27 november 2017, av Jörgen

Lillehammer 2-3 dec

Nu är trupperna till världscupshelgen i Lillehammer 2-3 december uttagna. Under lördagen åks det sprint i klassisk stil och under söndagen skiathlon.

Damer, sprint Herrar sprint
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Jonna Sundling, IFK Umeå
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Linn Sömskar, IFK Umeå
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Emil Johansson, IK Jarl
Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb
Anton Persson SK Bore
Teodor Peterson, IFK Umeå SK
Karl-Johan Westberg, Borås SK
Damer, distans Herrar distans
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Anna Haag, Anna&Emil sportklubb
Charlotte Kalla, Piteå Elit
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Linn Sömskar, IFK Umeå
Emma Wikén, Åsarna IK
Jens Burman, Åsarna IK
Filip Danielsson, SK Bore
Gustav Eriksson, IFK Mora SK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Marcus Hellner, Gellivare skidallians
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF

163 kommentarer till ”Lillehammer 2-3 dec”

SK Bore levererar!

Inlagd: 2017-11-27, 17:41
Skriven av: Vallexperten

Damsprinten blir särskilt intressant här då vi tror att norskorna inte faller igenom som I Ruka. Vi kommer nog inte att få med så många i finalen ,kanske två åkare max.

Inlagd: 2017-11-27, 20:26
Skriven av: GKA

Tack för länken! Jag har skummat igenom rapporten och bevisen mot Legkov är starka. Efter att ha läst dem tvivlar jag inte en sekund på hans skuld. Hoppas nu FIS får tummen ur och stänger av Legkov och övriga ryska åkare som man kan bevisa var med i cover up-programmet i Sochi!

Inlagd: 2017-11-27, 22:23
Skriven av: Henke

Jörgen: Vore kanon om du kunde lägga till startiderna också i bloggpost. Det har hänt mig att jag letat efter starttid och blivit spoilad, så perfekt om man vet att det alltid står där. Tack på förhand.

Inlagd: 2017-11-28, 07:26
Skriven av: Thorrez

Det blir med största sannolikhet en stor norsk dominans rakt över linjen. Hemmaplan, extra startplatser och stark konkurrens om att ta sig in i världscupslagen borgar för många formtoppade norrmän.

På herrsidan är naturligtvis Northugs insats den mest spännande. Har aldrig lyckats bra i Lillehammer, men måste visa framfötterna för att få komma in i värmen igen. Nu tror jag det räcker med att göra en ok sprint så kommer han få åka med till Davos. Landslagsledningen är under press att ta med Petter i laget så Northug behöver knappats vara bästa norrman, men han måste nog åtminstone gå vidare från kvarten.

På damsidan blir det spännande att se den första riktiga duellen mellan Falla och Nilsson.

Vad kan vi egentligen vänta oss av svenska insatser? Mina insiders hävdar att de svenska fortsatt ligger på relativt tung belastning och inte förväntar sig några större bragder. Målet är att släppa upp till Davos i och med att man flyttar sig till högre höjd. Dock önskar jag se bättre insatser av Falk på sprinten, Dyvik och Haag på distans. Teodor måste visa något positivt och på distanssidan måste Richardsson och Burman börja röra på sig.

Inlagd: 2017-11-28, 09:16
Skriven av: Anders

Duellen mellan Björgen och Kalla blir nåt i hästväg. Björgen är vansinnigt sugen på revansch efter missen i söndags. Gissa om hon har laddat under veckan för att vara i bästa form för nåt nytt nederlag vill hon inte veta av. Skulle hon få bita i snön igen vete fåglarna om hon inte blir knäckt.

Inlagd: 2017-11-28, 12:37
Skriven av: GKA

Ganske sikker på at Bjørgen ønsker revansj og kommer til å kjøre veldig hardt under klassiskdelen og rett etter skibytte. Der har Kalla ofte hatt problemer.

Inlagd: 2017-11-28, 12:47
Skriven av: Sven

Högst troligt scenario. Det blir upp till bevis för Kallas nya satsning på att tåla en hög utgångshastighet. I Ruka tröttnade hon efter en pangöppning.

Kalla har dock trivts på Lillehammers banor förut. Är tuffa och ihållande backar utan att ha den där superbranta lutningen. Är det fina förhållanden ska hon kunna hänga med bra. Och fristilsdelen innehåller mycket jobb på treans växel.

Men inte bara Björgen lär vara revanschsugen, även Weng vill nog visa var skåpet ska stå.

Inlagd: 2017-11-28, 12:55
Skriven av: Anders

Ikke glem Ragnhild Haga, hun har fått en ny vår ;)

Inlagd: 2017-11-28, 13:08
Skriven av: pelle

Anders: Till skillnad från alla andra landslag som toppat formen till andra världscuphelgen ;)

Inte meningen att hoppa på dig, definitivt Blomqvists fel med hans konstanta tjat om att svenskarna ”inte släppt upp formen så de ligger rätt på det” när de kommer på 15-25te plats. Mot åkare som, trumvirvel, också vet hur man toppar formen, också prioriterar OS/VM och alltså inte heller gjort det…

Enda undantaget denna helg med kopplet norska åkare precis utanför landslaget som faktisk gjort det. Ska bli kul att se vem som sticker ut. Dem där Petter kanske :)

Inlagd: 2017-11-28, 13:17
Skriven av: Thorrez

är så trött på denna mästerskapsfixering.
Se på skidskyttet och det alpina där cuperna har nästintill samma status som en mästerskapsmedalj.
Sporten ska väl leva under hela vintern och inte bara under 10 dagar i februari,
På sprintsidan är det lite bättre men vem talar om distanscupen?..

I detta avseende håller jag Harvey, Sundby, Calle mfl högt. (och nej, Sundby/Calle prioriterar inte VC pga. de inte vunnit i mästerskap, snarare en konsekvens av det motsatta..)

Inlagd: 2017-11-28, 14:10
Skriven av: Ernström

Thorrez – jag skrev ingenting om de andra landslagen eller hur formtoppen ser ut, jag skrev att de fortsatt är i hård belastning. De flesta har olika cykler under året, finns ingen som ligger på konstant hård belastning ända fram till mästerskapen, det är bara dumt. Beroende på vilket upplägg man har och när man ska åka på tex höghöjdsläger, hur frisk man har varit osv så har man olika cykler. Bara någon som inte vet hur träning går till tror att alla åkare är i samma cykel.

Inlagd: 2017-11-28, 14:22
Skriven av: Anders

Anders: Northugs insats den mest spännande???
Säger det mest ointressanta, kommer inte på pallen.

Kom ihåg var du läste det först.

Inlagd: 2017-11-28, 15:36
Skriven av: Andreas P

Lite off-topic men ändå på temat Norge, OS och längdskidåkning. https://www.youtube.com/watch?v=TDLWFm9cpnc

Inlagd: 2017-11-28, 17:09
Skriven av: Per

Saknar Ebba en sån här helg, hade varit roligt att se henne på dom sugande banorna i Lillehammer(ifjol följde hon med/drog fram Kalla in till mål på Scan Cup 15km K i Lillehammer). Men förhoppningsvis blir det comeback på paraddistansen i Davos istället.

Annars tycker jag det är dags för Falk, Richardsson och Burman att växla upp. En final för Falk, och herrarna topp15 hade varit mer förtroendeingivande än vad man visade i Ruka.

