26 februari 2017, av Jörgen

10/15 km intervallstart

På tisdag och onsdag är det dags för 10 resp 15 km klassisk stil med intervallstart i Lahtis. Charlotte Kalla har en friplats i egenskap av regerande världsmästare så där kommer fem svenska damer att starta. Fyra Fem i herrloppet också då även Johan Olsson är regerande världsmästare på sträckan (korrigering). Vilka (förutom Kalla) kommer att starta?

293 kommentarer till ”10/15 km intervallstart”

Samma prispall som i damernas skiathlon?

Inlagd: 2017-02-26, 20:04
Skriven av: Slakmota

Helt off topic men minns ni Northugs utbrott om Kung Carl Gustav, Björn Borg m.m. i Oslo 2011? Jag funderar på om det kommer från den här kommentatorsinsatsen från Oslo 1982 när Svt:s kommentator (Jan Svanlund?) går loss på ”Kung Olav, Karl Johann, Bislett, Odlar Brå, Galdöpiggen, Gro Harlem Brundland” m.m. 1,36 in i klippet från Wassberg -82. Jämfört med det var ju Northug närmast hovsam… http://www.svt.se/sport/vintersport/vm-ogonblick-vi-minns/

Inlagd: 2017-02-26, 20:10
Skriven av: Per

Nei det kommer fra den legendariske kommentatoren Bjørge Lillelien fra da Norge slo England i 1981

Der er vel der svanlund hentet inspirasjon fra

https://youtu.be/JtbZWIcj0bk

Inlagd: 2017-02-26, 20:21
Skriven av: Tor

Ja just ja. Ha ha ha! Den hade jag helt glömt. Legendarisk. Ännu bättre än min favorit. https://www.youtube.com/watch?v=FbyiE6np7Wk

Inlagd: 2017-02-26, 20:25
Skriven av: Per

Håper Klæbo får gå 15km løpet. Han virker jo være i en helt rå form!
Tipper det Norske laget blir:
Sundby
Klæbo
Tønseth
Dyrhaug

Inlagd: 2017-02-26, 20:25
Skriven av: Sven

Jag tror och hoppas att dagens lopp ger lite bränsle på brasan för Ilio Niskanen och att han tar guldet på 15 km klassiskt. Det vore fantastiskt. Ingen av de svenska herrarna har chans på medalj tyvärr. Johan räddar oss inte denna gången, kommer han topp tio är det ok, jag hoppas inte han avslutar sin skidkarriär med ännu en ”Ulricehamnare”. Kalla kan mycket väl ta ett silver efter Marit. Weng, Kowalzyk och Permakoski är de hon ska slå.

Fö har jag tonat ner förväntningarna på stafetterna rejält efter den kassa inledningen på detta mästerskapet. Jag tror det blir tufft att ta medalj för både damer och herrar. Framörallt herrarna där jag tror att Norge, Ryssland och Finland kommer att göra upp om medaljerna. Frankrike, Canada och Sverige utmanar möjligen på bronset.

Inlagd: 2017-02-26, 20:58
Skriven av: Rs

Jeg tror vi får se Iversen til start på 15km. Sulten som en ulv.

Inlagd: 2017-02-26, 21:09
Skriven av: Tor

Hej, en kort uppsummering avseende de svenska sprintinsatserna- vore tacksam för input motargument och synpunkter:
– Det finns ingen svenska sprintsatsning och därmed ej heller ett sprintlag.
– På herrsidan finns ej tillstymmelsen till ett lag och på damsidan har man Stina och gamla meriter.
– Ledarskapet verkar vara helt frånvarande, både avseende valet av lag och satsning/coaching för loppet. Det finns en massa erfarna ledare men ingen tydlig organisation, eller?
– Såg ni den extremt loja inställningen TP och EJ hade inför loppet? Hur kunde man ta ut TP, om man i princip inte hade bevis för att han var starkare än det han presterade i torsdags? vill ingen annan åka? tjänstefel.
– Bredden saknas ju såklart också.
– Tror på medalj i damstafetten, men inte för herrarna.
– Bedömer att Charlotte har chans på 10 men ingen herre, dessvärre!

/Fredrik

Inlagd: 2017-02-26, 21:15
Skriven av: Fredrik Drake

”Jeg tror vi får se Iversen til start på 15km.”

Hvis det skjer, så mister jeg all tiltro til vurderingsevnen hos den norske ledelsen.

Han var svak i generalprøven og svak/klønete i de to sprintrennene.
Klæbo eller Holund fortjener den plassen. Egentlig foretrekker jeg dem før de evige plass 4-10 løperne Tønseth og Dyrhaug også. Klæbo kan det blir en vinner av. De andre har fått nok sjanser.

Inlagd: 2017-02-26, 21:32
Skriven av: Fabulator

Kan notera att (inte överraskande) Nathalie von Siebenthal hoppar över intervallen och satsar vidare mot stafetten och framförallt tremilen i skejt. Vissa medaljförhoppningar faktiskt. Nathalie som hoppade över Falun för att lägga in en träningsperiod som uppladdning inför Lahtis. Sådär resultat i Otepää och var rejält nervös inför Skiathlonen. Tillsammans med tränaren var målet en topp-10 vilket klarades med bravur en magisk fjärdeplats som resultat, Schweiz bästa sedan Evi Kratzers brons för 30 år sedan. Spännande att följa masstarten på lördag…

Inlagd: 2017-02-26, 22:12
Skriven av: peter skigames

Per: Det var väl Kjell Andersson?

Inlagd: 2017-02-26, 22:18
Skriven av: Kallner

Fredrik: Jag uppfattar att landslaget har en stark och tydlig organisation. Det tror jag inte förklarar den svaga VM-insatsen. Damlaget i sprint är också starkt. Det går inte att komma ifrån. Vi uppfattar det som ett debacle men det är ändå två åkare i final. Dessutom blev Sundling sjuk, en åkare jag tror hade gjort bra ifrån sig på VM. (Sprintstafett är sedan ofta inte sprint utan något annat = intervall-tävling). Tror du har rätt om medaljchanserna. Sedan skulle jag inte räkna bort Kalla på 30 km och Hellner + Olsson på femmilen.

Inlagd: 2017-02-26, 22:23
Skriven av: Per

Man har inte LAG i sprintstafett, man har PAR.

Inlagd: 2017-02-26, 22:31
Skriven av: Kallner

Vi har 5 platser i herrloppet också (Johan O är regerande mästare). Sen om vi har 5 st som har nåt där att göra kan man diskutera…

Inlagd: 2017-02-26, 22:39
Skriven av: Stefan

Det blir väldigt viktig för Johan att få rapporter om sin fart tidigt i loppet eftersom han inte tävlat på länge.

Inlagd: 2017-02-26, 23:20
Skriven av: Kallner

Svenske legen er på ”glid”

Kritiker ska föreläsa

En av de som kritiserat hållningen att förvägra åkare saltvatten i andningsmaskiner, likt den finska eller nebulisatorer, av etiska skäll är Kjell Larsson, professor i lungmedicin och del i granskningen av det norska användandet av astmamedicin.
Han menar att ”harmlösa huskurer inte bör förvägras” åkare med luftvägsproblem.
I morgon ska han föreläsa för hela den samlade kåren av landslagsläkare. Per Andersson ser fram emot mötet, men står i nuläget fast vid den ”svenska modellen”.
– Den gäller tillsvidare, just nu har inte vi någon anledning att ändra på den.

Inlagd: 2017-02-27, 06:21
Skriven av: Danne Normann

Jag tippade 3-5 medaljer för Sverige här på sidan innan vm. Får se om det kan uppfyllas. Jag förstår inte dom som trott det skulle bli medaljregn när Sverige och framförallt Stina satsat mer vc och touren i år. Sen var och är jag väldigt kritisk till att man ändrade rutinerna och tog ut en jättetrupp. Det skapar osäkerhet, inte lagsammanhållning.

Till damstafetten bör man kanske sätta Kalla sist trots allt, när det ser ut som det gör.

Inlagd: 2017-02-27, 07:33
Skriven av: Manne

Att hoppas på ett rejält utfall för Sverige var möjligen lite överoptimistiskt med tanke på säsongen ja. Men inte helt otroligt heller. Stina har ju varit helt otrolig så att hon skulle kunna bidra till två VM medaljer i sprintarna var väl inte helt otänkbart? Med tanke på senaste mästerskapen är även de långa stafetterna två klara medaljchanser som borde gå i lås. Vidare visade Charlottes senaste del av världscupen att hon skulle kunna plocka hem två medaljer. Och med Hellners stabila form och Calles enorma potential tidigare under säsongen, samt gubben i lådan Olsson så fanns ju hoppet om en herrmedalj någonstans på vägen också. Så sju medaljer är inte orimligt inför detta mästerskap. Men vi ska vara glada om det med denna start blir ett par medaljer till.

Inlagd: 2017-02-27, 07:45
Skriven av: Anders

Jag tippade det samma. Tror att även det blir svårt. Herrarna tror jag inte tar någon medalj. Inte ens stafetten är någon säker medalj. Krävs att Olsson är i en ny form. Hellner är bra nog att kunna ta medalj men det är 10st till som är bra nog för det. Herrklassen har blivit som damklassen med två i en egen klass (med eller utan fusk) och sedan ett stort gäng som krigar om den sista medaljen. Måste bli ett större utbyte av folk efter denna säsong.

Inlagd: 2017-02-27, 07:48
Skriven av: nn

Kalla, Stina, Haag, Falk och Stina på 10 km i morgon. Wiken och Ebba får alltså inte köra. Därmed är de väl också borta från stafettdiskussionen. Det står mellan dessa fem.

Inlagd: 2017-02-27, 08:00
Skriven av: Per

Per: Nej, Wiken tycks inte vara aktuell för stafetten om inte flera av de andra blir sjuka. Hon borde annars ha testats här. Men Ebba tror jag fortfarande kan ha chans på en av skatesträckorna. Nu gäller det klassiskt och där är hon lite svagare.

Inlagd: 2017-02-27, 08:15
Skriven av: LarsW

Det kan också vara så att man vill se Haag ,Falk och Ida mot varandra för att gå en match om första sträckan och att Ebba redan är klar för den tredje och vilar henne.Min gissning och förhoppning.

Inlagd: 2017-02-27, 08:15
Skriven av: Peter

Stina måste sparka den där norrbaggen. Varför köra slut på både bensin och självförtroende inför stafetten?? Idiotiskt att Stina och Ida kör 10 km klassiskt. Ffa Stina.

Inlagd: 2017-02-27, 08:23
Skriven av: Kult

Kult (Dasstrader); kanskje Stina og treneren har større forutsetninger enn deg for å avgjøre om det er lurt eller ikke?

Inlagd: 2017-02-27, 08:29
Skriven av: tor

Jag tror att Iversen är bra för hennes utveckling som skidåkare.Hon verkar väldigt bra på att bedöma vilka personer hon tar hjälp av för att gynna hennes utveckling som skidåkare.Glöm inte att detta mästerskap är bara ett i raden av mästerskap för hennes del.

Inlagd: 2017-02-27, 08:29
Skriven av: Peter

Tror alla svenska tjejerna gör bra lopp i morgon. Kanske tre topp tio. De är revanschsugna och lagom ilskna. Stina borde kanske ha vilat inför stafetten men vill väl slå tillbaka direkt och ta en medalj.

Inlagd: 2017-02-27, 08:33
Skriven av: LarsW

Hm… en i och för sig ganska väntad laguttagning, bortsett från att jag trodde Stina skulle avstå och Wikén få chansen att köra något inför stafetten. Med tanke på hur det sett ut under säsongen och framför allt under VM ska det nog mycket till om någon annan svenska än Kalla är med högt uppe i resultatlistan. Men det blir nog ett kul lopp att följa ändå. Om Björgen behållit formen, vilket känns troligt, så är hon såklart solklar favorit, men Pärmäkoski visade på skiathlonen att hon inte går att räkna bort. Även Charlotte ska på en bra dag vara med om medaljmatchen. Sedan återstår det att se ifall Weng har fått tillbaka självförtroende och form nog för att utmana. Även Kowalczyk ska inte räknas bort från det hela, men orkar hon hela distansen? Östberg känns tyvärr under isen och Jacobsen är en bit ifrån superform även hon. Niskanen skulle kunna vara där, men visade ingen särskilt bra form i sprintstafetten. Kyllönen gjorde det bra på klassiska delen av skiathlon men halkade ändå efter och är bättre i masstarter. Saarinen är inte i form. Amerikanskorna bör inte räcka till alls.

Inlagd: 2017-02-27, 08:48
Skriven av: Anders

Tror också att Ebba åker tremilen eftersom hon inte är uttagen till skandinaviska cupen. Blir i så fall
mycket intressant om hon inte hamnar underst i en hög igen.

Inlagd: 2017-02-27, 08:50
Skriven av: Peter

Svenskarna saknar kylan!! Frustrerande uppenbart.

Genomgående för de flesta som underpresterat är att man kört slut på krutet redan första tredjedelen av loppen. Tydligast blev det igår på sprintstafetterna, Ida alldeles för het. Emil och Teodor ännu värre….

Jämför med finnarnas iskyla igår. Släpper på andra och tredje sträckan, sedan klart starkast på slutet. Respekt!

Det där med ”spända bågar” (som ideligen brister), och som de svenska kommentatorerna ständigt hyllar, måste få ett slut någon gång. Risken är att även nästa generation, som ser på TV nu, kommer att ta efter dumheterna.

Att våga ta det lungt i början. DET är att våga, det är att vara offensiv.

Inlagd: 2017-02-27, 08:53
Skriven av: EmilK

LarsW och Peter: Ja, Ebba har kanske fortfarande chans på sträcka 3 om minst två av Ida, Falk, Haag visar usel form. Men Haag körde ändå 30 sekunder snabbare än Ebba på skiatlonen (jämt på skatesträckan) trots lite dåligt disponerat lopp. Haag är dessutom mer erfaren vilket har väglett laguttagningar hittills under VM (utom Ebba vs Wiken på skiatlonen). Jag tror fortfarande det handlar om Falk eller Haag på sträcka 3, alt. Falk eller Ida på sträcka 1 och Haag på sträcka 3.

Inlagd: 2017-02-27, 09:04
Skriven av: Per

http://www.sweski.com/sverige-paa-vag-mot-fiasko-vm.5965859-184999.html

Halva mästerskapet förbrukat och det är klart redan nu att detta inte blir något av Sveriges starkaste mästerskap.
Det pratas om form-missar, dåliga skidor etc,

jag tror att detta är en bra läxa inför framtiden. till säsongen i stort har detta varit en mycket bra säsong med många VC, och seger på både herr, dam distans och sprint. Dessutom inte bara resultat av 1 åkare utan ett par starka herrar och 3-4 starka damer.

