11 december 2017, av Jörgen

Toblach 16-17 december

Här är de uttagna till kommande världscupshelg i italienska Toblach. Program:

Lördag 16 december – 10/15 km intervall fristil
Damerna startar 11.00 och herrarna 13.30

Söndag 17 december – 10/15 km jaktstart klassisk stil
Damerna startar 11.30 och herrarna 13.30

Damer Herrar
Ebba Andersson, Sollefteå skidor
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå elit
Maria Nordström, Ulricehamns IF
Emma Wikén, Åsarna IK
Jens Burman, Åsarna IK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Marcus Hellner, Gellivare skidalians
Anton Lindblad, Hudiksvalls IF
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Viktor Thorn, Ulricehamns IF

299 kommentarer till ”Toblach 16-17 december”

Om någon undrar över att Stina och Haag saknas beror det på att den förstnämnde är förkyld och att den sistnämnde behöver komma hem och hitta tillbaka till ”den goda känslan hon haft under träningssäsongen” enligt Grip på förbundets hemsida.

Inlagd: 2017-12-11, 15:46
Skriven av: Jörgen

Jag har låga svenska förväntningar på den här helgen. Men kul med ett ordinarie herrlag till 5/6 och kul med en renodlad distanshelg.

Vi kan ju iaf hoppas att svenskarna inte motarbetas av materialet(trots vad Grip sagt, vilket är Bagdad Bob!) och ges chansen om dagen finns där. Kallas toppform är borta nu så det blir nog inte pallen på 10 fritt här heller, vilket är helt okej, nu är det bara att sakta bygga upp sig fram till OS. Däremot kan hon hålla små avstånd till jaktstarten, och där är hon bättre i klassiskt än många konkurrenter.

För Hellner är det tvärtom. Ska han upp på pallen är det intervallen som gäller, medan Rickardsson om han är i lika bra klassisk form som i Lillehammer får se till att ge sig ett så bra utgångsläge som möjligt. Calle kan bli fågel eller fisk, troligare med fisk.

Resterande svenskar jagar topp15 i första hand. Vore kul om Ebba kan vara näst bästa dam. Trots förväntningarna måste hon göra resultat om hon ska få åka 10 fritt på OS. Formen i januari är viktigare men detta är ett bra läge att göra ett statement. Första och andra loppet kan avvisas med ringrost, nu blir det på riktigt.

Inlagd: 2017-12-11, 16:27
Skriven av: JohanA

Det blir en bra helg för ”mina” adepter Kalla o Hellner.

Inlagd: 2017-12-11, 16:42
Skriven av: Kallner

Haag var ju så ”bra” ifjol enligt landslagsledningen, jag tycker inte hon var det, både hon och Emil lever på mycket gamla meriter.

Haag kan mycket väl vara sjuk, ifjol ljög hon ju om det när hon stod över tävlingar pga sjukdom, för att inte få kommentarer för att hon var på idrottsgalan och sen blev sjuk.
Gnäller inte på hennes deltagande på idrottsgalan men påpekar att hon ljög.

Inlagd: 2017-12-12, 09:34
Skriven av: Andreas P

Andreas P: Så du menar att vara femma på ett distanslopp på VM räknas inte som att vara bra?

Inlagd: 2017-12-12, 10:16
Skriven av: swestam

Andreas P: vad pratar du om Haag gjorde ju en jätte bra säsong ifjol även om hon hade sjukdoms problem så kan man säga att hon var en stabil topp 10 åkare och toppen VM 5a och 9a på 3 milen där hon var med täten till bara 1 km,, är de inte bra ? vad har du för krav bild på henne?

Måste man deklarera sin sjukdoms status till media och offentligt ? kan tycka att de räcker med att ge de åt landslagsledningen…hade hon gått ut med att hon varit sjuk hade de ju blivit ett jävla liv.. tänk hurdant liv de blev bara hon blev uttagen till VM även om hon var helt given pg. bra resultat så var landslagsledningen tvungen att offentligt försvara uttagningen av henne…Haag får otroligt mycket kritik offentligt så ibland kan de vara smart ligga lågt för att undvika de..

Inlagd: 2017-12-12, 10:31
Skriven av: jossa

Håller med Haag var verkligen helt godkänd senaste säsongen. Synd att hon inte kommit igång än men tid finns .

Inlagd: 2017-12-12, 11:54
Skriven av: GKA

Haag är och kommer aldrig mer att ta en medalj individuellt, så är det bara. Oavsett vad ni tycker så ljög hon, menar inte att hon behöver berätta hela hennes sjukdomsbild men hon kan ju inte ljuga och säga att jag är frisk men vilar från tävling som hon sa i fjol.

Visst gjorde hon en bra säsong med hennes mått mätt men räcker föga. Skulle vara livrädd att ta ut henne i ett stafettlag i mästerskap.

Inlagd: 2017-12-12, 12:36
Skriven av: Andreas P

Oh dessa Haag-hatare… sorgligt…

Inlagd: 2017-12-12, 13:08
Skriven av: Anders

Andreas P: Haag sa aldrig att hon var tävlings duglig när hon inte åkte? man gick ut med att hon varit lite överbelastad efter att varit på höjden och inte redo att tävla utan behövde vila. varför skulle hon gå ut med hela sanningen när hon vet hur de blir från vissa kritiker sociala medier klart som folk hacker på henne att man till slut undviker gå ut med allt och hon har heller ingen plikt att göra de offentligt vad som är felet..

Du verkar ha extremt högra krav när de inte räcker att vara topp 5 o 9 på VM är man topp 10 i Värden på den idrott man håller på med tycker då jag de är bra oavsett idrott så lätt är de inte visst finns de undantag som man kan förvänta sig mer av men Haag tillhör inte dom är väl Kalla och Sjöström som man kan förvänta sig högra nivå..

så alla placeringar på mästerskap utanför medalj är inte bra nog i dina ögon?

Inlagd: 2017-12-12, 13:26
Skriven av: jossa

Haag gjorde en bra säsong förra året och har väl aldrig förstört för ett svenskt stafettlag på mästerskap såvitt jag vet. Att hon ändå hela tiden kommer upp beror på att hon var en medaljkandidat individuellt under åren hon slig igenom men sedan stannade hennes utveckling av och till slut låg hon tidvis rätt långt ner i resultatlistorna. Frågan skidförbundet bör ställa sig är rimligen varför? Varför kunde någon som i 22-24 årsåldern hade pallkapacitet på mästerskap inte hålla sig kvar där under de PR som borde varit hennes allra bästa?

Inlagd: 2017-12-12, 15:19
Skriven av: Per

”under de år som borde varit hennes allra bästa”

Inlagd: 2017-12-12, 15:20
Skriven av: Per

Det är väl för Haag som för de flesta andra. Anledningen till att hon inte lyckats limma sig fast i ”toppen” efter Vancouver beror nog på rätt träningsmängd, målfokus/motivation och att vara frisk. Talangen har ju funnits hela tiden, inte minst på klassiskt.

Inlagd: 2017-12-12, 15:43
Skriven av: Kallner

När Haag gjorde sin sämre stafett 2014 då vann Sverige när Haag gjorde en mycket bra stafett 2013 då vann inte Sverige jag skulle nog ta den sämre sträckan så länge laget vinner ;)… övriga stafetter hon gjort är faktiskt rätt stabila bra stafetter sedan hon slog igenom tar man bort Haag från laget några gånger är de ju så att Sverige nog blivit utan medalj som 2010 där vi kan missat Guldet när Haag blev sjuk. Pajala gjorde väl en sträcka som Haag gjort över minuten bättre om inte ännu mera..

Visst är de synd att Haag inte kan hålla 2010 nivå och frågan är så klart varför i år har ju allt gått bra fram till säsongen med alla tester och allt och nu vet nog ingen vad som är felet…

Haag har väl mer eller mindre sedan hon slog igenom varit topp 6 varje år i något wc lopp med undan tag 2014 2016 så hon har ofta ändå visat att hon kan om de fungerar..

Inlagd: 2017-12-12, 16:23
Skriven av: jossa

Någon som har koll på Burman? Har han sagt något om säsongsinledningen eller sommar/höstträningen? Har börjat lite trevande kan man säg.

Inlagd: 2017-12-12, 17:09
Skriven av: peter skigames

Så gränsen för en bra/dålig säsong är om man tagit individuell medalj? Då blir det inte många åkare kvar.

Inlagd: 2017-12-12, 18:34
Skriven av: Kultingen

Lät på svt-inslaget som Burman var den i landslaget som tränade mest…

Inlagd: 2017-12-12, 19:39
Skriven av: Emil

Och hur är det med Axel Ekström?

Inlagd: 2017-12-12, 19:52
Skriven av: Bamse

Förlåt att jag tjatar men det låter misstänkt likt överträning på åtminstone Burman.

Inlagd: 2017-12-12, 22:20
Skriven av: Per

Per: jag tycker även Haag visar tacken på dom tendenserna Burman med, Ekström jag för dålig koll på att kunna ha en bild av men lutar åt de väl? Hoppas man tar prover på Haag så man får svar så de inte är något medicinskt ändå.. Hon har ju allt orkar ett tag i varje lopp för att sedan inte har någon återhämtning alls de kan vara tecken på överträning.. kanske borde börja med sprint där fungera de ju bra med den korta tid hon tävla i Runka! ;)

Inlagd: 2017-12-12, 23:10
Skriven av: jossa

Också trött på allt hackande på Haag. Det var inte primärt hon som blev sämre efter Vancouver utan resten an världseliten (läs Norge) som blev bättre så att hennes nivå inte längre var medalj utan precis utanför.

Men några kan inte köpa den enkla förklaringen, utan måste hitta fel som jag själv gjort (hon bloggar!!!).

Googla upp kommentaterna på Södergrens blog när han byggde hus, idel ”va kul för dig och vilken fantastisk människa du är” motsvarande för Haag var från många ”jävla landsförrädare som inte fokuserar varenda minut av ditt liv på skidåkning”.

Inlagd: 2017-12-13, 09:00
Skriven av: Thorrez

Haag har egentligen inte blivit bättre på något de senaste sju åren. Jämför med Kalla så ser man tydligt skillnaden. Kalla har jobbat målmedvetet med sina svagheter över åren och är nog nu så komplett hon kan bli som distansåkare. Det senaste är att nu klarar hon tempoväxlingar bättre.
Det behöver inte betyda att Haag har gjort något fel, det har jag ingen aning om. Det kan vara så enkelt att talangen räckte inte till mer. Men konkurrensen är dålig på distans i Sverige så Haag är fortfarande 3-4-5:a. Och då har hon sin plats i landslaget.

Inlagd: 2017-12-13, 16:43
Skriven av: Tobbe H

Kul att lyssna till Anna Haags Fan klubb ”hennes nivå inte längre medalj utan precis utanför”
”Är man topp tio i den idrott man hållbar på med”
” 3-5 i Sverige” sanningen är tyvärr inte så ett litet axplock av hennes tillkortakommande: wc2014=67 totalt och 11 svenska wc2015=40 totalt 8sv 2016=30 totalt 6sv 2017=26 totalt 5sv (hennes brutala säsong 2017) bättre o försöka att anställa en amerikansk vallare istället så vi kan få lite ordning på fristils-skidorna

Inlagd: 2017-12-13, 20:16
Skriven av: Christian

Att använda total VC resultat för att ranka åkare är en dum idé och det vet du.

Sverige och Norge har bäst skidor varenda tävling om de inte gör någon rejäl miss. Den som inte fattar det är naiv. Med tanke på budget och vallalastbil är det naturligt. Många norrmän och svenskar är barnsliga och gnäller på vallabom så fort det inte går som man förväntat. Tävlingen i Davos är ett exempel, lättvallat och plötsligt kunde tävlande från många andra nationer hävda sig.

Blomman skall inte uttala sig om saker han inte kan. Hellner tog två placeringar från sista mellantiden och in till mål men Blomman gnällde ändå då han jämförde med Ustigov och Bolshonov som avslutade snabbast (han intalade sig dock att så inte var fallet). Kalle Westberg åkte dåligt uppför men bra utför, ett annat exempel.

Amerikanskorna åker bra utför att de tar fart över krönen och har bra teknik.

Inlagd: 2017-12-13, 21:12
Skriven av: Jan

Christian: hur har du tänkt få ihop stafettlaget då? men klart du ville ju peta en VM femma från VM så de säger väl en del om din inställing till Haag tyvärr vi som ville ha med henne hela tiden fick rätt och de var baserat på resultat…din inställing till Haag är väldigt dålig men kan väl säga att du har en Hanna Falk Fan klubb i så fall när Falk åkte dåligt då fick de finnas bort förklaringar minsann om lopp innan men har aldrig sett dig köpa andras förklaringar

Inlagd: 2017-12-13, 21:59
Skriven av: jossa

Jo då kan vist köpa andras förklaringar men att leva på ett par resultat på en 3-4 års period o är helt given i laget det övergå mitt förstånd hon blir typ aldrig petad
Hade det varit så att hon fått vila ifrån wc när hon varit som skralast o tävlat på hemmaplan till hon visat form så hade det varit okey
Och man kan visst peta en VM 5 man petade ju en vm4a som dessutom hade 5 pallplatser i fjor

Inlagd: 2017-12-13, 22:54
Skriven av: Christian

Christian: Jag menar peta från truppen sedan vilka som fick åka under VM avgjordes ju efter uttagningen och de är inte mycket att prata om mer än möjligt team sprinten där Falk skulle åkt i stället för Ida nu är de väl så att Haag varje år haft helt ok resultat ändå för att tillhöra att dam lag på distans varje år haft något bra lopp som räddat hennes plats..problemet att ofta har ingen gjort bättre topp resultat som är väl bara 2016 de var hårt man då var hon ändå topp 10 i WC lopp och de gör inte många distanstjejer ändå 2015 var hon ändå WC 4 en gång så någon form av bra distans kapacitet finns de ju med Svenska mått.. nu håller vi tummarna för dom andra tjejerna i helg och kanske Falk kan ta en topp 10 ?

Inlagd: 2017-12-13, 23:12
Skriven av: jossa

Toblach nästa. Kalla gjorde en dålig uppförsbacke på andra varvet i Davos vilket gjorde att hon förlorade loppet. Kan hoppas att hon klarar backarna i T . bättre . Ebba bör också ha gått framåt med sina två lopp i ryggsäcken.Hellner och Calle blir spännande också.

Inlagd: 2017-12-13, 23:40
Skriven av: GKA

Fattar inte att Froome har kunnat åka dit för överkonsumtion av astmamedicin.Han borde lära sig lite av norska och svenska astmaläkare och inse att astmamedicin inte ger några fördelar om man tar mer en normaldosen.Framförallt norska läkarna är ju världsledande inom det här området.
Det var ju extra onödigt av Froome att överkonsumera när vädret under vueltan var fuktigt och borde ha gjort att han inte skulle behövt någon pollenmedicin alls ,ändå tyckte han att en trippeldos var lagom

Inlagd: 2017-12-14, 03:14
Skriven av: KarlP

Chris Froome har ertappats med samma typ av dopning som Sundby. Froome förlorar sannolikt titeln och stängs av i 12 mån. Ska försöka posta detta även i dopningstråden men den ligger så långt ner nu att den är svår att hitta. Vore bra med en ny dopningstråd. https://amp.theguardian.com/sport/2017/dec/13/chris-froome-team-sky-reputation-abnormal-drug-test

Inlagd: 2017-12-14, 07:03
Skriven av: Per

Jag kanske ska tillägga en sak när det gäller Haag. När jag skriver att hon inte blivit bättre på något så menar jag naturligtvis inom skidåkningen. När det gäller marknadsföring så har hon förbättrat sig mycket. Där är hon mästerlig och har tydligen en stor talang. Och det är inte fel att utnyttja sina talanger. Tvärtom.
Våra två bästa på damsidan behöver inte lägga ner så mycket möda på den biten, relativt sett. De säljer sig själva genom resultaten.

