tävlingen och fram till typ den 1/2. Är det någon mer som ska göra så?

Inlagd: 2018-01-15, 15:10
Skriven av: Per

Kallner… HAag kör väl samma upplägg som funkade bra ifjol? Rätt naturligt. Även Ingemarsdotter som är stafettaspirant står över i helgen…. Haag lär få visa i OS om hon ska åka stafetten. I dagsläget skulle jag tro att Ida ovh vm-laget ligger bäst till, men andra kan ju också blanda sig i om dm gör det bra.

Inlagd: 2018-01-15, 15:18
Skriven av: Manne

Håller helt med om att det är konstigt att Dyvik får köra. Tror det har kollat en del på vad hon gjorde förra året och därför anses har högre ”högsta kapacitet”. Också med det faktum att hon överlag är bättre på distans än Dalkvist vilket ger henne möjligheten att klara flera lopp i hög fart på tuff bana bättre. Vet inte om jag håller med i detta resonemang själv men tror det är så Grip resonerar.

Vad gäller Seefeld så sa Teo i sportlib reportaget från i Söndags att han skulle köra där. Så antar att vissa som vill köra höghöjdsladdning i Europa kommer köra där. Som jag har förstått det kommer det vara olika, en del vill köra höghöjd i Europa medans andra bryr sig mer om tidsomställningen och kommer ladda i Japan innan. Någon som har mer exakt koll på detta?

Inlagd: 2018-01-15, 15:19
Skriven av: Markus

Manne,
Tycker det framgått tydligt att den sk stadssprinten inte skulle förändra särskilt mycket i den planering som är gjord och som ligger till grund för os uttagning.
Haag har säkert redan tidigare kommit överens med Grip om att inte delta vidare i Planica efter urladdningen på touren.
Kalla vet vi tål inte många lopp och hoppar därför Österrike.
Antar att Ida åker helgen efter för att få upp formen en bit.

Inlagd: 2018-01-15, 15:25
Skriven av: GKA

Ingen Marit och ingen Flugan till Planica eller Sundby. Höghöjdsladdning?

Sprint damer: Svendsen, Eide, Harsem,Murud, Falla, Weng.

Distans: Svendsen, Eide, Harsem, Murud, Slindx2, Weng.

Herrar sprint: Golberg, Iversen, Northug, Brandsdal, Stadaas, Fossli, Kläbo, Skar

Herrar distans: Tönseth, Iversen, Northug, Dyrhaug, Lövström Nyenget(!), Stenshagen, Kläbo, SKar.

Inlagd: 2018-01-15, 15:29
Skriven av: Per

Kallner: Nu missa du väl att även Ida inte åker eller är hon inte en kandidat till stafetten heller?

Är ju ändå rätt logiskt att även Haag vill få en en bra tränings period efter allt strul hon haft…och den chansen till träning period har man givet rätt många…

saknas ju en del Norska åkare till helgen så klassen på den här 10 km blir rätt lika med den tds

Du skriver varje gång Haag inte åker att hon borde varit och mätt krafterna mot övriga stafett åkare men aldrig att dom övriga borde varit i tds och mätt krafterna mot Haag..

Inlagd: 2018-01-15, 15:41
Skriven av: jossa

Apropå norska laget så tål inte Flugstad så månghär a lopp heller innan formen veknar. Björgen är lite till åren och behöver vila från alltför många tävlingar nu när hon inte övertygat så långt.

Inlagd: 2018-01-15, 16:06
Skriven av: GKA

Gka… Okej, men Dahlvist slog ju Dyvik i skandinaviska cupen i Piteå också, så det förklarar ju ändå inte varför man bedömt Dyvik före Dahlqvist?

Och om inte helgens tävlingar hade någon betydelse, kan man ju förvänta sig att Emil Jönsson måste göra ett kanonlopp i helgen.

Förövrigt lät det inte i intervjuerna som Dahlqvis visste att OS var kört…

Inlagd: 2018-01-15, 16:09
Skriven av: Manne

Hur är oddset på att Haag/ Jönsson dyker upp på Idrottsgalan?

Inlagd: 2018-01-15, 16:12
Skriven av: Tobbe H

Jag undrar varför alla kommentarer, denna undantagen, är skriva av samma person men under olika signaturer? Någon måste vara väldigt schizofren

Inlagd: 2018-01-15, 16:56
Skriven av: Magne

Jag kan förstå Grips uttagning,
han har prioriterat dem som behöver prestera för att komma med till OS och därmed valt bort de som redan är klara och dem som inte är med i diskussionen.

Det enda som är synd är att inte alla stafettaktuella får åka mot varandra, dvs. även Haag, Ida och Jönsson..

Inlagd: 2018-01-15, 17:19
Skriven av: Ernström

jossa: jag tänker att Ida är mer ”klar” än Haag på stafetten.

Inlagd: 2018-01-15, 17:29
Skriven av: Kallner

Jag undrar hur någon kan vara så enormt lättpåverkad att man går på precis vad som helst som Flashbacks största troll skriver.

Inlagd: 2018-01-15, 18:13
Skriven av: Svanen

Kallner: Jag håller också Ida före i en stafett just nu men ditt resonemang köper jag inte alls… är Ida och Haag som just nu är kandidaterna till sträckan just nu, tycker man Haag ska åka för att mäta krafterna så bör man tycka även Ida ska åka

Är även tveksamt om klassen på loppet kommer vara bättre än de under tds när Haag blev 5a Östberg Astrid Haag bort in Kalla Stina vad vi ännu vet..

varför tycker du varje gång Haag inte åker att hon borde mäta krafter med dom andra men ingen måste mäta dom när Haag åkte tds? Haag har väl även åkt mest av henne och Ida i år och Ida har fått bra med chanser att träna och lägga upp medan de här är Haags första hon kan träna som planerat

Inlagd: 2018-01-15, 18:38
Skriven av: jossa

Motsägelsefull Planica-motivering av Grip som sagt. Han säger att laget är uttaget på helhetsbedömningen på hela säsongen. Men då hade inte Dyvik och Sundling platsat. Det är lite bullshit faktiskt, jag gillar inte när man försöker vilseleda. Det är bättre att säga att det saknas rejäla toppresultat, och då kör man på dom som tidigare haft bäst resultat.

Men det sagt är Dyvik den jag absolut helst skulle vilja se på OS. Hon är riktigt bra i klassisk sprint, den enda tillsammans med Stina och Ida som faktiskt inte har några nackdelar av det. Det förutsätter ju dock bra form, mästerskapssprint i klassiskt är nästan till 3/4 distans.Kvart, semi och final motsvarar en stafettsträcka i skyhög fart. Och då ska man även kvala före. Hennes form var på uppåtgående, och hon slipper en hel del norskor i Planica. Så visst kan Dyvik gå en bit där. Är hon tredje bästa svenska, då tycker jag nog att hon ska till OS. För hon lär bara bli bättre med en månads kontinuitet i träningen.

Inlagd: 2018-01-15, 20:24
Skriven av: JohanA

Jag kan bara hoppas att åkarna själva får bättre förklaringar kommunicerade. Ingen med minsta lilla skidintresse kan gå på Grips förklaringar till våra uttagningar. Som utomstående har man ingen aning om vad som gäller för att få åka.

Förbundets egna uttagningskriterier på hemsidan är en lång radda snömos som egentligen går ut på att få fram ”vi har sista ordet på vem som åker”.

Är iaf glad att fler verkar ha fått upp ögonen för detta.

Inlagd: 2018-01-15, 20:35
Skriven av: JohanA

Grip måste ha läst mitt inlägg om Haag då han i stort sett säger det jag skrev. Så kan det vara också.

Inlagd: 2018-01-15, 22:26
Skriven av: GKA

Fast poängen med att ha en förbundskapten är väl att någon skall ”ha sista ordet på vem som åker”? Annars kunde man ju låta en dator sköta uttagningarna.

Inlagd: 2018-01-15, 22:27
Skriven av: swestam

JohanA: Jag gillar också Dyvik och tror hon kommer utvecklas bra men faktum är ändå att hon var långt efter Sundling i Piteå som var en kapacitetsbana om än inte lika tuff som den i Korea.

Angående Grips kommentar att de såg till hela säsongen i uttagningen sedan så tror jag att det främst syftar på Sömskar och i viss mån Settlin. Sömskar var i semi i Ruka men har sedan dalat. Och hon är med i A-laget. Jag tror att ledningen gillar henne och vill ge henne en fair chans när hon nu ändå är den enda kandidat till fjärde sprintplatsen som nått semi i en klassisk sprint på en kapacitetsbana. Tyvärr tror jag dock att hon är ur form helt nu. Tror istället att det kommer stå mellan Sundling och Settlin med Dyvik som outsider om formen tokrusar upp nu precis som i december 2016.

Inlagd: 2018-01-15, 22:32
Skriven av: Per

Py pan, nu har jag åkt skidor 23 dagar av de 25 senaste. Ont i axlarna är förnamnet.

Självklart hade det varit både kul o bra om Ida åkt TdS men hon är inte lika allround som Haag så touren passar inte henne. Hon är mer utpräglad kortdistanslöpare.

GKA: vänta bara………

Inlagd: 2018-01-15, 22:45
Skriven av: Kallner

”Svanen” mfl: Lägg ned, det är väldigt uppenbart att alla kommentarer skrivs av samma person. Behövs ingen djupare analys av språket för att förstå det…

Inlagd: 2018-01-15, 23:02
Skriven av: Magne

Kallner: är väl knappast någon skillnad mot den mini tour som var i Ruka och den passa Ida rätt bra ofta .mer än att de hade varit en sprint till sedan en masstart som passat Ida bra och ännu en masstart som passat bra och så backen som inte verkar passa någon av dom..

Ida 12 i tds senast hon åkte 2016 rätt bra fixa hon de..

så den förklaringen är inte hållbar Ida fixar lopp till en mil bra + att de hade på förhand varit två sprinter två masstarter och en jaktstart rätt bra idag program då räkan jag bort backen..

Och varför ska hon inte åka nu? är ju nästan mer ologiskt de än att Haag inte åker… sett till hur deras säsonger varit och du som tränar mycket borde kunna förstå de att Haag behöver en tränings period nu för att kunna hitta formen mer frågan varför Ida ska ha de igen? åkte inte heller i Piteå

Inlagd: 2018-01-15, 23:07
Skriven av: jossa

:Kallner: sedan är de rätt häftigt att du tycker Haag när hon är övertränad helt under isen inte ens kvalificerad att bli uttagen tycker hon borde varit i Toblach och mätt krafterna med Ida och Ebba.. men när Ida ska vara de mot Haag då passar inte tävlings formen henne även fast den nog kan göra de

Inlagd: 2018-01-15, 23:19
Skriven av: jossa

En lös fundering: Är det så nu när Dahlqvist har fått till topplaceringar att Grip vill ge Sömskar, Settlin och Dyvik chansen till topplaceringar? Och att det är därför Dyvik är uttagen och inte Dahlqvist?

Inlagd: 2018-01-16, 08:35
Skriven av: swestam

swestam: Såklart har FK sista ordet, det är i grunden bra. Men det är också viktigt att FK tar tuffa beslut utifrån hur resultaten ser ut. Min känsla är att B-åkares insatser förminskas lite med diverse omständigheter, medan etablerade kan dra fram omständighets-kortet både en, två och tre gånger ibland utan att mista sin startplats.

Per: Det har du såklart rätt i. Men jag tror också att Dyvik behövde Piteå för att blåsa ur systemet efter X antal sjukdagar(första tävlingen på 6 veckor typ). Det blev inte mycket normal sprintåkning där, utan bara ett enda stort gatlopp. Kontinuitet är allt för en sån som Dyvik, farten har hon nästan alltid men det gäller att även distansformen är där för att prestera på topp. Såklart gäller detta även för Sundling, men Jonna har normalt sett en tydligare hierarki mellan fristil och klassiskt(i sprint). Banan i Piteå passade nog Jonna väldigt bra, som numera får anses vara en stabil klassisk distansåkare, något hon visade även i masstarten därefter. Sprintformen har jag däremot frågetecken för efter det vi såg i Dresden. Kanske är jag helt fel på det och vi får se Sundling dra stor nytta av sin kapacitet medan Dyvik stumnar i kvarten även i Planica, men magkänslan är att så inte blir fallet en gång till.

Settlin.. är bara mitt alternativ om övriga fallerar.
Ser ingen riktig spets som motiverar OS-starter. En placeholder för det mesta. Ganska ung, så kanske blir hon något mer en dag. Sömskar tror jag inte på alls, har nog minst lika mycket att bevisa här som Sundling och Dyvik för att få OS-platsen. Har väl aldrig vara känd som någon klassisk sprintåkare, och då måste hon nog nästan överbevisa Grip.

Inlagd: 2018-01-16, 09:02
Skriven av: JohanA

Det vore omvänd psykologi deluxe om Dahlqvist anses vara i pole position efter Dresden medan övriga ska tro att dom har OS-platsen att vinna och då fixa en topplacering.

Jag tror att Maja är helt borta ur resonemanget. Hon hade knappast nått hela vägen till OS då hon är klart sämre i klassiskt, men däremot hade det varit intressant att se henne i Planica i detta formläge. Hon kommer dock få en jättefin chans i Seefeld troligtvis, och sen är det två fristilssprintar kvar även efter OS. Hon har alla möjligheter nu att stärka sin position till nästa säsong, till att börja med fixa en plats i A-landslaget.

Inlagd: 2018-01-16, 09:26
Skriven av: JohanA

JohanA: Mnja, håller inte riktigt med. Jag har uppfattat Grip som prestigelös och att han ger åkare utanför landslaget chansen. Nordström fick chansen i Ruka men åkte inte bra (placeringar 42-45) och fick därför inte åka i Lillehammer. Sedan åkte hon bra på sverigecupen i Idre där hon vann sprinten och blev tvåa i det klassiska loppet och fick på nytt chansen i världscupen i Toblach. Där blev hon 30:e på 10 km fristil men utanför världscuppoäng i jaktstarten. Sedan fick hon också åka touren. Settlin har fått åka alla världscuptävlingar utom Toblach (och Dresden).

Sedan kan jag tycka det är rimligt att i säsongsstarten att man prioriterar landslagsåkarna så att de inte behöver toppa formen för att få åka världscup i början.

Finns det någon annan utanför landslaget som borde fått åka världscupen? Tittar man på Gällivare var det ingen som tokimponerade. I Idre kanske Dahlqvist och Öberg i sprinten, kanske Modig och Rönnlund imponerade också i distansloppet men alla dessa fick chansen i skandinaviska cupen i Finland. Där åkte MMK, Rönnlund, Modig och Öberg bra i distansloppen och Dahlqvist i sprinten. I Piteå imponerade Vinsa i distansloppen och till viss del Dahlqvist i sprinten.

Tycker inte det finns någon som blivit förbigången. Kanske att Vinsa och Dahlqvist borde fått chansen i touren. Men jag ser inte att någon landslagsåkare utifrån någon form av omständighetskort behållit sin plats på bekostnad av de som stått utanför landslaget när det gäller världscuptävlande.

Vinsa, Rönnlund och MMK skall ju också åka U23-VM och då är det kanske rimligt att man förbereder uppladdning inför detta.

Inlagd: 2018-01-16, 14:01
Skriven av: swestam

Blir det några svenska åkare i Seefeld?

Inlagd: 2018-01-16, 14:34
Skriven av: peter skigames

peter skigames: Det skall det bli, frågan är vilka det blir. Sett lite olika uppgifter om några OS-åkare kommer att delta. De damer som inte kommer med i OS-truppen lär väl åka. Tänkbara på damsidan är då (förutom ev. OS-åkare) några av: Dyvik, Dahlqvist, Sundling, Sömskar, Settlin, Nordström, Öberg. Kanske också Olsson och Modig. På herrsidan lär väl Westberg, Dyvik, Johansson, Häggström, Lageson m fl vara aktuella

Inlagd: 2018-01-16, 15:46
Skriven av: swestam

swestam: Tänkte att det eventuellt skulle bli tomt i och med JVM och U23VM, glömde bort de som är i Planica och inte kvalificerar sig till OS.

Inlagd: 2018-01-16, 16:03
Skriven av: peter skigames

GKA
”Kalla vet vi tål inte många lopp och hoppar därför Österrike”
Vet vi?
VI vet att Kalla ofta sparar sig.Men vet vi verkligen att det skulle gått sämre om hon likt Björgen,Johaug,Weng tävlat mycket mer?
Det tas som någon sorts sanning att Kalla inte kan hålla en formtopp länge men har hon någonsin testat på det? Nu börjar det gå till överdrift tycker jag. Nu ska de inte ens tävlas i tävlingen innan OS .Tävlingen innan mästerskap brukade ju i alla fall i stort sätt alla komma ner från Seisner Alm och testa OS distanser. Det är ju nästan komiskt förr om åren har åkare som inte varit uttagna till mästerskap varit uteslutna från sista tävlingen även om man inte haft fullt manskap .Antagligen på grund av att man varit rädd att mästerskapsåkare ska bli slagna av icke uttagna.I år är det tvärtom.
Kan man inte helt enkelt lägga ner världscupen OS år.

Inlagd: 2018-01-16, 19:23
Skriven av: karlp

Oskar Svensson, Anna Haag och Anna dyvik är nominerade till OS, svar från SOK kommer imorgon! https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/obs-maste-bekraftas-forst-anna-haag-klar-for-os

Inlagd: 2018-01-16, 19:41
Skriven av: Stina

Kul att Dyvik får åka till OS .

Inlagd: 2018-01-16, 19:46
Skriven av: karlp

Alltså nominerade ifrån Rickard grip, om de blir uttagna ser vi imorgon!

Inlagd: 2018-01-16, 19:50
Skriven av: Stina

Håller med karlp, 6 månaders försäsong och sen knappt tävla nåt, vad är det för mening med det?

Inlagd: 2018-01-16, 19:59
Skriven av: Tomas

karlp: Så du tycker alltså att du vet detta bättre än Kalla själv.

Sedan går det inte att jämföra hur det brukar vara inför mästerskap de flesta åren (dvs oftast VM-år) och hur det är i år. Oftast går ju sista världscuptävlingen bara ett par dagar innan mästerskapet börjar men i år så går ju sista världscuptävlingen veckor innan OS börjar.

Om svenskarna anser att de behöver tre veckors uppladdning innan OS för att ha bästa möjlighet att ta medaljer då tycker jag att de skall göra det även om det krockar med en enskild världscuptävling.

Inlagd: 2018-01-16, 20:37
Skriven av: swestam

Klurigt försöka ta med Dyvik nu kan jag tycka.. Hennes distans from har inte varit så pass bra att den visat att hon ska åka och gör hon en svag sprint i helg och är sämste Svenska vad händer då? hänger inte alls med hur Grip tänker nu brukar kunna ha förståelse för uttagningar han gör men den här var svår förstå..han måste se en otrolig kapacitet i henne och att de kan lossna till OS..

Står de sedan mellan Wiken och Nordström känns de som klar fördel Nordström hade de varit fritt hade jag nog sagt omvänt…

Inlagd: 2018-01-16, 20:53
Skriven av: jossa

jossa: frågan är om Grip vill ha med Dyvik på framtidskriterium, annars ser jag inte hur han har kunnat nominera henne innan Planicasprinten är körd.

Inlagd: 2018-01-16, 20:58
Skriven av: swestam

Frågan är om det inte är fler.nominerade än Dyvik för sprinten men att inte alla tas ut till slut. Annars stämmer inte det Grip sa om att helgens tävlingar avgör.

Inlagd: 2018-01-16, 21:00
Skriven av: Per

swestam: där hade man lika gärna kunnat fått med Sundling på de framtidskriterium så tycker man skulle avvakta

Inlagd: 2018-01-16, 21:04
Skriven av: jossa

Och om det är löfteskriterium går ju Sundling lika gärna på det. För Dyvik och Sundling är lika gamla. Eller så är det så här: Dyvik har en topp-8-placering och garanterar därmed bifall från SOK, enligt kriterierna. Det har visserligen även Dahlqvist men eftersom hon bedöms ha sämre förutsättningar att prestera i klassisk sprint (på oklara grunder sett till Piteå-resultaten och övriga resultat i vinter) nomineras inte Dahlqvist utan Dyvik. Ja, nu blev det komplicerat. Vi får vänta och se helt enkelt…

Inlagd: 2018-01-16, 21:11
Skriven av: Per

Verkar först konstigt med att försöka få in Dyvik nu. Det blir 8 damer om man räknar in den fjärde sprinttjejen om det inte blir Dyvik. Då har väl ändå Nordström och Wikén chans att kvala in på det. Det enda jag kan tänka mig är att Grip garderar sig om han nu vill ha in 9 eller 10 tjejer i truppen så behöver han inte ta alla de sista på ett bräde vilket kan vara svårmotiverat inför SOK. Svårbedömt.

Inlagd: 2018-01-16, 21:18
Skriven av: peter skigames

Tror inte det är framtidskriterium för Dyvik.

Inlagd: 2018-01-16, 21:21
Skriven av: peter skigames

I alpint ser tydligen uttolkningen av SOKs uttagningskriterier ut så här. Antingen ett topp-8-resultat eller två topp-15-resultat. För unga och lovande dubblas det till en topp-16 eller två topp-30. Kan hända att damma uttolkning tillämpas för längd.

Inlagd: 2018-01-16, 22:02
Skriven av: Per

Enligt de kriterierna är Nordström (5:a i Oberstdorf) och Wiken (10:a Oberstdorf och 13 i backen + 14 totalt i TdS) kvalificerade. På sprintsidan är Jonna ung och lovande kvalificerad på 2 topp-30 och Dyvik ”senior-kvalificerad” från Dresden. Sömskar och Settlin uppfyller däremot inte de kriterierna med sin enda 11:e/14:e plats.

På herrsidan uppfyller Oskar Svensson juniorkravet på distans med sina 15:e och 16:e platser från Oberstdorf och Val di Fiemme. Även Burman uppfyller juniorkravet med tre topp-30-placeringar. Jönsson uppfyller också kravet. Thorn uppfyller det inte men kan göra det med en topp-30 i helgen.

Inlagd: 2018-01-16, 22:23
Skriven av: Per

Och där är Northug bort från OS. https://www.expressen.se/sport/langdskidor/mardromsbeskedet-petter-northug-ar-sjuk/

Inlagd: 2018-01-16, 22:53
Skriven av: Markus

Är han riktigt sjuk? Eller blev han lämpligt sjuk nu då han inser att han ändå inte har formen eller chans att bli uttagen?

Inlagd: 2018-01-16, 23:05
Skriven av: Kallner

Han kan vara ”skolsjuk”.

Inlagd: 2018-01-16, 23:47
Skriven av: GKA

Swestam
”Så du tycker alltså att du vet bättre än Kalla själv”
Känns det inte lite tjatigt för dig att i varje inlägg försöka försvara landslagsåkare och ledningen.Det är är ju för sjutton en debattsajt. Du kanske tycker att det roligaste som finns är att rabbla uttagningskriterier och statistik men jag tycker att det skittråkigt men det innebär inte att jag går in och skriver det i dom trådarna.
I det här fallet var det ju inte en kritik mot Kalla för hennes upplägg.Kalla gör vad hon alltid har gjort inför mästerskapen och vad som fungerat för henne tidigare.Varken hon eller någon annan vet hur det skulle ha fungerat med ett annat upplägg. Det här är ingen vetenskap.

Inlagd: 2018-01-17, 06:53
Skriven av: Karlp

Per, intressant. Kan man läsa om det nånstans?

En invändning bara, Sömskar har en 11 och 13 plats, även om den sistnämnda är i distans. Så rent formellt skulle det väl kunna kvalificera också. Annars är det i princip så där jag resonerar om uttagningen även utan kriterier. Jag tror fortfarande stenhårt på att det blir en av Sundling eller Dyvik som får sista sprintplatsen.

Angående alpint skulle det innebära att Lisa Hörnblad är OS-klar i fartgrenarna. Det har jag ändå lite svårt att se, men konstigare saker har väl hänt.

Inlagd: 2018-01-17, 07:59
Skriven av: JohanA

Karlp: Jag har själv tänkt många gånger att Swestam måste vara Svenska Skidförbundets representant här i forumet. Inget fel i det i så fall, någon ska väl vara det också. Mycket regelkunnig osv. Men känns lite baktung och enkelspårig. Har kanske lite svårt att se runt hörn.

