01 mars 2015, av Oskar

Olsson bronsmedaljör

Vylegzhanin gjorde karriärens sämsta spurt när han gav bort tredjeplatsen till Olsson som fick ännu en medalj (medalj i varje lopp!).

Bauer gjorde ett genidrag genom att byta skidor vid sista varvningen och hade klart bäst glid under slutvarvet! Det räckte till silver.

Men sen fanns det en sladdande bagge med i klungan hela vägen. Om och om tänkte jag att han var uträknad men nej. Som skjuten ur en kanot flög norsken ner mot stadion och saken var biff. Eller laks kanske det heter på norsk. Utrolig långspurt, hatten av, men fan vilket extremt trist seger!!!

Till sist, bäst i dag var under uppvärmningen då Södergren passerade oss och herremin Gud vad han log brett när han såg vår Löken-banderoll. Alla i gänget fick tårar i ögonen. 

Tack Löken för alla år!!!!!!

Nu på väg hem i trafikköer…

103 kommentarer till ”Olsson bronsmedaljör”

Vaddå trist seger? Själv hoppades jag hela loppet att vad som helst får ske bara inte Nortug vinner, men när jag sedan ser Petter göra det han gör sista biten – helt otroligt! Vilken vinnarskalle! Jag bugar och gratulerar honom till segern. Var får karln krafterna ifrån? Önskar sverige hade någon i hans klass.

Inlagd: 2015-03-01, 17:39
Skriven av: JanH

Det känns inte bra, men fiaskot från arrangören är tyvärr fullbordat. Falun kan inte hantera plusgrader, man kan inte salta, man kör stafetten på ett motionsspår, man kan inte ens bygga en modern och bra masstartbana, mördarbacken blir nämligen helt meningslös när den följs av ett långt lättåkt glidparti, som garanterat kommer att packa ihop fältet. Faluns bana är faktiskt ett bra exempel på hur en masstartsban inte ska se ut.

Inlagd: 2015-03-01, 18:14
Skriven av: H. G. Wells

Oskar..”men fan vilket extremt trist seger”… En typisk ”surmugga” kommentar fra sjefen for Skidpeppen….. Når 15 km var vel overstått stod det ”JOHAN OLSSON” på statusen med store bokstaver, som også inneholdt spesielle forhold for de aktive!!!!
NB!…Det var verdens beste langrennsløper som tok gullet idag, under like forhold…

Inlagd: 2015-03-01, 18:18
Skriven av: pelle

pelle: Ja, en riktigt utpräglad hängåkare.

Inlagd: 2015-03-01, 18:20
Skriven av: Attara

Attara… Ja presis som Ida Ingemarsdotter, som aldri har vært i front i dette mesterskapet…

Inlagd: 2015-03-01, 18:29
Skriven av: pelle

Fantastiskt av Petter som sagt, mycket värdigt. Synd dock att jag såg mer än sista fem minuterna för det var plågsamt trist. Men Petter är helt otrolig – han gör det om och om igen, år efter år.

Inlagd: 2015-03-01, 18:30
Skriven av: Manne

Det är ju lätt hänt att man inte ger Petter tillräcklig cred för segern för man är så besviken på att man bara fick se nån minut av underhållande skidåkning, och den stod Petter för.

Inlagd: 2015-03-01, 18:41
Skriven av: Manne

pelle: Precis som Stina Nilsson, varför ger du dig på Ingemarsdotter?????

Inlagd: 2015-03-01, 18:44
Skriven av: Attara

Man skal ikke glemme at Skidpepp er en svensk site og da må selvsagt den som drifter siten få mene hva han vil. Jeg syns Northug var helt sjef i dag.

Inlagd: 2015-03-01, 18:45
Skriven av: Stig

Svensk site, men uppenbarligen trivs många norrmän här :D

Inlagd: 2015-03-01, 18:52
Skriven av: JohannaP

Northug är givetvis en värdig vinnare. Det är inte hans fel att banan och föret är som det är.

Inlagd: 2015-03-01, 18:53
Skriven av: H. G. Wells

Jag tycker det är lågt att klaga på spåren. Det är kombinationen masstart, plusgrader och fallande fuktig snö som ställer till det. Samt att det körts många saltade lopp under veckan. Man hade kunnat tidigarelagt starten 3 timmar vilket man kunnat meddela igår em då prognoserna var säkra. Men logistikproblem hade det blivit, inte minst för publiken. Men då hade förhållandena varit klart bättre under loppet.
Banarbetarna har gjort det bästa utifrån förutsättningarna.
Det är snö man åker på och att den även faller under loppet är en av ingredienserna i sporten.
Boven i dramat är masstarten.

Inlagd: 2015-03-01, 19:02
Skriven av: Kallner

Otroligt mesigt av Bauer och Vylle att kliva åt sidan när Northug ”bryter” sig fram mellan spåren. Konstigt att man har så svårt att sätta hårt mot hårt. Å andra sidan kom det väl som en överaskning att Northug dök upp där. Ingen annan i fältet skulle väl komma på att göra som Petter. Hur skulle det se ut? Både oartigt och på gränsen till osportsligt. Man vill väl inte vinna till vilket pris som helst…

Inlagd: 2015-03-01, 19:07
Skriven av: Bore

Bore; håller helt med, helmesigt när båda byter spår och ger Northug helt fritt spelrum. Sen är Bauer lite ”småful” när han byter spår och går in framför Olsson. Vylle ser också ut att vara på väg mot Olsson så det kanske var rätt åt honom att han blev fyra.

Inlagd: 2015-03-01, 19:37
Skriven av: Kallner

Northug är nu vm-kungen genom tiderna. Otrolig vinnarskalle .

Olsson har på dom senaste tre mästerskapen åkt 9 lopp och tagit medalj i 8 – bara missat ett. 3 guld 4 silver och idag ett brons. Inte så pjåkigt det heller.

Inlagd: 2015-03-01, 19:50
Skriven av: Manne

Jag kanske tar i för mycket när jag skriver fiasko. Men masstarterna är här för att stanna, om vi vill se nånting annat än sälskapsåkning och klungspurt så måste banorna byggas på rätt sätt. Vem vill köra hårt på Faluns bana när går lika bra att sladda längs bak i klungan. En bana där fältet gång på gång packas ihop är ingen bra masstartsbana.

Inlagd: 2015-03-01, 19:59
Skriven av: H. G. Wells

Så otroligt trött på dessa osportsliga masstarter. Det enda glädjeämnet för dagen var att Bauer knäppte hem ett silver. Själv slumrade jag till framför tv men vaknade upp till sista 6-7 minuterna av spektaklet.

Vad gäller Falu VM får jag instämma i att spåren och spårdragningen tyvärr inte alls hållit speciellt bra kvalitet.
Sen har jag svårt att glädjas över att Sverige skulle göra ett fantastiskt mästerskap. Visst det är kul med medaljer men är man uppväxt på slutet av 80-talet och varit med om ökenvandringen på 90-talet så är det fortfarande att slå Norge som är det viktigaste och där är vi ju fortfarande långt ifrån.

