20 november 2017, av Jörgen

Världscuppremiären i Ruka

Nu är trupperna till världscuppremiären i finska Ruka 24-26 november uttagna:

Damer Herrar
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Anna Haag, Anna&Emil sportklubb
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå elit
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Maria Nordström, Ulricehamns IF
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Jonna Sundling, IFK Umeå
Linn Sömskar, IFK Umeå
Jens Burman, Åsarna IK
Gustav Eriksson, IFK Mora SK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Marcus Hellner, Gellivare skidallians
Teodor Peterson, IFK Umeå
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Karl Johan Westberg, Borås SK

Det blir en minitour under helgen:
Fredagen – sprint klassisk stil
Lördagen – 10/15 km klassisk stil
Söndagen – 10/15 km jaktstart fristil

270 kommentarer till ”Världscuppremiären i Ruka”

Ebba Andersson är inte med (skadad) men även Emma Wikén och Sofia Henriksson är inte med från landslagets första träningsgrupp. Är lite förvånad för ledningen har tidigare låtit Wikén tävla sig i form i världscupen men det tycks inte gälla längre?

Inlagd: 2017-11-20, 22:03
Skriven av: Jörgen

Ska bli intressant med Ruka. Stina vinner väl korta häcken och Kalla tar väl en total pallplats skulle jag gissa.
Herrarna får det lite tyngre men man vet inte vad Calle kan hitta på i totalen.
Jörgen, Grip har väl äntligen lessnat på Wiken och satt ut henne i kylan en tid.

Inlagd: 2017-11-20, 22:19
Skriven av: GKA

Jörgen: Wikén åkte helt enkelt för dåligt nu i helgen samtidigt som det är mycket högre konkurrens nu.

Sedan om man skall se det ur ett OS-perspektiv så tror jag Ruka är viktigast för allroundåkare och sprinters medan för renodlade distansåkare så är Lillehammer, Davos och Toblach viktigare och då tror jag att Wikén och Henriksson kommer få chansen.

Inlagd: 2017-11-20, 22:57
Skriven av: swestam

Så här var mitt lag mina tankar inför premiären i Ruka för ca en månad sedan..

Till premiären blir de väl i stora delar landslagsåkarna har vi 9 platser + Dyvik är väl skador och sjukdomar som kan öppna upp en del..skulle säga att giva är Kalla Nilsson Ida Haag Falk Sömskar Dyvik.. sedan vet jag inte hur man tänker kring matchningen av Ebba och Jonna pg skador och sjukdoms historiken om man vill starta lite lugnt i stället för 3 tuffa tävlingar på 3 dagar… Sofia o Emma är väl dom som kan ligga lite risigt.. utmanare är väl i fösta hand Settlin Nordström Öberg..

Inlagd: 2017-10-23, 12:05
Skriven av: jossa

Inlagd: 2017-11-20, 23:40
Skriven av: jossa

Os uttagning sker 19/12 och 16/1 Kriterier topp 8 eller framtidsnamn samt stafettlag.
Kalla , Stina och Hellner är klara.

Inlagd: 2017-11-20, 23:44
Skriven av: GKA

Viktig tävling för sprintarna. Ruka och Lillehammer lär betyda mycket för laguttagningar.

Inlagd: 2017-11-21, 07:55
Skriven av: peter skigames

OS-laguttagningarna då alltså :)

Inlagd: 2017-11-21, 08:43
Skriven av: peter skigames

Borde inte Calle varit nominerad också sett till WC resultaten förra året? etta och två i dom klassiska sprint som var de är även en OS distans + att han vann 10 km i Lillehammer och tre i Faluns 3 mil även en del andra bra resultat.. vet inte om Hellner hade bättre toppar han vinner en tävling mitt i tävlingen i en jaktstart och är trea en gång

Inlagd: 2017-11-21, 09:11
Skriven av: jossa

Är inte utan att jag blir lite småbekymrad över att Wikén, Henriksson och Andersson inte är med av olika anledningar. Inget ont om de övriga men Wikén har ju visat historiskt att hon kan hålla hög klass och Henriksson och Andersson skulle ju vara våra största talanger som skulle ta över.

Inlagd: 2017-11-21, 11:44
Skriven av: Anders

Angående diskussionen i vinterstudion i lördags om generationsväxlingen på herrsidan:

vi har kanske 5 damer till start i helgen som har en i alla fall teoretisk chans att bli så bra som top 10-15 i touren,

På herrsidan rimligen 2-3 st,.

Sparkapitalet på hemmaplan är dessutom större på damsidan.
På herrsidan är detta vad vi har nu, med undantag för Jönsson.

Inlagd: 2017-11-21, 12:09
Skriven av: Ernström

Anders: Henriksson är på tok för enkelspårig för att längre klassas som en stor talang. Bra(på en normal dag) i klassisk distans, stundtals okej i klassisk sprint men i den fria stilen håller hon inte hög nivå en i Scan cup. Bara i sin egen årsgrupp har Sundling och Dyvik tagit ett starkt grepp.

Andersson kommer ta över som näst bästa distansåkare(tredje bästa om man räknar in Stina och masstart) så fort hon blir redo att köra, det är jag övertygad om.

Wikén står vi inte och faller med. Kunde hon ta sig tillbaka till nivån hon hade ~2013-2014 hade det varit en enorm bonus. Men det är ändå en åkare som aldrig stått på pallen i en världscup, när hon var som bäst var damlandslaget långt ifrån lika slagkraftigt och vi upplevde hyfsade prestationer som bättre än vad vi gör idag.

Enbart för den här säsongen håller jag dock med om att det är bekymrande för dessa tre. Wikén och Henriksson för att dom är så långt ifrån var dom borde vara, och Ebba för att hon går skadad i säsongsupptakten.

Inlagd: 2017-11-21, 14:46
Skriven av: JohanA

Fattar inte varför Northug inte bara knyter näven i fickan i dagsläget och lägger fullt fokus på Lillehammer där han kommer att få åka två för honom bra distanser. Att snudd på hänga ut ”lagkamrater” var ett lågt slag, och onödigt. Han kan ju bara skylla eller förbanna sig själv för att han inte åkte i varken Bruks eller Beito.

Om han slagits med Gustav Eriksson om en plats vore det en sak. Men nu ska han ta plats av Krüger som vann ena loppet i Beito överlägset, eller Holund som var på pallen i båda. Orealistiskt att han skulle få åka före dom utan att visa upp sin form först.

Inlagd: 2017-11-21, 14:52
Skriven av: JohanA

Håller med Jossa angående Calle. det rimmar dåligt..

Inlagd: 2017-11-21, 15:37
Skriven av: Ernström

Northug har klara mobbartendenser. Efteråt gör han som de flesta mobbare, säger att det var bara på skoj. Förstår ni inte att jag bara skämtar? Osv…
De flesta mobbare växer dessutom ifrån de där fasonerna när de blir äldre och mognare men hittills inte Northug.
Men när han inte längre är kung i spåren kommer han inte heller att kunna vara kung utanför spåren.

Inlagd: 2017-11-21, 15:50
Skriven av: Tobbe H

Självklart borde Calla redan nu vara klar. Jag tror han har större kapacitet än Hellner på en bra dag. Grejen med Calle är att de där bra dagarna är det långt mellan. Han ger ett lite förvirrat intryck och strular ofta till det helt i onödan. Svårt med koncentrationen?

Inlagd: 2017-11-21, 15:59
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: Tycker Calle var rätt jämn förra året han tappa form till lite VM men de var ju pg alla sjukdomar, ändå hade han jämförbara resultat med Hellner i VM är väl bara sprinten i Falun han strular till de rejält förra året av egen kraft..

Inlagd: 2017-11-21, 16:45
Skriven av: jossa

Calle har en tendens att fatta dåliga beslut samt att inte ge järnet alltid när han ligger lite illa till. Vinnarskallen ?

Inlagd: 2017-11-21, 17:02
Skriven av: GKA

Calle Halvarsson är väl i princip klar, nästa gång skidåkare blir uttagna är hans namn med. Hur många åkare tror ni finns med i den slutliga truppen till OS?

Inlagd: 2017-11-21, 20:16
Skriven av: peter skigames

Nån som vet några världsåkare som lagt av?
Finns det nån 70-talist kvar?

Inlagd: 2017-11-21, 21:15
Skriven av: Vallexperten

Hrrm, det var 17 uttagna till OS 2014. Uttagningskriterier är topp 8-placering i VC, löften och fyra stafettlag. Gissningsvis en eller ett par färre i år. T ex:
Damer distans: Stina, Kalla, Ebba, Haag
Damer sprint: Falk, Ida, Sundling (+ Stina)
Herrar distans: Hellner, Calle, Burman, Daniel.
Herrar sprint: Teo, Oskar.
Bubblare/Utmanare: Thorn, Dyvik, Moa Lundgren, Frida Karlsson, Jönsson, Wiken, Settlin.
Osäkert om det blir fullt lag i sprint herrar i år. Klassisk sprint är det inga som kvalificerade sig till kvarten förra säsongen förutom Teo, Oskar, Calle och Hellner(!) På damer sprint är det tvärtom hård konkurrens, så hård att de snabbt slår i taket på fyra deltagare. De sprintrar som inte är löften längre – Nordström, Öberg, Sömskar – får svårt att trycka sig in. På distans handlar det kanske om en plats till för både herrarna (Thorn?) och damerna (?).

Inlagd: 2017-11-21, 21:20
Skriven av: Per

Bertolis är väl 40 år. Han var med i fjol i alla fall.

Inlagd: 2017-11-21, 21:29
Skriven av: Kallner

Helt säkert kommer inte några juniorer att tas ut till OS!

Inlagd: 2017-11-21, 22:40
Skriven av: GKA

Ok, det är dålig prognos på det men enda kriteriet förutom topp-8 var ”framtidslöfte”. Och det är väl i övrigt bara Ebba som fortfarande kan kallas det.

Inlagd: 2017-11-21, 23:16
Skriven av: Per

Har ju varit en del diskussioner om uttagningskriterier och liknande här inne och i senaste avsnittet av skidförbundets podd Ur spår så var Rickard Grip med och pratade om uttagningarna till Ruka och lite om uttagningarna inför OS.

Inlagd: 2017-11-22, 08:11
Skriven av: swestam

JohanA – Står och faller sa jag väl inte direkt, men distansåkare av god kvalitet har vi inte så många och utan sådana får vi förlita oss på åkare som i huvudsak är sprintfokuserade (i synnerhet på stafett). Sofia har ju inte åkt så många VC lopp men 9:a, 12:a och 13:e som bästa placeringar (när hon var 20-21 år) är ju inte kattskit i ett svenskt damlandslag. Emma har ju en del topp 10 resultat i olika discipliner vilket få damåkare kan skryta med. Ebba har ju knappt åkt mot internationellt motstånd men där vet vi ju vilken talang som finns.

Nåväl, det är väl tur då att vi har flera åkare som kan fylla luckorna. Stina, Ida och Hanna ska ju kunna åka bra på distans på en bra dag. Dyvik blir spännande att se om hon tagit ett kliv till.

Sedan tror jag man ska vara försiktig med förväntningarna på Ebba. Många skador och hennes fysik verkar i underkant klen. Men visst, förutsättningarna finns för att hon tar över som näst bästa åkare, men glöm för all del inte Haag.

Inlagd: 2017-11-22, 10:26
Skriven av: Anders

Ingen skidåkare att rösta på i Jerringpriset . När hände det senast?