Inlagd: 2017-12-14, 10:56
Skriven av: Tobbe H

Fuskas det inom cykelsporten också. Det var det jävligaste… Hade ingen aning om det..

Inlagd: 2017-12-14, 11:32
Skriven av: GKA

De stora doserna av Salbutamol börjar bli ett problem. Som jag ser det är det antingen att

1) Utövare tar medvetet stora doser för att de tror/vet att det har prestationshöjande effekt
2) Gränsvärdena är för enkla att överskrida med medicinskt motiverad dosering

I vilket fall som helst skadar det förtroendet för sporten att ständigt få dessa fall.

Inlagd: 2017-12-14, 11:49
Skriven av: Anders

Paralympisk för dom som är tvungna att trycka astmamedicin eller fritt för alla.

Inlagd: 2017-12-14, 12:21
Skriven av: Bamse

Blir ”ingen” svensker i OL da.
Hele laget, bortsett fra et par dameløpere (om det fremdeles er slik?) er diagnostisert med astma.
Synd for dere.

Inlagd: 2017-12-14, 12:25
Skriven av: Fasit

Ingen Calle eller Jens i Toblach.

Inlagd: 2017-12-14, 12:46
Skriven av: haddiraddan

Låter som Calle ska köra touren.

Inlagd: 2017-12-14, 13:01
Skriven av: GKA

Kowalzcyk gåhar så rätt.. Froome har varit dopad varenda gång han vunnit tdf.. Björgen har varit dopad hela sin karriär.. som sagt är det parodiskt hur läkarkåren med Carlsen i spetsen kunnat hålla på så här sedan tidigt 90-tal.. Norge har dopat sig sedan de fick OS..med bl.a. astmamediciner..

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/kowalczyk-pekar-ut-bjorgen-som-dopad/

Inlagd: 2017-12-14, 16:36
Skriven av: Vasstrader

Spennende å se hva Krista P. får til i helgen. Synes hun har tatt store steg denne sesongen. Går hun Tour de Ski er hun min favoritt til å vinne.

Inlagd: 2017-12-14, 18:38
Skriven av: Sven

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/kowalczyk-pekar-ut-bjorgen-som-dopad/

Hvor gjør hun dette?
Vis hva hun har skrevet.

Inlagd: 2017-12-14, 18:41
Skriven av: Fasit

Hvem er Kowalczyk?? Er det en person som har stått på ski, en gang i tiden, eller?
Tydelig en person som har store problem med giganten innen langrenn – Marit Bjørgen!

Inlagd: 2017-12-14, 21:55
Skriven av: pelle

Det är fullt rimligt att ställa högre krav på vad Haag presterar än några andra. Hon är en megaveteran, kört världscupen i ett decennium och tog indv. OS-medalj redan för åtta år sen. Det innebär att hon förtjänar ”the benefit of doubt” när hon börjar en säsong lite klent, men det innebär också att kravbilden är en annan när hon väl åker. Presterar hon inte, men ändå är lite bättre än dom som kommer bakifrån, då är hon mest en stoppkloss. Vi har inte så stor glädje av tolfteplatser, eller ens sjätteplatser, när allt kommer omkring. Att göra som Pichler med Bettan Högberg i skidskyttet kan man såklart se olika på, men jag anser att en FK ibland måste ta tuffa beslut och att då och då peta Haag är ett nödvändigt ont för att få fram nya distansåkare. Vilka som till sist åker på VM och OS är något helt annat, då sker en samlad bild av säsong, kapacitet och meriter på ett helt annat sätt.

Vi ser direkt efter att Wikén blivit petad och hennes plats står på spel att hon skärpt till sig. Ingen tillfällighet. Kommer säkert åka ännu bättre i Toblach nu när hon känner att hon riktigt förtjänat sin plats igen.

En annan infallsvinkel är att när Haag är topp10 ett par, tre gånger(på ett ungefär) per säsong ska man räkna med att hon får starta i alla lopp hon pekar på, och har många lopp betydligt mycket sämre också. Du kan inte jämföra det med tjejer som får chansen då och då och skidar in på 20-25:e plats. Generellt sett växer åkare med förtroende. Du måste rimligtvis göra ett snitt på vad åkare presterar.

Denna säsong:
Kalla: Fem lopp, snittplacering 4.8
Nilsson: Sju lopp, snittplacering 10.1
Ingemarsdotter: Sex lopp, snittplacering 13.3
Falk: Fem lopp, snittplacering 20.4
Haag: Fem lopp, snittplacering 20.4
Settlin: Sex lopp, snittplacering 24.5
Sömskar: Sex lopp, snittplacering 25
Wikén: Två lopp, snittplacering 27

Haag ligger betydligt mer jämsides med det jagande packet i nivå än hon ligger nära Kalla och Nilsson. Det är ren fakta.

Inlagd: 2017-12-14, 22:33
Skriven av: JohanA

Haag är i alla fall betydligt mer kvalificerad är Wikén såsom säsongen utvecklat sig hittills. Är det nån som ska petas är det hon, tyvärr.

Inlagd: 2017-12-14, 23:17
Skriven av: Kallner

JohanA: peka ut specifikt när Haag tagit någon annans plats? på resultat presterat på WC nivå.. klart de finns något men de har nog dom flesta i laget varit med om Wiken fick väl väldigt många chanser förra året och var allt som oftast efter Haag och åkte nog även mer än Haag och prestera klart sämre

nu försöker du hacka på Sveriges tredje bästa distansåkare förra året rätt klar trea vart vill du komma med de att vi ska peta Haag som presterat bra förra året eller

Inlagd: 2017-12-14, 23:23
Skriven av: jossa

JohanA: Haag klarar väl mer eller mindre uttagnings kriterierna varje gång förra året hade varit svårt att peta henne när hon inte klara de så var hon heller inte sämsta svenska vid de tillfället…en gång missa hon de..

Inlagd: 2017-12-14, 23:29
Skriven av: jossa

Eller så har landslagets tränare och Grip en bra koll på olika åkares kapacitet och kan därför göra en helhetsbedömning och går inte bara på rena resultat när uttagningar görs. Särskilt så när landslagsåkarna inte släppt upp sin träning medan åkare utanför landslaget kommer formtoppade är det väl rimligt att göra så.

Och det är ju inte så att inga åkare utanför de som är givna har fått chansen. Jag ser inte vilka andra åkare (=kommande duktiga distansåkare) som Haag har agerat en stoppkloss för och hindrat att få chansen. Nordström fick tre chanser i Ruka men tog inga av dessa chanser. Settlin fick chansen i Ruka och tog den och fick också chansen i Lillehammer. Dahlqvist, Rönnlund, Vinsa, Solin, Henriksson, Öberg m fl har väl inte åkt tillräckligt bra för att visa att de skall få chansen i världscupen. Samtidigt som Haag hade resultatraden 10-13-17 i Ruka.

Eller borde Haag ha petats även om vi inte hade andra åkare att sätta in (bara för att ledningen bör följa en tuffare linje mot Haag)?

Inlagd: 2017-12-15, 00:17
Skriven av: swestam

Jag är mer orolig över att ingen ur det yngre gardet har lyckats peta Haag via bättre prestationer. Har inget emot att man petar Haag ifall det finns bättre åkare, men tills vidare är Haag meritmässigt och prestationsmässigt kvalificerad för landslaget. Den talangfulla svenska stormen av tjejer som skulle ta över världsherraväldet enligt vissa förståsigpåare har ju tyvärr lyst med sin frånvaro av olika anledningar. Henriksson, Dyvik, Andersson, Dahlqvist, Sundling har ännu inte lyft sig till den nivån där de med självklarhet tar över en permanent landslagsplats.

Inlagd: 2017-12-15, 08:08
Skriven av: Anders

Det är precis som Anders skriver. Så fort ett par av de yngre som Anders räknar upp visar sig räcka i den absoluta toppen så lär Haag tappa sin säkra plats i landslaget. Tills dess får vi vara glada att Haag fortsatt satsar.
För Andersson bör det bara vara en tidsfråga men sedan vet jag faktiskt inte.

Inlagd: 2017-12-15, 09:00
Skriven av: Tobbe H

Vi går på tur.

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/vi-har-blivit-giriga-och-arroganta/

Inlagd: 2017-12-15, 09:02
Skriven av: Bamse

Er det ny verdensrekord??
21 norske herreløpere blant de 25 beste i Skandinavisk Cup i Vuokatti på 15 km fri ..

Også blant jentene ble det 3-dobbelt norsk!

Inlagd: 2017-12-15, 12:17
Skriven av: pelle

Imponerande. Men bekräftar tyvärr mest bilden av att det är en tynande sport även i Sverige o Finland.

Inlagd: 2017-12-15, 14:56
Skriven av: Anders

Han som skrivit den där krönikan i Expressen heter Madsen. Han har tydligen skrivit en bok också. Själv har jag aldrig hört talas om honom och inte vet jag om han har rätt i det han skriver. Men däremot stämmer det nästan exakt med vad jag själv känner och tycker och tror. Ganska fascinerande faktiskt och det faktum att han är norrman gör det extra intressant.

Inlagd: 2017-12-15, 15:16
Skriven av: Tobbe H

Och en filur vid namn pelle här ovan tycks jubla över resultaten i Vuokatti. Ha förbarmande!

Inlagd: 2017-12-15, 15:34
Skriven av: Tobbe H

Hetsa inte upp er. Att Norge dominerar denna cupen är inget nytt. Förresten Henriksson vann ifjol men inte med nu pga ryggproblem.

Inlagd: 2017-12-15, 15:39
Skriven av: GKA

Swedstam…10-13-30 rätt ska va rätt(eller hur Jossa)

Inlagd: 2017-12-15, 17:09
Skriven av: Christian

Christian: kan väl säga så här 10 13 30 eller vad de blev men även 17 i totalen vilket man nog kan räkna in.. jobbigt om man inte får räkan in vad men blir en en tour..

Inlagd: 2017-12-15, 17:19
Skriven av: jossa

Blir intressant att se de fem övriga svenskorna imorgon, i korta ordalag kan man se det så här.

topp 15 – jodå!
16-20 – tja!
21-25 – hrmm!
26-neråt – ajdå!

Inlagd: 2017-12-15, 19:14
Skriven av: peter skigames

peter skigames: håller med dig kan man hoppas på Kalla och en till topp 12 vore de bara de rätt bra ändå och alla övriga topp 25… ska bli intressant se Ebba borde gått framåt rätt mycket nu i helg Wiken var de bara Davos effekt förra gången eller är hon på gång..Ida och Falk har båda kapaciteten för att åka bra,,,

Inlagd: 2017-12-15, 21:49
Skriven av: jossa

Detta borde Kalla sno hem med tanke på form och distans och startmetod. Eller har Björgen vaknat på rätt sida?

Inlagd: 2017-12-15, 22:06
Skriven av: GKA

jossa, svårt att veta vem som blir nästbästa svenska. Antagligen Ida eller Ebba. Tippar på Ida.

GVA, svårtippat det med. Björgen lär ta det på söndag?

Inlagd: 2017-12-15, 22:34
Skriven av: peter skigames

Tycker det känns mycket oroande med en så dålig säsongs inledning samtliga landslagsåkare har underpresterat på damsidan så många duktiga unga åkare o ingen har tagit ett steg framåt sjuka övertränade o jag vet inte vad…den ända som det är sprutt på är Kalla o hon har ju tränat på egen hand som tur är för annars hade väl hon oxå varit i samma mörker.. tycker det snart är dax att byta tränartrojkan med Grip i fronten o få inn lite nytt blod som kan ta hand om våra talanger o utveckla dom o hålla dom friska

Inlagd: 2017-12-15, 22:52
Skriven av: Christian

Vilken fruktansvärt dålig produktion. Och inte gör Lotta Fahlberg det enklare precis.

Inlagd: 2017-12-16, 11:49
Skriven av: Kallner

Så ska dom tas. Vilket otroligt andravarv :)

Inlagd: 2017-12-16, 11:54
Skriven av: Kallner

Diskussionen om att Sverige skulle ha haft konkurrenskraftiga skidor förra helgen kan härmed läggas till handlingarna. Grym avslutning av Kalla. Och VC-pers av Ebba. Skönt för henne att kunna radera Östersund för tre år sedan från den kolumnen.

Inlagd: 2017-12-16, 12:05
Skriven av: Per

Hej SVT. Det måste finnas ett bättre andraalternativ till Hård än Fahlberg. Massor av felsägningar och sena upptäckter som vi redan sett några minuter tidigare, men framför allt så skapas det ju ingen stämning.

Exempel 1: När Haga idag har gjort en monsteravslutning och gått förbi Weng in i mål, så säger hon: ”Ja det kan bli pallplats idag för Haga” i normal ton. Lovar att Hård hade hyllat och varit exalterad = Skapat stämning.

Exempel 2: När Ebba gjort en kanonklättring ut på andra varvet och tagit en ledning med 13 sekunder, så reflekterar hon inte över detta, utan bara konstaterar det med normal röst. Där hade Hård gått i taket. = Skapat stämning.

Ge Härenstam chansen, Skulle vara spännande att höra.

Inlagd: 2017-12-16, 12:10
Skriven av: Bamse

Håller med. Kallas underbara seger förtas lite av Fahlbergs gråa monotona stil och dåliga koll. Samt den usla produktionen, men inget nytt på den fronten från Centraleuropa. Pärmakoski saknades f.ö verkligen idag, norska armadan står sig stark (förutom Kalla då).

Inlagd: 2017-12-16, 12:27
Skriven av: Freddy

Smaskigt av Kalla. Synd att referenten var yr i mössan. Produktionen var trist men SvT måste hitta en annan än Fahlberg. Vet hon nåt om det hon pratar om?

Inlagd: 2017-12-16, 12:59
Skriven av: GKA

Idag får nästan alla svenskor ett plus i kanten, även om vi samtidigt ser hur ofantligt långt upp det är till Norges nivå för alla utom Kalla. Visserligen har vi högre anspråk än att ta poäng men för Nordström var det ett steg framåt i VC denna säsong. Kan bli bra till touren där tror jag, gissar på några lopp 15-20, kanske ännu lite bättre om hon verkligen får till det. Wikén kanske man trott på lite mer efter Davos, saknar fart och jobbar mest med motor. Falk såg seg ut men skidade ändå in hyggligt, inte så mycket att säga om. Ida är alltid stabil i dessa sammanhang när det finns en jaktstart i beräkningarna. Ebba kraftigt framåt, men det finns ännu mer inom snar framtid tippar jag. Kan få ett bra tåg att jobba med imorgon, frågan är dock om hon kommer kunna freda sig placeringsmässigt.