Kul att Kalla kunde vända så totalt på sin säsong. Där ett tag kändes det som att det skulle bli som någon av hennes dödgrävar säsonger efter Vancouver guldet.

Kul också med Stina Nilsson ser fram emot att följa henne i framtiden.

Inlagd: 2015-03-01, 20:09
Skriven av: Joel Burman

H.G. Wells…”sälskapsåkning”… Lorden og Calle ble 3 minutter bak.. ;)

Inlagd: 2015-03-01, 20:11
Skriven av: pelle

Fredriksson pratar skit när han menar att man ”skicka bort snön med snöslungor eller vad som helst”. Det kan man bara göra där det inte är spår, dvs i kurvor och utförsbackar. Annars måste man ut med kompletta spårmaskiner med frontplog under loppet och det är väldigt svårt att tima plus att det spår som då bildas direkt efter maskinen om möjligt är ännu lösare. Och de största problemen var inte där det är spår. Möjligen kunde man köra med pistmaskin med frontplog på partier utan spår.

Inlagd: 2015-03-01, 20:13
Skriven av: Kallner

Lite trist att en femmil kan kokas ner till:
Imponerande spurt återigen av Petter
en slutspurt om medaljerna mellan fyra åkare.
Ett avskedslopp av Södergren och Olsson.

Annars var det total tristess.
Jag tycker man borde stryka 5-milen som den ser ut idag. En åkare som är 10 procent starkare än de övriga kommer aldrig att få visa det.
Olsson osannolika 5-mil är så sjukt imponerande just eftersom det inte ska gå att göra. Dagens lopp är ett normallopp i massstart (Eller det var kanske till och med bättre eftersom det var så extremt tungt att vissa personer som skulle kunna ha hängt med i ett enklare före var tvugna att släppa till slut)

Inlagd: 2015-03-01, 20:23
Skriven av: Skidor

Joel Burman; grattis till ett avkopplande slummer, själv tog jag badrummet.

Inlagd: 2015-03-01, 20:36
Skriven av: KGK

Lite sorgligt när man tänker på att det här var sista gången vi fick se Johan Olsson göra upp om medaljerna. En fantastisk skidåkare, och därtill ödmjuk och brutalt ärlig utanför spåret. Man kommer verkligen sakna honom i skidspåret!

Inlagd: 2015-03-01, 20:41
Skriven av: JohannaP

Joel… jag har också varit med om det där, men bryr mig knappt alls om nationskampen så det har nog inte att göra med när man är född.

Inlagd: 2015-03-01, 20:46
Skriven av: Manne

I Sverige är vi inte van med att det är plusgrader dygnet runt i flera veckor mitt i vintern, och det är nog därför vi inte vet hur man gör när man saltar. Men arrangerar man ett VM så måste man klara av även dom här förhållanden. Spåren kan inte alltid vara perfekta men dom får inte vara så dåliga.
Men jag har kanske fel, det kan ju vara så Falun faktiskt har drabbats av ett väder som ingen annan VM-arrangör har varit med om.

Inlagd: 2015-03-01, 20:52
Skriven av: H. G. Wells

De som mener dette kun var en selskapsreise kan ingen ting om langrenn. I de tunge løse dritt”løypene” var det et sant helvete av en 5-mil. Dette bekreftes også av flere løpere som forteller at de var aldeles ferdige da de kom i mål. Det Northug gjorde i dag var en bragd nærmest uten sidestykke. Og det bekreftes av Johan Olssons hyllest til ham rett etter løpet.

Inlagd: 2015-03-01, 20:56
Skriven av: Neithiri

Det här var en makalöst tråkig masstart. Jag har sett många tråkiga, men den här tog nog priser. Fortsätter att drömma om intervallstart, men det är väl lika avlägset som fred på jorden.

Inlagd: 2015-03-01, 20:57
Skriven av: Joakim

Man kan väl säga att feststämningen på läktarna och i spåren inte spred sig in till vare sig Popsens eller Yvettes studio under VM. Duktiga men urtråkiga produktioner och inga lyftande gäster även om Ojala och Fredriksson är bra på skidfrågor. Blomman börjar gå på övertid, ”yesss” och ”härligt” börjar bli lite tjatigt. Plus att ingen kan väl förvandla ett brons till guld som han.

Tror inte man fick se hela prisutdelningen efter femmilen, Northug lär ha lipat.

Känns som att VM bara tog tvärslut, som skidnörd blir det lite tomt plötsligt. Tur att Vasaloppet, Lahti och Kollen är kvar. Och några långlopp.
Norge regerar men Sverige har gjort ett mycket bra VM. En fin stund var prisutdelningen på damstafetten med de 3 nordiska länderna på pallen. Inte ofta de flaggorna är uppe samtidigt, som i gamla tider.

Svagt att inte Toini blev inbjuden som hedersgäst.
Hoppas Hellner kommer igen. Han är dagens hedersman som lät Södergren få njuta i täten nån mil.

Heja Wassberg, du har gjort ett bra jobb med det du haft att tillgå.

Inlagd: 2015-03-01, 20:59
Skriven av: Kallner

Joakim.. Har en gledelig nyhet til deg.. 5-mila under norgesmesterskapet på ski går med intervallstart.. Der har du en godbit….Så følg med.

Inlagd: 2015-03-01, 21:16
Skriven av: pelle

Det jeg reagerte på, var det minimale løypemannskapet.
Det vi så var 4(!!) her og der i løypa. Helt patetisk sånn som snøen lavet ned i sporet.
Så derfor tror jeg mange nordmenn takket Sverige for seieren.

Inlagd: 2015-03-01, 21:39
Skriven av: Ubersnuber

Pelle: Du missförstår som vanligt, idag var det inte sällskapsåkning, Johan Olsson och några andra drog stenhårt, men det var döfött, det gick inte att åka ifrån, det som låg längst bak i klungan och sparade krafter vann. I framtiden är det dock stor risk för sällskapsåkning i Falun eftersom alla inser att det inte går att åka ifrån klungan på Faluns bana.

Inlagd: 2015-03-01, 21:40
Skriven av: H. G. Wells

H. G. Wells…Nei jeg missforstår ikke…. Vi behøver ikke gå så langt tilbake i historien… Johaug gikk jo ifra klungan i går på Faluns bana.. ;)

Inlagd: 2015-03-01, 21:54
Skriven av: pelle

http://www.adressa.no/100Sport/mesterskap/article496594.snd
Petter har også det beste hode, alt er planlagt til den minste detalj …

Inlagd: 2015-03-01, 22:08
Skriven av: pelle

Jag tycker också det är lite löjligt att döma ut själva banan och banprofilen i Falun bara för att vädret råkade vara uselt just den dagen femmilen kördes. Tycker det fanns en konsekvent tanke med att lägga in en riktigt tung stigning per varv där en stark åkare mycket väl kan rycka till sig så många sekunder att förföljarna inte bara kan glida ikapp. Banor med många korta backar är ju mycket sämre ur masstartssynpunkt, då blir det bara dragspelseffekt i klungan hela tiden och helt omöjligt att rycka. Allra bäst är det naturligtvis också om man kan ha målgång på banans högsta punkt, men för att åstadkomma det hade Falu kommuns skattebetalare nog fått punga ut med ytterligare 300 miljoner…

Inlagd: 2015-03-01, 22:59
Skriven av: Erik S

Det er merkelig at dere selvutnevnte ”eksperter” her på skidpepp ikke skjønner mer om hvorfor ting er som dem
er,
FIS vil ha lettere løyper slik at flest mulig land får være med inn til spurten i massestartene , som igjen gjør at det blir mere interesse for langrenn i andre land . Den eneste måten FIS kan redde langrenn på ,er med lettere løypeprofiler og mer mann mot mann ,slik at Norge ikke vinner alt som de har gjort i år.
Norge er suverent best i VC
Norge er suverent best i TDS
Norge er suverent best i VM
Hva skal FIS gjøre :….enklere løyper? Eller skal de andre nasjonene begynne å trene mer.