Inlagd: 2018-01-17, 08:12
Skriven av: Tobbe H

Karlp: Ja, detta är en debattsajt/blog/debattforum och du hävdade i denna diskussion att du vet bättre än Kalla hur hon borde lägga upp sina säsonger. Fast nu hävdar du att det inte var en kritik av Kalla och hennes upplägg så vad var det du försökte hävda egentligen?

Du får naturligtvis tycka vad du vill, men det intressanta är väl om du kan visa upp någon form av stöd för ditt tyckande.

Kalla har ju haft både lyckade och mindre lyckade mästerskap genom åren och rimligtvis har hon lärt sig ganska väl vad som fungerar för henne och vad som inte fungerar för henne. Och även vissa år när hon lyckats bra på mästerskap har hon inte varit bra under hela dessa säsonger. Så jag vet inte riktigt hur mycket stöd det finns för att hon skulle lyckas med en längre formtopp (som ändå skulle göra henne i så bra form att hon faktiskt har chans på guld i OS).

Inlagd: 2018-01-17, 08:13
Skriven av: swestam

Även i debatter måste man kunna visa upp någon form av underlag och bakgrund för sitt tyckande.

Med det sagt önskar jag att fler kunde ta till sig av jossas, swestams och mina inlägg. Vi har oftast research bakom och i slutändan visar det sig oftast att vi har rätt dessutom.

Klart slut.

Inlagd: 2018-01-17, 08:23
Skriven av: Anders

JohanA: Jag tror inte det står någonstans utan hörde av en kompis med inblick i hur det funkar mer exakt med uttagningar och SOK på alpinsidan.

Inlagd: 2018-01-17, 08:38
Skriven av: Per

För övrigt så skall det bli intressant att se vilka som blir uttagna idag och om det kommer att finnas några platser kvar truppen som fylls efter Planica.

Inlagd: 2018-01-17, 08:45
Skriven av: swestam

Karlp: Blir lite speciellt med OS eftersom det är flera dagar mellan första och sista tävling jämfört med VM. Så jag köper att Kalla skippar att tävla innan för att försöka hålla en lång formtopp över OS, hon har ju medaljchans både 10de (Skiathlon) och 25te (3-mil). Plus såklart mer lopp emellan.

Alternativet är nästan en tidig topp över skiathlon och intervallstarten och sen bära eller brista.

Inlagd: 2018-01-17, 10:03
Skriven av: Thorrez

Om Kalla dom gånger hon åkt bra i mästerskapen har hon åkt bara i genrepet, som oftast varit ca 1 vecka innan mästerskapet :

Genrep Kalla:

2009: 9 Svagare mästerskap
2010: 1 Bra mästerskap
2011: 9 Ok mästerskap utan topp åkte tds
2013: 5 Svagare mästerskap åkte tds
2014: 3 Bra mästerskap
2015: 1 Bra mästerskap
2017: 2 Bra mästerskap åkte tds

2017 är enda gången hon åkt tds som hon åkt riktigt bra på mästerskapet. men de för också ses som lite undantag när säsongen blev som den blev..så två gånger när hon åkt tds som planerat har hon inte fått till form toppen till mästerskapet..

2016 försökte hon väl också gå för totala WC och ha bra form hela året men de fungera väl heller inte som önskat

Inlagd: 2018-01-17, 10:29
Skriven av: jossa

Jag blir inte förvånad om Norge tar med både Northug och Björndalen till OS trots sjukdom och utebliven resultat.
uttagningar är aldrig rättvisa, inte ens till OS.
Naturligtvis känner förbunden av trycket att ta med folkkära åkare för att öka intresset för evenemanget och därmed få mer pengar inför kommande års verksamhet,.

i Sverige har vi ingen sådan just nu men hade mycket väl kunnat ha det om Johan Olsson bestämt sig för att fortsätta ett år till utan att prestera under säsongen.
kanske va det lite inslag av opinionsuttagning när Södergren kom med till VM 2105 (som reserv) , även om det någorlunda gick att motivera resultatmässigt utifrån hans SM bl.a.

Inlagd: 2018-01-17, 11:04
Skriven av: Ernström

Anders: Du glömmer en sak. I debatter kan man även framhäva vilken feeling man har om olika saker. Och det går ju inte att få fram i researchform.

Till exempel denna fråga. Är Kalla bättre i skejt än klassiskt? Här får man säkerligen tudelade svar med lika många motiveringar som svar bland andra vad man subjektivt ser visuellt med ögat. Det kan variera kraftigt hur man upplever saker och ting. Så all sanning ligger inte i att stapla resultat på varandra och jämföra.

Inlagd: 2018-01-17, 11:04
Skriven av: peter skigames

Anders,
Vad har du och Jossa och swestam för underlag och bakgrund i ert tyckande?

Inlagd: 2018-01-17, 11:19
Skriven av: GKA

oops jag skrev i fel tråd, skrev ändå fel, men det jag menade var:
Det skulle inte förvåna mig om Grip faktiskt tar ut alla som diskuteras här, d.v.s. förutom de fem klara även Haag, Sundling, Dyvik, Nordström och Wikén. Sveriges trupp skulle då vara 18 personer och det finns ingen riktig anledning att inte göra detta.

Inlagd: 2018-01-17, 11:28
Skriven av: Emil

Ernström: Om vi ser på det Löfhus har sagt så håller han ju trots allt dörren öppen för Northug vilket är lite förvånande. Förstår inte riktigt varför han pratar om det på de sättet.

Sen kan ju Björndalen få extra plats av IOK. Det hade ju verkligen vart den sjukaste special behandlingen någonsin om de skett. Om han tagit medalj då hade de säkert blivit väldigt stora protester.

Inlagd: 2018-01-17, 11:29
Skriven av: Markus

Anders: Tänk om alla var som ni, Anders, swestam och jossa, dvs efter forskning oftast hade rätt. Då skulle det inte bli så mycket diskussion här. Och framför allt skulle det bli väldigt tråkigt. Till slut skulle kanske bara ni tre vara kvar här.

Inlagd: 2018-01-17, 11:34
Skriven av: Tobbe H

OS skapar endräkt och förbrödring, men inte uttagningskriterierna och deras tillämpning, tydligen.
Jag har dock ingen källa på den känslan.

Inlagd: 2018-01-17, 11:38
Skriven av: Slakmota

GKA: är väl bara läsa att ofta svarar på åkare som kritiseras med fakta… som när någon skriver att Haag gör ett bra lopp varje år så finns de fakta som tyder på att de inte är så hon håller sig kvar i landslaget utan på bättre resultat än dom flesta andra.. når någon skriver att de var bättre klass på för OS än i Dresden tog jag fram fakta på att de var klart bättre klass i Dresden.. en påstår tds passa Haag bättre än Ida och ska slippa åka pg. de man tveksamt om de ändå gör de för Ida klara sig bra förra gången hon åkte tds och dom distanser som var i år hade passat henne bra sett till hur hon har presterat på dom..

Tobbe H: rätt fakta måste väl ändå komma fram och statistik och resultat ljuger inte..

Inlagd: 2018-01-17, 11:50
Skriven av: jossa

Jossa,
Det krävs inte mycket för att hålla med om det du anför om man kan lite om skidåkning eller hur.Men lite ödmjukhet sitter inte heller i vägen.

Inlagd: 2018-01-17, 12:31
Skriven av: GKA

Burman, Haag och Svensson till OS.

Inlagd: 2018-01-17, 13:08
Skriven av: Per

Vad ska Burman göra där?

Inlagd: 2018-01-17, 13:12
Skriven av: Tomas

Ryktet om Dyviks OS-uttagning är starkt överdrivet

Inlagd: 2018-01-17, 13:19
Skriven av: Svanen

Burman uttagen som stafettåkare (liksom Haag).
Helt logiskt även om det tungt hittills i år. Får hoppas hans enormt tunga träning nu kommer till nytta snarare än tvärtom framåt OS. Topp 15 på söndag vore ett bra besked.

Inlagd: 2018-01-17, 13:33
Skriven av: Sportnörden

Inte meningen att trampa på ömma tår.

Men om man anför en åsikt som baseras på känsla och någon svarar med fakta, tycker jag nog snarare att ödmjukheten ska åläggas just den första parten.

– Min känsla är att arbetslösheten är 25%
– Men SCB säger ju att den är 6,7%
– Va fan! Var lite ödmjuk!

Inlagd: 2018-01-17, 13:36
Skriven av: Anders

peter skigames: Det beror lite vad det är för något som man diskuterar. Man kan gärna diskutera utifrån feeling men då bör man kanske betona det och inte tvärsäkert hävda att det förhåller sig på ett visst sätt.

När det gäller ditt exempel så håller jag med att det om Kalla åker bättre i skejt eller klassiskt till stor del är en subjektiv fråga (om resultaten ungefär ligger på samma nivå). Men om man hävdar att om Kalla gjorde x istället så skulle det gå bättre trots att hon själv och hennes team/landslagsledningen inte anser det, ja då tycker jag faktiskt att man måste underbygga sitt påstående.

I en diskussion där man tycker olika så tycker jag det blir en bättre diskussion om man faktiskt argumenterar för de olika ståndpunkterna och inte bara häver ur sig tyckande.

Inlagd: 2018-01-17, 13:36
Skriven av: swestam

Blir spännande att se Thorn vs Burman vs Svensson på söndag. Är väl de som slåss om en klassisk sträcka i OS (Rickardsson given på ena).

Iom att Jönsson inte åker på söndag så är han nog inte aktuell i dagsläget (kommer han storform och imponerar is OS-sprinter så kommer han väl dock med i diskussionen igen).

Inlagd: 2018-01-17, 13:39
Skriven av: Sportnörden

Tycker om Dyvik som skidåkare men är glad för hennes skull att hon inte blev förhandsuttagen utan får kämpa kommande helg kvinna mot kvinna om en plats i truppen.Det hade väckt för många frågor varför, när hennes säsong hitintills varit aningen medioker med undantag för de sista helgerna.Bättre då med en ärlig kamp nu till helgen.Majas OS dröm får vänta fyra år till då det är fristil på programmet i sprint, Grip resonerar helt rätt där. Däremot kan han byta plats i damlandslaget mellan Sömskar och Maja.
Sömskar är bäst på rullskidor men när snön kommer går hon alltid ner en klass, det har vi sett länge nu. Jag hoppas att antingen Sundling eller Dyvik tar platsen.Det blir en vansinnigt spännande helg, Nordström/ Wiken och Sundling/Dyvik.

Inlagd: 2018-01-17, 13:43
Skriven av: Peter

Tomas: Burman är 94:a. Så samma som Dyvik, Svensson, Sundling: få erfarenhet till nästa OS.

Inlagd: 2018-01-17, 13:47
Skriven av: Per

swestam sa:
”I en diskussion där man tycker olika så tycker jag det blir en bättre diskussion om man faktiskt argumenterar för de olika ståndpunkterna och inte bara häver ur sig tyckande.”

Absolut så ska man plocka fram sina argument om man har några. Tycker bara ibland att det blir för mycket överbevisade genom att stapla upp statistik som bevis. Man får komma ihåg att det körs väldigt få lopp varje år och på många olika distanser och fören så statistiken blir ibland missvisande. Menar att det inte är så mycket svart eller vitt som en del gör gällande.

Ödmjukhet är bra som GKA påpekar och det givetvis från alla håll.

Inlagd: 2018-01-17, 13:55
Skriven av: peter skigames

Anders,
Det finns en dold arbetslöshet inte att förglömma.Hur stor den är vet ingen.

Inlagd: 2018-01-17, 14:48
Skriven av: GKA

peter skigames: så om någon skrivet att de var bättre klass på för OS ska man inte kunna över bevisa de med statistik att de var klart bättre i Dresden? så länge de finns bra statistiskt underlag att föra fram sin åsikt på de sättet tycker jag de är rätt…

Inlagd: 2018-01-17, 15:18
Skriven av: jossa

Anders
Har faktiskt gjort en väldigt genomgående forskning inom det här området genom att titta på i stort sätt varje världscuplopp under de sista 20 åren :)

Inlagd: 2018-01-17, 15:41
Skriven av: KarlP

Sportnörden:
håller helt med dig ang stafettuttagningen (tyvärr..)

Inlagd: 2018-01-17, 15:53
Skriven av: Ernström

jossa, Gillar statistik, inte fråga om det. Kan även säg att jag inte följer trådarna slaviskt. Är det ett exempel där du plockat fram statistik? Har väl bara sett objektivt att det plockas fram statistik i tid och otid för att överbevisa någons argument. Ibland befogat fast ibland lite överdrivet som jag skrev i tidigare inlägg. Det behöver inte alltid vara så självklart. Kanske det tar lite fokus ifrån kärnan om någon kommer med ett påstående. Vad vet jag. För egen del var det ett bra exempel du kom med. Vem hade sämst startfält För OS eller Dresden? Ja, svaret för mig är att det var dåliga startfält på bägge ställen och bryr mig inte alls om det var 3 toppåkare mer på något av ställena. Alltså, vem bryr sig. Tycker det är roligare om man kan släppa sådana grejor och prata skidor istället.
Nog om detta för min del.

Kommer förresten släppa OS-tävlingen imorgon på skigames.

Inlagd: 2018-01-17, 15:55
Skriven av: peter skigames

Håller faktiskt med peter skigames i statistik ärendet. Minns när jag gick statistikkursen där det från lärarhåll sas att det gick att bevisa nästan vad som helst med hjälp av statistik.

Inlagd: 2018-01-17, 16:11
Skriven av: GKA

peter skigames: så här såg statistiken ut från dom loppen för OS mot Dresden.. jag tycker inte de är hållbart argumentera gång på gång att de var bättre klass på för OS när siffrorna säger annat..måste man inte rätt till de felet?

För OS damer 1 som låg topp 20 i WC innan
Dresden 8 damer topp 20 i WC innan

Herrar:
För OS 4 topp 20 i WC innan..
Dresden 8 topp 20 i WC innan..

så får man fram att de var betydligt fler topp 20 åkare med och även spets åkare med i Dredsten..

Är väl så man kan värdera resultat och prestation?och inte att man bara slänger ur sig något som är helt ogrundat..

Som att statistiken visar även att Kalla åker sämre i mästerskapet om hon planerat åka tds de har ju även team kalla tagit lärdom av.. förra året var inte planerat åka de men blev en lösning när hon missa lopp innan…

Inlagd: 2018-01-17, 16:15
Skriven av: jossa

jossa, Nu blev det komiskt.

Missade du att jag skrev att jag inte är intresserad av Dresden-För OS statistiken :)

Inlagd: 2018-01-17, 16:24
Skriven av: peter skigames

peter skigames: var ett exempel bara på statistik som jag tycker måste komma fram om någon i argumenterat att de inte var så.. så ser jag inget fel att lägga upp de och motbevis de med fakta

skigames sidan har jag svårt att komma in på haft de idag och igår

Inlagd: 2018-01-17, 17:06
Skriven av: jossa

jag älskar när folk plockar fram statistik för att göra en poäng, långt mycket bättre än de flestas argumentationstekniker här inne

Inlagd: 2018-01-17, 17:16
Skriven av: Emil

jossa, det verkar vara en tillfällig svacka på hemsidan. Åtgärdar detta snarast.

Inlagd: 2018-01-17, 17:44
Skriven av: peter skigames

Per skrev:

”Burman är 94:a. Så samma som Dyvik, Svensson, Sundling: få erfarenhet till nästa OS.”

Oskar Svensson är en 95:a – rätt skall vara rätt…
Detsamma kan man nästan säga om Dyvik/Sundling som är födda de sista dagarna i december 1994…

Inlagd: 2018-01-17, 18:15
Skriven av: ErrkaPetti

Dresden var en skit-tävling som det inte går att dra några långtgående slutsatser av. Korta åktider på en superflack bana där det knappt gick att köra om. Där har vi ett exempel på att statistiknördarna går bet. Det blir som att arrangera en friidrottstävling med 100 och 200 meters lopp och från detta nominera löpare till 800 och 1500 meters lopp i ett mästerskap. Och ta höga placeringar i korta lopp som intäkt för uttagningar och jämföra med lopp som är mer representativa.

Anders inlägg 08:23? Ofta komma med kommentarer EFTER lopp och dra slutsatser då det alltid är lätt att ha rätt. Sällan man ser kommentarer om själva skidåkningen.

Själv har jag åkt ca 3400 mil skidor (träningsdagbok sedan jag var 13 år) och tävlat en hel del och KAN skidåkning och kan bedöma ganska väl vilka åkare sett över flera års utveckling och prestationer som kan förväntas göra bra på mästerskap. Ibland är jag ironisk vilket retar en del.
Men all denna matning med statistik tycker jag ibland överträffar sig själv. Dessutom visar det sig ofta att uttagningar till mästerskap baseras på flera andra faktorer än placeringar på föregående tävlingar.

Inlagd: 2018-01-17, 20:28
Skriven av: Kallner

Kallner: har någon dragit några långt gående slutsatser av Dresden? mer än att statistiken sa hur många topp åkare var med från 20 bästa listan på de sättet kan men bedöma nivån ändå..

Din bedömning av Haag förra året var rätt dålig och i år vet jag heller inte om den håller med all den erfarenhet du vekar ha borde du förstå hennes upplägg bättre..och är man under isen så tävlar man bara inte och någon gång måste hon väl få chansen till en bra tränings period eller?

Nu kanske du lärt dig hur uttagningarna går till förra året hade du svårt med de att acceptera uttagningen av Haag även om resultaten var klockrena för en uttagning

Inlagd: 2018-01-17, 20:54
Skriven av: jossa

Bra Anders!

Du, swestam och jossa är de som skriver de intresanta inläggen. Ni som klagar och tar åt er är helt enkelt mindre intelligenta!

Inlagd: 2018-01-17, 21:01
Skriven av: Jan

Nu börjar det väl spåra ur lite!

Inlagd: 2018-01-17, 21:56
Skriven av: GKA

GKA: Tänkte samma sak. Det får komma tävlingar snart så att vi kan diskutera dem istället.

Jag tänkte annars på det där med Dresden och hur viktig/inte den tävlingen är. Att nå bra resultat en månad före OS kan faktiskt inte vara dåligt. Inte minst är det bra för stämningen i gruppen och självförtroendet. Det märktes på intervjun med Stina och Hanna efter teamsprinten. De är båda generösa mot varandra och hittar positiva saker med dagen trots att de inte tog hem det. Helt annat än norskorna under delar av TdS. Så klart att helgen som gick var bra för upptrappningen mot OS. Och, inte minst, så lyckades det svenska vallateamet i Dresden. Falk sa att det kändes som att hon bara åkte med på de första sträckorna i teamsprinten. Det har inte varit självklart i vinter att vallateamet har varit ”på pallen” men nu var de fullt i paritet med amerikanskor, schweizare och norrmän. (Sannolikt hade de hjälp av några gamla alpinåkare. Snart drag av Jönsson…)

Inlagd: 2018-01-17, 22:14
Skriven av: Per

Smart drag…

Inlagd: 2018-01-17, 22:15
Skriven av: Per

Ja, känner i och med tävlingarna i Planica att OS börjar brännas rejält. Kan hålla med Per att en framgångsboost inte är fel i detta läge. Bra form på vallarna är bra att ta in i mästerskapet. Lite synd att Richardsson är sjuk, lite orolig blir man inför stafetten. Är Calle i fas med sin mage tro? Börjar medaljen rinna oss ur händerna?

Inlagd: 2018-01-17, 22:41
Skriven av: peter skigames

Rickardsson är i träning igen och stafetten är om en månad så det ska inte påverka om han inte hamnar i en formsvacka. Och det kan hända ändå.

Inlagd: 2018-01-17, 22:46
Skriven av: Per

Jag har väl haft lite funderingar på om inte Planica truppen var uttagen redan innan Dresden…men de skulle lätt gå att överbevisa om någon har bra kontakter.

Synd om Maja helt klart men var inte lätt jag hade själv inte velat göra den uttagningen…hur resonerar man tro när man väljer Anna före Maja? man måste helt enkelt tagit en del hänsyn till topp kapacitet i klassiska sprintlopp sista året och hur Anna ligger i fas nu dom måste tro att hon är rejält på uppgång efter hennes struliga början…

Om Rickardsson är i träning nu ska de vara lugnt

Inlagd: 2018-01-17, 22:52
Skriven av: jossa

Höjdpunkter till helgen kan jag tycka är

Vem tar sista sprint platsen hur öppet som helst..

Vill se Hanna F ta sig till final eller se riktigt starkt ut i en semi och falla med flaggan i topp..

Ett bra distanslopp av Stina nu topp 6-8 kommer saknas några bra så de ska hon bara klara..+ även att bra intryck final i sprint pallen

Burman/ Svensson topp 15 skulle sitta fint + Svensson semi i sprint skulle vara bra för hans självförtroende de

Jönsson semi som gäller är min känsla..

och så klart Calle var har vi hela han sprint semi och topp 15 distansloppet då känns de väl på rätt väg

Duellen Nordström Wiken..

Inlagd: 2018-01-17, 23:03
Skriven av: jossa

Dahlqvist vs Dyvik måste handla om att coacherna har intrycket att Dyvik är på väg mot en 2016/17-form. (För de kan inte ha gått på statistik…).

Ska överlag bli mycket intressant i helgen. Allt Jossa tar upp och lite till. Hur är det med Kläbos form t ex? Teamsprinten såg inte helt klockren ut och han gjorde en del taktiskt svaga beslut i finalen i lördags.

Inlagd: 2018-01-17, 23:15
Skriven av: Per

Kalla är jag nyfiken på efter den mindre bra insatsen senast. Vad kan Ebba göra? Borde gått framåt.

Inlagd: 2018-01-18, 01:20
Skriven av: GKA

GKA sade:

”Kalla är jag nyfiken på efter den mindre bra insatsen senast. Vad kan Ebba göra? Borde gått framåt.”

Eftersom Norge kommer med ett ”svagt” damlag borde dom Svenska damernas placeringar bli bättre än väntat…
Ingen Marit, ingen Østberg, ingen Jacobsen och ingen Ragnhild…

Bland herrarna saknas ju både Sundby och Holund…

Tror Anna Dyvik kommer visa var skåpet skall stå!
Tror även att Jonna Sundling kommer visa att hon är på G…

Inför OS är jag mest orolig för Calle och Burman medans Hellner och Rickardsson kommer rustade som alltid i mästerskap ;-)

Inlagd: 2018-01-18, 06:20
Skriven av: ErrkaPetti

Äh, nu kör vi på tycker jag. Skriv från hjärtat om ni vill så kanske ni kan låta mig och jossa vara partycrashers med torr statistik och analys. Förstå mig rätt, jag älskar när folk har åsikter, det jag inte gillar är när folk blir sura för att man kommer med motargument.

Inlagd: 2018-01-18, 07:53
Skriven av: Anders

Jossa – håller med dig i mångt och mycket, men Stina kan ibland vara ganska ointresserad av distanslopp så jag sätter inte så mycket värde på 10km för hennes del.

Inlagd: 2018-01-18, 07:56
Skriven av: Anders

Är det orealistiskt att hoppas Stina kan nå pallen i distansloppet? På den tuffa banan i Ruka var hon åtta(sjua ifjol). Minst tre stycken från det loppet saknas nu, och flertalet ytterligare fullföljde hela touren. Jag säger nog att topp-6 och intervallspers är klart möjligt. Fyra senaste 10 K(inkl. mst) har hon varit 7-1-16-8.

Anders: Ointresserad tror jag inte, snarare tar hon det som genomkörare. När hon inte känner tätkänning, då använder hon det som träningspass och lägger fokus på nästa lopp. Det är inget dom flesta skulle komma iväg med, men har man hennes facit kan man göra det.

Inlagd: 2018-01-18, 09:15
Skriven av: JohanA

Eftersom Stina väjer att åka så tror jag hon går inför de och vill ha de loppet som en bra test 10 km k är även en bra distans för henne brukar kunna gå bra..

Inlagd: 2018-01-18, 09:41
Skriven av: jossa

Det tror jag också. Viktigt lopp för henne. Det handlar sedan säkert också om att få några tuffa lopp efter det långa tävlingsuppehållet sedan Davos. Funderar på om Stina kommer köra i Seefeld också. Där är det ju en masstart.