Kalla blir kraftig favorit i jaktstarten. Behöver inte nödvändigtvis släppa upp Haga(som bör vara sämre imorgon), medan Weng och Björgen har några sekunder för mycket upp för att bara jaga ikapp i en handvändning. Men viss risk för att ett litet norskt gäng samlar sig bakom Charlotte finns, och då det kan bli tufft att inte tappa tid utför. Jag ser gärna att hon släpper några sekunder i starten och känner sig för, är hon stark kan hon sen dra på när dom närmar sig, alternativt helt enkelt släppa upp dom och satsa på slutet.

Inlagd: 2017-12-16, 13:25
Skriven av: JohanA

Ja Per
Det var ju du som inte ens sätt tävlingen men direkt utifrån resultatet och diverse selektiva observationer konkluderade en vallamiss. Nu vill du lägga det till handlingarna.

Bra att du erkänner fel, såvida du inte är så dum att du tror skillnaden på Kallas prestation idag och förra veckan var skidorna. Jämför med de andra svenskorna.

Inlagd: 2017-12-16, 13:26
Skriven av: Jan

Har Kalla bra skidor imorgon tycker jag hon ska köra hårt från start, finns ingen anledning att vänta in spurtsnabba norskor.

Lotta Fahlberg är lite som Anna-Maria Jansson i skidskyttet. Ingen koll alls på sporten utan sitter och slökollar i gamla resultatlistor hur bra åkarna är och tittar uppbådande på experten i hopp om att denne ska säga nåt initierat. Dem verkar ha jobben för de är allmänt småtrevliga. Lotta har inlevelse som en krystande snigel.

Inlagd: 2017-12-16, 13:44
Skriven av: Kallner

Härligt att se att den står för rent spel (Kalla) kör skiten ur de extremt sjuka norskorna. De friska skidåkarna.. som kör med rent spel.. dominerar nu en konditionsidrott igen

Som alla såg i veckan ertappades äntligen den dopade Chris Froome i cyklingen.

Skall längdskidåkningen bli intressant igen ( även globalt) måste bekämpningen mot dopingen fortsätta.

Haga som kommit fram i år är ännu en produkt av astmadoping. Slind är den enda som åker utan astmamediciner.

Inlagd: 2017-12-16, 14:38
Skriven av: Vasstrader

Har de svenska killarna samma slip o pulver som tjejerna är det inte mindre än en katastrof.

Inlagd: 2017-12-16, 14:39
Skriven av: Kallner

Fahlberg skall hålla sig till reportage.

Gäller att med sitt tonläge visa om något stort är på G.. som att Kalla är på väg att vinna..totalt grå som kommentator,.

Inlagd: 2017-12-16, 14:39
Skriven av: Vasstrader

Märks att Hellner är i en träningsperiod..

Inlagd: 2017-12-16, 14:40
Skriven av: Vasstrader

Bortsett Kalla så är det obegripligt dåligt, både vad det gåller men framförallt när det kommer till herrar. Hellner är oceaner av tid efter på sin favoritdistans, med fina förhållande på en bana som borde passa honom bra. Det är riktigt oroväckande, särskilt med tanke på att han själv sagt att det känns bättre och bättre för varje lopp. Det här var tillbaka på ruta 1. Ebba är okej också, Wiken underpresterar igen. Hon hänger nog löst i OS-truppen. Hon måste åka TdS och prestera bra där för att bli uttagen.

Inlagd: 2017-12-16, 14:43
Skriven av: Rickard

Svensk herrelangrenn er virkelig i krise. Beste mann på 18.plass!

Inlagd: 2017-12-16, 14:45
Skriven av: Sven

Det är helt otroligt att Wiken får förtroende i stället för att släppa fram yngre..åkare som Haag och Wiken skall, i kölvattnet av en storstjärna (Kalla), utvecklas till åkare som kan konkurrera om Topp 8 platser i varje lopp. När var Wiken senast Topp 10?

Hoppas vi såg stafettlaget idag i OS. Ingmarsdotter är i OS- form. Hon kommer att åka förstasträckan, Kalla andra, Ebba 3:e och Stina sistasträckan.

Inlagd: 2017-12-16, 14:45
Skriven av: Vasstrader

Kalla och Nilsson bär svensk längdåkning på sina axlar för närvarande. Herrarnas placering idag 20-32-42-43-44 säger det mesta. Morgondagens lopp blir så gott som ointressant ur svensk synvinkel. Vi får hoppas på en formtopp för Hellner till OS. Calle har jag inga förhoppningar på, det får bli en överraskning i så fall. De som fortfarande inte tycker att det är kris inom svensk manlig längd, speciellt vad gäller återväxten, förstår jag mig inte på öht.

Inlagd: 2017-12-16, 14:48
Skriven av: Tobbe H

Calle var väl på pallen i sprint..
Hellner 6: a i Davos..

Det kommer i OS..

Inlagd: 2017-12-16, 14:50
Skriven av: Vasstrader

Jan: Kalla, Ida, Ebba är ca 10 placeringar bättre idag än förra veckan. Haag var 41:a. Det är klart att det var skidorna.

Håller med om Fahlberg.

Har det någonsin varit en sluttid under 30 minuter på 15 km? Om inte är det en drömgräns som sprängts.

Inlagd: 2017-12-16, 14:52
Skriven av: Per

Då får Norge hoppas att det inte blir en Krueger-krasch imorgon.

Inlagd: 2017-12-16, 14:54
Skriven av: Kallner

Kallner: Dålig stil när du kommenterar Fahlberg. Det räcker att konstatera att hon förmodligen inte är rätt person att referera längdåkning. Hon är fortfarande praktikant men är alltför laid-back, det kräver att man är mera på. Själv slog jag över till Eurosport.
Det märks mer och mer att också SVT har det tungt med återväxten. TV4 och betalkanalerna lägger beslag på de bästa talangerna.

Inlagd: 2017-12-16, 14:55
Skriven av: Tobbe H

Fredriksson går från klarhet till klarhet som bisittare. Har koll på siffror och ställning. Men Fahlberg och Haga är ett bra exempel. Att hon plötsligt passerar Weng på slutet är förstås något som kommentatorn borde uppmärksamma mer.

Inlagd: 2017-12-16, 14:56
Skriven av: Per

Kallner: nja krueger vinner aldrig imorn, han är inte alls lika bra i klassisk åkning och det där avståndet kommer klungan bakifrån ta in lätt

Inlagd: 2017-12-16, 14:56
Skriven av: ola

När det vankas OS så brukar norrmännen skita på sig ffa i stafetter..

Det kommer att vara flera debutanter i ett norskt stafettlag.. räkna med ännu en Svarte Petter., Svartedal , Hjelmeseth, Rönning.. ?Kruger, Holund, Krogh?

Inlagd: 2017-12-16, 14:58
Skriven av: Vasstrader

Fahlberg har inte koll om de omkastningar som sker i ett lopp..detta skall hela tiden poängteras,.vart är trenden på väg?
Ragnhild Hagas framfart uppmärksammades inte.. Fahlberg hade noll koll på att Weng tappat sista km..

Inlagd: 2017-12-16, 15:00
Skriven av: Vasstrader

Frågan är vilka som kör touren bland svenskarna? Hellner vet vi och säkert Rickardsson också. Thorn och Burman alldeles säkert. På damsidan gissar jag Ebba, Ida, Wiken, Nordström. Gissningsvis även Falk åtminstone t o m etapp 4. Ja, gänget i Toblach helt enkelt minus Kalla. Kanske även Sömskar. Funderade lite på om de tänker sig att Stina ska köra etapp 1-4 ändå men nja knappast ändå.

Inlagd: 2017-12-16, 15:24
Skriven av: Per

Katastrof !. En tröst är att det inte kan bli sämre mer publikbilder ock åkare som inte startat än tävlande utefter spåret som lök på laxen en komentator ( Fahlberg) som inte hade koll på någonting. Räddades av Fredriksson.

Inlagd: 2017-12-16, 15:31
Skriven av: Håkan.b

Kul världscup såhär långt tycker jag. Känns spännade inför OS.

Haga bör ha kört till sig en plats i norska laget till 10 fritt nu. Skulle förvåna mig om inte Björgen tas ut och sedan är ju Weng självskriven. Jacobsen och Östberg slåss om sista platsen och då skulle jag välja Jacobsen alla dagar i veckan trots att Östberg vann i Davos. Men norska damerna ser starka ut trots Björgens lite sämre form. Blir roligt att följa jaktstarten i morgon, tror Kalla njuter ganska bra just nu och inte känner sig pressad att leverera. Weng lär köra tokhårt i morgon och frågan är om Björgen kommer komma ifatt. Tror det står mellan Weng och Kalla i slutändan även om man inte kan räkna bort de andra norskorna såklart. Övriga svenskor gör det bra idag, gillar framför allt att Ida visar distansform, det kommer behövas nu när inte Wikén, Henriksson, Dyvik eller Haag är riktigt på banan.

Herrsidan är märklig, men såklart imponerande av Kreuger att ta hem segern. Han borde också vara självskriven till ett OS men man vet aldrig med norska laget. Herregud vilken press det är att leverera. Tror Kläbo kommer avstå 15 fritt i OS dock vilket öppnar lite platser för de övriga. Kul att Krogh är tillbaka, tror han får det jobbigt i morgon dock. Musgrave är ju det bästa som hänt i år, pallplats på distans till en britt, hur kul som helst. Manificat visar att han kommer vara farlig i OS. Holund verkar tyvärr vara den där åkaren som levererar jämt och bra men aldrig högst upp. Men så länge inte Northug och Röthe är högre upp lär han få en plats i laget. Sundby fortsatt seg och nedtränad, eller bara sämre i år? Noterar att schweizarna gör det bra med Livers tillbaka topp tio.

Svensk herråkning ja, det är ingen rolig sits de satt sig i. Hellner kan nog hitta någon slags form och Calle har visat bra grejer i år. Men de övriga alltså… ajajaj…

Inlagd: 2017-12-16, 15:43
Skriven av: Anders

… och fortsatt ytterst märkligt att Glöersen inte får åka 15 fritt. Tack Norge för den tankevurpan.

Inlagd: 2017-12-16, 15:44
Skriven av: Anders

Har alltid gillat Fahlbergs reportage och intervjuer. Håller med om att hon inte gjort det så bra som kommentator men tycker också att hon inte fått så bra chanser. En usel produktion och så tror jag att Fredriksson och hon inte är någon bra kombo. Hoppas folk inser hur väl pålästa och snabbtänkta Blomman&Hård är i jämförelse. Men FIS måste sätta mer press på kontinentala producenter, det är genomgående för uselt. Kanske aldrig ha intervallstart i mellaneuropa?

Inlagd: 2017-12-16, 15:47
Skriven av: Anders

Gissar att tanken är att Toblach-laget minus Kalla ska med till TdS och att de alla tränar och firar jul i Alperna. Det är ju bra förutsättningar där just nu. Några till av sjuklingarna som kompletterar. Ida och Calle har gjort resultat som kvalificerar dem för OS före jul så möjligt att någon av de två stannar hemma.

Inlagd: 2017-12-16, 16:11
Skriven av: Per

Per: varför tror du Ebba ska åka tds? tänker med den skadebild hon haft är de så klokt och i ung åldre kan räkna upp nägra exempel på unga Svenskor som åkt tds för att sedan inte prestera något alls under säsongen efter de..

Min känsla är nog att Svenska laget åker hem och firar jul i år är rätt länge att vara kvar där tror dom vill hem

Inlagd: 2017-12-16, 16:16
Skriven av: jossa

Här sätter vi oss framför TV-n och förväntar oss en underhållning med svenska aktörer.
Bortsett från Kalla är svensk längdskidåkning just nu BEDRÖVELSE.

Visst har konkurrensen ökat, men …

För i tiden visste vi att alla gjorde sitt bästa ock slogs om topplaceringarna.
Idag, kommer de till tävlingarna med alla möjliga ursäkter. Varit litet krasslig, ligger på hög höjd, fokuserar på OS etc.

Håller åkarna själva, med aktivt eller accepterat stöd av förbundet, på att gräva sin egen grav?
Varför ska vi hålla dessa åkare under armarna med olika stöd. Åskådarbiljettavgifter, sponsring, skattemedel etc., etc. om vi inte får ut något meningsfullt annat än när det är VM eller OS?

Ni som står närmare en av nationalidrotterna än vad jag gör, reflekterar ni överhuvud taget över sådana här frågor?

Ni tycks svälja allt med hull och hår och nöjer er med någon timme framför bildskärmen.

Svensk längdskidsport måste vakna upp, om inte annat, så för svenska folkets skull.
Intresset ör en idrott dör snabbt!

Inlagd: 2017-12-16, 16:34
Skriven av: Dingle

jossa: Rickardsson sa väl att han och Hellner inte bor nere i Toblach utan kvar på hög höjd för att de inte skall tappa höghöjdseffekten inför touren och att de kommer vara kvar där tills touren börjar. Var väl någon av de svenska damerna som också bodde på hög höjd och inte nere i Toblach.

Sedan tror jag väl inte att Ebba skall åka touren, tror hon åker hem och kanske åker i Piteå istället.

Inlagd: 2017-12-16, 16:37
Skriven av: swestam

Dingle: Reflekterat att Stina Vunnit två lopp och att Calle varit 3 och 4 så helt bedrövligt är de inte även om de kunnat vara bättre..som du skriver tycker du även Stina varit bedrövlig med sina två segrar…

Inlagd: 2017-12-16, 16:38
Skriven av: jossa

Dingle: av tittarsiffrorna på SVT:s sändningar från världscupen så minskar inte alls intresset för längdsporten i Sverige.

Och sedan tror jag att du är helt fel ut i dina övriga resonemang också.

Inlagd: 2017-12-16, 16:40
Skriven av: swestam

Stinas förkylning verkade inte så allvarlig. Tränar i Östersund framgår på Insta.

Jossa: Jag tänkte att hon behöver lite tävlingar helt enkelt eftersom hon missade de två första tävlingarna. Just pga skadebakgrunden kan det vara bra att få lite tuffa lopp i rad i kroppen. Touren är rimligen bara dåli för OS-formen om man kör allt annat och Ebba kör ju inte sprint heller i VC så det blir långt till nästa tävling annars. Men vad vet jag om hur de tänker. Sedan är det bättre träningsförhållanden i Alperna än i Sverige just nu tänker jag så varför slösa tid på att resa två dagar för de som ändå ska köra touren.

Inlagd: 2017-12-16, 16:47
Skriven av: Per

Ebba ska behöver fler lopp i benen så hon ska självklart åka touren.Nu är det dags att hon härdas och får rutin i den yppersta världstoppen.
Dyvik ska också åka touren. Hon fick ingen chans att göra sig rättvisa genom att bli förkyld före Gällivare och och inte återhämtade sig från den under Rouka. Touren är hennes chans att revanschera sig. Annars hade hon varit med i Toblach.

Inlagd: 2017-12-16, 16:58
Skriven av: Peter

Per: Kan nog tycka Piteå är bättre för Ebba tds för yngre har skämt mig nog ännu med hennes skadebild.. men klart yngre kan även klara de bara.. Kalla var ju rätt upp och ner efter hennes förta tds två gånger på pallen efteråt men även resultat som 18 23 28 25 16 20..

