24 april 2015, av Oskar

Landslagen 2015-2016

Idag släpptes listan på personer i våra landslag, Landslaget och Utvecklingslandslaget. Det har spekulerats en del om Daniel Richardssons framtid i landslaget och ja det stämmer, Richie blir långloppa framöver. Lars Nelson däremot, har valt att lägga skidorna på hyllan. Åh jag kommer sakna dig Lord!

Grip:

”Det kommer att krävas ett hårt arbete och en offensiv inställning från alla håll av herrarna för att vi ska behålla positionen som ett av världens bästa herrlag. Men jag känner att vi har ett positivt gäng men många spännande talanger på gång både i A-laget och i Utvecklingslaget.”

No shit att det kommer krävas ett hårt arbete. Alltså jag är verkligen oroad över framtiden på herrsidan!

Men ett litet ljus i tunneln: pressmeddelandet förtäljer även att det blir en nysatsning på sprintsidan där det kommer bli en del gemensamma sprintläger för A och U-laget vilket låter bra.

Sen angående Sofia Henriksson:
”Piteå Elits Sofia Henriksson är uttagen i Utvecklingslaget på de fina världscupresultat hon levererade i Ruka, Lillehammer och Davos före jul, men det är för dagen oklart när i tiden hon kan återuppta elitsatsningen som avbröts i februari på grund av ätstörningar. Sofia är för närvarande mitt inne i en rehabiliteringsprocess för att bli kvitt sin sjukdom.”

Landslaget damer

Charlotte Kalla, Piteå Elit
Anna Haag, IFK Mora SK
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Emma Wikén, Åsarna IK
Maria Rydqvist, Älvdalens IF (nygammal)
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Sofia Bleckur, IFK Mora SK
Magdalena Pajala (sprint), Piteå Elit (nygammal)
Jennie Öberg (sprint), Piteå Elit (nygammal)
Hanna Falk (sprint), Ulricehamns IF (nygammal)

Ut sedan förra året
Hanna Erikson, Sara Lindborg, Jonna Sundling

Landslaget herrar

Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK
Martin Johansson, IFK Mora SK (ny!)
Anders Svanebo, Stockviks SF (ny!)
Marcus Hellner, Gellivare Skidallians
Simon Andersson, Falun-Borlänge SK (ny!)
Emil Jönsson (sprint), IFK Mora SK
Teodor Peterson (sprint), IFK Umeå
Johan Edin (sprint), IFK Mora SK (ny!)

Ut sedan förra året
Daniel Richardsson, Johan Olsson, Lars Nelson, Anton Lindblad, Simon Persson

Utvecklingslaget damer

Hanna Erikson, Åsarna IK
Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK
Sofia Henriksson, Piteå Elit
Jonna Sundling, IFK Umeå
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Linn Sömskar (sprint), IFK Umeå
Maja Dahlqvist (sprint), Falun-Borlänge SK
Maria Nordström (sprint), Ulricehamns IF

Utvecklingslaget herrar

Jens Burman, Åsarna IK
Marcus Ruus, Åsarna IK
Simon Lagesson, Åsarna IK
Axel Ekström, Garphyttans IF
Oscar Svensson, Falun-Borlänge SK
Carl Quicklund (sprint), Östersunds SK
Jesper Modin (sprint), Piteå Elit
Simon Persson (sprint) IFK Umeå
Anton Lindblad (sprint), Sollefteå Skidor IF
Erik Silfver (sprint), IFK Umeå
Gustav Nordström (sprint), Borås SK

489 kommentarer till ”Landslagen 2015-2016”

Damernas A-landslag är större än herrarnas dito men det är kanske ingen överraskning med tanke på hur det ser ut i dagsläget. Damlaget är starkare internationellt och det är hård konkurrens. I gengäld är herrarnas utvecklingslag större, det är bra och behövs.

Trodde att Sundling skulle få ett år till i A-landslaget och att Nelson skulle fortsätta men annars ungefär som väntat.

Inlagd: 2015-04-24, 16:41
Skriven av: Jörgen

Jag tycker trupperna är väldigt välbalanserade. Känns helt rätt att dessa åkare är uttagna! Hoppas åkare som Julia Svan och Martin Bergström kan hitta tillbaka i fina utvecklingskurvor!

Inlagd: 2015-04-24, 18:51
Skriven av: Stefan

Jag saknar Jonna i damernas A-lag. Hon presterade bra när hon väl hämtat sig från försäsongens problem. Hon är ung och kan bli en kommande stjärna. Jens Burman borde ha fått chansen i herrarnas A-lag. Han är, liksom Jonna, ung och en åkare som har framtiden för sig. Ett alternativ är väl att Jonna och Jens får vara med på ett par av A-lagets läger om de är i fysisk form för detta. Herrlaget ser tunt ut. Där kan vi inte utgå från att det blir några pallplatser i stafetterna kommande säsong. Calle och Marcus får försöka hålla ställningarna. Hoppas på att Marcus kan fokusera på sommarträningen och att hans knä är fit for fight igen. Calle måste åka smartare och se till att han minimerar antalet incidenter. Svanebor har gjort sig förtjänt av sin A-lagsplats, men han har inte samma spetskompetens som Johan, Daniel och Lars. Han har dessutom en bisyssla i att hålla Kalla vid gott mod, ej att förakta. Trevligt att Rydan satsar vidare. Hoppas hon fortsätter över kommande OS. Hon har ju redan fixat det som Marit bara snackar om. Vi behöver 6-7 riktigt kompetenta löpare till stafettlaget. Alltid är det en eller fler som är blir sjuka eller är ur form. Redan vid årets VM var det inte så långt borta att vi utmanade norskorna hårt i stafetten och med den påfyllning som sker på damsidan finns det nog anledning för norskorna att sluta ta ut segrarna i förväg.

Inlagd: 2015-04-24, 19:57
Skriven av: Intresserad

Damlaget ser starkt ut! Alla åkare i truppen har ju kapacitet att vara minst topp tio i VC. Ifjol var det Bleckur/Rydan/Stina som tog kliv framåt (Stina iofs väntat), nästa år kan det vara ngn annan. Med så många strax under den yttersta världseliten så har vi ju iallafall gott om chanser. Bleckur/Rydan visade att man inte ska stirra för mycket på ålder.

Inlagd: 2015-04-24, 21:43
Skriven av: Pepp

Burman har lite kvar att visa resultatmässigt för A-lagsplats. Jag tycker det verkar bättre med en mindre A-trupp på herrsidan och ett större u-gäng. Finns fler lovande herrar i U-laget än Jens som kan blomma ut.

Inlagd: 2015-04-24, 22:21
Skriven av: Manne

Pajala i a-laget är väl det man kan ifrågasätta lite. Hon är bara bra i klassisk sprint och t o m där är stakningen inte den bästa. Men det kanske är något som enkelt kan förbättras. Gissar att Rydqvist kommer utsättas för en del teknikträning i främst skate. Kan bli otroligt bra om hon förmår utvecklas som +30.

Inlagd: 2015-04-25, 00:08
Skriven av: Per

Jag räknar med att flera från U-lagen tas upp i A-laget om de visar tidiga resultat. Och jag hoppas att de som inte varit på topp som Teodor, Jönsson och Hellner gör ett smartare upplägg detta år. Det kan vara bra med en mästerskapsfri säsong med mindre press. Inte omöjligt att det är orsaken till att många underpresterat genom överträning inför Falun.

Inlagd: 2015-04-25, 09:50
Skriven av: nisse

Överträning ? Däremot kan man träna fel.Som Elofsson gjorde.

Inlagd: 2015-04-25, 11:38
Skriven av: KGK

Den man kan tänka varit övertränad inför den gångna säsongen är Teodor. Hanna Eriksons problem kan kanske bero på att hon tränat fel. Hellner har nog (inom parentes) tränat fel, men här har jag intrycket att det beror på att hans knä protesterade tidigt under träningsperioden och att han sedan inte hade möjlighet att genomföra den träning han önskade. Hur väl genomtränad Emil var har jag svårt att avgöra. Han verkar ha blivit skör på äldre dar. Frågan är om han inte skulle satsa på en stafettsträcka och kortare, långa distanser i fortsättningen. Med ett så tunt distanslag som vi nu har på herrsidan finns det utrymme för honom där. Jag tvivlar på att hans kropp längre tål den extrembelastning som sprinten utgör.

Inlagd: 2015-04-25, 15:26
Skriven av: Intresserad

Jag tror även att Wiken kört lite för hårt och även Kalla var på vippen. Alla har säkert ökat sin belastning inför Falun och det kunde gått åt pipsvängen. Nu kan de köra på ett annat sätt denna säsong vilket är bra. Och jag tror också att Jönsson inte håller för sprint längre utan 15km/stafett borde vara målet.

Inlagd: 2015-04-25, 15:58
Skriven av: nisse

Hellner bör förbättra sin överkroppskapacitet.

Det var knappast för mycket träning som var Kallas problem. Snarare för lite återhämtning. För mycket ståhej efter OS-succén. Enligt Magnus Ingesson så gick alla vilodagar bort till olika aktiviteter (sponsor och media).

http://www.nsd.se/sport/planen-for-kalla-maste-fa-vila-9135815.aspx

Inlagd: 2015-04-25, 16:55
Skriven av: H. G. Wells

Lite mer kommentarer. Har också fått intrycket av att Jönsson blivit mer skör. Känns inte lika stark som förr. Hans skada mitt under ett lopp denna säsong såg inte alls bra ut, kan samma sak hända igen vid extrem belastning och i så fall hämma honom framöver?

Peterson och Erikson – har de tränat fel denna säsong bör de komma tillrätta med det nu under kommande mästerskapsfria säsong. Känns lite som vinna eller försvinna för deras del om resultaten fortsätter att utebli.

Henrikssons situation får ta den tid det tar, viktigast att hon blir frisk nu. Vidare fortsatt uppförsbacke för Julia Svan. Hon var ju på väg att slå igenom när hon drabbades av sjukdomen och det har gått tyngre efter det. Hoppas att hon klarar av att komma tillbaka.

Inlagd: 2015-04-25, 20:58
Skriven av: Jörgen

nisse: jag håller med dig om Wikén och Kalla. Jag glömde dessa i min förra kommentar. Samtidigt är det så att ska man lyckas gäller det att dels tåla hård träning, dels ligga på gränsen men inte över. Det är en hårfin balansgång. Kalla fick sin överbelastningsskada tidigt och redde ut problemet till mästerskapet. Wikén nådde däremot aldrig sin fulla kapacitet under säsongen.

Inlagd: 2015-04-25, 21:11
Skriven av: Intresserad

Wikén såg ju ut att vara på väg mot något riktigt bra i Toblach. Säsongens bästa lopp presterade hon där. Men sen kom jättebesvikelsen i Fiemme. Fick hon en mental smäll där som blev för tuff att hantera i kombination med fysisk trötthet? Tror hon borde haft ett annat upplägg efter Touren. Ett par dagar vila och sen direkt på höjd, skippat SM som inte alls passade hennes upplägg. Hon fick för lite vila efter touren samt för kort höjdperiod. Detta sabbade andra halvan av säsongen.

Inlagd: 2015-04-26, 08:01
Skriven av: Fj

Lars Nelson en svensk døgnflue!

Inlagd: 2015-04-26, 23:21
Skriven av: pelle

Teo och Hanna Erikson går inte riktigt att jämföra. Erikson tävlade ju inte ens. Där var det något annat. Wiken kan ha tränat för mycket men framför allt tror jag hon satte toppformen vid fel tidpunkt.

Inlagd: 2015-04-27, 17:48
Skriven av: Per

Teo blev ju dessutom faktiskt sjua på VM så han var inte så oerhört långt ifrån världstoppen. Kan säkert komma igen.

Inlagd: 2015-04-27, 17:59
Skriven av: Per

Officiellt hade ju Hanna någon överbelastningsfraktur. Detta kan mycket väl jämföras med Teodor som även han kan ha tränat mer än vad kroppen tålde. Sedan kan ju Hanna i verkligheten ha haft något annat problem. Atleter är ju specialister på att mörka både det ena och det andra.

Inlagd: 2015-04-27, 19:28
Skriven av: Intresserad

Hahaha enligt vissa här så har ju en hel drös med åkare tränat fel eller för mycket, dom personerna borde bli tränare då kommer det aldrig gå dåligt för nån åkare.

Inlagd: 2015-04-28, 14:42
Skriven av: Andreas P

Nej du AP. Vad det gäller är att bygga upp kapaciteten att träna hårt. Samtidigt gäller det att ligga så nära stupkanten som möjligt och det utan att trilla utför stupet. Och detta gäller för varje år. Då är det lätt att trilla dit både en och två gånger under en lång karriär. Kolla bara på hur nära Marit var att ge upp sin karriär på grund av träning som hon inte tålde. Sedan ändrade hon sin träning och blev (en av) världens bästa, kvinnliga längdskidåkare.

Inlagd: 2015-04-28, 17:00
Skriven av: Intresserad

Så här skriver Sofia H i sin blogg;
”det är i dagsläget oklart när jag kommer kunna återuppta min elitsatsning.

Hon berättar också att hon med pojkvännen Gustav flyttar till Östersund.
Ny tränare? Vem?

Inlagd: 2015-04-29, 00:00
Skriven av: Eric.G

Eric.G: varför ska hon ha ny tränare??

Inlagd: 2015-04-29, 08:18
Skriven av: Jossa

Intresserad: Hon var ju redan en av världens bästa när hon hon höll på att avbryta skidkarriären. Sen kan ju vissa ha dåliga säsonger fast att dom har tränat rätt och inte har varit sjuka och varför det är så vet ju ingen. Haag har ju haft flera dåliga säsonger, nästan sen Vancouver och allt kan inte vara sjukdomars fel.

Inlagd: 2015-04-29, 14:50
Skriven av: Andreas P

Skoftis berättar om ätstörningar – länk:

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/skofterud-jag-hatar-verkligen-mig-sjalv/

Inlagd: 2015-04-29, 17:21
Skriven av: Jörgen

jossa;
Har inte hört något men efter fem år i Sollefteå och med Bengt Stattin som tränare kanske det vara dags att byta,

Inlagd: 2015-04-29, 17:54
Skriven av: Eric.G

Eric.G: Tycker Sofia utvecklas rätt bra år för år nu byte av tränare ser jag inte som nödvändig…så länge man utvecklas och går framåt för varje år är de ett tecken på att träningen fungerar bra…

Inlagd: 2015-04-29, 18:17
Skriven av: jossa

AP: Det jag vände mig mot var din raljanta ton att en hel drös har tränat fel. Som du skriver i ditt senaste inlägg var Marit en av världens bästa innan hon var på väg att avbryta karriären, dock långt från den kapacitet hon visat efter hon ändrade träningen. Många som hamnat i problem har sannolikt inte de grundförutsättningar som Marit har och kanske Johaug. Därmed måste de chansa ännu mer och därmed hamna närmare stupkanten och då går man lätt över den och trillar ner.

Inlagd: 2015-04-29, 19:44
Skriven av: Intresserad

jossa;
Håller med.
Bengt Stattin är bättre än de flesta tränare och avståndet mellan Sollefteå och Östersund är överkomligt.
Personligen tycker jag allt för många (längdåkare och skidskyttar) bosätter sig i Östersund

Inlagd: 2015-04-29, 23:19
Skriven av: Eric.G

Förvånad att Sofia som tävlar för Piteå inte har Ingesson som tränare. Han är enl mig den bästa damtränaren. Har hittat rätt med Kalla och Haag var som bäst med Ingesson.

Inlagd: 2015-04-30, 08:50
Skriven av: nisse

Er dette Anna Haags nye treningsystem – ”från svartvitt till de underbara blåa nyanserna”, tviler på att denne dama har riktig fokus for en kapasitetssport som langrenn!

Inlagd: 2015-04-30, 11:35
Skriven av: pelle

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.Bäst att hålla sig neutral kanske.

Inlagd: 2015-04-30, 12:47
Skriven av: KGK

nisse:
Efter studenten fortsatte Sofia att bo kvar i Sollefteå.
Hon tävlade då fortfarande för Strömnäs och med Bengt Stattin som tränare.

I dagsläget tror jag att Stig Wiklund är hennes viktigaste tränare/mentor.

Inlagd: 2015-05-01, 10:04
Skriven av: Eric.G

Eric.G: Ok Sofia bor i Sollefteå, då förstår jag. Börjar så smått längta till nästa säsong. Tror att vi får ett riktigt bra lag. Nu när pressen släpper så blir jag inte förvånad om resultaten blir en liten chock för Norge.

Inlagd: 2015-05-04, 12:13
Skriven av: nisse

Nisse… Du har nok rett, den chocken blir nok liten ja… ;)

Inlagd: 2015-05-04, 16:07
Skriven av: pelle

:)

Inlagd: 2015-05-04, 17:36
Skriven av: nisse

Olsson har bestämt sig.
Det blir långlopp i Team Santander
http://www.dn.se/sport/olssons-nya-mal-jag-vill-vinna-vasaloppet/

Inlagd: 2015-05-08, 09:33
Skriven av: Kitty

Ska bli kul att följa Olsson nästa säsong som är en mellansäsong. Han har en förmåga att sätta mål och också leverera på dem. Hoppas han är lite småsjuk in på säsongen, det brukar vara ett gott tecken. Grattis också till Santander som får en fin förstärkning. Kanske perfekt nu när Anders A fick en besvärlig skada.

Inlagd: 2015-05-08, 14:05
Skriven av: Kallner

varför åker Johan inte för en finsk klubb?

Inlagd: 2015-05-08, 14:42
Skriven av: KGK

Smått komisk å se at verdens mest oppskrytte løper ønsker verden beste på laget. Håper virkelig Petter takker nei til tøvet og fortsetter med ekte langrenn.

http://www.nrk.no/sport/olssons-drom_-a-fa-northug-pa-laget-1.12351413

Inlagd: 2015-05-08, 21:30
Skriven av: Neithiri

Säga vad man vill om Johan men nån dysterkvist är han ej.

Inlagd: 2015-05-08, 22:31
Skriven av: KGK

http://www.aftenposten.no/100Sport/langrenn/Kalla-om-Bjorgen-beskjeden—Jeg-ble-veldig-glad-533120_1.snd
Selvfølgelig ble hun meget glad.. ;)

Inlagd: 2015-05-09, 15:25
Skriven av: pelle

Hoppas verkligen Petter kör långlopp nästa år. Vilket lag är en annan femma.

Inlagd: 2015-05-10, 09:21
Skriven av: Manne

Även inom tennisen finns det en seniortour. Där härjar gamla stjärnor som beses av något tusental nostalgiska åskådare. Att Johan kommer att köra långlopp i syfte att få en seger i Vasaloppet kan jag förstå. Vasaloppet är en riktig svensk klassiker som en svensk skidkung ska ha vunnit. Bilknusaren, däremot, borde ha ett par år kvar med riktig skidåkning. Hans argument för långlopp är nog helt och hållet förankrat i hans plånboken. Hoppas det blir några sekiner över till det norska förbundet, när bilknusaren tagit sitt, så att de kan satsa på befintlig elit, med Marit och MJS i spetsen, samt på de som ska blir morgondagens elit. Det vore tråkigt om Norge inte finns med i prislistorna från de internationella tävlingarna om 10 år.

Inlagd: 2015-05-10, 14:12
Skriven av: Intresserad

http://www.abcnyheter.no/nyheter/sport/2015/05/11/223883/kowalczyk-jeg-skal-ga-et-norsk-lag
Nå kommer alle avdanka langrennsløpere til Norge fra den store verden, for å få profesjonell støtte på høyeste nivå.

Inlagd: 2015-05-11, 20:43
Skriven av: pelle

FinFint

Inlagd: 2015-05-11, 21:56
Skriven av: KGK

pelle/torslav. Det är väl hennes enda chans att tävla på rättvisa villkor? Tror det är vägen att gå för skidåkningen generellt. Inför proffsstall även i WC. Dem är rätt på det i Ski Classic helt klart.

Inlagd: 2015-05-11, 23:42
Skriven av: Ron Wood

Ron Wood: varför proffstall i WC? rättvisare skulle de ju ändå inte bli eftersom alla lag inte ändå skulle ha samma budget o resurser..blir ju som andra sporter dom rika tar de dom vill ha först :) de skulle kunna göra klappen ännu större om mer orättvisa

Inlagd: 2015-05-12, 08:22
Skriven av: Jossa

Börjar man med proffsstall där team står och faller med de resultat som presteras så kommer dopingen in i sporten på ett helt annat sätt tror jag.

Jag tror att det faktum att man representerar sitt land och att det sociala priset man betalar idag efter ett avslöjande är stort avskräcker åkarna till viss del.

Däremot när du har ett år kvar på kontraktet i ett proffsstall och det har gått halvdåligt och hela framtiden beror på resultaten framöver så är det kanske lättare att ta genvägar.

Och teamen, som bara vill ha bra resultat tittar nog lätt åt andra hållet. Åker någon dit så kastar man ut personen och säger att det är ett enskilt rötägg.

Inlagd: 2015-05-12, 08:54
Skriven av: Tolstoj

Jossa, det rättvisa skulle kanske kunna vara att även bra åkare från mindre länder skulle hamna i bra team och få bra backning. Sen så skulle orättvisan precis som du säger nog bli mycket större mellan små och stora team. Bra åkare skulle få det bättre och sämre åkare sämre typ. Min gissning. Vad tror ni?

Ron Wood, måste det vara exakt rättvist för alla länder? Kowa är i mångt och mycket en ”one woman show. Ska hon ha exakt samma möjligheter som Sveriges åkare trots de skillnader som finns mellan de olika landslagen?

Hur skulle ni som gång på gång skriver att det är orättvist vilja att det ser ut i skidvärlden? Helst konkreta förslag?(Jag är genuint nyfiken då jag inte förstår hur ni vill att det ska fungera)

Inlagd: 2015-05-12, 09:06
Skriven av: Tolstoj

När privatlagen ger mer pengar blir det nog svårt att stå emot oavsett vad man tycker. På ett eller annat sätt måste åkarna få större inflytande både ekinomiskt och sportsligt.

I övrigt är det svårt att diskutera utifrån vad som är rättvist – det beror på vilket perspektiv man har. Men skidåkningen skulle enligt mig må bra av en del åtgärder som gör det lättare för åkare från mindre skidnationer att kokonkurrera. Därmed inte sagt att det skulle bli mer rättvist.