Däremot tror jag att Sveriges överdriva fokus mot dessa 10 dagar inte är gynnsamt för prestationen. Visst det är svårare att ta medalj på mästerskap, samtidigt är det lättare att komma topp 10-15 då de bästa lagen endast har 4 pers till start så det är ingen tvekan om att Sverige underpresterar.
Men sånt har hänt förr. Vi minst t.ex. Norge i OS 2014.

jag tillhör dom som följer hela skidsäsongen på hyfsat stort allvar, från bruksvallarna till SM 5-milen. Ja kommer att minnas denna säsong som en bra svensk säsong oavsett hur det går resten av VM, och jag kommer definitivt att se detta som Stinas bästa säsong även om hon åker hem utan medalj.
Dessutom har TDS varit väl så stort som VM medialt (vilket är bra) så frågan är om man kan begära 2 sådana mentala urladdningar på en å samma säsong.

Om Sverige prioriterar VM högre kommer vi att ha jämnare åkare sett över säsongen, kanske inte fler guld och medaljer på mästerskap men roligare mästerskap med bättre prestationer även under den veckan.

Inlagd: 2017-02-27, 09:05
Skriven av: Ernström

EmilK: Bra poäng om det där med kyla. Det har saknats i svenska laget. Ofta stressat från första stavtag, vilket både har gett upphov till misstag och till att krut bränts för tidigt och för mycket.

Inlagd: 2017-02-27, 09:08
Skriven av: Per

Om ska se lite krasst på den svenska insatsen hittills så är det väl egentligen bara Stina bland åkarna som på allvar underpresterat. Att vallateamet inte serverat åkarna lika överlägsna skidor som de gjort tidigare under säsongen förklarar resten. Halvarsson hade t.ex. fantastiskt glid då han knep en pallplats i Falun. Halvarssons form har däremot aldrig varit bra efter den långvariga sjukdomen i höstas.

Jämför inte med tidigare mästerskap, jämför med förra säsongen. Jämför man med förra säsongen så är den här säsongen ett fall framåt.

Inlagd: 2017-02-27, 09:36
Skriven av: H. G. Wells

Precis HGW!

Inlagd: 2017-02-27, 09:44
Skriven av: Ernström

Kanske Haag på första? I stafetten.
Efter 5 km på den klassiska sträckan i skiathlonen var hon väl med helt i topp trots att det hade bombats på rejält…hade varit kul att vara med efter 1 sträcka i alla fall. ….blev riktigt orolig när jag såg Ida igår!

Inlagd: 2017-02-27, 09:44
Skriven av: Göran

Jag hoppas verkligen att det inte blir något vallaföre i morgon och på onsdag, och helst jämbördiga förhållanden under hela tävlingen. Avskyr att se något lag valla bort sig, led med norrmännen under såväl OS som Falun. De bästa ska få en ärlig chans även om såklart materialet är en stor del av sporten.

Svenska materialet har varit lite sisådär hittills. Inte helt värdelöst, men inte full klaff. Richardssons klassiska skidor var inte bra och till och med Hellner tyckte skateskidorna inte svarade. På sprintstafetten syntes det att Emil hade dåligt glid. Med nuvarande form på åkarna krävs det nästan det bästa materialet om det ska gå vägen.

Inlagd: 2017-02-27, 09:52
Skriven av: Anders

Grip visar ännu en gång på svagt ledarskap. Wiken kom väl 12:a innan VM samt har ett OS-guld i stafetten efter en fantomsträcka i just klassisk stil. Ett normalt ledarskap undrar om Wiken är på väg tillbaka till den formen hon hade under OS. Detta skall man naturligtvis kolla upp genom att köra henne på 1o km klassisk stil. Vad har Hanna Falk att göra på en klassisk distans?:-) Skall Falk köra en klassisk sträcka i stafetten?:-) Knappast.. Vad Grip vill se är att Falk gör ett dåligt lopp.. så att han kan plocka ut Haag på stafetten..

Grip är en konflikträdd förbundskapten

Inlagd: 2017-02-27, 09:53
Skriven av: Vasstrader

Anders

Lida med norrmännen:-) Är du tokig? Att lida för en dopingnation..äckligt.. Då ser man igenom dina värderingar i livet..

Inlagd: 2017-02-27, 09:55
Skriven av: Vasstrader

Någon snackade om Iversen på 15 klassisk stil:-) an är så nere i frysboxen man kan tänka sig..
Bättre de skickat hem honom.. Tom Skar står högre i rang inför en stafett..

Inlagd: 2017-02-27, 09:56
Skriven av: Vasstrader

Björgen konkurrenter på 10 km (enligt Björgen själv). Ingvild Flugstad Östberg, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Krista Pärmäkoski, Justyna Kowalczyk och Charlotte Kalla. Stna Nilsson är en outsider.
Vallateamens insats avgör den exakta placeringen för respektive åkare.

Inlagd: 2017-02-27, 09:57
Skriven av: H. G. Wells

”Någon snackade om Iversen på 15 klassisk stil:-) an är så nere i frysboxen man kan tänka sig..
Bättre de skickat hem honom.. Tom Skar står högre i rang inför en stafett”

Vil du sende hjem Kalla og Nilsson også kanskje? De kan ikke holde seg på beina de heller.

Inlagd: 2017-02-27, 10:02
Skriven av: tor

Ernström… jo Stinas har ju absolut utvecklats och blivit bättre i år. För mitt skidintresse är det dock mästerskapen som räknas. Det är nästan bara Norge som har råd att satsa på världscupen nu för tiden. Det är mästerskapen alla satsar på… Däremot tror jag det är bra för Stina att göra lite misstag, så lär hon prioritera bort touren nästa år.

Inlagd: 2017-02-27, 10:14
Skriven av: Manne

Tor… Ja Kalla riskerar absolut att trilla fler gånger i vm. Men tror du verkligen Iversen tas ut till 15 km?

Inlagd: 2017-02-27, 10:18
Skriven av: Manne

Ustiugov prioriterte både Touren og VM.. Best når det gjelder..

Inlagd: 2017-02-27, 10:41
Skriven av: pelle

Manne:
Frågan är vad som i så fall är problemet; skidåkarnas prioritering eller vissa följares fixering vid mästerskap framför skidåkningen som sport och prestation,.

i mitt tycke har många av de mest spännande och bästa prestationerna skett utanför mästerskapen, Inte minst nuförtiden då andelen intervallstarter är lite högre i VC än i mästerskap (TDS borträknat).

Som iddrottsprestation tycker jag att Stinas TDS pallplats är väl i nivå med ett VM brons/silver.. och jag tror också att hon själv rankar det lika högt som någon av hennes silver.

Inlagd: 2017-02-27, 10:52
Skriven av: Ernström

Tror inte touren ska ha spelat så stor roll för Stinas del. Hon har visat storform efter det. Kalla och Pärmäkoski åkte också touren.

Form är svårt helt enkelt. Det kan ha varit lite för hög belastning på något pass i höjden innan VM, eller en lättare virusinfektion som aldrig riktigt bröt ut. Omöjligt att säga.

Inlagd: 2017-02-27, 10:54
Skriven av: Anders

Hade också hellre sett Wikén på 10 km klassiskt än Ida och Stina. Falk kan ju få åka nåt lopp i alla fall. Men visst, är det placeringar 15-30 man siktar mot så är det en bra uttagning. Hoppas Wikén får åka 30 km. Stina lär väl köra den också.

Inlagd: 2017-02-27, 10:57
Skriven av: Rs

Stinas form var i vikande redan vid SM. Men att vända det är nog inte så lätt. Hoppas hon kan tagga till i stafetten, 5-bra kilometer är vad hon behöver göra resten av säsongen.

Inlagd: 2017-02-27, 10:59
Skriven av: nn

Slötrader: Borde inte du respektera Iversen som varken har astma eller använder astmamedicin?

Inlagd: 2017-02-27, 11:46
Skriven av: Pierce Hawthorne

tor

Det Iversen gjorde var en Brink.. GÅNGER TVÅ.. Jag är bekymrad över hans karriär. Gör man en sådan fadäs i Norge blir det svårt att få förtroende igen. Jag ser det som normalt att en skidåkare inte tar någon medicin om de inte har någon diagnos. Att Iversen inte tar några astmamediciner är en sund inställning till idrottandet.. eller ett normalbeteende.

Inlagd: 2017-02-27, 12:21
Skriven av: vasstrader

Senaste resultaten på 10 km klassiskt:

Otepää 2017:
1. Björgen
2. Kalla
3. Weng
4. Östberg
5. Kowalczyk
6. Pärmäkoski
7. Sedova
8. Haag
9. Tjekaleva
10. Jacobsen

Ruka 2016:
1. Björgen
2. Pärmäkoski
3. Weng
4. Östberg
5. Fessel
6. Mononen
7. Carl
7. Nilsson
9. Kowalczyk
10. Jacobsen

Toblach 2015:
1. Johaug
2. Pärmäkoski
3. Östberg
4. Weng
5. Kalla
6. Kyllönen
7. Mononen
8. Kowalczyk
9. Niksanen
10. Haag

Lahti 2015:
1. Björgen
2. Weng
3. Kalla
4. Jacobsen
5. Johaug
6. Niskanen
7. Carl
8. Saarinen
9. Haga
10. Rydqvist

Davos 2014:
1. Johaug
2. Björgen
3. Niskanen
4. Haag
5. Bleckur
6. Weng
7. Kowalczyk
8. Kyllönen
9. Henriksson
10. Mononen

Inlagd: 2017-02-27, 12:27
Skriven av: Anders

Jan; Du hade fel i din analys om vilka som delar rum .. Kalla och Falk delar rum vilket under VM

Inlagd: 2017-02-27, 12:31
Skriven av: jossa

H. G. Wells: Håller med lutar åt svårvallat både Tisdag och Onsdag huhu kan så klart slå åt båda håll men gör de hela extra nervöst och osäkert

Inlagd: 2017-02-27, 12:37
Skriven av: jossa

Visst kan man åka touren. Men då klarar en formtopp både i touren och på mästerskapen.

Ernström… Fixering? Sveriges elitsatsning är i första hand riktad mot mästerskapen. Skidförbundets ekonomi är beroende av framgångar där. Få förbund har råd att satsa på världscupen när det gäller service-apparat.

Jag tycker det är jättetråkigt att inte få se åkarna i sin bästa form på vm. Se bara på Östberg… Jag ringaktar inte världscupen, men då ska den ha ett upplägg med färre lopp så att det är läyttare att kombinera.

Inlagd: 2017-02-27, 12:39
Skriven av: Manne

Sverige bruker å ha gode ski i plussgrader, mens Norge bruker å ha elendige ski.

Så holder værforholdene seg slik de er spådd, er jeg stygt redd for at vi skal være glade for de medaljene vi allerede har tatt. Svenskene derimot (Kalla spesielt), vil nok kunne krige om gull sammen med de andre utlendingene.

Inlagd: 2017-02-27, 12:43
Skriven av: mac

Anders

Glömde OS 2014.. 1. Kowalzyk 2. Kalla 3. ??

Inlagd: 2017-02-27, 13:12
Skriven av: vasstrader

3. Jo, anabola-Tessan

Inlagd: 2017-02-27, 13:14
Skriven av: vasstrader

vasstrader: du er etterlyst i ”Den store dopingtråden”.

Inlagd: 2017-02-27, 13:24
Skriven av: mac

vasstrader: OS loppet ingår inte i dom senaste loppen ändå så inget glömt

Inlagd: 2017-02-27, 13:28
Skriven av: j

Jossa
Berodde säkert på att Grip inte hade råd med enkelrumstillägget.

Verkar inte som de är ovänner, något som expressen hittat på som vanligt.

Har du koll på rummen i övrigt då?
Stina-Wikén
Ida-Haag
Ebba-Dyvik

Laget till 10 klassiskt är uttaget korrekt om man ser till prestationer under säsonger, men som formen ser ut nu så borde Wikén fått åka.

Men bara för att Ida var dålig igår betyder det inte att hon kommer göra bort sig på stafetten med automatik.

Inlagd: 2017-02-27, 13:28
Skriven av: Jan

Så länge inte Östberg hittar storformen så är det inte säkert att det går dödsfort på förstasträckan. Åker Östberg med en fortsatt tveksam form lär hon avvakta innan hon prövar. Kastar man in Falla i laget istället lär hon nog gå förstasträckan och också vara lite kylig. Tar man däremot in Haga lär nog Weng gå första och hon lär i alla fall inte spara på krutet, osäkert dock om hon är i den formen. Om bara Ida gör en ok insats i morgon lär hon fortsatt vara det bästa alternativet på en förstasträcka.

Inlagd: 2017-02-27, 13:36
Skriven av: Anders

J

Plockar han med loppet i Davos 2014.. borde han plockat med OS-loppet..

Inlagd: 2017-02-27, 13:41
Skriven av: vasstrader

Kommer att bli Ida, Kalla, Haag och Nilsson. Sverige har stor chans.. bara vallateamet skärper till sig..det är bara astmamedicinerna som kan ställa till det för Sverige..

Inlagd: 2017-02-27, 13:43
Skriven av: vasstrader

Jan: Inte koll på dom i övrigt men Falk nämnde på presskonferensen att hon dela med Kalla..

Får bara svenskorna till materialet så kommer Kalla vara med i toppen.. övriga har alla kapacitet att göra topp 10 resultat bara hoppas att de klaffar för någon eller några..

vasstrader: dom lopp han plockade ut är från två säsonger tillbaka blandar man in OS loppet blir de 3 säsonger tillbaka. de lopp som man åxå hade kunnat tillägga är från Runka säsongen 2015

Inlagd: 2017-02-27, 13:48
Skriven av: j

Skön autokorrekt där j…

Inlagd: 2017-02-27, 13:54
Skriven av: Anders

Det er ingen vits i å diskutere med vasstrader, han er blitt utestengt fra mange forum tidligere, men her får han tydeligvis lov til å fortsette i det uendelige. Ikke svarer han på hans løgner som blir motbevist gang på gang, men fortsetter å prate om det samme gamle.

Om du har lyst til å fortsette med astmadebatten vasstrader, så kom gjerne tilbake til ”Den store dopingtråden”, hvor du bør lese svarene på dine løgner.

Når det gjelder stafetten tror jeg (dessverre) skivalg vil ha veldig mye å si, og er livredd for en ny Sotchi (ikke noe tyder på at smøreteamet til Norge har funnet ut av problemet enda..). Blir det slike problemer, tror jeg Sverige går mot et sikkert gull, med Finland som nærmeste utfordrer. Klarer vi oss uten smørebom, så ser jeg ingen som kan utfordre Norge.