Inlagd: 2017-11-28, 17:59
Skriven av: JohanA

Henke: Sen jag såg Icarus-dokumentären tvivlar jag inte att dugg på att ryssarna var rådopade i Sochi. Har nån sorts hatkärlek till denne Rodchenkov. Egentligen är han ju en idiot, men samtidigt kan man inte låta bli att känna människan bakom och förföljelsen ha kommer få leva med resten av livet. Nånstans är han ändå modig och har gjort alla en tjänst. Jag betvivlar att alltför många fler länder än Ryssland skulle vara kapabla att driva en liknande konspiration, och de flesta som skulle kunna göra det är inte korrupta. Aldrig säga aldrig, men skulle bli förvånad om något liknande nystas upp någonsin igen under min livstid.

Inlagd: 2017-11-28, 18:09
Skriven av: JohanA

På temat ”roligt att se”hade varit roligt att se Tove Alexandersson på skid-SM skulle inte förvåna mig om hon klarat en topp tio placering

Inlagd: 2017-11-28, 18:11
Skriven av: Christian

Ebba Andersson åker i Idre på söndag.

Inlagd: 2017-11-29, 00:52
Skriven av: Peter

…men ingen Frida Karlsson?

Inlagd: 2017-11-29, 12:55
Skriven av: Slakmota

Kalla lovprisar terrängen på Södra Berget och speciellt ”gröna milen”. Kan bara hålla med, den slingan är bland de tuffaste och bästa man kan hitta.
Prova den!

https://www.youtube.com/watch?v=7gdfQ7ZXsaQ

Inlagd: 2017-11-29, 21:53
Skriven av: Kallner

Gröna milen är grymt kul, men hejdlöst tuff. För tuff för mig numera.

Inlagd: 2017-11-30, 08:22
Skriven av: Anders

Andreas P – tror inte jag behöver komma ihåg var jag läste det eftersom det inte var det jag menade. Spelar ingen roll om Northug blir etta eller sist, det är lika spännande ändå eftersom det rör situationen för världens bästa mästerskapskidåkare de senaste åren.

Inlagd: 2017-11-30, 08:25
Skriven av: Anders

Kommer OS att bli av? Som det ser ut idag kan vi nog glömma hela saken. Om ingen kan tala förstånd med gubben i NK förstås.Att lägga ner alla stridigheter. Behövs lite framförhållning om man ska våga starta. Blir OS inte av kommer touren att bli högintressant i alla fall.

Inlagd: 2017-11-30, 11:40
Skriven av: GKA

Ingen Anna Dyvik i Helgen, enligt expressen. Synd, hade velat se en uppåtgående kurva på henne. Kanske blir en av dem som får åka sig i form under touren?

Inlagd: 2017-11-30, 15:14
Skriven av: Markus

Steffi Böhler satte världsrekord i Ruka. Har nu fler VC-starter än Giorgio di Centa och flest av alla någonsin!

Inlagd: 2017-11-30, 15:50
Skriven av: peter skigames

Tro aldrig jag upplevt en gladare WCvinnare än Kalla va i helgen hon hoppade o va överallt i målområdet såg ut som en sol detta va nog något hon drömt om länge att få åka ifrån björgen på detta vis.. hoppas hon få va lika glad efter denna helgs lopp

Inlagd: 2017-11-30, 19:37
Skriven av: Christian

Tror nok ikke Bjørgen er på et lavere nivå i år enn i fjor. Tror heller hun ligger bedre an. Forrige helg tror jeg kun skyldes at Kalla er på et vesentlig høyere nivå i år. Bjørgen var jo langt i fra pallen under minitouren på Lillehammer i fjor i tillegg til at hun såvidt slo Krista i Finland helgen før. Spent på når Weng skal vise seg fram.

Inlagd: 2017-11-30, 21:14
Skriven av: Sven

peter skigames – kul med Böhler. Hon verkar också vara en mycket sympatisk person. Hoppas tyskarna kan komma tillbaka med ett par åkare i toppen.

Inlagd: 2017-12-01, 08:32
Skriven av: Anders

Sven – tror som du att Björgen är i bättre fas i år än förra året. Folk har redan glömt att hon låg en smula efter i säsongsstarten i fjol.

Inlagd: 2017-12-01, 08:34
Skriven av: Anders

Anders, håller med. Tyskarna skickar 6 damer och 5 herrar till Lillehammer och då är ändå Fessel fortfarande borta. Andreas Katz är tillbaks denna säsong efter sin skada.

Inlagd: 2017-12-01, 09:38
Skriven av: peter skigames

Björgen var 15/16 upptagen med annat (barnafödande). Inte konstigt att startsträckan blev längre än normalt 16/17.

Inlagd: 2017-12-01, 10:25
Skriven av: GKA

Tjekaleva stängs också av från OS. Bra att den ryska systematiska dopningen får konsekvenser. Om de håller i detta nu kommer kulturen att ha förändrats om ett par år. Det är jag säker på. Annars känns engagemanget inför helgens tävling lite lägre än inför förra veckans premiär. Men det kan förstås snabbt ändra sig beroende på vad som händer. Särskilt som Northug deltar. Spännande dock med sprint där Falla och några fler duktiga norska sprinters förhoppningsvis är med i heaten på ett helt annat sätt än förra helgen. Skiatlon blir den sista tävlingen av det slaget inför OS när alla de bästa är med. Viktigt för bl.a. Haag och Stina i det svenska laget. Ustiugov gör nog en bättre insats denna helgen. Vore skönt om Burman kommer igång på söndag. Några minusgrader, uppehåll och mulet till växlande molnighet så förhoppningsvis inte så chansartat som i Ruka.

Inlagd: 2017-12-01, 14:49
Skriven av: Per

Per
Håller med om att det är bra om Haag och Stina gör en bra skiathlon men lika viktigt för Kalla som förhoppningsvis kan visa att hon klarar av bytet från klassisk till skate på ett bra sätt där hon haft stora problem ofta.

Inlagd: 2017-12-01, 16:50
Skriven av: Janne

Forstår ikke helt hvorfor Bjørgen stiller til start i morgen. Hun burde jo spare seg til søndagen. Hun er 37 år og restituerer seg ikke like bra lenger. Det er nok godt nytt for Kalla.

Inlagd: 2017-12-01, 18:50
Skriven av: Sven

Hvorfor starter Bjørgen på sprinten i morgen? Selvsagt gjør hun det, hun skal jo prøve og kvalifisere seg til den klassiske sprinten i OL!

Inlagd: 2017-12-01, 19:38
Skriven av: pelle

Tror hun bør glemme sprinten. Tviler på at hun har noen sjans mot Falla og Nilsson. I OL er det vel bare en hviledag mellom skiathlon og sprinten og en hviledag mellom sprinten og 10km fritt. Synes hun bør spare seg litt.

Inlagd: 2017-12-01, 19:52
Skriven av: Sven

Det var din mening, tror ikke Bjørgen tar notis av den… Hun ønsker jo å gå alle distanser under sitt siste OL i karrieren, har hun uttalt før sesongstart!

Inlagd: 2017-12-01, 20:02
Skriven av: pelle

Handlar det inte helt enkelt om att hon vill ha träning, inte minst för att vänja sig vid hög fart?