Inlagd: 2018-01-18, 10:06
Skriven av: Per

Mycket rabalder när några av de svenska toppåkarna skippar tds, men samma krav och förväntningar bör ju ställas på de norska toppåkarna som nu missar två värdscuphelger i rad, blir ju nästan som tds

Inlagd: 2018-01-18, 10:37
Skriven av: Emil

Tjänstemännen vet (fakta och statistik) och politikerna tror och tycker (ideologi), ibland rätt och ibland fel. Båda behövs för att det ska bli en utveckling i någorlunda rätt riktning. Alla behövs här också för att det ska bli intressant. Men jag tycker(!) också att ibland bör man få tycka utan någon speciell grund. Ibland hittar man en riktig pärla. Ett riktigt aha! :-)

Inlagd: 2018-01-18, 10:49
Skriven av: Tobbe H

Emil: Ja, fast nej. En stadssprinthelg och en normal helg är inte nästan som TdS. I TdS stod det 650 världscuppoäng på spel(600 efter inställt lopp). Dessa två helger hälften på spel. Du måste inkludera även Seefeld för att komma upp i en TdS.

Vet ingen åkare som kört TdS som tänker stå över hela januari.

Inlagd: 2018-01-18, 12:42
Skriven av: JohanA

Haag och Hellner kommer inte åka i Seefeld..Haag laddar redan på i Seiser Alm.

Hellner var bara sjuk ett kort tag efter tds som jag förstod de och var i träningen fredagen efter att tds avslutades.. efter Planica åker han hem några dagar för att sedan dra och ladda för OS-

Inlagd: 2018-01-18, 15:47
Skriven av: jossa

Teodor Peterson ska åka enligt vad han har sagt på Sportlib.

Inlagd: 2018-01-18, 16:04
Skriven av: Markus

Låter som en rätt förvirrande logistik för landslagsledningen med många olika vägar till Korea under de sista veckorna.

Inlagd: 2018-01-18, 16:14
Skriven av: Per

https://www.dagbladet.no/sport/vant-i-oberstdorf-derfor-er-likevel-ikke-emil-iversen-en-del-av-ol-uttaket/69343822
En del-seier i Tds er ingen garanti for OL-deltagelse i skisportens mekka..
Ei heller konkurransen i Planica til helga, der mange av de beste står over, gir grunnlag for deltagelse…
Derimot ble dagens vinner i skiskyting, Tiril Eckhoff uttatt… Meget fortjent, med hele verdenseliten på plass!

Inlagd: 2018-01-18, 19:10
Skriven av: pelle

Så det är Fahlberg och Fredriksson som kommenterar för SVT i helgen.

Inlagd: 2018-01-18, 22:12
Skriven av: swestam

Får se om Fahlberg läst på under ledigheten annars blir det deppigt.

Inlagd: 2018-01-18, 22:15
Skriven av: GKA

Fredriksson är bra tycker jag med Fahlberg sitter o krystar hela tiden.

Inlagd: 2018-01-18, 22:52
Skriven av: Kallner

En del norskor och Ustiugov borta. Är det fler som är avstår Planica?

Inlagd: 2018-01-18, 23:22
Skriven av: peter skigames

peter skigames sade:

”En del norskor och Ustiugov borta. Är det fler som är avstår Planica?”

Fyra av dom fem bästa norskorna är ju inte närvarande i distans…
Bara Heidi Weng (vill vinna världscupen) samt fröken Falla (vill vinna sprintcupen) är vassa nog att spöa Stina och Charlotte…?

Hoppas på en rolig skidhelg, med massor av spänning…

Inlagd: 2018-01-19, 06:25
Skriven av: ErrkaPetti

Charlotte hade bara 21:a bästa tid i senaste loppet i VC i klassiskt (jaktstart)…
Men, var det en tillfällig svacka, eller, är hon klen i klassiskt?

Tror dock att hon vinner på söndag!

Och, i sprintfinalen tror jag på tre svenskor (Stina, Falk, Dyvik)…

Inlagd: 2018-01-19, 06:30
Skriven av: ErrkaPetti

ErkkaPetti: Var nog tillfälligheter och dåliga skidor att Kalla var så svag i Toblach. Dags att visa i helgen att så var fallet. Hoppas på ett par snäpp bättre prestation än Piteå för Charlotte. Att åkningen sitter och hon är nöjd med dagen. Pallen bör det bli i alla fall, tillsammans med Weng och Stadlober?

Inlagd: 2018-01-19, 07:38
Skriven av: peter skigames

5-km banan i Kuusamo är inte alls tuff, snarare en av de lättaste. Bara 174 höjdmeter och väldigt mycket stakning i de partier som inte syns på tv-bilderna, det är det som passar Stina på den banan.

Inlagd: 2018-01-19, 08:33
Skriven av: Svanen

Expressen går igenom vilka svenska åkare som är aktuella för de sista OS-platserna.

På herrsidan är det Emil Jönsson och Viktor Thorn. Emil behöver visar något på nytt som han visade förra helgen och Thorn behöver visa något i stil med det han visade i Piteå. Problemet för Thorn är väl att det var masstart i Piteå och nu är det intervallstart.

På damsidan är det fler som är aktuella: Wikén, Nordström, Sundling, Sömskar och Dyvik (Settlin nämns inte men hon borde väl vara lika aktuell som de andra). När det gäller Dahlqvist så är Grip kryptisk men hon verkar inte vara helt ur leken (men då måste nog alla de som åker i Planica misslyckas).

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/beskedet-21-arig-skiddoldis-till-os/

Inlagd: 2018-01-19, 11:17
Skriven av: swestam

Fahlberg behöver inte läsa på så himla mycket. Däremot måste hon ta kommando över sändningen. Hon måste förstå att det är hon som är chefen och inte Fredriksson, han är bara bisittare och expert.. Förmodligen saknar hon självförtroende. Skärper hon sig inte nu så är nog karriären som kommentator över innan den riktigt börjat.

Inlagd: 2018-01-19, 11:23
Skriven av: Tobbe H

jossa m fl:

Eran inloggning fungerar nu. Ursäkta för krånglet.

OS-tävling nu inlagd, log in och skapa ert OS-lag.
http://www.fantasyskiigames.se

Inlagd: 2018-01-19, 11:57
Skriven av: peter skigames

Sista OS-platsen, Jönsson mot Thorn,
jag köper det rakt av, MEN., låt för guds skull båda åka 2 lopp då.
Mycket talar för att Jönsson har väl så stor chans att slå Thorn på 15 km klassiskt så här får Thorn ett klart försprång in i duellen…

Inlagd: 2018-01-19, 12:19
Skriven av: Ernström

Jönsson? är ju som en rädd fågelunge i VM/OS det låser sig totalt, men visst ramlar alla så blir det bra resultat.

Han har väl endast 2 brons från mästerskap individuellt? Räknar inte sista OS medaljen som ett lyckat OS för hans del med tanke på hur loppet i sin helhet.

Inlagd: 2018-01-19, 12:30
Skriven av: Andreas P

Tobbe H,
Vill inte vara elak men Fahlberg har ingen vidare koll på vilka åkare som syns i bild bla förväxlade hon Ebba och Ida vid tillfälle. Antingen är hon dåligt påläst eller så blir hon stressad i situationen.Tycker synd om henne faktiskt.

Inlagd: 2018-01-19, 12:36
Skriven av: GKA

Andreas P:
om du väljer att bortse från Jönssons tur-medaljer 2014 så har han då ett individuellt brons på tuff bana, dvs samma som Richardsson.
oavsett förstår egentligen inte vart du ville komma med din kommentar men tycker inte det har med saken att göra..

Inlagd: 2018-01-19, 12:54
Skriven av: Ernström

Andreas: Nu är det väl i och för sig inte så himla många svenskar som har två individuella mästerskapsmedaljer i sprint. Ida och Stina har en var. Teo också en. Hellner en. Tobias Fredriksson en. Lina Andersson en. Så pjåkigt är inte det.

Inlagd: 2018-01-19, 13:00
Skriven av: Per

Tobias Fredriksson har faktiskt tre ser jag. Imponerande. En doldis i svensk skidhistoria.

Inlagd: 2018-01-19, 13:22
Skriven av: Per

Visst, Jönsson och Thorn bör slåss om sista sprintplatsen, hittills har väl Jönsson visat någon form av kapacitet där i alla fall med ett piggt intryck i Dresden och ett ok kval i Ruka. Thorn har inte gjort någon bra klassisk sprint i år alls. Däremot så borde det vara högst rimligt att skicka båda två till OS

Inlagd: 2018-01-19, 13:52
Skriven av: Emil

Herlig av Aftonbladet: Norska stjärnan darrar – inför Sverige-mötet.
Er ikke helt sikker på at Klæbo kommer til å stilles mot Sverige i det hele tatt. Tviler faktisk på at de er med til siste streckan.

Inlagd: 2018-01-19, 14:01
Skriven av: Sven

Sven,
Ett gott råd: Bry dig inte om vad AB skriver då allt baseras på okunnighet.

Inlagd: 2018-01-19, 15:14
Skriven av: GKA

De er vel eid av norske Schibsted så det er vel for å starte debatt:-) Noen som har en profil over banene i morgen og søndag?

Inlagd: 2018-01-19, 15:20
Skriven av: Sven

Ser i en intervju i DN att Kalla tror att Ebba vill åka i Seefeld också men att ledningen inte vill det.

Inlagd: 2018-01-19, 15:24
Skriven av: GKA

Sven: Skrev om det tidigt i tråden. Finns hos FIS under en fil som heter race program.

Inlagd: 2018-01-19, 16:02
Skriven av: Per

Ser att Kläbo fick ett gult kort från Dresden ändå. Om han inte hade det sedan tidigare.

Funderar igen på OS-stafetterna och hur de svenska lagen kommer formeras. På herrsidan kommer Sverige nog inte att kunna defilera hem segern som 2010 och 2014 men chansen till guld finns. Känns som att mycket hänger på Halfvarsson. Svensson-Rickardsson-Hellner-Halfvarsson är rimligen utgångsbudet just nu. Frågan är dock om de låter Hellner köra sista sträckan den här gången också. Han har ju bra erfarenhet av det på OS…

På damsidan är nog utgångsläget Ida-Kalla-Ebba-Stina. Problemet med det laget är att Kalla binds upp på en klassisk sträcka och att Ebba ännu inte har visat den nivå som krävs. Ida, Kalla, Stina känns givna just nu. En variant om Ebba inte hittar formen är t ex Falk-Stina-Kalla-Ida.

Inlagd: 2018-01-19, 18:51
Skriven av: Per

Falk känns som en säkerhets risk som kan klappa igenom men klart visar hon bra form på distans framöver så visst är det ett alternativ. Stina har bara en sträcka och det är sista och jag vill också ha Kalle på en tredje sträcka. Så känns för tillfället som Ida och Haag på dom två första men vi får se vad Ebba och Falk visar för form framöver och det är väl ändå OS formen som avgör hur det blir i slutändan.

Inlagd: 2018-01-19, 19:01
Skriven av: Janne

Kalla såklart på tredje:-)

Inlagd: 2018-01-19, 19:01
Skriven av: Janne

Herrstafett laget känns väldigt öppet just nu för alla möjliga varianter men med tre givna åkare om dom är friska Calle Daniel Markus.. sedan finns Jens Oskar Thorn att tillgå…en uppställning som är rätt vågad chansartad är Calle Daniel Markus Oskar då ska vi bara vara med till sista och förhoppnings vis med lucka till några lag..men börjar Jens hitta stabil from så lär han bli startman och då blir laget Burman Daniel Markus Calle… för mig är de rätt chansartat med Svensson på en första ännu samma med Thorn men dom är med i bilden helt klart…

Falk är den av dom uttagna tjejerna som i dagsläget visat sämsta distans formen på WC nivå men de kan så klart vända till OS hon har ju ett helt annat upplägg än förra året till VM så mycket tyder på att hon inte var nöjd med hur hon ladda upp då och med VM formen

Inlagd: 2018-01-19, 19:10
Skriven av: jossa

Falk är nog inget alternativ på stafett. Håller henne som 3,e val efter Ida och Haag i nämnd ordning.
Ida-Ebba-Kalla-Stina känns det som. Och det kommer gå rysligt fort redan från första stavtag. Ida har en tuff uppgift att orka sista 500 meterna. Kalla kan ta ikapp ett litet tapp av Ebba men får svårt att gå ifrån.

Inlagd: 2018-01-20, 00:06
Skriven av: Kallner

Dagens gissning Sprint i Planica:

Damer:

1. Stina Nilsson
2. Maiken C. Falla
3. Hanna Falk
4. Anna Dyvik
5. Krista Pärmikoski
6. Justina K.

Herrar:

1. Hakkola
2. Brandsdal
3. Kläbo
4. Oskar Svensson
5. Cologna
6. Emil Jönsson

Inlagd: 2018-01-20, 10:14
Skriven av: ErrkaPetti

Så matchboll Dyvik om sista OS platsen.

Inlagd: 2018-01-20, 10:42
Skriven av: Markus

Alla med i matchen ännu Sundling väl 30 ? riktigt starkt kval av Dyvik även bra av Settlin bland utmanarna om platsen …

Inlagd: 2018-01-20, 10:51
Skriven av: jossa

Flax av Jonna Sundling!
Sista kvalplats till kvartsfinal…

Dyvik – yeah!
Justyna – näää…

Kan bli en rolig svenskdag…. Förhoppningsvis…

Inlagd: 2018-01-20, 10:51
Skriven av: ErrkaPetti

Kul med Johanna Matintalo!
Finland behöver verkligen föryngring på damsidan, ändå imponerande att båda 1970-talstjejerna Saarinen och Roponen håller hög klass ännu…

Inlagd: 2018-01-20, 10:54
Skriven av: ErrkaPetti

Swestam: Håller med, att Grip uttrycker sig så där i Expressen-artikeln. Han vill inte kommentera om det är Dahlqvist som han tänker på när det gäller bra resultat den senaste tiden. Men bekräftar sedan som svar på följdfrågan därpå att hon ”definitivt inte” är borta från OS. Om hon var inaktuell och ute ur bilden hade gott kunnat svara inga kommentarer där med. Typ varför skulle han inge falska förhoppningar hos Dahlqvist om det inte finns några?

Tolkar det som om att Dahlqvist ligger bra att få en OS-plats trots att hon inte åker nu i helgen. Typ om ingen av Dyvik, Settlin, Sömskar och Sundling går till semifinal eller bättre.

Inlagd: 2018-01-20, 10:57
Skriven av: Jörgen

Starkt av Dyvik, kul att se henne tillbaka igen. Blir spännande att följa om hon orkar i heaten sedan. Sundling vidare med ett nödrop men det blir upp till bevis nu för både henne och Grip med tanke på petningen av Maja.

Annars starkt av Harsem, har tyckt länge att hon borde vara klar för norska OS sprintlaget. Har inte riktigt förstått varför de tänkt sig Weng som självskriven. Falla verkar vara ok efter sjukdomen.

Inlagd: 2018-01-20, 10:59
Skriven av: Anders

Smart av dyvik att välja heat 5. Få lättare kvart för att säkra semi o OS platsen.

Inlagd: 2018-01-20, 11:05
Skriven av: Markus

Calle!

Inlagd: 2018-01-20, 11:11
Skriven av: ErrkaPetti

Härligt Dyvik, precis vad man hoppats på. All respekt till övriga tjejer, men dom besitter inte Dyviks kapacitet i klassisk sprint.

Farhågorna verkar riktiga om Sundling efter Dresden. Hon behöver mirakel nu.

Men det ska åkas heat också..

Inlagd: 2018-01-20, 11:12
Skriven av: JohanA

Emil… Näää…

Inlagd: 2018-01-20, 11:13
Skriven av: ErrkaPetti

Anders: Vem som startar vad beslutas väl senare. Harsem fick en OS-biljett häromsistens. Det handlar nog mycket om vad Björgen väljer att göra. Kan också bli tal om att peta Weng, månne.

Inlagd: 2018-01-20, 11:14
Skriven av: JohanA

Bästa kvalet på väldigt länge av grabbarna. 2,4,5,14,27,29.

Inlagd: 2018-01-20, 11:25
Skriven av: Markus

Hellner bättre än Jönsson i ett sprintkval i klassiskt. Säger mycket tycker jag.

Inlagd: 2018-01-20, 11:29
Skriven av: Tobbe H

Kvalet gör det också tydligt att i just Klassisk sprint handlar de tyvärr nästan endast om 4 nationer. Sverige,Norge,Finnland och Ryssland. har 15 av de första 17 platserna i kvalet. Detta är nog ett tydligt tecken på varför Fis vill ta bort denna gren från programmet.

Inlagd: 2018-01-20, 11:30
Skriven av: Markus

Oooo, Emil klarade sig!

Vi får hoppad att hans dåliga tid berodde på stavbrott, snavade i starten, krockade med funktionär, vurpade i utförbacke…

Wow på Oskar oxå!!

Inlagd: 2018-01-20, 11:31
Skriven av: ErrkaPetti

Emil snubblar sig vidare med sista plats. Men grymt kul att Calle, Oskar och slow-startern Teo gör så fina kval. Teodor är sällan topp 10 i ett kval förutom när han är i rejäl toppform. Annars kul att notera att Calle ligger mer efter vid mellantiden än i mål.

Inlagd: 2018-01-20, 11:34
Skriven av: Anders

Jönsson och Sundling har varit nere för räkning men är ännu med i matchen…

Inlagd: 2018-01-20, 11:36
Skriven av: jossa

Markus sade:

”Kvalet gör det också tydligt att i just Klassisk sprint handlar de tyvärr nästan endast om 4 nationer. Sverige,Norge,Finnland och Ryssland. har 15 av de första 17 platserna i kvalet. Detta är nog ett tydligt tecken på varför Fis vill ta bort denna gren från programmet.

Nja, jag tror inte åkare som Sadie Bjornsen och Justyna K. håller med där…

Är man som nation dålig i klassisk skidåkning, ja, då får man väl öva på det?
Det finns ju trots allt duktiga klassiker från flera länder är Norden/Ryssland…

Inlagd: 2018-01-20, 11:36
Skriven av: ErrkaPetti

Emil Jönsson var 45:a vid mellantiden…

Inlagd: 2018-01-20, 11:38
Skriven av: ErrkaPetti

Syftade på Herrkvalet med den kommentaren. Men ja, övning behövs. Tror dock dessa typer av siffror kan användas som argument av Fis. Hoppas självklart själv att klassisk sprint finns kvar.

Inlagd: 2018-01-20, 11:40
Skriven av: Markus

Bra glid på svenskarna i utförspartiet.

Inlagd: 2018-01-20, 11:41
Skriven av: Johan

Finns ju åkare från andra länder som jag tror skulle kunna nå final i klassiska sprint lopp om dom får till de bara. finns ju bara åkare som Harvey Poltaranin som jag tycker har den kapaciteten nu… vad hände med Polatarnin idag ? två vid mellan tiden sedan missa han kvalet?

Inlagd: 2018-01-20, 11:47
Skriven av: jossa

Jönsson helt plötsligt 30:e åkare på resultattavlan…

Och, damernas resultat är tillfälligt borta? Protest inlagd?

Inlagd: 2018-01-20, 11:57
Skriven av: ErrkaPetti

Jönsson skadad enligt Expressen. https://www.expressen.se/sport/langdskidor/just-nu-markliga-bilder-pa-jonsson/

Inlagd: 2018-01-20, 12:35
Skriven av: Per

Jag tror tyvärr Maja är borta från OS eftersom hon inte fick åka den här sprinten. Varför ta ut henne på ett skate lopp när OS går i klassisk? Så tyvärr hon är helt borta och Grip säger väl så till pressen att hon inte är borta men kan inte tänka mig annat att han redan räknat bort henne oavsett vad som händer idag. Känns som Dyvik hittat formen nu på sistone och tror nog det blir hon som i slutändan tar den fjärde sprint platsen.

Inlagd: 2018-01-20, 12:44
Skriven av: Janne

Och där är Dyvik klar för OS.

Inlagd: 2018-01-20, 13:27
Skriven av: Markus

Så typiskt Calle

Inlagd: 2018-01-20, 13:28
Skriven av: Janne

Dyvik till OS av allt att döma. Fingerstoppskänsla av ledningen att ta ut henne. Dahlqvist borde fått chansen istället för Sömskar men det hade inte varit rättvist då Sömskar har en semi i år. Rättvist avgörande om OS-platsen idag tycker jag även om de inte fick möta varandra.

Inlagd: 2018-01-20, 13:29
Skriven av: Per

Finns nog inte någon i världseliten som ramlat och strulat till det så mycket

Inlagd: 2018-01-20, 13:30
Skriven av: Janne

Calle… Suck…………….

Så besviken han måste vara…. Och vi supporters :-((

Inlagd: 2018-01-20, 13:32
Skriven av: ErrkaPetti

Calle Clown slår til igjen.

Inlagd: 2018-01-20, 13:34
Skriven av: Neithiri

Er det nødvendig med den jævla svingen, der Calle ramlet?

Inlagd: 2018-01-20, 13:34
Skriven av: pelle

Och där är Emil klar för OS.

Inlagd: 2018-01-20, 13:55
Skriven av: Markus

Emil Jönsson är nog helt klar för OS nu tror jag. Låter på han själv som formen är riktigt bra egentligen.

Inlagd: 2018-01-20, 13:56
Skriven av: Janne

…och där fick herr Jönsson en OS-biljett!

Inlagd: 2018-01-20, 13:56
Skriven av: ErrkaPetti

SuperStina! Det där satte nog griller i Maikens, Marits och Ingvilds huvud inför OS-sprinten…

Inlagd: 2018-01-20, 14:28
Skriven av: V Vittoz

Grymt av Stina. OS-formen är på gång helt klart. Och Dyvik hänger med hela vägen trots semi 2. Imponerande och självklart är hon OS-klar. Falla kommer sedan från förkylning ska man komma ihåg. Harsem också OS-klar. Marit får nog stå åt sidan.

Inlagd: 2018-01-20, 14:31
Skriven av: Per

Har alltid tyckt om Harsem! Gläder mig för henne och Dyvik idag!

Och, grattis till Stina!

Inlagd: 2018-01-20, 14:32
Skriven av: ErrkaPetti

Tyckte det var lite väl pinsamt att höra Jönsson. Jag tror honom, absolut, men man kan mörka lite mer utåt tycker jag. Lagledningen vet ju vilka problem han har eller inte har. Men han är väl känslomänniska. Jag tror hursomhelst att han får OS-biljetten i sprint. Jag tippar att Thorn kommer tas med också för att åka femmilen, ett lopp som Hellner lär stå över. Kanske även skiathlon om Rickardsson/Burman vilas.

Mycket bra med två herrar i final och Teo på pallen. Men ska någon svensk herre orka hela vägen fram på OS tror jag alltjämt att det är Calle.

Stina outstanding på upplopp där man dessutom får farten med sig in.Tror att det kommer gå fort imorgon också.

Weng nedtränad eller på väg att bränna ut sig lagom till OS.. det är frågan. Respekterar henne fullt ut för att hon tänker vinna världscupen dock.

Inlagd: 2018-01-20, 14:43
Skriven av: JohanA

Damloppet visar: Dyvik ska till OS! (Synd för Dahlqvist att inte få chansen, men femma på en sån bana i klassiskt så ska man dit!)

Herrloppet visar: ingenting? Thorn slog Jönsson i prologen. Jönsson gick till semifinal, det gjorde inte Thorn. Det ska normalt väga högre, men sen ger han helt upp i semifinalen? Man vill ju inte skicka någon Singer upp i semifinalen. Hua.

Inlagd: 2018-01-20, 14:44
Skriven av: Lisa

Kläbo är helt sjuk. Jag fattar inte var farten kommer ifrån. Det är som Fredriksson säger att det handlar inte om att Teo inte orkar utan om att han inte kan komma upp i samma fart. Och till skillnad från Ustiugov eller Pellegrino (fall i kvalet) så ser man inte att han trampar gasen i botten.

Inlagd: 2018-01-20, 14:46
Skriven av: Per

Och ja, Dyvik ska ta OS-platsen nu. Jag sträcker mig nästan så långt att hon är ett hopp i jämnhöjd med Ida och Falk. Men det är Stina vi ska lägga alla förhoppningar på, skulle nån annan ta sig hela vägen är det bonus.

Inlagd: 2018-01-20, 14:47
Skriven av: JohanA

Jättekul med Dyviks framgång idag och tror också att hon har lika stora möjligheter som Falk och Ida i OS. Däremot som hon själv nämnde att hon ödslat mycket kraft idag så känns som det kan påverka hennes insats imorgon dagens lopp. s

Inlagd: 2018-01-20, 14:52
Skriven av: Janne

Dyvik ska väl inte köra i morgon ändå? Kalla-Stina-Ebba-Wiken-Falk-Nordström ska köra enligt planen.

Inlagd: 2018-01-20, 14:57
Skriven av: Per

Weng såg förvånansvärt svag ut idag. I final ja, men hon slet i alla lopp och hade ingen överväxel. Diggins däremot. Shit vad farlig hon blir på OS.