Inlagd: 2017-02-27, 13:59
Skriven av: mac

Mitt norske lag är Martin, Didrik, Niklas, Hans Christian.

Inlagd: 2017-02-27, 14:35
Skriven av: Stakaren

Sorry SVERIGE dere hadde feil……..IGJEN…!!!

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/KJrwy/sverige-efter-motet-vi-star-ensamma

Inlagd: 2017-02-27, 14:40
Skriven av: Danne Normann

J=Jossa ska de vara så de inte blir några spekulationer om dubbla alias :)

Inlagd: 2017-02-27, 14:42
Skriven av: jossa

Finnland blir farliga i damstafetten! Och imorgon… Tror på nytt kanonlopp av pärmäkoski.

Inlagd: 2017-02-27, 14:46
Skriven av: Martin

Hellner åker inte 15 km. Han sparar sig till stafett och 50 km. Stina åker 10 km, Stina har därmed åkt fyra lopp innan stafetten och Hellner bara ett, men det är Hellner som väljer att spara på krafterna. Jag säger inte att någon av dem gör fel men lite konstigt är det nog.

Inlagd: 2017-02-27, 14:49
Skriven av: anders 2

Tror man kan köra mer när man är yngre. Hellner brukade ju köra det mesta när han var i Stinas ålder.

Inlagd: 2017-02-27, 14:54
Skriven av: Jan

Fast å andra sidan, om nu väderleksrapporten med plusgrader stämmer så kanske det är klokt om inte Hellner åker det loppet. Hellner, klassiskt och lösa spår brukar inte vara så bra.

Inlagd: 2017-02-27, 15:03
Skriven av: rs

Tänker man på Stina att hon åker mkt nja vet inte sprinten blev ju betydligt lättare än väntat den värsta utmaningen för kroppen finalen uteblev ju är ofta där men verkligen tömmer sig med 3 upprepningar på relativt kort tid nu blev de bara två..DP loppet hur hårt gick hon på fria delen är svårt säga men var nog inte helt max hela vägen är väl igår om gick helt max hela vägen ut… hade hon varit i sprint final och länge med i täten i DP loppet hade de nog kostat betydligt mer än de nu gjort

Inlagd: 2017-02-27, 15:06
Skriven av: jossa

Lite konstigt att Östberg får köra efter de svaga loppen på senare tid. En test för att se om hon håller i stafetten? Eller en tunn norsk trupp där alternativ saknas?
Kan förresten vara en fördel att gå ganska tidigt i morgon om vädret blir som det sägs och spåren blir lösa och sönderkörda.

Inlagd: 2017-02-27, 15:11
Skriven av: LarsW

Ska Cologna smälla till på onsdag?

Inlagd: 2017-02-27, 15:15
Skriven av: Stakaren

Lustigt att läsa om de som tror att Stina har medaljchans imorgon. Jag tror vi ska vara glada om hon klarar topp 10.
Björgen, Kowalchyk, Kalla är mitt tips på topp 3.
4. Pärmakoski, 5. Weng 6. Jacobsen.

Angående Stafetten så gör Ida och Falk om upp som förstasträckan imorgon. Jag tror Falk tar det.
andrasträckan tar Haag efter att ha visat god klassisk form i Skiathlon. Sen är det betydligt knepigare. Om Stina hade varit i pangform så tycker jag att man skulle kört Kalla på 3e och låtit Stina avsluta. Tror det är lite beroende på hur man tror att de andra kommer att köra. Sverige har chans på medalj och även Guld om man har bäst möjliga utfall där någon av de andra lagen missar lite istället. Men sett till detta VM så är det nog snarare Brons vi ska försöka säkra så gör Norge och Finland upp om Guld där Björgen avgör enkelt.

Inlagd: 2017-02-27, 15:54
Skriven av: Adde

Stakaren: Är det nån som lurat lite i bakvattnet till herrarnas 15k på onsdag så är det nog Poltaranin. Tror han kan bli svår att tas med. Tyvärr känns Olsson inte så het. Han har inte snackat ned sig det minsta. Känns som ett dåligt tecken…..

Inlagd: 2017-02-27, 16:14
Skriven av: Christian

Cologna åker inte klassiskt pga skadan i ryggen.

Inlagd: 2017-02-27, 16:32
Skriven av: Anders

Startlistorna har släppts. Några viktiga startnummer:

18 Haag
19 Ingemarsdotter
26 Carl
27 Sedova
28 Falk
29 Böhler
30 Jacobsen
32 Nilsson
34 Kalla
38 Niskanen
40 Kyllönen
44 Kowalczyk
48 Fessel
52 Tjekaleva
54 Björgen
56 Pärämkoski
58 Östberg
60 Weng

Alla svenskor går tidigt med andra ord. Noterbart är att man går 2×5 km. 10km klassiskt åker kvinnorna på mellan 25-30 minuter beroende på föret och banprofilen. Typiskt kan man alltså ha 13-14 minuter på första varvet. 13 minuter är det som skiljer mellan Kalla och Weng i starttid. Men är det blött tar det nog lite längre tid så Kalla får nog inga ryggar. Däremot kan möjligen Stina, Jacobsen eller Falk få någon fin rygg. För rättvisans skull får vi hoppas att så inte sker.

Inlagd: 2017-02-27, 16:54
Skriven av: Anders

Och gör Björgen en monsterkross så kan Tjekaleva möjligen åka hiss upp på en pallplats.

Inlagd: 2017-02-27, 16:56
Skriven av: Anders

… annars skulle man kunna tro att det var VM 2001, såväl Valentina Sjevtjenko som Lada Nesterenko åker för Ukraina… 42 respektive 41 år gamla…

Inlagd: 2017-02-27, 16:59
Skriven av: Anders

När man åkte 10 km klassiskt i Skandinaviska cupen i januari på samma banor vann Kowalczyk på 26.07 före Falk på 26.28 och Dyvik 26.52.

Inlagd: 2017-02-27, 17:02
Skriven av: swestam

Tack Swestam.

Inlagd: 2017-02-27, 17:08
Skriven av: Anders

Det er kun uhell eller smørebom som stopper Norge fra å ta resten av GULLA .Vi har 3 gull nå, men burde egentlig ha 5 … Så suverene er vi ,når vi unngår feil og uhell

Inlagd: 2017-02-27, 17:32
Skriven av: Danne Normann

Adde: Ja, inte otänkbart att Falk får betalt för sin Lahtis-tripp i januari i morgon. Hoppas det. Hon har varit stark hela säsongen och förtjänar en chans på stafetten. Att Stina kör i morgon kan också vara en indikation på att de överväger henne på en klassisk sträcka, i så fall 2. Haag (eller Falk) i så fall på sträcka 3.

Inlagd: 2017-02-27, 17:41
Skriven av: Per

Bedrövligt av Grip att inte ta ut Wikén till imorgon… Gör ett bra SM och bästa loppet för säsongen i Ottepää så ger dom inte henne chansen att visa upp sig innan stafetten.. halva VM har gått och Sverige har lyckats tagit en medalj, fiasko!

Inlagd: 2017-02-27, 17:44
Skriven av: Kalle

Poltaranin är alltid farlig på 15 km klassiskt, det är hans absoluta favoritdistans. En annan som man får se som en ’dark horse’ är Bessmertnych. Han är duktig på klassiskt och var med ganska bra på skiathlonen så formen bör vara god.

Inlagd: 2017-02-27, 17:53
Skriven av: rs

Anmärkningsvärt är att Ida får köra 10 klassiskt. Hon orkade inte köra 3x 1300m. 15:e i Falun och inget tyder på att det kommer gå bättre nu.

Inlagd: 2017-02-27, 18:27
Skriven av: mickedata

Alle svenske aviser og skribenter skriker fiasko etter bare 1 medalje, HVORFOR ??
En medalje er jo over all forventning etter hva dere har prestert de siste 2 sesonger . Det er jo egentlig bare Stina som har hatt ok resultater denne sesongen, og det har mye med å gjøre at nivået i år har vært tragisk dårlig . Neste år kommer de Norske til å dominere totalt igjen, med Bjørgen og Johaug tilbake for fult ,som sliter i stykker felte etter 700 meter med Weng, Østberg, Jakobsen og Falla rett bak ,, gleder meg allerede
PS Så til dere svensker som ikke er så fornøyde i år, til neste år kommer alt til å bli mye mye verre ….

Inlagd: 2017-02-27, 18:37
Skriven av: Danne Normann

Åkarna som är uttagna förtjänar nog att åka, men det är nog så att att loppet imorgon delvis fungerar som en laguttagning för stafetten. Man är osäker på åkarnas form, därför vill man testa Ida och kanske även Stina. Åker Ida dåligt imorgon så åker någon annan stafetten, eller?

Inlagd: 2017-02-27, 18:59
Skriven av: H. G. Wells

Wells: Så är det nog. De är inte uttagna för medaljer eller för erfarenhet för framtiden. Jag argumenterade ju i tråden ”inför VM i Lahtis” att det inbördes testet borde genomförts tidigare. Helst i Ottepää.

Inlagd: 2017-02-27, 19:05
Skriven av: Per

Danne
Bra med drömmar men jag tro mer
så här johaugs dom blir överklagad
få sen tre år o då lägger hon av
Björgen deklarera stax efter VM
att hon är med barn igen så
hon slutar hon oxå
Östberg har gått i väggen
Astrid dalar mer o mer påminner lite
om våran Anna
o så har vi weng
det blir många tredje platser Danne
grattis

Inlagd: 2017-02-27, 19:24
Skriven av: Christian

Det här är nog första gången någonsin jag håller med om vad du säger Danne.
Sanningen är ju att Sverige har överpresterat vid mästerskapen.Delvis en hel del tur men också att norrmännen har underpresterat när det gäller.
Ett brons hittills är ju inte dåligt. Vi förlorade ju en medalj i och med Stinas fall men det är ju sånt som händer hela tiden för andra nationer.
Att vi skulle ha medaljchans tex på herr sprint stafetten var ju bara önskedrömmar utan förankring i verkligheten
Sverige har ju haft rent magiska mästerskap under ett annat år nu utan att vi har haft varken toppen eller bredden. Vi är inte bättre än så här. Det är bara att inse.tyvärr

Inlagd: 2017-02-27, 19:24
Skriven av: karlp

karlp: Nu har du väl ändå ett väl kort minne? Calle har fyra pallplatser, varav två segrar den här säsongen. Hellner har två pallplatser, Teo en och Hanna Falk tre. Därtill var Sveriges B-lag tvåa i sprintstafetten i Toblach på herrsidan (även damerna). Även Jonna och Osckar Svensson har varit ytterst nära pallen i år. Så orealistiska var inte förväntningarna inför VM. Det är ju massor med åkare som Halfvarsson, Peterson m fl normalt slår som de plötsligt är efter nu.

Inlagd: 2017-02-27, 19:45
Skriven av: Per

Kjenner meg litt usikker før morgendagen. Bjørgen er selvfølgelig favoritt, men det ser ut til å bli vallaføre og det kan bli litt bingo. Ser ut som klart klisterføre.

Inlagd: 2017-02-27, 19:46
Skriven av: Sven

Bjørgen håpet på klisterføre i morgen… Treffer hun med skia på tungt føre, blir det en enda større utfordring for konkurrentene og slå henne…

Inlagd: 2017-02-27, 19:57
Skriven av: pelle

Kan vara av intresse om det blir 13 min första varv för Kalla. För att spä på den ovissheten så kan vi få en hint redan i början av startfältet. Tidigt startande är bl a amerikanskan Rosie Brennan (nr 7) som i Otepääs tuffa lopp var 45 sek efter Kalla vid 11 min åkning. Tror det är en jämbördig jämförelse, 11min Otepää mot 13min Lahtis. Så Brennan på 13:40-13:45 så kan det högst troligt bli norskt sällskap på andra varvet för Kalla. Sedan så tror jag (om det nu är så att Kalla är urstark och drar fram Weng på hennes första varv så får Heidi betala det dyrt sen (obs, önsketänkande) ;)

Inlagd: 2017-02-27, 20:06
Skriven av: peter skigames

Men nå får 25-åringen fra Meråker uventet støtte fra vertsnasjonen. Den finske kommentatorlegenden Anssi Kukkonen, som var Finlands første sportsreporter på TV forsvarer nå Iversens valg.

– Etter min mening gjorde Niskanen en stor feil. Han hadde bedre ski og større fart. Han burde bare ha gått på utsiden. Der var det god plass. Hvorfor gjorde han ikke det? Det var en stor tabbe, sier Kukkonen til Dagbladet.

– Jeg har sett langrenn i 65 år, men har aldri sett at noen utøvere slipper til noen på innsiden. Det skjer ikke. Det burde Niskanen skjønt. Det var hans feil. Det var ikke Emil Iversens feil.

Inlagd: 2017-02-27, 20:09
Skriven av: Danne Normann

Er det mange andre i Finland som mener det?

– Ikke mange, men det er noen. Man må være smart. Det er idiotisk å gå på innsiden. Da ber man om trøbbel. Iversen gjorde det riktige. Man kan ikke slippe til noen på innsiden. Niskanen gjorde den store tabben, mener Kukkonen.

Inlagd: 2017-02-27, 20:10
Skriven av: Danne Normann

Klabbarn… Jeg hevdet rett etter Tds att Ustiugov kommer til og bli livsfarlig under VM, og bli den store løper…..
Så her svarte du…..”pelle, jag vet att du är en gammel gubbe farbror, och gamla gubbar brukar ha dårligt närminne, men inte har du väl glömt sprinten i lillehammer? Ustiugov var rett chanselös mot calle där…
ustiugov var i sett livs form nu under touren. finns inte chans i helvete att han klarar att beholde den formen til vm”….. Undertegnende er en evighet fra og være gammel gubbe, men langrenn som sport har jeg langt over gjennomsnittet peiling på…. At du ikke så potensialet til vinterens store løper, får du sette på kontoen ”ukyndig”… ;)

Inlagd: 2017-02-27, 20:20
Skriven av: pelle

Många initierade på den här välmenande bloggen. Sedan en 3-4 st som inte kan så mycket om längdåkning eller ens är särskilt intresserade egentligen. Inga namn behövs nämnas. Ungefär som huliganer på fotboll. Där blir de avstängda. Här får de husera, anonymt och med uppenbart som enda syfte att provocera. Kan inte vi övriga komma överens om att aldrig kommentera deras inlägg? Då kanske de tröttnar och hittar andra fritidsintressen i sin strävan att förstöra för andra. Grattis Norge till bra prestationer hittills. Sverige får lyfta sig rejält för att det ska bli spännande.