Inlagd: 2015-05-12, 10:51
Skriven av: Manne

Gissar att Björgen inte kommer att vara med i samma lag men roligt hade det varit i så fall.

Inlagd: 2015-05-12, 11:24
Skriven av: KGK

Nu kommer Kowalczyk inte längre heller säga nåt om astmamedicin ; skönt!

Inlagd: 2015-05-12, 14:46
Skriven av: KGK

Kowa har ju, som Tolstoj skriver, varit ”one woman show”. När man tittar på resultat måste alla som ser med något så när objektiva glasögon erkänna att hon varit framgångsrik. Lägg därtill att hon inte längre är helt ensam i det polska laget. Hon har säkert varit en stor inspirationskälla för de övriga. Naturligtvis har hon fått lägga långt mycket mer energi på att hitta pengar och stöttning än åkare i de norska, svenska och finska lagen, men hon har fixat det.
Personligen hoppas jag att de nationella lagen kommer att vara de ledande lagen även i framtiden. Med lag á la cykel finns det en starkt ökad risk för doping och mitt intresse för sporten skulle falna snabbt.

Inlagd: 2015-05-12, 16:33
Skriven av: Intresserad

Finns en del märkligt ännu när det gäller astmamedicin. Kolla denna statistik till exempel: https://twitter.com/CIFofficial/status/596658232686473216/photo/1

Inlagd: 2015-05-12, 19:06
Skriven av: Fj

De bästa åkarna (oavsett var man är född) med störst talang får möjlighet att åka med de bästa förutsättningarna. Hur skall åkare från Polen, Estland, Vitryssland etc kunna konkurrera mot giganterna Sverige, Norge och Ryssland? Visst, i enstaka lopp kan man säkert lyckas få till det hyfsat men i längden blir det tufft.
Nej, jag är helt inne på Roberto Vacchis linje. Gör WC till en ren proffsidrott som Cykel. Doping kommer man alltid att få slåss med. Till och med en Svensk gångare som ständigt hetsat mot ryssar kan tydligen inte hålla fingrarna borta från syltburken…

Inlagd: 2015-05-14, 16:18
Skriven av: Ron Wood

Ron Wood: Hur kan du helt ha missat att Kowa varit mycket konkurrenskraftig under många år och vunnit både TDS och VM och OS-medaljer. Lägg därtill att hon verkar ha skött insamlingen av penningar och skapat sitt eget team i stor utsträckning själv. Jag hoppas verkligen inte att det blir en proffscirkus fullproppad med kemikalier, utan att VC, VM och OS fortsätter som det varit trots FIS fel och brister. Fila i stället på det koncept vi har med några fler individuella starter och kanske bara 5 i varje heat i sprintloppen, så blir det nog bra.

Inlagd: 2015-05-14, 23:03
Skriven av: Intresserad

Varför skulle de behöva bli mkt mer rättvist med proffslag? lär ju skilja en del i budget mellan dom åxå..

Inlagd: 2015-05-15, 12:40
Skriven av: Jossa

Det blir rättvisare eftersom de bästa åkarna får de bästa förutsättningarna. Inte som idag då nationstillhörighet bestämmer vilka förutsättningar du får i spåret.

Inlagd: 2015-05-18, 06:27
Skriven av: JosefJ

JosefJ: Ja om alla bästa åker för samma proffslag blir de så men hur troligt är de? lär ju ändå skilja en hel del i budgeten mellan olika lag

Inlagd: 2015-05-18, 08:44
Skriven av: Jossa

De åkare som har bäst marknadsvärde i attraktiva marknader får bäst förutsättningar, det är INTE samma sak som att den som är bäst får bäst förutsättningar.

Att jobba för mer liknande förutsättningar för ALLA vore mer rättvist.

Inlagd: 2015-05-18, 08:50
Skriven av: Tolstoj

Hoppas Björn Lind tar hem Mästarnas. Hans seger i Otepää 2006 kan man se hur många gånger som helst och piggar upp en halvgrå vårdag.
https://www.youtube.com/watch?v=CuIBssQMo1Q

Inlagd: 2015-05-26, 00:30
Skriven av: Kallner

Håller med cykelcirkusen känns ju föga trovärdig efter senaste årens doping debacel. Proffsteamen i långlopp trodde jag skulle bidra till ökat intresse och spännande lopp men nu känns det med senaste säsongen som en tillbaka gång. Kanske beroende på alla duktiga norrmänn som totaldominerar, de skall ha credd för att de har lyckats. Men att skapa spänning i skidspåren verkar vara allt svårare i både WC och Långlopp. Vad är era förslag för att få in flera nationer i matchen om pallen?

Inlagd: 2015-05-28, 11:25
Skriven av: Daniel Becker

http://www.nsd.se/sport/fyra-vm-medaljorer-till-gallivare-9354415.aspx

Inlagd: 2015-06-15, 15:40
Skriven av: Andreas P

Vad ska Södergren göra kommande säsong?

Inlagd: 2015-06-22, 22:35
Skriven av: Kallner

Björgen kommer inte att tävla den kommande säsongen.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article21011766.ab

Inlagd: 2015-06-23, 14:31
Skriven av: Andreas P

Eller kanske tävla men vi vet inte på vilken nivå. Hon har lust att komma tillbaka till 2017 om allt går bra.

Inlagd: 2015-06-23, 14:36
Skriven av: Andreas P

Blir något knepigt att komma tillbaka till toppnivå efter ett års frånvaro med tanke på ålder.

Inlagd: 2015-06-23, 15:05
Skriven av: KGK

Är de någon som kan komma tillbaka är de Björgen tror jag hon kommer vara otroligt motiverad att visa att de går komma tillbaka kanske tändvätskan hon behöver för att orka satsa vidare :)

Inlagd: 2015-06-23, 15:58
Skriven av: jossa

Tycker det är mycket kul att Johan satsar på långlopp i två år. Hans mål är att åka alla Ski Classic lopp. Kul dels för att han har kapacitet att vinna om han utvecklar sin stakstyrka och dels för att det skapar snackisar, spekulationer och en trevlig och go stämning mellan Norge och Sverige. En extra bra sak är att långloppslagen blandar åkare från flera nationer vilket gör att det krävs samarbete mellan åkare som annars konkurrerar i alla lopp.

Inlagd: 2015-06-27, 20:04
Skriven av: Kallner

Grattis svensker med de fantastiske fotballgutta. En enestående prestasjon!

Inlagd: 2015-07-01, 13:08
Skriven av: pelle

Ebba Andersson ser ut ha skött sommarträningen.
Såg henne springa 3000 m på 9.29,3.
Hoppas nu få se henne i Eskilstuna på JEM (kvaltid 9:45) som börjar 16/7.

Inlagd: 2015-07-01, 13:31
Skriven av: Erik.G

Positiv artikel i NSD om Modin häromdagen. Vore så enormt bra om vi fick lite bredd igen bland de svenska sprintherrarna.

Inlagd: 2015-07-16, 14:32
Skriven av: toriv

Ebba Andersson sexa på 3000 m på JEM. Strax under 9.30. Pers.

Inlagd: 2015-07-18, 19:09
Skriven av: Per

Sofia Henriksson är på bättringsvägen. Fem månader efter tävlingsförbudet för hennes ätstörningar är en comeback aktuell.

http://vtest.nsd.se/sport/efter-atstorningarna-nu-mar-hon-battre-9435299.aspx

Inlagd: 2015-07-30, 22:56
Skriven av: Andreas P

http://www.langrenn.com/halfvarsson-snoet-northug-a-co-for-blink-seier.5781511-1743.html
Calle knuste Petter på sprinten i Sandnes…

Inlagd: 2015-08-01, 21:25
Skriven av: pelle

Bleckur slutar:

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/sofia-bleckur-valjer-att-sluta-med-skidakning/

Inlagd: 2015-08-05, 18:37
Skriven av: Jörgen

Var det känt sedan tidigare att Sofia Bleckur lägger av? http://www.skidor.com/Grenar/Langdakning/Nyheter/Aktuelltlangdakning/2015/FullrullemotValadalenforlangdlandslaget/#.VcI6m8pwWnM.twitter

Inlagd: 2015-08-05, 18:37
Skriven av: Per

Nej, kom ganska plötsligt. Otroligt synd, men det är bara att önska Sofia lycka till med vad hon nu tänker göra.

Inlagd: 2015-08-06, 08:58
Skriven av: Anders

Synd, men samtidigt förstår jag känslan av att man vill sluta på topp.

Inlagd: 2015-08-06, 15:41
Skriven av: toriv

Det är ju pressträff i Vålådalens fjällstation i dag ang att landslaget är där på träningsläger.

Inlagd: 2015-08-07, 09:14
Skriven av: Andreas P

Vem tar platsen som är ledig efter Bleckur?

Inlagd: 2015-08-07, 15:16
Skriven av: KGK

http://www.adressa.no/100Sport/langrenn/article579181.snd
V
Mitt tips….er at vi ser Bjørgen på startstreken i Tour of Canada 2016…..

Inlagd: 2015-08-07, 23:47
Skriven av: pelle

Landslagstruppen består inte av ett fixt antal.

Inlagd: 2015-08-08, 13:33
Skriven av: JonasE

pelle/tolsrav; Vem bryr sig? Det viktigaste är väl att allt går bra med graviditeten?

Inlagd: 2015-08-08, 15:14
Skriven av: Ron Wood

Ron Wood….Hvem bryr seg? …..Jo, hele skiverden ink. hennes konkurrenter, både lytter og bryr seg når verdens beste skiløper igjennom alle tider uttaler seg.

Inlagd: 2015-08-08, 18:47
Skriven av: pelle

Tror ej att Björgen kommer åter då motivationen inte finns där längre . Hon säger att hon inte vet hur det blir men hon kommer helt klart att få ett annan inriktning i livet.

Inlagd: 2015-08-08, 23:13
Skriven av: KGK

pelle; Det jag menar är att det finns nog lite andra prioriteringar i livet för Björgen nu. En eventuell start i Tour de Canada står nog inte högst på hennes agenda.

Inlagd: 2015-08-09, 00:18
Skriven av: Ron Wood

När canadatouren pågår är Björgen inne i amningsfas och lär inte överge sitt barn för en simpel skidtävling.

Inlagd: 2015-08-09, 14:42
Skriven av: KGK

Du mener så mye du – barnelege Knut G .. ;)

Inlagd: 2015-08-09, 15:23
Skriven av: pelle

https://www.flickr.com/photos/sommereventyret/sets/72157657002593166/
Når forbilde kommer på besøk, er ungdommen på plass.

Inlagd: 2015-08-10, 22:53
Skriven av: pelle

Dobbeltseier til verdens beste langrennsløper i dag!

http://www.vg.no/sport/langrenn/petter-northug/dobbeltseier-til-northug-vant-herrefinalen-og-teamsprinten/a/23504371/

Inlagd: 2015-08-12, 20:16
Skriven av: Neithiri

Peter blev klådd i helgen!

Inlagd: 2015-08-17, 13:54
Skriven av: KGK

http://www.dagbladet.no/2015/08/22/sport/langrenn/petter_northug/40726878/
Ikke bare de norske men også de utenlandske aktørene har litt å lære av denne mannen!

Inlagd: 2015-08-22, 09:38
Skriven av: pelle

Enligt Texttv i kväll är Sofia Henriksson uppe i matchvikt så hon snart kan börja träna för fullt. Ett glädjande besked för oss svenska skidvänner.

Inlagd: 2015-08-24, 23:06
Skriven av: Intresserad

Intresserad: Det är från hennes blogg uppgifterna kom.
http://www.sofiahenriksson.com/blogg

Inlagd: 2015-08-25, 08:26
Skriven av: Andreas P

Trots att Sofia flyttat till Östersund behåller hon Bengt i Sollefteå som tränare,
BRA!

Inlagd: 2015-08-25, 19:03
Skriven av: Erik.G

Bara 15 mil mellan S-fteå-Ö-sund. Inget att tala om.

Inlagd: 2015-08-26, 05:31
Skriven av: KGK

Vissa landslagsåkare har ju tränaren jätte långt ifrån de fungerar bra ändå!

Inlagd: 2015-08-26, 17:19
Skriven av: jossa

läste även i Sofias blogg om jordgubbsloppet 5,5 km där Ebba Andersson slog alla, även killarna och joggade in på 18:45. Det är jävligt fort alltså

Inlagd: 2015-08-27, 16:26
Skriven av: Emil

Johan Olsson öppnar för vm 2017. Strålande!

Inlagd: 2015-08-30, 11:12
Skriven av: KGK

http://www.adressa.no/100Sport/langrenn/article593786.snd
Jernkvinnen fra Trøndelag!

Inlagd: 2015-09-02, 19:32
Skriven av: pelle

Stackars Johaug har brutit handen igen. Lider med henne. Kändes som vägen låg utstakad för att bli hennes år i år. Nu blir det tuffare….

Inlagd: 2015-09-03, 13:01
Skriven av: Gunnar

Emil
3,25 min/km. Det är snabbt även om det inte är en anmärkningsvärd tid bland elit löpare.

KGK
Sa han något i artikeln om att han redan nu hade en dålig känsla inför loppet :)

Inlagd: 2015-09-03, 13:06
Skriven av: Gunnar

Ja Gunnar hvordan skal det gå med norsk langrenn i inneværende sesong…. Northug vil inte signere avtalen med skiforbundet, Marit skal ha barn, og Therese brekker sine hender…Vel vel, vi får satse på Gjerdalen då.. ;)

Inlagd: 2015-09-03, 14:43
Skriven av: pelle

Pelle
Kanske blir lite jämnt för en gångs skull.

Tror dem maskar för att inte behöva ställa upp i VC och formtoppa sig till TDS ;)

Inlagd: 2015-09-03, 16:17
Skriven av: Gunnar

Tror många kommer tävla sparsamt i vinter för att komma i toppform till lahtis-vm.

Inlagd: 2015-09-06, 09:45
Skriven av: JonasE

JonasE: har en känsla att många kommer våga tävla mera prova sig fram i upplägg mera i år…om dom håller sig friska

Inlagd: 2015-09-06, 13:14
Skriven av: jossa

Jag gissar att Calle och Kalla kommer att gå för både TDS och den totala världscupen. Nu när det inte är något mästerskap kan man lägga sitt krut på dessa båda saker. Stina kommer uppenbart att testa att bli en riktig allroundåkare och det skulle inte förvåna mig om även hon kommer att vara med och fightas i toppen. Ser med spänning fram mot den kommande säsongen. Hoppas Calle har tänkt igenom sin situation och vidtagit åtgärder efter det inte helt lyckade VM:et på hemmaplan. Om så är fallet kommer han att bli farlig i vinter. Lerdala tar det nog lugnt de närmaste två säsongerna, för att sedan göra ett sista stort ryck inför nästa OS.
På damsidan ser det verkligen lovande ut, dels genom egen styrka, dels genom att Norge nog kommer att sänka farten en del när man inte har Marit som det stora loket. Angående Marit hoppas jag först och främst att det går bra med tillökningen – sedan får vi se om hon kommer tillbaka och i så fall i vilken form. Hon borde dock ha passerat zenit som skidåkare men inte som ledare vid det laget.

Inlagd: 2015-09-06, 22:41
Skriven av: Intresserad

Kallas uttalade mål för säsongen är totala världscupen. För Hellners del skulle jag däremot kunna tänka mig en hårdare toppning mot tds.

Inlagd: 2015-09-07, 09:20
Skriven av: Manne

Ja, på damsidan ser det onekligen mycket bra ut även om det inte var optimalt att Bleckur slutade. Bra mix av äldre med stor rutin och yngre lovande åkare på väg uppåt.

Denna mellansäsong utan OS/VM (händer bara vart fjärde år) lär många åkare använda för att experimentera lite med träning och upplägg men gissningsvis lägger toppåkarna in säsongens formtopp lagom till Tour de Ski och om möjligt även till Kanadatouren i slutet av säsongen. Om de vill ha med WC-totalen att göra förstås.

Inlagd: 2015-09-07, 09:36
Skriven av: Jörgen

Om Calle tävlar lite mindre kanske han slipper ryggskott i vinter.

Inlagd: 2015-09-07, 12:13
Skriven av: JonasE

Ja, med Bjørgen ute og Johaug med to brudd i hånda så kommer Kalla til dekket bord, tipper dere er godt fornøyd her inne.

Inlagd: 2015-09-07, 15:51
Skriven av: Neithiri

Det är faktiskt ganska skönt att det inte är några mästerskap . Nu blir hela säsongen intressantare.

Inlagd: 2015-09-07, 15:53
Skriven av: KGK

Nja Kalla sa att hon kommer att sakna Björgen i dom vita spåren.

Inlagd: 2015-09-07, 15:55
Skriven av: KGK

Kalla brukar ju inte va så högt upp i totala världscupen ändå.. Personligen är min entusiasm inte särskilt stor inför årets säsong utan mästerskap. Är nog större risk att jag ser nåt långlopp med Olsson och Northug. Kanske ändrar man sig till vintern.

Inlagd: 2015-09-07, 16:23
Skriven av: Manne

Hellner kommer satsa på tds rätt hårt jobbat en del med sprint åkningen har han för att inte tappa för mkt tid där…han har haft lite problem med ryggen men han trodde inte de sabbat för mkt

Inlagd: 2015-09-07, 16:36
Skriven av: jossa

Manne,
Att Kalla inte varit så högt upp i VC tidigare beror ju på att hon satsat stenhårt på mästerskapen och valt bort VC. Nu kommer alla att satsa mot TDS och VC, så jag ser hela säsongen som väldigt intressant. Vill man hänge sig åt långloppen är det tidseffektiv sysselsättning. Det räcker att se de sista 5 minuterna av loppen. Dessförinnan händer inte ett enda litet ”nalta”.

Inlagd: 2015-09-07, 17:49
Skriven av: Intresserad

Om Kalla har satset på VC eller ikke er dine ord. Eneste mesterskapfri sesong var i 2012, og da ble hun nr. 5 i totalen… ;)

Inlagd: 2015-09-07, 20:22
Skriven av: pelle

Rettelse… Hun ble vel tilslutt nr. 4, etter 3 norske damer…

Inlagd: 2015-09-07, 20:27
Skriven av: pelle

Pelle… Kowalczyk var solklar tvåa 2012. Kalla var även fyra den mästerskapsfria säsongen 2008. Hursomhelst har Kalla varit långt från segern i totala vc.

Intresserad… Om man upplever att det ”händer nåt” är jusubjektivt. Förövrigt var det väl många långlopp ifjol wom inte avgjordes sista fem minuterna?!

Inlagd: 2015-09-07, 20:55
Skriven av: Manne

Wasaloppet är väl typiskt som långlopp. Där räcker det med sista milen om man inte har nån anhörig med som har turen att få hälsa hem.

Inlagd: 2015-09-07, 22:59
Skriven av: KGK

Dock kan även kortlopp vara förutsägbara då man tidigt kan räkna ut vinnaren. Detta kan också ha en viss charm över sig.Tjusningen med längdåkning är den underbara miljön med åkare som ljudlöst glider fram i den underbara snön.Snart dags att njuta.

Inlagd: 2015-09-08, 05:54
Skriven av: KGK

Kgk… Vid senaste Vasan var tre personer loss vid Eldris med knappa milen kvar. Ner till fyran var det 50 sekunder och ytterligare en minut till femman. Visst kan man börja titta då, men det hade ju uppenbarligen hänt saker innan.

Inlagd: 2015-09-08, 07:05
Skriven av: Manne

Visst kan det hända saker tidigt i loppen men det är en vinstlott med låg sannolikhet för de som tittar. När Johan vann sitt 5-milaguld med masstart var det intressant och spännande stora delar av loppet. 5-milen vid senaste VM:et var ett riktigt sömnpiller till det var 5 minuter kvar. Johans 5-milsguld är undantaget som bekräftar regeln. Samtidig håller jag med om att i damernas masstarter har man ofta haft avgörandet tidigt i loppen och sedan har det varit ointressant. Damerna har dock en tendens till mer offensiv körning och vill det sig väl blir det mer spännande lopp i vinter när inte Marit är med som norskt lok kan man tänka sig att det blir intressant under större delen av loppen.
Långlopp får vara för min del – vasaloppet undantaget eftersom det är en riktig SVENSK KLASSIKER – men spännande brukar det inte bli före slutet.

Inlagd: 2015-09-08, 09:46
Skriven av: Intresserad

Manne: helt rätt men då backar jag bandet för att se vad som hänt tidigare

Inlagd: 2015-09-08, 11:13
Skriven av: KGK

Intresserad… Jag pratade om långloppen, dom som ingår i swix ski classic, inte om femmilen.

Vad man tycker är intresseant är ju en smaksak. Men det är tveksamt om intresset för världscupen hålller si stark även om fler storåkare väljer en annan cup. Själva världscuptävlingarna har förlorat mycket av sin prestige och tradition.

Inlagd: 2015-09-08, 11:37
Skriven av: Manne

Manne, 5-milen är ett långt lopp, t o m längre än vissa långlopp. Naturligtvis lever vi i ett fritt land, åtminstone för närvarande, och har full frihet att själva bestämma vad vi tycker är intressant och vill titta på. Jag kan hålla med om att vissa av FIS förändringar har minskat intresset för VC. Det jag själv är mest besviken på är alla masstarter och jaktstarter. På TDS lönar det sig föga att bygga upp ett försprång under de första etapperna, då de som startar senare i efterföljande jaktstarter snabbt äter in försprånget och detta med minimal energiförbrukning, jämför med den som kör offensivt.
Sprinten tycker jag däremot har varit positivt i så motto att den som vill ha lopp med mer hasard än traditionella distanser här får sitt lystmäte. Samtidigt är det nästan alltid någon av de bästa sprintarna som vinner.

Inlagd: 2015-09-08, 19:20
Skriven av: Intresserad

Vi är iallafall bättre än Österrike i längdskidor.

Inlagd: 2015-09-09, 06:29
Skriven av: JonasE

Bara 80 dagar kvar till skidpremiären . Huvvaligen vad tiden går.

Inlagd: 2015-09-09, 14:00
Skriven av: KGK

Ser att Haag/Jönsson ska skänka bort 10 % av prispengarna till flyktingbarn.Nu blir det åka av .