Inlagd: 2018-01-20, 14:59
Skriven av: Per

Stina Nilsson är smartare än Blomqvist. Citat av Nilsson: ”När man år pigg är det lättare att ta smarta beslut.”
När det gäller Jönsson så har jag inget emot honom men skulle han hanka sig med till OS så hoppas jag slippa se honom i spåren förutom som fjärdeman i sprinten för det skulle betyda att de övriga håller sig hela och rena.
Skojig återkomst för Dyvik. Ett famtidsnamn definitivt.

Inlagd: 2018-01-20, 14:59
Skriven av: Tobbe H

Håller nästan med Kallner om stafettlaget.
Jag tycker

Ida – Anna – Kalla – Stina är ett bättre lag än Ebba på en klassisk 5km. Bubblare; skulle Dyvik kunna vara ett alternativ?

Inlagd: 2018-01-20, 15:00
Skriven av: Lisa

Weng körde väl bara för att säkra VC-segern. Dessutom ska hon vara chanslös mot specialsprinters.

Inlagd: 2018-01-20, 15:06
Skriven av: Tobbe H

(Nej nej förlåt, menade Nordström som bubblare)

Inlagd: 2018-01-20, 15:08
Skriven av: Lisa

Per
Bara antog att hon skulle åka imorgon Dyvik men det kanske hon inte gör. Men som sagt hon kan verkligen vara en joker att ha med i stafetten om formen fortsätter att förbättras.
Weng gjorde väl en rätt ok sprint idag jämfört med tidigare under säsongen. Har inte riktigt koll på resultaten men känns som hon gått rätt dåligt i sprint denna säsong jämfört med tidigare säsonger.

Inlagd: 2018-01-20, 15:10
Skriven av: Janne

Damernas stafettlag är redan uttaget i huvudet på Grip. Ida-Kalla-Ebba-Stina. Det är den uppställning som sannolikt är snabbast från start till mål. Vilket har en viss betydelse trots allt. Plus att vi har en spurtkanon på slutet om det skulle behövas.

Inlagd: 2018-01-20, 15:13
Skriven av: Tobbe H

och nu ska jag göra en grej som jag aldrig gör: klaga på kommenteringen.

Jag älskar SVT:s sportsändning. Hur SVT producerar sport är ensamt anledningen till att jag glatt betalar tv-licens, och jag gråter blod när de förlorar rättigheter av stora sportevenemang till andra tv-bolag. Men idag. Fahlberg snackar upprepade gånger om Jonna Sundling i ett heat som Evelina Settlin åker (Sundling har blivit utslagen heatet innan). Hon märker inte när Calle famlar förrän Kläbo kollar sig om. Fredriksson får rätta henne för hon säger fel på WENG. På den åkare som har den gula ledarvästen!!!! Herrigu.

Inlagd: 2018-01-20, 15:15
Skriven av: Lisa

Tobbe H
Så jävla fel att ha Kalla på andra. Där åker Kalla bara jämt med/ med lite tur går ifrån med kanske 10 sek.

Jämför det mot vad hon kan göra mot Jacobsen/Haga i jaktläge på tredjesträckan. Då spelar det ingen roll om framförvarande åkare tappat en halvminut. Hon växlar i rygg (minst!!!) och ger Stina bästa möjliga utgångsläge.

Inlagd: 2018-01-20, 15:20
Skriven av: Lisa

Fahlberg hade inte läst på, borde gjort det. Sedan var det tragikomiskt att lägga Vinterstudion på en ort där Sverige inte hade deltagare. Hur tänker SvT?

Inlagd: 2018-01-20, 15:21
Skriven av: GKA

Lisa
Håller fullständigt med dig. Finns bara en sträcka för Kalla och det är tredje och inte slösa henne på en klassisk och vi har ju Haag och även Ebba har ju visat att hon kan åka klassiskt bra men tror faktiskt Dyvik kan vara en riktig outsider även till denna plats. Hon verkar hittat formen och då är hon bra i distans också och 5 km passar hon bra.

Inlagd: 2018-01-20, 15:26
Skriven av: Janne

Lisa+Janne: Hur mycket tror ni vi kommer att tappa på andrasträckan om inte Kalla kör där. Speciellt om Ida har tvingats släppa täten.

Inlagd: 2018-01-20, 15:35
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H
Vad pessimistisk du låter. I så fall hur mycket tappar vi inte på tredjesträckan om inte Kalla kör där? Målet måste ju vara att Ida ska hänga med till växling och sen är det ju lättare att häng åka i klassisk än i skate. Om Sverige tappar på andra så kommer ju Kalla hämta in allt om det inte blir för långt avstånd. Kalla får svårare att dra ifrån i klassisk och går Ebba ut på en tredje sträcka med nuvarande form så får hon tufft att hänga med Norge.

Inlagd: 2018-01-20, 15:39
Skriven av: Janne

Lisa: Ja, och när Fahlberg hyllar Diggins för en tidig tokrusning i finalen som inte ger något säger Fredriksson ingenting för det var ju inte smart att bränna mycket krut i det läget. Märker samtidigt att jag inte bryr mig så mycket om huvudkommentatorn. Vad är poängen med att vara den som säger det alla ändå ser, liksom?

Inlagd: 2018-01-20, 15:40
Skriven av: Per

Hur mycket? Inte mer än att Kalla kan jaga ikapp det på Astrid/Ragnhild. ;)

Däremot så kan Kalla kanske åka jämnt mot Norges andrasträcka och då står vi där med två svagare kort på 3an och 4an än vad Norge har – inte en bra taktik.

Och du har fel i att en stafett handlar om att åka fortast från A till B. Det handlar om att komma före alla andra lag (eller egentligen Norge). Väldig skillnad.

Inlagd: 2018-01-20, 15:44
Skriven av: Lisa

Om man tänker sig Norge med Östberg-Weng-Jacobsen-Björgen så tror jag inte vare sig vi kan räkna med att Kalla tar 30 sekunder på Jacobsen på 5 fritt (helt orealistiskt) eller att Haag-Ebba kan hänga med Weng på 5 klassiskt. Att Anna Dyvik skulle göra det tror jag ännu mindre på, dagens resultat till trots.

Inlagd: 2018-01-20, 15:46
Skriven av: Per

Kalla må jo kjøre etappe 3. Ebba klarer ikke å henge med Haga eller Jacobsen og da er det kjørt.

Inlagd: 2018-01-20, 15:49
Skriven av: Sven

Efter dagens sändning så tror jag tyvärr att Fahlbergs karriär som kommentator är över. SVT har det kämpigt med att få fram en vikarie till Hård. Övriga kanaler betalar bättre löner kan jag tänka.

Inlagd: 2018-01-20, 15:50
Skriven av: Tobbe H

Lisa: Att fortast ta sig från start till mål är faktiskt en viktig ingrediens för att optimera ett stafettlag. Trots allt. Att i förväg räkna ut att man ska hänga den eller köra ifrån en annan brukar bara funka i teorin. Verkligheten brukar ställa allt på ända. Men vi får hoppas att alla håller sig friska framför allt så tar säkert Grip ut det bästa laget.

Inlagd: 2018-01-20, 15:57
Skriven av: Tobbe H

Det enda vi däkert vet är: Många alternativ att välja på i stafetterna, speciellt till damstafetten i OS…

Herrarna har färre att välja emellan dock…

Mina tips:

Anna Haag 1a, Anna Dyvik 2a, Kalla 3e och Stina spurtar mot guld!

Rickardsdon 1a, Jönsson 2a, Calle 3e och Hellner spurtar ner Finland och tar brons…

Inlagd: 2018-01-20, 16:00
Skriven av: ErrkaPetti

Per; Hahaha. Du menar att det är ”helt orealistiskt” att ta 30 sek på Astrid J? Är det verkligen SÅN STOR skillnad mot att åka in och spurta ner 26 sek på Pärmäkoski som hon gjorde förra gången? Your call.

Inlagd: 2018-01-20, 16:02
Skriven av: Lisa

Tobbe H sade:

”Efter dagens sändning så tror jag tyvärr att Fahlbergs karriär som kommentator är över. SVT har det kämpigt med att få fram en vikarie till Hård. Övriga kanaler betalar bättre löner kan jag tänka.”

Själv valde jag jag NRK1 idag… Kul med lite omväxling…

Inget emot Fredriksson, men, Hård/Blomqvist skapar mera glädje runt sändningen…

På tal om det, vilka kanaler sänder OS?

Inlagd: 2018-01-20, 16:03
Skriven av: ErrkaPetti

ErrkaPetti Intressant! :) Tror du har rätt om valörerna, men tror definitivt att [Jönsson/Svensson/Thorn] kör första, och sen Richie andra. :)

Inlagd: 2018-01-20, 16:11
Skriven av: Lisa

ErrkaPetti: kanal 5, eurosport

Inlagd: 2018-01-20, 16:11
Skriven av: Lisa

När Jacobsen är i mästerskapsform så är hon en av världens bästa på 5 km fristil. Går inte att jämföra med Pärmäkoski för fyra år sedan. Så jag håller helt med Per om att Kalla måste åka andrasträckan om vi skall en chans.

Inlagd: 2018-01-20, 16:13
Skriven av: swestam

Än en gång har Fahlberg förstört en skidstund framför TVn. Hur länge skall detta få fortgå? Fredriksson räddningen än en gång.

Inlagd: 2018-01-20, 16:16
Skriven av: Håkan.b

Tobbe H
Kalla på tredje gör ju att även det blir snabbaste vägen från start till mål. Förstår inte hur ni tänker när ni vill ha Kalla på en andrasträcka. Så det Kalla förlorar genom att åka en klassisk sträcka gentemot en fristils sträcka menar ni alltså att så mycket bättre är Ebba jämfört med Haag(klassisk)?
Helt fel enligt mig i alla fall.

Inlagd: 2018-01-20, 16:27
Skriven av: Janne

Lisa: Förra året avgjorde Jacobsen stafetten på tredjesträckan med ett mastodontlopp. Gör hon ett likadant i Korea kommer Kalla snarast ha svårt att hålla jämna steg med henne. Så att ta in 30 sekunder på henne låter orealistiskt ja. Men Jacobsen är ojämn så det är inte säkert att hon prickar toppformen till OS och stafetten. Men jag fattar att man kan vända på det resonemanget och säga att just för att Jacobsen är så stark måste Kalla köra den sträckan. Men då skapar man genast en öppning på andrasträckan som ofta avgör på mästerskap. Problemet är att Norge inte har några svaga kort. Bäst är då säkert att ställa upp med snabbast lag från start till mål, oavsett motstånd. Något som däremot skulle tala för Ebba på andra är om (1) Weng blir mänsklig på OS och/eller (2) det visar sig att Ebba är bättre i klassiskt just nu. I Piteå var hennes 15 klassiskt betydligt bättre än hennes 10 skate, tyckte jag. Men mitt lag just nu är Ida-Kalla-Ebba-Stina.

Inlagd: 2018-01-20, 16:37
Skriven av: Per

Per
Nu säger du emot dig själv när du pratar om snabbaste lag från start till mål när du börjar prata om Ebba på en klassik om Weng inte håller formen. Om Ebba på fristilen och Kalla på klassisk är ditt snabbaste lag ska du väl inte ändra på det?
Mitt lag snabbaste från start till mål är Ida-Haag/Ebba-Kalla-Stina.

Inlagd: 2018-01-20, 16:47
Skriven av: Janne

Per
Konstig anledning att ändra på det om Weng tappar formen. Bättre anledning i så fall är att Ebba visar att hon åker bättre klassisk än fristil att hon får ta den sträckan.

Inlagd: 2018-01-20, 16:49
Skriven av: Janne

Okej såhär. Jacobsen är bra MEN Kalla är bättre. Ja, även på 5km skate. Ja, Astrid avgjorde VM-stafetten ifjol, men mot åkare som Ebba (junior) och Mononen (dålig)(förlåt). Kalla är fortfarande bättre. Det här är den enda sträckan vi kan åka betydligt snabbare än Norge och det ska självklart utnyttjas.

Om vi ska åka snabbare än Norge gäller det att utnyttja _vår enda åkare_ som är snabbare än norskorna på STRÄCKA TRE så att Stina kan gå ut i rygg, kanske hänga och kanske spurta ner.

Sätter vi våran enda åkare som kan åka snabbare än med sin norska på sträcka två kommer Ebba tappa det (lilla försprång Kalla eventuellt gett henne) på sträcka tre (eftersom Jacobsen _enligt er alla ovan_ är världens bästa åkare på fem fritt, helt oslagbar) -> Stina får inte gå it i rygg -> ingen chans till guld.

(((Sen tror jag personligen inte Astrid får åka tredjesträckan utan det blir Haga, men det hör ej till saken)))

Inlagd: 2018-01-20, 16:51
Skriven av: Lisa

I morgen ligger vel alt til rette for at Kalla vinner. Eneste jeg tror som kan utfordre henne er Krista og Weng, men de gikk jo sprint i dag. Blir faktisk overrasket om Kalla ikke vinner.

Inlagd: 2018-01-20, 16:51
Skriven av: Sven

Tror tyvärr att inget är särskilt klart med laguppställningen. Det kan nästan bli så att Stina får köra en startsträcka ifall det är skakig form på Ida eller Anna.

Inlagd: 2018-01-20, 16:56
Skriven av: Anders

”Än en gång har Fahlberg förstört en skidstund framför TVn. Hur länge skall detta få fortgå?”

Ja, hvem faen har gitt den totalt fiasko-kommentatoren der plass? Hun ødelgger jo all gleden ved langrenn!

Inlagd: 2018-01-20, 16:57
Skriven av: Neithiri

Sven, håller med. Ifall Weng inte plötsligt får sprutt på de där benen bör Kalla vara storfavorit även om hon inte direkt övertygat efter jul.

Inlagd: 2018-01-20, 16:58
Skriven av: Anders

Sven: Ja, tänkte också på att Kalla är en av få favoriter imorgon som inte gick långt idag. Weng kan nog ha lagt av på slutet i finalen av just det skälet. Så hon kanske är bättre slag än vad dagens final antydde trots allt.

I år har Stina f ö ännu inte fått möjlighet gå ett distanslopp när hon inte har kört en tuff sprint ändå till final dagen före. Toblach var den möjligheten. Efter OS är det sedan bara Kollen där den chansen finns.

Inlagd: 2018-01-20, 17:00
Skriven av: Per

Rent generellt tycker jag inte det är en bra idé att för mycket låta andra lag påverka hur man själv optimerar laget. man ska köra på sitt tycker jag. Titta bara på den fördel vi har iom att Stina Nilsson kör sistasträckan för oss. Här är alla andra lag faktiskt mer eller mindre tvingade att ta viss hänsyn till detta för Nilsson sticker ut så förbenat jämfört med de övriga. Till och med Norge funderar över detta faktum trots deras överlägsenhet på papperet.

Inlagd: 2018-01-20, 17:04
Skriven av: Tobbe H

Janne: Det går att vända ut och in på resonemangen. Om Ebba är minst lika stark i klassisk som i skate bör snabbast från start till mål innebära Kalla på tredje om hon, som det verkar, är lite starkare i skate i år. Men gissningsvis är Ebba ett snäpp bättre i skate när det kommer till kritan. Så jag håller fast vid den kvartetten ovh den ordningen (Ida-Kalla-Ebba-Stina) tills vidare. Jag kan dock – som någon påpekade kritiskt här för några veckor sedan – ändra mig.

Inlagd: 2018-01-20, 17:11
Skriven av: Per

Ebba Andersson er absolutt et talent, men at hun skal klare å holde følge med de norske enten det er klassisk eller skate har jeg liten tro på. Normalt taper hun nok rundt 20 – 30 sekunder.

Inlagd: 2018-01-20, 17:11
Skriven av: Sven

Det gäller att hänga med Norge så länge som möjligt, därför måste vi hänga med på andrasträckan. Enda som har chansen till det är Kalla.

Inlagd: 2018-01-20, 17:19
Skriven av: swestam

Undrar om inte Oskar Svensson ligger bra till för en startsträcka på OS. När det gäller damlaget har Lisa en poäng tycker jag. Kalla har inte åkt så bra klassiskt denna vinter, blev slagen av Matintalo i Piteå. Återstår att se vad som händer på morgondagen.

Inlagd: 2018-01-20, 17:24
Skriven av: peter skigames

Sven,

Vad ger du Ebba för chanser i morgon?

Inlagd: 2018-01-20, 17:25
Skriven av: Slakmota

Neithiri: Har ni inga egna kommentatorer i Norge som ni kan glädja er med? Eller är de ännu sämre?

Inlagd: 2018-01-20, 17:26
Skriven av: Tobbe H

peter skigames: Fast Kalla var väl fortfarande i ganska hård träning när hon tävlade i Piteå så jag vet inte riktigt vilka slutsatser man kan dra av Kalla vs Matintalo.

Inlagd: 2018-01-20, 17:26
Skriven av: swestam

Och dåliga skidor hade hon också i Piteå, åtminstone på skate. Åtminstone enligt Ingesson i DN-reportaget häromdagen.

Inlagd: 2018-01-20, 17:34
Skriven av: Per

swestam: vadå att målet är att hänga med Norge så länge som möjligt? Isåfall är det väl bara att starta med Kalla så vet vi att vi hänger med en sträcka iaf. ;)

Nej, målet är ju självklart guld. Och en förutsättning för det är att Stina får gå ut i ledning/rygg.
Jag tror ingen annan än Kalla kan leverera en tredjesträcka som kan ge det.

Mitt scenario blir såhär:
1.) Ida hänger med täten.
2.) Åkare 2 (förmodligen Haag) tappar på Norge (troligtvis Weng), men klarar att minimera detta till typ 20 sek.
3.) Kalla åker ifatt sin norska med 20 sekunder. Hon är så bra i stafett.
4.) Stina orkar hänga sin norska (troligtvis Björgen) och spurtar till guld.

Vilket är ditt scenario? (Låt mig gissa – rätta mig gärna!)

1.) Ida/Åkare 1 är med i täten.
2.) Kalla skapar lucka till Weng. FRÅGA: hur stor kan den lyckan rimligtvis bli på 5km klassiskt efter hur säsongen sett ut? 10 sek?
3.) Ebba klarar, med detta försprång, att hänga norska 3 (som hon ifjol tappades minut på, och som du ovan sa är en av världens bästa på 5km fritt)
4.) Stina spurtar ner Marit.

Jag försöker inte raljera, jag undrar ärligt hur du tänker. Andra som vill ha Kalla på andrasträckan får också gärna svara.

Kram. Jag gillar er.

Inlagd: 2018-01-20, 17:34
Skriven av: Lisa

Tobbe H: Jo, men de er allikevel milevis bak Blomman og Haard, kan bare ikke forstå hvorfor dere ikke bruker dem, hva faen driver dere med? Det er da ikke så mange løp i en sesong at man behøver å bytte ut de beste med søppel?

Inlagd: 2018-01-20, 17:35
Skriven av: Neithiri

swestam, En poäng av dig. Vi ser nog lite styrkeförhållande imorgon av Kalla vs Weng, Pärmakoski med flera på det klassiska. Tror ändå lite mer på Lisas resonemang gällande vad som är bra för laget i sin helhet om man går för guldet. Större chans att Kalla tar in 15 sek på tredje än skaka av sig norska på andra. Fast ditt resonemang är också intressant.

Inlagd: 2018-01-20, 17:41
Skriven av: peter skigames

Dette løpet er nok Maiken meget godt fornøyd med, hun kommer rett fra sykdom.. I tillegg ankom først i går, mens konkurrentene har trenet i løypene helt siden siste helg.. Når hun får spisset formen fram til OL nå, kan det godt tenkes hun står på startetappen på stafetten. Ida… du her og nå advart .. ;-)

Inlagd: 2018-01-20, 17:45
Skriven av: pelle

pelle, hur vill du se ett norskt stafettlag?

Inlagd: 2018-01-20, 17:50
Skriven av: Lisa

Og så lurer på hvorfor ikke flere av de norske heter Johannes, dem er jo totalt overlegen i hver sin idrettsgren!

Inlagd: 2018-01-20, 17:50
Skriven av: pelle

Jaha! – Calle H glömde hjärnan i kantinen än en gång.
Skylla på teknik istället för analysera varför inte tekniken fanns där.
En hjärna glömd i kantinen kan inte styra kroppen under loppet.
BU !!!

Inlagd: 2018-01-20, 17:54
Skriven av: Dingle

Lisa.. Etappe 1 Falla/Østberg
Etappe 2. Weng/Harsem (frk Harsem gikk en glimrende stafettetappe under NM)
3 etappe.. Viss Jacobsen holder vanlig standard, er hun sikkerstikket.. reserve Haga.
4 etappe.. Bjørgen

Inlagd: 2018-01-20, 18:01
Skriven av: pelle

pelle, tackar!

Inlagd: 2018-01-20, 18:05
Skriven av: Lisa

Lisa skrev: ”Vilket är ditt scenario? (Låt mig gissa – rätta mig gärna!)

1.) Ida/Åkare 1 är med i täten.
2.) Kalla skapar lucka till Weng. FRÅGA: hur stor kan den lyckan rimligtvis bli på 5km klassiskt efter hur säsongen sett ut? 10 sek?
3.) Ebba klarar, med detta försprång, att hänga norska 3 (som hon ifjol tappades minut på, och som du ovan sa är en av världens bästa på 5km fritt)
4.) Stina spurtar ner Marit.

Jag försöker inte raljera, jag undrar ärligt hur du tänker.”

Ja ungefär så. Dock att Weng visade svag form idag samtidigt som Kalla inte visat sin bästa form på 10 km klassiskt än så länge. Och ja, jag tror också att det är lättare att gå i Jaocobsens (eller Hagas) rygg än att åka ikapp 30-45 sekunder på henne.

Sannolikt att det skall klaffa, kanske inte i så jättestor utsträckning, men jag tror det är enda uppställningen som har chans på guldet.

Inlagd: 2018-01-20, 18:17
Skriven av: swestam

Inte ett ögonblick jag tror att Ida kan sköta en första sträcka utan att förlora viktiga sekunder- då är stafetten död och begraven. Haag får mitt förtroende.Alltså på första!

Inlagd: 2018-01-20, 18:19
Skriven av: GKA

Lite Hänt i veckan-spekulationer:

Kan Maiken C. Falla vara med barn?
Tyckte hon såg konstigt tjock ut på magen idag, samt reagerade på detta tidigare i januari på en annan sprinttävling…
Bild idag:
https://www.instagram.com/p/BeLFC12jAYI/?taken-by=fiscrosscountry

Kan det vara så?

Inlagd: 2018-01-20, 18:29
Skriven av: ErrkaPetti

Vad man än gör så ska man inte ställa Kalla mot Weng. Weng är världens bästa hängåkare. Till och med när Johaug/Björgen var på topp så krävdes det ofta mer en 5 km för att ställa av Weng. Om vi ska ha en chans i stafetten så måste vi tjäna tid på Kallas sträcka och det gör vi inte om Weng kör mot Kalla.Om vi är efter redan efter första sträckan så spelar det ju i och för sig ingen roll.
Jag tycker att vi kör med ett chanslag
Dyvik,Ebba,Kalla,Stina.
Om Dyvik är i toppform under OS .Annars Haag/Ida på första

Inlagd: 2018-01-20, 18:37
Skriven av: karlp

Om vi får göra två drömscenarion, # och *, där Sverige är med efter förstasträckan och växlar samtidigt inför 4:e.

#) Kalla skapar sekunder till Weng på sträcka 2. Ebba orkar hålla Jacobsen hela sträckan (efter att Jacobsen kommit ifatt dessa sekunder).

*) Åkare 2 tappar kanske 20-talet sekunder på Weng. Kalla åker ikapp dessa sekunder på Astrid.

Jag tror * är mer sannolikt än #. Swestam tror på # om jag uppfattat dig rätt? Det är kul att vi tycker olika! :)
Detblir spännande med OS.

Inlagd: 2018-01-20, 18:39
Skriven av: Lisa

Jag tycker du tänker rätt, karlp! Onödigt att matcha Kalla mot Weng, när hon kan skapa så många mer plussekunder på andra sträckor.

Inlagd: 2018-01-20, 18:41
Skriven av: Lisa

swestam
Vi är några som inte har samma åsikt. Jag tror snarare att det stjälper Sverige. Ska vi kunna ta en guldmedalj måste vi ha Kalla på tredje och utnyttja hella till max, vi vet ju förresten vad Kalla kan göra i jaktlägen i stafett och tror inte att Norge har 30-45 sekunder till Sverige efter andra sträcka om Ida håller sin norska till växlingen.