Inlagd: 2017-12-01, 20:25
Skriven av: Per

https://www.dagbladet.no/sport/bjorgen-vil-ga-alt—det-onsker-ikke-treneren/68731662
Per… Støtter den, meget viktig med hurtighetstrening….
Men er det noen som tåler 6 løp under OL, og den belastning det medfører, så er det en Marit Bjørgen i toppform!

Inlagd: 2017-12-01, 20:48
Skriven av: pelle

”Kalla-före” på söndag, -3 gr och ganska klart.

Inlagd: 2017-12-01, 20:49
Skriven av: Kallner

Haag borde kunna åka lite bättre distans nu utan sprint i benen. Kruxet för henne i skiathlon är väl att hon gärna går med starka ryggar i det klassiska och får betala för det i massa placeringar på andra halvan av loppet.

Jag tror på en rätt offensiv Kalla, skulle inte förvåna mig om hon Björgen, Weng och nån till går loss ganska tidigt.

Sprinten då.. Ja, herrarna utom Calle kan bara gå uppåt. Till att börja med får man se till att klara kvalet. På damsidan tittar jag mest på Falk & Sundling att få upp ångan efter några mediokra tävlingar. Det kan absolut ske men är förvånad att flera spelbolag har Falla som favorit, Nilsson har väl inte förlorat en riktig h2h sedan Kanadatouren 2016. Och har vunnit sex senaste sprintarna hon kört i världscupen. På nåt sätt fortsätter hon vara undervärderad á Northug, den där vinnarauran finns där hela tiden men folk verkar ändå inte köpa den rakt ut.

Inlagd: 2017-12-01, 20:55
Skriven av: JohanA

Emil till semi vore succé.

Inlagd: 2017-12-01, 21:59
Skriven av: Kallner

Minns ni detta? Lite samma känslor som i helgen, bra känslor… https://www.youtube.com/watch?v=MXRiVgDONvE

Inlagd: 2017-12-01, 23:28
Skriven av: Bamse

Så här i efterhand tänker man att just damstafetten på OS 2010 är något Sverige har anledning att gräma sig över. Ett lag med Kalla, Anna Haag/Hansson och Anna Olsson hade varit mycket konkurrenskraftiga då. Men det jämnade ju i o f s ut sig 2014. Andra ”chanser” man ibland kan gräma sig över är Hellners OS-sprint 2014 (hade säkert vunnit utan fall), Kalla på tremilen 2017, Johan Olsson i Liberec och på 50 km i Falun, samt vallamissarna i början på VM 2011 i Holmenkollen. Men allt har förstås motsvarats av tillfällen då Sverige har haft uppsida på marginalerna.

Inlagd: 2017-12-02, 08:24
Skriven av: Per

Svagare kval av svenskorna i Lillehammer än i Ruka. Dock var det små tidsmarginaler. Bjornsens goda form håller i sig. Vann kvalet. Settlin bäst av svenskorna på plats 8. Falk sämst som 22:a. Stina 12:a.

Inlagd: 2017-12-02, 09:21
Skriven av: Per

Sundling slogs ut förresten. Klart sämst av svenskorna.

Inlagd: 2017-12-02, 09:23
Skriven av: Per

Vi som har tillgång till NRK kan se sprintprologen.

Inlagd: 2017-12-02, 09:23
Skriven av: GKA

Man får titta noga när startskottet går i morgon, det lär vara sista gången vi får se Petter Northug tävla i svensk TV.

Inlagd: 2017-12-02, 09:51
Skriven av: Kultingen

Väntade resultat om man bortser från Notrhugs miss. Kul att se Jönsson göra bra ifrån sig. Får se om det håller hela vägen.

Inlagd: 2017-12-02, 10:08
Skriven av: GKA

Märkligt stora tidsskillnader på herrsidan. Samma åktid ungefär men dubbelt så stort avstånd 1-30 som på damsidan. Visar på Kläbos styrka förstås men ändå. Oerhört stora avstånd. 13 sekunder. Brukar väl vara ca 6.

Inlagd: 2017-12-02, 11:01
Skriven av: Per

Återigen ett rejält vinterföre med snöfall men kallare än Ruka och därmed väldigt lättvallat.

Inlagd: 2017-12-02, 11:23
Skriven av: Kallner

Snyggt lopp av Ida. Taktiskt.

Inlagd: 2017-12-02, 11:30
Skriven av: Kallner

Northug har 12 landsmän före sig. Blir inget OS för Northug. Det roliga är att han inte fattar det själv:-)

Inlagd: 2017-12-02, 11:51
Skriven av: Salmander

Nja, Emil som väntat.

Inlagd: 2017-12-02, 11:53
Skriven av: Kallner

Emils tid är över. Han hade ett klockrent läge i början efter finnen och det var helt upp till honom själv men har tappade redan där.

Inlagd: 2017-12-02, 12:10
Skriven av: Kallner

Kowa slog Weng, kul.
Weng verkar inte ha hittat formen än.
Kan Stina få en varning där?

Inlagd: 2017-12-02, 12:24
Skriven av: Kallner

Synes Kowa ser veldig sterk ut sammenlignet med de siste sesongene. Spennende å se henne på klassiskdelen i morgen. Hadde vært moro med seier til Bjornson.

Inlagd: 2017-12-02, 12:24
Skriven av: Sven

Superlopp av Falla, grattis. Och Krista överraskar igen. Stina fick en rejäl smocka i sista backen.

Inlagd: 2017-12-02, 12:45
Skriven av: Kallner

Urstarkt av Falla. Hittills i år saknar Stina stakningen helt. Ingen kraft i den vare sig i Gällivare, Ruka eller Lillehammer. Men det är tidigt på säsongen än så vi får se. Att hon halkar efter Falla i backen är däremot inte ett större problem, tycker jag.

Inlagd: 2017-12-02, 12:47
Skriven av: Per

Blir spennende å se Ustugov i morgen!

Inlagd: 2017-12-02, 12:54
Skriven av: Sven

i finalen var det bara en sprintspecialist, i övrigt väldigt duktiga allroundåkare. Sprintspecialisten kom överlägset sist! Intressant utveckling i herrsprinten

Inlagd: 2017-12-02, 12:55
Skriven av: Emil

Detta kändes riktigt bra av Calle, denna bana liknar banan i OS och är då en av 4 som krossar resten av världseliten. Så detta kan bli bra.

Inlagd: 2017-12-02, 12:58
Skriven av: Markus

Håller med. Calle nu bara 1,7 sek efter Kläbo. Utan att vara i minsta form. Nu är väl inte Ustiugov det heller men Calle har helt klart häng inför OS. Just nu är det ingen annan än de fyra i topp idag som utmanar om pallen på OS.

Inlagd: 2017-12-02, 13:04
Skriven av: Per

Per: Den ända jag kan se är Oskar Svensson. Det han visade i Gällivare var väldigt lovande. Hoppas har får kvitt på denna sjukdom snart nu.

Inlagd: 2017-12-02, 13:08
Skriven av: Markus

Sant, honom glömde jag. :-)

Inlagd: 2017-12-02, 13:34
Skriven av: Per

Svensson er altså den eneste som kan utfordre Klæboe, ustyogov, bolsjynov og Halvarsson i OL? LOL

Inlagd: 2017-12-02, 13:49
Skriven av: Tor

Tro svenskarna hade ganska dåliga skidor idag … fästet var kass glidet var ok nästan alla förlorade i backarna värst för sömska oFalk Märktes även på Stina o Ida fick gå mycket på armarna ingen klagade men Emil antyde det

Inlagd: 2017-12-02, 14:57
Skriven av: Christian

”Calle nu bara 1,7 sek efter Kläbo. Utan att vara i minsta form.”