Inlagd: 2015-09-09, 15:02
Skriven av: KGK

KGK: Fint att skänka en del av sin inkomst till människor som har det svårt, men varför måste man berätta det för hela Sverige? Man ska inte skryta med sina goda handlingar.

Inlagd: 2015-09-09, 16:30
Skriven av: Narcissus

Narcissus: helt rätt, jag basunerar inte ut i sociala medier det jag skänker till andra. varför andra gör det är en gåta för mig också.

Inlagd: 2015-09-09, 17:20
Skriven av: KGK

Blir det noen prispenger på Anna Haag til vinteren da?… ;)

Inlagd: 2015-09-09, 22:55
Skriven av: pelle

Anna vill ha mediautrymme. Hon har många varumärken att marknadsföra.

Inlagd: 2015-09-12, 00:52
Skriven av: Kallner

Saknas samband mellan hög moral och intelligens.

Inlagd: 2015-09-12, 11:00
Skriven av: KGK

När det gällar pengaskänkande tycks dock folk triggas att skänka mer när dom hör om andras pengainsamlingar.

Inlagd: 2015-09-12, 16:16
Skriven av: Manne

Aha Manne du menar att det kan finans nån form av baktänk?

Inlagd: 2015-09-13, 12:16
Skriven av: KGK

Detta är ju illa. För Northug, och för sporten.

http://www.nrk.no/sport/northug-nektes-verdenscup-kommende-sesong-1.12551135

Inlagd: 2015-09-14, 13:47
Skriven av: Freddy

Tittar in här för första gången sedan april och ser att det är sig likt, några få som försöker föra en konstruktiv diskussion men i övrigt lika låg nivå på diskussionen.

Själv tycker jag den kommande världscupsäsongen utan Marit och Petter skall bli jätteintressant att följa.

Inlagd: 2015-09-14, 14:39
Skriven av: swestam

Håller med Swestam, vissa har en låg nivå här inne.

Inlagd: 2015-09-14, 15:08
Skriven av: KGK

Är det någon som info om hur träningen gått för Oskar Svensson i sommar ? Han är väl bland dom största talangerena på herrsidan.

Inlagd: 2015-09-14, 15:51
Skriven av: Elmar

För min del ser jag stora likheter mellan pressens hantering av Zlatan och PN. Vad gäller fotbollen har all uppmärksamhet riktats mot Z här i Svedala. Fotboll är en lagsport, men det har bara varit en person man ställt upp med som de övriga 10 ska serva och ge stjärnglans. Denna sport har blivit allt mer ointressant för mig och nu gick det riktigt åt pipsvängen. Samtidigt har Lasse L fått stjärnstatus genom att han fortsatt att arbeta med att bygga ett lag av sina spelare. På samma sätt skördade U 23-laget framgångar som LAG och glöm inte heller att F 19-laget gjorde samma sak som LAG. Här sa även målsprutan att hon inte skulle stå framför laget utan det var LAGET som vann. Moget av en ung tjej, samtidigt som Z och PN ger ett omoget intryck och bara är intresserade av ännu mer kosing.
Det finns betydande risker att längdsporten kollapsar om man lutar sig mot en enda person. Dels blir det väldigt tjatigt och dels försvinner många oinitierade tittare när ”stjärnan” är i nerförsbacken. Inom längdåkningen finns det möjlighet att mäta prestation när man har individuell start och här är det flera som har ett bättre ”record” än PN. Jag ser därför fram mot den kommande vinterns tävlingar – och det gärna utan ”bilknusaren” på startlinjen. Långsiktigt är jag övertygad om att Världscupen i längdåkning mår bäst av att han håller sig borta. Heja Calle, MJS och alla ni andra åkarna. Ni är förtjänta av att era prestationer uppmärksammas mer och nu har ni chansen att få den credit ni är värda.

Inlagd: 2015-09-14, 19:26
Skriven av: Intresserad

Var Petter ens med i världscupen förra året. En tursam pallplats i Davos var allt han mäktade med utöver touren.

Inlagd: 2015-09-14, 21:16
Skriven av: JonasE

Når vc starter i Kuusamo står verdens beste skiløper på herresiden på startstreken… Tør noen vedde imot?

Inlagd: 2015-09-14, 21:33
Skriven av: pelle

Pelle… Jag har svårt att tänka mig att Petter går vc nästa år, men jag kan förstås ta fel.

Fis har ju ändrat om världscupen så mycket att många tävlingar saknar tradition och status som enskilda lopp. Om stora profiler går över till en konkurerande världscuär risken stor att många tittare följer efter.

Man kan ju fråga sig hur glada världscupens sponsorer är om dom två åkarna som vann tre av fyra individuella herrguld vid senaste vm (johan och Petter)väljer att åka ski classic istället?

Inlagd: 2015-09-14, 23:45
Skriven av: Manne

Nu gissar jag att tävlingarna med eller utan PN blir ganska andefattiga. På spinnsidan däremot kan det bli intressant med Björgens timeout.
Tyvärr kommer Olsson inte att kunna åka så många långlopp då hans återkommande infektioner synes sätta pinnar i hjulet.Statistiskt samband finns.

Inlagd: 2015-09-15, 00:00
Skriven av: KGK

Manne.. Et godt spørsmål…. Men jeg syns det er trist for både langrennsporten og ikke minst for vc om Northug velger ski classic. At Johan avslutter sin karriere og tar dette valget er forståelig på grunn av lang fartstid og høy alder… Men for undertegnende blir Olssons fravær både i vc og mesterskap et stort savn…
Men…Northug har vært en magnet for vc sponsorer helt siden han vant sin første vc-seier i Falun – 20 år gammel. Og han har trekt folk til TV-ene alene fordi han har en vinnerskalle som hans konkurrenter mangler, og det ønsker folk å se, enten man er sportinteressert eller ikke.. Petter er for langrenn, som Bolt er for friidretten.. Begge skaper blest for arrangører.

Så ja, det blir spennende og se utviklingen videre for de høye herrer som styrer, viss både de 2 beste fra siste sesong mesterskap velger konkurrenten ski classic…

Inlagd: 2015-09-15, 01:22
Skriven av: pelle

Skulle PN nöja sig med att åka bara långlopp? Tror att det skulle vara döden för honom som längdåkare, bara tanken svindlar. Nej när krutröken lagt sig är allt som vanligt igen.

Inlagd: 2015-09-15, 05:23
Skriven av: KGK

Stjärnor kommer och går, längdskidsporten består. Blir intressant att se vilka som fyller det tomrummet som nu uppstått i världscupen.

Förstår inte alls de som tycker att världscupen nu kommer bli ointressant och trist.

Inlagd: 2015-09-15, 06:28
Skriven av: swestam

Swestam… Jag tycker inte världscupen blir ointressant och trist av Northugs eventuella avhopp. Jag tycker världscupen som sådan haft ett ointredsant och dåligt upplägg under lång tid. Däremot har det bjudits på en hel del bra dueller mellan fantastiska åkare. Men jag skulle hellre se dom här duellerna i andra lopp i en annan cup.

Stjärnor kommer och går, men mig veterligen har det aldrig hänt att två regerande världsmästastare väljer att tävla i en för världscupen konkurerande verksamhet. Jag tror inte det går att jämfära detta med när stjärnor lagt skidorna på hyllan. Det blir intressant att se vad detta för med sig.

Inlagd: 2015-09-15, 10:26
Skriven av: Manne

swestam: Du har helt rätt när du säger att stjärnor kommer och går. Det som händer när PN slutar är att de som inte är intresserade av skidor, utan bara av en person, kommer att försvinna. Detta är något som kommer att hända förr eller senare. Samtidigt finns det säkert åtskilliga som är intresserade av längdsporten men som inte kan förlika sig med PN och som kommer att återvända. Det finns så många kompetenta längdåkare att tävlingarna kommer att bli mer intressanta under HELA loppen när man inte vet att PN kommer att visa sig de sista 500 metrarna.

Inlagd: 2015-09-15, 11:59
Skriven av: Intresserad

Intresserad.. Arrogant och fånigt av dig att hävda att dom som inte tycker som du inte är intresserade av längdskidor. På så sätt är det omöjligt att föra en vettig diskussion.

Inlagd: 2015-09-15, 12:17
Skriven av: Manne

Minns när dopade åkare härjade i resultatlistorna. Skidåkningen har aldrig varit så ointressant som under den eran.

Inlagd: 2015-09-15, 12:20
Skriven av: KGK

Manne: Om långloppscirkusen inte funnits så hade kanske Olsson lagt av helt och hållet efter förra säsongen så då hade vi kanske inte tyckt att det varit så konstigt. Och jag ser nog inte långloppen som något konkurrerande till världscupen utan som något annat.

Själv ser jag världscupen som det mest prestigefulla, med mest status och det finaste att vinna efter mästerskapen, och detta oavsett hur tävlingsformerna ser ut. Jag kan ha synpunkter på tävlingsformerna men det påverkar inte min värdering av världscupen som sådan. Och världscupen är intressent avsett hur mycket stjärnor som är med. Sedan tycker jag det är oerhört trist att titta på långlopp. Ett evigt stakande i flera timmar.

Inlagd: 2015-09-15, 13:00
Skriven av: swestam

Swestam… Jag håller med om att världscupen har högst status, i alla fall den totala cupen. Dom enskilda tävlingarna har förlorat mycket i status på senare år och vi har sett flera exempel där det varit viktigare för åkare att plocka vc-poäng längs banan än att vinna loppet.

Jag hoppas på en bättre längdcup i framtiden och tror att det faktum att två av tre världsmästare väljer något annat än världscupen kan tvinga fram nån typ av förändringar.

Norska skidförbundets sponsorer tolererade inte att dom bästa åkarna får marknadsföra andra sponsorer. Och jag tror att världscupens sponsorer och tv-bolag kommer vara lika avigt inställda till att ski classic får russinen från vc-kakan.

Inlagd: 2015-09-15, 13:37
Skriven av: Manne

Manne: Hur vet du allt de du påstår?

Inlagd: 2015-09-15, 14:45
Skriven av: KGK

Under sistlidna säsong var Northugs genomsnittliga placering på WC 14 plats inräknat alla löp . Jag kan inte säga att det imponerar precis.

Inlagd: 2015-09-15, 14:59
Skriven av: KGK

Kgk… Jag kan hålla med om att jag är mer än lovligt slarvig med mina källangivelser. Mina påståenden är mina egna tolkningar och slutsatser av olika faktauppgifter. Är det något särskilt påstående du ifrågasätter så kan jag förklara vad jag bygger det på?

Påståendet att domvenskilda vc-tävlingarna förlorat i status bygger jag bland annat på att: Tour de ski fått sänka sina segerpremier, att tyska tv-bolag slutat direksända lopp som dom tidigare sänt, att fler vc-lopp har vakanser från toppnamn ( Rybinsk, Lahtis och Canada-tävlingar bra exempel), och att vi i vissa lopp ( exempelvis Lahtis 2010 och Holmenkollen 2014) haft segerkandidater som uppenbart slösat mycket krut i spurtpriser längs banan. Detta är förstås inte den enda möjliga tolkningen.

Inlagd: 2015-09-15, 15:34
Skriven av: Manne

Manne: Tyskarna har inte längre några toppåkare vilket förklarar att intresset från TV bolagen är svagt. Jmr skidskytte.

Inlagd: 2015-09-15, 16:11
Skriven av: KGK

Manne: Du läser mitt inlägg som Hornper läser bibeln. Naturligtvis accepterar jag att det finns de som inte tycker som jag. Vi lever i ett fritt land. Vad jag skrev var att det finns många som har föga intresse av skidåkning och bara är intresserade av PN. Dessa kommer att försvinna och det är i mina ögon ingen förlust för skidsporten – men jag får kanske inte tycka så! Jag vill även upprepa att parallellen med Zlatan är påtaglig. Personkult där övriga atleters uppgift är att sopa mattan för ”den store”.

Inlagd: 2015-09-15, 19:02
Skriven av: Intresserad

Intresserad…. Når man tyr til sjalusi-kortet har man egentlig ingen ting å bidra med i diskusjonen. Du må være den persjonen i grannelandet som har hatt et sant helvete i mange, mange år på grunn av Northugs prestasjoner i langrennsporet… ;) :)

Inlagd: 2015-09-15, 20:08
Skriven av: pelle

Intresserad….Jag uppfattade som att du menade att dom som gillar att följa Northug i skidpåret är ointresserade av skidåkning. Jag ber om ursäkt om jag fattade dig fel. Jag kan försäkra att det är månha väldigt skidintresserade personet som gillar att klämma lagg. Som alla profiler lockar han även dom som kanske inte följer skidåkning jämt. Det gör även Kalla. Jag ser inget fel i detta utan tycker skidarenan bör ha plats för både hard-core-fans och dom som är mer flyktigt intresserade.

Om denna konflikt slutar med att Petter åker ski classic nästa år kommer vi ha en anmärkningsvärd situation. Då kan två av tre individuella världsmästare från senaste vm tävla i en annan längdskidscup än den som Fis handahåller. Det är givetvis något som kan påverka längdvärldscupen, om inte annat när det gäller sponsorintekter.

Inlagd: 2015-09-15, 21:57
Skriven av: Manne

Kan det stämma att det finns folk som bara kollar längdskidor när Jr åker? Om det finns så är det bara fint att bli av med dom så kan vi skidälskare ha vår sport ifred från dom okunniga.

Inlagd: 2015-09-15, 21:58
Skriven av: KGK

Som gillar att se Petter klämma lagg, ska det stå

Inlagd: 2015-09-15, 22:00
Skriven av: Manne

Manne: Det är OK. Visst är det så att många tittar på skidor p g a att PN eller Kalla åker och det är inget fel i det, men jag ser stora risker för sportens framtid om tittandet/intresset till största delen är inriktat på person och inte på sporten.
Det är väl inte så ovanligt att atleter slutar när ett mästerskap följs av en säsong utan mästerskap. Situationen för PN är dock lite annorlunda.
Jag ser fram mot årets VC eftersom det är årets stora händelse och i princip alla som åker där ställer inte bara upp utan siktar på framskjutna placeringar. (Kalla har ju som exempel sagt att hon ska försöka hålla en hög form hela säsongen i år). Dessutom finns det förutsättningar att masstartsloppen på herrsidan, blir spännande hela tiden, när man inte på förhand vet vem som kommer att vinna.
För övrigt tycker jag att det finns många kompetenta SKIDÅKARE, som inte till största delen lever på en överlägsen spurt, som är väl så intressanta att följa.

Inlagd: 2015-09-16, 10:10
Skriven av: Intresserad

Som många andra skulle jag vilja ha fler lopp med individuell start, framför allt saknar jag den på femmilen, liksom många andra. Men när vi väl har lopp med gemensam start vill jag att Petter ska stå på startlinjen. Det faktum att det finns en klar favorit gör loppen mer intressanta längs banan. Exempelvis blir starka åkare mer motiverade att göra en utbrytning när Northug finns med i bilden. Detta förutsätter förstås att det inte är ett före som vid Faluns femmil senast. När det någon gång blir Svensk seger (som för Johan Olsson i Val di Femme) är det också mycket roligare ifall Petter varit med. Jag kommer självklart titta på skidor även utan PN, men nog är det mycket mer spännande när han är med.

Inlagd: 2015-09-16, 10:43
Skriven av: Henry

För mig har den totala världscupen alltid haft hög status. Ty det är resultat från en hel säsong till skillnad från mästerskapen, där det gäller att pricka in formtoppen till under en kort period av säsongen. Därmed inte sagt att WC smäller högre än t.ex OS-guld.

Sist en svensk vann WC-totalen var Mathias säsongen 2002/03. På damsidan har ingen svenska vunnit den någonsin (närmast var Billan säsongen 1987/88 då hon blev tvåa).

Inlagd: 2015-09-16, 11:50
Skriven av: Jörgen

Petter är så klart bra på masstarter men han missa medalj både på VM 2013 o OS 2014 när de var masstarter även i Falun på dp loppet han vann 5 milen men där hade han maximalt flyt med vädret kan man säga även om de var en bra prestation av han så rädda vädret han mkt…

Inlagd: 2015-09-16, 12:20
Skriven av: Jossa

Citat Northug ” Målet er å ydmyke konkurrenter i verdenscupen, VM og OL de kommende tre sesongene”
Det räcker inte med att vinna?

Inlagd: 2015-09-16, 12:57
Skriven av: KE

Jossa… Selvsagt burde Petter tatt 6 gull i Falun…. Dessverre ødela et ukyndig og ”amatørmessig” løypemannskap den muligheten for han…

Inlagd: 2015-09-16, 14:47
Skriven av: pelle

Jörgen… Jepp, men på den tiden du pratar om tävlade man i samma distanser på vm och vc. Den som vinner totala vc nu är inte nödvändigtvis den bästa över en hel säsong på mästerskapsdistanserna. Med det sagt är det fortfarande en stor bedrift att vinna totala vc eftersom man måste slå många andra fantastiska åkare. Om dom största stjärnorna börjar tävla i andra cuper däremot…

Inlagd: 2015-09-17, 07:09
Skriven av: Manne

Såhär skrev jag på skidpepp 2011:

”Ska bli väldigt intressant att se hur länge den här ”nya skidåkningen” som FIS har skapat håller…

Tills Northug slutar?

Ja, det blir väl i alla fall den första riktiga prövningen för detta bygge.”

Och:

”Vad jag menar är att jag tycker att det finns en hel del sportsliga luckor i den nya skidåkningen. Och det är först när vi får några år utan stora profiler som vi kan se om förändringarna håller i längden.”

http://www.skidpepp.se/2011/11/05/sodergren-friskare-an-nagonsin-men-lite-forkyld/

Det kanske är nu vi får se hur starkt världscupens marknadsvärde är.

Inlagd: 2015-09-17, 10:01
Skriven av: Manne

Manne: så du menar om Northug inte åker i världscupen kommande säsong så kommer det inte finnas någon stor profil på herrsidan? Någon annan kanske kliver fram och blir den nya stora profilen?

Inlagd: 2015-09-17, 10:10
Skriven av: swestam

Swestam… Jag tror att den stora publiken är mer trogna stjärnorna än dom är trogna vc-tävlingarna. Kort sagt, man tittar där stjärnorna är. Det är inte som vasaloppet som har så stark egen tradition och marknadsvärde att det står stabilt oavsett om inga namnkunniga åkare kör. Undantaget är tour de ski som har rätt starkt marknadsvärde och möjligen holmenkollen.

Jag tror inte allt faller i år. Det är bara Olsson och eventuellt Northug som lämnar vc. Damsidan har fortfarande ett enormt starkt startfält. Det jag tror är att om fler stora profiler som Kalla och Johaug skulle gå över till en alternativ cup, skulle världscupen slå sig slätt.

Inlagd: 2015-09-17, 11:02
Skriven av: Manne

Manne: Inte säker på att den stora publiken följer stjärnorna istället för VC-tävlingarna. I Sverige så tittar den stora tv-publiken på SVT:s Vinterstudion och så länge de sänder världscupen så kommer de få höga tittarsiffror. Tror inte så många i den stora publiken väljer att kolla på långlopp som sänds i TV12 framför Vinterstudion som sänds i SVT1 eller SVT2.

Sedan tror jag det egentligen är viktigare för FIS och den traditionella längdskidsporten att Tyskland får fram en stor stjärna än att Northug skall åka världscupen varje säsong.

Inlagd: 2015-09-17, 11:20
Skriven av: swestam

Att åka långlopp framför WC är en form av andrahandsval. Därför blir också publikens val och tv sändningarna skuffas undan till kanaler som finns mera i skymundan.
Om Jr åker långlopp beror det på egen girighet och inget annat.

Inlagd: 2015-09-17, 11:37
Skriven av: KGK

Stjärnorna är helt beroende av VC och därför är alla som kan på start. Dessa utspel varje år är bara ett PR-stunt. Ekonomiskt så är stjärnorna helt beroende av VC och det är där media bevakar. Med den konkurrens som finns inom sport så orkar inte media med en gren till (långlopp). PN står på start 100% om han inte vill bli bortglömd.

Inlagd: 2015-09-17, 11:38
Skriven av: nisse

Swestam…. Med den logiken borde väl tävlingarna i Rybinsk som sändes av vinterstudion dra lika många tittare som andra vc-lopp, trots att stjärnor saknades? Men så var det väl inte? Och det är väl inget som hindrar vinterstudion att sända nåt annat som väcker intresse?

Jag tror inte alls åkarna är beroende av vc. Se på Johan Olsson – hans marknadsvärde är extremt starkt trots att han knappt åkt vc dom senaste två åren. Det är vm och os som åkarna är beroende av.

Men det här är ju vad jag tror… Hur det blir får framtiden utvisa.

Inlagd: 2015-09-17, 12:47
Skriven av: Manne

Manne: Beror ju lite på vad annat som Vinterstudion sänder men om det nu var lägre tittarsiffror för tävlingarna i Rybinsk så kan ju det hänga ihop med att inga av de bästa svenskarna var med (men då missade man ju Öbergs första världscupseger :( ). Det är möjligt att det blir lite lägre tittarsiffror för världscupen om Northug åker långlopp istället men min poäng är att jag inte tror så många byter från världscupen i SVT till långlopp i TV12. För att långloppssändningarna skall attrahera den stora publiken så måste det vara en betydligt attraktivare TV-lösning, typ att sändas i TV4 (vilket inte möjligt då de sänder nyhetsmorgon 08.00-11.00 i TV4 på helgerna) eller i någon av Viasats huvudkanaler.

Inlagd: 2015-09-17, 12:59
Skriven av: swestam

Nu är Olsson den ende som har ett bra namn inom långloppen. Tvivlar på att ens Pops et concortes vet vilka andra som åker.Men Manne man behöver inte gilla all skidåkning…

Inlagd: 2015-09-17, 13:28
Skriven av: KGK

Kgk.. Jag föredrar traditionell skidåkning, om du nu trodde nåt annat. Och jag förespråkar inte långlopp.

