27 februari 2015, av Oskar

Ännu ett silver

Tillbaka på hotellet efter ett rafflande stafettlopp! Batterierna i mobilen dog tidigt så jag har inte kunnat uppdatera på ett tag.

Sverige gjorde en riktigt stark sträcka i form av Johan Olssons monsterlopp. Resten av gänget var det väl inte någon höjdare med. Eller jo Calle Halfvarsson bjöd upp till dans i slutet, men varför gick han först över krönet!?

Efter loppet var det sjukt jobbigt med alla packade norskar som skulle trycka upp deras flaggor i ansiktet om och om igen. Herregud! Men men, dom vann så det är väl OK. Antar att jag skulle göra det samma om Sverige vunnit?

Men alltså, hur hade det blivit om Daniel Richardsson åkt jämnt med täten? Herregud, får ont i magen bara av att tänka på det. Men ja nu blev det som det blev…

Oops nu måste vi skynda ner till medal plaza och heja heja he-e-ja!

PS. jag var med i Expressen TV vid ettiden idag och blev intervjuad angående de tomma spåren som jag skrev om igår. Någon som såg?

60 kommentarer till ”Ännu ett silver”

Takk for en flott stafett kjære svensker. Jeg har aldri vært særlig begeistret de gangene vi har vunnet med minutter, som i Falun 93 f.eks, men å slå dere nærmest på målstreken slik som i dag, er faen meg deiligere enn sex.

Inlagd: 2015-02-27, 18:07
Skriven av: Neithiri

Olsson var grym idag. Grattis Norge till gull och Frankrike till brons. Mkt spännande stafett och många rafflande minuter gav Sverige en fin match mot Norge. Måste för första och sista gången understyka att Danne Norrman absolut inte tillför något vettigt på Skidpepp. Du borde skämmas för dina trolltider. Kalla och Olsson kommer bjuda upp till mera dans den saken är mkt klar.

Inlagd: 2015-02-27, 18:13
Skriven av: Daniel Becker

Ja nu har man börjat tänka mer sansat igen. Stort grattis Norge ännu en gång. Var ni väl värda. Gloersen glöms lite bort men jag tror inte bara att Hellner var svag på sin sträcka.

Håller med Nerre om att det var en underhållande stafett. Resultat hade jag kanske velat ändra på men det får man bjuda på som värd :)

Inlagd: 2015-02-27, 18:49
Skriven av: Gunnar

Jag vet inte riktigt vad jag känner för silvret. Olsson gjorde en guld, eller snarare diamant, insats och Calle gör en grymt stabil sträcka, men han gör det mot världen bäste man-man åkare. Calle har styrkan och talangen. Han borde börja studera hur Northug åker.
Så synd att Hellners form dalade till stafetten. Förståeligt att Richardsson inte kunde nå upp till samma goda form som tidigare år.

En intressant grej för mig är att Norskarnas snack efter tävlingarna har samma effekt som popup-reklam. När världens största skidnation med den överlägset största budget försöker få det att låta som deras vinster en global episk händelse. Norge gör sin absolut sämsta insats under VM, det är intressant. Ett OS och ett VM har de varit sämst när det gäller (men forfarande givetvis bäst). Problemet med det är att Norge kommer att lära av dessa misstag och bli Heeeeeeelt överlägsna. Men jag hoppas att jag har fel och att skidsporten fortfarande blir intressant i framtiden

Inlagd: 2015-02-27, 19:13
Skriven av: Emil2

De två åkare som imponerat mest hittills under VM (Kalla och Johan) är två åkare som knappt tävlat i år.

Jag hoppas att inte det ska bli den nya normen, skulle vara sjukt tråkigt om vi fick se ännu mindre av våra svenska stjärnor på världscupen. Näste år löser det sig själv men jag undrar hur det blir året efter det.

Inlagd: 2015-02-27, 19:32
Skriven av: Tolstoj

Richardsson så ganske tidlig ut til å slite med både feste og glid. Lagledelsen burde nok ha gjort om på planen om å sette fart på tredje runden når de så dette, slik at han kunne hatt lit mer krefter igjen til avslutningen.

Inlagd: 2015-02-27, 19:32
Skriven av: PetterO

Kom nu inte och säg att Sverige vann silver. Vi förlorade guldet.
Hade Hellner haft form så kanske det funkat. Calle är i bra form.