Inlagd: 2015-03-01, 23:01
Skriven av: Danne Normann

Men vi kan väl enas om att det inte i första hand var banorna som var orsaker till att det inte gick att gå ifrån, utan snövädret?

Inlagd: 2015-03-01, 23:01
Skriven av: Emil

06:30 steg en glad och hoppfull Hoppskate upp ur sängen för att bege sig mot Falun,
21:00 kliver en bedrövad och besviken Hoppskate återigen in i farstun.

Vilken fullständigt bedrövlig och ovärdig avslutning det blev på detta mästerskap!!!

Jag tycker dock att den avslutande femmilen på ett brutalt sätt sammanfattar hela mästerskapet.
Visst, om man är norrman så tycker man säkert att det var ett fantastiskt mästerskap (framförallt om man är norrman och samtidigt heter Petter Northug jr. eller Therese Johaug).
Om man är svensk så finns det säkert en stor chans att man också är väldigt förnöjd.

Men, om man i första hand är skidintresserad och inte enbart patriotisk så har detta varit ett bedrövligt mästerskap!

Med undantag för de inledande sprinttävlingarna och damernas stafett så har allt gått emot arrangörerna. Vädret har varit minst sagt besvärligt och spåren har allt för ofta varit direkt ovärdiga ett mästerskap.
Även om jag (självklart) tycker att det är fel att anklaga någon för vädret så som det nu blev, så hoppas jag att både arrangörerna och FIS kan lära sig något utav detta debacle.

Inlagd: 2015-03-01, 23:19
Skriven av: Hoppskate

Att sedan en nation till denna grad numera dominerar sporten är inget annat än en katastrof!

Jag skulle vilja kalla mig själv för en riktigt skidnörd; men vi börjar nu närma oss en punkt där man faktiskt kan börja ifrågasätta sportens framtida status som OS-gren.
Måhända avlägset, men ändock.

Den arrogans som ett fåtal norska utövare men tyvärr allt för många norska supportrar uppvisar är dock om möjligt ett ännu större hot mot sportens överlevnad i övriga världen. (?)
Om man var på plats under VM kunde man bevittna ett par riktigt pinsamma norska skräckexempel på ohämmad idrottsnationalism och fanatism.
…men lyckligtvis ännu fler exempel på underbar och glädjande kärlek till sporten.

Inlagd: 2015-03-01, 23:28
Skriven av: Hoppskate

Hoppskate; vad menar du att FIS ska lära sig av mästerskapet? Har du kanske svaren? Menar du att man skulle ha flyttat VM till Torsby-tunneln för att få stabila väderförhållanden?
Är det arrangören eller FIS fel att vädret varit besvärligt?

Inlagd: 2015-03-01, 23:50
Skriven av: Kallner

Manne:
Jag är övertygad om att både FIS och de lokala arrangörerna kommer att genomföra ett grundligt sk. ”post mortem” helt utan min hjälp. Och som jag skrev här ovan så kan man inte kritisera någon för vad vädret ställer till med för rackartyg.
Men om jag satt med på mötet skulle jag lyfta bla. följande frågor:

Till att börja med tror jag att det finns mycket man kan lära av de alpina grenarna framförallt vad gäller hur man preparerar underlaget.

Hur använder man salt på bästa sätt.
(på femmilen gick folk omkring med små pulkor och strödde ut salt lite här och där en kvart före start, det kändes minst sagt märkligt)

Det här må vara första gången ett mästerskap avgörs med den här typen av bedrövliga väderförutsättningar, men det lär inte vara sista.
Kan/bör man anpassa mästerskapets tidpunkt efter väderhistorik och den plats där det ska arrangeras?
…eller ska alla mästerskap flyttas in och ligga mera mitt i vintern?

Är det vettigt att köra en femmil i tio(!!) varv på en och samma femkilometersslinga när underlaget är som det är(var).

Är det vettigt att bara ha förberett en slinga som alla discipliner ska köras på under hela mästerskapet, till synes helt utan någon som helst backup-plan om den slingan tex. måste saltas.

Vad är viktigast, åskådarnas upplevelse eller åkarnas möjlighet att tävla under rättvisa förhållanden?

Avslutningsvis, måste verkligen Norge vara med? ;)

…ja du märker, det finns jättemånga frågor man kan ställa sig efter ett sådant här VM. Jag är säker på att det finns ännu fler än de jag hafsade ihop här ovan. Jag är även säker på att dessa frågor kommer att ställas och besvaras.

Inlagd: 2015-03-02, 00:54
Skriven av: Hoppskate

Då blir det att sikta in sig på TV4 till helgen .Kul.

Inlagd: 2015-03-02, 05:34
Skriven av: KGK

Mördarbacken fungerar för damerna. För herrarna är backen för kort. Det räcker inte med att du är lite bättre än dina konkurrenter, du måste vara betydligt bättre för att ha kunna bygga upp ett tillräckligt stort avstånd i slutet av mördarbacken. Du måste även ha bäst skidor av alla toppåkare, det räcker om en enskild åkare har bättre skidor för att du ska bli infångad. Den åkaren kommer sakta men säker att glida in försprånget meter för meter, och i rygg på honom, i suget, ligger resten av klungan. Det räcker inte med att materialet är likvärdigt, är materialet är likvärdigt så glider klunga alltid snabbast.

1) Klungan glider alltid snabbast.

2) Om en masstartsbana avslutas med ett långt lättåkt parti så är glidet och spurtförmågan nästan alltid avgörande.

3) En masstarsbana bör ha ett parti av lång uppförskörning (två minuters mördarbacke duger inte), det behöver inte vara en enskild backe, det kan vara en serie av backar som bryts av snabba kort utförsbackar, huvudsaken är att åkarna får jobba hårt under lång tid, att möjligheten för att glida ikapp begränsas.
Tomas Wassberg är värdens bäst på att bygga sådana banor.

Inlagd: 2015-03-02, 06:54
Skriven av: H. G. Wells

Passa på att njut av detta mästerskap alla svenskar.
Det dröjer 20 år innan vi är lika bra.

Inlagd: 2015-03-02, 07:14
Skriven av: SweTor

H.G. Wells och andra – jag håller inte med om att faluns banor är särskilt feldesignade. Det räcker med att titta på resultatet i går där det i stort sett var samma tågordning på toppen av mördarbacken sista gången, samt på toppen av sista långa slakmotan innan stadionavslutningen som det var i mål.