Inlagd: 2017-11-22, 14:32
Skriven av: GKA

Intressant podd med Grip. Två saker slår mig. Dels är han tydlig med hur viktig Gällivare var för Ruka-uttagningen. Bra tycker jag. Uttagningarna framstår som genomtänkta, transparenta och rättvisa. Sedan framgår det även hur viktig Ruka (och Lillehammer) är för OS-uttagningen i sprint. Grip vill se åkarna uttagna före jul. Sedan var det underhållande att han uppenbarligen irriterade sig på bl.a. Thorns oförmåga att täppa till innern inför upploppet i sprinten. Det hade t.o.m. varit video-analys av det. Enda negativa med podden var att mycket tid gick åt till att Grip förklarade olika regler om hur mini-tourer fungerar.

Inlagd: 2017-11-22, 14:51
Skriven av: Per

Per, då lutar det åt ca 16 OS-svenskar på ett ungefär. Enligt kvoterna för de olika länderna där har Sverige full kvot=20st i nuläget. Något att komma ihåg är att OS-programmet ej harmoniserar med WC-programmet. Hälften av de ind loppen körs på långa sträckor, kan möjligt öppna upp för Wikén fast det ser ju ganska mörkt ut för tillfället. Sömskar som jag pimpade upp inför säsongen har mycket att bevisa för en OS-plats och som sagt viktiga tävlingar nu i Ruka o Lillehammer. Sundling har väl i och för sig inte gjort så mycket på klassiska sprintar?

Inlagd: 2017-11-22, 16:28
Skriven av: peter skigames

Kommer verkligen SOK lägga sig i uttagningen alltför mycket? Det känns som att längdlandslaget är halva OS för svensk del. Medaljmässigt var man 73% 2014, 64% 2010. Tror att stor vikt kommer läggas på landslagsledningens vilja och man kommer få allt igenom. T.ex. att åkare som Dyvik och Thorn är viktiga för framtiden ifall dom inte har det enskilda resultatet som krävs.

I herrarnas sprint kommer laget fyllas ut av åkare som är uttagna ändå (Jönsson eller Thorn, eller båda om någon blir sjuk). Att man inte åker med full kvot i alla lopp finns inte på kartan som jag ser det.

Inlagd: 2017-11-22, 17:12
Skriven av: JohanA

Tror också Grip får ta med de han vill, däremot kanske inte lika många som till ett VM. Finns ju ett stafettkriterium som man bland annat använde 2014 för att ta ut en sprintåkare.
Gissar på:
Stina, Ida, Falk, Dyvik*, Kalla, Haag, Ebba, Wikén*
Ida och Falk på sprintkriterium, Ebba på framtid och Haag, Dyvik och Wikén på stafett.
*Kan lika gärna bli någon annan.

Hellner, Calle, Peterson, Svensson, Richardsson, Burman, Thorn, Eriksson*
Calle, Peterson, Svensson som topp 8, Richardsson, Burman och en till på stafett. Thorn på framtid.

Inlagd: 2017-11-22, 17:33
Skriven av: Jan

Hva tror vi om helgens minitour? Mitt tips er som følger:

1: Calle H
2: Sundby
3: Klæbo

1: Bjørgen
2: Kalla
3: Weng

Inlagd: 2017-11-22, 19:46
Skriven av: Sven

Sven: Jag skulle nog klämma in Stina topp-3.

Inlagd: 2017-11-22, 20:55
Skriven av: swestam

Jeg tror Stina vinner på fredag, men taper en del på lørdag. På søndag er det vel skate og der tror jeg hun vil slite med tempoet.

Inlagd: 2017-11-22, 21:19
Skriven av: Sven

Peter: Sömskar kan fortfarande göra en bra säsong men överlag är Sundling mer av en vinnarskalle. Därav det valet. Hon har ju vunnit JVM och SMx2 t.ex. Och jag ryckte att jag såg rätt stark stakning på Sundling i söndags trots att hon är ur form.

Har ingen aning om hur Ruka går men Kläbo kändes stark i Beito, liksom Björgen. Kalla, Weng och Krista är övriga pallaspiranter på damsidan. Stina har haft svaga andradagar i minitourer, troligen pga sprinturladdning första dagen, så osäker på henne. Någon eller några ryssar lär vara långt framme på herrsidan. Även Sundby.

Inlagd: 2017-11-22, 21:56
Skriven av: Per

Vinner Calle då har jag tagit fel på grabbens inställning å det grövsta. Sen undrar jag om Björgen verkligen tar hem damsidan.

Inlagd: 2017-11-22, 22:46
Skriven av: GKA

GKA: visa inte Calle ändå väldigt bra inställning några gånger förra året när han var uträknad men ändå kom igen några gånger med jätte bra avslutningar…tänker speciellt på Lillehammer och Falun…i VM hade han ingen topp from men bet ändå ihop när Heikkinen satte fart året innan var ju en lång uppvisning i sjukdomar

Inlagd: 2017-11-22, 22:55
Skriven av: jossa

Jossa, Kan hålla med dig men i Gällivare tog han ett återfall i gamla synder. Ingen är gladare än jag om han presterar i alla lopp nu i helgen.

Inlagd: 2017-11-22, 23:20
Skriven av: GKA

Den här gången har mobbaren gått för långt. Det gick bra hemma i Norge så länge han bara fjantade sig med Hellner och senare Halfvarsson men när han börjar med sex av sina egna lagkamrater och den egna ledningen då håller det inte längre.
Det som är mycket underligt är att han har ett stort team som sköter allt möjligt men ingen tycks förstå när de går för långt. Northug ska ju ha ett liv efter skidkarriären också.

Inlagd: 2017-11-23, 08:17
Skriven av: Tobbe H

Kläbo, Sundby och Calle är inga dumma gissningar på herrsidan men man ska nog inte glömma Cologna och Ustiugov. Utmanare finns i Niskanen, Harvey, Iversen, Krogh, Belov och kanske Vylegzhanin. Tippar dock på att det blir en ganska tajt tour – om inte Kläbo är outstanding, då kan han skaffa sig tillräckligt försprång på sprinten och klassiska. Blir det tajt är det spurtduktiga som gör upp om det.

Damsidan bör stå mellan Björgen, Kalla och Weng, men Kallas sprintform känns osäker. Kan lätt bli att Falla och Stina blandar sig i. Pärmäkoski blir också någon att se upp med. Får också se hur Kalla mentalt tacklar att vara tillbaka i Ruka.

Inlagd: 2017-11-23, 08:26
Skriven av: Anders

För att vara en riktig toppåkare (det är han när allt stämmer) så har Calle en mager meritlista. Delorsaker är sjukdom och ibland ren otur. Men som jag upplevt det så har han alltför ofta själv ställt till det på ett eller annat sätt. Men han förtjänar verkligen framgångar kan jag tycka. Det skulle vara skoj.

Inlagd: 2017-11-23, 08:30
Skriven av: Tobbe H

”Klassisk sprint är det inga som kvalificerade sig till kvarten förra säsongen förutom Teo, Oskar, Calle och Hellner(!) ”
Och Emil (3 gånger, varav en final). Och Norum. Och Silfver. Och Eriksson. Men annars gissade du rätt.

Inlagd: 2017-11-23, 08:46
Skriven av: Calvfen

”Nån som vet några världsåkare som lagt av?
Finns det nån 70-talist kvar?”
Saarinen Roponen Dolidovich Shevchenko

Inlagd: 2017-11-23, 08:49
Skriven av: Calvfen

Går Kläbo till final så skaffar han sig ett fint läge helt klart. Hur är det med Krogh, ingen som nämnt han. Tror att i slutändan står mellan Sundby och Ustiugov om totalsegern i minitouren.

Inlagd: 2017-11-23, 08:59
Skriven av: peter skigames

Det blir dock väldigt jämnt så mitt tips kan vara helt fel. Hoppas på Calle :)

Inlagd: 2017-11-23, 09:01
Skriven av: peter skigames

Snö och runt nollan fredag och lördag där borta vid ryska gränsen. De slipper frysa åtminstone.

Inlagd: 2017-11-23, 09:51
Skriven av: Tobbe H

Ingen som har nämnt Ragnhild Haga, skulle inte förvåna ifall hon tar ett kliv i år och kan mycket väl vara på pallen sammanlagt i Ruka

Inlagd: 2017-11-23, 10:57
Skriven av: Affe

Oscar Svensson tyvärr förkyld och missar Ruka

Inlagd: 2017-11-23, 11:11
Skriven av: Anders

Tror Haga kan få samme utfordring som Kalla med sprinten. Haga går nok ikke videre fra prolog og da tror jeg hun taper 15 -20 sekunder til Bjørgen og hun tar ikke det inn på lørdagen.

Inlagd: 2017-11-23, 13:05
Skriven av: Sven

Sven: Hur bedömer du Haga i år efter vad hon visade i Beito? Det var två starka distanslopp men i synnerhet skate-loppet där hon ju slog t.ex. Weng.

Inlagd: 2017-11-23, 14:18
Skriven av: Per

Haga ser sterkere ut i år. Spesielt i friteknikk. Hun går nok ikke videre fra prologen i morgen og taper nok til Weng, Kalla og Bjørgen på lørdag så da tror jeg det blir tøft å ta det igjen på søndagen.

Inlagd: 2017-11-23, 14:30
Skriven av: Sven

Efter andra dagen kan det vara ganska jämnt mellan Ida, Haag och Falk. Ingen vågad gissning att Ida blir tredje svenska i totalen.

Inlagd: 2017-11-23, 15:52
Skriven av: peter skigames

Blir spennende å se om Stina Nilsson har blitt bedre på distanse. Hun viste jo i fjor at hun hadde tatt store steg. Litt skuffende forrige helg, men tror hun er sterkere på lørdag.

Inlagd: 2017-11-23, 16:40
Skriven av: Sven

Sven: Att Calle H skulle slå Kläbo i helgen har jag lite svårt att se, även om båda är bland favoriterna. Kläbo kommer att vinna sprinten imorgon, tror jag. Sedan har jag fördel Kläbo över Calle även i det klassiska distansloppet efter vad han visade i Beito. Jaktstarten hänger nästan helt på utgångsläget och Kläbo lär gå ut före och därmed tror jag också att han är före i mål.

Stina tror jag kommer vara bättre i Ruka än i Gällivare. Vi ska nog inte blint utgå ifrån att hon tagit ett steg till i distans denna säsong dock. Denna minitouren med en klassisk intervall passar henne inte lika bra. Hon är inte sämre i klassiskt men det blir lätt stora avstånd i intervall och hon riskerar att ha alltför många sekunder upp till bra ryggar i jaktstarten. Det är inte orealistiskt att hon tappar uppemot 1.15-1.20 mot Björgen och 30-40s mot vissa andra toppåkare på 10km K. Därtill bonussekunder. Däremot ser jag inga problem med att avslutande jaktstarten är i fristil, det hänger mest på vilka ryggar hon får. Vinner hon sprinten(eller är tvåa) och är topp6 i minitouren är det ett bra besked för resten av säsongen, för jag tror inte att vi kommer få se den bästa Stina förens efter nyår denna säsong.

Inlagd: 2017-11-23, 18:51
Skriven av: JohanA

Mitt tips är för övrigt:
1. Kläbo
2. Sundby
3. Iversen

1. Björgen
2. Pärmäkoski
3. Kalla

Inlagd: 2017-11-23, 19:04
Skriven av: JohanA

Anders: snygg helgardering du gjorde i morse på herrarna. Svårt att få fel då :)

Inlagd: 2017-11-23, 19:16
Skriven av: Kallner

”Haga går nok ikke videre fra prolog…”
Hon har ju varit på pallen i Rukas sprint, så kvalet borde hon klara.
”…Därtill bonussekunder”
Det är inga bonussekunder i distansloppen

Inlagd: 2017-11-23, 19:22
Skriven av: Kultingen

”Hon har jo varit på pallen i Rukas sprint så kvalet borde hun klara”. Når var det? I fjor gikk hun ikke videre fra prologen.