Inlagd: 2018-01-20, 18:42
Skriven av: Janne

Ser att Richardsson inte är i startlistan till imorn. Ersatt med Lageson, nåt jag missat där eller vet någon varför Daniel inte kör?

Inlagd: 2018-01-20, 18:52
Skriven av: Markus

Markus: Rickardsson blev förkyld efter Tour de Ski och åker därför inte.

Inlagd: 2018-01-20, 18:52
Skriven av: swestam

Ida har känts stabil i år. Och hon är rutinerad med god OS-erfarenhet. Hon har också lite mentalt övertag på Östberg i stafett. Om hon bara sätter formkurvan in mot OS ska det mycket till för att peta henne på första. Sveriges alternativ i klassiskt är dessutom lite sämre än på skate. Haag är bättre på längre distanser och lär tappa mot slutet när farten trappas upp mot växling även om hon hänger med i övrigt vilket inte är säkert. Stina kan sättas på första men henne vill de förstås helst spara. Falk är ett alternativ men har hittills inte visat att hon är på samma nivå som Östberg.

Inlagd: 2018-01-20, 19:00
Skriven av: Per

Nån som vet var man kan hitta OS-banprofilerna?

Inlagd: 2018-01-20, 19:41
Skriven av: Ölandsfåk

Näe

Inlagd: 2018-01-20, 19:57
Skriven av: Kultingen

Jag har gått in på FIS-appen och letat fram loppet från för-OS. Klicka in på respektive lopp och sedan race program. Om det är samma banor som på för-OS ser man banprofilerna där.?

Inlagd: 2018-01-20, 20:04
Skriven av: Per

Frågetecknet var inte meningen

Inlagd: 2018-01-20, 20:04
Skriven av: Per

Lite lustigt att höra Jönssons förklaringar idag när han talade mot sig själv i Expressen.
Han har alltså en muskelkramp som gör att han inte kan kicka fullt ut. Då säger han att han väljer att gå hårt i backen och trötta ut de andra eftersom han inte kan rusa i spurten.
För det första går det inte att gå så hårt i backen med en muskelkramp (som han hävdar besvärar honom mycket så han får kicka med ”ett ben”) så att han kan trötta ut det andra. För det andra var det mig veterligen ingen som diagonalade på det korta upploppet. Det gick helt enkelt mycket långsammare. Och varför skulle han välja denna mycket konstiga taktik med sin skada.
Undrar om det inte bara var för att förebygga med en förklaring om han inte blir uttagen.

Inlagd: 2018-01-20, 20:55
Skriven av: Kallner

Om jag får anta, tror jag att banan imorgon passar Calle alldeles ypperligt. En bana med en hel del återhämtning utför, partier där man skapar mycket fart, och långa men inte särskilt branta stigningar. Nu tog han dessutom inte ut sig alls idag, så krafterna lär finnas där. Tror detsamma gäller Hellner uppför, detta passar honom, däremot är han inte den snabbaste på lättåkta partier i klassiskt så där gäller det att han inte tappar för mycket. Och så hoppas vi att Burman gör säsongens bästa lopp.

Kalla är min klara favorit imorgon, lite i brist på annat. Vi såg ungefär var Weng och Pärmäkoski står idag, och det är inte toppformen. Dessutom är dom båda ganska stora icke-vinnare. Beroende på åktid kan Kalla få dessa tjejers rygg på andra varvet(startar 13 min före Pärmäkoski och 14 före Weng). Där bakom är det jämnt, hoppas på Nilsson och Andersson topp-10(helst lite bättre än så också) medan Nordström och Wikén bör vara topp-12 för att loppet ska kunna användas i OS-syfte. Falk med sista chansen att visa att hon ska köra intervall på OS, tror dock inte att hon räcker till.

Inlagd: 2018-01-20, 22:10
Skriven av: JohanA

Kloka ord, JohanA!

Ska bli spännande att se om någon herre kan sticka ut som 4:e åkare för stafettlaget också.

Inlagd: 2018-01-20, 22:17
Skriven av: Lisa

Kallner,
Säga vad man vill om Jönsson men han är en god strateg om inte annat.
Vi får se om vallateamet klarar av att ge åkarna finfina skidor imorgon.Jag tror det i alla fall men man kan aldrig säkert veta förrän starten går.

Inlagd: 2018-01-20, 22:43
Skriven av: GKA

Pelle,
Förmodligen heter männen Johannes på grund av att föräldrarna är kristna och ville ha bibliska namn till barnen!

Inlagd: 2018-01-20, 22:50
Skriven av: GKA

Tack Per!

Inlagd: 2018-01-20, 23:05
Skriven av: Ölandsfåk

Lite OT, men, här är en intressant artikel om Kikkan Randall:

http://motto.time.com/5087940/2018-olympics-kikkan-randall-motherhood/

Inlagd: 2018-01-20, 23:19
Skriven av: ErrkaPetti

Kallner: oj vilken skräll på att du gnäller på vad Jönsson säger men man blir ju inte förvårnad men din kritik tyder på rätt dålig kunskap

diagonalade var de många som gjorde när man kom mer för backen var just där Jönsson tappa en del fart för att sedan komma igen på slutet av upploppet..

Inlagd: 2018-01-20, 23:45
Skriven av: jossa

Kallner: oj vilken skräll på att du gnäller på vad Jönsson säger men man blir ju inte förvårnad men din kritik tyder på rätt dålig kunskap

diagonalade var de många som gjorde när man kom mer för backen var just där Jönsson tappa en del fart för att sedan komma igen på slutet av upploppet..

Du är sällen sen att kritisera vissa åkare när du får chansen.. medans vissa verkligen kommer undan..

Inlagd: 2018-01-20, 23:47
Skriven av: jossa

Kallner: kicka för fullt behövde man inte i lång backen även om man pressar på hårt,gick. men in i sista korta backen backen just innan mål rakan var de diagonal i max fart som gällde där tappa Jönsson en del som han själv sa för att sedan komma igen sista delen av upploppet…

Kallner: vilka diagonalade inte i den delen? namn?

Inlagd: 2018-01-21, 00:08
Skriven av: jossa

Om man vill kolla in banan lite närmare. https://www.youtube.com/watch?v=ewMZv7QYJF4&index=21&list=PL2B0DQ2mSOeI9zl7JFnRItg5iU7en3Wh5

Inlagd: 2018-01-21, 00:10
Skriven av: Markus

Är bland dem som tror det blir det väntade stafettlaget i OS dvs Ida – Kalla – Ebba – Stina. Haag reserv. Enda frågetecknet är i vilken form Ebba är, vi får förhoppningsvis en positiv indikation imorgon.

Norge? De har sju möjliga åkare. Falla, Harsem, Björgen, Jacobsen, Haga, Weng och Flugan.. Troligen blir det Flugan – Weng – Jacobsen – Björgen. Statistiskt sett ska de rödklädda vinna men i stafett kan allt hända. T.ex fall på Jacobsen..

Idag säkrade Dyvik och Jönsson sina OS-platser.

Inlagd: 2018-01-21, 00:13
Skriven av: Jörgen

Nya tag idag! Dyvik imponerade och åkte till sig den sista sprint platsen kul att den som får den gjorde en riktigt bra prestation.. Stina vinner och ser riktigt bra ut Falk hade jag nog hoppats lite mera på ändå..

Herrarna tycker jag alla gör de bra skönt se Calle tillbaka med en bra prolog ändå sedan strular han bort sig Teodor på pallen skönt besked även de och Svensson de samma som fyra riktigt starkt.

Jönsson då 10 är bra nu är de bara vänta på vad SOK säger

Inlagd: 2018-01-21, 08:14
Skriven av: jossa

JohanA: ”Vi såg ungefär var Weng och Pärmäkoski står idag, och det är inte toppformen. Dessutom är dom båda ganska stora icke-vinnare”

Weng har 11 världscupsvinster, 1 mindre än Kalla och 1 mindre än alla svenska damer, som inte heter Kalla eller Nilsson, sedan den officiella starten 1980.

Du måste ha väldigt tjocka sverige glasögon eller att n
kalla henne ”icke-vinnare”….

Inlagd: 2018-01-21, 08:26
Skriven av: Thorrez

Autocorrect är inte min kompis idag…

Inlagd: 2018-01-21, 09:06
Skriven av: Thorrez

Vem är den där Patterson från USA? Inget bra fäste men hänger med hyfsat ändå.

Inlagd: 2018-01-21, 09:56
Skriven av: Per

Wiken får sista OS-platsen. Nordström borta.

Inlagd: 2018-01-21, 10:04
Skriven av: Per

Mysdag för Kalla. Tror hon åker med ett inre leende då allt stämmer.
Falk ändå bra med rätt långt in i loppet. Ebba växer hela tiden.
Hade vart kul att ha med Haag för stafettens skull.

Inlagd: 2018-01-21, 10:07
Skriven av: Kallner

Toppåkarna som åkte sprint igår har en stor nackdel idag, det måste man ha med i bedömningen av bla annat Kallas lopp.

Inlagd: 2018-01-21, 10:12
Skriven av: Kallner

Lite svagare mot slutet av Kalla då så Weng o Pärmä kan hota.

Inlagd: 2018-01-21, 10:15
Skriven av: Kallner

Var väntat som det utvecklade sig. Tror inte att Kalla är 100% nöjd med avslutningen.
Dagens prestation står Ebba för.
Wikén tveksamt med OS biljett.

Inlagd: 2018-01-21, 10:28
Skriven av: Kallner

Wiken lär ändå få en biljett. Slår ju Nordström klart. Ser henne som ett bra alternativ till 3-milen tillsammans med Haag,Ebba och Kalla.

Inlagd: 2018-01-21, 10:30
Skriven av: Markus

Riktigt bra lopp av både Kalla och Ebba.. Stina gör de stabilt sprinten igår satt nog allt i benen samma var de för Harsem..

Inlagd: 2018-01-21, 10:33
Skriven av: jossa

Jag tänker fortsätta tjata om damstafetten (tills ni fattar ;))

Ni som vill ha Kalla vs Weng på 2a sträckan och tror att Kalla kan skapa tid där:

– idag skiljer 30 sek på 10 km IND start där Weng åkte prolog + 4 sprintheat igår och Kalla vilade.
Hur mycket tror ni det blir på 5km där Weng är världens bästa hängåkare? På riktigt. Tror ni inte Kalla kan göra mer på 5km i fritt mot – en sämre – (JO, skärp er) Astrid/Haga?

– Ebba är ca 20 sek efter Weng idag. (Visserligen också utan att ha åkt sprint igår) Är det inte bättre att matcha henne mot Weng i klassiskt då. Då är det i katastrof om hon släpper (vilket det är på 3e).

Inlagd: 2018-01-21, 10:36
Skriven av: Lisa

Hur gick det för Nordström? Fredriksson snackade om bruten stav? Någon på plats som såg hur hon åkte?

Inlagd: 2018-01-21, 10:37
Skriven av: Lisa

Pärmakoski hade fördelen av att kunna åka på Kallas tider – Charlotte startade ju först av alla seedade. Hoppas att det inte sker i OS.

Vilket formbesked av Ebba, femteplats idag! Vi kan nu räkna med henne i stafetten som förväntat.

Wikén 15:e idag. Slog visserligen Nordström men inte en topp 8-placering vilket hade garanterat OS-biljetten. Vi får se vem Grip föreslår och vad SOK säger om saken?

Inlagd: 2018-01-21, 10:37
Skriven av: Jörgen

Lisa: Nej, Ebba ska åka tredje. Kalla tar andra, det visar dagens lopp. Då har svenska damlaget fortfarande chans till tätkontakt eller ledning efter två sträckor och allt kan hända.

Inlagd: 2018-01-21, 10:40
Skriven av: Jörgen

Kallner
Riktigt bra av Ebba helt klart. Men du lär även här räkna med att många åkte sprint igår så även hon hade ju fördel av att endast åka dagens lopp.

Inlagd: 2018-01-21, 10:41
Skriven av: Janne

OS-formen på uppåtgående för Kalla men intrycket består att hon är snäppet sämre i klassiskt i år. Ebba däremot är tvärtom. Hon tappar bara 15 sekunder på Weng på 10 km klassisk intervall och hon tar faktiskt 3 sekunder på sista kilometern på Weng. Ebba har verkligen jobbat med sina svagheter (utför, stakning). Intressant utifrån ett stafettperspektiv och diskussionen om snabbast lag från start till mål. Falk inte med i stafetten längre. Haag enda utmanaren om en stafettplats nu. ”De fyra” utkristalliserar sig alltmer inför OS.

Inlagd: 2018-01-21, 10:41
Skriven av: Per

Kalla åker inte ifrån sin norska på en andrasträcka så för mig är det inte ens ett alternativ att ta henen där. Kalla tredje och Nilsson fjärde. Ebba börjar göra bra ifrån sig på klassisk så hon tampas med Ida och Haag känns det som om dom två klassiska sträckorna med Dyvik som outsider om hon nu får någon mer chans att visa upp sig på distans.

Inlagd: 2018-01-21, 10:47
Skriven av: Janne

Jörgen:

Så du menar att Kalla är så mycket bättre än norska 2, än vad Ebba är sämre norska 3? Uppskatta i sekunder! Hur mycket kan kalla gå ifrån weng på sträcka 2? Hur mycket snabbare kan Jacobsen åka än Ebba på sträcka 3?

Inlagd: 2018-01-21, 10:47
Skriven av: Lisa

Du är smart du, Janne. Och det säger jag inte bara för att vi tycker samma just här, utan för att du visar på en förmåga att kunna analysera. Såna som du behövs på det forumet.

Inlagd: 2018-01-21, 10:49
Skriven av: Lisa

Wengs svaga lopp tror jag inte alls handlar så mycket om att hon åkte sprinten igår, snarare om att hon är i dålig form. Hon åkte ju dåligt redan igår. Och Pärmäkoski åkte ju sprinten igår.

Är Weng inte i toppform tror jag inte det är svårt för Kalla att gå ifrån henne på en klassisk sträcka.

Och jag håller ändå Ebba som relativt bättre i fristil än i klassiskt.

Inlagd: 2018-01-21, 10:51
Skriven av: swestam

Kan bara hålla med dig om att jag håller med om dina analyser fullständigt. Däremot förstår jag inte dom som vill ha Kalla på andra för att vi ska vara med efter sträcka två. Vad händer sen i så fall, antagligen är vi helt körda efter tredje sträckan, Haga tror jag tar den som imponerat i fria stilen denna säsong med Jacobsen som reserv.

Inlagd: 2018-01-21, 10:55
Skriven av: Janne

swestam
Hade det varit stafett idag så tror jag Weng hade hängt Kalla trots sin dåliga form på klassisk sträcka.

Inlagd: 2018-01-21, 10:57
Skriven av: Janne

Ebba är nog numera rätt jämnbra i klassisk som i skate, dagens lopp var ju helt klart bättre än något hon gjort i skate

Inlagd: 2018-01-21, 10:58
Skriven av: Emil

Men självklart skulle Ebba tok imponera på 10 fristil och gå jämnt med norskorna i OS som väl går före stafetten? Så är man väl inte bättre än att man kan ändra sig.

Inlagd: 2018-01-21, 11:02
Skriven av: Janne

Absolut Janne, absolut.

Inlagd: 2018-01-21, 11:05
Skriven av: Lisa

Att Ebba blir femma(runt 8-10 med alla med, men små avstånd upp) i klassiskt är inget annat än sensationellt bra. Tror aldrig hon haft ett kortare avstånd upp till Kalla i en intervall. Jag ser Ebba som 5-10% bättre i fristil så det är goda nyheter inför OS och stafetten.

Wikéns och Nordströms(bröt staven, men knappast det som kostade två minuter) svaga lopp öppnar upp för…. Dahlqvist. Varken Wikén eller Nordström kan göra anspråk på startplats i distans.Då blir det sprintreserv(någon sådan finns inte) mot distansreserv(alla med i truppen hittills kan åka distans) och Maja har både ett bästaresultat och åldern på sin sida och det kittlar nog mer för SOK att skicka henne.

Inlagd: 2018-01-21, 11:08
Skriven av: JohanA

Mina reflektioner över dagens 10km damer:

Kalla bra, men inte på topp som före jul…

Ebba går framåt! Kul!

Stadlober kommer inom kort bli något att bita i för dom nordiska och amerikanska tjejerna…

Imponerad av att Heidi Weng alltid gör ett lopp på pallen (eller väldigt nära) oavsett form! Gillar henne skarpt…

Inga positiva besked av de tre sämre svenskorna idag… Wikén borde åtminstone slå Stina över 10k klassiskt…
Nordström bättre i fristil? Hanna är ju en utpräglad sprinter, men kan åka tillräckligt bra mot vissa distansare, men är nog inte en åkare för stafettlaget…

Dagens frågetecken är varför Kikkan Randall åkte idag och inte igår? Kickan är ju verkligen en Sprinter…

Imponeras även av de finska tjejerna Roponen (40 år i år) och Saarinen (39 år i år)… Starka med sisu! Kanske dom har sina bästa dagar bakom sig, men, kommer säkerligen på åka OS igen!

Hade varit kul att se en utvilad Anna Dyvik idag på 10k klassiskt…

Inlagd: 2018-01-21, 11:09
Skriven av: ErrkaPetti

Kul med herrarna strax! Jag håller en personlig extratumme för Svensson, då mitt önskestafettlag är Svensson – Richie – Hellner – Calle. (Eventuellt att Hellner och Halfvars byter plats, de är så likvärdiga att de får bestämma själv)

Inlagd: 2018-01-21, 11:30
Skriven av: Lisa

Kalla förlorat mot två olika finskor de senaste två loppen. Superformen borta med tre veckor till OS?

Inlagd: 2018-01-21, 11:34
Skriven av: Johan

Johan: Kalla har väl inte varit i någon superform än så länge, iaf inte efter jul. Superformen skall ju komma i och med hennes OS-uppladdning. Tror inte man kan dra för stora slutsatser av att hon blivit slagen av två olika finskor i de två senaste loppen (och Pärmäkoski är ju en klar medaljfavorit på 10 km klassiskt).

Inlagd: 2018-01-21, 11:49
Skriven av: swestam

Lisa: Weng kommer att gå stenhårt på sin sträcka och kommer eventuellt även ha en ledning efter första om Ida inte limmat på Flugan. Kalla är i det läget enda svenska alternativet om vi vill ha chans på guldet. Siktar vi mot silver/brons däremot spelar det inte så stor roll. Vem som helst utom Kalla innebär risk för att Jacobsen får ett stort försprång på tredje.

Ebba ser jag som bäst i fristil även om hon tagit steg i klassiskt, vilket hon bevisade idag. Weng är inte i form nu och åkte dessutom igår. Slår trots det Ebba idag. Weng kommer att vara i bättre form i OS än idag, hon deltog bara för att sejfa hem världscupstotalen.

Sen får vi komma ihåg att det saknades fem (av sju) bra norskor idag som alla är aktuella för stafetten: Björgen, Falla, Flugan, Jacobsen och Haga.

Inlagd: 2018-01-21, 11:51
Skriven av: Jörgen

Ser mycket bra ut för både Nilsson och Kalla. Nilsson på klar uppgång jämfört med förra helgen och Kalla på klar uppgång efter Piteå. Kan bli väldigt bra. Plus att Ebba Andersson börjar komma igång ordentligt.
Norsk damstafettseger är högst sannolik men de ska inte vara alltför säkra.

Inlagd: 2018-01-21, 11:55
Skriven av: Tobbe H

Jörgen: Så du menar att vi måste ha Kalla mot Weng för att annars tappar vi på sträcka 2?

Är det inte bättre att tappa på sträcka 2 och sen tar Kalla ikapp det på sträcka 3 –> Stina och Marit får gå ut samtidigt.

Än att gå jämt sträcka 2 och sen tappar Ebba på sträcka 3 så att Stina får gå ut bakom Marit.

Vad tycker du är bäst?

Inlagd: 2018-01-21, 12:02
Skriven av: Lisa

Lisa: För mig handlar det om att säkra upp de två första sträckorna så man inte tappar något där (och helst också skaffar sig ett så stor ledning som möjligt) och sedan hoppas man att de som åker de två sista sträckorna lyckas hålla ryggen på de som ligger i täten (eller hålla den ledning man har). Då bör det också bli Ida (Haag) – Kalla – Ebba – Stina.

Inlagd: 2018-01-21, 12:23
Skriven av: swestam

Lisa: Det skulle vara kanon om Ebba A har bättrat sin klassiska åkning så att hon kan hänga med hyfsat men i en högre fart på en 5:a så tvivlar jag. Men vi får se. Förresten hon kanske har bättrat sin fristil också :-)

Inlagd: 2018-01-21, 12:29
Skriven av: Tobbe H

Stinas lopp idag var klart sämre än förväntat. Hon var 8, 46 sek efter Björgen i Ruka med jämförbara förutsättningar (sprintfinal dagen före). Bara 13 idag, 1.08 efter och utan Björgen.

Inlagd: 2018-01-21, 12:31
Skriven av: Per

swestam: Det är 10 fritt på OS. Du kanske bara skrev fel men det är många som verkar ha uppfattningen att intervallen på OS är i klassiskt. Det är den alltså inte. Detta var tävlingsgenrep för Kalla, men det är tre veckor kvar till OS och väl där är det andra distanser.. Man kan således inte läsa riktigt så mycket in i detta loppet som många vill.

Inlagd: 2018-01-21, 12:39
Skriven av: JohanA

Lite jobbigt att det bara är ett spår långa sträckor.

Inlagd: 2018-01-21, 12:55
Skriven av: Kallner

Kalla bör åka 3.e eller 4.e. Inte slösa bort henne på en klassisk stafettsträcka. Kallas jaktinstinkt på skate i stafett känner vi till.

Stenshagen är nästa norrman att hålla reda på.

Inlagd: 2018-01-21, 12:59
Skriven av: Kallner

Enig Kallner!

Inlagd: 2018-01-21, 13:05
Skriven av: Lisa

Den som blir passerad tappar extra mycket tid när man inte kan åka i ett parallellt spår en bit. Brukar ju vara 2 spår på i stort sett alla tävlingar.

Inlagd: 2018-01-21, 13:18
Skriven av: Kallner

swestam: Så det är troligare att Ebba håller ryggen på Jacobsen än att Kalla tar in sekunder på henne?

Varför tror ni att det är så viktigt att vara med efter två sträckor?
Provade vi inte detta ifjol? Går ni inte för guld?

Inlagd: 2018-01-21, 13:21
Skriven av: Lisa

Burman har av allt att döma ramlat. Tappade plötsligt 15 sekunder på Kläbo och nu är han ikapp igen. Det missar Fahlberg och Fredriksson helt.

Inlagd: 2018-01-21, 13:26
Skriven av: Per

Är Stenshsgen och Hoel OS-aktuella?

Inlagd: 2018-01-21, 13:32
Skriven av: Per

Fahlberg får man nästan bortse ifrån.
Moa tycker jag gör mycket bra intervjuer. Rakt på o inget tjafs.

Inlagd: 2018-01-21, 13:35
Skriven av: Kallner

Snacka om många hoppbackar i Planica, 7-8 stycken!

Inlagd: 2018-01-21, 13:37
Skriven av: Kallner

Skönt besked för Calle.

Inlagd: 2018-01-21, 13:38
Skriven av: Kallner

Bra av Calle men med fullt startfält är detta plats 6-8.

Inlagd: 2018-01-21, 13:40
Skriven av: Markus

Fahlberg: Iversen kan bli 10.a ??

Inlagd: 2018-01-21, 13:44
Skriven av: Kallner

Kul med 2 riktiga skudtävlingar idag. Tufft o rättvist, som det ska vara.
Åkte Hellner med slalomskidor?

Inlagd: 2018-01-21, 13:46
Skriven av: Kallner

Bra resultat av Calle som viser at han er på vei, men hva skjer med resten av svenskene? Burman virker jo helt borte. Hvem får den siste stafettplassen i tillegg til Richardsson, Hellner og Halvarsson?
Man prater hele tiden om etappe 2 og 3 på damestafetten, men jeg er veldig usikker på distansformen til Stina N. Har jo ikke vist spesielt mye i år. Blir utrolig overrasket hvis hun følger en Bjørgen i form.

Inlagd: 2018-01-21, 13:48
Skriven av: Sven

ÅH vad skönt för Calle!!!!

Inlagd: 2018-01-21, 13:50
Skriven av: Lisa

Sven,
Alltså den enda som kan följa en Björgen i form i NORMALA fall är Kalla, och matchar vi henne på fjärdesträckan går vi definitivt inte ut jäms med Norge.