Inlagd: 2015-09-17, 18:36
Skriven av: Manne

Längdsporten behöver sina stjärnor. Men det innebär inte att det måste vara samma stjärnor hela tiden. Övergången från Wassberg till Svan gick galant. Efter Svan gick det utför snabbt då Molle inte klarade av att axla oket. Ja 5-milen i Falun var närmast negativt för svensk herrskidåkning, då man inte insåg hur illa det var utan slog sig till ro med segern. Nu gäller det att Calle klara av att växa i kostymen samt att det kommer några nya kompetenta åkare på herrsidan. På damsidan gjorde Britta Norgren ett jättejobb genom sin optimistiska åkning. Sedan tog Kalla vid. Kalla kan säkert vara stjärna över nästa OS, samtidigt som Stina har alla förutsättningar att skarva på som stjärna. Dessutom finns det ett antal tjejer i bakgrunden och förhoppningsvis är det någon eller några som orkar ta steget upp i den yttersta eliten. Utan goda svenska åkare skulle längdåkning inte vara lika intressant. Med detta som bakgrund håller jag med om att det är viktigt att Tyskland får fram ett par riktigt konkurrenskraftiga åkare.

Inlagd: 2015-09-17, 19:11
Skriven av: Intresserad

https://www.facebook.com/SkidAnna/photos/a.733041690066587.1073741825.147487655288663/901170169920404/?type=1&theater
Anna Haag ligg i ”hårdtrening” foran sesongen… Hun blir nok uslåelig til vinteren!

Inlagd: 2015-09-17, 21:58
Skriven av: pelle

Om någon tvivlat på att Pelle är här för att trolla så är det bara att läsa hans senaste inlägg. Att på ett svenskt skidforum oprovocerat håna en svensk åkare för att hon inte tillhör det översta skiktet (med översta skiktet menar jag dem som har en hyfsad chans att vinna världscup-lopp) känns otroligt lågt. Jag tror att Pelle är sur för att han misslyckas med att reta upp alla oss svenskar så mycket som han skulle vilja. Vi vet att Norge både har bättre topp och en helt överlägsen bredd. Att påpeka detta på olika sätt om och om igen är visserligen tröttsamt, men inget som biter särskilt bra, eftersom det är något som alla skidintresserade svenskar redan vet är sant.

Inlagd: 2015-09-18, 08:25
Skriven av: Henry

Henry… Det finns retliga inlägg åt båda håll. Pelles favorit kallas t.ex. för bilknusaren titt som tätt. Mrn visst, hållrr med om att senaste inlägget var att slå in öppna dörrar.

Inlagd: 2015-09-18, 09:59
Skriven av: Manne

Henry… Hva har min siste status med at Norge har en bedre topp og en suveren tropp? Det vet hele verden som følger langrenn på nært hold.

Men leser du eks. intresserad sin status, så vil han til og med kvitte seg med de beste norske løperne (Northug) slik at de svenske løperne kan rykke fram i køen…Hevder til og med at vc blir mer severdig, uten verdens beste løper, men for hvem? Så hvem som troller eller ikke, er et åpent spørsmål…

Selvfølgelig vet undertegnende at Anna har større sjanse til å lykkes som pratmaker/mannekeng enn som langrennsløper… ;)

Inlagd: 2015-09-18, 10:36
Skriven av: pelle

S.k. sociala medier bryter ner mer än bygger upp.

Inlagd: 2015-09-18, 12:24
Skriven av: KGK

Pelle: en taxichaffis med alkoholproblem skriver smartare inlägg än dig

Inlagd: 2015-09-18, 21:04
Skriven av: Jögga

Jögga…. Se der ja… Nok en oppkomling og amatør som prøver og være vittig på andres bekostning… Neste forsøk bør handle litt om faget – langrenn. Men viten er sannsynlig fraværende……;)

Inlagd: 2015-09-18, 21:46
Skriven av: pelle

Vad tycker ni om FIS förslag på förändringar i VC. Att FIS endast betalar för 4åkare per nation i röda gruppen samt att den utvidgas från 30 till 50 åkare om jag förstått det rätt. Ska röstas om det i höst. Själv är jag positiv även om Sverige tillhör förlorarna. Känns viktigt att ge fler små nationer möjlighet med sporten även om jag inte tror det räcker med detta förslag.

Inlagd: 2015-09-19, 07:44
Skriven av: Gunnar

Gunnar… Hur funkar det? Ska åkare fem och sex bekostas av förbunden själva? Hur är det för åkare utnför röd grupp – bekostas dom alltid av nationsförbunden? Jag avvaktar med min åsikt tills jag förstått upplägget.

Inlagd: 2015-09-19, 09:38
Skriven av: Manne

Manne: Ja, alla åkare utanför röd grupp bekostas av förbunden själva. Jag tycker det är ett bra förslag. Sedan vore det bra om man också kunde begränsa antalet friplaster en nation kan ha.

Inlagd: 2015-09-19, 10:27
Skriven av: swestam

Men hva vil FIS oppnå med de nye forandringer i vc?
Er hensikten å begrense eks. de norske landslagets dominant i vc, er regelendringen et bomskudd. De beste kvalifiserte løperne bør selvsagt få muligheten til konkurrere i vc.
At FIS betaler for 4 løpere er ok, men det kan ikke hindre et landslag å stille med flere løpere….

Inlagd: 2015-09-19, 11:36
Skriven av: pelle

Låter väl som bra förslag, även om det kanske inte får så stor effekt. Är ju bra att FIS inte finansierar för stor del för dom stora förbunden.

Annars tycker jag man borde:

-Införa maxtak på 6 åkare per nation och tävling. Friplatser kan alltså bara nyttjas upp till åkare 6.

– Max 18 deltagare totalt per nation vid mästerskap. Eventuellt ännu färre.

– Begränsa antalet service-män.

Inlagd: 2015-09-19, 14:05
Skriven av: Manne

skidbyten under loppen borde man ta bort..är rätt mkt kostnader i de helt klart missgynnas mindre nationer där mkt i längden…an

Inlagd: 2015-09-19, 19:17
Skriven av: jossa

Att inte låta alla världens bästa vara med är fel väg att gå tycker jag. Superfånigt att inte Krogh fick köra vm sprinten när en hel hög med sämre åkare fick vara med.

Inlagd: 2015-09-19, 19:18
Skriven av: JonasE

JonasE… Fast det finns väl ett 15-tal norrmän som kan va på pallen i distanslopp… Fri konkurrens funkar inte i en så liten sport som längdskidåkning. Ska åkarna tävla för nationslag måste man ha begränsningar som gör att fler länder finns representerade och finner intresse i sporten. Annars bör msn tillåta privat finantiering och privatlag.

Inlagd: 2015-09-19, 21:29
Skriven av: Manne

Finns bara en väg för skidåkningen att gå. Proffslag som i Cykel. Det har redan skett i Långloppscupen. Och Petter Northug är den som satt stenen i rullning. Kom ihåg var ni läste det först!

Inlagd: 2015-09-20, 00:49
Skriven av: Ron Wood

Ron Wood…. Det där har diskuterats här länge. Bland annat högre upp i den här tråden.

Inlagd: 2015-09-20, 05:51
Skriven av: Manne

I många andra idrotter har man begränsningar på hur många som får ställa upp för varje nation. Så jag tycker det nog är rimligt att man har begränsningar i världscupen.

Inlagd: 2015-09-20, 08:41
Skriven av: swestam

Proffslag vad skulle de göra för skillnad ? jo fler norrmän norskor med å nordbor i övrigt mindre länder ännu svårare synas komma ut,,,ekonomin skulle åxå skilja sig mellan dom olika lagen dom bättre skulle kunna ha klart bättre resurser än andra lag..

Gillar inte när man jämför med cykel där man åxå tävlar för länder när de gäller VM….systemet cykel har när de gäller att kvala till VM är ju rätt hårt o inte helt rättvist vilket gör att Sverige blir utan platser…även omv vi har cyklister som skulle platsa pland dom andra i VM klungan

Inlagd: 2015-09-20, 09:33
Skriven av: jossa

jossa; Det skulle göra en stor skillnad för duktiga åkare från små skidnationer typ Polen, Kazakstan(och snart Finland)etc att tävla på samma villkor som storfräsarna Norge, Sverige o Ryssland. Titta på proffscyklingen, där finns det ryttare från fattiga länder som Colombia(Quintana) som har en möjlighet att tävla på lika villkor som franska, italienska och spanska cyklister.
FIS försöker ju med olika förslag göra det mer rättvist men allt motarbetas av Norge. Och man förstår dem ju. Dom är ju bäst och drar in miljoner o åter miljoner i sponsorintäkter vilka investeras i ännu större och groteskare vallabussar och ännu större serviceapparat.

Inlagd: 2015-09-20, 10:43
Skriven av: Ron Wood

Jossa… Så är det nog. Men på sikt ger proffslag mer pengar åt åkarna, och det lär göra det svårt att stoppa privat finantiering på sikt. Enda möjligheten som jag ser det är om FIS kan stoppa arrangörer att arrangera ”privatlagstävlingar”. Att få åkarna att välja FIS och vc av ren lojalitet tror jag inte på. Däremot tror jag man kan fortsätta med nationslag på mästerskap, för dom är åkarna beroende av.

Hursomhelst… I dagsläget har vi en världscup för nationslag och då måste FIS ha begränsningar som gör att styrkeförhållanden mellan nationerna jämnas ut. Jag tror på ett maxtak på 6 åkare per nation och tävling i vc.Egentligen borde man kanske gå ner till 4, men jag är tveksam till att det är praktiskt görbart.

På mästerskap borde man ha ett tak på totalt 18 åkare per nation. Kanske ännu färre.

Inlagd: 2015-09-20, 11:10
Skriven av: Manne

Först måste dom åkarna från mindre länder med mindre resurser visa resultat för att få plats i ett proffslag…alla proffslag lär heller inte ha lika mkt resurser där kan de bli rätt stora skillnader…i cykel väljer man ju cyklister att köra för varje gång inte så att alla i lagen får chansen att göra resultat bara göra ett jobb för laget…märks aldrig i resultaten

Inlagd: 2015-09-20, 11:29
Skriven av: jossa

Et profflag er kun ut etter de beste løperne…..
Eks. ble en så god løper som Anders Södergren sparket ut av profflaget Team Leaseplan Go..
Det forteller det meste…

Inlagd: 2015-09-20, 11:55
Skriven av: pelle

Jag tycker det är helt fel att försöka efterlikna den internationella landsvägscykelsporten. Det finns ju så många andra sporter sporter som man kunde efterlikna i så fall.

Och i en annan del av cykelsporten, mountainbike så tävlar man för sina nationer i världscupen trots att man har privata team.

Inlagd: 2015-09-20, 12:20
Skriven av: swestam

Ser att WC-helgen i Rybinsk diskuteras ovan. Det har vi pratat om flera gånger här på Skidpepp att den WC-helgen de facto har lägre status, att det är då bl.a jänkarna och ryssarna säkrar nationskvoterna samtidigt som flera länder avstår (eller skickar B/C-gäng). Öberg hade aldrig vunnit sin WC-seger där om de bästa varit med.

Om nu Petter inte åker i världscupen i vinter kommer alla men framför allt han själv att förlora på det. Skulle inte alls bli förvånad om den gode Petter kommer till start i världscupen som vanligt när det väl är dags. Det har framkommit i pressen att herr Northug förlorat mycket pengar på att stå utanför och vilja göra saker på sitt eget sätt.

Håller med om att det vore mycket bra för sportens intresse om länderna nere på kontinenten kunde flytta fram positionerna. Framför allt Tyskland men även den forna stornationen Italien som nu är ordentligt på dekis (förutom sprintern Pellegrino).

På den svenska sidan ser det mycket bra ut på damsidan, starkare än någonsin även om det är tråkigt med Bleckurs avhopp.

Mer bekymmersamt på herrsidan och Halfvarsson känns inte stabil. Vid 26 års ålder kan man tycka att den före detta juniorvärldsmästaren borde ha vunnit mer i WC än en delsprinttävling i Touren? Om han nu är tänkt att ta det berömda sista steget, det verkar inte bli så? Håller Olsson och Hellner före Calle alla dagar i veckan om man säger så. Tyvärr för det vore väldigt roligt om Calle lyckades.

Inlagd: 2015-09-20, 15:10
Skriven av: Jörgen

Känns bara skönt att slippa tävlingar i Rybinsk denna säsong …

Inlagd: 2015-09-20, 17:23
Skriven av: KGK

Håller med Swestam och Jossa om att landsvägcyklingens modell kanske inte är den bästa för skidåkningen. Dom länder som har flest skickliga åkare som aldrig/sällan kommer ut i vc är trots allt Norge och Ryssland.

Samtidigt tror jag man måste släppa upp möjligheterna för åkarna att styra finansiering och sponsring till större del. Om man försöker stå emot för länge kan det va för sent att rädda upp situationen.

Och jag tror absolut att världscupen förlorar mer på ett år utan Northug än vice versa. Det skapar ju frågor kring FIS förmåga att locka dom bästa åkarna, något som inte är bra när man ska göra nya avtal med arrangörer sponsorer och tv-bolag.

Inlagd: 2015-09-20, 18:07
Skriven av: Manne

Säker på Jr åker i landslaget i år också. Han försöker bara få ut varenda krona som går..

Inlagd: 2015-09-20, 20:24
Skriven av: KGK

Kgk.. Det är möjligt. Men jag tror inte han ger sig om han inte får igenim sina krav. Och får han det är risken stor att fler vill ha samma möjlighet vilket skulle kunna urholka den norska landslagsmodellen. Så jag tror inte förbundet gör mer eftergifter och jag tror inte han skriverpå. Men ingen vet säkert, så det visar sig med tiden.

Inlagd: 2015-09-20, 21:58
Skriven av: Manne

Tror nog Northug kommer skriva på förbundets avtal. Dels har han ju sagt att det är världscupen han satsar på denna säsong, dels att han personligen kommer träffa förbundet för att diskutera avtalet (och inte via ombud som han gjort tidigare).

Inlagd: 2015-09-21, 08:28
Skriven av: swestam

Swestam… Jag har läst att han vill köra delar av världscupen och delar av långloppen. Har tolkat det som touren, vasan och Kanada.

Men det är möjligt att han skriver på om han får fjolårets avtal fast för tre år framåt. Samtidigt har han så mycket trumf på hand den här gången så jag tror det skulle svida att vika ner sig. Så min gissning är som sagt att det inte blir nåt avtal, men man vet aldrig.

Inlagd: 2015-09-21, 09:00
Skriven av: Manne

PN kommer till start i VC. Hans sponsorer kräver säkert detta för sin marknadsföring. En säsong utanför LL och hans marknadsvärde är devalverat för lång tid. Stök och strul är marknadsföring till en viss punkt sedan blir det en belastning.

Inlagd: 2015-09-21, 10:03
Skriven av: nisse

Tja, vi tror tydligen helt olika. Det är bara att vänta och se.

Inlagd: 2015-09-21, 12:53
Skriven av: Manne

En rolig sak som omväxling: Bara två månader kvar till skidpremiär i Bruks.

Inlagd: 2015-09-21, 13:43
Skriven av: KGK

Verkar ju inte som att norska idrottare alltid går väl ihop med fair play, nu är det tydligen någon norsk golfare som är i blåsväder och som tar över i norska media från northugsoppan.

Inlagd: 2015-09-21, 14:00
Skriven av: swestam

Kgk… Ja, och mindre än 1,5:år till nästa skid-vm.

Inlagd: 2015-09-21, 15:26
Skriven av: Manne

At de arrogante gutta i skiforbundet prøver på en febrilsk måte å hevde at Northug ikke er viktig for landslaget ve og vel, klinger dårlig for det kravstore og kresne norske ski-publikumet. De har ikke glemt at den samme Northug har avgjort 5 VM-stafetter siden 2007. Når vi skriver medio november er de høye herrer i NSF meget tilfreds når PN står på startstreken når vc starter, er mitt tips.
swestam… Ja de er heldige dere svensker som har bare kjekke idrottare… ;)

Inlagd: 2015-09-21, 16:04
Skriven av: pelle

Manne; dags att beställa hotellrum och biljetter inom kort.

Inlagd: 2015-09-21, 16:55
Skriven av: KGK

Nya dopningmisstankar i Österrike:
http://sport.orf.at/stories/2238251/2238250/

Inlagd: 2015-09-22, 11:59
Skriven av: valdemar

Ryssland säkrade sina kvoter före Rybinsk

Inlagd: 2015-09-23, 08:28
Skriven av: JonasE

Ulricehamn!!!

Inlagd: 2015-09-23, 09:47
Skriven av: swestam

Härligt!

Inlagd: 2015-09-23, 11:11
Skriven av: KGK

Ulricehamn i all ära men finns det banor för detta? Piteå har en färdig anläggning för VC. Men jag har som sagt ingen aning och hoppas på en rimlig kostnad.

Inlagd: 2015-09-23, 13:37
Skriven av: nisse

Ryska damerna brukar alltid säkra upp kvoten rätt tidigt ofta under tds har för mig att jag kolla på de för något år sedan…när de var debatt om att dom alltid fixa de under hemma helgen men kan väl hänt någon få gång om jag missat..

Inlagd: 2015-09-23, 14:28
Skriven av: jossa

Är Norrbottning men tycker faktiskt de är kul att man ger Ulricehamn chansen..hoppas bara de blir väder att de går genomföra bra ett bra sätt

Inlagd: 2015-09-23, 14:29
Skriven av: jossa

jossa: fast OS-året 2014 när de inte hade några vc-tävlingar på hemmaplan fixade väl de ryska damerna sin kvot ganska sent om jag inte mins fel

Inlagd: 2015-09-23, 14:43
Skriven av: swestam

swestam: ok var innan de jag kolla upp de du har säkert rätt

Inlagd: 2015-09-23, 15:08
Skriven av: jossa

FIS har troligen ej hört om orten och k godkänna banor mm.

Inlagd: 2015-09-23, 22:21
Skriven av: KGK

Terrängen runt Ulricehamn liknar den kring Sundsvall fast i miniatyr, så nog finns det förutsättningar att banorna kan vara tillräckligt krävande.

Inlagd: 2015-09-24, 11:21
Skriven av: Intresserad

Småkuperat runt orten. Ingen mördarbacke i sikte. Vad säger Johaug om det ?

Inlagd: 2015-09-24, 13:44
Skriven av: KGK

https://www.youtube.com/watch?v=hyC9EPdQoDA
KGK….Dette sier Johaug om løypeprofilen… Forøvrig et underlig spørsmål til VM-dronningen, som elsker å konkurrere…..

Inlagd: 2015-09-24, 19:59
Skriven av: pelle

Har skidstadion i Ulrice några åskådarläktare?

Inlagd: 2015-09-24, 23:36
Skriven av: KGK

Jr och förbundet har mötts… hehe

Inlagd: 2015-09-27, 22:51
Skriven av: KGK

Ser att Falla avstå Tour de Ski för att satsa på sprintcupen. Kommer vi nu höra norsk kritik om att hon inte åker allt. Sedan tror jag nog Stina kommer bli en väl tuff motståndare oavsett om Falla åker touren eller inte.

Inlagd: 2015-10-01, 12:53
Skriven av: swestam

”Tror många kommer tävla sparsamt i vinter för att komma i toppform till lahtis-vm.”
Matti Heikinen blev först att lyda mitt råd. Han blir livsfarlig på hemma-VM. Eller näst sist.

Inlagd: 2015-10-04, 12:28
Skriven av: JonasE

Klokt av Maiken Caspersen Falla att skippa touren för att lägga allt fokus på sprintcupen. Totalen har hon ändå ingen chans på.

Läste att Kalla ska åka 34 WC-lopp i vinter, nytt rekord för henne. Tycker det ska bli intressant att se henne tävla så frekvent, det är vi inte bortskämda med.

Charlotte kommer att ta fler sprintpoäng än en viss blond norska men nyckeln till WC-totalen finns i tourerna där det gödslas ordentligt med WC-poäng.

Ser fram emot duellerna i vinter mellan Kalla, Johaug och Weng. Världscupen blir mer intressant än på mycket länge. Flugstad Östberg kan också bli att räkna med i totalen om hon förbättrat sig ett snäpp till i distans.

Inlagd: 2015-10-05, 09:15
Skriven av: Jörgen

En som verkar bortglömd är Kowa. Kommer hon i god form i vinter så vinner hon VC. Det hade inte ens Björgen kunnat hindra. Märkligt att alla verkar räkna bort henne.

Inlagd: 2015-10-05, 10:25
Skriven av: nisse

nisse: Fast då måste ju Kowalczyk komma tillbaka i god form. Jag har för mig att jag läste något om att hon haft en hel del problem under försäsongen så jag känner mig lite tveksam om hur bra hon kommer vara i vinter.

Jörgen: Tycker inte man inte skall glömma bort Stina (hon kommer ju inte vinna världscupen men har hon höjt sig ett snäpp i distans till i år då blir hon intressant att följa även utifrån den totala världscupen).

Inlagd: 2015-10-05, 10:49
Skriven av: swestam

Som Nisse påpekar har Kowa det mesta som krävs för att prestera i VC-totalen. Hon kan vinna både på sprint och i distans. I klassisk distans har hon varit bäst i många år. Hon tävlar mycket. Programmet i tour-de-ski passar henne bra. Den enda som är bättre i slutklättringen är Johaug, men normalt ska Kowa ha tillräckligt med försprång gentemot Therese där. Men många tror nog som jag att Kowa inte kommer tillbaka på sin tidigare nivå, även om hon höjer sig en del jämfört med fjolårssäsongen. Vad det gäller jämförelsen med Björgen tycker jag dock att Björgen skulle vara klar favorit i totalen de år när det inte är mästerskapssäsong, även mot en Kowa i full form. Anledningen att Kowa dominerat VC-totalen många år är att Björgen mycket tydligare har fokuserat på mästerskapen. Senast det var en mästerskapsfri säsong vann Björgen totalen ganska klart 270 poäng före Kowa.

Inlagd: 2015-10-05, 11:06
Skriven av: Henry

Nyckeln för Kowa är att hon fått ordning på foten som förstört hennes skejt. Fixar hon detta så kan det bli tufft för övriga.

Inlagd: 2015-10-05, 15:42
Skriven av: nisse

Är hon tillräckligt motiverad?Börjar bli lite till åren kommen.