Inlagd: 2017-11-23, 19:39
Skriven av: Sven

Ville bara tipsa om den här podden som brukar ha mycket bra avsnitt om träning, oftast relativt djupgående och nördigt. I senaste avsnittet intervjuar dom Johan Granath! Dock inte på riktigt samma nördiga nivå eftersom de inte har koll på längdskidor. Men en rekommendation ändå! Länkar till hemsidan, men finns ju på vilken poddapp som helst.
http://tyngre.se/podcasts/tyngre-traeningssnack/traeningen-foer-laengdskidaakare-i-yttersta-eliten/

Inlagd: 2017-11-23, 21:11
Skriven av: Rubik

Vem ersätter Oskar?

Inlagd: 2017-11-24, 00:22
Skriven av: Alsgaard

Alsgaard: Ingen (för kort tid för att kalla in reserv)

Inlagd: 2017-11-24, 06:35
Skriven av: swestam

Kallner – Jepp! På den här bloggen gäller det ju att i minsta möjliga mån ha fel så då blev det en helgardering! Nä men ärligt talat, brukar vara svårtippat inför första loppen och glimtar av form har väl funnits hos alla jag räknade upp.

Inlagd: 2017-11-24, 08:29
Skriven av: Anders

Kul med premiär! Och Rukas sprint är nog världscupens bästa också. Vet inte vilken bana som skulle konkurrera. Möjligen Falun som har blivit riktigt bra sedan VM. Förutom Kalla har jag inga stora förväntningar på svenskarna i totalen tyvärr men de får gärna överraska!

Inlagd: 2017-11-24, 08:47
Skriven av: Per

Tråkigast sprintbana i VC är nog Toblach…

Inlagd: 2017-11-24, 08:48
Skriven av: Per

Synd med Oskar Svensson. Virket sterk forrige helg og kunne fort gått til finalen i dag. Veldig spent på styrkeforholdet Nilsson Falla i dag. Tror Falla er avhengig av å lede på oppløpet ettersom Stina Nilsson har en bedre stakeavslutning.

Inlagd: 2017-11-24, 08:51
Skriven av: Sven

Tycker Davos är en riktigt grym sprintbana! Ruka är väl inget speciellt förutom sista backen.

Inlagd: 2017-11-24, 09:04
Skriven av: Tomas

Synes egentlig Ruka er ganske bra. God plass og veldig sjelden at løperne faller.

Inlagd: 2017-11-24, 09:15
Skriven av: Sven

Sven: Fast förra året tog Stina det i sprintbacken. Falla var sedan nära att komma i kapp och förbi i stakningen på upploppet. Nu har det ju runnit mycket vatten under broarna sedan dess…spännande hur som helst.

Inlagd: 2017-11-24, 09:17
Skriven av: Per

Tomas: Av banorna som är två varv i någon slags ovalform tycker jag Davos en av de bästa. Val Müstair också bra med mycket variation.

Inlagd: 2017-11-24, 09:22
Skriven av: Per

Per: Jeg husker det Per, men jeg synes at Stina ofte har virket sterkere på oppløpet enn Falla. Hun burde jo få mer igjen for stakingen ettersom hun er lengre. Får se hva Kalla klarer i dag. Hvorfor har ikke hun trent mer avslutning de siste årene? Det blir jo vanligere at løp avsluttes med en spurt? Hun var jo mye bedre før. Skal hun slå Bjørgen i en masstart må hun jo gå i fra og det har hun veldig sjelden klart.

Inlagd: 2017-11-24, 09:30
Skriven av: Sven

Norska vallabom av allt att döma. Kan hanteras fram till stegen men de måste vara topp-30 vilket t.ex. Weng inte lär bli.

Inlagd: 2017-11-24, 10:07
Skriven av: Per

15 sekunder fel på en bund av tider?

Inlagd: 2017-11-24, 10:15
Skriven av: Markus

Weng, Björgen, Östberg alla utslagna.

Inlagd: 2017-11-24, 10:15
Skriven av: Per

Där gick snöret för Falla. Gigantisk smörebom..

Inlagd: 2017-11-24, 10:18
Skriven av: Jörgen

Svagt kval även av Stina på typ 19:e plats. Ida vinner kvalet före Falk. Kalla, Haag, Sundling, Settlin, Sömskar också vidare. Falla utslagen. Dyvik hänger på gärdsgårn. Nordström utslagen.

Inlagd: 2017-11-24, 10:20
Skriven av: Per

Helt utrolig! Håper de får fikset det til herrene starter.

Inlagd: 2017-11-24, 10:21
Skriven av: Sven

Katastrof för Norge. Dock kan det göra touren än mer spännande.

Inlagd: 2017-11-24, 10:22
Skriven av: nn

Det åpner jo opp touren ganske kraftig. Tror nå ikke at Kalla kommer til å starte bak Bjørgen på søndag.

Inlagd: 2017-11-24, 10:25
Skriven av: Sven

Dyvik klarar sig. Vidare som 29:a. Ja, det var en chock. Tråkigt med framför allt Falla. Hade varit kul med en ordentlig duell redan i första sprinten. Kalla och Krista får sköna sekunder på Marit och Weng. 10 respektive 15 sekunder bara i kvalet.

Inlagd: 2017-11-24, 10:28
Skriven av: Per

Paniken i det norska vallateamet inför herrkvalet. Hur snabbt kan man styra om? Vad behöver vallarna i tid efter en sådan knock-out?

Inlagd: 2017-11-24, 10:32
Skriven av: Per

Det er jo bare å kjøre det som Harsem gjorde så burde det jo gå ok.

Inlagd: 2017-11-24, 10:35
Skriven av: Sven

Går det att se kvalet nånstans?

Inlagd: 2017-11-24, 10:37
Skriven av: Elin

Kung Harald halar nu ned slottsflaggan på halv stång i Oslo? Nej men förstår inte hur det norska vallateamet med sina alla sina resurser kan göra en så grov felbedömning som andra vallateam med mindre resurser uppenbarligen inte missar?

Tycker synd om Falla, Weng och Björgen men bra för spänningen i minitouren.

Inlagd: 2017-11-24, 10:39
Skriven av: Jörgen

Vi har gjort dessa tabbar vi också. Var det inte i Davos där alla utom en åkte ut i kvalet? Skidvalla är inte helt lätt.

Inlagd: 2017-11-24, 10:44
Skriven av: nn

Ser ut som om skiene til Klæbo og Golberg er helt ok:-)

Inlagd: 2017-11-24, 10:51
Skriven av: Sven

De verkar ha hunnit ställa om. Bra norska sprintkval på herrsidan. Kläbo överlägsen. Svaga svenska kval. Risk för att Calle blir den enda som går vidare.

Inlagd: 2017-11-24, 10:55
Skriven av: Per

Endast Calle går vidare från kvalet. Thorn startar inte ens. Lika stort fiasko på herrsidan som succé på damsidan för Sverige. Med exakt samma förutsättningar.

Inlagd: 2017-11-24, 11:02
Skriven av: Per

Elendig på damesiden for Norge, men like elendig for svenskene på herresiden vil jeg si.

Inlagd: 2017-11-24, 11:05
Skriven av: Sven

Sven nä? dom 2 går inte att jämföra

Inlagd: 2017-11-24, 11:08
Skriven av: ola

Jeg er enig at det er en større miss fra Norge på damesiden, men at 1 svenske går videre er jo for dårlig.

Inlagd: 2017-11-24, 11:12
Skriven av: Sven

Teodor är väl den ende som sviker på herrsidan.(Oskar var inte med.) Övriga som väntat.

Inlagd: 2017-11-24, 11:13
Skriven av: GKA

Norska dameskuffelsen är nog bra mycket större än den svenska herrdito, med tanke på förväntningarna. Egentligen är det väl bara Teodor som gör riktigt fiasko.

Inlagd: 2017-11-24, 11:13
Skriven av: jjp

Med oskar och emil sjuka är det bara 2 som är nog bra i klassisk sprint att gå vidare och en av dom(teo) brukar ha problem i kvalen. Så tycker inte alls det var så konstigt

Inlagd: 2017-11-24, 11:15
Skriven av: ola

Svensk herrskidåkning är i stor kris. Toppen är tunn och vek och återväxten anskrämlig. Det är nog ganska riskfritt att tippa på max fem wc-pallplatser i vinter och noll OS-medaljer.

Inlagd: 2017-11-24, 11:17
Skriven av: jjp

Svensk herrlängdåkning har varit i kris flera år nu, ingen återväxt förutom Oskar.
Vad betyder rött för Falla och gult för Weng i FIS-resultatlistan?

Inlagd: 2017-11-24, 11:24
Skriven av: Tobbe H

Tobbe: Nummerlappsfärg (vinnare total- resp sprintcupen.)

Inlagd: 2017-11-24, 11:26
Skriven av: jjp

jjp:OK

Inlagd: 2017-11-24, 11:28
Skriven av: Tobbe H

Bästa Weng i kvalet var Tiril, på 53:e plats(!)

Fjolårets världscupsvinnare? 59:e plats, 10 sekunder långsammare än den sista kvalificerade åkaren. Det ser inte riktigt bra ut för Heidi Weng, även inräknat bakhala skidor.

Inlagd: 2017-11-24, 11:38
Skriven av: jjp

Kläbo imponerar i prologen. Ska bli intressant att se om han orkar hela vägen, det verkar högst troligt. I övrigt imponerande av finska herrarna, fem topp tio och totalt 10 (!) åkare med till kvarten. Många toppnamn som försvann så har Kläbo storform kan den här helgen bli en riktig triumf för honom. Svagt av ryssarna. Svenskarna inte mycket att säga om, var ju ett svagt herrsprintlag vi skickade men Teodor ska bara inte ryka ut i ett kval när han är i form. Hellner flaggade ju för att han inte kommer åka bra så det är inte så mycket att säga.

Inlagd: 2017-11-24, 11:39
Skriven av: Anders

OK att svenska herrarna gjorde ett svagt kval men att döma ut de svenska herrarna som jjp och Tobbe H gör tycker jag är att överdriva.

Inlagd: 2017-11-24, 11:43
Skriven av: swestam

Jag har gärna fel i min bedömning, men ser tyvärr inte mycket som tyder på det. Vi har två, kanske tre åkare som i bästa författning kan prestera på pallplatsnivå. Men man bör hålla i minnet att för att nå wc-pallen så ska man alltså minst slå den tredje bästa norsken. Det kommer bara att hända i undantagsfall i vinter, vid bortvallningar eller epidemisk sjukdom. Och då kommer vi dessutom att ha finnar, ryssar och sydeuropeer att tampas med. Nåt måste hända på herrsidan. Kankske ett praktfiasko ett OS-år skulle kunna vara det som får förbundet att ta problemet med den eftersatta återväxten på allvar. Under tiden så får vi som väl är glädjas åt framgångarna på damsidan!

Inlagd: 2017-11-24, 11:56
Skriven av: jjp

Jag tycker nog det är orimligt att ställa pallplatser som krav för att det inte skall handla om kris.

Och jag tycker nog att förbundet tar detta på allvar.

Inlagd: 2017-11-24, 12:14
Skriven av: swestam

Otroligt snyggt genomförd kvart av Haag. Bra taktiskt och tekniskt.

Inlagd: 2017-11-24, 12:45
Skriven av: Per

Risk för att Stina brände onödigt mycket krut där. Men det var mycket som såg bra ut. Starkt av Harsem.