På toppen av mördarbacken sista gången var ordningen Vylle – Bauer – Olsson – Cologna – Poltaranin – Bessmertnikh. Ner till Northug på 14 plats var det 10.6 sekunder. I nästa stigning var ordningen Bauer – Vylle – Olsson – Cologna – Richie. Ner till Northug var det nu 7.6 sekunder. In på stadion var ordningen Bauer – Vylle – Olsson – Cologna – Northug efter att Petter gjort en vansinnigt stark sprintbacke.

Att Petter är grym på att avsluta när han har häng på sista varvet är egentligen det enda som skiljer vilka åkare som var först upp för backarna och vilka som gjorde upp om medaljerna. Detta trots föret och eventuella fördelar av slipstream.

Så banorna tycker jag faktiskt var bra även om det är en avslutning som passar en Northug i form. Det som var avgörande totalt sett var föret. Har själv åkt ett masstartslopp i liknande förhållanden och jag som är en ganska usel klättrare hängde väl med uppför eftersom de bra åkarna inte fick något glid framåt, medan jag som måste halvspringa och stappla fick ungefär lika långa skär.

Inlagd: 2015-03-02, 07:38
Skriven av: Anders

Går hem från 5 milen med Norska supporters skanderande ringande i mina öron efter målgång. Vem är Johan Olsson, vem är Johan Olsson……? Ett värdigt beteende? Vad är det med Norrmän?

Inlagd: 2015-03-02, 07:58
Skriven av: KE

Nåväl, VM är över och det blev väl den förväntade och nästan avkrävda succén från norsk längdskidåkning. Betyg:

Norge: P P P P P (5/5)
Damlaget inget snack om saken, sopade rent sånär som på den enda guldmedalj som på förhand kändes osäker. Fördelade gracerna fint inom laget och Johaug är nu den nya skiddrottningen. Dominerar såväl sprint som distansåkning.
Med en Petter i knallform räddas norska herrlaget från blottandet av de små luckor som faktiskt finns där. En frisk MJS kanske kunde ha knipit någon medalj men jag är tveksam. Glöersen och Krogh får välförtjänta genombrott och Tönseth/Dyrhaug har etablerat sig i toppen.

Sverige: P P P P (4/5)
Sverige gör ett av sina bästa mästerskap trots en strulig säsong med många frågetecken. Räddas till stor del av Charlotte Kalla och Johan Olsson. Stolpe ut för Hellner & Halfvarsson och tveksam form på Nelsson. Sjukdomar på Richie och skada på Jönsson gör att herrlaget på många sätt ändå överträffar förväntningarna. Sprintlagets usla insats och stolpträffarna gör att betyget inte når toppnivå.
Damsidan är fantastisk, mycket tack vare en Charlotte Kalla i storform. Stina Nilsson gör egentligen den klart bästa insatsen efter förväntningarna. Bleckurs plötsliga intåg på världsscenen var ju också häftigt. Svaghetstecken dock att Wikén missat helt med form. Vi är fortsatt tunna på damsidan vilket är svårt att komma ihåg i medaljyran.

Ryssland: P P P (3/5)
Egentligen är det bara Vylegzhanin som gör ett bra mästerskap men guldet på tremilen smäller högt. Hade inte tron på ryska laget öht efter Sochi men Vyleghzanin överbevisar. Med lite tur hade det blivit ett par medaljer till. Legkov blev sjuk inför femmilen. Rysk damskidåkning dock helt under isen vilket hade kunnat ta ner betyget ännu mer, men det var faktiskt som förväntat.

Finland: P P (2/5)
Finsk herråkning trodde man ju var på gång igen men återigen misslyckas man helt. Niskanen blev sjuk inför femmilen och fick inte visa vad han kunde. Heikkinen ett stort frågetecken. Damsidan skärper till sig när det gäller och plockar ett brons i alla fall. Niskanen är nära medalj i flera lopp, så jag ger damerna godkänt.

Kanada: P P P (3/5)
Harvey är otrolig. Så kul att han fick lyckas. Verkar finnas ett bra gäng åkare i teamet nu som om de höjer sig ett snäpp kan börja utmana mer på stafetter.

USA: P P (2/5)
Några slumpmedaljer fick man med sig, i övrigt tunna insatser. Randalls försvunna form är ett mysterium. Borde kunnat vara med i stafetten.

Frankrike: P P P (3/5)
Manificat träffar formen och får sin medalj. Så väl värd det. Hade kunnat varit ett guld med lite tur. Bra stafettinsatser. Helt enligt plan.

Italien: P P (2/5)
Kniper en medalj, men Italien Italien, var är ni någonstans?

Tjeckien: P P (2/5)
Har blivit ett enmanslag och Bauer får en medlaj för lång och trogen tjänst.

Polen: P P (2/5)
Kowalczyk håller inte längre, därför imponerande att plocka hem en medalj i lag.

Tyskland: P (1/5)
Herrgud vad jag saknar Tyskland. Trodde att damerna i alla fall var på gång men nej, inte ens nära.

Inlagd: 2015-03-02, 08:09
Skriven av: Anders

Det värst just nu är om Rickardson inte blir en del av VM-laget 2017.

När denna höst startade hade vi 5 herråkare som kunde starta i en mästerksapstafett samt 2 erfarna reserver. De som åkte i VM+ Nelsson och erfarna reserver i Södergren och Jönsson.

När nästa säsong drar igång har vi Hellner, Nelsson och Halfvarsson. Det blir väldigt riskabelt att sätta Jönsson på en första sträcka när han har sina muskelproblem.

Vi kan ju också fråga oss hur detta mästerskapet hade slutat för de svenska herrarna om Olsson inte varit med.

Vilka är det vi ska tro på för 2017. Martin Johansson, Jens Eriksson, Anton Lindblad? Nu var ju inte Hellner och Rickardsson några stora stjärnor i 2007, men de blev ju stommer i det svenska laget 2009-2011. Dock hade ju Hellner åkt en bra stafettsträcka+15km under VM i Sapporo.

På sprintsidan är det ju nästan ännu sämre, men där räcker det att Petersson och Jönsson får tillbaka formen. Vi har ju också Simon Persson som jag tror kan utvecklas mycket framöver.

Inlagd: 2015-03-02, 09:47
Skriven av: Alexander

Anders: Hoppas verkligen att du har rätt och jag fel. Igår så hade inte spelat någon roll hur banan sett ut, föret var helt avgörande. Men hur ofta har inte Mästerskaps 5-mil avgjorts i spurten, hur ofta har inte allt som händer innan spurten varit lönlöst trams som bara gynnat han som ligger längst bak i fältet och sparar krafter. Hur kommer en 5-mil köras i framtiden när alla slutar med lönlöst trams. Falun är nämligen ingalunda ensam om sitt problem. Falun ingår i en stor klubb av arrangörer som inte byggt banor som passar för masstart.