Däremot har vi EN svenska som kan slå en norska (vilken som helst av dem) i en spurt, och det är Nilsson. Vi får helt enkelt hoppas att hon inte har en normal dag, utan en helt övernaturlig dag och spurtslår Björgen. Är du med på hur ”vi” tänker? ;)

Inlagd: 2018-01-21, 13:55
Skriven av: Lisa

Måste säga att Svt gör ett obegripligt val att gång på gång prioritera alpint den här helgen. De borde vara på plats och ställa frågor om OS-uttagningar, formkurvor m m i Planica. (Ja, de är på plats men klipper direkt till/från tävlingen. Dåligt. Svt måste inse att det inte är Stenmark-engagemang på alpint i Sverige mer).

Inlagd: 2018-01-21, 13:56
Skriven av: Per

Nyckelsträckan på stafetten är första. Om man inte är med då är det tack och godnatt. Se Sotji bla.

Inlagd: 2018-01-21, 13:58
Skriven av: GKA

Sven: håller med. Risken är att Stina blir frånåkt i mitten av sista sträckan. Kalla kan vara minst lika bra alternativ på sista.

Inlagd: 2018-01-21, 14:03
Skriven av: Kallner

Sven: Norge får gärna förlita sig på att Marit kan skaka av sig Stina på fem km fritt och sista sträckan på OS-stafetten. :-)

Inlagd: 2018-01-21, 14:03
Skriven av: Per

Någon ny nivå var det inte för Kläbo idag, Är kanske på nedgång?

Inlagd: 2018-01-21, 14:03
Skriven av: GKA

Stort grattis Calle! Välförtjänt som få.
Jag upprepar, återväxten är så nära katastrof man kan komma i svensk manlig längdåkning.
Trots en hel del ryssar dopningsavstängda så blir de livsfarliga i OS-stafetten plus att de har Ustiugov individuellt. De tycks kunna fylla på med hur många som helst underifrån.

Inlagd: 2018-01-21, 14:03
Skriven av: Tobbe H

GKA
Alltså jag håller med dig i sak, men vadå Se Sotji bla.? Hahaha. Som jag minns Sotji blev det dubbla guld.

Inlagd: 2018-01-21, 14:04
Skriven av: Lisa

Johan A: Jo, jag vet att 10km-loppet går i fristil på OS, det var mer generellt som jag skrev att Pärmäkoski är en medaljkandidat på 10 km klassiskt.

Lisa: Vi tycker helt enkelt olika om vilken uppställning som ger bäst chanser till guld på OS. Jag tror att om vi skall ha en chans på guldet så måste Kalla åka andrasträckan.

Sven: Ja, du brukar ju alltid dissa Stinas distanskapacitet. Tom så mycket att du en gång tyckte att hon borde sluta åka distans och bara satsa på sprint. Jag tror inte att Stina är i toppform nu men hon kommer vara det på OS och då kommer hon åka bättre i distans. Också en helt annan sak när hon får gå i ryggar på andra.

Inlagd: 2018-01-21, 14:06
Skriven av: swestam

Swestam
I fjol ställde Sverige upp på ditt sätt.
Vad har förändrats sen dess? Är det då värt attpröva samma koncept igen, eller kan det vara värt att prova något nytt?

Inlagd: 2018-01-21, 14:13
Skriven av: Lisa

Stinas distanskapasitet har jo ikke utviklet seg noe siden forrige sesong. Trodde faktisk hun skulle ta nye steg foran denne sesongen. Per dags dato er hun en ren sprinter og det er kanskje smart og trene mer sprint i en OL-sesong hvis det er det hun satser på

Inlagd: 2018-01-21, 14:18
Skriven av: Sven

Lisa: Att skratta åt andras inlägg är inte särskilt sympatiskt.

Inlagd: 2018-01-21, 14:19
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: ok. Tack för infon. Hade jag ingen aning om. Om GKA blev ledsen över att jag skrattade till vid påminnelsen om våra dubbla guld ber jag det djupaste om ursäkt.

Inlagd: 2018-01-21, 14:23
Skriven av: Lisa

Kan Klæbo vinne den totale verdenscupen selv om han stod over Tds?
80 poeng i Dresden forrige helg, og 180 poeng denne weekend, som ingen annen løper er i nærheten av ..

Inlagd: 2018-01-21, 14:24
Skriven av: pelle

Sven: Stina Nilsson har två klara chanser till OS-guld och det är helt rätt att satsa på det i år. Något annat vore rent idiotiskt. Dessutom har hon en liten chans till guld i långa stafetten men den är väldigt liten i jämförelse.

Inlagd: 2018-01-21, 14:25
Skriven av: Tobbe H

Lisa: Menar du att det hade gått bättre på VM-stafetten om Ebba hade åkte andrasträckan?

Inlagd: 2018-01-21, 14:31
Skriven av: swestam

Vi får en liten värdemätare hur Ebba klarar sig mot norskorna när masstarten i fristil 10km är klar efter nästa helg. Då kan ni fortsätta stafettdisskussionen med lite mer kött på benen. Det är verkligen svårt att veta vilken sträcka Ebba och Kalla ska åka själv har jag ingen aning vad som bäst, hur man än gör så ska man ha tur och allt är en chansning.När Frida Karlsson dyker upp i landslaget är problemet löst.

Inlagd: 2018-01-21, 14:37
Skriven av: Peter

Swestam: haha nej, du spelar du helt oschysst. Det hade det inte. Och det har inte jag eller någon i hela världshistorien argumenterat för heller. Svara på mina frågor istället. Vad har förändrats från det året, då vi körde konceptet Kalla på andrasträckan?

Inlagd: 2018-01-21, 14:40
Skriven av: Lisa

Gäsp

Inlagd: 2018-01-21, 14:47
Skriven av: Vasstrader

Lisa: Tappade vi guldet för att Kalla åkte andrasträckan istället för tredjesträckan i VM? Nej det tror jag inte, utan snarare kanske lite sämre dagsform/sämre skidor/inte räckte till kapacitetsmässigt på de två första sträckorna (minns inte exakt så måste kolla på den på nytt). Alltså inte något fel på uppställningen i sig. Därför finner jag inte heller någon anledning att prova med någon annan uppställning i OS.

Är det svar påminn/dina frågor?

Inlagd: 2018-01-21, 14:50
Skriven av: swestam

Självklart skall Kalla köra andra sträckan och Ebba tredje sträckan.. är man inte med efter två sträckor så är det kört..

Det är annat att jag ifatt medicinerade norskor än finskor och tyskor.. som i OS 2014..

Att tro att Kalla skall åka ifatt 25-30 sekunder på Astrid Jacobsen är väldigt naivt att tro,. Jacobsen har erfarenheten och kompetensen att hålla igen..

Däremot är det mycket svårare att köra ifrån någon på fristil än klassiskt.. därför kan en lite sämre åkare lätt hänga med en lite bättre..

De som såg herrarnas stafettloppet i VM 2017 såg att Hellner gjorde en heroisk upphämtning.,men ingen lade märke till att en okänd tysk kunde hänga med Hellner i hans lopp.

Således är det allra viktigaste är att Sverige INTE är en sekund efter Norge efter två sträckor..

Inlagd: 2018-01-21, 14:55
Skriven av: Vasstrader

Sverige förlorade guldet i VM. 2017 redan på första sträckan. Anna Haag kunde inte hålla ryggen på Falla.. utan var 8 sekunder efter..

Detta gjorde att Kalla var tvungen att tokköra ut..vilket gjorde att hon tappade på slutet. Därför får man INTE tappa några ryggar..bäst är naturligtvis att kunna vara några sekunder före..

Inlagd: 2018-01-21, 14:57
Skriven av: Vasstrader

Tysken hette Florian Notz..Hellner hade 26.28 och Notz 26.42 på 3: e sträckan i VM 2017..

Så att Jacobsen/Haga kommer att åka ifrån Ebba tror jag inte på.. inte alls..

Inlagd: 2018-01-21, 15:08
Skriven av: Vasstrader

Vasstrader… Sverige förlorade guldet i Vm, pågrunn av att Norge hadde de 4 beste løperne… ;-)

Inlagd: 2018-01-21, 15:09
Skriven av: pelle

Ursäkta OT-kommentar men dagens vinterstudio var faktiskt urkass. Ingen närvarokänsla alls trots att det nog var tanken med en snöig studio utomhus i Kitzbühl. Och Fahlberg är usel som kommentator. Mekanisk och monoton röst förutom dessa ständiga felsägningar. Jag såg inga intervjuer heller live.

Inlagd: 2018-01-21, 15:10
Skriven av: Per

Pelle

Alla de som var med tog astmamediciner..falla, Weng, Jacobsen, och Björgen..

Inte var dessa de bästa norskorna.. inte kan sjuka astmatiker prestera på denna nivå?;)

Inlagd: 2018-01-21, 15:14
Skriven av: Vasstrader

Emma Wiken åkte bort sig.. finns inte en möjlighet att skicka någon som inte varit i närheten av Topp 8 i år..

Inlagd: 2018-01-21, 15:16
Skriven av: Vasstrader

Vasstrader.. Vet du om astmamedisinerte Hellner har kommet i mål, etter sitt fantastiske løp i dag… ;-)

Inlagd: 2018-01-21, 15:19
Skriven av: pelle

Okej Vasstrader, om Ebba kan hänga Astrid rygg: hur många sekunder kan Kalla ta på Astrid på 5km skate?

Inlagd: 2018-01-21, 15:20
Skriven av: Lisa

När det gäller förutsättningarna i damstafetten, Kalla på andra och Ebba Andersson på tredje eller tvärtom så går det inte att jämföra uppställningen vid VM rakt av. Det har hänt lite sedan dess. Tycker Kalla ligger mer plus på skejten och Ebba ligger i alla fall likvärdigt med sin klassiska kontra skejt, vilket vi såg idag.

Innan säsongen trodde jag på en likadan uppställning som på VM fast har vänt nu till att Kalla bör sitta säkert på en tredje.

Inlagd: 2018-01-21, 15:23
Skriven av: peter skigames

Lisa

Inte många..Kolla förra året när Kalla var 8 sekunder efter en så bra åkare som Weng.. hon kom i mål 10-15 sekunder efter Weng..

Kalla kommer att tokköra..Astrid är tillräckligt rutinerad så hon kommer säkert vända trenden på andra hälften av stafettloppet.

Kalla kommer inte att vara i rygg på Astrid efter 3 sträckor..

Inlagd: 2018-01-21, 15:25
Skriven av: Vasstrader

Vasstrader: ”Däremot är det mycket svårare att köra ifrån någon på fristil än klassiskt”
Nej. Det är lättare att hänga någon klassiskt. Då åker man i samma spår jämfört med i skate där man sätter skäret olika.

Inlagd: 2018-01-21, 15:25
Skriven av: Lisa

Vasstrader: Så Ebba klarar av att gå i rygg på Jacobsen, men Kalla klarar knappt av att ta några sekunder på henne. OKEJ. Rimligt.

(Dina jämförelser med Weng är oväsentliga då de var i klassiskt, och jag argumenterar för att Kalla jagar bäst i fritt. Därför är dina ”argument” snarare något som talar för min uppställd än din)

Inlagd: 2018-01-21, 15:28
Skriven av: Lisa

Alla trodde att Kalla skulle åka ifatt och förbi Weng förra året..

Weng hade 12.01 mot Kallas 12.05 på andra sträckan i VM 2017.

Haag tappade 8., Kalla tappade ytterligare 4 sekunder.. således var det 12 sekunder upp till Norge..och då var det kört..får INTE tappa ryggar..då är det kört..

Inlagd: 2018-01-21, 15:28
Skriven av: Vasstrader

Swestam:
Tja, jag får helt enkelt acceptera att du tycker att det är viktigt att ligga bäst till efter två sträckor och sen chansa,
medan jag tycker att det är bättre att chansa i början så att man har tid att reparera med bra löpare.

Hur ni tror att kalla kommer göra det bättre i klassisk än i skejt övergår mitt förstånd, jag får helt enkelt bara be till alla gudar som finns att Grip inte tänker som ni. :) Men kul med diskussion. Kram.

Inlagd: 2018-01-21, 15:32
Skriven av: Lisa

Lisa

Weng och Jacobsen är världsklass och jag förväntar mig att de som Norge ställer upp med är i form..

Att Kallas framfart p en 3;e sträcka skulle göra Jacobsen nervös tror jag inte på.

Sverige kommer att vara många sekunder efter ..om vi inte kör Kalla på andra sträckan..

Sveriges OS-segrar för herrarna har avgjorts på de klassiska sträckorna.. det är för man kan tappa segrar..

Sverige var nära att tappa OS- guldet 2014 för damerna då Haag tappade 25 sekunder på 3;e sträckan.

Att sedan Kalla ändå kan komma ifatt beror på att det var en finska och tyska i täten..och inga världsåkare( Pärmikoski var långt efter de nästa då)

Inlagd: 2018-01-21, 15:35
Skriven av: Vasstrader

Lisa

Det är mycket lättare att hänga i fristil,.i klassskt kan man vissa nästan springa upp för backarna..går inte i fristil..men ffa handlar det om att skillnaden när det gäller fäste och glid gör att man få enorma fördelar..

Inlagd: 2018-01-21, 15:37
Skriven av: Vasstrader

Att herrstafetter avgjorts på de klassiska sträckorna (vilket för övrigt inte är sant) har inget att göra med var vi ska matcha Kalla.

Kalla är världsklass när det kommer till jaktläge i fritt, något alla vet om utom möjligtvis du Vasstrader. I klassiskt är hon jämförbar med Weng. Onödigt att slösa en åkare som kan skapa skillnad, på en sträcka där de bara kommer åka jämnt. Men men. Ni vill väl ha silver.

Inlagd: 2018-01-21, 15:40
Skriven av: Lisa

De bästa klassiska åkarna..med riktigt bra skidor..kan avgöra stafetter..

T ex Johan Olsson under OS 2010..

Nelson/ Rikardsson 2014.. körde ifrån norrmännen med över 1 minut..

Inlagd: 2018-01-21, 15:40
Skriven av: Vasstrader

Det är lättare att hänga på i klassiskt. Eller lättare o lättare. När man är i det läget att snöret går vill man bara kräkas men rytm o hjälp utför får man mer fördel av på klassiskt.

Inlagd: 2018-01-21, 15:44
Skriven av: Kallner

Lisa

Kolla tiderna när Kalla körde i OS 2014.. hon var bara några sekunder före Niskanen..

Sverige kommer att vara minst 30 sekunder efter om vi inte har Kalla på 2:a sträckan..

Att Kalla kommer att vara 30 sekunder före Jacobsen på 12 minuters åkning är inte realistiskt..

Inlagd: 2018-01-21, 15:45
Skriven av: Vasstrader

Kallner

Bättre klassiska åkare får nytta av att skidornas betydelse är mycket större än i fristil.

Inlagd: 2018-01-21, 15:47
Skriven av: Vasstrader

Lisa

Jacobsen var överlägsen på 3:e sträckan förra året..hon var överlägset av alla om vi tar med alla på fristilssträckorna.

Jacobsen hade 14.07.. näst bäst bar von Siebenthal på 14.23..

Björgen hade 14.37..

Pärmikoski 14.41 och Stina hade 14.42..

Att tro att Jacobsen skall tappa 30 sekunder mot Kalla är inte realistiskt..

Inlagd: 2018-01-21, 15:53
Skriven av: Vasstrader

Alla som säger att Sverige inte får släppa en rygg mot Norge i damstafetten – varför är det så viktigt? Nog borde Kalla kunna ta in upp mot 15 sekunder på tredjesträckan mot Haga eller Jacobsen om hon är i kanonform. Och utan Kalla i kanonform har väl Sverige knappast någon chans att slåss om guldet? Visst kan det dyka upp argument för att köra Kalla på klassiskt (en tung klassisk bana, men med hårda spår, och en lättåkt fristilsbana skulle vara ett tänkbart skäl), men utifrån det som är känt så här länge skulle jag definitivt välja Kalla på sträcka tre.

Inlagd: 2018-01-21, 15:58
Skriven av: Henry

Håller med om att det är på den klassiska delen det oftast avgörs ..den delen bruka ha den tyngsta banan o den längsta åktiden så att inte utnyttja kalla där är enligt mig idioti

Inlagd: 2018-01-21, 16:01
Skriven av: Christian

Preach Henry. Fan vad bra skrivet.

Inlagd: 2018-01-21, 16:06
Skriven av: Lisa

Räkna inte bort Haga på sträcka 3.. fast Kalla var i bra form innan Jul så var hon inte mycket bättre än Haga i fritt..

Inlagd: 2018-01-21, 16:06
Skriven av: jossa

Skönt med ett bra lopp för Calle de var viktigt för hans självförtroende inför OS så han kan börja ladda i lugn och ro nu…

Inlagd: 2018-01-21, 16:08
Skriven av: jossa

Henry: Om vi inte kör Kalla på andrasträckan så är ju inte risken att vi ligger 15 sekunder efter Norge utan snarare att vi ligger 30-45 sekunder efter. Och det tror jag inte Kalla kan ta in på Haga eller Jacobsson i toppform.

Inlagd: 2018-01-21, 16:41
Skriven av: swestam

Håller med Jossa om att Haga riskerar att bli. riktigt svår på sträcka tre. Om den nivå som hon visat i år på fristil är ett riktmärke för OS kanske hon kan åka i stort sett jämt med en Kalla i toppform (och då är Sverige givetvis rökta om Norge får lucka). Men i så fall har knappast Ebba någon chans att hänga med henne, så jag är tveksam om det är ett argument som påverkar Sveriges laguttagning. Möjligen om fristilen visar sig ha en väldigt platt banprofil där det är lätt att ta rygg.

Inlagd: 2018-01-21, 16:47
Skriven av: Henry

Lisa,
Trist att bli vantolkad. Skrattat har jag aldrig gjort. Jämförelsen med stafetten i Sotji gällde första sträckans betydelse där Norge tappade och aldrig kom i kapp.

Inlagd: 2018-01-21, 16:52
Skriven av: GKA

Jossa sade:

“Skönt med ett bra lopp för Calle de var viktigt för hans självförtroende inför OS så han kan börja ladda i lugn och ro nu…”

—————————

Håller med!
Och, det har säkerligen diskuteras mängder med gånger, men hur bra skulle Calle vara utan alla hälsoproblem?

I Norge vill dom ju kalla honom Calle Clown… Är det bara psykningar för han nån gång skulle bli bättre än alla andra norrmän, inklusive Northug (klanledaren i mobbgruppen mot Calle)?

Calle fyller ju 29 år i år, så det är dags för alla runt Calle att få honom frisk och kry (och må bra)…

Calle har ju egentligen allt, både distans och sprint, klassiskt som skate, en enastående kropp gjord för skidåkning, så visst vore det jävligt skönt att en gång för alla knäppa alla norska mobbare på näsan och hoppas att Calle kunde ta ett individullt guld i OS i Sydkorea!?

Inlagd: 2018-01-21, 16:54
Skriven av: ErrkaPetti

Swestam: Visst är det fullt tänkbart att en Ebba som inte har riktigt bra skidor och/eller inte är i absolut toppform tappar 30-45 sekunder mot Weng. Men om inte alla svenskorna är i toppform och har bra skidor så har vi ändå ingen chans, så jag ser inte riktigt tyngden i argumentet. Ebba tappade 15 sekunder mot Weng över 10 km idag, så det finns en viss chans att hon inte släpper iväg alltför mycket.

Inlagd: 2018-01-21, 16:58
Skriven av: Henry

Henry

Weng åkte 4 maxlopp igår..enligt VG kände hon sig sliten idag. En normal Weng hade varit ca 25-30 sekunder snabbare idag..

Inlagd: 2018-01-21, 17:01
Skriven av: Vasstrader

GKA:
Men herregud. Hur VANTOLKADE jag dig? Jag utgick från att du menade för Sverige, då vi pratar på svenska om för det allra mesta svensk uttagning. Det var ju du som sa att du inte menade för Norge.

Sen har jag ju redan bett om ursäkt, å det djupaste. Gjorde dessa ”hahaha” verkligen så ont?

Inlagd: 2018-01-21, 17:03
Skriven av: Lisa

Håller med jossa och ErrkaPetti om Calle!

Han är så komplett. Åh vad jag unnar honom en individuell medalj.

Inlagd: 2018-01-21, 17:06
Skriven av: Lisa

En faktor som inte nämnts så mycket i diskussionen om vilken sträcka Kalla bör åka är det faktum att på en stafett så tillbringas (i normalfallet) en större andel av totaltiden på de klassiska sträckorna än på de i fristil. Så med tanke på det så är det bra med Kalla på andra. Dessutom så bör ju banprofilen vägas in. Klassiskt och fritt kanske inte går på samma slinga. Nån som vet? Är det en tung klassisk slinga -> Kalla på 2:a.

Inlagd: 2018-01-21, 17:06
Skriven av: FX

Errka: Instämmer till fullo. Mobbningen av Calle är helt vedervärdig. Däremot vet jag inte var Calle har en individuell guldchans i Pyonchang. Den klassiska sprint-banan passar Kläbo bra tror jag (rätt liknande Planica). Kläbos enda svaghet är att han är kort vilket gör att han riskerar att förlora stakuppgörelser mot t ex Ustiugov, Calle eller Iversen. (Kläbo är inte Northug, vilket många tycks ha fått för sig. Det märktes t ex på avslutningen idag där Kläbo är långsammare än både Calle och Iversen). Därför kommer Kläbo att köra allt i långa backen. Så inte en jättechans för Calle där, tror jag.

30 km är det sedan tveksamt om Calle ställer upp i då det är två dagar före sprinten (även tveksamt för Kläbo) och 50 km har aldrig varit hans grej. Då återstår 15 km skate och i intervall tror jag inte han vinner OS-guld. Men å vad jag önskar att jag får fel.

Inlagd: 2018-01-21, 17:14
Skriven av: Per

Radiosportens expert Torgny Mogren vill också ha Kalla på andrasträckan (Ida-Kalla-Ebba-Stina): ”den enda som kan hänga med”.

Inlagd: 2018-01-21, 17:15
Skriven av: swestam

Vasstrader: Jag kan ge dig att Weng skulle varit snabbare idag om hon inte åkt sprinten, men efter vad jag såg av gårdagens final så gav hon upp tidigt (säkert med tanke på dagens lopp) – så det var inte 4 maxlopp från hennes sida.

Inlagd: 2018-01-21, 17:22
Skriven av: Henry

FX: fast det man bör tänka på är ju ”Kan Kalla ge mest sekunder på 5km klassiskt eller 5km fritt?” Att fristilssträckorna går snabbast är ju självklart.

Inlagd: 2018-01-21, 17:34
Skriven av: Lisa

Kan bara instämma i tidigare talare. De som mobbar Calle är idioter!
Visst kan jag förstå en viss besvikelse över att han aldrig får till det i mästerskap, men gror han känner det själv 1000 gr mer än alla andra.,
Dessutom har karln varit på pallen i VC-cuper 3ggr, och har fler VC-segrar än de flesta manliga skidåkare i modern tid.
i ett par säsonger har Calle periodvis levererat och med marginal varit vår främsta stjärna, Men har trots det aldrig riktigt fått det 100% erkännandet som en av våra stora stjärnor.

När det sen gäller distanser på OS- som vissa varit inne på så tror jag ogärna att vare sig Calle eller Grip vill välja bort Skiathlon. Jag tro han har lika stor chans till en individuell medalj där som i sprint, och kanske med lite större marginaler mot strul..

Inlagd: 2018-01-21, 17:37
Skriven av: Ernström

Torgny Mogren är en klok man!;) .,fast vi är inte riktigt överens när det gäller herrstafetten:) ..tror lite mer på Oskar Svensson. Oskar hade 4 maxlopp i sprint i benen..och Burman slår knappt honom..

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=6866803

Inlagd: 2018-01-21, 17:44
Skriven av: Vasstrader

Lisa sade:

”FX: fast det man bör tänka på är ju ”Kan Kalla ge mest sekunder på 5km klassiskt eller 5km fritt?” Att fristilssträckorna går snabbast är ju självklart.”

Samtidigt har det ju hänt i diverse mästerskap att klassiska och skatebanan inte är lika långa…
Har för mig att skaten i Falun var 5,3 km och klassiska delen 4,8 km, och därav mindre tidsskillnad…

Inlagd: 2018-01-21, 17:49
Skriven av: ErrkaPetti

Oooops!

