Sapporo 2.0, inget kosmiska Kalla brydde sig om!

pallllllen

Det snackades väldigt mycket i förhand om det skulle var löst eller hårt i spåren. Om det skulle saltas eller inte saltas. Ingen verkade ha koll på vad som egentligen var på gång, att det skulle börja snöa. Alla utom det svenska vallateamets meteorolog. Hen spådde snöfall vilket skulle förändra förutsättningarna rejält.

Strax innan Charlotte Kalla satte sina första kosmiska stavtag i marken började det snöa. Alla insatta, inkl mig själv, tänkte: ”helvete, detta kommer bli Johaug-före!”

Jag kände hur guldet rann ifrån oss där och då.

Men det var innan jag visste att det norska vallateamet helt och hållet bommat dagens skidföre. Ja, för en större bom har jag nog inte skådat sedan Sveriges vallakollaps under 15 km klassiskt i Oslo. Då utklassade Richardsson alla veckan före och fick sig sedan se sig slagen av c:a hela fältet en vecka senare under VM.

Det är som om vädret gav tillbaka för gammal ost. Men bytte från herrar till damer! Kosmiskt!

Fast som jag skrev i uppsnacks-texten igår, det är alltid mycket roligare när det blir rättvisa förhållanden för då blir det rättvist fördelade medaljer. Det hade varit intressant att se hur mycket bättre Kalla än norskorna hon hade varit utan smørrefiasko. För ja, hon hade varit bättre idag. Enda som hade stoppat vår kosmiska Kalla var nog ett svenskt vallafiasko i kombination med norskt superföre för idag glänste det om Kalla!

För hon klår ändå Diggins med 41 sekunder vilket för en drygt vecka sedan i Östersund var 1 minut och 47 sekunder. Diggins startade 6 minuter före Kalla och åker jämt med svenskan från 1.5 km ner till stadion. Det är mestadels lätt åkning utför. Men när det är dags att börja klättra igen fullkomligt pulveriserar Kalla amerikanskan.

Någon sådan tendens såg man inte bland norskorna. Där var det tvärstopp från första stavtag till målgång, oavset motbacke eller utför. Astrid Jacobsen, som startade före Kalla, säger i en intervju att hon fick köra på treans växel i nedförsbackarna. Snacka om smørrebom!!

Sen får vi inte glömma Maria Rydqvist. Hon startade 11 minuter innan Kalla och 9 minuter innan Emma Wikén. Det måste vi ha med i beräkningarna men oavsett är en fjärdeplats under två sekunder från brons riktigt jävla bra! Och då satt jag ändå där och klagade på hennes spurt-förmåga (går alltid på fyran). Fast nu när jag tänker efter hade jag ju faktiskt rätt. Om nu Rydan hade varit en stark spurtare, ja då hade hon vunnit ett brons idag! Men ändå, sjukt mäktigt att drämma till med sitt livs lopp i Falun!! Det känns bättre och bättre inför stafetten. Grip kommer ligga sömnlös om nätterna fram till torsdag alltså. Vilket huvudbry!!

Wikén blir 16:e idag vilket riktigt bra med tanke på snökaoset. För det är typ bara en person som lyckats åka riktigt fort under snöfallet och det är Kalla. Niskanen och Stephen är faktiskt de enda två som gått ut efter Wikén som slår svenskan. Ja bortsett från Kalla då.

Jennie Öberg blir 37:a i sin VM-premiär. Det är OK med tanke på att hon startade sex minuter efter Kalla och strax före Johaug.

Grattis USA för de fina framgångarna idag! Gregg var så klart en pre-snö-skräll, men Diggins åkte ju riktigt bra hon!

Till sist: det var ju rätt kul att kolla GPS-trackingen från loppet, dock glömde jag helt bort att kolla när det började bli ordentligt spännande. Nej vänta: Kosmiskt.