Hehe, den vanlige unnskyldningen , hver gang man får skambank så er det selvsagt fordi man har lagt inn formtoppen til senere anledninger, synd Calle har lite å vise til ellers, da hadde jeg gjerne trodd på det.

Inlagd: 2017-12-02, 14:58
Skriven av: Neithiri

Expressen förnekar sig aldrig. Calle skämtar om Kläbos överlägsenhet och då skapar man rubrik om ”utspel”:

”Utspelet: ”Han förstör sporten””

Även här ska media vrida åt fel håll.

Inlagd: 2017-12-02, 15:05
Skriven av: Kallner

Kul med Kalles start i år… men med det sopiga immunförsvaret så är väl snart säsongen över

Inlagd: 2017-12-02, 15:44
Skriven av: Christian

Per

Japp, Hellner hade vunnit OS- sprinten i Sotji. En klantig norrman vid nam Glörsen sabbade för Hellner. Ett oförlåtligt misstag av norrmannen. Drog även med sig Ustiugov.. som bäddade för avhakade Jönsson.

Dessutom var Kalla sjuk inför 3-milen..Sverige har gjort 3 kanon- OS på längdsidan och ett 4:e kommer..

Inlagd: 2017-12-02, 17:23
Skriven av: Vasstrader

Northug åker hem, det blir ingen skiathlon i morgon. Nu kan OS behöva flyttas så det tidmässigt passar Northugs form bättre

Inlagd: 2017-12-02, 18:50
Skriven av: Kurt

Då skulle man behöva flytta OS under överskådlig tid..

Inlagd: 2017-12-02, 20:44
Skriven av: Vasstrader

Herlig og se den suverene sprintdronningen fra i fjor Maiken K Falla i dag…. Det var som og se henne fra fjorårets VM, der hun knuste alle i siste bakken, både på sprinten og sprintstafetten.. Også i dag var konkurrentene – enkelt sagt – sjanseløs når hun satte inn rykket!

Inlagd: 2017-12-02, 21:28
Skriven av: pelle

Northug kommer tilbake senere i sesongen om han får mulighet. Regn med han til OL!

Inlagd: 2017-12-02, 22:02
Skriven av: Tor

Vasstr. Du menar ”oöverskådlig”.

Inlagd: 2017-12-02, 22:13
Skriven av: Kallner

Tror att Northug gjort sitt inom längdåkningen om han inte har nåt att skylla på en dag som denna.

Inlagd: 2017-12-02, 22:33
Skriven av: GKA

Den rolig og sindige – Johannes H Klæbo (21år) gidder jeg ikke omtale, hele gutten er bare et stort eventyr i den lille sport langrenn!

Inlagd: 2017-12-02, 22:36
Skriven av: pelle

Nu vänder vi blad. Ska vi få se Hellner i tops på skiathlonen? Kommer Björgen att ha käkat spenat så att hon återtar den lite skamfilade kronan? Spännande upplösning .Imorgon.

Inlagd: 2017-12-02, 22:37
Skriven av: GKA

GKA… Svenskene er så skuffet over dagens resultat, at de gidder ikke å ”vända blad” .. :)
Jeg vet ikke hvor mange vc-seiere de norske utøverne vant i dag, men den suverent beste prestasjon var uten diskusjon – Aksel L Svindal! .. ;-)

Inlagd: 2017-12-02, 23:18
Skriven av: pelle

Tack för showen Petter, det har varit en spännande resa från Sapporo till Falun. Du har gjort mycket gott för längdskidåkning och bjudit på magiska ögonblick. Och du har förändrat förutsättningarna. Stor tack!

Inlagd: 2017-12-03, 00:13
Skriven av: Bamse

Klarer Hellner å henge med i dag? Calle blir vel det største håpet. Calle har jo vært med i mange år nå. Stemmer det virkelig at han bare har tre verdenscupseire? To på Lillehammer i fjor og en sprint i Oberhof i 2013? Han er jo ofte i teten, men vinner jo nesten aldri. Må være frustrerende.

Inlagd: 2017-12-03, 08:35
Skriven av: Sven

Hellner har 5 VC-segrar, lika många som Johan Olsson så 3 VC-segrar när åkaren kommer in i sin bästa skidåkarålder är knappast särskilt dåligt. (Kalla har 10 och Stina 13 VC-segrar)

Inlagd: 2017-12-03, 09:42
Skriven av: Per

Ojala nämner inte ens VM-tvåan Pärmäkoski i uppsnacket. Men Stadlober. Tycker Ojala har tappat lite på sistone medan Fredriksson har blivit mycket säker i sina bedömningar.

Inlagd: 2017-12-03, 10:03
Skriven av: Per

Man önskar nästan att det vore ett OS-lopp.

Inlagd: 2017-12-03, 10:16
Skriven av: Kallner

Inte ens hästdoser av astmadoser hjälper längre för Björgen..

Inlagd: 2017-12-03, 10:18
Skriven av: Vasstrader

Är detta Kallas bästa år? Otrolig form. Snacka om respekt inför OS.

Bra med Eurosport så slipper man höra Lotta Fahlbergs krystande. Måste ha ont i magen konstant.

Inlagd: 2017-12-03, 10:47
Skriven av: Kallner

Kalla är otroligt komplett numera på distans. Helt avslappnad i den branta diagonalen uppför, mycket stark stakning, överlägsen på tremans växel (kör nästan på trean hela vägen i sista långa backen) och ingen direkt svaghet på tvåan i skate.

Inlagd: 2017-12-03, 10:53
Skriven av: Per

Per: Stadlober sexa, pinnen före Pärmäkoski så helt fel ute var Ojala inte..

Dagens lopp: Var härligt att se, var orolig för att Kalla skulle trilla, att hon skulle tappa i samband med skidbytet, att hon skulle bli nedspurtad i mål av Weng. Men hon hade gott om krafter, trillade inte, tappade inte i samband med bytet och gick från Weng i långa backen. Fantastiskt bra åkt!

Inlagd: 2017-12-03, 10:59
Skriven av: Jörgen

Riktigt imponerande ryck av Kalla – ser så enkelt ut men är hon pigg så är det ingen matchar henne på treans växel.

Imponerad av Weng tycker att hon åker och beter sig som den stjärna hon är. Tidigare har det varit lite hej och hå men gått bra ändå. I år känns hon balanserad men ändå offensiv. Gillade hur hon tog ansvar i tätgruppen. Gillade hur hon hanterade bortvallningen förra veckan, besviken men inga överdrivna primadonna fasoner som annars trevliga Falla, Östberg och hon själv tidigare ibland gett uttryck för.

Klassisk Haagare igen, kan inte skejta bra om trött. Stina och WIkén maximerar resultat med taktiska lopp. Dock trist att se den låga nivå Wikén nu håller.

Inlagd: 2017-12-03, 11:04
Skriven av: Jan

Kalla hade ett litet felskär i sista kurvan, där var det nära men hon åkte offensivt utför och minst lika bra som Weng.
Bestämdheten i hennes ryck imponerar och att hon är så uthållig när hon väl sätter fart.