Inlagd: 2017-11-24, 12:57
Skriven av: Per

Northug fick inte köra världscup, i stället åker han Norgescup på Gålå, tveksamt om han ens blir bland de 10 bästa.

Inlagd: 2017-11-24, 13:04
Skriven av: Kurt

Oj, oj, oj! Vad trött hon var där. Och vad var det med stakning med frånskjut på upploppet? Det var ren skalle. I form är hon långt ifrån.

Inlagd: 2017-11-24, 13:57
Skriven av: Per

Fint att Nilsson vinner när hon har en medel-dag.

Inlagd: 2017-11-24, 13:58
Skriven av: Markus

KNOCKOUT!!!

Inlagd: 2017-11-24, 14:06
Skriven av: Sven

Helt brutalt av Kläbo. Det var något av det svettigaste man har sett! Skönt för Calle att få vara på pallen. Han är också långt ifrån form.

Inlagd: 2017-11-24, 14:07
Skriven av: Per

Ida och Calle ger sig själva bra förutsättningar att bli OS-uttagna före jul.

Inlagd: 2017-11-24, 14:09
Skriven av: Per

Skönt för Calle, grymt av Stina, magiskt av Kläbo!

Verkar som Bjornsen tagit stora kliv i vinter, kul för sportens bredd. Hoppas även få se en stark Victoria Carl i vinter.

Inlagd: 2017-11-24, 14:21
Skriven av: Bamse

Att Norge misslyckas beror på att de använde mindre mängder astmamediciner.

Inlagd: 2017-11-24, 14:24
Skriven av: Vasstrader

Lite småroligt att se hur frustrerad Northug nu är;/) Han fattar inte att han är värdelös:-) Han kommer aldrig att bli uttsgen till OS. Finns 20 som är bättre..

Inlagd: 2017-11-24, 14:27
Skriven av: Vasstrader

Skoj för Calle! Det var välförtjänt.
Stina Nilsson blir förmodligen svårslagen i vinter. Igen.

Inlagd: 2017-11-24, 14:39
Skriven av: Tobbe H

Sven: Nja. Våra herrar har typ inga förväntningar alls på sig i sprint. :> Förutom Teo då, riktigt usel tävling för honom. Men han har inget med minitouren att göra. Norska damerna(främst Weng och Östberg) kan dock ha bommat hela touren innan den ens startat.

Vi får se imorgon dock. Norskorna blir helt fräscha medan Nilsson, Kalla och Pärmäkoski gick hårt idag. Tidsavstånden är inte gigantiska. Ser dock bra ut för Pärmäkoski må jag säga, dom dryga 30 sek hon har tillgodo på Björgen kan bli tufft men däremot borde hon åka jämnt med Weng. Kalla också ett bra utgångsläge, men inte lika bra som Krista.

Stina blir hit or miss. Bra lopp och ~30-40 sek bakom segraren så är hon med i matchen. Men kan även bli det dubbla och då lär hon vara rökt.

Inlagd: 2017-11-24, 15:25
Skriven av: JohanA

Damlängden behöver verkligen nya unga fräscha namn i toppen. Nya odopade ryskor är välkomna och där har det börjat röra på sig faktiskt. Stina Nilsson i distanstoppen skulle vara ännu mer välkommet och naturligtvis andra unga svenskor. Från kontinenten ser det fortfarande väldigt tunt ut. Håller sporten på att dö ut där? Klimatet?

Inlagd: 2017-11-24, 15:53
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: Mnja, du har Hennig och Carl från Tyskland, von Siebenthal och Fändrich från Schweiz och Stadlober från Österrike så jag skulle inte säga att det ser väldigt tunt ut från kontinenten. Tror inte att längdsporten håller på att dö ut där.

Dessutom är det väl ovanligt stora startfält detta år i Ruka, 95 damer från 23 nationer.

Inlagd: 2017-11-24, 16:21
Skriven av: swestam

Skidsporten behöver fräscha tjejer som inte intar några astmamediciner. Därför var det bra att vi inte såg några norskor i finalerna. Hoppas denna tävling är en i dikation inför framtiden. Att vi ser många tjejer som tampas om topplatserna. Stina Nilsson och Charlotte Kalla är de som går i bräschen för en ren idrott.

Inlagd: 2017-11-24, 16:24
Skriven av: Vasstrader

Amerikanskorna också. Stora framgångar förra året på VM och direkt pallplats från någon som inte är Diggins i år.

Inlagd: 2017-11-24, 17:05
Skriven av: Per

swestam: Det beror förstås på hur man definierar. Tycker du att det är tjockt med kontinentaler i toppen? Många pallplatser? Stark mediebevakning? Nja….

Inlagd: 2017-11-24, 17:10
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: finns ju rimligtvis mellanläge(n) mellan ” kontinentaler i toppen, många pallplatser och stark mediebevakning” och att det ser väldigt tunt ut från kontinenten.

Jag pekade på att det finns unga åkare från kontinenten som gör det bra i världscupen.

Inlagd: 2017-11-24, 17:22
Skriven av: swestam

Om du läser om mitt inlägg så ska du se att jag hela tiden talar om toppen. Som sagt definitionen. Jag är säker på att t.ex. tyskarna själva tycker det är väldigt tunt med tyskor i toppen. Någon enstaka någon gång kan nosa på en pallplats. De har t.ex. väldigt svårt att få ihop ett slagkraftigt stafettlag på distans. Detsamma för italienskorna. Några halvbra åkare finns det väl överallt men nog tusan ser det tunt ut. Åtminstone med min definition :-)

Inlagd: 2017-11-24, 17:31
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: Om man med toppen bara menar pallplaceringar så stämmer det att kontinenten inte tog några pallplaceringar även om Italien hade med Pellegrino i herrfinalen. Men jag tycker nog att man måste vidga toppbegreppet.

Men nu så diskuterar du ju inte bara pallplaceringar, du tycks ju av detta dra slutsatsen att längdsporten håller på att dö ut på kontinenten. Men i sådan diskussion tycker jag att man måste titta på om det kommer fram nya duktiga unga åkare från kontinenten, och jag nämnde några sådana.

Sedan skriver du att Tyskland/nationerna på kontinenten har väldigt svårt att få fram slagkraftiga stafettlag på distans. Men Tyskland kom ju faktiskt tvåa i stafetten i Ulricehamn.

Inlagd: 2017-11-24, 18:27
Skriven av: swestam

Verkar som att de norska damerna har tagit stora kliv i vinter
neråt hehe

Inlagd: 2017-11-24, 18:39
Skriven av: karlp

Er det bonussekunder til topp 3 i morgen?

Inlagd: 2017-11-24, 18:42
Skriven av: Sven

Niskanen blir farlig i sammendraget nå. Tror han vinner i i morgen og starter først på søndag

Inlagd: 2017-11-24, 18:46
Skriven av: Sven

”Det kommer bara att hända i undantagsfall i vinter, vid bortvallningar eller epidemisk sjukdom.”

Inlagd: 2017-11-24, 19:27
Skriven av: Kultingen

Bra genomkörare för flera svenska åkare idag men särskilt Calle H. Det var nog en viktig bekräftelse för honom. 8 svenska tjejer topp 17 i sammandraget är inte fy skam det heller. Kommande två dagar blir nog viktiga för OS-uttagningen, åtminstone på damsidan. Alla har ungefär samma belastning och bakgrund. Det är bara att köra om det! Gissar att Anna Haag kommer gå bra i morgon. Bra tekniskt både i stakning och diagonal idag tyckte jag. Tror att Stina får ett litet bakslag. Hon tog ut allt idag. Kalla väggade lite oväntat i semin men kommer nog tillbaka i morgon. Dyvik får det svårt. Settlin har gått under radarn hittills i år. Kanske överraskar hon i morgon. Björgen kommer vara revanschlysten. Weng tror jag dröjer ett par veckor till innan hon visar något i år. Verkar ur form.

På herrsidan är nog Niskanen ingen dålig gissning. Ustougov borde röra på sig, liksom Sundby.

Inlagd: 2017-11-24, 19:54
Skriven av: Per

Början och slutet av längdsäsongen är alltid som mest intensiv med konkurrens av motsvarande slutet och början av Formel 1 säsongen, eller hur?

Jag konstaterar att skidtävlingarna bli betydligt roligare när norskorna vallar bort sig. Nu kan helgen bli riktigt spännande. För första gången på jag vet inte hur länge går Kalla vidare i en minitour utifrån en styrkeposition. Och jag tror det taggar henne enormt att äntligen kunna få en kanonstart på säsongen även om hon inte satsar på VC.

Det jag sett från henne tycker jag också ser ut som att hon är ännu starkare än i fjol. Bestämd, distinkt och ekonomisk åkning på klassiskt. Det enda jag har att anmärka på är att hon vinklar ut stavarna rätt mycket både i diagonal och stakning och det gör att energi går åt fel håll. Staven ska vara så lodrätt som möjligt i isättningen. Hon har lite mer av den gammaldagsa dragstakningen än att ta lite kortare och mer frekventa tag med kraftigare tryck i isättningen.

Dagens överraskning var Haag även om norskorna var borta.

Inlagd: 2017-11-24, 22:39
Skriven av: Kallner

Fantastisk prestation av Klaebo! Men inte överaskad, han har visat att han är så bra och idag fick han ut det till perfektion.

Stina gör det mycket bra, köper inte snacket om Falla skulle slagit henne (med lämpliga skidor), det kan man inte veta. Björnsen och Belorukova är inte dåliga skidåkare. Tuffare förhållanden än ifjol så kan inte jämföras.

Tycker de svenska damerna gör det bra överlag, även Falk som säkert är besviken men hon hade tuff kvartsfinal, förstod inte hur SVT målade upp den som enkel.

Trist att Teodor är så seg i kvalen, för seg denna gång.

Inlagd: 2017-11-24, 23:18
Skriven av: Jan

Funderar lite på om det vore läge för Dyvik att hoppa av minitouren om hon inte får till det idag. Hon har uppenbart en bit kvar efter sjukdomen. Farten och det taktiska upplägget finns där i sprint, men orken tryter väldigt snabbt. Kan vara bättre om hon lägger fokus på sprint så här i början för att komma igång. Ska hon knipa en OS-plats i sprint gäller det att köra bra i Lillehammer nu annars har hon en lång uppförsbacke. Sömskar tog pluspoäng igår. Sundling är fortfarande mitt fjärdenamn, men har också en del att bevisa i klassiskt.

Stina var lika överlägsen i Gällivare som Falla var i Beito, jag säger bara det. Och då hade Stina två av världens bästa(Matveeva, Falk) i den finalen, det hade inte Falla i sin. Så den där bilden av att Falla bara var redo att explodera förstår jag inte. Även om jag tycker att just Ruka passar Stina relativt dåligt egentligen, så är hon favorit tills motsatsen bevisas och igår motbevisades det absolut inte.

Inlagd: 2017-11-25, 05:46
Skriven av: JohanA

Kommer sitta bänkad nu helgen som är kvar. Grymt spännande att se vart våra svenska stjärnor kan landa i denna säsong…Mycket imponerande och mina tummar hålls så de blir blå! ;)

Inlagd: 2017-11-25, 06:08
Skriven av: Jimmy

Om Falla hadde slått Stina blir bare håpløs spekulasjon. For første gang på lenge så starter vel Kalla etter Bjørgen. Hun har jo tidligere ønsket å gå tidlig for å slippe sekunderingene mot Bjørgen. Bjørgen ligger 20 sekunder etter Kalla og under normale løp så slår Bjørgen Kalla med 10 – 15 sekunder og da starter vi vel nesten likt i morgen. For første gang på lenge har vi spenning på damesiden. Det tror jeg er veldig bra for interessen.