Inlagd: 2015-02-27, 19:53
Skriven av: Kallner

Hade inte Calle legat i spets i stort sett hela avslutningssträckan, så hade Sverige kört om guldet. Taktiskt så är Sverige tyvärr på sjukt låg nivå…

Inlagd: 2015-02-27, 20:22
Skriven av: Lars Johansson

Didrik Tönseth står på bilder och hyssjar. Vad hyssjar han? Att han får storstryk på sin sträcka? Eller har han bara gått på Northugmyten att det är så man beter sig när man vinner?

Inlagd: 2015-02-27, 20:43
Skriven av: John71

Calle kommer närmre och närmre. Jag gillar att han spänner bågen och börjar köra taktiskt mot Petter. Det finns det inte många som gjort tidigare.

Calle är född -89 och Petter -86. Det talar för några spännande år framöver. Hoppas slutsträckorna har samma åkare under några år, då blir det intressant

Inlagd: 2015-02-27, 20:44
Skriven av: oskar.a

oskar.a: Du har rett, men husk at dere ikke har noen Johan Olsson på 2.etapper mer.

Inlagd: 2015-02-27, 20:49
Skriven av: Neithiri

Jag vet Nette, det är oroväckande. Sveriges herrar har dålig tillväxt just nu, hoppas på förändring. Hoppas på många framtida Hellner, (som inte var någon lysande junior)

Damstafetterna i framtiden blir dock ännu mer spännande.

Inlagd: 2015-02-27, 21:02
Skriven av: oskar.a

Måste bara tillbaka till det taktiska idag. Alsgård får frågan om vad Calle borde göra för att slå Petter innan han blir avbruten av Yvette. Han hinner svara ungefär så här: ”Som alla ankarmän i Norge vet måste man vara nummer två in mot stadion inför en spurt…”. Yvette plockar inte upp den bollen igen men den återkommer sen när hon frågar Petter samma sak. Han säger bara att man måste använda sina egna styrkor (dvs. dumt att försöka kopiera honom ungefär). Det är väl de två grejerna. Calle hade kunnat vara mer Petter än Petter själv och till varje pris positionera sig som nummer två på krönet av sista sprintbacken. Han hade grymma skidor så då hade han nog tagit hem spurten. Eller så hade han fått göra något helt annat.

Inlagd: 2015-02-27, 21:14
Skriven av: Per

Jag gillar dock att Calle försöker sig på andra saker än att försöka köra Petter trött ute på banan. Det har ju inte funkat så ofta på stafetter sedan Petter blev slutman. Skulle vara väldigt intressant att få veta vad Calle och Petter sa till varandra nere på stadion inför sista varvet, precis innan Petter satte fart och jagade ikapp fransmannen.

Inlagd: 2015-02-27, 21:18
Skriven av: oskar.a

Mareritt som de säger i norge.

Inlagd: 2015-02-27, 21:32
Skriven av: A

John71: Didrik kanske hysjar så att inte någon avslöjar att han fick storstryk på sin sträcka.

Man behöver inte säga nåt om nån annan när man vunnit (förutom uppmuntrande saker), alla fattar ändå.

Inlagd: 2015-02-27, 21:36
Skriven av: Jon

Tänseth är kanon. Man ska nog inte dra några växlar på att en yngling som nyss vunnit sitt första guld spexar på nåt foto.

Inlagd: 2015-02-27, 21:47
Skriven av: Manne

Om det stemmer at Olsson skal bli mosjonist så er det trist. Håper han ombestemmer seg.

Inlagd: 2015-02-27, 22:05
Skriven av: Stig

Stig, jag tror att Johan inte kan motivera sig själv att ladda för en världscupsäsong utan ett mästerskap, utan väljer familj och Vasalopp istället. Hoppas få se honom på Ski Classics under några år och jag tror att om han vill så kan han bli världens främste Vasaloppssegrare någonsin. Hoppas det i alla fall. Det vore en väldigt cool karriär. VM-guld på söndag och sedan full satsning mot Vasaloppet i några år.