Inlagd: 2017-02-27, 20:27
Skriven av: Johan

En lang rekke av landslagslegene i langrenn møttes i Lahti mandag for å snakke om astmamedisinering og bruk av forstøver-apparat. Svenskene har de fleste mot seg.

Inlagd: 2017-02-27, 20:38
Skriven av: Danne Normann

Sverige føler seg alene etter landslagslegenes astmamøte i VM.

Inlagd: 2017-02-27, 20:39
Skriven av: Danne Normann

– Vi er ganske alene. sier den svenske landslagslegen Per Andersson til Aftonbladet etter møtet.

– Holder andre nasjoner med Sverige?

– Vi er nok ensomme om dette, men jeg føler meg trygg på den diskusjonen vi har hatt.

Inlagd: 2017-02-27, 20:43
Skriven av: Danne Normann

Det Norske laget til 15 km:

Niklas Dyrhaug og kometen Johannes Høsflot Klæbo, som tok sprintbronse torsdag, får sjansen sammen med Didrik Tønseth og nevnte Sundby. Etter det VG erfarer er det kun sykdom blant disse fire som kan føre til endringer på laget.

– Laget til 15 kilometer blir tatt ut tirsdag. Stafettlaget blir tatt ut på torsdag. 50 kilometer-laget blir tatt ut på lørdag, svarer Tor Arne Hetland når VG spør om en kommentar til uttaket.

Inlagd: 2017-02-27, 20:53
Skriven av: Danne Normann

Björgen och Sundby är självklara favoriter på 10 och 15 km. För ett svenskt guld krävs hjälp av både valla och vädergudar.

Inlagd: 2017-02-27, 20:53
Skriven av: H. G. Wells

Det blir tungfört imorgon och det kommer inte att gynna Ida och knappast Stina heller. Och Falk är ingen bländande klassisk åkare vid plusgrader. Jag tycker nog man skulle släppa in Wikén istället för Falk.
Om Falk och Ida åker dåligt ska man då låta Wikén åka stafetten på chans? Bättre att testa henne imorgon då hon tveklöst har större förutsättningar är Ida o Falk på den banan i det föret.
Att låta Ebba köra 3-milen tycker jag är lite taskigt. Även om hon är lysande på skate är det inte snällt att köra en junior på 3-milen, det kan bli ett tråkigt minne.

Inlagd: 2017-02-27, 20:55
Skriven av: Kallner

Klæbo kom på 2 plass i NM bak Sundby NB Klæbo kommer garantert på pallen … Tro meg…

Inlagd: 2017-02-27, 20:58
Skriven av: Danne Normann

Kan ikke forstå hvorfor Ida og Stina skal gå i morgen. Er det ikke bedre å spare krefter til stafetten?

Inlagd: 2017-02-27, 21:08
Skriven av: Sven

Enig med Kukkonen. Fullstendig idioti av Niskanen å gå på innsiden av Iversen. Ingen sprinter med vettet i behokd slipper noen forbi på innsiden. Det burde Niskanen visst.

Inlagd: 2017-02-27, 21:08
Skriven av: Tor

Ebba kan absolut köra tremilen. Hon är en tuff tjej.Följde med kalla utan problem på 15 km.Underskatta inte Ebba. Det är dags nu att att möta verkligheten, hon kommer att överraska. Tre tremilar på raken vm,kollen och sm ger bra erfarenhet. Nu är det dags för det vi har väntat på.

Inlagd: 2017-02-27, 21:15
Skriven av: Peter

Per
Du tar fram topparna under året och tycker att det är normalläget.Jag säger inte att chansen inte fanns till ännu ett fantastiskt mästerskap.Men när vi haft dom här riktiga topparna som i Sotji har vi haft otroliga skidor + superform på många åkare.Du tar upp Calle som exempel.Tror tyvärr aldrig att han kommer att ta någon medalj i ett mästerskap.Han är inte tillräckligt bra för att det ska kompensera för hans otaktiska sinnelag.När han vann tidigare i vinter skulle han ju dessutom ha diskats innan finalen

Inlagd: 2017-02-27, 21:16
Skriven av: KarlP

I morgen må Flugan vise tempo på 10 km, ellers mister hun etappe 1 på stafetten, til Maiken som viser att att hun er i bra form… Tror til og med att 10ende plass blir for svakt nå. Hun må nok inn blant de 6 beste, som jeg tviler hun har kapasitet til i sin nåværende form..

Inlagd: 2017-02-27, 21:17
Skriven av: pelle

”Allting lyckades, jag hade en drömdag och gick på drömskidor, säger Pärmäkoski med ett leende.”
”Det utlovas vått före med några plusgrader till Lahtis i morgon. De finländska skidorna har hittills fungerat utmärkt och överglänst de flesta andra”

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/02/27/parmakoski-redo-infor-livets-viktigaste-tavling-marit-har-ratt

Lyckas finnarna med skidorna ännu bättre imorgon så är Björgens guld inte så säkert

Inlagd: 2017-02-27, 21:26
Skriven av: H. G. Wells

Jeg har Calle som en av favorittene på 15 km…. under duathlon hadde han lim under skia under fristildelen. Blir overrasket om jeg ikke får rett, viss han treffer på smurningen…

Inlagd: 2017-02-27, 21:27
Skriven av: pelle

Och likväl gjorde Iversen just det. Och där fanns ju plats så varför skulle Niskanen gå långt ut i banan? Niskanen var redan på väg förbi honom på insidan och hade tagit rätt till det spåret när Iversen tacklade honom. Till och med om ingen av dem hade ramlat hade Ustiugov vunnit i det läget. Niskanen hade bara (kanske) vunnit om Iversen hade fortsatt i sitt spår. De hade ju inte ens gått in i kurvan än och Ustiugov och PelleG kom snabbt i suget de också. Iversen hade aldrig vunnit i något scenario i det läget ens utan fall. Norge förlorade inte ett guld på fallet.

Johan: Bra, instämmer.

Inlagd: 2017-02-27, 21:28
Skriven av: Per

Det var alltså kommentar till Tor. Sedan hann det ramla in ett antal kommentarer till…

Inlagd: 2017-02-27, 21:29
Skriven av: Per

Pelle: Falla borde vara självklar på en sträcka med tanke på vad hon presterat. Hon var ju också tvåa på skiathlonen i NM så hon klarar lätt längre sträckor. Ett klart starkare kort än Flugan och Jacobsen.
Lite konstigt med de svenska startnumren. Haag går först och har Ida 30 sek. Många kan gå på deras tider. Borde inte Haag med tanke på hennes topp tio-placeringar i vinter ha placerats mer mitt i? Eller väljer de själva?

Inlagd: 2017-02-27, 21:36
Skriven av: LarsW

Justina K kanske slår till imorgon. Eller Kalla. Kalla är för övrigt den enda anledningen till att VM känns intressant för svensk del.

Inlagd: 2017-02-27, 21:38
Skriven av: Stakaren

KarlP: Jo, man kan lätt få alltför starka förhoppningar av att bara titta på toppresultaten. Men just i år var de förhoppningarna rätt väl grundade i VC-resultat. Kalla gjorde sedan faktiskt också rätt bra ifrån sig under VC 2013/14. Inför VM i Falun däremot var det rätt skakigt fram till Östersund. Johan Olssons kapacitet var ju känd 2013-15 så det var inget konstigt att förväntningar fanns på honom under de åren. Så Sotchi gav inga uppseendeväckande starka resultat tycker jag om man bortser från damstafetten och, möjligen, Rickardssons brons. Falun då? Kalla var favorit på 10 fritt då. Olssons 15 fritt var lite överraskande men å andra sidan fick han bara brons på 50 km i ett lopp där före och dålig arrangörsinsats gjorde det omöjligt för honom att ta det förväntade guldet. Stina var stark redan då så inget konstigt att hon tog ett par sprintmedaljer osv.

Inlagd: 2017-02-27, 21:45
Skriven av: Per

Finska laget (om det inte redan är nämnt) till onsdag: Iivo Niskanen, Sami Jauhojärvi, Matti Heikkinen och Lari Lehtonen.

Niskanen blir livsfarlig.

Inlagd: 2017-02-27, 22:13
Skriven av: peter skigames

Glöm älghufs, nu är det kläbotramp som gäller.

Inlagd: 2017-02-27, 22:18
Skriven av: Kallner

Kallner… Dette er den nye ”Boklöv-stilen” i langrenn…. Utrulig effektiv, blir nok og se flere løpere i stilarten neste sesong…

Inlagd: 2017-02-27, 22:32
Skriven av: pelle

Per
Var Kalla favorit inför Falun?.Hur hade det gått under säsongen för henne i jämförelse med norskorna? Kalla har ju nästa lika många mästerskapssegrar som världscupssegrar. Det är ju helt sanslöst nästan hur bra hon lyckats i OS och VM.Det är samma sak med många av de andra svenska åkarna.Bara ta Hellner.Hur många segrar i världscupen har han och jämför med antal mästerskapsmedaljer.Den enda svensken som har segrar i världscupen numera är Stina .Hon har ju däremot misskyckats hitiils under VM vilket kostade en medalj i sprinten.Alla andra som presterar är ett stort plus om man tittar på säsongen och sista månaderna.

Inlagd: 2017-02-27, 22:48
Skriven av: KarlP

Kläbo kanske får ett bakslag nästa år och får U23-VM istället för OS. Northug kändes intressantare då han kom fram för elva år sen. Om man jämför.

Inlagd: 2017-02-27, 22:49
Skriven av: Stakaren

Ok, jag sticker ut hakan och säger det ingen verkar våga: Kalla har guldchans i morgon. Sveriges kanske enda detta VM. Hon körde sjukt orytmiskt och energislukande på den klassiska delen av skiatlonen. Helt onödigt även om man beaktar fallet. Det slipper hon i morgon då hon kan köra lugnt och avslappnat i högt, eget tempo. Hon är dessutom i grym form i klassiskt. Bättre än någonsin (Dessutom misstänker vi att glidet inte var det bästa på skattedelen av skiatlonen). Marit är förstås favorit men det räcker med lite skifte i dagsform, material eller något så vinner hon inte. Krista är den tredje favoriten som också kan vinna. Kowa tror jag inte på i morgon. Weng? Det känns inte så trots stark insats på teamsprinten. Och någon annan tror jag inte kommer vara med i racet om medaljerna.

Inlagd: 2017-02-28, 00:03
Skriven av: Per

Just det Pelle, problemet är väl just bara att det är en rysk skidåkare vi talar om. Kombinera det med Rysslands historia vad gäller doping och det faktumet att det inte finns någon som helst möjlighet idag att avslöja traditionell bloddopning om den görs korrekt, insulin-injektioner och diverse andra nya preparat och mediciner, så har du svaret där.

Sundby är en medelmåtta tills han blir 30+, då plötsligt vaknar han till liv och blir Superman. Sen blir han tagen för doping och avstängd, men kommer tillbaka och fortsätter krossa alla. Förutom då en ryss som är typ den enda ryssen på distans som fortfarande får åka, pga att dom inte hittat några bevis mot honom än.

Dopade ryssar och norrmän härjar i skidsporten. Svenskar med hög moral som vägrar sänka sig till den sjuka nivån står handfallna och tittar på när syrgasmasker, nebulisatorer och organiserade cover up-operationer används som om det var helt normalt.

Ni kan dra åt helvete allihop. Alla fuskare. Fuck off.

Inlagd: 2017-02-28, 00:30
Skriven av: Klabbarn

Lahti-VM 2017:
Det er ikke Ustjugov som provoserer oss. Bare de utspekulerte svenskene
Uklokt å hente inn medieklovner for å hisse opp stemningen.

DET er flott at Sverige har kommet til dette verdensmesterskapet på ski med faner som krever en ren sport.
Men det holder ikke å marsjere over resten av skisporten i moralsk takt. De som vil denne idretten vel, er samtidig nødt til å bruke både hjertet og hodet for å finne ut hvordan det med renest mulig langrenn kan bli en ny virkelighet for helt ulike sportslige kulturer.
Det er her det svikter hos mange av våre beste naboer. For nå er det svenskene som provoserer og ødelegger for antidopingarbeidet. Ikke verdensmester Sergej Ustjugov som feirer gullene sine med å takke en EPO-dømt landsmann for hjelpen.

MENS Ustjugov ikke vet mer om rett og galt enn han har lært i det etisk skakkjørte russiske toppidrettssystemet, hviler ansvaret adskillig tyngre på de som både må ha lært og forstått. Og da er vi umiddelbart i Sverige:..
Hvorfor Peter Reinebo, sjefen i Sveriges Olympiske Komite, Johan Sares, sportsjefen i det svenske skiforbundet og flere kommentatorer likevel hamrer løs på det norske skimiljøet uten engang å ha lest rapporten fra det internasjonale granskingsutvalget som har undersøkt medisineringen av langrennsløperne våre, er ikke til å forstå.
Det er en likegyldighet i forhold til kunnskap som ødelegger for en konstruktiv debatt om hvordan sporten skal ta vare på helsa til utøverne sine. Dessuten sprer dette mistanker som over tid bryter ned den felles svenske og norske historiske motstanden mot det å jukse seg til resultater.
I DE siste månedene har denne ukulturen spredd seg til tunge samfunnsaktører som de største svenske avisene og Sveriges Television (SVT). Dopingdebatten er redusert til sirkus klappet fram av de redaktørene som mest av alt vil ha høyest mulig leser -og seertall.

Selv Aftonbladet som ellers har flere kunnskapsrike skikommentatorer, har i anledning VM hentet inn sin gamle klovn Lasse Anrell til TV-sendingene:
– Ski-VM er blitt det heteste for svenske TV-seere. Alle norske fuskerne, de finske doperne og de trivelige svenskene som skal slå disse. Dette blir episk, ertet Anrell før start.
Selvsagt er han for innlært dum til å tirre. Det provoserende i dette skuespillet er medieledere som synes dopingspørsmålet ikke er viktigere enn at det bare er å spille opp dumheten.
DET samme gjelder SVT som lar sin programleder Hasse Svens reise rundt med det gamle, dementerte materialet fra den fallerte dokumentaren «Blodracet». Siden Svens sist gang med høyst håndskrevne notater fra den finske skiskurken Kari-Pekka Kyrö mislyktes i bevisføringen av norsk langrennsdop, har han ikke lært noen ting om kildekritikk:
– Nå ødelegger Norge Lathi-VM med sin astmadoping, sier uskolerte Svens etter at granskingsutvalget med nordiske astmaekspertise har slått fast det stikk motsatte og erklært alle slike påstander som døde.
DE som likevel holder liv i disse innholdsløse provokasjonene er mediene som ukritisk gjengir de forskjellige utspekulerte innspillene fra såkalte svenske «eksperter»; altså de som ikke engang har klart å lese igjennom en sentral faglig rapport om det de kommenterer.
Som for eksempel Hasse Svens sin siste fordømmelse av Marit Bjørgen etter at verdens beste skiløper gjennom alle tider dediserte gullet på 15km til Therese Johaug:
– Å hylle en utestengt utøver på dette viset er smakløst, kommenterte Svens som om han vet noe som er verdt å vite om doping og smak.
Det virkelige usmakelige her er at vi som svenskene rører sammen skyldige og uskyldige på et vis som gjør at det ikke lenger blir noen forskjell på rett og galt.
Og at vi gjør det med

Inlagd: 2017-02-28, 05:42
Skriven av: Danne Normann

NRK skulle kanske fråga hur Niskanen kunde glida ikapp en så stor lucka.