Inlagd: 2015-03-02, 09:53
Skriven av: H. G. Wells

Nu var det inte meningen att bara vara negativ på en blogg som heter pepp. Min förhoppning är att Rickardsson åker långlopp en säsong med sikte på Vasaloppet och sedan kommer tillbaka till VM 2017, OS 2018.

Jag hoppas även att vi ska kunna peppa Olsson till att åka när han friplats på 15km klassiskt i 2017. Detta kan blir svårare, men mitt förslag till Olsson är att han borde ta med familjen till Kanarieöarna under november, december. Detta kan låta helt märkligt och omöjligt. Det som för mig verkar väldigt slående är att Olsson verkar vara ganska frisk om sommaren och träna bra. Så för hans del är jag övertygad om att det vore bättre att åka till Teneriffa i sex veckor i november/december än att vara småsjuk i sex veckor.

Inlagd: 2015-03-02, 09:59
Skriven av: Alexander

Avgörande backen borde varit närmare mål inte ca 3 km kan jag tycka,,i OS förra året var en avgörade backen några hundra meter innan mål då fick den avgörande betydelse…

I ett hemma VM borde man kunna bygga banorna efter svenska åkarna :)

Inlagd: 2015-03-02, 10:00
Skriven av: Jossa

Jossa, det var ju så det såg ut innan de byggde om banorna, pga kritiken att det blev för farliga nedförsåkningar rätt ner från mördarbacken mot stadion. Rätt få platser har den fördelen som Laura att ligga i en slänt där man kan starta sista backen nedanför stadion och på så sätt få en mindre utförskörning ner mot stadion efter backen. Jag tycker såväl skiathlonen på herr och damsidan samt femmilen pekar på att det lönade sig att köra hårt uppför backen även i Falun. Man kan ju inte bara skapa banor som gynnar en och samma typ av åkare hela tiden. Det ska vara en avvägning, duktiga avslutare ska ha en chans att ta ikapp också.

Inlagd: 2015-03-02, 10:12
Skriven av: Anders

Tycker faktiskt nästan tvärtom att tack vare att mördarbacken låg så långt från slutet blev det åtminstone ett längre spännnigsmoment på ett par km istället för de sista femhundra meterna. Gjorde ju att såväl skiathlonloppen som femmilen fick oerhört intressanta avslutningar.

Inlagd: 2015-03-02, 10:14
Skriven av: Anders

Anders: toppen på backen är ju inte långt från mål ändå.. så nog borde dom kunnat med vilja göra en bra nedförsåkning ner mot mål med en del kurvor så inte fältet tyckts ihop lika lätt..

men håller med de lönar sig köra hårt även där om vädret är de rätta helt klart…

Inlagd: 2015-03-02, 10:27
Skriven av: Jossa

Inget fel på banan annat än på stafetten. Däremot fel på vädret. Nu tror jag att dagens skidåkare är lite bortskämda. När man ser bilder från skidtävlingar i forntiden då var det ofta snöfall och moddigt med långa åktider. Ingen gnällde då vad jag vet.

Inlagd: 2015-03-02, 11:05
Skriven av: nisse

tror inte gnället varit lika stort om de varit individuell start som de var förr i tiden…

Inlagd: 2015-03-02, 11:38
Skriven av: Jossa

Du vet ju hur mycket Norge gnällde över startnummer när det snöade. Så var det inte förr. Det är en utomhussport med allt vad det innebär.

Inlagd: 2015-03-02, 11:46
Skriven av: nisse

nisse: nog har man gnällts förut på start nr…kommer ihåg 87 på 3 milen var de mkt snack om hur avgörande start nr var :)

Inlagd: 2015-03-02, 12:05
Skriven av: Jossa

Kom ihåg att det är bara förloraren som gnäller. Hörde ej att Norge sa nåt negativt om vädret igår men oj vad det klagades när dom inte vann tidigare på milen.

Inlagd: 2015-03-02, 12:53
Skriven av: Flinga

Föråkare… Det är väl där krutet ska läggas under ett sånt här lopp. Och då gärna i nära anslutning till täten, inte en halvmil framför. Det såg ju helt sjukt ut när man tittade på första respektive sjuttonde åkare i klungan igår, visst att det ska gå lättare att gå i rygg men det här är ju löjligt.

Inlagd: 2015-03-02, 13:21
Skriven av: Manfred

”Hörde ej att Norge sa nåt negativt om vädret igår men oj vad det klagades när dom inte vann tidigare på milen.”

For en merkelig kommentar.

Inlagd: 2015-03-02, 15:06
Skriven av: Ubersnuber

Hoppskate: det är inte Norges fel att de är så bra som de är. Man måste lära sig i Sve – och andra länder – att jobba lika hårt och fram för allt lika konsekvant. Jag saknar ambition att nå Norges nivå och bredd inom 5-10 år. Man nöjer sig med 2 guld när Norge tar 9 (11).
Resultatinriktat istället av typiskt svenskt processinriktat är nyckelfrågan. Väldigt symptomatiskt att backhoppningslaget blir sist med stort avstånd till näst sista lag – och ingen bryr sig. För 3 år sedan presenterade skidförbundet en stor satsning mot VM!?
SweTor: håller delvis med. På tjejsidan finns det hopp, Ebba A mm. På herrsidan ser det därför väldigt mörkt ut.

Inlagd: 2015-03-02, 15:07
Skriven av: Valdemar

Jag tycker inte vi ska ha som ambition att ta lika många guld och medaljer som Norge. Längdskidåkning är Norges folksport nr 1 med många fler utövare än i Sverige och med närhet till snö.

Norge satsar mycket pengar på några få vinteridrotter där dom också är väldigt duktiga och framgångsrika. Samtidig håller Norge en låg nivå inom många andra idrotter som t.ex fotboll, ishockey, bandy, tennis, innebandy och simning. Det finns nästan inte en simhall i Oslo.

Sverige ska självklart satsa målmedvetet och strukturerat framöver för att kämpa om medaljer i kommande mästerskap, men jag tycker det blir fel att jämföra med Norge hela tiden.

Jag har tro på att både Hellner och Halvarsson med riktig fokus ska kunna prestera goda resultater i åren som kommer.

Inlagd: 2015-03-02, 16:07
Skriven av: Stefan

5-milen blev verkligen trist och extra trist att PN fick vinna igen. Jag är så ålderstigen att jag kommer ihåg hur FIS ändrade VC-reglerna när Stenmark vunnit VC två gånger. Banorna i går var lika för alla, men hade alla åkarna gjort som PN och lagt sig sist hade ledarna fått gå ut med överdragskläder och middag till sina adepter, där de stod parkerade efter 2,5 km. Sedan hade väl loppet börjat någon gång framåt kvällningen och PN, den för många så store idolen, hade kommit i mål som nr 56. I syfte att få ett något så när rättvist lopp hade intervallstart varit den bästa medicinen i går och det bör man alltid ha på 5-milen.
Angående framtiden för svenskt langrenn. På damsidan ser det lysande ut. Kalla håller på över nästa OS. Stina kommer att ta över Marits roll, kanske till nästa säsong eller senast 16/17. Ytterligare ett par av dagens landslag kommer nog att fortsätta över nästa OS och det är väl inte orimligt att dubbelmorsan också fortsätter. Hon har ju gjort ifrån sig och åldern är inget problem. Det kommer juniorer underifrån, åtminstone någon kommer att lyckas. Jonna verkar ha rest sig. Frågan är vad som hänt med Sofia H. Hoppas även hon reser sig igen.
På herrsidan ser det däremot bekymmersamt ur. Calle kommer att ha några fina år framför sig och nu har det varit så mycket strul att han i fortsättningen även kommer att åka med insidan av huvudet. Förhoppningsvis gör Hellner en satsning mot nästa OS och det är ju på OS som han haft sina framgångar. Hoppas att även Lorden fortsätter över nästa OS. Men sedan? Hur ska vi få ihop ett stafettlag? Det finns risk att årets stafettsilver var den sista svenska herrmedaljen i disciplinen på åtskilliga år.