Inlagd: 2015-02-27, 22:17
Skriven av: oskar.a

Manne: Jag är dödligt less på tramset att osportsligt beteende bortförklaras som ”spex” eller ”show”. Oavsett nationalitet så är det ett bedrövligt beteende att håna de man just besegrat och något du nästan aldrig ser någon annanstans än i längdåkningen (numera). Om vi tror att det är ett barnsligt svensk-norskt tjafs som säljer längdåkningen internationellt tror vi nog fel. U-21 landslaget gjorde en liknande grej mot Frankrike i höstas men det föregicks av en liknande grej från Fransmännen. I längden blir det här en negativ spiral där idrottsmännen beter sig som folket på läktaren.

Jag hoppas att jag slipper se ett svenskt vinnande stafettlag stå och unisont hyssja på bild i framtiden. Det är nämligen ett beteende som är patetiskt och visar på en total avsaknad av klass!

Inlagd: 2015-02-27, 22:20
Skriven av: John71

För övrigt gjorde Calle en mycket bra sträcka. Han väntade någon sekund för länge att börja jobba innan hästskon men i övrigt var det perfekt utfört efter hans förutsättningar.

Inlagd: 2015-02-27, 22:23
Skriven av: John71

Skulle Calle gjort det perfekta för att stärka sina chanser, så skulle han gjort allt annat än att dra hem Northug till spurten. Petter låg i spets max två minuter under hela avslutningssträckan (exklusive spurten), Calle gjorde tvärtom. Att ”ligga på rulle” typ nittio procent av sträckan lär ju inte försämrat Northugs chanser….

Med tanke på hur jämn spurten blev, så är jag ganska säker på att Calles dragvillighet innebar ett förlorat svenskt guld.

Inlagd: 2015-02-27, 22:56
Skriven av: Lars Johansson

Tönseth må vara förlåten. MJS höll väl på och fjanta sig en hel del för några år sedan vill jag minnas men verkar nu ha växt upp. Petter verkar dock vara ett hopplöst fall av dålig vinnar. Däremot är han ju ödmjuk och trevlig när han förlorat. Han borde åka på torsk lite oftare och kanske krascha en bil nån gång i veckan, då kunde han bli riktigt trevlig

Inlagd: 2015-02-27, 23:20
Skriven av: Jon

Lars, menar du att Calle skulle lagt sig bakom Petter? Då hade garanterat Ryssland (och kanske eventuellt Schweiz och Italien) kommit ikapp. Petter hade inte brytt sig utan hade lätt kunnat ställa sig och ta en kaffe. Hur skulle Calle ha kört enligt dig då? Istället för att safa med ”allt annat” så kanske du kan komma med den perfekta taktiken för att slå Petter i form på en sistasträcka…

Inlagd: 2015-02-27, 23:26
Skriven av: oskar.a

Hade självklart hellre sett Calle stanna för att tvinga fram Petter, även om det inneburit att Frankrike fått guldet (eller något av de jagande lagen). Att låta Petter få allt serverat, precis som han vill ha det, är ju på gränsen till tjänstefel. Eller det är tjänstefel!!

Inlagd: 2015-02-27, 23:41
Skriven av: Lars Johansson

Så du menar hellre en femteplats än en rejäl kamp om guldet som det var idag?

Inlagd: 2015-02-27, 23:58
Skriven av: oskar.a

Nej, jag menar att om det ska bli en rejäl kamp om guldet, så kan man inte låta Northug få exakt det lopp han vill ha…..

Inlagd: 2015-02-28, 00:01
Skriven av: Lars Johansson

Och tror du Petter tyckte det var perfekt för honom att vara den som jagade ikapp fransmannen idag?

Inlagd: 2015-02-28, 00:04
Skriven av: oskar.a

Nej, det tror jag inte Petter tyckte, men med tanke på att Calle dragit typ tio gånger mer än honom, så var han nog ganska säker ändå :)

Inlagd: 2015-02-28, 00:26
Skriven av: Lars Johansson

oskar.a :) jagade ikapp fransmannen…
Jadu. Fransmannen var en leksak för Petter och calle

Inlagd: 2015-02-28, 00:28
Skriven av: Skidor

I likhet med andra här på forumet så hade jag älskat om Calle ställt Petters kaxighet på sin spets under stafetten.
Vad hade tex. hänt om Calle, vid varvning, inne i stadion, mitt framför alla dessa norska och svenska supportrar, ställt sig helt still och sagt till Petter att ”antingen drar DU hela vägen Petter, eller så får fransmännen vinna”. :D
Norrmännen i allmänhet och Petter i synnerhet har ju liksom egentligen inget att vinna men allt att förlora.
Personligen hade jag för all evighet hyllat Calle även om det inneburit att Sverige blivit utan medalj.