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/ilskan-mot-nrk-efter-intervjun-med-iversen/

Inlagd: 2017-02-28, 07:11
Skriven av: H. G. Wells

Det snødde så ikke rart de glIdde innpå

Inlagd: 2017-02-28, 07:49
Skriven av: Tor

Danne Normann: Hela ditt inlägg är kopierat ur en krönika i norska Dagbladet (Dagbladet.no). Har du skrivit den krönikan också? Du har i alla fall missat sista ordet då du kopierat. Sista ordet ska vara ”overlegg”.

Inlagd: 2017-02-28, 07:54
Skriven av: LarsW

https://www.nrk.no/sport/klaebo-om-lopeteknikken_-_-

Inlagd: 2017-02-28, 07:57
Skriven av: Tor

Jeg håper på rettferdige forhold for alle i dag. Vanskelige smøreforhold er rettferdige (eller kanskje en fordel for Norge og Sverige med store smørebusser), men om det begynner eller slutter å snø midt i løpet kan vi fort ende opp med en situasjon som Berger i Sapporo.

Inlagd: 2017-02-28, 08:01
Skriven av: Tor

Laget på 15 km Olsson Burman Calle Emil Daniel

Inlagd: 2017-02-28, 08:07
Skriven av: Jossa

Kan bli vanskligt före helt klart. Om det står mellan klister och rugg brukar vi normalt välja fel. Hoppas på ett rent klisterföre det brukar vara mest rättvist.

Inlagd: 2017-02-28, 08:33
Skriven av: nn

Polskan på klister?

Inlagd: 2017-02-28, 08:41
Skriven av: Palle

Olsson verkar vara ur slag, åtminstone att döma av de svar han har fått på sina fartpass mot slutet. Vi ska nog inte räkna med honom. http://www.expressen.se/sport/langdskidor/olsson-bedrovligt–fick-nastan-inte-luft/

Inlagd: 2017-02-28, 08:47
Skriven av: Per

Jag räknar aldrig ut Olsson men frågan är om det verkligen fungerar den här gången. Större frågetecken än någonsin med fler sjukdomar närmare inpå än förut. Tror Calle kommer vara väldigt revanschsugen och med bra grejer under fötterna lär han satsa hårt från början. Men Niskanen, Sundby, Poltaranin, Tönseth och Olsson är mina förhandsfavoriter.

Inlagd: 2017-02-28, 09:04
Skriven av: Anders

Väldigt låga startnummer för våra åkare. Märkligt och ingen fördel. Halva loppet gjort när konkurrenterna startar.

Inlagd: 2017-02-28, 09:31
Skriven av: nn

Kan vara en fördel om det varmar på under loppet eller man får en snabb rygg att gå bakom men troligen inte.

Inlagd: 2017-02-28, 09:38
Skriven av: Per

Klabbarn… Og hele tiden bruke ordet doping så fort svenskene blir nedkjempet i sporet, er for lettvint en forklaring. Var eks. Stina dopet under Tds? Vi kan ikke tenke slik, vettu…..;) I mesterskap tidligere har dere skudd blikk med formtopp i disse februardagene, selv om det har skortet på resultat i vc. Det har skjedd tidligere at formutvikling snur midt i et mesterskap, det kan skje også nå.

Inlagd: 2017-02-28, 09:52
Skriven av: pelle

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/halfvarsson-jag-tycker-det-ar-markligt/

Sverige kommer inte ta någon medalj på herrstafetten såvida inte det spricker upp tidigare. Ser verkligen framför mig hur Hellner i bästa Södergren anda försöker köra ifrån folk på sista sträckan. Colognas skada kanske öppnar upp för Schweiz, är de med på sista har de plötsligt chansen.

Italien tror jag blir farliga också, Salvadori, Pellegrino och Nöckler verkar alla i riktigt bra slag. Fabiani kanske gör en Olsson och dyker upp på imorgon.

Inlagd: 2017-02-28, 10:23
Skriven av: Jan

Jeg har vært ute hele natten, og trenet på denne skiløpningen, sier Sundby .. ;)

Inlagd: 2017-02-28, 10:57
Skriven av: pelle

Jag högaktar fransk och italiensk skidåkning.
För övrigt är det extremt svårt att gissa bäste svensk imorgon om nu Olsson inte är i form.

Inlagd: 2017-02-28, 11:04
Skriven av: Stakaren

När Iversen blir tagen bakifrån av Niskanen slår Iversen bakut:-) En skidklassiker!:-)

https://www.youtube.com/watch?v=u-a0mtoDlXU

Inlagd: 2017-02-28, 11:14
Skriven av: Vasstrader

Vem tror ni blir nästbästa svenska?

Inlagd: 2017-02-28, 11:17
Skriven av: peter skigames

Stina.

Inlagd: 2017-02-28, 11:20
Skriven av: Per

Tror med på Stina.
Inbördes tips Kalla-Stina-Falk-Haag-Ida, fast antagligen sekundstrid att vänta förutom Kalla då såklart. Ser att Ebba hade fått bib 29 om hon varit med. 30 om Stina hade hoppat, vilket gjort att Astrid hade blivit seedad.

Inlagd: 2017-02-28, 11:25
Skriven av: peter skigames

peter skigames: Vad är bib?

Inlagd: 2017-02-28, 11:44
Skriven av: Stakaren

Stakaren, förkortning på startnummer ;)

Inlagd: 2017-02-28, 11:50
Skriven av: peter skigames

Individuell start is the shit!

Inlagd: 2017-02-28, 12:05
Skriven av: Stakaren

off topic, men varför inte en sprint på Friends Arena? Det ska jag pitcha i rätt instans.

Inlagd: 2017-02-28, 12:27
Skriven av: Stakaren

Svaga lopp av Stina och Falk ser det ut att bli. Bättre av Haag.

Inlagd: 2017-02-28, 13:11
Skriven av: Per

Mera speeeed. Kalla hade ett tjyvsläpp.
Ajaj, medalj??

Inlagd: 2017-02-28, 13:20
Skriven av: Kallner

Nu måste Kalla lägga in en rackarrökare.

Inlagd: 2017-02-28, 13:25
Skriven av: Kallner

Shit, Weng bromsade Kalla.

Inlagd: 2017-02-28, 13:28
Skriven av: Kallner

Med detta lopp hoppas jag folk slutar vara så elaka mot Haag.

Inlagd: 2017-02-28, 13:29
Skriven av: Stakaren

Bra lopp av Kalla.
OCH Haag.
Pärmäkoski övertänd? Och kanske dåliga skidor på finskorna.

Inlagd: 2017-02-28, 13:31
Skriven av: Kallner

Kalla körde nog för hårt i början i förhållande till Jacobsen. Men silver blir det!

Inlagd: 2017-02-28, 13:32
Skriven av: Stakaren

Björgen ska inte ge sitt stöd till Johaug även efter detta lopp!

Inlagd: 2017-02-28, 13:35
Skriven av: Stakaren

Stark, stark insats av svenska damerna!
Och vad ska man säga om björgen, utklassar världseliten som vanligt utan att verka speciellt trött.

Inlagd: 2017-02-28, 13:37
Skriven av: Rubik

Kalla är den moraliska segraren.

Inlagd: 2017-02-28, 13:39
Skriven av: Vasstrader

Grattis Kalla. Starkt kört. Återigen blev genrepet som mästerskapet. Brons till Jacobsen. Grattis! Haag blir fyra eller femma! Hon är klar för stafett.

Inlagd: 2017-02-28, 13:39
Skriven av: Per

Haag! :D

Inlagd: 2017-02-28, 13:40
Skriven av: Emil

Haag tystar alla kritiker!

Inlagd: 2017-02-28, 13:41
Skriven av: Stakaren

Vad är skillnaden mellan Björgens sätt att åka och Muelegg?? Det är skrattretande att detta spektakel får fortsätta.

Inlagd: 2017-02-28, 13:41
Skriven av: Vasstrader

Haag är 18:e vid första mellantiden. 5:a i mål!
Att gå ut lugnt är mycket underskattat! Jag säger bara Axel Teichmann i toppform!

Inlagd: 2017-02-28, 13:43
Skriven av: Stakaren

Väldigt stor töntstämpel på Jacob Hård.

Inlagd: 2017-02-28, 13:43
Skriven av: Vasstrader

episk slutpunkt på den idiotiska Haag till vm-diskussionen

Inlagd: 2017-02-28, 13:43
Skriven av: Emil

Vasstrader kan du lägga ner.

Inlagd: 2017-02-28, 13:44
Skriven av: Stakaren

Tjänstefel att inte Wiken fick köra. Hon var på samma nivå som Haag innan VM. Falk fick köra bara för att hon inte fick köra sprintstafetten. För att lugna en besviken Falk. Pinsam coachning. Wiken är säkert i samma form som hon var under OS 2014 och tds 2015.

Inlagd: 2017-02-28, 13:47
Skriven av: Vasstrader

>> Vasstrader. Björgens sätt att åka? Är det inte medicinbruket som brukar diskuteras/problematiseras.

Inlagd: 2017-02-28, 13:47
Skriven av: FH

Dopingmamman får regera.. och dopingnationerna Ryssland och Norge likaså.. Heja längdskidåkningen..

Inlagd: 2017-02-28, 13:48
Skriven av: Vasstrader

FH

Björgen kör på Max från start till mål.. Jag har bara sett Muelegg göra det under OS 2002. Knappt trött efter loppet.

Inlagd: 2017-02-28, 13:50
Skriven av: Vasstrader

Haag given på stafettens sträcka 2 – den enda som kan hänga med Norge där (förutom Kalla som ju är allra bäst när hon får jaga, dvs sträcka 3). Stina fortf given som avslutare. Men sträcka 1? Falk starkare än Ida, som har gått in i vägg i alla lopp detta VM. Annars Emma om hon har formen. dumt chansa med Ebba i stafett.

Inlagd: 2017-02-28, 13:50
Skriven av: Dag

Grattis Charlotte!! Du är världens bästa skidåkerska.. och varit det under 10 års tid.

Inlagd: 2017-02-28, 13:51
Skriven av: Vasstrader

Hade Wiken fått köra hade vi haft svaret. Vad guava Idas lopp mer än ännu mer frågetecken??

Inlagd: 2017-02-28, 13:53
Skriven av: Vasstrader

Är du lika negativ inför Vasaloppet Vasstrader?

Inlagd: 2017-02-28, 13:53
Skriven av: Stakaren

4 norske blant topp 8 lover bra før stafetten. Den største overraskelsen i dag var Astrid Jacobsen! Bronse er utrolig imponerende. Hun er selvskreven på etappe 3 i skate som hun egentlig er sterke i enn klassisk. Forstår igjen ikke hvorfor Stina og Ida gikk i dag. Bruke masse krefter før stafetten. Helt utrolig spør du meg.

Inlagd: 2017-02-28, 13:53
Skriven av: Sven

Jag håller med om att Haag ska köra andra sträckan. Det har hon bevisat fullt ut, mycket bra jobbat av henne idag. Hon är värd allt beröm för sin insats och bra disponerat lopp dessutom.
Ida var en besvikelse och var nog sliten efter söndagen.
Finskorna är väl också dagens besvikelse.
Sen är man ju väldigt impad av att Kalla gång efter gång levererar när det gäller som mest.

Inlagd: 2017-02-28, 13:56
Skriven av: Kallner

Falk bör få chansen istället för Ida på första sträckan.

Inlagd: 2017-02-28, 13:57
Skriven av: Stakaren

Stafettlaget blir ändå svårt att komponera. Kalla, Haag och Stina är klara. Ida eller Falk därtill. Oklart vilka sträckor de ska köra på nu när Haag kör bra för hon bör nog köra en klassisk sträcka utifrån det vi har sett. En variant är Stina-Haag-Falk-Kalla.

Norges lag blir nog: Falla-Weng-Jacobsen-Björgen. Närmast oslagbart.

Inlagd: 2017-02-28, 13:59
Skriven av: Per

Stina behöver tryggheten med fjärde sträckan.

Inlagd: 2017-02-28, 14:00
Skriven av: Stakaren

Wiken hade varit topp 10 idag.
Pga Idas osäkra form måste Kalla gå andra sträckan. Norge kommer att ha Jacobsen och Weng på de två första.. och Falla.. på tredje..Haag måste gå tredje sträckan..

Inlagd: 2017-02-28, 14:02
Skriven av: Vasstrader

Inget att göra åt herr Björgen som vanligt. En idrottsskandal är det. Men jag tror att Kalla tappade tid på att gå i rygg på Weng. Dock ett bra lopp där hon höll ihop det perfekt. Startar du för hårt på den banan och du är jätterökt. Fråga Pärmäkoski.

Inlagd: 2017-02-28, 14:04
Skriven av: nn

Varför körde Falk och Ida?? Varför körde Stina Nilsson?? För att ha edgen krävs återhämtning och överskottsenergi.. nu fick hon ännu en urladdning.. bra jobbat Iversen/ Grip..(ironi)

Inlagd: 2017-02-28, 14:08
Skriven av: Vasstrader

Detta är inte en bana där det avgörs på upploppet. Jag tror man ska tänka kapacitet hela vägen och inte titta för mycket på vem som är bra i en spurt. Stina har sviktande form helt klart men har generellt varit bättre i klassiskt den här säsongen. Hon är dessutom bättre när hon får gå med andra och sannolikheten för det är större i början av stafetten. Stina har också gjort få dåliga lopp i klassiskt medan hon har haft ett par dåliga lopp i 5 km skate. Om man vill chansa kör man Stina-Haag-Ebba-Kalla. Egentligen hade jag önskat det laget men nu fick inte Ebba chansen idag och då blir det svårt att veta hennes form. Jag tror att de redan har valt bort Ebba.