Inlagd: 2015-03-02, 17:50
Skriven av: Intresserad

Intresserad: Skulle Stina ta över efter Björgen? Vad har du för belägg?

Inlagd: 2015-03-02, 18:27
Skriven av: Flinga

Flinga: 1 OS-brons och 3 st VM-silver som 21-åring. Dä du!

Inlagd: 2015-03-02, 18:37
Skriven av: Intresserad

Mando diao gjorde ett bra mästerskap känns det som rent musikaliskt. Någon som vet ifall medaljligan ändrat utseende de senaste mästerskapen. Känns faktiskt lite ensidigt och andefattigt att inte flera länder är med i medaljstriderna. Jag som giganstiskt längdfan önskar flera skrällar och utmanare till Norges totala dominas. Det borde väl även norge önska? Jag imponeras av dem på sammagång på deras bredd och formtopp. Otroligt häftiga guldmän och kvinnor. Diggins & gregg skrällde fint på 10 km fritt. Ännu en smörebom piggade oxå uppmästerskapet. En något smolkig avrundning då spåren ballade ut totalt i går kändes allt annat än lyckat. Men vädret inom langrenn är alltid en faktur….

Tack för energi och glöd i detta forum. Mot Lahtis 2017…

Inlagd: 2015-03-02, 19:31
Skriven av: Daniel Becker

Synd at det ikke var flere svenske løpere i front enn Olsson da Södergren stakk fra feltet igår. Han ledet jo med over 20 sek. på det meste. De kunne kjørt taktisk og gitt Södergren – 1 min. ledelse. Det kunne ha holdt helt inn, så offensiv og sprek som Löken var under løpet.

Inlagd: 2015-03-02, 20:28
Skriven av: pelle

https://www.facebook.com/video.php?v=10153688252977796&set=vr.10153044819071023&type=2&theater
Kowa slit med teknikken…

Inlagd: 2015-03-02, 20:50
Skriven av: pelle

Visst var det härligt att se Södergren men helt krasst så är nog Vylle ganska irriterad på sig själv idag. Han som brukar hålla huvudet kallt tog de flesta rycken. Kan förstå att man inte släpper Olsson men Södergren hade i bästa fall hållit till sista mördarbacken.

Inlagd: 2015-03-02, 20:50
Skriven av: uttern

Stina Nilsson kan mycket väl bli värdenens bästa sprinter. Att bli bäst på distans är en annan sak. Om hon ska bli bäst på distans så måste hon redan nu ha en syreupptagningsförmåga som matchar Björgens, Johuags och Kallas. Har hon inte det så blir hon nog inte nästa Björgen.

Inlagd: 2015-03-02, 21:17
Skriven av: H. G. Wells

Det är kul att folk tror på Stina, men att hon skulle ta över efter Björgen nästa år eller 16/17 känns som man tror för mycket. Att hon kanske blir bäst i sprint är möjligt, men även om hon efter våra förväntningar gjort några bra distanslopp är det lång väg till hon ska bli bäst där. Men visst kan man hoppas att hon blir bättre och bättre på distans.

Inlagd: 2015-03-02, 22:14
Skriven av: Anders E

Tror Stina kan bli en riktigt bra hängåkare, åtminstone. Med hennes spurt och nuvarande program räcker det långt, tänkt Northug (jo, jag vet; han har även bra resultat i lopp med individuell start).

Inlagd: 2015-03-03, 00:21
Skriven av: toriv

Björgen slog väl igenom som sprinter så jag ser inte varför inte Stina skulle kunna bli en distansåkare av världsklass, särskilt om hon fortsätter att utvecklas som hon redan har gjort i distans, Att hon skulle ta över som skiddrottning de två närmaste åren är väl lite väl optimistiskt att tro men åtminstone att hon kommer tillhöra topp-5 i världen.

Inlagd: 2015-03-03, 07:33
Skriven av: swestam

Tillräckligt optimistiskt att tro att Stina de kommande åren kommer tillhöra topp-5 i Sverige som distansåkare.
Enligt FIS 10;a idag.

Inlagd: 2015-03-03, 08:16
Skriven av: Eric.G

Stinas utveckling på distans är nog mycket en fråga om prioritering. I mitt tycke borde hon först försöka bli världens bästa sprinter. Det är inte så långt borta, och om Björgen slutar ser jag bara Falla och Östberg som kan konkurrera. Om hon etablerar sig som Nr 1 på sprint kan hon sedan gradvis öka satsningen på distans.

Inlagd: 2015-03-03, 08:29
Skriven av: Henry

Jag tänker mig Stina som en kvinnlig PN i framtiden. Redan idag har hon en betydande distanskapacitet och med ytterligare ett par säsongers hård träning kommer den att bli ännu bättre. Jag har svårt att se att hon i framtiden kommer att bomba iväg själv som Johaug gjorde på 3-milen, men som hängåkare kommer hon ganska snart att vara en PN-kopia. Med den spurt hon har, även efter att ha kört hårt och länge, finns det ingen anledning för henne att dra. Det blir för oss svenskar att börja älska det som vi hatat hos PN. Hoppas dock att Stina håller sig borta från en massa dumma uttalanden och mosade bilar.

Inlagd: 2015-03-03, 10:57
Skriven av: Intresserad

Att Stina har alla möjligheter att bli en fantastisk skidåkare håller vi nog alla med om.

Men att hon är en kvinnlig Petter, nja. Petter hade när han slog igenom en sån sjukt bra spurt, han var tokigt mycket snabbare än de andra. Det är först de sista åren som andra börjat matcha han i toppfart och acceleration.

Stina, som en bra dag håller samma fart som de bästa damerna är inte en ny Petter, hon har däremot alla möjligheter att bli en enormt bra skidåkerska av högsta klass och kommer säkert att vinna massvis med tävlingar.

Inlagd: 2015-03-03, 11:35
Skriven av: Tolstoj

Henry: Jag tror att en satsning på att bli den bästa sprintern går hand i hand med att bli bättre distansåkare för Stina. Jag tror inte hon behöver välja det ena eller det andra. Under försäsongen satsade hon mycket på löpning istället för rullskidor och att det är detta som gjort att hon tagit stora steg både i sprint och distans till denna säsong.