Inlagd: 2015-10-05, 16:44
Skriven av: KGK

Nisse: Jag tänkte också på Kowalczyk men tror tyvärr inte att Justyna kommer tillbaka i gammal god stil. Hon har problem med en fot och hämmas av det i den fria stilen. Läste som Swestam att hon inte haft en optimal sommar. Därför jag inte nämnde henne. Men hon får gärna överraska positivt, blir mer spännande med flera däruppe.

Swestam: Vi får säkert se mycket fina prestationer av Stina Nilsson i vinter, speciellt i sprint och på kortare distanser. Har mycket stor tilltro till henne och hoppas på att hon fortsätter ta steg i distans. Om hon blir bland de åtta bästa i WC-totalen är det mer än godkänt, tolva förra året?

Inlagd: 2015-10-05, 19:31
Skriven av: Jörgen

En annan som haft det motigt i sommar är Jr .

Inlagd: 2015-10-05, 20:49
Skriven av: KGK

Forts. Sex veckor utan träning, mystisk åkomma har hindrat Jr.

Inlagd: 2015-10-05, 21:00
Skriven av: KGK

Ja hva skal denne polske ”bitchsen” sutre over denne sesongen, nu når langrennsdronningen står over….

Inlagd: 2015-10-05, 21:40
Skriven av: pelle

Det virker som dere svensker har mistet troen på Anna Haag, ingen har løftet henne fram i sin status, av hvilken grunn. ;) Men kanskje det blir i sesongen 2015/2016 att talentet slår ut i full blomst.
Derimot burde Astrid U Jacobsen vært med i diskusjonen. En løper som behersker både tds, sprint og lengre løp..Den kalde vinter/sommeren har også vært en stor fordel for hennes treningsarbeid, da hun sliter med allergi og astma i varmt vær.

Inlagd: 2015-10-06, 13:17
Skriven av: pelle

pelle: Till skillnad från vissa härinne som drivs av ett Haaghat eller starkt Hagaogillande så har jag en stark tro på Haag. Däremot så vill jag inte formulera några förväntningar på henne utan låter henne överraska mig positivt när och om hon gör bra resultat. Lite samma sak med Wikén, har en riktig hög potential men saknar stabilitet på sin högstanivå.

Hur är det med Jacobsen, bedriver hon läkarstudier denna säsong eller satsar hon bara på skidåkningen?

Inlagd: 2015-10-06, 14:42
Skriven av: swestam

swestam.. Astrid har medisinstudier ved siden av langrenn…
– Jeg skal studere og har eksamen rett før jul, så da må jeg ta tingene med en klype salt, og se hvor mye overskudd jeg har i konkurransesammenheng. Men tror hun kommer til å være bra rustet til Tds, sier hun.
Hun driver med litt mere enn konkurrentene i den perioden. Men utdyper at langrenn har 1 prioritet…..

Inlagd: 2015-10-06, 15:58
Skriven av: pelle

I Björgens frånvaro är det svårt att se nån annan än Johaug vinna totala världscupen. Möjligen undantaget Weng. Dom andra som t.ex Kalla lär få svårare att klara alla tävlingarna utan sjukdomar/eller större svackor.

Inlagd: 2015-10-07, 16:16
Skriven av: Manne

Finns fler som kan slå till. Jag tror det blir en jämn säsong där flera kan blanda sig i. Kowa är den mest meriterade av alla. Även finskorna tex Niskanen kan bli att räkna med. Finskorna lär träna hårdare nu inför hemma VM. Mycket avgörs av sprintåkarna, att dessa tar massor av sprintpoäng kan vara avgörande för tex Johaug. Jag ser fram mot en extra intressant damsäsong.

Inlagd: 2015-10-07, 16:59
Skriven av: nisse

Slå till kan väl fler göra. Men det är så många tävlingar så till slut tror jag ingen annan ännan än Weng kan slå Johaug.

Inlagd: 2015-10-07, 20:10
Skriven av: Manne

pelle/torslav: Det är ganska många år sedan Kowalczyk tog upp det här med Björgens dispens för Astmamedicin. Dispensen kom sådär perfekt till OS i Vancouver 2010. Det gick ju rätt bra för Björgen där om jag minns rätt. Det gick ju inte lika bra för henne i Liberec året före. Presymbicort så att säga. Så hon hade nog all anledning att vara lite bitchig när det begav sig Kowa. Nej, hela den historien stinker maktmissbruk och fusk.

Inlagd: 2015-10-08, 00:06
Skriven av: Ron Wood

Manne: Nu när Björgen är borta så är Johaug favorit med allt vad det innebär av press. Hur hanterar hon en dålig tävling? Nej jag tror mer på Kowa som slår från underläge och är en mer komplett åkare i sin bästa form. Det är inte bara klättring i branta backar.

Inlagd: 2015-10-08, 08:31
Skriven av: nisse

Nisse… Kowalczyk har haft skadebekymmer och en utveckling som pekar neråt. Att hon ska kunna vända detta så till den milda grad att hon ska va med och peta högst upp i nästan varje tävling, ser jag som osannolikt. Med den typen av skadeproblematik får man nog vara mer sparsmakad i sitt tävlande. I enskilda tävlingar och t.ex tour de ski tror jag hon kan sticka upp, men inte över en hel säsong.

Johaugs förmåga att hantera Björgens frånvaro är förvisso ett oskrivet kort. Men det är så många tävlingar att hon kommer kunna komma in i det även med en knackig start. Det är Johaugs höga lägstanivå och benägenhet att inte bli sjuk som jag tror fäller avgörandet. Alternativet är Weng som också brukar klara sig från sjukdom. Hon har inte lika hög lägstanivå som Johaug och heller inte samma högstanivå, men en bättre bredd.

Inlagd: 2015-10-08, 09:11
Skriven av: Manne

http://www.aftenposten.no/100Sport/langrenn/Kowalczyk—Norge-dreper-langrennssporten-478910_1.snd
Nisse… Har du fått Kowa på hjernen…
Du håper og ber innstendig at nu når Bjørgen står over noen uker, så må Kowa stoppe den norske skidominansen blant jentene…. ;)

Inlagd: 2015-10-08, 09:29
Skriven av: pelle

För mig är det lite vinna eller försvinna för Kowa. Efter tre mindre bra säsonger med trasig fot så tror jag på en bra. Men som du skriver att vara frisk över en hel säsong blir avgörande.

Inlagd: 2015-10-08, 09:31
Skriven av: nisse

http://www.dagbladet.no/2015/05/25/sport/sportno/idrett/langrenn/justyna_kowalczyk/39339021/
Roon Wood… Nei da, en dårlig taper gjentar den samme leksa til det uendelige, senest i mai i år.
Men i sakens natur tror jeg mer på en spesialistlege i den internasjonale antidopingbyrået WADA, enn vrangforestillinger fra en sjalu løper fra Polen…..
Det regner med de svenske løperne også gjør, ikke minst Anna Haag…. Hun ble vel ingen gigant i sporet etter medisinering!

Inlagd: 2015-10-08, 11:57
Skriven av: pelle

Om ett och samma preparat klassas som doping för vissa personer, men inte för andra inom samma sport, då är det ett orättvist system. Jag kan inte se det på annat sätt. Orättvisa system skapar ofta orättvisa anklagerser och det är ju synd att Björgen fick ta all smäll för detta eftersom hon inte gjort något fel. Men detta borde väl utagerat vid det här laget?

Förövrigt tyder dom senaste årens resultat i kombination med hennes ålder att Kowa passerat peaken i sin karriär och att då vända på steken vore nästan världsunikt. I alla fall om man pratar om att vinna hela världscupen. Enskilda lopp och mästerskapsguld har vi sett forna mästare ta förr, men inte vinna rakt igenom en hel säsong.

Inlagd: 2015-10-08, 13:21
Skriven av: Manne

Ja, tror inte heller på Kowa som sagt tidigare men enstaka WC-lopp i klassiskt kan hon säkert vinna i vinter, och det skulle inte förvåna om hon slutade topp 10 i totalen.

Inlagd: 2015-10-08, 13:56
Skriven av: Jörgen

Jag skulle bli mycket förvånad ja rent av överraskad om denna Kowa skulle återkomma i gammal god form men osvuret är bäst. Beträffande Johaug är frågan om hon kommer att klara trycket.Tidigare har hon vistats i skuggan av den mäktiga Marit och som outsider stuckit ut en hel del. Nu kommer strålkastarljuset att riktas mot henne allena. Ingen avundsvärd lott precis.

Inlagd: 2015-10-08, 14:07
Skriven av: KGK

KGK… Du må ikke trykke Johaug helt ned i dritten, før sesongen starter…Hun må få en liten sjanse, vettu… ;)
Og det ”strålkastarljuset” blir det nok flere løpere som møter i løpet av en lang vinter.
Ser allerede nå at Expressen med TP i spissen har utpekt Kalla til den største favoritt til å ta hjem vc-totalen, når Bjørgen glimter med sitt fravær.

Inlagd: 2015-10-08, 15:11
Skriven av: pelle

Visst måste Johaug hållas som favorit i totalen. Hon var tvåa efter Björgen senast och vann säsongen före det. På distans är hon bra både i fristil och klassiskt, och hon har goda chanser i Tour de Ski med sin starka slutklättring. En stor styrka är att hon har få svackor, och kommer plocka höga poäng i distansloppen även när formen inte är på topp. Weng är visserligen en bättre spurtare och sprinter, men kommer få svårt att utmana Johaug hela säsongen. Det enda som kan fälla Johaug är om hennes skadeproblem är värre än vad som framgått av media. Jag tror inte Kalla kan utmana om totalsegern. Det jag hoppas på för hennes del är ett antal individuella segrar på distans, där hon också tar sin första seger klassiskt, samt att hon kan vara med och slåss om totalsegern på tour de ski. En svårighet för Kalla kommer vara att undvika svackor under säsongen. En svaghet är också att Kalla är mer beroende av bra spår än vad Johaug är. När det är lösa fören har Charlotte svårt att få med sig kraften i åkningen, och hon kan förlora mot åkare som normalt är betydligt sämre. Detta gäller även när vallateamet har gjort ett bra jobb.

Inlagd: 2015-10-08, 16:31
Skriven av: Henry

Kgk… Om Johaug sviktar lite från start är chansen stor att nån av plats 3-6 i fjolårets vc-total ( också norskor) gör det bättre. Så pressen på henne lär inte bli lika tung när andra norskor hamnar i rampljuset istället. Och säsonge består av nånga lopp vilket avdramatiserar en knackig inledning på säsongen.

Sett till hur det har sett ut tidigare ska Kalla va chanslös. Hon har toppen och hon har bredden, men när det gäller sjukdomar och formsvackor har hon hittills varit rejält efter Johaug och Weng.

Inlagd: 2015-10-08, 17:23
Skriven av: Manne

Pelle; Jag känner inte alls Johaug som person , förmodar att du vet mera om hennes ”skalle” . Tex kommer Johaug att få vara ankare i ett stafettlag vilket är oprövat och känns lite osäkert. Känslan är att Johaug inte är lika ”hård” som Björgen men jag kan ha fel naturligtvis, bara spekulationer.

Inlagd: 2015-10-08, 17:27
Skriven av: KGK

Jag hoppas att Kalla kan åka denna säsong utan större press och med större glädje. VM i Falun har säkert varit en stor press för henne i flera år då hon haft enorma krav på sig. Med detta avklarat så skulle jag inte bli förvånad om hon presterar bättre och jämnare. I alla fall hoppas jag på detta och även att Kowa och finskorna tar ett steg. Vore kul med en jämn VC utan allt för mycket Norge.

Inlagd: 2015-10-08, 17:51
Skriven av: nisse

Står Johaug pall för pressen tar hon det. Framför allt ger TDS så mycket pinnar att ingen annan kommer ikapp – men tidigare har hon vid flera tillfällen vikt ner sig förvånande lätt när hon blivit pressad. I ett par VM-stafetter har hon inte stått att känna igen. De största utmanarna är Weng och Kalla. Den senare har satsat in mot mästerskapen de senaste åren och därmed tävlat i maximal form endast under kortare tider. Nu är intrycket att Kalla har förberett sig i syfte att vara bra hela säsongen. Det medför samtidigt att hon inte kommer att uppnå den superform hon haft de senaste mästerskapen. Sedan gäller det att hålla sig frisk och där har Kalla kanske haft någon förkylning mer än Johaug per säsong, men rent statistiskt är dessa så få för båda att det är slumpen som avgör vem som håller sig friskast.
Bland övriga svenska tjejer ska det bli intressant att se hur Stina utvecklats och en riktigt intressant joker är Jonna som efter strul i början av förra säsongen hade den riktigt bra avslutning. Vad månne bliva efter ytterligare en sommars hård träning. Och vad håller Rydan på med. Verkar som stafettmedaljen gav riktigt stor inspiration. Får vi se henne i guldlaget vid nästa OS-stafett?

Inlagd: 2015-10-08, 19:35
Skriven av: Intresserad

Kgk… Det är väl inga viktiga stafetter kommande säsong och säsongen därpå planerar Björgen att va tillbaka.

Inlagd: 2015-10-08, 20:53
Skriven av: Manne

Intresserad…. Jag kan knappt minnas att Johaug missat en enda vc på grund av sjukdom. Kalla däremot har väl haft en till två betydande avbrott pga sjukdom dom år hon åkt touren. Dessutom tycks hon ha svårare än Johaug att hitta tillbaka till formen efter sjukdom. Så slump håller jag inte med om.

Inlagd: 2015-10-08, 21:36
Skriven av: Manne

Manne: Räknar du bara stafett när det är mästerskap?
Återstår att se om Björgen är åter i spåren då. Något barn är inte fött ännu så vitt jag vet.Hur som blir det nog svårt i praktiken att ränna runt på olika lopp med en bebis i släptåg.

Inlagd: 2015-10-08, 23:09
Skriven av: KGK

Intresserad: inte lär väl Rydan bli norsk medborgare?

Inlagd: 2015-10-08, 23:15
Skriven av: toriv

Manne…. Nei, Johaug er aldri syk – hun har bare arm/fingerbrudd.. Vet ikke hva som er verst eller best diagnose …;)

Inlagd: 2015-10-08, 23:15
Skriven av: pelle

Manne: Delvis har du rätt, Kalla verkar ha varit mer sjuk än Johaug de senaste åren. Som junior och i början av sin seniorkarriär var hon däremot känd för att aldrig vara sjuk. Så detta kan ändra sig. Jag är däremot inte med på att man kan dra slutsatser om framtiden av ett eller två utfall per år. Om man slår en tärning och får en etta innebär inte det att man kommer att få en etta när man gör ett slag nästa år. Det kan lika väl vara så att Johaug blir förkyld mer än Kalla kommande vinter. Din kommentar om Kallas problem att komma tillbaka efter sjukdom delar jag. Samtidigt såg jag Johaug köra några klassiska lopp senaste säsongen där hon var oslagbar, för att ett par veckor senare vara helt möjlig att besegra, så dagsform är en färskvara och varierar för båda kombattanterna. Spännande blir det och låt oss hoppas att det blir jämt och spännande hela säsongen.

Inlagd: 2015-10-08, 23:22
Skriven av: Intresserad

KGK… Bjørgen trener med landslaget enda over 6 mnd på vei, er det oppklarende….

Inlagd: 2015-10-08, 23:25
Skriven av: pelle

PN…

Inlagd: 2015-10-08, 23:45
Skriven av: pelle

Intresserad… Nä man kan givetvis inte dra några säkra slutsatser om framtiden baserat på det som varit.

Men två sjukdomsperioder under en kort skidsäsong är inte jättelite.

Och Kalla har tenderat att bli sjuk domår hon tävlat mycket och åkt touren. Som förstaårs-senior blev hon t.ex sjuk direkt efter tour-segern och missade hela Kanadaturnen.Det är troligen en stor anledning til att hon stått över touren dom senaste två åren.

Ska man spekulera i vem som vinner kommande världscup får man ju gå på det som varit. Och då är Johaug en åkare som klarat mycket tävlande i vc och mästerskap utan större svackor och sjuldomar.

Inlagd: 2015-10-09, 06:46
Skriven av: Manne

Kgk… Så ditt inlägg om hur Johaug ska hantera trycket, handlade alltså om vc-stafetter?

Inlagd: 2015-10-09, 07:05
Skriven av: Manne

Manne: Du skrev.”väl Inga viktiga stafetter kommande säsong ”

Inlagd: 2015-10-09, 12:30
Skriven av: KGK

Kgk.. Kanske jag som är trög, men jag fick inte ihop dina inlägg:

Det pågår en diskussion om vem som vinner kommandevärldscup och Johaug togs upp som favorit. Du frågade dig då om hon pallar trycket. I nästa inlägg skriver du om att det blir tufft när hon ska va ankare i stafettlag… Jag hänger helt enkelt inte med i vad du diskuterar?

Inlagd: 2015-10-09, 13:32
Skriven av: Manne

Manne: då får jag förklara: jag undrar lite om Johaugs ”skalle”. Bl a ska hon vara ankare på stafett (Lillehammer, Nove Mesto) . Det blir en liten test för Johaug utan mamma Björgen. Hänger du med?

Inlagd: 2015-10-09, 17:20
Skriven av: KGK

tror de ska mkt till om hon blir ankare i stafetten o hennes skalle är de nog inget fel på heller har ju åkt ifrån motståndare i dueller förut

Inlagd: 2015-10-09, 17:51
Skriven av: jossa

Kgk… Delvis, men inte helt. Om hon vinner totala vc eller touren tror jag inte nån minns stafetterna. Det är väl inte just på stafetter Jag tror inte det är på 5 km det väntas stordåd av Therese.

Sen är det ju inte säker alla kör med bästa lagen i Nove Mesto. Kanske några som gör en ” Fredriksson” och ståröver för att spara krafter till totala vc.

Inlagd: 2015-10-09, 18:14
Skriven av: Manne

Manne: Jag håller med om att Johaug är favorit till VC-segern och har varit mindre sjuk än Kalla. Åkte inte Kalla och Marcus på höghöjdsläger efter någon TDS. Det kan inte ha varit det mest begåvade man gör efter en sådan urladdning. Hoppas hon dragit lärdom.

Inlagd: 2015-10-09, 20:52
Skriven av: Intresserad

Manne; bara Johaug har bra vallat under fötterna ska det nog funka

Inlagd: 2015-10-09, 20:59
Skriven av: KGK

Johaug bör vinna TdS men lär få det svårt i Kanadatouren med 3 sprintar och ingen slalombacke.

Inlagd: 2015-10-10, 19:30
Skriven av: Smørebom

http://www.dagbladet.no/2015/10/11/sport/langrenn/heidi_weng/tour_de_ski/41323565/
Jenta som forteller alt ærlig og åpent.
Det er ulike veier som fører til Rom…
Heidi hviler når konkurrentene trener. Smart og kjenne sin egen begrensning…

Inlagd: 2015-10-11, 13:46
Skriven av: pelle

Att vila sig i form är inget nytt. Hela livet har jag provat.

Inlagd: 2015-10-11, 22:19
Skriven av: KGK

Johaug har tveklöst vinnarskalle så det räcker och blir över. Däremot ska det bli intressant att se hur Weng reagerar på att Björgen inte kör i vinter.

Inlagd: 2015-10-16, 23:15
Skriven av: Per

Satt just och njöt av Kallas magnifika segrar på 10 km fritt i Östersund och Falun.
Noterade att unga Ebba Andersson blev
16e i Östersund före en rad tunga namn som t.ex Diggins och Stephens. 16e – grymt.
Ebba Andersson!!
Är ingen expert men borde inte hon vara med i ngt av landslagen nämnda ovan?

Inlagd: 2015-10-20, 14:20
Skriven av: barterhallen

barterhallen: jag kollade också nyligen på just de två loppen. Det som slog mig vid sidan om Kallas överlägsenhet och Ebbas fina lopp är hur ”illa” norskorna åkte i de två loppen.

Inlagd: 2015-10-20, 16:25
Skriven av: swestam

Ebba är i juniorlandslaget.

Inlagd: 2015-10-20, 16:36
Skriven av: JonasE

swestam… ”illa”……Trodde du var en dreven skientusiast… Hvorfor ble eks. Rickardsson nr. 42 på 15 km under vm i Kollen 2011, over 3 min. etter vinneren…. Han vant jo generalprøven en uke tidligere, på samme distanse .. ;)

Inlagd: 2015-10-20, 18:53
Skriven av: pelle

pelle: för det första jag satte ” ” om illa, för det andra är Rickardssonexemplet inte jämförbart då Johaug&Björgen varken vann generalrepetitionen eller mästerskapsloppet.

Inlagd: 2015-10-20, 19:49
Skriven av: swestam

swestam….. Det finnes vel forklaringer på hvorfor det går ”illa” eller dårlig som vi sier på norsk… Ski er og blir en materialsport. Det var min intensjon eller svar på din status… Men i mitt hode hadde Kalla tatt gullet på 10ern, ”åkesom” på denne dag. men jeg tviler sterkt på at Johaug hadde blitt nr. 27 – 2.15 min bak med normal utrustning….

Inlagd: 2015-10-20, 21:24
Skriven av: pelle

Angående tidigare diskussion: Kowalzyk säger att hon inte satsar på totala världscupen i år, enligt VG. Inte oväntat då hennes chanser hade varit mycket små. Däremot – om hon toppar sig mot touren kan hon bli vass.

Inlagd: 2015-10-20, 22:39
Skriven av: Manne

http://www.tv2.no/2015/10/20/sport/langrenn/justyna-kowalczyk/7526673
Manne….Hun satser vel både på vc og langløp.

Inlagd: 2015-10-20, 23:00
Skriven av: pelle

pelle: Nä, jag tror inte heller Johaug hade hamnat så långt bak med bra skidor. Tror att det handlade om snön som kom och att Norge valde fel skidor (och kanske inte absolut toppform). I Falun däremot så handlade det inte om skidorna, tyckte dessutom inte att Johaug åkte bra tekniskt i det loppet.

Inlagd: 2015-10-21, 07:25
Skriven av: swestam

Menar naturligtvis att i Östersund så handlade det inte om skidorna och vet ej om Johaug åkte så bra tekniskt i det loppet.

Inlagd: 2015-10-21, 08:57
Skriven av: swestam

swestam…I Østersund kom Johaug rett ned fra et lendre høydeopphold. Det løpet i lavlandet, en uke før Falun, var en viktig gjennomkjøring før mesterskapet – som gikk rett så bra for Therese.