Inlagd: 2017-02-28, 14:11
Skriven av: Per

Björgen och Johaug är två bondedöttrar. Småkorkade och lättmanipulativa. Björgen fattar inte innebörden att hylla Johaug.. samma skrot..

Inlagd: 2017-02-28, 14:14
Skriven av: Vasstrader

Idag borde Kalla, Haag, Wiken, Ebba och Dyvik fått köra. För att kolla av Wiken och Ebbas form. Sanslöst att Wiken inte fick visa upp sig. Hon hade rätat ut sista frågetecknet. Grip skall bort. En mes som inte kan ge tydliga besked. Skall Falk köra klassiskt nu.. som hon aldrig gjort innan.. dagens lopp ställde bara till det ännu mer. Det enda var att Haag visar en form som gör att hon inte kommer att bli ifrånåkt.,

Inlagd: 2017-02-28, 14:21
Skriven av: Vasstrader

Haag, Kalla, Andersson/Falk, Nilsson = Silver
OM, inte Marius lyckas smitta Marit innan torsdag. Men Marit verkar inte veta vad Vabruari betyder, människan verkar ju aldrig kunna bli sjuk…

Inlagd: 2017-02-28, 14:23
Skriven av: maquit

Kalla tvåa, Jacobsen trea och Haag femma – riktigt roliga resultat. Hade dom varit etta, tvåa, trea hade det varit fulländat, men det var det iofs inte direkt nära ;-)

Jacobsen är väldigt lätt att heja på!

Inlagd: 2017-02-28, 14:24
Skriven av: Manne

Den norska nationalismen når nya höjder.. jämförs Hitlers Tyskland på 30-talet..

Samt DDR på 80-talet…eller dagens Nordkorea.. Vidrigt..

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/0avzJ/det-paminner-om-nazistisk-propaganda

Inlagd: 2017-02-28, 14:30
Skriven av: Vasstrader

Grattis Anna.
Orsa och Dalarna är och har varit stolta över Dig.

Inlagd: 2017-02-28, 14:39
Skriven av: Hansjö-Pojken

Kul lopp! Mästerliga Björgen är ju bara för fenomenal! Giganternas gigant och den största genom alla tider!

Kalla stumnade ordentligt på andra varvet men höll ihop det bra, men hon gjorde inte det där riktiga superloppet som man hade kunnat hoppas på, när det stämmer som allra bäst.

Roligt också med Jacobsen som öppnade otroligt lugnt första varvet men sedan åkte starkt på sista. Även Haag gör det grymt bra med bästa insatsen på flera år. Kul för henne och för landslaget. Övriga svenskor helt ok, men inte någon respektingivande insats.

Weng gör det helt ok, men hon har inte riktigt formen. Östberg likaså. Men det blir nog de som får åka stafetten ändå.

Tycker synd om finskorna. Kyllönen först på 38:e plats och Pärmäkoski toksprack. Niskanen gör en bra insats som för mig tyder på att det i alla fall inte var en generell vallamiss.

Inlagd: 2017-02-28, 14:50
Skriven av: Anders

Kan Haag nu fortsätta på den här vägen? 2010 var senast vi såg henne så här och det vore kul om det fortsätter. Orkar inte vänta fler år nu. Stafetten ljusnade något.

Inlagd: 2017-02-28, 15:20
Skriven av: nn

Varken Sverige eller Norge verkar haft problem med vallningen i alla fall. Frågetecken kring Finland men det var nog väldigt individuellt. Känns bra inför fortsättningen. Verkar bli fortsatt varmt och blidföre.

Inlagd: 2017-02-28, 15:27
Skriven av: Anders

Har svårt att se att lagledningen tar in Ebba, Dyvik eller Wikén i stafettlaget nu. Lär bli fyra av de fem som åkte idag. Magkänslan säger mig att man kör Ida – Haag – Kalla – Stina. Men Gripen har överraskat tidigare. Kan mycket väl bli Falk – Kalla – Haag – Stina.

Wikén måste vara sjuk eller något om gripen inte ens låter henne pröva någon distans innan. Möjligtvis får hon åka tremilen med Kalla, Haag och Ebba.

Inlagd: 2017-02-28, 15:34
Skriven av: Anders

Per: Håller med om din variant Stina-Haag-Falk-Kalla, alternativt att byta plats på Stina och Anna. Kalla är den enda som kan matcha Björgen så det gäller att ha starkaste kortet mot henne. Ebba vet jag inte var hon står formmässigt men är hon aktuell är det väl för tredjesträckan.

Inlagd: 2017-02-28, 15:40
Skriven av: LarsW

När kommer herrarnas startlista? Vilket klockslag idag?

Inlagd: 2017-02-28, 15:40
Skriven av: Stakaren

Synd att man inte fick se Wiken idag, hade varit intressant och se hur hon hade sått sig mot Falk och Ida.
Jag ser inte hur Norge ska förlora om de har bra skidor, även om Östberg inte är på topp.

Jag hoppas Sverige kan slåss om silvret.

Inlagd: 2017-02-28, 15:44
Skriven av: Adde

Tror nästan Ida petas. Hon har ett tufft lopp mer i kroppen än Falk/Haag. Och hon var lite för långt efter Östberg vid 5 km idag för att det ska kännas tryggt. Och hon visade sårbarhet i teamsprinten. Ytterligare ett tufft race känns som ett risktagande. Falk däremot visar fortsatt stabil form, körde snabbt i skatesprintprologen och kan användas på en skatesträcka.

Inlagd: 2017-02-28, 15:48
Skriven av: Per

Mitt lag. En gambling: Stina Haag Charlotte Dyvik

Inlagd: 2017-02-28, 16:01
Skriven av: Lasse

Kalla klockrent var silver eller bronsmedalj som på förhand var realistiskt och hon tog silver väldigt bra än en gång.. Haag femma vem hade trott de en topp 10 var på förhand realistiskt men femma var mkt bättre än man hade kunnat förvänta sig ..Stina 13 ok men bara 9 sek från åttonde vilket hade varit väldigt bra..Falk bra lopp åker in sig i stafettlaget ? Ida ett ok lopp utan de där extra åker ur sig från stafettlaget ?

Inlagd: 2017-02-28, 16:02
Skriven av: jossa

Falk vs Ida. Risken att Falk faller genom är mindre.

Inlagd: 2017-02-28, 16:07
Skriven av: Stakaren

Kallner: Nog var de väl rätt ta med Haag till VM ? och man bör nog även titta på alla resultat under säsongen inte helt dissa de man gör innan jul… och inte ta så mycket hänsyn till ett SM lopp med lång upp behåll…

tänk nu på vi haussat upp hennes resultat i VC före jul som motivering till VM-plats hur rätt vi hade och hur fel du hade… haussat upp är dina ord åt oss men nog fanns de fog för en uttagning även om du vägra se de klara i de…

Inlagd: 2017-02-28, 16:22
Skriven av: jossa

Kommer bli väldigt besviken på nationer som Tyskland, Frankrike, Schweiz, Italien om dom inte ställer upp med 4 åkare imorgon.

Inlagd: 2017-02-28, 16:24
Skriven av: Stakaren

En norrman jag känner är livrädd för att någon kommer att sätta dit norska laget genom att stoppa lite dopingmedel i något som en norsk åkare dricker eller äter (Han tillägger att svenska laget är ett nästan lika tacksamt offer). Visst, lätt att bli en aning paranoid med tanke på att Norge inte tål ett dopingfall till, men helt ute och cyklar är han inte. Det skulle – med tanke på hur stämningen nu är inom sporten – inte förvåna mig om någon åtminstone försöker.

Inlagd: 2017-02-28, 16:30
Skriven av: anders 2

jossa: jag har ju berömt henne idag, ta till dig det. Men jag tycker fortfarande att hennes resultat före jul är upphaussade, men det är en annan sak. I dag gjorde hon skäl för maten.
Förutom henne själv är nog Grip gladast som slipper fundera på stafettlaget på samma sätt som innan.

Anders: även om Kalla stumnade lite hade hon inte kunnat ta mer än typ 10 sek, hade blivit silver ändå. Jag har inte hört ngn intervju med henne men hon kanske fick tider mot slutet och då släppte lite då hon var klar 2.a?
Extra kul var det med revansch på Jacobsen som spurtade om Kalla på skiathlonen i Falun.

Inlagd: 2017-02-28, 16:43
Skriven av: Kallner

Stakaren: du lär bli besviken :)

Kallner: klart jag såg att du berömde henne :) men med dagens resultat ska man nog inte underskatta de hon gjorde innan jul som fog för en uttagning… och haussat vet jag inte var nog att vi försökte få er kritiker att se de solklara i uttagningen av henne.. men du blunda för de mesta när de gäller ursäkter för henne..

Inlagd: 2017-02-28, 16:52
Skriven av: jossa

Så chockartat var det väl inte att Haag kom 5:a idag, har ju varit top 10 dom flesta VC loppen hon kört denna säsongen. Inte helt enkelt att formera stafettlaget..3 givna sedan tidigare men vem blir det 4:e??

Inlagd: 2017-02-28, 17:14
Skriven av: Göran

Skulle nog ta ut följande stafettlag, i nämnd ordning: Stina, Anna, Hanna, Charlotte… Såvida inte klassiskbanan är mycket hårdare än fristilsditot.

Inlagd: 2017-02-28, 17:17
Skriven av: Manne

Jossa: Tycker det är deras plikt att göra det. USA och Kanada kan man lita på. Dom gör det. Och dom är absolut inte mindre skidländer än dom jag nämnde.

Inlagd: 2017-02-28, 17:23
Skriven av: Stakaren

Ok, Haag var riktigt bra idag så jag har inga problem med att hon åker i stafettlaget. Framstår som komiskt när folk som hatar henne försökt förminska hennes resultat.

Jacobsen är visserligen lätt ogilla, men idag gläds jag över hennes fina insats, hon har slitit med den klassiska tekniken i år, men när hon får till det är det en fröjd för ögat. Både hon och Haag förtjänade dessutom bättre placeringar i Skiathlonen, och det var kul att se hur de justerade öppningsfarten.

Inget topplopp av Kalla, det var givetvis bra, men jämfört med Otepää så klarade hon inte att hålla i tekniken på andra varvet och var riktigt stum vid sista mellantiden. Tror Pärmäkoski blivit tuff om inte finnländarna vallat bort henne.

Synd att Wikén inte fick chansen, men sett till säsongen i stort är hon inte kvalificerad, men Otepää indikerade att nog blivit tredje svenska idag.

Tror tyvärr det är stor risk för att en totalstum sprinter tappar uppemot en halvminut på startsträckan på torsdag. Lex Val di Fiemme då Weng ryckte i en uppförsbacke på andra varvet och Ida tappade nästan 40 sekunder trots att Weng mattades på toppen av backen och förlorade tid mot Ivanova och Jean.

Inlagd: 2017-02-28, 17:28
Skriven av: Jan

Estland har 4 åkare med, Schweiz 1 åkare, Frankrike 2 åkare, Kazakstan 4 åkare. Lol. Sjukt märkligt. Lär handla om att vissa förbund har mindre resurser trots att de är bättre skidnationer.

Inlagd: 2017-02-28, 17:31
Skriven av: Stakaren

Fortsättning. Litauen har 4 åkare, Tyskland 3 åkare. Det är så skevt så det finns inte.

Inlagd: 2017-02-28, 17:34
Skriven av: Stakaren

Jan: Finland hitta inget bra skidpar för dagen åt Pärmäkoski var där problemet var för henne idag om jag uppfatta de rätt Niskanen ska haft bra idag..Mononen kan haft lite för mkt fäste men de var eget va..l så rätt valla struktur kan dom nog haft bara att de saknades bra skidpar åt henne

Inlagd: 2017-02-28, 17:40
Skriven av: jossa

Harvey og Ustigov?

Inlagd: 2017-02-28, 17:48
Skriven av: M

På plats ett mycket rörigt lopp i princip utan spänning.Ida kommer nog ej att åka stafetten och inte heller Falk om man ska döma av dagens lopp.Björgen hade superskidor och Kalla normalt glid vad jag kunde se.Pdrkoski var tokhet.Synd.

Inlagd: 2017-02-28, 18:02
Skriven av: Kgk

Mitt förslag.
1: Falk 2: Haag. 3: Kalla 4: Nilsson.
Att ha Falk på första mot superrapp Fall är det ända som kan fungera om vi vill vara med Norge på andra.

Haag har verkligen visat bra form i klassisk och att köra det snabbaste från A-B måste vara hennes taktik här för att gå med Weng i sina ryck kommer inte gå.

Kalla kommer få jaga Jacobson troligtvis men detta är ju hennes favorit position.

Sen kan man ju bara hoppas på mästerverk från Stina, vilket känns helt otroligt men med det hon visade idag har jag ändå svårt att hon ska tappa på vem hon än möter förutom omöjliga Björgen såklart.

Resultat: Säkert Silver.

Inlagd: 2017-02-28, 18:28
Skriven av: Markus

Sæther är en riktig goding: ”DET å se Marit gå inn dette VM-gullet i partiene med diagonal, var en estetisk nytelse. Akkurat så kompakt og fokusert som Martin Johnsrud Sundby i sin livs beste form forserer det samme terrenget.

Forskjellen er bare at der Martin på 15 km klassisk i morgen møter flere konkurrenter på samme nivå, er Marit Bjørgen egentlig uten konkurranse nå som Therese Johaug er utestengt. Det viser differansen bakover:

En gullmargin på 41 sekunder på 10 km er mer enn utklassing. Det ligner mest en annen idrett.

Det var jo derfor miljøet rundt Charlotte Kalla mest av alt håpet på effekten av væromslaget i VM-byen. At mildværet kom med bingoforhold, og gevinsten ble som i sist VM i Falun. Da vant Kalla med like mange sekunder til Jessica Diggens på andreplassen. Marit Bjørgen ble nummer 31 nesten to og et halvt minutt bak, men det handlet ikke om noe sportslig styrkeforhold.

Bare om et tett snøvær, nullføre og en gedigen norsk smørebom.

DET er lov å vinne på den måten også, men det setter ingen standard for den jobben som må gjøres for å vinne 16 VM-gull i langrenn. Det er og blir forskjellen på Marit Bjørgen og Charlotte Kalla.”

http://www.dagbladet.no/sport/uten-therese-gjor-hun-alle-til-statister/67348773

Med berättigat avdrag på 45 sek för Marits TUE hade dock Kalla vunnit med 4 sek…

Inlagd: 2017-02-28, 18:41
Skriven av: Harald

Ok, mitt sista bud blir samma som ditt Markus. Det säkrar upp mycket, är tungt i åkstyrka på två sträckor där det händer mycket och består av åkare med självförtroende/form just nu.