Tar tillbaka föregående inlägg!
Det var tvärt om i Fslun 2015 :-(

Klassiskt 5,7 km. och skate 4,9 km…

Inlagd: 2018-01-21, 17:54
Skriven av: ErrkaPetti

Rikard Grip tog ut Lagesson att åka VC..vet inte riktigt vad Grip tänkte..

71:a av 74.. 6,5 minuter efter på 15 km.. ett rekord i sig..

Det var inte Götalandsmästerskapen han skulle åka..Grip..

Inlagd: 2018-01-21, 17:58
Skriven av: Vasstrader

Skärpning SVT. Ingen Svensk i skidbacken men ni fortsätter visa alpint fast starten gått i sprinten med som det skulle visa sig slutsegraren i på banan. Är det alpina förb. som styr sändningarna det är ju alpint hela dagarna på TV?

Inlagd: 2018-01-21, 18:03
Skriven av: Håkan.b

Har ni tänkt på att det norska landslaget i backhoppning har LO som huvudsponsor. Undrar vad Metall, Byggnads och Kommunal tycker om det?

https://www.svt.se/sport/vintersport/norsk-seger-i-nyarsdagshoppning/

Inlagd: 2018-01-21, 18:11
Skriven av: Kallner

Har inte banprofilerna framför mig, men kom ihåg att de är likvärdiga de klassiska och skejt. Så det är inget att lägga så mycket fokus på angående Kalla på andra. Om Kalla ska ta in 30-45 sekunder på tredje har det fallerat på de klassiska och det har vi inte råd med oavsett scenario. Går man för guld får det inte brista någonstans, vilket betyder att Ingmarsdotter/Haag på första inte får tappa något alls i princip. Jag tycker det största argumentet med att avstå Kalla på andra sträckan är att det kommer inte göra så mycket skillnad gentemot Weng. Tycker vi spelar korten rakt i Norges händer om vi kör med den given. I alla fall 9/10 hänger Weng med Kalla på en andrasträcka.

Inlagd: 2018-01-21, 18:32
Skriven av: peter skigames

Det var förra året på VM som skatesträckorna var mycket längre. 2-3 min löngre för damerna och 5-6(!) min längre för herrarna.

Inlagd: 2018-01-21, 18:52
Skriven av: Per

Kallner: Det är väl helt OK att norska LO sponsrar norska backhoppare.

Inlagd: 2018-01-21, 18:57
Skriven av: Tobbe H

När det gäller norsk mobbning av Calle. Trots sina enorma framgångar i skidspåren så har norrmännen ett allmänt mindervärdeskomplex gentemot Sverige och svenskar och det yttrar sig bland annat i sådana här barnsligheter. Man blir ju jäkligt förbannad faktiskt, speciellt som Calle är en sådan snäll kille. Aldrig ett ont ord om någon.

Inlagd: 2018-01-21, 19:19
Skriven av: Tobbe H

Första sträckan i en stafett måste ha någon som klarar av en rejäl fartökning, det är mycket klungåkning och allmänt lättare att hänga med men snabbhet på slutet och positionssäkerhet är viktigt. Haag gjorde en bra intervall på VM, man blev för heta på att slänga in henne i stafetten efter det istället för att gå efter vad som passade utifrån banprofilen. Norge synade det perfekt genom att slänga in Falla som lugnt följde med och skapade lucka på ren fartkapacitet. Ida var nog egentligen påtänkt, men man blev för avskräckta efter sprintstafett och intervall, två tävlingar som med facit i hand var mycket mycket tuffare än stafetten. Man får aldrig glömma att olika sträckor ställer olika (distans)krav på åkarna, i synnerhet inte den första som är en ren 5km masstart. På 10st 5km masstart, tippar jag att Ida slår Haag i sju-åtta.

Dyvik är annars ett intressant namn om hon imponerar i sprinten. Har alla egenskaper som krävs för förstasträckan. Vet inte om man vågar lägga den pressen på henne ens om hon är i knallform, men man har tidigare varit ganska modiga med stafettuttagningarna och magkänslan har oftast slagit rätt. Hade varit lättare om hon haft en stark säsong rakt igenom, just nu vet man inte riktigt om det var säsongens topp vi såg i Planica.

Inlagd: 2018-01-21, 19:23
Skriven av: JohanA

Johan A,
Tyckte synd om Haag på stafetten i vm 2017 då hon slet med djävulusiskt bakhala skidor. Falla drog bara ifrån med sina kanonlagg.Till råga på allt kom Kalla ut med samma skitskidor.

Inlagd: 2018-01-21, 19:54
Skriven av: GKA

Svt hade ingen lyckad helg. Nu var Fredriksson nedsmittad av Fahlberg då han sa att Calle tappade vid sista tidstationen. Två förvirrade kommentatorer är åtminstone en för mycket.
Mitt förslag är att Fahlberg övergår till att prata om alpint. Då är risken för felsägningar minimal då namnet och tiden på aktuell åkare syns i rutan.

Inlagd: 2018-01-21, 20:00
Skriven av: GKA

Johan

Ida var närmare Polina Kalsina och Kikkan Randall än Haag på intervallen. Haag säkrade den svenska medaljen trots dåliga skidor, att insinuera att Ida skulle gjort det bättre är historieförfalskning.

Förhoppningsvis innebär dagens ”insats” av Falk att vi slipper se henne i stafettspekulationer. Per ville ju förra veckan ta ut henne baserat på en sprintprolog. Hon visade i sprintstafetten hur opålitlig hon kan vara. Att folk påstår hon skulle gjort det bättre än Ebba i stafetten är så verklighetsfrånvänt att man inte vet vart man skall ta vägen.

Ebbas lopp idag visar att hon är aktuell även för en klassisk sträcka. Imponerades främst att hon gör en så bra avslutning.

Inlagd: 2018-01-21, 20:13
Skriven av: Jan

Lite faktauppgifter om Anna Haags ” bidrag” i stafetter sedan 2010.

OS 2010: Emil smittar Anna med virus och en given medalj blir till en 5:e plats.

VM 2011 : Ida har gjort en kanonsträcka på första. Växlar 9 sekunder före Norge. Anna tappar sedan 31 sekunder på Kowalzyk, 24 sekunder på Majdic, 18 sekunder på Johaug och 2 sekunder på Saarinen.

OS 2014: Tappar 25 sekunder på Niskanen och Nystad och sätter Sverige i en mycket prekär situation.

VM 2017: Tappar 8 sekunder mot Falla på slutet som gör att guldet är i princip borta.

Ingen lysande läsning,.

Inlagd: 2018-01-21, 20:16
Skriven av: Vasstrader

Missade dessvärre damloppet. Jag hade radion på under mitt spinningpass. Kul med C Halfvarssons tredje plats. OS blir spännande.

Inlagd: 2018-01-21, 20:16
Skriven av: Lasse Larsson Svensson

Vasstrader: Missa du inte 2013?

Inlagd: 2018-01-21, 20:27
Skriven av: jossa

Under VM 2009 så åkte Haag 3:e sträckan och tappade 32 sekunder mot Marian Gössner, 27 sekunder mot polska Jaskowiec med 27 sekunder, franska Hugue 1 sekund samt Steira 8 sekunder.

Minns att Kalla var tvungen att åka in 45 sekunder på Norge och åtskilliga sekunder på Tyskland..

Haag har inte avgjort många stafetter ..om man säger så..utan många ggr har Kalla räddat upp för Sverige,.,och sedan har Haag tagit emot en medalj..

Inlagd: 2018-01-21, 20:28
Skriven av: Vasstrader

Vasstrader: sedan måste du erkänna ett guldet var längre borta 2015 efter första sträcken än 2017..

Inlagd: 2018-01-21, 20:28
Skriven av: jossa

Jan…vad gjorde Hanna i sprintstafetten som var opålitligt? Tyckte däremot att hon gjorde bort sig med att åka sprinten igår skulle satsat allt på distans denna helg o försökt att fått till en bra placering så att hon åtminstone varit ett alternativ till stafetterna o de korta distansloppet tycker Hanna har svårt med tävlingar två dagar i rad

Inlagd: 2018-01-21, 20:28
Skriven av: Christian

Skall vi förlora guldet så ät det bara att satsa på Haag..ingen åkare som stärker ett lag..

Inlagd: 2018-01-21, 20:31
Skriven av: Vasstrader

Kjære svenske venner
Interessant debatt om 2. og 3. etappe i Damestafetten, noen tusen kommentarer siden sesongstart!
Det overrasker meg litt at 1. og 4.(fram til en spurt) ikke har medført særlig mange kommentarer!.)

Inlagd: 2018-01-21, 20:32
Skriven av: lars ola thorud

Jag tycker det är uppåt väggarna att tro att någon kombination av Ida/Haag/Ebba/Hanna kan stå emot den speed som Flugan och Falla har. Redan i första backen kan dom ha dragit ifrån. Det är 5km, inte 10km som gäller.

Med det sagt tycker jag ändå det blir spännande!

Inlagd: 2018-01-21, 20:36
Skriven av: mickedata

Vasstrader… ”ida har gjort en kanonsträcka på första”
https://www.youtube.com/watch?v=W998TyyiQeQ
Men hva skjedde her da med Ida, under VM 2013, du snakke om bli knust..;-)
Og hvem gikk en kanonetappe blant de svenske jentene, jo selvsagt frk. Haag!

Inlagd: 2018-01-21, 20:39
Skriven av: pelle

pellle= jossa

Inlagd: 2018-01-21, 20:42
Skriven av: Stefan

Ett OS utan en Krogh och Northug är som ett VM i fotboll utan Nederländerna och Italien.

Inlagd: 2018-01-21, 20:42
Skriven av: Jacke

Utan Ida hade vi inte tagit OS- guld..

Inlagd: 2018-01-21, 20:43
Skriven av: Stefan

Nån som vet hur det blir med Hattestad på OS-sprinten? Ska han vara med? Han har ju faktiskt en friplats då han är regerande mästare.

Inlagd: 2018-01-21, 20:44
Skriven av: Krille

Hetland går ut och säger att Krogh skall ta sista sträckan..nu kommer han nog inte med..

Skulle inte lita på Hetland..

Inlagd: 2018-01-21, 20:44
Skriven av: Vasstrader

Krille

Hattestad har slutat..

Inlagd: 2018-01-21, 20:45
Skriven av: Vasstrader

Det var ingen rolig läsning om Anna Haag. Trodde det inte var så eländigt. Hon haffar åkt på en räkmacka i många år.

Inlagd: 2018-01-21, 20:50
Skriven av: Håkan

Dasstrader (Stefan) .. Har du fått liv i din store favoritt astmamedisinerte Hellner, etter dagens store løp… 2:30 bak på en ”lett” 15 km, du snakke om klabb… Blir han uttatt til OS, eller ”hjemmesittende” reserve .. ;-)

Inlagd: 2018-01-21, 20:54
Skriven av: pelle

redan i första backen slår Norge halt och frågar vem vallt.

Inlagd: 2018-01-21, 20:57
Skriven av: GKA

Ett OS utan Krogh och Northug är som ett OS utan Krogh och Northug.

Vasstrader: Du måste vara försiktig med att skriva sanningar om Haag och stafetter.
Nu har vi ju inte haft så många bättre att sätta in kanske och även Ida har ju segnat ner några gånger.
Dock tycker jag det var fel att skicka ut Haag i stafetten i Sochi. Det kunde slutat riktigt illa. Dock ska man ha i åtanke att i den stafetten överträffade Wikén sig själv så det kanske jämnade ut sig lite.

Inlagd: 2018-01-21, 21:14
Skriven av: Kallner

Kallner

Ja,Wiken gjorde sitt livs lopp och bidrog enormt till ett av de mest överraskande OS- gulden genom tiderna.

Fast huvudpoängen är att andra bidragit till medaljer medans Haag i flera fall stjälpt laget..att inte ledningen sett igenom detta tidigare.

Inlagd: 2018-01-21, 21:42
Skriven av: Håkan

Burmans Vlog från Planica. https://youtu.be/W8sGO42dDQc

Inlagd: 2018-01-21, 21:48
Skriven av: Per

Kallner

Ja,

Inlagd: 2018-01-21, 21:49
Skriven av: Håkan

Vad händer med Hellner har han uttalat sig något efter loppet?

Inlagd: 2018-01-21, 21:57
Skriven av: jossa

Jossa: Ja, tyvärr. Han vet inte varför det gick så trögt. Trodde dock inte på någon infektion.

Inlagd: 2018-01-21, 21:59
Skriven av: Per

Vasstrader: hur ser det ut om du jämför Haags sträcktid i stafetten 2014 mot Kallas (som ju gjorde en superinsats), Pärmäkoski och Björgens?

Inlagd: 2018-01-21, 22:03
Skriven av: Lisa

Stafett handler om de som er best på 5km. Johaug er f.eks. ingen super stafettløper ettersom hun ikke har stor nok toppfart. De beste er de som hevder seg i sprint og lengre løp. Jeg har en mistanke om at Kalla de siste årene har mistet litt av toppfarten som gjør at hun ikke går like bra stafetter lenger.
De siste stafettene kan kanskje tyde på det.
Falun VM 2015: Best tid med 10 sekunder
Lillehammer 2015: 35 sekunder bak beste tid
Nove Mesto 2016: 2 sekunder bak beste tid
Ulricehamn 2017: 2 sekunder bak beste tid
Lahti VM 2017: 13 sekunder bak beste tid

Er ikke lenger de monsterløpene hun gjorde før hvor hun tok gikk 20 – 30 sekunder bedre enn de andre

Inlagd: 2018-01-21, 22:06
Skriven av: Sven

Ja det finns ju en anledning till att man inte vill att Haag skall åka stafett. Nu finns dock inga alternativ (förutom Ida som är minst lika opålitlig).

Falks sista sträcka i sprintstafetten var mycket illa disponerad, gör hon samma misstag i en stafett är det kört.

Känner mig trygg med att 3 åkare behöver insjukna för att Falk skall vara aktuell med tanke på dagens lopp och då hade det ändå varit kört.

Tror däremot Falk har goda chanser i den individuella sprinten, där jag hoppas på en framskjuten placering.

Inlagd: 2018-01-21, 22:08
Skriven av: Jan

Sven, du kan ha en poäng gällande Kalla men ser inte riktigt mönstret i resultaten du lyfter fram? Ingen jämn kurva åt något håll. Många faktorer som spelar in här.

Inlagd: 2018-01-21, 22:15
Skriven av: Freddy

Lisa

Kalla var 30 sekunder snabbare än Haag över 5 km..vilket är extremt mycket på en sådan kort sträcka.

Inlagd: 2018-01-21, 22:16
Skriven av: Håkan

: Per: känns ju inte helt lovande ändå med ett sådant besked nu gäller de att göra allt rätt som vanligt och lite till fram till OS

Inlagd: 2018-01-21, 22:33
Skriven av: jossa

Håkan, ja efter KALLA ja. Som ansetts gjort ett superlopp. Som är vår bästa skidlöpare på damsidan genom tiderna. På hennes bästa distans. Är det rimligt att jämföra Haag mot henne? Jämför istället med Pärmäkoski (som körde för guld), Björgen (som körde för medalj) Jacobsen (som körde för ädel medalj) osv så får du ett intressantare resultat. Haag gjorde inte en så dålig sträcka som alla tror.

Inlagd: 2018-01-21, 22:36
Skriven av: Lisa

Gjorde en koll på hur mycket Svenska tjejer brukar tappa i mästerskaps stafetter räkna inte med Kalla för hon är ju i en klass för sig.. men snitt tapp på övriga tjejer som åkt en del stafetter blir

Haag 5 stafetter tappar ca 18 sek
Ida 4 stafetter tappar ca 20 sek
Wiken 2 stafetter tappar ca 28 sek
Anna O 5 stafetter tappar ca 31 sek
Britta JN 4 stafetter tappar ca 32 sek
Lina A 5 stafetter tappar ca 37 sek
Maria R 2 stafetter tappar ca 40 sek

Inlagd: 2018-01-21, 22:37
Skriven av: jossa

Krille: ”…Hattestad på OS-sprinten? Ska han vara med? Han har ju faktiskt en friplats då han är regerande mästare.”

-Finns väl inga inga friplatser för regerande mästare på OS så vitt jag vet. Gäller bara på VM i vissa sporter, t.ex. längdskidor.

Inlagd: 2018-01-21, 22:40
Skriven av: FX

Nej Vasstrader, Hattestad verkar inte ha slutat. Möjligen slutat hoppas:
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/norske-guldhjaltens-bakslag-missar-os/

Inlagd: 2018-01-21, 22:43
Skriven av: FX

Kan absolut finnas små fel i statistiken ovan men de tar jag på mig.. såg redan att jag räkan fel på Haag med 20 även på henne, räkna förstpå att Majdic var snabbast 11 men de var ju kowal

Lisa: har du märkt att Vasstrader av någon anledning räknat bort stafetten 2013 när han summerar Haags stafetter..

Inlagd: 2018-01-21, 22:43
Skriven av: jossa

De är inget försvar av Haag eller något mer en bild att vi kanske inte har så mycket bättre att komma med många gånger..

Inlagd: 2018-01-21, 22:46
Skriven av: jossa

OS-stafetten 2014:

Astrid Jacobsen: 12.34 (gick ut som femma, 13 sek efter tät. Alltså fortfarande bra läge för guld)

Charlotte Kalla: 12.10 (gick ut som trea, 25,7 sek efter tät)

Kalla är alltså 24 sek snabbare än Jacobsen på 5 km fritt. Vid OS 2014. Nu menar ni att det är omöjligt för henne att ta igen sekunder om de möts på en tredjesträcka. Vad har hänt sen dess? Har Jacobsen haft en monsterutveckling medan Kalla stagnerat? (Svar: nej. Det är ni som tänker konstigt)
Motivera gärna varför detta inte stämmer.

Inlagd: 2018-01-21, 22:47
Skriven av: Lisa

De norska tentaklerna verkar nå djupt in i IOK. Snart blir det friplatser för regerande mästare även i OS. Men bara för Norrmän ;-)
https://www.svt.se/sport/vintersport/bjorndalen-kan-fa-fripass-till-os/

Inlagd: 2018-01-21, 22:51
Skriven av: FX

jossa: Jag har märkt det. ;) Kul och ambitiös sammanställning du gjort! Intressant!

Inlagd: 2018-01-21, 22:51
Skriven av: Lisa

Lisa: Jacobsen har faktiskt utvecklats sedan dess. Vann individuella medaljer både 15 och 17 på VM. (Dessförinnan bara skrällguldet i sprint 09.) I Falun spurtade hon ner just Kalla om silvret på skiatlonen. Hon avgjorde dessutom både stafetten i Falun och stafetten i Lahtis på sin tredjesträcka. Du försöker undervärdera henne för att få din tes att stämma. En bättre argumentation för Kalla på tredje vore att påpeka att just för att Jacobsen är så farlig på tredje behövs Kalla där. Därför får vi chansa på att Weng har en dålig dag.

Inlagd: 2018-01-21, 23:00
Skriven av: Per

Lisa

Jacobsens bror tog självmord dagen innan invigningen 2014.Hon åkte i en chockfas..

Inlagd: 2018-01-21, 23:04
Skriven av: Vasstrader

Det var nu t o m i Sapporo 07 som Jacobsen vann guld i sprint.

Inlagd: 2018-01-21, 23:08
Skriven av: Per

Per: Jag jämför när de båda åkt fristilssträckor i stafett, och då har Kalla varit bättre. Därför ska Kalla gå tredjesträckan. Lätt som en plätt.

Inlagd: 2018-01-21, 23:11
Skriven av: Lisa

Skulle man bara räkna statistiken mot Norge eller Finland som oftast är på pallen skulle statistiken bli mycket bättre för några Svenskor helt klart..

Wiken blir väldigt lidande för att Kowal gjorde en monstersträcka 2013 men drar man upp hur mycket åkare tappat mot bästa tiden måste även den med..

Räkna inte bort Haga från sträcka 3 för Norge hon har varit grym i år i Kalla klass i fritt innan Jul.. finns 3 lopp i fritt man kan jämföra mellan dom 2-1 till Haga men då finns ett jakt lopp med som är lite svår räknat men ändå var hon snabbare

Inlagd: 2018-01-21, 23:16
Skriven av: jossa

Vad blir resultatet när det är dags att köra? Vi vinner med en skidlängd när sista sträckan är körd. Återigen har vi slagit vårt västra grannland i en OS stafett. Alla är förvånade och man talar om bragd igen trots att Kalla inte åkte sista.
Nu vaknade jag.Allt var bara en dröm.

Inlagd: 2018-01-21, 23:17
Skriven av: GKA

jossa: jag tror också Haga går sträcka 3 för Norge, (men skriver Jacobsen för ingen lyssnar på argumentationen annars)

Inlagd: 2018-01-21, 23:18
Skriven av: Lisa

Lisa mfl – Låt er inte luras av dagens åktid av Weng. Hon åkte denna helg för att säkra världscupen och hade fyra sprintlopp från igår i kroppen. Verkade något sliten men slog Ebba ändå.

Weng kommer pigg och stark till OS-stafetten där det blir högsta tempo från början i 5 km. Det måste vi utgå från. Bara Kalla av de våra som matchar då. Ebba har tagit steg i klassiskt ja men det räcker inte i OS.

Ebba har tidigare varit snäppet bättre i fristil än i klassisk stil och hon har blivit en mer komplett skidåkare denna vinter, fristilen lär inte ha blivit sämre precis av det. Ebbas bästa år som skidåkare är dock rimligtvis inte redan nu.

Finns dessutom viss risk för att Ida tappar lite på första. Jag har svårt att tänka mig att Ebba skulle reparera det och dessutom limma på en pigg Weng som går för fullt där framme. Finns risk för stort tapp som Kalla sedan inte kan reparera på tredje.

Nej då känns det betydligt tryggare med Kalla på andra sen är tärningen kastad och vi får se vad som händer, det gäller att ställa upp med det lag som rimligtvis åker snabbast sett över alla fyra sträckorna.

Inlagd: 2018-01-21, 23:32
Skriven av: Jörgen

Jossa

Man måste kunna tolka statistik också..

Alla som kan något om skidåkning vet att det går fortast på 2:a sträckan..

Emma Wiken har mött de allra bästa på dessa sträckor..

Här har vi resultatet..

VM 2013: Kowalzyk: 15.22
Johaug : 16.00
Wiken: 16.09
Niskanen: 16.10
Topranin: 16.40
Randall: 16:43
Zeller : 16:44

OS 2014: Wiken : 14.02
Fessel.: 14.13
Aymonier: 14.13
Johaug: 14.13
Kyllönen: 14.22
Kubinska :14:37

Emma Wiken har mött t ex Johaug två ggr och sammanlagt har hon åkt 2 sekunder snabbare än henne under dessa möten.

När det gäller Anna Haag har det gått såhär:

VM 2009: Tappade 32 sekunder
VM 2011:Tappade 32 sekunder
VM 2013: Tappade 3 sekunder
OS 2014: Tappade 26 sekunder
VM 2017: Tappade 8 sekunder

Ta t ex Emma Wiken som hållit ihop sina lopp på ett imponerande sätt och inte fallit igenom.

Av 5 försök så har Anna Haag misslyckats i fyra. Utifrån planen.

Under VM 2017 var planen att hålla ryggen på Falla ända in i mål. Det misslyckades hon med.

I de fall hon varit 26-32 sekunder efter har alla inneburit att Kalla fått rädda laget.

Inlagd: 2018-01-21, 23:33
Skriven av: Vasstrader

Man måste kunna tolka statistik också..

Alla som kan något om skidåkning vet att det går fortast på 2:a sträckan..

Emma Wiken har mött de allra bästa på dessa sträckor..

Här har vi resultatet..

VM 2013: Kowalzyk: 15.22
Johaug : 16.00
Wiken: 16.09
Niskanen: 16.10
Topranin: 16.40
Randall: 16:43
Zeller : 16:44

OS 2014: Wiken : 14.02
Fessel.: 14.13
Aymonier: 14.13
Johaug: 14.13
Kyllönen: 14.22
Kubinska :14:37

Emma Wiken har mött t ex Johaug två ggr och sammanlagt har hon åkt 2 sekunder snabbare än henne under dessa möten.

När det gäller Anna Haag har det gått såhär:

VM 2009: Tappade 32 sekunder
VM 2011:Tappade 32 sekunder
VM 2013: Tappade 3 sekunder
OS 2014: Tappade 26 sekunder
VM 2017: Tappade 8 sekunder

Ta t ex Emma Wiken som hållit ihop sina lopp på ett imponerande sätt och inte fallit igenom.