Inlagd: 2015-10-21, 11:01
Skriven av: pelle

pelle: men tyckte du att Johaug åkte bra i Östersund? För övrigt så kom Kalla ned från hög höjd med samma korta tid som norskorna.

Inlagd: 2015-10-21, 14:10
Skriven av: swestam

swestam… Nei det syns jeg ikke, de norske skal være best i hvert løp… ;) Men fra spøk – alle løperne har gode og mindre bra dager (dagsform).
Men i intervjuet etter løpet sa Johaug at hun ble stiv i beina rett etter løpet hadde startet, som hun tilegnet for kort tid fra høydeoppholdet….
– Kalla hadde vel en mindre bra helg på Skandinavisk cup i Falun i januar mnd, når de norske jentene herjet som verst under TDS.
Men fint at hun fant formen til vm da…

Inlagd: 2015-10-21, 15:10
Skriven av: pelle

Pelle: Inte enlig intervju i vg:

– Men jeg kommer ikke til å fokusere på kampen om krystallkulen, sier hun og mener altså totalseieren i verdenscupen. Kowalczyk har vunnet totalcupen fire ganger – 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011 og 2012/13.

http://www.vg.no/sport/langrenn/langrenn/kowalczyk-har-forelsket-meg-i-langloep-skal-gaa-marcialonga/a/23544531/

Inlagd: 2015-10-21, 15:36
Skriven av: Manne

pelle: själv tyckte jag att Johaug stressade en del i sin åkning i det loppet. Sedan är det kanske så att Kalla inte behöver lika mycket tid på lågland direkt efter höghöjd som en del andra (skrevs för några år sedan om att Kalla kunde köra ganska hårt på hög höjd nära in på mästerskap vilket var ett av resultaten av det svenska höghöjdsprojektet) samt att hon kanske ville ha sin topp redan i Östersund för att skaka av sig känslan från Falun.

Nåväl, en slutsats men kan dra när det gäller 10 km fristil är att när Kalla är i toppform så måste verkligen Johaug & Björgen också vara i toppform för att kunna matcha Kalla. Sedan att Johaug & Björgen är stabilare än Kalla på en riktig hög nivå under en hel säsong det är en liten annan sak, men det skall bli intressant att se hur Kalla klarar världscupssäsongen i år nu när hon satsar på att åka allt.

Inlagd: 2015-10-21, 16:05
Skriven av: swestam

manne… Ja en kan lure på hva hun egentlig mener, i det samme intervjuet sier hun også.. ” hun bedyrer at verdenscupen fortsatt har førsteprioritet og at hun kommer til å gå både skøyting og klassisk til vinteren”… Det virker som hun er usikker på timeplan, kanskje på grunn av siste sesong svake resultater i vc og vm….

Inlagd: 2015-10-21, 16:54
Skriven av: pelle

Kowa kan vinna VC om hon fixar sin skejt. Jag tror hennes satsning på långlopp bara är en bakdörr om VC går dåligt. Nu är hon extremt tålig att köra många tävlingar (när hon är bra tränad) och hon kanske vill försöka vinna både VC och långloppscupen man vet aldrig med henne. Blir i varje fall en spännande säsong och någon av de otippade kan ge oss en överraskning som Kowa 2008 och Björgen 2010. Möjligen Niskanen?

Inlagd: 2015-10-21, 18:33
Skriven av: nisse

swestam…. Det er vel en sannhet med modifikasjoner at Kalla har vært best på 10 km fritt, selv om hun har vært i toppform.
Jeg mener at Bjørgen stort har vært eneren med et historisk tilbakeblikk på distansen i vc – med 8 seiere. Tviler på Bjørgen har vært helt i toppform i alle disse løpene da…;)

Inlagd: 2015-10-21, 20:05
Skriven av: pelle

esj… når hun er i toppform….

Inlagd: 2015-10-21, 20:51
Skriven av: pelle

pelle: nej, Kalla har inte varit bäst på distansen under alla år, men hon är det nu när hon är i toppform och nu när hon löst det hon behövde lösa för att ta sig tillbaka till tronen. (Kalla var bäst 2008-2010 och 2015. Därimellan hängda hon inte med norskorna och hade en del problem men det har hon löst nu).

Inlagd: 2015-10-21, 21:52
Skriven av: swestam

swestam… Ja vi får tro på det da…Nå blir det en ny utfordring for Kalla i sesongen som står for døren. I vc siste sesong var hun under pari helt fram til generalprøven i Østersund, i følge meg. ( nr. 8 på sin spesialdistanse i Davos blant annet)
-I vc kreves tilnærmet maks form fra første stavtak til og med vc-finalen. En alt for kort sesong for undertegnende ;), men sugende når det gjelder utholdenhet for løperne. Den som holder seg ”frisk og rask” i perioden tar vc-totalen… så tvi tvi, til alle løperne, uten Marit Bjørgen på startstreken!

Inlagd: 2015-10-22, 02:22
Skriven av: pelle

pelle: tror ingen kan hota Johaug om att vinna totala världscupen även om Kalla säkert kommer ta några världscupsegrar under säsongen. Mer spännande om vem som kommer vinna sprintvärldscupen.

Inlagd: 2015-10-22, 08:43
Skriven av: swestam

swestam… Den er avgjort før sesongen starter – Stina tar den. Ferdig diskutert.. ;)

Inlagd: 2015-10-22, 15:03
Skriven av: pelle

Allt annat än att Johaug vinner världscupen vore en enorm överrakning. Däremot kan kanske Kalla utmana om att vinna flest lopp.

Inlagd: 2015-10-22, 17:28
Skriven av: Manne

I damernas sprint borde det stå mellan Falla, Östberg och Stina. Eftersom Stina är yngst har hon rimligen potential att lyfta sig och dominera. Men det är inte alltid utvecklingen går rakt uppåt säsong efter säsong. Och kanske lägger hon upp träningen för att utvecklas på distans i första hand, och då är det osäkert hur det påverkar hennes sprint.

Inlagd: 2015-10-22, 19:54
Skriven av: Henry

Ja det kommer att bli spännande att se vad Kalla kan göra i VC till vintern. På vilken nivå ligger formen när hon ska prestera hela säsongen? En nyckel är hur Johaug klarar att axla det ok som Marit burit de senaste åren. Johaug i form och utan press är världens bästa åkare i klassiskt, men en vecka senare kan det mesta vara borta. Om inte Johaug klarar pressen får vi hoppas att det är Kalla eller Weng som är första utmanare. Det vore högst tråkigt om någon okänd ryska lyfter sig på ett icke trovärdigt sätt. På damernas sprint finns det många kompetenta kombattanter, åtminstone så här före premiären. Jag undrar om inte Jonna är en som lurar i vassen och efter några problematiska år har Falken stadigt höjt sin kapacitet de senaste säsongerna. Jag gissar att det kommer att bli många olika segrare. Är Täpp Karin i stridbart skick talar mycket för att det är hon som står överst på sprintpallen när säsongen är slut.

Inlagd: 2015-10-22, 20:14
Skriven av: Intresserad

Intresserad. .. ”men en vecka senare kan det mesta vara borta.”

Nja… Oavsett om det ”mesta är borta” eller där, så missar Johaug ytterst sällan pallen på distanslopp. Och dom få gånger hon gör det är hon strax bakom. Ingen av dom andra har visat sig vara i närheten av Johaugs höga lägstanivå, möjligen undantaget Weng förra säsongen. Därför blir hon extremt svårslagen.

Inlagd: 2015-10-22, 20:51
Skriven av: Manne

Intreserad, intresant att du pratar om någon okänd ryska som ska lyfta sig på ett icke trovärdigt sätt medans Kallas förmåga att lyfta sig enormt vid passade tidpunkter är trovärdig.

Det fanns två åkare ifjol som gjorde rätt spektakulära lyft, Kalla och Astrid. Båda två hade säsonger som om de hade haft ett annan nationalitet(öst) skulle ha fått väldigt många att misstänkt dem. En annan som kunde kvala in på den listan är kanske Bleckur.

OBS! OBS! OBS Jag säger INTE att Kalla eller Astrid dopat sig, det tror jag INTE. Men jag tycker det är tråkigt att många av oss i Sverige ser med så olika syn på åkare från olika nationer.

Det finns en del spännande ryska juniorer som förhoppningvis kommer att utvecklas ytterligare. Är dessa med automatik dopade om de lyckas?

Inlagd: 2015-10-22, 21:15
Skriven av: Tolstoy

Tolstoy: På vilket sätt gjorde Kalla ett spektakulärt lyft förra säsongen? Säsongen innan tog hon OS-silver i skiathlon och på 10 km klassiskt samt ett stafettguld medan hon förra säsongen tog VM-brons i skiathlon, VM-guld på 10 km fristil, VM-brons på tremilen samt ett stafettsilver. Inget spektakulärt lyft där.

Sedan är det ju så att Ryssland har en helt annan dopinghistorik än vad Sverige och Norge har så därför är det kanske inte helt orimligt med viss skepsis mot plötsliga resultatförbättringar av ryska skidåkare (även om alla är oskyldiga till motsatsen har bevisats).

Inlagd: 2015-10-22, 21:45
Skriven av: swestam

Swestam, Jag vill inte hamna i en diskussion om Kalla men eftersom jag har satt mig i den sitsen nu så får jag nog svara på frågan. Kalla hade en säsong då hon var väldigt ”svag” stora delar för att sedan försvinna. Då hon dök upp igen så krossade hon bokstavligen allting under en kort period. Men hon har en hög kapacitet och den kom inte helt plötsligt förra säsongen.

Men hennes och en del andra åkares fjolårssäsonger från de ”fina” skidländerna är om man tar på sig de glasögon man tittar på ryskorna med, lite underliga.

Det jag ville säga var att jag tycker vi ska granska alla lika oavsett var de kommer ifrån och inte döma människor efter olika mallar. Om ryssland sägs ha en dopinghistoria så borde vi titta snett på Finnland, Tyskland, Usa osv ochså.

Men förlåt för att jag drog upp det. Det är upp till var och en att misstro öst. Hursomhelst, det finns mycket roligare saker att prata om. Hur många dagar är det egentligen kvar till premiärloppen?

Inlagd: 2015-10-22, 22:48
Skriven av: Tolstoy

Ett tips; finnes en egen dopingtråd.

Inlagd: 2015-10-23, 00:07
Skriven av: KGK

Tolstoy: Jag skulle vända på resonemanget. Det underliga är egentligen inte att svenskor och norskor presterar så bra på mästerskap utan snarare att Ryssland med sin enorma bredd och de framgångar de haft på juniorsidan inte har lyckats bättre på seniornivå för damer. Det är egentligen ett stort mysterium.

Sedan vill jag förtydliga mig, om exempelvis Nepryaeva som tog JVM-guld på 5 km klassiskt skulle åka bra i världscupen kommande säsong så skulle jag nog inte misstänka henne. Men samtidigt så tror jag inte man kan behandla alla lika. Dock har väl inte Tyskland (med ett undantag) och USA som du nämner haft någon dopinghistoria inom längdåkning så jag vet inte om man skall titta på deras prestationer med misstänkta glasögon.

Sedan när det gäller Kallas säsong i fjol, jag skulle inte kalla den för väldigt ”svag” stora delar av säsongen. På distans i världscupen var hon förutom de två loppen i Davos som sämst femma och med tre pallplatser. Och om hon försvann före VM i och med att hon inte tävlade i Rybinsk så måste väl även de andra svenskorna och norskorna också ha försvunnit. Tycker inte det är något spektakulärt med hennes lyft, särskilt inte om man beaktar hennes historik med OS-guld och ett antal pallplaceringar i världscupen. Någon som däremot alltid stod för spektakulära lyft som är klart misstänkta var Andrus Veerpalu som nästan aldrig presterade bra i världscupen men som alltid var bra på mästerskap och tog flera guld.

Inlagd: 2015-10-23, 09:46
Skriven av: swestam

De två senaste säsongerna har Kalla satsat stort mot mästerskapen i sin säsongsplanering. Jag ser inget konstigt i det. Ett OS-guld är ett OS-guld och värt åtskilliga VM-guld. Senaste säsongen var det VM på hemmaplan. Hur många är det som får vinna ett VM-guld på hemmaplan? Nu är det inte bara Kalla som satsar mot mästerskapen. En mästerskapsmedalj kräver först och främst en rejäl formtopp för nästan alla och dessutom en hel del tur. Björgen satsade, helt naturligt, mot TDS, den enda luckan i hennes prissamling och därmed klarade inte ens hon att vara på topp i Falun. Johaug vann inte TDS men hade riktigt bra form i Falun. MJS hade ambitionen att ha hög form hela säsongen, men den sjönk dramatiskt före VM och när han var nere i svackan blev han dessutom sjuk. Min kommentar om ryskor baseras på att landet har en dyster historia i många grenar när det gäller doping, men givetvis finns det även andra som ägnar sig åt otillåten kemi och vätskehantering.

Inlagd: 2015-10-23, 17:09
Skriven av: Intresserad

Og Johaug satser på alt (vc/tds og vm, jaggu gikk det brukbart i vm også.. kort men en sann kommentar…;)

Inlagd: 2015-10-23, 18:50
Skriven av: pelle

Og ikke for og glemme Northug, satset maks som vanlig på tds (som han aldri vinner) men gledelig resultater i vm.. ;)

Inlagd: 2015-10-23, 18:54
Skriven av: pelle

Endast fyra veckor kvar till säsongspremiären i Bruks nu. Ser verkligen fram emot en säsong utan mästerskap. Samma förutsättningar för alla. Tror som flera att Johaug blir svår att slår på damsidan. Kalla, Weng och Jacobsen utmanar. Stina och Falla favoriter till sprintcupen. Kan bli en intressant fight. På herrsidan då? Öppnare än på länge (vi vet inte ens om Northug ställer upp) men det är klart att Cologna och Sundby och ligger bra till.

Inlagd: 2015-10-23, 21:20
Skriven av: Per

http://www.tv2.no/2015/10/23/sport/7541170
Noen trener ”litt” mere enn andre…

Inlagd: 2015-10-23, 22:41
Skriven av: pelle

Northug har väl aldrig satsade väl inte max på touren? Kansk just när han körde, men jag är övertygad om att träningen var upplagd med vm som primärmål. Däremot gjorde nog Sundby och Halfvarsson det.

Inlagd: 2015-10-24, 00:52
Skriven av: Manne

Det der med å skryte av hvor mange timer man trener begynner jeg å bli lei av, ifjor var det VM som betydde noe, der floppet Sundby til tross for all sin trening, omtrent som vanlig. Denne sesongen er det ikke mesterskap, det er forsåvidt synd, men det skal bli interessant å se hvordan Sundby står seg i terrenget når alle de beste satser på akkurat det samme som ham selv. Jeg tipper på samme regla, han flopper.

Inlagd: 2015-10-24, 15:08
Skriven av: Neithiri

Petter går WC til vinteren, han signerte nettopp en tre-års kontrakt med skiforbundet.

http://www.vg.no/sport/langrenn/langrenn/northug-avtale-i-havn-gaar-paa-landslaget-i-tre-aar-fremover/a/23548873/

Inlagd: 2015-10-25, 15:31
Skriven av: Neithiri

Klart med Jr. Tillåt mig småle!

Inlagd: 2015-10-25, 17:54
Skriven av: KGK

Trodde han skulle driva det längre, men han gav upp. Nsf drog längsta strået denna gång enligt mig. Oväntat.

Inlagd: 2015-10-25, 18:17
Skriven av: Manne

Är tolkningen att Northug lagt sig platt inför norska skidförbundet? Jag kan inte se det på något annat sätt.

Inlagd: 2015-10-25, 20:03
Skriven av: swestam

Alla har inte samma åsikt http://www.nrk.no/sport/aukland_-_-dette-har-northug-kommet-seirende-ut-av-1.12621177

Jag har ingen aning om vem som ”vunnit” av de två, men den verkliga vinnaren är nog TV tittarna.

Inlagd: 2015-10-25, 22:12
Skriven av: Tolstoy

Och sedan är frågan vad som händer med den hypade långloppscirkusen nu när Northug kör världscupen de närmaste tre säsongerna. Generellt sett har långloppen usla tittarsiffror i Sverige och dåliga tv-produktioner och sker ingen förändring på den fronten så har jag svårt att se att publikintresset kommer att lyfta. Enskilda lopp kan säkert skapa stort intresse men inte som helhet.

Inlagd: 2015-10-25, 22:16
Skriven av: swestam

test

Inlagd: 2015-10-26, 09:40
Skriven av: pelle

Grattis Bilknusaren till årets reklamman.

Inlagd: 2015-10-26, 11:10
Skriven av: Intresserad

Hvem som er vinner eller taper i ”konflikten” er underordnet for unionen, det som er viktig for den lille sport langrenn og langrennentusiast, er at de beste løperne står på startstreken når vi skriver 20 november. Og den som er mest happy er nok Calle , nå får han muligheten til å knuse Petter på oppløp, som er hans største drøm…

Inlagd: 2015-10-26, 11:43
Skriven av: pelle

Skönt att Petter är med. De bästa ska åka i samma cup under året.

Säsongen närmar sig och det kommer spännande rapporter lite överallt ifrån om löpares form. Konstigt nog känns den här mästerskapsfria säsongen mer spännande än fjolåret. Kanske beroende på att avsaknandet av mästerskap gör världscupen mer intressant.

Inlagd: 2015-10-26, 12:35
Skriven av: Anders

Med både Olsson och Richardsson borta så ser det lite tunt ut på herrsidan för Sveriges del. Northug, Cologna och Sundby blir nog för svåra för Hellner och Halfvarson. Hoppas jag har fel. Men desto mer spännande på damsidan. Rapporter från försäsongen säger att Stina har höjt sig en nivå. Om det stämmer kommer det bli mycket spännande på damsidan. I bästa fall kommer Kalla att slåss om segrar och pallplatser i de flesta distansloppen. Och Stina kommer vara på pallen i majoriteten av sprintloppen och kanske även slåss om topplaceringar på ett och annat distanslopp.

Inlagd: 2015-10-27, 15:59
Skriven av: Henry

Ser att Beito har sin premiär redan helgen den 13-15 november, en vecka före Bruks. Betyder det att några svenska/norska löpare kommer dubbla de två helgerna månne?

Inlagd: 2015-10-27, 20:49
Skriven av: Per

Ja, herrsidan blir tunn. Tror dock att både Calle och Hellner kan göra fina resultat i tourerna. Vidare har nog Richie lite sug på att åka en del världscup i alla fall. För egen del blir det kul att se om Martin Johansson ska kunna få till det, han och Svanebo lär få åka det mesta i säsongen för första gången i deras karriärer. Sedan blir det ju spännande att se om Teodor hittat tillbaka till gammal fin form.

Stina blir nog det roligaste på damsidan. Tror och hoppas att hon blir en läskig överraskning för de flesta även på distansloppen.

Inlagd: 2015-10-28, 10:36
Skriven av: Anders

Ingen som vågar sia något om Emil?

Inlagd: 2015-10-28, 11:35
Skriven av: toriv

toriv: han har väl lagt om sin teknik lite (åka mer med rumpan typ) för att han skall minska skaderisken och sedan får vi väl se vad den nya springsatsningen i landslaget kommer ge.

Inlagd: 2015-10-28, 11:52
Skriven av: swestam

Henry, Anders: Bra analyser. Själv hoppas jag att Calle gjort ngt som Kalla gjorde inför senaste OS – nämligen analyserat sin situation och vidtagit åtgärder. Om så är fallet kommer han att bli konkurrenskraftig i kampen om totalcupen. Hellner kommer nog att göra ett och annat hyfsat lopp, men jag gissar att hans långsiktiga focus är mot ett par medaljer i nästa OS.
På damsidan blir det jättespännande att se om, och i så fall hur mycket, Karin Täpp gått framåt. Kan bli riktigt spännande. Sedan är jag nyfiken på hur det går för Jonna, Maja Dalqvist och Sofia Henriksson. Angående Sofia hoppas jag att hon inte tappat för mycket genom sina problem – hon har ju inte samma träningsmängd i år, men verka nu vara i full träning.

Inlagd: 2015-10-28, 12:42
Skriven av: Intresserad

Ja kul vore om Stina blev den nya skrällen. Har varit väl mycket norska skrällar nu ett tag. Det låter ju så på rapporter och hoppas att hennes utmaning av Kalla på träning inte beror på att Kalla blivit svagare. Sedan är jag nyfiken på finskorna och finnarna, med VM nästa år så borde satsningen redan bära frukt. Herrarna har en del att bevisa men jag tror att det blir bättre än väntat både för Calle och Hellner.

Inlagd: 2015-10-28, 16:40
Skriven av: nisse

Stina slog Kalla i internt test, vilket man såklart inte ska överdriva betydelsen av, trevligt dock att Nilsson verkar ha fått träna på bra i sommar:

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/stina-nilsson-slog-kalla-i-hemligt-test/

Inlagd: 2015-10-28, 17:07
Skriven av: Jörgen

Northug kommer till Bruks enligt SVT. Som jag trodde blir det attraktivt att få två helger före VC-starten.

Inlagd: 2015-10-28, 19:52
Skriven av: Per

Läst och uppsnappat om Hellner: Han har haft en del bekymmer under försäsongen – ryggproblem, rullskidsvurpa och förkylningar – som gjort att träningen inte blivit helt som tänkt. Å andra sidan har löpningen gått bättre än ifjol, enligt Marcus själv. Han kommer troligen inte köra sprint förutom i tourerna och satsar på tre formtoppar: säsongspremiären, tour de ski och Kanada. Vidare fick han mersmak av Kollen ifjol och börjar känna att femmilar kan bli hans melodi i framtiden… Tydligen är han även nöjd med viljan och ”hungern” hos dom nya landslagskillarna.

Inlagd: 2015-10-29, 09:59
Skriven av: Manne

Ser at svenskene jentene har trenet godt i sommer..
Vi må regne med at konkurrentene også har beveget seg under forsommeren… ;)

Inlagd: 2015-10-29, 10:12
Skriven av: pelle

Hade inte hört om Emils nya stil – tack för den infon!

Och kul att höra om Hellner, tycker ändå att det låter rätt positivt.