Inlagd: 2017-12-03, 11:07
Skriven av: Kallner

Läser att Kalla inte får någon bonus för sina framgångar av skidförbundet. Skandal! Hon som bekostar sin egen satsning skall inte få del. Byt ut gubbarna, hon räddade Sverige från katastrof i Lahtis.

Inlagd: 2017-12-03, 11:41
Skriven av: nn

nn: ja, det Kalla betyder för svensk skidåkning och som förebild för ungdomar går inte ens att mäta i pengar. Klart hon ska ha bonus.

Inlagd: 2017-12-03, 11:46
Skriven av: Kallner

Ebba Andersson gjorde säsongsdebut idag. Hon vann 10 km klassiskt i Idre men bara med 1 sek före Maria Nordström. Hon är helt uppenbart inte riktgt tillbaka än efter sin skada.

Inlagd: 2017-12-03, 12:11
Skriven av: Per

Universumklass!!

Inlagd: 2017-12-03, 13:02
Skriven av: Kallner

Per

Så Ebba är inte tillbaka trots att hon vinner:)

Den där dopinghunden skall nog nosa lite på Kläbo;)

Inlagd: 2017-12-03, 13:03
Skriven av: Vasstrader

Bra ändå av den kroniske astmatikern Sundby med 80% lungkapacitet att kunna dra på så pass rejält i backen.

Inlagd: 2017-12-03, 13:06
Skriven av: Kallner

Burman skämmer bara ut sig, varför skickar Grip ut honom i VC? Låt han vara hemma..

Inlagd: 2017-12-03, 13:07
Skriven av: Vasstrader

Vasstrader; dopinghunden er opptatt med å snuse på Kalla

Inlagd: 2017-12-03, 13:07
Skriven av: Tor

Vasstrader.. ”klæbo tappar 1;40 på Manificat på 15 km fri.. han lär inte ha något att göra i skiathlo i os”… :):)!!!!!!

Inlagd: 2017-12-03, 13:08
Skriven av: pelle

Japp, Sundby verkade trivas bra i den kalla luften.. vilket vanligtvis är rena rama mardrömmen för en astmatiker. Vilken pajas som personifierar längdskidåkningen..

Kallas insatser är helt otroliga om man ser i det perspektivet att hon aldrig tagit några astmediciner..men ändå utklassar de som intar astmamediciner..

Inlagd: 2017-12-03, 13:10
Skriven av: Vasstrader

Skulle dopinghunden vara runt och nosa i det norska landslaget skulle han varai sitt esse..:)

Inlagd: 2017-12-03, 13:12
Skriven av: Vasstrader

Vad jag önskar att det fanns ett filter här så man slapp läsa Vasstraders alla bittra kommentarer!

Inlagd: 2017-12-03, 13:45
Skriven av: Henke

Sundby kommer nog att ha minst en man före sig i mål när det gäller i år också. Undrar hur tankarna går hos honom.
Nästan osannolikt att Norge genast fick fram en efterträdare till Northug som förmodligen har kört slut på sin kropp.
De som fortfarande tycker att det inte krisar inom svensk herrlängd förstår jag mig inte på. Återväxten är i det närmaste obefintlig.

Inlagd: 2017-12-03, 14:03
Skriven av: Tobbe H

Henke: Det finnes forum for langrenn hvor det også finnes moderatorer. Slike som Henric/Vasstrader holder på til de blir utestengt. Og på et sted hvor eieren selv ikke orker mer, så vil han holde på til
Oskar ikke gidder å betale for domenet lenger.

Skidpepp var i sin tid et bra forum, men det er lenge siden (og det er ikke bare takket være Vasstrader sin ankomst).

Inlagd: 2017-12-03, 14:07
Skriven av: mac

Läste en fundering någonstans om att Kalla kanske hade lättat ett par kilo och frågan är om inte det kan stämma.

Inlagd: 2017-12-03, 14:07
Skriven av: Tobbe H

Mac

Stick dit då så slipper vi en massa troll här.
Massa ” norrmän”.. som inte är norrmän..

Bitter? Jag har glimten i ögat:) Smiley= ej bitter

Forumet behöver kunskap och sannningen..
Nu har vi fått bort lögnerskan Johaug;)

Inlagd: 2017-12-03, 14:15
Skriven av: Vasstrader

Vasstrader: Du börjar bli väldigt tjatig och jobbig. Akta så att du inte blir någon slags dopningshaverist.

Inlagd: 2017-12-03, 14:42
Skriven av: Tobbe H

Tobbe

Du behöver inte läsa vad jag skriver. Doping kommer att vara aktuellt under lång tid framöver..

Så länge Norge inte tar doping på allvar kommer det att skrivas mycket..

Inlagd: 2017-12-03, 14:59
Skriven av: Vasstrader

Tobbe H: Jo jag tror det. Har noterat att hon sett väldigt ”fit” ut på bilder från sommarträningen. Hon har nästan blivit vegetarian enligt vad hon sagt. Kan vara en del i detta. Nu är det av miljöskäl hon ändrat men en bonuseffekt kan det vara.

Inlagd: 2017-12-03, 15:02
Skriven av: nn

Visst är svensk herrskidåkning inne i ett stort vakuum när Hellner o Daniel är de som är bäst och då på plats runt 15!
Calle hänger som så ofta med huvet. Inget positiv alls. Han behöver nog mycket mentalt stöd också. Han har väl aldrig hittills varit en stabil distansåkare utan har framförallt sprintegenskaper.
Burman ser också ut att ha långt kvar.
Idag var det verkligen rejäl åkning trots masstart och de som inte orkade idag har alla en tuff resa de kommande veckorna. Kan det vara så att masstarterna blivit mer intressanta i takt med att Northug tacklat av? Det började med att Sundby satte fart på loppen och det har hållit i sig sedan dess.

Inlagd: 2017-12-03, 15:12
Skriven av: Kallner

Kläbo körde 4 hårda lopp igår.. hade ändå en galen spurt idag., varningssignaler..

Inlagd: 2017-12-03, 15:25
Skriven av: Vasstrader

Längdskidåkning är normalt inte en västkustbos första idrott. Så inte heller för mig.

Men, ni kunniga, varför envisas förbundet med att skicka maximalt tillåtna antalet åkare till VM och OS?
För alla står det väl klart att vi har 2-3 åkare, manliga respektive kvinnliga, som kan placera sig bra. Tag ut ett antal som motsvarar stafettlag och låt resten stanna hemma och stå i reserv att snabbt kallas in.
Dvs. ställ högre krav och inte minst öka konkurrensen för att bli primärtuttagna.

Som Sverige agerar så luktar det kapitalförstöring eller nonchalans med pengar!

Inlagd: 2017-12-03, 15:48
Skriven av: Dingle

Det är helt klart en knivsegg de balanserar på inför OS. Och man förstår på Haag i intervjun idag att de i princip bara har kört på med hård belastning under hela veckan. Inget ”överskott” inför en VC-helg under ett OS-år inte. Ebbas kropp verkar inte ha hållit för belastningen i A-laget under försäsongen och Burman kan också ha gått över gränsen. Calle, Daniel och Hellner ligger däremot rätt bra till, gissar jag. I synnerhet Calle och Hellner. Osäkert med Haag men gissar att hon också kommer komma med skjuts efter nyår. Stina (och Falk) är det stora frågetecknet. Har hon gått över sin knivsegg i höst och tränat för hårt? Jag tror inte det ändå men oj vad det såg segt ut igår.