Inlagd: 2017-11-25, 07:46
Skriven av: Sven

På herresiden er det veldig åpent, men Calle er vel den som ligger best an av de som er klassifisert som distansåkare. Jeg er livredd for Niskanen i dag, men tror nok ikke han vinner totalen ettersom han er dårligere i skate. Tror Klæbo kommer til å levere sterkt i dag. Han var veldig god i klassiskløpet på Beito forrige helg.

Inlagd: 2017-11-25, 07:50
Skriven av: Sven

Kalla startade bakom Björgen och alla andra i både Ulricehamn och Otepää

Inlagd: 2017-11-25, 08:14
Skriven av: Kultingen

Tittade lite på sista sprinkvalet i klassiskt från förra terminen o även där så visade BJornsen o Belorokova framfötterna 5 respektive 7 så dom blir nog att räkna med i klassisk sprint ..Björgen var 23 kanske dax för henne att släppa sprint nu skidorna va nog inte bra men är nog inte hela sanningen….Falla försvarade sin 31plats från Drammen ….. Östberg 3 och Weng10 redigt stora fall på listan undr hur formen är där något som dom inte bruka missa till öppningen av Wc

Inlagd: 2017-11-25, 08:22
Skriven av: Christian

Kalla brukar välja startnummer i mitten av startfältet. Så även nu. Det som är annorlunda är att Björgen, Weng etc har valt tidiga startnummer, gissningsvis för att ha bra spår. Stina och Ida har valt (relativt) sena startnummer.

Inlagd: 2017-11-25, 09:26
Skriven av: Per

I touer är det väl bara de 15 bästa i totalen som får välja startnummer själv, resten utifrån FIS-poäng?

Inlagd: 2017-11-25, 09:43
Skriven av: swestam

Swestam: Stämmer, de går strikt efter FIS-poäng, undantaget är de seedade (dvs de som ligger bäst till i världscupen just nu efter ett lopp). Exempelvis dagens startlista för damer:

Nr 1-30: Oseedade Claudel 46.68 ned till Björgen 0.00.

Nr 31-60: Seedade varvat med oseedade Zherebyateva 63.45 ned till Kobayashi 49.97

Nr 61-89 : Oseedade Sargent 65-34 ned till Razinger 136.65

Och ja, de 15 bästa seedade i totalen som får välja

Inlagd: 2017-11-25, 10:06
Skriven av: Jörgen

Går Kalla på knock?

Inlagd: 2017-11-25, 11:17
Skriven av: Kallner

Dålig bildproduktion, de missar Kallas passeringar och ”summerar” tidigt vid TV-kontrollerna när de tre norskorna passerat trots att mycket händer senare.

Inlagd: 2017-11-25, 11:19
Skriven av: Jörgen

Kul med lopp där teknik, valla, styrka påverkar utfallet till lika delar.

Inlagd: 2017-11-25, 11:20
Skriven av: Kallner

Vad fan, är det en praktikant som producerar idag? Bojkott av svenskorna? Helt sanslöst.

Inlagd: 2017-11-25, 11:22
Skriven av: Bamse

Nu fick vi se henne för första gången vid 6,2 km och hon har tröttnat. Få se om det blir pallen?

Inlagd: 2017-11-25, 11:23
Skriven av: Jörgen

Ser trött ut nu, tror hon har mycket bra glid men fästet inte optimalt därför ser hon så sliten ut i backen.

Inlagd: 2017-11-25, 11:30
Skriven av: Kallner

Blir nog slagen med 20 sek.

Inlagd: 2017-11-25, 11:32
Skriven av: Kallner

Ett bra lopp, även Stina gör det bra.
Revansch på Rukka man man säga.

Inlagd: 2017-11-25, 11:33
Skriven av: Kallner

Ett riktigt trevligt lopp med alla ingredienser. Tufft och rättvist.
Haag är där hon brukar vara. Godkänt av damerna som helhet tycker jag.
Med utgångsläget som är så är Björgen favorit. Stina outsider för hon brukar ju växa när det är jaktläge och man-man.

Inlagd: 2017-11-25, 11:44
Skriven av: Kallner

Håller fullständigt med Mattias Fredriksson, Kalla ska inte dra något utan jobbet får Björgen göra. Ingen anledning att samarbeta med Björgen när det är en svenska som är trea.

Inlagd: 2017-11-25, 11:53
Skriven av: Janne

Kalla har 2 val.
Att samarbeta med Björgen och bli tvåa.
Att släppa upp Nilsson och bli trea.

Inlagd: 2017-11-25, 11:59
Skriven av: Kultingen

Kan bli farligt att låta Björgen dra. Varför ska hon dra hårt med den långspurt hon har? Björgens chanser ändras inte men det gör framför allt Kallas. Kalla är den som har mest att vinna på att det är ett hårt tempo hela vägen. Och mest att förlora om det går långsamt för då kommer även de andra norskorna upp som har bättre spurt.

Ett samarbete med Björgen gynnar alltså Kalla på bästa sätt. Så Kalla ska prata ihop sig med Björgen och växeldra hårt från start.
Kalla kan inte ta hänsyn till Stina om hon vill bli etta eller tvåa.

Inlagd: 2017-11-25, 12:07
Skriven av: Kallner

Det blir spennende å se om Kalla tenker mest på seg selv eller laget. Tenker hun mest på laget så drar hun ikke en meter i morgen og lar Bjørgen gjøre all jobb med et håp om at Nilsson skal komme opp og vinne. Men slik jeg kjenner Kalla så unner hun ikke Nilsson en dritt og kommer til å sammarbeide godt med Bjørgen.

Inlagd: 2017-11-25, 12:18
Skriven av: Neithiri

Björgen vill inte att Stina kommer ifatt. Kommer bli bra fart. Hoppas Kalla är lite starkare i morgon.

Inlagd: 2017-11-25, 12:19
Skriven av: nn

Taktiskt är det ju inget snack. Båda är oroliga för Stina Nilsson men Björgen är mer orolig. Det är därför hon tar upp det i segerintervjun. Alltså får Björgen dra. Med eller utan glöggmuta.

Inlagd: 2017-11-25, 12:21
Skriven av: Per

Om Kalla ändå inte kan vinna är det inte då bättre att Stina vinner än Björgen.

Inlagd: 2017-11-25, 12:27
Skriven av: swestam

Klart att hon ska låta Björgen dra. Tror inte Björgen behöver Kallas hjälp för att hålla undan för Nilsson. Tvivlar dock på att Kalla kan hålla sig kall, hur ofta har inte gått upp i tät när det inte alls gynnar henne?

Inlagd: 2017-11-25, 12:29
Skriven av: jow

Nja, Bjørgen har en bedre spurt enn Kalla, dessuten kan hun sikkert smadre både Nilsson og Kalla i den siste bakken om hun er i slag, så Kalla har nok mye mer å tjene på å hjelpe Bjørgen om hun vil slå Nilsson, og jeg vil tippe hun selv også kalkulerer slik.

Inlagd: 2017-11-25, 12:48
Skriven av: Neithiri

swestam: Inte tänker Kalla på Stina inför loppet. Kalla är individualist och ska taktiskt optimera sina chanser. Det där med lagsnack kommer efteråt eller om loppet utvecklar sig så att lagkörning gynnar individen. Men utgångsläget är alltid utifrån egen optimering.

Inlagd: 2017-11-25, 12:50
Skriven av: Kallner

Kläbo igen. Det var imponerande.

Ett öga på svenska damerna så förutom topparna så gör Settlin och Sömskar helt klart bättre än man kunde tro på förhand.

Tror att Björgen och Kalla gör processen kort imorgon.

Inlagd: 2017-11-25, 14:19
Skriven av: peter skigames

Kallner: Fast Kalla är rimligen själv intresserad av att vinna och då måste hon tänka spelteoriskt. Och då är den uppenbara slutsatsen i det här fallet att låta Björgen dra eftersom Björnen är mer orolig för Stina än vad Kalla är.

Inlagd: 2017-11-25, 14:33
Skriven av: Per

Öh, ”Björgen”. Tror f ö inte heller att Stina kommer ikapp i morgon men det ska inte vara därför att en lagkamrat drar fram
Marit Björgen.

Inlagd: 2017-11-25, 14:36
Skriven av: Per

Utrolig att ingen skientusiast har registret faren bakfra for Stina… bare 7,5 sek. opp til frk. Østberg, og ca 10 sek opp til Nepryaeva…

Inlagd: 2017-11-25, 14:54
Skriven av: pelle

jow, bra poäng där. Taktik är inte Kallas bästa gren. Vi får hoppas hon håller sig kall, Kalla :)

Inlagd: 2017-11-25, 14:56
Skriven av: peter skigames

pelle: jag vi såg ju hur det gick för Östberg mot Stina i jaktstarten i Kanadatouren

Inlagd: 2017-11-25, 15:00
Skriven av: swestam

Stina kommer nok opp til Bjørgen og Kalla ganske raskt. Det er jo eneste muligheten hennes. Bjørgen kommer til å kjøre veldig hardt i starten for å holde Stina unna.

Inlagd: 2017-11-25, 15:01
Skriven av: Sven

Lurer på hva Sundby tenker om dagen. Har han kontroll? Trodde han skulle være sterkere i dag.

Inlagd: 2017-11-25, 15:19
Skriven av: Sven

Sven.. Og hva tenker konkurrentene om 21 årige J H Klæbo om dagen? ;)

Inlagd: 2017-11-25, 15:34
Skriven av: pelle

När ska kommentatorer och skidfolk sluta hylla Anna Haag som att hon är super super bäst?

Visst är hon bra men långt ifrån bäst och långt ifrån näst bäst i Sverige.

Hallå hon var topp 3 i VC senast 2011 och tog OS medalj år 2010 individuellt. Hon som höll på att åka bort medaljen i OS stafetten 2014 till på köpen.

Inlagd: 2017-11-25, 15:59
Skriven av: Andreas P

Andreas: Jag tyckte knappt att kommentatorerna nämnde Anna Haag idag. Hon gick helt under radarn. Och efteråt intervjuades hon inte heller.

Inlagd: 2017-11-25, 16:35
Skriven av: Per

Sven: Stina gör det mesta kalkylerat och brukar inte chansa eller gå bortom sin förmåga. När hon gick ikapp Björgen & co i La Clusaz efter att ha halkat efter med 10-15 sekunder var det inte med någon tokkörning utan även där en kalkylerad satsning. Tror det blir något liknande i morgon.

Inlagd: 2017-11-25, 16:43
Skriven av: Per

Alla vet att Nilsson är överlägsen de övriga i det där gänget i en fristilsspurt. Även när hon är sliten. Så hon kommer inte att tillåtas komma i kapp utan Björgen kommer att få göra grovjobbet och Kalla behöver ”bara” hänga på. Björgen-Kalla- Nilsson i mål är det mest sannolika och det blir nog lågt odds på det.

Inlagd: 2017-11-25, 17:45
Skriven av: Tobbe H

Hoppas inte Kalla o Nilsson läser här inne alla helt uppgivna…. tro Stina ta det helt grym när hon är på jakt

Inlagd: 2017-11-25, 18:09
Skriven av: Christian

Fasit: Bjørgen og Kalla sammarbeider og gjør opp om 1 og 2.plass, noe annet er totalt latterlig…

Inlagd: 2017-11-25, 18:22
Skriven av: Neithiri

Ett tag trodde jag att Stadlober eller nån finska skulle vinna men det vara bara producenten som var yr i bollen.
Ska man behålla individuell start kan FIS hälsa hem med såna här produktioner.