Ja bäst hade nog varit att vara kvar där men undra jag hur många tänker ändå..är rätt länge vara där

Inlagd: 2017-12-16, 17:03
Skriven av: jossa

Ja, det beror kanske också på hur hemmakär man är som person. Ebba har kanske fått de svar hon ville ha idag och att hon får bättre väg mot Korea på hemmaplan. Jag hade älskar en månad på läger i Alperna när jag var 20 år. :-)

Inlagd: 2017-12-16, 17:27
Skriven av: Per

ola: ”Krueger-krasch” alltså :)

Inlagd: 2017-12-16, 17:46
Skriven av: Kallner

Det är väl det här hon har drömt om, att få tävla inte sitta i Sollefteå och titta på tv när andra gör det. Titta på amerikanskorna, de ler glatt och tävlar hela tiden och är hemifrån månader i sträck. Har deras skidåkning utvecklats? Jajamänsan!

Inlagd: 2017-12-16, 17:47
Skriven av: Peter

Tobbe H: Fahlberg har haft många chanser förut. Om hon åtminstone kunde försöka visa lite intresse och engagemang.
Nä, muta in Gunde så blir det glöd i rutan.

Inlagd: 2017-12-16, 17:51
Skriven av: Kallner

Kul att Kalla fortfarande lovprisar det lopp jag alltid framhållit som hennes bästa klassiska lopp, 10 km Lillehammer 2013.

Inlagd: 2017-12-16, 17:59
Skriven av: Kallner

Peter: Jag vet inte hur man resonerar kring Ebba finns ju bra tävlingar i Piteå.. men tycker man ska ta hänsyn till hur en del andra yngre åkare regerat på en hel tds och hennes skadehistorik…

Inlagd: 2017-12-16, 18:00
Skriven av: jossa

http://www.tv2.no/sport/9557363/
Veldig trist spør du meg… Langrennssporten er en bitte liten idrettsgren fra før, dessverre!

Inlagd: 2017-12-16, 18:51
Skriven av: pelle

Legkov har lagt av. Nu väntar vi på att Björgen och Sundby lägger av så att längdskidsporten går mot en renare sport..

Inlagd: 2017-12-16, 19:07
Skriven av: Vasstrader

Tycker nog du är lite väl försiktig jossa. Är Ebba i fas så är det inget fel att tävlingshärdas på touren. Nackdelen är att hon mister sin 100%iga svit – poäng i varje lopp:)

Inlagd: 2017-12-16, 19:32
Skriven av: peter skigames

Tycker Peter har en poäng. Amerikanskorna och kanadensarna – ex Harvey – är hemifrån mycket längre i sträck och presterar alldeles utmärkt. Det kan bli överbeskyddande att argumentera för att lovande åkare inte ska köra så mycket under säsongen för att de inte tål så mycket skidåkning. Utveckling och erfarenhet handlar ändå om att möta de bästa i lopp efter lopp och gå klart för sig vad som krävs för att nå dit. Som Harvey säger: ”vi tränar hela sommaren, varför sa vi då inte tävla under säsongen?”. Sedan kanske man inte behöver göra Kowa eller Harvey till förebilder men det är knappast Johan Olsson heller (när det gäller tävlingsfrekvens).

Inlagd: 2017-12-16, 19:44
Skriven av: Per

Tycker inte jämförelsen med amerikanskorna håller. Hur många av amerikanskorna körde touren som 20-åringar? Möjligtvis Diggins men övriga? Tycker att man tar lite för lätt på Ebbas skadehistorik och missar fokuset på säsongens stora mål (OS). Hade varit en annan sak om hon inte hade haft den skadehistorik hon nu har (och därmed haft en annan träningsbakgrund).

Inlagd: 2017-12-16, 19:52
Skriven av: swestam

Julia Svan sa efter att hon åkt och bränt ut sig på tds att hon hade för dålig tränings bakgrund för att åka även Lisa Larsen Settlin har tagit mycket styck av att åka tds.. så risker finns är de värt ta den en OS säsong är frågan? ja även Kalla var rätt upp och ner efter hennes förta tds mest ner blev d..

Grejen är ju den att alla tål olika mycket så svårt jämföra. jag vet inte kanske Ebba tål de men jag tycker man ska ta hänsyn till riskerna också ett OS år och att hon faktiskt varit skada och borde missat en del träning

Inlagd: 2017-12-16, 20:04
Skriven av: jossa

Alla svenska storåkare har använt VC för att flytta sina målstolpar – mentalt och fysiskt. Kalla vann TdS innan hon vann OS-guld, Haag var på pallen innan hon tog OS-medalj individuellt, Olsson kämpade och var till slut på pallen i VC innan han blommade ut., Hellner tog viktiga steg i VC innan mästerskapsframgångarna, Stina har tagit steg för steg i status i VC. Elofsson, Fredriksson, Svan – you name it. Har förståelse för att ta det varsamt tillbaka efter skadabakgrund, men Ebbas skada berodde inte på skidåkning som jag förstår det – tvärtom blev det bättre när hon kom på snö. Och om hennes kropp inte pallar för hårda lopp och tourer undrar man ju hur det ska gå i längden hur som helst.

Inlagd: 2017-12-16, 20:04
Skriven av: Per

Anna Haag ska åka tds är första uttagna åkare väl på damsidan? väldigt viktigt att hon gjort mycket rätt nu efter Davos och fått balans på träningen hoppas även man testat henne medicinskt så man inte missat där..

Inlagd: 2017-12-16, 20:10
Skriven av: jossa

Om man ger järnet i varje lopp då blir man utbränd. Vitsen är att åka med insidan av skallen som Kalla gör för närvarande och få krafter sparade.

Inlagd: 2017-12-16, 20:11
Skriven av: GKA

Per: men är de värt chansa med de ett OS år? när man inte vet hur olika åkare kan reagera på de i unga år.. klart man ska tävla men är tds de rätt för henne i år är frågan WC helger är något helt annat än en tour

Inlagd: 2017-12-16, 20:15
Skriven av: jossa

Per: Är det bästa för att maximera hennes chanser på OS att åka touren? Eller är det bättre att få in en träningsperiod kring jul och kanske åka i Piteå och sedan lite mera träning innan avresa till Japan? Ett annat år kanske det passar bättre att åka touren och då tycker jag hon skall göra (vill gärna se henne dansa uppför slalombacken).

Inlagd: 2017-12-16, 20:20
Skriven av: swestam

Jossa: Nej, om Ebba fortfarande känner av sin skada och den förvärras av att åka skidor så ska de inte chansa. Det medicinska måste alltid gå först. Men det börjar bli oerhört mycket ursäkter nu för varför hon inte ska köra skidor i VC. Och vad är det för OS-förväntningar som vi har på henne om hon tränar hemma över jul- och nyår och sedan kör i Piteå? Topp-10? Hon är knappast någon medaljkandidat i dagsläget. Dessutom är kanske masstarter i världselitfart precis det hon behöver inför OS. Tävling är också träning och inga andra race (förutom i morgon) före OS erbjuder chansen att tävla mot de bästa i masstart. Sverige har dessutom så många platser i TdS att de kan låta henne, Ida och Falk köra 3-4 etapper och sedan kliva av.

Inlagd: 2017-12-16, 20:33
Skriven av: Per

swestam: Se mitt resonemang i svaret till Jossa.jag tänker (1) att man måste se längre än till OS med Ebba och (2) att masstarter i fält med fart som hon sannolikt behärskar (givet att Kalla, Weng, Björgen inte kör touren) kan vara riktigt bra inför OS.

Inlagd: 2017-12-16, 20:38
Skriven av: Per

Mycket kokt inlägg Per!

Inlagd: 2017-12-16, 20:48
Skriven av: Peter

Slant på tangenterna; ”klokt”

Inlagd: 2017-12-16, 20:49
Skriven av: Peter

Per, du sätter ord på mina tankar om Ebba.

Inlagd: 2017-12-16, 20:57
Skriven av: peter skigames

Per: Nej hon är ingen medaljkandidat i OS men ändå bör man väl ge henne så bra chanser som möjligt att prestera i OS. Bör man försvåra hennes chanser i OS under förevändning att man tänker långsiktigt? Jag tycker inte det.

Hade hon inte haft sin överbelastningsskada inför premiären så tycker jag hon borde ha tävlat i Ruka och Lillehammer också så jag har inte försökt hitta ursäkter varför hon inte skall åka i världscupen. Men touren innebär en helt annan belastning än att åka tävlingshelger.

Peter: Du får gärna redovisa hur många av amerikanskorna som åkte touren under sina första seniorår och hur det har gynnat deras fortsatta karriärer.

Inlagd: 2017-12-16, 21:10
Skriven av: swestam

Självklart ska Ebba åka Touren, Återhämtningen är så mycket bättre i unga år, och det finns ju i ärlighetens namn inga medaljförhoppningar för Ebba detta OS mer än i stafetten, snarare är dom magiskt mycket större om 4 år. Nu är chansen att skaffa sig erfarenheter och världscuppoäng. Jag är övertygad om att Ebba skulle chocka många i en tour. (förbehållet att hon inte är skadad så klart, men i så fall har detta mörkats ordentligt). Jag är verkligen supernyfiken på hur Ebba skulle hävda sig i en tour, tror det skulle kunna nå väldigt långt i sammanfattningen. Och otroligt nyfiken på hur snabbt hon kan klättra upp för slalombacken. Våga nu Ebba.

Inlagd: 2017-12-16, 21:15
Skriven av: Bamse

Morsomt og beskue dette ”pisspreiket” om frk. Andersson ve og vel, hun er bare noen mnd. yngre en J H Klæbo .. Skulle nesten tro hun er et lite barn .. ;)

Inlagd: 2017-12-16, 21:23
Skriven av: pelle

Swestam: Om vi vore säkra på att start i TdS vore negativt för Ebbas OS-prestation hade jag hållit med dig. Men det kan lika gärna vara positivt. Alla tycks plötsligt utgå ifrån att det måste vara dåligt att köra TdS en OS-säsong, men jag menar att det beror på. Om man – som Stina – har kört allt (sprint som distans) sedan premiären i november, är det nog inte så smart att köra TdS. Det var erfarenheten från förra året. Kalla gör nog också rätt val efter att ha surfat på god form under början av säsongen. Men för Ebba skulle det mycket väl kunna vara tvärtom. Hon har hamnat efter pga skadan och då är det inte säkert att det är bra för henne att varva ner nu i tävlingsintensitet för att göra en ny omstart på säsongen i slutet av januari. (Sedan menar jag självfallet inte att just du har framfört ursäkter för varför Ebba inte ska köra VC under de två senaste säsongerna).

Inlagd: 2017-12-16, 21:35
Skriven av: Per

Ebba har väl en egen vilja eller är det bara farbröder som ska bestämma över henne. Börjar lukta förmynderi om det hela. Ebba själv säger att det är ”så roligt att åka skidor”. Låt henne köra allt som finns om hon så önskar.

Inlagd: 2017-12-16, 21:35
Skriven av: GKA

GKA: Vad menar du med det? Tävlar man ger man järnet. Kalla ger allt på varje tävling. Men är man i bra form återhämtar man sig snabbare.
Fortsätter Kalla så här helg efter helg nu så kommer hon bränna ut sig eftersom man inte kan arbeta med uppbyggande träning under veckan utan det blir mest lite lugnare pass med inslag av kortare högfartspass.
En sån här helg sitter i ett par dagar i ren återhämtning där jag skulle tro att man kör ett par timmar lugn åkning på fm och lätt styrketräning, stretch, massage och gymnastikliknande övningar på em. Det är också en utmaning i sig att få i sig så mycket rätt kost som behövs och vila.

Inlagd: 2017-12-16, 21:42
Skriven av: Kallner

I følge Bjørgen går det ”lett” og kjøre de få konkurransehelgene i des. mnd, selv om en i tillegg mater kroppen med maks mengdetrening i denne perioden.. Og ikke å bortforklare, konkurranse er også en del av treningen..

Inlagd: 2017-12-16, 22:00
Skriven av: pelle

Per: WC lopp och en tour är jätte stor skillnad om man åker hela tds… i OS känns de som att hon kan bli en viktig stafett kugge och kan även åka riktigt bra på 10 km…

Inlagd: 2017-12-16, 22:14
Skriven av: jossa

Per: WC lopp och en tour är jätte stor skillnad om man åker hela tds… i OS känns de som att hon kan bli en viktig stafett kugge och kan även åka riktigt bra på 10 km…

Ingen verkar lyssna till historiken för andra yngre som åkt tycker inte den ska underkattas helt…

Inlagd: 2017-12-16, 22:18
Skriven av: jossa

De 2 beste herreløperne under Tds siste år, var også de 2 beste under VM… BØ :-)

Inlagd: 2017-12-16, 22:23
Skriven av: pelle

Jag tror alla är otroligt nyfikna hur fort hon kan klättra i backen när hon väl åker backen kommer de gå undan är min känsla om de är i år eller om 5 år får vi se ;)

Inlagd: 2017-12-16, 22:24
Skriven av: jossa

pelle: jag tvivlar inte att de går för erfarna åkare att vara bra både på tds och mästerskapen..om man haft en bra tränings säsong utan större problem

Inlagd: 2017-12-16, 22:32
Skriven av: jossa

Per: Ja, det är väl en avvägning mellan att åka många tävlingslopp i världscupen och få den erfarenhet det ger och att hålla intensiteten upp (och hon behöver få erfarenhet av att åka masstartslopp i världscupen där det är betydligt tuffare än i juniorsammanhang eller i nationella sammanhang) å ena sidan och den belastning som en hel tour innebär när man kanske inte har full träningsbakgrund å andra sidan. Och här kan vi ha olika uppfattningar. Men man kanske skall undvika att absolut tvärsäkert hävda det ena eller det andra som en absolut sanning om Ebba.

Inlagd: 2017-12-16, 23:10
Skriven av: swestam

Ledningen har nog bra koll på läget vad gäller Ebba, medicinskt och hur hon ligger till träningsmässigt. Samt de (och vi) vill ha med henne till OS. Vi får lita på att de tar ett bra beslut och att det inte blir som med Julia Svan och Lisa Larsen.

Ska bli intressant att se hur det går i dagens jaktstart, primärt Kalla mot norskorna men även Ida och Ebba lite längre bak.

Inlagd: 2017-12-17, 09:58
Skriven av: Jörgen

Tycker nästan det är bra att det inte gått så översig för alla svenskor för nu kommer vi få se några hyfsat duktiga svenskor i touren… för Haag Falk Dyvik Sundling o några till kan näppeligen vara kvalificerade ..ännu tycker vi har fyra som kan börja packa väskan nu Andersson,Nilsson ,Kalla o Ingmarsdotter som förnuvarande är Sveriges stafettlag

Inlagd: 2017-12-17, 10:24
Skriven av: Christian

Ja, det blir med stor sannolikhet Ida – Kalla – Ebba – Stina i OS-stafetten om inget oförutsett händer. Falken har inte visat hittills denna vinter att hon bör vara med där. Haag reserv. För herrarnas del ser det mörkare ut.

Inlagd: 2017-12-17, 11:07
Skriven av: Jörgen

Ebba har en 12:e plats och Haag en 13:e, så det är en marginell skillnad. Tror Haag relativt sätt är bättre på 5 km + att vi får loss Kalla till tredje med henne. Det blir ett bättre lag.

Inlagd: 2017-12-17, 11:21
Skriven av: Kultingen

Kultingen

Handlar inte om vad man gjort i VC. Det bästa laget är Ida- Kalla- Ebba – Stina i OS.

Inlagd: 2017-12-17, 11:31
Skriven av: Vasstrader

Imponerande så här långt. Otroligt stark psyke att kunna håll fokuset.