Inlagd: 2017-12-03, 15:54
Skriven av: Per

Vasstrader: Det är problemet haverister har. De blir så tjatiga att ingen längre orkar lyssna oavsett hur rätt de har. Jag ska följa ditt råd och inte läsa.

Inlagd: 2017-12-03, 16:31
Skriven av: Tobbe H

Stina Nilsson var inte alls i form i vissa av tävlingarna inför förra årets jul.. men sedan exploderade hon i tds.
Hon hade fortfarande syra i benen i finalen. Semin kom alldeles för tätt inpå..

Inlagd: 2017-12-03, 16:43
Skriven av: Laser

Dingle: Vad vore hockey-VM med endast Ryssland, Sverige, Canada och USA?

Sverige är en längdnation och självklart ska vi skicka så många vi får. Vem trodde Nelson skulle göra så bra lopp i Sotji, det går att sticka upp och överraska även om man inte är högt rankad. Dessutom sporrar det yngre åkare att vi har en rejäl trupp från flera delar av landet.

Inlagd: 2017-12-03, 16:55
Skriven av: Kallner

Har vi noen gang sett et større talent enn Klæbo? Vinner alt i en alder av 21. Vet det er tidlig i sesongen, men likevel.

Inlagd: 2017-12-03, 16:55
Skriven av: drazyc

Håller med dig drazyc det närmaste är väl svan men det är ju så svårt att jämföra …längdskidor var mycket större då än nu o fler länder med toppåkare …nu handla det bara om Norge nästan inga andra länder satsar på alvar ingen status med längdskidor längre bland yngre tro jag

Inlagd: 2017-12-03, 17:21
Skriven av: Christian

Om vi nu ska envisas och skicka antalet åkare, varför då inte skicka ett stafettlag + 1 reserv. Därpå fylla kvoten med lovande åkare, och inte som nu, fylla ut med åkare som vi till 95 % säkerhet inte tillför nationen något plusvärde.

Är det så att ni blivit blinda i skrået och inte vågar stiga utanför skaklarna? Eller skulle min tanke drabba någon av er.

Inlagd: 2017-12-03, 19:07
Skriven av: Dingle

Dingle: Det är väl precis så OS-laget kommer formeras misstänker jag. Någon mer än topp-5 på sprint och distans + lovandekvot är varken aktuellt på dam- eller herrsidan. Du har faktiskt mer än 20 åkare när du räknar som du gör. Till Sochi var det 16 totalt. Det lär bli något liknande i år.

Inlagd: 2017-12-03, 19:24
Skriven av: Per

2006: Jens Svartedal
2010: Odd Björn Hjelmeseth
2014: Eldar Rönning

Röd tråd.. någon som vet?:-)

Inlagd: 2017-12-03, 19:35
Skriven av: Laser

Mitt OS-lag efter två VC-tävlingar.
Damer distans: Kalla, Stina, Haag, Ebba + en reserv.
Damer sprint: Stina, Ida, Falk + en av Settlin/Sömskar/Sundling/Nordström. 8 damer alltså.
Herrar distans: Hellner, Calle, Rickardsson, Burman. En reserv.
Herrar sprint: Calle, Teo, Oskar, Emil.
8 herrar och 16 totalt i så fall.

Inlagd: 2017-12-03, 19:36
Skriven av: Per

Jag är orolig för herrstafetten. Danne, Hellner, Calle visst dom kommer nog hålla klassen i OS. Men så svag som Burman är nu undrar jag om han kommer tillbaka till toppslag på ett månader. Ser ut som att han är kraftigt övertränad. Svensson är evigt sjuk och Jönsson sliter också med diverse bekymmer i säsongsupptakten. Startsträckan kan bli en mardröm mot typ Tönseth/Dyrhaug och valfri uppstickarryss där vi redan har ett underläge oavsett vem vi ställer på benen.

Ingen större risk att Kalla är ”för” bra. Snarare ger det bara henne chansen att vara ännu bättre på mästerskapet, jämfört med ifjol när hon lappade ihop säsongen där.

Sen kan Stinas strategi att inte vara för bra före jul kännas försiktig i överkant. Förstår det med tanke på VM ifjol, men jag tror nog gott att hon kunde släppt lite mer på träningen här i säsongsinledningen om hon ändå inte ska köra touren sen.

Inlagd: 2017-12-03, 20:37
Skriven av: JohanA

Laser.. (vasstrader)… Disse ”røde trådene” som du er så jævla opptatt av, befinner seg kort sagt i ditt syke hode – lillegutt .. ;-)
Ser at Calle H trivdes svært dårlig på Lillehammer… Syns det er meget trist å høre, for byen har store tradisjoner når det omhandler vinteridrett…

Inlagd: 2017-12-03, 21:13
Skriven av: pelle

Kalla virker veldig sterk om dagen. Spent på om hun klarer å høyne nivået ennå et par hakk når OL kommer. Bjørgen kommer til å heve seg kraftig slik hun gjorde forrige sesong.

Inlagd: 2017-12-03, 21:40
Skriven av: Sven

Johannes Klaebo har en fart som ingen annan, en sällan skådad talang, leker med de andra, otroligt att han kommit fram så fort, verkar sympatisk som få men kan ändå inte uppskatta honom till 100% då han ”I JVM i Rumänien i tog Kläbo tre VM-guld och var en av dem som använde inhalator mot astmaliknande symptom, en så kallad ”forstöverapparat”.
Calle Halvarsson vann ju i Lillehammer förra året sedan han börjat använda astmamedicin inför den vintern, har visst slutat tills i år efter sin operation, nu är han långt ifrån att utmana de bästa, man kan ju undra hur det kommer sig?

Inlagd: 2017-12-04, 07:28
Skriven av: KE

Det verkar ha löst sig för Kallas bonus. Hon får som alla andra och det var på tiden. Hennes utgifter per säsong är säkert betydande så det är goda nyheter.

Inlagd: 2017-12-04, 08:26
Skriven av: nn

Visst, men som Sares säger så har det aldrig varit en konflikt med Kalla, det är ju en tidningsanka. Man har haft sina avtal med träningsgruppen, men saknat avtal med världsåkare åkare utanför vilket är logiskt. Jag är övertygad om att Kalla tagit på sig en del sponsoruppdrag eller liknande i utbyte för att få ta del av bonussystemet. Härlig goodwill för skidförbundet dock, när det i princip framstår som att man kommer ge Kalla allmosor. Perfekt timing också när det går som allra bäst.

Idag ska det bli spännande att se om Ebba tas ut till Davos.

Inlagd: 2017-12-04, 09:56
Skriven av: JohanA

Inte är det logiskt då detta kom upp redan i Lahtis VM och inget händer före tidningarna börjar bråka. Norge har redan detta sedan länge så helt okänt är inte upplägget heller. Bättre sent än aldrig dock.