När man pratar om Stina som en kvinnlig Petter så är det väl framför allt hennes åksmartness och taktiska åkning och att hon är en av de bästa spurtarna bland damerna som gör det. Man kunde ju nu i VM se hur hon utnyttjade kurvorna på ett annat sätt för att skapa fart som inte många andra damer gjorde men också hur hon skapade fart mot exempelvis Pärmäkoski i stafetten. På detta sätt för hon in något ”nytt” i damskidåkningen. Sedan skiljer sig hon från Petter på ett antal punkter så hon kommer ju inte bli en ren Petterkopia.

Utifrån hur denna säsong sett ut i världscupen och på VM både i sprint och distans så skulle jag säga att de bästa åkarna är Björgen, Johaug, Kalla, Weng, Jacobsen, Östberg, Niskanen och Stina. Hur Björgen och Jacobsen gör i framtiden vet vi ju inte riktigt men jag menar att Stina har chans har en chans att bli topp-5 mot/i denna konkurrens.

Inlagd: 2015-03-03, 12:13
Skriven av: swestam

Etablerar sig damerna som distansåkare genom att åka 5 km och ibland 10 km?
5 km är normaldistansen för D21 enligt tävlingsprogrammet.

Inlagd: 2015-03-03, 12:14
Skriven av: Eric.G

swestam;
Vad tror du om Teresa Stadlober som är den unga åkare som lyckats bäst på distans under VM.
Tyvärr har världens bästa damjunior de senaste åren, Victoria Carl, inte hållit vad hon lovat.

Inlagd: 2015-03-03, 12:20
Skriven av: Eric.G

swestam: Att Stina är enorm duktigt är de nog inget tvivel på, men i stafetten så fick ju Pärmäkoski ett lopp perfekt efter hennes förutsättningar.

Hon försökte först åka ifrån Stina då hon inte har en bra spurt, det lyckades inte. Då fick hon Stina att att gå som först nerför andra sprintbacken mot stadion. Nu var hon långt ifrån nog bra att vinna över Stina i spurten, men hon gjorde enligt mig ett mycket bättre taktiskt lopp än Stina.

En av Petters storheter är att han på något sätt lyckas få det läge som han vill, han skapar de förutsättningar han behöver och det tycker jag inte mig ha sett hos Stina. Hon han anammat att ligga bakom i sugen och det är en bra taktik, men inget genidrag.

Hon kan vara ett taktisk geni, men jag tycker inte hon har visat det ännu. Men hon har inte visat sig vara en dumbom heller. Framtiden får utvisa.

Sen är hon duktig utför och har väldigt bra kurvteknik, jag håller helt med dig där.

Inlagd: 2015-03-03, 14:26
Skriven av: Tolstoj

Stafetten var nog inget bra exempel på Nilssons storhet. Krista P. har haft dålig form länge och har sällan nån spurt att komma med. Nilsson kan nog bli en habil åkare på distans men det tar nog sin tid.

Inlagd: 2015-03-03, 14:49
Skriven av: KGK

KGK

Är nog ingen som tvivlar på hennes storhet, det gör då inte jag med det jag inte håller med om är att hon kallas en kvinnlig Petter.

Inlagd: 2015-03-03, 15:05
Skriven av: Tolstoj

Tolstoj: ursäkta min otydlighet menade förstås distansförmågan hos Nilsson

Inlagd: 2015-03-03, 15:28
Skriven av: KGK

Tolstoj: Kan väl till viss del hålla med om att det är lite larvigt att kalla Stina för den nya Petter. Petter är ju helt unik och det går ju inte bara att kopiera hans åkning. Men det är ändå intressant kan jag tycka att det på damsidan inte har gjorts några försök att använda sig av Petter-liknade åkstil. Sedan är det intressant att Alsgaard i SVT:s VM-studio pratade upp Stina en hel del (”Stina Nilsson världens bästa inom två år”). Svårt dock att veta om detta bara sades av artighetsskäl eller om han verkligen menar det.

Inlagd: 2015-03-03, 16:57
Skriven av: swestam

Stina har en för damer unik blick för taktik i sprint. Det kommer hon att ha nytta av i masstarter också. Men jag hoppas att hon tränas mot distans och inte mot sprint då hon har en naturlig snabbhet och kommer vara bra på sprint ändå.

Inlagd: 2015-03-03, 17:39
Skriven av: nisse

Nisse, kan du ge ett exempel på hennes unika blick? Jag försöker inte vara dryg utan undrar vad det är ni ser som jag missar.

Swestam, jag tror Alsgaard vad uppriktig när han sa det. Hon har nog med talang för att bli det tror jag.

Inlagd: 2015-03-03, 18:23
Skriven av: Tolstoj

Hon placerar sig smart och är på rätt ställe så att hon är med när det avgörs. Det är min uppfattning och hon har förmåga att växla tempo på några få stavtag och är medveten om dessa sina styrkor. Så totalt en som åker smart. Uthålligheten är väl enda frågetecknet än så länge.

Inlagd: 2015-03-03, 20:47
Skriven av: nisse

nisse, det där är bara lite allmänna ordalag och formuleringar om en talangfull kvinna. Jag hade hoppats på ett exempel där hon med sin unika blick placerade sin rätt i ett specifikt lopp.

Jag kan ge ett exempel på en situation jag tycker hon kunde ha gjort annorlunda. Ta springfinalen, på toppen av sista backen så har hon innerspår men Björgen tar 2 armtag extra och kommer förbi och lägger sig som tvåa efter Falla. På väg ner mot stadion så glider både Björgen och Stina förbi Falla. De avstånd de har inbördes när de reser sig upp och börjar staka är nästan exakt det avstånd de har när de går över mållinjen.

Hade Stina också tagit ett stavtag till och tvingat Björgen att gå in bakom henne så hade kanske Stina glidit längst av de tre och kommit in på upploppet som etta.

Nu spelar det ingen roll, hon gjorde en fantastisk sprint och vann ett silver. Jag vill poängtera att jag inte försöker förminska hennes insatser eller henne som skidåkare.

Om jag skulle beskriva henne så skulle det bli någon liknande med ”En fantastisk talangfull skidåkerska som redan vid 21 års ålder är en etablerad sprinter och som har stor potential att utvecklas till en komplett världsåkare”.

Men att sätta på henne etiketter som ”unik blick”, ”kvinnlig Petter” känns inte riktigt ärligt.

Inlagd: 2015-03-03, 21:16
Skriven av: Tolstoj

Jag skulle nog benämna detta som unikt. Att åka så moget vid 21 och ha en plan hur hon skall hantera loppen är unikt. Att som du ta enstaka exempel ger ingen bild över helheten. Med facit så kan du alltid hitta något som gick fel men du vet inte hur hon tänkte och vad hon lärde av detta. Att ligga i rygg på Marit kan normalt vara rätt och ge henne seger men som alla planer så avgörs det av tillfälligheter. Om hon blir en stor stjärna vet ingen men hon verkar vara utöver det vanliga. Och förmågan att växla tempo får en att tänka på Northug i damversion. Detta är något genetiskt och kan inte tränas fram.