Inlagd: 2015-10-29, 10:58
Skriven av: toriv

På damdistans är det nog främst Kalla man kan hoppas på även om Stina säkerr kan närma sig en hel del och komma rätt högt upp i totalen. På damsprint däremot har Sverige fin toppbredd och man kan hoppas på att man nu på allvar utmanar Norge om ”herraväldet”. Det är en bra mix av rutin och ungdomlig iver som ser riktigt intressant ut.

När det gäller herrdistans är det förstås bara Halfvarsson och Hellner som ska ha chans på riktigt framskjutna placeringar. Halfvarsson är så pass allround och tålig att han ska ha god chans att på nytt bli topp -5 i totalen, kanske t.o.m. bättre. Tveksamheterna kring honom har ju varit hans prioriteringar, eller snarare brist op prioriteringar. Det känns som om han körtvallt och gått in för allt lika mycket. Kanske blir det bättring där.

Martin Johansson har trots skada gjprt en hel del fina barmarksprestationer och kan förhoppningsvis fortsätta den fina utvecklingen från ifjol. Dock har han hittills inte haft nåt riktigt ”vapen” och tycks kräva riktigt hårda banor för att komma helt till sin rätt. Han känns lite som Halfvarssons motsats.

Av dom nya landslagskillarna/-gubbarna är jag dock mest nyfiken på Simon Andersson. Hans utveckling dom senaste åren har ju nästan gåttt spikrakt uppåt och han tycks växa av större sammanhang.

Inlagd: 2015-10-29, 11:54
Skriven av: Manne

Artikel om Wikén:
http://www.expressen.se/sport/langdskidor/emma-wiken-nu-var-jag-i-behov-av-hjalp/

Inlagd: 2015-10-29, 15:37
Skriven av: Jörgen

Manne: Räknar du helt bort Johansson för enstaka toppresultat? Känns som att han skulle kunna nå rätt långt på individuell start av och till.

Inlagd: 2015-10-29, 20:06
Skriven av: Per

Låter som att Wiken verkligen var nära att gå in i väggen. Men samtidigt som att hon hanterat det riktigt bra. Att hon kände av sig själv och inte stressade igång sommarträningen. Minns den där näst sista etappen i TdS. Plågsamt och otroligt tråkigt.

Inlagd: 2015-10-29, 20:14
Skriven av: Per

Per… Nä, jag räknar absolut inte bort Johanssons chanser, eller nån annans heller för den delen. Jag uttryckte mig kanske lite klumpgt… men jag menade att Johansson är väldigt kapacitetsstark men eftersom han kanske inte har vare sig den bästa tekniken eller det högsta trycket kan han behöva rätt tuffa banor för att omsätta kapaciteten till bra placeringar. Men utvecklar han tekniken har han ju alla möjligheter, även om längre lopp nog skulle passa honom bättre.

Inlagd: 2015-10-30, 10:49
Skriven av: Manne

Hva med Jesper Modin.. Satser han bare på distanse i inneværende sesong?

Inlagd: 2015-10-30, 12:13
Skriven av: pelle

Lite mer om Emil:

Radiointervju: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6291067

maratonpodden med Emil & Anna: https://maratonpodden.wordpress.com/2015/10/29/39-anna-haag-och-emil-jonsson/ (inspelat i våras, hare ej lyssnat på detta)

Inlagd: 2015-10-30, 13:53
Skriven av: swestam

Lite mer om Emil:

radiointervju: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6291067

maratonpodden med Emil & Anna: https://maratonpodden.wordpress.com/2015/10/29/39-anna-haag-och-emil-jonsson/ (inspelat i våras, har ej lyssnat på detta)

Inlagd: 2015-10-30, 13:54
Skriven av: swestam

Sorry för dubbelpost, redigeringsfunktion tack!

Inlagd: 2015-10-30, 13:55
Skriven av: swestam

Pelle… Han är uttagen till Sveriges u-lag som sprinter och dom samkör en del läger med a-lagsherrarna i år i.o.m. den nya sprinsatsningen. Så det lär va sprint som är prio-1för Modin.

Inlagd: 2015-10-30, 17:16
Skriven av: Manne

Säsongen är igång. Nousiainen och Ketelä vann en klassiskt sprint i Finland.

Inlagd: 2015-10-31, 18:06
Skriven av: Calven

Mycket imponerande insats av Iivo i stafetten idag. Han kommer vara snabbast i Rukas jaktstart, frågan är hur mycket han tvingas jaga ikapp.

Inlagd: 2015-11-01, 18:38
Skriven av: Calven

http://www.dagbladet.no/2015/11/02/sport/idrett/petter_northug/langrenn/ski/41764273/
Det gjelder å ligge i forkant… Men spørsmålet er om det gagne andre løpere. Petter er som kjent ekstrem når det gjelder høydetrening.

Inlagd: 2015-11-02, 23:17
Skriven av: pelle

Here we go. Norska säsongspremiären hotad. Bruksvallarna lär också vara i fara snart, om vädret inte skulle ändras drastiskt…suck.

http://www.langrenn.com/sesongaypningen-pay-beitostaclen-kan-bli-avlyst.5811339-335905.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Inlagd: 2015-11-03, 10:09
Skriven av: Freddy

Någon som söker en ny utmaning? 22 mil skidåkning, 10 april 2016
http://www.redbullnordenskioldsloppet.se

Inlagd: 2015-11-03, 14:30
Skriven av: Ultravarg

Jodå, Bruksvallarna-helgen är också hotad :( men tydligen bara norsk media (?) som rapporterar om det än…

http://www.langrenn.com/sveriges-sesongstart-er-ogsaa-i-fare.5811608-335905.html

Inlagd: 2015-11-04, 08:50
Skriven av: Freddy

Kollade in vad SMHI säger om Bruksvallarna. Prognosen säger upp mot 10cm snö nästa vecka. Träffsäkerheten är förstås inte jättestor så långt i förväg, men nog verkar chansen hyfsad att premiären går att hålla som planerat.

Inlagd: 2015-11-04, 15:15
Skriven av: Henry

Lite nya intervjuer av landslaget. Hoppas på snö i bruks. Intervjun med Jönsson klart spännanden: http://www.svt.se/sport/vintersport/kallas-jagar-den-sista-medaljen/

Inlagd: 2015-11-04, 16:04
Skriven av: Daniel Becker

Angående Nordenskiöldsloppet. Om jag inte minns helt galet har jag hört/läst att detta lopp var långt före sin tid när det arrangerades förra gången (på 1800-talet). För det första var det prispengar i loppet, vilket senare var totalt förbjudet under många år när en skidlöpare skulle vara en snövit amatör.
För det andra lär dopning ha förekommit. När man närmade sig målet var det en av deltagarna som hivade upp en halvliter ur innerfickan som han svepte. Därpå satta han av som en oljad blixt, men enligt skrönan hade dopningen intagit lite för tidigt för när övriga i täten kört några km till låg den ”dopade” i en snödriva.
Finns det någon kunnig som kan bekräfta eller dementera dessa skrönor?

Inlagd: 2015-11-04, 20:49
Skriven av: Intresserad

Nordenskiöldsloppet blir en riktig klassiker och kommer locka till sig många elitmotionärer som åkt många Vasalopp och multisporttävlingar. Segertiden kommer att bli runt 10 timmar.

Inlagd: 2015-11-04, 22:10
Skriven av: Kallner

Hvorfor skal avisene legge så mye i hva Emil mener om høydetrening eller hva som er rett og galt i forhold til det .
Den eneste grunn til at Emil ikke har vunnet noe som helst, er bare dårlig psyke og ikke feil trening i høyden, det er i tilfelle bare en unskyldning for at han ikke har klart å prestere i et mesterskap før..

Inlagd: 2015-11-06, 23:04
Skriven av: Danne Normann

Tror nok at Petter også er usikker på effekten, med og bu/trene på 3200 moh. Ser ikke bort ifra at ringreven Emil har et poeng her.
Men i en mesterskaps-fri sesong er det ok og forske litt hva kroppen tolererer av ytre påkjenninger.

Inlagd: 2015-11-07, 00:00
Skriven av: pelle

Emil vet hur en slipsten ska dras…

Inlagd: 2015-11-08, 17:50
Skriven av: KGK

Her er de nye reglene som skal forhindre skøyting under klassiskrenn:

http://www.langrenn.com/jukseskoeyting-er-ikke-tillatt.5812944-1743.html

Det skal bli interessant å se om de følges.

Inlagd: 2015-11-08, 20:49
Skriven av: Neithiri

Nu är det slut på att göra en”skofterudare”

Inlagd: 2015-11-08, 22:47
Skriven av: KGK

Min känsla har varit att man aldrig diskar betydelsefulla åkare. Alltså, såna som hamnar på pallen eller tillhör favoriterna i tourerna. Får se om det blir ändring på detta eller om det bara är dom lite sämre placerade som råkar ut för reglerna.

Inlagd: 2015-11-09, 16:19
Skriven av: Manne

Det känns väl tyvärr som att Wadas rapport om systematisk rysk dopning inom friidrotten sannolikt inte har skett isolerat från annan rysk idrott. Tråkigt men numera förvånas jag inte längre av något.

Inlagd: 2015-11-09, 16:32
Skriven av: Per

Manne: Ja vi får hoppas att reglerna gäller lika för alla. Med tanke på dagens bekräftelse av omfattande dopning inom friidrotten gäller det att idrottsrörelsen nu tar sig ordentligt i kragen och ser till att alla tävlar under lika reglemente. Om så inte sker är risken överhängande att stora delar av den förlorar sitt existensberättigande – och det vore verkligen synd för oss idrottsnördar. Hoppas verkligen att norska och svenska (och även andra) skidåkare har rent mjöl i påsen och att reglerna tillämpas lika för alla.

Inlagd: 2015-11-09, 16:39
Skriven av: Intresserad

Manne: fast Johaug fick gult kort (varning) förra året i Beitostölen för hon bröt mot den klassiska stilen

Inlagd: 2015-11-09, 19:01
Skriven av: swestam

Swestam… Jo, men inget händer förr än man får två gula.

Inlagd: 2015-11-09, 20:15
Skriven av: Manne

Det er vel ingen liberal regel som kun gjelder for langrenn med to gule kort, selv i fotball kreves 2 gule før man blir vist av banen…..

Inlagd: 2015-11-09, 21:00
Skriven av: pelle

Pelle… Det är väl ingen som påstått att det bara gäller i längdskidor? Däremot tycker jag det passar bättre i fotboll.

Att nån kan vinna vm-medalj i längdskidor och efter målgång tilldelas gult kort tycker jag är jättekonstigt…

Men det jag framförallt skrev är att jag uppfattar att FIS sällan straffar medaljörerna eller favoriterna i tourerna. Och gult kort är inget straff, det är en varning om ett straff.

Inlagd: 2015-11-09, 21:19
Skriven av: Manne

Manne: varför är det jättekonstigt?

Inlagd: 2015-11-09, 21:59
Skriven av: swestam

Gult kort inom skidåkningen är tramsigt.

Inlagd: 2015-11-09, 22:44
Skriven av: KGK

Både Petter og Therese sto med hvert sitt gule kort i forkant av Tds siste sesong. Therese på Beito/Petter på minitouren på Lillehammer. Med en forseelse under touren hadde gitt de 3 min. tillegg (der ønsker man at flest mulig fullfører).
I et vanlig vc-løp ville de blitt disket med kort nr. 2…

Inlagd: 2015-11-09, 22:45
Skriven av: pelle

Hur länge hänger ett gult kort med? Kan man bli av med det genom att åka en fristilstävling, eller gäller det bara klassisk åkning. Hänger det med hela säsongen?
Kan dt vara taktiskt att ta en diskning innan viktig tävling om man redan har ett gult kort?

Det ser lite ut som att det blir samma svårigheter som i gång-sporten med domarnas bedömningar och vilka straff det blir.

Inlagd: 2015-11-09, 23:51
Skriven av: Björn

Hur länge hänger ett gult kort med? Kan man bli av med det genom att åka en fristilstävling, eller gäller det bara klassisk åkning. Hänger det med hela säsongen?
Kan dt vara taktiskt att ta en diskning innan viktig tävling om man redan har ett gult kort?

Det ser lite ut som att det blir samma svårigheter som i gång-sporten med domarnas bedömningar och vilka straff det blir. Vi får se…

Inlagd: 2015-11-09, 23:52
Skriven av: Björn

Det blir nok kun en mellomperiode med disse nye reglene, har en følelse av at det blir for vanskelig å overholde dem. Mitt tips er at klassisk er en døende stilart, om et par år er den borte.

Inlagd: 2015-11-10, 00:20
Skriven av: Neithiri

+ intervallstart.

Inlagd: 2015-11-10, 10:16
Skriven av: pelle

Nu är skidpremiären bara ett par dar bort. Att det ska bli spännande är bara en underdrift.

Inlagd: 2015-11-10, 10:43
Skriven av: KGK

Var det inte så att Falken fick två gula kort under VM? Men hon är ju svenska och ligger precis under den yttersta världseliten.
Hur var det med ryssen i OS som hoppade på Lorden? Fick han något kort? Borde ha varit solklart med minst ett gult.
För ett antal år sedan var det en kanadick som medvetet? tacklade Lerdala i en sprint och förstörde för båda. Men det var väl före de gula kortens tid. Sedan kan vi diskutera det gula kort Stina fick i sprintstafetten i VM. Hon gjorde en otroligt skicklig manöver, vars enda praktiska följd var att hon undvek att fälla sin medtävlerska och kanske sig själv. Någon annan fördel hade hon inte av att ha skidan utanför en avgränsande markering.
Mitt intryck är att de gula korten har en dämpande effekt på de tävlandes regelöverträdelser. Jag tycker att problemet ligger i att juryn agerar så väldigt olika. Daniel fick ett hiskeligt tidstillägg i TDS för några år sedan medan en viss norrman var utanför banmarkeringen i upptakten till en spurt. I stället för tidstillägg blev den senare belönad med ett antal bonussekunder. För att uttrycka sig milt: Det var inte snyggt.

Inlagd: 2015-11-10, 12:24
Skriven av: Intresserad

Tycker Stinas manöver var rätt onödig o vågad på många sätt hon var ju åxå lite utan för markeringen…varför skulle hon om där? hade ju rätt gott om tid på sig att bara vänta lite o spurta ner tyskan:)

Inlagd: 2015-11-10, 12:40
Skriven av: Jossa

Istället för att laborera med gula kort tycker jag att åkare som begår ett regelbrott omedelbart ska diskas.Detta är enda sättet att komma åt regelöverträdelser.

Inlagd: 2015-11-10, 12:59
Skriven av: KGK

Om Nordenskiöldsloppet: yes, vi räknar med en segertid omkring 10 timmar. Eliten kommer att staka hela distansen på 22 mil. Flera långloppslag har redan visat intresse.
Vi kan ikke si nei til en sånn mulighet”, Jörgen Aukland via Twitter :-)
Historisk bakgrund: loppet på 22 mil arrangerades 1884, aldrig igen sedan dess. Segertiden då var 21t 22 min (försök med dåtidens material, opistade spår osv.).
Prispengar 1884 SEK:
1a. (1884 och dagens värde): 200 kr 1884, dagens värde 10957 kr
2a. (1884 och dagens värde): 150/8218
3e. (1884 och dagens värde): 100/5478
Spurtpris till Kvikkjokk (1884 och dagens värde): 50 kr första (2739 dagens värde), 25/1370 för andra man till Kvikkjokk.
Källa: http://www.ekonomifakta.se

Inlagd: 2015-11-10, 13:01
Skriven av: Ultravarg

Läste att Kalla tränat drygt 900 timmar för den här säsongen. Vet inte hur de räknar eller vilken period de tar med men det låter som hon har ökat mängden timmar i vilket fall som helst.

Inlagd: 2015-11-11, 09:36
Skriven av: Anders

Mindre än 48 timmar kvar tills vi ska heja på Fessel, manificat och Musgrave.

Inlagd: 2015-11-11, 11:58
Skriven av: JonasE

Och vi som älskar fin skidåkning hejar på alla duktiga oavsett härkomst.

Inlagd: 2015-11-11, 13:29
Skriven av: KGK

Verkar vara bara ett tunt lager pudersnö i Beitostölen just nu. Äntligen startar det, men det startar ju på fredagen redan med klassisk 7,5 km kvinnor och 15 herrar.

Vet ngn om en livestream kommer att finnas ?

Inlagd: 2015-11-12, 11:26
Skriven av: barterhallen

Anna Haag funderar på att stå över VC tävlingarna i Ruka om hon blir uttagen då det ofta är kallt där och hon inte vill riskera att bli sjuk. Det har med hennes känsliga luftrör att göra. Säger hon själv.

Fast jag vet inte om det är så kallt när dom lovar som kallast minus 6 grader men det är ju 3 dagars tävlande.

Inlagd: 2015-11-12, 11:41
Skriven av: Andreas

Haag brukar ju rätt ofta vara sjuk när de är tävlingar i Ruka var rätt länge sedan hon var frisk där o kunde tävla,,o någon gång när hon åkt där blev hon sjuk efteråt så rätt känslig tidpunkt helt klart för henne tror på 6 säsonger har hon missat Ruka 4 o en gång blivit sjuk efteråt

Inlagd: 2015-11-12, 12:05
Skriven av: jossa

http://www.adressa.no/100Sport/article635926.snd
barterhallen… SVT sender direkte fra Beito….

Inlagd: 2015-11-12, 12:24
Skriven av: pelle

Tack pelle, jag vet, cool att SVT sänder lördag-söndag. NRK sänder också fredagens 7,5 km klassisk damer och herrar 15 km
och förhoppningsvis dyker en stream upp för oss som inte har NRK.
Abstinensen på langrenn är rekordhög nu

Inlagd: 2015-11-12, 12:54
Skriven av: barterhallen

pelle: men inte imorgon fredag …

Inlagd: 2015-11-12, 12:54
Skriven av: swestam

jossa: Jo jag vet att hon är känslig för sjukdomar men vad säger att hon inte blir sjuk efter Lillehammer ist? Fast det är ju förstås bara två tävlingar om hon åker stafetten. Blir nog bra hur hon än gör ska ni se.

Inlagd: 2015-11-12, 14:09
Skriven av: Andreas

finns ju inget som säger att hon inte kan bli sjuk efter de heller….känslig period för henne tror jag men Ruka har varit ett helvete för henne innan eller efter…kan ju åxå vara bra med en tränings period för henne efter hennes avbrott rätt nyligen gäller analysera väl…men tror hon får svårt avstå om de går bra i premiären

var läste du om detta?

Inlagd: 2015-11-12, 15:10
Skriven av: jossa

Har man varit sjuk så mycket som Haag är det nog rätt att testa nya uppkägg. Sen om just detta är den rätta melodin är ju en annan femma.

Inlagd: 2015-11-12, 19:06
Skriven av: Manne

Fyra skidnomineringar till idrottsgalan, men frågan är om någon har chans att ta hem något?

Inlagd: 2015-11-13, 02:23
Skriven av: toriv

jossa: Expressen el Aftonbladet hade skrivit om detta.

Inlagd: 2015-11-13, 10:14
Skriven av: Andreas

Bleckur är väl en annan åkare som brukar bli sjuk efter Kuusamo. Vet inte om det handlar om luftfuktigheten (i kombination med kylan) som gör det värre än andra tävlingar. Samt att det är tre tävlingar på tre dagar.

Jag tycker det är klokt av Haag att avstå för att undvika att dra på sig problem särskild som hon satsar på att ha sin topp i januari istället för februari.

Inlagd: 2015-11-13, 10:23
Skriven av: swestam

Någon länk till dagens lopp i Beito som fungerar för oss svenskar? Ser att Maiken Caspersen Fallas tvillingbror startar idag jämte några fransmän och tyskar förutom den norska eliten förstås. På damsidan även ryskor och japanskan Ishida.

Trevligt få se det i SVT imorgon och att säsongen drar igång nu!

Inlagd: 2015-11-13, 12:03
Skriven av: Jörgen

kan oppdatere litt fra Beito, Johaug fullstendig overlegen:

1.Johaug
2.Weng +38.4
3.KØ.Slind +55.2
4.Jacobsen +56.2
5.Østberg (blanke ski) +1:01.5
6.Falla +1.03.2

(Og husk at de gikk kun 7.5km, for de som ønsker å sammenligne med fjoråret hvor de gikk 10)

Inlagd: 2015-11-13, 12:25
Skriven av: Neithiri

Jörgen: Verkar som att NRK lagt ut sin sändning utanför Norge, finns en live-länk direkt på hemsidan.

Inlagd: 2015-11-13, 12:30
Skriven av: Freddy

Sundby diskad. Skönt att reglerna hålls.

Inlagd: 2015-11-13, 14:39
Skriven av: KGK

Sundby blir nog lika svårslagen som förväntat i vinter!

Inlagd: 2015-11-13, 14:40
Skriven av: toriv

blir ju rätt skumt när den klara vinnaren diskas, men ändå hoppingivande för den klassiska stilen att det blir uppstyrt på något vis!

Inlagd: 2015-11-13, 14:43
Skriven av: Emil

Ser for meg at de beste driter i klassisk i fremtiden, kan aldri tenke meg at dommerne dømmer likt omkring i europa. Som sagt, klassisk er en utdøende stil. For oss som så hele løpet på beito i dag så er det jo ingen tvil om at Sunby var best, disk til tross.

Inlagd: 2015-11-13, 14:47
Skriven av: Neithiri

Röthe såg stark ut också. Slind, Eide och Gjeitnes fyller på – fortsatt kross på damsidan att förvänta i vinter?

Ryskorna fortsatt under isen. Den påstådda dopningen kan inte ha fungerat så bra de sista åren kan tyckas. När uppträdde en ryska ”dopat” i längdskidor senast? 4-5 år sedan när K. krossade på 10 km. möjligen.

Exotiska namn som från en sagobok – Gärde Alnäs, Hege Snortheimsmoen och fröken Schjelderup Skarpsnö

Inlagd: 2015-11-13, 15:19
Skriven av: barterhallen

Freddy: Ah, synd att man inte provade på NRK, utgick från att det inte gick där. Suck. Får se fram mot morgondagens lopp istället i SVT.

Sundby tjuvade med skejtskär, därför som han diskades?

Inlagd: 2015-11-13, 15:20
Skriven av: Jörgen

Var nu inne på NRK och ser att diskningen beror på skejtning från Sundbys sida. Bra att det statueras exempel.