Inlagd: 2017-12-04, 10:08
Skriven av: nn

Hur fn har Skidförbundet resonerat när det gäller Kalla? Om åkare själva betalar sina läger.. och resultatet blir väldigt lyckat.. så blir det också väldigt lyckat för Skidförbundet. Kalla ger enorm goodwill till Skidförbundet med sina medaljer. Självklart hon skall få bonusar som alla andra. Det är så idiotiskt aty tänka något annat. Man baxnar.
Vill åkare betala dina egna läger under försäsongen så är det självklart de skall få göra det. Annars är det något socialistiskt tänk som syftar på att lagandan på något sätt kanotas. Det är vara missunnsamma lagkamrater som kan opponera sig. Sådana som är klart sämre och inte kan unna sina lagkamrater framgång.Väldigt dåligt skött av Skididrottsförbundet.

Inlagd: 2017-12-04, 12:11
Skriven av: Vasstrader

Ebba i Davos, minsann. Men vi ska nog inte skruva upp förväntningarna för högt här.

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/svenskan-tillbaka-men-northug-petas/

Inlagd: 2017-12-04, 12:34
Skriven av: Freddy

Laget till Davos har släppts.

Damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Anna Dyvik, IFK Mora SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, Anna&Emil sportklubb, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK.

Herrar
Gustav Eriksson, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Emil Johansson, IK Jarl, Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Inlagd: 2017-12-04, 12:34
Skriven av: Per

Ebba gör VC-debut för i år alltså och Svensson + Thorn är tillbaka. Maria Nordström får stanna hemma.

Inlagd: 2017-12-04, 12:35
Skriven av: Per

Hoppas inte Ebba gör en Lisa Larsen!

Inlagd: 2017-12-04, 12:47
Skriven av: Tomas

Noterar också att Glöersen, Dyrhaug och Röthe (och så Northug då) inte blir med till Davos. Istället kör man med Taugböl och Björnestad Skar på 15 fritt. Lite märkligt kan tyckas men man kanske vill hålla nere truppen. Glöersen gjorde iof ingen glad i Lillehammer men han specialsatsar ju på 15 fritt i år och tvingades genomlida en hård klassisk del. Dyrhaug och Röthe tvingades ju bryta, någon som vet skadestatus på de båda?

Inlagd: 2017-12-04, 12:48
Skriven av: Anders

Taugböl har precis som Dyvik friplats

Inlagd: 2017-12-04, 13:17
Skriven av: Jan

Säger en del om Norges sanslösa bredd (igen) att de hade fyra i topp på herrsidan igår. Samtidigt som stjärnåkare som Dyrhaug, Roethe, Krogh, Toenseth m. fl underpresterade. Otroligt.

Inlagd: 2017-12-04, 13:27
Skriven av: Freddy

Vasstrader: Skidförbundet har nog inga som helst problem med att Kalla står utanför när hon betalar för sig själv, men jag ser ingen koppling mellan det upplägget och bonusar. Om landslaget inte inbringat någon inkomst hade det inte funnits prestationsbonusar för någon. Dvs. hade alla åkare stått på egna ben som Kalla, hade det inte funnits något landslag och ingen hade fått någon bonus från skidförbundet. På den punkten råder det inga tvivel, och därför kan man inte bara vifta bort det med ”självklart ska Kalla ha bonus, hon är ju bäst”, utan att ha något konsekvenstänk med i bilden. I detta fall är det nog trots allt rätt att kompromissa fram en lösning, men om fler gör samma sak kan det bli problem. Det är i inget fall en svartvit fråga.

Skulle inte tycka det vore konstigt om någon lagkamrat opponerade sig(det kommer inte hända), att vara med i landslaget kan likställas med att ha ett kollektivavtal. Dessa åkare får ekonomisk stabilitet i utbyte mot en hel del frihet. Kalla får nu lite av denna stabilitet, trots att hon har en egen finansiering(Kalla tjänar faktiskt pengar på att stå utanför landslaget, tro inget annat!).

Inlagd: 2017-12-04, 14:16
Skriven av: JohanA

Inlägg skapat nu här på Skidpepp inför Davos inkl de uttagna trupperna dit.

Inlagd: 2017-12-04, 15:10
Skriven av: Jörgen

klart man hade hoppats att Ebba hade utklassat motståndet i Idre, men det var ju också hennes första tävling för året, och i klassisk stil. Ska bli väldigt kul att se henne åka 10 fritt igen!

Inlagd: 2017-12-04, 15:11
Skriven av: Emil

JohanA: Nu har hon ju kommit överens med skidförbundet om ett avtal.

Det som var konstigt var att Sveriges landslag hade kunnat få bonusar efter hur många pallplatser dom tar, och den som redan har bidragit med två första platser skulle bli utan, men dom andra få ta del av bonus.

Inlagd: 2017-12-04, 15:13
Skriven av: Andreas P

Det är ju sponsorerna som ser till att det finns pengar att betala ut bonusar och då Kalla står utanför landslaget så betalar hon inte tillbaka till sponsorerna genom att medverka på sponsorträffar, medverkan i reklam etc så jag tycker skidförbundets utgångspunkt var helt rimlig.

Inlagd: 2017-12-04, 16:05
Skriven av: swestam

swestam: Den analysen håller inte riktigt. Plocka bort Kalla och sponsorernas (och publikens) intresse för det svenska skidlandslaget skulle generellt sett vara mycket mindre. Plocka därtill bort Stina Nilsson och inte mycket skulle vara kvar öht.

Inlagd: 2017-12-04, 17:34
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: Vad har Stina med detta att göra? Vad jag vet så är Stina med i landslaget året runt.

Och landslagets sponsorer sponsrar just landslaget.

Så jag tycker din kommentar inte riktigt håller.

Inlagd: 2017-12-04, 18:43
Skriven av: swestam

Johan A/Swestam: Hur menar ni att Kalla tjänar pengar på att stå utanför laget? Ekonomiskt kan det inte vara annat än förlust för henne och en mindre kostnad för förbundet. Hon tävlar i samma utrustning som övriga med all den reklam det ger förbundet. Tobbe har rätt i att individerna har ett marknadsvärde även om vi kan tycka illa om det.

Inlagd: 2017-12-04, 19:50
Skriven av: nn

nn: Nu vet jag inte om jag hänger med, något sådant har jag inte hävdat. Jag har inte heller förnekat något om individernas marknadsvärde.

Inlagd: 2017-12-04, 20:47
Skriven av: swestam

swestam: Du gör en poäng av att sponsorer inte får något tillbaka från Kalla ”hon betalar inte tillbaka” skriver du. Dvs hon har fått något hon inte förtjänar. Jag tror inte det lilla som sponsorerna får under sommaren är i närheten av vad de får under tävlingssäsong med all media och där kommer marknadsvärdet in. Johan var den som var övertygad om att Kalla tjänade pengar på att vara utanför laget hur han nu kan tro detta. Förbundet tjänar pengar på att Kalla betalar sina egna läger och resor. Dessutom ger det plats för någon annan att träna med laget vilket säkert är väldigt eftertraktat.

Inlagd: 2017-12-04, 21:29
Skriven av: nn

swestam: Sponsorerna är inte intresserade av själva landslaget, de är intresserade av publiken som lockas av landslaget. Och publiken skiter fullständigt i vilka Kalla tränar med. De vill bara ha en upplevelse i rutan eller på plats och det får de när Kalla åker. Kalla och i viss mån Nilsson bär för närvarande en mycket stor börda när det gäller publikintresset.