Inlagd: 2015-03-03, 21:49
Skriven av: nisse

Alsgaard og jeg er helt enige her, Stina er helt i toppen allerede, om to-tre år er hun best.

Inlagd: 2015-03-03, 21:54
Skriven av: GunnarBull

Om några år var PN en tidig Stina?

Hon (och andra) behöver inte mätas mer än i tävlingarna med andra. De är sig själva, och det blir bra det också.

Inlagd: 2015-03-03, 23:33
Skriven av: Björn

Bedömningsfråga idag vem som leder ligan om fem år. Sägs att de bästa åren för en skidåkare är runt de trettio så än finns tid för utveckling .Tror inte tidigare elitåkare har bättre förmåga att kika in i framtiden än en glad amatör från Småland.Mycket kan hända på vägen mot stjärnornas rike.

Inlagd: 2015-03-04, 00:07
Skriven av: KGK

Stina är, liksom Petter, väldigt bra på att ta rätt ryggar och därmed få hjälp igenom fältet. Det tycker jag mig ha sett i alla fall.

Inlagd: 2015-03-04, 00:27
Skriven av: toriv

Forskjellen mellom Petter og Stina er at Petter hadde vesentlig bedre kapasitet enn Stina i den alderen. Han ble jo med inn til avslutningene under Skiathlon i VM2007 og hadde nok vunnet hvis han ikke hadde ramlet. Tror ikke Stina er i nærheten av å følge med Johaug inn til mål i et Skiathlon. Jeg tror absolutt hun kommer til å nå toppen, men tror det begrenser seg de neste 3-5 årene til sprint.

Inlagd: 2015-03-04, 07:01
Skriven av: Sven

Vi får nog inse att vi tycker olika. Jag ser just NU inte de egenskaper hos Stina som ni ser. Hoppas det är jag som har fel.

Sen vill jag säga en liten sista sak, mest för att provocera lite och skämta ;D

När man tycker exakt samma sak som de säger i vinterstudion så kan ett tips vara att inte använda exakt samma formuleringar som de gör, det låter bättre om man ändrar lite. Jag förstår att det är svårt att hitta exempel då vinterstudion inte bidrar med den kunskapen.

Hihihi ;D

————-

Björn,håller helt med dig och det har varit min poäng, även om det är tydligt att jag inte lyckas förmedla den.

Nu har jag retas nog och tänker återgå till att bara läsa Skidpepp.

Inlagd: 2015-03-04, 07:04
Skriven av: Tolstoj

Tolstoj: Nu vet jag inte vem du avser som kopierar formuleringar rakt av från Vinterstudion men om något sägs av en expert där så förstår jag inte varför man inte här skulle kunna hänvisa till det.

Och Knut, jag tycker nog en bedömning från Alsgaard väger betydligt tyngre än vad någon soffexpert i Småland tycker.

Sven: Bara för att man anser att Stina till viss del liknar hur Petter åker så behöver man ju inte mena att Stina är en direkt kopia av Petter. Petter var väldigt duktig på distans som riktigt ung, å andra sidan blev Stina femma i sprinten på VM under sitt sista år som junior. Om Stina skulle skulle kunna följa med Johaug på en skiathlon? Troligtvis inte, särskilt inte på en bana som i Falun (där har ju ingen chans till det) men på exempelvis en masstart i klassiskt på en flack bana skulle hon kanske ha vissa chanser. Och vi spekulerar ju hur Stina kan komma att åka om ett par år om hon fortsätter att utvecklas, inte hur hon skulle åka idag på distans.

Inlagd: 2015-03-04, 07:31
Skriven av: swestam

Alexander: Det finns det väll ändå några ljusglimtar på herrdistanssidan enligt mig. Framförallt fjolårets jvm-medaljör Jens Burman har ju ex gjort flera högklassiga lopp i år (på U-23 vm inte minst). Med rätt utveckling är Jens, och kanske någon till från denna rätt framgångsrika generation, habila distansåkare inom ett par år.

Inlagd: 2015-03-04, 09:01
Skriven av: Maquit

Eric.G: Håller med om att Victoria Carl inte alls imponerat i världscupen eller på VM men att hon var på topp på JVM. Trodde särskilt att prologen i Tour de Ski och att 5 km fristil skulle passa henne men där fick hon inte till det. På längre distans verkar hon sakna lite uthållighet (skiathlonen i JVM exempelvis). Hon är ganska lång/stor och jag funderar på om hon saknar lite styrka för att fullt ut få utdelning av den teknik hon har som så pass stor åkare.

Utöver de svenska U23-åkarna som gjort det bra denna säsong (Henriksson och Dahlqvist samt Stina som redan är etablerad) så har Stadlober tillsammans med von Siebenthal, Novakova och Teodersen fått rejäla genombrott. Även Lea Einfalt har åkt bra. Känns väl som Stadlober och Einfalt är de mest talangfulla av dessa och tror nog att de kommer bli riktigt farliga kommande år.

Inlagd: 2015-03-04, 09:04
Skriven av: swestam

Men det man ser hos Stina, eller jag i alla fall, är att hon på ett ganska ovanligt sätt verkligen klarar att gå med i rygg i väldigt många situationer om hon bara ger sig den på det. Man har ju sett henne se lite småseg i kvarts- och semifinaler i sprintar för att sedan klistra sig på ledaren i finalen.
Eller när hon i skiathlonen på sm helt utan problem går med klungan för att lätt ta hem silvret. Det är ju förstås riktigt riktigt bra egenskaper i dagens skidåkning

Inlagd: 2015-03-04, 09:50
Skriven av: Emil

Swesatm: Nu vet jag inte vad folk från Småland tycker men jag ställer mig tveksam till hur väl gamla stjärnor kan skåda in i framtiden. Själv vill jag inte gissa hur det går för Nilsson men lovande start på karriären är det onekligen. Minns hur alla skrek på att Kalla skulle bli nr 1 men vad hände? Vem hade kunnat tro att Olsson skulle bli så stor som han blev.Minns hur jag svor över hans dåliga skidåkning förr .

Inlagd: 2015-03-04, 10:32
Skriven av: KGK

Knut: Fast jag menar att när det gäller att bedöma vilka styrkor en åkare har idag och vad det kan leda till om en åkare utvecklar sina styrkor då litar jag mer på en expert som Alsgaard än random soffexpert.

Inlagd: 2015-03-04, 11:17
Skriven av: swestam

Swestam; Då bedömer vi helt olika parametrar. Jag tror att mycket handlar om att spå i glaskulan och då blir det kanske inte experten som spår rätt.
Sen tror jag att både du och jag som följt skidåkningen under lång tid kan bedöma åkningen hos en individ väl så bra som en insider. Ta Nilsson som exempel. Experten talar om hur väl hon åker och hur taktisk hon är men det ser vi också.Experten pratar för dom okunniga.

Inlagd: 2015-03-04, 11:53
Skriven av: KGK

https://www.youtube.com/watch?v=06Hkd-JDW_I
Her blir skøytetak flittig brukt på oppløpet, men de vet nok ikke hva de gjør, de blir jo totalt sjokket av Northug….

Inlagd: 2015-03-10, 20:18
Skriven av: pelle

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values