Inlagd: 2017-11-25, 18:25
Skriven av: GKA

Hur vet ni att Stina gör allt taktiskt?
Hon är duktig på skidor och planerar säkert sina framträdanden (intervjuer), även om de kommer snabbt på henne.
Men duktig, det är hon!

Inlagd: 2017-11-25, 18:37
Skriven av: Sälen

Nog brukar det vanligtvis vara mycket med Haag i sändningarna. Beror på att hon passar bra i media, trevlig, öppen och gillar att synas. På slutet har det dock varit mer befogat då nu kämpar högre upp i listorna igen. De som klagade på hennes seriositet tidigare kanske hade en poäng för nu när hon verkar vara mer fokuserad så kommer resultaten, jag trodde tidigare hon helt enkelt var en sådan som toppade vid 23.

Om någon undrar var Stina bor nu när Wikén inte är med och tävlar så kan jag meddela att Grip fixat en stor lägenhet så hon kan bo med Ida och Haag. Tills nästa tävling lär dock Wikén var tillbaka.

Glädjande idag var Hellner, inte ens i form brukar han åka såhär bra på banan i Ruka som passar honom riktigt dåligt, Calle också ok insats, liksom Teodor och Gustav Eriksson. Westberg kan man inte ha förhoppningar. Richardsson och Burman står för bedrövliga insatser.

Damerna som jag förväntat mig, litet extra plus till Settlin och Sömskar samt Kalla på pallen. Tror Kalla kommer hjälpa Björgen med farthållningen imorgon, tror inte hon tänker på att Stina är på egna laget, svenskorna brukar också ofta tycka att de och Norge är samma lag (lex Haag). Stina kan mycket väl komma ikapp, väldigt lättåkt innan den brutala backen.

Inlagd: 2017-11-25, 18:53
Skriven av: Jan

Stina går ikapp imorgon, men får släppa i långbackarna ut från stadion på sista varvet när Marit kör stenhårt. Blir då passerad av Östberg och blir 4:a. Charlotte hänger Marit men får se sig besegrad i sista backen före upploppet. Kom ihåg var ni läste det först.

Vad har hänt med Weng, helt under isen?

Inlagd: 2017-11-25, 19:39
Skriven av: Bamse

Weng brukar ofta vara lite seg i början av säsongen, så dålig tycker jag inte heller hon är.

Inlagd: 2017-11-25, 20:04
Skriven av: Jan

Jag tror att Björgen får dra i början av loppet som stallorder från Grip & co, allt annat vore tjänstefel. Däremot tror jag inte Stina är stark nog att gå ikapp Björgen med 10 sekunders försprång om Björgen bestämmer sig för att köra från start.

Inlagd: 2017-11-25, 20:20
Skriven av: Gunnar

Enig med dig Gunnar, dock tror jag att starten med mycket nerför gynnar Stina så att hon kan gå ikapp.

Inlagd: 2017-11-25, 20:39
Skriven av: Bamse

I Intervju med Radiosporten säger Kalla att hon inte vill släppa upp andra bakifrån och att hon hoppas att hon, Stina och Björgen kan hjälpas åt. Så att de tre kan hålla uppe tempot tillsammans. Så hon verkar vilja/räkna med att Stina ansluter.

Inlagd: 2017-11-25, 20:42
Skriven av: Per

Tycker inte dagens lopp var så imponerande av Björgen. Bara ett tiotal sekunder före Kalla/Östberg.
Ska hon vinna på söndag får hon allt spotta upp sig en aning.

Inlagd: 2017-11-25, 20:50
Skriven av: GKA

En smart Kalla låter Björgen dra hela loppet.
Fast Kalla är ingen taktiker, Kalla är uppfostrad att man skall hjälpa till. Ni får se vem som får rätt imorgon.

En Björgen som får dra hela loppet öppnar upp för både Nilsson och Kalla.

Inlagd: 2017-11-25, 20:58
Skriven av: Vasstrader

Bamse
Jag har inte kollat banprofilen ska jag erkänna så då finns det klart en chans för Stina ändå att ansluta. Blir spännande även om jag har svårt att se att någon ska hota Björgen. Men ändå ett bra OS tecken att svenskor och svenskar inte är i form tidigt på året.

Inlagd: 2017-11-25, 21:14
Skriven av: Gunnar

Der är bara 500 m utför i början. En snabb start och bra surf tills hon kommer in i Björgens slipstream så kan hon ta in 10 sekunder på den sträckan men det blir tufft.

Inlagd: 2017-11-25, 21:49
Skriven av: Per

Med tanke på Stinas sprintkapacitet så ser jag inte det som en omöjlig inledning imorgon, jag hoppas.

Inlagd: 2017-11-25, 22:02
Skriven av: Bamse

Karma is a bitch.

Inlagd: 2017-11-25, 22:55
Skriven av: Redda joppe død eller levande

Eller det är klart att hon inte tar 10 sek på 500 m förresten. Jag vet inte var Bamse får det ifrån att det är mycket utför i början. Det är lättåkt mot slutet av 2,5-kilometersslingan, inte i början av den.

Inlagd: 2017-11-25, 22:55
Skriven av: Per

Vi får väl se imorgon hur det går.

Inlagd: 2017-11-25, 23:48
Skriven av: GKA

Om vi ser bort från touren ger Stina ett positivt intryck, att hon kanske håller en högre lägstanivå i distans i år. På en tung och grisig bana är hon inom 45 sek både Björgen och Kalla. Kontra Björgen åkte hon tre sprintheat mer dagen före, och ett mer än Kalla. Dessa två i toppen är nedtränade, men det är även Stina denna säsong så där går det jämnt upp.

Bortsett det, tycker jag inte att man kan dra för stora växlar av loppet. Det här betyder egentligen ingenting för vilka som kommer vara bra på OS.

Spännande jaktstart blir det hursomhelst imorgon. Oddsen att Björgen antingen kör ifrån/aldrig släpper upp Stina, eller att hon helt enkelt spurtslår Kalla är inte höga. Däremot tror jag inte att hon kommer köra ifrån Kalla. Nilsson är den av svenskorna med segerchans, medan Kallas pallplats känns mer given.

Inlagd: 2017-11-26, 01:16
Skriven av: JohanA

En som inte tagit sin chans i Ruka är Maria Nordström. Att få chansen så här i premiären var en stor möjlighet för henne att klättra några pinnhål i hierarkin. Nu är det nog tveksamt om hon får åka mer i världscupen före jul, ser inte riktigt vad i sådana fall.

Mitt sprintlag till Lillehammer är Nilsson, Falk, Ingemarsdotter, Sundling, Sömskar och Settlin. Ev. Haag över Settlin(enligt uttagningskriterierna har väl Haag en given plats i och med semifinalen), men jag tycker att hon ska fokusera på distansloppet på en tuff bana.

Dahlqvist gör bäst i att komma igång i Idre och sen förbereda sig för fristilssprinten i Davos som är en riktigt bra bana för henne.

Inlagd: 2017-11-26, 03:01
Skriven av: JohanA

Kalla tappade 28s på Björgen från 3.1km till mål. Det är ganska mycket. Jag tror snarare MB höll igen i början innan hon ’helt enkelt’ bestämde sig för att öka tempot och vips var hon de vanliga ljusåren före. Enda chansen för Sverige att vinna medaljer förutom npgon strömedalj till Kalla och stafettbrons ör om Norge vallar bort sig.

Inlagd: 2017-11-26, 03:48
Skriven av: haddiraddan

haddiraddan: Gissar att du pratar om distans. Att säga att Stina skulle vara chanslös i klassisk sprint eller att Kalla-Nilsson skulle vara chanslösa mot Norge i skate-sprintstafett på OS, är överdrivet pessimistiskt. Och 10 km på OS går i skate. Senast den distansen var på OS- eller VM-programmet vann Kalla. Björgen slog visserligen Kalla med 25 sek i Ulricehamn förra året men hon vann inte skateloppen i Lillehammer (Diggins) och La Clusaz (Weng). Så fullt så uppgivna kanske vi inte ska vara.

Inlagd: 2017-11-26, 08:18
Skriven av: Per

Sundby kommer nog aldrig att få sitt individuella mästerskapsguld. Först hade han Northug och några andra framför sig och nu Kläbo och någon ryss. Men det går ju ingen nöd på honom för det men lite bittert kan jag tänka att det känns. Om jag hade varit lite elak så hade jag skrivit att det sörjer jag inte alltför mycket.

Inlagd: 2017-11-26, 08:21
Skriven av: Tobbe H

Föret igår passar Björgen mycket bättre än Kalla, precis som Calle var inte på kan man hänga med första varvet men det tar för mycket kraft och notan kommer. Björgens kombination an kraft och teknik betyder att hon inte behöver ge det lilla extra första varvet och det visar sig i längden.

Så tror att Björgen och Kalla ligger väldigt lika i form. En taktisk Kalla vinner idag, men i vanlig ordning lär Björgen släppa upp henne med 2-3km kvar, vila bakom och var piggare i spurten.

Inlagd: 2017-11-26, 08:31
Skriven av: Thorrez

Ska bli kul att se om Stina lyckades med glöggtricket mot Kalla,

Inlagd: 2017-11-26, 08:56
Skriven av: GKA

Eller kan ju kalla göra wengtricket sparka av en stav med någon halvkilometer kvar helst i nåt motlut

Inlagd: 2017-11-26, 09:16
Skriven av: Christian

jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det beror på, mest en känsla jag har, men jag tycker det känns som att Charlotte är mer harmonisk och trygg in i säsongen än på många år. Känns väldigt spännande in mot OS!

Inlagd: 2017-11-26, 09:27
Skriven av: Bamse

Wengtricket är väl att man kör in på upploppet med ett varv kvar.

Inlagd: 2017-11-26, 09:32
Skriven av: Kultingen

Jo…hon har mycket verktyg i sin låda kultingen

Inlagd: 2017-11-26, 09:42
Skriven av: Christian

Underbart, Tour de Ski 2008 känsla. Stort grattis!

Inlagd: 2017-11-26, 10:12
Skriven av: Kallner

Veldig sterkt av Kalla. Hun er bedre enn Bjørgen i friteknikk nå. Ragnhild Haga imponerer veldig. Parkerer Stina Nilsson som får holde seg til sprint

Inlagd: 2017-11-26, 10:14
Skriven av: Sven

Sven: fjantig kommentar om Stina. Hon är inte formtoppad och gör det ändå OK på distans. Vad skall man då säga om Falla och alla andra sprintrar?

Inlagd: 2017-11-26, 10:27
Skriven av: swestam

Det er vel ingen som er formtoppet, men jeg trodde kanskje hun skulle henge med.

Inlagd: 2017-11-26, 10:35
Skriven av: Sven

Tror Bjørgen ble litt bekymret nå. Lenge siden hun har blitt gått i fra av en annen enn Johaug

Inlagd: 2017-11-26, 10:37
Skriven av: Sven

Starkt av Kalla. Tänkte just att hon bör ha fokuserat mer på fristil igen i år. Treans växel i början av backen var grym! Distinkt val att sätta in stöten där hon gjorde. Det är möjligt att Stina på sätt och vis vann det åt Kalla för Björgen tokrusade ut ur stadion. Den explosionen hade hon nog med sig på sista varvet. I övrigt en rätt medioker svenskinsats och en fantastisk norsk insats.

Inlagd: 2017-11-26, 10:46
Skriven av: Per

Det trodde jag verkligen inte. Dessutom en resolut attack när den väl kom, det gillar vi. Kallas kropp är inställd på OS-säsong den saken är tydlig.