Nu vill jag dock ändå hylla Calle och påpeka att sättet som han utmanade Petter på i dag var imponerande, mästerligt till och med.
Nästa år vette tusan om Petters en gång så överlägsna spurt kan stå emot Calle (som jag tycker utvecklats helt fantastiskt det senaste året).

Inlagd: 2015-02-28, 01:51
Skriven av: Hoppskate

Jeg synes dere er urimelig strenge med Tønseth. Han har da ikke gjort noe annet enn å stille opp på et lagbilde. Tønseth har hyllet Olssons etappe i alle intervjuer.

Inlagd: 2015-02-28, 02:22
Skriven av: drazyc

Konstigt, när Norge vinner så fylls inte media av bortskämda överklasskärringar av båda könen som tycker att allt är fel och orättvist om dom själva inte har bäst skidor.

Ingen som uppmärksammar ryssarnas uppenbart dåliga skidor.
Ingen som bryr sig om hur Tyskland, Schweiz, Italien, USA och Kanades skidor fungerade.
Ingen som konstaterar att en mycket stor orsak till längåkningens död är att Norge har tävlat på överlägset material de sista 25 åren.

Jaha, du är tysk och du vill satsa på längåkning, du ska vara medveten om att du måste vara i genomsnitt 20 sekunder bättre skidåkare än bäste skandinav för att vinna, satsa på skidskytte i stället, där finns bättre möjligheter och mer pengar.

Inlagd: 2015-02-28, 06:39
Skriven av: H. G. Wells

Nästan 90 miljoner kronor har gått till Norges vallningsteam de sista tio åren. Dom har satsat 90 miljoner för att dom vet att det är det som krävs för att vara bäst.
Framgångarna får Sveriges vallningsteam sammanfaller mycket tydligt med en utökad budget.

Inlagd: 2015-02-28, 07:00
Skriven av: H. G. Wells

Norge är en stormakt inom skidvärden. Om Norge velat så hade dom agerat och räddat längdåkningen.
Norge vill säker att längdåkningen skall vara en stor sport, men tyvärr så får det inte ske på bekostnad av en ända förlorad Norsk medalj.
Norge vill helst att dom andra länderna ska vara konstanta förlorare som man kan håna när man vinner.
Jag tycker inte illa om Norge, kanske hade andra länder agerat på samma sätt som Norge om dom bara hade haft en större budget

Inlagd: 2015-02-28, 07:21
Skriven av: H. G. Wells

H.G Wells
Inte Norge som ska rädda längdåkningen utan FIS. Och det lär komma genom regeländringar tror jag.

Inlagd: 2015-02-28, 07:24
Skriven av: Gunnar

Nå skal det sies at de 90 millionene ikke bare er langrenn. Det gjelder også skidskytte og kombinert også. Norge har jo de siste årene vært verdens beste skiskyttenasjon. Ganske sikker på at Tyskland legger mer penger her enn Norge. Mye handler om hvilke talenter man har og det treningsarbeidet som gjøres. Kalla sa jo at hun var sjokkert over hvor mye Bjørgen og Johaug trente så jeg tror ikke det er bare skiene det går på.

Inlagd: 2015-02-28, 07:24
Skriven av: Sven

Manificat matchar Olsson på andra sträckan. I klassiskt. Olssons bättre teknik och Manificats sämre. För mig är Manificat världsmästaren på 15 fritt.

Inlagd: 2015-02-28, 07:49
Skriven av: Fj

Ingen förnekar att Norge har dom bästa skidåkarna, Problemet är att dom även åker på dom snabbaste skidorna. Domminansen blir därför överväldigande. Dom andra länderna vet på förhand att dom inte kommer att tävla på samma villkor. En Schweizisk Sundby vet t.ex. att han inte kan vinna värdscuppen. Det är precis som Polskan säger, dom andra länderna har gett upp, och dom skiter fullständigt i om lillebror Sverige då och då besegrar Norge.