Inlagd: 2017-12-17, 11:41
Skriven av: Kallner

Haga gick ut och låste Kalla medvetet.

Inlagd: 2017-12-17, 11:47
Skriven av: Kallner

Idag har de doserat rejält inför loppet:) Det var väl i inför ett lopp i Toblach som Sundby hade tagit 10 ggr så stor dos än vad regelverket säger..

Inlagd: 2017-12-17, 11:56
Skriven av: Vasstrader

Norgesmesterskap ;)
Helsprekk på Kalla, dessverre!
Herlig og se att skidronningen igjennom alle tider er på gang!!!! :-)

Inlagd: 2017-12-17, 11:58
Skriven av: pelle

Usla skidor som vanligt.. Urban Nilsson måste vara mutad.. börjar bli en vana att ha usla skidor på klassiskt..

Inlagd: 2017-12-17, 11:58
Skriven av: Vasstrader

Den norska armén var det inget att göra åt.
Wikéns fortsatta färd i landslagsdräkten ser klart tveksam ut, klassiskt är ju hennes gren.

Inlagd: 2017-12-17, 12:01
Skriven av: Kallner

Man skall veta att när systematisk doping skall ertappas så krävs det mycket att några skall träda fram.

I 30 år kunde en amerikansk läkare begå sexuella övergrepppå amerikanska gymnaster. Hur är detta möjligt? Att träda fram ensam innebär att man har allt att förlora. Förtalsprocesser kan startas osv.

Genom metoo kunde nu alla få möjligheter att träda fram då man inte längre var ensam. Det visade sig att upp emot 130 personer trätt fram och vittnat om att den amerikanske läkaren begått sexuella övergrepp på dem

Han riskerar fängelse i upp emot 60 år.

Bendiksen/ Carlsen är motsvarande när det gäller den norska dopingen.
Carlsen har dopat 100-tals norska elitidrottare genom astmamedicinering. Detta har pågått i 30 år.

Inlagd: 2017-12-17, 12:05
Skriven av: Vasstrader

Inte oväntat att Björgens form skulle komma förr eller senare. Hon blir att räkna med i OS (som vanligt) och såg stark ut idag. Kallas skidor såg inte bra ut. Kan inte ha varit svårvallat?

Inlagd: 2017-12-17, 12:09
Skriven av: Jörgen

Övriga svenska placeringar:

15. Ida (+3)
16. Ebba (+3)
28. Falken (+7)
32. Wikén (+7)
40. Nordström (+10)

Dåliga skidor på samtliga svenskor som tappade placeringar?

Inlagd: 2017-12-17, 12:13
Skriven av: Jörgen

Tycker man måste börja utreda varför svenskarna har usla skidor i klassiskt i väldigt känsliga lägen. Har hänt alldeles gör många ggr för att det skall vara en slump.

Det har hänt Calle,, det har hänt flera andra.

Jag har hört i truppen att stämningen blivit bättre i truppen de senaste två åren

Detta är en pik till Kalla och hennes satsning. Jag tror att det finns en missunnsamhet i truppen till hennnes satsning. Det är därför hon inte fått några pengar heller från förbundet.

Min tro är att vallateamet medvetet vallar Kallas skidor dåligt.
Urban Nilsson är opålitlig. Detta borde utredas.

Inlagd: 2017-12-17, 12:15
Skriven av: Vasstrader

Kalla behöver bergbett för att lyckas i klassiskt, fick inte det idag. Påminde mycket om tidigare lopp där vallarn misslyckats med sitt jobb.Kalla verkade dock vara van skiten.

Inlagd: 2017-12-17, 12:18
Skriven av: GKA

Ett svagt lopp av Kalla. Hon såg spänd ut tidigt i loppet men jag trodde på en pallplats. Björgen var bra men inte super då övriga norskor klarade att följa. Kallas svaga lopp gör att Björgen såg bättre ut än vad hon var. Hoppas det bara var en dålig dag.

Inlagd: 2017-12-17, 12:27
Skriven av: nn

”Handlar inte om vad man gjort i VC”
Intressant, vad ska man då gå efter? Gällivare, sommarträning, fia med knuff? Banka bäver (visst var det den Stina var så bra på?)?

Inlagd: 2017-12-17, 12:27
Skriven av: Kultingen

Jörgen: Ebba åker nog ändå som man kan förvänta sig…Falk öppnar nog för hårt och Nordström med…Ida ska kunna bättre även Kalla och Wiken som tappa väldigt mycket i början..

Inlagd: 2017-12-17, 12:28
Skriven av: jossa

Jörgen: Ebba åker nog ändå som man kan förvänta sig…Falk öppnar nog för hårt och Nordström med…Ida ska kunna bättre även Kalla och Wiken som tappa väldigt mycket i början..

Vasstrader: du har för mycket konspirations teorier som vanligt mot landslaget

Inlagd: 2017-12-17, 12:30
Skriven av: jossa

Kultingen

Ida har OS-form= given på en första sträcka som under förra OS

Kalla= på den tuffa andra sträckan måste vi nog ha Kalla. Det är på de klassiska sträckorna som man kan ta tid.
Ebba= kommer att vara som ett plåster på Astrid J eller Ragnhild H.
Stina = Kommer att vara som en kloss på Björgen.

Anna Haag passar inte in på de klassiskanu när Ida visar OS-form. På fristils gjorde hon ett dåligt lopp i förra OS och är en säkerhetsrisk. Ebba är bättre.

Inlagd: 2017-12-17, 12:32
Skriven av: Vasstrader

Kalla klagade på skidorna. Jag får väl tro på henne då hon sällan klagar men inte var det en bra dag i övrigt heller.

Inlagd: 2017-12-17, 12:32
Skriven av: nn

Jossa: om Kalla offentligt klagar på skidorna så lär dom inte varit särskilt bra….

Inlagd: 2017-12-17, 12:33
Skriven av: Göran

Nn

Kalla sade själv i intervjun att hon inte fick fast skidorna. Skidorna var usla. Har blivit en vana att svenskar usla skidor i avgörande lägen. Man skall utreda Urban Nilsson.

Kalla är inte så populär i svensklägret som man kan tro.. Detta gäller även Calle H. Anses stöddig.

Inlagd: 2017-12-17, 12:34
Skriven av: Vasstrader

Det är inte vallarna som missat, åtminstone inte när det gäller fästet när det är hårda spår utan det är åkaren som valt fel skidor. De har minst 3-4 par att välja på för fäste med olika mängd, längd och hårdhet på vallan.
Är man i form är det lätt att överskatta styrkan och ”tro” att man klarar sig med något mindre fästvalla. Men det brukar bli surt.
Kalla åker ju så perfekt när hon har bergfäste och hon valde nog lite för lite fäste. Hon fick ödsla mycket kraft på att koncentrera sig på att få ner skidan och då tappar man lite fart och blir extra trött.

Inlagd: 2017-12-17, 12:36
Skriven av: Kallner

Kalla såg ut att ha tårar på kinderna och är nog rejält besviken just nu men kan vara mycket nöjd med sina helger.
Om hon dessutom känner att skidorna inte var perfekta så har hon ett svar och formen är fortsatt bra.
Hoppas få se henne träna på södra berget så man får lite inspiration :)

Inlagd: 2017-12-17, 12:42
Skriven av: Kallner

Tydelig at de norske jentene slet med bakhalte ski på den første runden… Ble bedre på andre runden når de fikk justert teknikken… Herlig og se hvor sterk F Østberg er, som startet klart sist i den røde arme… Så nok engang, takk for att for se dine kvaliteter i sporet!!

Inlagd: 2017-12-17, 12:43
Skriven av: pelle

Läkaren heter Larty Nassar.. idrottarna blev sedan hjärntvättade för att inte tala om vad fe blev utsatta för..

https://www.expressen.se/sport/os-stjarnan-anklagar-lakaren-ett-monster/

De norska elitidrottarnahar också blivit hjärntvättade när det gäller doping. Ni ser hur relationen är mellan Johaug/ Bendiksen. Alla som sett dokumentärerna ser att Johaug och Bendiksen har en bra relation och det beror på att Bendiksen agerade målvakt och tog all skuld. Detta gjorde att Johaug slapp 4 år. I normala fall hade Johaug asförbannad på Bendiksen då hon lurat henne att ta en salva. Men så är det ju inte. Tvärtom.

När kommer verkligheten ikapp och man avslöjar en systematisk doping? Det är när flera inser att de kan träda fria..och att flera gör det samtidigt..

Inlagd: 2017-12-17, 12:44
Skriven av: Vasstrader

Kallner

”Vallarna inte missat något..” är du Urbans bror eller? Lägg ner skitsnacket, tack! Alla ser att det händer nästan varje gång att de klassiska skidorna är usla när en svensk/ svenska leder inför jaktstart. Halvarsson ledde överlägset i Lillehammer..och fick usla skidor.

Den utredning mot Urban Nilsson och vallateamet bör göras. Mutas de?

Inlagd: 2017-12-17, 12:48
Skriven av: Vasstrader

Hon skall vara besviken då det inte ofta blir en så bra chans som idag. Illa då det ger självförtroende åt helt fel håll. Fel skidval är surt men är något som händer den bäste men lite väl ofta i Sverige.

Inlagd: 2017-12-17, 12:48
Skriven av: nn

Spelar ingen större roll vem som är ansvarig för skidorna beskaffenhet då man kan slå fast att utan bra skidor kan man hälsa hem.Att Kallas skidor var skit såg man redan i början av loppet . Kommer nya lopp i klassiskt med risk för vallamissar igen.Känns tryggt.

Inlagd: 2017-12-17, 12:49
Skriven av: GKA

Nu såg vi att norskorna hade fint under . Är det så att dom har bättre omdöme än våra? Nej vi glömmer inte vallamissen under Sochi OS där fick norska vallateamet ta skit.

Inlagd: 2017-12-17, 12:52
Skriven av: GKA

I mitt huvud är Ebba ett osäkert kort i en stafett.
Jag skulle sätta Ingmarsdotter-Haag-Kalla- Nilsson.
Ebba kan varken ta in en eventuell lucka eller hålla samma tempo som täten, efter vad vi sett. Med det sagt är hon absolut talangfull. Kalla däremot, kan ta in tid som Ingmarsdotter/Haag eventuellt förlorat.

Ebba får gärna vara första reserv och så hoppas vi laget håller sig friskt och att Ebba mognar fram pannben och uthållighet. Jag förstår att hon spås ha förutsättningar att bli topp. Men det återstår att se. Jag tar inte ut något i förskott.

Inlagd: 2017-12-17, 12:53
Skriven av: Anna F

Nämen självklart, är det inte en sjukdom i kroppen på Kalla så var det skidorna. På de första 2.1 km skidåkning ska inte Kalla tappa så många sekunder som hon gjorde. Kalla gnäller typ aldrig på skidorna offentligt så det här var ganska hård kritik, men såklart också mot sig själv i valet av fäste.

Inlagd: 2017-12-17, 12:58
Skriven av: Anders

Kalla pratade om svårt att få fast skidorna men jag tyckte snarare att den stora skillnaden var glidet (för även flera av norskorna hade svårt att få fast skidorna i brantbacken). Kalla fick staka hårt när hon låg trea på rullen efter Björgen medan Haga bakom ställde sig upp utan att behöva staka alls. Det kan ju i o f s i sin tur bero på att Kalla valt mer fäste men…nja.

Inlagd: 2017-12-17, 13:01
Skriven av: Per

Göran: ja bra var dom nog inte men är Vasstrader konspirations teorier jag retar mig på är inte första gången heller från hans sida..

alla länder vallar dåligt några gånger varje säsong så är de bara..

Inlagd: 2017-12-17, 13:02
Skriven av: jossa

Ebba är given i ett svenskt stafettlag. Haag borde varit med i Toblach för att mäta sig med Ida och Ebba, men tyvärr. Tränar hemma för att ”hitta formen”, det kan inte vara meriterande. Möjligen toppar hon sig inför någon uttagstävling längre fram.

Inlagd: 2017-12-17, 13:03
Skriven av: Kallner

Haag är en säkerhets risk i en stafett hon har gjort en sämre stafett i OS men vi vann ändå.. Ida har gjort några betydligt sämre stafetter än så Ebbas VM stafett var större tapp på sträcka 3 än vad Haag tappa på sin OS stafett mot bästa lagen

Inlagd: 2017-12-17, 13:06
Skriven av: jossa

Jag stod 50 m från backen i Lahtis där Kalla testade skidor. Vallaren sprang flera ggr till vallaboden för att få till fästet men misslyckades. Kalla fick åka på dåliga skidor för några bra fanns inte att tillgå. Vallaren ser till att få fram bra skidor och åkaren väljer det bästa paret av alternativen. Jmf med det optimala kan mycket saknas.Som idag,

Inlagd: 2017-12-17, 13:07
Skriven av: GKA

Kalla ännu lite tydligare till Radiosporten. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=6844746

Inlagd: 2017-12-17, 13:11
Skriven av: Per

GKA

Kalla hade varken bra fäste eller glid.. totalt usla skidor..
Det är ingen slump..utred vallateamet..

Inlagd: 2017-12-17, 13:15
Skriven av: Vasstrader

GKA: Du syftar på skiatlonen i Lahtis?

Inlagd: 2017-12-17, 13:15
Skriven av: Per

Kallner: och varför skulle Haag tävla nu? hon är ju helt under isen så varför tävla nu.. du som låter kunnig om träning kanske inte är så kunnig när du tycker de är rätt att bara tävla på när man är lite övertränad

men jag vet du gillar inte Haag och Emil och hackar på dom så fort du får en liten chans och ibland ser du syner om hur Haag vinner lopp för att förminska även de…

Inlagd: 2017-12-17, 13:17
Skriven av: jossa

Jossa

Ida är i OS- form. Hon kommer aldrig bli frånåkt på en första sträcka denna säsongen. Anna Haag tappade 25 sekunder på 3: e sträckan i OS.. mot en finska och en tyska..håller inte..

Ebba har redan börjat visa form trots sjukdom.. hon är given på en 3: sträcka..

Haag kunde inte ens hålla ryggen på Falla i VM.. trots att. 5 km klassiskt knappast är Fallas favoritdistans..

Inlagd: 2017-12-17, 13:19
Skriven av: Vasstrader

Jossa

Det är väl med rätta man kritiserar Jönsson/ Haag.. känns mer som de agerar hejaklacksledare i landslaget nuförtiden än är för sina prestationer i skidspåret..

Inlagd: 2017-12-17, 13:21
Skriven av: Vasstrader

Per,
Ursäkta mig. Jag avsåg stafetten. Tydligt var det i alla fall.
Kallner,
Hur vet du att Kalla hade bättre skidor att välja av. Valde säkert det par som var bäst men dåliga.

Inlagd: 2017-12-17, 13:27
Skriven av: GKA

Vasstrader: På en stafett som ett lag vinner tycker jag inte man ska klaga på något.. Haag åkte bra första sträckan i VM var med i grupp två visst hon klara inte av Fallas ryck men hur många hade klart av de och Falla hade en del bra distanslopp förra året 4 7 8 så dålig är hon inte på distans ändå Haag åkte helt i klass med de hon gjort innan jämt med Kowal

Inlagd: 2017-12-17, 13:28
Skriven av: jossa

Grip erkänner dåliga skidor för Kalla. Skönt!