Inlagd: 2017-11-26, 10:51
Skriven av: JohanA

Efter att ha fått stryk av Björgen femtielva gånger är det mentalt bra för Kalla. Det går att slå Marit bara den vetskapen är viktig. Men som vanligt norskorna är bra och sviktar Björgen kommer en ny. Haga ser farlig ut och kan om bli en ny huvudvärk. Kalla verkar ensam i Sverige på distans. Stina är bra men hennes vinster i TdS var i distanslopp av en helt annan karaktär än vanliga. Hoppas hon har mer att ge detta år.

Inlagd: 2017-11-26, 10:55
Skriven av: nn

En ytterligare glädje är Stadlober och Siebenthal två imponerande lopp. Ryskorna är med för första gången på evigheter. Sporten överlever ytterligare några år.

Inlagd: 2017-11-26, 11:01
Skriven av: nn

Björgen hade inte formen att fixa Kalla. Mycket bra lopp av Kalla ändå.Stina var också duktig. Haag inte direkt lyckad men det kommer .

Inlagd: 2017-11-26, 11:07
Skriven av: GKA

Björgen hade formen.. annars hade inte vunnit med 17 sekunder igår.. Kalla var helt enkelt bättre än Björgen.. båda hade formen..

Inlagd: 2017-11-26, 11:17
Skriven av: Vasstrader

Stina Nilsson har fått en kanonöppning med 2 segrar i sprint. Kommer att slipa distansformen till OS. Blir sylvass. Viktigast dock att sprintformen behålls. Nilsson/ Kalla i teamsprint blir inte lätt att slå.

Inlagd: 2017-11-26, 11:21
Skriven av: Vasstrader

Er aldri på dette forumet lenger, men synes det var så gledelig at Kalla vant i dag. ’Så jeg tenkte å sende min lykkeønsking til alle svenskene her inne.

Gjelder dog ikke trollene og mobberne som har ødelagt forumet.

Jeg og de fleste jeg kjenner håper på flere svenske seiere, og mange spennende sekundstrider i fremtiden.

Inlagd: 2017-11-26, 11:57
Skriven av: Gunnar Bull

Charlotte krossade Björgen i Lysebotn opp på rullskidor i juli. Var 1:50 före Björgen och 40 sek före Weng på 7.5 km motbakke. Hennes tid var i närheten av Johaugs bästa där. Då kändes det som att det kunde bli en bra säsong för Kalla!

Inlagd: 2017-11-26, 12:00
Skriven av: Lennart G

På etappen idag var svenskorna 3:a, 9 (Ida), 13 (Stina), 30 (Haag), 34 (Settlin), 35 (Falk), 39 (Nordström), 44 (Dyvik), 50 (Sundling) och 59 (Sömskar). Inte helt övertygande för dagen. Särskilt för Haag, Sundling och Sömskar.

Inlagd: 2017-11-26, 12:01
Skriven av: Per

Lennart G: jag såg det loppet. Där var Kalla grym. Vi ska ha i åtanke också att Björgen är 37 år, fött barn osv så någon gång måste det ju märkas.

Kallas distinkta ryck och uthålligheten imponerade stort tycker jag.

Tusan vad Johaug måste ha det jobbigt i TV-soffan.

Inlagd: 2017-11-26, 12:14
Skriven av: Kallner

Per: Fullt godkänt av Ida. Annars riktigt svagt.

Inlagd: 2017-11-26, 12:22
Skriven av: Kallner

Halvarsson är verkligen en ”upp och ner” åkare. Det kan gå hursomhelst i loppen. Verkar ha mer fokus på glasögonen än åkningen just nu.

Inlagd: 2017-11-26, 12:24
Skriven av: Kallner

Godkänt av Halvarsson ändå. Kämpade riktigt bra när han gick ikapp och in till mål.

Inlagd: 2017-11-26, 12:38
Skriven av: Kallner

Kläbo är kungen av Ruka! Samtidigt tror jag inte att Calle avskräcktes alltför mycket av Kläbos avslutning. Han tog det mot Sundby men det var inte Northug-klass på avslutningen.

Inlagd: 2017-11-26, 12:41
Skriven av: Per

Och ja, vad var grejen med Halfvarssons glasögon?

Inlagd: 2017-11-26, 12:42
Skriven av: Per

Kläbo tappar 1;.40 på Manificat på 15 km fritt.. han lär inte ha något att göra i skialthon i OS..

Inlagd: 2017-11-26, 12:52
Skriven av: Vasstrader

Calle gör precis som han brukar, alldeles för många misstag. Gjorde alldeles för många ryck i stället för att åka i jämn fart. Bland annat i början när han skulle åka ikapp ryssen i stället för att vänta in klungan där bak. Hade han gjort det tror jag han hade varit med i kampen om medaljerna.

Inlagd: 2017-11-26, 13:01
Skriven av: Janne

Calle är långt från toppform. Han har ett mål och inget annat. Jag tycker han gjort det bra ändå. Däremot var det klantigt av Sundby att inte göra som Kalla på Kläbo. Där gav han bort touren.

Inlagd: 2017-11-26, 13:11
Skriven av: nn

Hur kan ledaren i Fantasy Skigames få ha 10 åkare??

Inlagd: 2017-11-26, 13:14
Skriven av: Jan

Bara början av säsongen än.Kalla/Stina ser vassa ut.Calle och Hellner är på gång.
Oskar kommer med cykeltaktik.
Grattis Norge till en fin insats.

Inlagd: 2017-11-26, 14:14
Skriven av: GKA

Jan,

Jag har uppmärksammat detta. Ledaren har Natalia Nepryaeva 2ggr och fått dubbel poäng för henne (167px2). Fixar detta i början av veckan, alltså plockar bort dubbleter (gäller 2 andra deltagare också).

Grattis till 8:e platsen.

Inlagd: 2017-11-26, 14:36
Skriven av: peter skigames

Kalla/ Nilsson i teamsprint? Är det så säkert att Kalla platsar där? Själv tycker jag inte att det är hugget i sten.

Inlagd: 2017-11-26, 15:08
Skriven av: Tobbe H

Det beror möjligen lite på banprofilen och den har jag dålig koll på, men i utgångsläget känns Kalla klart säkrast. Bara loppet idag underströk att hon är svår att haka av i skate. Och OS-programmet är betydligt bättre än VM-programmet så bägge kan köra den distansen utan att äventyra viktigare lopp. Men Ida och Falk är helt klart alternativ också. Någon annan har jag svårt att se som kandidat.

Inlagd: 2017-11-26, 15:52
Skriven av: Per

TH: Är Kalla i detta slag eller tom bättre som vi hoppas. Vem skulle vara bättre?

Inlagd: 2017-11-26, 16:13
Skriven av: nn

Om det är samma banor som på för-OS verkar det vara två varv på totalt 1400 m på en bana med två 22-25 meterstigningar. Rätt tuff bana som det verkar, åtminstone i klassiskt. Stigningen i Ruka är väl på ca 20 meter.

Inlagd: 2017-11-26, 16:22
Skriven av: Per

peter skigames
Tack så mycket. Är nöjd med mitt lag till 6/9, var svårt med dam och herrdistansare samt unclassed dam. Hoppas min valda trio kommer igång i December. Ser frammemot en tuff kamp mot swestam i skidpeppligan.

Kalla var grym idag, kul att någon slår Björgen ibland även om hon är mycket sympatisk och exemplarisk även som förlorare.Klassiskt Haag-lopp i skejt. Skall hon åka stafett på OS så är det den klassiska stilen som gäller. Ida gör en fin tour.

Hellner med bra lopp igår och bedrövligt lopp igår men bättre form denna helgen. Nu har han tre favoritorter fram till Jul så hoppas på fin form och bra resultat.

Inlagd: 2017-11-26, 16:51
Skriven av: Jan

Missat hela herrloppet idag och igår på resande fot… såg damerna riktigt starkt av Kalla måste ge självförtroende att veta att hon kan åka ifrån Björgen om Stina åker något svagare än jag hoppats Ida som jag trott Haag svagare än väntat men hon satsa ändå ut åkte snabbare än Kalla Björgen i ca 6 km och var väl bara Harsem som var snabbare än henne så långt med de höll inte och när Haag blir trött i fritt så rinner tiden ofta väldigt fort iväg—

Inlagd: 2017-11-26, 17:22
Skriven av: jossa

Man kan ju tro att det här som hände idag bara var en engångshändelse.Men under alla de här åren när ingen har lyckatsåka ifrån Björgen i liknade lägen så vet man inte hur mycket ytterligare Björgen haft att ta till om hon verkligen varit pressad.Kan faktiskt vara så att Björgen har nått sin peak nu och inte är lika bra längre. De övriga norskorna är heller inte lika överlägsna resten av skidvärlden som de har varit tidigare så få se vad som händer resten av säsongen.Tror och hopas att det kommer att vara en mindre dominans en tidigare från den röda armen

Inlagd: 2017-11-26, 21:29
Skriven av: KarlP

Björgen körde på topp idag. Kalla kommer att visa detta många ggr i vinter. Ffa i OS.

Inlagd: 2017-11-26, 21:49
Skriven av: Vasstrader

Hehe…där fick man allt bita i det sura äpplet och jag är den förste att säga att mer fel kunde jag inte ha haft och gladare kunde jag inte ha varit. Det var en mäktig uppvisning! Jag för över min pessimism på herrarna istället. Kanske att vi får se Calle kämpa om ett par pallplatser då och då men mycket mer än så blir det nog inte. Visst kanske Hellner och andra är nedtränade men jag gissar att så är fallet med de flesta och dagens lopp såg ju i efterhand ut som ett perfekt Hellnerlopp egentligen. Fast utan Hellner i en huvudroll…

Inlagd: 2017-11-27, 01:28
Skriven av: haddiraddan

De som nog ska vara mest missnöjda med helgen är Falk, Sundling och Nordström. Nordström misslyckades med att ta poäng på tre lopp och då ska man bli petad till nästa tävling i den tuffa konkurrensen, medan Falk och Sundling var mediokra rakt igenom men inte så dåliga att man bör vara orolig.

Vi ska inte hänga sprintåkare för att dom inte presterar bättre i distans, även om man vill se förbättringar. Det är tuffa banor i Ruka.

Sen måste vi ju nämna den usla breddinsatsen bland herrarna också. Nu försvann tre av dom kanske sex bästa redan för helgen men Rick och Burman gjorde absolut ingen glad. Att två stycken tar VC-poäng på tre tävlingar när vi har en kvot på nio(sju åkte) är inget annat än pinsamt. Grip står och säger att träningen gått bra och att det kommer visa sig under säsongens gång, men herregud något typ av krav att prestera i världscupen måste ju finnas även när man inte är i toppform. Nej, kraftigt underkänt och jag hoppas på en stor förbättring redan i Lillehammer. Annars får dom straffåka TdS hela bunten.

Inlagd: 2017-11-27, 07:20
Skriven av: JohanA

Här inne borde man kunna få ett korrekt svar. Visst sjutton har väl Björgen blivit ”frånåkt” kvinna mot kvinna tidigare? Kalla ryckte väl i från i en stafett för länge sen (i Norge?) och Johaug har väl lämnat henne bakom sig ett antal ggr?

Inlagd: 2017-11-27, 08:59
Skriven av: Ölandsfåk

..jag vill inte förminska Kallas prestation, det var riktigt kul att se…men media verkar vilja få det till att det är första gången det sker, avhängning av Björgen alltså, och det menar jag inte stämmer.

Inlagd: 2017-11-27, 09:01
Skriven av: Ölandsfåk

Man ska nog inte dra för stora växlar på Kalla vs Björgen baserat på denna helg, men fantastiskt roligt för Charlotte att få vinna igen, dessutom i tourer där norskorna varit helt överlägsna tidigare. Tror det finns reserver kvar hos Björgen när det gäller form, men detsamma kan ju gälla för Charlotte.