Inlagd: 2015-02-28, 07:51
Skriven av: H. G. Wells

Visst har norge fördel av materielet i genomsnitt men länder som Schweiz och Frankrike är också rätt bra på att pricka rätt numera. Och Sverige är inte långt efter i alla fall. Jag tror inte att man ska göra för stora förändringar för att jämna ut spelplanen, men några justeringar kan vara på sin plats. Avskaffa friplatsen för världsmästaren från förra mästerskapet. Det ska vara ny spelplan och då ska alla länder ha fyra individer – inte mer – på start. Gör samma sak i VC: begränsa antalet åkare som en nation kan ställa upp med till 6. Inte en massa friplatser för Scandinaviska Cupen etc.

Inlagd: 2015-02-28, 08:24
Skriven av: Per

Fj; håller med om att Magnifik (cat) matchat Johan med lika förutsättningar, han verkar vara i superform. Kul att han fick medalj på stafetten.

Inlagd: 2015-02-28, 08:25
Skriven av: Kallner

Hoppas på en pall fri från nordbor på 5milen. Det vore bästa reklamen.

Inlagd: 2015-02-28, 08:38
Skriven av: nisse

Gunnar. Naturligtvis är det FIS som måste genomföra regeländringar. Men Norge är en stormakt inom FIS. Jag tror liksom inte att det är Vitryssland och Kazakstan som bromsar. Regeländringar hade genomförs för länge sen om Norge drivit den frågan.

Inlagd: 2015-02-28, 08:41
Skriven av: H. G. Wells

Stafetter borde gå i lag om tre i stället för fyra. Hade ökat chanser för mindre länder.

Inlagd: 2015-02-28, 08:47
Skriven av: nisse

Lars Johansson:
Calle drog inte en meter på sin sträcka – däremot låg han före Petter några gånger.
Helt klart Calles bästa försök mot Petter – både under loppet och på upploppet.

Inlagd: 2015-02-28, 09:29
Skriven av: SweTor

Calle sällar sig snart i raden av dem som kan slå Petter i en spurt. Den bästa spurtaren per idag är i alla fall Alex Harvey. Jag håller honom för starkare än de andra som slagit Petter även om också Vyle är stark efter ett långt lopp. Av Kriukov och Pellegrino känns den senare som årets kortspurtare. Jag tror inte de två skulle ha krut kvar om de kom in efter en längre sträcka. Nej Harvey är vinterns nummer 1 i mina ögon vad gäller spurt.

Inlagd: 2015-02-28, 10:02
Skriven av: Anna F

Några pratar om Manificat som absolut är i form men lan ska komma ihåg att han låg i Olssons ryggsäck hela sträckan där Johan dessutom fick spåra när han gick ikapp täten. Manificat drog 0m och blev till slut ifrånåkt. Så att säga att Johan inte är värdig segrare på 15km är löjligt. Möjligt att marginalen hade blivit mindre än 20+s….

Inlagd: 2015-02-28, 10:05
Skriven av: Adrian

Adrian; Manificat’s 15 km visar att han prickat formen helt perfekt.

Inlagd: 2015-02-28, 10:15
Skriven av: Kallner

Det er litt merkelig at mange av dere
selvutnevnte ”eksperter ” ikke forstår hva som egentlig skjer……..
Den eneste grunn til at Calle bare var 5 meter bak Petter i stafetten var for at ingen av dem var slitene etter en rolig tur i skogen i en lett løype. Petter sin styrke er at han spurter like bra med melkesyre i bena som uten , når det gikk så sakte som det gjorde i dag kan vi samenligne det med en sprint og der er ikke Petter altid like suveren i spurtene som et sliteløp med melkesyre.