Inlagd: 2017-12-17, 13:29
Skriven av: GKA

Vasstrader: På en stafett som ett lag vinner tycker jag inte man ska klaga på något.. Haag åkte bra första sträckan i VM var med i grupp två visst hon klara inte av Fallas ryck men hur många hade klart av de och Falla hade en del bra distanslopp förra året 4 7 8 så dålig är hon inte på distans ändå Haag åkte helt i klass med de hon gjort innan jämt med Kowal

Falla har ju även tidigare år visat att hon kan åka distanslopp varit på pallen även där

Inlagd: 2017-12-17, 13:29
Skriven av: jossa

Urban säger att i 95 % av alla skidor de ger åkarna är helt OK.. saknar visst självinsikt.. varken Kalla, Ida eller Ebba hade några bra skidor idag..

http://www.skidor.com/Grenar/langdakning/foljoss/Nyheter/aktuelltlangdakning/2017/ingenvinnermeddaligaskidor/

Inlagd: 2017-12-17, 13:31
Skriven av: Vasstrader

Jossa

Skall man åka första sträckan handlar det om att inte tappa något.. det får konsekvenser för resten av stafetten.

Hon skaffade inte ett optimalt läge för Kalla som inte kunde göra det loppet hon förväntades göra.. detta påverkade sedan Ebba i din skidåkning..Ebbas åkning gjorde att Stina fick inrikta sig på silver istället för guld..
Kör man första sträckan gäller det att vara i rygg eller åka ifrån..

Inlagd: 2017-12-17, 13:37
Skriven av: Vasstrader

GKA: Åkarna har ALLTID flera par att välja bland. Det har man även på distriktsnivå. Men ok, det kan ha gjorts en generalmiss, men osannolikt ändå i så lättvallat före. Jag tror i alla fall att Kalla valt fel.

Inlagd: 2017-12-17, 13:38
Skriven av: Kallner

Kallner

Du förstår väl att Kalla inte väljer ett par med minimalt fäste..borde du förstå.. Nilsson misslyckas medvetet för att inte Kalla skall vinna. Samma känsla som när Calle H fick värdelösa skidor i Lillehammer förra året..

Inlagd: 2017-12-17, 13:42
Skriven av: Vasstrader

Ja, exakt, glömde att Urban är en infiltrerad quisling….

Inlagd: 2017-12-17, 13:46
Skriven av: Kallner

Kallner,
Om man åker skidor som Kalla på aktuell metod då väljer man skidor med extremt gott fäste. Svårare än så är det inte-se mitt exempel från VM då förstår du-

Inlagd: 2017-12-17, 13:47
Skriven av: GKA

Kallas sträcktid var väl lika med övriga svenskor vilket är klart sämre än normalt. Och då vet jag inte om ens de hade bra skidor. Så surt men är det bara det så är det väl hanterbart. Davos var också surt för Kalla med dåliga skidor och korkad taktik att starta först. Hon kommer aldrig vinna VC-totalen det är då säkert. Det blir för mycket dalar bland topparna för detta.

Inlagd: 2017-12-17, 13:49
Skriven av: nn

Går inte att vinna VC om man inte har vallarna med sig..
Kalla ha satsat på tränare, sjukgymnast m.m…men har inte satsat på en personlig vallare..det skulle hon gjort för Urban och gänget går inte att lita på. Det finns person i gruppen som inte vill henne väl..

Inlagd: 2017-12-17, 13:55
Skriven av: Vasstrader

Är det sista gången vi hör Fahlberg som kommentator?
Sundby verkar inte tagit någon elefantdos inför detta loppet..

Kläbo måste man hårdbevaka nu när det gäller dopingtester..

Har han redan börjat med astmamediciner?

Inlagd: 2017-12-17, 14:02
Skriven av: Vasstrader

Han leker med sine ”rutinerte” konkurrenter.. Har aldri sett maken!!!!!

Inlagd: 2017-12-17, 14:05
Skriven av: pelle

GKA: Jag har tävlat (slutade 2012) själv så jag förstår nog.

Inlagd: 2017-12-17, 14:12
Skriven av: Kallner

Är det tänkt att Hellner och Rickardsson skall åka TdS? Den form de har är katastrof om det inte är medvetet.

Inlagd: 2017-12-17, 14:14
Skriven av: nn

Kallner

Har du tävlat? Då borde du verkligen förstå att Kalla inte väljer ett par skidor med minimalt fäste.. det otroliga var att hon inte hade glid heller..

Inlagd: 2017-12-17, 14:14
Skriven av: Vasstrader

Vasstrader: jaja då de var Haags även när de blir Guld är de hennes fel tydligen..visst gäller de att hänga med på första sträckan men så dåligt de inte Haag sträcka gick ju även mycket fortare än Kallas var ju där fältet sprack upp rejält .. Ebba tappa 44 sek på sin sträcka och hade åttonde tid men deras sämre prestationer är så klart Haags fel eller Urbans :)

Inlagd: 2017-12-17, 14:16
Skriven av: jossa

Nn

Hellner vet vad han gör.. Har varit i superform vid varje OS.

Hellner hade ett maxlopp för 1 vecka sedan. Sedan har han fortsatt att träna. Man måste vila efter sådana lopp. Hellner är för sliten i kroppen. Borde vila lite nu.

Inlagd: 2017-12-17, 14:16
Skriven av: Vasstrader

Grattis till Kläbo. Mycket imponerande. De svenska herrarna verkar ha haft konkurrenskraftiga skidor i alla fall. Totalt sett klart plus i placeringar, särskilt på Thorn, Eriksson. Rickardsson den som det går sämre för. Thorn och Eriksson lär båda köra touren.

Inlagd: 2017-12-17, 14:22
Skriven av: Per

Kalla tappade på andra sträckan så Ebba hade ingen rygg att gå på..kom i ingenmansland..och då är det kört..hon gjorde dock en mycket bra insats och lade grunden för silvret..

Haag skulle lägga grunden för guldet på första sträckan genom att ligga i rygg på Falla eller dra ifrån Falla..Hon misslyckades med detta uppdraget..och skapade inte rätt förutsättningar för Kalla..

Kolla Idas åkning i OS.. hängde med in till mål och skapade fina förutsättningar för Wiken..och drömma om ett guld.. Haag gjorde det mer eller omöjligt på guld då hon tappade 25 sekunder..men en överprestation av Kalla gjorde det ändå möjligt att ta guldet..

Haag tappade nästan guldchansen under OS 2014 och hennes insats under VM 2017 gjorde det svårt att ta guld pga att hon tappade mot Falla..därför skall inte hon köra i OS..

Kolla Nelson i OS..kör ifrån Norge på första sträckan med nästan 30 sekunder..

Inlagd: 2017-12-17, 14:24
Skriven av: Vasstrader

Vasstrader: ja och Ida har aldrig åkt dåligt då? ja visst borde hon varit med men så jävla lätt var inte uppgiften och hon åkte jämt med åkare hon åkt jämt med innan,, Kalla hade väl en lättare uppgift att klara av Niskanen…

Inlagd: 2017-12-17, 14:29
Skriven av: jossa

Jossa: Man hoppar över vasstraders inlägg inte svårare än så!!
Är också inne på att Ebba fortfarande har en del att bevisa innan jag känner mig lugn på en stafettsträcka! Klart tryggare med Haag enligt mig men hon måste upp ett snäpp innan OS. Klokt att inte tävla denna helgen!

Inlagd: 2017-12-17, 14:33
Skriven av: Göran

Kalla hade katastrofalt dåliga skidor. Jag har svårt att förstå hur det ens kan hända med vallaexperter och Kalla själv inblandad för att välja ut rätt par. Hur fungerar egentligen organisationen runt den där trailern?
Svensk manlig längd är i kris? Ja, säger jag.

Inlagd: 2017-12-17, 14:36
Skriven av: Tobbe H

Jossa

Haag tampades med Niskanen i OS 2014.. Kalla hade Pärmikoski..kom inte med faktafel..

Sluta och tjafsa om hejaklacksledaren Haag. Hon har åkt på en räkmacka enda sedan OS 2010..

Inlagd: 2017-12-17, 15:09
Skriven av: Vasstrader

Vasstrader:
Kalla åkte mot Niskanen i VM 2017 var de jag menade

sedan 2014 var väl Niskenen den bättre av dom två med WC seger och OS fyra..

räckmacka nu tar du väl ändå i men klart du gillar inte Haag är ju inte svårt att märka efter 2010 har hon ändå en del bra resultat nja WC seger är ju ett exempel man klart du är inte nöjd med en tjej som blir 5a så

Inlagd: 2017-12-17, 15:22
Skriven av: jossa

Jossa

Snälla, Ebba är en supertalang.. Haag är en komplementsåkare med begränsad maxnivå.

Ida är en säkrare åkare på en förstasträckanär hon är i form.
Ebba Andersson är en bättre fristilsåkare än Haag. Sverige har inte en sådan tur en gång till som vi hade under OS 2014.. då Kalla fick rädda allt på sista sträckan efter att Haag vikt ner sig. Haag klarade sig bara genom att hon körde mot en traumatiserad Jacobsen.

Inlagd: 2017-12-17, 16:07
Skriven av: Vasstrader

Vasstrader: visst Ebba är en supertalang har jag sagt något annat? så begränsad är inte Haags max nivå om man blir 5a och 9a på VM + att man gjorde några andra bra lopp på WC nivå…så är nog nivån rätt bra klar 3 bland svenskorna förra året..

Ida har ändå klappat ihop fler gånger än Haag på stafetter men klart hon är väl ursäktad som du ser de

Inlagd: 2017-12-17, 16:19
Skriven av: jossa

Är det någon som jag är trygg med så är det Ebba så klokt som hon åkte sin stafettsträcka var imponerande gjort ett lugnt första varv o höll USA på tryggt avstånd o såg till att inte vägga o drogsedan på… hon va helt iskall…. mycket bra gjort av en 19 åring sen att hon förlorade en massa sekunder Astrid J som är en av världens bästa över 5km är inte mycket att säga om det fick mononen erfara åttonde platsen på streckande är ju löjligt att nämna det handlade om några sekunder o hon hade varit tvåa på sträckan …lite impad. av jossa som orka försvara Haag i vått o torrt

Inlagd: 2017-12-17, 16:33
Skriven av: Christian

Christian: Jag tror jag försvarat dom flesta här genom åren som åkt på påhopp som jag tycker är o grundade Kalla Haag Wiken ja även andra som de varit mycket kring

Några sekunder så hade hon varit två på sträckan 28 sekunder var hon efter tvåan på sträckan

Inlagd: 2017-12-17, 17:35
Skriven av: jossa

Jossa …ja det var ju svagt av junioren att inte slå von sibenthal …. men uppgiften var att slå amerikanskan o sen att hon tog finskan oxå tyckte åtminstone jag var hjältebetonat

Inlagd: 2017-12-17, 17:57
Skriven av: Christian

Christian: hur fick du de till några sekunder var ju svagt om något ;) tycker du ska kolla fakta innan du skriver och får de till några sekunder..

Ebba gjorde en klart godkänd stafett har aldrig sagt något annat..

Inlagd: 2017-12-17, 18:10
Skriven av: jossa

Bli tramsigt att jämföra tider på stafettsträckor tycker jag eftersom dom som ligger en bit efter medaljerna oftast satsa vilt ut ibland håller det o bland inte o ibland så ligger dom i grupper o kan hjälpa varandra så ditt eviga tryckande på att hon bara var åtta på sin sträcka o har det som ett försvar för Anna tycker jag är svagt

Inlagd: 2017-12-17, 18:39
Skriven av: Christian

Christian: Jag skriver att Haag gjorde de man kan rimligt förvänta sig av henne var med Kowal och Finland till växlingen att hon inte klara av Fallas ryck tycker jag inte är konstigt i den form Falla var i.. att hacka på den sträckan tycker jag är svagt

Inlagd: 2017-12-17, 18:49
Skriven av: jossa

Fem Norskor mot Kalla med en klar taktik gå ikapp ock sedan blockera ibland tre i bredd fast alla även icke experter vet att det är lättare att ligga i rygg. Onödigt med tanke på Kallas dåliga fäste, förstår inte vallamissen i det lättvallade föret.

Inlagd: 2017-12-17, 18:59
Skriven av: Håkan.b

Det var ikke noe vallamiss. Kalla hadde god glid, men sliter alltid med festet når hun ikke klarer å gå teknisk godt på ski.

Inlagd: 2017-12-17, 19:33
Skriven av: tor

https://www.youtube.com/watch?v=TskyCcqNxy0
En stilstudie i siste bakken. Her viser de norske jentene med dronning Bjørgen i spiss, hvordan man angriper bakken uten spikerfeste!

Inlagd: 2017-12-17, 19:53
Skriven av: pelle

tor verkar veta bättre än svenska landslaget att det inte var en vallamiss, dom ljuger säkert och skyller bara bort sig där eller vad menar du Tor?

Inlagd: 2017-12-17, 19:55
Skriven av: Janne

Tycker inte att norskorna gjorde nåt utöver det förväntade.Övriga var bara bleka överlag.

Inlagd: 2017-12-17, 20:06
Skriven av: GKA

Tacka vet jag på Södergrens tid. Och Northugs. Unge Johannes är inte en större talang än unge Petter N anno 2006-2007.

Inlagd: 2017-12-17, 20:15
Skriven av: Vallexperten

pelle: Vi såg dronning Björgen i Lillehammer för två veckor sedan. Där hade inte hon fästet och var blek. Östberg var väl ännu snabbare än Björgen idag. Nej det var Kalla som var blek inte Norge som var bra. Alla damer klagade på fästet tydligen enligt Grip. Och alla tappade placeringar dessutom. Inte bra men jag tror att Kalla dessutom hade en sämre dag. Taktiskt var det helt rätt att åka som hon gjorde.

Inlagd: 2017-12-17, 20:36
Skriven av: nn

Jossa

När Ida körde förstasträckan i OS 2014 så var det ett lopp som gav hopp om guld.
När Emma Wiken körde sin andrasträcka så gav det hopp om guld
När Anna Haag körde din tredjesträcka försvann hoppet om guld och medaljen var rejält hotad.
När Charlotte Kalla körde sitt lopp så såg man chansen att det skulle bli medalj.. och det vara bara på upploppet man kände att chansen på guld fanns

I VM i år så kändes det direkt att Sverige körde gör ett silver efter Haags förstasträcka pga att hon släppte gentemot Falla.

Skall Sverige försvara guldet måste varje sträcka köras enligt plan. Huvudplanen måste vara att Stina Nilsson hsr rygg på norskan inför sista sträckan. Då krävs det att alla gör sitt jobb innan. Jag anser att Haag misslyckades med sin uppgift i både OS och VM 2017.

Inlagd: 2017-12-17, 20:37
Skriven av: Vasstrader

Forstår ikke Grip. Beste svenske herre på 25 plass og han kjenner absolutt ingen oro! Synes de ser veldig svake ut.

Inlagd: 2017-12-17, 20:51
Skriven av: Sven

Vasstrader: hade Ida gjort en bra första sträcka 2013 kanske de blivit guld då med ;) du hade lika gärna kunnat ta den stafetten som exempel…eller dom stafetter Haag inte åkt i för de har inte blivit bättre resultat dom gånger heller utan Haag…en gång en säker medalj miss när Haag inte var med..

Inlagd: 2017-12-17, 20:53
Skriven av: jossa

Norge lär ju köra med Haga på tredjesträckan. Vem tycker ni vi ska matcha mot henne?