Av 5 försök så har Anna Haag misslyckats i fyra. Utifrån planen.

Under VM 2017 var planen att hålla ryggen på Falla ända in i mål. Det misslyckades hon med.

I de fall hon varit 26-32 sekunder efter har alla inneburit att Kalla fått rädda laget.

Inlagd: 2018-01-21, 23:34
Skriven av: Vasstrader

Tror knappast att Norge ställer över Jacobsen på stafetten. Hon har ju varit tillförlitligheten själv i tidigare mästerskap på sträcka tre och formen har varit på uppgång. Om inget oväntat inträffar under de veckor som återstår vill säga. Varför peta en sådan åkare? Nej tror det blir Östberg, Weng, Jakobsen, Björgen i nämnd ordning.
För Sverige tippar jag Ida, Charlotte, Ebba, Stina.

Inlagd: 2018-01-21, 23:39
Skriven av: FX

Sen gällande Norges tredjesträcka där har de verkligen lyxproblem. Tror att det blir Jacobsen om hon är i form under OS och de vill köra med säkra kort. Haga skulle vara given i vilket annat stafettlandslag som helst efter sina insatser tidigare denna vinter.

Inlagd: 2018-01-21, 23:43
Skriven av: Jörgen

Vasstrader: Du måste också erkänna att i de flesta lag så är det ofta nån som ”får rädda laget”, nämligen de starkaste. De flesta lag har en ”Haag” i laget, alla kan inte vara som Kalla eller Björgen.
Nåt som jag noterar däremot är att planeringen ofta tycks sammanfalla med att Haag inte mäter sig med de bästa inför uttagningar i samma lopp inemot mästerskap.
Och nu kommer snart statistikfloden…

Inlagd: 2018-01-21, 23:44
Skriven av: Kallner

Allvarligt! Norge måste på nåt sätt göra en blamage för att inte vinna stafetten. Ingen statistik i världen kan förändra detta faktum.Bara att ta till sig.

Inlagd: 2018-01-21, 23:48
Skriven av: GKA

Jörgen – kom igen. Har jag skrivit något om Wengs form alls? Jag utgår ifrån att hon är i toppform på OS och kommer göra en fenomenal andrasträcka.

Dock tycker jag att det är viktigare att växla lika med Norge i växling 3 och därmed hoppas att Stina kan göra underverk och spurta ner Marit,

Medans ni tycker det är viktigare att växla lika med Norge i växling 2 och sen ”få se” –> både Jörgen och Swestam uttrycker detta. (Vilket innebär att Astrid/Haga kommer avgöra stafetten till Norges fördel och Stina ej ens får en chans mot Björgen).

Vi hoppas på olika valörer av medaljer helt enkelt.

Inlagd: 2018-01-21, 23:48
Skriven av: Lisa

Nån som har nån gissning om hur Finskorna kommer att formera sitt stafettlag. Får vi tex. se en snart 40-årig Roponen på tredjesträckan tror ni?
Mononen lär väl inte få förtroendet igen gissar jag… Niskanen och Pärmekoski känns givna på 2:a och 4:e. Vem tar förstasträckan?

Inlagd: 2018-01-21, 23:52
Skriven av: FX

Lisa. Det är inte realistiskt att hoppas på likaväxling efter tredje med Ida-Ebba-Kalla. Ida är i bästa fall lika med Flugan vid växling. I värsta fall 30 s efter, hon brukar inte klappa ihop totalt. Vi säger 10 s?

Ebba lär tappa minst 30 s, troligare uppåt minuten mot Weng. Vi säger 40 s? Då är Kalla 50 s efter och nog i sällskap med Finland, Ryssland och kanske USA. Norge och Jacobsen kan sejfa på tredje. Guldspänningen borta. Om vi ska vara realistiska.

Nej ser hellre att Ebba får chansen på tredje. Jacobsen ska få svettas ordentligt om hon ska bli av med den unga svenskan där bakom.

Inlagd: 2018-01-22, 00:04
Skriven av: Jörgen

FX: Saarinen kanske?

Inlagd: 2018-01-22, 00:07
Skriven av: Jörgen

Tror ni Saarinen kommer med?
Hon är väl 55+, har varit med sen Lake Placid.

Inlagd: 2018-01-22, 00:14
Skriven av: Kallner

Jörgen, well first of all så argumenterar jag inte för att Ebba ska åka andra med ok.

Nej, om vi ska vara _realistiska_ så vinner Norge guldet, ja.

Men är vi realistiska på din laguttagning så går det ju såhär:

1) Ida tappar 10 sek
2) Kalla åker jämt med Weng
3) Ebba går ut utan rygg på Astrid/Ragnhild -> Det blir minst 30 sek
4) Stina spurtar hem ett silver.
Guldspänningen borta lika snabbt. ”Om vi ska vara realistiska.”

Om vi däremot får hoppas att svenskorna överpresterat lite, så blir det såhär: (ditt scenario)
1.) Ida håller Norge
2.) Kalla skaffar typ 10 till Weng
3.) Ebba tappar dessa 10 och åker sedan i rygg på Astrid. (Åker alltså bara 10 sek långsammare än norska 3)
4.) Stina spurtar hem guldet.

Mitt scenario:
1.) Ida håller Norge.
2.) Åkare 2 tappar 15-20 sek på Norge
3.) Kalla tar ikapp det på norska 3.
4.) Stina spurtar hem guldet.

Sett till årets vc-lopp tycker jag det känns troligare att Haag/Ebba tappar 20 på Weng som Kalla kan åka in,
än att Kalla skapar sek på Weng i klassiskt(världens bästa hängåkare) och att Ebba lyckas hålla norska 3s rygg(med några sekunders försprång).
Men där tror vi olika, helt enkelt.

Inlagd: 2018-01-22, 00:48
Skriven av: Lisa

Finland måste nog börja satsa på lite yngre förmågor om det finns några lovande och det finns det säkert.
En del vill inte släppa sin sport för dom har inget att falla tillbaka på och hur kul är att gå till kontoret varje dag när man kan ha kul i spåret och på läger.

Inlagd: 2018-01-22, 02:07
Skriven av: GKA

Inlagd: 2018-01-21, 22:06
Skriven av: Sven

Det din statistik vittnar om är ju att man börjat köra Kalla på klassiskt istället för skate. På 5km klassiskt är hon bra, absolut, men inte bäst i världen som hon är på 5km skate. Har inget med hennes ålder att göra utan att hon fått åka klassiskt.

Inlagd: 2018-01-22, 07:27
Skriven av: Lisa

Är det ok om jag kommer med statistik igen?

Det går inte alltid snabbare på andre än förstasträckan.

Lahti 2017:
Falla – 11:35
Haag – 11:43

Niskanen – 11:53
Kalla – 12:05

Inlagd: 2018-01-22, 08:18
Skriven av: Anders

Det enda vi vet är att det för svensk del ser bra mycket bättre ut med formtecken nu än för några månader sedan. Ebba, Ida, Haag, Kalla, Stina, Dyvik, Falk har alla visat åtminstone toppkvalitet i något lopp. Sedan kan man nog tänka sig att Grip vågar överraska med stafettlaget och verkligen inte har låst sig till vissa åkare på vissa sträckor. Jag tror det som vanligt kommer handla om form och insatser under de första tävlingarna. Vi har ändå ställt upp med en bra mängd olika åkare senaste mästerskapen:
2017: Haag, Kalla, Andersson, Nilsson
2015: Bleckur, Kalla, Rydqvist, Nilsson
2014: Ingemarsdotter, Wikén, Haag, Kalla

Det skulle faktiskt inte förvåna mig ett dugg om det blir Nilsson på första, Haag på andra, Ebba på tredje och Kalla på sista.

Inlagd: 2018-01-22, 08:28
Skriven av: Anders

Håller med Anders! Intressant statistisk!

(Sen kan man ju argumentera för att den enda gången Sverige tagit guld är när man kör Kalla på en fristilssträcka) ;)

Inlagd: 2018-01-22, 08:40
Skriven av: Lisa

FX: Angående Finland och deras tredjesträcka. (Som ju var där de tappade ädel medalj ifjol) Nu vet jag inte på rak arm hur OS-schemat ser ut (har ej tagit morgonens första kopp kaffe än) men historiskt sett är det ju inte ovanligt att skidskyttar dubblerar i OS. Mäkäräinen skulle alltså kunna vara ett utmärkt förslag till deras lag.

Inlagd: 2018-01-22, 08:47
Skriven av: Lisa

Sven, tack för att du lyfter fram det. Det är ingen självklarhet att Kalla ska dominera en 5km sträcka. Man kan inte bara gå på enstaka magiska insatser. Därtill tror jag också att standarden på bra 5km åkare har höjts senaste åren. Känns som fler damåkare är bättre på hög toppfart under längre tid, kanske som följd av den allt tyngre och längre sprintskidåkningen.

Dock tycker jag mig ana en tendens i år att Kalla har fått tillbaka en högre toppfart. Hon har åtminstone haft stor fart direkt i många lopp och snarare mattats sista delen av de längre loppen. Hon har ju också sagt att hon tränat på att kunna tåla en högre utgångshastighet.

Inlagd: 2018-01-22, 08:48
Skriven av: Anders

Kallner: Haag alltid varit solklart kvalificerad till stafetterna utifrån mästerskapsresultaten med undantag 2014. och även innan mästerskapen så sluta svamla om att hon inte mäter krafterna mot dom andra bara i år är hon väl en av dom svenska tjejerna som åkt flest lopp och ändå gnäll och försvar att Ida har orsaker att lopp inte passar när dom ändå gör de..

2009 var hon sjuk innan stafetten och missa alla lopp innan fick hoppa in som chansning ändå tappa hon bara 8 sek på Norge och slog Finland klart..

Inlagd: 2018-01-22, 08:51
Skriven av: jossa

FX: Inte alls säkert med Niskanen på andra. Matintalo måste med och då tar hon säkert andra och med Saarinen som visat hyfsad form tar troligen startsträcka. Niskanen på tredje är nog ingen jätteskräll. Vilken soppa det verkar vara i den finska laguttagningen. Otroligt nog fick Matintalo ställas åt sidan igår.

Inlagd: 2018-01-22, 09:03
Skriven av: peter skigames

Lisa: Jag samlar ihop några kommentar på flera inlägg från dig sedan igår ikväll.

Du frågade om hur man skall värdera Jacobsen från 2014 och framåt. När du jämför Kallas sträcktid med Jacobsens sträcktid, var deras sträckor exakt lika långa? I OS-stafetten hade ju Norge dessutom usla skidor så blir ju svårt att ha Jacobssons tid som utgångspunkt jämfört med senare stafetter. Och Jacobsen har ju blivit ännu bättre sedan dess, det är bara att kolla på Jacobsens mästerskapsfacit från 2015 och 2017.

Du skriver att vi hoppas på olika valörer av medaljer. Men det stämmer inte. Jag menar att med Kalla på andrasträckan ser ger det oss bäst chans att ta guldet. Men du verkar ha svårt att acceptera att alla inte håller med dig om vilken som är den bästa stafettuppställningen.

Du skriver att Kalla är bäst i världen på 5 km skate. Nej det är hon inte, däremot är hon det på 10 km fristil med intervallstart. Världsbäst på 5 km är Diggins. I stafett är nog Jacobsen världsbäst, Björgen skulle nog också kunna vara det men hon behöver ju oftast inte gå för fullt när hon åker på sistasträckan.

Inlagd: 2018-01-22, 09:05
Skriven av: swestam

Vasstrader: Nu tog du hänsyn till att andra sträckan går fort men de gjorde du inte i första skedet när du såga Haags andra sträcka när hon åkte den och förlorade klart mot Kowal.. andra sträckan 2011 försvarade hon ändå sig helt okej mötte ju rätt tuffa åkare Saarinen som var i bra form och klara de bra..

Wiken var inte snabbast på andra sträckan 2014 heller som din statistik ovan visar hon hade väl tredjetid..

visst de är inte super stafetter man oftast har vi inget bättre att slänga in och snitt tappet säger ändå att hon helt är i klass med hur andra svenskor åkare mot Norge så tappar hon på alla stafetter ca 4.5 sek totalt

Ida har ju tappat ibland när hon åkt 41 sek och 35 sek så nog kan hon också tappa

Inlagd: 2018-01-22, 09:08
Skriven av: jossa

swestam
1.) nej de var inte exakt lika långa, eftersom Jacobsen gick sträcka 3 och Kalla gick 4. Det man kan jämföra är att på ALLA andra lag (i täten) gick sträcka 3 snabbare än sträcka 4. (Kan har de räknat med upploppet konstigt?) Detta borde ju bara ge dock Jacobsen en fördel. Hon borde åkt snabbare än Kalla. Hade de åkt samma sträcka hade avståndet varit 30 sek.

2.) yes, Astrid har blivit bättre sedan dess, men har hon blivit SÅ MYCKET bättre dvs 30 sek på Kalla över ( km åkning i fritt? Svara gärna. Jag tror nej.

3.) Om du ska påstå att Jacobsen är bäst i världen på 5km stafett får du gärna visa det. (På sträckor där hon mött bra motstånd, ej juniorer)

4.) Sluta skriv ”Men du har ju svårt att acceptera det” då jag FLERA gånger skrivit ”men det är kul att vi tycker olik :)

Sen är det ju du som vill att vi ska vara med lika efter två och sen ”hoppas på det bästa” (OBS citat)
Jag vill vara lika efter tre sträckor.

Och en sista grej; så jävla konstigt argument av er:

Jacobsen är ”Bäst i världen” på sin sträcka, så det är helt omöjligt att Kalla ska plocka sekunder. Däremot följer Ebba henne. Pff. Var är logiken?

Inlagd: 2018-01-22, 09:18
Skriven av: Lisa

swestam: Vi får nog reservera oss lite för två av dina påstående. Diggins världsbäst på 5km skejt. Det har hon visat tidigare år med ett par segrar på denna distans. Fast har hon gjort det i år? Tror man ska vara lite försiktig i sådana tvärsäkra analyser. Själv har jag blivit mest imponerad av hennes höjda nivå i klassiskt denna säsong. Sedan att Jacobsen är världsbäst på stafett. För det första så körs det stafett väldigt sällan och om du baserar resonemanget på 2015 och 2017 så var motståndet mindre bra. Stabila insatser i världstoppen. Ja. Men världsbäst?…

Inlagd: 2018-01-22, 09:33
Skriven av: peter skigames

Måste väl poängtera att jag inte har Haag i mitt stafettlag till OS just nu men tycker de ofta blir ett otroligt hackade på henne…

Inlagd: 2018-01-22, 09:51
Skriven av: jossa

Svårt att avgöra vem som är bäst på 5 km skejt eftersom det inte körs i mästerskap där alla är med och har toppform, förutom i stafetter där hälften av de startande dessutom kör klassiskt. Tror vi dock kan enas om att det finns ett par riktigt duktiga tjejer i Kalla, Björgen, Diggins, Jacobsen, Pärmäkoski, Haga som troligtvis är de som på en bra dag sticker ut mest. Men om någon av dem sticker ut mer än de andra är det nog mest dagsform och skidor.

Inlagd: 2018-01-22, 09:51
Skriven av: Anders

Det går ju ganska fort att googla fram att Mäkäräinen har masstart i skidskytte samma dag som damstafetten i längdskidor. Snabbare än att skriva frågan till och med.

Inlagd: 2018-01-22, 09:56
Skriven av: Svanen

jossa har väl egentligen summerat synen på Haag som bör gälla: i brist på bättre har hon varit fullt kvalificerad att åka och knappast gjort det sämre än övriga alternativ. Varje stafett hon ställt upp i har givit medalj.

Inlagd: 2018-01-22, 10:00
Skriven av: Anders

Svanen: Okej Svanen, då är mitt inlägg poänglöst. Jag tyckte dock jag klargjorde att jag var osäker och att jag ej fått mitt morgonkaffe, och tyckte det var värt att chansa på att visa upp den möjligheten (då det ofta gått förut)

Kul att du känner behov av att få in att det gick så jävla snabbt. Hoppas det stärker dig som person och människa. :) Allt gott.

Inlagd: 2018-01-22, 10:18
Skriven av: Lisa

När tas trupperna ut till U23 och JVM? Alltid trevligt att se framtidens stjärnor.

Inlagd: 2018-01-22, 10:51
Skriven av: Lasse Larsson Svensson

Vad säger ni norrmän om Weng-Björgen-Haga-Jacobsen?

Tror Weng har större chans att mala ner Ida än Östberg och även om det misslyckas hänger inte sverige med på 2-3 oavsett ordning på Kalla/Andersson.

Inlagd: 2018-01-22, 10:52
Skriven av: Thorrez

Thorrez, dessutom har väl Weng sagt i intervjuer att hon helst går sträcka 1?

Inlagd: 2018-01-22, 10:53
Skriven av: Lisa

Vi får kanske lite svar i Seefeld om hur det är ställt med dagsformen hos nyckelåkare. Antar att Haag ställer sig på skidorna och även Björgen prövar nog sin form. Kanske även Östberg lägger på en rem i helgen.

Inlagd: 2018-01-22, 10:58
Skriven av: GKA

Jan: jag tycker johanh har en poäng. Mot en Falla som lurar med 3km och sen kör max 2km (vilket hon är bäst i världen på) är det bättre att köra en åkare som i rygg kan matcha den speeden. Därför Ida över Haag, även om jag håller med om att Haag hade slagit Ida på 5km intervall den dagen.

Inlagd: 2018-01-22, 10:58
Skriven av: Thorrez

Lasse Larsson Svensson: Här är de trupperna.

http://www.skidor.com/Grenar/langdakning/foljoss/Nyheter/aktuelltlangdakning/2018/Landslagentilljunior-ochU23-VM

Inlagd: 2018-01-22, 11:16
Skriven av: Markus

Rönnlund, är sjuk och ersätts av Moa Olsson

Inlagd: 2018-01-22, 12:20
Skriven av: jossa

det är en högodsare att man inte sätter världens bästa sprinter, som dessutom vunnit flera masstarter på sista sträckan men jag tror ändå ni kan ha rätt där.
Historiskt set tycker jag man varit djärvare i dam-uttagningarna medan man varit alltför feg när det gäller herr-laget. tex. har en Richardsson med taskig form fått åka ett par gånger. Safe, ja. men kanske hade man kunnat göra annorlunda.

Jag gissar.

Nilsson, Haag, Andersson, Kalla

Under förutsättning att Hellner är i toppform tror jag man tänker lika på herrsidan också:

Calle, Daniel, Oskar, Marcus..

eller:

Emil, Daniel, Calle, Marcus

Jag tror inte man har Burman i ett stafettlag,

Inlagd: 2018-01-22, 12:20
Skriven av: Ernström

Thorrez, precis. En stafettuttagning går längre än bara vem som är bäst generellt i distans. När det troliga är klungåkning i 3-4km följt av en sprintavslutning faller det på sin orimlighet att köra en ”uthållig” typ där. Isf måste den uthålliga typen, vara av sådan kaliber att hon kan spräcka fältet och förhindra att det blir en sådan avslutning. Haag specifikt är en åkare för mittensträckorna, anser man att det är hon som kommer åka snabbast där, är det där hon ska åka. Men på startsträckan kan man inte ha någon som är snudd på chanslös att hålla rygg i sprintbacken, då lämnar man w/o mot Norge och vi ska ge fan i att åka för något silver eller brons, det kan Finland få göra.

Tidigare stafettresultat kan man stryka direkt. Olika banor, olika resultat. Och väldigt lång tid däremellan. Stafetter är det som handlar mest om dagsform av allt. En åkare kan sumpa allt för laget så det är viktigt att inte enbart snöa in sig på dom bästa namnen utan hålla alla möjligheter öppna in i det sista. Alla infallsvinklar.

Sträcka ett: Positionsstyrka, viss uthållighet och sprintegenskaper i klassiskt.
Sträcka två: Åkstyrka i klassiskt.
Sträcka tre: Åkstyrka i fristil.
Sträcka fyra: Åkstyrka i fristil och spurtegenskaper.

Sen är det bara att ta ut åkare efter bästa förmåga.

Inlagd: 2018-01-22, 13:38
Skriven av: JohanA

På herrsidan tror jag att Oskar Svensson är närmare stafettlaget än många – inklusive Mogren – tycks tro. Att Emil Jönsson skulle vara aktuell för stafetten tror jag inte finns på kartan. Han har bara kört ett lopp i 15 klassisk i år (61 i Gällivare) och kommer inte köra några distanslopp före eller under OS. Det finns inget att ta ut honom på.

Sedan tror jag det ska mycket till för att de ska flytta Stina från slutsträckan. Hon skulle älska att få gå ut tillsammans med Marit på sista. (Stina var 11 och 5 sekunder långsammare än Marit på sträckan i Falun respektive Lahtis utan att köra med henne).

Inlagd: 2018-01-22, 13:42
Skriven av: Per

Kanske lite väl pessimistiskt från min sida men om det inte blir en rejäl vallningsmiss fram norsk sida så vinner man lätt damstafetten. Sverige har bara en Kalla medan Norge har Östberg, Björgen, Jacobsen, Weng och Haga som är på den nivån. Falla finns ju också att tillgå. Stina är världens bästa spurtare men normalt sett är loppet redan avgjort oavsett om Haag eller Ida startar och Kalla kör andra eller tredje. Ebba är klart på uppgående formmässig men hon har i tre lopp nu kört ungefär som Slind (0,9 sek före nu senast) och hon är ju inte aktuell för det norska laget. Säger lite om förutsättningarna och konkurrensen där. Om man spånar lite friskt så vill Norge avgöra direkt och då kan man kontra det med Kalla som ju t o m kan gå ifrån på första. Men det är bara en tankelek och kanske inget jag om jag vore i Grips kläder skulle chansa med. Han har väl annars bra koll på formen hos alla åkare på plats i Sydkorea och det avgör säkert uttagningen. För övrigt tror jag att svenska herrarna har lika god chans, eller t o m bättre, mot Norge. Många norska åkare har visat vacklande form och Richardsson, Hellner och Calle kan ge dem en tuff match och jag tror att Calle inte heller är chanslös mot Kläbo när det drar ihop sig till spurt. Fattas bara en fjärde åkare, Burman, Oskar eller Emil. Alla osäkra kort. Har Burman ens kvalificerat sig resultatmässigt? I så fall borde väl Wikén också tas ut till OS eftersom hon har bättre placeringar än Burman den här säsongen (även om resultaten inte är så imponerande).

Inlagd: 2018-01-22, 13:54
Skriven av: LarsW

Om jag känner Gripen rätt är han en konservativ man och han rör inte om i onödan.Därför tror jag Haag åker även om det finns snabbare åkare att ta till.

Inlagd: 2018-01-22, 13:57
Skriven av: GKA

Tyvärr hade jag fel om Haag , åker inte i Österrike.

Inlagd: 2018-01-22, 14:12
Skriven av: GKA

Däremot hade jag rätt om Björgen och Flugan som kör Seefeld.

Inlagd: 2018-01-22, 14:15
Skriven av: GKA

Tråkigt att inte Dyvik får köra distansloppet också.

Inlagd: 2018-01-22, 14:24
Skriven av: Sportnörden

Ny tråd skapad här nu på Skidpepp inför Seefeld med de uttagna:

http://www.skidpepp.se/2018/01/22/seefeld-27-28-januari/

Inlagd: 2018-01-22, 14:26
Skriven av: Jörgen

Thorrez

1. Första sträckan gick inte långsamt. Ungefär som andra sträckan om man jämför tiderna Medaljkampen var avgjord redan innan Falla började köra.
2. Haag tappade framförallt pga dåligt fäste inte att hon bränt kraft i starten eller saknade fart.
3. Ida hängde varken med Falla på sprinten eller sämre åkare på sprintstafetten. Mycket osannolikt att hon skulle hängt med Fallas rusning ens med bra skidor.

Med sagt inte omöjligt att Ida är ett bättre val till OS, Haagskan är mycket opålitlig. Visar hon bra form och är stabil i de två första loppen är hon given, speciellt då hon är bättre i klassiskt än skejt.

Inlagd: 2018-01-22, 19:57
Skriven av: Jan

Har till slut läst den långa debatten kring vilken sträcka Kalla ska ta och tycker att Lisa har vassast argument när hon argumenterar för sträcka tre. Norge är förstås stor guldfavorit oavsett, men chansen till guld är sannolikt lite större med Kalla på tredje.

Dessutom är vallningsrisken större med Kalla på andra med tanke på hur beroende hon är av bra fäste.

Inlagd: 2018-01-23, 19:53
Skriven av: Henke

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values