Når vi snakker om stafetten …tenk om …ditt og datt
Så må jeg si :—– Tenk om Sundby var med.
—– Tenk om Didrik ikke hadde hatt
katastrofe gli ,noe alle kunne se
at han hadde
—– Tenk om det ikke hadde begynt å snø
når Norge ledet med 20 sek.
—— Tenk om Wassberg ikke hadde vært
Løypeskjef o.s.v ..o.s.v

Inlagd: 2015-02-28, 10:55
Skriven av: Danne Normann

…och icke minst. Tänk om vi inte hade haft Johan. Då hade vi inte ens fått medalj så jag tycker inte mm ska tjura över ett silver. Upplösningen kändes som en repris från förr. Fast å andra sidan ska ju lillebror vara glada att man har gutten Petter – annars hade Sverige plockat de flesta stafettgulden de senaste åtta åren :)

Inlagd: 2015-02-28, 11:19
Skriven av: RS

Manificat är i kanon form helt klart de vi man ska komma ihåg är ett han inte är någon vidare klassisk åkare ändå mkt få topp 10 placeringar har han i de…tror han varit topp 10 två gångar i klassiska lopp

Inlagd: 2015-02-28, 11:27
Skriven av: jossa

Bra Josse ! Det underbygger det jeg skriver …..

Inlagd: 2015-02-28, 11:32
Skriven av: Danne Normann

Jeg forstår den store skuffelsen til det svenske stafettlaget igår. Med 3 norske debutanter på laget, regnet de med en lett seier. Til og med jeg var sikker på svensk siger.. Men 3 etappen ble helt avgjørende, med Hellners svake form.

Inlagd: 2015-02-28, 11:49
Skriven av: pelle

Ja, jag hade rätt stora förväntningar på Hellner i detta mästerskap. Det hade säkert han själv också. Stafettsträckan igår var en stor besvikelse, men det är tydligt att han inte har formen. Han var ju helt tömd efteråt. En toppad Hellner hade blåst ifrån både fransmannen och Gløersen och då hade Calle kunnat stanna tagit emot ett glas champagne och sippar på in på upploppet. Alltid dessa ”Tänk om”…

Inlagd: 2015-02-28, 12:18
Skriven av: RS

Det ble som Blomman sa om Petter Northug etter stafetten i VM 2007 da han fløy forbi Sødergren og satt en ny mal for langrenn. ” Å han skal vi slite med i ti år til ” stakkars ,stakkars Sverige ….å slik ble det

Inlagd: 2015-02-28, 12:30
Skriven av: Danne Normann

Ja så blev det. Fadt innan de här tio åren nått sitt slut jan man hoppas att han fäller krokben på sig själv precis som han gjorde i Skiathlonloppet i Sapporo några dagar innan stafetten. Enda sättet för någon annan att vinna.

Inlagd: 2015-02-28, 12:53
Skriven av: RS

Swetor: Då får du nog titta på stafetten en gång till, för Calle drar runt Petter i stort sett hela sin sträcka. Att ligga på rulle i nästan 30 km/h lär väl göra 10-12% skillnad och det har definitivt betydelse för spurtens utgång…

Inlagd: 2015-02-28, 13:00
Skriven av: Lars Johansson

Lars; det är nog du som får titta igen. Att ligga först betyder inte att man drar. Inte en chans att man tjänar 10-12% på att ligga efter en person i fristil. Framförallt inte i det låga tempo som Calle hade när han låg först.

Inlagd: 2015-02-28, 13:14
Skriven av: SweTor

Nej, att Calle låg först utmed banan avgjorde inget igår. Det syntes tydligt att Calle hade massor med krafter kvar på slutet. Det avgjordes när han inte gjorde några försök att manövrera sig till andra plats på toppen av sista sprintbacken.

Inlagd: 2015-02-28, 19:36
Skriven av: Per

La helt klart ett inlägg i fel tråd, så kör en kopia här (det om Calle har nämnts förut):

Ligger efter så finns väl stor risk att ingen läser detta, men:

1. Jag hoppas Hellner fortsätter och att han lär sig att det inte funkar att ligga alltför långt ifrån form under säsongen (killen har ju inte ens tagit sig vidare från något sprintkval i fristil) om man sedan ska nå tillräckligt högt när det väl gäller. Åtminstone tvivlar jag på att det går.

2. Calle gör det grymt bra! Både när han låter Northug jaga ikapp och när han svarar på den avslutande attacken. Enda förbättringen som jag kan se vore om han hade låtit Northug gå om i näst sista backen och lagt sig i rygg så att han hade varit tvåa ner i mot stadion. Då kanske… (man kan ju alltid drömma).

Inlagd: 2015-03-01, 01:06
Skriven av: toriv

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values