Inlagd: 2017-12-04, 21:51
Skriven av: Tobbe H

nn: Nej, jag menar inte att hon får något hon inte förtjänar.

Sponsorerna betalar skidförbundet stora summor pengar som de bland annat använder för att betala ut bonusar till åkarna vid pallplatser och medaljer. En av motprestationerna från skidförbundet är att landslagsåkarna är med på sponsorträffar och medverkar i reklamfilmer för sponsorerna. Detta är alltså Kalla inte med vid och då kan det vara rimligt att hon inte får några bonusar då dessa bör gå till de åkare som är med i landslaget året om.

Jag menade att detta var rimlig som en utgångspunkt för skidförbundet. Men säger inte att det är fel att Kalla och skidförbundet nu har kommit överens.

Inlagd: 2017-12-04, 21:58
Skriven av: swestam

Tobbe H: Sponsorerna når publiken genom åkarna. Landslagsåkarna är ”tillgängliga” för sponsorerna år runt, det är inte Kalla. Därför menade jag att som utgångspunkt för förbundet så är det rimligt att inte betala ut några bonusar (som sponsorerna till stor del har finansierat) då hon inte är ”tillgänglig” för sponsorerna året runt.

Inlagd: 2017-12-04, 22:06
Skriven av: swestam

Swestam

Kalla och Stina Nilsson står för 80 % av landslaget där Kalla är betydligt större än Stina.

När Kalla tar på sig landslagströjan så innebär det goodwill för sponsorerna..så jag förstår inte ditt och andras resonemang.
De andra spelar verkligen andra fiolen och skall vara glada att de får allt serverat på läger. Hur många pallplatser har vi haft på den kvinnliga sidan ( förutom Kalla och Nilsson) de senaste 10 åren? Falk gjorde det bra förra året men annars är det tunt..

Haag fick till sin livs fullträff,, för snart 8 år sedan..sedan? Hur många pallplatser har Haag på 8 år? Tror hon fick någon pallplats i någon deltävling i tds för några år sedan.. annars? Efter OS det har Skidförbundet och IOK serverat henne ett otaliga läger, tävlingar i VC, VM och OS. Vad har de fått tillbaka mer än en glad tjej?

Inlagd: 2017-12-04, 22:14
Skriven av: Vasstrader

Swestam

Så du menar att Anna Dyviks tillgänglighet ” året runt” betyder mer för sponsorerna än när Kalla åker i landslagströjan i VC i TV? :)

Tillåt mig att skratta. Anna Dyvik är en nobody..en person som skall vara glad att hon får allt serverat..men när tror ni hon betalar tillbaka till Skudförbundet i form av pallplatser i VC, VM eller OS.. Jag är inte ens säker vi kommer att få uppleva detta..

Inlagd: 2017-12-04, 22:22
Skriven av: Vasstrader

Nu tänker jag pallplatser för Haag individuellt och inte i stafett..

Inlagd: 2017-12-04, 22:25
Skriven av: Vasstrader

Vasst: Alla förtjänar respekt för sin satsning. Utan den hade vi inget lag öht. Haag är sina bästa stunder en riktigt bra åkare och en tillgång i stafetter. Synd bara att hon inte hittade tillbaka till 2010 nivå. Dyvik och de yngre får vi inte sluta hoppas på.

Inlagd: 2017-12-04, 23:51
Skriven av: nn

Nn

Visst är Haag en bra komplementsåkare vars insats i t ex stafetter kan bara så stabila så att laget faktiskt tar medalj i slutänden. Men den är aldrig så att man ser att Haags insats var helt avgörande för en stafett.

I OS 2014 hängde hon inte med finskan och tyskan på 3:e sträckan. Hade vi inte haft Kalla på sista sträckan hade vi inte ens tagit medalj då Björgen var 8 sekunder efter..
I bästa fall får man stabila insatser av Haag..men det glänser inte om henne..bara gjort under OS 2010..

Inlagd: 2017-12-05, 07:17
Skriven av: Vasstrader

Visst skall vi hoppas på Anna Dyvik..men steget från U23 till senior har inte varit smärtfritt.. Risk att hamna i samma fack som resten av svenskorna gjort de senaste 10 åren. Alltså i bästa fall kan hon bli en stabil stafettåkerska.
Den enda som jag tror på är Ebba Andersson.
Såg vissa ljushetstecken när det gäller Jonna Sundling inför VM förra året. Såg ut att lossna lite men sedan blev hon sjuk och efter det har det inte tagit fart..

Inlagd: 2017-12-05, 07:21
Skriven av: Vasstrader

Swestam skrev: ”Det är ju sponsorerna som ser till att det finns pengar att betala ut bonusar och då Kalla står utanför landslaget så betalar hon inte tillbaka till sponsorerna”

Hur tänker du här? Kalla under tävlingssäsong är nog betydligt mer intressant för landslagets sponsorer än några sponsorjippon under sommaren. Dessutom är hälften av Kallas personliga sponsorer också partners med förbundet. Kalla är nog den enskilda åkaren som drar in mest sponsorpengar till laget, även om hon står utanför landslaget under sommaren.

Att Kalla inte åker Tour de Ski tror jag däremot kan vara ett större problem för vissa sponsorer. Där tappas väldigt mycket synlighet under viktiga TV helger.

Inlagd: 2017-12-05, 08:29
Skriven av: Johan

Vasstrader: Vilka mer än Kalla om du räknar så har gjort avgörande insatser? Haag har väl gjort en sämre stafett 2014 seden bra stafetter utifrån vad man kan förvänta sig.. sedan gör ju alla någon gång en mindre bra stafett de har även Kalla Johaug o Björgen gjort sett till vad man kan förvänta sig.. hur har de gått för ersättarna till Haag dom gånger hon inte åkt 2010 Pajala tappa 1.06 på bästa tid med Haag i laget den gången hade vi haft en bra guldchans.. 2015 Rydan tappa 20 sek på bästa tid…att Sverige på papperet ofta innan ska ta mer än silver är heller inte jätte realistiskt så länge Norge finns med den bredd och topp att gnälla den gången de blir Guld på något kan jag tycka väldigt onödigt men kommer ju från en som kritisera förbundskaptenen förra året för att inte ta ut sjuka åkare ;)

Inlagd: 2017-12-05, 08:45
Skriven av: Jossa

Tycker också att Kalla och bonus är en bagatell. Hon har stor frihet och god ekonomi. Skandalen under senare år är istället Jenny Rissveds och cykelförbundet. Frågan är om Cykelförbundet inte knäckte sin största talang på år och dagar där (även om det var annat som spelade in också). Rissveds är f ö den enda svenska damidrottare som har uppmätt högre syreupptagningsförmåga än Charlotte Kalla…

Inlagd: 2017-12-05, 13:19
Skriven av: Per

Per: kommer inte ihåg helt rätt vad Emma Johansson sa om situationen för Jenny Rissved har för mig att hon sa något klokt under VM och då var de inte så solklart att man skulle gå på Rissveds linje helt tänker att Emma borde ju ha rätt bra koll men som sagt kommer inte ihåg exakt vad hon sa…

Inlagd: 2017-12-05, 13:27
Skriven av: Jossa

Jenny verkar väldigt obekväm i rampljuset. Verkar var en skör och känslig tjej.

Inlagd: 2017-12-05, 16:16
Skriven av: Vasstrader

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values