Kgk: Du är på plats alltså? Berätta gärna mer om intrycken när du har möjlighet.

Inlagd: 2017-02-28, 18:41
Skriven av: Per

Harald: Marit hade ändå inte haft en suck ändå mot Kalla i Falun. Det såg man veckan före i Östersund.

Inlagd: 2017-02-28, 18:44
Skriven av: Per

Vasstrader… ”skiddrottningen kommer att heta stina nilsson med 3 vm-guld”…

Det blir litt vanskelig nå, lille lille Henric… Det är bara 2 lopp kvar nu … :)

Inlagd: 2017-02-28, 18:54
Skriven av: pelle

Haag/Kalla på klassiskt kan göra att vi är med så långt men vem tusan skall ta tredje?
…och Stina på sista..ändå skaplig chans på 2:a plats!

Inlagd: 2017-02-28, 19:00
Skriven av: Göran

Fick insider information från kompisar på plats. De säger att Björgens glid var helt otroligt och att Kallas var ganska dåligt. Antagligen har Kalla valt ett mjukare skidpar för att kunna lita på fäste medan Björgen valt ett par med högt spann och litat på sin form. Men mina kamrater stod på plats efter varvningarna och Björgen kunde staka lätt medan Charlotte var tvungen att diagonala. Men Pärmäkoski hade tydligen helt katastrofalt glid. Jacobsen hade fantastiskt glid också. Nilsson hade lite bakhalt.

Inlagd: 2017-02-28, 19:08
Skriven av: Anders

Medaljeoversikt

1. NORGE

4 GULL
2 SØLV
3 BRONSE

2 TYSKLAND

4 GULL
2 SØLV
2 BRONSE

3 RUSSLAND

2 GULL
2 SØLV
0BRONSE

4 ØSTERIKE
1
1
1

5 ITALIA
1
1
0

6 JAPAN
0
1
2

6 USA
0
1
2

8 FINLAND
0
1
1

8 SVERIGE (B-NASJON)
0
1
1

Inlagd: 2017-02-28, 19:09
Skriven av: Danne Normann

Saether är en idiot vilken han visat många gånger.
En provaktör kan man säga i bästa fall.

Inlagd: 2017-02-28, 19:10
Skriven av: Jan

Tror ikke Kalla hadde veldig dårlig glid i forhold til Weng. Eneste gullsjansen til Sverige er å kjøre Kalla på siste. Stina Nilsson har ikke sjans i havet å henge med Bjørgen.

Inlagd: 2017-02-28, 19:53
Skriven av: Sven

Tror vi behöver en tråd för stafetten redan nu :)

En stafettråd helt enkelt.
Eller ett råd för stafetten. Ett stafettråd :)

Inlagd: 2017-02-28, 19:54
Skriven av: Stakaren

Oftast är svårt att veta exakt vad som är materialets förtjänst och vad som är åkaren förtjänst. Man får helt enkelt konstatera att det var så här resultatet blev just den här dagen.

Inlagd: 2017-02-28, 20:02
Skriven av: H. G. Wells

Kalla brukte 45 sekunder fra Lahtisvingen og inn til mål. Bjørgen brukte det samme så jeg tror ikke det var noe glidforskjeller å prate om. Weng gikk jo fra Kalla opp en av de siste bakkene, men det gled Kalla greit inn.

Inlagd: 2017-02-28, 20:06
Skriven av: Sven

Danne Normann: Du glömmer alltid att ta upp antal dopfall och sparkade läkare. Er starkaste gren.

Inlagd: 2017-02-28, 20:09
Skriven av: nn

Att Björgen hade superskidor säger även KGK på plats. Jag tror på den förklaringen. E.O.S säger ju att Falun var en vallamiss nu är det utjämnat isåf. Björgen själv säger dock att hon inte var i form i Falun genom att hon kört TdS. Men det vet E.O.S säkert bättre än Björgen. Den norska självbilden får inte rubbas.

Inlagd: 2017-02-28, 20:15
Skriven av: nn

Danne
Om jag vore norrman skulle jag tycka att det var ospännande att titta på längdåkning.Som svensk är det alltid spännade i alla fall från början av loppen .Kanske,kanske kan Kalla ha en chans till medalj.De enda roliga du har är att göra medaljtabeller och reta dig på när du inte får din förväntade norska vinst i varje lopp.

Inlagd: 2017-02-28, 20:20
Skriven av: karlp

Haag hade startnr 18 idag. Låg på plats 18 vid första mellantiden. Jönsson har startnr 18 imorgon.
Vad är oddsen?

Inlagd: 2017-02-28, 20:25
Skriven av: Stakaren

Sven: Fast Kalla låg ju bakom Weng från Lahtissvängen in till halva kurvan. Och vi såg henne aldrig glida ikapp Weng. Blomman och Hård spekulerade i att hon istället kom ikapp i Indianbacken när Kalla börjar närma sig mål men Weng har ett varv kvar.

Inlagd: 2017-02-28, 21:17
Skriven av: Per

For Norges kvinnelandslag i langrenn har det bare gått én vei i mange år. 19 gull på de 22 siste VM-øvelsene forteller det meste.
I Lahti: Fire av fire, og det finnes ingen nåde her, så de kommer ikke til å stoppe før de har seks av seks.
På ti-kilometeren tirsdag: Gullet, bronsen og fire løpere blant de åtte beste

Inlagd: 2017-02-28, 21:27
Skriven av: Danne Normann

Sven… Sverige har ingen guldchans i normalfallet, då krävs att Norge bommar ganska rejält nånstans. Men det kan såklart hända. Jag tycker Sverige ska skita i övriga lag och lägga laget så man får snabbast tid från start till mål. Då tror jag på Nilsson, Haag, Falk och Kalla, i den ordningen.

Inlagd: 2017-02-28, 21:33
Skriven av: Manne

Respekt er også et nøkkelord. Tirsdag ble Marit Bjørgen spurt om hun ikke hadde forventet mer av polske Justyna Kowalczyk på 10-kilometeren.
Kowalczyk, som selv har vært utestengt for brudd på dopingreglementet, har ikke latt en eneste sjanse gå fra seg dette året hvor Norge har tabbet seg så fælt ut med astmamedisin og forbudte salver. «Åpner en pose popcorn», skrev hun på Twitter da innstillingen om at Johaug burde utestenges i 14 måneder kom.

Bjørgen kunne ha funnet nærmeste snøskuff og måket til henne verbalt.
Hun slo tross alt konkurrenten med 94 sekunder på én mil tirsdag. I stedet sa hun helt rolig at Kowalczyk kanskje hadde trøbbel med skiene, for det var vanskelig føre.

Inlagd: 2017-02-28, 21:38
Skriven av: Danne Normann

Sannsynlig går alle flagg til topps i alle skiland utenom Norge, den dagen Bjørgen legger ski og staver på hyllen…. Spørsmålet er når? Neste år er i boks, men hun tar nok med VM i Seefeld 2019 i samme slengen…. Mammaeffekten varer nok sikkert i 3 år….

Inlagd: 2017-02-28, 21:41
Skriven av: pelle

http://www.yr.no/sted/Finland/Södra_Finland/Lahtis/
Ingen smøringsproblemer i morgen, enkelt klisterføre…

Inlagd: 2017-02-28, 21:53
Skriven av: pelle

Lahti-VM 2017:
Uten Therese gjør hun alle til statister
Et helt nytt nivå.

FØR Marit Bjørgen bevilget seg en høyst fortjent mammapermisjon, hadde hun og Therese Johaug forlengst ødelagt spenningen i internasjonal kvinnelangrenn. De to venninnene konkurrerte i en egen klasse; den for pionerer som revolusjonerer det de driver med.

Bjørgen har vært proff langrennsløper i to tiår, og fikk etter hvert med seg åtte år yngre Therese på et treningsopplegg denne sporten ikke har sett maken til. Sammen smadret de alle forestillingene om hvor mye det er mulig å putte inn av trening i løpet av hver dag året rundt.
Samarbeidet Bjørgen/Johaug satte en ny standard for timetellingen hos de fleste norske langrennsløperne, og det med en kvalitet i innholdet som formet den nye skiløperen. Den som balanserte høyt oksygenopptak med en så tvers igjennom trent kropp at all lufta ble brukt til effektiv muskelbruk i fartsretningen.
DET å se Marit gå inn dette VM-gullet i partiene med diagonal, var en estetisk nytelse. Akkurat så kompakt og fokusert som Martin Johnsrud Sundby i sin livs beste form forserer det samme terrenget.
Forskjellen er bare at der Martin på 15 km klassisk i morgen møter flere konkurrenter på samme nivå, er Marit Bjørgen egentlig uten konkurranse nå som Therese Johaug er utestengt. Det viser differansen bakover:

* En gullmargin på 41 sekunder på 10 km er mer enn utklassing. Det ligner mest en annen idrett.
Det var jo derfor miljøet rundt Charlotte Kalla mest av alt håpet på effekten av væromslaget i VM-byen. At mildværet kom med bingoforhold, og gevinsten ble som i sist VM i Falun. Da vant Kalla med like mange sekunder til Jessica Diggens på andreplassen. Marit Bjørgen ble nummer 31 nesten to og et halvt minutt bak, men det handlet ikke om noe sportslig styrkeforhold.
Bare om et tett snøvær, nullføre og en gedigen norsk smørebom.
DET er lov å vinne på den måten også, men det setter ingen standard for den jobben som må gjøres for å vinne 16 VM-gull i langrenn. Det er og blir forskjellen på Marit Bjørgen og Charlotte Kalla.
Men så er det bare å glede seg over at Charlotte har klart å snu en sesong som startet så trist. Vi er på fornavn med den lille gruppen med stjerner i internasjonalt kvinnelangrenn. Deres sorger og gleder blir gjerne våre. Så tett er samholdet og så mye betyr denne sporten for det norske publikummet.
DA kunne knapt noe oppleves finere enn bronsemedaljen til Astrid Uhrenholdt Jacobsen; hun som vært der sammen med Bjørgen i årevis og skapt det samholdet som har preget denne gruppa med vidt forskjellige mennesketyper.

Dette fellesskapet er blitt testet på høyst ulikt vis, men det holder uansett. Det viser denne vinteren med saken mot Therese Johaug.
I DEN sammenhengen blir en formsvikt hos Heidi Weng og Ingrid Flugstad Øsberg et ganske så underordnet problem. Dette er to løpere som har vunnet det meste, og kommer til å vinne mer.
Nå gjelder det bare å finne ut hvorfor det butter imot i Lahti. At de som er blitt lært opp til å konkurrere jevnt med Marit Bjørgen, fortsatt må nøye seg med å være statister.
Det er irriterende, men heller ikke mer.
For det er vanskelig å føle stort annet enn glede når en dame som Marit Bjørgen vinner som hun vil.

Inlagd: 2017-02-28, 22:38
Skriven av: Danne Normann

”Fick insider information från kompisar på plats. De säger att Björgens glid var helt otroligt och att Kallas var ganska dåligt. Antagligen har Kalla valt ett mjukare skidpar för att kunna lita på fäste medan Björgen valt ett par med högt spann och litat på sin form. Men mina kamrater stod på plats efter varvningarna och Björgen kunde staka lätt medan Charlotte var tvungen att diagonala. Men Pärmäkoski hade tydligen helt katastrofalt glid. Jacobsen hade fantastiskt glid också. Nilsson hade lite bakhalt.”

Anders;
Har lest at Bjørgen går med stivere ski og mindre feste enn de andre norske jentene. Det gir bedre glid normalt, men det koster/krever også mer i motbakker av teknikk/kraft og armbruk.

Enkelte løpere er veldig glad i feste. Det går selvsagt ut over gliden, men det er jo en avveining.
Vi så f.eks at Klæbo gled bedre i front enn Iversen på søndagens teamsprint. Det er fordi han legger på et lag mindre feste enn de andre og har tilegnet seg en trampeteknikk som fungerer for å få feste. Tviler på at dette vil bli brukt på en 15 km :)

Inlagd: 2017-02-28, 23:21
Skriven av: Fabulator

Blomman tror att Weng kör tredje för Norge. Eller tror, han säger att hon kommer göra det… Men tror ni verkligen det? Jag var tämligen säker på Weng på andra och Jacobsen på tredje.

Inlagd: 2017-03-01, 07:20
Skriven av: Manne

Ni får passa på att fira Björgen. Hon har en karriär helt under medicinsk påverkan. Utan mediciner ingen Björgen på pallen. Forskningen på dessa mediciner ger bara fler och fler resultat som pekar på doping. Om tio år när resultatlistorna värderas då har hon med ett x bakom där det står att det är taget med prestationshöjande medel. Kul!

Inlagd: 2017-03-01, 07:23
Skriven av: nn

nn: Nok en gang har du feil, det hjelper ikke at du gjentar det samme hundre ganger. Det blir ikke mer riktig for det. Bjørgen var verdens beste, vant gull, også før hun måtte begynne med astmamedisiner.

Forskning på forumtroll gir bare fler og fler resultat som tyder på at du ikke vet hva du snakker om. Om ti år er du nok fortsatt et bittert troll på en eller annen nettside, mens vi andre nyter livet og koser oss med sunn idrett.

Inlagd: 2017-03-01, 07:41
Skriven av: mac

Manne: Nej, inte med tanke på den skateform Weng visade i skiatlonen. Experterna Fredriksson och Ojala kom ju sedan gemensamt fram till Haag-Kalla-Falk-Stina i stafetten. Det tror man ju inte heller riktigt på (Fredriksson kunde även tänka sig Ebba på tredje). Det märks att det finns stor osäkerhet i år när det gäller hur lagen ska komponeras.

Inlagd: 2017-03-01, 08:24
Skriven av: Per

Mac

Björgen är likt Jelena Välbe bara psudoåkare. Kollar man resultatlistor de senaste 25 år sedan ser man en majoritet som intagit dopingmedel. Björgens liknelse med Muelegg är slående. Dopingen styr längdskidåkningen sedan många år tillbaka. Jag litar på personer som Bengt Saltin som avslöjade den norska bloddopingen. Att se Anders Aukland sitta och försvara sig i Skavlan var underhållande. Inte har ni sett Johaug eller Sundby i Skavlan efter sina dopingfall??

Alla fattar att sådana medicinska broilers som Björgen för dominera är det sämsta för en sport. Sjukast vinner. Ja, är det så det skall vara inom en idrott? Knappast.. sunt förnuft.