Visst var Kalla starkare uppför långbacken men det var nog mycket en mental grej för Björgen. Kallas tredjeväxel är grym och har stora likheter med hennes stakning. Sedan åker Kalla ganska svagt på tvåan där hon kliver lite långt ut och hamnar snett med överkroppen. Marit tappar i stort sett ingenting från toppen till mål, och Haga tar in ganska mycket tid (låt vara att Kalla tog det lugnt på stadion). I klassiska såg det lite likadant ut, Charlotte får inte till åkningen helt i de brantaste backarna men är grym på stakningen. Finns saker att slipa på.

Inlagd: 2017-11-27, 09:04
Skriven av: Anders

Ölandsfåk: visst har det hänt. Framförallt är det ju Johaug och Kowa som har lyckats med den bedriften. Kallas slutsträcka i stafetten i Beitostölen 2009 är dock en riktig svensk skidklassiker!

Inlagd: 2017-11-27, 09:07
Skriven av: toriv

Angående resultaten i premiären i relation till OS tänker jag så här. Landslaget gör förstås helt rätt som fokuserar på att vara bäst till OS. Inget snack. För att kunna vara medaljaspiranter på OS krävs dock att man är i slagläge i början av säsongen när många är i samma ”basläge” formmässigt. För mig betyder det inom en minut i avstånd från segraren på en tuff bana som i Ruka och topp-10. Om man då t.ex. tar Calle så är han visserligen bara 10:a men han är också bara 10 sekunder efter täten i en tuff jaktstart (55 efter sträckvinnaren Manificat). Det går att vända till OS. Stina är 8:a och 46 efter (42 efter sträckvinnaren Haga). Det är också slagläge. Och varken Stina eller Calle är alls i form, till skillnad från en del ryskor och norskor som måste prestera tidigt på säsongen. Hellner är 51 efter (52 efter sträckvinnaren) och fortfarande i slagläge även om hans insats oroar lite (dock är Ustiugov 1.01 efter). Haag är däremot 1.51 efter (1.11 efter på sträckan). Det är inte slagläge och hon har inte medaljchans på OS, enligt det sättet att resonera. Samma sak gäller Rickardsson är 2.22 efter (1.18 på sträckan) och Burman 2.44 (1.10 efter på sträckan). Också klart oroande, inte minst eftersom det är så enormt många framför dem i prislistan.

Inlagd: 2017-11-27, 10:23
Skriven av: Per

Calle sa själv att han gjorde ett misstag som ledde jakten på ryssen och blev trött på kuppen. Istället skulle han väntat i klungan bakom. Nu lärde han sig tydligen nåt av detta för framtida jaktlopp.

Inlagd: 2017-11-27, 11:10
Skriven av: GKA

Calle borde inte göra sådana misstag, han ska vara rutinerad vid det här laget. Annan sak om han varit i samma ålder som Kläbo – där verkar Norge ha sin nästa storåkare.

Är som alla andra imponerad av Kalla och roligt för henne att få vinna framför allt på det här sättet, det kommer hon ha nytta av framöver mentalt. Björgen har något att fundera på om liknande lägen uppstår i lopp framöver.

De andra svenskorna? Sundling och Nordström får nog stanna hemma under nästa världscupshelg. Falk gjorde det mindre bra också men var bra helgen innan.

Haag har lämnat in en intresseanmälan till OS-sprinten på äldre dagar, har hon någonsin åkt så bra sprint som denna och i Gällivare förra helgen? :-)

Inlagd: 2017-11-27, 11:50
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Haag har varit 4a som bäst i en klassiskt WC sprint även några andra semi så några i klass med helgen…

Tycker de är svårt räkna tider i ett jaktstartslopp handlar mycket om var man hamnar i fältet måste man rusa från start för att få bra ryggar kan man ta de lugnt i början för att sedan räkna med en bra ryggar–men klart ett form tecken är de om man åker bra

Inlagd: 2017-11-27, 12:09
Skriven av: jossa

jossa, du som har koll på Anna Haag. Ska man vara nöjd med helgen med tanke på OS? Fantastisk sprint, ja. Men, var det inte igår på skaten i jaktstarten man hade velat se mest? Tänker att Skiathlonen på OS tillsammans med tremilen är hennes största chanser. Vi får vänta in Lillehammer i och för sig för att se henne i en verklig masstart.

Inlagd: 2017-11-27, 12:54
Skriven av: peter skigames

https://www.dagbladet.no/sport/klaebo-vant-med-handikap-frustrerer-verdensmesteren–han-kan-odelegge-sporten/6889676
Hva kan skje i løpet av 1 år…
Jo da, mye har skjedd på kort tid for J H Klæbo, spesielt i fjorårsesongen, da han gikk fra og være et stort talent – først og fremst for den lokale kretsen (klubben), før han i løpet av noen uker ble en av Norges største idrettutøvere, til han avsluttet sesongen med sette hele verdenseliten på plass i Canada.. Også denne sesongen har vist framgang, blir spennende og følge han utover i sesongen!

Inlagd: 2017-11-27, 13:17
Skriven av: pelle

peter skigames_ har nog inte bättre koll på Haag än någon annan av tjejerna ändå men man åker ofta på att försvara Haag från en massa osakliga påhopp genom åren..

Hur ska man summera hennes helg då sprinten väldigt bra nästan lite mer smak än vad de blev..10 km stabilt ändå kan väl ha som krav bild att Haag ska vara topp 10 så här i början av säsongen nu var hon 13 bara några sek från topp 10.. Jakten då helt klart sämre än man kunnat hoppas på men Haag satsa verkligen ut utan att ha koll på alla som åkte så var hon nog topp 3 första 6 km ca då höll inte och när Haag stumnar i fritt då är de kört som på VM jakten förra året som exempel…

hennes individuella OS chans är som bäst på 30 km hon brukar vara stabilare i klassiskt ändå..

men en dåligt helg så kommer folk skrika att Haag ska bort även om utmanarna varit långt efter så så här långt ;)

Inlagd: 2017-11-27, 13:39
Skriven av: jossa

jossa, min tanke just nu när det gäller Haag och OS är att hon ska skippa Skiathlonen för att koncentrera sig fullt ut på tremilen. Visst tillåter programmet att hon kör alla distanslopp fast tycker mig se att hon prestera bäst när hon inte kör för många lopp. Givetvis en viktig stafettkugge är hon och möjligt bör hon välja ett distanslopp till för att lätta på OS-nerverna.

Inlagd: 2017-11-27, 14:04
Skriven av: peter skigames

peller: vi får se! Jag tror inte han kommer dominera mer än vad Petter har gjort.

Inlagd: 2017-11-27, 14:19
Skriven av: toriv

Väntade lag till Lillehammer. Wiken in. Thorn, Svensson och Ebba ännu inte fit for fight. Ebba säsongsdebuterar ”snart” enligt pressmeddelandet.

Inlagd: 2017-11-27, 14:31
Skriven av: Per

Någon som har koll på senaste status för Ebba? Inte uttagen i Gripens trupp inför Lillehammer nästa helg, ser jag.

Inlagd: 2017-11-27, 14:32
Skriven av: Freddy

Och Nordström ut. Också väntat efter svaga insatser i Ruka.

Inlagd: 2017-11-27, 14:32
Skriven av: Per

Edin, Simon Persson, Dyvik saknas på herrsidan i sprintgänget för Lillehammer.

Inlagd: 2017-11-27, 14:39
Skriven av: Alsgaard

Alsgaard: Har inte Edin lagt av?

Inlagd: 2017-11-27, 14:40
Skriven av: swestam

My bad.

Inlagd: 2017-11-27, 14:44
Skriven av: Alsgaard

Det behöver lossna lite för Calle och Hellner nu i Norge. Bättre form! Kalla lär få det hett om öronen men skulle hon klara detta så har hon tagit ett rejält kliv. Hon har tränat på Björgens brutala starter läste jag de senaste två åren. Pallar hon dessa så har hon ett utmärkt läge. Gick bra senast men en gång är ingen gång.

Inlagd: 2017-11-27, 15:11
Skriven av: nn

Kläbo kommer säkerligen vara med i toppen och har de egenskaper som ska till för att kunna vara en dominant. Men betänk att säsongen bara har börjat ännu. Minns att Iversen ropades fram som en ny dominant så sent som för två säsonger sedan. Det är små marginaler på herrsidan när det gäller form.

Inlagd: 2017-11-27, 15:16
Skriven av: Anders

Jag ser väl ingen stress i att de måste lossna mer för Calle redan nu han var ändå 3 i sprinten 10a på 15 km inte jätte långt upp till pallen o topp 5 tycker han ligger i bra slag länge de är ännu bara Nov.

Inlagd: 2017-11-27, 15:39
Skriven av: jossa

Bara Calle är i form under OS är jag nöjd.

Inlagd: 2017-11-27, 15:42
Skriven av: Vallexperten

Nytt inlägg skapat inför Lillehammer kommande helg. http://www.skidpepp.se/2017/11/27/lillehammer-2-3-dec/

Inlagd: 2017-11-27, 17:23
Skriven av: Jörgen

Calle fick en pallplats och 10 sek efter + 10:e plats i ett för för honom sunkigt 15 km-lopp från Ruka. Helt ok start. Han har haft kylan och orkat hålla på hanen i år. Det är bra. Han ska inte upp i någon form till Lillehammer.

Inlagd: 2017-11-27, 17:39
Skriven av: Per

Ser att Stadlober hade fjärde bästa åktid och von Siebenthal sjätte. Den sistnämnde hade startnummer 55 och klättrade ända upp till sista wc-poängplatsen i minitourtotalen (plats 30). Erkänt bättre i fristil. Bra för sporten att det finns damer från kontinenten som kan även om det inte räcker till pallen.

Inlagd: 2017-11-27, 17:42
Skriven av: Jörgen

Det är 15 dagar mellan skiathlon och tremilen på OS, det ska nog Haag och alla andra orka dubblera

Inlagd: 2017-11-27, 19:58
Skriven av: Kultingen

Jörgen: Haag har väl inget i en individuell OS-sprint att göra? När klarade hon 4 sprintlopp (inkl kval) senast med bibehållen fart rakt igenom internationellt?
Vi ska komma ihåg flera åkares framgång på sprinten i Ruka berodde helt på det norska valladebaclet.
Det lopp som passar henne bäst i OS är nog skiathlonen. 3-milen går tyvärr i fristil för hennes del.

Inlagd: 2017-11-27, 20:03
Skriven av: Kallner

Kallner: nu är de väl ändå så att 3 milen går i klassiskt i OS och dom sista gångerna den varit i fritt i mästerskap har faktiskt Haag åkt rätt bra inte alls varit långt ifrån att vara topp 4 någon av gångerna vilket får betraktas som bra ca 13 sek båda gångerna förra året var hon ju med i tät gruppen ända fram till några km från mål så nog kan hon skejta men känns som hon är mer form känslig där…

Inlagd: 2017-11-27, 20:26
Skriven av: jossa

jossa: jag tror som sagt det är skate som gäller, men det kanske är fel:
https://www.vinteros.se/grenar/langdskidor/
”I masstarten är det fristil som gäller”

Är det klassiskt är Haags chanser större.

Inlagd: 2017-11-27, 21:23
Skriven av: Kallner

Ja då har vi en medalj iallafall.. skönt

Inlagd: 2017-11-27, 22:01
Skriven av: Christian

30 km damer og 50 km herrer er i klassisk stil i OL

Inlagd: 2017-11-27, 22:28
Skriven av: Sven

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values