Inlagd: 2017-12-17, 21:01
Skriven av: Lisa

nn… Allikevel var det Bjørgen som gjorde løpet i dag, ifra hun gikk opp i spiss, var hun ”haren” helt i mål … Og som i fjor – selv med maks mengdetrening, var (er) formen stigende etter midten av desember.. Hun vet presis hva det handler om, fremover!

Inlagd: 2017-12-17, 21:08
Skriven av: pelle

Pelle, Kolla tiderna. Björgen, Weng,Östberg går ut samtidigt och landar samtidigt. Björgen gjorde inget speciellt.I gammal form hade hon slagit övriga med halvminut eller så.

Inlagd: 2017-12-17, 21:16
Skriven av: GKA

GKA… Men når har jeg postet att Bjørgen er i form, nå da? Men dagens form var god nok, for og kjøre i front, og i tillegg gå seirende ut av jaktstarten…..

Inlagd: 2017-12-17, 21:29
Skriven av: pelle

Ingmarsdotter skall bara köra om hon är i form och det är hon i år på 5 km..
Ida tog 3 silver 2013 och var i form i sprint..

Inlagd: 2017-12-17, 21:49
Skriven av: Vasstrader

Når det stafett tror jeg det er dumt av Sverige og ikke kjøre Kalla på etappe 3. Norge stiller nok per dags dato opp med Østberg – Weng – Haga – Bjørgen. På en normal dag skal ingen kunne slå de.

Inlagd: 2017-12-17, 21:56
Skriven av: Sven

Pelle, Inget inlägg emot din åsikt. Jag drog vidare på saken…

Inlagd: 2017-12-17, 22:07
Skriven av: GKA

Sven: Grip borde hänga löst om svenska herrarna inte presterar på OS. Hela säsongen ifjol var det ”VM som huvudfokus”. I år är det ”OS är långt borta, jag är inte orolig”. Men guess what, herrarna var inte ens nära individuella medaljer på VM. Och jag har i ärlighetens namn svårt att hitta en enda herrmedalj just nu som inte är önsketänkande, det inkluderar även stafetten. Dom där sju medaljerna i Sochi riskerar att bytas ut mot en fet nolla, och då kan inte en förbundskapten sitta kvar oavsett hur räddad han må bli av Kalla och Nilsson.

I världscupen är våra herrar så jävla usla att det blir ovärdigt. Man kan faktiskt åka bra i världscupen och toppa formen lagom till mästerskap, det finns fler av dessa åkare än tvärtom. Vi har hamnat i någon sorts Johan Olsson-psykos där varje sjukdom möts av ”nu gäller det att träna ikapp och så ses vi om en månad”. Det är ett jävla daltande med allt och alla.

Inlagd: 2017-12-17, 23:00
Skriven av: JohanA

Vasstrader: undra vad du hade för tankar efter Idas första sträcka den gången då hon tappa 35 sek den gången men Wiken och Haag fixa så Kalla fick en rätt lätt resa till silver.,,men hade Ida gjort de hon skulle enligt dig så hade Kalla och Björken kunnat gå ut ihop kanske..

men håller med dom som är i form ska åka var helt rätt åka Ida 2013 samma som de var åka Haag 2017

Inlagd: 2017-12-17, 23:05
Skriven av: jossa

Lisa: Just nu är Ida, Kalla och Stina rätt självskrivna till stafettlaget. Tredjesträckan är väl den osäkraste ja. I dagsläget Ebba men hon matchar ju inte Jacobsen så lite osäkert känns det. Och i klassiskt är hon svagare. Haag är aktuell för en klassisk sträcka och kommer hon i slag kan de spara Kalla till 3:e. Men: Jag tror att Falk kommer komma i form till OS. 21:a på 10 skate i lördags var ändå ett fall framåt för henne. Idag väggade hon sista kilometrarna men bara det att hon vill så mycket talar för att hon bör vara med i diskussionen om stafettlaget. (Ett problem på herrsidan är Rickardsson-syndromet: ”Jag gjorde mitt bästa men det räckte inte idag” Var finns den inte viljan och ilskan över att det går uselt?). Sedan är 5 km en utmärkt distans för Falk om hon är i form. Hon behöver bara ges chansen tror jag så kommer hon att ta den.

Inlagd: 2017-12-17, 23:40
Skriven av: Per

Sedan helt off topic men två medaljörer på 10 skate i OS kan mycket väl bli Jacobsen och Diggins. Jacobsen har väl aldrig varit så här bra så tidigt på säsongen och Diggins lär komma till mästerskapet. Och om amerikanskorna dessutom sätter materialet blir hon hur farlig som helst på OS.

Inlagd: 2017-12-17, 23:42
Skriven av: Per

Diggins var också sjuk just innan Davos, och verkar ha kommit tillbaka ordentligt nu.
Är det någon som har koll på vilka som åker touren?

Inlagd: 2017-12-18, 00:28
Skriven av: Emil

Tränat rullskidor här nere i Spanien hela helgen så missade tävlingarna.

Inlagd: 2017-12-18, 00:44
Skriven av: Lasse Larsson Svensson

Lisa, som Per är inne på så lär Falk komma fint till OS. Till tredje sträckan finns alternativen Ebba, Falk, Kalla och Ida. Anna och Stina kan vi glömma på just den sträckan. Tror många blivit förblindade av Kallas skejt i år och prompt vill sätta henne på tredje eller fjärde. Jag är lite mer tveksam.

Inlagd: 2017-12-18, 07:37
Skriven av: peter skigames

Är inte övertygad om att Norge kommer köra Haga på tredjesträckan när det väl är dags för OS. Är Jacobsen i hyfsad form är hon ju ett erfaret och beprövat kort på 5 km fritt i stafett. Men vi kan nog inte hoppas på en repris på 2014, därtill ser norskorna för starka ut och en vallamiss till är osannolik. Mer troligt är att Sverige får fajtas med USA och Finland om de övriga medaljerna. Ryssland om de får åka.

Bjornsen, Randall, Brennan/Caldwell och Diggins är inte ett dåligt lag.

Niskanen, Saarinen/Kyllönen, Roponen och Pärmäkoski är också slagkraftiga

Inlagd: 2017-12-18, 08:29
Skriven av: Anders

Och skidorna var skit för svenskorna, även om många norrmän såklart vill tro annat. Kalla hade 21a åktid, detta av den damåkare som vunnit tre lopp och sedan var tvåa 17 sekunder efter Björgen på den klassiska 10km som varit i Ruka. Nu tappar hon över minuten på Björgen och blir slagen av åkare som Thea Krokan Murud och Nadine Fändrich…

Inlagd: 2017-12-18, 08:36
Skriven av: Anders

Duktige! (tor) tekniken blir lidande om skidorna inte fungerar, försök själv om du har några.

Inlagd: 2017-12-18, 08:54
Skriven av: Håkan.b

Nej, tror inte heller på Haga på tredje. Den är vikt för Jacobsen om hon är i normal mästerskapsform. Hon har ju avgjort de två senaste VM-stafetterna. Enda avsteget från det vore om de är oroliga för Marit på sista och kör henne på en klassisk sträcka. Då skulle Jacobsen kunna avsluta och Haga ta tredje. Men nej, det känns långsökt om mer osäkert om Marit bara är i normal form. Så Haga får nog hoppas på att någon av de övriga 4 (5 med Falla ev. på första) är formsvaga eller sjuka.

Inlagd: 2017-12-18, 10:01
Skriven av: Per

Blir Spanien för mig även under nyår men ska försöka ha koll på Tour de ski. Återkommer då. Ha det så gott i snöspåren!

Inlagd: 2017-12-18, 10:36
Skriven av: Lasse Larsson Svensson

Nog för att Jacobsen kommer att spetsa OS-formen ytterligare, men hallå. Haga har sviten 1-2-2 på skejtloppen denna vinter + en strålande avslutning på skiathlonen. Ragnhild har tredje sträckan just nu.

Inlagd: 2017-12-18, 11:01
Skriven av: peter skigames

Det er ikke alltid at de som er gode på 10km er gode på 5km. Therese Johaug er et godt eksempel på det, men det Haga har vist er jo utrolig imponerende så hvis det holder seg kommer hun til å få tredje etappe tror jeg. På herresiden ser det litt mer usikkert ut. Sundby er ikke helt der han skal være så jeg tror det kan bli en klassisketappe på ham.

Inlagd: 2017-12-18, 11:37
Skriven av: Sven

Ida och Ebba åker inte touren. Haag åker och kanske Stina.Calle och Hellenr kör.

Inlagd: 2017-12-18, 11:50
Skriven av: GKA

Dyvik skall väl också köra touren,friplatsen som hon körde till sig har bara nyttjats vid Ruka, trist!

Inlagd: 2017-12-18, 14:03
Skriven av: GKA

Jönsson og Haag blir vel og se under Tds, eller kanskje begge 2 er kvalifisert til OL? Forresten er Tds en drittevling bare 1 mnd, før braker løst i Sør-Korea!

Inlagd: 2017-12-18, 14:17
Skriven av: pelle

Pelle,
Även en skittävling är en skidtävling!

Inlagd: 2017-12-18, 15:57
Skriven av: GKA

Calle kör touren bekräftas nu. Gissningsvis 4 etapper.

Inlagd: 2017-12-18, 17:29
Skriven av: Per

i den mörka svenska herrhelgen kan i alla fall noteras att Gustav Eriksson hade 17e bästa tidi jaktstarten!

Inlagd: 2017-12-18, 21:46
Skriven av: Emil

Undra om inte någon har skojat med dom svenska vallarna o bytt etiketter på vallarburkarna så Kalla o compani fick fästvalla på glidytorna o glidvalla på fästyterna ….kan de varit en Norsk?
Att kalla 21a tid ida23dje ebba29 men mest synd tycker jag om EmmaoMaria när dom få chansen o så ska dom få så odugliga skidor bli nog inte mer chanser för dom denna säsong

Inlagd: 2017-12-18, 22:00
Skriven av: Christian

Emil: Har det kommit Winner of the day-tider eller räknade du ut det själv?

Inlagd: 2017-12-18, 22:31
Skriven av: Per

Per: om du kollar här https://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=CC&raceid=29804 så finns det en kolumn för FIS Points Time (finns dock inte med i pdf-versionen av resultatlistan)

Inlagd: 2017-12-18, 22:35
Skriven av: swestam

Ah, tack. Letade lite igår utan framgång. Starkt av Eriksson. Thorn 25:a var också bra. Kul med lite framsteg ändå. Och svenska damerna är genomgående påfallande långt ner. Så sannolikt en vallabom igen som Kalla (och Hellner om damerna) antydde.

Inlagd: 2017-12-18, 22:42
Skriven av: Per

Oddsen på att någon inför jaktstarterna hade sagt att Gustav Eriksson blir bäste svensk räknat i placeringar för dagen…

Inlagd: 2017-12-18, 22:46
Skriven av: Per

Christian: Emma och Maria lär få fler chanser sedan har dom ju redan fått en del innan Söndagen också men fler lär komma en av dom borde minst bli uttagen till tds är min känsla

Inlagd: 2017-12-18, 22:50
Skriven av: jossa

Hadde følelsen att Sundby gikk et meget svakt løp, men ser han kjørte løpet på 5de beste tid… men starten var nok bedre, enn avslutningen.. Der sitter irritasjonen for Sundby…
NB! Harvey hadde også vært der helt oppe, uten fall før oppløpet!

Inlagd: 2017-12-18, 22:57
Skriven av: pelle

Hur ser banan ut som stafetten skall avgöras på? I för-OS var det sprint och skiathlon (3.75km) vilket innebär att det inte kan vara någon av dom banorna. Jag tycker det kan vara avgörande för hur man tar ut lagen. Är det t.ex. branta backar så kommer Falla ha en drömavslutning mot Stina där hon kan springa ifrån.

Jag tycker det är hopplöst att diskutera matchen mot Norge. Den är avgjord på förhand om inte en gigantisk vallamiss sker. Det är bara Kalla och i viss mån Stina som kan hålla undan. Sedan har vi två sträckor där det kommer tappas tid och därmed guldet.

Inlagd: 2017-12-18, 23:10
Skriven av: mickedata

Kalla 21.a och Ida 23.a tyder på riktigt usla skidor för Kalla. Skrämmande och tråkigt. Om Ida är 23.a ska Kalla normalt vara topp 5 på milen.

Inlagd: 2017-12-18, 23:12
Skriven av: Kallner

Att Kalla hade dåligt under framgick om inte annat av svt intervjun. Sen tycker jag att Svt kan väl skicka en reporter som är insatt i skidåkningen för intervjuer på plats och inte som nu en novis.
Fredriksson sämre än Blomman hur det nu är möjligt.

Inlagd: 2017-12-18, 23:45
Skriven av: GKA

Eftersom det tydligen ska vara klart att Ingemarsdotter och Andersson gör Kalla sällskap och skippar touren, medan Nilsson och Halfvarsson öppnat dörren för densamma, så hade mitt lag sett ut så här. Notera att topp20 i sprintcupen har en egen kvot på tre åkare utöver den normala kvoten, därför har herrarna ett mindre lag.

Nilsson
Falk
Sömskar

Haag
Settlin
Nordström
Wikén
Öberg
Sundling/Dyvik

Jag tänker att Sundling och Dyvik inte är alltför sugna på en hel tour, och därför går dom sist i kö. Indikerar båda vilja att köra hela får Öberg maka på sig. Nilsson, Falk och Sömskar får hoppa av bäst dom vill, deras platser går ändå inte att ersätta. Molander, bäst i Scan Cup för tillfället, får ett U23VM att jobba med istället.

Halfvarsson

Hellner
Rickardsson
Jönsson
Burman
Thorn
Svensson

Är jag elak mot Teo? Snäll mot Svensson, Jönsson, Burman och Thorn? Ja kanske. Men Teo har bara sig själv att skylla för att inte vara topp20 i sprintcupen, och vi har helt enkelt inte råd att ”slösa” bort en plats i den vanliga kvoten. Det är för många distansåkare som behöver touren för att komma igång med tävlandet. När man är svag får man gå tillbaka på ruta 1, och då får åkarna som är aktuella för stafetten på OS företräde att komma igång. Jag tror det blir bra för herrarna att helt enkelt köra med det som ska göra jobbet senare.

Inlagd: 2017-12-19, 00:00
Skriven av: JohanA

Att värdera åkare efter åktider i ett jaktstartlopp kan leda helt fel, det vet vi av erfarenhet. Det kan vara så mycket yttre som påverkar.
Däremot kan man fastslå att Kalla hade katastrofalt dåliga skidor. Undrar hur hennes innersta tankar går. Det hon säger till media är rejält filtrerat. Hade det varit ett OS-lopp hade man kunnat läsa av henne enkelt på minspelet.

Inlagd: 2017-12-19, 08:11
Skriven av: Tobbe H

GKA – Fredriksson sämre än Blomman hur det nu är möjligt.

Usel som kommentator i söndags under jaktstarten. När vi alla såg hur Marit Björgen kom forsande i ”nästan” gammal god stil, och man förstod att det var fulla spjäll in i mål som gällde för Marit, då trodde MF på att hon skulle tröttna pga den höga farten i hennes åkning. Där kan man verkligen tala om en ”expertbedömning” av klass.