Inlagd: 2017-03-01, 08:28
Skriven av: vasstrader

Björgen har sju år av doping med stöd av Norges alla korrupta läkare. Hennes tronföljare avstängd med anabola. Övriga var på väg in i dopingträsket under förra året men det blev snabbt avslut efter Johaug. Därför de mer mänskliga resultaten. Hoppas nu att CAS ger Johaug ett rättfärdigt straff på flera år och att någon med ryggrad talar ut i Norge. Det sistnämnda är väl det mest orealistiska.

Inlagd: 2017-03-01, 08:38
Skriven av: nn

Finns en tråd om damstafetten nu :)

Inlagd: 2017-03-01, 09:12
Skriven av: Jörgen

Per 2017-02-28 kl.18:44 – ”Marit hade ändå inte haft en suck mot Kalla i Falun. Det såg man veckan före i Östersund”

Javisst är det så, 10 km fritt var Charlottes och alla visste om det, inte minst Marit.
Något som inte verkar finnas på klipp är ju när Marit skall starta. Just då passerar Kalla på en grym tid och det lät som om en bomb briserade på stadion …. hördes tydligt iaf i Eurosports sändning med Vacchi. Marits ansiktsuttryck i startporten sa allt. Guldet var klart redan då.

Ang. Marits astmamedicinering och alla anklagelser här så är väl frågan den på vilket sätt hon skiljer sig från alla andra, inklusive de flesta svenska löparna, och deras medicinintag. Detta måste stå klart innan just Marit anklagas.
Astmamedicinerare borde starta i den nya klassen Medicinerte eller inte alls. Alt. att stenhårda regler sätts för hur mycket och av vad, som idrottarna får inta.

Spännande av Gripen att låta Ebba köra stafetten. Detta oavsett hur det går, skit samma då Kalla räddat mästerskapet åt oss. Ebba är framtiden

Inlagd: 2017-03-01, 09:17
Skriven av: barterhallen

Fabiani tar medalj idag.

Inlagd: 2017-03-01, 10:43
Skriven av: Stakaren

Nu när det är mästerskap så får man utgå från de kriterier som gällt de senaste mästerskapen. Då har Johan varit tvåa och etta på 15 km.

Hur är Johans form, hur är hans grundträning??

Johan har haft en bra försäsong och har således en bra grundkapacitet än tidigare mästerskap. Han fick en förkylning som höll honom borta ca 1 vecka. Denna var för ca 3 veckor sedan. Johan har efter förkylningen varit på högläge. Med den grundkapacitet så borde Johan ha ungefär samma nivå som han hade under OS 2014. Då var det bara Cologna som klådde honom.. och han var långt före bronsmannen, Rickardsson.

Om vi byter ut Cologna mot Doping-Sundby så tror jag att vi har fighten idag. Sedan blir det en fight om bronset och där kan vem som helst ta det.

Inlagd: 2017-03-01, 12:19
Skriven av: vasstrader

Kan någon lägga ut startlistan??

Inlagd: 2017-03-01, 13:01
Skriven av: vasstrader

Hoppas på Niskanen efter att ha tappat bronset i OS med tiondel samt guldet i teamsprinten i detta VM..

Inlagd: 2017-03-01, 13:11
Skriven av: vasstrader

Hoppas på Niskanen efter att ha tappat bronset i OS med tiondel samt guldet i teamsprinten i detta VM..Fast släpper FIS igenom dopingen som de gjorde 1989.. men inte 2001….? Han ser dopad ut. Tyvärr..

Inlagd: 2017-03-01, 13:42
Skriven av: vasstrader

Oi oi. Utrolig sterkt av Niskanen! Han er virkelig en mesterskapsløper. Som Kalla.

Inlagd: 2017-03-01, 13:47
Skriven av: tor

fattas en hel del för Johan Olsson

Inlagd: 2017-03-01, 13:50
Skriven av: Emil

Utrolig imponerende av Ivo og fullt fortjent. Veldig sterk laginnsats av Norge. 3 stk. blant topp 6. Lover godt for stafetten. Ligger an til følgende lag nå.
Dyrhaug – Tønseth – Sundby – Krogh.

Inlagd: 2017-03-01, 14:02
Skriven av: Sven

Grattis Niskanen.
Ändå bra svensk laginsats.

Inlagd: 2017-03-01, 14:02
Skriven av: Kallner

Stort Grattis till Niskanen! Välförtjänt efter ett fantastiskt lopp. Men vad var det han just sade i segerintervjun? Att han undrat och drömt om att en dag kanske bli lika bra som Mika Myllelä. Låter helknäppt.

Inlagd: 2017-03-01, 14:07
Skriven av: Rs

Skönt att det inte blev något guld för de redan avslöjade dopingnationerna idag. Svenska insatsen är ju bra som lag betraktat men utan någon topp. Förhoppningsvis går det bara uppåt nu när det är två distanser kvar.

Inlagd: 2017-03-01, 14:07
Skriven av: Erik S

Grattis Niskanen och Finland. Väl värt. Olsson kör ändå klart bättre än vad man kan förvänta vid 37 års ålder. Helt ok lopp men han har passerat zenit. Norge har fantastiskt glid ännu en gång. Olsson-Calle-Hellner känns klara för stafetten. En plats återstår, troligen förstasträckan.

Inlagd: 2017-03-01, 14:08
Skriven av: Per

Välförtjänt av Niskanen. Skönt att Sundby inte vann. Bra för VM och Finland. Svenskarna lite halvbra tror inte på några superskidor dock.

Inlagd: 2017-03-01, 14:16
Skriven av: nn

Medaljene rinner inn som perler på en snor….. Hadde aldri i livet trodd dette etter all ufortjent dritt de har opplevd i den senere tid… Stor grattis gutter….

Inlagd: 2017-03-01, 14:21
Skriven av: pelle

Tittade lite på tiderna från 12 (och 13) kilometer och inte till mål. Den sträckan representerar högsta till lägsta punkten på banan. Och återigen tappar alla svenskar ganska mycket. Vallateamet måste fixa glidet. Nu.

Inlagd: 2017-03-01, 14:22
Skriven av: Per

Larkov diskad. Svenskarna därmed 8, 9, 12, 13, 15.

Inlagd: 2017-03-01, 14:24
Skriven av: Per

Så det samme Per. Svenskene taper mot slutten mens de norske tar innpå.

Inlagd: 2017-03-01, 14:37
Skriven av: Sven

Detta hyllande av dopningsdömda skidåkare under det här mästerskapet. Så irriterande. Bådar inte gott. http://www.expressen.se/sport/langdskidor/niskanens-revansch–krossade-motstandet/

Inlagd: 2017-03-01, 14:41
Skriven av: Per

Niskanen verkar vara en hyvens kille, men att han hyllar Myllylä i Lahtis av alla ställen lämnar helt klart en dålig eftersmak. Cykelsporten har kämpat med samma förlåtande attityd gentemot det ruttna. Så länge det pågår kommer det inte att bli bättre.

Inlagd: 2017-03-01, 14:46
Skriven av: Freddy

Vill passa på att hylla Linda Haglund, Tomas Johansson och Ludmilla Engquist. Riktigt stora idrottare som jag hoppas att svenska idrottsungdomar kan efterlikna i framtiden.

Inlagd: 2017-03-01, 14:51
Skriven av: Per

Hårsåre og frustrerte svensker etter dagens løp…. Har medlidenhet med dere, når resultatene ikke går vegen leter man etter ”utenomsaker” uten betydning .. ;)

Inlagd: 2017-03-01, 15:09
Skriven av: pelle

Mjae, det gick väl som förväntat. Olsson har inte riktigt återhämtat sig, Calle är på en dålig plats mentalt och fysiskt. Richardsson och Burman är inte bättre just nu. Helt ok insatser ändå, men det är långt ifrån någon toppinsats. Grattis till Niskanen och Finland! Stort av Dyrhaug att knapra bronset.

Inlagd: 2017-03-01, 15:15
Skriven av: Anders

Väntad topp två de kändes på förhand rätt klart att de skulle stå mellan dom två…. visst hade man kunna hoppas på Olsson på pallen men realistiskt vet jag inte om de ändå var kanske något under än vad jag ändå trodde Calle är väl rätt bra för att vara Calle topp 10 tycker jag var bra på förhand och de blir han Daniel ok lopp Jens tycker jag åker bra även Emil gör de bra idag bara ca 30 sek efter Olsson på en tuff 15 km är bra av Emil

Inlagd: 2017-03-01, 15:29
Skriven av: jossa

Lahti, Lahti tjejer och gossar..
INTE Lahtis…!

Inlagd: 2017-03-01, 15:41
Skriven av: sälen

Med superskidor kunde det blivit fajt om bronset. Nu har vi snäppet sämre skidor än de bästa. Det håller inte.

Inlagd: 2017-03-01, 15:51
Skriven av: nn

selen: Det heter faktiskt Lahtis på svenska, Lahti är det finska namnet. Och när man pratar svenska använder man svenska namn på alla finska städer som har såna.

Inlagd: 2017-03-01, 16:03
Skriven av: Erik S

Ska mycket till om killarna ska kunna fajtas om guldet på stafetten. Ryssland och Norge ser starkast ut i dagsläget. Sverige får nog slåss med bronset med Finland. Men gör Niskanen en toksträcka kan Sverige vara avhängda redan efter andra.

Inlagd: 2017-03-01, 16:16
Skriven av: Anders

Herrstafettlaget blir det ytterst orutinerade och oväntade Rickardsson-Olsson-Halfvarsson-Hellner. Eller kanske omvänt på Halfvarsson-Hellner.

Inlagd: 2017-03-01, 17:22
Skriven av: Per

Dagens statement av Emil: ”Jag skulle inte vara högst upp och slåss idag, men få en bra genomkörare”.

Där missade vi alltså en guldmedalj!

Inlagd: 2017-03-01, 17:45
Skriven av: Kallner

Ja, ok till Lahtis på svenska. Vad heter det på norska?
”Lahtis (tidigare Lachtis, finska: Lahti) är en stad i landskapet Päijänne-Tavastland i Finland. Staden har 118 773 invånare (31.12.2015), vilket gör den till Finlands åttonde största stad och det sjätte största stadsområdet. Totala ytan är 517,63 kvadratkilometer, varav 58,2 km² vatten. Grannkommuner är Asikkala, Heinola, Hollola, Iitti och Orimattila.

Lahtis språkliga status är enspråkigt finsk.

Lahtis ligger vid Salpausselkä-åsen, vid södra stranden av sjön Vesijärvi (180 kvadratkilometer). Staden gränsar i norr och väster mot Hollola, i norr mot Heinola, i öst mot Itis och mot Orimattila i söder. Den nuvarande Lahtis stad bildades vid årsskiftet 2015/2016 då den sammanslogs med Nastola kommun.”

Inlagd: 2017-03-01, 17:51
Skriven av: sälen

I dag er jeg svært skuffet.
Ja, jeg vet de tok sølv og bronse, men enda et mesterskap har blitt en (forventet) fiasko for herrelaget.
De klarer ikke å vinne noenting uten Northug – og han er mest opptatt med paikasting og kjønnsorganer for tiden.

Dette fortsetter og fortsetter. Slik har det vært i 10 (!!) år. Eneste som har klart å ta gull på distanse, det er Petter Northug.
Sundby, Iversen, Tønseth, Dyrhaug og Røthe – de kommer aldri til å vinne noen individuell tittel.
Eneste med muligheter i fremtiden, det er Krogh og Klæbo.

For Martin er tiden ute. Han får bare satse videre på å være best i WC og TDS. der er han jo helt fabelaktig. Men å spisse formen litt over dette nivået, det klarer han ikke.

Trener Tor Arne Hetland bør ikke få fornyet tillit etter denne sesongen. Han har ikke våget å ta tøffe avgjørelser om fredning og trening som forberedelse til VM, som sin forgjenger Trond Nystad. Istedet er det tøff intern kamp om plassene hver helg frem til VM.

Inlagd: 2017-03-01, 18:11
Skriven av: Fabulator

Den stora frågan är om Niskanen hade zero-skidor??

Inlagd: 2017-03-01, 19:14
Skriven av: mickedata

Om man bryter staven måste nästa stav vara samma märke som man får av random person längs banan :)

Inlagd: 2017-03-01, 19:21
Skriven av: Stakaren

Den norska skrivningen:

http://www.skiforbundet.no/norges-skiforbund/nyheter/2017/2/klart-for-vm-i-lahti/

Inlagd: 2017-03-01, 19:27
Skriven av: sälen

Meget god stemning i Lahti/Lahtis i kveld, gitt… Herlig for finnene og meget fortjent.. ;)

Inlagd: 2017-03-01, 19:53
Skriven av: pelle

Etter 14 av 21 øvelser:

Nasjon: Gull – Sølv – Bronse

Tyskland: 5 – 2 – 2
Norge: 4 – 3 – 4
Russland: 2 – 2 – 0
Finland: 1 – 1 – 1
Østerrike: 1 – 1 – 1
Italia: 1 – 1 – 0
Japan: 0 – 2 – 2
USA: 0 – 1 – 2
Sverige: 0 – 1 – 1
Frankrike: 0 – 0 – 1

Inlagd: 2017-03-01, 20:03
Skriven av: Danne Normann

Pelle… Ingen frustration här inte. Kul lopp med bra segrare. Dyrhaug på pallen var också kul – han har haft lite snårig karriär, så det var härligt att han fick utdelning. Och på söndag har jag alltså tippat att Hellner tar guld ;-)

Fabulator… Tycker du är väldigt hård mot dom norska åkarna. Nog finns det flera som kan bli mästare nån gång i framtiden om allt stämmer. I Norge satsar man ju hårt på vc, vilket kan va en nackdel inför mästerskapen, men i år tycker jag man gjort det jättebra, även om pricken över i:et saknas.

Inlagd: 2017-03-01, 20:55
Skriven av: Manne

Skoj med Niskanen, ett finskt guld inför hemmapubliken! Mindre roligt att han hyllade fuskaren Myllylä.

Larkov diskades inte, han fick en skriftlig reprimand (=gult kort antar jag) för brott mot den klassiska stilen.

Inte så oväntat med de svenska resultaten, ungefär som förväntat. Att Olsson skulle göra en till sjuka gubben som kommer in från skogen och vinner vid 36 års ålder (han fyller 37 först senare i mars) hade varit skoj men mycket oväntat.

Sundby har bara ett enda VM-guld och det är från stafetten 2011 på hemmaplan i Norge. Inget OS-guld. Missar gång på gång att formtoppa till mästerskapen? Är annars normalt bäst om man ser till hela säsongen (=världscupen). Han har nu en chans kvar till individuellt guld i Lahtis och det är på den avslutande femmilen.

Inlagd: 2017-03-01, 21:23
Skriven av: Jörgen

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values