Går inte att se på skidloppen i efterhand där på NRK? Nåväl, får vänta till imorgon med säsongpremiären istället tydligen.

Inlagd: 2015-11-13, 15:25
Skriven av: Jörgen

Det är bra om reglerna för klassiskt kan styras upp, Men det är ett problem om det bara finns en åtgärd = diskning. Är det för resurskrävande att ha ett system där en åkare typiskt sett varnas ute på banan en gång innan diskning blir aktuellt? Jag tänker mig att grova regelöverträdelser ger diskning direkt, men det mer normala – att åkaren tänjer på gränsen – ger en varning första gången.

Inlagd: 2015-11-13, 15:31
Skriven av: Henry

Sundby tapte fordi han ”hadde ett eneste skøytetak for mye i en sving, det vant han visstnok 19 sek på ifølge jurien ;)

Inlagd: 2015-11-13, 15:38
Skriven av: Neithiri

Grunnlag for diskvalifisering av Sundby
http://www.nrk.no/sport/juryen_-derfor-disket-vi-sundby-1.12652545

Inlagd: 2015-11-13, 16:31
Skriven av: Ubersnuber

Han hadde kanskje et halvt skøytetak mer enn de 70 andre som hadde 3.5 tak i den svingen. Poenget, hvordan skal man kunne kontrollere dette? Og hvordan tror du dette kontrolleres ellers i FIS/europe/ og ellers ?

Inlagd: 2015-11-13, 16:34
Skriven av: Neithiri

Martin Juksrud Sundby

Inlagd: 2015-11-13, 16:35
Skriven av: Huxley

Ja, vad ska man säga? Sundby och Roethe var ju rätt överlägsna. Tyskarna gick väl ok medan fransmännen gick uselt (även om de är bättre i skate). Hattestad blir att räkna med även i år verkar det som. Anders Aukland, 43 år blev nia, 1,35 efter. Kanske som väntat ungefär eller vad säger ni norrmän?

Inlagd: 2015-11-13, 16:57
Skriven av: Per

Jag är lite förvånad att Golberg lyckades gå in bland de 70 bästa.

Inlagd: 2015-11-13, 18:00
Skriven av: Calven

Det är svårt att tänka sig att Matin skulle bli diskad för samma sak i ett vm-lopp, eller ens i världscup. Även förra året uppfattade jag jurryn som hårda i inhemska sammanhang som skandinavisk cup, men när mer stod på spel hände inget. Vi får se om det blir samma sak i år.

Inlagd: 2015-11-13, 18:30
Skriven av: Manne

Lägg ner klassiskt så är problemet ur världen

Inlagd: 2015-11-13, 23:50
Skriven av: KGK

Manne: Är rädd för att du får rätt, man kan misstänka att TD och jurymedlemmar på internationella tävlingar vill fortsätta att få de trevliga FIS-uppdragen och inte bli ifrågasatta av storstjärnor som beklagar sig i medier?

Inlagd: 2015-11-14, 10:35
Skriven av: Jörgen

Solklar diskning på Sundby, exakt det scenariot finns uppritat på fis hemsida att det inte längre är tillåtet. Finns ingen bedömning i det, men får inte ta flera skejtskär på utsidan när det finns spår. Punkt. Sundby tar skejtskär hela kurvan, så inget snack.

Tror tyvärr Emil kommer få problem i vinter, han är väldigt mycket för att ”råka” ta extra skejtskär.

Inlagd: 2015-11-14, 11:04
Skriven av: Thorrez

Jörgen: Fast det är ju FIS som har skärpt reglerna och då borde det snarare vara så att man som TD/jury får nya FIS-uppdrag genom att faktiskt tillämpa reglerna, inte genom att inte följa dem.

Inlagd: 2015-11-14, 14:07
Skriven av: swestam

Har kastat några hastiga blickar på både dam- och herrtävlingen och det som slår mig är att ungefär halva startfälten åker i norsk landslagsdräkt. Hela tiden 2,3 landslagsåkare i bild och ofta med namn jag aldrig tidigare har hört. Ser märkligt ut. En stor del av Norges befolkning verkar vara landslagsåkare på snö.

Inlagd: 2015-11-14, 14:57
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H:

Stemmer!

Halvparten av min familie og slekt går i landslagsdrakt, daglig.

Mange nordmenn bruker det også som offisiell arbeids-uniform.

Har til og med en egen landslags-dong, med fluor for ekstra god glid.

Inlagd: 2015-11-14, 23:31
Skriven av: Ubersnuber

Litt fugel og fisk i sesongstarten…
Therese og Martin er der de bør være.. Petter var tung, seig som han ofte er etter høydeoppholdet… Letter nok på snippen når det drar seg til med minitour i Kuusamo. Eller hyggelig at de franske løperne er med…

Inlagd: 2015-11-14, 23:54
Skriven av: pelle

Faktisk så er mange av landslagsløperne ikke i landslagsdrakt.
Løpere på neste nivå er delt inn i fem regionslag, og alle disse går i landslagsdrakt. Jeg er ellers enig med BARTERHALLEN, mange deilige, eksotiske navn

Inlagd: 2015-11-15, 00:27
Skriven av: Rastjapa

Meget imponert löp av Krogh igår. Han förbättrar sig 26 platser gentemot fjolåret, från 89:e till 63:e. Han har samma utveckling idag så är han ju nära att kvala in topp 30, men han missar nog precis.

Inlagd: 2015-11-15, 07:49
Skriven av: Calven

test

Inlagd: 2015-11-15, 14:19
Skriven av: tolsrav

Sesongpremieren er over… Therese og Martin er der de bør være. Petter er som vanlig seig, tung og lite interessert i sesongens første løp. Men han letter nok på snippen fram mot minitouren i Kuusamo. Ellers hyggelig med russisk seier på jentesprinten. Også de franske gutta viste framgang fra siste sesong.
Blir interessant og se om ”skøyteskjær” blir straffet etter regelboka i Bruksvallarna til helga, på lik linje med Beito.

Inlagd: 2015-11-15, 14:35
Skriven av: tolsrav

Swestam: Ja, det borde vara så men vi får se nu i vinter. Bra att FIS försöker råda bot på tjuvskären i klassiskt. Bara det inte blir som i gångsporten där det alltid råder frågetecken kring om det var rätt person som vann eller inte.. :)

Reagerade också på de många landslagsdräkterna i TV-rutan, borde de inte åka i respektive klubbdräkt? Vidare hade Falla och Flugan likadana (icke-landslags) dräkter trots att de representerar olika klubbar?

Inlagd: 2015-11-15, 14:56
Skriven av: Jörgen

Efter gårdagens lopp känns det ännu längre bort att Weng ska kunna utmana Johaug om totalen. Även om hon är en slow-starter på säsongerna och kommer komma igång vad det lider, får hon inte ha för många åkare mellan sig och Therese på distansloppen. För Johaug lär sällan va utanför pallen annat än på srint.

Frågan är vem som ska kunna utmana Sundy om totalen? Cologna eller Northug känns som dom enda. Krogh är en outsider också… Var var förresten han i helgen? Och Tönseth?

Inlagd: 2015-11-15, 15:24
Skriven av: Manne

Angående reglerna har jag svårt att förstå hur man ska kunna va såhär hård när diskningarna och tidstilläggen får större konsekvenser. Eller tror ni Sundby döms lika om han gör samma sak etappen innan Final Climb? För mig är det osannolikt.

Inlagd: 2015-11-15, 15:30
Skriven av: Manne

Har funderat på straffen för regelbrott i klassiskt, På distandsloppen med intervallstart, borde man inte köra med tidstillägg som ett möjligt straff? Låt oss säga fem eller tio sekunders tidstillägg för mindre regelbrott, och diskning endast för grova överträdelser. På så vis riskerar man inte att en överlägsen vinnare som Sundby ni i helgen stoppas p.g.a. några enstaka extraskär..

Inlagd: 2015-11-15, 15:38
Skriven av: Henry

Inom gångsporten har de domare längs med banan och funktionärer som meddelar de tävlande deras varningar/diskningar. Kan bli ett nytt och spännande moment att ta hänsyn till inom skidåkningen när t.ex Sundby får sin andra varning på femmilen och måste åka försiktigt på slutet samtidigt som andra i klungan har ”sparat” på varningar och kan tjuva med skären på slutet.

Inlagd: 2015-11-15, 17:01
Skriven av: Jörgen

Även om Johaug och MJS varit ruskigt överlägsna i helgens distanslopp, har jag inte slängt in handduken för svensk del. Johaug gjorde några lopp i förra säsongens VC där hon var lika överlägsen, men sedan fanns det många lopp där hon inte var omöjlig att hantera. MJS hade en hög och jämn form fram till före VM. Då vek formen ner ordentligt och sedan blev han sjuk.
Jag hoppas att Calle har vidtagit nödvändiga åtgärder under sommaren och hösten. Om så är fallet kommer det nog att bli spännande på herrsidan. På damsidan hoppas jag Kalla har gjort jobbet och står pall för en hel säsong på en hög nivå. Förväntar mig dock inte samma topp som under OS och Falu-VM. Förhoppningen är även att Täpp Karin dyker upp som en riktigt mörksvart ”Dark Horse”.

Inlagd: 2015-11-15, 17:35
Skriven av: Intresserad

Vad hände med Heidi Weng på sprinten idag? Vad förklarar det svaga resultatet i prologen?

Inlagd: 2015-11-15, 19:17
Skriven av: Per

Weng gikk på trynet.

Inlagd: 2015-11-15, 20:15
Skriven av: Stig

Per.. Heidi ”tryna” under prologen…

Inlagd: 2015-11-15, 20:15
Skriven av: pelle

Hm, hittar inte Ebba Andersson bland de anmälda till Bruksvallarna. Anmälningstiden går ut imorgon och de flesta av de bästa svenskarna har anmält sig. Är Ebba bara litet cool och anmäler sig sent eller har hon problem?

Inlagd: 2015-11-15, 20:26
Skriven av: Anders E

Johaug kommer naturligtvis gå att klå i distanslopp också. Grejen är bara att hon sällan är utanför pallen ens under sina svagare insatser. Dom andra kommer normalt längre ner i resultatlistorna dåliga dagar och det är där dom förlorar poäng i totalen – på sämre lägsta nivå.

Inlagd: 2015-11-15, 20:27
Skriven av: Manne

Blomman är omedvetet rolig idag. ” Falla blir ej diskad… jasså blev hon diskad…

Inlagd: 2015-11-15, 22:56
Skriven av: KGK

Når du går i dobbeltdans i de bratteste bakkene, der de andre løperne går i enkeltdans, har du gjort jobben når det gjelder staketrening i løpet av sommeren. Ikke ofte at Petter blir imponert av sine motstandere, men i går måtte han krype til korset av Martins ferdigheter under løpet.

Inlagd: 2015-11-15, 23:23
Skriven av: pelle

100 små timmar kvar

Inlagd: 2015-11-16, 06:49
Skriven av: Calven

http://www.langrenn.com/uttak-verdenscup-ruka-kuusamo-2015.5815378-1743.html
Norges håp i Kuusamo….

Inlagd: 2015-11-16, 13:57
Skriven av: pelle

Norska damtruppen tycks lite vekare denna gång.

Inlagd: 2015-11-16, 14:39
Skriven av: KGK

Manne: Jag delar din åsikt om att Johaug har en riktigt hög lägstanivå. Det är på sprinten övriga måste skrapa ihop skillnaden i poäng.
KGK: Man ska ju inte dra för stora slutsatser efter den första tävlingshelgen, men nog verkar det som att det inte var något riktigt bett i de som kom efter Johaug. Till helgen kommer vi att få en första indikation på hur det står till med den svenska damtruppen. Jag har svårt att bestämma mig för om Kalla och Karin Täpp ska vara mycket eller lite före övriga kämpar.

Inlagd: 2015-11-16, 14:56
Skriven av: Intresserad

KGK… Ja den suverene vinner av Kuusamos miniturer historisk sett mangler blant de norske jentene ja… En god observasjon fra deg Knut G Karlsson.. ;)

Inlagd: 2015-11-16, 15:01
Skriven av: pelle

Er ikke voldsomt imponert over våre vanligvis beste etter Johaug og Falla jeg heller, de virket sløve i kroppen.

Johaug terningkast 6
Falla 6-
Slind 5+
Jacobsen 4
Østberg 4
Haga 3
Weng 2 (fryktelig skuffende)

Inlagd: 2015-11-16, 15:24
Skriven av: Neithiri

Neithiri….Kan ikke se den store tidsdifferansen, når man sammenligner fjorårets og årets sesongstart, i forhold til Johaug.
Utenom Jacobsen da som var helt under isen under sesongstarten i fjor…..

Inlagd: 2015-11-16, 17:24
Skriven av: pelle

vad tror ni om underdogsen i herrlandslaget? typ burman, svensson och quicklund?

Inlagd: 2015-11-16, 19:28
Skriven av: hopp

http://www.nrk.no/sport/slik-trener-hoygravide-bjorgen_-bare-blodsmaken-mangler-1.12647415
Er det noen som tviler på at denne kvinnen skal tilbake i sporet neste sesong?

Inlagd: 2015-11-16, 20:55
Skriven av: pelle

Falla och Flugan blir tuffa motståndare till Stina i vinter i sprintcupen. Johaug får gälla som fortsatt favorit i totala världscupen efter Beito. Om Kalla är lika överlägsen i Bruks sänds ett budskap över Kölen.

Hoppas på att Stina tagit ett steg till i distans och blivit mer allround, men vi ska nog inte lägga alltför mycket förhoppningar på de unga axlarna, det kan ta flera år att hitta rätt träningsnivå och belastning, det är inte bara att öka antalet träningstimmar så blir man bra, vi minns Björgen t.ex.

Inlagd: 2015-11-16, 21:08
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Jag håller med det du skriver om Stina. Så här långt har hon dock tålt hård träning och verkar inte ha några som helst problem med den mentala belastningen. I Falu-VM hade hon stora förväntningar på sig, säkert från sig själv men även från allmänheten. Hon svarade upp mot detta på ett glimrande sätt, samtidigt som hon avlastade Kalla från att ensam behöva bära hela svenska folkets krav och förväntningar.
Än så länge kan vi hoppas att Stina vinner sprintkuppen, och det med marginal. I totalcupen tror jag hon kommer att placera sig topp 5.

Inlagd: 2015-11-17, 11:10
Skriven av: Intresserad

http://www.dagbladet.no/2015/11/12/sport/idrett/ski/langrenn/team_santander/41923959/
Til ære for avdankende (takke til avskjed) langrennsløpere. Også en konkurranse i Oskar Karlins ånd.. ;)

Inlagd: 2015-11-17, 12:57
Skriven av: pelle

fy faaan vad grymt!

Inlagd: 2015-11-17, 16:28
Skriven av: Emil

Hvorfor sender ikke SVT klassiskrennene i Bruks på fredag? Det er det eneste løpet Northug, Jespersen og Dyrhaug stiller i, synd og merkelig.

Inlagd: 2015-11-17, 17:54
Skriven av: Neithiri

Bra fråga! Alla grejer är ju på plats, allt finns där!

Inlagd: 2015-11-17, 18:44
Skriven av: Sill_o_Nubbe

Intresserad… Nilsson var tolva i totalen ifjol, fyra i sprintcupen och har aldrig vunnit en vc-tävling… Att honska vinna sprintcupen med mariginal och komma topp-5 i totalen känns som väldigt högt ställda föförväntningar. Inte omöjligt givetvis, men kanske lite väl upptrissat så här i förväg.

Pelle… Häftigt! Det borde man åka och kolla på, ska kolla i kalendern ;-)

Inlagd: 2015-11-17, 19:06
Skriven av: Manne

Neithiri: håller med. Konstigt, men de brukar inte göra det. SVT låtsas liksom alltid att den svenska säsongen börjar först på lördag…

Inlagd: 2015-11-17, 20:37
Skriven av: Per

Manne: Visst är det upptrissade förväntningar, men det gäller att ta ut segrarna i förväg om det skulle gå åt pipsvängen.
Jag hoppas dock att hon gått framåt rejält på distans och i sprint slipper hon Marit. Bröt hon inte ett par stavar förra säsongen i goda lägen? Var väl lärpengar, som hon sedan har haft god utdelning på.

Inlagd: 2015-11-17, 20:41
Skriven av: Intresserad

Allting kostar… därför ingen sändning fredag

Inlagd: 2015-11-18, 00:17
Skriven av: KGK

Varken Hellner eller Calle i Bruksvallarna alltså. Det blir svårt med en riktig värdemätare därmed på herrsidan. Vem är ens favorit nu?

Inlagd: 2015-11-18, 18:35
Skriven av: Per

Petter förstås på fredag men sedan?

Inlagd: 2015-11-18, 18:42
Skriven av: Per

Når svenskene selv ikke vil sende fra sin egen åpning på fredag så tråkker VG til.

”Den svenske sesongåpningen, med blant andre Petter Northug, sendes på VGTV.”

http://www.langrenn.com/vgtv-sender-direkte-fra-bruksvallarna.5816379-1743.html

KGK – men å reise til Norge å sende vår åpning har de råd til? Vel, svensker har alltid vært sære og rare, så det er kanskje ikke så merkelig.

Inlagd: 2015-11-18, 18:44
Skriven av: Neithiri

Väldigt märkligt att någon som är så medie- och pengarkåt väljer att tävla det enda lopp som inte tv-sänds.

Inlagd: 2015-11-18, 18:46
Skriven av: Calven

Intervju med Ebba Andersson där hon säger att hon tänker tävla i Bruks. Som ngn skrev så finns hon ju dock inte bland de anmälda. Konstigt. http://www.ltz.se/sport/langdskidor/superloftet-drommer-om-ny-vm-medalj-ska-gora-mitt-yttersta

Inlagd: 2015-11-18, 19:46
Skriven av: Per

Däremot verkar Sofia Henriksson vara anmäld. Glädjande. http://www.bruksvallsloppet.se

Inlagd: 2015-11-18, 19:51
Skriven av: Per

Neithiri; Då handlade det om att fylla tablån eftersom alpina tävlingarna var inställda i Finland.Och pengar fanns över.

Inlagd: 2015-11-18, 19:55
Skriven av: KGK

Inte dumt med drygt två decimeter nysnö.
Mindre dumt att kyla verkar på väg. Har -9 just nu.
Petter åker bara på fredag

Inlagd: 2015-11-18, 20:05
Skriven av: Erik G.

Ser ikke veldig lovende ut for Calle nå rett før sesongen. Ikke bra. http://www.expressen.se/sport/langdskidor/mystiskt-sjuk–missar-premiaren/

Inlagd: 2015-11-18, 21:01
Skriven av: Sven

Calle har åkt på något av det allra värsta en skidåkare kan göra. Något otydligt skit i kroppen. Hoppas han tar det lugnt nu och inte stressar. Det blir nog ingen toppsäsong för honom med andra ord.

Inlagd: 2015-11-19, 08:20
Skriven av: Anders

Utan Olsson, Richardsson och Nelson. Halfvarsson med något som ser ut som långvarig bihåleinflammation, och Hellners försäsong har inte heller varit problemfri. Vi får hoppas att sprintherrarna eller någon av de yngre lyfter sig, annars riskerar det att bli en av de sämsta säsongerna på många år för det svenska herrlandslaget. Tur att det ser bättre ut på damsidan.

Inlagd: 2015-11-19, 08:55
Skriven av: Henry

Tamt og trist for den herlige Calle at han ble rammet nå. Men på en annen side, sesongen er uten mesterskap. Det er i 2017 og 2018 det gjelder.

Inlagd: 2015-11-19, 09:39
Skriven av: pelle

Liknar inte Calles besvär de som Jesper Modin råkade ut för? Medicinmännen och -kvinnorna verkar stå utan verktyg mot detta. Mycket trist.

Inlagd: 2015-11-19, 11:30
Skriven av: Intresserad

Ser at flere kvalitetsløpere åpner sesongen i Gällivare, i tillegg til hjemmehåpet Hellner så starter Harvey, Belov, Ustiugov og Bauer.

Merkelig at det ikke sammarbeides om EN åpning i sverige med tanke på SVT og interessen rundt det hele. Nå blir jo Bruksvallsåpningen så amputert at det nesten er fristende å drite i å se den, det hadde jo vært mer interessant å sett Gällivareåpningen. Og slik vil jeg tro veldig mange tenker, veldig synd for SVT. Igjen noen rare og sære svenske greier.

Uansett, jeg lurer på hva Legkov, Cologna, Vylegzhanin og Kowalczyk driver med, har de virkelig ikke tenkt å gå konkurranser og teste seg før det smeller i Ruka Kuusamo? Denne helgen er jo siste sjanse.

Inlagd: 2015-11-19, 12:00
Skriven av: Neithiri

Om man vill ha snöläger så är det ju smartare att vara där det faktiskt finns snö. Dessutom ligger Gällivare rätt nära Kuusamo där landslagen skall köra så förstår att de inte tävlar i Bruksvallarna. I Finland körs det ju TV-sänd nationell cup i Rovaniemi samtidigt som utländska åkare kör i Enare Träsk.

Jag tror att många nationelal åkare tycker Gällivare ligger för långt norrut och att det dessutom finns vissa problem med boendet där, fråga Kowalzyck. Dessutom har ju landslaget något slags avtal med Funäsdalen.

Hellner är så pass stor att han får välja själv, och då är det ju rätt självklart att han väljer den plats som har bäst snö och bäst spår samt att han dessutom kan bo hemma med sin familj och en möjlighet att ställa upp för sin klubb.

Det skulle givetvis vara möjligt att flytta en tävling en vecka tidigare. Det skulle nog behöva vara Bruksvallarna för annars är det tveksamt om det kommer lika många internationella åkare till Gällivare, problemet är då att risken för inställt pga snöbrist ökar.

Inlagd: 2015-11-19, 13:38
Skriven av: Perp

Surprise, surprise, Johan har sjukanmält sig.

Inlagd: 2015-11-19, 18:59
Skriven av: Intresserad

Hellner verkar enligt han själv ur slag enligt NSD. Hoppas han har tagit på sig Johan Olssons självbild. Om det är sant då blir det inte kul.

Inlagd: 2015-11-19, 19:00
Skriven av: nisse

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values