Har mannen sovit det senaste decenniet, eller? När Björgen ser ut så, då tröttnar hon inte. Jobbigt att höra då vi alla såg att Kalla var rökt och med uselt glid.

Inlagd: 2017-12-19, 08:44
Skriven av: barterhallen

JohanA: Den stora frågan är väl om Nilsson kör (första 4 etapperna i så fall, gissar jag). På damsidan blir mycket av uttagningen avhängigt av det. På herrsidan tycker jag att Teo bör gå före Emil även på distans. Han var tredje svensk i premiären på 15 klassiskt, före Hellner, Burman och 2 minuter före Emil. Han var fjärde svensk på samma distans i Ruka.

Inlagd: 2017-12-19, 12:47
Skriven av: Per

Ingen större förlust att inte Norge skickar dopingkontrollanter med tanke på att det är ett sånt fattigt land, sen har dom misslyckats rätt rejält eller lyckats med Johaug och Sundby beroende på hur man ser på det.

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/norska-os-ilskan-planerar-en-bojkott/

Inlagd: 2017-12-19, 13:50
Skriven av: Bamse

Balderhallen,
Inte nog med. Fredriksson tycks inte kolla resultat för då skulle han ha reagerat.

Inlagd: 2017-12-19, 14:43
Skriven av: GKA

Små klurigt med herrlaget till tds Hellner och Rickardsson är ju helt 100 säkra sedan lär Calle åka ..men efter de Jönsson och Burman skulle jag ta ut båda för dom är viktiga att få igång till OS med tanke på stafetten båda visa förra året att dom kan hantera en klassisk sträcka rätt bra Svensson vill jag även se se fyra första etapperna..

Men vad är status på Emil klarar han av många lopp på kort tid? Teodor skulle behöva lite sprintlopp mot bra motstånd och bygga självförtroende..

Inlagd: 2017-12-19, 17:39
Skriven av: jossa

Under söndagens tävling hade Kalla mycket dåliga skidor. Övriga svenskor är mycket svårt att uttala sig om då de inte syntes mycket i bild.

Kallas åkstil i klassiskt kräver dock skidor som är riktigt bra, är de sämre faller hon lätt igenom.

I Davos är jag däremot övertygad om att skidorna inte var problemet.

Inlagd: 2017-12-19, 20:20
Skriven av: Jan

Vasstrader, kan du i vänligaste ton jag har ge fan i att använda mitt nick när du skriver??!! Vill poängtera att jag inte har skrivit det inlägg som postades 13:50. Du har någon grav störning herr Vasstrader, hoppas på att slippa se dina inlägg på detta forum framöver.

Inlagd: 2017-12-19, 21:32
Skriven av: Bamse

Det är tråkigt att Oskar inte tagit tag i problemet med multipla alias och falska inlägg.

Inlagd: 2017-12-19, 22:52
Skriven av: Jan

Jan, vet du om någon har kontaktat honom om det? Jag tror inte man kan kräva att han ska följa alla kommentarer här (med tanke på att bloggen egentligen är väldigt inaktiv nuförtiden).

Inlagd: 2017-12-19, 23:27
Skriven av: toriv

@Bamse 21:32
Lugn och fin nu, hur länge har du varit ”Bamse” på detta forum? Jag har har använt ”Bamse” ca 1,5 år kanske längre (kan säker någon modrator kolla upp) och inte förrän på senare tid har jag sätt att någon annan använder samma nick.

Varför ska man gå i taket för mitt inlägg?

Jag tycker att Norge som tillhör värdens rikaste länder gott kan kosta på för egen räkning några doping kontrollanter till OS.
Antidopingnorge har slagit sig för bröstet att dom är bäst på antidoping men i verklighet har det visat sig att så inte är fallet, bl.a. så testar dom inte de aktiva regelbundet, de aktiva har inte gått eller struntat i utbildning om doping m.m.

Nu är det snart jul så om man ska få några julklappar måste man vara snäll, kanske ska ändra mitt nick till Tomten;-)

Inlagd: 2017-12-20, 00:02
Skriven av: Bamse

Bamses kommentar 13:50 tycker jag är helt OK. Jag hade nog kunnat skriva den själv. Men det borde finnas en rubrik ”Dopning inom längdåkningen” för den typen av inlägg för det kommer troligen finnas anledning till mycket debatt kring dopning framöver.

Inlagd: 2017-12-20, 10:58
Skriven av: Tobbe H

Vi är alla tacksamma om Tomten/Vasstrader kunde ta sitt pick och pack och försvinna från detta forum (och tills dess är det bästa att bara ignorera honom). Vi är ändå ett gäng som har utbyte av skidpepp och varandras kommentarer även om Oskar kör bloggen på sparlåga numera. Men att försöka sno någon annans nick borde leda till avstängning tycker jag.

Inlagd: 2017-12-20, 11:04
Skriven av: Per

Ebba Andersson uttagen till OS (på framtidskriterium). Så här säger hon till TT (via SVT):

”– Det känns jättekul, jag blev väldigt förvånad när jag fick beskedet, säger hon till TT.

Det tidiga OS-beskedet ändrar inget i hennes tränings- och tävlingsplanering.

– Jag ska inte köra Tour de ski, det var bestämt sedan tidigare. Nu ska jag träna lite och någon vecka efter nyår ska jag köra i skandinaviska cupen. Och därefter blir det världscuptävlingar.”

Dessutom blev Ida, Falk, Calle, Teodor och Daniel uttagna.2

Inlagd: 2017-12-20, 13:20
Skriven av: swestam

Ebba förvånad för mig var de rätt självklart att hon skulle komma med nu.. sedan föredrar hon de upplägg med träna och skandinaviska cupen vilket var de logiska…

Inlagd: 2017-12-20, 13:59
Skriven av: jossa

Tycker det är bra att de tar ut sex redan nu så att de får förbereda sig ordentligt. (Ebba själv är väl den enda som blir överraskad över uttagningen). Det som däremot möjligen överraskar lite är att inte Oskar Svensson togs ut. Det hade jag förväntat mig. Han slog trots allt både Calle och Teo i premiären och var 4a i VC förra säsongen. Ebba har som bäst varit 13:e under året som gått. Rickardsson då? Lite tidigt kanske men ingen annan av konkurrenterna om en OS-plats har visat något överhuvudtaget.

Inlagd: 2017-12-20, 14:14
Skriven av: Per

@Tobbe H
Tycker man kan lyfta den gamla Astma/Doping tråden då många med mig tycker det är viktigt ämne och så slipper vi skriva om det i övriga trådar.

@Per
Jag har inte knyckt något nick medvetet det kan säkert Oskar eller Jörgen som driver den här bloggen intyga, vet heller inte hur länge den andra ”Bamse” har använt sitt nick.
Bara för man är kritisk till delar av norsk skidsport och deras antidoping så måste man väl inte vara en Vasstrader eller?

Inlagd: 2017-12-20, 14:24
Skriven av: Bamse

Per: Premiären räkans inte man går bara på internationella resultat ännu.. och förra året resultat är svårt att få räkna med även om känslan är att vissa fick de Teodor och Falk men dom hade rätt tunga resultat förra året jämfört med Svensson… Rickardsson ja men rätt ändå ta med han som läget är i herrlaget nu låt han förbereda sig väl…

Inlagd: 2017-12-20, 14:58
Skriven av: jossa

Jossa: Ja, precis. Teo, Falk och Rickardsson är ju inte uttagna på årets resultat. Svensson hade kunnat bli uttagen både på löftesrik-kvoten (det är bara Thorn som utmanar där och då vinner Svensson rätt klart) och – som TP, HF och DR – på förra årets topp-8-resultat.

Inlagd: 2017-12-20, 15:04
Skriven av: Per

Uttagningarna säger ganska mycket att Grip och SOKser väldigt annorlunda på uttagningar. IOK uttagningar känns moderna och är realistiska. SOKskulle aldrig plocka ut Haag, Wiken eller Jönsson. Detta beroende på att de inte gjort resultat. Jag hade gärna sett att SOK plockat ut hela svenska skidtruppen. Då hade inget jäv förekommit.

Inlagd: 2017-12-20, 16:11
Skriven av: Vasstrader

Jörgen/Oskar

Kan du säga till.. stänga av Bamse/Per? De kommer med ett otroliga anklagelser att jag skriver under Bamse.

Sådana där helt felaktiga anklagelser skapar bara en dålig stämning på ett forum.

Inlagd: 2017-12-20, 16:17
Skriven av: Vasstrader

Tycker väl man tog ut ganska exakt så många som man ”var tvungna”. Jag vet att det tvistas lite om Falk, men jag tycker ändå hon är rätt självskriven. Det är medaljer vi är ute efter och nu har vi dessa tre tjejer som har den chansen. Rimligt att övriga som inte besitter den klassen får kämpa om sista platsen ett litet tag till.

Annars är det väl inga konstigheter, Ebba går trots allt på lite andra kriterier. För henne är topp15 i VC kvalificerande, detsamma gäller inte för äldre åkare. Kanske behövde man inte ta ut Teodor nu, jag vet inte. Ännu märkligare att han togs ut som sprintstafettåkare. Dels lär man ju knappast ha spikat det laget, och dels lär han inte ingå i det när lagledningen sagt sitt. Hellner och Calle känns rätt givna att köra den faktiskt. Det är(rimligtvis) sista loppet på OS för båda två. Den klassiska femmilen är givetvis inget för Hellner, och knappast för Calle heller så som hans femmilshistoria ser ut.

Inlagd: 2017-12-20, 19:31
Skriven av: JohanA

Johan
Jag håller med det mesta i ditt inlägg men så uselt som det ser ut i svensk herr längdåkning har jag svårt att se ett större medaljhopp än Theodor .Det är ju bara att kolla tillbaka till Sotji OS när Jönsson tog medalj hur en medioker åkare(Hur Jönsson formmässigt var då)) ändå kan få med sig ett brons hem på grund av hur chansartat sprint är.
Den andra medaljchansen är väl just i sprintstafetten som oxo är lite chansartad men om Calle som vanligt är sjuk så behöver vi en reserv.
Om vi hade haft en topp åkare idag så hade vi nog titta lite mer realistiskt på Hellner, Halvarsson och Rickardsson. Top 6 väldigt bra. Vi har nog aldrig i historien varit så dåliga som vi är just nu på herrsidan. Om vi får med oss en ländmedalj på herrsidan i Korea så vore det en praktsensation.

Inlagd: 2017-12-20, 19:49
Skriven av: karlp

Håller med om att Teo är given i sprint, men han blev uttagen som sprintstafettåkare(förmodligen för att han saknar topp-8 resultat i vinter i sprint) vilket ändå var lite konstigt. Där tycker jag inte att han ska åka, men visst är han förmodligen första reserv.

Då kunde man väl lika gärna tagit ut Svensson till sprinten också, han går dessutom på framtidskriterium.

Inlagd: 2017-12-20, 20:34
Skriven av: JohanA

Vasstrader: tycker du de var rätt att ta ut Teodor och Daniel? i teamsprint och stafetten?

Inlagd: 2017-12-20, 20:50
Skriven av: jossa

Jahapp, har Pichler rent mjöl i påsen?

Inlagd: 2017-12-20, 22:04
Skriven av: Kallner

Teodor är uttagen i sprintstafetten för han inte är kvalificerad i sprint ännu. För att komma igenom SOK nålsögat i nuläget kan man säg.

Inlagd: 2017-12-20, 23:17
Skriven av: peter skigames

Vasstrader, jag överlåter med värme Bamsenicket till dig och återkommer i annan skepnad tills du snor även detta. Ha ett underbart liv, scrollar medvetet ner till vem som skrivit inlägget innan jag läser. Är det du eller något av dina alias så scrollar jag vidare. #luft

Inlagd: 2017-12-20, 23:27
Skriven av: Bamse

T. de Ski blir nästa prövning. Ser att Sundling vill åka. Vill ha en biljett till SydKorea. Blir tufft.
På herr hoppas vi att Calle och Hellner får lite fart på laggen.Hellner är ju trögstartad som en gammal B18 S.Men när motorn går igång blir det bra fart.

Inlagd: 2017-12-20, 23:47
Skriven av: GKA

Eller som en gammal råoljemotor.

Inlagd: 2017-12-20, 23:59
Skriven av: Kallner

Vi hade en sån motor som drev vedkapen…

Inlagd: 2017-12-21, 00:54
Skriven av: GKA

@Bamse 23:27
Istället för att anklaga mig för att byta nick namn kan du svara på hur länge har du haft Bamse som nick?
Som jag har skrivit tidigare har jag haft Bamse som nick en längre tid och aldrig sedan dess bytt nick.
Har svårt att förstå att du blandar ihop mig med Vasstrader vad är det som jag har skrivit som gör att du tror att jag är han?
Kan det bero på att jag har skriv ganska kritiskt om astmamedicinering inom skidor och övrig idrott.
Vasstrader får stå för sina åsikter, jag tror motsatsen till han att inte våra svenska vallare med Urban i spetsen medvetet skulle göra ett dåligt jobb.
Jag har som regel att det jag skriver ska jag våga stå för, öga mot öga mot den eller dom jag ev. skriver om, det är lätt som vissa här att vara kaxig och använda sig av personangrepp när man är anonym.

Tycker det är synd att man inte kan följa vad en person har skrivet genom att t.ex klicka på nick namnet som på vissa forum, då hade det kanske varit lättare att se att jag och hen som skriver under nick namnet Vasstrader inte är samma person.
Tycker det är trist om ni fortfarande tror att jag är Vasstrader.
Om du den andre Bamse jätte gärna vill behålla Bamse som nick kan jag använda Bamse2 ;-)

Förövrigt ser jag fram emot julledighet, umgås med familjen, åka skidor och titta på tour de ski.

God Jul på er.

Inlagd: 2017-12-21, 01:11
Skriven av: Bamse

Fruktansvärt tragiskt att svenska ledningen 8 år efter att supersprintarna Tscharke och Teichmann tar os-silver tror att man ska använda sprintåkare i sprintstafetten… Dessutom kryddat med Jahojärvi och Niskanen senaste, där Jönsson och Petersson var avhängda innan de fick sin Bradbury-medalj.

Hellner och Calle är givna och, tragiskt nog, som det ser ut nu det enda klara medaljhoppet vi har på herrsidan.

Inlagd: 2017-12-21, 10:46
Skriven av: Thorrez

Blev rätt väntade lag till TdS då. Ungefär som jag spekulerade, med undantaget att Eriksson får åka istället för Thorn och att det bara blev sex åkare på damsidan då Sundling & Dyvik lämnas hemma och åkarna på sprintkvoten var lagom intresserade av att åka.

Toppresultat på damsidan ska vi nog inte vänta oss med det här laget.Herrarna måste börja prestera topp10-resultat, helt flera stycken.

Inlagd: 2017-12-21, 11:49
Skriven av: JohanA

Blir nog ett mellanår för Dyvik och Sundling, säsongen är långt liden.

Inlagd: 2017-12-21, 11:53
Skriven av: GKA

Att inga fler damer blev uttagna på sprintkvoten till TdS är lite konstigt. En plats i sprintlaget återstår trots allt att tillsätta. Annars håller jag med om att lagen är de väntade.

Inlagd: 2017-12-21, 12:36
Skriven av: Per

Inlägg skapat här på Skidpepp inför Tour de Ski nu med program och uttagna svenskar.

Inlagd: 2017-12-21, 12:45
Skriven av: Jörgen

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values